2019. augusztus 11., vasárnap

MEGFEJTETTÉK A BOLDOG NYUGDÍJAS ÉVEK TITKÁT

NAPI.HU
Szerző: KOMÓCSIN SÁNDOR
2019.08.10.


Tudományos kutatások alapján megalkották azt a nyolc jótanácsot, amelyeket betartva jó kedvűen élhetik az emberek nyugdíjas éveiket és nem mellesleg meghosszabbíthatják az életüket. Egyszerű ötletekről van szó.

Ahogy egyre több ember dolgozza átvitt értelemben halálra magát, immáron hivatalosan elismert betegség lett a szellemi kiégés, amikor valaki úgy érzi nem bírja tovább csinálni a napi verklit - vezeti fel a nyugdíjasok boldogságának titkairól szóló cikkét a Business Insider. A jókedv fontos feltétele a hosszú távú jó egészségnek: a tudósok összefüggést találtak a boldogság és a jó immunrendszer, illetve a gyorsabb sebgyógyulás között - mindkét körülmény hozzájárul a hosszabb élethez.

Bár életük utolsó részében sokan keserűen tekintenek hátra lévő idejük elé, nem magától értetődő, hogy elveszítsék jó kedélyüket. A nagyobb döntésektől, például hogy feladják megszokott állásukat vagy új lakásba költözzenek a kisebbekig, például hogy alkalmanként önkéntes munkát vállaljanak sok lehetőségük van arra, hogy megalapozzák életük végéig tartó jó hangulatukat. A Business Insider tudományos kutatásokkal támasztja alá, hogy a következő jó tanácsok betartása boldoggá teheti a nyugdíjas éveket...

KISVÁRDAI KISKIRÁLYSÁG: CSALÁDI KÖRKÖRÖS GAZDASÁG

HVG ONLINE
Szerző: SZABÓ YVETTE
2019.08.11.


A vendéglátás újabb területén próbálja ki magát Seszták Miklós felesége, miközben a politikus éppen a térség turisztikai fejlesztéseiért felelős kormánybiztos.

Csinos kis apartmant kínálgat Kisvárda sétálóutcájában a Bab-Lak Udvarház honlapja. A tulajdonos személye ugyan nem hitelesíti a szálláshelyet, ám a Bab-Lak nevet éppen a napokban védték le, és a dokumentumokból kiderül, hogy Sesztákné Berecz Marianna birtokolja a névhasználat jogát. Az üzletasszony, aki a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselőjének, Seszták Miklósnak a felesége, nem mulasztja el, hogy a Bab-Lak új, vendégcsalogató oldalain a kávézóját is bemutassa: a Coffee Tea Area pár lépésnyire, helyben pörkölt kávékkal frissíti fel az utazókat. Habár egy kávézó inkább intim együttlétek, mintsem tömegrendezvények színtere szokott lenni, Sesztákné teaháza rácáfol erre: néhány hete a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának egyik pódiumaként szolgált, ahol százas nagyságrendű közönségnek tartott József Attila-estet Nagy Sándor színész, adott elő egyszemélyes vígjátékot Pindroch Csaba.

A rendezvény műsorfüzetében Seszták Miklós bizonygatta a publikumnak, hogy „a színházi élmények boldogabb együttléthez, az egymás iránti jobb megértéshez vezetnek”. Az esemény után pedig a helyi média méltatta Seszták Mariannát, aki „nem csupán küllemében, hanem őszinte, emberséges és mindenkivel kedves, barátságos alaptermészetével olyan energiát sugároz magából, hogy érdemes lenne többször a színpadon állnia és a magából áradó pozitív energiát mindenki felé sugároznia”...

EGY KICSIT SEM ÉRDEKLI A KORMÁNYT, MI LESZ A BEFOGADOTT MENEKÜLTEKKEL

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2019.08.09.


A magyar kormány ez elmúlt években teljesen kivéreztette a menekültek integrációs szolgáltatásait. Nemhogy állami pénzt nem költenek rá, de még az uniós források lehívását is akadályozzák. A lengyel és a szlovák kormány sem törődik sokat az üggyel, de ott legalább önkormányzati szinten vannak próbálkozások. Csehország egyenesen éltanulónak számít Közép-Európában, más kérdés, hogy éppen náluk utasítják el leginkább a migránsokat. Egy nemzetközi kutatás felmérte, mit tesz a menekültek befogadásáért a négy visegrádi ország. 

Magyarországon kívül nincs még egy olyan hely az Európai Unióban, ahol az államot ennyire nem érdekli a menekültek és oltalmazottak társadalmi beilleszkedése. Ez nálunk sem volt mindig így, 2014-ig iskoláztatási, létfenntartási, lakáscélú és nyelvtanulási támogatást igényelhettek, majd bevezették az integrációs szerződést, amiben a menekülteknek vállalniuk kellett, hogy kezdetben hetente, majd havonta felkeresnek egy szociális munkást a helyi családsegítő szolgálatnál, állást keresnek, és elkezdenek magyarul tanulni.

Cserébe az állam maximum havi 90 ezer forinttal támogatta őket, maximum két éven át. A családok ennél nagyobb összeget kaptak, ami nem haladhatta meg a 235 ezer forintot. Ezt a rendszert 2016-ban szüntették meg, mondván, hogy “a gazdasági migránsok ne terjesszenek elő menedékjog iránti kérelmet kizárólag a jobb élet reményében”. Két évvel ezelőtt a Belügyminisztérium azt írta az Abcúgnak, hogy uniós források odaítélésével viszont továbbra is támogatják a menekültek integrációját.

Ez valóban így volt. A Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból (MMIA) állami, civil és egyházi szervezetek (például az evangélikusok) segítettek a menekülteknek nyelvet tanulni, lakást találni és munkába állni. 2018 elején azonban a kormány egyszer csak visszavonta az MMIA-pályázatokat, és azóta sem írt ki újakat, márpedig enélkül lehetetlen lehívni ezeket a pénzeket.

Vagyis az elmúlt másfél évben az állam egyetlen forintot sem költött azokra az emberekre, akikről maga mondta ki, hogy nemzetközi védelemre jogosultak.

Nem mintha tömegével fogadnák be a menekülteket: 2018-ban 670 menedékkérőből 349-en kaptak státuszt, 2017-ben a 3397-ből 1216-an, 2016-ban pedig a 30 ezerből alig ötszázan. Ennek ellenére a visegrádi országok közül népességarányosan még mindig nálunk él a legtöbb menekült és oltalmazott (0,04 százalék).

Néhány egyházi és civil szervezet persze továbbra is működtet integrációs programokat. A Menedék Egyesület például az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának támogatásával nyújt ingyenes nyelvtanfolyamot, de a korábbinál sokkal inkább rászorulnak az önkénteseik munkájára is...

A PARLAMENT DICSŐSÉGÉRE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZÜDI JÁNOS
2019.08.11.


Nyár van. Jaj de jó! A parlament abbahagyta áldásos tevékenységét. A fáradt képviselők megropogtatják ujjaikat, megtekergetik a gombnyomogatástól elfáradt csuklóikat, s elégedetten félrerakják az ütött-kopott féltéglát, amellyel óvatosan verdesni szokták mellüket, amikor rájuk tör a büszkeség érzése. Van ok az elégedettségre. A kormányzó többség minden akarata teljesült. Nem számított, mit kér a hatalom, nem számított, mit szól az ellenzék, nem számított, mit mond a külföld, minden átment, csont nélkül:..

FERENC PÁPA FELISMERTE A HASONLÓSÁGOT HITLER ÉS ORBÁN KÖZÖTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.08.11.


A La Stampa című olasz lapnak adott interjújában Ferenc pápa azonosította a szélsőjobboldal által használt “nemzeti szuverenitás” kifejezés jelentését. A “nemzeti szuverenitás” jelszava mögött Adolf Hitler ideológiája és szellemisége húzódik meg. A pápa világos határt húzott az egészséges nemzeti identitás és az illiberális szélsőjobboldal retorikája között, amely a hamis keresztény-nemzeti identitással valóban a náci ideológiát eleveníti fel.

"Ferenc pápa szerint az illiberális politikusok részéről olyan beszédek hangzanak el, amelyek Hitler 1934-es beszédére hasonlítanak. Majd olyan idézeteket említett, amelyek beazonosíthatóan Orbán részéről hangzottak el. Ez azt jelenti, hogy Ferenc pápa, a magát Európa keresztény megmentőjének valló Orbánt Adolf Hitlerhez hasonlította."

Orbán már évek óta a Mein Kampf szellemiségét idézi, az “illiberálisnak” hazudott rendszere valójában antiliberális, mint az összes fasiszta és náci rendszer, lényegét tekintve antiszemita. Orbán a liberalizmus bukásáról ugyanazokat az állításokat tette Tusványoson, amit Hitler mondott a liberalizmusról: “A liberális korszak már rég eltűnt, mindenütt összeomlóban van a demokratikus államforma is, amely teljes kudarcot vallott. Könyörtelen harcot hirdetek ez ellen a kivénhedt társadalmi rend ellen, és ezt a harcot a legrendíthetetlenebb hittel folytatjuk.” Ezek Orbán és Hitler szavai.

A “Nekünk Magyarország az első” jelszava az orbáni elzárkózó értelmében ugyanígy a nácizmust idézi. Ferenc pápa kijelentette, hogy “a szuverenizmus elszigetelődő magatartás, ez a fajta “szuverenizmus bezárkózás. Egy ország legyen szuverén, de ne bezárt”, “a szuverenizmus túlzás, amely mindig rosszul végződik: háborúkhoz vezet”. A keresztény alapelveket hirdető Ferenc pápa ezzel megvonta Orbántól a “kereszténységre” való hivatkozás legitimitását. Orbán “nemzeti szuverenitásra” és “kereszténységre” hivatkozó rendszere valójában náci, ideológiája hitlerizmus.

A politikai és vallási diktatúrák hasonlóságára is rámutatnak ezek az összefüggések. A szekták lényege is a bezárkózás, a külvilág ellenséggé válik, a belső kohéziót az ellenséggé tett külvilág elleni küzdelem adja. Ehhez kell az agymosás, a gyűlöletpropaganda, az uszítás, az ellenségképek, és ezeknek mind a vallási szekták, mind a politikai diktatúrák esetében a vége gyilkolás. Ezért közveszélyesek a szekták, a vallási diktatúrák és a politikai diktatúrák is. A bezárkózás, az elzártság, a megfélemlítés a hamis ellenségképtől gyilkos indulatokhoz és gyilkolásokhoz vezetnek. Nem véletlen, hogy a gyűlölködő szekták és a gyűlöletpropagandát folytató Orbán-rendszer egymást támogatják. Ez a trón és a Sátán “oltárának” szövetsége...

MICROSOFT-GATE: NEM MARAD KÖVETKEZMÉNY NÉLKÜL ORBÁNÉK KORRUPCIÓJA!

HÍRKLIKK
Szerző: ÚJHELYI ISTVÁN
2019.08.11.


Több tucat olyan korrupciós ügyet, visszaélést és nyílt törvénytelenséget fel lehet sorolni az elmúlt időszakból, amelynek következményeként egy demokratikus jogállamban simán elkergetnék a hatalomból a kormányzati maffiózókat és börtönbe vetnék a közvagyon gerinctelen lerablóit. De a miénk már nem demokratikus és végképp nem jogállam, a vádhatóság pedig régóta önmaga paródiája.

Számtalan korrupciós ügy van, amelyet – egyelőre azt hiszik sikerrel - elsikáltak, közpénzből kiegyenesítettek, szőnyeg alá söpörtek. A Fidesz legfelsőbb köreihez is elérő Microsoft-botrány azonban ennél jóval több. Próbálják gumicsontokkal elterelni róla a figyelmet, de ez most tényleg nagyon forró. Tökéletes működési példája a NER gerinctelen tolvajokkal kisámfázott rendszerének és világos bizonyítéka annak, hogy miért fogják az Unióban csökkenteni, de legalábbis szigorú feltételekhez kötni a Magyarországnak járó forrásokat. A jogállami kitétel vagy épp az Európai Ügyészséghez való csatlakozás feltétele nem holmi „bevándorláspárti-sorosista” összeesküvés, hanem annak kimondása: nem hagyják, hogy sziauramozó bugrisok ellopják a közvagyonba adott uniós pénzeket. A Microsoft-gate egy normális jogállamban máris a kormány bukását és jelentős szereplők rabláncolását hozná, a mi illiberális államunkban azonban a narancsügyészség még megpróbálja húzni az időt. De nem tudja sokáig. Az ügy ugyanis a napnál világosabb, ráadásul az amerikai hatóságok elvégezték a szükséges nyomozást és az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) is folyamatban van az eljárás, csináljon bármit Polt Péter bábszínháza.

Tényszerűen kiderült, hogy 2013 és 2015 között – több esetben magyar kormánytisztviselőkkel egyeztetve – a Microsoft indokolatlanul nagy kedvezménnyel adott el licenszeket és szerviz szerződéseket olyan közvetítő cégeknek, amelyek ezután már piaci áron értékesítették azokat a kormányzati intézmények felé; nyilván milliárdos haszonnal. Az uniós forrásokból finanszírozott közbeszerzésekben a nyilvánosságra került adatok szerint még a rendőrség és az adóhatóság is érintett, utóbbit ebben az időszakban épp az amerikai kitiltási botrányból ismert Vida Ildikó vezette, a NAV informatikai beszerzéseiért pedig – micsoda meglepetés – Tiborcz Péter felelt, aki egészen véletlenül Orbán Viktor nemüzletember-kormányfő üzletember-vejének a testvére. Az amerikai vizsgálat konkrét üzenetváltásokat is feltárt, az egyikben a Microsoft magyar leányvállalatának egyik dolgozója arról biztosítja az amerikai cég központját, hogy minden kormányzati jóváhagyást beszereztek az üzlethez, még a miniszterelnökét is...

KÖVÉR LÁSZLÓ FIGYELMÉBE: A JÓ MAGYAR NEM LOP

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.08.11.


Nem az a jó magyar, aki magyarul beszél, hanem az, akinek 3-4 igazi magyar gyereke van, 9-16 unokája, akik magyarul beszélnek, és elkötelezett a nemzet iránt. Kövér László mondta ezt Gyergyószentmiklóson, az ottani ifjúsági tábor pulpitusán. Szép és felemelő, nagy ívű gondolat, nem is igen lehetne sokkal normálisabban megfogalmazni. Kövér házelnök azonban kifelejtett néhányat a jó magyarság kritériumai közül. Például azt is, hogy a jó magyar nem lop.

És akkor itt emlékeztetnénk mindenkit, de főként a puritán tekintetű Kövér Lászlót, hogy annak idején a Kaya Ibrahim-Joszip Tot botrányban vaskosan benne volt Kövér Szilárd, a jelenlegi házelnök testvére is. Kövér Szilárdnak ugyanis volt egy nyomdája, amely mintegy 100 milliós tartozást maga mögött hagyva felszívódott. Bármennyire is nem szívesen tesszük, azt kell gondolnunk, hogy Kövér Szilárd mindezt nem tehette volna meg büntetlenül, ha a testvérét nem Kövér Lászlónak hívják.

Jó dolog a sok igazi magyar gyerek, a sok magyarul beszélő unoka pedig még ennél is jobb. A legjobb azonban az lenne, ha ezt a sok igazi magyar gyereket, valamint a még ennél is több magyarul beszélő magyar unokát arra is megtanítanák, hogy a lopás nem csupán bűn, de erkölcsileg is elítélendő...

A NÉPSZERŰSÉG NEM ELÉG – ORBÁN VIKTOR MIATT MAGYARORSZÁG AZ EGYIK LEGVESZÉLYEZTETETTEBB ORSZÁG LETT A VILÁGON

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZŰCS ZOLTÁN GÁBOR
2019.08.11.


Új sorozatunkban a kormányoldalról egyre inkább támadott liberális demokrácia kérdésével foglalkozunk. Elismert kutatókat, tudósokat kértünk fel arra, elemezzék a liberális demokráciák jelenét, az őket ért támadásokat, a bennük rejlő ellentmondásokat és a demokráciák javíthatóságát. Elsőként Szűcs Zoltán Gábor politológus írását közöljük:...

MILYEN MAGYARORSZÁGOT SZERETNÉK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: HATÁRÁTKELŐ / Zuzzer
2019.08.11.


...Milyen Magyarországot szeretnék?

Íme az én távolról sem teljes listám, még véletlenül se fontossági sorrendben.

Ahol:

- nem dobják ki a kis fecskéket a főtérre, mert egy nyomorult ablak, vagy ablakok installációjánál útban vannak.
- nem teszik oda a kutyákat, macskákat, madarakat az állatvédők telepei elé, mondván "mostmá szenvedjetek velük ti!".
- nem kell fideSS rajongónak lenni ahhoz, hogy normális munkát akasszon az ember.
- simán lehet politikáról beszélgetni rokonokkal, ismerősökkel anélkül, hogy kényszeredetten mosolygunk és kegyetlenül óvatosak vagyunk, hogy még véletlenül se derüljön ki a véleményünk.
- nem számít a privát életemben elkövetett fércbukos, egyéb megnyilvánulásom, véleményem, politikai irányultságom abban, hogy milyen munkakört tölthetek be.
nincs uram-bátyámkodás.
- senki se akar semmit okosba megoldani.
- fizetek a jó színvonalú, számlázott szolgáltatásokért.
- az egészségügyben embernek kezelnek a jól fizetett orvosok és ápolók, én pedig cserébe nem hiszem azt, hogy mindez tőlem, a járulékomtól, pénzügyi hozzájárulásomtól független dolog
- az üzletek döntő többségében udvariasak az eladók.
- az emberek általában egy alap udvariassági szintről indítanak és köszönnek egymásnak.
- nem döglik meg a szomszéd tehene is.
- a lopás lopás, politikai pártállástól, oldaltól, logótól függetlenül.
- leszarják az elmútnyócévet, ha egy bűnügy megítéléséről van szó.
- az én politikai platformomon álló embert is szarházi tolvajnak hívják, ha lop.
- a 21. században nem számít, hogy mi volt 1988-ban az ország politikai rendszere.
- nem számít mai döntésben, hogy kommunisták ültek a nyakunkon 1989-ig.
- az ügyészség pártállástól, vagyontól, ki kinek a fiától, vejétől abszolút függetlenül rohassza rá a lakatot a korrupt, tolvaj politikusokra, emberekre.
- a sok milliárdos simlit elkövető köcsögöket ugyanaz a bíróság, ugyanazon törvények alapján ítéli meg, mint Jóska bolti lopását.
- senki se eszik fényt, iszik kerozint, saját pisijét, nem eszik placentát és az orvossal vizsgáltatja magát nem Mari nénjével, aki mint tudjuk látó, minden kedd délután 5 és 8 között, alkalmanként tízezerért.
- a tudomány téziseit oktatját és nem akarják Petőfit minduntalan megtalálni Levédiában közvetlenül a Szíriuszról származó magyarság ősapjának sírja mellett.
- a marhaság, az marhaság, bármilyen öreg legyen, aki mondja.
- a kor az egy állapot és nem érdem.
- minden diáknak, vagyoni helyzettől függetlenül joga van a legmodernebb oktatáshoz.
- a mára tanítják a gyerekeket és nem arra, hogy Viktátort biztosan be tudják azonosítani a nemzeti konzultációhoz mellékelt brossúrában lévő fotón, vagy hogy az ősmagyar zászló előtt sírva leboruljanak.
- a magyarságom ténykérdés és nem érdem.
- nem kell ismernem valakinek a valakijét, ha valami probléma van a családomban.
- nem meghalni járnak az emberek, embertelen viszonyok közé az ún. "kórházakba".
- fejlesztik az infrastruktúrát, amibe a sport is beletartozhat, de sormintában. Egy stadion, egy kórház, egy jégpálya, egy iskola, egy kórház, egy sportcsarnok....
- az állam szigorúan el van választva a vallástól. Államelnök, miniszterelnök vallása, vallásossága magánügy, a kutyát nem érdekli és nem érdem.
- az egyház a hívőkért van és nem a politikáért és az onnan esetlegesen leeső koncért.
- az egyház eltartja magát; egyházi adó a vallásosoknak, ne az állam perkáljon a nem vallásosok adójából.
- a templomban nem politizálnak, hanem úgy viselkednek, ahogy prédikálják.
- a tény, hogy vallásos vagyok, vagy nem, nem jelent az égvilágon semmit; se előnye, se hátránya nincs.
- nincs kila krumpli egy szavazatért."

Ha a teljes listára is kíváncsi vagy, olvasd el az eredeti bejegyzést!

HANNIBÁL TANÁR ÚR KÍSÉRTETE

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÜDI JÁNOS
2019.08.09.Az ország sorsa évtizedekre – nem kizárt örökre – eldőlt. Nem hazudott a miniszterelnök-pártelnök, mikor bejelentette – persze másképpen fogalmazva –, célunk beteljesedett, megszüntettük a jogállamot, felszámoltuk a szabadságjogokat, hozzátéve: adjatok még tizenöt évet, és garantálom, országomban soha senkinek nem fog eszébe jutni, hogy uborkafát ültessen a felkapaszkodáshoz. Ne legyen kétsége senkinek, ez egy reális és ráadásul szerény igény.

Az ország sorsa nem az orbáni diktatúra lassú, lopakodó kiépítésével dőlt el, hanem azzal, hogy gyermekeink felnevelése olyanok kezében volt, van, lesz, akiknek jó része nem érti, mi zajlik az országban, akik meg értik, azok támogatják a folyamatot. Ez a csoport a pedagógusok csoportja az óvodapedagógustól az egyetemi tanárig.

A gyermekek nevelése, a gyermekek felkészítése a legfontosabb és a leghatékonyabb eszköz a társadalom féken tartásához, kordába szorításához vagy, éppen ellenkezőleg, mobilizálásához, a fejlődés szolgálatába állításához. A hatalom viszonya az oktatáshoz kifejezi a hatalom viszonyát a társadalmi haladáshoz.

Magyarország érdekes és sajátos adottsága az a folyamat, amelyik – nagyon rövid ideig tartó megszakítással – garantálja az információk, a tapasztalatok, az ismeretek közvetítése állami monopóliuma fenntartását, ily módon a hatalom számára a tömegek gondolkodása feletti uralmat. A gondolkodás kordában tartásában a leghatékonyabb segítőtárs az az egyházi kör, amely most jutalmul visszakapta korábbi státuszát: ők a bevett egyházak.

A két világháború közötti időszak tekinthető a magyar érdekek legteljesebb és legsötétebb elárulása időszakának, politikusai túlnyomó többsége és a végrehajtó szervezet vezető garnitúrája az ország jövője árulójának. A király nélküli királyság létrehozása és fenntartása volt a nemesség és az egyház összeesküvése a haladás, a demokratikus átalakulás ellen. Uralmuk a tömegek kisemmizésére, elnyomására, szegénységben tartására épült. Az oktatási rendszer állami kézben tartása pedig garantálta, hogy a széles tömegek ne jussanak el annak felismeréséig, Nagy-Magyarország eszméje nem több egy hazug illúziónál, a valóságos társadalmi problémák eltakarásához, a fensőbbségbe vetett hit fenntartásához.

Az önző és szűk látókörű uralkodó osztály leváltása a háború után méltó és megérdemelt büntetésnek tekinthető. Az eszme, amelynek nevében mindez megtörtént, szintén hazugság volt, végrehajtói pedig nem kevésbé voltak önzők és rövidlátók, mint elődeik. Az tény, az új diktatúra elitcserét hajtott végre. Sok millióan szerezhettek diplomát olyan családok gyermekeként, amelyek tagjai korábban az érettségiről sem álmodhattak. Az állami kézben tartott oktatási rendszer továbbra is jól teljesített. Garantálta, hogy az igazság sose kapjon hivatalos elismerést, garantálta, hogy ne váljon gyakorlattá a kritikus gondolkozás, garantálta, hogy az emberek továbbra is fentről várják a csodát...


TÍZEZREKÉRT VISZNEK BEVÁSÁROLNI AZ UZSORÁS SOFŐRÖK

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA

2019.08.07.


Súlyos pénzekbe kerülhet egy fuvar azoknak a szegényeknek, akik a legkisebb falvakból a városba akarnak eljutni. Egy sofőrködő uzsorás a benzinköltség háromszorosával, ötszörösével számol, az üzlet pedig annyira jól megy, hogy van, aki meg is tud élni belőle. Ezt nehezebb tetten érni, mint a pénzbeli uzsorát, raádásul sok helyen már nem is lehet enélkül megszervezni az életet, így a rendőrség is szemet huny felette. Az igazán szemfüles uzsorások szerszámmal, csokimikulással és gyerekgyógyszerrel is ügyeskednek

Az Ormánságban láttam, hogy irreálisan sokat kérnek el azoktól, akik a faluból a városba akarnak eljutni bevásárolni. 15 ezer forintba kerül egy fuvar, miközben a benzinköltség háromezer forint körül mozog. Ez már nevezhető uzsorának, még akkor is, ha a sofőr fáradságát is beleszámítjuk

– mondja Béres Tibor, a kirekesztett csoportok támogatásával, roma integrációval foglalkozó Autonómia Alapítvány programfelelőse. Az uzsoráról a legtöbb embernek a pénzbeli uzsora jut eszébe, vagyis amikor valaki aránytalan kamatra ad kölcsön, kihasználva a másik ember szorult helyzetét. Béres szerint a rendőri intézkedések elérték, hogy ez az “1.0-ás uzsora” valamelyest háttérbe szoruljon, és felváltsa az “uzsora 2.0”, ami már nem pénzbeli, hanem természetbeni szolgáltatásokra épül.

Ezt a jelenséget eltorzított reciprocitásnak nevezik, ami akkor áll fenn, ha az egyik fél kiszolgáltatottsága miatt az egészséges kölcsönösség eltorzul, és irreálisan sokat kell fizetni egy szolgáltatásért. “Magyarországon jó dolguk van az uzsorásoknak, hiszen kiveszőben van a társadalmi szolidaritás, és hiányoznak azok a szociális intézmények, amelyek ezt pótolni tudnák. Minden mélyszegény és kiszolgáltatott faluban lehet találkozni a természetbeni uzsorával. Ennek az élelmiszer-uzsora mellett az egyik leggyakoribb formája a be nem jelentett, túlárazott, üzletszerűen végzett falusi sofőrszolgáltatás” – mondja Béres.

A benzinköltség háromszorosával, ötszörösével számolnak

Körbekérdeztünk más, hátrányos helyzetű térségekben működő civil szervezeteknél is, találkoztak-e már hasonló jelenséggel. Kiderült, hogy az ilyen, uzsora jellegű kocsikáztatás nemcsak az Ormánságban fordul elő...

ÉS AKKOR A 4IG SZÉPEN MEGKÉRI MATOLCSYÉKAT, ADJANAK PÉNZT A T-SYSTEMSRE - A HVG.HU HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.08.11.


Nem folytatja az együttműködést a Microsoft a T-Systems-szel; csúszik a 3-as metró felújítása; aranybányát nyithat meg az állam a dohány-kiskereskedelmi ellátónak. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.


Felülvizsgálta a T-Systems-szel kötött szerződését a Microsoft, és úgy döntöttek, nem folytatják tovább az együttműködést a 4iG által felvásárolt telekommunikációs céggel. A 4iG hivatalos álláspontja az: „az a tény, hogy a Microsoft Magyarország Kft. felmondta a T -Systems-szel kötött szerződéseit, nem befolyásolja a 4iG Nyrt. felvásárlási szándékát."...

IZZADÓ SZIKÉK, ÁJULÓ ORVOSOK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerzők: CSEJTEI ORSOLYA, KUSLITS SZONJA
2019.08.11.


A műtőasztalon kiszolgáltatottan fekve nehéz aggasztóbb helyzetet elképzelni annál, mikor az operáló személyzet azért nem tud koncentrálni, mert 35 fokban, óriási páratartalom és levegőtlenség közepette kell(ene) helytállniuk. A rémálomba illő helyzet sok intézményben napi valóság, a magyar kórházi műtők jelentős része ugyanis nem klimatizált. Megnéztük, és kiderült: betegbiztonság terén nagy a lemaradásunk Németországgal, Angliával, de még egy sor afrikai országgal szemben is...

LELKI KÁPOSZTA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.08.11.


A szem és a lélek dolgai kifürkészhetetlen, hatalmas rejtelmek. Tegnap vagy ötvenszer mentem rá egy híreket összegző oldalra, akárcsak mindig, minden nap, hogy tudjam a világot. Oldalvást bevillant hirtelen, hogy a lelki káposzta csodálatos hatásai, s mondok magamnak, mi van, mi a rosseb is Kázmér, miféle új tündöklések földön és egen. És persze lila volt az a lelki, ami bizonyosság a megnyugvás mellett csalódást is hozott kicsit, mert valljuk meg, egy lelki káposzta boncolgatása sokkal érdekesebb, mint a liláé, amelyet reszelünk, szeletelünk, főzünk, dinsztelünk gusztus és ízlés szerint. Ki utálja, ki pedig rajong érte, ilyképp már majdnem lélek, viszont mégsem egészen az.

Vannak ilyen félreolvasások, amelyeket csokorba rakva Freud bácsi és mai utódai elalélnának a gyönyöröktől, és még azt is tudnák, hogy mért konyul le a malac farka, sőt, hogy mért pöttyös a matróz feleségének melltartója. Mondjuk. Rengeteg jelentések vannak a kusza világban, így az is hordoz valamit, hogy akárhányszor is mentem arra a nyüves oldalra fel, mindannyiszor lelki káposztát láttam elsőre, holott az eszem tudta, hogy nem az. Viszont ezek szerint a szívem nem kulináriákat és kuruzsló egészségügyi tanácsokat várt, hanem a lélek csodáit és a hit rejtelmeit. Mert sokadszorra már világos volt teljesen, ez valami jel, az univerzum, Buddha vagy Woland, esetleg a böszme meleg üzen, hogy álljak le kicsinyég, fékezzek úgymond.

És ne a köpcös aljasságait nézegessem ezúttal és kivételesen, mert az örök és megingathatatlan, viszont, hogy a lélek káposzta volna, az egyszeri, ilyképp megismételhetetlen, ennek továbbgondolása az igazi feladat, elmulasztása pedig bűn. Füst Milán bácsi is megmondta, hogy “…a gondolkodás szenvedélyes szükséglete némely embereknek. Ez pedig annyit jelent, hogy akkor is gondolkodnak, ha gondolataiknak semmi kézzelfogható eredménye nincs. És akkor is, ha gondolataik a végtelenbe vagy a semmibe vezetnek. Tehát praktikus hasznuk nagyon gyakran semmi…” Különben is vasárnap van, ki misére megy, ki pipázik, ki meg mulat, mások pedig szőnyeget klopfolnak vagy a gyerek valagát...