2017. március 25., szombat

A JÖVŐ BEFEJEZŐDÖTT: JÖNNEK A FIDELITAS AKTIVISTÁI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.03.25.


Első ránézésre úgy tűnik, hogy egymáshoz dobálja Simicska Lajos oligarcha fiát a Fidelitas és a Jobbik, pedig távolról sem ez a helyzet. Az egész műbalhét a Habony-média keltette azzal a szándékkal, hogy a Fidesznél kegyvesztetté vált pénzügyi háttérembert a családján keresztül közvetlenül kössék a középre húzó radikális párthoz. Simicska Ádám a kormányhoz közeli bulvármédiában azonban cáfolta, hogy indulna a Jobbik színeiben a választásokon, sőt jelenleg is tagja a Fidelitasnak, ahol sok a jelenlegi szűknadrágos, offshore lovag kormánytag szocializálódott a korábbi években. De kik is ezek a kormánypárti fiatalok, akikből a jövő Rogán Antalai, és Szijjártó Péterei lehetnek? Íme, egy kis ízelítő abból, mit is gondolnak ők az országról, a hatalomról és a korrupcióról:

Először is idézzük fel a Fidelitas legutóbbi, szegedi akcióját, melyet az Együtt elnökének néhány nappal ezelőtti sajtótájékoztatóján adtak elő. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épülete előtt ugyanis az újságírókon kívül megjelent egy 5-6 fős csoport is, akik közül egy-két fiatalember kiabálni és fütyülni kezdett, ahogy Juhász belefogott a mondandójába.

Juhász gyanúsnak nevezte, hogy a közszolgálati televízió stábja is elment az eseményre, így sejtette, hogy tudtak a provokátorok érkezéséről. Az ellenzéki párt elnöke ekkor technikai szünetet kért, kollégáját megkérte, hogy rögzítse mobiltelefonjával a történteket, ő maga pedig saját telefonját bekapcsolva odalépett a helyi Fidelitas aktivistáihoz, és arról érdeklődött, tudják-e kiket szolgálnak a cselekedetükkel?

A síppal is rendelkező legaktívabb aktivista elmondta, hogy Bajnai Gordon korrupciója ellen tiltakoznak, mire Juhász megkérdezte, mi köze van neki a volt miniszterelnökhöz? Ezután azt kérte számon a fiatalember Juhászon, miért tették tönkre a nemzeti ünnepet március 15-én a fütyülésükkel? Juhász erre azt válaszolta, nem a nemzeti ünnepet zavarták meg, hanem Orbán Viktort, akinek korrupt kormánya védi az olyan politikusokat, mint Rogán Antal.

Egymás lekorruptozása után folytatódott a sajtótájékoztató, de még ekkor is néha közbekiabáltak az aktivisták. Juhász ekkor megjegyezte, hogy szegény fiatalok nem tudják, hogy olyan politikusok érdekeit védik, akik tönkre teszik az országot. Olyan átlátható vagyonnyilatkozati rendszer bevezetését követelte, melyben nem pusztán a politikus vagyonát kell megadni, hanem azokat a céghálókat is, melyekben érdekeltek.

Azt még érdemes elmondani, hogy a kormánypárt ifjúsági tagozatát reprezentáló kis csoportból ketten sípoltak, az egyikük meg néha belekiáltotta Juhász mondandójába, hogy: Hazudik! A többiek csak megszeppent biodíszletként szemlélték az eseményeket. Olyan partizánakció volt ez, mint amilyeneket a Momentum Mozgalom vidéki körútján hajtottak végre „magányos elkövetők”, hogy megzavarják az „olimpiagyilkos” pártrendezvényeit...

MOLDOVA GYÖRGY KEGYELEMKENYERE KÉTSÉGBEEJTŐ KÉPET MUTAT MAGYARORSZÁGRÓL

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: atv.hu
2017.03.25.


Kegyelemkenyér: ez Moldova György új könyvének a címe, amelyben az író, a tőle megszokott szociográfiák receptje szerint beszélget a városok lakóival, vezetőkkel és régi ismerőseivel arról, hogy milyen most az élet Magyarországon. A kép, amit a könyv elénk tár, kétségbeejtő.

Hódmezővásárhellyel kezdődik a mű, ahol annak idején óriási ipari üzemek voltak, nagy állami gazdaságok és több tucat téesz. Lesöpörték mind a térképről - mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Moldova György pénteken. Az író érdeklődött Hódmezővásárhely polgármesternél, hogy mivel készülnek fellendíteni a várost, és megdöbbenve hallotta, hogy az úszóturizmussal. Elképedve emlékezett a műsorban az író, hogy a polgármester arra készül, hogy az uszodába majd jönnek a turisták, és abból tartják el a 36 ezres várost.

Moldova hagyományosan meg szokta kérdezni a városok vezetőit, hogy hányan vannak a szegények a településen, de most nem kapott választ erre a polgármesterektől. "Hiába kérdeztem a szegények számáról, nem tudtak válaszolni" - mondta.

Természetesen felkereste azokat a színhelyeket, amelyekről korábbi könyveiben is beszámolt. Ellátogatott Ózdra, Komlóra és még lesújtóbbnak találta a képet, mint amilyennek évtizedekkel korábban ábrázolta. Arra is felfigyelt, hogy a bányászvárosokban minden választás előtt beígérik a bányák újranyitását. Most is ezt tapasztalta, persze aztán nem történik semmi.

Komlón a szocialisták és a Fidesz felelősségét egyformának látta a bányák bezárásában.

"Minden aknatornyot kivágtak. Kimentem a hegyre, egy lepattant téglasarok, annyi nem maradt a bányákból" - fogalmazott. Majd felidézte az egyik kísérője mondatát: "látod azt a nagy fát, ott ásták el az utolsó bányász talicskát. 13 ezer ember került az utcára. Hazamentek parasztizálni" - mesélte az író. Moldova szerint Pécs ötvenezer lakost vesztett el. Megszűntek a szállodák, a kemping, a vidámpark, parkoló van a házak helyén - így látja most Moldova György. A Király utcán, a pincérek állnak az utcán, nincs vendég, aki bemenne - idézte fel az utolsó pécsi élményét.

"Belehalok" - válaszolta Moldova a kérdésre, hogy mit érez írás közben. Nekem ez nem álca, nem politikai magatartás, amikor összeszedem a tényeket és leírom a valóságot. Szeretem őket, és ők is szeretnek engem. Orbánt húsz ember várta Salgótarjánban engem pedig 150...

OPERAHÁZI DEBÜTÁLÁSOM TÖRTÉNETE

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2017.03.25.


“Nagy a baj, Laci! Reggel kórházba került a négy énekesből az egyik!” - kapom a hírt péntek délben a karmesterünktől. Rohanok a főpróba helyszínére, ahol mindenki beöltözve, a zenészek behangolva, két forgatócsoport kereszttüzében várja, hogy elkezdhesse a munkát. Kétségbeesés és tanácstalanság. A lakatlan sziget magyarországi ősbemutató, senki se tudja a szerepet - fél év előkészítése és egy másfél hónapos próbaidőszak után 36 órával a teltházas premier előtt úgy tűnik, le kell mondani az előadást, a Moltopera debütálását az Operaházban.

Egy órával később krízismegbeszélés a művészeti igazgatónál. A rendező nem megy bele - jogosan -, hogy valaki a “színfalak mögül” kottából beénekelje és … és ki játszaná? A helyzet pattanásig feszült. Veszek egy nagy levegőt és bemondom:

– Majd én megtanulom addigra a szerepet.

Csönd. A rendező szemöldöke a tarkójáig szalad, a művészeti igazgató kérdezi, hogy mennyire vagyok ebben biztos. (Kis kiegészítés: ekkoriban az Operaházban szinte kizárólag marketingesként ismertek.)

– Én nem küldelek be a csalánosba, de ha magadtól mész, vissza se tartalak - mondja és megállapodunk: másfél nap múlva beugrással debütálok az Operaházban. Én, a marketinges, menedzserfiú.

A jelmeztárban állok, leveszik a méreteimet. Beszélgetünk a szabóval:

– Melyik produkcióba készülsz?
– A lakatlan szigetbe.
– Az nem holnapután lesz?
– De igen. Beugrás.
– És tudod a szerepet?
– Nem még.

Megakad a centiző kéz, elkerekedett szemekkel rám néz.

– Bátor vagy…

Bátor a fene! Félek, mint a tűztől. Évek óta nem énekeltem “komolyan”, már tényleg “menedzserebb” lettem, mint énekes… De mi a frászt csináljak? Maradjon el, amire évek óta készülünk, amire az egész csapat gyakorolt és próbált? Külön “öröm”, hogy a fél magyar zenei élet jön a premierre… neves kritikusok… áh…

SZÉTESIK? AZ EU VÁLSÁGA ÉS AMI MÖGÖTTE VAN - BRÜSSZEL +/-

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Gerőcs Tamás és Jelinek Csaba
2017.03.25.


Ha az Európai Unió történetét globális összefüggésekből levezetve értelmezzük, akkor az integráció olyan etapjai, mint a bővítések, a kohéziós politikák bevezetése vagy a monetáris unió úgy is értelmezhetők, mint egy hanyatló termelési rendszer válságának kezelésére tett kísérletek. Innen nézve az utóbbi években megerősödő szélsőjobb trendek nem csupán veszélyt jelentenek az Unióra, hanem egyenesen következnek az EU strukturális működéséből: egy sok tekintetben demokratikus, de gazdaságpolitikájából fakadóan egyenlőtlen, tehát szükségképpen elnyomó rendszer ellentmondásaiból. Az Európai Unióról szóló sorozatunk első darabja a Helyzet Műhely kollektív munkája...

Az elmúlt időszakban, és különösen a Brexit, illetve Donald Trump megválasztása óta egyre gyakrabban jelennek meg újságcikkek és elemzések a korábbi világrend felbomlásáról, és ezekkel összefüggésben az EU lehetséges széteséséről. A márciusi holland és a májusi francia választások kapcsán a beszámolók többsége az EU-kritikus szélsőjobb erősödéséről, választási győzelmük esetén pedig egy lehetséges messze gyűrűző sokkhatásról értekezik. Az elmúlt évtizedekben talán még soha nem tűnt ennyire bizonytalannak az Európai Unió mint intézmény és mint politikai ideál jövője. Az EU meggyengülése és a tagországok széthúzása a közkeletű értelmezésekben a liberális demokrácia bukásával és a szélsőjobboldal előretörésével kapcsolódik össze.

Ebben a posztban a jelenséget a hazai politikai közéletben keringő megközelítésekhez képest más módon, a gazdasági-politikai folyamatok anyagi feltételei felől vizsgáljuk. Nem fogunk jóslatokba bocsátkozni arról, hogy szétesik-e az EU vagy sem. Amellett fogunk érvelni, hogy az EU mostani válsága egy tágabb globális átrendeződésbe illeszkedik, mint ahogy az integráció története maga is egy globális összefüggésekből levezethető történetként érthető csak meg.

A világgazdaság történetében megkülönböztetünk felívelő és hanyatló korszakokat aszerint, hogy egy adott társadalmi és termelési rendszerben bővülés vagy kimerülés történik. A kimerülés fázisát gazdasági és politikai válságok jellemzik, amelyek végül kikényszerítik a termelési struktúra átalakítását, így az abba ágyazott társadalmi rendszer is megváltozik. Jó példa erre a világháborút követő fordista tömegtermelésre alapozott jóléti társadalmak kora. A fordista ipari modell globális terjeszkedése a hatvanas évek második felétől elérte a globális kapitalizmus nagy ciklusaira jellemző túltermelési fázist. A további profitcsökkenés elkerülése érdekében át kellett alakulnia a felhalmozás formájának. A 70-es évek olajválsága a világgazdasági struktúra további hanyatlását eredményezte. Azóta egyre gyakoribbak a gazdasági válságok, sűrűsödnek és mélyülnek a politikai krízisek.
A posztban először azt nézzük meg, hogy az EU megalakulása hogyan ágyazódott ezekbe a globális folyamatokba. Majd a globális összefüggések keretében értelmezzük az 1990-es évek két legfontosabb integrációval kapcsolatos reformját: a monetáris integrációt, más néven az Európai Monetáris Unió (EMU) bevezetését és a kohéziós politika megerősödését. Végül a görög válság példáján mutatjuk meg az EU működésének politikai összetevőit a világgazdaság „hanyatló” korszakában. Értelmezésünkben a szélsőjobboldali erők előretörése a világháború utáni társadalmi berendezkedés felbomlásának és az abból következő, egyre mélyülő társadalmi válságnak nem oka, hanem egyik következménye...

AMERIKANSZKI TOVARISI!

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Para-Kovács Imre
2017.03.25.


Az idősebb testvér szeretetével és bölcsességével fordulok hozzátok, mert látom arcotokon a zavarodottságot, olvasom újságjaitokban a rémületet és a hitetlenkedést, hallom a távolból, ahogy hosszú és segélykérő WTF?!-otok felém száll, én pedig segíteni akarok, mert ismerem a betegséget, amitől szenvedtek és szeretlek benneteket, mint partizán a frissen zsákmányolt katyusáját.

Amerikaiak, barátaim, nagyívű és példaértékű demokrácia van mögöttetek, fantasztikus dolgokat tettetek, legyőztétek a nácikat, embert küldtetek a Holdra, mindent elértetek, amit nemzet elérhet, de most kénytelen vagyok a szemetekbe mondani, hogy rábasztatok. Lefejeltétek a szaros seprűt, és soha többé nem lesz semmi ugyanaz, ami ezelőtt volt. Így jártatok. Minek mentetek oda?!

Nem viselkedtem egyébként másképp én sem, amikor először szembesültem azzal, hogy egy tökéletesen alkalmatlan ember, aki demokratikus választások következtében országom élére került, a pofámba hazudik és még ahhoz is hülye, hogy ne bukjon le, gyakorlatilag órákon belül kiderül róla az alkalmatlanság és a hazugság. Ekkor azt mondja, hogy azok hazudnak, akik azt állítják, hogy hazudott, és azok alkalmatlanok, akik alkalmatlannak tartják. Egyébként is jönnek a migránsok! Gyorsan nézzenek oda!

A legszomorúbb azonban az, hogy amikor ilyen esetben az ember körülnéz, látja, hogy egyedül van, mert a többiek, aki mellette, előtte és mögötte állnak, simán beveszik, hogy a migránsok, a liberálisok, a filozófusok, a brókerek, a jogvédők, az amerikaiak (esetetekben, amerikai testvéreim, javaslom ide behelyettesíteni a norvégokat vagy a svájciakat, de tulajdonképpen mindegy), a melegek vagy a háttérhatalom miatt fordult rosszra minden, nem az alkalmatlan elnök miatt...

BERLIN ÉRTÉSRE ADTA, HOGY EGY NAP BENYÚJTJÁK A SZÁMLÁT, AMIÉRT A KELETI TAGOK NEM VESZNEK ÁT MENEDÉKKÉRŐKET - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.03.25.


ARD

Az Európai Néppárt strasbourgi frakciójának vezetője úgy foglalt állást a mai uniós csúcs előtt, hogy sürgősen meg kell csinálni a többsebességes Európát, mert nem lehet várni a leglassabbakra. Viszont nincsenek első- és másodosztályú tagok. Manfred Weber hangsúlyozta, hogy újból előtérbe kell állítani az olyan értékeket, mint a szabadság, jogállamiság és demokrácia, miután vannak olyan államok, amelyek megkérdőjelezik ezeket, lásd a lengyeleket. Ami ott folyik, az egyszerűen aggasztó. Ezért a bajor keresztényszociális politikus igen sajnálatosnak tartja, hogy a csúcskonferenciák sohasem foglalkoztak a lengyel kérdéssel, rábízták azt a Bizottságra. Hiszen ha egy állam alapértékeket von kétségbe, akkor az mindenkire tartozik. Ugyanakkor sürgette, hogy a civil társadalom mindenütt álljon ki jobban a populista és Európa-ellenes erőkkel szemben, mert az EU-nak nincs joga mindenhez. Nem avatkozhatott be pl. amikor a Fidesz átalakította az Alkotmányt. De a polgároknak kell akarniuk, hogy szabad és nyílt világban éljenek, a politika csak ez esetben tudja azt megvédeni.

Weber arról is beszélt, hogy Trump és Putyin gyenge Európát akarnak, akárcsak Le Pen és Wilders. Ám a fenyegetőzésük nyomán sokan rádöbbennek az egység fontosságára. Ugyanakkor a jövőt nem diktálhatják olyan populisták, mint Kaczynski. Aki erősebb nemzeteket akar, annak szorgalmaznia kell az erősebb földrészt is. A sokszínűség gyönyörű és meg kell óvni az európai életmódot a globalizált világban.

Kurier

Az európai populizmus veszélyeire figyelmeztetett a pápa. Ferenc a mai uniós csúcstalálkozón résztvevő állam- és kormányfőket fogadta a Vatikánvárosban. Azt emelte ki, hogy a földrész ma ismét reményre talál a szolidaritásban, ami egyben a leghatékonyabb eszköz a populizmus korszerű formáival szemben. Rámutatott ugyanakkor, hogy a szolidaritást olyan tettekkel kell alátámasztani, amelyek közelebb hozzák egymáshoz az embereket. A populizmus ezzel szemben az önzésből fakad. Felszólította a politikusokat, hogy ne lovagolják meg az érzelmeket saját támogatottságuk növelésére. Inkább olyan légkört alakítsanak ki, amiben az egész EU harmonikusan fejlődhet. Az egyházfő a menekültekről szólva aláhúzta, hogy itt nem számokról, gazdasági vagy biztonsági kérdésről van szó, a félelmek az eszmények elvesztéséből erednek. Európai szellemi öröksége a legjobb gyógyszer a korunkban tapasztalható értékvesztéssel szemben, utóbbi ugyanakkor a legkedvezőbb táptalaj a szélsőségesek számára. Ferenc hozzátette, hogy Európa a népek családja, vissza kell találnia az emberek és a nemzetek közösségéhez. Nem szabad elfelejteni továbbá, hogy az összefogás meghozta a békét a kontinensnek, anélkül pedig nem lehet a jövőt építeni....

KOCKA UTCA VOLT, VAN ÉS LESZ! EZEK MI VAGYUNK...

SZTÁRKLIKK 
- SÁNDOR MÁRIA BLOGJA
Szerző: Sándor Mária
2017.03.24.


Még decemberben csörgött a telefon, Rita hívott, Bandó felesége. András egy jubileumi előadás sorozatra készül (2017. novemberében lesz 70 éves). A Pécsi Harmadik Színházban lesz március 20-án a premier. Eltudsz jönni Mária?

A megtiszteltetéstől, szóhoz se jutottam hirtelen. Ugyanúgy, mint amikor először hallottam meg Nagy Bandó András hangját a telefonban, egy riportból kijövet az ATV-ből, még 2015 tavaszán.

Azóta sok mindent éltünk át együtt, elsőként állt az ápolónők, az egészségügyi dolgozók harca mellé. Ott volt minden demonstráción, több vidéki fórumunkon, és bármikor arra jártunk, olyan meleg családias szeretettel fogadott családjával együtt, mint a legrégebbi barátokat.

De gyűjtöttünk együtt hátrányos helyzetű gyermekeknek, kislányával és feleségével együtt válogatva a játékokat, és küldött komplett óvodai berendezést Iványi Gáboréknak.

Nem volt olyan ügy, ahol maximálisan ne adta volna bele magát.

De számomra nem ez a Bandó... Ez az emberi, ez az a plusz, amit a sors úgy hozott, hogy megismerhettem. Hogy összesodort minket a szél... Vagy a tenni akarás...

Mégis számomra az első kép, bármikor Rá gondolok, a Művész! Az a nagybetűs Művész, író, költő, aki nevettetni tud. Az a Művész, aki visszahozza gyermekkorom, szüleim, nagyszüleim, testvéreim nevetős arcát a múltból. Ma már a nevetés a legnagyobb ajándék.

Emlékképek a fekete-fehér televízió a hétfői adásszünet és a várva várt kabaréestek. Önfeledt szilveszterek a múltból...

MAGYARKÉNT NEM MONDOD KI, HOGY BOLDOG VAGY

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Tamás
2017.03.25.


Nemrégiben hallgathattátok meg a Határátkelő történetének első podcastját, melynek főszereplője a Los Angelesben élő Tamás volt. Ma folytatódik a beszélgetés (köszönöm az azt készítő Gwy ismételt közreműködését), ám mielőtt belevágnánk, rövid összefoglaló azoknak, akik az első részt nem hallgatták / olvasták. (Egyébként itt pótolhatják.)

Tehát akkor rövid alapinformációk: Tamás két-három éve tervezgette az Amerikába költözést, újságíróként pedig kézenfekvő volt, hogy valamilyen tudósítói munkát próbál szerezni.
Ez végül úgy sikerült, hogy az akkori magyarországi munkahelyénél egyszerűen megkérdezte, mi lenne, ha tudósító lenne mondjuk Los Angelesben. Zöld utat kapott, ami eleve rögtön 50 százalékos sikert jelentett. Körülbelül egy évvel azután, hogy a tervezés elindult, a kezében volt a vízum.
Így került ki Los Angelesbe és lett az egyik legnagyobb magyar bulvárlap online részlegének videós tudósítója.
Az előző beszélgetés (a YouTube-on itt hallgathatjátok / nézhetitek meg, SoundCloudon pedig itt) azzal ért véget, hogy Tamás arról beszélt: végig úgy gondol erre az egészre, hogy ez most az ő ideje, szerette volna, dolgozott érte, megpróbálta, és remélhetőleg sikerrel is jár (ez egy év kintlét után azért még szerinte sem dőlt el).
Itt vesszük tehát fel a beszélgetést elejtett fonalát, én pedig át is adom a szót...

MAGYARORSZÁG EURÓPA PEREMÉRE SZORUL, BÁRMILYEN SEBESSÉGRE KAPCSOL AZ UNIÓ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Csiba Katalin
2017.03.24.Az Európai Bizottság nemrég új fehér könyvet mutatott be, amelyben a következő évtized Európát érintő főbb kihívásait és lehetőségeit vázolta fel. A dokumentum arra a kérdésre keresi a választ, miként alakulhat az Unió sorsa 2025-ig attól függően, hogy milyen utat választ.

Az Európai Bizottság öt lehetséges jövőképet vázol fel számunkra a fehér könyvben, és sürgeti az EU vezetőit, hogy jussanak dűlőre az Unió középtávú jövőjét illetően. Az öt forgatókönyv alapvetően szakpolitikák mentén határozza meg a közös jövőt, vagy éppen annak hiányát. A kezdeményezés az első lépés egy olyan EU kialakításának irányába, ahol már papíron sem az integráció fejlesztése és a konvergencia a cél. Jó lesz-e a magyar társadalomnak, ha Európa peremére szorul és elveszíti még eddigi beleszólási lehetőségét is olyan stratégiai kérdésekbe, amelyek alapvetően hatással vannak a gazdaságára? Persze, hogy nem. Ez-e a magyar kormány terve? Sajnos igen. Hibáztathatjuk-e azokat az országokat, akik nem tudnak mit kezdeni az alapvetően destruktív politikai erőkkel a kerekasztalnál? Nem igazán. Fogjuk-e hibáztatni őket? Ezt volna jó elkerülni...


MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT!


ÁTLÁTSZÓ - SLEJM VIDEÓBLOG
Szerző: slejmshow
2017.03.24.Magyarország jobban teljesít!!! – de melyik Magyarország? Szétcincáltuk a kormánypropagandát. Mit jelent az, hogy fejlődik a gazdaság? Miért jó, illetve jó-e önmagában, ha nő a GDP? Hova tűnnek az unióból érkező ezermillárd eurók? Hogy lehet, hogy dől a pénz, pörög a gazdaság, és közben az ország fele napról napra is alig tud megélni? És hogy függ mindez össze a Fidesz egyre kirekesztőbb és rasszistább nacionalizmusával és a csak a magyaroknak megadatott nemzeti nagysággal? Katt, és elmondom!

ORBÁN-KLÁN: HIVATALI VISSZAÉLÉS PÉCSETT?

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.03.24.


Március 23-tól hatályos az a Pécs építési szabályzatát módosító rendelet, amely révén egy Tiborcz-közeli, jó fekvésű telken bővítette a fideszes többségű városvezetés a lehetőségeket, míg a közvetlen szomszédságban szűkítette a fejlesztési paramétereket. Mindezt a gazdag külföldi hallgatókkal megáldott orvosi kar környékén. Itt egy kis pécsi anzix luxuskollégiumbiznisszel és hivatali visszaélés gyanújával.

Nemrég került fel Pécs honlapjára az az új jogszabály, amely Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a Közgyűlésének Pécs Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének megállapításáról szóló 46/2009. (XII.21.) rendeletét módosította a 8/2017. (II. 21.) rendelet megalkotásával. Az egységes rendelet várhatóan a napokban kerül fel a város honlapjára, de a módosítás már elérhető.

Ebben az átlag szemlélődő számára száraz és unalmas olvasmányban az az érdekes, hogy a viszonylag sok (2-3 ezer) külföldi hallgatóval büszkélkedő pécsi orvosi kar épületével közvetlenül szemben lévő üres építési terület beépítésének szabályait lazították annak érdekében, hogy ott egy nagy apartmanház épülhessen, a lakófunkció mellett pedig kisebb mértékben, és meghatározott helyeken várhatóan szolgáltatások telepítése váljon lehetővé, ugyanis a Pécsre érkező norvég, német, közép-keleti és más helyekről fizetős képzésre érkező orvostanhallgatók nem szeretik a kollégiumokat, jó lakásokat bérelnek, és lényegében évek óta ők tartják el a nélkülük döglődni képes pécsi lakáspiac jobbik részét és az egyre csóróbb baranyai megyeszékhely vendéglátóhelyeit; vagyis van üzlet körülöttük (az imént a HVG is beszámolt az ügyről).

Ezt az üzletet viszont - a jelek szerint - nem akarja bárkinek elérhetővé tenni a város, ugyanis az orvosi kar környékén lévő telkek beépítési lehetőségeit korlátozták: eddig nem volt lakásszám korlát, épült is több társasház, viszont mostantól már csak 7 lakást lehet maximum építeni.

A csavar ebben ott van, hogy a most építésjogilag felturbózott telek az U-CampUs Zrt. tulajdonában van, amit az e-cegjegyzek.hu szerint az a Czéh-Tóth Márk vezet és tulajdonol, aki Tiborcz István pécsi haverja, és így nem csoda, hogy anno tarolt a felszámolóbizniszben és a trafikmutyiban is.

Mindeközben az Orbán-kormány 93 milliárd forintot fordít a következő években, 2023-ig kollégiumi fejlesztésekre, amelyek során új kollégiumokat is létesítenek, de a Pécsi STOP-nak nyilatkozó Gulyás Tibor, HÖOK elnök szerint Pécsett csak felújítás lesz...

HA-HA-HA, MEGBUKOTT A TRUMPCARE, MARAD AZ OBAMACARE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.03.24.


Hosszúra nyúlt arccal jelentette be Trump, hogy nem sikerült leváltani az Obamacare-t, mert a republikánus többségű képviselőházban sem sikerült többséget szerezni a saját egészségbiztosítási törvénytervezetüknek. Trump azt ismételgette monomániásan, hogy a demokraták nem támogatták a republikánus tervezetet, de a Trumpcare nem ezért bukott el, hanem azért, mert a republikánus többségből sem támogatták elegen.


Trump legfontosabb kampányígérete bukott el, és esélye sincs arra, hogy az Obamacare-t eltörölje, egyszerűen azért, mert nincs egy elfogadható alternatívájuk. Az Obamacare-el szemben semmi más nem áll, csak az névadó Obamával szembeni gyűlölet. Ez azonban kevés akkor, amikor emberek életéről van szó, 24 millió embernek lett egészségbiztosítása, akinek korábban nem volt, és ők mind elveszítették volna, és nem kaptak volna helyette semmit...

CSIKIDAM

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.03.25.Akár szerencsétlen Szikora Robi a dínók korában, Orbán ugyanúgy találja meg a maga gidáit minden időkben és minden témában, hogy aztán együtt vonagoljanak Európa,- illetve a világ nagy színpadain, hogy legyen min röhögnie a hülyeségbe még teljesen bele nem ájult népeknek.

Most is, ebben a csíki, nem csíki, vs Heineken vörös csillag dichotómiában, amely immár nemzeti sorskérdéssé vált, mert jobb dolgunk ezen kívül nem igazán mutatkozik. Kivéve persze a határainkon két kerítés közt bóklászó tizenhárom, óvodás korú terrorista dolgát, akik ellen feldübörögtek tankjaink.

Persze, ahol ilyen a gazdatest, ott könnyen tenyészik a bolondgomba. Esetünkben épp a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete, valamint a Szabadságvédő Alapítvány, aki hülyék beperelték a Heinekent, mert szerintük a cég termékein feltüntetett vörös csillag sérti a kommunista diktatúra áldozatainak emlékét.

Ez épp most jutott az eszükbe, zárójelben: a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete elnöke az a Menczer Erzsébet, aki korábban fideszes országgyűlési képviselő volt, és most is a III. kerületi Fidesz vezetője, nem véletlen tehát, hogy a butaság bátorságával csinálnak hülyét magukból.

Olyan ez, mint 2014-ben, a magyar abszurd egy másik korában, amikor a CÖF nyílt levélben fordult Barack Obama amerikai elnökhöz a Magyarországot elmarasztaló írásokkal kapcsolatosan. Most Trump van már odaát, a Heineken meg itt, amely gigacég valószínűleg összeszarja magát a Menczer Erzsébet & Co.-tól...


SEGÍTEK A KORMÁNYNAK HARCOLNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.03.24.


Úgy határoztam, hogy eleget teszek hazafias kötelességemnek és segítek ártunk és ormányunk szorgos munkájában. Mutatom a következő célpontokat:

ITT LÁTHATÓK, OLVASHATÓK

KORRUPCIÓINFÓ: MŰKÖRÖMÉPÍTŐ CÉGRE BÍZTÁK A CSALÁDSEGÍTŐ PÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSÁNAK ELŐKÉSZÍTÉSÉT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.03.24.


A Család-Ifjúság és Népességpolitikai Intézet EU-s forrásokkal kapcsolatos közbeszerzései hemzsegnek a gyanús kifizetésektől. A fél éve megszüntetett EMMI háttérintézmény helyébe egy másik állami tulajdonú nonprofit kft lépett, rögtön kapott is egy hatmilliárdos pályázatot egyedüli indulóként, mondta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

A Család-Ifjúság és Népességpolitikai Intézet (NSZCSI) is áldozatául esett a kormány tavaly szeptemberi háttérintézmény átszervezési hullámának. Hadházy Ákos LMP társelnök megvizsgálta a jogutódlással megszüntetett intézmény eddigi közbeszerzéseit és számos esetben lelt igencsak problémás kifizetésekre.

Hadházynak az a véleménye, hogy azért kellett bezárni az NSZCSI-t, amiért beszántották az uniós források fekete lyukának számító Türr István Kutatóközpontot is, hogy eltüntessék a nyomokat.

Számos uniós nagyprojektnek volt a gazdája az NSZCSI. 1624 milliós uniós támogatást vettek fel szociális szolgáltatások modernizációja, központi és területi stratégiai tervezési kapacitások megerősítése, szociálpolitikai döntések megalapozása címszóval futó projektben.

A szociális képzési rendszer modernizációját egy 5,3 milliárd forintos EU-s projektből finanszírozták. A korai életszakaszban feltárt fejlődésbeli rendellenességek, lemaradások kezeléséhez szükséges hozzáférés javítására egymilliárd forint jutott uniós kasszából...

SEMJÉN TULAJDONKÉPPEN BEJELENTETTE, HOGY A FIDESZ TÖBBSZÁZEZER SZAVAZÓT VÁSÁROLT MAGÁNAK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.03.24.


A kormánypártok olyan helyeken és módszerekkel tudnak kampányolni, olyan szavazókat érnek el, ami az ellenzéknek nem sikerülhet.

A miniszterelnök-helyettes a párt- és kormánylapnak adott interjújában beszélt arról, hogy az egymilliót közelíti a Fidesz-KDNP által kiszórt magyar állampolgárságok száma:

Eddig 940 ezren kaptak állampolgárságot, többségük a Kárpát-medence lakójaként, 110 ezren azonban a diaszpórából kérték azt.

Ez a választások idejére bőven át fogja lépni az egymilliót, és mellé természetesen választójog is jár.

Sőt, a választójog éppenhogy hangsúlyos eleme a dolognak: Semjén az interjúban külön kitér arra, hogy adminisztratív könnyítésekkel (amik amúgy a határon belülieknek nem járnak) akarják növelni a külhoni voksok számát.

Semjén a határon túliakat a magyar nemzet részének nevezte, ami lehet, hogy így van, de akkor azt jelenti, hogy
  • a magyar nemzet nem minden tagjára vonatkoznak a magyar törvények,
  • a magyar nemzet nem minden tagja járul hozzá a közköltségekhez.
Mert nem itt él. Viszont ennek ellenére beleszólhat abba, hogy milyen együttélési szabályok vonatkozzanak a Magyarországon élőkre, és hogy ki kezelje a közvagyont és a költségvetést.

Nagy jóstehetség nem kell hozzá, hogy az kettős vagy külhoni állampolgársággal rendelkezők hogyan fognak szavazni a jövő évi választáson. 2014-ben a Fidesz-KDNP listája a levélben leadott szavazatok 95 százalékát kapta meg 128 ezer voksból 122 ezret.

Afelől ne legyenek illúzióink, hogy jövőre a 600-800 ezer beküldött szavazat hasonló arányokat mutat majd.

Ezt nem bízzák a véletlenre: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (ami nevével ellentétben nem valami hivatalos testület, hanem egy politikai szervezet, Tőkés Lászlóhoz tartozik), már meg is kezdte a kampányt azért, hogy minél többen regisztrálják magukat a választásra.

Afelől nincs kétség, hogy magyar állami pénzből kampányolnak, arról nem tudni, pontosan mennyiből. De például a Vajdasági Magyar Szövetség tavaly decemberben 50 milliárd(!) forintot kapott ún, gazdaságfejlesztési programjára. Azaz tulajdonképpen
szavazatvásárlásra.

Az összeg nagyságrendjén még a VMSZ-nél is meglepődtek...

BRUTÁLIS KÖZTÉRI PLAKÁT GYALÁZZA TRUMPOT, ÉS NEM IS SZEDIK LE, AMÍG HIVATALBAN MARAD

MAGYAR NARANCS
- FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.03.24.


Az alkotó több halálos fenyegetést kapott.

Az arizonai Phoenix lakói arra ébredtek múlt pénteken, hogy a dühös Donald Trump mered rájuk egy apokaliptikus tájkép közepéről. A hirdetőtábla szimbolikája nem finomkodik: kétoldalt egy-egy horogkeresztbe oltott dollárjel díszeleg, az elnök háta mögött pedig a nukleáris robbantások után látható gombafelhők gomolyognak. Vannak elsőre nem észlelhető játékok is a képen: a felhők például egy nevető bohócot is formáznak, Trump zakóján pedig ott a szokásos zászlós kitűző – csakhogy nem amerikai, hanem orosz...

ITT OLVASHATÓ

KÉRI LÁSZLÓ VÉDELMÉBEN

KÖZNAPLÓ BLOG
Szerző: köznapló
2017.03.24.


A Hír Tv Egyesen műsorában, március 20 -án Kéri László politológus szerepelt és a Kálmán Olgával folytatott beszélgetés egyik részében a Fideszes, vagyonhalmozó oligarcha-mentalitásról beszélt. A médiumok egy része félreértette szavait, főleg amikor ezeket a harácsoló, földet, ingatlant, pénzt, befolyást, hatalmat gyűjtögető, telhetetlen pártvezéreket a második világháború utáni nagygazdák birtokhalmozó magatartásával állította párhuzamba. Azokkal a gazdákkal vetette össze korunk oligarcháit, akiket az 50-es évek erőszakos államosítói, kommunista elnyomói megbélyegeztek és kuláknak neveztek. 

Kéri nem a kommunista terminológia elfogadottságára utalt - vagyis arra, hogy a kulákozás elfogadható és az 50-es években megkínzott, üldözött, megbélyegzett, erőszakos téeszesítéseknek ellenálló parasztok üldözése normálisnak tekinthető - hanem arra célzott, hogy ugyanezek a gazdag parasztok úgy tettek szert földjeikre, hogy mindent alávetettek szerzési vágyaiknak. Ebben pedig tetszik nem tetszik van némi hasonlóság azzal, ami ma Magyarországon a földek - és a mindent megszerezni akaró oligarchák körül - történik....

TÉRKÉP A NAGYVÁROSOK FÁIRÓL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.03.24.


Massachusetts Institute of Technology (MIT) Senseable City laboratóriuma kifejlesztett egy szoftvert, amely térképszerűen mutatja be 13 nagyváros fás területeit. A Google Street View elemzése alapján tiszta képet lehet kapni arról, hogy miként értékelhetők a feltüntetett adatok és a Green View index még abban is ad tanácsot, hogy hiányosságok esetén hol, mi a teendő. A kutatók ennek alapján indították el a Treepedia-programot.

A fák mennyisége a városok fontos mutatója. Ma, amikor a szennyezettség, a felmelegedés egyre fullasztóbbá teszi a levegőt, a fák porszívóként működnek, csökkenésük katasztrofális következményekkel járna.

A térkép alapján ki lehet számítani a fasűrűség átlagát negyedekre, utcákra lebontva, a különbségeket az egyes városok között. Így derült ki, hogy a vizsgált 15 nagyváros közül a legjobban fásított Szingapúr 29,3 %-os átlaggal, megelőzve a 25,1%-os Vancouvert, a leggyengébb pedig Párizs 8,8%-kal. De a sereghajtók között van Torino, London New York és Los Angeles is. A listát folyamatosan bővítik.

A kutatók tervezik a továbbiakban a lakosság bevonását a programba. A helybeliek fotói, fák állapotáról adott információik teljesebbé tehetik a térképét, pontosíthatják a feladatokat a helyi adminisztráció számára.

ÉS AKKOR SEMJÉN ZSOLT ÖNKÍVÜLETI ÁLLAPOTBAN VERI A NYÁLÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.03.24....Tehát fordítsuk le az álkeresztény fővadászról a hülyére vett polgár nyelvére, amit látunk, hallunk, olvasunk. Nem titkolják, büszkén nyilatkozzák bele az arcunkba egy évvel a szavazás előtt: a sötét, alantas ösztönök meglovagolását, a veszélyérzet szítását továbbra is sikeres kampánystratégiának tartják. Sőt, kizárólag ebben gondolkodnak.

Itt sincs semmi ellentmondás. Vagyis nem azért lesz brutális a kampány, Semjén nem azért veri majd a nyálát önkívületi (úgy értem, eksztatikus) állapotban, nem azért fog minden a migránshisztériáról, Sorosról és a képzelt ellenségek démonizálásáról szólni még egy évig, mert a kormány fasisztoid elvek mentén kapaszkodik a hatalomba, hanem mert az ellenzék válságban van. És ahol az ellenzék a saját taknyában dagonyázik, ott alighanem felesleges aktuálisan húsba vágó kérdésekről beszélni. Mondjuk felelősségteljesen beleállni abba, hogy üveghídba, stadionba, űrállomásba, kisavasútba, térkőbe, Makovecz agybajba, Mészáros Lőrincbe, oligarchatenyésztésbe, kamu civilekbe, propagandába és gyalázatos történelemhamisításba öldökölték ezt a versenyképtelenné tett, gazdaságilag és szellemileg hazavágott, gyűlölködő országot.

Pedig ez az ország rá fog menni a néhány elvetemült gazember fejében tomboló háborúra, és még az sem biztos, hogy a jövő idő használata nem naivitás. Ez már most történik, Semjén pedig világossá tette: nem tágítanak, tovább háborúznak és rákenik az állampolgár torkán lenyomott mocskot az ellenségnek kikiáltott ellenfélre. Mondjuk, egy szélsőjobbra pozícionálódott kormánypártnak semmi köze nincs a jobbközéphez, de ezt Semjén honnan is tudhatná? Az ő dolga veszéllyel fenyegetni, riogatni, zsarolni.

És igen, övék a propaganda vízfejű minisztériuma, övék a propagandát nyomató közpénzmédia, ők zúzták be a szabad médiát és uralják a szinte teljes piacot, ők tolják a plakátokon a háborús pszichózist, az ő haverjaik profitálnak az adófizetők pénzéből szított gyűlöleten, de az ájtatos, álkeresztény mázzal leöntött semmihez nem értőnek így is van pofája úgy tenni, mintha a mocsokról kizárólag az életképtelen ellenzék tehetne. És igen, Semjén közben röhögve beszél arról is, hog igen, b*sszátok meg, mi jártunk jól a választási törvény meghekkelésével, esélyetek nincs, parasztok.

Nos, aki még mindig úgy gondolja, hogy ez a jó irány, hogy nincs kire szavazni, hogy ennek az országnak tényleg csak a gyűlölettől fröcsögő moslék jár, annak Semjén felvázolta az ínyére való menüt. És akkor még egyetlen szót nem szóltunk a határon túliakkal való hergelésről. Engem egyáltalán nem vigasztal, hogy előbb-utóbb mindenki, aki azt hitte, jó ötlet megakadályozni a demokratikus úton történő eltávolítását a hatalomból, belebukott a perverziójába.

Nem elég, hogy nyíltan, büszkén, öntelten hangoztatják, hogy ebben a választási rendszerben esélye nincs senkinek ellenük, de felvállaltan, teli pofával háborút hirdetnek. Egy évvel a választások előtt. Ha valaki azt hiszi, hogy a veszélyérzet és az állandó harci idegesség szítása egyenértékű a kormányzással, és valójában ez a normális lelkiállapot, az voksoljon újra a Semjén-félékre. Hogy nulla felelősségel, nagy pofával továbbra is kedvére élősködhessen a tisztességes magyarok nyakán.


KIS MOZGALOMTÖRTÉNET: A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZET HELYZETÉRŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Básthy Ágnes
2017.03.24. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) neve a kultúrában minimálisan is jártas magyar polgárok számára olyan ismerősen cseng, annyira megszoktuk már az alatt a jó pár év alatt, mióta kénytelenek vagyunk egyre terjeszkedő hatalmának árnyékában élni, hogy szinte csak akkor szembesülünk e monstrum végtelenül irracionális jellegével, amikor például el kell magyaráznunk ezt az egészet egy külföldi barátunknak.

Viszonylag ritka képződményről van szó, és a fejlett világban szinte teljesen ismeretlenek a hasonló, nyíltan ideológiai alapú, államilag működtetett kulturális struktúrák. Ugyanígy ritka az olyan jelentős hatalommal rendelkező kultúrpolitikai szereplő, aki olyan nyíltan vállalja és ki is mondja, hogy fütyül a demokráciára, mint Fekete György, az MMA elnöke.


KULTÚRPOLITIKAI MÉRFÖLDKÖVEK


2011-ben a Magyar Művészeti Akadémia, egy korábban kicsiny és jelentéktelen egyesület, köztestületi státuszt kapott, azaz a Magyar Tudományos Akadémiának megfelelő felhatalmazásokat és jogokat. 2012. január 1-én lépett életbe a második Orbán-kormány által konstruált, önmagában is problematikus alaptörvény, amelybe az MMA is belekerült. Azóta is rendszeresen hangsúlyozzák funkciójukat a magyar kultúrában, ami „a létrehozott kulturális értékek védelme, különösen a nemzet művészeti hagyományainak megőrzése, átörökítése és bemutatása”. Fekete György többször is nyíltan fejtegette, hogy az MMA-tagság feltétele az „egyértelműen nemzeti érzület”. 2012 őszén a magyar kormány 2,5 milliárd forintot (8 millió eurót) injektál az MMA-ba, amely összeg azóta évről évre nő, ahogy ez megfigyelhető az MMA költségvetésébe
n:

ITT OLVASHATÓ

AZ AGRESSZÍV KISMALAC

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.03.24.Összehányta a lakás falait, belefújta az orrát a függönybe, belevizelt a padlóvázába. A nappaliban odaszart a szőnyeg közepére. Mikor mindezzel végzett, elégedetten kifújta magát, s mint egy retardált óvodás a homokozóban, karjait széttárva, sajnálkozva állapította meg, hogy milyen leharcolt ez a lakás, és hogy ő személy szerint nem is érti, mások hogyan tudnak ilyen rendetlenségben élni.

De előtte még lelopta a festményeket a falról, és amikor azt hitte, hogy nem figyelnek, zsebre vágott néhány elől hagyott ékszert. 


Amikor lebukott, kikérte magának. Mit képzelnek, mondta felháborodottan, neki ez jár. Azért jár, mert megérdemli. És különben is, aki csak hanyatlani képes, az ne oktassa ki őt jó modorból.

Amikor a viselkedéséről próbáltak vele beszélni, úgy tett, mint aki nem ért semmit az egészből. Még hogy ő lenne az agresszív kismalac? Az igaz, hogy belerondít a tálba, amiből enni kap, de nála ez nem a problémás viselkedés megnyilvánulása. Csupán arról van szó, hogy neki máshol vannak a példaképei, mint azoknak, akiknek Európában. Szokta is mondani, hogy ő keleten van otthon, míg nyugaton csak vendég.

Megpróbálták elmagyarázni neki, hogy vannak bizonyos európai viselkedési normák, és ezekbe nem fér bele, hogy az orrát belefújja a függönybe. A vázába vizelés sem. Válaszul zsebre dugta a kezét, és szotyolát köpött a frissen feltálalt, még gőzölgő levesbe. Hogy mi az európai viselkedési norma, azt én mondom meg, jegyezte meg pikírten.

Vegyenek példát rólunk, mondta. Arról, ahogyan mi élünk. Nálunk odahaza minden nagyon jó. Amikor a tényekkel próbálták szembesíteni, hogy ha tényleg annyira jó ott, akkor miért megy el onnan annyi ember, cinikusan röhögött...

HOGYAN KÉSZÜLJÜNK FEL AZ ÓRAÁTÁLLÁSRA?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2017.03.24.Az óraátállítás kellemetlen hatásait sokan érzik magukon. Fáradtabbak, ingerlékenyebbek lehetünk napokig, sőt hetekig is, de ennél súlyosabb következményekkel is jár, ha „kizökken az idő”. Miért visel meg bennünket ennyire az óraátállítás, és mit tehetünk annak érdekében, hogy ezeket a kellemetlen hatásokat csökkentsük? 


Dr. Hermánné Fogarassy Éva alvásszakértő tanácsai segíthetnek a zökkenőmentes óraátállásban!

- Közeledik a tavaszi óraátállítás: szombatról vasárnapra éjjel 2-kor az órákat átállítják 3 órára. A XX. század közepe óta működő óraátállítás ellen rengetegen tiltakoznak, nemcsak a gazdasági adatokat kérdőjelezik meg, hogy spórolnánk a villanyáram költségeken, hanem komoly egészségügyi vizsgálatokra hivatkoznak, miszerint az óraátállítást követő napokban jelentősen megemelkedik a balesetek, az infarktusok és az agyvérzések száma. Mi erről az Ön véleménye?

– Sajnos egyet kell, értsek a tiltakozókkal és valóban, hitelesek azok az adatok, amik az óraátállítás egészségügyi kockázatait emelik ki. Sőt, szomorú tény, hogy a tavaszi óraátállítás – ami a visszaállás a természetes időre - sokkal jobban megviseli a szervezetet, mint az őszi. Több napon – majdnem 2 héten keresztül, szerencsére egyre csökkenőbb mértékben – valóban több a balesetek, az infarktusok, a stroke-ok mellett a nem halállal végződő vérnyomáskiugrások száma, valamint az alvászavarok és a gyomor- bélrendszeri panaszok száma is...


SZEMNAGYOBBÍTÁS ÉS ORRNYÚJTÁS, AVAGY VÁLOGATÁS A KÍNAI SZÉPSÉGÁPOLÁS LEGFURCSÁBB DARABJAIBÓL

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Mindenttu Dóri
2017.03.23.


Mint az közismert, az ázsiai szépségideál merőben eltér attól, amit mi Európában megszokottnak tekintünk. (Természetesen a szépség relatív, mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mi tetszik neki.) Cikkemben megpróbálok összegyűjteni néhány érdekes „találmányt”, amelyet a kínai nők használnak annak érdekében, hogy a helyi szépségideálnak megfeleljenek. Jó szórakozást!

MIT IS TAKAR PONTOSAN EZ A HELYI SZÉPSÉGIDEÁL?

Egy korábbi írásban már beszámoltunk arról, hogy a hongkongi nők mi mindent megtesznek azért, hogy "európaibbá" váljanak. Ebben a cikkben egyenesen termékmustrát tartok az ázsiai nők naponta használt "szépészeti" kellékeikből. Figyelem, igazán vicces lesz!

VÁLASZ GADÓ GYÖRGY "IRÁNY: A KÁOSZ" CÍMŰ ÍRÁSÁRA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2017.03.24.Nagy tisztelettel ellentmondanék Gadó György Irány: A káosz? című írása néhány megállapításának, mert túlzottan általánosítónak tartom, és pár, szerintem hamis közhellyel sem értek egyet.

Az általánosítás érthető, hiszen a terjedelem nem tesz lehetővé részletes elemzést – hosszabb terjedelmű cikkeket meg a többség sajnos nem olvas. Így az alábbi írás sem lesz ment az általánosítástól.

Magyarországon az ”egy a tábor” taktikája teljesen tönkretette a konzervatív eszmeiség esélyét, úgy tűnik, erre néhányan mostanában kezdenek rájönni. Egyetlen jobboldali – de nem konzervatív – áramlat emelkedett ki markánsan: a Jobbik. De csak annyiban tér el a jelenleg kormányzók irányvonalától, hogy a nyílt államhatalmi erőszak mellett tette le a voksát, a mai alamuszi, lopakodva uralkodó rezsimmel szemben. Jól demonstrálja ezt a párt programja is.

A baloldalon viszont a különböző elképzelések – és a fiatalabb generációk színrelépése – szétfeszítették az MSZP kereteit, ami demokratikus társadalmakban megszokott és érthető. Az „egységben az erő” mítoszában vergődő magyarországi közösség nehezen birkózik meg annak elfogadásával, hogy a különböző ajánlatok között latolgasson, felmérje azok hátrányait és előnyeit – vagyis ne csak szavazzon, válasszon is. Ebben pedig nem segítik az olyan –főként a kormány ellenzékétől származó megjegyzések, mint az ”…egyik mellett/mögött sem körvonalazódik független és tekintélyes szakemberekből álló agytröszt, hogy egy ilyen által elkészített helyzetkép alapján reális és tisztességes szándékú programokkal állhassanak a választók elé egy év múlva”. Persze vannak ennél jóval sarkosabb, árulást, meg egyebeket emlegető megfogalmazások is, de sajnos egyik sem igaz. A tény ugyanis, hogy alakulnak programok, vannak ajánlatok – egyedül a kormányzó erőknek nincs megfogalmazott ilyesmijük. Hogy aztán mitől kéne „függetlennek”, pláne „tekintélyesnek” lennie egy pártprogram megfogalmazásában részt vevő szakembernek, az már egy másik kérdés.

A baloldalon is számtalan elképzelés létezik, ezért is jöttek-jönnek létre pártok a szabadelvű DK-tól a szociális érzékenységet előtérbe helyező Együtt-ig, meg a mostanság kicsit arcát vesztett LMP-ig.


Az MSzP úgy tűnik, egy markáns, „igazságtevő” irányba húzódik a Fizessenek a gazdagok! jelszavával. Ezzel csak az a gond, hogy eddig még sosem járt ez azzal a következménnyel, hogy mindenki gazdag lett: ellenkezőleg – a nagy többség elszegényedett. (Arról már nem is beszélve, hogy a legtöbbször a kisegzisztenciák fizettek: az igazán gazdagok mindig megtalálják a kibújás lehetőségét.) Ennél szofisztikáltabb a DK „Nagyobb felelősséget fent, több lehetőséget lent!” iránytűként megadott jelmondata. A Momentumtól még várható újdonság, remélhetőleg nem ragadnak le a „rendszerváltás befejezésénél”. A demokráciát ugyanis nem lehet befejezni, sem felépíteni, mint valami „szocializmust” – a változásra, alkalmazkodásra való képessége a legnagyobb előnye is a monolit, merev rendszerekkel szemben.
A mai kormány minden árnyalatú ellenzékének azonban van egy nagy gondja: a jelenlegi választási rendszer aránytalanul „díjazza” a nagy pártokat, ezért kétségkívül csak akkor lehet leváltani az épp uralmon lévőket, ha minden szerveződés egy listán szerepel, egyetlen jelöltet állít. (A csak egyénileg megválasztott képviselői rendszer mellett kardoskodóktól megkérdezném: ha egy képviselőt egy ötvenezres kerületben 25001 ember választ meg, hogyan jelenik meg a parlamentben a többi 24999 ember érdeke, értéke?)...