2022. szeptember 16., péntek

AZ EURÓPAI PARLAMENT MÉG MINDIG SZÉPÍTI A DIKTATÚRÁT, AZ ELLENZÉK PEDIG BECSAPJA AZ EP-T A PÉNZEK ÜGYÉBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.09.15.


Borzasztóan elégedettek magukkal az Európai Parlament demokratikus pártjai és frakciói, mert a harmadik Magyarországról szóló jelentés az eddigi legkeményebb, mert kimondja: Magyarország már nem demokrácia. Ezzel a kijelentéssel pontosan 10 évet késtek és további tíz év lemaradásban vannak, mert ez még mindig szépíti a helyzetet. Az a kijelentés, hogy “Magyarország távolodik az Európai Unió alapértékeitől, és nem teljes értékű demokrácia” felelőtlen hazudozás, a valóság ennél sokkal durvább: Magyarország fasiszta diktatúra, Orbán kontroll nélküli hatalmat gyakorol.

Az a megállapítás, hogy Magyarország teljes értékű demokrácia helyett inkább “választási autokrácia” (ez a mismásolás vélhetően azt jelenti, hogy olyan autokrácia, amit megválasztanak) éppen a lényeget takarja el. Méghozzá azt, hogy Magyarországon Orbánt nem lehet demokratikus úton leváltani, a parlamenti választások nem egyenlőek, a mindenkori kétharmados Fidesz-győzelemre vannak beállítva. Ezek a választási győzelmek csalás eredményei (most először erre rásegített Márki-Zay személyével az ellenzék is).

Miközben a jelentés nagyon erősen kifogásolja utólag az uniós intézmények puhakezűségét, következetlenségét és megalkuvó jellegét, mint amely elősegítette az Uniós első fasiszta államának létrehozását, maga is ugyanabba a hibába esik, még mindig óvatosan fogalmaz, nem elég világosan mutatja be és mondja ki az Orbán-rendszer lényegét. Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadott határozata felszólítja ugyan az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot, hogy ne adjon pénzt Orbán rendszerének, de nem mutat rá arra, hogy Orbán az orránál fogva vezeti őket.

Egyebek mellett azzal a korrupcióellenes hivatallal is, amit a korrupció szervezői fognak létrehozni és irányítani. Nem mutattak rá, hogy ezekre a problémákra nincs megoldás, mert Magyarország nem önálló, független ország, hanem Orbán tulajdona és teljes kontrollja alatt van. Amit ellenőrizni kellene, azt maga Orbán irányítja, rajta kívül pedig senki nem ellenőrizhet semmit. Ezért nem lehet Magyarországon a jogállamisági kritériumokat teljesíteni, mert a rendszer lényege, az illiberalizmus tartalma az, hogy ezeket szándékosan megszüntették.


Ebből az következik, hogy nem szabadna soha többet egy fillér uniós támogatást sem adni Magyarországnak, ha be akarják tartani saját jogállami törvényeiket. Nincs is miről tárgyalni, csakis az Orbán-rendszer megszűnéséről lehetne tárgyalásokat folytatni. A Mephisto jellemű és Mephisto funkcióját ellátó, a fasiszta államot kiszolgáló technokrata jellemtelen gazemberek, mint Navracsics és Varga hazudnak, manipulálnak és csalnak, megpróbálják megtéveszteni az uniós testületeket és intézményeket.

Mivel a valódi alternatíva Magyarország szvazati jogának megvonása, minden pénztől való elzárása lenne, végül mindig politikai döntések születnek, mert ennek kimondását senki nem vállalja. A valóság az, hogy Orbán Magyarországát ki kellene zárni az Európai Unióból, mert az általa önként aláírt szerződéseket nem teljesíti, nem tartja be. A mellébeszélés pedig azért zajlik, mert egyrészt az uniós vizsgálódók sem elég alaposak és nincsenek tisztában a valósággal, csak a felszínt kapirgálják, másrészt ezt a döntést senki nem meri vállalni. Ezért halogatnak és egyre nagyobb a baj.

Ezzel azt érhetik el, hogy Orbán pestise terjed, ha átmenetileg is, de orbánista fasiszta kormányok alakulhatnak több országban (most Svédországban került hatalomra a szélsőjobboldal, de az olaszoknál krisztálytiszta fasiszták készülnek kormányzásra), ami nemcsak azt akadályozza meg, hogy Orbánt kiteyék, hanem megkérdőjelezik még azt a demokratikus értékrendet is, amire az egész Unió épült. Ezért nagyon is fontos lenne valós képet adni, azt megérteni, elfogadni, és abből határozott döntéseket hozni.

Orbán arra játszik, hogy a végén mindig az EU rántja el a kormányt, így év végén mégiscsak megkap egy borzalmas nagy összeget, és a liberális demokratikus országok polgárainak pénzén tovább gyalázhatja a liberális demokráciákat, terjesztheti a fasizmust, hirdetheti annak felsőbbrendűségét, hazudozhat a NER sikereiről, miközben kilopja a szemüket. A magyarokat pedig megtévesztheti, mintha ez mind az ő sikeres kormányzásának eredménye lenne. Az EP sincs tisztában az Orbán-rendszer propagandagépezetének goebbelsi erejével és hatásával...

2060-IG TARTÓ FIDESZ-KORMÁNYZÁSRÓL IS BESZÉLT KÖTCSÉN ORBÁN VIKTOR

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA
2022.09.16.


Ősszel megpróbálja megakadályozni, hogy az Európai Unió újabb hat hónappal meghosszabbítsa az Oroszország elleni szankciókat, a Fidesz új generációjának akár 2060-ig képesnek kell lennie kormányozni, hamarosan újabb családtámogatási intézkedéseket jelentenek be – a Szabad Európa több résztvevővel beszélve részleteket tudott meg Orbán Viktor kötcsei beszédéből.


Számos témát érintő, konkrétumokat is bőven tartalmazó beszédet mondott Kötcsén Orbán Viktor szeptember 10-én. A Fidesz számára az aktuális őszi politikai szezonkezdetet jelentő összejövetel a somogyi kistelepülésen elvileg zárt a nyilvánosság elől, de bizonyos részletek mindig kiszivárognak.

2009-ben például Kötcsén fejtette ki az akkor még kormányzásra készülő Fidesz-elnök, hogy a következő 15-20 évben a centrális erőtér jellemzi majd a magyar politikai berendezkedést, egy nagy kormányzópárttal és széttagolt ellenzékkel. Idén eddig nem jelentek meg részletek az elhangzottakról, de a Szabad Európa több résztvevőtől tudakozódva megtudta, miről beszélt a miniszterelnök...

A LEGNAGYOBB OLASZ LAP SZERINT ORBÁN VIKTOR VÉTÓJA VÉDI A SZANKCIÓKTÓL ALEKSZEJ MILLERT, AKI „ZSAROLJA EURÓPÁT A GÁZZAL”

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2022.09.16.


A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera csütörtöki cikke szerint az Európai Unió Orbán Viktor vétója miatt nem szankcionál több rendkívül befolyásos orosz üzletembert.

Közéjük tartozik:

- Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója, akit az újság úgy jellemez, mint „az embert, aki zsarolja Európát a gázzal”.

- Vlagyimir Potanin, aki a Norilsk Nickel bánya- és fémipari cég vezetőjeként Oroszország leggazdagabb embere 26 milliárd dolláros vagyonnal.

- Andrej Bokarev, a Transmashholding vasútipari cég vezetője, amelynek Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel volt közös magyarországi üzlete.

Mindhárman közeli kapcsolatban állnak Vlagyimir Putyinnal és szerepelnek az USA és/vagy Nagy-Britannia szankciós listáján. Miller már 2018-ban felkerült az USA szankciós listájára a 2016-os amerikai választásba való orosz beavatkozás miatt, Nagy-Britannia pedig Ukrajna megtámadása után fagyasztotta be mindhárom orosz üzletember vagyonát és tiltotta meg számukra a beutazást...

SAJÁT HIBRID REZSIMJE FONTOSABB ORBÁN VIKTOR SZÁMÁRA, MINT AZ UNIÓS FORRÁSOK?

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2022.09.16.


Több mint 12 év kellett ahhoz, hogy az Európai Unió a legmagasabb szinten is belássa, Magyarország már nem felel meg a demokratikus jogállam megnevezés feltételrendszerének. Ez súlyos önkritika is, hiszen egy olyan közösség teljes jogú tagjaként fejlődött ki Orbán Viktor hibrid rezsimje, amelynek alapértékei messze nem egyeznek a magyar vezetés államfelfogásával. Be kellett ismerniük az EU prominenseinek, hogy sok esetben félrevezette őket a magyar kormányfő, sőt még bőkezűen finanszírozták is azt a rendszert, amely több alkalommal komoly veszélybe sodorta az uniós egységet.

Az Európai Parlament most ugyan csak egy politikai nyilatkozatban ítélte el Magyarországot a nálunk tapasztalhatóm, jogállamiságot aláásó viszonyok megteremtése miatt, ám ez előrevetíti az Európai Bizottságnak azt a döntését, mely szerint a komoly változtatásokra nem hajlandó Orbán-kormányt az uniós források radikális lecsökkentésével büntetik majd. A nagy többséggel megszavazott határozat önkritikusan, ám igen élesen fogalmaz, ami jelzi, hogy nem akarnak kibúvót hagyni a képviselők Orbán Viktor számára: „A határozott uniós fellépés hiánya hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországból „a választásos önkényuralom hibrid rezsimj[e]” lett (azaz olyan alkotmányos rendszer, ahol vannak ugyan választások, de a demokratikus normákat már nem tartják tiszteletben).”

A magyar kormány működése tehát már kívülről sem látszik demokratikusnak, minthogy már régen nem is érvényesülnek az állam plurális felfogásának elvei a gyakorlatban. Ez annyit jelent, hogy azokat az intézményeket, hatalmi ágakat, melyek egyik legfőbb feladata a kormány tevékenységének ellenőrzése lenne, már rég maga alá gyűrte az a hatalmi elit, amely lényegében teljes kontrollt gyakorol az állami szervek fölött, így a kormányzópárt közvetlenül befolyásol olyan intézményeket, mint például az alkotmánybíróság, az ügyészség, az ombudsmani hivatal, vagy a közmédia. Ami ennél is szomorúbb, hogy ezt a modellt olyan régen működteti, hogy a magyar állampolgárok jelentős része számára ez már szinte természetes állapot.

A magyar kormánypártot reprezentáló politikusok természetesen lejárató kampányról, bosszúról, sőt boszorkányüldözésről beszélnek. Mintha nem lettek volna tevékeny részesei annak a folyamatnak, amelynek következményeként a '90-es években és a 2000-es évek elején még oly stabilan működő ellenőrző szervek lényegében a kormánynak alárendelt gittegyletekké nem váltak. Nem gondolhatja egyetlen komoly politikus sem, hogy például egy kormányzati utasítások alapján működő közmédia el tudja látni azt az alapfeladatát, mely szerint kiegyensúlyozott, elfogulatlan és pontos tájékoztatást kell nyújtania azon állampolgárok felé, akiknek az adójából működtetik a közszolgálati tévét, rádiót és hírügynökséget.

Orbán annyira a szélsőjobb felé tolta ugyanis a Fideszt, hogy a mérsékelt jobboldalon és a centrum pártjai között sem maradt támogatója...

A FIDELITAS-ALELNÖK ÉS ISMERŐSEI EGY I. KERÜLETI KLINIKA LAKÓI LETTEK AZ IDŐKÖZI VÁLASZTÁS ELŐTTI NAPOKBAN

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2022.09.16.


Gyanúsan sokan jelentkeztek be egy Ostrom utcai magánklinika címére lakóként az I. kerületi időközi választást megelőző napokban. A Fidesz jelöltje által 60 szavazattal megnyert voksolás után a Momentum a helyi választási bizottsághoz fordult, mert szerintük jogsértés történt. Részben az ellenzéki párt információi alapján a 24.hu Baczkó Norbert Fidelitas-alelnököt és ismerőseit azonosította mint akik egyaránt az időközi választást megelőző hetekben „költöztek be” az egészségközpont ingatalanaiba, és így akár szavazhattak is az időközi választáson. A Fidesz ifjúsági szervezetének alelnöke például hat nappal a válaszás előtt létesített budavári lakcímét, noha előtte több mint tíz éven át Csömörön politizált. Baczkó arra nem adott érdemi magyarázatot, hogy találtak rá ismerőseivel „új otthonukra” a rendelő címén, és nem árulta el azt sem, hogy részt vett-e az időközi választáson. A Momentum elnöke szerint a Fidesz csalással nyert. A fiktív lakcímek bejelentését tavaly ősz óta már nem szankcionálja a Büntető törvénykönyv egy kormányzati módosító indítvány nyomán.


„Gratulálok, Csilla! Köszönjük, Budavár!” – írta ki a Facebookra hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök, és a Várfoglalás felirat kíséretében egy szelfit is közzétett a vasárnapi I. kerületi időközi önkormányzati választás fideszes győztesével, Fazekas Csillával. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára aznap arra szólította fel a kerület párbeszédes polgármesterét, V. Naszályi Mártát, hogy mondjon le, mivel a baloldal elvesztette a többségét a képviselő-testületben. (Valójában az ellenzéki összefogás színeiben bejutott képviselők továbbra is többen vannak, mint a fideszesek, de közülük két egykori jobbikos politikus újabban többször is a kormányoldallal szavazott, megfordítva a testületen belüli erőviszonyokat.)

A Fidesz vezetői tehát komoly tétet tulajdonítottak az időközi választás eredményének, a vizit a kormányfőnél pedig különösen szokatlan egy önkormányzati képviselői mandátum megszerzése után. A lelkesedés alacsonyabb szinteken is érezhető volt: gratulált Fazekas győzelméhez közösségi oldalán Baczkó Norbert, a Fidelitas alelnöke is, és megjegyezte: „Budavár hazatért!”

HA...AKKOR

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.09.16.


A magzati szívhang kötelező meghallgatásának analógiájára azt javaslom, hogy mostantól Orbán Viktor minden beszéde előtt a hallgatóságnak, beleértve magát a szónokot, Orbán Viktort is, legyen kötelező meghallgatnia egy összeállítást Orbán korábbi beszédeiből.

A magzati szívhang meghallgattatásával a törvényalkotó a nőket megalázó és kegyetlen mentális erőszaknak teszi ki, amelynek pszichés hatása beláthatatlanul kártékony. Orbán korábbi beszédeinek meghallgattatása – Arisztotelész szavait parafrazálva: a hitványság megidézésével – a szónokot és a hallgatóságot vígjátékba illő, gyilkosan komikus helyzetbe hozza, amelynek politikai hatása beláthatóan jótékony lehet.

DUGIN ÉS A VILÁGHÁBORÚ

HUPPA.HU
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.09.16.


Ma valódi ritkasággal szolgálhatok, jóllehet óva intek mindenkit attól, hogy túl komolyan vegye a dolgot: Alekszandr Dugin megszólalt, lánya halála óta először, és bejelentette, hogy rövidesen megkezdődik a harmadik világháború, valamint nemsokára várható az Apkolipszis. Csak így, egyszerűen, oroszosan.

Persze, azért nem ennyire egyszerűen, van az írásában pár csavar és sok logikai hiba szokás szerint, de ez mondhatni a védjegye, enélkül rá sem ismernénk. Mielőtt belevágunk, azért ne feledkezzünk meg arról, hogy Dugin hivatalosan nem kötődik az orosz állami vezetéshez, nem alkalmazottja a Kremlnek, a kormánynak, elvileg ő csak egy „filozófus” (inkább ideológus), aki hogy, hogy nem, mindig arra az eredményre jut, amire pár napon belül Putyin is fog, bár néha Putyin jár előrébb, de akkor meg Dugin siet egyetérteni vele. Nagy közöttük a harmónia, annyi biztos. De hivatalosan Dugin magánember, ahogy Raszputyin is egyszerű falusi sztárec volt, aki azonban gyakorta vendégeskedett a cári családnál. Annyira gyakorta, hogy minden nap. Dugin ugyan nem bejáratos a Kreml falai közé, de hogy van befolyása az állam ideológiájára, az tagadhatatlan.

Mindenesetre friss Dugin-írást szerzeni sem könnyű dolog. Mostanság, nyilván a gyász miatt, nem is publikált egy ideig, de egyébként a Katehon című online felületen szokott megjelenni, ami a nemzetközi duginista mozgalom fóruma, meg a Geopolitika.ru-n, ami valamiért a Katehon tökéletes másolata. Nem zárom ki, hogy az egyik a másik biztonsági mentése, mindenesetre ha valaki frissen akarja olvasni Dugin agymenéseit, netán eredetiben, ezeken a helyeken kutakodjon.

De térjünk már végre a tárgyra: mit mond Dugin a harmadik világháborúról?

Azt, hogy rövidesen kezdődik. Rajta nem múlik, az már biztos:...


A GAZDAGSÁG TITKA – MIÉRT A NYUGATNAK SIKERÜLT JÓLÉTRE VÁLTANIA A GAZDASÁGI FEJLŐDÉST?

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2022.09.15.


Hogyan fordulhat elő, hogy noha az emberiség 300 ezer éves történetében folyamatosak voltak a technológiai újítások, az ipari forradalom utáni időkig az ember újra és újra beleesett a szegénységcsapdába, és hétköznapjait – rövid sikeres periódusok után – végig tömeges nélkülözés jellemezte? Izgalmas kérdés, Oded Galor amerikai-izraeli közgazdász igyekszik választ adni rá Az emberiség utazása – A modern világ egyenlőtlenségének okai című most megjelent könyvében. A fordulat kétszáz évvel ezelőtt kezdődött, sosem látott jólét köszöntött az emberi tömegekre, de ennek „mellékhatásként” sosem látott életszínvonalbeli különbség is kialakult a szegénységcsapdából való kikerülés receptjét felismerő és azt fel nem ismerő országok és társadalmi rétegek között. Mi a titok nyitja? Valóban ez lehetett az emberiség aranykora? És tart még? Vagy már leáldozóban van? A magyar szemmel különösen érdekes könyv szerint jó ötven évvel ezelőtt új korszak kezdődhetett, a régi recept már nem elég. Mindig az a nyertes, aki időben veszi észre, mi hozza el most a jólétet. Hazánk rendszerint késve reagál. Most is így van?

MOZGÓSÍTÁS A CIVILEK VÉDELMÉBEN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.09.16.


"Ha valóban meg akarjuk védeni Európában a pluralista demokráciát, akkor el kell gondolkodnunk azon, miként tud fellépni minden cselekvő tényező az európai politikai térben. Általános mozgósításra van szükség a civil társadalom és a közszféra megvédése érdekében." Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

Az Európai Parlament fokozza a nyomást az Unióra, hogy nyessék meg a Magyarországnak járó EU-támogatásokat – írja a Reuters a tegnapi strasbourgi határozathozatal nyomán, és megállapítja: ez lenne az első eset, hogy az integrációs szervezet alkalmazná az új szankciós mechanizmust, amely a pénzt a demokráciához köti. A londoni székhelyű hírügynökség tudomása szerint a magyar éves GDP tíz százalékának megfelelő összeg foroghat kockán, és ez a kilátás teherként nehezedik a forintra, Közép-Európa legrosszabbul teljesítő fizetőeszközére. A tagállamoknak – teszi hozzá a beszámoló – három hónapjuk van arra, hogy döntsenek a brüsszeli Bizottság várható javaslatáról, és módjuk nyílik a büntetés mérséklésére abban az esetben, ha időközben meggyőzőnek találják Budapest lépéseit.

Az AP azt emeli ki, hogy az Európai Parlament határozata nagyrészt jelképes jelentőségű, nincs kötelező ereje. Az uniós támogatások teljes felfüggesztése az amerikai hírügynökség szerint valószínűtlen, és bármilyen lépéshez a tagállamok minősített többségének az egybehangzó akaratnyilvánítására van szükség. A minősített többség kritériuma a most 27 tagállam legalább 55 százalékának – vagyis 15 tagországnak - az egyetértése, úgy, hogy ezeknek az országoknak ki kell adniuk az Unió teljes lakosságának a 65 százalékát. Néhány uniós törvényhozó azon aggodalmának adott hangot, hogy ha Olaszországban a szélsőjobboldal nyeri meg e hónap 25-én a választásokat, akkor nehéz lesz biztosítani ezt a minősített többséget.

Politico című amerikai portál európai kiadása úgy fogalmaz: az Európa Bizottság vasárnap várhatóan arra tesz javaslatot, hogy jelentős mértékben vágják meg Magyarország uniós támogatását, ugyanakkor még több hónapot ad az országnak arra, hogy kompromisszumot találjanak.

Az EUObserver című brüsszeli uniós hírportál eközben kommentárban bírálja Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, amiért az Unió helyzetéről elmondott szerdai beszédében alig tett említést arról, hogy az európai demokráciát nem csupán kívülről érik fenyegetések, hanem belülről is. Tett ugyan megjegyzést az autokrácia trójai falovairól, de nem fogalmazta meg egyértelműen, hogy kikre gondol. Holott – szögezi le az EUObserver – itt létfontosságú lenne a világos beszéd. A kommentár szerint Orbán Viktor Magyarországon lebontotta a demokráciát, ám továbbra is egyenrangú tagja az Európai TanácsnakLengyelországban pedig az igazságszolgáltatás függetlenségét lankadatlanul támadja a Jarosław Kaczyński-féle Jog és Igazságosság párt által vezetett kormány. Olaszország a küszöbére jutott annak, hogy neofasiszta kormányt és miniszterelnököt válasszon, miközben a trumpista Svédországi Demokraták az ország második legnagyobb pártjává – egyben kormánypárttá - váltak.

Az EUObserver kommentárjának két társszerzője – Alvaro Oleart és Tom Theuns, a leideni, illetve a maastrichti egyetem politikatudósa – beszámol arról, hogy megvizsgáltak, elemeztek az Európai Bizottság tagjai által elmondott több mint száz beszédet, és arra jutottak, hogy a biztosok, illetve az egymást követő elnökök a demokrácia legalista - vagyis a hangsúlyt a jogi előírásokra helyező -, technokrata koncepcióját képviselik, egyfajta politika nélküli demokráciakoncepciót. Pedig – állapítják meg – a demokrácia több, mint a jog uralma, más szóval jogállamiság, és több, mint a hatalmi ágak szétválasztása: a demokrácia a politikai pluralizmusra adott normatív és politikai válasz, arról szól, hogy valódi alternatív társadalomfelfogások versengenek az egészséges közéletben. "Ezért zavaró, ha azt látjuk, hogy Magyarországon elnyomják a független médiát, vagy hogy Lengyelországban akadémikusokat vegzálnak a bíróságon, mert bírálták a kormányt” – olvasható a kommentárban. A szerzők szerint tehát fontos ugyan, hogy von der Leyen szót emel a jogállamot érő támadásokkal szemben, de ez nem elég, mert ennél átfogóbban kell gondolkodni, és most azt látjuk, hogy számos EU-tagállamban felszámolják a demokratikus közéletet.

A két politológus szerint először is sokkal több kötelezettségszegési eljárást kellene indítani az önkényre hajló tagállamokkal szemben, súlyos bírságokat követelve. A tagállamok mindenfajta uniós pénzügyi támogatását a demokráciától kellene függővé tenni, nem csupán olyan esetekben, amikor közvetlen veszélybe kerül az EU költségvetése. A Bizottság – írja az EUObserver szerzőpárosa – fogatlannak és békülékenynek mutatkozott az uniós tagállamokban tapasztalható autokrata tendenciákkal szemben.

"Ha valóban meg akarjuk védeni Európában a pluralista demokráciát, akkor el kell gondolkodnunk azon, miként tud fellépni minden cselekvő tényező az európai politikai térbenÁltalános mozgósításra van szükség a civil társadalom és a közszféra megvédése érdekében. Politikai pártoknak, eurócsoportoknak, tagállamoknak, nem kormányzati szervezeteknek és szakszervezeteknek egyaránt szerepet kell játszaniuk a demokráciapárti aktorok támogatásában Magyarországon, Lengyelországban és az összes EU-tagállamban. Ahelyett, hogy az Európai Bizottság – talán soha meg nem valósuló - vezetésére várnak, azt kellene kérdezniük, mit tehetnek most, miként védhetik meg a szabad médiát, miként adhatnak erőt a progresszív civil társadalmi szereplőknek az autoriterekkel szemben” – hangsúlyozzák az EUObserver szerzői, akik szerint az önkényuralom ezt a belügyekbe való beavatkozásnak fogja bélyegezni, de itt most nincs szükség semlegességre, hiszen az európai integráció azt jelenti, hogy minden egyes EU-polgár szabadsága összekapcsolódik

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

A TANÁR-DIÁK ARÁNY MÉG STABILNAK TŰNIK, DE BÁRMIKOR SÚLYOSBODHAT A PEDAGÓGUSHIÁNY

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2022.09.15.


Nem indult túlságosan gördülékenyen az idei tanév sem. A bérrendezést követelő, sztrájkjoguktól megfosztott, polgári engedetlenséggel próbálkozó tanárokat már kirúgással fenyegetik, miközben a szolidaritási akciókat szervező diákok is egyre jobban hallatják a hangjukat. Az alacsony fizetések mellett az egyik legfőbb problémaként a tanárhiányt nevezik meg. Cikkünkben ennek mentén elemezzük ki a kapcsolódó a hazai és uniós adatokat. Az elmúlt évtizedekben valóban jelentős csökkenés látható a tanárok létszámában, viszont a tanár-diák arány tekintetében meglepően jól állunk más országokhoz viszonyítva. Ennek ellenére az idős tanárok magas aránya a jövőre nézve aggodalomra adhat okot.

Még augusztus végén is több száz betöltetlen tanár pozíciót lehetett látni a közalkalmazottaknak szóló álláshirdetési portálon. A szakértők évek óta kongatják a vészharangot, hogy megfelelő tanárutánpótlás hiányában az oktatási rendszer össze fog omlani...

A PANELPROLI ELMACSKÁSODÁSA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.09.16.


No most, az van, hogy régebben is, amikor a proletár szót emelt azért, mert aprónak találta a múltbélihez képest a zsömléjét, akkor megkapta, nem a zsömle kicsi elvtársak, hanem a pofátok nagy.

És ezzel minden le is volt rendezve. Mert ki emlékszik arra, mekkora volt a pofája hajdan, lehet, hogy az évek múltával az is úgy nő, mint a Borsoditól a gyomra, egyáltalán, a beszélő szerszám ne gondolkozzon zsömléken, hanem építse a hazát. Hanem a hideg. Az összetettebb valami, mint a zsömle és a pofa, de majd meglátjuk, hogy mégis ugyanaz, ha a hatalom akarja.

Most, hogy ugyan szintén építjük a hazát, illetve már a nemzetet egyenesen, a világpiaci folyamatok és borzalmak, a nyugati, de még inkább a keleti árak ugyanúgy begyűrűznek, mint annak idején minden január elsején, amikor kiderült, az elkövetkező egy évben mi mennyibe fog kerülni. Maximum annyi izgalom maradt nyár elején, lesz-e elég sör a meleg napokra.

Mint emlékezhetünk.

Sokan azonban nem, mert friss húsok, sőt, akad olyan is, aki annyira új, hogy másra nem is emlékszik eszmélése után és óta, mint hogy amióta az eszét tudja, Orbán van. Aki ilyképp annyira öröknek tűnik, mint Kádár apánk annak idején, pedig neki már a csontjait is ellopták, és a krumplileves sem az igazi. Ha ebbe belegondolunk, könnyen beláthatjuk, hogy semmi nem örök, Orbán sem, csak egyetlen bizonytalansági tényező maradt, ki éli túl...

RÁCZ ANDRÁS: A HARKIVI ÁTTÖRÉSSEL UKRAJNA CSATÁT NYERT UGYAN, DE HÁBORÚT MÉG NEM

HÍRKLIKK
Szerző: RÁCZ ANDRÁS
2022.09.16.


A mintegy másfél héttel ezelőtt Harkivtól délre elindított ukrán ellentámadás nemcsak az oroszokat, hanem a világot is meglepte. Alig egy héttel a művelet kezdete után Ukrajna visszaszerezte az ellenőrzést szinte egész Harkiv megye felett, súlyos veszteségeket okozva a megszálló orosz erőknek. A nyugati sajtóban sokan fordulatról, döntő ukrán győzelemről beszélnek, de itthon is olvashattunk olyan értékelést, hogy a vereség után Vlagyimir Putyin már az életéért küzd. Érdemes tehát áttekinteni, hogy Ukrajna mit ért el Harkivnál, és mit nem.

Katonai értelemben egyértelmű győzelem

A harkivi ukrán ellentámadás katonai értelemben teljes győzelmet hozott, harcászati és hadműveleti szinten egyaránt. Azt követően, hogy az ukrán csapatok áttörtek egy rosszul felszerelt, rendőri erők által védett frontszakaszt, lényegében akadálytalanul tudtak haladni Harkiv megye keleti részei felé. Az első vonal mögött ugyanis az oroszok – elképesztő hozzá nem értésről, illetve hanyagságról téve tanúbizonyságot – nem építettek ki további védőállásokat, nem erősítették meg a lakott településeket, és nem voltak bevethető tartalékaik sem.

Láthatóan eszükbe sem jutott, hogy itt valaha ukrán támadásra kerülhet sor. Így amikor az mégis bekövetkezett, érdemi ellenállást csak sporadikusan tudtak kifejteni. Keményen harcoltak például a Balakliját megszállva tartó különleges rendőri erők, és néhány kisebb gépesített egység is, de a frontvonal egészének összeomlását ezek a helyi fellángolások nem tudták megakadályozni.

A történtek rávilágítanak az orosz hadsereg katonai felderítésének súlyos hiányosságaira. Hasonlóan az augusztus 29-én indult herszoni ukrán ellentámadáshoz, Moszkva a harkivi ukrán műveleteket sem volt képes előrejelezni. Az orosz katonai felderítés képtelen volt észlelni az ellentámadás előkészületeit, így az teljes meglepetésként érte a védőket...

VÁLTOZTAK AZ ISKOLÁKBAN A KORONAVÍRUS MIATTI SZABÁLYOK

TELEX
Szerző: BAKRÓ-NAGY FERENC
2022.09.16.


A Belügyminisztérium levélben értesítette az iskolákat a koronavírus miatti új szabályokról – írja az RTL Klub, melyek a következők:az igazolt fertőzöttek tünetmentes kontaktjainak nem kell karanténba menniük;

- helyette 5 napig maszkban ülhetnek az órákon, attól függetlenül, hogy kaptak-e oltást, vagy sem;


- csak annak kell karanténba mennie, akinek pozitív a tesztje;

- a karantén alapból 7 nap, utána a diák automatikusan gyógyultnak tekinthető;

- de ha a 4. napon már nincs láza, és negatív a tesztje, az 5. napon már mehet iskolába...


SPIRÓ: ELKÉPESZTŐEN BÁTOR EMBEREKET FELEJTÜNK EL

KLUBRÁDIÓ / HÁROM AZ IGAZSÁG
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2022.09.05.


Tényleg katonanemzet a magyar? A honvédelmi miniszter szerint igen. Szalay-Bobrovniczky Kristóf ugyanis augusztusban úgy fogalmazott, a magyar nemzet köztudottan katonanemzet. A Három az igazság eheti adásában megpróbáltunk utánajárni, egyáltalán igaz-e még ránk ez a mostanában egyre többször hangoztatott fogalom? Mit is jelent ez pontosan, mit értünk ezalatt, milyen tulajdonságokat takar? Illetve vannak-e hőseink, mitől lesz valaki igazi hős? Szénási Sándor műsorvezető ezekre a kérdésekre kereste a választ Spiró György íróval, és Hatos Pál történésszel.

Hatos Pál egyáltalán nem bánja, hogy nem volt katona. Elmesélte, hogy a két nagypapája három háborúban vett részt, de egyetlen romantikus história sem maradt fent ezekből az időkből, de olyat se hallott, hogy ők ezt dicsőségként élték volna meg. Szerinte senki se jött haza lelkesedéssel, hanem az értelmetlenség érzésével, de ettől függetlenül egy ütőképes magyar hadsereg gondolata felelőségteljes politikus szótárából és stratégiai tervéből sem hiányozhat. Úgy véli, nem kell pacifistának lenni, és nem kell a katonaságot elvetni, nyilvánvaló, hogy az önvédelem rettentő fontos, különösen most. 

A történész szerint, ha a honvédelmi miniszter a katonanemzet hívó szavát hangsúlyozza, az arra utal, szeretné, hogy magas presztízse legyen a katonai pályának. Ám érthető, hogy ezt hangsúlyozni kell, hiszen egy katona az életét kockáztatja, valamint magyar emlékezetben a katonanemzet toposzának nemcsak pozitív, hanem ironikus, néha kifejezetten szomorú vetületei is vannak.  Vonzóvá kell tehát tenni, és ehhez természetesen hozzátartoznak a pozitív mítoszok is, amiben a magyar történelem bővelkedik.

Kiemelte, hogy ugyan egyedinek hisszük magunkat a hadviselés terén, azonban Európának ebben a régiójában, sőt szinte mindenütt közös ez a sors. Kevesen tudják szerinte, hogy Svájcban például általános fegyverviselési kötelezettség vonatkozik minden férfira, és minden nyáron részt kell venniük egy kiképzésen, valamint otthon fegyvert kell tartaniuk. Azt is tudjuk, hogy a finn-szovjet háború óta a finnek történelme is erről szól, hadseregük mérete és ütőképessége jóval meghaladja az ország lakosságának számbeli arányát.

A történész szerint a katonanemzetként való önértelmezés hagyománya történelmi tények garmadájára támaszkodik, hiszen katonai bravúrból nem volt hiány a magyar múltban. Elismeri, hogy sok a valós katonai teljesítmény, de az egyoldalú mitologizálással nem ért egyet, hiszen ez eltakarja azokat a tényeket, amelyeket kevéssé szeretünk tudomásul venni. Úgy gondolja, sok esetben ez a katonanemzet dolog, ha nem is megkérdőjeleződik, de valamelyest árnyalódik. Hatos Pál szerint például hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Osztrák-Magyar Monarchiában jóval többet költöttek sörre és borra, mint fegyverre. Nem köztudott, de sokan a magyarokat teszik felelőssé a monarchia összeomlásáért, mivel a magyarok sokáig blokkolták a fegyverkezést.  

Azt is érdekes kérdésnek tartja, hogy Horthy Miklós kormányzó, aki katona volt, a legfőbb hadúr, miért nem tudta végrehajtani a kiugrást a háborúból. Véleménye szerint egy katona állt az ország élén, aki mint katona nyerte el az országmentő mítoszt, ezért lehetett az ország kormányzója, és mint katona bukott el, aminek súlyos következményei lettek.

Spiró György író szerint bármelyik gyarmatország katonanemzetté válik, ha a nagyhatalmi viszonyok úgy alakulnak. Úgy gondolja, a magyaroknak sokáig szerencséje volt, mivel a Habsburg Birodalom részeként elég volt, hogy mutatós testőrséget állítottak ki, a huszárok pedig időnként nagyszerű rohamokat mutattak be. A változás szerinte 1848-49-ben jött el, amikor a független magyar kormány, illetve hadügyminisztérium hazahívta az Itáliában az olasz szabadságharc ellen harcoló magyarokat. Attól kezdve megmaradt az a vélekedés, hogy ne magyarokat vessenek be osztrák érdekek miatt idegen földön, és ez a Monarchiában is éreztette a hatását. Ezután rendkívüli képességű magyar csapatok alakultak ki, de hozzáteszi, a korábbi idők is bővelkedtek nagyszerű hadvezérekben és sikeres hadjáratokban, amik a magyarság történetében megmaradtak, és lehet rájuk hivatkozni.

Spiró György nem tudja megmondani, milyen a katonák megítélése a mai társadalomban, de szerinte sok méltatlanul elfelejtett hősünk van, akiket bele kellene építeni a történelmi tudatba. Akárcsak azt, hogy igenis létezett magyar ellenállás a második világháború alatt, még ha nagyon kis létszámú is volt, de ünnepelni kellene őket és kiemelni a homályból.

Az író nem látja, hogy például Stollár Bélának és az általa vezetett csoportnak, egy budapesti ház falára elhelyezett emléktáblán kívül, lenne-e helye a magyar emlékezetben. Szomorúnak tartja, hogy nem ismeretes az ő történetük, pedig elképesztően bátor dolgokat tettek a hazáért. Az V. kerületi Klotild utcában (amely ma Stollár Béla nevét viseli), a Légrády nyomdával szemben lévő házban bújtak meg. 1944 karácsonya táján azonban egy feljelentés után nyilasok vették körbe az épületet, és bár az ellenállók közül voltak, akik a háztetőkön át el tudtak menekülni, Stollár Bélát és több társát lelőtték.

Spiró György szerint az 1956-os forradalom legtisztább alakjáról, Maléter Pálról sem hallott senki, pedig a legnagyobb hősök egyike volt. Maléter a második világháború előtt orvosnak tanult Prágában, de úgy döntött, hogy katona lesz, mivel úgy látta, Magyarországnak védelemre van szüksége. 1944-ben, miután hadifogságba esett, átállt a szovjetekhez, és önként jelentkezett a németek elleni harcra, elvégezte a partizániskolát és partizán is lett belőle. 1956-ban ő ismerte fel, hogy derék munkások harcolnak a Corvin közben, és nem ellenforradalmárok, azonnal átállt. Egyetlen napra miniszter lett belőle, de aztán elment tárgyalni az oroszokkal, és mártírrá vált. 

ITT OLVASHATÓ

MÉG MAGASABB INFLÁCIÓT ÉS GYÁRBEZÁRÁSOKAT HOZHAT A MOSTANI ENERGIAÁR-ROBBANÁS

G7.HU
Szerzők: JANDÓ ZOLTÁN, STUBNYA BENCE
2022.09.16.


Ez agyrém, ez már a felfoghatatlan kategória. Ilyen jelzőkkel illeték a lapunknak nyilatkozó cégvezetők az energiaárak emelkedésének mértékét, amellyel sokan közülük most szembesültek igazán. Az elmúlt napokban közel egy tucat vállalatvezetővel és cégtulajdonossal beszéltünk, és többségük októbertől legalább tízszer többet fizet a gázért, mint eddig, januártól pedig hasonló drágulást várnak az áram esetében is. Ahol ezt a költségnövekedést nem lehet kigazdálkodni – és a cégek nagy része ilyen – ott két lehetőség marad: vagy áthárítják a költségeket, tovább hajtva az inflációt, vagy felfüggesztik a működésüket.

Jaj de jó, csak hatszoros drágulás

Hétfői cikkünkben már bemutattuk, hogy bár a kormányzati kommunikáció szerint eddig is az energiaárak emelkedése volt az infláció egyik fő okozója, valójában a magyar vállalatok többsége ezzel még nem igazán szembesült. A cégek nagy része ugyanis éves, vagy még hosszabb időre kötött szerződésben áll a szolgáltatójával, ezeknek a megállapodásoknak a fordulónapja pedig a gáznál október, míg az áramnál január elején érkezik csak el. Vagyis az energiaárak idei megugrása a vállalatok jelentős részének először most októberben jelent majd drasztikus költségnövekedést, amit januárban követ egy újabb kör (a lenti ábrán is ez látható: a kék, zöld és narancssárga vonalak a mostanáig jellemző fix árakat mutatják, míg a rózsaszín a jövőbeli áraknál mérvadó tőzsdei jegyzést jelzi)...

A KORMÁNY NEM FOG SIETNI AZ ÚJ EURÓPAI MINIMÁLBÉR-DIREKTÍVA KÖVETÉSÉVEL

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.09.16.


„Jelentős előrelépés az európai miniálbér-irányelv elfogadása, de miután egyelőre nem kötelező érvényű, így nem gondolom, hogy a kormány azonnal lépni fog” – mondta a Hírklikknek Komjáthi Imre. Az MSZP elnökhelyettese, országgyűlési képviselője szerint ugyanakkor fontos már csak azért is, mert ha a kormány tartaná magát hozzá, akkor megkönnyítené az éves minimálbér tárgyalásokat a munkáltatók és szakszervezetek számára egyaránt. Az Európai Parlament által szerdán elfogadott ajánlás annak ellenére is tud hatni, mert a szakszervezeteknek van mire hivatkozniuk az éves minimálbér-tárgyalásokon. Ez utóbbiak nem fogadnak el egyszámjegyű emelést. Számításunk szerint, ha Magyarországon betartanák az ajánlást, akkor a minimálbér a jelenlegi 200 ezer forintról minimum 238 ezer forintra emelkedne...

PEDAGÓGUSOK: NEM VAGYOK JÓ VÉLEMÉNNYEL A KOLLÉGÁIMRÓL

NAPI.HU
Szerző: KONCSEK RITA
2022.09.15.


Engedetlenségi akciók tömegével indult az új tanév a közoktatásban, ugyanakkor a pedagógusok azt érzik, nem elegen állnak ki a jogaikért. A leszakadó településeken Ritók L. Nóra szerint a szülői háttér hiánya is jelen van, így nincs kivel összefogniuk a pedagógusoknak. A Nemzeti Pedagógus Kar szerint a tanárok belekényelmesedtek a helyzetükbe.

Válságos állapotban van az oktatás, hiszen nemcsak az alacsony pedagógusbérektől, a tanárhiánytól, de a letaníthatatlan mennyiségű tananyagtól, a differenciálás hiányától, és a túlcentralizáltságtól is szenved - hangzott el a Republikon Alapítvány oktatási konferenciáján.


Az elmúlt egy évtized mérlege, hogy az oktatás színvonala mélyponton áll, a tanulók tudása nemzetközi összehasonlításban is gyatra, és egyre több diák kerül ki az iskolából végzettség nélkül. Az alulfizetett tanárok tömegével hagyják el a pályát, és egymást érik a szakmában maradó pedagógusok sztrájkjai, engedetlenségi mozgalmai...

...Egy kezdő pedagógus fizetése 14 évig nem változik

Ma gyakorlatilag a szegénységet választja az, aki pedagógusnak tanul, mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke. Tíz éve küzdünk a pedagógusok jobb megbecsüléséért.

Hangsúlyozta egy kezdő pedagógus bruttó bére 312 ezer forint, ami 14 éven keresztül nem is változik majd. Szakszervezeti vezetőként megerősítette, azok a kollégák, akik nagyvárosban élnek, hamarabb beállnak a polgári engedetlenségi mozgalmakba, mint egy kistelepülésen egyedül dolgozó tanító. Úgy véli, hogy amikor a fővárosi elit iskoláiban is megjelent a szaktanárhiány, ekkor robbant be ismét az elégedetlenségi mozgalom pedagógusok között.

Jelenleg 16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból és a jövőre nézve sincsenek jó hírei:évente csupán 2300 gyakornok lép be az oktatási rendszerbe,
az idei tanévben 4800-an mennek majd nyugdíjba,
2023-ban 6000-en érik el a nyugdíjkorhatárt,
2024-ben 6500-an,
2025-ben pedig 7200-an lépnek ki a közoktatásból,
arról pedig nincs adatuk, hogy a nők 40 kedvezmény miatt hányan választják a nyugdíjas éveket az oktatás helyett...