2020. október 3., szombat

AZ OLASZ KISVÁROSI ÉLET VALÓSÁGA

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.10.03.Ki ne álmodozott volna arról, hogy egy toszkán kisvárosba költözik, vesz egy régi házat, a helyiek majd befogadják és boldogan él, amíg meg nem hal? Nos, nyilván sokan vannak ilyenek (kisebb irodalom épült erre a tematikára), ám a valóság azért ebben az esetben is más. Nem is kicsit.


Poggibonsi neve talán nem mond túl sokat. Egy kis olasz településről van szó Firenze közelében. 2011 óta él itt Clodagh Lawlor, aki Dublinból költözött Olaszországba.

Az ír hölgy szerint a falu remek helyen van, hiszen közel van Firenze és Sienna is, a településen mégis olcsó élni, nem igazán ismerik a turisták, viszont a lakók mindannyian ismerik egymást.

Clodagh mindig is szeretett utazni, így 2002-ben Dubaiban kötött ki, ahol egy építész cég projektmenedzserként részt vett az ország első IKEA-áruházának felépítésében.

A sorsdöntő nyaralás

Lakótársa, egy dél-afrikai szobrász hívta el először Olaszországba szabadságra. Itt találkozott későbbi férjével, Simonéval. A történet pedig oda vezetett, hogy 2011-ben Olaszországba költözött, amikor megszületett a fiúk Matteo.

A férj családi biztosítási vállalkozást üzemeltet Poggibonsiban, Clodagh pedig elhelyezkedett egy firenzei PR-ügynökségnél. A cégen keresztül találkozott az AWA alapítvány igazgatójával, akiknek két éve segít PR és projektmenedzsment területen.

Az AWA-t egy amerikai író és filantróp alapította, aki beleszeretett Firenzébe, a Florentine című angol nyelvű toszkánai kiadvány kulturális szerkesztője lett, valamint a női művészek szakértője. Egészen különleges kincsekre lelt a városban, amelyeket egytől-egyig helyreállított csupa nőből álló restaurátor csapatával.

Clodagh a rendbehozott képek közül a 6,5 méteres Utolsó vacsora festményt emelte ki, amelyet egy autodidakta apáca, a 16. században élt Plautilla Nelli festett.

A kép azóta a Santa Maria Novella templomban látható, és különlegessége az, hogy az apáca a festménnyel felrúgta a társadalmi konvenciókat, mert olyan férfi témához nyúlt, amihez korábban csak nagy férfi alkotók karrierük csúcsán...

OLYAT TETT A MAGYAR LAKOSSÁG, AMIT SENKI MÁS EURÓPÁBAN: ELKESERÍTŐ NYUGDÍJSZÁMOK ÉRKEZTEK

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2020.10.03.


Kiderült: nagyon nehéz kirobbantani az embereket a bankbetétekből, Európa-szerte csak kevés országban történt előrelépés ez ügyben. Érdekes, hogy míg az utóbbi években a legtöbb európai ország lakosa leépítette kötvénybefektetéseit, a magyarok kilőttek: sehol máshol nincs olyan nagy arányban kötvénybefektetés a lakosság megtakarításai között Európában, mint itthon. Rossz hír viszont, hogy sehol máshol nem csökkent annyival a nyugdíjcélú megtakarítások aránya, mint Magyarországon.


Az Efama frissen publikált tanulmánya azt vizsgálta 25 európai ország kapcsán, hogy mennyire sikerült az utóbbi években a lakosság pénzügyi vagyonát a bankbetétektől a tőkepiaci termékek felé terelni.

A tanulmány szerint az európai háztartások megtakarításairól szóló statisztikák túlbecsülik annak arányát, amit a lakosság tőkepiac termékekbe fektet.

A VALÓSÁG UGYANIS AZ, HOGY AZ EURÓPAIAK PÉNZÜGYI VAGYONUK CSAK ELENYÉSZŐ MÉRTÉKÉT FEKTETIK TŐKEPIACI ESZKÖZÖKBE, SŐT, AZ EURÓPAI HÁZTARTÁSOK TÖBBSÉGÉNEK EGYÁLTALÁN NINCS A BANKBETÉTNÉL KOCKÁZATOSABB BEFEKTETÉSE...

VIDNYÁNSZKY KATONÁI ELFOGLALTÁK A SZÍNMŰVÉSZETIT

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2020.10.01.A Színház- és Filmművészeti Egyetemen új vezetőtestület felel a képzésért, és az intézmény jövőjéért. Megnéztük, pontosan kik is ülnek az SZFE-t elfoglaló kuratóriumban. Kik azok, akik Orbán Viktor parancsát teljesítve a nevüket, arcukat adják ahhoz, hogy - ellentmondást nem tűrően - NER-konform irányba tereljék a magyarországi színházi és filmes képzés csúcsintézményét? Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a SLOVNAFT vezérigazgatója, és a kuratórium élén Vidnyánszky Attila, az orbáni kultúrpolitika nagyágyúja - portré az SZFE új urairól.

RENDHAGYÓ EMLÉKEZÉS JANCSÓ MIKLÓSRA, AKI IDÉN LENNE 99 ÉVES

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: JANCSÓ MIKLÓS, GRUNWALSKY FERENC
2002.04.19.


12 Nem


Levél Orbán Viktornak és Orbán V. szüleinek

Tisztelt Orbán Viktor/Viktor!

Önnek/Neked írjuk ezt a levelet, azért Önözünk/tegezünk, mert Ön/te is így beszéltél a Testnevelési Egyetemen.

Egyikünk 80 éves múlt, másikunk 60 lesz. Sok mindent láttunk, sok mindent megéltünk.
Szeretnénk néhány kérdést feltenni Neked. Tizenkettőt.

Tisztelt Orbán szülők, egyúttal Önökhöz is fordulunk, hiszen a legélesebben talán Önök látják, miket mond, tesz fiúk, a gyermekük.

Érkeznek az SMS-üzenetek: "Orbán Viktor szeret Téged!" És a telefon kijelzőjén ott a képe.
Kedves szülők, elképedésünkben fordulunk Önökhöz. Nyilván hallották, mit mond a gyerekük. Néha miket beszél.

Feltámadt volna népünk bölcs vezére, Rákosi Mátyás, és tanítómestere, Sztálin, és a személyi kultusz?

Ennek az országnak komoly feladatai vannak, és ezek egész embert, felelős gondolkodást kívánnak meg mindenkitől. Jó munkát, odafigyelést, terveket és tetteket. Nem víziókat.
Viktor! Kérünk, ne kapkodj, ne hisztériázz, ne fogd másokra a hibáidat, és ne beszélj összevissza. Az ember őrjöngő hívek nélkül is fölmérheti a gondjait. Így válik felnőtté.
A szüleid szeme előtt is kérünk, hogy se te, se a barátaid ne próbáljatok bátorságra, merészségre, kitartásra biztatni egy egész népet, amely több száz éve gyakorolja ezt. És ne oktassatok ki olyanokat, generációkat, akik életük nagy részét nélkülözésben, nagyobb nehézségek között harcolták, dolgozták, élték végig, mint amiket te valaha megéltél. Szemtelenség és butaság részetekről bátorságról, kitartásról, jövőbe vetett hitről prédikálni Magyarország népének, olyan embereknek, akik csak a XX. században háromszor építették újra ezt az országot, kétszer ásták ki a romokból és építették fel Budapestet - éhezve, fázva, önzetlenül. Túlélték a politika különböző őrjöngéseit, és egész életükkel, a munkájukkal bíztak a jövőben, különben ti - te sem - nem születtetek volna meg.

Kérdezd meg anyádat, apádat, hányszor hallották már ezt a szöveget: "a felső határ a csillagos ég", "a jövőt építjük", "az új kor elkezdődött" stb. stb...

Ennek a népnek hirdetitek/szónokolod, hogy majd ti/te megmutatjátok nekik, hogy mindent lehet, csak akarni kell!

Ez a kulcsszavatok. Az akarat. (Das Willen.) Akarni, akarni, merni kell. És akkor minden meglesz, meglehet! Szebb jövő, szép ország, nagyot álmodás. Sőt! Minden, ami van, lesz, az: Az akarat diadala. (Macht des Willens.)

Viktor! Ez Leni Riefenstahl filmjének címe, ami az 1934-es náci pártgyűlésről készült.
Kellemetlen hasonlóság a nagyravágyásban, a mértéktelen hatalomakarásban.
És a telefonokon érkeznek a Hivatal üzenetei: "Orbán Viktor szeret Téged!"

"Gyáva oroszlán, harcias nyúl, bőgő elefánt, áspiskígyók - távozzatok erdeinkből" - mondanák a gályarab prédikátorok, ősi hőseink.

Ilyen vezér-világ már volt, és nincs helye többé.

De nézzük a kérdéseket:

1. Kijelentheti-e valaki/bárki magáról (pártja róla), hogyha nem ő lesz az ország vezetője/miniszterelnöke, akkor Magyarország rossz útra tér?
NEM

2. Mondhatod-e te, Viktor, azt, hogyha az országban kb. 3 millió ember nem rád, nem a te pártodra szavaz, akkor veszélyben "A családunk. A gyermekeink. Az emberi méltóságunk. A szabadságunk. A hitünk. És a hazánk. (...) mindezt most meg kell védenünk!"
NEM

3. Magyarországon nincs rossz gazdasági helyzet, nincs természeti katasztrófa, amely pusztulással fenyegetne, és külső ellenség sem támadt reánk. Szabad-e olyan hangulatot szítanod, mintha veszélyben lenne a haza?
NEM

4. Van-e jogod egy demokráciákban szokásos választás idején először mások ellen uszítani, polgárháborús hangulatot, tömeghisztériát kelteni, aztán szeretetről prédikálni?
NEM, NINCSEN

5. Megtörténhet-e egy demokratikus országban, hogy az iskolákban osztályfőnöki órán kikérdezik a gyerekeket arról, kire szavaztak a szüleik, és azok számára, akik nem a kormányzópárt listájára szavaztak, külön meggyőzési órát tartanak és feladatul adják, hogy térítsék jó útra a szüleiket. Kérdőre vonják őket, sikerült-e a kormánypárt mellé állítani apjukat, anyjukat. Szabad-e ilyenkor felelős vezetőként ezt mondanod?
NEM

6. Épeszű dolog-e az embereket (mint Grósz Károly annak idején) azzal ijesztgetni, hogy minden elért eredmény, minden jó összeomlik, ha nem a te kezedben és pártod kezében van a kormányzás joga?
NEM

7. Van-e jogod a hatalmadat ennyire félteni? Van-e jogod a nemzeti színeket, a kokárdát kisajátítani?
NEM, NINCSEN

8. Prófétának éreznéd magad?
NEM VAGY AZ. Istenkáromlás lenne tőled. Mindenkiben lakozik egy kis Messiás, de ha előbújik belőle, ott kezdődik a baj.

9. Egy egész országnak állandóan jelszavak (3 kerék, 4 kerék stb.), kampánytervek, politikai hirdetések között (újabb ötleted szerint: "induló vonatok között, egy pályaudvaron") kell-e élni?
NEM. MINEK?

10. Viktor! Megkérdeztétek a nőket, milyen élethez lenne kedvük? Tudod, milyen életet, szerepet szántok nekik? Végiggondoltad a családon belül ezt a helyzetet?
Azt hisszük: NEM

11. Biztos vagy abban, hogy a gyermekeid a te elképzelésed szerinti "polgárok" szeretnének lenni? Tudod azt, hogy az ország felének erre lehetősége sincs? A te kerekes jelszavad a nép között csak vicc vagy keserű tréfa tárgya. Végiggondoltad, hogy mint fiatal ügyvéd miből tartanál el négy gyermeket? Megtehetnéd?
NEM. Mindenki tudja.

12. Szerinted az elmúlt években mely fiatal emberek tudtak meggazdagodni? Kinek lehetett három-négy nem nélkülöző gyermeke? Kiket sújtott az az általad oly sokat idézett gazdasági krízis? Tapasztalatod szerint az elmúlt években fiatal emberekből tisztességes munkával lehetett valaki gazdag és vagyonos? Vehetett ingatlanokat, vállalatokat, termő- és szőlőföldeket? Lehetett belőle pártvagyonos, médiatanácsadó vagy felsőbb vezető?
NEM. Ezt is mindenki tudja.

Viktor! Térjünk vissza az Önözésre. Ön e percben még az ország miniszterelnöke. Lehet, hogy az is marad. Ez nem változtat azokon a dolgokon, amiket pontokba szedtünk. Öntől függ, hogy ezeket meggondolja, bármilyen pozícióban legyen is. Azért mondtuk el nyíltan, mert ezekről mindenki tud és beszél. Önön különösen nagy felelősség van, mert Önön is múlik, hogy ezek tisztázása helyett ne egymásnak uszítsa az embereket. A szegényebbeket. Magyarország polgárait.

Tisztelt Orbán szülők! Elnézésüket kell kérjük, hogy Önökhöz is fordultunk, de abban reménykedünk, hogy jó szokás szerint Önök talán szót értenek a gyermekükkel, hová vezet miniszterelnök-vezérként hisztérikus tömeggyűléseket rendezni, országromlásról szónokolni. Gondoljuk, Önök is láttak már ilyeneket, és az erre az útra lépő vezérek sorsát is ismerik. Még nincs késő. Talán.

Végül kérünk mindenkit, minden felnőtt embert, hogy ne dőljön be semmilyen, se suttogó, se üvöltöző propagandának, se ijesztgetésnek. Magyarországon nincs válság, nincs háború - választások vannak. Van, aki nyerni fog, van, aki veszíteni - ilyen a demokrácia. Ne hagyjátok magatokat megtéveszteni: az országot, a jövőt mindannyian építjük, bármit mondanak is egyes politikusok.

TRUMP BETEGSÉGE

HUPPA.HU
Szerző: SZELE TAMÁS
2020.10.02.Vannak pillanatok, amikor előbb mondjuk a hírt, mert fontos, aztán cifrázzuk: a mostani helyzet ilyen. Ugyanis az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump és felesége, Melania koronavírus-tesztje egyaránt pozitívnak bizonyult. Az elnök és felesége bejelentették: azonnal otthoni karanténba vonulnak és megkezdik a gyógyulást, amennyiben szükséges.

Nos, itt már meg kell jegyezzük: attól, hogy a tesztjük pozitív, még nem biztos, hogy tüneteik is vannak, attól még csak az biztos, hogy fertőznek és betegek. De akárhogyan is: minimum két hét esik ki Trump elnök választási kampánykörútjából. Ha rosszmájú akarnék lenni, megjegyezném, hogy a POTUS egészségére talán kisebb veszélyt jelent maga a vírus, mint két hét összezárva, kedves nejével, de tudják mit? Rosszmájú akarok lenni.

No, de akkor most mi lesz?

Akkor most először is azonnal tesztelni kell Joe Bident is, akivel alig pár napja ordítottak egymás arcába a nyilvános elnökjelölti vitán, pár méterről, maszk nélkül. Trump sem fiatal ember, Biden sem az, a vírus bizony könnyebben tehet kárt bennük, mint akár Melania asszonyban, akár az elnöki párt megfertőző 31 éves Hope Hicksben, a Fehér Ház kommunikációs igazgatójában, aki szintén ott ült a vitán, a kiabáló pojácáktól, bocsánat, elnökjelöltektől alig pár lépésre. Szóval, mr. Biden, most tessék tesztet végeztetni, van rá ok bőven...

LUXUSVILLÁK, MEDENCÉK, ÓRIÁSDARU A VÉDETT TERÜLETEN – ÍGY ÉPÜL BE A TIHANYI-FÉLSZIGET

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2020.10.01.


Itt hozták létre Magyarország első tájvédelmi körzetét 1952-ben. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, Natura 2000-es természetvédelmi terület, világörökségi várományos helyszín – mégis rohamtempóban beépül a Tihanyi-félsziget. Az építkezéseket papíron szigorú szabályok korlátozzák ezen a kivételes helyen, de úgy tűnik, hogy a korlátozások nem vonatkoznak mindenkire. A környék rendkívül népszerűvé vált a NER-elit köreiben: drónfelvételen mutatjuk, hogy néz ki most a Tihanyi-félsziget, és hogy milyen sok mezőgazdasági tárolónak álcázott luxusnyaralót, és víztározóként engedélyeztetett úszómedencét építettek ide.


“A Tihanyi-félsziget teljes területe a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A Tihanyi-félszigeten hozták létre 1952-ben Magyarország első tájvédelmi körzetét“– fogalmaz egy 2017-ben Tihany önkormányzata megbízásából készült környezeti tanulmány. A félsziget ráadásul Natura 2000-es terület, és vizes élőhelyként a Ramsari Egyezmény is védi.

Sőt, az egykori tűzhányóműködésre utaló, ritka forráskúpjaival és gejzírmezőjével Tihany 2003-ban ún. Európa Diplomát kapott: ezzel a kitüntetéssel olyan védett területek kerülnek az Európa Tanács védnöksége alá, amelyek geológiai, biológiai vagy tájképi sokfélesége Európában kiemelkedő. Mindezen túlmenően a Tihanyi-félsziget a “Balaton-felvidéki kultúrtáj” részeként Világörökségi Várományos Helyszín is.

Azonban úgy tűnik, hogy ez a többszörös védettség sem elég ahhoz, hogy mentesítse a különleges balatoni tájat a nagy környezeti terhelést jelentő luxusberuházásoktól. Júliusban a 444 írt több építkezésről, többek között arról, hogyan hordták el a hegyoldal egy részét egy közel 9 ezer négyzetméteres telken – ahol korábban szőlő, rét és gyümölcsös volt–, hogy ott egy 385 négyzetméteres, “lakófunkcióval is rendelkező mezőgazdasági épületet” húzzanak fel.

Ez a cikk kitért arra is, hogyan álcázzák papíron esővíztározónak vagy kerti tónak az egyébként Tihany nagy részén nem engedélyezett magán úszómedencéket.

A 444 derítette ki azt is, hogy augusztusban Mészáros Lőrincék több, mint félmilliárd forintért vettek meg Tihanyban egy gyümölcsöst, amin egy “luxusnyaralónak látszó gazdasági épület” van. A lap szerint ezt a területet Eppel Jánostól, az állami autóbeszállító Porsche Hungária ügyvezető igazgatójától vették Mészárosék, akiknek a faluban borászatuk és egy másik nyaralójuk is van. A miniszterelnök kabinetfőnökének volt felesége, Rogán Cecília is vett nyaralót Tihanyban, nem messze Mészárosék “gyümölcsösétől”.

Az Átlátszó stábja szeptemberben járt a helyszínen: ottjártunkkor a védett félsziget Kopasz-hegy nevű részén épül háza – hatalmas daruval – a Matolcsy Ádám és Száraz István köreihez sorolt Somlai Bálint Fülöp érdekeltségének: a RAW Development Beruházássszervező és Mérnöki Szolgáltató Kft. több közbeszerzési megbízást is elnyert az MNB alapítványaitól. A Cserhegyi dűlőnél már kész háza van, lezárt magánúttal Kőrössy Krisztiánnak, aki az Equilor Befektetési Zrt. intézményi kereskedésért felelős ügyvezető igazgatója. Az Equilor egyik tulajdonosa Szécsényi Bálint, akit Tiborcz Istvánal együtt fotózott le a Magyar Narancs korábban...

MÁSNAP

MÉRCE
Szerző: GÁSPÁR MÁTÉ
2020.10.02.


„Fájó lesz a kijózanodás” – ígérte szeptember utolsó napján Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó kuratórium elnöke. Arra az októbertől előálló új helyzetre utalt, amikortól – az akadémiai vezetés felmondási idejének letelte, és a hónap elején még bizalmukat bíró korábbi kancellár eltávolítása után – „teljes egészében mi irányítjuk az egyetemet”. És nem beszélt a levegőbe.

24 óra sem telt el azóta, hogy végleg kiléptem az egyetem kapuján, ahol az elmúlt hét évet tanárként, osztályfőnökként, majd intézetvezetőként, s végül szenátorként is töltöttem. De már egy nap távlatából visszanézve is pontosan látszanak a jelek, amelyek beigazolják, hogy az elmúlt évben az intézmény sorsáról való érdemi és valós egyeztetésért folytatott minden küzdelmünk hiábavaló volt.

Felsorolásukkal a falakon belül maradt, felelősség- és kockázatvállalásban is példátlanul bátor és következetes, volt egyetemi polgártársaim küzdelmét kívánom segíteni. Miközben ők – hallgatók, oktatók és munkatársak, fiatalok és idősek, a hazai és nemzetközi szakmai közvélemény elképesztő szolidaritásától támogatva – egyre erősebb és kreatívabb közösségként állnak ki az egyetemi autonómia visszaállításáért, vagyis a hagyomány és a törvényesség tiszteletéért és megőrzéséért, mi, régi és új kívülállók, kényelmesebb helyzetünket a kényelmetlen igazságok kimondására használva vállalhatunk szolidaritást.

2020. október elseje mérföldkő a másfélszázados intézmény történetében: egyetlen nap leforgása alatt jövőjét meghatározó, ám egyúttal múltját is felülíró döntések sokasága született. Mindez nem volt szükségszerű.

A szeptember elsejével tulajdonosi jogkörrel felruházott kuratóriumnak egy hónapja lett volna, hogy megteremtse a békésebb átmenet körülményeit. A távozó vezetőség gesztusa, a 30 napos felmondási idő éppen ezt akarta szolgálni, pontosan tudva, mivel tartozik az intézmény missziójának: az oktatás, a művészeti és tudományos tevékenység folytonossága biztosításának.

Ebben a 30 napban – ez visszatekintve már világosan látszik – a kuratórium tudatosan szabotálta saját feladatát, meg sem próbált párbeszédbe, egyeztetésbe kezdeni (minden erről szóló kurátori nyilatkozat egyszerű hazugság).

Helyette (1) folytatta a „modellváltásnak” is megágyazó méltatlan, lejárató sajtóhadjáratot; (2) hivatalos feljegyzések formájában gyenge lábakon álló utasításokkal és „tájékoztatás kérésekkel” bombázta az egyetem vezetőségét; (3) egyoldalúan nyúlt ismételten bele a Szervezeti és Működési Szabályzatba, előkészítendő a terepet az oktatásirányítás erőszakos – nem egyeztetett és jogszabály ellenes – átvételére; (4) közvetetten és közvetve saját intézménye elleni vizsgálatra, állásfoglalásra kért fel állami hatóságokat (Számvevőszék, Oktatási Hivatal, Bíróság).

A háttérben pedig zajlott a D-nap előkészítése...

NEM MINDEGY, HOGY A TUDÁSUNK EMBERSÉGES VAGY EMBERTELEN CÉLOKAT SZOLGÁL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: VOGRONICS ANDRÁS
2020.10.02.


Íme a nagy horderejű vita a garázsban...


Gyönyörű adok-kapok, amit az interneten lehetett élőben végignézni. A jogász és a szociológus hölgyek virtuálisan megtépték egymást a nagy (szűk) nyilvánosság előtt. Mondhatnám, hogy Dávid és Góliát összecsapása volt ez, bár az egyik portál úgy jellemezte a csörtét, mint egy olyan műfaj felelevenítését, amitől lassan teljesen elszoktunk itthon.

Vagyis mindenkinek megvan a véleménye erről az úgynevezett vitáról, én viszont az enyémet tudom megosztani a nagyérdeművel. Úgy kezdődött az egész, hogy tegeződve fognak vitatkozni a felek; ehhez képest volt ott minden, csak tegeződés nem, néha becsúszott egy-egy de, már rögtön az elején kiesett mindenki a szerepéből.

Varga Judit egy igazán okos nő, ezzel szerintem senki nem vitatkozik, mint kiderült, jelessel végzett a jogi egyetemen, egy igazi brüsszeli veterán, egy illiberális zöldsapkás, egy hűséges soldier, ahogy az angol mondja.

Donáth Anna ezzel szemben egy szociológus végzettségű politikus, aki fiatalos és szociálisan érzékeny, tele van tettvággyal és fiatalos lendülettel. Na most kettejüket engedték össze az arénában, ahol a moderátor az a full fideszes Földi-Kovács Andrea volt, aki lépten nyomon igyekezett megtörni a beszélgetést, közbeszólni és kizökkenteni Donáthot akkor, mikor ő beszélt (volna). Feltételezem, hogy a közönség is kormánypárti lehetett, mert volt egy pillanat, amikor a moderátor asszony félbeszakította a beszélgetést azzal, hogy „itt egy fontos momentumról kell beszélnünk”. Erre azonnal érkezett a frappánsnak szánt beszólás Varga Judittól, miszerint „momentumról ne beszéljünk!” (hehe), majd amikor az igazságügyi miniszter saját vicceskedése után mintegy kikacsintott a közönségre, azok hallhatóan jót derültek. Vagyis az erőviszonyok körülbelül olyanok voltak, mint egy bikaviadalon, azzal a különbséggel, hogy itt nem hím-, hanem nőneműek voltak a főszereplők.

Nem szeretném kivesézni a témákat és az erre adott válaszokat, akit érdekel nézze meg, vagy olvassa el az erről megjelent tudósításokat, én elsősorban az igazságügyi miniszter alakítására szeretnék fókuszálni röviden.

Érdemes megnézni, mert ez az új generáció. Amelynek soraiban az ifjú padavan, Varga Judit elképesztő meggyőződéssel és vehemenciával védi a rendszert és annak mindenek felett álló urát, mint egy hős vitéz. Eddig is tudtuk, hogy a Bibó kollégisták elvégezték a jogot, és ennek a jogi tudásnak a birtokában szépen le is igázták Magyarországot. Elhiszem, hogy jogászként ez egy igazi svédasztal, ami itt van, de ezen baromira túl kéne lendülni. Pontosan ezért tartunk ott, ahol tartunk, mert ezek mindent úgynevezett jogilag intéznek. Kezdve a törvények egyoldalú átírásával, a jog kiskapuit kihasználva, visszaélve a szavazati fölényükkel, a lassan mindenfajta számmisztikát is meghazudtoló 2/3-dal.

Majdnem biztos vagyok abban, hogy ezért ilyen érzéketlenek és arrogánsak, mert a jog és úgy általában a jogászok (tisztelet a kivételeknek), nem elsősorban a szociális érzékenységükről híres/híresek. Egy valamire viszont jó volt ez az egész ki ha én nem stílus Varga részéről, ugyanis bebizonyította, hogy ugyanolyan, mint a pártja és kormánya, valamint mestere, Orbán Viktor. Szarik mindenre, nem érti és nem is akarja érteni a másik oldalt, elutasítja a kritikát, és lépten nyomon a felsőbbrendűségét bizonygatja. Kiforgatja a szavakat, lekezeli a másikat, iskoláztat angolból és latinból, előadja mekkora király ő a brüsszeli hiénák között. Mintha Orbánt látnánk megelevenedni egy nála sokkal fiatalabb és csinosabb nőben. Aki gyakorlatilag azt sugallja, hogy akinek nincs jogi diplomája, az annyit is ér, kvázi vitára és érdemi munkára egyaránt alkalmatlan...

TGM: MINI-JARUZELSKI A PRÓBASZÍNPADON

444.HU
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2020.10.01.


Gépesített lövész ezredes a színiakadémia új kancellárja.


A színiakadémia (az SZFE) ügye is megerősíti a híres mondást: minden kétszer fordul elő a világtörténelemben, először mint tragédia, másodszor mint bohózat (Marx).

Legutóbb Lengyelországban fordult elő ilyesmi. Akkor a kontrollt elvesztő állampárttól három tábornok vette át a hatalmat (az új államfő, Jaruzelski mellett Kiszczak és Siwicki), a nyolcmilliós taglétszámú Szolidaritást pedig betiltották. Kihirdették a szükségállapotot (más néven hadiállapotot). Miután a „létező szocializmus” nem létezhetett az állampárt teljhatalma és a munkásság lojalitása nélkül, a rendszer megbukott, tábornokok és harckocsik ide vagy oda.

Most nem államfőt, pártfőtitkárt és katonai diktátort neveztek ki, hanem valamiféle militarizált egyetemi pedellust, akit a diákok be se engedtek az épületbe – ez világosan mutatja az esemény históriai súlyát. A színinövendékek és tanáraik pár százan vannak, nem sok millióan.

1981 decemberében (akkor volt a Jaruzelski-puccs) sok barátom zokogta, hogy vége a világnak, leverték a kelet-európai szabadságot, meneküljünk. Én ahhoz a kisebbséghez tartoztam, amely azt mondta, ha a párt át kellett hogy adja a hatalmat a hadseregnek és a titkosszolgálatnak, akkor a rendszernek befellegzett, a Szolidaritás előbb-utóbb győzni fog.

Szarka Gábor gépesített lövészkancellár kinevezése a művészeti fölsőoktatás egyik szép tisztségére a futballkedvelő olajkereskedőkkel dúsított, kissé durcás „kuratórium” által – noha a nemzeti szürrealizmus modorában végrehajtott stikli Orbán Viktor illiberális és illdemokratikus magyar miniszterelnök stílusára vall, aki nem kedveli a pocakos tábornokokat – az általános magyar dekadencia csinos kis ékítménye.

A jobbszélen fölhalmozott félelmetes hatalom teljesen nevetséges. Ez nem magyar sajátosság. Aki belenézett a két idióta, Trump és Biden elnökjelölti vitájába, láthatta, kik és hogyan irányítják a világot. Kis hazánkat pedig a „huj, huj, hajrá” helyett a szédítő és lelkesítő „senki nem tudja megmondani, mi a jogállamiság” jelszóval nyargaltatják fölbőszült bürokraták a némileg szemetes, ám sekély szakadékba...

ÁRULKODÓ CINIZMUS

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.10.03.


„Az egyfelől maga a cinizmus, hogy akit nem szeretek azt nem finanszírozom, akit szeretek, azt meg duplán, másfelől meg felvillantja a zsarolás lehetőségét is. Ha megbékéltek Vidnyánszkyval, akkor megkapjátok a nagy pénzt. Egyik etikátlanabb, mint a másik.” Így reagált Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke, nem mellékesen az MTA Neveléstudományi Bizottsága drámapedagógiai albizottságának elnöke a 2020. október 1-jei kormányinfón a Színház- és Filmművészeti Egyetem jövő évi költségvetéséről elhangzottakra.


Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az említett kormányinfón az SZFE-vel kapcsolatban azt jelentette be, hogy a kuratórium kérésének megfelelően, az eddigi büdzsé dupláját, 3 milliárd forintot biztosít a kormány az intézmény működésére. Ebből 1,5 milliárd jut a képzésekre, bérrendezésekre, 150 millió forint pedig az ideiglenes campus bérlésére megy.

Trencsényi László szerint, ha a költségvetésben van ennyi pénz, akkor miért nem kapták meg eddig, ha meg nem kapták meg, akkor pedig nincs jogukban bírálni, hogy el van hanyagolva az épület, rossz az infrastruktúra. Hiszen lett volna pénz, csak ezeknek a „libernyákoknak” nem adtak. „Árulkodó ez ” – mondja Trencsényi László, aki maga is őrt állt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) homlokzatának párkányán. Hogy miért tette?
...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN GRABANCÁNAK MEGRAGADÁSÁRÓL ÉS EGY ROSSZ VICCRŐL CIKKEZNEK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEI LAJOS
2020.10.03.


A magyar és a lengyel kormány az EU saját mumusaként szerepel az európai közbeszédben.


Time

A kormányok világszerte arra használták a vírusjárványt, hogy meggyengítsék a demokráciát – áll a Freedom House legújabb jelentésében. A fertőzés ürügyén korlátozzák a szabadságjogokat, fellépnek a független sajtó ellen, kisebbségeket támadnak. Az Amerikában bejegyzett nemzetközi civil szervezet 91 országban állapította meg, hogy szigorították a média tevékenységét, és 72 helyen szűkítették a szabad beszéd, illetve a hatalom bírálatának lehetőségét. Kezdve a szabadnak minősülő Indiától, a részben szabad Fülöp-szigeteken át egészen Kínáig, Oroszországig és Venezueláig.

A szigorítás 80 országban gyengítette meg a jogállamot, ami felgyorsítja a demokrácia hanyatlásának 14 éve kezdődött folyamatát. Azaz a fertőzés súlyosbította a demokrácia válságát, mondja Michael Abramowith, a Freedom House elnöke. A közegészségügy nevében a kormányok szinte mindenütt visszaéltek jogaikkal, aláásták a jogállamot és az emberi jogokat.

A jelentés felhívja a figyelmet, hogy a kínai intézkedések disztopikus modellként szolgálhatnak a jövő számára: ez odahaza fokozott nacionalista és propagandisztikus retorikát jelent, hogy korlátozzák az átláthatóságot és a felelősségre vonás lehetőségét. Azon kívül mind inkább bevetik a tömeges megfigyelést, ugyanakkor lecsapnak azokra, akik cáfolják a hatalom állításait. Szerbiában, Romániában és Bulgáriában a migránsoknak mentek neki a ragályra hivatkozva. A dokumentum összeállításához felkért szakértők több mint 60 százaléka úgy véli, hogy legalább 3-5 évig érződni fog az ilyen lépések hatása a politikai és polgárjogok területén.

Financial Times

Itt az idő megragadni Orbán és Kaczynski grabancát, mert meg kell óvni a jogállamot – mutat rá Európa vezető újságjának kommentárja. Csakhogy egyre jelentősebb az ellennyomás, vagyis, hogy vizezzék fel az előkészületben lévő jogállamot, nehogy Magyarország és Lengyelország megtorpedózza a 750 milliárd eurós gazdasági újjáépítési tervet.

A héten olyan volt, mint egy rossz vicc, amikor Budapest és Varsó közölte, hogy elemző központot hoz létre, mert össze akarja hasonlítani a demokrácia helyzetét az egyes tagországokban, miközben mind a két kormány egyfolytában számolja fel a demokratikus intézményeket. Azon felül Orbán és az ultrakonzervatív Kaczynki valószínűleg jól szórakozik, amikor látja, miként tehetetlenkedik az EU a jogállam ügyében.

Magyarország már messzebbre jutott a demokratikus szabályok kiiktatásában, de Lengyelország követi ezen az úton. Brüsszelnek nincs sok lehetősége a folyamat feltartóztatására, de még a kevés eszközét sem veti be teljesen. Orbánt védi az EPP, és mivel von der Leyen a magyar és a lengyel vezetőnek köszönhetően lett a Bizottság elnöke, sokat nem akadékoskodik. R. Daniel Kelemen, a Rutgers Egyetem EU-val foglalkozó politológia professzora ahhoz hasonlítja a két napja ismertetett jogállami jelentést, mintha egy égő épületben szerelnék fel a tűzjelző készüléket.

Mellesleg sok új nincs a dokumentumban, de azt legalább megerősítette, hogy rendszerszintű gondok vannak a magyar és a lengyel jogállamiság körül. Az EU vonakodik, hogy az Európai Bíróság útján kényszerítse jobb belátásra a két országot. Úgy hogy a gazdasági mentőcsomag kínálkozott jó lehetőségnek, ám németek gyorsan pénzhez akarják juttatni a járvány folytán nehéz helyzetben lévő tagokat, ezért felvizezték a javaslatot.

Ám az EP alelnöke, a német szociáldemokrata Katarina Barley azt mondja: Magyarország és Lengyelországnak egyetlen célja van az unióval: minél több anyagi támogatást kapni Brüsszeltől. Azaz itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy a jogállamiság tiszteletben tartásától tegyék függővé az alapok folyósítását. De nincsenek könnyű helyzetben az európai képviselők, mert nagy az ellengőz, hogy ne keményítsenek be és így hárítsák el a magyar és a lengyel vétót.

Spiegel

Bár éppen most ünnepli 71. születésnapját, nem gondol a visszavonulásra a luxemburgi külügyminiszter, mert úgy látja, hiányozna a hangja, és nem szabad megengedni, hogy az unióban még inkább az olyan politikusok legyenek a hangadók, mint Orbán Viktor. Asselborn, aki 16 éve látja el hivatalát és ezzel rekorder az EU-ban, leginkább a 2015-ös menekültválság miatt kíván maradni. A lap hozzáteszi, hogy az utóbbi 5 évben ő volt az emberség egyik képviselője a hatalom legfelső szintjén és nyugodtan pályázhatnak az „utolsó európai” címére.

Annak idején az EU Belügyminiszteri Tanácsának elnökeként ő vitte keresztül, hogy legyenek kötelező kvóták, minden magyar és szlovák ellenkezés dacára. Rájött ugyanis, hogy Magyarországot semmiképpen sem tudja rávenni a kompromisszumra, mert az hajthatatlan, ezért szavazást rendelt el. Az Orbán-kormány és a több más keleti tagállam azonban azóta sem tesz eleget a döntésnek, noha vereséget szenvedtek az Európai Bíróságon. Ezzel viszont nem csupán az uniós szolidaritást kérdőjelezik meg, hanem a jogállamiságot is.

Azóta a keleti kollégák hűvösen szokták üdvözölni Asselbornt, mint ahogy Bécsben is. De a minisztert Olaszországban sem látja mindenki szívesen. Egyik kedvenc ellenfele Salvini.

Financial Times

Több oka is van annak, hogy Kaczynski, Lengyelország de facto vezére öt év után visszatért a politika frontvonalába, tehát hogy miniszterelnök-helyettesként szerepet vállalt a kormányban. Először is véget akar vetni a hatalmi harcnak a koalíción belül Morawiecki miniszterelnök, illetve az egyik szövetséges párt elnöke, Ziobro, az igazságügyi tárca első embere között. Utóbbi robbantotta ki nemrégiben a belpolitikai válságot. Még a PiS-ben azt mondják, a pártelnök viszonya ennél már nem is lehetne rosszabb a kormányfővel.

Mindenesetre egyelőre elhárult a veszélye, hogy új választásokat kelljen kiírni. de azt csak kevesen hiszik, hogy véget ért a vetélkedés a két rivális között. Hogy most Kaczynski kormányzati feladatra szánta el magát, az mindkét politikus számára kellemetlen. Morawieckinek azért, mert mostantól formálisan a főnöke Kaczynskinak, noha igazából az az úr. Viszont hogy utóbbi a védelmi, a bel- és az igazságügyi tárcát felügyeli, azzal meg Ziobro szárnyait igyekszik megnyirbálni.

A másik nagy dobás, hogy Przemyslaw Czarnek, a Katolikus Egyetem tanára lett a tudományos és oktatási miniszter. Kinevezése arra utal, hogy a kormánytábor, amely keményen védelmezi a hagyományos értékeket, valószínűleg még inkább rá akarja kényszeríteni felfogását a társadalom minden rétegére. Azaz fokozza a kulturális háborút, Orbán Viktorhoz hasonlóan. Emellett folytatódik az igazságügyi reform, ami éles bírálatokat váltott ki Brüsszelben. Valószínűleg pont ezért került a külügyek élére Zbigniew Rau, mert ő kemény harcos hírében áll és Varsó viharos összecsapásokra készül az EU-val.

Economist

A borsodi 6-os választási körzet cseppben a tengerként mutatja az ellenzék bajait, amelyek leginkább abból fakadnak, hogy a Fidesz ellenőrzi mind az államot, mind a sajtót. Szerencsen jó egy hét múlva lesz pótválasztás és az autokrata Orbán Viktorral szembenálló erők nagy feladattal küszködnek. Ám azt remélik, hogy a próbatétel lendületet ad nekik a további összefogásra és így győzni tudnak 2022-ben. Ha 8 nap múlva felülkerekednek, az elvileg véget vet a kormánypárt kétharmados többségének.

Márki-Zay Péter azt gondolja, hogy a siker mindenekelőtt jelképes volna, mert meghatározná a politikai közhangulatot a következő másfél évre. Csakhogy az ellenzék jelöltről, Bíró Lászlóról antiszemita kijelentések derültek ki. Azóta egyfolytában megy ellene a hadjárat a kormánypárti médiában, míg a média csekély, megmaradt független része tárgyilagosan számolt be az ellenzék kínjairól a jelölt személye kapcsán.

Az ellenzék gondjai arra vezethetőek vissza, hogy a szegény, és a közmunkától függő vidéki embereket a hatalom könnyen meg tudja győzni: csak Orbán tud segíteni a nyomorúságukon. Emellett a Fidesz szinte teljes mértékben kézben tartja a helyi sajtót, befolyása a közösségi médiában jóval nagyobb, mint két éve, az önkormányzati választások idején. Hogy a Jobbik is tagja az ellenzéki szövetségnek, az sokakat nyugtalanít, és megnehezíti az együttműködést. Ám a választási törvények olyanok, hogy csakis a szoros összefogás hozhat eredményt két év múlva, ha le akarják váltani Orbánt.

US News and World Report/Reuters

A jelentés a független magyar újságírás legújabb kísérletének nevezi, hogy közadakozásból megkezdte munkáját a telex.hu, amelyet az Index jó 60 volt szerkesztője hozott össze. Az indulást legalább 34 ezren támogatták anyagilag. A cél az, hogy kitörjenek a kormány egyre nagyobb szorításából, ami „közeli” tulajdonosok közreműködésével érvényesül. Az Indexnél is azért állt fel a szerkesztői gárda, mert elegük volt a nyílt nyomásgyakorlási kísérletből. Az egyik főszerkesztő-helyettes, Rovó Attila ezt úgy érzékelteti, hogy lassanként olyan békának érezték magukat, amelyet betettek egy hidegvizes edénybe, majd alágyújtottak. Nincs ezzel semmi gond, amíg a víz nem kezd el forrni.

Az Orbán-kabinet tagadja, hogy korlátozná a sajtószabadságot, de pl. a Bizottság vadonatúj jogállami jelentése azt tartalmazza, hogy a hatalom a baráti szerkesztőségeknek juttatja az állami hirdetéseket és ezzel politikai befolyást szerez magának. Továbbá hogy módszeresen akadályozza a független objektumok munkáját, sűrűn fordul elő megfélemlítés, és akkor még ott van az is, hogy felvásárolják ezeket a szerkesztőségeket. Kovács Zoltán úgy reagált a megállapításokra, hogy azok képtelenek és hamisak.

Rovó azt mondja, ő az Indexnél gazdasági nyomást érzékelt, pl. munkaköröket akartak felszámolni, takarékosságra hivatkoztak, noha jól alakultak a bevételek. Vaszily Miklós, akinek a felbukkanása indította el a lavinát a legnépszerűbb hírportálnál, azt állítja, hogy semmilyen személyi döntésbe nem szólt bele. Csak költséghatékonyabb munkát sürgetett, mivel a járvány miatt nem volt esély a reklámjövedelmek fenntartására.

A főszerkesztő-helyettes úgy látja, hogy a kormány szorosabbra veszi a gyeplőt, a levegő egyre ritkább a médiában. Csak éppen nem lehet tudni, hogy ki van mögötte: mert nem egy politikus, vagy a miniszterelnök, netán egy párt jelenik meg a felszínen, hanem olyanok, akik megbízásukból járnak el.

KAMPEC DOLORES CIV. – TÉTOVASÁGOK KORA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.10.03.


Ott hevert Béla a földön a fáról lezuhanván, és azt felelte a fröccsök urának, nincsen egészen jól. És nem is arra gondolt, hogy gravitálva lefelé pattogott és ütődött az ágakon, reccsentek a csontjai, bár azért épek maradtak, és arra sem, hogy kudarcot vallva nem tudott repülni, holott régebben ez már sikerült, hanem tényleg azért nem volt jól, mert kinyitva véreres szemeit azokkal a fröccsök urát látta, és nem Fermina Dazát valóban. Az tehát, hogy ezen a világon volt és nem valami álombéli réteken és hegyeken, ahová vágyott, s amit innen a földről fekve elérni bajos volt, de nem lehetetlen egészen.

Így fölmérve azt, hová jutott zuhantában, és onnan mik a kilátásai, megkérte a fröccsök urát, hagyná magára kicsit, hogy tanulmányozhassa az életet giliszta szemszögből, vagy a vakondéból, tehát alulról fölfelé, s éppen azért, hogy megértse a szolgaságot, így ezzel együtt a falu lakóit, duplagyűrűsöket, olajos hajúakat és a bánatos szeműeket is mind, az egész nyüvesnek nevezhető világot tehát onnan tekintve, hogy a remények odavesztek, és nem várható semmi már. Ontológia – kiáltotta még a távozó, fröccsök ura felé, hogy magyarázza földön maradása okát, de ő csak csóválta a fejét, mert ismerte a barátját, megszokta a hóbortjait, ha meg nem is értette azokat.

Néztek le rá a rigók meg a fán élő csimaszok, a macska a hasára csücsült lábtörlőnek használva őt, a felhők szálltak az égen eltakarva a csillagokat, és hiába hessegette őket, bezárták a burkot, lecsukták egészen, mint odafönt kóricáló szempillák, s így Béla megadva magát a sorsnak lehunyta szemét, hogy fölfedezze a belső univerzumot, ha már a külső titkolja magát, de most hirtelenül semmit sem talált odabent, csak az üreset, és az ettől való rémületet. Hiányok voltak benne, a szíve cafatja, lelke rongyai, agyának lukai, meg a vágy, hogy meneküljön, ami nem sikerült. Trappoltak a mellén a hangyák, méregették, hogy vonszolnák el őt eledelnek.

Pók akarta bebábozni, eltenni télire, és Béla azon kapta magát, hogy táplálék lett, pedig még meg sem halt, hogy ott akarják megfrüstökölni őt a fa alatt, csontjait cupákolni, színi az agyát és zsírjait. És ekkor, amikor átlényegült csupán anyaggá, fedezte föl magában, hogy miként az Univerzum része ő, mi módon és mennyire egy vele, s ahogy itt van a fa alatt, azonmód van a Tejút másik végiben is. Így kezdett istenné válni épp, s hogy józanodjon álmai gőzeiből, arról egy hangya gondoskodott megkóstolva őt, húsa omlósságát, hogy viheti-e a hangya gyerekeknek majd tízóraira adva Béla alkatrészeit tízóraira a hangyaiskolába, mert nem volt pénze befizetni az ebédet egyáltalán...