2017. július 18., kedd

NAGY BANDÓ: ÉN IS VÁGYOM EGY NŐ UTÁN. AKI FELEDTETI A NYITÓÜNNEPSÉGET

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Nagy Bandó András
2017.07.18.


Nem lehet Zoób Katit futtatni egy világversenyen, csak azért, mert Orbánné a barátnője, és ruhát is tervez neki.

Nézem a vizes vébét, most épp 7:3 a magyar-ausztrál vízilabdameccs, megcsodáltam a toronyból ugró fantasztikus műugrókat, láttam a szinkronúszókat, köztük a magyarokat is, és csupa pozitívumot tudok mondani, a vízilabdacsapat most is nagyszerű,

Varga Dénes szórja a gólokat, egyedül többet ér, mint a fociválogatott csatársora,


ezen fölül ragyogóan tiszta és kék a víz, eső nem zavarja a csatát, lelkesek és kedvesek a szurkolók, és örömmel tölt el, hogy mindez Budapesten történik, hazánk fővárosában, ráadásul közben megtudjuk, hogy pár esztendő, és Budapest rendezheti a rövidpályás vébét is, Balog Zoltán aláírta, és biztos akadnak, akik már kalkulálnak, mennyibe is fog kerülni, illetve mennyiből jönnek ki majd a végén.

No, így kell kritikus hangon írni a vébéről nem úgy, ahogy minap tettem.

Nem győzök hamut szórni a fejemre, mert hogyan is mertem némi humorral beszélni a nyitó ünnepség számomra visszatetszőnek tűnő képsorairól, jeleneteiről.

Le kell tennem a nagy esküt: úgy ültem le a tévé elé, hogy na, akkor lássuk, remélem, ki tudjuk vágni a rezet, megtörténik a színpadon az, amit a színészek egyszerűen csak csodának mondanak. A csoda megborzongat, fölkavar, elkápráztat, meglep, lenyűgöz, szóval olyat élsz meg nézőként, amiről nem tudsz mást mondani, csak azt, hogy csodatevés, varázslat. Közben már 13:3, közte tíz, meg is nyertük, ez igen, mondom magamban, ez az, amiről írtam: varázslat. Ez tükröződik vissza a lelátókról is: boldog, örömökkel feltöltött emberek, csupa derű, felszabadult hangulat, igen, ez jobb volt, mint a vébé nyitója
...

ITT OLVASHATÓ

MINDENKI HIBÁS, CSAK ÉN NEM, BEBEBE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.07.18.


Napok óta az internetes fórumok egyik vezető témája, a július 14.-étől már online is kapható BKK jegyek vásárlása. Az ok nem a rendszer hibátlan működése, hanem a számos biztonsági rés felfedése. A vásárlók által használt jelszavak feltörése pofon egyszerű, amivel személyes adatokhoz juthat bárki. Az internetes fórumok, majd később a nagyobb lapok is átvették a hírt, melyet teszteltek is később. Bizonyították hogy a BKK új rendszere több ponton is hibás, könnyen feltörhető, valamint annyiért vehetünk napi,heti vagy havi jegyet, amennyiért csak szeretnénk.

A biztonsági réseket felfedő online felhasználók megkeresték a BKK-t, hogy állítsák le a rendszert és javítsák ki azt, azonban ahelyett, hogy a cég vezetése megköszönte volna azt, hogy a hibára felhívták a figyelmüket, egy igen undorító válasszal reagáltak. Ez pedig tökéletes képe annak, ahogyan a mai magyar kormány, és annak szervezetei működnek, hülyének nézve a saját polgárait.

Ma délelőtt Dabóczi Kálmán a BKK vezérigazgatója, valamint Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes tartott sajtótájékoztatót az ügyben. A sajtótájékoztatót így kezdték: „Nem kívánok úgy tenni, mintha nem érzékeltük volna, milyen kibertámadásoknak volt kitéve a rendszer”. Tehát a rendszer amúgy tökéletesen működött volna, ha a gaz felhasználók nem kibertámadják meg a BKK technikailag kifogásolhatatlan oldalát. Teljesen érthető.

Később kitértek azon felhasználókra is, akik felhívták a BKK figyelmét a biztonsági résekre, köszönet helyett azonban gyerekes kioktatást kaptak. „Lehet visszaélni a bérlethamisítással és erre büszkének lenni, viszont a következményeket is kell viselni.” Majd Dabóczinak még ezt is sikerült alulmúlnia a következővel:

Az okos megoldások az okos embereknek való. Aki nem érte el azt a szintet, hogy okostelefont tudjon kezelni, annak ez nem egy kényelmes megoldás”...

MÁR AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN IS "FORTÉLYOS FÉLELEM IGAZGAT"?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.07.18.


A napokban levelet kaptunk egy elkeseredett édesapától, akinek 23 éves fia születése óta beteg. A Fidesz-kormány által hozott törvénynek „köszönhetően”, megszüntették a rokkantjáradékát. A kormány köztudottan sok eszközt használt és használ a járadékokon való spórolás érdekében. Nem ő az egyetlen, aki így járt. Nagyon sok, a járadékra jogosult ember került lehetetlen helyzetbe. Dolgozni képtelen, járadékot nem kap. Miből éljen? Hallottunk olyan esetről is, hogy az egyik lábát elveszített beteget rendszeresen berendelik felülvizsgálatra. Csak nem azt ellenőrzik, kinőtt-e a lába?

Íme a levélből megismert, elképesztő történet:...

BÁRCSAK MACRON ELNÖK PONTOSABBAN ÉRTENÉ A SZABADPIAC ELVEIT!

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2017.07.18.


Macron még a júniusi uniós csúcs előtt egy interjúban arról beszélt, „Európa nem szupermarket”, hanem sorsközösség, és nincs olyan, hogy ami nekem előnyös a tagságból, azt kiválogatom, ami pedig nem, azt otthagyom. A francia elnök szerint egyes kelet-európai politikai vezetők cinikusan viszonyulnak az Európai Unióhoz. Számukra az EU csak arra szolgál, hogy pénzt osszanak szét, anélkül hogy tisztelnék értékeit -- idézi az mno.hu. Ugyanakkor azt is megtudhattuk a közelmúltban, hogy Macron valamikor ősszel Budapestre érkezik a V4-gyel tárgyalni -- feltehetőleg, hogy sínre tegye az egyik kampányígéretét, miszerint korlátozni fogja a kelet-európai munkavállalók szerepét a hazájában. Joggal vetődik fel a kérdés, vajon Macron nem a saját szupermarketjét akarja-e berendezni az EU-ban, míg a másokét rossz néven veszi.

Macron ugyanis azt ígérte, fellép a „negatív bérversenyt okozó” bevándorlók számának csökkentéséért; a „védelmi koncepciója” nemcsak a franciák terrortámadásoktól való megóvását jelenti, hanem azt is, hogy a szociális dömping visszaszorítása céljából szigorúbb szabályokat kell bevezetni a Franciaországban olcsó konkurenciát jelentő kiküldött munkavállalók foglalkoztatásában. Az "országvédelem" nem ismeretlen frázis a magyaroknak -- itthonról. Kíváncsi vagyok, hogy a Macronnak tapsoló hazai baloldali és liberális véleményformálók vajon egyenlő erővel tiltakoznak-e majd, ha Franciaország EU-s tagállamként tényleg nekilát megvédeni magát tőlünk, mint tiltakoznak, amikor Orbán akarja Magyarországot megvédeni akárkivel szemben...

TITOK, HOGY A BUDAPESTI OLIMPIÁRA KAPOTT PÉNZEKET MIRE KÖLTIK A SZÖVETSÉGEK

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.07.18.


Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető közérdekűadat-igényléssel fordult az EMMI-hez, hogy megtudja, pontosan mire ment el az a 21 milliárd forint, amit sportegyesületek és szövetségek kaptak 2016. decemberében a kormánytól.

A listán vannak kifizetések, amelyek nagyjából értelmezhetők a döntést rögzítő kormányhatározat táblázatában. A Debreceni Egyetem 2,4 milliárdot kapott például sportcélú fejlesztésre, a birkózók 2 milliárdot a 2018-as vébé megszervezésére, és vannak sima támogatások bizonyos szövetségeknek. Az MLSZ kapott 3 milliárdot utánpótlás nevelésre például, és még 2 milliárdot szakmai feladatokra. Az elsőt nagyjából el lehet képzelni, hogy micsoda, az utóbbi már kevésbé nyilvánvaló.

4,2 milliárd a budapesti olimpiai pályázattal kapcsolatos dolgokra


A lista legrejtélyesebb része egy összesen 4,2 milliárd forintos tétel, ami összesen 24 kifizetésből áll, és mindegyik a 2024-es budapesti olimpiai pályázathoz kapcsolódik. Részben az olimpiai pályázathoz kötődő „sportszakmai és sportlétesítmény-fejlesztési” támogatások, részben pedig szintén a pályázattal kapcsolatos „hazai rendezésű események” támogatásai. A rögbisek például az első címszó alatt 454, a második alatt pedig 25 millió forint támogatást kaptak, a golfszövetség 232 milliót, a lovassport 433 milliót, a kerékpárosok 735 milliót kaptak, hogy a legnagyobb kifizetéseket soroljuk csak fel...

TIZENHAT ÓRÁN ÁT ÉHEZÜNK, HOGY A NŐVÉREKNEK NE OKOZZUNK KELLEMETLENSÉGET

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: Judit
2017.07.18.


Mozgássérülten születtem. Fiatal szülők első gyermekeként, így mai eszemmel el tudom már képzelni, mit élhettek át a majdnem gyerekkorú szüleim. 3 éves voltam, amikor egy nem fogyatékos testvérem született. Remek családot kaptam Istentől, akiknek köszönhetően lettem az, aki vagyok. Nem érzem betegnek, haszontalannak, semmire sem jónak magam. S ahogy szállnak felettem az évek, úgy leszek mindig magabiztosabb. Most egy idősek otthonában kell élnem, 45 évesen, mert édesanyám korai halálát követően nem volt más választásom.

Örök életemben féltem ettől a fajta léttől, sajnos nem alaptalanul. Immár magamon tapasztalom, mi zajlik a komor falak között. Több osztályon, több szobában éltem. Arról az osztályról, amelyikről ide kerültem a mostanira a higiénia hiánya miatt költöztem el. Ezen az osztályon rendszeresen mosdatnak mindenkit, ám rengeteg nem tetsző, sértő dolog van, amelyekkel napi szinten kell szembesülnünk.

Vannak osztályok, ahol képesek heteken át nem megmosdatni azokat a lakókat, akik nem képesek ellátni magukat! Fürdőszobában fürdetés, igazi tusolós is csak hetente egyszer van, ha épp elegendő számú az adott osztályon a nővér.

Szabadságolások, táppénzek idején nem ritka a több heti fürdés nélküli időszak. Ám ezeken az osztályokon még a lavóros-szivacsos mosdatás fogalmát is kirívónak tartják. Vizeletüket, székletüket visszatartani nem képes, idős emberekre kell gondolni, akiket így, szárazon pelenkáznak újra, örökös bűzben, piros, sebes intim területekkel.

Engem sem szívesen mosdattak meg naponta, ám szerencsémre majdnem mindig volt a szolgálatban lévők közt olyan, aki emberségesebben bánt velem! Azonban ez nem vigasz, amikor naponta láttam a száraz bőrű, vizeletszagú öreg, beteg embereket. Hiába tettem szóvá akkor ezeket a dolgokat, mindig azzal érveltek, hogy kevesen vannak és nem tudnak úgy teljesíteni, ahogy kellene...

ENNYI KELL ORBÁN RENDSZERÉBEN: A VÁLLALKOZÓ FELCSÚTNAK ADOMÁNYOZOTT EGY PUSKÁS-SZOBROT, MÁR ÉPÍTHETI IS AZ ÚJ PAKSI STADIONT

CIVILHETES 
Szerző: Civilhetes.net
2017.07.18.


A felcsúti akadémián keresztül vezet az út a NER kasszájához. - írja a magyarnarancs.hu.

A Magyar Nemzet szúrta ki, hogy a Pharos ’95 Sportpályaépítő Kft. építhet 2 milliárd forintért stadiont Pakson. Az aréna 4500 férőhelyes lesz, és elvileg 180 nap alatt készül el azután, hogy a cég átvette a munkaterületet.

A Pharos ’95 a hazai stadionépítési láz egyik legnagyobb nyertese. Szárnyalásuk Felcsúton kezdődött, ők építették ki a 2014-ben átadott Pancho Aréna gyepét, s a mai napig van közös felcsúti telephelyük Mészáros Lőrinc legnagyobb építőipari cégével.

Végh Gábor cégtulajdonos, aki a másodosztályban szereplő zalaegerszegi ZTE focicsapatának egy részét is magáénak tudhatja, semmit sem bízott a véletlenre:

2016-ban egy Puskás-szobrot is adományozott a felcsúti akadémiának. Ezek után mondja valaki, hogy nem érdemelték meg, hogy dolgozhassanak egyebek közt a mezőkövesdi vagy a békéscsabai stadion felújításán, de behúzták a kispesti utánpótláscentrum kialakítását is 4 milliárd forintért.

TUSVÁNYOS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Markó Beáta
2017.07.18.


Már csak négyet kell aludni, és sor kerül az év legnagyobb politikai és kulturális eseményére, melyet szokás szerint a szomszédos Romániában rendeznek meg. A magyar miniszterelnöki székben pöffeszkedő ember nem a magyar nép legfontosabb házában (demokráciákban értsd: parlamentjében), hanem egy idegen ország úgynevezett nyári szabadegyetemén szokta felvázolni lázálmait (értsd: jövőképét), a nyolc éve tartó országromboló projektjének következő etapjait.

A helyszínen tartózkodó résztvevők – nem a tűző naptól, hanem az előadótól megbabonázva – ájult csodálattal hallgatják a nyári professzor előadását, szemükben a boldogság könnycseppjei csillognak, amiért ott lehetnek a nagy tudós simogató aurájában és belélegezhetik az általa kifújt levegőt. Itthon sokan nem értik és nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a nyári akadémikus egyetemi órájának, pedig az a legfontosabb mondanivalója, amit itt ad elő, itt mesél szándékairól, legújabb téziseiről és elméleteiről.

A magyarországi Kötcsén először említett „centrális erőtér” kifejezést – amit a legtöbb, úgynevezett elemző bambulva magyarázott, mert nem értette, hogy a nagy koponya ez alatt önkényuralmat, autokráciát ért – továbbfejlesztve itt vezette elő az „illiberális demokrácia” munkacímen futó nem létező fogalmat, s ezt is tönkre analizálták a magukat politológusnak képzelő egyének, mégsem értették, hogy a professzor valójában diktatúrát ért rajta.

Nyolcadik éve tartó hatalombitorlása alatt volt idő felfogni, miről is beszélt a nagy gondolkodó a romániai nyári egyetemen. Azóta megvalósult a diktatúra, egy kézbe – a nyári professzor kezébe – összpontosult a hatalom és minden döntés joga. Magyarországon még egy hangya sem választhatja meg önállóan, hogy melyik morzsaszemet szeretné hazavinni a hangyabolyába az ő jóváhagyása nélkül. Az oktatási szaktanácsadóvá előlépett egykori WC-árus – akinek a vállalkozása sajnálattal csődbe ment – ötletei alapján szinte felszámolta, megnehezítette vagy lehetetlenné tette a felnövekvő generáció tanulását...

A KORMÁNY BELESZÉDÜLT A PÁVATÁNCÁBA, AMIT A SOROS-PLAKÁTOK KÖRÜL JÁR

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.07.18.


A magyar kormány lassan maga sem hiszi el, amit mond, hiszen a Soros-kampány kapcsán ismét összevissza beszél. A „nevetős plakátok” ugyanis még mindig ott virítanak az utcákon Budapesttől Ceglédbercelen át Lökösházáig, pedig elvileg már véget vetett a kormány a „magyarfaló multimilliomos” elleni hecckampányának. Az egész ügy azért érdekes, mert rávilágít arra a törekvésre, hogyan kíván minél több elvárásnak megfelelni az Orbán-kabinet az egyik oldalon, és mennyire nem érdekli, mit szólnak ehhez a másik oldalon.

Egyszerre túl sok impulzus érte az Orbán-kormányt július közepén, ezért kezdett bele ismét szokásos pávatáncába a durva belpolitikai kampánya miatt. Egyrészt hozzánk jöttek a világ vizes sportágainak legjobbjai, a szurkolók, a kísérő személyzet, no és a televíziós közvetítéseknek hála a világ többi táján is többet látnak belőlünk, mint egy átlagos nyár alatt. A Soros György nevető arcképét felvillantó plakát olyan sűrűséggel borította el az országot, hogy vizuális és morális környezetszennyezésről beszélni igen enyhe megközelítése lenne a dolognak, ezért célszerű volt a plakátok leszedéséről döntenie Orbán Viktornak.

Igen ám, de érkezett Benjamin Netanjahu, és Orbán számára ismét fontosak lettek a plakátok, hiszen az izraeli miniszterelnök legalább annyira utálja az amerikai pénzembert, mint a magyar. A közös ellenség összehozta Orbánt és Netanjahut, amit az is jelez, hogy hasonló civil törvényt fogadtatott el a magyar országgyűléssel a miniszterelnök, mint amilyen Izraelben van érvényben. Az erősen autokratikus beállítottságú izraeli kormányfő sem komálja különösen, ha külföldről támogatott civilek elemzik a tevékenységét, bírálják a politikáját. Orbán, aki kimondva, kimondatlanul egy illiberális egységfront létrehozását tűzte ki célul önmaga számára, tárt karokkal várta hát Netanjahut, és a kedvéért még a megszabott határidőn túl is kint hagyja a „nevető Sorost” a pesti utcákon...

KI NEVET A VÉGÉN?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.07.18.


Nagyjából nyolc hónap múlva parlamenti választás lesz. 2014- ben a Fidesz programja annyi volt: folytatjuk. Jövőre elég lesz, hogy Soros a magyarok „ellensége", és nem akarunk menekülteket hazánkban? Minden egyéb, ami történt 2010 óta, a feledés jótékony homályába merül? Talán még van esély, hogy ne így legyen. A szavazófülkékben tehetünk róla: ne Orbán és haverjai nevessenek a végén

Tisztábbak lettek az utcák, eltűntek a Sorost gyalázó plakátok (már ahol eltűntek). Az úszó világbajnokság idejére talán béke köszönt erre a viharvert országra. Tegnap este a feleségem arra hívta fel a figyelmemet, hogy az általa nézett adók sem öntik már a gyűlöletet a nézőkre.

Talán vannak, akik látták a Heti Napló múlt vasárnapi adását. Az egyik riportban, az utca emberét kérdezték, hogy kicsoda Soros György. Meglepő – talán nem is igazán – módon, a megszólalók többsége tudta, kiről van szó. Kevés kivételtől eltekintve, azt ismételték, amit a habonyi média, és a plakátkampány beléjük sulykolt. Mintha leckét, betanult szöveget mondtak volna fel.

A Fidesz szempontjából a plakátkampányra elvert 5,7 milliárd hasznos befektetés volt. Sikeresen tudatosították amit akartak, összekötötték Sorost és a „migráncsozást”. Természetesen a riport, „csak” a közhangulat jelzésére volt alkalmas, de valószínűleg egy közvélemény-kutatás is hasonló arányokat mutatott volna.

A Fidesz szinte beleoltotta a magyar emberek egy részébe az idegengyűlöletet, a félelmet, hogy milliós számban jönnek majd Európába menekültek. Más üzenet szinte nem is jön át. Aki a kerítés ellen szólal meg, arra rázúdul a népharag. Láttuk, hogy támadta a kormánypárti média az MSZP miniszterelnök- jelöltjét, pedig egyértelműen a fogalmazott. Olvasom, a Momentum szóvivője is a kerítés szükségessége mellett érvelt, hozzátéve, „viszont szolidárisnak kell lenni mind az ott dolgozó katonákkal, mind az ott levő menekültekkel”. No, erre varrjon gombot valaki...

HÍD A PICSÁBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG BLOG
Szerző:  Tamás Róbert
2017.07.18.


Erkölcsi és mindenféle értelemben turulmagasan szárnyaló kormányunk nagyjából 27 percenként sértődik meg valamiért, valakire. Mert támadnak kintről, bentről, elölről, hátulról, rágalmazzák szentéletűéket és úgy általánosságban is bugyog a gonoszság és a gyűlölet. Ebből a bugyogóból kizárólag a Rogán Antallal és Farkas Flóriánnal megtámasztott Fidesz magasodik ki, mint egy égre törő obeliszk (vizuális készségekkel megáldott olvasók itt előnyben vannak).

Erről a magaslatról tekintenek ők szerteszét és kérnek számon mindenfélét. Az a pici hiba van ebben, hogy önmagukat valahogy mindig sikerül kifelejteniük az elszámoltatásból. Nem, mintha okuk lenne szégyenkezni, hiszen egy percig sem szoktak késlekedni, ha esetleg – tényleg nagyon ritkán és csakis véletlenül – valami gyanús ügy fordul elő a saját házuk táján. Gondoljunk csak vissza, micsoda eszeveszett tempóban hozzák nyilvánosságra a közpénzek útját. Fillérre el szoktak számolni az uniós és a saját forrásból történő pénzköltésekkel.

Mindig tájékoztatnak minket, hogy milyen feltételekkel kötnek olyan szerződéseket, amelyeknek a következményeit mi és majd a gyermekeink fogják viselni. Jó példa erre például a paksi projekt, de nyugodtan említhetném az MNB alapítványok – kifejezetten a magyar családok gyarapodását célzó – gazdálkodását, vagy a Schmidt Mária szorgos kezei között életre kelő csodás beruházásokat és gyönyörűszép dallamokat. A Szardínia-indulóról is fillérre tudjuk, hogy a nagyon neves és nagyon hazafias szerző mennyiért adta nekünk az egyszer már eladott műremeket és a felvételen mennyiért fújta a zongorát, ütötte a hegedűt a vonatkozó művész.

A trafikbotrányt is a legnagyobb átláthatóság mellett tisztázta a kormány, a földárverések is patyolat lepedőként lengedeznek, a Híd a Picsába projekt teljesen rendben van. Fillérre tudjuk, hogy miért került annyiba a vizes vb, amennyibe került (bár kétszer annyit is megért volna nekünk), ahogy azt is tudjuk, hogy pontosan mi történt a letelepedési kötvényekkel, abból kik és mennyit profitáltak. A magánnyugdíj pénzek mindenkinek ott figyelnek a személyes nyugdíjszámláján, Vajna András György Géza Vazul minden fillér nyereség után duplán adózik (önként), hogy a rászoruló gyermekeknek jobb legyen, Mészáros Lőrinc nemzetközi tudósok által kiállított pecsétes papírokkal tudja igazolni, hogy az IQ-ja megtízszereződött 2010 október nyolcadikán, reggel kilenc óra nyolc perckor, mégpedig lábkörömvágás közben. Azóta pedig fáradságot nem ismerve teremti a magyar munkahelyeket ágról ágra, valamint hűvös halomba.

Konkrétan tudjuk, hogy a drágajóminiszterelnökúr saját lábakkal megáldott lánygyermeke és az ő szerető férje mit keresett Bahreinben és miről csacsogtak ott mindenféle kormánytagokkal, valamint arra is van hitelt érdemlő magyarázat, hogy miért gondolták az ottani hivatalos szervek, hogy ők éppen Orbán Viktor miniszterelnök kedves feleségével csacsorásznak.

Az összes – korrupciónak akár a leghaloványabb jelét is felvető – kérdés tisztázott. Sőt! Polt Péter legfőbb ügyész sem nem alszik, sem nem eszik, annyira nagyon szorgoskodik. Ez mondjuk még tudományosan nem igazolt, tehát tekintsük inkább városi legendának, de azt beszélik, hogy annyira igyekszik a munkáját végezni, hogy egyszer saját magával találkozott a folyosón. Kétszer.

Ilyen előzmények után nem is értem az alábbi sajtóközleményt:...

BETERELNÉK A DIÁKOKAT A SZAKKÉPZÉSBE, DE A CÉL PONT NEM AZ, HOGY A HELYZETÜKÖN JAVÍTSANAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.07.18.


Pölöskeinéről akkor hallottunk érdemben utoljára, amikor eltávolították a Klik éléről. Bár persze az sem volt megoldás a rosszul központosított oktatási rendszer problémáira (a Klik regnálása alatt ugyebár csak kisebb részekre bomlott, de el nem tűnt…), legalább gondolhattuk, hogy egy szakemberrel kevesebb ül olyan pozícióban, ahol csak ront a helyzeten. Pölöskeiné viszont bebizonyította, hogy új posztján is hasonló vehemenciával tevékenykedik.

Pölöskei Gábornéról többnyire annyit szoktunk tudni, hogy ő is a családbarát kormány egyik jó magasra ültetett embere, Áder János húga. Aztán ő lett a 2013 óta fennálló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) leggyorsabban leváltott elnöke is (két elődje másfél-másfél évig bírta, ő egy évig sem vezethette a csúcsintézményt, igaz, a botrányok sem kerülték el). Persze nem hagyták az út szélén, a szintén menesztett Odrobina László szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár helyére ültették be.

Most megmutatta azt is, ezen a poszton mennyire elemében van...

HOGYAN KERÜLTE KI A KORMÁNY A PLAKÁTTÖRVÉNYT A SOROS-KAMPÁNNYAL?

ÁTLÁTSZÓ - ÍGY ÍRNÁNK MI BLOG
Szerző: Alkotmányjogászok
2017.07.18.


...A hivatalosan július 15-ig tartó Soros-arcképes kormányzati kampány plakátjainak egy része még vígan nevet a közterületeken. Természetesen érdekes, hogy ennek mi a viszonya a vizes vébével vagy a Netanjahu-látogatással, illetve a JC Decaux-vel megkötött szerződések tartalmával. Az időzítés ennél is figyelemreméltóbb sajátossága azonban az, hogy július 15. egyben a plakáttörvény bevezetéséhez kapcsolódó átmeneti időszak vége is volt. A kormányzati kommunikáció pedig úgy szlalomozik a törvényben meghatározott dátumok között, mintha eleve erre a kampányra szabták volna azokat (mint ahogy természetesen valószínűleg ez is történt).

2017. június 23.


Az országgyűlés egy merész koncepcionális átírással elfogadta a “lex Csicska” feles verzióját: a költségvetési törvényben nevesített és a többségében általuk támogatott szervezetek (köztük a kormány és a politikai pártok) csak a kormány által kijelölt hatóságnak bejelentett, nyilvánosságra hozott listaáron tehetnek közzé közterületi plakátokat.

A közbeszerzésekre van kivétel a törvényben: eszerint a listaártól a közbeszerzési eljárásra kötelezett reklámozó “csak a közbeszerzésekről szóló törvény szerinti uniós nyílt eljárás szerint lefolytatott beszerzéssel, illetve a közbeszerzésekről szóló törvény szerinti központi beszerző szerv által lefolytatott beszerzési eljárás alkalmazásával térhet el”. Ezt a kivételi szabályt viszont a korábbi kormányzati hirdetési szerződésekre több okból is bajos lenne ráhúzni: egyrészt bejelentett listaár hiányában azokban nem volt mitől eltérni, másrészt a Nemzeti Kommunikáció Hivatal reklámügynökségekkel megkötött keretmegállapodásaiban a plakátcégek nem szerződő felek, így az ő listaáraiktól való eltérés e keretmegállapodásokra vagy az azok keretében született egyedi szerződésekre hivatkozva eleve nem nagyon értelmezhető.

Az átmenet az elfogadott törvény szerint igen gyors: a törvény a kihirdetést követő napon hatályba lép, de az ezt megelőzően megkötött szerződések alapján július 15-ig még közzétehető plakát, a követelményt megszegő hirdetőkkel és plakátcégekkel szembeni bírság viszont csak augusztus 1-jével lép be...

EURÓPAI BIZOTTSÁG: RÖHEJES ORBÁN SOROSOZÓ-MIGRÁNSOZÓ ÁLLÍTÁSA

INDEX - EUROLOGUS BLOG
Szerző: EUROLOGUS
2017.07.18.


Szinte zavarba ejtő, hogy reagálni kell rá, annyira röhejes – reagált Frans Timmermans az állításra, hogy Soros György egymillió migránst hozatna Európába az EU-val.

Berágott az Európai Bizottság kettes számú embere azon, ahogy a magyar kormány kapcsolta össze a sorosozást, a migránsozást és a brüsszelezést. „Olyan vádak hangzottak el Magyarországon különböző csatornákon keresztül, sajnos kormányzati körökből is, hogy az Európai Bizottság érintett lenne tervek végrehajtásában, amelyekkel a feltételezések szerint évente egymillió migránst hoznának Európába” – írta Frans Timmermans.

Orbán Viktor július elején beszélt arról, hogy Soros György bevándorlási tervét hajtják végre Brüsszelben, amivel egymillió bevándorlót hoznának be. Szerinte olyan európai menekültügyi hatóságot is terveznek, amely elvenné a hatáskört a tagállami hatóságoktól, hogy eldönthessék, „kit fogadunk be".

Ez az állítás olyan röhejes, hogy szinte zavarba ejtő, hogy reagálni kell rá

A Fidesz pártcsaládja is unja a brüsszelezést

Az Európai Bizottság általában nem szokott belemenni az ilyen üzengetésekbe, de a „Brüsszelnek” stoptáblázó, a tényekkel hadilábon álló nemzeti konzultációra külön cáfolatot adott ki. Már a Fidesz-KDNP saját uniós pártcsaládja is megelégelte a szerinte „félrevezető” állításokat és tűrhetetlen szintűnek nevezte az uniós intézmények elleni támadásokat.

– nyilatkozta az uniós intézmény első alelnöke. Ennek ellenére szerinte nincs más választásuk, mint helyére tenni a feltételezést, mert annyira elterjedt Magyarországon.
Nem javasoltak ilyet

Cáfolta, hogy a testület „Soros úr vagy bárki más terveit hajtaná végre”.
Az EU nem kérte, hogy évente egymillió migránst hozzanak be. Az uniós menekültügyi ügynökség sem akarja megfosztani a tagállamokat a joguktól, hogy eldöntsék, ki kaphasson menedékjogot...


TUDTA? TÍZ TÉNY A VEGYESÚSZÁSRÓL (ÉLENJÁRÓPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.07.18.


" A liberálisok nem tudnak örülni a vizesvébének. Talán nem is akarnak! (Szirmay Eleonóra, Polgári Idők) "

1. A vegyesúszás szót 2015 óta írjuk egybe. Az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága 131 év után a nemzet akaratára hivatkozva döntött úgy, hogy a magyarságtól idegen különírás helyett, visszatér az eredeti írásmódhoz.

2. Kevesen tudják, hogy a vegyesúszás szó magának Arany Jánosnak köszönhető, aki 1866-ban a streiberolás illetve a lágensvímmelés helyett javasolta az új szó használatát. Csak az 1886-os Trécsey-féle radikálliberális nyelvi ellenreformszabályzatban döntöttek úgy, hogy a szó különírandó.

3. 1896-ban a Millenium évében a párizsi úszóchampiont Alphonse Béllard-t a rákospalotai gyorsuszodában mindhárom vegyesúszó számban sikerült legyőznie a Budai Úszóegylet versenyzőjének, Darányi-Ditzenberg Kamillnak.

4. A sportág maga normann eredetű, eredetileg csak két úszásnemből állt, úgymint a lapmánúszásból (recou) és a hosszú mártolásból (buance) . Ezek még a tizenharmadik században egészültek ki a mai pillangóúszásra emlékeztető rövid mártolással illetve a kedrenccel avagy csillóúszással.

5. A török hódoltság idején a magyar vegyesúszó kultúra Szebenegyházra és Tárlakra húzódott vissza, ugyanis ezekben a városokban maradtak csak meg az ötvennyolc láb hosszúságú medencék...

INDULÓBAN A LAKÁSLOTTÓS ÚTHENGER

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.07.18.


Az idén tavasszal kapta meg az engedélyt az első és egyelőre egyetlen szervező, aki Nemzeti Otthonteremtési Közösséget (NOK) indíthat. Valójában még ilyen közösség nem indult, de már nagyban toboroznak hozzá ügynököket. Már nagy ingatlanközvetítő is beszállt.

Pontosan három hónapja indulhatott hivatalosan is útjára a nemzeti lakáslottónak is „becézett” konstrukció, a NOK. (Jellemzőinek a törvényben lefektetett részleteit itt szedtük össze.) Lényege röviden az, hogy visszahozták az egykor hosszan üldözött fogyasztói csoportokat, amelyek keretében licit és sorsolás útján választják ki azokat, akik gyorsan juthatnak pénzhez lakáscéljuk megvalósításához.

Az Otthon Centrum hitelközvetítője (OCHC) közleményben hívta fel a figyelmet „izgalmas” lehetőségként a NOK-ra. Mint állították: ez „kedvezőbb feltételekhez juttathatja a hitelfelvevőt, mintha csak a fogyasztóbarát termékben gondolkodna”.

Gondolkozzon, ne csak az ügynökre hallgasson!


Az OCHC hangsúlyozza, hogy a NOK termék jelentős önerő nélkül elkezdhető „vagyonképző forma”, tehát csak havi részletbefizetésekkel vehető új építésű ingatlan. A szerződéses érték pedig kiegészül 30 százalék, maximum 4,5 millió forint állami támogatással. Szerintük három év után van esély azonnali vásárlási jogosultságot kapni. Azzal kalkulálnak, hogy egy 39,5 millió forint értékű családi ingatlan megszerezhető havi 148,33 ezer forint befizetést vállalva. A NOK fizetési részleteit táblázatban foglaltuk össze:...

FIDESZESEKKEL TÖLTIK FEL A TÍZMILLIÁRDOS CIVIL PROGRAM KIRÚGOTT SZERVEZŐINEK HELYÉT

24.HU
Szerző: Spirk József
2017.07.17.


Nem mindegy, ki építi az állami civilszférát. Épp befejeződött egy országos projekt szervezőinek kiképzése, amikor a csapat harmadát indoklás nélkül utcára tették. A megüresedett helyekre csak a napokban írtak ki pályázatot, de fű alatt közben felvettek új munkatársakat, akik között jelenlegi Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőt, volt Fidesz-jelöltet és ORÖ-tagot is találni.

A helyi civil kezdeményezések bátorítása – ez a célja annak a két uniós projektnek, mely a következő pár évben az ország 360 településének életét hivatott élénkíteni.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 6,6 milliárdos keretéből falvak, városok indíthatnak majd saját programokat, amennyiben sikerül értékelhető pályázatokat összeállítaniuk kulturális, szabadidős vagy közbiztonsági területen.

A helyi szerveződések témáinak megtalálásához, a pályázatok összeállításához és későbbi megvalósításához kellene segítséget nyújtania egy másik, 3 milliárd forintból indított projektnek.

A Cselekvő közösségek projektet arra találták ki, hogy segítségével országos mentorhálózatot hozzanak létre. A 60 fős mentorcsapat feladata, hogy megyénként kisebb csoportokban bekapcsolódjanak a pályázó települések életébe, és a helyiekkel együtt összehozzák a programot.
Kormányzati ébredés

A 24.hu a napokban írt arról, hogy a decemberben meghirdetett projektre 61 mentort vettek fel, mind el is végezték az akkreditált közösségfejlesztői képzést, de két hónappal azt követően, hogy átvették a bizonyítványukat, a csapat 20 tagját váratlanul és minden indoklás nélkül kirúgták.

A Cselekvő közösségek projektet vezető Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeum azt állította, „szakmai és személyiségi szempontok értékelése” alapján döntötték el, kinek kellett mennie, az érintettek szerint viszont inkább az történt, hogy

kormányzati szinten késve ébredhettek rá a 18 megyére kiterjedő program politikai fontosságára, és menet közben kezdték el kirostálni az állam és a Fidesz szemszögéből kevéssé megbízható mentorokat...

ŐRÜLT PÉNZOSZTÁS MATOLCSY ELDUGOTT BIRODALMÁBAN

24.HU
Szerző: Baksa Roland
2017.07.18.Jegybankosok sorát találni a pécsi földtudományi doktori iskola hallgatói között. Meg azoknak az alapítványoknak a vezetőit, amelyek biztosítják a bőkezű ösztöndíjprogram fedezetét.

Csak úgy hemzsegnek Matolcsy György jegybankjának dolgozói, illetve az MNB-s alapítványokhoz köthető emberek abban a doktori iskolában, amelyben szép summára tehetnek szert a képzésben részt vevők – épp a jegybanki alapítványoknak köszönhetően. Találtunk olyan doktorandusz hallgatókat is, akik az egy éve privatizált, és Matolcsy közelébe került MKB Bankban dolgoznak.

Még tavaly ősszel tudódott ki, hogy Matolcsy barátnője, Vajda Zita a Pécsi Tudományegyetem Földtudományi Doktori Iskolájának hallgatója. A napokban pedig azért irányult figyelem az intézményre, mert a Magyar Nemzet kiderítette, hogy a Fidesz kommunikációs vezetője, Hidvéghi Balázs (aki volt a Matolcsy-féle nemzeti bankban elnöki tanácsadó, szóvivő is) és a felesége is oda jár, és részesül a fejenkénti havi 300 ezer forintos ösztöndíjban. Az apanázs a félévek időszakára jár, így egy évben tízszer 300 ezer forintot zsebel be Hidvéghi és a felesége is.
Havi ötmillió forint mellé még egy kis plusz?

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, a 24.hu-nak ugyanis nagyjából másfél tucat MNB-s alkalmazottat sikerült azonosítania a szóban forgó doktori iskola hallgatói között. Lehetnek akár többen is, de hiába kérdeztük a jegybankot, egy hete nem válaszol arra, hogy hány MNB-dolgozó jár a doktori iskolába, és név szerint kik. (Cikkünkben csak a magasabb, vezetői pozíciókat betöltőket vesszük sorra.)

A lapunk által azonosítottak között van a jegybank – holtversenyben – második legjobban fizetett tisztségviselője, Palotai Dániel is:...


HIVATALOS: BEDŐLT A DIÓSGYŐRI VASMŰ, AZ EXIMBANK AGGÓDHAT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.07.17.


Felszámolják a szír-szlovák érdekeltségű diósgyőri vasmű-utódot, a Miskolci Steel Mills Kft.-t – erről döntött a napokban jogerősen a Debreceni Ítélőtábla. A felszámolást egy volt dolgozó kérte a jussát hiányolva, de az állam lehet az igazi vesztes. Az Eximbank 35 millió eurós hitelkeretet adott a vasműnek 2015-ben, bár állítólag ennek csak a töredékét hívták le eddig.


Évente 320 ezer tonna acél előállítását és 350 ember foglalkoztatását ígérte a Miskolc Steel Mills Kft., amikor 2015-ben bejelentették:hatályba lépett szerződésük a magyar állami tulajdonú Eximbankkal. A termelésnek idén márciusban kellett volna beindulnia az ígéretek szerint.

Korábbi cikkünk az Eximbankról:

Házipénztárként használják az Eximbankot kormányközeli üzletemberek

A Kassán élő, s állítólag kiváló szlovák kormányzati kapcsolatokkal rendelkező, Rudolf Schuster volt államfővel is remek viszonyt ápoló szír tulajdonos, Aksam Barakat ígérete szerint a beruházó a török Germaksan lenne, az olvasztósor szállítója pedig az olasz Danieli. Az alapkövet időkapszulával államtitkári asszisztálás mellett tették le 2015 áprilisában.

Ha valóban beindult volna az olvasztás, köszönhetően a masszív borsodi nehézipar-nosztalgiának, a Fidesz csaknem fixre vehette volna az egyébként régebben balos, ma már legalább annyira radikális szimpátiájú körzetet a 2018-as választásokon. Ezzel szemben már a bejelentés évében is egyre több volt a kétkedő hang, az Index cikke szerint a sokadozó gondokat Barakat és a magyar tulajdonostársak nézetkülönbségei okozták...

PROSTITUÁLTAK, KÉMEK ÉS MÚZSÁK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.07.18.


Talán akad, aki emlékszik még rá, hogy valamikor tavasszal a londoni Highgate temetőbe kalauzolt el minket a London Budapest Metro blog szerzője. Akkor nagyon szerettétek az írását, aminek most megszületett a második része, ami szerintem legalább olyan érdekes, mint az első volt.

„Következzék a régóta beígért és biztos olvasók milliói által remegve várt második része a Highgate Cemetery-ben tett túránknak. Itt ismételném magam: a Highgate temető megér egy (két, sok) látogatást, mert gyönyörű, érdekes, jó a levegő és kiváló beszédtéma, ha ebédszünetben egy kellemetlen kollégát ki akarunk akasztani valamivel.

Nos tehát, e temető a viktoriánus korban alapíttatott. Van, aki elolvad ettől a korszaktól, én irtózom tőle – nekem a szemforgatás, kizsákmányolás, nyomor, közegészségügyi fertő egyik szinonimája a viktoriánus Anglia, nőnek lenni meg kifejezetten szívás volt.

Jó üzlet volt a halál

Akkortájt mikor gyászra került sor, egyedien elegyítették a divatot, társadalmi elvárásokat és kulturális hagyományokat. Mint említém, jó üzlet volt a halál, hisz gyakran lecsapott s a külcsínt fenntartani nem filléres buli volt.

Szigorúan meg volt szabva – női divatmagazinok nem kevés teret szenteltek a témának – hogy kinek a halálakor mit viselhettek, meddig, mint zajlik a temetés s mint illő viselkedni. A mércét valószínűleg maga Viktória királynő tette fel, aki férje, Albert pazar temetése után életfogytig gyászba s hájhegyeibe borult.

A tehetősek falták az etikettet, míg a rossz higiéniés s táplálkozási körülmények miatt könnyebben tizedelt szegényeknek sokszor maradt a gyakran egyesületek által adományozott Koldus-temetés.

Egy családtag elhunytakor otthonaikban letakarták a tükröket, behúzták a sötétítőt s megállították az órákat a halál beálltakor. A fényképeket lefordították nehogy a halott szelleme elragadja a még élőket. Fekete koszorút helyeztek a bejárati ajtóra, minek kilincsét is szalaggal vonták be – feketével, ha idős volt az elhunyt, fehérrel, ha ifjú vagy még hajadon/nőtlen.

Rossz szerencsét jelentett a házban tartani a gyászkosztümöt, ezért rendre újat kellett vásárolni, ahányszor egy rokon, barát elhalálozott. A női gyászruha általában valami matt, krepp anyag volt, se nem kombinálható más textillel, se nem kényelmes: jó viszketős, kényelmetlen cucc, hogy ezzel is kifejezze keresztényi fájdalmát a szebbik nem.

Feketét egy évig kellett viselni, nyilvánosan mutatkozni pedig csak társasággal illett, s az esztendő lejártával már vihettek némi színt is az öltözetbe. Ez a nők sorsa volt, a megözvegyült férfiaké pedig a következő: két hétig fekete gyászkarszalag fölcsatolása. Oszt’ jó napot. Ha újranősültek, az új asszonynak kellett átvállalni a látványos búsulást. ....

HAJRÁ MAGYARORSZÁG, HAJRÁ OSB LAPOK!

VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.07.17.


Kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartás miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség a Ligetvédők ellen, mert meg akarták akadályozni, hogy a Városliget területén megkezdjék az építési munkálatok, amelyek eredményeképpen Budapest legnagyobb közösségi parkjában évszázados fák sorát vágnák ki és drasztikusan csökkenne a zöldfelület.

A vádirat szerint a kihívóan erőszakos magatartást a területen elhelyezett OSB-lapok lökdösésével, taszigálásával rugdosásával valósították meg a Ligetvédők. Csoportosan elkövetett garázdasággal vádolják őket.

Ez ugyanaz az ügyészség, amely bűncselekmény hiányában nem emelt vádat azok ellen a Kopaszok ellen, akik erőszakosan megakadályozták az MSZP képviselőjét abban, hogy állampolgári jogaival élve népszavazási kezdeményezést nyújtson be a Nemzeti Választási Irodában a vasárnapi nyitvatartás ügyében.

Amint a Választási Iroda felvételei is bizonyítják, a kizárólag büntetett előéletű verőemberekből álló, Kopaszok nemcsak fenyegető jelenlétükkel, hanem fizikai erőszakkal - lökdösődés, mozgási szabadság korlátozása - is megakadályozták, hogy Nyakó István elsőként beadhassa népszavazási indítványát...

DRÁGA ERA!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzEGy
2017.07.17.


Vannak olyan helyzetek a fiatal nők életében, amikor a szokásosnál is nagyobb szükségük van a környezet támogatására. Kiszolgáltatottabb és sérülékenyebb pillanatok, amikor nagyon jól jön, megkockáztatom, elengedhetetlen egy igazi bizalmas, rendszerint egy másik nő, legtöbbször valaki korban, szemléletben hasonló ember jelenléte. Néha olyasvalaki ő, aki nem is feltétlenül tudja, milyen felmérhetetlen értékű segítséget nyújtott csupán azzal, hogy stabilan ott állt, tisztes távolban és megengedte, hogy ismétlődő, leginkább ugyanarról a problémagombolyagról szóló panaszainkkal, megkönnyebbülésig telesírjuk, talán csak jelképesen odatartott fülét, vállpárnáját.


„AZ ÉLETET KÉNE A PÁRNA ALÁ TENNI, ÍGY ESTE ELALVÁS ELŐTT. SÓHAJTANI, RÁHAJTANI A FEJÜNKET, ÉS REGGEL ÚGY ÉBREDNI, HOGY MEG VAN OLDVA. HOGY MINDEN VILÁGOS: MIÉRT TÖRTÉNT ÉS HOGYAN TOVÁBB?” - JÓKAI ANNA

Igen, problémagombolyag, nem csak egy kis, vagy több kis nehézség és legtöbbször nem valami olyan, amit egyébként magunk is meg tudnánk oldani, csak jobban esett előtte vagy helyette nyafogni. Sokkal inkább nem várt, eddig nem látott nehézségek ezek, és legtöbbször az új, frissen vállalt szerepünk beilleszthetetlenségéből, az egymást átfedő szerepeink összeegyeztethetetlenségéből, esetleg a szerepek betöltésére való felkészületlenségünkből, gyakorlatlanságunkból adódnak...

RÁDIÓ BÉZS: MIT FŐZZEK SPANYOLUL?

A SZAVAZATOK EREJÉVEL... BLOG
Szerző: Tóth Zoltán
2017.07.18.


2017-07-21 13 óra Puerta del Sol, Cervantes és Lope de Vega: ezzel indítja Kováts Kriszta a madridi hangoskönyvet (Kossuth) műsorunkban. A programajánlatunk Madridra, azonban nem csak a drága pénzen utazó turistáknak, hanem a takarékosan gazdálkodó vékonypénzű utazóknak is szól. Kiss Katalin megismerteti a Rádió Bézs hallgatóit a kedvezményes tömegközlekedési díjak és múzeumi belépők lehetőségével. Olyan tapas-bárokba invitáljuk hallgatóinkat, amelyekben a helyi lakosok is esznek, és olyan spanyol ételt főzök - a paellát -, amelyet minden érdemdús háziasszony saját receptje szerint főz a családjának. A paella receptjét megtalálja majd a 2018. húsvétjára megjelenő szakácskönyvemben is. (Fotó: Madrid, Viator.com)

AZ ÉRTÉKRŐL 2.

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.07.18.


Jó volna egy kicsit még beljebb kerülni, hogy legalább mi itt szűk körben (néhány ezren vagyunk, mondtam, a pontos számot nem tudom, tíz és ötvenezer között bármi lehet), ennek a blognak a látogatói tudjuk, miről is van szó, vagy legalább azt, mit nem tudunk.
Főképp arra szorítkozhatom, hogy kérdéseket tegyek föl - a Seuso néven emlegetett edényeket csak képen láttam, de minthogy nem vagyok szakértője az ezüstművességnek, akkor sem tudnék sokkal többet, ha a kezembe vehetném a holmit.
Volt egy igen kedves, közeli ismerősöm, Z. Gács Györgynek hívták, tanszékvezetőként tanított az Iparművészeti Főiskolán, zseniális dolgai voltak, "sültüvegnek" nevezte azt a tálat, amit ma is a dolgozószobámban tartok, úgy tudom, magával vitte a sírba ennek a gyártási eljárását. Sok fontosat mondott átivott és átbeszélgetett éjszakákon, például azt, hogy az arany és ezüst tárgyak minőségének egyik fokmérője a vastagság. A súly. 
Ötvösművész nem durungot csinál, hanem finoman megmunkált műtárgyat. Ha az anyag értéke dominál és nem a megmunkálás, az nagy valószínűséggel gyári termékre utal. A római ezüstművesség központja körülbelül a III. századtól a VII.-ig Konstantinápoly (Bizánc) volt, az előkelők megrendelései az ottani gyárakba érkeztek. A Seuso néven tárgyalt holmi súlyán kívül a gyártási technikája és a kor divatjának megfelelő díszítési motívumai is arra engednek következtetni, hogy egy-két mester tervei alapján az üzemben dolgozó ügyes kezű betanított munkások készítették sokszorosításra alkalmas ólomsablonnal és/vagy úgynevezett niello-technikával (az elnevezés a nigellum - kén névből ered, a kén az amalgám egyik alapeleme, az amalgám az égetési eljáráshoz kell). A trébelésnek (kalapálás) nyoma sincs az edényeken, ezt a munkaigényesebb, bonyolultabb technikát a tárgyak vastagsága eleve kizárja.
Ezek a tények. Bennem felmerül a kérdés: lehetséges, hogy ez a lelet éppúgy egy bizánci gyárból származik, mint a kaiseraugsti vagy a mildenhalli leletek, esetleg a vinkovci feltárásnál előkerült ezüstök hasonló technikával és azonos történetek ábrázolásával készült tárgyai? Jó persze, így is szépek, így is értékesek ezek, de csak tucatáruk. Ezerévek óta dolgoztak nagy becsben tartott mesterek (vegyük csak Salamon király rézművesét, Hírámot - "és elkülde Salamon király, és elhozatá Hírámot Tírusból. Egy özvegyasszonynak volt a fia a Nafthali nemzetségéből; az ő atyja pedig Tírusbeli rézmíves ember vala; és ez teljes vala bölcsességgel, értelemmel és tudománnyal, hogy tudna csinálni mindenféle mívet rézből..." - aki a jeruzsálemi templomot díszítette gyertyatartókkal és hamvvevőkkel), és bár kevés név maradt fenn, attól még tudjunk különbséget tenni egyedi mestermunka és gyári sorozattermék között...

VISSZA A PLAKÁTOKAT!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.07.17.


Nem azért szedték le a plakátokat, mert belátták, hogy amit tesznek, nem helyes. Hogy aljas dolog közpénzen, milliárdokért uszítani, gyűlöletet kelteni.

Ha tudják is ezt, nem érdekli őket. A közpénzről azt gondolják, hogy magánpénz, a gyűlöletről pedig, hogy szabadságharc.

Azért szedik le a Soros György ellen uszító plakátokat, mert még érdekli őket, hogy mit gondol róluk a világ.

Nem azért érdekli ez őket, hogy jó kép alakuljon ki róluk a világban. Tesznek ők erre magasról.

Azért érdekli őket ez az egész, mert tudják, hogyha még ennél is jobban elvetik a sulykot, nem tarhálhatnak, nem tarthatják a markukat.

Márpedig a pénz számukra mindennél fontosabb. Nem azért fontos, hogy korszerűbb legyen az egészségügy, versenyképesebb az oktatás. Kevesebb legyen a szegény ember, az éhes gyerek.

A pénz számukra azért kell, hogy lehessen lopni belőle...

ORBÁN ÉS NETANJAHU SZÉGYENTELJES SZÖVETSÉGE SZEMET HUNY AZ ANTISZEMITIZMUS FÖLÖTT - SZELESTEY LAJOS ÖSSZEÁLLÍTÁSA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.07.18.


• Magyaroszág és Izrael között az érdek felülír mindent

• Az EP-nek és az Európai Néppártnak elege van a lengyel vircsaftból

• Jobb- és baloldali német, illetve osztrák politikusok sürgős intézkedéseket szorgalmaznak Varsó ellen 
Reuters

Az izraeli miniszterelnök valószínűleg az üzletre és nem a történelemre összpontosít, amikor ma Orbán Viktorral tárgyal, ám a budapesti izraeli nagykövet szerint nem lehet eltekinteni attól, hogy a házigazda dicsérte Horthyt, ugyanakkor kampányt folytatott Soros ellen, mert mindkettő nyugtalanítja a magyar zsidóságot. A diplomata szerint az emberek félnek, a két akció bizonyos dominóhatást váltott ki a magyar zsidók körében, Izrael azonban megvédi őket és harcol az antiszemitizmus ellen. Egyidejűleg együttműködésre törekszik Magyarországgal, és úgy látja, hogy egyidejűleg el lehet érni mindkét célt. Ehhez közös alapul szolgál, teszi hozzá a tudósítás, hogy mind a két kormány lecsapott az őket bíráló civil szervezetekre. Az Amnesty International aggodalmát fejezte ki, amiatt, hogy mind Budapest, mind Tel Aviv hadjáratot folytat az NGO-k ellen, és úgy gondolja, hogy mindkettőnek alapvetően meg kellene változtatnia hozzáállását az emberi jogok ügyében. Ugyanakkor Netanjahu egyik közeli munkatársa azt közölte, hogy igyekeznek elmélyíteni a viszonyt olyan országokkal, amelyek segíthetnek megvédeni az izraeli álláspontot a nemzetközi fórumokon, így az EU-ban és az ENSZ-ben.

New York Times/Washington Post/AP

A Mazsihisz rossz néven vette, hogy Izrael nem ítélte el teljes mértékben a Soros György elleni plakáthadjáratot. A szervezet elnöke elmondta, hogy választ kértek arra, miért módosította álláspontját a kérdésben az izraeli vezetés. Egyébként a hirdetések közül sok még tegnap is kint volt, jóllehet szombaton elvileg véget ért a kampány. Heiszler András hozzátette, egyrészt meglepte, másrészt pedig kiábrándította őket, hogy a tel avivi Külügyminisztérium pontosította itteni nagykövetének elítélő nyilatkozatát. Arra is kitért, hogy az emlékezetpolitika és a történelem megítélése ügyében időnként igen súlyos vitájuk van a magyar kormánnyal. Ugyanakkor Miklós Gábor, a bedöntött Népszabadság volt külpolitikai újságírója szerint a látogatás segíthet enyhíteni a bírálatokat, miután többen zsidóellenességgel és szélsőjobboldalisággal vádolták meg Orbán Viktort. Heiszler András erről kifejtette, hogy az antiszemitizmus szavakban nyilvánul meg, nem pedig erőszakban, mint Nyugat-Európában...

TESSÉK LIBSIK: TESTŐR NÉLKÜL IS BE MERT MENNI A TÖMEGBE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.07.17.


Bár mi nem vagyunk sem sajtó, sem orgánum, csak egy apró véleményportál, de azért szeretnénk bebizonyítani, hogy igenis tudunk örülni az ország és külön Orbán Viktor drágaminiszterelnökúr példátlan sikereinek. Csatlakozzunk a jobboldali, keresztény és elsősorban boldog szavazókhoz és örüljünk együtt hívő honfitársainkkal...

...További szép napot és hasznos ténykedést a propagandistáknak. Érdemes, mert látható módon jól működik a dolog.

ÉGBŐL POTTYANT MÚZEUM! ...ÉS MÉLYGARÁZS ÉS SZÍNHÁZ STB.

VÁROSLIGET BARÁTAI BLOG
Szerző: Garay Klára
2017.07.09.


Olvasom, hallgatom, hogy mi a fenéért tiltakoznak a Ligetvédők, hiszen a Néprajzi múzeum nem a Ligetbe épül, hanem a Felvonulási azaz az ( Ötvenhatosok terére).

És tényleg. Leteszik oda helikopterről! Világszenzáció! Tessék figyelni, milyen egyszerű!

Miért is ne? Hiszen ez az apró múzeum semmivel sem nagyobb, mint az óbudai Faluház…igaz, hogy a közepe lesüllyed a föld alá, de oda majd lemászik magától. Gondosan kikerüli az 56-os emlékművet, a felgyűrt kockakövekkel együtt. Hiszen az sérthetetlen! Még hátrébb se vihető!

A hossza is csak 297 méter, kicsivel hosszabb, mint az országház. Így szépen leengedhető fölülről a Felvonulási téri parkoló szélén álló fasor mögé. Ahogyan a látványterveken látszik.
A múzeum fűtésén/ hűtésén sokat sprórolnak, ha a kiállító tér a föld alatt lesz, és még árnyékolni se kell! Ott lesz hát lent a mélyben. Minimum 15 méter lefelé. + az alapozás résfalakkal! = 21 méter!
A múzeum ÉGBŐL LEENGEDÉSÉNEK napja előtti éjjel szólnak annak a kb. 160 ezer köbméter földnek, betonnak, hogy az éj leple alatt, a fák, és a Liget sérelme nélkül induljanak el a legközelebbi hulladéklerakóba. Ezért nem kellenek markolók és egyéb földmunkagépek, amelyeknek felvonulási utak, forgolódási, lerakó helyek kellenek. Nem lesznek mobil irodák, WC-k. Az csak a szinkronúszás lelátójához kell. Egy múzeumhoz nem.

A közműfektetéshez a helyi vakondokat veszik igénybe, melyek majd direkt kikerülik a fák gyökereit és magánszorgalomból hátizsákban kiviszik Fótra.
Sajnos, hogy ezt a lehetőséget nem használták ki akkor, amikor elektromos kapcsolószekrényeket helyeztek el a Dózsa György úton! Itt ugyanis szinte minden japán akác törzsét megsértették, a nagy fák gyökereit elvagdosva árkot ástak, kábelt húztak, kapcsolószekrényt telepítettek, jöttek mentek, gépek forgolódtak. De ezekre a tevékenységekre nincs szükség egy MAGASZTOS NÉPRAJZI MÚZEUM építéséhez! Az spirituálisan épül! Nem a földi és természeti törvények kötöttségei között.

Akkor tehát már felbontottuk és elszállítottuk a Felvonulási teret, kiástuk a 160 ezer köbméternyi földet, el is szállítottuk, lefektettük a közműveket, és még mindig nem esett baja a Liget fáinak, még mindig nem vettük igénybe a Ligetet, csak azt a ronda betont és a sok parkoló autót tüntettük el. Szuperek vagyunk!

Innen már csak gyerekjáték lesz felépíteni a két végén 22-22 méter magas síugró sáncot, hogy magába fogadja a látogatóközpontot, a múzeum shopot, gyerek - foglalkoztatót, mert az olyan cuki…, na és az elmaradhatatlan vendéglátóhelyeket, kávézókat, konferencia termeket.

Ehhez sem toronydarukat fogunk igénybe venni! Az nagyon régimódi! Mi az Állatkertből szabadnapos zsiráfokat hívunk közmunkába! Eleget voltak ingyenélők, elég fényűző körülmények várják majd őket a Biodómban, hát most, a Liget védelme érdekében ők fognak építeni! De mert nem bízunk a zsiráfokban, félünk, hogy a szélső fákat esetleg lelegelnék, ezért ültetjük át a 100 éves fákat. A többinek jó lesz a kaloda is. Aztán meglátjuk, hogy melyik bírja jobban a gyűrődést!
A zsiráfok tehát falazni fognak, helyükre emelik a falazó blokkokat. Kisebb helyen elférnek, mint a toronydaruk. Tulajdonképpen a Néprajzi múzeum úgy kerül az 56-osok terére, hogy körülötte minden marad a régiben, por sem száll, zaj sem lesz, a fák boldogan rezgetik a leveleiket, a föld alatt gyökér és közmű baráti jobbot nyújt egymásnak. A talajvíz gondosan kerülgetni fogja a milliónyi résfalat, az épület és egyéb szellőző kürtők majd víg zenével helyettesítik a tücsök cirpelést és a békák kórusát.
Nincs jelentős környezeti hatása az egésznek. Egyszer csak ott lesznek, ahol eddig semmi nem volt!
Még akkor sem, ha vele párhuzamosan ugyanilyen csodálatos módon (le)épül a Dózsa mélygarázs.
Annak is csak 27 400 négyzetméter lesz az alapterülete és 21 méterre nyúlik a mélybe, de sem a lakosságnak, sem a Ligetnek nem görbül a haja szála sem, hiszen a szállítási útvonal belül lesz a Ligetben. Az épületek mellett nem lesz száz méteres munkaterület, felvonulási rumli stb., mint más építkezéseknél.

Ugyanilyen észrevétlenül fog felnőni a semmiből, a fővárosiak életében nélkülözhetetlen 35. színház!
...

AZ ÁPOLÓK ALULFIZETETTSÉGE ÉS LEFITYMÁLÁSA MÁR A SZAKKÉPZÉS ALATT MEGKEZDŐDIK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Lipusz Balázs
2017.07.17.


A kormányzati kommunikációban egyre erősebben kerül előtérbe a szakképzés előnyben részesítése a gimnáziumi érettségivel szemben. Parragh László szerint szakképzett munkaerőre van szüksége az országnak. Ez részben igaz is, de a (néhol tényleg siralmas) gimnáziumi képzés leépítése és az egyetemek sarokba szorítása nem oldja fel a problémát: egyrészt, mert a felsőfokú, szellemi alapú munkaformára és képzettségre egyre nagyobb az igény Európában, másrészt pedig a kormány által propagált életpályamodell nem nyújt perspektívákat Magyarországon. Erre jó példa az egészségügyi dolgozók helyzete.

Az ágazatban zajló vállalhatatlan helyzet a média ingerküszöbét is többször megütötte az utóbbi időben. Sándor Mária, a fekete ruhás nővér, megjelenésével kezdődött, majd nagyobb visszhangot vert a kórházi mosdókban elhalálozó betegek esete, és a legutóbb az IKEA-ba vándorló ápolók története – miközben a kormányzat belengetett már egy fokozatos, ám megkérdőjelezhető hatású béremelést az ágazatban dolgozóknak. A bértábla alapján egy kezdő ápoló alapbére bruttó 147 679 forint, mely 25 év munkatapasztalattal is csupán 169 559 forintra emelkedik. Ez a fizetés a munkakör felelősségéhez és az országban való megélhetés költségéhez képest is alacsony, viszonyításképpen, ha a kereskedelembe való távozás realitás, a LIDL Kelet-Magyarországi boltjába bruttó 246 856 forintért (Budapesten 267 856 forintért) lehet elhelyezkedni. A KSH által mért bruttó átlagkereset pedig 2017. áprilisában 303 000 forint volt. Mi a helyzet azonban az „utánpótlás-képzéssel”?

Az ágazat fenntarthatósága, minősége szempontjából elengedhetetlen a megfelelően képzett és motivált új munkaerő, akik az ellátás gerincét nyújtják. A technológiai fejlesztések, orvosi áttörések mit sem érnek megfelelő ápolói munka nélkül, akik (osztályon) 0-24-ben asszisztálnak az orvosoknak és ellátják a betegek felmerülő szükségleteit. Az ápolóvá válás szakközépiskolai képzés által 4+1 éves rendszerben is történik.

A kormány ide is „csoportosítaná” azokat a fiatalokat, akiknek a gimnáziumi továbbtanulása ellehetetlenül. A leendő ápolók alulfizetése, degradálása, végeredményben pedig a képzés nyújtotta munkakör elhagyása már e korai szakaszban könnyen megtörténhet. Egy ilyen intézményben tanuló diák elbeszélései alapján legalább egy helyen, előbbi kettő, a potenciális munkaerő alulfizetése és degradálása bizton történik. Az alábbi állítások, állapotok egy megyeszékhelyen történő képzés állapotát tükrözik...