2016. július 25., hétfő

HAMAROSAN NEM LESZ, AKI A POLITIKUSOK GYERMEKEINEK MEGTERMELJE AZ INGYEN TANKÖNYVRE VALÓT

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.07.25.
 
 

OKTATÁS-NEVELÉS ÉLMÉNYKÖZPONTÚAN, A TANODA-TÁBOROKBAN

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: L.Ritók Nóra
2016.07.25.


Egy tábor alatt 40-50 gyerek tölti a napját itt, önként, tartva a közösen alkotott szabályokat, boldogan. Képesek a konfliktusokat kezelni. Az ellenvéleményt már nem ököllel intézik a gyerekek. Megoldanak mindent, a szülők is értik, tudják, mi ez az egész, partnerekké váltak. Látni a fejlődést. És ez egy reménytelibb generációt vetít elénk.

Persze látni a munkát is. A csapatépítést, a tervezést, a felelősséget, a tudatosságot. És ami a legfontosabb, hogy ezek a fiatalok szeretik ezt a munkát. Nézem őket, ahogy figyelnek a gyerekek minden rezdülésére. Ahogy elébe mennek a konfliktusoknak. Ahogy előre változtatnak a helyzeten, ha úgy tűnik, a legkisebb esélye is van annak, hogy megsérülhet valamelyik gyerek. Ahogy következetesen figyelmeztetnek a szabályokra. Ahogy ölelik, a nyakukba veszik őket. Ahogy értik, érzik és szeretik őket.

Ha látnék valami biztos forrást, hosszú távra, annyira szívesen belefognék velük egy iskolarendszerű oktatásba. Biztos vagyok benne, pontosan tudják már, hogy lehet ezekkel a gyerekekkel boldogulni, hogyan lehet őket motiválni, a figyelmüket lekötni, érdeklődésüket fenntartani. Látják a hátteret, ismerik a családokat, együtt lélegeznek a gyerekekkel. Olyan jó csapat, annyira önállóak, olyan kreatívak. Jó kis tantestület lenne belőlük…

Persze eszembe jut Csenyéte…. valamikor ott is elindult valami, ott, abban a másik zsákfaluban, és visszafordult a szekér a lejtőn… legalábbis az iskolában. Pár évre. Aztán maradt szakirodalmi lábjegyzet. Erősítve a „csak a megszállottak képesek ezt csinálni, igen, ezt csak a karizma tartja fenn….rendszerszinten beépíthetetlen” képet, amit valakik kitaláltak, valamikor, anélkül, hogy megpróbálták volna beépíteni. Legalább valamit belőle.

Őrület ez. Azt hiszem, most már mindenhol világos, hogy a mai oktatási rendszer ezeket a gyerekeket képtelen kezelni. A megoldást a mai oktatáspolitika egyre inkább a szegregált, különtanítás felé viszi. Ami nyilvánvalóan zsákutca. Holott a megoldás itt van, ezekben a modellekben, működőképesen, a rendszeren kívül. Mióta a pedagóguspályán vagyok, egy sor ilyen program tűnt el.

Maradunk „alternatívak”. Civil fenntartásban.

Az államon kívül.

Állandó bizonytalanságban...


ITT OLVASHATÓ

OLYAN NEM LEHET, HIOGY VALAKI MEGÚSSZA AZT, HOGY EZ A GÁTLÁSTALAN RABLÓBANDA BELETÖRÖLJE A TRÁGYALEVES CSIZMÁJÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: H.A.
2016.07.25.
 
 

25 KILOMÉTERT GYALOGOLNI A LEGKÖZELEBBI ÜGYELETRE - 1. RÉSZ

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: TASZ
2016.07.25.


Köztudott, hogy Magyarországon hatalmas különbségek vannak az egészségügyi mutatókban aszerint, hogy ki hol lakik. Míg például Budapest második kerületében a születéskor várható élettartam megegyezik Ausztriáéval, addig Borsodban a férfiak várható élettartama a kambodzsai és az azerbajdzsáni férfiakéval azonos. Egy rózsadombi nő átlagosan 13 évvel él tovább, mint egy borsodi férfi. Ha pedig csak a férfiakat nézzük, akkor több mint 7 évvel él tovább valaki, ha a második kerületbe születik, mintha Borsodba. Blogsorozatunk első részében ezen aránytalanságok okainak jártunk utána.

Több tényező függvénye, hogy egy adott terület lakossága milyen egészségügyi állapotban van, illetve hogy ezt számszerűsítve mennyi a születéskor várható élettartam:
egyrészt természetesen múlik azon, hogy milyen életkörülmények között élnek és
  1. milyen életmódot folytatnak;
  2. múlik azon is, hogy mennyire könnyen tudnak hozzáférni az egészségügyi szolgáltatásokhoz;
  3. végül az sem elhanyagolható, hogy milyen a kapott szolgáltatások színvonal
Ezek a szempontok közösen, egymásra hatva befolyásolják egy-egy terület vagy társadalmi csoport egészségügyi mutatóit...

...Rendkívül fontos lenne, hogy ha már nagy szegénységben, rossz körülmények között él valaki, akkor legalább ne legyen különösen megnehezítve a dolga, ha igénybe szeretné venni az egészségügyi szolgáltatásokat. Akinek a háziorvoshoz több tíz kilométert kell utaznia és buszjegyre sem biztos, hogy van pénze – ha pedig nincs, akkor gyalogolnia kell –, az nagy valószínűséggel nem jut el az orvoshoz olyan gyakran, ahogy arra szükség lenne. Ha nem jut el a háziorvoshoz, nem történik meg a rendszeres szűrés, nem kapja meg a szükséges beutalót és gyógyszerreceptet sem.

A mélyszegénységben élők rossz egészségügyi mutatói és alacsony születéskor várható élettartama minden bizonnyal az ellátatlanság következménye is. A körükben felülreprezentált roma lakosságról kutatások állapították meg, hogy kevésbé veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, mint az országos átlag. Ugyanez elmondható etnikumtól függetlenül a mélyszegénységben élőkre általában is. Nyilvánvalóan több ok is szerepet játszik abban, hogy a legelesettebbek jóval kisebb mértékben veszik igénybe az ellátórendszert, de az biztos, hogy a megnehezített hozzáférés nem segíti a mélyszegénységben élőket abban, hogy rendszeresen eljárjanak az orvoshoz...

ITT OLVASHATÓ

TÜNDÉRORSZÁG SIKERTÖRTÉNET LENNE, HA A GAZ KÜLFÖLD NEM SZÍVNÁ EL AZ AGYUNKAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.07.25.

 

A HÉT KÉRDÉSE: SZIMPATIKUS LEHET-E DONALD TRUMP EGY MAGYAR SZÁMÁRA?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.07.25.


Máris Orbán Viktor Donald Trump felé tett gesztusát monitorozza a Fidesz, hiszen a magyar miniszterelnök tusványosi beszédének fogadtatásáról faggatták egy telefonos közvélemény-kutató cég munkatársai a magyar polgárokat. A felmérés többek között azt a kérdést járta körül, hogy a világ meghatározó politikusai közül kik szimpatikusak a magyarok számára. A választékban ott volt Vlagyimir Putyin és Donald Trump is. Ezt is megértük!

Jövő év elejétől szabad lesz Barack Obama, így akár el is indulhatna a magyar miniszterelnöki székért valamelyik honi párt jelöltjeként. Ugye, elég valószínűtlennek tűnik ez az eshetőség, mert egyrészt Obama most a világ legbefolyásosabb politikusa, akinek a magyar miniszterelnökség akkora zuhanás lenne, mint a Bajnokok Ligájából a magyar megye kettőbe szerződni, ugyanakkor a magyar választóknak jelenleg nem igazán egy afroamerikai elnök lenne az ideális jelöltjük. És akkor még finoman fogalmaztunk.

Ettől még nem biztos, hogy Donald Trump - aki az ellenlábas republikánusok jelöltje - elnyerné a magyarok szimpátiáját. A Fidesz szokásos forgatókönyve szerint máris megszondáztatta a népet arról, mit szól Orbán Viktor látványos gesztusához, melyet Donald Trump felé tett az erdélyi szabadegyetemen megtartott beszédében. Mint emlékezetes, szombaton Tusnádfürdőn nyíltan szövetséget ajánlott a republikánus elnökjelöltnek. Ezzel igen nagy kockázatot vállalt, hiszen komoly politikai vezető a nyugati világból még nem állt be a médiabohócként induló, de populista szólamaival egyre népszerűbbé váló Trump mögé, ugyanakkor a republikánusok egy része is fanyalog saját jelöltje kardcsörtető retorikáját hallva...

ITT OLVASHATÓ

OLAJOSOK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Aczél Gábor
2016.07.25.


Nem tudtam, hogy a rendszerváltoztatást követő – az eredeti tőkefelhalmozás több tényét, alanyát és áldozatát ismertető – 85 évre titkosított történéseknek ilyen gazdag “filmirodalma” van.

Meglehetősen fárasztó figyelmesen végignézni és -hallgatni ezt a különös dokumentációt, de fontos. És szükséges is ahhoz, hogy sokak meggazdagodásának eredeti forrásáról, továbbá napjaink gátlástalan rablásának megalapozásáról némi fogalmunk legyen.

Nem volt ez maffia – mondja az összeállítás egyik, az akkori állapotokat behatóan ismerő szereplője –, piti bűnözők gazdagodtak meg viszonylag rövid idő alatt. Ezer fölött volt azok száma – mondja az egyik film készítője egy másik filmben, amelyet az ő életveszélyes megverettetését követően mások készítettek –, akik hirtelen lettek milliárdosok, igaz, száznál kevesebben voltak képesek ezt a vagyont megtartani.

Azt javaslom, hogy ízelítőül (hangsúlyozom: csupán kedvcsinálónak) tekintsék meg a Szemben a maffiával, avagy olajozott viszonyok című (a sorban a harmadik) filmnek a 45. percétől látható-hallható részletét, amelyben a Papa néven elhíresült, börtönbüntetését letöltött nyomozó többek között elmeséli fogvatartásának szerinte leggusztustalanabb epizódját. Amikor 2001. március 20-án egy nem létező tárgyalásra fuvarozzák a Markóba csak azért, hogy ott bilincsben, vezetőszáron vezetve mutathassák meg a közvéleménynek.
Pedig, b@…ák meg – mondja mosolyogva – nem őt kellett volna ott végigvezetni, hanem…

Tippeljenek, hogy kiknek a nevét említi!

Hárman vannak és őket Magyarországon szinte mindenki ismeri.

ITT OLVASHATÓ

EZEKET KÉNE PLAKÁTRA TENNI

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: laspalmas
2016.07.25.


Az igazán fontos dolgokról kéne tájékoztatni a lakosságot.

A történelem bámulatos módon ismétli önmagát. Egyrészt már Hitler propagandaminisztere, Goebbels is ezt a gyűlöletkeltést tolta, mint a Habony-művek, másrészt tavaly ilyenkor ugyanígy menekültügyben plakátolt a kormány, mint most.

Akkor a tőletek kapott hatalmas összegű adományból ellenplakátokat tettünk ki a Kétfarkú Kutyapárttal közösen, most pedig itt mutatjuk meg, hogy szerintünk milyen üzenetekkel kéne teleszórni az országot:

ITT NÉZHETŐK MEG

AZ ORBÁNI RETORIKA VESZÉLYEI

CRITICAL WEST BLOG
Szerző: Szat
2016.07.25.


Bár még van pár hónap a „nagy, mindent eldöntő” népszavazásig, Orbán máris belekezdett a kampányba. Illetve nem belekezdett, inkább gyűlöletkampányának második fázisába lépett. És mindezt a mi adóforintjainkból

A migránstéma megosztja Magyarországot. Azokat is, akik egyébként azonos politikai nézeteket vallanak, és ugyanazon nyílván való okokból kifolyólag, ki nem állhatják Orbán Viktort és a fidesz elcseszett politikáját.

A megosztottság migránsgyűlölő/bevándorlást elutasító oldalán így, a magyar emberek nagy részében egyfajta identitászavar alakul ki. Elutasítják Orbánt, viszont a migrációs elveivel azonosulnak. Hiába nyílván való számukra, hogy Orbán nyíltan meglop minket, magyar állampolgárokat, korlátozza a jogainkat, és saját kényére-kedvére törvénykezik, mégis olyan érzés kerekedik bennük, hogy ezt Viktor jól csinálja. Mármint azt, ahogy védekezik a „vérszomjas migránshordák” ellen. Emiatt ha a migránsokra terelődnek gondolataik, pozitív attitűdjeik lesznek Orbánnal szemben.

Ha Viktor elég sokáig tudja ütni a migránsvasat, és a nemzetközi feszültségek (értem itt a háborúkat) is kitartanak a választásokig, akár még győzelemre esélyes is maradhat, és folytathatja Magyarország nyílt kifosztását.

A migránsozós gyűlöletkeltésnek más hatásai is lehetnek:


ITT OLVASHATÓ

FÓRUM A NAPPALI MELEGEDŐKÖN A RENDŐRSÉGI IGAZOLTATÁSOKRÓL

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2016.07.24.


A Város Mindenki (AVM) és az Utcajogász aktivistái 2016 tavaszán több nappali melegedőben is fórumot tartottak a rendőrségi igazoltatásról. A Budapesti- Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Magyar Helsinki Bizottság 2016. február 18-án egyezséget kötött, hogy a hajléktalan és más, rossz szociális helyzetű emberek egyenlő bánásmódhoz való joga valóban érvényesüljön a rendőri intézkedések, így az igazoltatások során.

Az egyezségben a BRFK –többek között - vállalta, hogy körlevelet bocsát ki a rossz szociális helyzetű emberek célhoz kötött igazoltatásáról, amely egyebek mellett felhívja rá a figyelmet, hogy ételosztáskor, valamint egyéb szociális- és egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor a rossz szociális helyzetű személyekkel szemben foganatosított „általános” igazoltatás különösen sérelmes az egyenlő bánásmód szempontjából. Igazoltatásnak az ilyen helyzetekben csak nyomatékosan indokolt, konkrét okból lehet helye.

Az AVM és az Utcajogász fontosnak tartja, hogy az egyezségben és a körlevélben foglaltak híre ne csak a rendőrökhöz jusson el, hanem a jogtudatosság növelésének, és az egyezségben vállalta kikényszeríthetőségének érdekében az érintettek is értesüljenek annak tartalmáról, ezért budapesti nappali melegedőkben fórumokat szerveztünk rendőrségi igazoltatásokkal kapcsolatban. A fórumokon résztvevők megtudhatták, hogy milyen feltételek esetén és módon jogszerű a rendőri igazoltatás, valamint tájékoztatást kaptak arról is, hogy a jogszerűtlen és az egyezséget sértő igazoltatás esetén hogyan tehetnek panaszt a rendőri intézkedéssel szemben. Az érintettek a rendőrségi igazoltatással kapcsolatos tapasztalataikat is megosztották velünk, amelyeket a jogszerűség szempontjából közösen átbeszéltünk, és elemeztük. Különösen a Murányi utcai nappali
melegedőben aratott nagy sikert az AVM által összeállított igazoltatós totó, amellyel a fórum résztvevői az esemény végén saját tudásukat is tesztelhették...


ITT OLVASHATÓ

MAGYAR FÉRFIAK KÜLFÖLDI PÁRRAL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Gabuschka
2016.07.25.


Több szempontból is izgalmas szárnypróbálgatásnak lehettek ma szemtanúi, ugyanis a Határátkelő történetében még nem fordult elő az a páros interjúforma (már ha ez a megfelelő meghatározás rá), amit most olvashattok. Másrészt a kérdéseket ezúttal nem én, hanem a Frankfurti mesék blog szerzője, Gabuschka tette fel. Érdekes együttműködésről van tehát szó, reményeim szerint sikeres is lesz. És akkor e hosszúra nyúló bevezetésben azért a témáról is legyen szó: akik rendszeresen követik a blogot, talán emlékeznek a vegyespárosokról szóló sorozatra, aminek részeként több történetet is olvashattatok itt arról, miként tudnak a különböző kultúrában felnevelkedett emberek együtt élni, milyen szépségeket és néha nehézségeket hoz magával egy ilyen párkapcsolat. Innen átadom a szót Gabushckának, aki külföldi párokkal élő magyar férfiakat kérdezett.

„Az első részben Máté, aki Angliában él lengyel barátnőjével és Gergő, aki toszkán párjával osztja meg az életét, mesél nekünk a mindennapjaikról és számolnak be a két kultúra közötti meglepő hasonlóságokról és különbségekről. Három kérdés és (kétszer) három válasz következik..."

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTOR NAGYON KÖSZÖNI A MENEKÜLTEKNEK

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: András
2016.07.25.


Túl sokan foglalkoznának a mindennapi élet nehézségeivel, az alacsony bérekkel, az általam kigondolt oktatási rendszer alkalmatlanságával, az egyre nyilvánvalóbb meggazdagodásommal. De most már végre itt vagytok, az idő megérett a veletek való riogatásra, az ellenetek való gyűlöletet most kedvemre szíthatom.

“Annyira örülök a létezéseteknek, tündérországomban még népszavazást is rendezek a kedvetekért. Ha nem lennétek, komoly bajba kerülne az általam képviselt hatalom ebben az országban. Túl sokan foglalkoznának a mindennapi élet nehézségeivel, az alacsony bérekkel, az általam kigondolt oktatási rendszer alkalmatlanságával, az egyre nyilvánvalóbb meggazdagodásommal. Még arra is képes lenne az ország, hogy jobban figyeljen az egészségügy helyzetére, ahol már lassan összeomlik a rendszer, annyi pénzt vontam ki belőle. De most már végre itt vagytok, az idő megérett a veletek való riogatásra, az ellenetek való gyűlöletet most kedvemre szíthatom.

Hagyjuk most az értelmi részét az ellenetek folytatott harcomnak. Mert nagyon imádok ám háborúzni, sokszor még ellenség kell nekem hozzá, azt is ki tudom találni hülye híveimnek. Harcoltam már a rezsi ellen, küzdöttem az államadóssággal, megvédtem a magánnyugdíjat, csatáztam a földekért, kivontam a kardom a trafikokért, és mindenhol nyertem. Már majdnem kifogytam a lehetőségekből mikor végre megjöttetek ti, akik nem is tudjátok milyen nagy lehetőségekkel táboroztok számomra az általam emelt szögesdrót előtt. Tudom, most meleg van, éhesek meg szomjasok is vagytok, mindenféle törvénnyel még meg is nehezítettem a helyzeteteket, de nekem ez így jó. Azt is megérthetném a határ előtti körülményeitekkel kapcsolatban, hogy azok elég szarok, vagy az idáig vezető úton felmerülő nehézségeitek embert próbálóak, főleg a sok gyerek miatt, meg hogy ahonnan jöttök, ott meg is halhattok a háború miatt, vagy akár éhen is dögölhettek, de ez engem nem érdekel...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN AZ UNIÓ BUKÁSÁRÓL BESZÉL, A PÉZÜK AZÉRT JÓL JÖN...

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.07.25.


Orbán Viktor ismét magasra tette a lécet azzal, hogy Tusványoson tartott beszédében keményen nekiment Brüsszelnek, eltemetve az Európai Uniót és annak intézményrendszerét. A miniszterelnöknek nem ez volt az első emlékezetes beszéde Tusványoson. Két évvel ezelőtt már nagy vihart kavart az illiberális államról szóló értekezésével. De a saját közönsége előtt mindig szókimondó miniszterelnök akkor sem okozott csalódást, amikor éppen a hantamétert kellett kiakasztania. 

Ettől függetlenül, Orbán Viktor beszéde semmiben sem különbözött a Fidesz elmúlt években tapasztalt kommunikációjától: Brüsszel rossz, olyan dolgokat akarnak a magyarokra kényszeríteni, amit mi nem akarunk, a migrációs válságban pedig megmutatkozott az európai közösség gyengesége. Komolyan vehető ellenzék hiányában Brüsszel maradt az az ellenfél, amely ellen harcolni kell. Az állandó EU-ellenes kirohanásokkal pedig éberségre inti a kormánypárti híveket Orbán. 
Mindeközben Orbán Viktor és a Fidesz kapcsolata talán soha nem látott mélypontra süllyedt a nyugati világgal, de a pénzük azért jól jön, hogy fenntartsák annak a látszatát, a kormánypárt politikája jó, és annak nincs alternatívája Magyarországon...

ITT OLVASHATÓ

TE MIT SZÓLNÁL, HA EGY FÉNYKÉP ALAPJÁN BÁRKI MEGTUDHATNÁ MINDEN ADATODAT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pósfalvi Orsi
2016.07.25.Képzeld el, hogy ülsz a metrón, és azt veszed észre, hogy a veled szemben ülő ember bámul, és mintha fényképeket készítene rólad a telefonjával. Ez a gondolat persze nem érint kellemesen, de nem teszel semmit, mert biztos, hogy nem ismered az illetőt, és különben is, a következő megállónál úgyis leszállsz, úgyhogy végülis tök mindegy.

Aztán elkezdesz egy idegentől üzeneteket kapni a közösségi médián keresztül, és rájössz, hogy ez az az ember, akit a metrón láttál. Mire letiltod, addigra már megtudott rengeteg személyes információt rólad, amivel könnyedén visszaélhet. Ez a szituáció Oroszországban már nem csupán fikció, hanem realitássá vált a FindFace telefonos alkalmazás jóvoltából, amely egy fénykép alapján 70 százalékos pontossággal találja meg a kép alanyának profilját a legnépszerűbb orosz közösségi oldalon, a Vkontakte-n.

A FindFace-t lényegében társkereső alkalmazásként hirdetik: készíts egy képet egy ismeretlenről, keresd meg Vkontakte-n, és ismerd meg életed szerelmét! De ha belegondolunk, egy ilyen technológiát alkalmazó applikáció ennél sokkal kevésbé jóindulatú célokra, és sokkal súlyosabb következményekkel is felhasználható. Egy szexuális preferenciáit titkoló meleg fiatalt lefotózhatnak egy melegbárban, és kiposztolhatják a falára a fotót. Egy bántalmazója elől elmenekült nő tartózkodási helyét megoszthatják korábbi bántalmazójával. Sőt, egy elnyomó állam (vagy ahogy mifelénk dívik, egy illiberális állam) beazonosíthatja egy ellenzéki tüntetésen az összes résztvevőt. És ez csak néhány példa egy mindenki számára ingyenesen (bizonyos korlátokkal – 30 keresés után már fizetni kell érte) elérhető, arcfelismerő technológiával ellátott alkalmazás szinte végtelen számú felhasználási lehetőségeiből...

ITT OLVASHATÓ

KONCEPCIÓVÁLTÁS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.07.25.


A magyar Svejk katonapolitikai programot hirdetett: közös hadsereg kell neki Európában.
És - ha már liba, legyen dundi - mindjárt kettő is, egy az Uniónak, egy meg a visegrádi államoknak, aztán indulhatunk is Doberdó felé, merthogy a mi Lángeszű Vezérünk megpengette a dicső múlt húrját is, példaként állítva Európa elé a hajdani Osztrák-Magyar Monarchiát.

Máris hihetetlen előrelépésnek lehettünk tanúi, hiszen eleddig ha szóba került a szuverenitás csorbítása, akkor kedvencünk azonnal a derekáig lógatta a nyelvét, ordított és toporzékolt, mintha a dagadt ruha ügyében csak ő dönthetne.
Nemzetállam az igazi, jóllehet Európában ilyen nemigen létezik, merthogy ezek a népek nem átallottak keresztbe-kasul háborúzni, betelepülni, ide-oda migrálni, Mailandtól Morvaországig katonáskodva hinteni a géneket.
Egyedül talán ő maradt tiszta pedigréjű, sehol benne egy idegen gén, ő az egyetlen echte magyar Magyarországon, mégha új is...
Tulajdonképpen a legostobább ember is mondhat okosságot - az Úr akarja, a kapanyél is elsülhet, ugye - és ennek örülni kellene.
Valóban, egy valódi európai államhoz vezető út első tisztességes lépése egy közös hadügy, külügy és pénzügy megteremtése lehetne.
Egy apró gond lesz csak ezzel: Ő akar lenni a császár.

Mikor Anglia elkövette történelme egyik nagy ballépését és kilépett az Unióból. darabideig zavarban volt a Mi Megmentőnk.
Hosszabb ideig csak a "migráns" szót tudta ismételgetni, ami könnyen ment, hiszen ő maga is migránsok leszármazottja, és ha reá nézünk, akkor láthatjuk, milyen borzalmas dolgokat képes tenni egy migráns, ha megkaparintja a hatalmat.
Mindenesetre kis idő múltán koncepciót váltott.
Legjobb lett volna természetesen kilépni az Unióból, de tudta, hogy ennek az ötletnek még saját hívei sem örülnének, ezért más megoldást keresett.
Egy csendes délután kiment a Kancsó Aréna műfüves (nem marihuana, hanem antidepresszánsok...) pályájára, kiállt a kezdőkör közepére, felköpött az ég felé, majd alászaladt, az Úr pedig teljesítette az akaratát.
Koncepciót váltott.
Mivel kívülről nem megy az Unió elhervasztása, hát akkor legalább legyen ez a csokor az enyém, mondá és elkezdte a közös haderők szorgalmazni.
K und K helyett O und O, melyben a König und Kaiser helyett az ő címei szerepeltek: Ondó und Orbán...


ITT OLVASHATÓ

AZ ERŐSZAK MEGRENGETI A SZÉTTÖREDEZETT, RETTEGŐ UNIÓ POLITIKAI ALAPJAIT - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.07.25.


Az Economist tekintélyes hetilap arra hívja fel a figyelmet, hogy nem növeli az unió legitimitását, ha több jogot adnak vissza nemzeti kézbe. A Guardian pedig úgy látja, hogy az erőszak megrengeti a széttöredezett, rettegő unió politikai alapjait, miközben a szélsőjobbos pártok lehetőséget szimatolnak, hogy eljuttassák populista üzenetüket egy sor fontos választás előtt.

Az EU-ban hiányzik a lakosság felhatalmazása. Egyre kevesebben mennek el, amikor az Európai Parlament tagjaira kell voksolni, miközben Strasbourg mind nagyobb hatáskört kap. Talán a polgárokat jobb kedvre lehet deríteni az integráció ügyében, ha a nemzeti törvényhozásokat nagyobb jogkörrel ruházzák fel, mert azok jobban érzékelik, hogy mi akarnak az emberek. Csakhogy ezekre az intézményekre is kihat a politikai elittel szembeni bizalmatlanság. Az Eurobarométer azt állapította meg, hogy a polgárok nagyobb bizalommal vannak az EU, mint a saját parlamentjük iránt. Ez segít megérteni, hogy miért olyan népszerűek a népszavazások, amikor azok nagyobb veszélyt jelentenek a törvényhozások számára az egyes országok számára, mint az unió. És az sem világos, hogy az egymással csatázó nemzeti testületek miért lennének népszerűek és tudnának jobban együttműködni, mint a mostani keretekben...

ITT OLVASHATÓ

AZ AGRESSZÍV KISMALAC ESETE AZ EURÓPAI UNIÓVAL

ITT & MOST BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.07.25.


Összehányta a lakás falait, belefújta az orrát a függönybe, belevizelt a padlóvázába. A nappaliban odaszart a szőnyeg közepére. Mikor mindezzel végzett, elégedetten kifújta magát, s mint egy retardált óvodás a homokozóban, karjait széttárva, sajnálkozva állapította meg, hogy milyen leharcolt ez a lakás, és hogy ő személy szerint nem is érti, hogy mások hogyan tudnak ilyen rendetlenségben élni.
 
De előtte még lelopta a festményeket a falról, és amikor azt hitte, hogy nem figyelnek, zsebre vágott néhány elől hagyott ékszert. Amikor lebukott, kikérte magának. Mit képzelnek, mondta felháborodottan, neki ez jár. Azért jár, mert megérdemli. És különben is, aki csak hanyatlani képes, az ne oktassa ki őt jó modorból.
 
Korábban már többször is figyelmeztették, de semmi sem használt. Ráadásul, néhány más hasonszőrűt is megkörnyékezett, arra próbálta rávenni őket, hogy ők is zúzzák le a lakást, amiben élnek, törjék össze a berendezést, majd ájtatos szentfazék módjára sajnálkozzanak, hogy ilyen helyen nem lehet élni.
 
Amikor a viselkedéséről próbáltak vele beszélni, úgy tett, mint aki nem ért semmit az egészből. Még hogy ő lenne az agresszív kismalac? Az igaz, hogy beleharap a segítő kézbe, és belerondít a tálba, amiből enni kap, de nála ez nem a problémás viselkedés megnyilvánulása. Csupán arról van szó, hogy neki máshol vannak a példaképei, mint azoknak, akiknek Európában. Szokta is mondani, hogy ő keleten van otthon, míg nyugaton csak vendég.
 
Megpróbálták elmagyarázni neki, hogy vannak bizonyos európai viselkedési normák, és ezekbe nem fér bele, hogy az orrát belefújja a függönybe. A vázába vizelés sem. Válaszul zsebre dugta a kezét, és szotyolát köpött a frissen feltálalt, még gőzölgő levesbe. Hogy mi az európai viselkedési norma, azt én mondom meg, jegyezte meg pikírten...
 

BORBÉLY, A TUSVÁNYOSI BIODÍSZLET

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.07.25.


Vannak pillanatok, amikor egy vezetőnek fel kell ismerni: itt az idő, s az alkalom megmutatni, hogy nem pártkatona, van önálló véleménye. Különösen, ha azt sajátjai körében teheti meg, akik közül többen is lehetőséget adtak a nyílt, őszinte vélemények kimondására, kifejtésére – vállalták a felsőbb vezetéssel szembeni kiállást is. A csepeli polgármester, Borbély Lénárd nem ismerte fel a lehetőséget, nem is reagált az elhangzottakra, maradt, ami volt, önálló véleménynélküli pártkatona, csinovnyik.

Hogy miről van szó? A legutóbbi tusványosi, a csepeli önkormányzat által 1,5 mFt-tal támogatott pártrendezvényen, ahol fideszes településvezetők álltak, bocsánat ültek ki a nagyérdemű elé, s beszéltek „Az önkormányzatok a világpolitika viharában” című kérdéskörről, két kerületi vezető is felvállalta hivatalos állásponttól eltérő meggyőződése kimondását.

http://index.hu/belfold/2016/07/22/beszoltak_a_kormanynak_a_budapesti_fideszes_polgarmesterek/

ITT OLVASHATÓ

A MENEKÜLTVÁLSÁG KAPCSÁN A LEGNAGYOBB HIBA, "A MIGRÁNSOKRÓL" BESZÉLNI

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.07.24.

 
Teljesen mindegy, hogy mit mond a migránsok kezeléséről Orbán Viktor és mit mond Angela Merkel, mindkét politikus egyaránt általános megoldást keres, amit utána bármely migránsra rá lehet húzni. És elhangzanak olyan általánosító hazugságok, hogy ezek a migránsok az Iszlám Állam elől menekülnek. Akik ugyanis ezzel kezdik el az "igazukat" alátámasztani pontosan tudják, hogy a menekültek sok országból jönnek, és nem minden érintett államban aktív az Iszlám Állam. Sőt sok esetben a menekültek nem akkor indulnak meg, amikor az Iszlám Állam területet szerez, hanem éppen akkor, amikor az területet veszít. 

A menekült áradatba belefér Abdul aki valóban az Iszlám Állam elől menekül, és Ahmed aki az Iszlám Állam által megszállt területen pont az Iszlám Állammal kollaborált. Ha a területet visszafoglalják, akkor őt kivégzik. Ha elmenekül az Iszlám Államon belül és gyáva áruló, akkor sem jár jól. Az aki a mártíromság helyett menekülőre fogja és megkérdőjeleződik a lojalitása ott nem járna jól. Hát belekerül abba a masszába amibe bőven belefér ő is, mint a korábban Iszlám Államot képviselő ember, egy az Iszlám Állam által kiszorított terrorszervezett katonája, egy helyi hitetlen, vagy valaki aki nem is a régióból érkezik.
 
Az általánosítás és ebből az adott emberek megítélése éppen olyan rossz, mintha a nőket, romákat, feketéket, zsidókat, vagy éppen a férfiakat, magyarokat, fehéreket, keresztényeket ítélnénk meg általánosítva. A tapasztalatból lehet következtetni valamennyire a közösségre, de a közösségről kialakuló véleményből, más emberrel szerzett tapasztalatból az egyénre következtetni, ezzel megismerés nélkül előre ítélkezni igen durva hiba...
 

KÖZMUNKÁS LESZEL ÉS KATONA...

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.07.25.


Felháborodott közmunkások panaszolták el, hogy kötelező „behívót” kaptak katonatoborzásra. A levélben állásajánlatként tüntetik fel a “szerződéses katonai jogviszony-létesítési lehetőségét”, sőt a toborzás napjára igazolást is adnak. A behívottak között akad tartósan rokkant, korábban alkalmatlannak minősített férfi és ötven kilós nő is.

A közmunkásokon alkalmassági teszteket, fizikai felmérést végeznek. Ha ezen nem felelnek meg, közfoglalkoztatottként dolgozhatnak tovább. Ha viszont átmennek a teszten, szerződéses katonának hívják őket – vagy egyenruhát öltenek, vagy hónapokra elveszíthetik közfoglalkoztatotti státuszukat, munkájukat.

Hülye tévéműsorokra szokták mondani, hogy ennél lejjebb már nem lehet, nincs, nos, úgy tűnik, hogy kies országunk ilyen degenerált műsorrá vált, igaz, meglepődni ezen már teljesen fölösleges. A folyamat nyilvánvaló több mint hat éve.

Akkor került bele kiválasztott nemzetünk egy olyan végzetes dugóhúzóba, amelyből a jelek szerint nincsen visszatérés. Hogy ismét csak a fenséges Univerzummal hozakodjak elő, úgy tűnik, már átléptük az eseményhorizontot.

Mindezt mutatja az is, hogy Bakondi György, az árvízi hős, aki mostanában a nemzet biztonságának szenteli az egész életét és minden drága percét, kijelentette: a kormány semmilyen követelésnek nem enged. Mindezt persze megint menekült-ügyben, holott senki az ég egy világon nem követel tőlük semmit, csak azt akarják megmagyarázni nekik, hogy mekkora barmok. De az Istennek se értik meg.

ITT OLVASHATÓ

TURISZTIKAI BIRODALMÁNAK BŐVÍTÉSÉBE KEZD MÉSZÁROS LŐRINC, FELKÉSZÜL A NEMZETI HOTELBIZNISZ

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.07.24.


Orbán Viktor Tusványoson mondott nagyokat a hétvégén. A müncheni ámokfutó nem köthető az Iszlám Államhoz. Utolsó kört téve kivonult az Uber Magyarországról. Nemzeti Panteon a Gellérthegyen, letelepedési kötvények szerzése gyorsított eljárással, amerikai elnökválasztás. Hétvégi hírek.

Orbán Tusványoson eltemette a nyugati világot. Az európai világ megbukott, Brüsszelnek leáldozott, gazdasági elit- és demokráciaválság van, a félelem pedig napról napra nő – olvasható az Index részletekbe menő cikkében. A magyar miniszterelnök tusnádfürdői beszédében szokásához híven keményen osztotta az észt. Orbán Viktor megint nekiment az EU-s vezetőknek, a nyugat-európai berendezkedésnek, de nem volt rest állást foglalni az amerikai elnökválasztás kapcsán sem, elsőként állt be Donald Trump mögé. Az egyre unalmasabb tusványosi Orbán szereplésről itt ír a Villámnarancs röviden, amelyből egyébként (persze) az is kiderült, hogy Európában Magyarországnál demokratikusabb ország még Nyugaton sincs, a fiatalok számára pedig páratlan perspektívát nyújt e vidék, hála a megfelelő kormányzásnak.

Ideje letelepedni: Magyarország a lehető világok legjobbika

„Már fél évet sem kell várnia annak a külföldinek, aki letelepedési államkötvényt vesz, mert júliustól automatikusan jár a letelepedési engedély. Az Orbán-kormány eközben közpénzmilliárdokkal támogatja az offshore cégeket” – tudatta olvasóival a Magyar Nemzet. Ennyit Európa védőbástyájáról, olvasható a Villámnarancsban...

ITT OLVASHATÓ

ERKÖLCSI TRÁGYADOMBOK VAGYTOK, SZÉGYELLJÉTEK MAGATOKAT!

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.07.24.
 
 

KISPOLGÁRI KONYHÁKTÓL A NYOMORBAN KÉSZÜLT VAKARÓKIG - IRODALOM ÉS GASZTRONÓMIA A PIM-BEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.07.24.


Irodalom és gasztronómia – ja, tudom, Krúdy teljes életműve, a Jókai bableves, meg volt az a fazon, aki megfulladt a töltött káposztától…

Irdatlan szerencse, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) még az olyan témákhoz is képes friss szemmel hozzányúlni, amelyek akár elcsépeltnek is hangozhatnának, mint mondjuk a magyar irodalom és a gasztronómia szoros összefonódása. Pedig dehogyis elcsépelt téma ez! Sőt, inkább kimeríthetetlen, újra meg újra kötelezően felfedezendő szelet, két kiemelt kulturális szegmens rendkívül termékeny metszéspontja.

Kezdjük azzal: a Krúdy-életmű sosem megy ki a divatból, Jókai bablevese jóval több, mint egyszerű menüindító, Móricz Zsigmond Tragédiája (az ominózus töltött káposztával) pedig a mai napig novellairodalmunk egyik legsúlyosabb darabja.

És bizony van ennél tovább is. A PIM remek érzékkel tematizálta a tárlatot: éhség és bőség, étel és élet, a gasztronómia lírája szép, letisztult, átlátható, és végig élvezetes blokkokban tárja elénk a magyar irodalom színét-javát, már ami az étkezést illeti. Látványos megoldásokkal és újszerű ötletekkel tartják végig életben az érdeklődést, a falakon kellő mennyiségű porcelántányérra nyomott idézettel, tekintélyes mennyiségű tudásanyaggal, végig szórakoztató tartalommal vezetik végig a látogatót a legelső magyar nyelvű szakácskönyvtől a Petri György asztalán tanyázó velős csontokig.

S mindeközben nem csak a legismertebbtől a legismeretlenebb szerzőkig és művekig terjed a kiállítás anyaga – íróink személyes viszonyát is felfedezhetjük ételeinkkel. Kispolgári konyhák nem éppen diétás menüitől a nyomorban összeütött vakarókig szemezgethetünk íróink legbensőségesebb ételtapasztalataiból, és még annál is többől...

ITT OLVASHATÓ

TANODA-TÁBOR

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L.Ritók Nóra
2016.07.24.


Egy ismerős gratulált tegnap az egyik kollégámnak. A kis faluban járt, ahol a legtöbbet dolgozzuk, és azt mondja, számára is érzékelhető volt a változás. Az emberek nyugodtabbak, türelmesebbek, udvariasabbak.

Jó az ilyet hallani.  Mert tényleg változott a kommunikáció (is), nincsenek akkora cirkuszok, más, szabálykövetőbb, egymásra figyelőbb lett a családok zöme.

Látjuk ezt mi is. Sok területen, a napi érintkezésben, a közösségi rendezvényeken. És persze a gyerekeken is.

Emlékszem, az első táborozásokra… amikor alig engedték el velünk a gyerekeket. A kollégáim küzdelmeire, mikor esténként nem tudták, kit nyugtassanak, a gyerekeket a táborban, vagy telefonon a szülőket otthon?  Az esti alvások, egy ágyba zsúfolódva többen is, mert otthon is így van, másképp nem ment az elalvás, külön ágyban. Aztán azok a konfliktusok a máshonnan érkező gyerekekkel…. amikor a  „minek níz (néz) annyira” már elég volt a verekedés kirobbanásához.

Lassan alakult ez is. Ma már a táborba való eljutás jutalom, olyan, amiért érdemes tanulni is, mert a bukottak nem mehetnek. És a szabályokat is tartja már zöme, egy-két új gyerek jelent csak gondot. Igaz, mi is rutint szereztünk már a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatásában. Nem gond a fejtetű-irtó bizalmas használata, a zuhanyozás felügyelete, a serdülők dohányzási próbálkozásainak visszaszorítása. Hála a kedves, odaforduló embereknek, több helyre juthatnak el az idén is a kapcsolatrendszerünkbe tartozó gyerekek, és nem gond a ruha, táska, tisztálkodó szer, sőt, az idén már a hálózsák sem.  Zömében olyan gyerekeket viszünk, akik egyébként otthon töltenék a nyári szünetet.

Az „ottalvós” táborokon kívül évek óta szervezzük a Tanoda-tábort, ami háromszor egy hétig jelent fejlesztő napközbeni tevékenységet a gyerekeknek. A jövő héten kezdődik a második szakasz. 10-15 önkéntes, főleg egyetemista, vagy már végzett fiatal szakember utazik ilyenkor egy hétre a kis faluba, hogy az előre megtervezett program szerint, tudatos pedagógiai munkát végezve töltsék velük az időt. A munkáról blogot is vezetnek, a ped2.hu-n olvasható...

Az első heti tábor végén kimentem én is kicsit hozzájuk. A táborba az a gyerek megy, aki szeretne, délelőtt többnyire a kultúrházban vannak foglalkozások, mindenféle érdekes program, kísérletek, kézműveskedések, fejlesztő játékok sora, kiscsoportokban, olyan képességfejlesztő, tudásbővítő elemekkel, ami sokat tesz hozzá az iskolában tanultakhoz. Csak kicsit másképp. Élményközpontúan. Mindenfélét közel hoz hozzájuk, most pl. az űrkutatásról szól egy projekt, amit egy kis zsákfaluból nem egyszerű elképzelni sem. Vagy a fotózás, videózás, és azok feldolgozása… épp most nyertünk egy pályázatot is erre a fejlesztésre. Van disputa-kör, filmvetítés és még annyi minden.

Délután a „pályára” mennek. Rég nem használja már senki ezt a kis füves rész a házak mögött, bár rendeltetésszerű használatát, legalábbis az egyik részén a tanodások újra felélesztették. Itt többféle tevékenység folyik, mozgásos is, és csendesebb is.  Foci, (most épp amerikai foci is), sárkányeregetés, hullahopp-karikázás, sorversenyek, meg ott a nagy kedvenc, a két fa közé kifeszített széles szalag, amin végig lehet menni, persze úgy, hogy valaki tartja, fogja a kezét. Bizalom, felelősségérzet, együttműködési készség fejlődik ebben is. Vagy a másik, amikor egy nagy ejtőernyő körül ülnek le, és csak közösen, összehangoltan mozogva tudnak olyan „gombát” csinálni belőle, aminek gyorsan alábújhatnak mindannyian. És persze ott vannak a fizikailag pihentetőbb „agytornák”, társasjátékok, kártyajátékok az árnyékban...

ITT OLVASHATÓ

ANNYIRA MELEG VAN, HOGY KÓSA SZERINT A FIDESZ MEGSZÜNTETTE A KORRUPCIÓT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.07.24.


Ezekről ne maradj le!
 
Magánzsebeket gazdagítottak az irracionálisan drága fideszes játszóterek (NOL)
Korrupcióinfó: Hová tűnt a Fidelitashoz kötődő Új Nemzedék pénze? (
Átlátszó)
Az első éjszaka joga: Mészáros Lőrinc és a nemzeti hotelbiznisz (
HVG)


Ha van 3 perced:
Magánzsebeket gazdagítottak az irracionálisan drága fideszes játszóterek
Nagyon vizsgálja az OLAF, az EU csalásellenes hivatala, hogy hogyan épülhettek Magyarországon Európa legdrágább játszóterei. Már összesen 1,8 milliárd forintot vissza is követelt, mert a pénz fele a gyanú szerint magánzsebekbe vándorolt. A magyar fejlesztések költségei minden képzeletet felülmúlóan drágák voltak, az iszonyatosan magas munkabérekkel számoló dániai játszótérárakat is 35 százalékkal múlták felül. (
NOL)
 
Mennek a százmilliók a vizes-vb-s létesítmények terveztetésére
Az elmúlt hetekben több száz millió forint értékben kötött szerződést a jövő évi vizes világbajnokság előtt felújítandó uszodák terveztetésére a Nemzeti Spotközpontok és az állami beruházás-bonyolító cég, a BMSK Zrt. Arról májusban írt az Átlátszó, hogy a verseny miatt 90 milliárd forintot kíván elkölteni a kormány. (
Átlátszó)
 
Korrupcióinfó: Hová tűnt a Fidelitashoz kötődő Új Nemzedék pénze?
A fiataloknak szánt uniós támogatások sorsát feszegette Hadházy Ákos, az LMP újdonsült társelnöke a jubileumi, huszonötödik Korrupcióinfón. Erősen túlárazott megbízások, elveszett iratok, és egy sebtében lezárt nyomozás kísérte a Fidelitashoz sok szálon kötődő Új Nemzedék programot Hadházy szerint. (
Átlátszó)
 
Az első éjszaka joga: Mészáros Lőrinc és a nemzeti hotelbiznisz
Kiemelt üdülőövezetekben és kastélyparkokban is bővíti turisztikai birodalmát a felcsúti polgármester, aki előszeretettel szerez be szállodákat felszámolásból. A legújabb falatok a Hunguest-hotelek, és a következő lépések is látszanak: egyelőre sem balatoni, sem fővárosi szállodája nincs Mészárosnak, aki elsőként a saját háza táján fogott terjeszkedésbe. (
HVG)
 
Annyira meleg van, hogy Kósa szerint a Fidesz megszüntette a korrupciót
A stadionépítés kulturális beruházás, a Fidesz pedig rendszerszinten megszüntette a korrupciót jelentette ki Kósa Lajos Tusványoson egy kerekasztal-beszélgetésen. Harrach Péter szerint a korrupció csak az ellenzéki stratégia része, Szél Bernadett eközben Habony Árpádról és Andy Vajnáról próbált érdeklődni. (
Index, Mandiner)
 
Ha van még két perced:
Itt az év magyarázata, és még csak július. A Miniszterelnökség szerint nem büntetett, csak érdeklődő kérdéseket tett fel az EU, amikor Rogán szomszédjának tenderét kifogásolták. (Vastagbőr)
 
Vodkagyár-építést tett kiemeltté a kormány. A kiemeltség egyben azt is jelent, hogy kevesebb adatot lehet megtudni ezekről a beruházásokról közérdekű adatigényléssel. (Napi)
 
Nézze meg ezeket a képeket, és soha többé nem vonja kétségbe, hogy megéri-e állami milliárdokat költeni a Forma 1-es futamra! Spoiler: versenyautó Rogán Cecíliával. (444)
 
78 millióért építik meg újra a Horthy-rendszer Aranyvonatát. Nem tudni még, hogy a Szent Jobb újbóli körbehordozására készül-e az Orbán-rendszer, mindenestre kizárni ezt sem lehet. (Átlátszó)

Vasárnap délben az Uber Magyarország befejezte működését, a közösségi személyszállító cég felfüggesztette szolgáltatását. Győztek a korrupt taxisok a szilícium-völgyi startup kultúra ellen. (444, Index)
 
Mégis megúszták az oroszok az egységes olimpiai eltiltást, pedig ez is a lehetséges szankciók között volt egy lesújtó jelentés után, amely igazolta a gyanút: állami segédlettel csalnak évek óta az oroszok. (HVG)