2021. március 1., hétfő

RÁADÁS: NEW AMSTERDAM - VÉSZHELYZET NEW YORKBAN (FILMSOROZAT)

NBC
RTL CLUB / COOL / NETFLIX
Rendezők: Michael Slovis, So Yong Kim
2018-

Az Amerika legrégebbi közkórháza által inspirált új és igen különleges orvosi sorozat a briliáns elméjű és elbűvölő Dr. Max Goodwin, az intézet legújabb orvos igazgatójának történetét követi végig, amint megpróbálja lebontani a bürokráciát, és igyekszik magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtani. De hogyan tudná ő ezt végigvinni? Nos, az orvosok és a személyzet számára ez a törekvés egyáltalán nem újdonság. Az ellentmondást nem tűrő Dr. Goodwin kénytelen teljesen felforgatni a jelenlegi állapotokat, és bebizonyítani, hogy semmi sem akadályozhatja meg abban, hogy új életet leheljen ebbe a munkaerőhiánnyal küszködő és nem sokra tartott kórházba _ amely az egyetlen a világon, ahol képesek egyetlen helyen kezelni ebolás betegeket, a Rikers-szigetről származó rabokat és az Egyesült Államok elnökét -, és visszaadja régi dicsőségét, amely miatt annak idején "felkerült a térképre".

Évadok: 1 2 3 4 5

StáblistaRÁADÁS: REMÉLJÜK, TÚLÉLI A JÁRVÁNYT!

SPEEDZONE
Szerző: VÁLYI ISTVÁN
2021.02.20.


Budapesttől kőhajításnyira áll az időgép, amelyet pár forintért bárki használhat. Csak remélni tudjuk, hogy meg is marad ilyennek nekünk.

PARIZER ÉS POLITIKA

YOUTUBE
EDINA POTTYONDY
2021.03.01.


Az asszony nem ember, a sör nem ital, a parizer nem játék...

ORBÁN ELTÜNTETI A KÍNAI ÉS AZ OROSZ VAKCINA NYOMÁT, EURÓPA ÉRVÉNYTELENÍTHET MINDEN MAGYAR OLTÁSI IGAZOLÁST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszav
2021.03.01.


Orbán becsapja és veszélyezteti az Európai Unió országait és polgárait, amikor a magyar oltási igazolásokból eltünteti, hogy milyen vakcinával oltották be az illetőt. Az Európai Gyógyszerügynökség nem adott engedélyt a kínai és az orosz vakcina európai forgalomba hozatalára, ezért a kínai és az orosz vakcinával beoltott emberek nem számítanak Európában megbízható és hatékony vakcinával beoltott személynek és az általuk bemutatott oltási igazolvány semmit nem ér.

Ezt a baráti fasiszta Lengyelország már jelezte, de ez a jogi helyzet az EU egész területén. Megmondták, az EU által nem engedélyezett vakcina csupán abban az országban érvényes, amelyben engedélyezik. A hatalmas bukás, hogy a magyarok oltási igazolványa semmit nem ér, ha kínai vagy orosz vakcinákkal oltották be őket, csak előszele annak az iszonyatos botránynak és katasztrófának, hogy Orbán engedélyt adatott olyan vakcinákra, amelyekről valójában senki nem tud semmit, nem állnak megbízható tesztek, vizsgálatok és engedélyek mögötte.

Orbán igazi alvilági tempóval “oldja meg” a problémát: módosították az oltási igazolványról szóló rendeletet, és törölték belőle a védőoltás típusára vonatkozó részeket. Ezzel eltűnik a különbség az európai engedéllyel rendelkező vakcinákkal, illetve a kínai és az orosz vakcinákkal beoltott emberek között. Magyarország ezzel becsapja az Európai Uniót, csalást követ el, és veszélyezteti az európai polgárok életét és egészségét. Ha nem engedélyezett vakcinákkal beoltott emberek oltását is egyenértékűnek tekintik, akkor miért ragaszkodnak az európai gyógyszerügynökség engedélyéhez? Akkor bárki olthat bármivel.

Ez csalás, köztörvényes bűnözés, megtévesztés, mert Magyarország olyan oltási igazolásokat állít ki, amelyek olyan oltásokat igazolnak, mintha az igazolás tulajdonosai uniós engedéllyel rendelkező vakcinát kaptak volna. Ennek az lehet a következménye, és az Európai Uniótól elvárható egyetlen logikus lépés, hogy a magyar oltási igazolványokat egységesen elutasítják, mert Orbán eltüntette a kínai és az orosz vakcinák nyomát, ezért a magyar oltási igazolványok nem megbízhatóak. Ezzel Orbán azokat a magyar polgárokat is karanténba kényszerítheti, akiket rendes európai vakcinával oltottak be...

AZ IVERMECTINNEK EGYÉRTELMŰEN POZITÍV A HATÁSA A COVID-FERTŐZÉS ELLEN, MÉGSEM HASZNÁLJUK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.03.01.


Az Ivermectin nem csodaszer, amitől hirtelen eltűnik a vírus, de addig, amíg az oltásokkal előre haladunk, különösen a most induló, sebesen terjedő járványt gyorsan fékezni, a kórházba kerülők számát csökkenteni lehetne vele. Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő szerint az Ivermectin annyira kevés mellékhatással rendelkező gyógyszer, hogyha egy kis remény van rá, hogy valóban jó hatása van az emberekre – egyébként van, ezt ő maga tapasztalta –, akkor használni kell. Viszont a magyarországi engedélyre még várni kell. Kásler Miklós múlt év december elején jelentette be a vizsgálatát, azóta se tudni, hogyan áll. Viszont a fertőzöttek száma napról-napra nő, akiknek elsősorban a betegség korai kezelésében lenne szükségük rá.


Most, hogy elkezdődtek a tömeges oltások a koronavírus ellen, sokan szeretnék megúszni a fertőzést az oltásig. Viszont a berobbant harmadik hullám miatt egyre többen fertőződnek meg. Az Aspirin Protect, a C és D vitamin, valamint az antibiotikum – nagyjából ezek azok a gyógyszerek, amiket a karanténban levő beteg kap. Ön szerint ez elegendő a korai kezelésre?

– Ha valamennyi háziorvos ezt mind adná a fertőzötteknek, már az előrelépés lenne. Sajnos, nem mindenhol történik így, sok helyen azt mondják, hogy szedjen lázcsillapítót és igyon sok teát. Ám mindenféleképpen szükség lenne arra, hogy korai kezelésre elérhetővé tegyük végre az Ivermectint. A legjobb hatása a tünetek megjelenésekor van. Persze, ez se csodaszer, de az esetek nagy részében egy-két nap alatt valóban fordulat következik be a beteg állapotában...

KOMOLY ELISMERÉST KAPOTT A FREESZFE-MOZGALOM

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2021.03.01.


A vírus miatt idén rendhagyó módon adományozták oda a Lábán Rudolf- és a Halász Péter-díjat.


A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház által 2005-ben a magyar kortárstánc legjobbjainak elismerésére alapított Lábán Rudolf-díj kuratóriuma, valamint a Trafó és a Színház folyóirat által 2018-ban alapított Halász Péter-díjat kuratóriuma is úgy döntött, hogy jövőre összevontan díjazza majd a 2020-as és a 2021-es előadó-művészeti teljesítményeket, míg idén csak különdíjakat adományoznak - derül ki az intézet honlapján közzétett tájékoztatásból. 

Mindezt a csonka évaddal magyarázták, szerintük ugyanis a társulatok és a független alkotók az előző évben csak szórványosan tudták bemutatni és játszani a darabjaikat. A korábbi nomináltakkal és díjazottakkal szemben igazságtalan, sőt, méltánytalan lenne, ha a nagyságrendekkel kevesebb bemutató közül választanának. A kuratórium fontosnak tartotta ugyanakkor kiemelni, hogy a különdíjak odaítélésével felhívják a figyelmet az egy-egy naptári éven jóval túlmutató és a hazai kortárs tánc területén kimagasló szakmai tevékenységekre. Ezért idén is döntött a különdíjról, amelyet ezúttal két olyan pedagógusnak - Angelus Ivánnak és Lőrinc Katalinnak - ad át, akik a maguk területén a legtöbbet tették azért, hogy Magyarországon meghonosodhasson és kibontakozhasson a kortárs tánc szemlélete, szellemisége és gyakorlata. 

A Lábán-kuratórium tagja az idén Artner Szilvia Sisso újságíró, kritikus, Bálint Orsolya tánckritikus, újságíró, Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus, Komjáthy Zsuzsanna tánckritikus, Králl Csaba tánckritikus, szerkesztő, Rényi András esztéta, Százados László művészettörténész, valamint Török Ákos tánc- és színikritikus, szerkesztő volt. 

A Halász Péter-díj kuratóriuma is úgy döntött, hogy az elmaradt bemutatók és az előadások folyamatos játszásának ellehetetlenülése miatt a 2020-as Halász Péter-díjat nem adja ki, és a tavalyi premiereket az ideiekkel együtt veszik számításba, amikor jövőre a 2020-as és 2021-es összevont év díjazottjairól döntenek. "Ugyanakkor azt gondoljuk, nem mehetünk el szó nélkül azon fejlemények mellett, melyek talán még a koronavírusnál is súlyosabb csapást mértek a magyar színházi szakma már eleve legyengült immunrendszerére" - fogalmaztak, hozzátéve, hogy ezért

különdíjjal ismerték el azt az akciósorozatot, amelyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói közössége 2020. szeptember 1-jén indított az intézmény autonómiájának megőrzése érdekében...

„NEM TUDOK MÁR SÍRNI, NINCS MÁR KÖNNYEM” – LÁTOGATÁSI TILALOM A BENTLAKÁSOS OTTHONOKBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KÁRMÁN IRÉN
2021.03.01.


Az országos tisztifőorvos a kormány felhatalmazása alapján előre láthatóan 2021. márciusig 16-ig fenntartja az idősotthonok és bentlakásos fogyatékos és pszichiátriai gondozók látogatási tilalmát. Közben a kormány február 16-án előterjesztett javaslatát megszavazva újabb 90-napra meghosszabbította a veszélyhelyzeti intézkedéseket, így akár további hosszabbítás is várható. A türelem egyre fogy, mert vannak, akik a szeptemberi látogatási tilalom bevezetése óta nem látták szeretteiket, hozzátartozóikat. Zárt kapuk mögött, kiszolgáltatva telnek a mindennapok, néha már a halál is megváltásnak tűnik.

Az Átlátszó elsősorban a pszichiátriai gondozó belső állapotainak és nehézségeinek feltérképezésére tett kísérletet, de falakba ütközött, mert kizárólag a központosított intézményi piramis legfelső fokáról érkezett válasz, ezek is inkább statisztikai, technikai jellegűek, az egyes intézményvezetők nem nyilatkozhatnak. A szociális és gyermekvédelmi főigazgatóság alá tartozó fogyatékos és pszichiátriai otthonok lakóinak helyzetéről így semmilyen transzparens adat nem áll rendelkezésre...

MINDEN SZAKÁPOLÓ FELMONDOTT A SZENT IMRE KÓRHÁZ INTENZÍV OSZTÁLYÁN

444.HU
Szerzők: HASZÁN ZOLTÁN, CSURGÓ DÉNES
2021.03.01.


A lehető legrosszabb időpontban jött, hogy az új egészségügyi dolgozóknak március 1-jéig kell aláírniuk az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. A koronavírus miatt ugyanis a kórházak ismét óriási terhelés alatt állnak. A szerződés aláírása körüli dilemmák ugyanakkor előhoztak korábbi problémákat is, amik összeadódtak az új szerződés körüli korábbi aggályokkal.

Ez vezetett például ahhoz, hogy a Szent Imre Kórházban az intenzív osztályon dolgozó mind a 17 szakápoló és 3 orvos is felmondott.


Úgy, hogy közben tele van a covidos részleg súlyos állapotban lévő koronavírus- fertőzöttekkel. Hozzájuk mától más osztályoktól rendelnek át ápolókat. Ami óriási feladat intenzíves ellátásban kevésbé jártas ápolóknak, a mostani nyomás ugyanis nemhogy a beugróknak, a rutinos szakszemélyzetnek is sok...

MERKELY BÉLA: MINDEN MÁSODIK ÉRTESÍTETT ELUTASÍTJA A VAKCINÁT

24.HU
Szerző: VASKOR MÁTÉ
2021.03.01.


...beszámolt arról, hogy a Semmelweis Egyetem munkatársai mintegy 70 ezer oltást adtak be eddig, számos idősotthonban is oltottak.

A rektor várakozásai szerint az oltások beadása után esni fog a megbetegedések száma, súlyos lefolyású esetek pedig nem alakulnak ki.

Mekely Béla szomorúnak nevezte, hogy a házorvosok által az oltás felvételére értesítettek közül csak minden második ember jelenik meg.

Minden egyes vakcina-visszautasítás erősen megnöveli a fertőzés valószínűségét

– fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szív- és érrendszeri betegek különösen ki vannak téve a koronavírusnak, ezért nekik Merkely Béla azt javasolta, hogy ne válogassanak az oltások között, hanem vegyék fel az első felajánlott vakcinát.

A rektor a járvány alakulásáról szólva úgy vélekedett:

előbb-utóbb kialakul az immunitás, a legjobb, ha azt oltással szerezzük meg.

Prognózisa szerint ha az oltottak és a fertőzésen átesettek száma eléri a 6-7,5 milliós arányt Magyarországon, a járvány megáll.

Esélyünk van arra, hogy májusig nagyon jelentős mennyiségű vakcinát tudjunk felhasználni – mondta, majd hozzátette:

bízik abban, hogy ebben az évben teljes mértékben letudjuk a járványt...

ORBÁN VIRTUÁLIS SZÖGESDRÓTTAL ZÁR BE MINKET AZ ORSZÁGBA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.03.01.


„A rendszerváltás óta soha egyetlen kormány sem vetemedett arra, hogy az ország teljes lakosságát büntesse, Orbánék azonban pontosan ezt teszik az oltási igazolványra vonatkozó jogszabály módosításával” – szögezte le portálunknak Falus Ferenc. A korábbi országos tiszti főorvos szerint ez nem más, mint az országot korábban körbezáró szögesdrót visszaállítása, kiutazni nem lehet, de a turistákat fogadjuk. Orbán egyik célja éppen az, hogy a belföldi turizmusra kényszerítse a magyarokat. Mint tudjuk, a belföldi idegenforgalomra már rátették a kezüket a NER-oligarchák, s a járvány okozta gazdasági válság elleni védekezés örve alatt súlyos tíz- és százmilliárdokkal tömték már eddig is meg őket.


Óriási vihart kavart az Orbán Viktor által szignált jogszabály(módosítás), amellyel gyakorlatilag eltörölték a koronavírus-vakcinák személyre szabott nyilvántartását. Mint portálunk az elsők között tegnap megírta, a szombaton megjelent Magyar Közlönyben – temérdek figyelmet kiváltó jogszabály között szinte elrejtve – jelent meg a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) kormányrendelet módosítása. Alig pár szót változtattak meg az eredeti szöveghez képest, de annál komolyabb tartalommal. A lényeg, hogy a jövőben nem fogják sem a felhőbe (azaz az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe, az EESZT-be) továbbítani, hogy egy adott embert milyen oltóanyaggal oltottak be (mi a neki beadott védőoltás típusa), s ez az információ nem fog szerepelni az „oltási igazolványban” sem.

A botrányos és tisztességtelen lépés kormányzati motivációjáról, s céljáról első ránézésre azt írtuk, hogy – amellett, hogy ismét „szabadságharcot” folytatnak a szövetségeseinkkel, azaz az EU-val szemben – ezzel is rá akarják kényszeríteni a kínai (és az orosz) vakcinával szemben nagy tömegeben ellenálló magyarokat azok elfogadására, lehetővé téve a többi között a teljes lekötött ötmillió adag Sinopharm lehívását, amivel minden bizonnyal a NER-urak, valamint a NER-közeli „elvtársak” zsebét tovább gazdagítják. Miközben persze alaposan megnehezítik a magyarok szabad mozgását a világban.


MAGÁRA HAGYOTT ORSZÁG

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2021.03.01.


Elkísértem oltani apámat.

Könnyen lehet, hogy amúgy is elmentem volna vele, de kelleni azért kellett elkísérni - hiába stramm, mozgékony és intéz el napi 3, az oltásnál sokkal bonyolultabb ügyet - mert a magyar államszervezet sajnos képtelen volt megszervezni, hogy a magyarokat az életük veszélyeztetése nélkül, biztonságos körülmények között oltsák be. Mielőtt megkapta az értesítést a háziorvosától, sorra olvastam és néztem a beszámolókat a kórházi oltópontokon tapasztalt káoszról, a zárt térbe szervezett lökdösődős sorbanállásról, az akár egy-másfél órára közös légtérbe terelt többszáz idős emberről.

Így történhetett, hogy amikor meghallottam, hogy végre-végre megkapta a behívót, ráadásul mázlija van és Pfizert fog kapni, az előre elképzelt és tök jogos ünneplés helyett először csak aggodalmat éreztem.

Tök profin kihúzta egy évig, hogy az utolsó pillanatban fertőződjön meg?

Úgy mentem vele, hogy ha kell, harcolni fogok. Mármint nem fizikailag a kivezényelt katonákkal, hanem azért, hogy a lehető legkevesebb időt kelljen odabent töltenie, miközben én állok sorban helyette.

De már két perccel azután, hogy összetalálkoztunk a Rókus kórház előtt, világossá vált, hogy ezúttal hála istennek feleslegesen aggódtam. A Rókus ugyanis tök jól megszervezte az oltópontját. Az érkező oltandókat a kórház főbejárata előtti járdán felállított, két végén nyitott katonai sátor fogadja. Ebben egy hosszú asztalhoz odaülve tölthetik ki a két kitöltendő dokumentumot, vagyis a beleegyező nyilatkozatot és az egészségi állapotukra és a beszedett gyógyszereikre rákérdező hosszú kérdőívet. A sátorba mindig annyi embert engednek be az utcán álló sorból, ahánynak akad ülőhely, egymástól biztonságos távolságban...

BIRTOKUNKBA KERÜLT A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MODELLVÁLTÁSÁT BEMUTATÓ PREZENTÁCIÓ

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS / FELSŐOKTATÁS
Szerző: UZONYI ÁDÁM
2021.03.01.


Az Átlátszó Oktatás birtokába jutott az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) származó prezentáció, ami a Szegedi Tudományegyetem modellváltását mutatja be. A dokumentum az új működési struktúrát szemlélteti, és oldalakon keresztül önmagát ismételve veszi sorra a modellváltás előnyeit, amelyeket a kormányközeli Századvég Alapítvány felméréseivel támaszt alá.


A prezentációból kiderül, hogy adózási szempontból sokat spórolhat az egyetem a modellváltással, hiszen közhasznú jogállása miatt helyi és társasági adók fizetésére nem lenne köteles. Bár ehhez hozzáteszik, hogy ez csak addig igaz, amíg az egyetem nem végez vállalkozási tevékenységet. Az ITM-től származó irat megjegyzi azonban, hogy a felsőoktatási intézményhez kapcsolódó, de jogilag elkülönülő cégeikben tudnak mégiscsak vállalkozási tevékenységet végezni...

A HÉTVÉGÉN ÚJABB ÁLLAMI VAGYONELEMEK KERÜLTEK INGYENESEN EGYHÁZI KÉZBE

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.03.01.


Miközben a Freeszfe Egyesületet ízekre szedte a jobboldali sajtó, mert nyílt és financiális pályázaton elnyert egy ingatlant, most mélyen hallgat, amikor Orbán a közösből juttat bő tucatnyi ingatlant az egyházaknak – ingyen
.

Szemben a 2018-as 150 milliárdos állami áldással, 2019-ben bő 30 milliárdot tervezett a kormány egyházi támogatásként, bár az év végén sikerült némileg kibélelni a perselyeket: mintegy 515 millió forint jutott öt katolikus szervezetnek, 4 milliárd 912 millió forint kilenc református fejlesztésre és 80 millió forint egyetlen evangélikus célra.

Az mfor.hu adatai szerint a tavalyi járványhelyzet kihatott a bőkezűen forintosítható hitéletre is, de azért még nem uralkodott el az anorexia az egyházfők körében. A kormány májusban, amikor némileg enyhítettek a járványhelyzet okozta megszorításon, 1,16 milliárd forint egyszeri jelleggel történő átcsoportosítását rendeltek el azonnali hatállyal. Történt mindez azt követően, hogy márciusban már megtámogatta 2,7 milliárd forinttal az egyházi épített örökség védelmét a kormány a rendkívüli tartalékból és a Bethlen Gábor Alapítvány már alanyi jogon rendelkezhetett 7,2 milliárddal...

ÍGY PUMPÁLTÁK FEL A FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMÁT - AZ ÚJ MÓDSZERTAN MINTEGY 150 EZER ÚJ FOGLALKOZTATOTTAT HOZOTT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.03.01.


Az idén januárban valójában majdnem négyszer annyival csökkent a foglalkoztatottak száma, mint amennyi a KSH által közzétett adatokból kitűnik. Az eltérést a megváltoztatott módszertan magyarázza.


2021 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 537 ezer fő volt, ami 55 ezer fővel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában – tette közzé a KSH. Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában kitért arra, hogy a járvány harmadik hullámában sok tízezren veszíthetik el a munkahelyüket. A miniszterelnök még az adatok közzététele előtt azt mondta: jelenleg 55 ezerrel kevesebb embernek van munkája, mint egy évvel ezelőtt, így a következő hónapokban legalább ennyi munkahelyet kell létrehozni.

A számokat részletesebben megnézve ennyi munkahely létrehozása közel sem lehet elegendő. Legalábbis akkor, ha legalább a korábbi foglalkoztatottságot tartani szeretné a kormány. Valójában ugyanis egyáltalán nem annyi az annyi. Már tavaly jeleztük, hogy az idén januárban jókora javulás várható a munkaügyi statisztikában. Nem mintha többen dolgoznának, hanem azért, mert megváltozott a módszertan. (Azt pedig mindig érdemes szem előtt tartani, hogy statisztikai szempontból foglalkoztatottnak számít, aki a kérdezést megelőző héten legalább 1 órányi jövedelmet biztosító munkát végzett – akár itthon, akár külföldön.)...

VAN ÉLET A NER-EN KÍVÜL? ÉS AZON BELÜL? PÁLINKÁS JÓZSEF ÉS NAVRACSICS TIBOR VITÁJA

VÁLASZONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.03.01.


Mindketten voltak miniszterek Orbán-kormányban, csúcspozíciókat is betöltöttek – Navracsics Tibor EU-biztosként, Pálinkás József a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként. Világlátásuk, habitusuk is nagyon hasonló. A stratégiájuk viszont homlokegyenest ellentétes. Pálinkás kiszállt a Fideszből, nemrég saját pártot alapított, Navracsics pedig a rendszer perifériáján bár, de mégiscsak azon belül van. Melyik az észszerű, melyik az erkölcsös stratégia a szabadelvű, polgári, jobbközép gondolkodású értelmiségi számára? Navracsics és Pálinkás vitájában nem csak ezt járjuk körül, hanem azt is, van-e értelme az egyetemek éppen zajló, hirtelen magánosításának...

CSATAVESZTÉSEK A VÍRUSHÁBORÚBAN

NÉPSZAVA
Szerzők: HARGITAI MIKLÓS, ROSTOVÁNYI ANDRÁS
2021.03.01.


Milyen okok vezettek oda, hogy a harmadik hullámra a terjedési sebességet és a halálozási arányt nézve is a legrosszabb helyzetű országok közé kerültünk?


1. A járványügy intézményrendszerének felszámolása

Nem mai történet, de a mára is közvetlenül hatással van: a mindent központosítani igyekvő Orbán-kormány 2016-ban a bürokráciacsökkentés jelszavával felszámolta az önálló Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ), és benne Európa egyik lehatékonyabb, sok évtizedes múltú járványügyi szervezetét. Az ÁNTSZ-t öt intézmény alkotta: Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI), Országos Közegészségügyi Központ (OKK), Országos Epidemiológiai Központ (OEK), Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI). Ezek az átszervezés során mind átalakultak vagy más intézményekbe (esetenként az egészségügyet felügyelő minisztériumba) olvadtak, ami szakemberek sokaságának elvándorlásával, a laborkapacitás szűkítésével, a felelősségek megkérdőjelezésével járt. Két éven belül kiderült, hogy a kormány által kierőszakolt struktúra működésképtelen, ezért 2018 végén új átalakítást jelentettek be, amely 2019-ben meg is kezdődött. A 2020 februárjában jelentkező világjárvány így szétzilált, korlátozottan működőképes állapotban találta a hazai népegészségügyet, aminek közvetlen következménye, hogy a kontaktkutatásban és a tesztelésben látványosan alulteljesítünk még regionális összehasonlításban is.

2. Szakmai helyett politikai irányítás

Miközben számos európai országban az állami járványvédelem vezetője irányít, Magyarországon a védekezést a jogi végzettségű, kizárólag politikai munkatapasztalattal rendelkező miniszterelnök vezérli, néha a hozzá befutó (a külvilág számára átláthatatlan) információk, néha az ösztönei alapján. Ebből az irányítási rendből következik, hogy a védekezés „arcául” választott tiszti főorvossal rendszeresen a szakmai evidenciákkal vagy a saját, néhány nappal korábbi álláspontjával ellentétes állításokat mondatnak ki, hiszen mindig igazodnia kell a miniszterelnök gyorsan változó véleményéhez. A járvány kezdete óta soha nem fordult elő, hogy Müller Cecília ne követte volna le azonnal, kritika nélkül a kormányfő akár 180 fokos fordulatát egy-egy szakmai kérdésben – az iskolabezárástól a maszkviselés szükségességén át a tesztelés indokolt mértékéig –, ami abszolút egyedülálló Európában...

MÓDOSULT AZ OLTÁSI STRATÉGIA, ÚJABB 280 EZER ADAG OROSZ VAKCINA ÉRKEZIK – KORONAVÍRUS ÖSSZEFOGLALÓ

MÉRCE
Szerző: kovács blanka
2021.02.28.


4 469 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést vasárnapra, ezzel 428 599 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 72 beteg, így az elhunytak száma 14 974 főre emelkedett. Eddig 677 682 fő kapott oltást, akik közül 249 499-en már a második oltását is megkapták – derült ki a kormányzati koronavírus weboldalon található közleményből. A beoltottak között immáron Orbán Viktor is ott van, ugyanis a miniszterelnök a mai napon megkapta kínai Sinopharm oltást. De kiszivárgott az új oltási stratégia is, valamint kiderült, hogy a védettséget igazoló okmányban mégsem lesz benne, ki milyen oltást kapott. Napi koronavírus-összefoglaló következik.


Orbán Viktort is beoltották

Megkapta a koronavírus elleni oltást a miniszterelnök, aki minderről egy videót is közzétett Facebookon. Ebben elmondta, a harmadik hullám erősebb lesz, mint az előző kettő volt, így mindenkit arra kér, hogy regisztráljon, oltassa be magát és bízzon a magyar szakemberekben...

LUXUSJACHT, LETARTÓZTATÁS ÉS VISZÁLY, A MAGYAR ÁSVÁNYVÍZKIRÁLY BUKÁSÁNAK TÖRTÉNETE

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.03.01.


Tervekben szerepel a társaság horvátországi leányvállalatának tulajdonában lévő hajó értékesítése. A nettó eladási árat 1 milliárd forint összegben határozta meg társaság.


Ezzel az egészen meglepő kijelentéssel sokkolta az ország egyik legnagyobb, éppen csődből menekülő ásványvízgyártója 2020 elején a hitelezőit. Azokat a hitelezőket, akiknek ugyanebben az üzleti tervben azt ajánlották fel, hogy a pénzüknek csak a felét fizetik ki. A hajó ráadásul egy elég eufemisztikus kifejezés, valójában ugyanis egy 34 méteres luxusjachtról volt szó, amit kilenc évvel ezelőtt némi kedvezménnyel még 6,9 millió angol fontért, azaz akkori árfolyamon nagyjából két és fél milliárd forintért árultak.

A cég harmincoldalas megmentési tervébe elrejtett két mondat sok mindent magába foglal abból, hogy mi vezetett az Aquarius-Aqua csoport bukásához. Kezdve attól, hogy mi szüksége volt egy ásványvízgyártónak egy hatalmas jachtra, folytatva az ebből eredő konfliktusokkal, egészen a zűrös ügyekig. A leírtak ráadásul nem is fedik a valóságot, a jacht ugyanis jogilag sosem volt a vállalat tulajdonában...

MIÉRT RENDELT ORBÁN KÍNAI VAKCINÁT, HISZ ÁRA A DUPLÁJA AZ ELFOGADOTTNAK

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.03.01.


Beoltatta magát a Orbán Viktor a kínai Sinopharm vakcinával. A Facebookon is kiposztolta, hogy ezzel is felpörgesse az oltási kampányt – írja a Washington Post. A cikk megemlíti, hogy az Unióból nem érkezik elég gyorsan vakcina, valamint azt is, hogy a miniszterelnök a kínaiban bízik leginkább. A világgazdasági válság ellenére soha nem voltak ilyen jók a két ország, Kína és Magyarország közti kereskedelmi mutatók. A CGNT a Budapesten akkreditált kínai nagykövetet idézte. Az IPI csatlakozott az Európai Bizottságnak címzett levélhez a magyar média torzulása miatt.

A Washington Post is lehozta a Reuters tudósítását Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséről, amelyben tudatta, hogy beoltatta magát a Sinopharm kínai vakcinával, hogy felpörgesse az oltási kampányt. A cikk hangsúlyozza, hogy Orbán Viktor kommentjével kiegészítve: az Unióból a tervezettnél lassabban érkeznek a megrendelt oltóanyagok, s ha most nem lennének az országban orosz és kínai oltóanyagok, nagy bajban lennénk. Korábban Orbán azt nyilatkozta, ő a kínaiban bízik a legjobban.

Von der Leyen lemondását követelik

A brit Daily Express vasárnapi kiadványában össztűz alá vette Charlie Weimers Ursula von der Leyen bizottsági elnököt. A svéd képviselő még a lemondását is követelte. Egyrészt azért, mert a vakcina-kampányban szerinte az Európai Bizottság elnöke adminisztrációs katasztrófát idézett elő, s emiatt került sor arra, hogy egyes nemzetek, mint például Németország és Magyarország megbontották az uniós egységet, az uniós szolidaritást, mivelhogy saját menedzselésben szerzik be a Covid-elleni oltóanyagokat. Saját nemzeti érdekeiket előtérbe helyezve fittyet hánytak az uniós, egységes közbeszerzésnek – vélte Weimers. Németország először 30 millió Pfizert rendelt, nemrégiben pedig 50 millió Modernát. Magyarország pedig olyan vakcinát, amit nem engedélyezett egyelőre se az Unió gyógyszerügyi hatósága, se a WHO.

Hatezer diákkal számolnak

A Budapesten akkreditált kínai nagykövet, Qi Dayu a magyar-kínai kapcsolatokról nyilatkozott szuperlativusokban az angol nyelvű kínai CGNT csatornáján. A világgazdasági válság ellenére soha nem voltak ilyen jók a két ország közti kereskedelmi mutatók, ami az „Egy övezet, egy út” – Kína európai terjeszkedését hirdető magyar nyitással vette kezdetét. 5,5 milliárd dollárt is meghaladta a magyarországi kínai befektetés értéke. A kulturális kapcsolatok is bővülnek, aminek egyik leglátványosabb eleme lesz a Shanghai's Fudan University 2024-ben induló, 6000 diákkal számoló képzése, amely a nagykövet szerint a magyar egyetemisták számára versenyképes nemzetközi ismereteket fog nyújtani, s remélhetőleg a kínai felsőfokú oktatás regionális központja épül ki Budapesten. Az erről szóló cikk összegzi, hogy kétoldalú kapcsolatoknak nagy lendületet a Sinopharm vakcina vásárlása adott, amelyből márciusban és áprilisban több mint 1 millió érkezik, májusban pedig további 3,5 millió. A magyar egészségügyi szakemberek biztonságosnak és hatékonynak ítélték meg Sinopharmát, a magyar illetékes minisztérium szerint megfelel a magyar normáknak – fogalmazott a nagykövet, aki azt is elmondta, hogy Magyarország május végére így lesz képes beoltani 6-8 millió embert. Eddig 27 országba szállítottak nagyobb mennyiséget a Covaxszal kötött megállapodás keretében – mondta.

Híresztelések alapján

Még a Radio Fiji, Fidzsi-szigeteki rádióban is téma Orbán és a kínai vakcina. Egy 90 éves magyar bácsi kálváriáját meséli el, aki nem volt hajlandó elfogadni a kínai vakcinát, s azzal fenyegették meg, hogy akkor a sor végére kerül. Hogy mennyire igaz a hír, nem tudhatjuk, mindenesetre a cikk számos, a közösségi hálón megjelenő információra is hivatkozik összehasonlításképpen. Figyelmeztet arra is, hogy 60 év felettieken nincs visszaigazolt teszteredmény. Gulyás Gergelyt is idézik, aki szerint a kínai szer ára másodlagos a Covid miatti gazdasági károkhoz képest. Hisz egy kínai vakcina kétszer annyiba – 10 ezer Forintba kerül, mint a BioNTech terméke. A cikk szerzőjeként a News Desk – a hírszerkesztőség van feltüntetve. Ugyanezt a cikket a német NTV-n is megtaláltam.

A Népszava következő?

A Süddeutsche Zeitung pedig arról értesít, hogy végérvényesé vált a döntés, amitől eddig csak tartottak – legfőképp a független médiumoknál dolgozó újságírók – a magyar posta júliustól nem terjeszti többé a napilapokat. Ami elsősorban a Népszavát és olvasóit sújtja.
Önként távozhat Néppártból a Fidesz

A Der Spiegelben arról olvashatunk, ami az elkövetkező napokban ismét forró téma lesz: Orbán Viktor megfenyegette az Európai Néppártot, ha utóbbi megváltoztatja az eljárási szabályzatát, akkor a Fidesz kilép a konzervatív pártcsalád kötelékéből – írta meg a magyar kormányfő levélben Manfréd Weber frakcióvezetőnek. A szerdán szavazásra kerülő új eljárási szabályozás szerint csoportosan fel lehet függeszteni a párttagságot és csoportosan egy egész pártot is ki lehet majd zárni. S mindehhez a szavazatok 50 százalékánál egyel több lesz szükséges. Amennyiben megszavazzák az új eljárásrendet, heteken belül az utcán találja magát a Fidesz, feltéve, hogy előtte nem távozik önként az Európai Néppártból.

A Klubrádió miatt fordulnak ismét a bizottsághoz

A Nemzetközi Sajtó Intézet, az IPI is csatlakozott aláírásával ahhoz a levélhez, amit 16-an küldtek meg az Európai Bizottság egyik alelnökének, Margrethe Vestagernek. Ebben azt írják, hogy nem először fordulnak a bizottsághoz a magyar médiát ért támadások okán, azaz a hirdetési piac eltorzítása, a médiaverseny- és a médiapluralizmus felszámolása miatt. Most pedig leginkább a Klubrádió miatt fordulnak ismét a bizottsághoz, hogy azonnal kezdjék meg a tarthatatlan médiahelyzet kivizsgálását, mert uniós törvényeket sért a magyar kormány legutóbbi, a Klubrádiót ért döntésével is. A magyar médiapolitikát átveszi Lengyelország, s majd jön utána a többi ország, ezért az uniós közösség demokráciáját féltve az Európai Bizottság intézkedése sürgős és elodázhatatlan – zárta levelét a 16 aláíró.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

A FIDESZ KOMOLY REMÉNYEKET FŰZ A NAGYIPARI GYURCSÁNYOZÁSHOZ

TELEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2021.03.01.


Előnytelen a Fidesznek, ha az ellenzéknek sikerül a 2022-es választást Orbánról szóló népszavazásként keretezni, ezért a következő egy évben azon lesznek, hogy a választás fő kérdése Orbán vagy nem Orbán helyett Orbán vagy Gyurcsány legyen. A taktika papíron megvalósíthatónak tűnik, azonban még a Fidesz szavazói közül sem gondolja mindenki, hogy Gyurcsány lenne a baloldal vezetője, az ellenzékiek közül pedig pláne nem.


„Nem az esik jól, Gyurcsány úr, hogy gyurcsányozunk. Nekünk az esne jól, ha ön eltűnne a magyar közéletből.”


Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője ezt arra válaszul mondta a parlament tavaszi ülésszakának első napján, hogy Gyurcsány Ferenc, korábbi miniszterelnök arról beszélt, hogy a fideszeseknek lelki kielégülést okoz a gyurcsányozás. Bár Kocsis szerint a kormánypárti politikusoknak jobb lenne, ha Gyurcsány lelépne, az elmúlt napokban bedurrantott kormányzati kommunikáció ennek épp az ellenkezőjéről árulkodik.

A Fidesz újonnan turbófokozatra kapcsolta a gyurcsányozást, amely 2022-ig a párt egyik legfontosabb politikai-kommunikációs fegyvere lesz...


CSAK ANNAK ADNAK, AKINEK MÁR VAN: A SZEGÉNYELLENES LAKÁSFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁSRÓL

MÉRCE
Szerző: KISZELY TIBOR
2021.03.01.


Tavaly ősszel jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, hogy újabb lakástámogatási programot indít a kormányzat. A több elemből álló javaslatcsomagról a Mérce is beszámolt ebben a cikkben. Novemberben a parlament szokásához híven gyorsan el is fogadta az ehhez szükséges törvények módosítását „otthonteremtési akcióterv” néven. Egy hónappal később már módosítani kellett a csomagot, és még év végén is nagy volt a bizonytalanság a részleteket illetően.

A legnagyobb érdeklődést a lakásfelújítási támogatás váltotta ki, hiszen ehhez nem kell lakást venni vagy építeni, mint a CSOK vagy az adókedvezmények (áfa csökkentés, visszaigénylés) esetén, tehát sokkal több család tudja igénybe venni. Egy pillanatra felmerült a remény, hogy talán a társadalom alsóbb rétegei is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A lakásfelújítási támogatást 2021. január 1. és 2022. december 31. között egyszer kérvényezhetik a gyermekes családok, melynek során a számlával igazolt felújítási költségek 50%-át, de legfeljebb 3 millió forint támogatást lehet (vissza!)igényelni.

Tehát először ki kell fizetni a teljes költséget, és utána a felét vissza lehet kapni, ha minden jól megy. Röviden és velősen, a kormány annak ad pénzt, akinek már van.

Maximális támogatás esetén 3 millió forintot kap az, akinek már van 6 millió forintja...

KORLÁTOZÁSOK NÉLKÜL, MEGÁLLÍTHATATLANUL - A 4 LEGFONTOSABB CIKK

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.03.01.


- Egyelőre megállíthatatlanul terjed a vírus a harmadik hullámban

- Mind a 106 választókerületben lesz előválasztás, civilek is indulhatnak

- Trump nem alapít új pártot és nem zárja ki az indulást 2024-ben

- „Az ellenzéket és a kormányt ugyanazok pénzelik” – Gődény és hívei a Hősök terén tüntettek

ITT OLVASHATÓ

A NÉP SZOLGÁLATÁBAN

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2021.03.01.


Zuzana Čaputová köztársasági elnök elengedhetetlennek tartja, hogy önvizsgálatot tartson a kormány és mérlegelje a politikai felelősségét a kialakult járványhelyzetért. Nem elég az egészségügyi miniszter leváltása – jelentette ki az államfő a Markíza TV vasárnap délutáni, „Testre szabva" című vitaműsorában. (…) Az államfő szerint, az egészségügyi minisztérium volt kitéve a legnagyobb megpróbáltatásoknak az elmúlt egy esztendő alatt, és ezért a tárcának újraindításra (restart) van szüksége. Zuzana Čaputová értékeli Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter munkáját, és véleménye szerint, a leváltása a koalíciós pártok megegyezésén múlik. (…) Zuzana Čaputová konstatálta, hogy a kormány bírálata sokszor „a helyzet javítására irányuló kétségbeesett próbálkozás". Úgy érzi azonban, ha elhangzik a bírálat, akkor a kabinet vagy annak egyes tagjai áldozatnak érzik magukat. „Pedig az áldozatok a temetőkben nyugszanak. Már túlléptük a 7 ezres határt a halálos áldozatok számánál. Az áldozatok borzalmas állapotban fekszenek a kórházakban, és úgy tűnik, mintha a kormány ezt nem venné észre" – tette hozzá.(bumm.sk)

Az elnök asszony leszedte a keresztvizet az egész kabinetről. Természetesen nem tudom megítélni, hogy Szlovákia első emberének igaza van-e, vagy sem. Tényadatok következnek: az 5 millió 450 ezer lakosságú északi szomszédunknál – 308.083 regisztrált megbetegedés mellett – 7.189 személy hunyt el a járvány következtében, a 9 millió 810 ezer népességű Magyarországon – 428.599 igazolt fertőzéssel – 14.974 honfitársunk vesztette életét. Mindkét országban válságos a helyzet, mindkét országban csúcsra kell járatni az egészségügyet, a számok összevetése (rangsorolása) méltatlan lenne a drámai szituációhoz.

A Szlovák Köztársaság legmagasabb közjogi méltóságát betöltő személy – a nép közvetlen /!/ választottjaként – úgy érezte, hogy szólnia kell, nem is akárhogyan. Szigorú hangnemet ütött meg, és felhívta a végrehajtó hatalom képviselőinek figyelmét arra, hogy energiájukat és drága idejüket ne önsajnálatra, hanem a járvány leküzdésére fordítsák, hiszen az igazi áldozatok a szenvedő betegek és a halottak, nem pedig a kormány tagjai. A miniszterek jöhetnek-mehetnek (ez a dolog természetes rendje), a kiélezett helyzetben azonban csak egyetlen kiemelt fontosságú ügy lehet: a járvány megfékezése, az életek mentése. A televíziós beszélgetés során az államfő azt is elmondta, hogy fejetlenség uralkodik az ország vezetésében és nem megfelelő a kormányzati kommunikáció. „Ez állandó probléma. Semmiféle változás nem tapasztalható ezen a téren". Az államfő a politikai kultúra megváltoztatását sürgette. „Ezt elengedhetetlennek tartom" – hangsúlyozta...

ÉRDEMES-E PÉNZT FEKTETNI AZ INGYENES FELSŐOKTATÁSBA?

G7.HU
Szerzők: SIMÓ MÁRTON, VÍGH ÁDÁM
2021.02.28.A Rajk Szakkollégium, a Budapesti Corvinus Egyetem egyik szakkollégiuma tavaly ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, két másik jubileummal egyetemben: a Neumann János-díj 25. és a Herbert Simon-díj 15. évfordulójával. Az egész éves ünnepségsorozat elemeként 2020 januárjában a szakkollégium diákjaiként egy operatőrrel elutaztunk az Egyesült Államokba, az út során ellátogattunk számos neves egyetemre, ahol személyes hangulatú interjúkat készítettünk 11 korábbi díjazottal.

A bostoni MIT (Massachusetts Institute of Technology) kampuszán beszélgettünk Joshua Angristtel, aki 2011-ben nyerte el a Rajk Szakkollégium Neumann János-díját és látogatott el Budapestre. A professzor elsősorban ökonometriával foglalkozik, és méltán híres arról, hogy képes a közgazdaságtannak ezt a sok szempontból technikai és bonyolult területét egyszerűen és érthetően átadni. Erre építve tartozik a nevéhez több olyan sikerkönyv, amelyek a közgazdasági empirikus adatelemzés jól megfogható hasznát és izgalmát emelik ki – a Mostly Harmless Econometrics és a Mastering Metrics: The Path from Cause to Effect -, valamint természetesen számos tudományos cikk, melyek könnyen elérhetőek az MIT oldalán található profilja alatt...

SZABAD SZEMMEL - ORBÁN LEVELE NEM FENYEGETÉS, INKÁBB AJÁNDÉK

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.03.01.


Politico


A néppárti frakció több tagja is úgy nyilatkozott, hogy a Webernek küldött levél nem annyira fenyegetés, mint inkább ajándék, és remélik, hogy Orbán Viktor tartja a szavát. Azaz valóban kiválik a csoportból, ha ott a várakozásoknak megfelelően kétharmad áll ki az új szabály mellett. A portál megjegyzi, hogy a Néppárt igazából nincs rászorulva a magyar képviselőkre, mert azok távozása után is a legjelentősebb erő maradna az Európai Parlamentben. Jelenleg 187 tagja van, ez csökkenne 12-vel. Ugyanakkor a nagy rivális szociáldemokraták csak 145 képviselőt tudnak felmutatni a 705 fős testületben.

Frankfurter Rundschau

Az Európai Néppárt konzervatív alelnöke, az osztrák EP-delegáció vezetője úgy reagált Orbán Viktor bejelentésére, hogy ti. a Fidesz kilép a pártcsaládból, ha a frakció két nap múlva jóváhagyja, hogy a tagpártok összes képviselőjét fel lehessen függeszteni, illetve ki lehessen zárni, szóval, Othmar Karas azt mondta, hogy nem hagyják magukat zsarolni. Így szerdán mindenképpen megszavazzák a javaslatot. Ő maga pedig ragaszkodik ahhoz, hogy a néppárti képviselőcsoport az értékek és a jogok védelmezőjeként befelé is hiteles legyen.

A jelentés hozzáfűzi, hogy ha most valóban meglesz a változtatás, akkor a következő hetekben megszülethet a döntés a fideszes törvényhozók sorsáról. Már ha annak nem megye elébe a magyar párt a kilépéssel.

Spiegel

A néppárti képviselőcsoport egyik bennfentese kijelentette: remélhetőleg Orbán nem tágít a bejelentésétől, mert fenyegetése sokak számára ösztönzést jelent, hogy tovább kell menni ezen az úton. És végre egyértelműen el kell határolódni a Fidesztől.

Süddeutsche Zeitung

A Néppártnak immár színt kell vallania, mert Orbán Viktor az elővágással kierőszakolja azt a döntést, amelyet pedig még hosszú ideig el lehetett volna odázni. Így értékeli a kommentár, bár megjegyzi, hogy a Néppárt már egy ideje se kiköpni, se lenyelni nem tudta a Fideszt. Most azonban elmozdult a holtpontról a dilemma, noha látni lehetett, hogy a magyar kormány mind messzebb kerül az EU-tól. Lásd a járványt, a vakcinák beszerzését, a bevándorlást, az alapértékeket, a sajtót, valamint a kultúrát.

Az amúgy is rossz hangulat előreláthatólag még kedvezőtlenebbre fordul, miután Brüsszel már 10 éve nehezményezi az illiberális demokráciát, a magyar különutasságot és a grasszáló korrupciót. Ám Budapest minden kritikát úgy vesz, hogy az sérti a népet és az országot. Ezzel szemben azt hangoztatja, hogy az unió csigalassúsággal működik, nem konyít a dolgokhoz, belügyekbe avatkozik bele és elnyomja a keleti tagok kultúráját. A hang Budapesten egyre élesebbre váltott.

A német kereszténypártokkal az élen az EPP úgy csinált, mintha Orbán gyerek volna, akit még nevelni kell. Ám most megvan a megállapodás a strasbourgi képviselőcsoportban, hogy akár egy egész nemzeti delegációnak ki lehet tenni a szűrét, jóllehet egyesek azt remélték, hogy a Fidesz megy magától is, isten hírével. Mások abban hittek, hogy felülvizsgálja irányvonalát.

Ám a múlt év végi jogállami vita során kiderült, hogy Orbán nem enged. És mivel a magyarok jövőre választanak, fel kell tételezni, hogy ez csak még több konfrontációt eredményez, mind Magyarországon belül, mint az unióval. A kormányfő azonban most emeli a tétet, vagyis döntés elé állítja a Néppártot. Tőle egyáltalán nem idegen az ilyen zsarolás, sőt, most még megvan rá az oka is van. Hiszen nem kétséges, hogy az új működési szabályzat esetében Lex Fideszről van szó.

New York Times

A vezércikk rámutat, hogy eljött a vakcina diplomácia ideje, mert amikor a járvány végigsöpör a világon, akkor globálisan kell megtenni az ellenlépéseket is, de nem úgy, hogy Oroszország és Kína csinálja. Amerikának két dolgot kell szem előtt tartania: amíg lesznek körzetek, ahol változatlanul szedi áldozatait a kórokozó, addig fennmarad az általános fenyegetés. Sőt újabb variánsok alakulnak ki, amelyek megkérdőjelezhetik a meglévő vakcinák hatékonyságát.

Ezen felül az USÁ-ban jó 45 millióan kapták meg az oltást, ami a lakosság 14%-nak felel meg, az alacsony jövedelmű államok közül viszont csupán 7 % jutott odáig, hogy bárkinek is beadja az ellenanyagot. Márpedig ez hatalmas szakadékot jelent. Nem véletlenül mondta azt a WHO főigazgatója, hogy újabb tégla épül be az egyenlőtlenség falába a tehetős és nincstelen országok között.

Az azonban jó hír, hogy a világ végre odafigyel erre a tényre. Biden ezen a területen is szakított elődje politikájával és 4 milliárd adagot ígért a fejlődő államok megsegítésére. Francia kollégája azt sürgeti, hogy ne pénzt, hanem vírus elleni szert adjanak az afrikai kormányoknak. Az persze Amerika elemi érdeke, hogy ne engedje át a terepet az autokrata Moszkvának és Pekingnek.

Utóbbi kettőnek megvan a maga baja, hiszen pl.a kínai szer hatásosságát nem támasztják alá hiteles információk, de sok szegény ország számára még így is jobb, mint a semmi. A WHO első embere ugyanakkor arra panaszkodik, hogy túl sok állam és gyógyszergyár kétoldalú külön megállapodásokkal próbálkozik, ily módon viszont háttérbe szorul a 3. világ. Ezért jó az ENSZ szakosított szerve részéről a Covax kezdeményezés, mert az összefogja e téren az erőfeszítéseket.

Bidennek ugyanakkor meg kell győznie az amerikaiakat, hogy az oltóanyagnál ne csupán saját magukra gondoljanak. Mert az erkölcs, a józan ész és a nemzeti megfontolások egyaránt azt diktálják, hogy az ország álljon a harc élére a gonosz, kicsi tüskés vírus ellen.

The Times

A konzervatív lap egyáltalán nem tekinti ördögtől valónak, hogy Putyin és Hszi is szállít vakcinát külföldre. A kommentár szerint az oltásdiplomácia körüli aggályok mélyen képmutatóak. Főként Oroszország persze nagy diplomáciai előnyöket húz az EU-s beszerzések körüli totojázásból. A szerb miniszterelnök pl. kijelentette, miután országa igencsak jól áll az oltásokat tekintve, hála a Szputnyik V-nek, hogy itt nem geopolitikai kérdésről van szó. Az egészség megóvása a lényeg, és ez így is van.

A demagóg Orbán Viktor ugyanakkor a rá jellemző módon pocskondiázta Brüsszelt, amikor több millió orosz adagot rendelt. Von der Leyen viszont visszalőtt és azt kérdezte, hogy Oroszország miért ajánl fel ekkora segítséget más országoknak, amikor a saját lakosságát csak igen lassan képes beoltani. Moszkvának természetesen meg vannak a maga törekvései, már túl a jó szándékon. Ellenben értelmetlen volna elvárni az uniós tagoktól, hogy szorult helyzetükben az ajándék orosz ló fogát nézzék.

És nincs abban semmi kivetnivaló, ha az orosz vezetés emberéleteket ment meg külföldön, még akkor is, ha ezzel a saját hírnevén igyekszik javítani. A Nyugat ugyanakkor nem egy esetben változatlanul felsőbbségtudattal néz egykori gyarmatbirodalmára, amikor segíteni kell. Úgy hogy csak dicsérni lehet, sőt kell is az orosz és kínai szerepvállalást. Nem utolsó sorban azért, mert alaposan zavarba hozza Putyint és Hszit, ha a másik oldal méltatja hozzájárulásukat a járvány elleni küzdelemhez.

FAZ

Nemigen van jelenleg keresettebb ellenszer a koronavírus ellen a világban, mint a Szputnyik V, ez pedig alkalmat kínál a Kremlnek, hogy valamelyest helyreállítja megtépázott nemzetközi hírnevét. A szer forgalmazásával megbízott orosz befektetési ügynökség már ott tart, hogy Oroszország kész együttműködni a világgal a példátlan kihívás legyűrésére, ahogyan azt a 2. világháborúban is tette.

Csak éppen Moszkva szavahihetőségének sokat árt, hogy nem lehet tudni, egyáltalán fordult-e engedélyért az Európai Gyógyszerügynökséghez. Annak előírásait nem könnyű teljesíteni, ugyanakkor az orosz szert kifejlesztő Gamaleja Intézet szerint az ő készítményük esetében az emlékeztető oltások jók a brit és a dél-afrikai mutáns ellen is. Csak éppen még nem tettek közzé adatokat az állítás alátámasztására.

Oroszországban nemigen találtak új változatot. A megbetegedések száma csökken, holott alig vannak érvényben korlátozások és a lakosság csak ímmel-ámmal viseli a maszkot. Továbbá csupán az embereknek mindössze 2,7%-a részesült legalább egy oltásban. Ám a közbizalom roppant csekély a készítménnyel szemben.

FT

A cseh kormányfő változtatott álláspontján és így lehet, hogy Magyarország után Csehország lesz a következő uniós tagállam, amely rendel a Szputnyik V-ből. De hát az utóbbi két hétben annyira rosszra fordult a helyzet, hogy az új fertőzöttek számát tekintve Prága sereghajtó az EU-n belül. Ezért közölte Babis azt, hogy nem várják meg, amíg az európai hatóságok döntenek a vakcináról. Ráadásul nagyon nehézkesen halad az oltás, így az nemigen tudta érdemben gátolni a vírus terjedését.

Idáig 12, millióan kapták meg a betegséget, azaz a népesség több mint egytizede. A halottak száma meghaladja a 20 ezret. A kórházak akkora terhelésnek vannak kitéve, hogy egyes helyeken már jóformán nincs szabad ágy a koronapáciensek számára, illetve el kellett halasztani másfajta betegségek kezelését.

Babis azt is bejelentette, hogy a kormány fontolgatja: előírja a nagyobb vállalatok számára, hogy teszteljék az alkalmazottakat. Aki ennek nem tesz eleget, azt megbüntetik. Ugyanakkor egy-két szakszervezeti vezetővel ellentétben nem ért egyet azzal, hogy állítsák le az ipart. Ez esetben ugyanis sok cég csődbe menne és rengeteg volna a munkanélküli.

Die Welt

Szétrombolhatja Amerikát a Trump utáni trumpizmus, mert jöhet egy olyan demagóg, aki a mozgalom élére áll, és nem gyerekes twitterezéssel tölti az idejét, hanem a törvények tekintélyelvű átalakítására összpontosít, Orbán módjára. Arra pedig rámehet a demokrácia a tengerentúlon. Ezt Jan-Werner Müller, a Princeton-i Egyetem politológia professzora fejti ki.

Merthogy a volt elnök olyan taktikát dolgozott ki, amely kiaknázza a politikai rendszer és a sajtó gyengeségeit, Ezt pedig mások is elsajátíthatják. És a jelek arra utalnak, hogy pont ebben az irányvonalban gondolkodnak a republikánusok. A jobboldalon Trump felbukkanása fatális fejlemények következménye volt, ő csak jelezte a bajt. A konzervatívok ugyanis látszólag ellentétes törekvéseket testesítenek meg. A gazdaságpolitikában a tehetőseknek kedveznek, ugyanakkor állandó kulturkampfot folytatnak az „igazi nép” nevében. Utóbbi számukra a fehér, keresztény amerikaiakat jelenti, akiknek az életmódját állítólag fenyegetik a liberális, kozmopolita elit, valamint a kisebbségek képviselői.

Az ország alapító atyái egyaránt féltek a többség, illetve a politikai kisebbség zsarnokságától. A Köztársaság Párt esetében éppen ez utóbbinak vagyunk szemtanúi. Hiszen 1989 óta csupán egyetlen egyszer tudták többséggel hatalomra juttatni saját elnöküket, Trump pedig a négy év alatt egyszer sem volt képes 50% fölé tornászni saját népszerűségét, amire rajta kívül nincs példa.

Ám a hatalmát arra vetette be, hogy még jobban radikalizálja mozgalmát a Twitter révén. Ebben nagy segítségére volt a jobboldali sajtóbuborék, élen a Fox News-zal. Márpedig ezek a gyenge pontok a jövőben is megmaradnak. A republikánusok Trump rajongótáborát alkotják egy olyan, demokráciaellenes képződményként, amelyben kisebbséget alkotnak a mérsékeltek. És mivel tudják, hogy programjuk nem tud többséget felmutatni, kénytelenek megválasztani a saját népüket. Ezért születtek sorra a kisebbségellenes jogszabályok. Éspedig főként azért, hogy a nemkívánatos elemek ne szavazhassanak.

A trumpizmusnak azonban csak akkor van vége, ha a Republikánus Párt eláll az ilyen machinációktól.

KUTYÁK ÉS EMBEREK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.03.01.


Nem fog szerepelni a magyarok oltási bizonyítványában, hogy kibe milyen anyagot pumpált a NER. Lepapírozott, igazoltan hatékony mixet, vagy vásári fürkészbóvlit, ami csak úgy lepottyant egy napkeleti szekérről. Orbán unja a járványt, azt tűzte ki célként, hogy mindenkit oltsanak be, mindegy, mivel, s onnantól fogva ő széttárhatja petyhüdt karjait, mindent megtett, ennél többet nem lehet, mit csináljon, szarjon sünt? Viszont ez nem ilyen lineáris történet, mert hamarosan eljön az idő, amikor a nagyvilágban csak oltási igazolvánnyal lehet közlekedni.

Olyan lesz ez, mint az útlevél, s ha az unióban mára el is felejtettük a passport controlt, amivel marcona fegyveresek hajnalban ránk rúgták a vonatfülke ajtaját, most megint átélhetjük boldogult úrfikorunkat, gyermekek lehetünk újra fűzfasípot fújva. Macondóban, amikor kitört az álmatlansági kór, Jose Arcadio Buendia azt találta ki, aki a falun kívülről érkezik, viseljen kolompot a nyakában, hogy távol maradjanak tőle, ne adják át a betegséget, ami az egész falut múlt nélküli bambaságba süllyesztette. Ilyen lesz ez az oltási igazolvány is, az egészség menlevele.

Azt demonstrálja majd, tulajdonosa úgy mehet az emberek közé, hogy nem viszi közéjük a halált, másrészről viszont Európa nem Macondo, a kolompolás itt már kevés. Vannak elvetemült országok, amelyek nem ilyen szárnyalóan szabad szelleműek, mint a miénk, amelyik szarik arra, mit döfnek az alattvalóba, csak már pipálhassuk ki. Orbán álma az, hogy oltakozás, kocsmanyitás, fröccsözés, meccsre menés, szotyizás, és a magyari embert mindettől elönti a földöntúli boldogság plusz elégedettség. Hogy a színfalak mögött mi van, édesmindegy, sose halunk meg.

De máris itt vannak a lengyelek – egyelőre –, akik kijelentették, földjükre olyan ember be nem teszi a lábát, akit kínai vagy orosz anyaggal kezeltek. Ha még sok ilyen kukacoskodó ország akad, a magyari ember vérköreiben a keleti cuccal nem megy sehová. Az egész ország egy rohadt nagy karantén lesz, például jelen állás szerint a kedves vezető sem mehet Lengyelbe tárgyalni, hogyan zsarolják közösen az uniót, a következmények tehát beláthatatlanok. Amikor azt hinnénk, az oltási igazolvánnyal miénk lesz a rend és a szabadság, csak az entrópia növekszik...