2021. szeptember 12., vasárnap

TÉVÉS ÖSSZECSAPÁS A MINISZTERELNÖK-JELÖLTEK KÖZÖT

HÍRKLIKK
Szerző: HíKlikk
2021.09.12.Ma este fél 9-től látható az ATV-ben az ellenzéki előválasztáson induló miniszterelnök-aspiránsok első vitája. A pártok öt héten át tartó egyeztetések eredményeképpen állapodtak meg a részletekről. Hasonló keretben még kétszer találkoznak majd, azokat már az RTL Klub közvetíti.


„Izgalmas szakmai kihívás ez az esemény, az őszi politikai szezon egyik legnagyobb dobására készül az ATV a legnézettebb műsorsávjában.” Így nyilatkozott előzetesen Németh S. Szilárd, a csatorna vezérigazgatója. Bednárik Imre hírigazgató pedig arról beszélt, hogy ma este valamennyi jelölt elárulja majd, ha jövőre ő veszi át Orbán Viktortól a miniszterelnöki posztot, az első héten mi lesz a három legfontosabb intézkedése.

A miniszterelnöki tisztségre pályázóknak legalább 20 ezer támogató aláírást kellett összegyűjteniük a hétfőn zárult szakaszban. Ez ötüknek sikerült. Utána azt közölték, hogy Karácsony Gergelyt – az MSZP, a Párbeszéd és az LMP jelöltjét – támogatták a legtöbben. Az előválasztási bizottság szerint a főpolgármester több mint 41 ezer szignót gyűjtött. A második a DK-s Dobrev Klára, a harmadik pedig a független Márki-Zay Péter lett. Jakab Péter (Jobbik) és Fekete-Győr András (Momentum) is teljesítette a penzumot. Az Új Világ Néppárt elnöke, Pálinkás József viszont bejelentette, hogy neki nem sikerült elég aláíráshoz jutnia...

FELSZÁLLT A PÁPA GÉPE FERIHEGYRŐL, ITT OLVASHATJA ÖSSZEFOGLALÓNKAT A LÁTOGATÁSÁRÓL

TELEX
Szerző: BOZZAY BALÁZS
2021.09.12.


Reggel 8 óra körül érkezett meg Magyarországra a Ferenc pápát szállító repülőgép. A 84 éves katolikus egyházfőt magyar kormányzati tisztségviselők és egyházi vezetők is köszöntötték a kifutópályán. Egy hosszú autókonvojjal indult tovább a Szépművészeti Múzeumba, ahol találkozott Orbán Viktorral és Áder Jánossal is.

Ferenc pápa a repülőgépen örömét fejezte ki, hogy Isten igéjét hozhatja magával az őt váróknak, írta az MTI. A pápa egyenként köszöntötte az újságírókat a Róma és Budapest közötti repülőúton vasárnap reggel. Azt mondta, tudja, hogy sokan várják. Nagy örömnek nevezte azt is, hogy a pandémia miatt hosszú idő után ismét utazhat.

Az Alitalia légitársaság gépén az egyházfőt több mint hetven nemzetközi tudósító kísérte, közöttük öt magyar újságíró volt – mondta Matteo Bruni szentszéki szóvivő. A pápai gép Horvátországon keresztül tette meg az utat, nyolc óra előtt érkezett meg Ferihegyre.

A gépről leszállva először Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, majd Erdő Péter bíboros, a magyar katolikus egyház vezetője köszöntötte Ferenc pápát, de a hivatalos tájékoztatás szerint ott volt a kifutópályán Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is...


ÉRCSÜK MI A VICCET, CSAK NEM SZERESSÜK!

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.09.12.


Imígyen tájékoztatta az egyszeri rendőr a rendőrviccek virágkorában az intézkedés alá vont fiatalkorút, és hát most én is így lennék valahogy, ha képes lennék megérteni Veres Éva írását az Élet és Irodalom visszhang rovatában, de nemigen megy.
Valószínűleg az az oka, hogy a hajdani KISZ-führerek erőltetett jópofizása végletesen és végzetesen eltorzította lelkem, de rettenetes bosszút álltam: kisebbfajta KISZ-führerként magam is erőltetetten jópofiztam, mert valaki (esetleg Rákosi Mátyás ) azt mondta, ez a menő, márpedig ő csak tudta, hisz személyében maga volt a Menő (Roth) Manó.
Csak tudnám, melyik KISZ alapszervezetben tapasztalta meg ezt a dolgot az akkor még hamvasan fiatal és gyárilag biztos humorérzékkel rendelkező szerző, aki megfelelőnek találta a mai politikai helyzetet ahhoz, hogy egy lábbal két feneket rugdosson.
Az egyik a létező szocializmus ifjúsági szervezetének bánatos ülepe, a másik Gyurcsány Ferenc mindenféle értelemben sokat próbált testrésze, melyet elvtársai éppen olyan hévvel rugdostak lemondása után, mint amilyen lelkesen nyalták annak előtte.
Persze ezeket a dolgokat csak periférikusan említeném, a téma itt Gyurcsány Ferenc mosolygós nyilatkozata, melyben arra biztatta a Fidesz nevű orbánviktor vazallusait, hogy kezdjék el gyakorolni a börtön-morzét, merthogy egy kormányváltás után ez felettébb hasznos lesz nekik.
Szerintem is, de kit érdekel a nép egérszürke bloggerének véleménye, mikor el lehet olvasni a liberális értelmiség véleményformálóinak kissé doktriner, nagyon elméleti és roppant káros véleményét is.
Róluk mindig a hajdani úrilányok jutnak eszembe, akik a vonatkozó téves általánosítás szerint zsebkendővel fogják partnerük csúnyáját, ahelyett, hogy marokra kapnák, mint rosszlány a liliomot...

TGM: ISTEN HOZTA FERENC TESTVÉRT

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2021.09.11.


Ennek az írásnak az is lehetett volna a címe, hogy „Isten hozta a szabadkőműves, zsidóbérenc, istentagadó, bevándorláspárti, balliberális, neomarxista, kriptokommunista, elmebajos, szenilis pápát Mária országában!”, vagy elszörnyedhettünk volna a budapesti eucharisztikus kongresszus „kultúrműsorának” hihetetlen ízléstelenségein.

De ennek semmi értelme, a jelenlegi magyarországi rezsimnek a hagyománnyal szembeni értetlensége – amelyet durva kisajátítási és történelemhamisítási projektekkel kombinál (hiszen tudjuk, a Magyar Nemzeti Múzeumnak „tudományosan cáfolt legendákat is be kell mutatnia, ha a nemzeti identitást ezek építik”, mondta az intézmény új főigazgatója, volt kormánypárti képviselő és földbirtokos) – közismert, szóra sem érdemes; maga az esemény zavaros szimbolikájú és szellemileg jelentéktelen.

Az ún. ellenzéki erőknek – amelyeknek nincs rossz ízlésük, hanem egyáltalán nincs ízlésük – minderről, mint rendszerint, semmi nem jutott az eszükbe.

Ferenc pápa nagy formátumú, érdekes ember, aki ebben az egyszerre pokolian veszedelmes és kínzóan unalmas korszakban próbálja a legrégebbi és még mindig nagy tekintélyű intézményt, a római katolikus egyházat életben tartani és megreformálni, s mint minden nagy reformer, evangéliumi gyökereihez visszatéríteni, miközben a két évezredes eleven múlt nehezedik rá. Olyan múlt, amelyet egyre kevesebben értenek és még kevesebben szeretnek, de amely nélkül Ferenc pápa pozíciója abszurd lenne.

De mit jelenthet a kívülállóknak – akiknek, mint sokunknak, protestáns a tradíciójuk (a protestánsoktól idegen az eucharisztia ünnepe), ám a legtöbb emberé ma már a tömegkommunikáció, a popkultúra és az internet tradíciója, ami erősebb minden másnál – a pápalátogatás? Mit nyújthat nekünk, akik nem tartjuk már számon az Enchiridion symbolorum, definitionum et declarationum de rebus fidei et morum (összegyűjtötte Heinrich Joseph Dominicus Denzinger, 1854, javított és bővített kiadások azóta is évenként megjelennek) tételeit, sőt, nem is keressük ki őket „a Denzingerben” (CD-Rom is van róla latinul, görögül és németül az összes dogmával, 2012-ben latin-angol kétnyelvű verzió is megjelent…), ha nem emlékszünk rájuk pontosan; szóval mit nyújthat „a Denzinger” tartalmai által meghatározott egyház?

Mert segítségre valamennyiünknek szükségünk lenne.


Ferenc atyánkfia a Krisztus Jézusban arról nevezetes, hogy – mint a szegények apostola – a világ szenvedőivel (a megalázottakkal és megszomorítottakkal) érez együtt, és mindenkit arra hív föl, hogy adakozzék és tevékenyen dolgozzék a nyomor és a testi-lelki szenvedés enyhítésén, az államokat pedig arra, hogy ezt ne akadályozzák, felebarátaink gyötrésével pedig hagyjanak föl. Azt az igazságtalanságot is ellenzi, amely miatt a hatalomból kevéssé részesülő kisebbségek vállára többletsúly nehezedik.

Ez nagyon szükséges és vigasztaló útmutatás, de mintha némi feszültségben állna más keresztyén tanítók intuícióival.

Azt írja Tolsztoj a Gyónásban (1884), hogy a nép egyszerű hitéhez vonzódott, s amikor megismerkedett vele, ezt találta: „…Az Isten olyannak teremtette az embert, hogy minden ember elveszítheti vagy megmentheti a lelkét. Az embernek az a föladata az életben, hogy megmentse a lelkét, ahhoz, hogy megmentsük a lelkünket, Istennek tetszően kell élnünk, ahhoz pedig, hogy istenesen éljünk, le kell mondanunk az élet minden öröméről, dolgoznunk kell, békével tűrnünk mindent, és irgalmasnak kell lennünk.” (Makai Imre fordítása.)

Ez nem az, amit „social gospel”-nek neveztek valaha, a vallás – és különösen a keresztyén vallás – nem a társadalomra vonatkozik, hatalmat se uralkodás, se lázadás formájában nem gyakorolhat, alternatívája a teljes földi életre vonatkozik. Nem az élet örömeire...

LENGYEL LÁSZLÓ: AZ ÉLETÜNK LASSAN MÁR KICSORDUL - IVÁNYI GÁBORNAK AJÁNLOM

NÉPSZAVA / KENTAURBESZÉD
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2021.09.11.


Ha emberek közt élsz, vedd ki a magad részét minden igaz, becsületes, jogos küzdelemből. Állj a védtelenek, gyengék közé; az erősek, hatalmasok oldalán harcolni nem virtus - írta Benedek Elek Testamentumában.


Jézus tanítványa

A védtelenek és gyengék oltalmazója, Iványi Gábor mellé állni, igaz, becsületes és jogos küzdelem. A szegények Jézusának tanítványa, követője ő, aki egész életét szánta a megalázottak és megszomorítottak felemelésére. S mindig sikerül kivívnia ebben a harcában a hatalmasok haragját, üldözését. Üldözik, mert hatalmasokká és gazdagokká lettek, miközben ő és az övéi hatalom nélküliek és szegények. Az állam ellenségének kiáltják ki, mert nemzetüket kirabolták, mert saját maguk, fiatal eszméik Júdásai lettek, s erre fennszóval figyelmeztet. Ráküldik szolgáikat, kik a hatalmasok rablott vagyona előtt reszketve hajlonganak, de a szegények menedékeiben nem restellik kioltani a fényt. Kinek ne jutna eszébe Arany János keserű átka: „Apadjon el a szem, mely célba vevé, / Száradjon el a kar, mely őt lefejezte; / Irgalmad, oh Isten, ne légyen övé, / Ki miatt lőn ily kora veszte.”

Szeptember 11: húszéves zsákutca

Húsz évvel ezelőtt csapódtak repülőgépek az ikertornyokba New Yorkban, s mintha réges-régen lett volna, annyira megváltozott a világ. A világ legerősebb nemzete és nyomán az egész nyugati világ akkor és ott azt hitte, hogy ennél súlyosabb katasztrófa nem érheti. Ki gondolt akkor a világ jövendő nagy katasztrófáival: a brutális társadalmi egyenlőtlenség következményeivel, a klíma-katasztrófával, a menekültválságokkal a világjárvánnyal? Amerika és a Nyugat politikai, katonai és gazdasági hatalma megkérdőjelezhetetlen volt, s Amerika volt a világ naprendszerének egyetlen napja. Ma már, az iraki, szíriai és az afgán háborús összeomlások és a Nagy Recesszió után világosan látjuk, hogy Amerika és részben az egész Nyugat, húsz év alatt eljátszotta esélyét, hogy a világot szabadabbá és egyenlőbbé, demokratikusabbá és biztosabbá tegye. Ez Amerika és Európa hatalmasainak igazi történelmi felelőssége népeik és a világ népei előtt. Ehhez képest másodlagos, hogy a Nyugat versenyelőnyét is elvesztette Kínával szemben. (Ugyan kit érdekel, hogy kinek volt versenyelőnye vagy hátránya a harmincas években, ha az egész világfolyamat a szörnyű háborúhoz és népirtáshoz vezetett?) Az Egyesült Államok 2300 milliárd dollárt költött el az afgán és 1000 milliárd dollárt az iraki háborúra. Mindennek a társadalmi haszna: a 38 milliós afgán nép 90 százaléka ma is a szegénységi küszöb alatt él, országa lerombolva, akár Irak és Szíria. És halottak és halottak, sebesültek és sebesültek, menekülők és menekültek. Ugyan mi lesz ezekből az országokból? Mi mindenre lehetett volna hasznosabban felhasználni a 3300 milliárd dollárt, mint a terrorizmus elleni elhibázott háborúra? 

Szeptember 11-e a gyász és az emlékezés napja, de ugyanakkor a szembenézésé is. Felelőtlen és alkalmatlan politikusok – gazdasági, szellemi és média-elitek által támogatva – Amerikát, s vele a világot húszéves zsákutcába vezették. Nem a liberális demokrácia bukása ez, hanem tévúton járó politikusoké. A kivonulás Irakból, Szíriából, Afganisztánból egy zsákutcából való kihátrálást jelent, de hasonló felelőtlenség jellemzi, mint a bevonulást: káosz, cserbenhagyás, árulás. De lássuk be, hogy a kivonulás Trumplandból, a trumpi Amerikából nem megy se könnyebben, se szebben: a Capitolium elfoglalása, káosz, napi kínlódás. Az európai kivonulás Orbán, Kaczyński, Fico, Salvini, Le Pen és társaik világából, a magyar, lengyel, szlovák stb. zsákutcákból pokolian nehéz, szinte lehetetlen: s káosz, félelem, reménytelenség követi...

PARÁSZKA BORÓKA: EZ A RENDSZER ELNYELI ÖNMAGÁT (2.)

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.09.12.


“Ez a kormány megbukik, így is úgy is. Egyszerűen kicsinálja magát. A kérdés az, mi lesz a bukás után? Ha nincs politikai terv és program a kormányváltás utáni időkre, ha nincsenek politikai aktorok, csak politika ritterek, akik szédelegnek ide vagy oda, bárhova, ahol túlélést remélnek, akkor ez a rendszer csak újratermelődik” – így beszélt Parászka Boróka erdélyi újságíró a Hírklikknek. És azt is elmondta, hogy az szerinte pénzmosás, amit a Fidesz-kormány az erélyi sajtóval csinál.


Ott hagytuk abba a beszélgetésünket, hogy az erdélyi magyar sajtóról szólva azt mondtad, hogy nagyon jól van kontrollálva, mármint a Fidesz részéről. Ezt hogy értetted?

– Úgy, hogy mára megszűntek azok a lapok, fórumok, ahol némi autonómiával lehetett dolgozni, kevés újságíró maradt a pályán és ők is csak szűk mezsgyén mozoghatnak. Rendszerint csak az jelenik meg, amit a magyar kormánymédia jóváhagy, és amihez az RMDSZ hozzájárul. Nem megy át a falakon semmi...

SZABAD SZEMMEL: A KATOLIKUS EGYHÁZFŐ KEZÉBEN ORBÁN SORSA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.09.12.


Szűk ösvényen egyensúlyoz a pápa, amikor ma találkozik Orbán Viktorral: segíthet a magyar kormányfőnek a választások közeledtével, de árthat is a törekvéseinek


New York Times

Szűk ösvényen egyensúlyoz a pápa, amikor ma találkozik Magyarország erős emberével, a sokat támadott Orbán Viktorral. Az esemény segíthet a magyar vezetőnek a választások közeledtével, de árthat is a törekvéseinek. A kormányfő úgy állítja be, hogy igyekszik megóvni a keresztény Európát a migránsoktól és a multikulturalizmustól. A szélsőjobbos politikus, aki az eltelt évek során meggyengítette a demokratikus intézményeket, úgy készül a jövő tavaszi erőpróbára, hogy erősíti kapcsolatait a katolikus fundamentalistákkal, mind Európában, mind az USÁ-ban.

Orbán egyre inkább elszigetelődik, ritkán keresik fel magas rangú nyugati látogatók, ezért szövetségesei kétségbeesetten próbálták találkozást kieszközölni számára mára. A Vatikán annyit közölt, hogy magánjellegű udvariassági aktus lesz közöttük. Ám beavatottak szerint lehet, hogy a miniszterelnök mást kap, mint amit vár, mert elképzelhető, hogy a pápa egyértelműen szót emel a lopakodót tekintélyelvűség és nacionalizmus ellen.

Mivel kettejük nézetei igencsak eltérnek Európa jövőjét illetően, az út már eddig is jó sok intrikát, drámát és gúnyt hozott. A magyar klérus és az állam képviselői sokáig lobbiztak a Vatikánnál, miközben a hatalom hívei a magyar médiában kevésbé válogatott eszközökkel próbáltak nyomást kifejteni a találkozó érdekében.

A Szentszék igyekezett hűteni a kedélyeket, mondván, hogy soha nem is volt kétséges az esemény, és az út azért ennyire rövid, mert csak a záró szertartásra korlátozódik. Ám Ferenc köréből hozzátették: az talán nem véletlen, hogy az egyházfő utána sokkal tovább marad Szlovákiában. A pápa egyik bizalmasa szerint aligha véletlen, hogy a magyar látogatás ilyen rövidre sikeredik. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az igazi üzenet várhatóan akkor hangzik majd el, amikor a magyar püspökök az egyházfő színe elé járulnak.

Fordulta kocka, miután elakadt a populizmus erősödése és már nem jönnek fel az Orbán-féle nacionalisták, viszont a pápának ismét befolyásos partnerei lettek Washingtonban, illetve Európában. Ugyanakkor sok magyar főpap nem tudja, mitévő legyen, mert az egyházfő a migránsok támogatására szólít fel. Az Orbán-kabinet ezzel szemben milliókat ad a nemzeti egyháznak, „keresztény”, családbarát politikát visz. Beer Miklós nyugalmazott püspök, aki ritka kivételként hajlandó nyíltan bírálni a miniszterelnököt, úgy látja: az anyagi támogatás aláássa az egyház függetlenségét. Ezért a papság nem szólal meg a menekültek kapcsán, pedig pont ezen a területen kellene leginkább a pápa véleménye mellé állnia.

Az interjúalany szerint az önállóság hiánya azért veszélyes, mert az egyház sorsát függővé teheti Orbán választási sikerétől. A politikus ugyanakkor közeledik a bigott katolikusokhoz, egyúttal viszont szeretne Ferenccel mutatkozni – mindezt azért, hogy nyerjen jövő áprilisban.

Yahoo/AP

A budapesti kirándulás a pápa uralkodásának egyik legfurább pillanatát hozza azzal, hogy Ferenc találkozik Orbán Viktorral, márpedig ő pont az a populista, jobboldali vezető, akit a katolikus egyházfő tipikusan megvet. Hogy a Szentatya csupán néhány órát lesz magyar földön, az arra utal, hogy nem szerette volna, ha a politikus hencegne a látogatással, politikai előnyöket húzna abból, pl. a közös fényképezkedésből.

A szervezők állítják, hogy a vendég degradálta Magyarországot, a meghívás eleve az Eucharisztikus Világkongresszus záró miséjére szólt a magyar egyház, illetve az állam részéről. Ám az üzenet ezzel együtt teljesen egyértelmű, sőt a pápa a minap még rá is tett egy lapáttal, amikor arról beszélt egy interjúban: tulajdonképpen nem is tudja, hogy találkozik-e Orbánnal.

Feledy Botond, egy jezsuita szervezet szakértője szerint nem kétséges, hogy egy sor fontos kérdésben véleményeltérés van Ferenc és a magyar vezető között, élen a migrációval, de a cél nem az, hogy még jobban elmérgesedjen a viszony. A Szentatya már jó ideje kinyilvánította rokonszenvét a menekültek iránt és kifogásolta a nemzeti populizmust, amit a magyar kormány is megtestesít. Egyébként a Szépművészeti Múzeumban zárt ajtók mögött találkozik Orbán és a vendég, pedig a kamerák az egész út során jóformán mindenütt ott vannak. 

Le Monde

A pápa ugyan egy pofavizit erejéig találkozik Orbán Viktorral, de amit néhány napja az egyik spanyol rádiónak mondott, az arra utal, hogy továbbra sincs oda az ötletért. Ahhoz ugyanis túlságosan is eltér kettejük felfogása olyan kérdésekben, mint a menekültek befogadása, a nacionalizmus, vagy hogy szabad-e politikai célokra bevetni vallási kérdéseket.

Ők ketten még sosem beszélgettek négyszemközt, de amit az egyházfő az eltelt 8 évben nyilvánosan figyelmeztetésképpen kifejtett, abból nagyon sok mindent a magyar vezetőnek szánt. Hiszen jelentős a feszültség kettejük között. Úgy hogy a mai találkozóból kurta protokoll esemény lett, Orbán és Áder üdvözli a vendéget, de hivatalos fogadásról szó sincs.

Ehhez persze tudni kell, hogy a napokban a migráció kapcsán élesen összecsapott a vatikáni hierarchia második számú képviselője, Pietro Parolin államtitkár, illetve Orbán a szlovéniai Bledben tartott európai fórumon. A kormányfő ugyanakkor az utóbbi években jelentős pénzjuttatásokkal kenyerezte le a magyar egyházakat, magát pedig úgy állítja be, mint aki missziójának tekinti a keresztény Európa megvédését. Ezzel párhuzamosan iskolák tucatjait adta egyházi kézbe, a hozzátartozó állami apanázzsal együtt.

A filozófus és vallástörténész Gábor György úgy látja, hogy a hatalom anyagi forrásokkal szavatolja magának az egyházak támogatását. Ugyanakkor a katolikus vezetés, de a többi felekezet irányítói általában hallgatnak a kormánypolitika ügyében. Beer Miklós szerint nem szeretnének ujjat húzni a Fidesszel. De mint mondja, az önmagában még nem fordítja az embereket a hit felé, ha kipucoválják a templomokat. Az egyházak idáig egyetlen konkrét eset kapcsán emelték fel szavukat, mert nem tetszik nekik, hogy a kormány a mesterséges megtermékenyítés szorgalmazásával is növelni próbálja a születendő gyerekek számát.

Deutsche Welle

A pápa csupán egy rövidke időre áll meg ma Budapesten, az Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. Az esemény Erdő Péter szándéka szerint nyitás az egyház részéről a világ felé. Csak éppen sok magyar katolikus nehezményezi, hogy az egyház túlságosan is szorosan összefonódik a kormánnyal és már nem tölti be társadalmi szerepét.

A német közszolgálati médium túldimenzionáltnak minősíti az egyhetes rendezvénysorozatot. A járvány kirobbanása óta nem volt Magyarországon olyan esemény, amely ennyi embert megmozgatott volna. A korlátozásokat is lazították ez alkalomból, pedig ismét egyre több a beteg. Továbbá 100 ezer részvevőt várnak délelőtt a Hősök terére.

Magyarország a háború előtt már a házigazdája volt az akkori hasonló kongresszusnak. Állam és egyház akkoriban is igen szoros viszonyban állt egymással – a tekintélyelvű, Hitler-szövetséges Horthy alatt. Az egyház akkoriban szintén hasznot húzott abból, hogy beállt a politika mögé – a profitot főleg anyagiakban lehetett mérni. Ám mióta Orbán hatalmon van, a függő viszony csak fokozódott.

Hogy pontosan hány keresztény van Magyarországon, azt nem lehet tudni. De csak egy töredék gyakorolja a vallását, ám számuk különösen alacsony a fiatalok körében. Három éve egy felmérés azt hozta ki, hogy a 16-29 év közöttieknek csupán 3 %-a jár rendszeresen templomba. 67 / úgy nyilatkozott, hogy felekezeten kívüli.

Hogy a látogatás ennyire rövid időre korlátozódik, abban sok megfigyelő annak jelét látja, hogy főként a menedékpolitikában szögesen különbözik egymástól a pápa és Orbán véleménye. Hívők ugyanakkor a magyar egyház szemére vetik, hogy nem foglal állást fontos társadalmi kérdésekben, inkább hallgat. Nem volt vita például arról, hogy papok molesztáltak rájuk bízott fiatalokat.

Die Presse

A német szociáldemokraták és az Európai Parlament volt elnöke úgy ítéli meg, hogy az osztrák kormányfő ma már közelebb áll Orbán Viktorhoz, mint Scholzhoz, az SPD kancellárjelöltjéhez, aki a felmérések szerint igen jól áll a két hét múlva esedékes parlamenti választás előtt. A két politikus jövőképe nagyon is különbözik Európa ügyében, márpedig a jelenlegi német pénzügyminiszter megújítaná az integrációt, mert ő egyesült földrészt akar.

Schulz szerint ennek szükségességéről meg lehet győzni a kontinens lakosságát, ám idáig csupán Macron kért hozzá bizalmat az emberektől. Viszont meg is nyerte vele a választást. Hozzátette ugyanakkor, hogy az új felállás teljesen különbözne az amerikai modelltől. Itt az államok azért fognak össze, hogy ne legyen semmilyen fegyveres viszály közöttük, sem pedig polgárháború – országokon belül. Emellett gazdasági együttműködéssel kívánják szavatolni a jólétet.

A gond ott van, hogy utóbbihoz immár Kínával, az Egyesült Államokkal és Délkelet-Ázsiával kell vetélkedni. Ehhez nem szükséges feladni a nemzeti hagyományokat, vagy történelmet, de ha az országok a múlt felé fordulnak, akkor az unokáknak nem lesz állásuk a 21. században. Azt, mondjuk, Sisitől hiába várják. Ugyanakkor rámutatott, hogy Kurz odahaza bujtogatja az osztrákokat, mondván, hogy nem kell senkihez sem igazodniuk. Brüsszelben viszont nagyon is igazodik, mert pontosan tudja, hogy Ausztria az európai piac nélkül kudarcra volna ítélve.

Neue Kronen Zeitung

Az osztrák környezetvédelmi miniszter éles hangú levelet küldött a magyar kormánynak, mert a Fertő-tó magyar oldalán folyó nagyszabású idegenforgalmi beruházás nagy veszélyezteti az egész környék élővilágát. Gewessler, aki a Zöld Párt tagja, az írja, hogy a magyar fél megszegi az európai előírásokat, ám erre az osztrák kormány határozottan nemet mond. Még egyértelműbben fogalmazott az osztrák Greenpeace főnöke, kiemelve, hogy Magyarország a többi közt szállodát és jachtkikötőt épít egy 60 hektáros területen, amely egy nemzeti park kellős közepén található, része a Natura 2000 területnek, továbbá a partot védi a Ramsari megállapodás.

A civil szervezet felhívja a figyelmet, hogy a terv mögött a magyar kormány áll, a beruházást közpénzekből finanszírozzák. Az egész programért a miniszterelnöki hivatal felel, és a leendő gazda pedig hírek szerint nem más, mint Tiborcz István, Orbán veje.

FT

A nagy rivális Ryanair első embere úgy ítéli meg, hogy a Wizz Airnek és az Easyjetnek vagy össze kell olvadnia, vagy pedig egy nagyobb társaságnak át kell vennie mindkettőt. Az előzmény az volt, hogy a brit fapados cég a napokban visszautasította a magyar vetélytárs vételi ajánlatát. O’Leary szerint itt az idő, hogy a járvány után rendet teremtsenek az ágazatban. Szerinte a nagy szereplőknek, mint a British Airways, a Lufthansa vagy az Air France, meg kell próbálniuk felvásárolni a konkurenciát.

A túléléshez ugyanis megfelelő üzleti méretek szükségesek, hosszú távon nem lehet fenntartani a széttöredezett európai piacot. Ugyanakkor sok kormány nem hajlandó lemondani a nemzeti légiközlekedésről, ezért milliószámra önti a támogatást ezekbe a cégekbe. Egyébként az igazgató elárulta, hogy többször nekifutott a Wizz Air megszerzésének, de mindig lepattant, ezért feladta a tervet.

Hozzátette, hogy ha Váradi József vállalatának sikerült volna rátennie a kezét az Easyjetre, az nagy lendületet adott volna neki Nyugat-Európában. De nem tudni, hogy az egyesülés révén továbbra is alacsonyan tudta-e volna tartani a költségeit.

EZ A MUNKA NEM MŰKÖDHET ÚGY, HOGY „CSAK A SZÜKSÉGES 45 PERCEN LEGYEK TÚL”

G7.HU / PODCAST
Szerzők: STUBNYA BENCE, HOLTZER PÉTER
2021.09.12.


"Engem az motivál, hogy a kis iskolákból, mivel nélkülözik a szakos ellátottságot, az ottani diákok ne kerüljenek ki tudatlanul, hiszékenyen a társadalomba"


– mondta Darvas József, a Salgótarjáni Általános Iskola, vagy ahogy a városban mindenki korábbi nevén ismeri, a Gagarin Iskola fizika-kémia tanára a G7 új podcastsorozatának, a 28. órának az első adásában.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

"Nagyon sok iskolában a szakos ellátottság hiány következében előtérbe kerül a krétakémia és a krétafizika, vagy inkább a mostani modern korszakot idézve a digitális toll vagy érintőtoll fizika-kémia. Mit jelent ez? Hát tegyük már be az internetről azt a kísérleti videót és nézzük meg. Na, ez a sósav elég szúrós szagú! Hát, ez nem így működik"


– mesélte Darvas a tanár- és felszereltség hiány helyi következményeit szemléltetve...

HA EGYMÁST SEM ÉRTJÜK, VALÓSZÍNŰ, HOGY EGY IDEGEN CIVILIZÁCIÓBÓL SEMMIT SEM ÉRTENÉNK

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2021.09.12.


Száz éve, szeptember 12-én született Stanisław Lem író, tudós és jós, a világ sci-fi-irodalmának egyik legnagyobb alakja, a futurológus, aki ijesztően sötétnek látta a jövőt, és aki bátran szóvá merte tenni, hogy embert küldünk az űrbe, de azt nem tudjuk megoldani, hogy legyen a boltban vécépapír.


Száz éve született Stanisław Lem, a keserű humanista, futurológus, író, költő és általános zseni, az európai science fiction egyik legnagyobb alakja. Legalábbis valószínű, hogy 1921. szeptember 12-én történt a nagy esemény, de az is lehet, hogy 13-án: a kis Stanisław szülei állítólag trükköztek a dátumokkal, mert rossz ómennek tartották volna, ha a gyereknek egész életében tizenharmadikán kellett volna ünnepelnie a születésnapját. A trükk nem jött be: a család Lembergben élt, és Lem a város szovjet, majd német megszállása alatt is ott tartózkodott (gyerekkorában pedig előszeretettel tette tönkre a játékait, így egy szépen faragott zenélő dobozba is belepisált egy éjszaka, csak hogy tönkremenjen – ezért is hívta magát önéletrajzi könyvében kis szörnyetegnek).

Lemberg (Lvov) 1939-ben a Szovjetunióhoz került, amikor pedig a szovjetek elhagyták a várost, a Belügyi Népbiztosság, az NKVD börtöneiben tartott politikai foglyokat kivégezték. Miután 2600 emberrel végeztek néhány nap alatt, a város a németek kezére került, akik azt híresztelték, hogy a mészárlásért a zsidók felelősek. Lem zsidó származású volt, és alig úszta meg élve a lembergi pogromot: előbb a Brygidki börtönben kellett eltakarítania a holttesteket, majd agyon akarták lőni, de egy német filmstáb váratlan felbukkanása miatt megmenekülhetett. A szerző kutatója, Agnieszka Gajewska szerint Lem ezután a lvovi gettóba került, ahonnan később hamis papírokkal elszökött. A család többi tagja a város környékén bujkált, de az író több nagynénje és nagybátyja is a mészárlás áldozatául esett. A háború végeztével Lem több családtagja is megpróbált hazatérni Kielcébe, ahol aztán az 1946-os pogromban többen is életüket vesztették...

ITT ÉLNED, HALNOD SEM LEHET (7)

MÉRCE
Szerző: SZIKRA JUDIT
2021.09.12.


A menekültek pont ugyanolyanok, mint mi. Vannak közöttük egyedülállók, családok, ez utóbbiból szigorúbb hangulatúak és boldogok. Vannak tervezgetők, álmodozgatók és gátlástalan hazudozók. Pont ugyanolyanok, mint mi, magyarok...

ORBÁN AZ ANTILIBERÁLIS ÁZSIA FELEMELKEDÉSÉHEZ KÖTI MAGYARORSZÁG SORSÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.09.11.


Orbán Viktor beszédeinek elemzése már régóta felkészült egészségügyi szakemberek hatáskörébe tartozó feladat, így a NER antiliberális janicsárképzőjének számító Mathias Corvinus Collegium tanévnyitóján mondott beszédét is csak az őt megillető helyre kell helyezni, a kukába. Magyarország sorsát illetően azonban egyetlen hazugságát érdemes kiemelni a sok közül, amely szerint a 21. század Ázsia százada lesz. Ostobaságokat állító professzorokat lehet találni minden hamis elmélet mögé, nevetséges, korlátolt professzorokkal Dunát lehet rekeszteni

Orbán Kelet és Ázsia miszifikálását nem másoktól vette, hanem e tekintetben is egyetlen kiindulópontjából, önmagából indult ki. A korlátlan hatalomra vágyó és a politikai váltógazdálkodást elutasító Orbán megértette azt, hogy az ő ambícióit a liberális demokratikus Nyugat nem támogatja, csak egy ideig tolerálja. Ezért első lépésként kiválasztotta a nyugati civilizáció, a felvilágosodás esküdt ellenségét, a katolikus egyházat, amely a liberalizmus (egyház és állam szétválasztásának) legfőbb kárvallottja, és annak ideológiáját, a politikai katolicizmust.

Ehhez a hamis kereszténységhez kötötte a nemzeti identitást, és Magyarországot visszavitte a középkori feudális gyökereihez. Ezzel önmagát a magyar nemzet letéteményesének, egyedül hiteles és a nemzetet megtestesítő képviselőjének tette. Azt a hazugságot állította a magyarok elé, hogy aki őt elutasítja, az a magyar keresztény nemzeti identitást, a magyar gyökereket és a magyar múltat utasítja el. Elhomályosította, hogy ez a hamis nemzeti identitás Magyarország nemzeti tragédiáinak legfőbb okozója, és Magyarország lassan száz éve szekularizált ország, lakói nem vallásosak.

Orbán ezzel 1100 év fejlődését utasította el, és visszatért a legsötétebb középkorba. A szerencsétlen, s ez ellen tiltakozni nem tudó reneszánsz Mátyás királyról elnevezett agymosóban, az elmondott beszédében, elszólta magát, hogy a nyugati politikusok szerint ő elmaradott nézeteket képvisel, “fejlődésbeli fáziskésésben van” (mintegy ezer évvel lemaradva). De szerinte ez csak egy alternatíva Európa számára. Ám Európának nem alternatíva a középkorba való visszatérés. Ahogy az is hazugság, hogy a középkori kereszténység Európa motorja, mert éppen a felvilágosodás, a liberalizmus adta az európai fejlődés alapját. Orbán ezt rombolná le, hogy visszatérjen Szent Ágostonhoz és Szent Istvánhoz (de csak ideológiailag, mert mint tolvajnak, neki kellene először levágni a kezét).

Európa helyett új geopolitikai támogatók után kellett néznie, ennek jegyében kezdte meg a “keleti nyitást”, először az oroszok, majd Kína felé. Ezért értékelődnek fel az olyan ostoba könyvek az ő szemében, amelyek Ázsiát tartják a jövő vezető kontinensének, s azt állítják, hogy a 21. század Ázsia százada lesz. Ha Orbán liberális demokrata maradt volna (amit kizárt hatalommániás, elnyomó és uralkodó természete, az ellentmondást nem tűrő nárcisztikus karaktere), s megelégszik egy liberális demokrata politikus karrierjének lehetőségével, akkor a demokráciát védő művek lennének a kedvencei.

A 21. század sem lesz Ázsia százada, ahogy a többi sem, mert Európát és Amerikát is a felvilágosodás, a liberális jogállam, a demokrácia és a szabadság tette naggyá, ez volt a fejlődésének motorja. Az ázsiai diktatúrák képtelenek megalapozott, szerves fejlődésre, elnyomásból nem lesz virágzó hatalom. Kína gazdasági és politikai ereje rendkívül törékeny, mert emberek kizsákmányolásából, elnyomásából, gyerekmunkából, egyébként pedig rendkívül alacsony színvonalú áruk tömegtermeléséből fakad. A Nyugattól ellopott és lekoppintott csúcstechnológia soha nem lesz vezető...

„AZ EGYHÁZAK MEGVÉTELÉNEK KÍSÉRLETE ZAJLIK”

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2021.09.11.


A keresztény-nemzeti ideológia kontextusába került a vallás, a célból eszközzé alacsonyodott, beleértve az eucharisztikus kongresszust is – állítja Kamarás István vallásszociológus.

Katolikus hívőként mennyire hozta izgalomba, hogy Budapesten rendezik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust?

Sokféle katolikus hívő létezik. Lehet valaki hagyományos értelemben véve vallásos akár Karancslapujtőn, akár Budapesten, de lehet például olyan ferencpápista is, aki ráadásul vallásszociológus: ezért kötelessége reflektálni olyasmire is, amire egy hívőnek nem feltétlenül kellene, keresztény értelmiségiként pedig elvárható tőle a prófétai kritikus attitűd. Afféle „egyszerű hívőként” mégis abban reménykedem, hogy ez alkalommal is megtörténik a csoda, az átlépés az átpolitizált földhözragadtságból az emelkedettség pillanataiba.

„Ferencpápistának” nevezi magát. Az mit jelent?

Azt, hogy magával ragadott Ferenc pápa habitusa. Biztos vagyok abban, hogy félszavakból is megértenénk egymást, ha egyszer beszélgethetnénk. A felszabadítás teológiájának élő megnyilvánulása ő, még akkor is, ha nem deklarálta, hogy ehhez az irányzathoz tartozik. Márpedig minden gesztusában oda tartozik, annak erőszakmentes ágát képviseli. Vannak ugyanis jezsuiták, akik még a fegyveres ellenállás lehetőségét sem zárják ki. (Ferenc az első jezsuita pápa – a szerk.) A felszabadítási teológia kiáll a szegények, az elnyomottak, a kizsákmányoltak mellett. Érdekes, hogy a „kizsákmányolt” kifejezéssel a szocializmus idején, a politikai gazdaságtanban találkoztam utoljára, és most rendszeresen visszatér Ferenc pápa szóhasználatában. A Jézus-jelenségnek van egy szociológiai leírása, ebben Jézus baloldali, radikálisan szegénypárti politikusként jelenik meg. Számomra ez mindig nagyon rokonszenves volt. Rendkívül nyomaszt azonban a környezet, ami az eucharisztikus kongresszust is körülveszi. Megjelentek a plakátok az utcákon: „Találkozz Jézussal Budapesten!”. Vallásszociológusként kérdezem: hova is érkezik Jézus?
...

MEGVAN AZ ELŐVÁLASZTÁS VESZTESE

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.09.11.


Ugye emlékeznek még 2019-re? Azokra az időkre, amikor a jobboldal – nevezzük inkább kormányoldalnak, ne emeljük meg őket ideológiai tartalommal – roncsderbinek nevezte a főpolgármesteri előválasztást. Fölényeskedtek, nagyképűsködtek, a szereplőket lejárató jelzőkkel illették, próbálták megalázni, kigúnyolni, emberileg tönkretenni. Budapest népe azonban akkorra már kiismerte az Orbán vezette Fideszt, és rájött, hogy ez a kereszténységet hirdető párt távol áll minden hittől, valódi meggyőződéstől, kizárólag a hatalom megszerzése-megtartása érdekli. Ezért aztán az önkormányzati választásokon csattanós választ adott; elzavarta őket, még a szoft-fideszes Tarlóst is elküldte nyugdíjba.


Azt gondolná az ember, hogy ez elég alapos lecke volt Orbán csapatának, de nem: a mostani előválasztáshoz is pontosan ezzel az attitűddel állt hozzá. A kezdetektől igyekezett nevetségessé, jelentéktelenné tenni, egészen addig, amíg az események nem nőttek túl a jelzős szerkezeteken. Az előválasztás – az országgyűlési választásokra készülve – valóságos politikai eseménnyé vált, bekerült a normális hírvilágba, elkezdtek az emberek – újra – odafigyelni rá. Nem állítom, hogy a kocsmákban ez lett a vezető téma, de ott, ahol nincs teljesen eltiporva a valódi nyilvánosság, ott értesültek róla az emberek. Olyannyira, hogy elkezdtek vitatkozni a miniszterelnök-jelöltekről, véleményt formáltak róluk, arról, hogy például, Karácsony elég kemény és elég aktív-e, hogy Dobrevet mennyire nyomja Gyurcsányné mivolta, vagy Jakab szókimondó, olykor nyers stílusa, vajon hat-e a városlakókra is. A Fidesz tehát azzal szembesült, hogy bármennyire is igyekszik nagyobb jelentőségűvé stilizálni az ellenzéken belül kétségkívül felbukkanó vitákat, nem sikerült neki; kiderült: mégsem képes száz százalékig uralni a nyilvánosságot, de még csak kontroll alatt tartani sem...

NEMZETECCSÉGE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.09.12.


Kovács Zoltán állami levelező, de úgy is, mint agancsügyi megbízott, büszkén mutatta, hogy készen van a nagy mű, igen, és a helyére szállítódott a ciklopi agancskapu, ami bazi ronda, de legalább jó drága. Mindig örülünk, ha ilyeneket finanszírozhatunk, s pláne úgy, hogy meg sem kérdeznek róla. De ilyen ez a mi hazánk, és ilyennek nem szeretjük. Az élet pediglen csudaszép. Mindez nem ingerküszöb, sem a giccs, sem az ellopott milliók. Az már viszont, hogy Kovács levelező-agancsügyes szerint ez a bigyó nemzetünk egységét fejezi ki más csodák mellett, nos, az már delikát.

Ennél már csak az lenne klafább, ha majdan egy adag szarvasürülék is szakralizálódna, és megjelenne benne nemzetünk esszenciája mintegy, ahogyan a földre placcsant szarban lépnének egymásra talpaink. Mert olybá tűnik, mindenben, a bazi nagy Univerzum összes atomjában, amit szertesprickoltak a szétrobbanó csillagok, mindenben is a nemzeteccsége manifesztálódik. Hogy mindezideig olybá tűnt és az is hittük, hogy ez műpátosz, ez cirkusz, bábozás a bávatagoknak, de egyre inkább az csupaszodik le a tébolydában, hogy nem egészen és nem is úgy.

Minden bizonnyal komolyan gondolják, amit permanensen delirálnak. Viszont akkor új irányt kell kijelölni tépelődésünk számára, mert ez a mostani sehová sem vezet. Illetve egy kimenetele azért bizonyos, és ez a zárt osztály főnénivel, szurival és a kedves ápoló bácsikkal, mint sorsunk beteljesülése. Viszont, mint tudvalévő, semmi sem tökéletes, mindenben van gebasz, éteriebben kavics a teremtésben, de igazán profánul szar a propellerben, ami viszont fröcsög, mint a rospic, mégpedig ebben pont az, hogy a nemzeteccsége agancskölteményt az éj leple alatt vitték a helyére.

És, hogy miért, vagy mitől rettegve történnek most már egyre inkább éjszaka a dolgok, nos, ez hatalmas morfondír. Mert, hogy Semjén a genya törvényjavaslatait ilyenkor adogatja be, az még szódával elmegy, nodehogy a nemzeteccsége is halkan, suttogva és sötétben szállítódik a kihalt utakon, az már necces. Mindezzel egyébként elvették tőlünk az örömöt, hogy álltunk volna az utak mentén, s ahogy araszolt volna az orrunk ellőt a nagy, nemzeti agancshalom, benne a bús magyar sors, de mi kiáltozunk volna mégis, hogy éjjen, éjjen soká. És főleg Orbán...