2017. szeptember 25., hétfő

A SÖTÉT LÓ A VÁLASZTÓ - MÁR TÖBBEN VANNAK ORBÁN ELLEN, MINT MELLETTE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2017.09.25.A hatalomőrzés receptjének hozzávalói: a széttagolt ellenzékkel és a reményvesztett elfordulókkal szemben az egységes kormánypárti szavazói tömb állagóvása, szünetmentes, az aktuális ellenségre fókuszáló félelemkampány, valamint mindenféle tiltakozó akció megbélyegzése, adminisztratív akadályozása, büntetése. Választási felkészülés illiberális módra.

Versengő, de nem tiszta választásra készül – ismét – a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Az ellenzéki pártok indulását a kormány nem akadályozza, viszont bezárta őket a választási rendszer labirintusába, átalakította körülöttük a médiakörnyezetet, lábhoz parancsolta a választási hatóságot, és legutóbb már Alaptörvény-ellenesen nyúlt bele a kampányhirdetések szabályozásába is. És ezek csak a választást közvetlenül befolyásoló tényezők. Mint megannyi választásos autok­­ráciában, a voksolásnak van tétje, csak éppen a kormányoldal igyekszik mindent megtenni, amit szükségesnek lát és ami erejéből telik, hogy a hatalom ajtaja az ellenzék előtt zárva maradjon, sőt, még az ajtórést is gondosan eltömi.

A legújabb óvintézkedés a kormány részéről a „Soros-terv” elhárítását szolgáló nemzeti konzultáció, aminek ötlete Kósa Lajos távozó frakcióvezető és leendő miniszter közlése szerint több frakciótag fejéből egyidejűleg pattant ki – talán egyenesen úgy, mint Pallasz Athéné Zeusz fejéből, teljes fegyverzetben. A nemzeti konzultá­­ciók fej­­lődéstörténete lenyűgöző. Ellenzé­­ki kon­­zultációi idején még csupán a több­­milliós részvételről füllentett a Fidesz, amely akkoriban klasszikus populista toposzokkal operált a szociális elégedetlenség témakörében. Kormányra visszajutva az alkotmányozásról szóló konzultáció esetében csak azt az apróságot nem kérdezték meg a nemzettől, óhajt-e egyáltalán új alkotmányt. Aztán egyre inkább belelendültek a témául választott jelenségek radikális átértelmezésébe meg a sugalmazott kérdések megfogalmazásába, mostanra pedig az Orbán-rendszer eljutott oda, hogy egy nem létező tervre hivatkozva hordozza körül az országban a konzultáció véres kardját. Soros György nem annyi menekültet és nem úgy javasol (nem utasít) befogadni Európába, ahogyan azt a magyar kormány róla állítja. Tipikus szalmabábérvelés: a kijelölt ellenfélnek tulajdonított álláspontot készül romba dönteni Orbán, vagyis azzal harcol, amit ő maga talált ki azért, hogy harcolhasson ellene...


TGM: VERESÉG NÉMETORSZÁGBAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2017.09.25.


...A jobboldal nyugodtan ünnepelhet. („Budapest gratulál” – írta Orbán Viktor a honlapján; azt nem mondta, kinek; nyilván a győztesnek, amely az AfD. Akármilyen összetételű lesz a következő koalíciós kormány, a CDU/CSU kénytelen lesz jobbra húzni. A Németországi Szociáldemokrata Párt, az SPD valósággal összeomlott.)


A liberális Európai Unió elleni támadás sikerrel járt. Görögország tönkretétele után, a Brexit és Kelet-Közép-Európa nacionalista, konzervatív fordulata után, az autoritárius és munkásellenes Emmanuel Macron akciói után (mellesleg: az aggasztó berlini hírek mellett elsikkadt, hogy a francia szenátusban konszolidálódott a jobboldali fölény), a spanyol-katalán konfliktus és az olaszországi zűrzavar idején – ráadásul az Oroszország nyugati határán tapasztalható feszültségre és a balkáni konfliktusok újbóli föllángolására az EU-nak semmi hatása – a magyarországi és más kelet-európai „balliberális” ellenzékeknek „Európához” fűződő reményei semmivé lettek: 

a németországi választások után a budapesti tüntetések „európázása” egyszerűen nevetséges. Orbán Viktor páriából mainstream európai politikussá válik – s ez még inkább így lesz, ha (amint várható) Ausztriában és Csehországban is a reakció kerül hatalomra.

A vereség teljes és maradéktalan.

Az európai és amerikai (USA) munkásság és alsó középosztály nem az osztályellenséget (a tőkéseket), hanem a munkapiaci, demográfiai és lakókörnyezeti etnikai vetélytársakat tekinti ellenfélnek: az etnikai és felekezeti kisebbségeket pártoló baloldalból kiábrándult – a baloldal számos alakja (pl. a Wagenknecht-Lafontaine házaspár) már a migránsellenességgel is próbálkozik, mindhiába.

Európában mindennek a középpontjában a menekültválság áll. Németországban egyelőre még gyönge többség ellenzi a kérlelhetetlen idegengyűlölő álláspontot, de a dinamika még ott is a menekültek befogadásának szigorú korlátozása felé mutat. Általánosságban: a menekültkérdés és a bevándorlás kérdése (beleértve – főleg, de nem kizárólag Nagy-Britanniában – a kelet-európai vendégmunkások problémáit) a baloldal történelmi vereségét hozta el...

ORBÁN TORTÁJA, BOKROS KÉSE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.09.25.


...A csomag valóban gyűlöletes volt az átlagember szemszögéből. Hiszen kimondta, hogy megszorításokra van szükség és nem is próbálta a megszorításokat másnak álcázni, mint ami. Nem hazudta azt, hogy jobban fogunk élni, csak az ellenség mondja, hogy nehezebb lesz. Nem állította, hogy azok a kedvezmények, amelyeket elvesznek az emberektől, tulajdonképpen adományok, csak nem annak tűnnek.

Azt nagyon kevesen (sem) hajlandóak hozzátenni, hogy a Bokros-csomag nélkül percek alatt romba dőlt volna az ország költségvetése, hogy egyszerűen nem volt választás, rendbe kellett tenni a gazdaságot és ez sehogy máshogy nem volt lehetséges, mint szigorításokkal és megvonásokkal. Ha nem akartuk, hogy csődbe menjen az ország, meg kellett lépni egy csomó olyan dolgot, amelyet egyetlen egy kormánypárt sem vállal fel örömmel, mert nagyjából azonos a politikai öngyilkossággal.

Ugyanis a társadalom akkor is kiskorúsítva volt és ez azóta sem változott. Erre vagyunk szocializálva és ebből nem is nagyon óhajtunk kilépni. Szeretjük a habos-babos meséket és ragaszkodunk ahhoz, hogy hazudjanak nekünk. Nagyjából úgy, mintha mondjuk valakinek vakbélgyulladása lenne és megkérdez két orvost arról, hogy mi legyen. Az egyik orvos ad egy marék fájdalomcsillapítót és azt javasolja, hogy együnk sok rántott libamájat és csokitortát, vagy amit szeretünk és majd attól jó lesz. Tényleg jó lesz mindaddig, ameddig nem perforál a vakbél és bele nem döglünk a fellépő fertőzésbe.

A másik doki azt mondja, hogy nincs mese, fel kell vágni a hasunkat. Elmondja, hogy fájni fog és szar lesz, enni sem nagyon tudunk egy darabig, legfeljebb valami pépeset és húzódni fog a seb. Igaz ugyan, hogy néhány hét alatt meggyógyulunk és vígan élhetünk akár száz éves korunkig is, de a franc se akar a libamáj, csokitorta és mesterséges fájdalomcsillapítás helyett koplalni és fájdalmat elviselni.

Nagyjából ugyanez volt Bajnai Gordonnal is. Ő is hozott olyan népszerűtlen intézkedéseket, amelyeket mások nem voltak hajlandóak bevállalni. Kimondta, hogy fájni fog és ez a mai napig szállóige, egyben átok is. Miközben egy év alatt stabilizálta a fejreállni készülő gazdaságot, ezt még a frissen hatalomra került Fidesz is elismerte az elején, azóta letagadják.

Bokros Lajos ezerszer elátkozott csomagja nélkül az ország csődbe ment volna. Csak néhány elemét vezették be, de már az is képes volt stabilizálni a helyzetet. Több intézkedést a mostani kormány is változatlanul alkalmaz, de erről mélyen hallgatnak. Ugyanez a helyzet Bajnai intézkedéseivel is. A baj az, hogy sem az egyik, sem a másik programcsomagot nem vitte végig senki, mert a magyar polgárok szeretik, ha hazudnak nekik.

Ennek a levét isszuk folyamatosan. Valamiért jobban szeretünk abban hinni, hogy ingyenes a közoktatás és Bokros rohadjon is meg a havi 2000 forintos egyetemi tandíjával – ami egy hozzá illesztett ösztöndíjrendszeren keresztül mentesítette volna a szorgalmas, jól teljesítő diákokat, így ösztönözve a tanulásra őket -, most sokkal jobb a szemeszterenként fizetendő 250-300 000 forint tandíj. Annyi a titka, hogy nem tandíjnak nevezzük és máris rendben van...

MOST MÁR HIVATALOS: ÉRDEKLŐDÉS HIÁNYÁBAN ELMARAD A LÁZADÁS ÉVE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.09.25.


Angela Merkel vasárnapi mérsékelt győzelmével egyértelművé vált, Nyugat-Európa nem úgy táncol, ahogy azt Orbán Viktor szeretné. A tavaly év végén beharangozott lázadás éve helyett a koppanás éve lett 2017 a magyar kormányfő számára. Ausztriában, Hollandiában, Franciaországban és Németországban is a hagyományos mérsékelt politikai pártok alakíthattak kormányt, illetve kerültek meghatározó pozíciókba. Hogy ez mit jelent Orbán Viktor számára? Minimum elszigetelődést, maximum bukást.

Meggyengülve, de törve nem – mondhatnánk Angela Merkel kereszténydemokrata tömörülésére a vasárnapi németországi parlamenti választások után. A legtöbb szavazót vesztette el CDU-CSU pártszövetség a meghatározó német pártok közül, ám így is meggyőző fölénnyel verte a szintén szavazók millióitól búcsúzó szociáldemokratákat. Mivel a két nagy történelmi párt nagykoalícióban kormányzott az elmúlt négy évben, mondhatnánk, hogy lesújtó véleményt mondtak a választók az előző kormány teljesítményéről, ám a kiábrándult szavazók többsége nem a szélsőséges AfD-hez csapódott, hanem olyan tradicionális erőkhöz, mint a liberálisok és a zöldek.

Átalakult Németország politikai térképe, de nem úgy, ahogy Orbán Viktor megálmodta. Úgy tűnik, a nyugati demokráciákban látnak alternatívát a választók a kormányzásban kissé elfáradt, korrupciógyanús ügyletek miatt lejáratódott hagyományos nagy politikai pártok mellett, és ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a rasszista, kirekesztő jelszavakkal kampányolók húznak hasznot a politikai körforgásból. A politikának az a fekete-fehér felfogása, ahogy azt a magyar kormánypárt igyekszik minden eszközzel bemutatni, nem működik a Lajtán túl. Hogy nálunk ez a színek nélküli politikai paletta át tud-e alakulni jövő tavaszra egy sokszínű, élénk struktúrává, még kérdés, mindenesetre az biztató az ellenzék számára, hogy Orbánt a jelek szerint továbbra is karanténban tartanák az EU meghatározó országai...

KERÍTÉS

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ADORJÁN GYÖRGY
2017.09.25.


Többféle létezik. Van, aki szereti, és van aki nem. Ahányan vagyunk, annyiféle véleményünk van róla. Mi magyarok különös vonzódást érzünk iránta. Védjük vele azt, amink van. Amit megszereztünk becsülettel, vagy a nélkül. Munkával, tán másképp, ügyeskedőn, szélhámos fondorlatokkal, vagy bűnös cselekedetekkel. A lényeg, hogy bekerítsük, ami a miénk. Lakást, vagyontárgyakat, szerzett kincseket. Telket a betolakodóktól, bámészkodó kíváncsiaktól, de még sorolhatnánk napestig, hogy mitől, kitől és miért oly fontos nekünk a kerítés.

A lényeg, hogy legyen, a vadaktól védjen éppúgy, mint óvjon a bevándorlóktól. Akiknek eszük ágában sincs itt maradni ebben a csóró országban. Letelepedni is csak azok akarnak közülük, akik itt tanulnak, házasodnak, vagy busásan megfizetett kötvényeikkel elérték azt, hogy itt lehessenek. Hogy itt élhessenek, hogy meddig és hogyan, az már más kérdés. Alvó ügynökök, bűnözők lesznek-e, vagy dolgos magyarok. A lényeg, hogy kerítés legyen! Többféle anyagból, többféle módon és felállításban, mert nem leszünk soha a büdös életben bevándorló ország.

Mint mondottam elébb, a kerítésnek többféle értelmezése van, többek között büntetőjogi is. Nevezetesen: „Aki haszonszerzés céljából valakit szexuális cselekmény végzésére másnak megszerez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” illetve „ A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a kerítés üzletszerű.” (Btk 200. § (1) (3)) Mondhatjuk tehát, hogy a „kerítés” alapvetően negatív kifejezés, hiszen az első két bekezdésben írtak sem éppen a pozitív gondolatok körébe tartoznak...

MI KÖZE MERKELNEK AZ EGYMÁSSAL SZEXELŐ TESTVÉRPÁRHOZ?

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2017.09.25.


Vasárnap este - szándékosan - nagy vihart kavart egy posztom, amelyben a következő kérdést tettem fel:

“Egy testvérpár úgy dönt, ki akarja egymással próbálni a szexet. Minden létező módon védekeznének, gondolatkísérletünk szerint a teherbeesés esélye 0%, az eset egyszeri, sohasem ismételnék meg. Nem ártanak vele senkinek, de az egyik legnagyobb tabut döntögetik. Elfogadod vagy ellenzed? Miért?”

Jött is rá 12 óra alatt 500 komment, sokakat indított válaszadásra a felvetés. De miért tettem fel a kérdést egyáltalán?

Tudod, ez a gondolatkísérlet azért nagyszerű és zavarbaejtő, mert nincsen hagyományosan elfogadható, egyszerű megoldása. Vagy elfogadod, hogy két ember olyat csinál, amit te - akárcsak én - visszataszítónak és gusztustalannak tartasz vagy beleszólsz egy olyan dologba, ami senkinek sem árt, ami éppen ezért az egyéni szabadság része kéne, hogy legyen - lévén gondolatkísérletünk szerint gyerek nem lehet az esetből, még csak meg sem ismétlődik újra -, tehát a hagyományos liberális gondolkodás szerint nem büntetendő.

Ez egy olyan kérdés, ami rámutat egy nagyon fontos társadalmi problémára. Ez a kérdés az érzelmi reagálás lakmuszpapírja.

Németországban a mostani választásokon nagyon megerősödött a joboldali populista AfD-párt, amely “kétségtelenül felkavarta a német politika állóvizét, miután nagyon is fontos kérdésekre nagyon is leegyszerűsítő válaszokat ad”. Azaz építő megoldások helyett jól hangzó megoldásokat gyárt. Amiken nem kell nagyon mélyen elgondolkodni, megítélésükhöz nem kell ismereteket szerezni, utánajárni, egyszerűen csak érzelmi alapon feltüzelhető vele sok-sok ember. Ezt láttuk a Brexitnél és Trump megválasztásánál is.

Az általam felvetett kérdés helyes és biztonságos megválaszolásához meg kell értenünk, hogy a következő fogalmak nem lehetnek mérvadók:

“ez így van jól” 
“ez nem erkölcsös” 
“Isten szerint ez bűn” 

Látom, ahogy megdöbbensz és felháborodsz: de hát mi lesz a világgal, ha mindent megengedünk? Kérlek olvasd végig, nagyon nem erről szeretnék beszélni! 

A fenti fogalmakkal egy társadalom általános értékítélete azért nem lenne szabad, hogy befolyásolható legyen, mert maximálisan szubjektívek, csak a te nézőpontod vagy a te csoportod nézőpontját tartalmazzák. Például a hagyományos keresztény erkölcs szerint a házasság előtti szex nem erkölcsös, mert Isten szerint bűn és ez így van jól(mind a három fenti választ felhasználtam). De nem volnék benne biztos, hogy mindenki számára jobb szűznek maradni a nászéjszakáig, ráadásul a keresztényeknek is csak egy kis százaléka megy szűzen a házasságba - akkor hogyan lehetne ezt ráadásul a nem-keresztények számára is kötelezővé, előírttá, elvárttá tenni?
...

18 GRAFIKON, AMIBŐL MEGÉRTHETED A NÉMET VÁLASZTÁSOKAT, MERKEL GYŐZELMÉT, A SZOCDEMEK VERESÉGÉT, A SZÉLSŐJOBB SIKERÉT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.09.25.


Merkel nyert, az SPD nem akar nagykoalíciót, a liberális FDP beszállna az úgynevezett Jamaika-koalicióba (CDU+FDP+Zöldek), a Zöldek tagsága és szavazói viszont nem örülnének ennek, de a pártvezetés támogatja. A szélsőjobboldali AfD pedig harmadik erőként került ki a választásokból. De vajon miből alakult ki ez az eredmény? A szélsőjobboldali AfD átvette a szélsőbaloldaltól a keleti és az elitellenes szavazókat. Az elitellenesség célpontja a menekültkérdés lett, míg a társadalmi igazságosság témája most nem annyira befolyásolta a szavazókat. De látszik egyfajta felső küszöb is az elitellenes szavazók számában, mert a németek alapvetően elégedettek a politikai elittel, a német gazdaság és az ország irányával, sőt saját életükkel is

A következő napokban és hetekben sokan fogják elemezni és kiforgatni azt, hogy miről is szólt a német választás. A magyar politika pártjai is maguk szája íze szerint fogják értelmezni az eredményeket. De mi történt valójában? Összeszedtük a 2017-es választások legfontosabb adatait az exit-pollok alapján. (A grafikonokat az Infratest Dimap a választás napján, a szavazófülkéből távozó 14177 választón végzett kutatásából illetve a Forschungsgruppe Wahlen hasonló kutatásából válogattuk, ha nagy eltérést találtunk a két kutatás között):...

ANGELA MERKEL NYOLCADSZOR IS EGYÉNI MANDÁTUMOT SZERZETT

GÉPNARANCS - GUMISZOBA BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.09.25.


Angela Merkel 1990-óta minden választás alkalmával egyéni mandátummal jutott a német parlamentbe, miután a saját választókörzetében nyert. Ellentétben Magyarország mindenkori kormányfőivel, akik valamennyien pártlistákról jutottak az elmúlt 27 évben a parlamentbe.

Angela Merkel német kancellár 1990 óta minden évben, így most is nyert választókörzetében és egyéni mandátumot szerzett. Ezúttal a szélsőjobboldali, nacionalista és bevándorló ellenes AfD (Alternatíva Németországnak) párt valóságos hadjáratot indított ellene, minden korábbinál élesebb választási kampány szerveztek azzal a céllal, hogy a CDU elnökét, a német kancellárt egyéni körzetben kényszerítsék térdre. A videóban az AfD területi vezetője arról beszél, hogy “hazaküldik” a hibás politikát folytató Merkelt. Nem sikerült.
A kancellár ugyanis ezúttal a szavazatok 44 százalékát kapta, szemben a tavalyi 56 százalékkal és nyert. Igaz 1998-ban, amikor ugyancsak nyert, meg kellett elégednie 37,3 százalékkal. Nézzük, hogyan szerepelt Angela Merkel az elmúlt 27 év alatt tartott parlamenti választások alkalmával egyéni körzetében!

SEM A KORMÁNY, SEM AZ ELLENZÉK NEM TUD MIT KEZDENI AZ EGÉSZSÉGÜGY KATASZTROFÁLIS HELYZETÉVEL

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON
Szerző: MIKECZ DÁNIEL
2017.09.24.


Sokan érdekeltek a jelenlegi rendszer fenntartásában.

A Republikon Intézet idén kétszer utánajárt annak, hogy melyek a választópolgárok szerint a legégetőbb problémák. Kérdésünk úgy szolt: „Mit gondol, mi az a két legfontosabb probléma, amelyekkel ma Magyarország szembenéz?” Januárban a válaszadók 43, majd augusztusban 45 százalékuk nevezte meg az egészségügy és szociális biztonság témáját a két legfontosabb probléma egyikeként. Utána jócskán lemaradva következett a bevándorlás ügye 28, ill. 24 százalékkal. Láthatóan nőtt is azok aránya, akik az egészségügyet nevezik meg, miközben a kormány kedvenc témája, a bevándorlás fél év alatt veszített jelentőségéből.

Mivel ilyen lényeges problémának tartják a választók az egészségügyet és a szociális biztonságot, joggal feltételezhető, hogy az ellenzéki pártoknak megérné ezen a téren kritizálniuk a kormányt. Maguk az ellenzéki politikusok és egyéb véleményformálók is hivatkoznak a fenti adatokra, gyakran elhangzik különböző stúdiókban, hogy adott kormányzati intézkedés, pénzköltés helyett „rendbe kéne tenni az egészségügyet.” Látszólag teljes egyetértés van az ellenzék és az elégedetlen választók között abban, hogy mivel kellene foglalkozni. A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű. Miközben a bevándorlást problémaként érzékelők többsége a kormányt támogatja, az egészségügyért aggódók nem köteleződnek egy egyöntetűen az ellenzéki pártok mellett. Az ellenzéki pártok együttes támogatottsága ugyanis a Republikon Intézet legutóbbi kutatása szerint 27 százalékon áll, ami elmarad az egészségügyet gondban látók 43-45 százalékos arányától.

Több oka van annak, hogy az egészségügyi problémák választói érzékelése
miért nem váltható át olyan szavazói támogatássá, mint a bevándorlás...

MIRE ELÉG A NYUGDÍJVARÁZSLAT? - EXKLUZÍV KUTATÁS A NYUGDÍJASOK MEGÍTÉLÉSÉRŐL

VASÁRNAPI HÍREK ONLINE 
Szerző: VH / Publicus Intézet
2017.09.24.


Az aktív korúak meglepően szolidárisak a nyugdíjasokkal, de nincs reális képük arról, mennyiből élnek – ez derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített. Az is megtudható a kutatásból, hogy az emberek többsége úgy érzi: a politika hatékonyan manipulálja az időseket.


A teljes elemzés a VH 23. számában:

Kormány fogta nyugdíjas - és fordítva

Mára a magyar nyugdíjasok viszonylagos jólétben élnek – legalábbis a 121 ezer forintos átlagnyugdíj ezt sugallja. Arról persze szó sincs, hogy a 2 millió nyugdíjas dúskálna: 1,1 millió járandósága nem éri el a havi 100 ezer forintot – összehasonlításképpen: a létminimum mintegy 93 ezer forint. Ezt a „küszködő tömeget” érzékelhetik a válaszadók is: 58 százalékuk csak 98 ezer forintra becsüli az átlagnyugdíjat. (lásd 1. ábra).

Talán éppen ezért szolidáris a társadalom az idősekkel (lásd 2. ábra), az aktívak többsége is úgy gondolja (lásd 3. ábra), hogy többet kellene juttatni a nyugdíjasoknak – és bármilyen is az emberek 72 százaléka szerint a gazdasági helyzet, nem szabad beletörődni, hogy az idősek körülményein nem lehet javítani. Persze a szolidaritási szintet, illetve a valóságérzékelést némiképp befolyásolja a pártszimpátia, de még a Fidesz-tábor 61 százaléka is úgy gondolja, hogy kihívás a hazai nyugdíjas lét (4. ábra). Amit a szocialisták 94, a Jobbik 82 és a bizonytalanok 84 százaléka tart nehéznek. Utóbbi adat pontosan jelzi a politika számára, hogyha ebből a körből szeretne halászni, akkor ellenzéki pártként hiteles nyugdíjígéreteket kell tennie, kormányerőként pedig vagy emelni, vagy olyan egyszeri juttatásokat biztosítani, mint az év vége felé járó nyugdíjprémium (esetleg Erzsébet-utalvány-osztás). Már csak azért is, mert a 60 év fölöttiek (lényegében maguk a nyugdíjasok) 78 százaléka érzi úgy, hogy nem olyan jó itt neki. És bizony ez a csoport a legnagyobb homogén szavazói (mint szó volt róla: 2 milliós) réteg, ráadásul politikailag a legaktívabb is.

Az emberek 49 százaléka úgy érzékeli: nem javult a nyugdíjasok helyzete, míg 26 százalék szerint egyenesen romlott (5. ábra). Azaz a társadalom többsége úgy látja: a kormány képtelen volt tartani azt az ígéretét, miszerint megvédi a nyugdíjakat. Persze a Fidesz-szimpatizánsok 44 százaléka szerint az idősek helyzete igenis javult, ám még a kormánypárt szavazói között is többségben vannak a helyzet stagnálását, illetve romlását észlelők...

HÁNYINGER EZ AZ EMBER ÚGY, AHOGY VAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.09.25.


...Sokat fogunk még erről a kérdésről beszélni, úgy érzem, de azt rögzíthetjük már most, hogy az idei európai választások egyik tanulsága, hogy a szélsőjobb idén Franciaországban, Hollandiában és Németországban is 13% körüli eredményt produkált. Ezzel párhuzamosan a szocdemek 70 éves mélypontra jutottak, Merkel és Macron pártj pedig kísértetiesen hasonló eredményt ért el. Ez pedig valami olyasmit jelent, hogy a hanyatló nyugati közvélemény meglehetősen egységesen nyilvánul meg, egyáltalán a politikai hangulat igen hasonlóvá vált Európa másik felén. De hogy kibaszottul nincs mihez gratulálni, és mélyen el kellene gondolkodni a szélsőjobb térnyerésén, az egészen biztos.

Mondjuk, egyáltalán nem Orbán lesz az, aki reflektálni fog erre, hiszen ő is pontosan a szélsőséges, populista eszmékre és szlogenekre fogékony rétegre hajt, ezeket uszítja ugyanúgy, ahogy francia, német és holland elvbarátai. Úgyhogy térjünk is át a köpönyegforgató, gerinc nélkül is boldogan élő magyar miniszterelnök vietnami alakítására, aki elmagyarázta, hogy a homogén nemzetállamozást sem gondolja komolyan, csak akkor, amikor migránsozni kell itthon. Mert például – ecsetelte a személyiségzavar – háromezer olyan vietnami állampolgár van, aki az iskolai képzettségét Magyarországon szerezte, Magyarországon pedig él egy becsületes és szorgalmas családokból álló többezres vietnami kolónia. Aha. És? Nem vették el a nyelvünket? A kultúránkat? A munkánkat? Az identitásunkat? A kereszténységünket? Pedig ez sokkal több, mint ahány menekültet be kellene fogadnunk az egyébként elvetélt kvótamechanizmus alapján. 1294 nyomorult miatt kiforgatta a világot a sarkából, Vietnamban pedig dicséri a Magyarországon élő vietnami bevándorlókat. Hányinger ez az ember úgy, ahogy van.

A Financial Times című brit pénzügyi lap szerint is egyébként, csak ők másképp fogalmaztak. Viszont úgy látják, ideje, hogy az EU megbüntesse az Európa ellen politizáló Orbán-kormányt, amelyik a Soros-féle kitalált sztorival, tudatos álhírekre építő kampánnyal nyomul. Az FT szerkesztőségi cikkében azt írják, nem volna helyes Magyarországot büntetni a magyar kormány miatt, ugyanakkor bár a Fidesz által felügyelt igazságszolgáltatástól nem várható, hogy fellép a kormánnyal szemben, így is van eszköz a kormány sarokba szorítására. Az uniónak garanciákra van szüksége, ezek pedig kikényszeríthetők. Valamilyen lépés mindenképp elvárható elvi alapon, egyszerűen
uniós tagállamoknak nem szabad hagyni, hogy élvezzék a tagság előnyeit, miközben nyilvánvalóan elutasítják annak szabályait, mint teszi azt ma a magyar kormány...


(via) Innen már nincs túl sok opció az uniós vezetők számára. A szélsőjobb megerősödésének konzekvenciáit le kell vonni. A beteg eszmék igen gyorsan terjednek, ami azon túl is probléma, óriási probléma, hogy nem mellesleg egyesek szétlopják az uniós felzárkóztatási forrásokat is...

"MARIKA, HAT MAGA IS ELHAGYJA A SZÜLŐFÖLDJÉT? HAGYJA A ROSSEB, FŐORVOS ÚR. AZ HAGY EL ENGEM"

168 ÓRA ONLINE - ITTHON
Szerző: HAJBA FERENC
2017.09.25.


Az Európa nagyvárosait összekötő éjszakai vonatoknak nemük van. Vonatnemük. Az EuroNight hivatalosan „minőségi éjszakai vonatnem”. A Budapestről indulók közül a legismertebb talán a Wiener Walzer, de az utóbbi évtizedek magyar történetében nagyobb szerep jutott a Münchenbe közlekedő másik operettszerelvénynek, a Kálmán Imrének. Felültünk egy vasárnap esti vonatra.


A kilencvenes évek legelején a kelet-európai szegénység próbált meg fölkapaszkodni az újrakezdés nyugati szerelvényeire. Ezrek jöttek Romániá­­ból, Bulgáriából, Kis-Jugoszláviából, Ukrajnából, Törökországból. Megbújtak a mindig zsúfolt Kálmán Imre EuroNight mosdójának padlásterében, de akadtak merészebbek is:

volt, aki a kocsi aljára kötözte föl magát, és a csattogó kerekek fölött jutott el Hegyeshalomig, ahol aztán felfedezték és visszafordították.

Nem Magyarországon akartak lete­­le­­pedni az illegálisan érkezők, csak rajtunk keresztül vezetett az útjuk Ausztriába és Németországba. Ezen a szerelvényen akart Németországba jutni az a férfi is, akit süketnémaként fogtak el Hegyeshalomban. A határőrök vittek neki jeltolmácsot, de nem ismerte a jeleket. Csak kövön volt hajlandó aludni, és kizárólag kenyeret vett magához. Nagy nehezen kiderült, hogy Szarajevóból jött, a szeme láttára lőtték agyon a családját, ettől kapott sokkot. A Vöröskereszt közreműködésével Svájc­­ba vitték gyógykezelésre. Ne is próbáljunk meg belegondolni abba, mi lett volna a sorsa, ha mostanában kapják el „migránsként” Magyarországon...

ÜGYVÉDEK IS ELKÉPEDTEK AZ IGAZSÁGÜGYI MINISZTER RÉSZTULAJDONÁBAN ÁLLÓ IRODA ÓRADÍJÁTÓL

ZOOM.HU
Szerző: ÁBRAHÁM AMBRUS
2017.09.25.


Az MVM Paks II. Zrt-vel kötött szerződésükben szereplő 450 eurós ügyvédi óradíjat csaknem lehetetlen itthon kialkudni. Trócsányi Lászlóék cégének mégis sikerült.

A Nagy és Trócsányi (N&P) ügyvédi iroda nagyon zsíros szerződéseket hozott tető alá a paksi bővítésért felelős MVM Paks II. Zrt-vel. Legalábbis ez a vélemény rajzolódott ki, amikor a témában ügyvédi irodákkal beszélgettünk. (Mint beszámoltunk róla, a Közérdekvédelmi Központ által közzétett szerződések szerint az N&P olyan kontraktusokat írt alá közérdekű adatigényléssel kapcsolatos perek esetében, ahol partnerei után akár 450 eurós óradíj is megillette.) A magyar piacon ilyen magas – mintegy 140 ezer forintnak megfelelő – ügyvédi óradíjakat még irodák partnerei (a piramis csúcsán álló, alkalmanként tulajdonrésszel is rendelkező ügyvéd) esetében is szinte lehetetlen elérni – mondta lapunknak egy neve mellőzését kérő szakember. Több iroda véleményét is kikértük a kontraktusban szereplő tételekkel kapcsolatban, akik rendre elképedésüknek adtak hangot. Névvel végül senki sem nyilatkozott, mert mint egyikük magyarázta: az árakkal ugyan mindenki tisztában van a szakmában, de nem szeretnék, ha egy ilyen nyilatkozat hátrányosan érintené őket. A témával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy

mára véget ért az aranykor, amikor felfelé kúsztak a díjak.

Ebből a szempontból manapság stagnál a piac, de sok esetben csökkenést lehet tapasztalni. Hogy a 400 euró fölötti zóna milyen sávba tartozik itthon, arról annyit mondott: a bankok, pénzügyi intézmények esetében az az iroda elégedett lehet, amelyik 120 eurós óránkénti díjat el tud érni. A sáv hitelintézetek esetében, „amelyek, elhihetik, nem a legrosszabb ügyfelek ebből a szempontból” 100-120 euró között húzódik – tette hozzá. Innen nézve talán még jobban érzékelhető, hogy a Trócsányi és Nagy által kötött szerződés milyen kirívóan magas összeget tartalmaz. Egy patinás iroda partnere – folytatta -, ha egy nagy nevű megbízója húzós ügyében 250-300 eurót ki tud alkudni, azzal már nagyon elégedett szokott lenni.

Kollégája ennél kicsit konkrétabb volt. Szavai szerint egy olyan embert ismert, akinek egyik szerződésében 470 euró szerepelt, de részleteket erről nem kívánt mondani.

Az átlagos hazai óradíjak azonban szerinte 100-160 euró között szóródnak...

VASÁRNAPI ISKOLA


NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.09.24.


...Minden embernek vannak vágyai, de a rendelkezésre álló választék túlságosan bőséges. Érdemes olyan célokat kitűzni magunk elé, amelyek anélkül érhetőek el, hogy közben belehalnánk, illetve kénytelenek lennénk másokat ezek miatt lemészárolni. Sajnos ez nem mindig könnyű feladat. Akakij Akakijevics a köpönyegének, Bonaparte Napóleon pedig hatalmának elvesztésébe halt bele, ami elsőre hatalmas különbségnek tűnhet, de csillapíthatatlan vágyaik nagyjából ugyanazt eredményezték. Akakij Akakijevics ugyan egy nem létező személyiség, mára azonban Napóleon szintén azzá vált.

Luis Pablo Beauregard világéletében tökéletesen elégedett és boldog ember volt, pedig olyan nagy szegénységben élt, hogy akik megpróbálták őt kirabolni, azok egész életre szóló adósságba keveredtek. Beauregardnak mindössze annyi volt a vágya, hogy minden évben kétszer legyen tavasz. Ebben a kívánságában az a körülmény sem zavarta meg túlságosan, hogy ő maga Medellín egyik nyomornegyedében éldegélt, ahol az ilyesmi évente egyetlenegyszer sem szokott előfordulni. Számára már az is hatalmas örömet okozott, amikor értesült arról, hogy egyszer New Yorkban, máskor pedig Santiago de Chilében kezdtek el virágozni a cseresznyefák.

A 2017. június 6-án, 82 éves korában elhunyt Adnan Khashoggi, milliárdos fegyverkereskedő, hosszú élete során szinte mindent megkapott amire csak vágyott. Szükség esetén több, aranyból készült vécécsésze is a rendelkezésére állt, de ez nem okozott számára különösebb örömet, mivel állandóan székrekedésben szenvedett, amitől folyamatosan kiújult az aranyere. A balsorsú milliárdos ennek következtében iszonyatos szenvedéseken ment keresztül. Minden ezekben a márvánnyal és arannyal feldíszített mellékhelyiségekben eltöltött idő úgy tűnt számára, mintha a XV. századi, spanyol inkvizíció karmai közé keveredett volna, akik azt próbálták meg kicsikarni belőle, vallja be szaúd-arábiai származását. Ő ezt minden alkalommal őszintén meg is tette, de ez sem sokat segített rajta. Boncolóorvosa szerint, amikor felnyitotta Khashoggi holttestét, a néhai milliárdos vastagbelei a túlnyomástól szinte kipattantak a helyükről. ”Utoljára az unokaöcsém születésnapi zsúrján láttam ilyesmit, ahol unalmamban kinyitottam egy színes dobozkát, amelyből hirtelen egy rugón rángatózó, vigyorgó bohócfej ugrott elő. Kimondottan vicces látványt nyújtott. Mármint a bohócfej, természetesen.” – osztotta meg tapasztalatit szemléletesen az orvos a vele készült beszélgetés során.

Luis Pablo Beauregard és Adnan Khashoggi példájából rengeteg, teljesen felesleges tanulságot levonhatunk. Legfőképpen azt, hogy a XV. századi spanyol inkvizíciót erősen foglalkoztatta volna Szaúd-Arábia kérdése. A szaúdi királyság azonban csak 1932-ben alakult meg, alig néhány évvel az 1936-ban kitört spanyol polgárháború előtt. Adnan Khashoggi 1935. július 25-én született, amivel érhetően azonnal fel is keltette volna az inkvizíció figyelmét.

Khashoggi, szemben a tökéletesen elégedett Luis Pablo Beauregarddal, 2017 második tavaszát már nem érhette meg.

AZ ELSZÁMOLTATÓK ELSZÁMOLTATÁSA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.09.24.

Ha nyernek, hát rendben van, bizonyára én tévedtem.
De ha vesztenek, nem úszhatják meg egy sajnálkozó gesztussal, de magyarázkodással sem.
Bizony, el kell számolni azzal, mit csináltak a választás előtti négy (nyolc...) évben - attól tartok, a lista rövid lesz, az eredmény pedig kiábrándító.
Bármely mérkőzésen ugyanis az eredmény a nyertes tehetségéből és a vesztes tehetetlenségéből és tehetségtelenségéből születik meg, és ezen nem változtathat semmiféle magyarázkodás - hosszú távon még a szerencse szerepe sem meghatározó.
Hogy a magyar politikában immáron nyolc éve a rideg számítás és a politikai impotencia harcából ki került ki győztesen, az egyáltalán nem volt kérdéses, de hogy ez így alakult, az egyáltalán nem volt törvényszerű, még akkor sem, ha bekalkuláljuk Orbán gengszterizmusát.
Lehetett 2010 óta az első vesztett választást a politika inga-természetére hivatkozva, vagy a karaktergyilkosságok hatására fogva magyarázni, de 2014 után megszűnt minden magyarázkodás legitimációja, illene talán a tükörbe nézni.
És ha veszítünk megint, hát le kell vonni végre a konzekvenciákat.

Azt mondják az okosok, hogy a választási kampányok az eredmények kihirdetésének estéjén kezdődnek, csak a magyar ellenzék úgy gondolja, hogy ez visszafelé értendő.
Pedig nem - a 2022-es kampány 2018-ban indul, mert ha nem, hát lehet is borítékolni a következő bukást.
Az ellenzék pártjai - ki halkabban, ki hangosabban - követelik a hatalmon lévők elszámoltatását, pedig őket is el kellene számoltatni, hiszen ők is felelnek azért, hogy képtelenek voltak megakadályozni Orbán elpofátlanodását.
Nem lehet állandóan arra hivatkozni, hogy a diktatórtikus körülmények, meg a média helyzete, hiszen nyivánvaló, hogy üvölteni kellett volna, amikor nekikezdtek a fékek és ellensúlyok felszámolásának, amikor a törvényhozásban bevezették a törvényalkotást - egyéni képviselői indítványra, hogy a médiumok elrablásáról ne is beszéljünk.
Le kell persze vonni a tanulságokat a gazasági és értelmiségi holdudvar tevékenységével kapcsolatban is, de a felelősség mégiscsak a pártok vezetőit terheli.
Alibizgetéssel továbbra sem fogunk semmire menni, márpedig itt ellenzéki oldalon - a Jobbik kivételével - végig ezt ment és megy...

AZ ARANYCSINÁLÓ ÉS AZ ALEZREDESEK: ÁFACSALÁS A NEMESFÉMPIACON

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BECKER ANDRÁS
2017.09.25.A 2000-es évek elején még a törökök uralták a magyar aranykereskedelmi piacot, de aztán valami megváltozott, és 2006-07-ben teljesen kiszorultak Magyarországról – ebben a VPOP aktívan közreműködött. A törököket a grúzok váltották, de ők is hagyták élni a hozzájuk képest más ligában játszó magyar kereskedőket. A kemény alvilággal mindig szoros közelségben működő nemesfém-kereskedelemben ekkor még paradox módon meghatározó volt a bizalmi elv: a megállapodásokat szóban kötötték, és gyakori volt a halasztott fizetés. Néhány évvel ezelőtt azonban a grúzoknak is menni kellett – ezzel együtt olyan szereplők jelentek meg a piacon, akikkel bizalmi alapon már nagyon kockázatos volt üzletelni. Velük érkezett az NNI egyik aktív állományú főtisztje, nem sokkal később egy másik – nyugalmazott – NNI alezredes. Ők viszont már nem az adásvételen elérhető haszonra, hanem az áfacsalással szerzett extarprofitra hajtottak, átrajzolva ezzel a piac működését.

Különös bűncselekmény történt 2010. október 25-én reggel egy Győr közeli kertvárosi ingatlanban: a Za-Ci nevű zálogház kirablóit rabolták ki fegyveres támadók. A zálogházba két héttel korábban törtek be ismeretlenek, és onnét a hivatalos nyilatkozatok szerint 100 millió forint értékű arany ékszert vittek el. A városban sokan kétkedve fogadták a betörés hírét, a szóbeszéd szerint önbetörés történt.

A rendőrség évekig nyomozott az ügyben, sokakat kihallgattak, és bár végül a nyomozók azonosították is az elkövetőket, de bizonyítani nem tudtak semmit, így eredmény nélkül zárták le a nyomozást...


SZINTE FILLÉREKBŐL KÉSZÜLT EGY NAGYON JÓ MAGYAR FILM AZ Y GENERÁCIÓRÓL


MAGYAR NARANCS - MICROFILM BLOG
Szerző: GERA MÁRTON
2017.09.24.


Útkeresés, generációk közötti szakadék, a menni vagy maradni dilemmája – ezek mind ott vannak az új magyar moziban.

Nándi hét év külföldi utazgatás, zenélés után tér vissza Magyarországra, de csak rövid ideig akar maradni, menne tovább Új-Zélandra, csupán a vízumra vár. Addig is találkozik régi barátokkal, az anyjával, és nagyjából mindazzal, ami az itthoni múltat jelentette. Igazi generációs film lett a Legjobb úton: finoman, fekete–fehér képekben, zenével és humorral mesél mindarról, ami manapság feszít húszast, harmincast, éppen ezért nemcsak jó, hanem fontos film is...

Kinek érdemes beülni rá? Aki már nagyon várt valami hasonlót, mint amilyen a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan volt, és akit nem ijesztenek el a líraibb típusú filmek...

MESE AZ ÖTTALÁLATRÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.09.25.


A mai poszt címe lehetne az is, hogy mítoszok és igazság az amerikai zöldkártya lottó körül. A poszt történetéhez annyit tudni kell, hogy pár hete kaptam egy levelet, melynek szerzője arról érdeklődött, hogy ha már elkezdte egy nem bevándorló vízum igénylését, azt veszélybe sodorhatja-e, ha regisztrál a meglehetősen népszerű zöldkártya lottóra. Miután nem vagyok szakértő, válaszolni sem tudtam neki, viszont kerestem olyat, aki tud. A Visumwings válaszát olvashatjátok ma.

A „mese” valahol túlmutat egyébként önmagán, és kicsit a kelet-európai ember (egyébként sok esetben teljesen indokolt) hivatalfóbiájáról és a Jótündérbe vetett megingathatatlan hitéről szól.

„Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha folyamatban van egy nem-bevándorló vízumom igénylése, van-e értelme zöldkártya lottón regisztrálnom? (Természetesen Amerikáról van szó.)

Abból a szempontból gondolom, hogy a vízumom nem bevándorlási és megtagadhatják-e a vízumkérelmem olyan okokkal, hogy például már regisztrálva vagyok a zöldkártya lottón vagy például nem bevándorlási vízumom van folyamatban és mivel regisztrálva vagyok a zöldkártya lottón, sejtik, hogy bevándorolni szeretnék?

Remélem érthetően fogalmaztam!

Várom válaszotokat!”

Rá lehet fázni


Ez volt tehát a levél, és most lássuk, mi is erre a hozzáértők válasza!

EGY SZLOVÁK ROCKER ESETE ESTERHÁZY PÉTERREL


ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.09.25.


...Erre idejön a szlovák Nemzeti Színház és megajándékoz bennünket az egyik legnagyobb írónk utolsó drámájával, ami a káeurópai életérzés tökéletes leírása, annyira cult, hogy nagy adag popcornnal kellene néznünk és hangosan kellene recitálnunk a szöveget, mint a Rocky Horror Picture Show-ban. Az Urat (igen, az a darab az Ember Tragédiája az Esterházy-családra és Janis Joplinra hangszerelve) az a Martin Huba játszotta, aki Skrivanek főpincér volt Jiri Menzel Őfelsége pincére voltam című filmjében. 

Szlovákul valahogy sokkal érthetőbb az, hogy mi tényleg mindent el tudunk cseszni, különösen egymás életét. Kár belétek - mondta tavaly az Úristen. Magyarországnak Bayer Zsoltra van szüksége, nem Esterházy Péterre, Magyarországnak hangos, agresszív és nagyon buta emberekre van szüksége, akikkel együtt örülhet annak, hogy aránylag jól szerepeltek a szoftfasiszták a német választásokon (mondjuk más öröme egy ideig nem lesz), mert így nem fogják az asszonyainkra kényszeríteni a burkát a szíriai óvodások, és hát valljuk meg kurva nehéz is lenne egy konyhában katonai szolgálatra ( és lehetőleg csak arra ) alkalmas igazmagyar fiúkat szülni, vagy éppen szülőszobában csülkös pacalt főzni pont burkában.

"Robo" Roth tolt nekünk egy olyan magyar Lucifert, akinél magyarabbat ki sem tudnánk találni, látta pár száz ember, és a történetnek most vége is, holnap megint Soros-terv, invázió, a nemzet sorsa.... but the Lord will never buy us a Mercedes Benz.

ALÁÍRÁSGYŰJTÉSSEL ÁLLÍTANÁK MEG MÉSZÁROS LŐRINC BALATONI TERJESZKEDÉSÉT

ZOOM.HU
Szerző: LENGYEL TIBOR
2017.09.23.


Ellenzéki törvényjavaslattal vélhetően nem lehet megállítani a felcsúti gázszerelő terjeszkedését, ezért más eszközöket is keresnek.

Törvénymódosítással és aláírásgyűjtéssel vetne gátat az MSZP a Balaton parti ingatlanspekulációnak, ez pedig elég rossz hír Orbán Viktor barátjának, a kempingek sorát felvásárló Mészáros Lőrincnek. A szocialisták azt szeretnék, ha a kempingek és a part továbbra is sokak megfizethető kikapcsolódását szolgálnák, és nem engednék, hogy ezek helyére luxuslakóparkok és jachtkikötő épüljön.

Meg akarjuk állítani a Balaton parti ingatlanspekulációt – mondta az MSZP két elnökhelyettese, Harangozó Gábor és Gőgös Zoltán, akik attól tartanak: azzal, hogy az ország legnagyobb ütemben gazdagodó oligarchája, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester is „beszállt” a Balatonba, fennáll a veszélye, hogy a Balaton elveszíti „magyar tenger” jellegét, és a kempingekből, a partról családok tízezrei szorulhatnak ki, hogy a helyükre luxuslakópark és jachtkikötő épüljön kevesek örömére.
Törvény nyitott utat

Az ellenzéki politikusok félelme nem alaptalan, hiszen a Fidesz tavaly júniusban, a költségvetési viták idején hozott jogszabály-módosítások közé rejtve megváltoztatta a Balaton-törvényt, és kivette a törvényszövegből azokat a biztosítékokat, amik védték a Balaton partot a beépítéstől, valamint a tavat a környezetkárosító beruházásoktól.

Nem sokkal később, idén tavasszal

a részben Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt. felvásárolta az egyik legnagyobb balatoni turisztikai céget, a Balatontouristot.

A 12 kempinget birtokló társaságnak 106 hektárja van a parton. Továbbá a cégé 5800 kempinghely, 500 bungaló, 200 mobilház és több tucat bérelhető lakókocsi is...

POLITIKAI FÖLDRENGÉS NÉMETORSZÁGBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava / MTI
2017.09.24.


Angela Merkel pártja nyerte meg a német választást, a hagyományos néppártok, így a CDU, testvérpártja, a bajor CSU, illetve az SPD is rengeteg mandátumot vesztett, összesen 14 százalékot, ezért a kereszténydemokratáknál sem volt hurráoptimista a hangulat. A német televíziók valóságos politikai földrengésről tettek említést azután, hogy a jobboldali radikális Alternatíva (AfD) 13,2 százalékkal bekerült a parlamentbe, s harmadik lett. 

Több mint hat évtized után hét párt került be a törvényhozásba.

A részvételt 75 százalékosra becsülik, amely 3,5 százalékkal magasabb, mint 2013-ban. Ennek több oka lehet. Többen azok közül, akik négy éve távolmaradásukkal tüntettek, most a populista AfD-re szavaztak. Másrészt azok is elmehettek szavazni, akik veszélyben érezték a német demokráciát a szélsőjobboldal térnyerése miatt.

Angela Merkel azért sem ünnepelhet, mert a legnagyobb visszaesést éppen az ő pártja szenvedte el, a CDU és a CSU együttesen 33,1 százalékot kapott. Negyedik kancellári mandátuma talán a legnehezebb lesz. Részben azért, mert nehéz lesz kormányt alakítania, részben azért, mert az AfD jó szereplése miatt a CDU jobbszárnya is nyomást gyakorolhat rá: az eddiginél jobboldali politikát folytasson, hogy így vegyék ki a szelet az Alternatíva vitorlájából. Merkel azonban ügyes, megfontolt politikus, aki képes stabil többséget létrehozni, s pártja esetleges lázadóit is sikerül lecsitítania...

ELJÖTT MERKEL KARRIERJÉNEK UTOLSÓ FEJEZETE, DE MÉG ÉVEKIG ELTARTHAT

HVG ONLINE
Szerző: GERGELY MÁRTON
2017.09.24.


A német választások legnagyobb vesztese a CDU/CSU. Ennek ellenére Angela Merkel marad a kancellár, mivel nincs egyelőre alternatívája párton belül. A parlamentben viszont ott az Alternatíva, a demokratikus Németország első populista párja, amely a Bundestag küszöbét átlépi. A német törvényhozásban a jelek szerint Martin Schulzcal vívnak majd csatát a leghangosabb ellenzéki erő szerepéért. Gyorselemzés Berlinből.

Általában hosszan elhúzódnak a választási esték. A vasárnapi német voksolás azonban az urnazárás után 45 perccel lefutott volt. A végleges számokra természetesen várni kell, az egyes pártok bulija is az éjszakába húzódott, de a politikai helyzet nagyon hamar egyértelművé vált.

Negyedórával urnazárás után Manuela Schwesig a szociáldemokraták részéről be is jelentette a döntést

az SPD ellenzékbe vonul.

Ha valaki azt hitte volna, hogy a szocdemek egyik tartományi vezetője befolyásolni akarja pártja döntését, hamar csalódott. Az SPD tizenöt perc alatt valóban eldöntötte, hogyan kíván reagálni története leggyengébb eredményére. Közel 5 százalékot elveszítve, Martin Schulz pártja valahol 20 százalék fölött állt meg. Az adatok pedig azt mutatják, hogy a baloldali-liberális ellenzéki kispártok növekedni tudtak. Tehát az SPD-t minden – általuk érzett – kormányzati siker ellenére azok is büntették, akik egyébként hajlandóak lennének szavazni rájuk.

Martin Schulz fél 7-kor kiáltl, és megerősítette Schwesig bejelentését: az SPD nem adja magát egy újabb nagykoalícióhoz. És ezzel rendkívüli helyzetet teremtett: a parlamentben ugyanis egyetlen lehetséges koalíciónak maradt lehetősége...

DÍSZES POLGÁROK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MÁTYÁS GYŐZŐ
2017.09.24.


Dicséretes, hogy az oroszok már nem a spájzban, hanem a Debreceni Egyetem aulájában vannak, sőt felléptek a katedrára is.

Vlagyimir Putyin elnök akár oktathatna is, ez a lehetőség jár az univerzitás által adományozott cím mellé. „Miként hekkeljük meg az amerikai választásokat?”, vagy „Hogyan bomlasszuk az Európai Unió egységét?” – izgalmas kurzusok volnának.

Nem véletlen, hogy Putyin díszpolgárrá avatása (amit a kandidátus annyira respektált, hogy el se ment a tervezett átadásra) elég sokaknál bekapcsolta a riasztót; az egyetem négy tanszéke is elhatárolódott a döntéstől, mert – ahogyan az Alkotmányjogi Tanszék közleményében fogalmazott – „az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk.”

No de az se véletlen, hogy az egyetem párját ritkító rektora emlékezetes szavakkal küldte el a tiltakozókat a bús sztyeppére. „Néhány szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácán az egyetemen azt mondta, hogy hűha a sajtó mond valamit, hű itt most itt a lehetőség, és azoknak, akiknek most úgy nőtt, hogy néhány dologba, néhány személlyel kapcsolatos ügyekbe hajlamosak belekötni, – ez egyébként rendben van, ezzel nekem a világon semmi bajom – elkezdtek egy hecckampányt.”...

A GAZDASÁG TÜKÖRKÉPE: A BANKRENDSZER ÉS A NEM FIZETŐ HITELEK

INDEX.HU
Szerző: SIMONYI TAMÁS
2017.09.25.


A nemfizető hitelek kezelése Európában és Magyarországon is jelentős gondokat okozott a válság után. Sok országban a mai napig rendkívül magas a nemfizető hitelek aránya a bankrendszerben, és az EU-átlag is csak lassan araszol lefelé. Van azonban egy-két ország, amely kifejezetten sikeres volt ezen a téren. 


Melyek a fő tanulságok, és hogyan vizsgázott Magyarország?

A nemfizető hitelek állománya a 2008-as válságot követően Európa-szerte megugrott. A magánszektor és a vállalati szféra hitelei közül a 2007-es 2 százalékról 2013-ra csaknem 8 százalékig emelkedett a nemfizetők aránya, és európai szinten még mindig a nagyon magasnak mondható 5 százalék fölött van.

A KPMG erről szóló elemzése szerint 2016 közepén Görögországban és Cipruson volt a legdrámaibb a helyzet: mindkét országban 40 százalék feletti nemfizető aránnyal, őket követte egy másik országcsoport, ahol 18–22 százalékról számolt be a helyi jegybank. Ebbe a csoportba tartozott a 18 százalékos Magyarország mellett Szlovénia, Portugália, Írország, Bulgária és Olaszország is. (Magyarországon a ráta 2016 végére a teljes hitelállomány 7 százalékra csökkent.)

Nem tartozott viszont már ide az a Spanyolország, ahol a válságot követően az egyik legmagasabb volt a nemfizető hitelek aránya, és a magas érték ellenére nagyon komoly előrelépést tett az ügyben Írország is.

Min múlik, hogy az egyes országok bankrendszereinek hogyan sikerült kimászniuk a slamasztikából?

KÍSÉRTETIESEN EGYFORMÁN SZAVAZNAK AZ EMBEREK NYUGATON

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.09.25.


Vasárnap a legtöbb német választásról szóló hír azzal kezdődött, hogy mennyire durva, hogy az EU-ellenes, menekültellenes, zöldáram-ellenes és általában elitellenes és szélsőjobboldali AfD 13,1 százalékot kapott.

Pedig a németek csak pontosan ugyanúgy viselkednek, mint a franciák és a hollandok. Innen nézve az a meglepő inkább, hogy mennyire egységes lett a nyugat-európai politikai közvélemény.

2017-ben két másik nagyon erős nyugati EU-országban tartottak még parlamenti választásokat. 

- Franciaországban, ahol az AfD-vel egyforma elveket valló Nemzeti Front 13,2 százalékot kapott.

- És Hollandiában, ahol az ugyanilyen elveket valló PVV 13,1 százalékot kapott.

Egészen kísérteties, hogy az egymással egyébként szövetségben politizáló három párt e három országban, ugyanabban az évben, a választóknak pont ugyanakkora arányát tudta meggyőzni...

KARAFIÁTH: AZ IDÉN IS LESZ VALAMI HATALMAS SZÍVATÁS. ALIG VÁROM

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Karafiáth Orsolya
2017.09.24.


Sok barátnőm nem ünnepli már a szülinapját, a régi mondára hagyatkozva, miszerint harminc felett egy nőnek nincs életkora. Én osztottam-szoroztam, és 
inkább arra a mondásra szavazok, hogy negyven felett kezdődik az élet,
és ugyanúgy ünneplek tovább, mint eddig. Mert a születésnapjaim minden évben csúcsszuperek. Ha elmaradna a húgom által szervezett meglepetésbuli, akkor döbbennék meg a legjobban. (Cserébe nekem anyák napjára kell köszöntenem őt.) Míg legtöbben egy-egy nagy ajándékot kötnek a jeles és a kisebb fordulókhoz is, én ezeket a különleges alkalmakat, ahol a barátaim hol műsorral, hol egyéb emlékkel készülnek. És sajnos olykor tortával is, pedig már finoman próbáltam jelezni, hogy azt jobb, ha kihagyják, mert eddig még ízletesre nemigen sikeredett. Persze meghat a buzgalmuk, de kábé annyira jók a konyhában, mint én.

Egyik évben valami rejtélyes okból fokhagyma került a piskótába, egy másikban a recept szerinti 0,7 deci kávé helyett hét deci.

Juli még a hajléktalanoknak sem merte odaajándékozni, nehogy szívrohamot kapjanak.

Már gyerekkoromban is minden évben volt zsúrom, de az igazi őrület felnőtten kezdődött. Épp mikor mások leállnak, és beérik egy haveri koccintással. Nagy kedvencem a harmincadik, az Elfújta a szél party. Nem is csodálkoztam, hogy minden köszöntésben ott van valahogy Scarlett és Rhett, meg hogy olyan verseket kapok, melynek címe például Gun with the wind, illetve a nevemből készített O’Hara-s anagrammákat. Gondoltam, oké, persze, mindenki vágja, hogy mániákus vagyok, több mint hetvenszer láttam a filmet, és megpörgetnek egy kicsit. Ám éjfélkor jött el a Pillanat. Mikor levetítették nekem a filmet. Azaz az általuk újraforgatott Elfújta a szelet. A casting elég odacsapósra sikerült...

VONJÁK MEG MAGYARORSZÁGTÓL AZ UNIÓS FORRÁSOKAT, HA TÖRVÉNYT SZEG - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Csernyánszky Judit
2017.09.25.


Orbán inkvizícióval vádolta meg az Európai Uniót, miután utóbbi bünteti Magyarországot és Lengyelországot a közös migrációs politika ellenzése miatt – foglalja össze a magyar miniszterelnök varsói látogatását a Financial Times, amely úgy értékeli: ez a téma mérgezi a legjobban az Unión belüli megosztottság okán kialakult keleti-nyugati viszonyt.

Orbán mondatai közül kiemelte, miután mi – mármint a magyarok és lengyelek, elfogadjuk, hogy egyesek a bevándorlók országává akarnak válni, akkor ők is fogadják el, hogy mi viszont nem akarunk azok lenni. Nem akarunk kevert populációt, és ezt tartsák tiszteletben Nyugaton – fogalmazott a magyar kormányfő. Másrészről szerinte az inkvizíció, ha az Unió a lengyel jogállamot bírálja (utalva itt az igazságügyi reformnak nevezett lengyel kormányzati kontrollra). Mindkét kormányfő kritizálta Emmanuel Macronnak a francia munkások érdekeit védő és külföldi munkások foglalkoztatását szigorító intézkedését alig burkolt protekcionizmusnak minősítve, amiből csak Franciaországnak származik előnye. 

A Wiener Zietung is erről ír, de címében azt emeli ki, hogy veszélyben van a kereszténység Orbán szerint az európai „bevándorlóországokban” – mintegy legitimálva az orbáni szóhasználatot. 

A Financial Timesnak vágott vissza a magyar kormány védelmében az amerikai, szélsőjobbosnak tekinthető Breibart News, amely szerint a lazac rózsaszín újság a londoni City és a bankárok nem hivatalos lapja és az Unió szócsöve. S képes azt állítani, hogy nincs Soros terv, amely alapján menekülteket küldenének Európába. Idézi Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki szerint zseniálisan fogalmazott Orbán Viktor, amikor Sorost idézve ennek épp az ellenkezőjét igazolta, miszerint igenis, van Soros-terv. Tegyük hozzá, mindkét újság ugyanarra a Soros véleménycikkre alapozza az egymásnak homlokegyenest ellentmondó következtetést...

ITT OLVASHATÓ