2021. július 19., hétfő

STUMMER JÁNOS: “EZ A MAGYAR WATERGATE-ÜGY, HA A FIDESZ LAPÍT, AZ BEISMERÉS”

HVG / ITTHON
Szerző: LENGYEL TIBOR
2021.07.19.


Feljelentést tesz a titkos megfigyelési gyanú ügyében a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke. Stummer János a hvg.hu-nak azt is mondta: mihamarabb meghallgatná a nemzetbiztonsági bizottság a titkosszolgálatokat, az ellenzék pedig parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi.


Már az, ami a sajtóban eddig megjelent a kormánykritikus újságírók, üzletemberek, közéleti szereplők állítólagos megfigyeléséről felvetheti a bűncselekmény gyanúját – mondta a hvg.hu-nak Stummer János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke. A politikus ezért még a mai napon feljelentést tesz tiltott adatszerzés, illetve információs rendszer vagy adat megsértése gyanújával ismeretlen tettes ellen.

A hvg.hu is szemlézte a Direkt36 tényfeltáró cikkét, amely szerint egy izraeli cég kémfegyverével, egy okostelefonba férkőző programmal vehették célba Magyarországon az Orbán-kormány kritikusait. A célpontként kiválasztott emberek között voltak újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek. Arra utaló közvetett bizonyítékokat is találtak, hogy a titkos megfigyelések mögött a magyar állami szervek állnak...

ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS: HORRORISZTIKUS ÁRAK A PIACOKON - KINYÍRHATJA AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST A KLÍMAVÁLTOZÁS?

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2021.07.19.


Két év alatt mintegy hatszorosára nőtt az őszibarack ára. A zöldségek – számolta ki a hivatalos adatokból az Azénpénzem.hu – az idei nyáron 17 százalékkal kerülnek többe a tavalyinál. És ez csak az átlag. Ilyen körülmények között például a kisnyugdíjasoknak szinte lehetetlen az egészséges táplálkozás.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent elemzés szerint a magyar lakosság rosszabb állapotban van az elvárhatónál, amiről maga is tehet. Ezt demonstrálandó megemlítették például azt, hogy a naponta legalább egy adag zöldséget fogyasztók aránya nálunk csupán fele az uniós átlagnak (61 százalék), és jelentősen elmarad a V3 átlagától (54 százalék) is.

Ehhez hozzájárulhatnak a magyar étkezési szokások, de a drágulás sem segít a helyzeten. Egyre több nyugdíjastól hallani, hogy bár szívesen enne zöldséget és gyümölcsöt, jószerivel képtelen megfizetni. A KSH által figyelt féltucatnyi zöldségből összeállított kosár (ebbe 1-1 kiló krumplit, sárgarépát, káposztát, paradicsomot, zöldpaprikát és uborkát vettünk bele) júniusban több mint 17 százalékkal került többe a tavalyinál. Ez átlagos drágulás, hiszen például a korai burgonya ára majdnem 46 százalékkal emelkedett. Mostanra egyébként – talán éppen az elszállt árak készletnövelő hatása miatt – jókora akciókkal kínálják a nagy kereskedelmi láncok a krumplit...

KÉMPROGRAMMAL HALLGAT LE A KORMÁNY ÚJSÁGÍRÓKAT ÉS CIVILEKET

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.07.19.


Legalább 5 újságírót és 10 jogászt hallgattak le Magyarországon a Pegasus izraeli kémprogram segítségével, írja a Washington Post. A legnagyobb magyar ellenzéki lap tulajdonososának szűk körű vacsoráját is megfigyelték, ezután Varga Zoltánt figyelmeztették is, hogy veszélyes, amit csinál. Varga Juditék hallgatnak.

A kommunista rendszerben besúgókat alkalmaztak, akik jelentést készítettek, a mai rendszerben kémprogramot mindazokkal szemben, akik miatt fenyegetve érzi magát Orbán és rendszere. Így mintegy 300 magyar telefonszámot fejtettek ki a gyűjtött listából, van köztük újságíró, ügyvéd, üzletember, aktivista - többek között.

Az Orbánnal kritikus Varga Zoltán médiamágnás, Panyi Szabolcs, Szabó András és Dercsényi Dávid vállalták, rajtuk kívül még jó páran azonban nem járultak hozzá nevük megjelentetéséhez. A kémprogramot árusító NSO tagadta, hogy a telefonlisták és technológiájuk között kapcsolat lenne, az eladott programot már ők nem működtetik, onnantól az az általuk előzőleg átvilágított kormányzati vásárló dolga.

Nem fedheti fel a vevőlistáját – közölte az izraeli cég az újság megkeresésére. Ellenben egy volt, magát megnevezni nem kívánó NSO-alkalmazott megerősítette, hogy a magyar kormány is a cég klientúrájához tartozik.

Hogyan működik a Pegasus, ha sikeresen rácsatlakozik egy telefonra? Olvassa az e-maileket, elemzi a szöveget, fotókat, de még a titkosított WhatsApp- és a Signal-üzenetekben is képes ugyanerre. Lehallgatja a beszélgetéseket, titokban képes bekapcsolni a kamerát, a mikrofont és beazonosítja a tartózkodási helyet. Az NSO még azzal is büszkélkedik reklámfüzetében, hogy az illetőnek ki sem kell nyitni az e-mailt, a kémprogram anélkül is ki tudja olvasni belőle az információkat, szóval egy igazi kincsesbánya ez a Pegasus a hírszerzés számára.

Így szereztek tudomást az egyik legnagyobb médiacég vezetője, a Varga Zoltán által szervezett, szűkkörű találkozóról is, amelyen például Chikán Attila is részt vett, és amit akkor hívott össze, amikor 500 médiavállalkozást apportáltak Orbánék a KESMA-ba.

Varga akkor egyfajta oknyomozó, új think tank létrehozását tervezte. Tekintélyes és gazdag üzletembereket, filantrópokat hívott meg otthonába vacsorára, hogy erről elmélkedjenek. "Ez csak barátságos megbeszélés volt, nem pedig puccs" – mondta el.

A meghívást követően hét telefont vettek fel a Pegasus listájára, egyre telepítették is a Pegasust, egy másik sikertelen volt. Később Varga korszerűbbre lecserélte a telefonját, amire a kémprogram nem tudott csatlakozni. Varga elmondta azt is, hogy két héttel a vacsora után egy kormányközeli figurától figyelmeztetést kapott, hogy tudnak a vacsoráról és veszélyes játék ez, jobban tenné, ha felhagyna az ilyesmivel.

Számos telefonszám került fel a listára Simicska Lajoshoz köthetően is. Mivel Simicska nem használ okostelefont, így az ügyvédje és fia telefonján keresztül figyelték abban az időben, amikor számos vagyontárgyáról lemondott. Ajtony Csaba ügyvédje el is mondta, a telefonja gyakran visszhangos volt, és aztán az újságokban látta viszont a telefonbeszélgetéseit.

Az Európai Unióban törvény védi a digitális adatvédelmet, amennyiben az magánéletet sért, írja a lap, ami azt is megírta, hogy megkeresték az oknyomozó újságírók az Orbán-kormányt, hogy magyar titkosszolgálati szervek is az NSO klientúrájába tartoznak-e, és hogy megfigyeltek-e újságírókat, civil szervezeteket.

A válasz: Magyarország egy olyan demokratikus ország, ahol jogállam van, és bárkiről is legyen szó, mindig a törvény betűjéhez tartja magát a hatóság. Korábban Varga Judit igazságügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy normálisan működő országban nagyon aktív titkosszolgálat is kell, hisz oly sok veszélynek van mindenhol kitéve az ország.

A tárcavezető nem válaszolt az újság megkeresésére. Az Amnesty International azt követeli, hogy vonják meg az NSO exportengedélyét.

ITT OLVASHATÓ

A BUDAPESTI DUGÓKÉRT A JÁRVÁNY HATÁSA ÉS AZ M0-ÁS ELHIBÁZOTT FELÚJÍTÁSA IS FELELŐS

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.07.19.


A kormány folyamatosan napirenden tartja a kérdést, holott a dugó valójában már jó ideje a nagyvárosi lét szokványos kísérőjelensége.


– Ha valami csoda folytán lenne annyi pénz, hogy valamennyi tervezett fővárosi beruházást, illetve Budapesten tervezett állami fejlesztést, beleértve a pesti rakpart átépítését, a Petőfi híd felújítását, a Budai fonódó villamos meghosszabbítását, a déli HÉV-vonalak rekonstrukcióját vagy éppen a Galvani hidat egyszerre meg lehetne valósítani, a város nem bírná el. Az éppen zajló projektekkel jól érzékelhetően elértük a tűréshatárt – vélekedett egy korábbi háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. 

Sőt sok budapesti szerint már át is lépték. Ami aligha független attól, hogy a kormány vegytisztán politikai célból folyamatosan napirenden tartja a kérdést, holott a dugó valójában már jó ideje a nagyvárosi lét – beleértve Budapestet – szokványos kísérőjelensége. Emlékezzünk csak a 4-es 6-os villamosok nyaranta ismétlődő szakaszos felújítására. Ez most a Blaha Lujza tér átépítésekor nagyon jól jön, hiszen legalább a villamospályához nem kell hozzányúlni.

Az idei nagy torlódásnak azonban van néhány speciális, korábbi években nem létező oka is.

Az egyik a mindenben szerepet játszó világjárvány. A koronavírus harmadik hulláma miatt sokkal később kezdődött meg a „kirajzás” Budapestről. A turizmus bizonytalansága miatt később indult a nyaralóhullám, ráadásul sokaknak nem is maradt szabadságuk, a gyerekek miatt azt már felhasználták az óvoda-, iskolabezárások idején, így ezen a nyáron Budapesten ragadtak. (Erre utal az is, hogy harmadával több a gyerek most az óvodákban, mint a korábbi nyarakon, ahogy a napközis és iskolásoknak szervezett táborokban is nagyobb a nyüzsgés.) 

A járvány másik következménye a közösségi közlekedéstől való elfordulás. Mint Balogh Samu, Karácsony Gergely kabinetfőnöke egy pénteki fővárosi közlekedésről szóló tájékoztatón elmondta, az utasforgalom jóval alacsonyabb szintre állt vissza, mint ahol az utolsó „békeévként” jegyzett 2019-ben volt. Ennél már csak a bevétel esett vissza jobban. A BKK jegyárbevétele az első félévben 18 milliárdra csökkent miközben a 2019 hasonló időszakában még 34,8 milliárd forint volt.

Úgy tűnik, az autósok nem szívesen ülnek át a közösségi járművekre, holott a város megtelt, nem fér el több autó...

HOGYAN TUDJÁK FELTÖRNI A TELEFONOMAT, ÉS MIT TEHETEK ELLENE?

TELEX
Szerző: DIREKT36
2021.07.19.


Megpróbáljuk közérthetően elmagyarázni a kémszoftverek működését és azt, hogy mit tehet ellenük az átlagos telefonhasználó. (Anélkül hogy bárkit pánikba akarnánk ejteni, sajnos nem sokat.) Előbb az egyik megfigyelt Direkt36-os újságíró, Panyi Szabolcs írja le, mit tanult a saját telefonjának átvizsgálásából, majd megosztjuk a Washington Post magyarázatát és tanácsait.


Panyi Szabolcs egyike azoknak a magyar újságíróknak, akiknek bizonyíthatóan feltörték a telefonját a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel. Részleteket a további célpontokról és az ügy hátteréről ebben a cikkben írt a Direkt36. Panyi telefonját az Amnesty International jogvédő szervezet biztonsági stábja vizsgálta át, és így találták meg rajta a kémszoftver nyomait. Az újságíró tanácsokat is kapott a biztonsági szakemberektől arra, hogyan lehet, ha nem is megakadályozni a megfigyeléseket, de legalább valamennyire védekezni ellenük.

Panyi ezeket így foglalta össze: „Nyilván furán hangzik ez a megfogalmazás, de hát végül is abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a Pegasus kémszoftver egyik volt célpontjaként és áldozataként legalább így utólag talán tudok egy-két praktikus tanácsot adni a védekezéshez. Nem mintha különösebb szakértője lennék a kiberbiztonságnak, főleg nem a nagyon technikai részének, viszont az Amnesty International biztonsági csapata kielemezte a telefonomat, és elmagyarázta, mi és hogyan történt.”

Az egyik legfontosabb tanulság, hogy a Pegasus észrevétlenül, akadály nélkül be tud jutni egy átlagos készülékbe – viszont benne maradni a készülékben már sokkal nehezebb. Az operációs rendszer frissítése, de akár a telefon ki-be kapcsolása is megszakíthatja a kémszoftver háttérfolyamatait. Ez nem azt jelenti, hogy onnantól biztonságban lenne a készülék, csak azt, hogy esetleg egy új behatolás elindítására van szükség. De onnantól, hogy a Pegasust is emberek működtetik, és nekik is megvan a munkaidejük, ráadásul a megfigyelési engedélyek is bizonyos időszakra vonatkoznak csak elvileg, legalább ez is valami. Amíg nem érkezik meg a váltás valamelyik titkosszolgálatnál a Pegasus-terminálhoz, vagy amíg nem jön be a következő miniszteri engedély valakinek a megfigyelésére, talán lehet némi időt nyerni...


LMBTQI KISOKOSSAL HARCOLNAK CIVILEK A KORMÁNY SZEXUALITÁST TABUSÍTÓ HOMOFÓB TÖRVÉNYE ELLEN

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2021.07.18.


Nem riadnak vissza a kormány homofób módosítójától a civil szervezetek. Számos szervezet elkötelezett amellett, hogy a fiatalok ezentúl is részesüljenek felvilágosításban olyan fontos témák kapcsán, mint a szexuális vagy a nemi identitásuk. A Szivárvány Szakkör kiadványa például középiskolások számára is érthető módon, egyéni tapasztalatokkal és történetekkel magyarázza el a szexuális orientáció és nemi identitás legfontosabb kérdéseit.

A füzet a Magyar LMBT Szövetség kiadásában jelent meg, és fiktív középiskolás diákok perspektívájából mutatja be, hogy milyen kihívásokkal néznek szembe hazánkban az LMBTQI fiatalok. A dokumentum segít eligazodni a diákoknak az LMBTQI közösséggel kapcsolatos témákban (többek között azt is elmagyarázza, hogy mit jelentenek a betűk a mozaikszóban), bemutatja a magyar homoszexuális és transznemű fiatalok helyzetét, valamint fontos elérhetőségeket is tartalmaz, ahova a fiatalok lelkisegélyért és jogi segítségért fordulhatnak.

Mint ahogy azzal már bővebben foglalkoztunk, a kormánypárti többséggel nemrég megszavazott, a köznyelvben homofób törvényként ismertté vált jogszabály több ponton is súlyosan csorbítja a szexuális kissebbségek jogait. A törvény betiltana a 18 év alattiak számára minden olyan tartalmat, amely amely homoszexuális vagy transznemű embereket jelenít meg, valamint csak bizonyos szervezeteknek tenné lehetővé, hogy a szexualitásról beszéljenek az iskolákban. Habár a kormány szerint a törvény a gyermekeket védi, szakértők és érdekvédők úgy gondolják az intézkedések akár gyermekek életébe is kerülhetnek...

A GYAKORLÓTÉREN

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: GADÓ GÁBOR
2021.07.16.


Nem szívesen lennék azoknak a közszférában dolgozó vezetőknek a helyében, akik, miközben munkaköri kötelességüknek eleget téve őrködnek az állam törvényes működése felett, szeretnék elkerülni, hogy az alkotmányos rend fenntartását szolgáló tevékenységükkel a kelleténél jobban fölhívják magukra a hatalom figyelmét. Látom, miként iparkodnak összeegyeztetni az összeegyeztethetetlent: létezni úgy, mintha nem léteznének. A jogállam eltökélt hívének mutatkoznának, de közben ügyelnek arra, hogy határozataikkal, állásfoglalásaikkal ne haragítsák magukra a miniszterelnök jelentéstevő katonáit. Kényes, embert próbáló elfoglaltság ez, amely bizonyára sok álmatlan éjszakát okoz. Az alábbi rövid jegyzetben néhány bevett gyakorlatot osztok meg az olvasóval, hogy könnyebben eligazodjon az autokrácia viselkedési szabályai között...


TÖBB BEOLTOTT HAL MEG A DELTA VARIÁNS MIATT A BRITEKNÉL, MINT BEOLTATLAN. MIÉRT NEM AGGASZTÓ EZ?

QUBIT
Szerző: QUBIT.HU
2021.07.18.


Több olyan áldozata van a COVID-19-nek az Egyesült Királyságban, akit beoltottak a koronavírus ellen, mint olyan, aki még nem kapott oltást – derült ki az angliai közegészségügyi hatóság (PHE) friss jelentéséből. A számok azt mutatják, hogy a vírus delta variánsa miatt február 1. és június 21. között 257 személy hunyt el az országban, a pozitív koronavírusteszt utáni 28 napon belül.

Az elhunytak 63,4 százaléka, azaz 163 ember legalább egy oltásadagot kapott már, és ennek ellenére betegedett meg. Első pillantásra riasztóak ezek az adatok, pedig a statisztika pontosan úgy alakult, ahogy az várható volt – fejtette ki a Conversationben megjelent cikkében Christian Yates, a Bathi Egyetem matematikai biológiával foglalkozó főelőadója.

A vakcina nem kompenzálja a korral járó hátrányokat

Képzeljük el, hogy mindenki megkapta már valamelyik koronavírus elleni oltás mindkét dózisát – ami bár nagyszerű lenne, még mindig nem lenne elég ahhoz, hogy minden életet megmentsenek, hiszen még így is lenne olyan, akit megfertőz a SARS-CoV-2, és ennek következményeibe belehal. Így az elhunytak száz százaléka beoltott lenne, de ez nem jelenté azt, hogy a vakcina nem csökkenti hatékonyan a halálesetek előfordulását...

„HA NEM MENTEM VOLNA, MENT VOLNA A SZEMÉTBE” – PULT ALÓL SZEREZNEK HARMADIK VAKCINÁT A SINOPHARMMAL OLTOTTAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerzők: SZOPKÓ ZITA, SZABÓ KRISZTIÁN
2021.07.19.


A kínai Sinopharm vakcinával oltottak körében egyre nagyobb probléma, hogy sokaknál az oltás után végzett ellenanyag-vizsgálat nem mutat megfelelő védettséget. A múlt héten jelent meg a Fővárosi Önkormányzat és a Semmelweis Egyetem ellenanyag-vizsgálata, mindkettőben a Sinopharm teljesített legrosszabbul. Ezután Orbán Viktor bejelentette: augusztustól lesz lehetőség a harmadik oltás beadására. Vannak olyanok is, akiknek már most sikerült a kínai után mRNS típusú vakcinához jutni
.

Júniusban írtunk arról a Facebook csoportról, amelynek (zömében idős, 60 év feletti) tagjai Sinopharm vakcinát kaptak, sokuknál azonban valamiért mégsem alakult ki megfelelő védettség az ellenanyag mérések szerint...

CSAK A „SZENT ŐRÜLTEK” MARADNAK A NEVELŐSZÜLŐI RENDSZERBEN

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2021.07.19.


Május végén írta meg elsőként a 444, hogy a hónap elejétől komoly válaszút elé állították a nevelőszülőket: az eddig a budapesti TEGYESZ (Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat) alá tartozókat arról értesítették, hogy júliustól már nem az állam, hanem a katolikus egyház kötelékében fognak dolgozni, vezetésüket átveszi a Szeged-Csanádi Egyházmegye, illetve a fenntartásában működő, kormányközeli Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, így a nevelőszülői hálózat nagyrészt egyházi fenntartás alá kerül. Ez a fenntartói hálózat ráadásul elég jó viszonyt ápol a kormánnyal is, vélhetően ezért alájuk szervezték ki a nevelőszülőket. Természetesen az, aki szeretne, elvileg kereshet magának harmadik, „semleges” szolgáltatót is, ehhez azonban a kormányhivatal jóváhagyására is szükség van, ráadásul maga az eljárás 60 napot is igénybe vehet.

De nem csak önmagában az átszervezés okozza a nevelőszülői lét nehézségeit: a szabadságolásoktól kezdve a csekély juttatásokon át az eleve rosszul működő rendszerrel való harcokig számos problémával kell szembenéznie annak, aki ezt választja hivatásul.

A Mércének a nevelőszülők mindennapi küzdelmeiről bővebben egy nevelőszülő mesélt, aki már több évtizede nevel gyerekeket, valamint egy gyám, aki a fővárosban dolgozik...

LIPSIK, HARANGOK, MÜEZZINEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.07.19.


Kölökkoromban fölöttünk lakott Fülöp úr a harmadikon. Új volt még a világ, gyorsabban nőttek ki a házak a földből, mintsem a környezet alakult volna hozzájuk, és így történhetett, hogy a ház töviben ott felejtődött egy vasúti sín, azon pedig vonatok hozták a kavicsot, föhenyet, és ezt éjszaka zajos markolókkal rakogatták kifelé, ha úgy diktálta az ütem. Mintha egy bánya közepén élt volna az ember, ahogyan épült erősen a szocializmus éjjel és nappal.

Fülöp úr egy békés üveges volt, apró ember két lánykával, akinek a hangját sem lehetett hallani, mígnem az egyik éjszaka cirkuszra ébredt a ház, ugyanúgy, mint a kőkorszaki szakiknál, amikor Frédi veri az ajtót, hogy Vilma engedje be, s körül sorra gyulladnak fel a fények a kőkorszaki házakban. Hasonképp nálunk is, ahogyan Fülöp úrból tört elő a keserve. Nagyon hangosan, nagyon részegen és nagyon őszintén bőgte bele az éjszakába, miszerint: az anyátok picsáját, alunni akarok.

Mindezt a markolóknak ordította, akik szorgalmasan és zajosan rakták a kavicsot nagy reflektorok fényénél, építették a szocializmust, míg mi szenderegtünk, mint a robogás, úgy megszokva a gépeket, hogy azokra nem, ámde Fülöp úr óbégatására fölriadtunk. S mondom, gyúltak föl a fények az ablakokban, ahogyan a pizsamás polgártársak tódultak nézni, hogy na, kit ölnek vajon, kinek vére folyik, s mennyire. De csak Fülöp úr volt részeg erősen, és kijött belőle az őszinteség a szocializmus éjszakai építéséről.

Pihenni szeret az ember, ha joga nincs is hozzá, de olykor megcsomósodik a keserve, ahogyan Fülöp úrban is azon az éjen. Megoldódott azonban a konfliktus, mert a markoló kezelője leállította a gépet, kiszállt abból, és az ablakunk alá ballagva fölszólt a harmadikra a pizsamás Fülöp úrnak szelíden, miszerint: fogd be a pofád, te barom, nagyobb zajt csapsz, mint a gépek. Ettől csudálatosan Fülöp úr aludni tért, a ház pedig elsötétült, mintha hazamentek volna a legények a faluvégi kurta kocsmából...

LELEPLEZŐDÖTT EGY DURVA IZRAELI KÉMFEGYVER, AZ ORBÁN-KORMÁNY KRITIKUSAIT ÉS MAGYAR ÚJSÁGÍRÓKAT IS CÉLBA VETTEK VELE

DIREKT36
Szerzők: PANYI SZABOLCS, PETHŐ ANDRÁS
2021.07.19.


Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, és a célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is – derítette ki a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként. A kutatás során számos olyan közvetett bizonyítékot is találtunk, amelyek arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak.

Az összesen 17 szerkesztőség – köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde – részvételével zajló nemzetközi nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából.

Az, hogy az adatbázisban feltűnik egy telefonszám, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a célszemélyek ellen biztosan be is vetették a Pegasust és a telefonjukat fel is törték, de számos esetben a telefonok utólagos vizsgálata bizonyította, hogy valóban behatoltak az NSO programjával a készülékekbe.

A Pegasus a telefonok szoftvereinek olyan hibáit használja ki a távolról, észrevétlenül történő behatolásra, melyekről még maguk a fejlesztők, gyártók sem tudnak. Ezeken a réseken keresztül a telefonkészülékbe bejutva nemcsak a célszemélyek beszélgetéseit tudták lehallgatni, hanem hozzáfértek a legbizalmasabb információikhoz, például az emailjeikhez és egyéb üzeneteikhez, továbbá fotóikhoz és videóikhoz.

A Pegasus annyira komoly kiberfegyvernek számít, hogy az NSO csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el más országoknak. Hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lehetne bevetni, de a tényfeltáró projekt kiderítette, hogy az NSO ügyfelei legalább 10 országban használják újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek ellen.

A több mint 300 magyarországi célpont közül egyelőre többek között a következő embereket azonosítottuk be:

  • Négy újságírót, köztük a Direkt36 két munkatársát, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, akiknek esetében a telefonok utólagos vizsgálata ki is mutatta, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével. Továbbá Dercsényi Dávidot, a Hvg.hu korábbi újságíróját, valamint egy negyedik újságírót, aki azt kérte, hogy ne írjuk le a nevét.
  • Egy magyar fotóst, aki együtt dolgozott egy olyan amerikai újságíróval, aki az orosz vezetésű, Budapestre költöző Nemzetközi Befektetési Bank ügyeiről írt.
  • Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát – akit már régóta érnek támadások kormányzati körökből –, valamint több olyan más üzletembert, akik Varga házában vettek részt egy közéleti témájú vacsorán 2018-ban. Az utólagos vizsgálatok megerősítették, hogy legalább egy vendég telefonját biztosan fel is törték az NSO programjával. A Varga-féle találkozón részt vett Chikán Attila közgazdászprofesszor is, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, akinek telefonszáma szintén feltűnt a kiszivárgott adatok között.
  • Simicska Lajos egykori oligarcha fiát és egyik legközelebbi bizalmasát. Mindketten a 2018-as választások előtt kerültek célkeresztbe, amikor Simicska egy egész médiabirodalom tulajdonosa volt, és nyíltan támadta a kormányt. (Simicska nem használt okostelefont, ezért őt magát ezzel a szoftverrel nem lett volna értelme célba venni.)
  • A CEU egyik külföldi diákját, Adrien Beauduint, akit a magyar hatóságok őrizetbe vettek egy 2018-as kormányellenes tüntetésen.
  • Emellett több más magyar közszereplő is szerepel a célpontként kiválasztottak között,többek között egy tekintélyes ügyvéd és egy ellenzéki városvezető – az ő történetükről a következő napokban fogunk beszámolni.

A nemzetközi tényfeltáró csapat birtokába jutott adatokból az nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan ki vetette be a kémszoftvert. Több körülmény is erősen utal ugyanakkor arra, hogy a magyar hatóságok használták a programot a magyarországi célpontok ellen.

Az NSO határozottan állítja, hogy ők csak kormányoknak és állami szervezeteknek adják el a szolgáltatásukat, és számos információ mutatja azt, hogy Magyarországon az után jelent meg a kémszoftver, hogy 2017-ben és 2018-ban magas szintű találkozók voltak az izraeli és a magyar kormány között...

ITT OLVASHATÓ

BIZTONSÁGOS ORSZÁG, CSAK ÉPPEN MEGHALUNK…

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.07.19.


„A magyar kormány jóvoltából, Európában elsőként hazánkban van lehetőség a harmadik oltás beadatására ingyen, önkéntes alapon – mondta György István, a Miniszterelnökség közigazgatásért felelős államtitkára. Az országos oltási munkacsoport vezetője szerint járványügyi szempontból Európa egyik legbiztonságosabb országa ma Magyarország, ami annak köszönhető, hogy mindkét oltás beadásában a második, de világviszonylatban is előkelő helyen áll.”


Vannak dolgok, amelyeket egyre nehezebb elviselni. Ezek közé tartozik az a fajta kommunikációs kormányzás is, amelyet a fenti idézet is tükröz. Az Orbán-rezsim vezetőinek legfontosabb kötelezettsége, hogy kizárólag pozitív dolgokat mondhatnak. Teljesen mindegy, hogy mi a valóság, nem számít, hogy mit látunk, mit tapasztalunk, mindig, mindenkor és mindenben hibátlanul teljesít a kormány. Most éppen azzal büszkélkedik, hogy Európában elsőként van lehetőség a harmadik oltásra, vagyis megint megnyertünk egy versenyt – persze csak szóban. A közlemény ugyanis hallgat arról, hogy elsősorban azért van szükség a harmadik oltásra, mert a kínai oltás – a felmérések szerint – a beoltottak egynegyedénél nem termelt antitestet, azaz nem tette védetté azokat az embereket, akik a Sinopharmot vették fel. Orbán és György István is hallgat erről az apróságról, mint ahogy arról is, hogy úgy használtuk ezt az anyagot az idős, hatvan fölötti embereknél, hogy azt még maga a kínai gyártó sem javasolta.

Elfogadom: a kínai és az orosz anyag is jobb, mintha teljesen védtelen marad valaki, de azért ez megint egy hazárd vállalkozás volt. Nem pusztán azért, mert ismét hátat fordítottunk az EU-nak, és pusztán azért, hogy leelőzzük a többieket, bevásároltunk a keleti vakcinákból – vagyis fittyet hánytunk arra, hogy nincs még európai engedélyük (a mai napig nincs) –, hanem mert kockára tettük sok-sok ember egészségét. Orbán azonban hajszolta a sikerpropagandát, muszáj volt neki valahogy kompenzálnia, hogy Magyarországon kiemelkedően sok áldozatot követelt a koronavírus. Folyamatosan az átoltottsági versenyt emlegette, azzal büszkélkedve, hogy mi vagyunk e téren a legjobbak, vagy majdnem a legjobbak. Igaz, hogy időközben egy sor EU-s ország utolért, sőt, le is hagyott bennünket, már jobb adatokkal rendelkezik, mint mi, ugyanakkor lényegesen kevesebb halottal...

SOHA NEM LÁTOTT PROFITOT HOZOTT A JÁRVÁNY IDEJE A KORMÁNYKÖZELI ÉPÍTŐCÉGEKNEK

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.07.19.


Miközben az építőipar egészében látványosan visszaestek a megrendelések és csökkent a termelés is, a nagyobb vállalatoknál nem volt nyoma komoly krízisnek.


Egyáltalán nem roppantotta meg a hazai építőipar legnagyobb szereplőit a járvány, illetve az annak nyomán hozott intézkedések. Miközben az ágazat egészében látványosan visszaestek a megrendelések, és csökkent a termelés is, a nagyobb vállalatoknál nem volt nyoma komoly krízisnek. A kormányközeli cégek pedig még növekedni is tudtak, sőt, soha nem látott hatékonysággal soha nem látott profitot termeltek.

Elmosódik a határ a piaci és kormányközeli cégek között

Bár az építőipart elsősorban nem közvetlenül érintette a pandémia és a járvány miatti számos korlátozás, a szektor teljesítménye a hivatalos statisztikák szerint 2020 nagy részében így is jelentősen elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezért döntöttünk úgy, hogy a nemrégiben közzétett éves beszámolók alapján megnézzük, hogyan vészelték át 2020-at a szektor legnagyobb szereplői...

ÚJSÁGÍRÓKAT, ELLENZÉKINEK GONDOLT KÖZÉLETI SZEREPLŐKET HALLGAT LE A KORMÁNY

444.HU
Szerző: erdelyip
2021.07.19.


Jó reggelt, könnyen lehet, hogy az év, sőt akár az évtized magyar politikai botrányára ébredtünk mindannyian, ön is, mi is, Magyarország kormánya is. Hogy úgy mondjam: o.O

Vasárnap kora este több világlap, köztük a brit Guardian és az amerikai Washington Post is magyar vonatkozású bomba-sztorit robbantott: "Izraeli kémszoftverrel figyeltek meg kormánykritikus magyar újságírókat, vállalkozókat és politikusokat".

Az eddig nyilvánosságra került adatok szerint mások mellett Varga Zoltán milliárdos vállalkozó, Chikán Attila volt gazdasági miniszter, és Simicska Ádám ellen is bevethették a szoftvert, vagy ilyesmire készülhettek a magyar hatóságok. A Direkt36 több újságíróját is megfigyelhették, amikor azok a 444-re készülő cikkeiken dolgoztak.

Az ellenzék kezdeményezi a nemzetbiztonsági bizottság összehívását a megfigyelési botrány miatt.

(Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.)

A KIREKESZTÉS ELLENI KÜZDELEM DILEMMÁI

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.07.18.


Azt gondolom, ebben a munkában, amit végzünk, a legfontosabb az előítéletek, a kirekesztés, a gyűlölet ellen küzdeni. Ahogy ezt most leírtam, az egy folyamat is…ami sajnos, az utóbbi években így halad, e mentén.

Mert előítélet volt mindig, van is, mindenkiben, kérdés szerintem az, hogy felismeri-e az illető, és tudja-e kezelni, vagy sem. Amikor ez kirekesztő fokozatba kapcsol, már önmagát is erősíti, mert míg az előítélet többnyire egyéni műfaj, a kirekesztés más társas jellegű, abban már ott van a megerősítő kapcsolatkeresés másokkal, a hasonlóan gondolkodókkal, abban benne van a tudatos összekapcsolódás. Ha ebben állami segédlet van, mint az oktatási szegregációnál, rendszerszinten nyer visszaigazolást a kirekesztő viszonyulás, és innen már csak egy apró lépés a gyűlölet. Amit persze szintén erősíthet az állam, ahogy ezt most az LMBTQ ügy, vagy más néven a pedofil-törvény kapcsán látjuk.

Mi naponta küzdünk ezzel az egésszel, a szegénységben átörökített szocializációs minták kapcsán is, amiben a többségi társadalom jelentős része még mindig a Kincskereső kisködmön, vagy a Légy jó mindhalálig szegénységképét keresi, no meg, a roma kérdés kapcsán is, hiszen a generációs szegénységben élők jelentős része ebből a társadalmi csoportból kerül ki. A helyzetet nehezíti, hogy ők, a romák is előítéletesek, sok esetben kirekesztők a többségi társadalommal szemben, mert önmaguk érintettségében nem képesek kezelni ők sem az előítéleteiket. Így – mint ahogy jártam én is nemrég- hamar ellenségképet alakítanak ki azokról is, akik egyébként épp az integrációjukért dolgoznak. És persze, mint az életben mindenhol, nálunk is jelen van a nemi identitáshoz kötődő előítélet, kirekesztés, gyűlölet is.

Azt hiszem, jót tesz az embernek, ha megtapasztalja legalább egyszer, milyen érzés megbélyegzettnek lenni. Mondjuk úgy, hogy segíti a tolerancia fejlődését. Én megtapasztaltam ezt, nem is egyszer, mióta ebben dolgozom, és azt kell, hogy mondjam, baromi rossz érzés. Engem, főleg, ha roma gyerekekkel, vagy felnőttekkel voltam együtt a “többségi” térben, vagy csak a hozzájuk kapcsolódó ügyet képviseltem, gyakran és gyorsan azonosítottak velük, hiszen, ha értük kiáll, nyilván “olyan” ő is, ha nem is látszik kívülről rajta. Az előítéletek rám is kivetültek. A gyanakvó, lesajnáló, hülyének néző pillantások, mondatok sokszor elértek engem is. Emlékszem, egyszer külföldön (mert az előítéletek működnek mindenhol), hosszasan magyarázták el nekem a zuhanyzó használatát. Mert feltételezték, a munkámat ismerve, hogy most látok én is először ilyet.

Az ember, ha sokat van ilyen szituációkban, kifinomult receptorokkal érzékeli azt a bizonyos “falat” is, ami láthatatlanul épül fel, egy pillanat alatt, amint beazonosítják. A kirekesztés fala. Az üzeneté, hogy nem vagy oda való. Levegőnek nézünk, vedd már észre magad, és húzz el innen….

Hányszor megéltem, megélem ezt ma is… Nőként is, ott, ahol befolyásos férfiak vannak, ateistaként ott, ahol a vallásos szerepeket gyakorolják, civil szervezet vezetőjeként a szakpolitikai döntnököknél. És az általam legkevésbé óhajtott politikai besorolásban is, amiben “aki nem velünk, az ellenünk” elvben az is a “másik” oldalára kerül, aki a kritikájával, tapasztalatainak a kihangosításával a rózsaszín sikerködöt oszlatni próbálja.

A kirekesztés ugyanis társadalmi attitűddé vált, és ebben nagyon sokan a saját köreikben keresnek célcsoportot, no meg ott az állami figyelemirányítás, amiben a döntéshozók érdeke szerint kerül össztűz alá egy-egy csoport, vagy személy. És, ami ebben a legszomorúbb, hogy a biztonság, a boldogulás, a hatalomhoz, vagy a forrásokhoz való hozzájutás gondosan kiépített rendszere abba az irányba tereli az embereket, ami a központi elvárás. Ebben a megfelelésben olyan ellentmondások is megférnek egymás mellett, mikor egy anya, akinek meleg a fia, a nyilvánosság előtt vázolja, micsoda veszélyt jelentenek az emberiségre az eltérő nemi identitásúak.

A kirekesztés elleni küzdelem azonban a terepen nem egyszerű. Mert lehet persze hangzatos mondatokkal, a nyilvánosság előtt kinyilvánítani a véleményünket, remélve, hogy ettől majd változik valami. Lehet aláírni beadványokat, nyílt leveleket, amitől mérséklést várnánk, döntéshozói szintről. Lehet beszélgetni erről műsorokban, podcast-okban, bízva abban, hogy elgondolkodtatunk egy-két embert, akinek változhat a véleménye. De mindettől, aki most érintett, melegként, vagy transzneműként, aki most éli meg ezt az egészet, neki ettől nem lesz jobb. A szegregátumokba nagyon soká ér le a változások szele. Ott nem várhatnak, hogy majd az Unió segít, vagy majd őket is ugyanúgy elfogadják az övéi, mint őt, aki az ereszcsatornás sztori után híresült el az életének ezzel a vonalával.

Ők most, és ott, és úgy élik meg a kirekesztő gyűlöletet, ahogy az a legfájdalmasabb. Ők nem számíthatnak megértő családra, elfogadó közösségre. Sem a faluban, sem az iskolában.

Na, és ezen a ponton érzem az ellentmondást. Mert, míg tudom, hogy csak rendszerszintű változásokból és a társadalom toleranciáját fejlesztve lehet változás, és azt mondom én is, álljunk ki, hangosan, gyakoroljunk minden lehetséges úton nyomást, hogy az LMBTQ embereknek is joga legyen egyenrangú emberként élni a társadalomban, felvállalva önmagát, a kapcsolatát is, közben a terep mást diktál. Mert ott védeni kell őket, másféle módon. Sokszor az életüket is, mikor a család úgy véli, “ki lehet belőle verni” a másságot. Mikor a folyamatos beszólásokra még provokatívabb kinyilvánítással reagálnak, ami csak olaj a tűzre. Mikor el kell menekíteni őket a kis faluból, oda, ahol nem ismer mindenki mindenkit, ahol elvegyülhetnek. És azt mondani nekik: próbáljatok meg rejtve élni ezzel. Mert csak így tudjátok túlélni.

Ez az ellentmondás nagyon feszítő. Mert aki most él, most szegény gyerek, most cigány, most eltérő nemi identitású, az nem várhat, hogy “majd a jövőben” a társadalom, a rendszer, a világ majd befogadóbb lesz. Az ő élete már elvész a kirekesztésben, mire számára is élhetőbb világ lesz. Ha lesz valaha.

Több történetünk volt már, és van is. Mindent megéltünk velük, a prostitúciót, itthon és külföldön is, próbáltuk a felszínen tartani őket, iskolát keresni nekik, munkahelyet, munkásszállót, segíteni az egészségügyi rendszerben, szűrésekben, vagy épp a nemváltoztatáshoz szükséges papírok beszerzésében, kerestünk támogató civileket, és civil szervezeteket, próbáltuk visszafogni a családjukat, kihúzni, ha belecsúszott, az alkoholizmusból, megmagyarázni, hogy a legalpáribb médiaszereplés nem jelent hírességet és karriert, megvédeni, mikor a sofőr nem engedte fel a buszra, vagy épp az iskolája “kötelezte” arra, hogy csak nadrágban és ingben járhat iskolába.

Próbálni segíteni őket, hogy alkalmazkodjanak ahhoz a világhoz, ami körül veszi őket. A túlélés záloga pedig az, hogy próbáld elrejteni a másságodat. Mert ebben a világban másképp sérülsz. Nem kapsz munkát, leköpnek, megvernek, megfenyegetnek.

Sosem felejtem el a mondatot, amit egy kollégiumi igazgató mondott, aki örömmel fogadta (volna) transznemű támogatottunkat, hiszen, mint mondta, annak az évnek a jelmondata volt az intézményben az elfogadás. A találkozó után rémülten hívott fel: “de hát rajta látszik…így nem tudjuk fogadni.”

Szóval, nem egyszerű. Mert miközben olyan világot szeretnénk, amelyben mindenki vállalhatja önmagát, közben a napi üzenet az, jobb, ha rejtve maradsz, mindazzal, ami vagy.

Mert most te vagy a célpont.

SZABAD SZEMMEL: A LEHALLGATÁSI BOTRÁNYTÓL VISSZHANGZIK A NEMZETKÖZI SAJTÓ - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.07.19.


A Miniszterelnöki Hivatal nem válaszolt arra a kérdésre, vajon a titkosszolgálat az NSO ügyfelei közé tartozik-e, és hogy nyomoztak e a különleges eszközzel újságírók és NGO-k után.


Washington Post

Az orbáni Magyarországon újságírók, illetve olyanok megfigyelésére használták a telefonokra telepíthető izraeli kémprogramot, akik keresztezhették a kormány terveit - írja a lap. Ezt ennek alapján közlik, hogy az Amnesty International számítástechnikai szakértői megvizsgáltak több készüléket abból a listából, amely 50 ország hozzávetőleg 50 ezer potenciális célpontját sorolta fel. A nyomozásban 17 sajtóorgánum működött közre, olyanok, mint a Le Monde, a Washington Post, a Guardian, a Die Zeit és a Süddeutsche Zeitung, illetve Magyarországról a Direkt36. Az eredmény az lett, hogy a magyar hatóságok olyan eszközöket vetettek be, amelyeket korábban megengedhetetlennek minősítettek.

A programot a lehallgatási szakma óriáscége, az izraeli NSO szállította, és nagyon úgy néz ki, hogy a magyar szervek kémkedésre használták fel, újságírók, ügyvédek, üzleti nagyhalak és civil aktivisták ellen. Összesen több mint 300 számról van szó, de azt nem tudni, hogy közülük hányat követtek ténylegesen. Hármat bizonyosan. Köztük Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, a Direkt36 oknyomozó portál munkatársait. A megállapításokat igazolta a Torontói Egyetem kiberbiztonsági laboratóriuma, amely pár napja kirobbantotta az egész botrány.

A szoftver teljes hozzáférést nyújtott a levelezéshez, e-mailekhez, SMS-ekhez, fotókhoz, de még a kódolt beszélgetésekhez is. Élőben le tudta hallgatni a beszélgetéseket, képes volt bekapcsolni mind a kamerát, mind a mikrofont. És megállította a tulajdonos tartózkodási helyét.

Egyes esetekben a célpontok nehézsúlyú bűnözők, illetve hasonló kaliberek voltak, esetükben semmi gond nincs a tiltott eszköz használatával. De hogy megcéloztak vele civileket is, az azt mutatja, hogy a kormány kész felülvizsgálni a 3 évtizede lefektetett demokratikus elveket. Továbbá gúnyt űz ez EU adatvédelmi rendszeréből. Egyben illusztrálja, hogy a hatóságok milyen messzire hajlandóak elmenni. Legalább 5 újságíró és 10 ügyvéd neve szerepel a dokumentumban, pont azokból az időkből, amikor Orbán megszilárdította uralmát a média és a bíróságok fölött.

A Miniszterelnöki Hivatal nem válaszolt arra a kérdésre, vajon a titkosszolgálat az NSO ügyfelei közé tartozik-e, és hogy nyomoztak e a különleges eszközzel újságírók és NGO-k után. Csupán annyit közölt, hogy Magyarország demokrácia, ahol érvényesül a törvény. A lehallgatásra jogosult intézmények pedig kormányzati, illetve nem-kormányzati felügyelet alatt állnak.

A magyar eset azért kirívó, mert az ország az EU tagja, ezért a magánszféra védelme alapjognak számít. Csak éppen szorulnak vissza a biztosítékok, akárcsak a lengyeleknél és a szlovénoknál, és ehhez Magyarországon igénybe vették az igen hatékony kémprogramot. Panyi készülékén többször is elhelyezték a szoftvert, de azt nem lehet visszanyomozni, hogy mennyi információhoz jutottak ily módon. Az eszközt sokszor azután élesítették be, hogy tulajdonosa különféle ügyekben érdeklődött az illetékes hatóságoknál.

Dercsényi Dávid újságíró, de nemigen foglalkozik érzékeny témákkal. Egy alkalommal azonban a terrorista ügyében akart valamit megtudni, majd utána rögtön felkerül a listára a magán-, a céges telefonja, de még az is, amelyet a volt felesége használt.

A szóban forgó nevek között ott van Varga Zoltán médiamogul, a független Central Media Csoport tulajdonosa is. Azt meséli, hogy 2018 közepén meghívott a házába hat szakértőt, illetve tehetős üzletembert, mert meg akarta vitatni velük, nem kellene-e elemző intézetet alapítani a korrupció ellen. A vendégek közé tartozott Chikán Attila, az 1. Orbán-kabinet minisztere is. Mint Varga elmondta, baráti beszélgetés zajlott, nem puccs. De a részvevők közül mindenki rákerült a névsorra, sőt, egyikük készülékét sikeresen meg is hackelték. Egy másiknál pedig próbálkoztak.

Varga azóta telefont cserélt, mert gyanús lett neki, hogy egyszer beszélt a handyn, de közben visszahallotta a társalgás első mondatait. Majd nem sokkal később egy kormány közeli figura azt mondta neki, hogy tud a találkozóról, de veszélyes, amit csinál. Nem kéne forszírozni.

A megfigyeltek között van Simicska is, de mivel ő nem használ okos telefont, a jelek szerint a fián és az ügyvédjén keresztül cserkészték be. A jogi képviselője azt mondja: kiszivárogtak a sajtóba olyan értesülések, amelyeket csakis telefonon vitatott meg a megbízójával.

Guardian

Orbán Viktor a Pegazus névre elkeresztelt izraeli szoftverrel támadja a médiát - írja a lap. Az a gyanú, hogy kormány oknyomozó újságírók, illetve laptulajdonosok telefonjára telepedett rá, azaz új eszközt vetett be a sajtóháborúban. Ezt támasztják alá a műszaki elemzések. Az egyik szenvedő alany, Panyi Szabolcs úgy véli: a hatalom az hiszi, hogy összeesküvés zajlik ellene, és hogy ebben benne van a sajtó is. Paranoia ez a javából, de a Fidesz túlzásokba esik, mind a szerkesztőségek mozgatórugóit, mind a lehetőségeiket illetően.

A tudósítás emlékeztet arra, hogy Kovács Zoltán többször is nyilvánosan támadta a Direkt36 munkatársát, Orbán- és magyarellenességgel megvádolva. Továbbá azzal, hogy vaskos politikai tevékenységet folytat.

Magyarországon szinte nem fordul elő fizikai erőszak újságírók ellen. Az állóháború más módszerekkel folyik. Zaklatják a sajtómunkásokat, nyomást gyakorolnak a tulajdonosokra, megvonják az állami reklámokat a kritikus szerkesztőségektől, illetve hatalom közeli alakok felvásárolják a nemszeretem orgánumokat.

Panyi azt gondolja, nála az volt az terv, hogy kifürkésszék, mire készül, miről akar írni, illetve megállapítani a forrásokat. De a célpontok közt volt egy fotós is, aki külföldi újságírókat szokott kísérni, valamint egy másik, igen jól ismert oknyomozó újságíró. Ő azonban nem kívánta felfedni magát, és a készülékét sem adta át, mert nem szerette volna, ha soha többé nem jut bizalmas értesülésekhez.

Varga Zoltán már régóta a Fidesz begyében van. Azt mondja, hogy már próbálták szép szóval, de fenyegetéssel is rávenni, hogy adja el médiaérdekeltségét. Egyszer pedig belengették, hogy kap szépen állami hirdetéseket, ha bizonyos embereket lecserél a szerkesztőségben. És mivel minden a pénzről szól, így szép lassan ellenség lett belőle. Úgy hogy észrevette: követik. Ezért is már jó ideje semmi bizalmasat nem mond a telefonba.

A szoftver egyébként nyilvánvalóan azután került Magyarországra, hogy Netanjahu Budapesten 2017-ben Budapesten járt. A gyártó cég azonban tagadja, hogy bármiféle utasítást elfogadna az izraeli kormánytól. Egyébiránt a magyar megfigyelési szabályok igencsak lazának számítanak az unión belül. Ha nemzetbiztonsági okokból rendelik el, nincs bírói ellenőrzés. Elég a szakminiszter aláírása.

Egyébként az ügy mostani felgöngyölítése arra is fényt derített, hogy legalább egy ízben a Pegazust abban a reményben dobták be, hogy bizonyítékot szolgáltat a „Soros-összeesküvésre”. Vagy hogy ilyet konstruáljanak.

Süddeutsche Zeitung

Az orbáni állam figyel, pedig nem 1984-et, hanem 2021-et írunk. Eddig is gyakori volt az újságírók zaklatása a politikus birodalmában, de a digitális kémkedéssel immár teljesen új szintre emelkedett. Márpedig ez rettenetes, hiszen egy uniós országról van szó. A sajtó dolgozói persze nem élveznek különösebb védelmet a lehallgatásokkal szemben, nem úgy, mint pl. Németországban.

A szálak felderítésében világszerte több mint 80 újságíró vett részt, a szólásszabadságért dolgozó párizsi nonprofit szervezet, a Forbidden Stories (Tiltott Történetek) irányításával. Az senkit sem döbbent meg, hogy olyan autokrata rendszerek keveredtek bele a visszaélésekbe, mint Azerbajdzsán, Szaúd-Arábia vagy Marokkó, de ezt azért Magyarországtól nemigen lehetett volna feltételezni. És botrányos is, ha a hatalom nem szolgáltat rá elfogadható magyarázatot. Mármint hogy miért vesznek célba illegális eszközökkel újságírókat, ellenzékieket, jogászokat.

Az első cáfolat csupán félszívvel tagadja a bűnösséget. A rendszer ellenfelei azonban már régóta gyanítják, hogy lehallgatják őket. De idáig az sem volt ismeretes, hogy a kormány igénybe veszi a vitatott NSO szolgálatait. Azt meg továbbra sem tudni, hogy melyik állami intézmény irányította a titkos megfigyelési akciót.

Kapronczay Stefánia a TASZ elnöke arra emlékeztet, hogy a titkosszolgálat tevékenységére egyetlen független testület sem vigyáz. Ezért náluk a jogászok már jó ideje kódolt csatornákon bonyolítják le a bizalmas beszélgetéseket, vagy leginkább a szabadban. De hogy a kormány mennyi értesüléshez jutott a szoftver révén és mit kezd vele, annak csak a jó ég a megmondhatója.

Mindenesetre az ilyen esetek azután szaporodtak el, hogy Orbán 3 éve megnyerte a választásokat. Akkor vett nagy lendületet a média „orbanizálása”. Így került a célkeresztbe Varga Zoltán, aki rendre kiáll a miniszterelnök ellen, nyilatkozik a világlapokban. Hogy ő is benne van a szórásban, az inkább dühíti, semmint meglepi. Különben a konszern egyik korábbi PR-menedzsere is a potenciális célpontok között volt.

Az ország egyik leggazdagabb emberéről van szó, aki nem hajlandó beleszólást engedni a hatalomnak abban, miről írjanak a lapjai és ki legyen ott a főszerkesztő. Ám az újságírói félnek. Az ellene irányuló kampány során csak tavaly jó 120 cikk jelent meg róla. Vörös bárónak titulálják és azt állítják kormány közeli orgánumok, hogy nem tisztességes üzletember. Ez anyagi veszteségek okoz neki, mert a partnerek lassan kerülni kezdik. Nem szeretnének ujjat húzni Orbán táborával.

Megtehetné, hogy valamelyik oligarchának eladná, amije van, már kapott is ajánlatot - a piaci ár fölött. Normális körülmények között el is fogadná, de neki fontos a sajtószabadság.

Le Monde

Akit nyugtalanít a magyar jogállam sodródása Orbán alatt, az nincs meglepve a legújabb leleplezés miatt. A Direkt36-tól ketten is rajta vannak a listán, ami azzal függ össze, hogy a hírportál az utóbbi években több kínos anyagot is lehozott a kormányfő közeli emberkék meggazdagodásáról, valamint az orosz és kínai kapcsolatról.

Amikor Panyi felkeltette a hatóságok érdeklődését, éppen az ügyben nyomozott, hogy Budapestre kívánt települni Moszkvából a Nemzetközi Beruházási Bank. Egyébiránt erős a gyanú, hogy a lehallgatások szintet léptek. Mellesleg a Riporterek Határok Nélkül pár napja a kormányfőt a sajtó ellenségei közé sorolta.

Idáig senki sem sejtette, hogy a magyar vezetés leboltolt az NSO-val. A közvetlen tárgyalófél a jelek szerint maga Netanjahu volt, és akkor egyeztek meg az ügyletben, amikor 2018-ban Izraelben járt Czukor József, a miniszterelnök fő biztonsági és külpolitikai tanácsadója (mellesleg a magyar hírszerzés korábbi főnöke – a szerk. megj.) Az izraeli kormányfő személyesen fogadta.

ARD

A magyar újságírókra eddig is nyomás nehezedett, de most kiderült, hogy kikémlelhették őket a mobiljukon keresztül. Panyi Szabolcs azt fájlalja, hogy a hatalom mindenhez hozzáfért: e-mailekhez, találkozók helyéhez és időpontjához, a magánfényképeihez és videóihoz. Az áldozatoknak jóformán esélyük nincs védekezni az ilyesmi ellen. És mindez az unió egyik országában történik.

Egyébként amikor az ilyen akciók 2018-ban beindultak, az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága éppen akkor bírálta, hogy a magyar törvények nem sok védelmet nyújtanak a magánszféra számára az önkényes beavatkozások ellen.

A magyar kormány azt közölte, hogy nincs tudomása a kérdéses adatgyűjtésekről, egyben aziránt tudakozódott, hogy a német köztévé hasonló kérdésekkel megkereste-e, mondjuk, az USÁ-t, vagy Németországot, illetve hogy a tudakozódás megfogalmazásában segített-e bármelyik titkosszolgálat.

New York Times

Nemzetközi lehallgatási botrány miatt fokozódik a nyomás az izraeli vezetésre, amely mára ígért választ a vádakra. Az NSO ugyanis azt állítja, hogy terméke csakis a terrorizmus és a szervezett alvilág elleni küzdelmet szolgálja, de hát láthatólag jogvédők, ellenzékiek és újságírók ellen is alkalmazták. Ráadásul a cég tekintélyuralmi rendszerekkel is üzletelt. Vevői között volt Azerbajdzsán, Bahrein, India, Mexikó, Marokkó, Szaúd-Arábia, és az Emirátusok.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha az újságíróknak félniük kell a lehallgatásoktól, akkor nem tudnak kapcsolatba lépni forrásaikkal, mivel számítaniuk kell a megtorlásra. A civil szervezetek pedig nem tudnak szabadon beszélni az állami jogsértések szenvedő alanyaival.

Die Zeit

A lap úgy értékeli a lehallgatási botrányt, hogy az támadást jelent a demokrácia ellen, miután titkosszolgálatok és rendőrségek nyilvánvalóan a világ sok országában visszaéltek az izraeli számítógépes programmal. A behatolás két lépcsőben történt: először megállapították, hogy hol van a készülék, és hogy be van-e a kapcsolva, majd a legtöbbször néhány másodpercen belül már indult is az adatok leszipkázása. Egyébként több megvizsgált mobilon még ebben a hónapban is aktív volt a szoftver.

Az NSO több korábbi munkatársa, pl. Magyarországon azt erősítette meg a hírszerzési kapcsolatok válasza alapján, hogy kémkedésre, illetve belső elnyomásra szolgált a termék. Ugyanakkor a Torontói Egyetem számítógépes biztonsággal foglalkozó laboratóriumának vezetője arra figyelmeztet, hogy ha az újságíróknak rettegniük kell, mármint hogy titokban rájuk szállnak, akkor abból csak a despoták húznak hasznot. De ők részben pont azért vetik be ezt az eszközt, hogy az emberekben félelmet keltsenek és ne ugráljanak.

Az Amnesty International főtitkára azt követeli, hogy azonnal fagyasszák be az ilyen programok eladását és használatát, hogy ne nőjön még tovább az újságírók és aktivisták elleni illegális műveletek száma. Merthogy a cél a kritikus hangot elfojtása, illetve a nyilvánosság ellenőrzésének megkerülése.

Der Standard

Magyarország nem tesz jó szolgálatot Szerbiának, amikor szorgalmazza az ország uniós felvételét. Pl. amikor Orbán Viktor nyugati lapokban, fizetett hirdetésben sürgeti Belgrád tagságát. Sok ok szól persze a nyugat-balkáni nyitás mellett. Ám az EU-ban éppen nagy vita zajlik a magyar és a lengyel jogállam ügyében, és Orbán egyre-másra hadba vonul Brüsszel ellen. Azaz nem a legjobb szószóló a szerbek ügye mellett.

A szerb külügyminiszter mégis háláját fejezte ki. Az igaz ugyanakkor, hogy a földrészen gondolatszabadság van, és nyugodtan megférnek egymás mellett különböző álláspontok. Ám ez érvényes Magyarországra is, ahol a sajtó nagy része a hatalom ellenőrzése alatt áll és éppen most korlátozták a hozzáférést a melegséggel kapcsolatos információkhoz. Ezen felül Orbán éppen azon van, hogy szélsőjobbos frakciót tákoljon össze az Európai Parlamentben. Belgrád érdekében aligha ez a megfelelő lobbizás.