2021. március 2., kedd

RÁADÁS: LENGYEL LÁSZLÓ ELŐADÁSA A BELVÁROSI SZABADEGYETEMEN

BELVÁROSI SZABADEGYETEM
Moderátor: KARDOS PÉTER
2021.03.02.


A magyar társadalom és politika aktuális jellemzőiről beszélgettünk március 1-i online összejövetelünkön. Szó volt többek között arról, hogy milyen változásokat idézett elő a vírus a magyar társadalomban és a politikában, és ezek hatásairól is beszéltünk. Téma volt az ellenzéki együttműködés, a kormány politikája, a „választási előkészületek” és a lehetséges forgatókönyvek.

Vendégünkkel, Lengyel László jogásszal, közgazdásszal, kandidátussal, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatójával e kérdésekről beszélgetett Kardos Péter közgazdász, a rendezvény moderátora.

JÓSÁGOS NAVRACSICS TIBOR AVAGY EGYETEMEK A HIDEGBEN

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2021.03.01.


" A mutatók folyamatosan romlanak azóta, csak a SOTE van még az első ötszáz egyetemben a Times rangsora szerint. Prága, Varsó, Ljubljana is elhúz a magyar egyetemek mellett. Én nem a politikai haszon felől nézem tehát a kérdést, hanem hogy az átalakítás kimozdíthatja a felsőoktatást a komfortzónából, kilökheti kicsit a hidegre, hátha dolgozni kezd az immunrendszere. (Jóságos Navracsics Tibor a Válaszban)"


Jogi képviselőnk kérésére a gerinctelen fasz jelzős szerkezetet egyáltalán nem fogom Jóságos Navracsics Tiborral kapcsolatban leírni, inkább a vaníliafagylalt csokireszelékkel kifejezést használnám. Így, jó? Köszönöm.

Az interjú arról szól, hogy ő nem is, ő már teljesen kint van mindenből, és az a havi kétmillió csak szakpolitikai feladatért jár neki. Én egy kis eperöntetet is tennék a csokireszelék mellé arra a vaníliafagylaltra.

Annyira egy szuverén egy személyiség Jóságos Navracsics Tibor, szinte hallom, ahogy a 2010-es választások előtt bátran elmondja, hogy ugyan miért is módosítanák az Alkotmányt kétharmaddal, nem olyanok ők. Kandírozott gyümölcs?

Kilökheti kicsit a hidegre.... Ízlelem ezeket a finoman konzervatív szavakat, amelyek előtt elmagyarázta Jóságos Tibor, hogy neki valahogy bejön a Palkovics László, aki oly ízléssel, ember integritással vezényelte le a CEU bécsi kapcsolati hálójának fejlesztését, az MTA és intézetrendszerének újszerű viszonya kialakítását és természetesen a filigrán kijevi komszomolec szerény szerepvállalását a Színművészetin, hogy én azért egy kis zselés szaloncukordarabkát még elhelyeznék azon a vaníliafagylalton...

GENTLEMAN-ESZMÉNY ÉS ROCK ’N’ ROLL – GONDOLATTÖREDÉKEK A FÉRFIASSÁGRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: TEVESZ LÁSZLÓ
2021.03.01.


„Magyarország soha nem lesz olyan, amilyennek Széchenyi, Wesselényi és Kossuth álmodta: a tehetség, a szorgalom, a műveltség, a kreativitás, a szellemi autonómia és a szabad közösségi önszerveződések polgári világa” – vonja le szomorú következtetését Tevesz László. Történész vendégszerzőnk szerint sem a bürokratikus későkádári technokrácia és a vele szövetkező gőgös urbánus értelmiség, sem a NER autokratikus rendszerét kiépítő korrupt politikai grémium nem bizonyult alkalmasnak arra, hogy reformkori eleink nagyságának akárcsak a közelébe érjen. Az írás messziről indít: a szerző gyerekkori olvasmányélményeinek és a nyolcvanas évek lakótelepi világának ellentmondásaitól – hogy aztán magyar és globális hanyatlástörténetté tágítsa a képet az ellenkultúrák, a férfiasság, az összetartozás-tudat bukásáról. Aktuálisabb nem is lehetne az írás, mint most, amikor a család és a nemi szerepek témája uralja a közbeszédet. Rendhagyó, személyes hangú esszé következik...

KUSS, MI ÍGY VÉDEKEZÜNK A KORONAVÍRUS ELLEN!

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.03.02.


Kedvenc kormányunk ezúttal is megmutatta, hogy a magyar emberek mindig számíthatnak rá, mert a legnehezebb időkben is síkra száll az érdekükben. A maga módján, tegyük hozzá rögtön, sajátos, unortodox módszerekkel küzdve a járvány ellen. Miközben az ellenzéket oltásellenességgel vádolja, és azzal, hogy a járvány terjedésében érdekelt, a kormány igyekszik az emberekre erőltetni a csak kevesek számára elfogadható, minden más vakcinánál drágább kínai oltóanyagot. És akkor itt a legújabb, a szolgálati jogviszonyról szóló szerződések aláírásának időzítése.


Orbán Viktor néhány nappal ezelőtt arról beszélt, hogy nagyon nehéz két hét elé nézünk, a kórházak terhelése minden eddiginél nagyobb lesz. Bölcs dolog volt, hogy a miniszterelnök nem keltett illúziókat az emberekben, hanem, tőle szokatlan őszinteséggel, a szemükbe mondta, hogy nincsenek jó hírei, rosszabbodik a helyzet. Ilyen szituációban vélte úgy az egészségügy vezetése – már amennyiben van ilyen –, hogy olyan szerződéseket kínál az amúgy is frusztrált, kaotikus körülmények között dolgozó, agyonhajszolt egészségügyi dolgozóknak, amelyek várhatóan vitát fognak kiváltani, Finoman és visszafogottan fogalmaztunk, mert nem vitás kérdésekről van szó, hanem elfogadhatatlan diktátumokról. Vagy aláírod, vagy holnaptól már nem lesz munkavállalói jogviszonyod. Ráadásul nem csupán tartalmilag vállalhatatlan, amivel ki akarják szúrni az egészségügyi dolgozók szemét, de a módja is meglehetősen visszás. A legtöbben csak néhány nappal az aláírás határideje előtt kapták kézhez a szerződést, és olyanról is hallani, hogy volt, ahol csak megmutatták, hol kell aláírni, de a munkavállaló csupán a helyszínen tanulmányozhatta, nem adták neki oda. És akadt olyan hely is, ahol hibás volt a szöveg, ám a helyi menedzsment nem tudta kijavítani, mert azt csak központilag lehet megtenni.

Úgy tűnik, hogy az egészségügy vezetése elszámolta magát, legalábbis, ami a szolgálati jogviszonyról szóló szerződések időzítését illeti. Fel kell tenni a kérdést: ennyire alkalmatlanok lennének, hogy még azt sem veszik észre, hogy a legnagyobb baj idején nem növelni kellene a problémákat a vállalhatatlan szerződések aláíratásával? Vagy ennyire cinikusak, hogy már az sem érdekli őket, ha tényleg bedől az egészségügy? Ha az utóbbi történik, szokás szerint lehet az ellenzékre mutogatni. Már hallhattuk is a parlamentben, hogy a szocialisták kormányzásuk idején kórházakat zártak be, ezzel szemben az orvosok sehol a világon nem kaptak akkora fizetésemelést a járvány idején, mint most...

AZ ELHÍZÁS A LEGNAGYOBB KOCKÁZATI TÉNYEZŐ A KÓRHÁZI ÁPOLÁST IGÉNYLŐ COVID-19 KIALAKULÁSÁBAN

QUBIT
Szerző: Qubit.hu
2021.03.02.


Egy február 25-én megjelent amerikai modelltanulmány a kórházi ápolást igénylő COVID-19 rizikófaktorait vizsgálta, és arra jutott, hogy a legnagyobb kockázati tényezők a következők: elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség és szívelégtelenség – ebben a sorrendben.

Az amerikai kardiológusok folyóiratában, a Journal of the American Heart Associaton-ben (JAHA) publikált kutatás szerzői matematikai szimulációval becsülték meg azoknak a koronavírus-fertőzés miatt az Egyesült Államokban kórházba kerülőknek a számát és arányát, akiknél a tünetek súlyosbodása megelőzhető lett volna, ha nem szenvednek szív- és érrendszeri, illetve emésztőrendszeri betegségekben. Minden említett betegség esetében más tanulmányok is kimutatták már a COVID-19 súlyos kimenetelével való erős összefüggést...

AHOL ENNYI PÉNZ VAN MÉSZÁROSNAK, HATÁRON TÚLRA ÉS FUTBALLRA, MIÉRT NINCS AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKNAK?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.03.02.


Egy világjárvány közepén káosz zűrzavar uralkodik a magyar kórházakban, mert olyan új helyzetet próbál rájuk erőltetni az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló új törvény, ami sokaknak elfogadhatatlan. Miközben a járvány kezdete óta egyetlen pillanatra sem állt le a strómanok, családtagok, oligarchák pénzzel való kitömése. Orbán strómanja, Mészáros Lőrinc nevén futó cégek a járvány alatt is több tízmilliárd forintot érő “pályázatokat nyertek”. Vietnamban, Szíriában, Kenyában építenek kórházakat, még mindig a futballba dőlnek a milliárdok, miközben egyes magyar kórházakban akadozik a sürgősségi ellátás.

Orbán mindig is sajnálta az adófizetők pénzét az adófizetők egészségére, tanulására, ellátására költeni, de ami a világjárvány idején zajlik, az kriminális. 300 milliárd (!) forintért vásároltak használhatatlan kínai lélegeztetőgépeket, amelyek veszélyeztették a betegek életét, és egy raktárban porosodnak, miközben az emberek életét mentő orvosok, nővérek, egészségügyi alkalmazottak nem kapják meg a pénzüket, ha ügyeletben vannak, korlátozzák a magánpraxisukat, amit adtak az egyik kezükkel, azt elveszik a másikkal.

A Nemzet Veje 215 millió vissza nem térítendő támogatást nyert egy olyan EU-s pályázaton, amelyet az agrártárca ítélt oda, amelyen rokonként nem is indulhatna egy közepesen korrupt ázsiai országban sem. Az egész ország egy rablótanya, amelyet megállás nélkül fosztogat egy haramia, méghozzá a köz pénzét rabolják, de annyit nem képesek visszaadni, hogy legalább az alapellátásait finanszírozzák azoknak, akiknek a pénzét ellopják. Orbán katasztrofális járványkezelése miatt Magyarország népességarányosan a legsúlyosabban fertőzött országok egyike, ahol még egészségügyi miniszter sincs, nem jól szervezett és jól irányított egészségügy...

SZEKSZÁRDI USZODAÉPÍTÉS: HŰTLEN KEZELÉS MIATT NYOMOZNAK

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2021.03.02.


Befogadta a rendőrség az ellenzék feljelentését a csúszó és rosszul kivitelezett sportcsarnok építése ügyében.


Nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen a rendőrség a három éve épülő, de még csak félkész állapotban lévő szekszárdi uszoda ügyében, derült ki Pintér Sándor belügyminiszter Harangozó Tamásnak, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettesének küldött válaszából. 

- A feljelentést a szekszárdi ellenzéki frakció vezetője tette, ám azóta sem kapott semmiféle információt az ügyről, ezért fordultam Pintér Sándorhoz – mondta lapunknak Harangozó, aki szerint sokatmondó, hogy a rendőrség befogadta az ügyet. Hozzátette: bár ismeretlen tettes ellen rendelték el a nyomozást, könnyen beazonosítható az a szekszárdi fideszes kör, amely felelősséggel tartozik a beruházásért. 

Az eredetileg 3,7 milliárd forintba – amelyben van állami támogatás és hozzávetlőlegesen 700 millió TAO-pénz – kerülő komplexum építése körüli visszásságok miatt Bomba Gábor, a szekszárdi közgyűlésben többséget alkotó Éljen Szekszárd! ellenzéki frakció vezetője tavaly szeptemberben tett feljelentést a helyi rendőrkapitányságon. A város fideszes vezetése 2018-ban szerződött az Aquaplus Kft.-vel, mely eredendően 2019 őszére vállalta az uszoda megépítését. Ahogyan a kormánytámogatással épülő sportberuházások zöménél, itt sem sikerült tartani a határidőt, még több szerződésmódosítás után sem: a legutóbbi szerint tavaly szeptemberben át kellett volna adni a létesítményt, ám készültségi foka még nem érte el az ötven százalékot...

MÉG FELMONDANI IS ALIG TUDNAK A TATABÁNYAI KÓRHÁZBAN, AHOL ELURALKODOTT A KÁOSZ

444.HU
Szerző: KAUMANN BALÁZS
2021.03.02.


Egyedül a katonák tűnnek nyugodtnak a tatabányai Szent Borbála Kórházban. Az épület előtt forgalmat irányítanak, a bejáratnál ők végzik a belépés előtti lázmérést és már azt is pontosan tudják, melyik osztály hol van. Mintha az egészségügyi szolgálat az alapfeladataik közé tartozott volna mindig is. A kórházi dolgozók, akiknek valóban az ellátás a feladata, ezzel szemben érezhetően feszültek.

A sürgősségi osztály szokásos bejárata zárva, egy ideje egy udvari konténerben végzik a triázst, onnan irányítják a betegeket az épületbe, és itt szólít meg egy mentőtiszt, aki a beérkezők első vizsgálatát végzi. Nagy meglepetésemre nem küld el, ahogy mások szoktak, amikor megtudja, hogy újságíró vagyok. Öten mondtak fel az osztályon - mondja...

RENDŐRSÉGI ÉS OLAF-VIZSGÁLAT IS FOLYIK KESZTHELYI UNIÓS BERUHÁZÁSOK MIATT

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2021.03.02.A korábbi fideszes vezetés a városi beruházások nagy részét egyetlen cégre bízta, de a kivitelező alig halad. Ezért már nemcsak a helyi ellenzék, de a mostani kormánypárti polgármester is feljelentést tett az ügyben
.

Három uniós projektet is vizsgál az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Keszthelyen, kettővel kapcsolatban pedig a rendőrség is nyomozást rendelt el – tudta meg a 24.hu. Keszthely városa az elmúlt években mintegy másfél milliárd forint uniós pénzt nyert a helyi óvoda, a városi strand és a Reischl sörház felújítására. A korábbi fideszes polgármester, Ruzsics Ferenc által vezetett képviselő-testület egy budapesti székhelyű céget, az InvestMondi-System Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t bízta meg mindhárom projekt megvalósításával, miután minden esetben ez a cég adta a legolcsóbb ajánlatot. Viszont a kivitelezések alaposan megcsúsztak, ezért az OLAF egy bejelentés alapján mindhárom projektet vizsgálja. A rendőrség pedig már az új, szintén fideszes városvezetés feljelentése alapján indított nyomozást a sörház és az óvoda felújítása ügyében.

Mindent vittek, de alig haladnak

"Kézműves sörfőzde, sörterasz és szövetkezeti bolt is helyet kap a Reischl-féle sörházban. Az önkormányzat európai uniós forrásoknak köszönhetően mintegy 1 milliárd forintból újítja fel a műemlékvédelem alatt álló épületet. A projekt várhatóan 2020 végére fejeződik be"

– olvasható Keszthely honlapján. A sörház felújítása viszont alig halad, az alábbi videóban az is szerepel, hogyan kellene kinéznie a létesítménynek...

BELSŐ FELVÉTELEK EGY BUDAPESTI KASZINÓBÓL, AHOL MINTHA NEM IS LÉTEZNE A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

TELEX
Szerzők: PINTÉR LUCA, ALPEK ORSI
2021.03.01.


A maszkja a kabátjával együtt a kocsiban maradt, de „amúgy is csak vidékről jött fel gyorsan egyet pörgetni, aztán megy is” – mondja a Sofitel – Las Vegas Casino bejáratánál egy 30 év körüli férfi, akit így, maszk nélkül végül be is engednek. Én sokkal kevésbé voltam szerencsés, azonnal fennakadok a biztonsági rendszeren, nem jutok be pörgetni, a kiszűrődő villogó fényeket is legfeljebb lentről, a Dorottya utcáról bámulhatom. Öt évig még biztosan.


2025-ig ki vagyok tiltva az összes budapesti kaszinóból

– tudom meg a nőtől, aki a beléptetésemet intézné. Felajánlja, hogy hívja a menedzsert, derítsük ki, min buktam el, de szinte biztosra veszem, hogy egy tavalyi indexes cikk miatt vagyok tiltólistán. Méghozzá a legelőkelőbb listán, öt év ugyanis a maximum kitiltás.

Tavaly márciusban azután mentem el az egyik budapesti kaszinóba, hogy a kormány bejelentette: a vendéglátóhelyek csak délután háromig tarthatnak nyitva, a szórakozóhelyeknek, a moziknak és a színházaknak pedig be kell zárniuk.

A kaszinókat viszont teljesen kihagyták a felsorolásból, azok a rendeletek ellenére ugyanúgy működhettek. Felvételeket készítettem, melyeken jól látszott, az emberek maszk nélkül, sokszor szorosan egymás mellett játszanak. Erre hivatkoztunk a kormányinfón is, amire Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt mondta, nem látja indokoltnak, hogy a kaszinók nyitva legyenek, és nem is érti, miért ne vonatkozna rájuk a rendelet. Gulyás kijelentése után a kaszinók már csak reggel héttől délután 15 óráig lehettek nyitva...


„VAN, AKINEK EGY ANYUKÁJA VAN, ÉS VAN, AKINEK MÉG TÖBB” – EGYNEMŰ PÁR ÖRÖKBEFOGADÁSÁRÓL KÉSZÜLT DOKUMENTUMFILM

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RUTAI LILI
2021.03.02.


Az Anyáim története egy egynemű pár örökbefogadását kíséri végig. Dér Asia és Haragonics Sára első egész estés dokumentumfilmje bemutatja a pár félelmeit, az örökbefogadás nehézségeit és szépségeit is. A film itthon a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), március 6-án debütál.


„Én mindig hezitálok aközött, hogy most vajon miért nem foglalkoznak velünk: azért, mert melegek vagyunk vagy azért mert ennyire szervezetlenség és káosz van.” – Ez az egy mondat, amit az örökbefogadásra váró Virág mond, tökéletesen leírja az egynemű párok gyerekvállalásának nehézségét Magyarországon.

Dér Asia és Haragonics Sára egész estés dokumentumfilmje két nő, Virág és Nóra családalapítását mutatja be a tervezéstől kezdve, a várakozáson át a beteljesülésig. Virág egykor parlamenti képviselő volt, élettársa, Nóra zenész. Ők ketten egy olyan országban akarnak gyereket vállalni, ahol az egynemű párok mind a politikusoktól, mind az utca emberétől számtalan sértést kapnak. Egy olyan országban, ahol nem fogadhatnak örökbe, és nem is házasodhatnak össze, ezért mindketten egyedülállóként jelentkeznek anyukának.

Az Anyáim története többek között szeretetről, családról, magyar politikáról, emigrációról szól. Őszinte, kendőzetlen, és megrázó.

Bemutatja egyrészt azt, hogy mennyire bonyolult hazánkban egy egynemű párnak az örökbefogadás folyamata – a 2020 decemberi Alaptörvény módosító tervezet („Az anya nő, az apa férfi.”) és a házasságon kívül örökbefogadást ellehetetlenítő friss kormányrendelet előtt is.

A film betekintést enged abba is, hogy milyen nehézségekkel küzdenek az örökbefogadó szülők és a gyermek is. Megmutatja, hogy milyen nehéz “második anyának” lenni, visszanyomni az anyai ösztönöket egy szivárványcsaládban. És illusztrálja, hogy milyen félelmetes dolog Magyarországon homoszexuális párként roma kislányt nevelni.

De ezzel együtt bemutatja azt is, hogy miért éri meg mindez: a boldog pillanatokat, a közös vicceket, a fejlődést, a hatalmas mosolyt Melissa arcán, aki annyira alulfejletten került a párhoz, hogy a fogyatékosságot sem tudták nála kizárni...

ÚGY ÉRZI, ÁTVERTE A BANK, A BIZTOSÍTÓ? ÉRDEMES KÜZDENI! - SOKSZOR JÁRT SIKERREL A PANASZOS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.03.02.


Több mint minden negyedik érdemben elbírált fogyasztói panasz esetében legalább részben sikerrel járt a panaszos – derült ki a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) 2020-as jelentéséből. A megkötött egyezségek aránya a határon átnyúló ügyekben volt a legmagasabb.


Közzétette a tavalyi évről szóló jelentését a PBT (a fenri kép a jelentésben szerepel). A Magyar Nemzeti Bank mellett működő testület elsősorban egyezség létrehozását kísérli meg a felek között, ha ez eredménytelen, döntést hoz a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítése érdekében (az eljárás díjmentes). Mint kiderült, 2020-ban a legnagyobb arányban változatlanul a Budapesten és Pest megyében élők kérték a PBT segítségét pénzügyi fogyasztói jogvitájuk megoldásában. Igazuk keresésében a nyugat-dunántúli, az észak-alföldi régió lakosai váltak aktívabbá, mint a korábbi években.

Tavaly közel háromezer új ügy érkezett a PBT-hez. Az év első napján még folyamatban volt 669 üggyel együtt így 3658 üggyel foglalkoztak. Az érdemi elbírálásra alkalmas kérelmek aránya 80,2 százalék volt.

A fővárosiak és a Pest megyeiek lakosságarányosan a PBT megalakulása óta is felülreprezentáltak. Hasonló lett egyébként 2020-ban a helyzet Zala megye és Hajdú-Bihar megye területén élők esetén is. Ágazatok szerint tavaly változatlanul a hitelintézetek és a biztosítók ügyfelei fordultak legnagyobb számban a testülethez. Előbbi 1,7 ezer, utóbbi pedig közel 1,1 ezer ügyet jelent.

A PBT tavaly érdemi elbírálást követően 2,5 ezer ügyet zárt le. Több mint minden negyedik esetben legalább részben sikerrel járhatott a panaszos. Összesen ugyanis 606 egyezség, 25 kötelezés és 6 ajánlás született. Meglepő módon, a koronavírussal, karanténnal és korlátozásokkal terhes évben a testület több kötelezést és ajánlást hozott, mint a megelőző évben...

A KÚRIÁN KERESZTÜL HÓDÍTJA MEG A BÍRÓSÁGOKAT A FIDESZ

MÉRCE
Szerző: SZEPESHÁZI PÉTER
2021.03.02.


A NER a Kúrián keresztül készül bedarálni a bíróságokat, a darálót már össze is szerelték. A rendszer működtetői immáron nemcsak szakmán kívüli, bírói hivatali és bírósági vezetői igazgatási módszerekkel, közvetett egzisztenciális félelemkeltéssel élnek, hanem kifejezetten szakmai, ítélkezési eszközökkel is, mindezt a jogegység szent céljával igazolják. Az újdonság az úgynevezett korlátozott precedensrendszerben rejlik.

A Kúria már korábban is hozhatott lényegében jogszabályi erővel bíró, úgynevezett kötelező jogegységi határozatot, ezt „a joggyakorlat továbbfejlesztésével” vagy „az egységes ítélkezési gyakorlat biztosításának” igényével igazolhatta. 2021. január 1-je óta erre akkor is lehetősége van, ha „a Kúria valamely ítélkező tanácsa jogkérdésben el kíván térni a Kúria Bírósági Határozatok Gyűjteményében közzétett határozatától”. A joggyakorlat továbbfejlesztésének gumiszabálya azért aggályos, mert politikai vagy belterjes bírósági vezetői megrendelést is lehetővé tesz. (Tegyük hozzá, ez a szerencsétlen, honeckeri NDK bírósági jogegységi ítéleteire hajazó lehetőség egy 1997. júliusi módosítás terméke.) Az ún. korlátozott precedensrendszer 2020. április 1-jei bevezetésével és 2021. január 1-jei kiterjesztésével szintet lépett a bírák szakmai irányítása, s már sajnos nem érdemes idézőjelre sem az „irányítás” kifejezés. [1]

Az első olvasásra bonyolult, nyílt repressziót be nem vállaló új jogegységi eszközrendszer valójában szinte hézagmentessé teszi a központi jogi álláspont érvényesíthetőségét, melyet papíron a Kúria diktál, de fontosabb gazdasági-társadalmi-politikai kérdésekben akár a Karmelita Kolostor szándékát is közvetítheti...

HÉTEZER FORINT VOLT HÁROMMILLIÁRDOS TARTOZÁSRA A LEGKÍNOSABB ÁLLAMI CÉG SZÁMLÁJÁN

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.03.02.


Kásler Miklós miniszter csütörtöki jóváhagyását követően pénteken tette közzé azt a beszámolóját a 2017-es vizes vb-t szervező vállalat, amelyre elvileg a cég megszüntetését célzó eljárást alapozták. A 2019 végén indított végelszámolást ráadásul azóta megszüntették, tehát a teljes eljárás úgy zajlott, hogy a már jó ideje teljesen feleslegesen létező Bp2017 Nonprofit Kft.-nek nem volt meg a hivatalos mérlege és eredménykimutatása. Ennek ellenére az elmúlt egy évben – tehát majdnem három évvel a vb után – is öntötték az állami százmilliókat a cégbe, aminek gazdasági ügyeit 2019 végéig egy azóta körözés alatt álló ember irányította...

ORBÁN TÚLFESZÍTETTE A HÚRT? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.03.02.


A Fidesz rendszeres támadásai az Európai Unió ellen nincsenek összhangban a néppárti felfogással. Kellemetlenné vált Orbán Viktor. Nemzetközi lapszemle.


A Washington Post az AP amerikai hírügynökség alapján beszámol arról, hogy a magyar miniszterelnök az európai néppárti frakcióból való távozással fenyegetőzik, miközben ez a konzervatív irányultságú csoportosulás mind közelebb kerül a fideszes európai parlamenti képviselőcsoport eltávolításához.

Orbán Viktornak Manfred Weber néppárti frakcióvezetőhöz intézett levele kapcsán a tudósítás ismerteti azt a sajátos jogi helyzetet, miszerint az Európai Néppárt, mint a tagpártok ernyőszervezete már 2019-ben felfüggesztette a Fidesz tagsági jogait, ám az Európai Parlamentben a néppárti frakciónak eddig nem volt joga fellépni egyes tagpártok nemzeti képviselőcsoportjával szemben, csupán egyes képviselőkkel tehette ezt. Amire akadt is példa nemrég, Deutsch Tamást megfosztották a néppárti frakciótagságából fakadó jogaitól, attól, hogy a frakció nevében megszólaljon. Most azonban arra készülnek, hogy egy komplett nemzeti képviselőcsoportot is eltávolíthassanak a frakcióból. Ha ezt az eljárásjogi lehetőséget megszavazzák, akkor megteremtik a jogalapját a fideszes EP-képviselők elleni intézkedésnek. Orbán arra az esetre, ha megszavazzák ezt a lehetőséget, azt helyezte kilátásba, hogy akkor előbb ők kilépnek a frakcióból.

A tudósítás emlékeztet arra, hogy az Európai Néppárt mérsékelt szárnyának a képviselői már korábban felvetették: a Fidesz már nem jeleníti meg a csoport által vallott értékeket, a magyar tagpárt rendszeres támadásai az Európai Unió ellen nincsenek összhangban a néppárti felfogással.

Pedro Lopez de Pablo, a néppárti frakció szóvivője úgy nyilatkozott az AP-nek, hogy Orbán levele nem változtatja meg a frakció szándékát, szerdán szavazni fognak az eljárásrend megváltoztatásáról. E változtatás mellett széles többség van – jegyezte meg. A Washington Post által átvett AP-beszámoló kitér arra is, hogy Othmar Karas, a frakció osztrák elnökhelyettese szintén a kitűzött menetrendhez való ragaszkodás mellett foglalt állást. „Nem fogom hagyni Orbán további zsarolását” – szögezte le a politikus.
Minden a németektől függ?

A müncheni Süddeutsche Zeitung szintén foglalkozik a Fidesz Néppárton belüli helyzetével, és azt írja, hogy a német néppártiak is szavazni akarnak Orbán pártjáról. A cikk szerint közeledik a döntés a pártcsaládból való eltávolításról.

A bajor lap felhívja a figyelmet arra, hogy Orbán levelének a papírján szokás szerint a magyar miniszterelnök pecsétje látható, vagyis Orbán kormányfői minőségében kíván pártpolitikát folytatni, amivel azt jelzi, hogy a Fidesz bírálatát minden magyar ember elleni támadásnak tekinti. Ez régóta jellemzi a retorikáját. A Süddeutsche szerint nagyon valószínű, hogy a 187 tagú néppárti frakcióban meglesz a szükséges kétharmados többség az eljárási szabály megváltoztatásához, ami ha megtörténik, annak alapján már egyszerű többséggel is megszabadulhat a frakció a magyar tagpárttól. A cikk szerzője úgy véli: az, hogy Orbán ilyen magasra emelte a tétet, alighanem annak tudható be, hogy eddig „gyakorlatias, és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésben” volt a néppárti frakció legnagyobb létszámú, 29 fős nemzeti csoportjával, a német CDU/CSU képviselőivel. „Minden a németektől függ” – idézi fel a lap az elmúlt évek szabványos válaszát arra a kérdésre, hogy miként fog alakulni a néppártiak és a fideszesek viszonya. Egészen a közelmúltig Angela Merkel, illetve az átmeneti pártvezetőnő, Annegret Kramp-Karrenbauer védelmezte Orbánt. Kulcsfigurának tekinthető e szempontból Daniel Caspary, aki a CDU pártközpont és a berlini kancellári hivatal közötti kapcsolattartás felelőse. Sok Fidesz-bíráló néppárti politikus felfigyelt arra, hogy Caspary a múlt pénteken támogatólag nyilatkozott a néppárti frakció szabálymódosítási terveiről. „A frakció be meg fogja teremteni a felfüggesztés eszközét, és a dolgok jelenlegi állása szerint azt alkalmazni fogja a magyar képviselőkkel szemben” – fogalmazott. Ez a kijelentés – véli a Süddeutsche számos nem német néppárti képviselő nézetét tükrözve – nem hangozhatott volna el Armin Laschetnek, a CDU új elnökének a jóváhagyása nélkül. A várható döntés ugyanakkor azt a kompromisszumot tartalmazza, hogy a néppárti értékektől eltávolodó képviselőcsoporttól való megszabadulásnak nem csupán a kizárás lenne az egyetlen elképzelhető módja, hanem a felfüggesztés is. Ezzel lényegében lehetővé válna, hogy a fideszes EP-képviselőcsoport ugyanolyan helyzetbe kerüljön a néppárti frakcióval való viszonyát illetően, mint amilyenben maga a Fidesz már 2019 óta van az Európai Néppárt viszonylatában.

ÚJABB TÍZMILLIÁRDOK MÉSZÁROS LŐRINC CÉGEINEK A GÖDI ÉS A KOMÁROMI IPARTERÜLETEK KÖZMŰFEJLESZTÉSEIRE

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: BODNÁR ZSUZSA
2021.03.02.


Egy minap közzétett rendeletmódosítás szerint az eredeti terveknél jóval többe fog kerülni a gödi és a komáromi iparterületek víziközmű-építése. Az akkumulátorgyártás óriási vízigényének biztosítása miatt távolabbi települések is érintettek lesznek a beruházásokban; Komárom vízellátásához például a tatai és tatabányai források karsztvizét is felhasználnák.


Tavaly áprilisban még “csak” 12 milliárdot szánt a kormány a gödi különleges gazdasági övezetben végrehajtandó víziközmű-fejlesztésekre. A Magyar Közlöny szombati számában megjelent kormányhatározat viszont már 32 milliárdra emeli ezt az összeget. Ennyibe fog kerülni, hogy a Samsung SDI második, most épülő gödi gyárába naponta 21 ezer köbméter víz jusson s hogy és a keletkező 11 ezer köbméter szennyvizet a váci szennyvíztisztítóba elvezessék.

A korábbi rendelet szerint a gödi beruházás a Fővárosi Vízművektől is kapott volna napi 1000 köbméter vizet. A mostani módosítás szerint viszont az összes mennyiséget a Váci Déli-Forte vízbázisról fogják biztosítani. A közműfejlesztésre kiírt tendert, ahogy korábban megírtuk, a Mészáros és Mészáros Kft. nyerte el. A beruházás kivitelezése 2024-ig fog tartani, de már ebben az évben 21 milliárdot szán a kormány az építésre...

ITT A MAGYAR NYELVŰ ÚTMUTATÓ, AMI KISZÁMOLJA, HOL MEKKORA ESÉLLYEL KAPHATOD EL A VÍRUSFERTŐZÉST

QUBIT
Szerző: SÁNDOR LÁSZLÓ
2021.03.01.Mennyivel több időt tölthetünk szeretteink vagy munkatársaink társaságában, ha maszkban beszélgetünk? A különbség százszoros is lehet, derül ki az MIT kutatóinak kalkulátorából, aminek most itt a magyarul beszélő verziója.

2019. december 31-én „Na, a világvége pont egy ilyen kis hírrel fog kezdődni” sorral osztottam meg az első hírt, ami a vuhani tüdőgyulladásokról szembejött. Akkor ezt még a szerkesztőségek sem tartották hírértékűnek. Aggodalomra pedig lett volna ok, és azóta is van. Mégis, a teljes, hermetikus bezárkózás lehetetlen, a lazítók pedig nem sok támpontot kaptak arra, mégis mitől mennyire tartsanak. Most kicsit segítünk ebben.

A tudomány jelen állása szerint a SARS-CoV-2 vírus alapvetően aeroszolokkal terjed. Az emberek által kilélegzett aeroszolok (apró, lebegő cseppecskék) mennyiségének, terjedésének, leülepedésének, kiszáradásának, kiszűrésének viszont meglepően egyszerű fizikája van. Legalábbis olyan elegáns egyszerűsítések mellett, amiket például a vegyészmérnökök tesznek, amikor ki kell számolniuk, pontosan mennyi idő alatt és hogyan fognak reagálni egy tartályba engedett, porlasztott reagensek. Ezt a fizikát tanítja Martin Bazant a massachusettsi műegyetem, az MIT matematika és vegyészmérnöki tanszékein.

Az elmélet koronavírusra átültetett tanulságait Bazant példás gyorsasággal foglalta össze: már szeptember óta elérhető egy fantasztikus technikával felvett online előadássorozata az edX platformon. A professzor most egy olyan weboldalt adott a kezünkbe, amin mi magunk is kiszámíthatjuk, mennyi időt lehet biztonságosan eltölteni egy-egy környezetben, és ez mitől is függ. Az útmutató legfrissebb verzióját fordítottam le a magyar olvasóknak. (Hasonló angol nyelvű kalkulátort az angliai Cambridge-ből pár hete mutattunk be a Qubiten.)...

„AZ EGÉSZSÉGÜGY GYÁSZNAPJA”: SOKAN AZ UTOLSÓ PILLANATIG KIVÁRNAK AZ ÚJ JOGVISZONY ELFOGADÁSÁVAL

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2021.03.01.


Továbbra is teljes a bizonytalanság az egészségügyben, miután a dolgozók egy nap haladékot kaptak az új szerződésük aláírására. Annak, aki nem fogadja el a rengeteg veszteséggel járó új szolgálati jogviszonyt ma éjfélig, holnap már nem lesz állása.

Bár Debrecenben és Nyíregyházán például sikerült rendezni a helyzetet, Szegeden 300 orvos továbbra sem akarja aláírni a szerződését, így előfordulhat, hogy a sebészeti klinikán nem marad keddtől sebész. A Szent Imre Kórház intenzív osztályán 17 dolgozó már fel is állt, illetve az abai szakrendelő is leállt a mai napon.

Pontosabb, országos szintű számokat csak holnap lehet majd tudni a felmondásokat illetően, de az már most sejthető, hogy még sok hasonló esetet láthatunk majd. A Mércének nyilatkozó szakszervezeti vezetők szerint ráadásul jó eséllyel ez még csak a kezdet, vihar előtti csend van.

Rengeteg az elkeseredett hang, bizalmi válság alakult ki az egészségügyi dolgozókban amiatt, hogy tényleges érdemi egyeztetés nélkül döntöttek a sorsukról. Mindenkiben ott van az aggodalom, hogy mi lesz a betegekkel, ha holnap kevesebben mennek majd be dolgozni az egészségügyi intézményekbe, miközben a maradókra az eddiginél is nagyobb terhelés nehezedik, amit a koronavírus-járvány harmadik hulláma tovább súlyosbít. Sokan már az egészségügy gyásznapjának nevezik március 1-jét – összegezte a helyzetet a Mércének dr. Tóth Judit Mária, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke...

A KÜLSŐ TÉNYEZŐK A MAGYAR KORMÁNY ÉS ORBÁN VIKTOR SZÁMÁRA IS NAGYON ROMLANAK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.03.02.


Kenyértörés az EPP-vel, kilépéssel fenyegetés, kacsintgatás a szélsőjobboldali pártok felé, kínai és orosz vakcinamutyi, az európai vakcinaútlevéllel szemben sunyi kis trükk bevetése. Ezek azok, amelyek az elmúlt időszakban a magyar kormány tetteit jellemezték leginkább. Ám úgy tűnik, a világnak – de Európának biztosan –, mindebből elege van. Az orbáni politikával szembeni erősen kritikus Biden-adminisztráció, az egyre kritikusabb Európai Unió és Európai Bizottság miatt a magyar kormány számára a helyzet folyamatosan romlik. Ezt Orbán Viktor is érzékeli, most nem keresi a konfliktusokat, inkább kitérne az újabbak elől, de a külső tényezők számára is nagyon romlanak. Szent-Iványi Istvánnal, az Új Világ Néppárt külpolitikai szakértőjével beszélgettünk.


Egyre valószínűbb, hogy hamarosan kenyértörésre kerül a sor az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportja és a Fideszes EP-képviselők között. Az EPP elnökségének pénteki ülésén megszületett a döntés az eljárási szabályzat módosításáról, amely lehetővé tenné a csoportos kizárást és felfüggesztést, amelyre jelenleg nincs mód. Ez mit jelentene a Fidesz számára?

– Maga a szabályozás még nem született meg, azt a héten fogják elfogadni. Egy előzetes megállapodás született a nemzeti delegációk vezetői között. Ez alapvetően arra utal, hogy ez a döntés napokon belül meg fog születni. Ami azt jelenti, hogy nem csak egyes tagokat, de teljes csoportokat ki lehet zárni az európai parlamenti frakcióból, méghozzá azokat, akiknek a pártja föl van függesztve, vagy ki van zárva az EPP-ből, mint pártból. Ezeket nem kétharmaddal, hanem egyszerű többséggel, tehát sokkal egyszerűbben is meg lehet fosztani a jogaiktól, fel lehet függeszteni, vagy ki lehet zárni. Ez a történet nyilván a Fideszről szól. Miután kiderült, nem biztos, hogy a csoport kétharmada szavazna róla, hogy a Fideszt kizárják, vagy felfüggesszék, ezért lejjebb vitték a küszöböt, ami most egyszerű többség. Nyilván előbb-utóbb, sőt, inkább előbb, mint utóbb be is következne minimum a felfüggesztés, ami gyakorlatilag minden frakcióhoz kötődő jog megvonását jelenti. Ez rendkívül megalázó dolog, és ezzel értelmetlenné is válik a Fidesz ottani tagsága, mert nem tudja gyakorolni a képviselői jogait...


SZABAD SZEMMEL: KÖZELEDIK AZ IDEJE, HOGY KIHAJÍTSÁK ORBÁN PÁRTJÁT AZ EPP-BŐL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.03.02.


Süddeutsche Zeitung


Közeledik az ideje, hogy kihajítsák Orbán pártját az EPP-ből, mert a CDU-CSU képviselői is meg akarják szavazni a frakció új működési szabályzatát, hiába fenyegetőzik a magyar miniszterelnök (aki két napja a Kormányfői Hivatal fejléces papírján üzent Manfred Webernek – pártügyben!). De hát nála már régen úgy van, hogy ha bírálat éri a Fideszt, akkor az a magyarok elleni támadással egyenlő.

Idáig is ki lehetett zárni egy egész nemzeti delegációt, de mostantól a felfüggesztés is lehetővé válik. Jól értesült körökből úgy tudni, hogy a képviselőcsoport csak azt a jogot szeretné magának, ami már eddig is megillette a pártcsaládot. Az azonban nem kétséges, hogy a lépés válasz a magyarok rengeteg nyilvános és színfalak mögötti kirohanására, miután az országban – uniós tagság ide vagy oda – illiberális demokrácia épül. Úgy tudni, hogy Weber egyértelművé tette: ma délelőtt mindenképpen meglesz a szavazás. Nagyon valószínű, hogy összejön hozzá a szükséges kétharmad. Orbán feltehetőleg azért emeli a tétet, mert látja, hogy immár nem megy simán az együttműködés a németekkel. Idáig Merkel és Ziemiak főtitkár védte. Nem tették ki az év végén még Deutsch Tamást sem, noha Gestapo-módszerekkel gyanúsította meg Webert.

De most már az sem számít, hogy az Országgyűlés még nem iktatta törvénybe a gazdasági mentőcsomagot, amivel Orbán változatlanul zsarolhat. A bírálók közé tartozó skandináv, lengyel és Benelux-törvényhozók felkapták a fejüket, amikor Caspary, az uniópártok strasbourgi vezetője négy napja a reform mellett foglalt állást. Bizonyosan egyeztetett előtte Laschettel, a párt új elnökével. Mégis sokan félnek, hogy nem jön-e létre valamiféle külön megállapodás az utolsó pillanatban Budapest, Berlin és München között. Egy luxemburgi képviselő szerint azonban nevetséges és felelőtlen volna, ha megint nem történne semmi.

Viszont az biztos, hogy a kompromisszum jóvoltából jogaikat tekintve a felfüggesztett képviselők nem kerülnének rosszabb helyzetbe, mint független társaik. Caspary szerint az EPP normális együttműködésben érdekelt, de ehhez a Fidesznek meg kell változnia és tisztáznia kell a nézeteltéréseket.

Az új szabályzat felhívás a pártvezetőknek, hogy ne halogassák tovább a kérdést és beszéljék meg Orbánnal, benn akar-e maradni a pártcsaládban és ennek érdekében hajlandó-e az elvárt viselkedésre – mutatott rá Caspary. Aki egyúttal kalandorságnak minősítette, hogy a magyar politikus pár napja megbízható harcostársaknak minősítette a Fideszt és a Meloni-féle posztfasiszta Olaszország Fivéreit, méghozzá a közös világnézet alapján.

Die Presse

Az Európai Parlament néppárti alelnöke arra készül, hogy azonnal felveti a fideszes képviselők jogainak felfüggesztését, ha ma sikerül jóváhagyatni az EPP-frakció új működési szabályzatát. Karas szerint nincs más választás, mivel kudarcot vallott minden próbálkozás, hogy közös megoldást találjanak és kezet nyújtsanak a magyar pártnak. Márpedig Magyarországon sérül a jogállam.

Bennfentesek szerint immár minden attól függ, hogyan szavaznak a német képviselők. Vezetőjük, Caspary a múlt hét végén kijelentette, hogy bevezetik a szankciót és a dolgok jelen állása szerint be is vetik a magyar törvényhozók ellen. Azaz eszkalálódnak az ellentétek.

Ugyanakkor Karas pártjának többi képviselője ott próbált betartani az új szabályozásnak, ahol csak tudott. Álláspontjukat maximálisan támogatták a magyar kollégák.

Kurier

A néppárti frakció komolyan gondolja a dolgot, így a felfüggesztés fenyegeti Orbán csapatát. Karast különösebben nem zavarja a legutóbbi Orbán-levél, amelynek címzettje Manfred Weber volt. Az osztrák politikus szerint ha a magyar vezető menni akar, akkor csak egész nyugodtan, de az EPP nem hagyja magát zsarolni.

Úgy tűnik, mintha az önkéntes távozással a miniszterelnök amúgy is szívességet tenne az EPP-képviselőknek. Merthogy a pártcsaládnak már évek óta fő a feje amiatt, ami Magyarországon folyik: módszeresen megfojtják a független sajtót, a kormány szembehelyezkedik az EU és az Európai Bíróság határozataival, legutóbb pedig kézzel-lábbal tiltakozott az ellen, hogy a brüsszeli támogatásokat a jogállami elvek betartásához kössék.

A kemény megtorló intézkedésekhez azonban idáig nem volt meg a többség. Főként a németek feküdtek keresztbe a Fidesz kizárása ellen. Karas úgy véli: minek hányják a magyar fél szemére, hogy folyamatosan megsérti a közös alapértékeket, amikor nincs eszköz fellépni ellene. De most úgy áll, hogy ma meglesz, bár a felfüggesztés nem valószínű június előtt. Akkor viszont megbénulna Brüsszelben Orbán meghosszabbított keze, az EP-delegáció.

Politico

Orbánnak utolsó dobásként már csak az maradt, hogy emelje a tétet az EPP jövőjéről folyó vitában. A Webernek küldött levélről a frakció helyettes vezetője úgy nyilatkozott, hogy az bizonyosan befolyásolja a belső egyeztetéseket. Esteban Gonzáles Pons egyben annak a munkacsoportnak a vezetője, amely letette az asztalra a magyar miniszterelnök által annyira nehezményezett javaslatot.

Az mindenesetre meglehetősen paradox, hogy a paláver az értékekről ment, tehát hogy mit jelent kereszténydemokratának lenni, ám a végén a működési feltételek módosításában csapódik le, jóllehet az tisztán bürokratikus ügy. Az üzenetben különben Orbán kioktatja a képviselőcsoport első emberét arról, hogy ilyen járvány idején fontosabb dolgokkal kellene törődni, továbbá leckében részesíti a pártcsalád történetét és a jogállamot illetően is. Mindenesetre az indítvány kidolgozói bíznak abban, hogy a dokumentum ma veszi az akadályt.

Orbán ellenfelei most először látnak esélyt arra, hogy megszabaduljanak tőle, éspedig úgy, hogy ne kelljen kidobni, hanem maga szedje a sátorfáját. Az új rendben ugyanis a frakció hozhatja meg a szükséges döntést, már nem kell várnia a pártcsaládra. A pénteki, végső előkészítő ülés során a németek, franciák és olaszok próbálták felvizezni az eredeti elképzelést, a végén kompromisszumban állapodtak meg.

Washington Post

A Néppárti képviselőcsoport szóvivője úgy nyilatkozott, hogy nagy többség van a módosítás mellett. Viszont ha elfogadják, akkor több törvényhozó is kezdeményezni kívánja a Fidesz-delegátusok felfüggesztését, illetve kizárását. De ezt már az új szabályok alapján tehetik meg. Pedro Lopez de Pablo szerint ma mindenképpen megtartják a szavazást, de az nem függ össze a magyar párttal. Ugyanakkor az újság megjegyzi, hogy ez már a sokadik csörte Orbán és az EPP között, ám a magyar párt még soha nem járt ennyire közel ahhoz, hogy kikerüljön a pártcsaládból.

Der Standard

Magyarország külön útra vetemedik a vakcina igazolvány ügyében, de senki sem tudja, hogy mire jut vele. Merthogy abba nem vezetik bele, kinek az oltását is kapta meg az illető, márpedig az orosz és a kínai szert nem engedélyezték az unióban. Ez azonban elég méretes szépséghiba egy ilyen okmány esetében. Ily módon azután ütközik az EU által tervezett bizonyítvány elképzelésével.

Az sem egyértelmű e pillanatban, milyen előnyöket élveznek majd azok a magyarok, akiknek lesz ilyen papírjuk, habár az idáig beoltott csaknem 700 ezer ember jó része nyugati készítményt kapott. Ám mivel az európai ellátás akadozik, ebbe nem akar belenyugodni a jobboldali-populista Orbán, aki egyre inkább tekintélyelvű alapokon kormányoz. A jövő évi választásokat nézi, mert ezúttal vereséget szenvedhet az egyesült ellenzéktől, ha a gazdaság összeomlik az elhúzódó zárlat hatására.

A múlt héten kampányt indított az orosz és kínai vakcina népszerűsítésére, habár mindkettő alapos vizsgálat nélkül kapta meg a zöld jelzést Magyarországon. A modellszámítások mindenesetre arra utalnak, hogy a keleti segítség révén két hónappal hamarabb el lehet jutni a védettség olyan szintjére, ami már lehetővé teszi a zárlat feloldását. De csak akkor, ha ehhez partner a lakosság, ám az idáig többnyire nem kér a Szputnyik V-ből és a Sinopharm szeréből.

FT

Orbán Viktor szembefordult az EU stratégiájával és kínai, illetve orosz vakcinát is használ, noha eredetileg az volt az egyezség az unióban, hogy csak olyan szert adnak be a vírus ellen, amelyet engedélyez az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség. A beszerzés ügyében pedig az volt a deal, hogy azt Brüsszel intézi.

A magyar kormány jogi, egészségügyi és politikai kockázatokat is vállalt, amikor kilépett ebből a rendszerből – mondják a bírálók. De az orosz-kínai ügylet egyben azt jelenti, hogy az ország sokkal több oltóanyaghoz jut, mint a többi tagállam. Az illetékes uniós testület szerint idáig 100 emberre vetítve 18,3 adagot vett, amivel kétszer jobban áll, mint a 2. helyezett dánok. A terv az, hogy Húsvétig hozzávetőleg a magyar lakosság negyedét beoltják.

A brüsszeli adatokból ugyanakkor az is kitűnik, hogy az Orbán-kormány viszonylag sok készítményt kapott az európai készletből, de messze nem használta ki a kontingensét. Csak a keret 73 %-át hívta le. Ugyanakkor a megosztott társadalomban politikai kérdés lett, hogy ki melyik vakcinát hajlandó beadatni magának.

A Szputnyik V a minap jó minősítésben részesült a Lancet szakfolyóirattól, de a Sinopharm készítményéről nem tudni, hogy milyen, pedig annak kulcsszerepet szánnak a magyar politikai stratégák. E pillanatban azonban csupán a lakosság 27 %-a tartja a maga számára elfogadhatónak, igaz, a Fidesz-hívek körében ez az arány 45 %.

A magyar külön út fokozza az aggályokat, hogy más országok is a saját szakállukra cselekszenek, hiszen az EU szállítmányok továbbra akadozni fognak, amíg csak nem kapcsol teljes gőzre a gyártás és több szer is rendelkezésre áll, ami nagyjából áprilisra várható. A Bizottság azt közölte, hogy ha bármi gond adódna a kínai és orosz vakcinával, akkor a kártérítési követelések ügyében az Orbán-kabinetnek kell jótállnia.

Die Welt

Reménytelen abban bízni, hogy Putyin megváltja a világot, illetve főként Európát a maga vakcinájával. Az orosz vezető ugyan joggal érzi úgy, hogy körbeudvarolják, ennélfogva egymás után aratja a propaganda győzelmeket. Hiszen ebben a tükörben az EU és a Gyógyszerészeti Ügynökség úgy jelenik meg, hogy hiába próbálnak gátat vetni a Szputnyik V-nek. Ám a valóságban egész másként áll.

Még ha a szer villámgyorsan meg is kapná az európai engedélyt, abból középtávon nem sokat profitálna az EU. Az oroszok ugyanis nem tudnak eleget gyártani. Moszkva meglehetősen szűri ez ügyben az információkat, de amit tudni lehet, az nem éppen biztató. Misusztin kormányfő pl arról beszélt, hogy idáig 10 millió adagot állítottak el – egy 141 milliós országban!

Magyarországra eddig 60 ezer ampulla jutott, de várhatóan néhány hónapon belül érkezik a kétmillió adagos megrendelés többi része is. Csakhogy Európában 448 millióan élnek és ehhez az orosz kapacitás édeskevés. Amiről persze megint csak nem ismeretes, hogy mekkora.

De nem véletlen, hogy kis európai tagállamok vezetői kopogtatnak Moszkvában, mert ők odahaza próbálnak ily módon jó pontokat szerezni. Hiszen 10 millió lakosnál már néhány százezer Szputnyik V is számít. De a 83 milliós Németország viszont egészen más nagyságrendet képvisel. Oroszország ugyan megosztotta a gyártás jogát Indiával és Brazíliával, de az ottani üzemek még nem termelnek. Mint ahogy az is hónapokba telne, amíg Európában beindul gyártás, már ha létrejön a megegyezés.

Az oroszok tekintélyének nem tesz jót, hogy össze-vissza hadoválnak az ügyben: beadták-e már engedélyezésre portékájukat az illetékes európai hatóságnak. A Kreml egyrészt folyamatosan vádaskodik az EU ellen, viszont nagyon szeretné, ha Európa elismerné a szert. Kína ugyanakkor nemigen törekszik az uniós piacra, pedig gyógyszeripara jóval nagyobb.

Guardian

Ha segítesz a menekülteknek, Magyarországon bűnözőnek nyilvánítanak. Ezt Léderer András, a Helsinki Bizottság munkatársa mondta, hozzátéve, hogy embereik akár börtönbe is kerülhetnek, ha a déli határon személyesen próbálnak adatokat szerezni az illegális visszatoloncolásokról, amelyek gyakorlatát nemrégiben elmarasztalta az EUB.

Ennek ellenére a civil szervezet listát vezet arról, hogy kiket raknak át a rendőrök a déli határon, nőket és gyerekeket is beleértve. Gyakran megverik őket, kutyákat uszítanak rájuk, elveszik a cipőjüket, hideg vízzel öntik le a szerencsétleneket, csak épp ezt a tilalom miatt nehéz dokumentálni.

Az Amnesty International migrációs igazgatója úgy látja, hogy a menedékkérők még sohan nem voltak ilyen nehéz helyzetben világszerte, amibe Európában belejátszik, hogy csődöt mondott a szolidaritás. Léderer ezt úgy világítja meg, hogy a büntetés Damoklész kardjaként lebeg fölöttük. Ezért sok csoport beszüntette ez irányú tevékenységét. Az állami szerveknek pedig nemigen akaródzik együttműködni velük.

De az Európai Bíróság főtanácsnoka a múlt héten azt javasolta, hogy a testület nyilvánítsa jogsértőnek az érintett NGO-k vegzálását. Az Amnesty International pedig nagy sikerének tartja, hogy öt év után elérte: éppen az illegális visszatoloncolások miatt a Frontex beszüntette tevékenységét Magyarországon

Euractiv

A magyar mezőgazdasági tárca fulmináns kirohanást intézett az európai zöldek frakciója ellen, miután az néhány napja átfogó tanulmányban mutatta be, hogy Kelet-Európai több részén, így Magyarországon is módszeresen visszaélnek a közösségi agrártámogatásokkal. A reakció szerint az összeállítás hazugságok cunamijával ér fel és egyáltalán nem vet számot a tényekkel.

A környezetvédők szerint azonban a „nyilatkozat” a világon semmiben nem mond ellent az ő megállapításaiknak. Hiszen a pénzek nagy részét igen kevés nagygazda markolhatja fel, és ezt a Minisztérium sem cáfolja. Ezért jó volna, - mondja Viola von Cramon, zöld EP-képviselő, ha az efféle megalapozatlan propaganda levelek és teljesen használhatatlan statisztikák helyett a magyar kormány inkább olyan agrárpolitikát alakítana ki, ami a gazdáknak segít és nem csupán néhány zöldbárónak, Fidesz-politikusnak és családjaiknak.

Azaz hogy a kis mezőgazdasági vállalkozók is eséllyel pályázzanak a földekre, a brüsszeli pénzeket átláthatóbban osszák szét és korlátozzák a támogatások nagyságát.

Süddeutsche Zeitung

Nem akar elmenni Magyarországról Tóth Krisztina, de a választások után majd eldönti, mitévő legyen, mivel olyan elsöprő jobboldali támadás indult ellene, miután meg merte jegyezni, hogy Jókai több regényét nem kellene tanítani az általános iskolákban, mert azokban igen régimódi felfogásnak felel meg a nők szerepe. Az írónő, akit a lap az egyik legjelesebb magyar irodalmárnak nevez – már három könyve jelent meg Németországban -, elmondta, hogy sosem akart beleszólni a politikába. De az esete azt bizonyítja, hogy mindenki belekerülhet a darálóba.

Ő maga pária lett saját hazájában, ömlik felé a mocsok, bárki belerúghat. Pedig alkotóként szüksége van az anyanyelvi környezetre. Ám sokkolta őt is és a családját is, amit a véleményéért kapott, a Magyar Nemzettel az élen. Annyi szidalom zúdult rá, hogy összeomlott a honlapja. A kampány szervezetten folyik ellene, ezért ha csak teheti, inkább otthon marad. Ha meg mindenképpen el kell mennie, akkor taxit hív. Sőt, a gyerekét kénytelen volt átíratni másik iskolába, remélhetőleg ott nem érik rasszista kommentárok.

Hogy mi van mind e mögött, arra azt mondja, hogy a járvány során fokozódik a feszültség, romlik a gazdasági helyzet, az emberek fogékonyabbak a manipulációra és most van csak igazán igényük bűnbakra. E célra Soros most nem alkalmas, mert nincsenek migránsok. Ellenben egy nő, aki kimondja, hogy mi gondol? Egy feminista?

Az is belejátszik a szitokáradatba, hogy közeleg a választás. A közélet egyre hektikusabb, a szavazópolgárokat már ideológiai polgárháborúra készítik fel. A művészet és a tudomány mozgásterét pedig azért szűkítik, mert a hatalom nem kedveli a szabad gondolkodást. A célpont idáig a szerkezet volt, de most már az egyes ember kerül sorra. Olyanok, akiknek vannak nemzetközi kapcsolataik, nézeteik liberálisak. Ők veszélyesek a kormány szemében.

NOVÁK KERESZTANYU

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.03.02.


Eddig csak elborzadva röhögött az ember, hogy Novák Katalin – aki papírzsepivel is tud ablakot pucolni – mennyire otthon van a bugyogók, boxerek, spermiumok és petesejtek, nászéjszakák meg válások világában. Erről a területről szokott diadalmi jelentéseket közzé tenni, emlékszünk, ahogyan csattogtak a budapesti hidakon a családok évének zászlajai. Tudjuk, hány milliárd maradt a családok zsebében, mennyi csokos autót vásároltak, egy nagy, szocreál mosolygás a magyar család. Anyu főz, apu meccset néz, a kisdedek a napon vannak, vasárnap misére mennek, hét közben lövészklubba, jó éjszakát gyerekek, búcsúzik a Füles mára.

Hogy az embernek hány gyereke van és miért, az normális társadalmakban magánügy szokott lenni, mint ahogyan az is, hogy kit szeret az ember, kit nem, kivel élné le az életét és legfőképpen, hogyan. Aki nagyon vágyik gyerekre a természet kényszere és csalfasága miatt, de nem lehet neki, az tragédia szokott lenni. Ilyenkor érzi úgy a biológiai kényszerektől megvert ember, hogy ott áll a sivatagban, semmi értelme az életének, és nem tudja, mivégre van a világon. Elönti őt a nihil érzete, ilyen mókák. Ezen az áldatlan állapoton szokott segíteni az örökbefogadás, ami azoknak a kisdedeknek is jó, akiket az út szélén hagyott az édes jó anyukájuk.

Örökbe fogadni eddig a leendő szülők és szakemberek dolga volt, olykor az alku tárgyáé, a gyereké is, de ez ritkán. Az állam óvó, mocskos kezét a szakemberek képviselték, pártok, s legfőképp miniszterek ilyen ügyletekbe nem szóltak bele, mígnem a hét végén meg nem jelent a NER örökbefogadást módosító rendelete, amely alapján a meleg párok örökbefogadása lehetetlenül el. Más célja ennek nem is volt. Ez Dúró Dóra könyvdarálása, Bayer buzizása negédes paragrafusba foglalva, ez a fasiszta állam megnyilvánulása, amelynek nagy, kerek arca most épp Novák Katalin. A meleg párok eddig úgy cseleztek, hogy egyénileg fogadtak örökbe. Mostantól ez nem megy...