2016. február 13., szombat

PÉNZÜGYI HÁBORÚ DÚL KÍNA ÉS AMERIKA KÖZÖTT?

MANDÍNER BLOG
Szerző: Szabó Gergely (Vendég, Pénzriport)
2016.02.13.

A „pénzügyi háború” kifejezés eredeti jelentése, hogy az országok a pénzügyi rendszeren keresztül vívnak háborút egymás ellen. A fogalom Hong Songbing Pénzügyi háborúk című könyvével került Kínában a figyelem középpontjába.
A 2007-ben megjelent könyv szerint Amerika pénzügyi háborút folytat más országok ellen. A támadás fő formája, hogy a kiszemelt országban nyugati bankok igyekeznek minél több dollárhitelt kihelyezni, valamint elérni, hogy a hazai hitelállomány felduzzadjon, s ingatlan és tőzsdei árbuborékok alakuljanak ki. Amikor a hitelpiac telítődik, a nyugati bankok nem hosszabbítják meg a hiteleket, így dollárhiányt idéznek elő. Ezzel párhuzamosan shortolják a helyi pénzt, azaz hitelt vesznek fel helyi pénzben és azt dollárra váltják át, gyengítve ezzel a helyi pénz árfolyamát, így még nehezebbé téve a dollár alapú hitelek fizetését.  A pénzügyi pánik, tőzsdei zuhanás és bankrohamok által megtépázott bankok és vállalatok így könnyű prédájává válnak a nyugati bankoknak, amelyek alacsony értéken felvásárolják ezeket. A könyv szerint ezzel a módszerrel milliárdokat vesz el a nyugati pénzügyi elit a világtól.
Ilyen támadás okozta a dél-amerikai országok csődjét az 1980-as években, a japán tőzsdekrachot 1990-ben, valamint a távol-keleti országok devizaválságát 1997-ben. Amerika hasonló módszerrel akarja meggátolni Kína felemelkedését, ezért Kína nem lehet biztonságban addig, amíg a nyugati bankár elit uralmon van. A szerző azt ajánlja a kínai vezetők számára, hogy csak nagyon óvatosan nyissák meg a jüan piacokat a külföldi befektetők előtt, valamint, hogy kerüljék ki a dollár-alapú pénzrendszert.

ITT OLVASHATÓ

IZGALMAK VILÁGSZÍNVONALON, ALAPHANGSZEREKEN - SZOMBATON JÜ ÉS MAKROHANG A TRAFÓBAN

LÁNGOLÓ GITÁROK BLOG
Szerző: PRIEGER ZS.
2016.2.13.


Kollektív szenvedélyre és rezgésre építő, a szokásos popformulákat és az unalmas zenei szabályokat be nem tartó zenekarok közös koncertjét rendezik meg szombaton a Trafóban. A masszív léptekkel a határon túli ismertség és elismerés felé haladó Jü és a Makrohang csapatok estje egyfomán magán viseli majd a jazz-, a kísérleti pszichedélia és a határozott tónusokkal interpretált rock jellegzetességeit is...

ITT OLVASHATÓ

ŐK AZOK

BŐSZ ANETT BLOGJA
Szerző: Bősz Anett
2016.02.13.


Itt van a fegyelmezett tömeg. Isten hozta!
Csak az esőcseppek hallatszottak az órák óta szakadatlanul szakadó esőben. Akinek már átázott a cipője, vagy nagyon mennie kellett, az is csak úgy osont - nehogy megzavarja azt az áldott pillanatot. Egy férfit lábujjhegyen láttam átlépni az egyre csak hízó pocsolyát, az orrom előtt. Egy másik olyan halkan telefonált, hogy csak a szája mozgásából látszott: már nem arra vár, hogy a másik fölvegye a telefon. Arra az öt percre, amely végérvényesen bizonyította be, hogy ez a tüntetés más, mint a többi, elnémult az is, akit valami már szólított, és elindult, egyeztetett vagy a szeretteit hívta.
Mintha nem csak a csöndre, de a mozdulatlanságra is felesküdtünk volna arra a 300 másodpercre. Ígéretet tettünk egymásnak, és mindenki tartotta a szavát. Megyeszékhelynyi ember közt köttetett a szóbeli egyezség, és mindannyian megláttuk benne saját felelősségünk súlyát. Nem mozdult szinte senki, csak az oktatási rendszerünket is sirató felhők. Kopogtak a cseppek az esernyők ponyváin, a szerencsésebbeknek gördültek még a vízhatlan kabátujján, akinek már átázott, tűrte.

ITT OLVASHATÓ

ANGLIAI GÖRBE TÜKŐR

ASS BLASTER
Szerző: diggerdriver
2016.02.13.Kultúrsokk? Mit nevezünk kultúrsokknak? Az olyan, mi szocializálódásunktól eltérő szokásokat amik másik országba költözéskor sokkolják az embert. Magyarul megfogalmazva azok a negatívumok amik lefelé húzzák a mérleg serpenyőjét. Egészen addig amíg a pozitívumok serpenyője van lejjebb nincs baj. Mikor az arány megfordul akkor szoktak az emberek elgondolkodni a hazatérésen. Persze ez nem ilyen egyszerű. Vannak olyan országok ahol a negatívumok ellentételezésére csak és kizárólag a pénz lehet az eszköz. A sok pénz. Azért ez európai országokra nem jellemző.
Mi már négy és fél éve vagyunk itt. Talán a kezdeti eufória elmúlt talán a stációkat végigjártuk és bizony a keresztrefeszítés is elmaradt. A mérleg serpenyőlében a pozitívúmok jócskán többen vannak mint a negatívumok de most mégis az utóbbiakról írnék. Nem választom most külön egyes népek viselkedési szokásait hiszen London olyan multikulturális város és olyan szinten keverednek benne a nációk hogy én most egy kalap alá véve mindent, írok a nagy egészről.
Mentalitás.
Rendkívül vigyáznak a másik ember intim szférájára. Beszéd közben nem másznak bele az arcodba, ha elmennek melletted de a ruhájuk hozzád ér már bocsánatot kérnek DE, és itt a DE után igen súlyos dolgokat mondok.

ITT OLVASHATÓ

A SZERVEZETT BŰNÖZÉS METÓDUSAIRÓL

GA WEBN MÉDIA GROUP
Szerző: Győrfi András
2016.02.13.

Nem vagyok kriminalisztikai szakember.
A szervezett bűnözés sem tartozik azon területek közé, melyekben elmélyültem volna valaha.
Ellenben a dunaújvárosi eset gondolkodóba ejtett. Történt ugye, hogy egy ottani, Fideszes képviselő (?) gyanúba keveredett, miszerint megölt egy földvári vállalkozót.

A szóbeszéd szerint az illetőnek tartozott a fideszes, ezért ölhette meg. Érdekes, legutóbb Portik Tamásról hallottam azt, hogy megölte vagy megölette azt a valakit, akinek tartozott. 

ITT OLVASHATÓ

SZEXI JÁTSZMA - A MOSZAD ARAB KÉMNŐI

GLOBOPORT
Szerző: Karakai Ildikó
2016.02.13.

Mióta kémkedés létezik, a játszmában résztvevők valószínűleg mindig vetettek be csinos és intelligens nőket. Mert hát kinek lenne könnyebb bizalmas információkat kihúznia a férfiak uralta politikai-diplomáciai-gazdasági-katonai élet szereplőiből, mint nekik? Gondoljuk csak a Mata Hari körüli legendákra vagy mondjuk a Profumo botrányra. Ami, ha képletesen is, egy hadügyminiszter fejébe került.

Nincs ezzel másképp az izrali hírszerzés sem. A Moszad is csábítás útján próbál titkos információkhoz jutni, ha teheti. Márpedig teheti, és külön egységet is alkalmaz erre. Amely arab nőket toboroz, főként marokkóiakat – legalábbis így tudja a jordániai hírportál, az Al Bawaba.Melynek egyik informátora, Ould El Kabla azt állítja: egy Moszad-ügynöktől, “Jocelyn Bain”-től (az idézőjel persze arra vonatkozik, hogy álnévvel van dolgunk) úgy tudja, hogy a szervezet gyönyörű nők egész hálózatát építette ki Marokkóban. A feltétel az volt, hogy tényleg csinosak legyenek, és arabok, származás és születési hely szerint is. Velük aztán ideiglenes házasságot köthettek azok, akiktől az izraeliek meg akartak tudni valamit. A “Nikah Mut‘ah” egy speciálisan muszlim intézmény, az ideiglenes házasság néhány órától néhány évtizedig tarthat, és leginkább akkor vetik be, ha legálissá “erkölcsössé” akarnak maszkírozni egy viszonyt. Amit ezek a nők főként az Öböl-térség prominens személyiségeivel folytattak.

ITT OLVASHATÓ

NAPLÓKBAN A MÚLT SZÁZAD LEGSÖTÉTEBB MAGYAR ÉVEI

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Bod Péter
2016.02.13.


Nehezen túlbecsülhető jelentőségű történelmi dokumentumot kaptunk kézhez azzal, hogy megjelent Zimándi Pius István premontrei szerzetes naplója, amelyet az ország német megszállásától (1944. március 19.) fogva egy éve keresztül vezetett. Érdemes összeolvasni az általa leírtakat Márai Sándor 1943-1944-es, az 1945-ös naplójával, valamint az 1945 és 1948 közötti időszakot felölelő önéletrajzi kötetével a Föld, föld!...-del. Sok esetben egetverőek a különbségek.
Nem "zsidó szemüvegen" keresztül olvastam az újraindított Tények és tanúk sorozat második darabját, Zimándi Pius naplóját, mégis számomra vitathatatlanul az első tanulsága a könyvnek, hogy az olvasottak alapján majdnem teljesen eredménytelennek nevezhető a magyarországi zsidók asszimilációja. Annak ellenére, hogy olyan, e tekintetben reményteljes korszak vezette be, mint a kiegyezéstől az első világháború elejéig-végéig tartó.
 
Hiány és hiányérzet
 
Az első világégés (magyar) drámája, a Tanácsköztársaság hamis interpretációja és a trianoni trauma külön-külön és együtt is odavezettek, hogy az azt megelőző félévszázad asszimilációjának eredményei pillanatok alatt semmivé váltak. Egy vesztes nemzetnek ellenséget kellett találnia. És tudjuk, aki keres…
 

OTT LESZÜNK! EZ AZ ÖSSZEFOGÁS NAPJA!

SÁNDOR MÁRIA BLOGJA
Szerző: Sándor Mária
2016.02.13.


Igen, mi ott voltunk akkor is.

Lassan eltelt egy év! És megint a pedagógusok "színpadán" állok - és bár akkor is pocsék idő volt
most is az van... de a különbség óriási!Betelt a pohár! Sőt, túlcsordult!
Ugyanazok az embercsoportok, ugyanazok a szakmák - már egy éve az utcán. Milyen ország az, ahol az orvos, a nővér a pedagógus, a szociális szféra, a védőnő... folyamatosan segélykiáltásért - az utcán van, és süket fülekre talál!? 
Semmi nem változott? De! Még rosszabb lett! Minden területen...
A közoktatást így lerogyasztani, az egészségügyet így elrohasztani, a szociális ügyet így megsemmisíteni... EZ NEMZETRONTÁS! Ezen a területen nyugszik egy közösség jövője.
Most általános az összefogás! - Ez az összefogás napja! Bár próbálkoztak, próbálkoznak megosztani minket. Az utolsó pillanatig! Nagy fórumokon, kis fórumokon,egymás ellen uszítani. Nem fognak tudni! Többet nem! Nincs több megosztás! 

ITT OLVASHATÓ

NEKTEK BALHÉ, NEKÜNK A HAZÁNK

MOST & ITT BLOG
Szerző: fsp
2016.02.13.


Nektek balhé, nekünk a hazánk.
 
Nektek Wass Albert, nekünk Radnóti Miklós. Nektek bűnszövetkezet, nekünk szülőhazánk e lángoktól ölelt kis ország.
 
Nektek Hóman, nekünk a cipők a Dunaparton.
 
Nektek túltolt bicikli, nekünk oktatás, tudás: a gyerekeink jelene, Magyarország jövője. A ti világotok szolgákat akar, a miénk szolgálni úgy, hogy közben nem hajlandó szolga lenni.
 
Nektek terrortörvény, mi szabadnak születtünk.
 
Nektek Quaestor-ügy, Pasa Park, stadion, letelepedési kötvény, kaszinó, föld, trafik, és minden, ami mutyi. Nekünk egy olyan ország, ahol a gyerekeink velünk élnének, s nem menekülnének el előletek.
 
Nektek balhé és csőcselék, mi arcokat látunk, és emberi sorsokat.
 
Nektek Klik, Hoffmann Rózsa, Czunyiné, kréta és vécépapír – nekünk iskola, ahol van mit és kitől tanulni.
 
Nektek nagy és gondoskodó állam, nekünk szabad emberek okos, gondolkodó gyülekezete...
 

HOGYAN ÉLD TÚL A TÁVKAPCSOLATOT?

HELLO MAGYAROK!
Szerző: Hello Magyarok
2013.02.13.


Távkapcsolat: ‘szakíts vagy szenvedj’, ezt feszegette egy szerzőtársam. De vajon ezt csak tényleg szenvedve lehet? Vajon minden távkapcsolat szenvedésből áll? Mindnek szakítással kell végződnie? Hát nem… erre élő példa vagyok.
Már nyolc éve, hogy lila ködökkel a fejünk felett elkezdődött köztünk valami és egy egészen normális kis pár voltunk: találkozgattunk, egyre többet, egy pár lettünk, együtt nyaraltunk, együtt lustálkodtunk vasárnap reggelente, majd együtt is éltünk. Aztán lejárt az amerikai vízumom és visszaköltöztem Európába, pontosabban Amszterdamba, mesterképzésre. Akkor már több, mint másfél-, közel két év kapcsolat után a távolság ellenére a szakítás fel sem merült. Pedig volt már távkapcsolatunk mind a kettőnknek. Az előző kapcsolatom másfél év nem-távkapcsolatból alakult át távkapcsolattá (és csak pár állam választott el minket), a távolság miatt azonban kiéleződtek a konfliktusok és egy hónapra rá szakítottunk (megjegyzem, ha nem költözik el, akkor is ez lett volna a vége, csak pár hónappal tovább húztuk volna). Páromnak is volt negatív tapasztalata, viszont sok barátja van, akiknek a távkapcsolata boldog házassággal végződött. Az igazság mégis az, hogy sem a saját, sem mások tapasztalatával vagy véleményével nem törődtünk. Tudtuk, hogy mi együtt maradunk.

ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁG ÁLLAMFORMÁJA FELVILÁGOSULATLAN ABSZOLUTIZMUS

HÍRHATÁR BLOG
Szerző: Hajósi Virág
2016.02.13.

Reggel beszélgetünk fiammal, annál a lehetséges változatnál, hogy Orbánék szándékosan építik ki ezt a mutáns rendszert, csak egy rosszabb, ha tudatlanságuk okán. 2010-ben, amikor Orbán kormányra jutott, nyugalmat erőltetve magamra, bíztam abban, hogy van egy racionalitási határ, amit jó politikusként nem lép át. Egy bizonyos krétakör. Pár hónap alatt világossá vált, hogy nagyon is átgondoltan, tégláról, téglára, néhol egész falak berobbantásával, egy új világ építése a végső cél

ITT OLVASHATÓ

FENYEGET A KLIK?

JOGÁSZ BLOG
Szerző: Dr. Sándor Zsuzsa
2016.02.13


Egyre több olyan információ kerül napvilágra - névvel, vagy név nélkül - hogy egész óvodákat, tantestületeket, és személy szerint egyes pedagógusokat fenyegetnek meg azért, hogy ne csatlakozzanak a tanárok, diákok tiltakozásához, demonstrációjához. 
A fideszes Tényi István, az ország hivatásos feljelentője már akcióba is lendült: a miskolci rendőrségen ismeretlen tettes ellen feljelentést tett hivatali visszaélés miatt. Nem ismerjük persze azt a „tényállást”, amelyen Tényi feljelentése alapul, de azért vagyunk jogászok, hogy megpróbáljuk kitalálni.

ITT OLVASHATÓ

FÜGGENI VAGY NEM FÜGGENI?! - AZ ITT A KÉRDÉS

K.ÚR IR
Szerző: fire
2016.02.13.


Mielőtt bárki politikát vélne felfedezni a címben, szeretnék rögtön mindenkit megnyugtatni: a következőkben sokkal veszélytelenebb dolgokról lesz szó. Piáról, drogról, cigiről.

Mostanában tűkön ülve várom a hosszúhajú nőt, aki valamilyen félelmetes artikulációval próbál meggyőzni. Mondókája lényege az, hogy cigaretta helyett használjak tapaszt. Nincs rohangászás a Nemzeti Dohányboltba. Felpászítok magamra egy tapaszt és szevasz. Nem akarok rágyújtani többé, mert nem kívánom – a cigit.
Két okból is furcsa ez a reklám.
Először is, mert a dohányosokat kívánja elcsábítani.
Másodszor, mert leszoktatásról szó sincs. Dehogyis akarja őket leszoktatni a nikotinról! Csak tapasz formájában akarják eladni nekik…
Ettől beindult az agyam.

ITT OLVASHATÓ

ILYEN A SVÁJC

HVG HU - VÉLEMÉNY
Szerző: Erdős Virág
2016.02.13.


3 hónap, 30 naplóbejegyzés, 30 000 potenciális SVP-szavazó egy azonos nevű kanton székhelyén.

1. Svájc vendégszerető. A főpályaudvar bevezető szakaszának vágányfalára valaki embernagyságú betűkkel kiírta, hogy IMRE.

2. Svájc náthás. Egyfolytában azt tüsszögi: Grüezi! Grüezi! Grüezi!

3. Svájc magyar. Az első tizedmásodpercben kivétel nélkül mindenki magyarul beszél. (A gyerekek néha tovább is.)

4. Svájc hasonló. A fontosabb információk itt is a közlekedési táblák hátoldalán találhatóak. Nálunk az, hogy „nem alumínium”, náluk az, hogy „capitalism = error”.

5. Svájc más. Itt a gyömbér kódja: 107.

6. Svájc ijesztő. Tegnap a Bundesplatz-i COOP bejáratánál szembejött velem a közös képviselőnk.

7. Svájc perverz. Az egyetlenegy hajléktalan kinézetű illető a Vademberhez címzett pékség  előtt ül és papírdobozból rizs-tejet iszik.

8. Svájc tanulékony. Itt a történelem egy kiskorú veszélyeztetésével kezdődik, nyilván ezért visel azóta is minden egyes rollerező kisóvodás bukósisakot.

9. Svájc trükkös. Éjjelente egytől egyig leszaggatja az anarcho-szindikalisták gerillaplakátjait, aztán gondolatban mindet visszaragasztja.

10. Svájc hatalmas. Múltkor órákig kellett bolyonganom, hogy a kikötő melletti parkolóban találjak egy kiégett vitorlást...

ITT OLVASHATÓ

A REMÉNY TÜNTETÉSE

ALTERNATÍVA BLOG
Szerző: trg
2016.02.13.


Ma sem akartam elmenni tüntetni. Nem azért, mert nem értek egyet a tanárok követeléseivel, nem is a rossz idő zavart (voltam már rosszabb időben is tüntetésen), hanem csak egyszerűen úgy gondoltam, hogy nincs értelme. Végül mégis úgy döntöttem, hogy elkísérem apámat, mert az oktatás azon ügyek egyike, amiért úgy gondolom, hogy minden körülmények között ki kell állni. 

Már az is meglepett, hogy ennyien voltunk, hiszen mind az időpont, mind az időjárás szerencsétlen volt, ráadásul az elmúlt napokban a kormányzati kommunikáció nagyon igyekezett, hogy a követelések jogosságát megkérdőjelezze és a tüntetők hitelességét megkérdőjelezze. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) mégis sokan voltunk (az egyetlen becslés, amit olvastam harmincezerről szólt, de a tömegben állva tippelni sem tudnék). Ami viszont ennél is nagyobb meglepetés volt, az a beszédek tartalma és az, ahogy erre a tömeg reagált. Ez egy ízig-vérig baloldali tüntetés volt, ahol a szónokok jelentős része a legalapvetőbb baloldali értékeket kérte számon a kormányon és ahol legalább annyira fontos volt a tanárok követeléseinek támogatása, mint amennyire a különböző társadalmi csoportok közötti szolidaritás fontosságának kiemelése. Tanárok, egészségügyi dolgozók, közszolgálati dolgozók, a szociális szféra képviselői és még sokan mások közösen álltak ki és mutatták meg, hogy nem hagyják, hogy a kormány a szokásos taktikáját használva megossza őket...

ITT OLVASHATÓ

A CSEND EREJE

BICSKEI SZÓ BLOG
Szerző: Márkó Szidónia
2016.02.13.


Mintha az időjárás is a magyar oktatást siratná február 13-án délelőtt...

De a Kossuth tér felé igyekvőknek ez nem szegi kedvét, felemelt fejjel várják a vonatot, metrót, villamost. Jó érezni azt az összefogást, amelyet már hetek óta éreznek a pedagógusok, egyre többen csatlakoznak a miskolci iskola nyílt leveléhez, eleinte iskolák, magánszemélyek, aztán egyre több és több szülő, más szervezetek, a társadalom közalkalmazotti rétege. És nemcsak.Erdélyben tüntettem utoljára. A magyar oktatásért, egyetemért. Akkor azt hittem, ezt az élményt már soha többször és sehol máshol nem fogom átélni, csak ott és akkor. Több mint két évtized után ugyanazt éltem át ma a Kossuth téren...

ITT OLVASHATÓ

NEM, CSALÁS ÉS ÁMÍTÁS

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.02.13.


Nem fukarkodott a kormány a turizmusnak szánt fejlesztési forrásokkal, az évtized végéig összességében 250 milliárd forint szolgálja az ágazat fejlődését. Eddig közel 110 milliárd forintnyi pályázat jelent meg, a keret az idén további 67 milliárd forinttal bővül. Az egyházi, kulturális és világörökségi helyszínek mellett tematikus utak, turisztikai hálózatok kialakítására és gyógyhelyfejlesztésre is nyerhető támogatás.” (Bőven jut pályázati pénz a turizmus fejlesztésére)
 
Bizony remek hír ez mindenki számára, aki kedveli a turizmust, legfőképpen annak fejlesztési részét. Teljesen jogos a nagy öröm. A lelkesítő, boldogságos cikkből az is kiderült, hogy ezt a bőkezű támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) engedélyezte az Európai Uniónak, szívességből. A meglehetősen vehemens haditudósításhoz azt mindenképpen célszerű hozzáfűzni, hogy az a kormány, amelyik az uniós támogatásokkal fukarkodik, elsősorban idiótákból áll.
 
Az NGM a legfőbb biztosíték arra, hogy ez a pénz a lehető legjobb kezekbe fog kerülni, és nem mindenféle idegenszívű harácsolók és bizonytalan eredetű múzeumbogarak fognak dőzsölni belőle. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy az Unió ne undokoskodjon teljesen felesleges, bürokratikus ellenőrzésekkel, és legyen végre elég nekik az adott szó szentsége...
 
 
 
 
 
 
 

MAGÁRA ZÚDÍTOTTA A FIDESZ AZ EMBEREK HARAGJÁT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.02.13.


Több tízezren tüntettek szombat délben, a zuhogó eső ellenére, a Kossuth téren. Az emberek az oktatás állapota miatt mentek ki demonstrálni, de végül egy igazi kormányellenes megmozdulássá vált a seregszemle, a színpadról és a tömegből is a harag zúdult a Fideszre.

A beszélők nemcsak a pedagógusok, hanem a MÁV-dolgozók, a hajléktalan emberek, a rokkantak, a buszvezetők, az egészségügyi dolgozók, a bérből és fizetésből élők, az elnyomottak, a mélyszegénységben vagy dolgozói szegénységben élő érdekeiért, és a rosszul működő állami rendszerek megjavításáért álltak ki. A tömeg pedig rezonált a beszédekre és azt mondta:

Igen, itt az idő, elegünk van!

ITT OLVASHATÓ

EGY CSÉSZE KÁVÉ BOLOGNÁBAN

HANGVETŐ BLOG
Szerző: Hangvető
2016.02.13.


Az 1973-as év egyébként is fontos volt: sürgönyben értesítettek, hogy megkapom a Kossuth-díjat. Akkor már évek óta nem tudtam komponálni, kínlódtam a bénultságomnak ebben a reménytelen állapotában, és nem tudtam örülni a kitüntetésnek. Fiam figyelmeztetett: nem tehetem meg Mártával [Kurtág felesége], hogy a díjjal járó pénzből nem viszem el Olaszországba. Úgy éreztem, hogy piszkos lélekkel (hiszen évek óta nem dolgoztam) nem érdemlem meg ezt az utat. Végül is beadtam a derekamat. Firenze és Assisi azután életre szóló impulzusokat adott, Peskó Zoltánnal pedig Bolognában megittam egy csésze kávét, ami másfél évre felébresztett. Olaszország, majd az azt követő erdélyi út meghozta a szabadulást az alkotói válságból: hazatérve elkezdtem írni a Játékokat.”

ITT OLVASHATÓ

TÜNTETÉSRE VÁRVA

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző:Szüdi János
2016.02.13.


Ma, amikor tisztán látszik, hogy ebben a központosított, állam által kézi vezérléssel irányított oktatási rendszerben nem lehet megalapozni a fenntartható fejlődést, nem lehet megalapozni a társadalmi esélyegyenlőséget, nem lehet megalapozni a biztos megélhetést, a boldog jövőt sokak számára. Az útkeresés első állomása lehet február második szombatja: ekkor a pedagógusok, a szülők, az ország jövőjéért aggódók együtt mondhatnak nemet az oktatás államosítására.

Lehet-e egy lapra feltenni az ország jövőjét? Igen, lehet! A hatalom va banquot játszott, amikor az oktatást önös céljai szolgálatába állította. A televízió képernyőjéről a jól fésült, méregdrága ruhában feszítő, földesúri babérokra pályázó, gunyorosan az alattvalókra mosolygó miniszter azt üzeni az oktatás helyzetéért aggódóknak: szamárbőgés nem hallatszik az égig. Nincs visszaút! Nincs visszaút? Ezt mindenki tudja. Aknamezőre önként nem megy rá senki. Mögöttünk pedig nincs járható út. Felszedték, elaknásították a tanszabadsághoz, a tanuláshoz való szabad hozzáféréshez vezető ösvényt...

ITT OLVASHATÓ

A NEMET MONDÁS NYERŐ TECHNIKÁJA

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur.anita
2016.02.13.


Vajon miért nehéz nemet mondani? Mindenkinek és minden helyzetben másért - de a nemet nem mondás hátterében gyakran egyszerűen csak az áll, hogy nem tudjuk, hogyan mondjunk nemet. Így aztán túlvállaljuk magunkat, olyan feladatot is elvégzünk, ami más dolga lenne vagy azért mondunk igent, mert tartunk a nemet mondás következményétől és kínosan éreznénk magunkat. 10 gyakorlati tipp, hogyan mondj nemet úgy, hogy nyertes pozícióban maradj és képviseld a saját érdekedet!
 
Veled is előfordult az elmúlt pár hónapban, hogy olyan fontos kérésre mondtál igent, amire legszívesebben nemet mondtál volna? A nem esetében legtöbbször még mi érezzük rosszul magunkat, akkor is, ha jogos, logikus és védhető az álláspontunk. Ezért inkább igent mondunk, mert jófejek akarunk lenni, meg azért, mert macerásnak vagy félelmetesnek gondoljuk a nemet mondás után történő eseményeket. A határozott és szűkszavú nem bizonyos helyzetekben valóban nem a legcélravezetőbb döntés - beláthatatlan következményei is lehetnek. Helyette azonban itt van 10 kommunikációs lehetőség, amivel élhetsz az olyan helyzetekben, ahol az igen vagy a nem a tét.  Bátran kísérletezz azzal, melyik áll a legközelebb a Te stílusodhoz, egyéniségedhez és melyik illik leginkább az aktuális helyzethez, amikor nem szeretnél egyértelmű nemet mondani, mégis kifejeznéd azt, hogy most nem ezt, nem így szeretnéd vagy még magad sem döntötted el, hogy valóban akarod-e. Kezdő lépések a jobb érdekérvényesítéshez, a kifinomult és win-win helyzetet eredményező kommunikációhoz...
 

ÜZENET A PEDAGÓGUSOKNAK: KÖVETELJÉTEK A TASZABADSÁGOT!

MOMA: ITTHON, EURÓPÁBAN
Szerző: Bokros Lajos
2016.02.12.


A mai elkocsosult oktatási rendszer javításának legfőbb akadálya a tanszabadság hiánya. A tanszabadság nem képzelhető el a KLIK fennmaradása mellett, hiszen ezt a szörnyszülöttet éppen azért hozták létre, hogy gúzsba kösse az iskolákat.
 
Az iskolákat vissza kell adni a települési önkormányzatoknak. Ez biztosítja az iskolák közötti egészséges versenyt és a szülők választási lehetőségét. Verseny és választás nélkül pedig nincs minőségi oktatás...
 

A PEDAGÓGUSOK SZTRÁJKBIZOTTSÁGÁNAK A FELHÍVÁSA AZ ORSZÁG JÖVŐJÉÉRT VALÓ KÖZÖS FELLÉPÉLRE

TANÍTANÉK BLOG
Szerző: tanitanek.com
2016.02.13.


Csak a szabad oktatás teremt jólétet, biztonságot, egyenlőséget és szabadságot. 
Az oktatás a gyermekekért van. A tanítás szabadsága, a tanulás joga nem adomány. 
Minden gyermek joga, hogy képességét, tehetségét kibontakoztassa. Ez minden család érdeke.

A pedagógus feladata: segíteni a gyermeket, hogy sikeres legyen. Ehhez jól felszerelt intézményekre, tantervi és módszertani szabadságra van szükség.

A gyermekekkel való törődés a szeretetre, a kölcsönös együttműködésre, a bizalomra épülhet. Nincs helye a rendészeti eszközöknek és módszereknek. Nincs szükség a tanulók és pedagógusok állandó állami ellenőrzésére, a pedagógiai munkát gátló felesleges adminisztrációs munkára.

A gyermekekkel való törődés közös feladat. A megbecsülés, a biztos anyagi háttér jár a pedagógusnak, a nevelő-oktató munkát segítőnek, az ügyviteli és 
technikai dolgozónak is.

Az oktatás szabadsága nem valósulhat meg ott, ahol nem jut pénz a gyermekétkeztetésre,
a létminimum alatt élők megsegítésére. Ahol az egészségügy, a 
szociálpolitika, a kultúra, az oktatás nem kap kellő megbecsülést, támogatást. Ahol a közigazgatás a politika játékszere...

ITT OLVASHATÓ

SZOLIDARÍTÁS MAGYARORSZÁG TANÁRAIVAL ÉS DIÁKJAIVAL KANADÁBÓL!

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: KMH
2016.02.13.


Tisztelt Magyar Pedagógusok!

Elolvastuk nyílt levelüket, melyben a magyar közoktatás lerombolásáról, a tanárok, diákok és szülők egyre fokozódó elkeseredéséről adnak hangot. Megértettük mindennapi gondjaikat, nehézségeiket, amelyek ellehetetlenítik munkájukat, megkeserítik az életüket. Utasításokat követő robotként tekint a hatalom a tanárokra és a diákokra egyaránt. A tanároktól és helyi iskoláktól megvon minden autonómiát, a diákokat pedig arra igyekeznek nevelni, hogy kritikai gondolkodás, kreatívitás és önálló cselekvés nélkül, a hatalmon lévőktől függve éljék le életüket. Egy feudális világot igyekeznek építeni, ezért kellett lezülleszteni a közoktatást. Ezen nyílt levélben teljes mellszélességgel támogatjuk az Önök követeléseit...

ITT OLVASHATÓ

TÜNTETÉS MA 11-KOR A PARLAMENTNÉL

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.02.13.


Országos tüntetést rendez a pedagógusok sztrájkbizottsága ma délelőtt 11 órai kezdettel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren

ITT OLVASHATÓ