2017. november 7., kedd

A NEMZETI DÍSZLETÉPÍTÉS RENDSZEREI (2. RÉSZ): A SZABADSÁGHARC KULTUSZA


444.HU
Szerző: Tbg, BOTOS TAMÁS, plankog
2017.11.07.


- Az első részben arról volt szó, hogyan omlott össze a magyar Nyugat-kultusz, és hogyan nőtt ki belőle a NER.

- A második részben azt vizsgáljuk meg, tényleg szabadságharcot vív ez a rendszer, ahogy állítja magáról?

- Vagy megint csak díszleteket látunk?

- Készítette: Plankó Gergő, Sidó Zoltán, Tamás Bence Gáspár, Botos Tamás, Boncsér Sára Luca

A TÚLNÉPESEDETT EGYIPTOM A SZÍRIAI MENEKÜLTEK UTOLSÓ MENEDÉKE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: SIPOS ZOLTÁN
2017.11.07.


Mára mintegy 200 ezer menekült él a Nílus alsó folyásán található nagyvárosok nyomornegyedeiben. Kevesen törődnek velük, miután az ország vezetése a küszöbön álló népességrobbanás megfékezésével van elfoglalva. Sipos Zoltán riportja.

Nem kicsit lepődtem meg akkor, amikor egy középkorú férfi pattant elém a kairói repülőtéren, miközben útlevélvizsgálatra vártam. Elkérte az útlevelem, majd intett, kövessem: elvitt ahhoz az ablakhoz ahol a 25 dolláros vízumot kell megvásárolni, saját kezűleg beragasztotta azt az útlevelembe, a határőrnek barátságosan biccentve egy pillanat alatt átvitt az útlevélvizsgálaton, és máris hasított egy taxi fele, közben tört angolsággal ismételgette, hogy ő a kormány alkalmazottja, az a munkája, hogy a külföldiek meg legyenek elégedve mindennel, ezért neki én nem kell borravalót fizessek, de tényleg nem, meg se próbáljam.

Aki járt már Közel-Keleten, az már a borravaló említésekor rosszat sejt – a rossz előérzet pedig veszélyérzetté fokozódott, amikor az idegen férfi semmilyen jelét nem mutatta annak, hogy vissza akarná adni az útlevelem. „You don´t have to pay me! You don´t have to pay me!” – ismételgette, a zsúfolt terminál kijárata fele cikázva – én hiába lassítottam, magyaráztam, hogy köszönöm, de megtalálom az utat a hotelig, és majd busszal megyek, csak adja vissza az útlevelem. Némi huzavona után aztán visszakaptam az útlevelem, a férfi pedig eltűnt...

ORBÁNT A TESTŐREI VÉDTÉK MEG A KÍNOS KÉRDÉSEKTŐL, A NÉMET SAJTÓ KIAKADT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HELTAI ANDRÁS
2017.11.07.


A Miniszterelnöki Sajtóiroda a fotókon kívül néhány sornyi közleményben intézte el Orbán Viktor kelet-németországi látogatását, arról véletlenül sem ejtve szót, hogy a miniszterelnök „magánútját” hevesen bírálták baloldali politikusok és a helyi média, amely az illusztris vendég testőreinek a viselkedésére is panaszkodott.

Orbán Viktor a reformáció 500. évfordulója alkalmából utazott Wittenbergbe, ahol a hagyomány szerint Luther Márton 1517. október 31-én kifüggesztette a hitújítást elindító 95 tételét a vártempolom kapujára. A miniszterelnök hivatalosan a Luther-házat és az emlékkiállítást tekintette meg. Érdekfeszítő kérdés, hogy miért vitte magával német ügyekben első számú tanácsadója, hogy a református lelkész Balog Zoltán humánerőforás-miniszter mellett nemcsak külügyminiszterét, Szijjártó Pétert, Trócsányi László igazságügyi minisztert, sőt, még Kósa Lajost is, különös tekintettel arra, hogy „tisztán vallási jellegű” látogatásról volt szó. Az utóbbi kifejezést Reiner Haseloff, Szász-Anhalt tartomány CDU-s miniszterelnöke használta, amikor a tartományi gyűlésben az SPD és a Baloldal képviselői bírálták a magyar miniszterelnök fogadása miatt.

– Márpedig ha Orbán Wittenbergbe jön és ott a kormányfő személyesen kíséri - kommentálta Haseloff magatartását a Mitteldeutsche Zeitung – az politikai jelzés. Orbán a bezárkózás, az elszigetelődés politikáját képviseli és egyre radikálisabb. Az amerikai magyar milliárdos és mecénás, Soros György elleni kampány olyan leplezetlen antiszemita vonásokat mutat, amilyeneket eddig egy uniós országban elképzelhetetlennek tartottak volna. Orbán Kelet-Közép-Európát  „migránsmentes övezetnek” nyilvánította, és ez ellentmond mindannak, amit Szász-Anhalt tartomány kormánya védelmez – bírálta Haseloffot a lap. Eközben az MDR, a tartomány közszolgálati adója így kommentált: „Orbán személyében az egyik legvitatottabb európai politikus érkezett meg –olyan nemzeti-konzervatív, akit sokan nagy ívben elkerülnek. Ő ugyanis állandóan felháborodást kelt,  a jobboldali politikus a menekültektől való rigorózus elzárkózást hirdeti.” A miniszterelnöki vizitről szóló hír kiemelte, hogy tekintettel a „magánlátogatásra”  politikusok nem nyilatkoztak, amikor pedig a német újságírók mégis kérdezni akart Orbántól, a vendég testőrei odébb tolták őket...

A KORMÁNY VÁLASZTÁSI PROGRAMJA MOST MÁR CSAK ANYYI: MIGRÁNSOK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HAJNAL ÉVA
2017.11.06. 


Él egy aránylag kisszámú, etnikailag homogén nép, viszonylagos kulturálatlanságban, akiknek tagjai tele vannak kisebbségi érzésekkel, és az esetek többségében pusztán csak a borszínűkkel azonosítják leginkább magukat. Ezért evidens az is, hogy úgy gondolkodnak, ha más a színed, ide hozzánk ne gyere és nem lehetsz a barátunk sem, sőt! Mindeközben persze tele vannak szociális, egzisztenciális és társadalmi problémákkal, de a legnagyobb közellenség számukra mégis egy a távolban élő pénzéhes öregember. Aki idejét és vagyonát sem sajnálva folyamatosan terveket eszel ki az ő elpusztításukra, hovatovább, még az orra is nagy. A törpök élete bizony nem csak játék és mese.

Mit gondolnak melyik nemzetről szól a találó összegzés, amit egy ismerősöm osztott meg? Önök szerint hol élhet a fent említett nép?

Minden valószínűséggel Aprajafalva hupikék, apró méretű lakóiról beszélt a szinopszis megalkotója, hiszen az valóban homogén. Ráadásul a leírás minden egyes pontja illik a hupikék törpék által lakott településre, de ami még kézenfekvőbb bizonyíték, az nem más, mint a megátalkodott Hókuszpók-terv. Tudják, ami fel akarja számolni Aprajafalvát és elpusztítani a törpöket...

"PRÓFÉTÁLNI, EVANGELIZÁLNI"

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.11.07.


Nem tudom megvédeni Jézust a csúti briganti pereputtyától. Az elvárható módon működő gének parancsára a fiúgyermek előbb focizni kezdett, most meg a vallással foglalkozik - hasonló szinten, mint a papája. Vallásalapító lett, két másik kiváló elmével együtt. Íme az egyik:

Prekopa Donát szerint viszont: „Az Újszövetségben Jézus azt mondja: Itt vannak ezek a csodák, amiket én teszek, menjetek, és tegyétek ugyanezt. És nem azt mondja, hogy végezzetek el egy teológiai főiskolát, szerezzetek képesítést, ha elég öregek és tapasztaltak vagytok, akkor kérjetek engedélyt ettől és attól, és utána álljatok az emberek elé.”
A három fiú szerint minden kereszténynek dolga lenne prófétálni, evangelizálni, ők ezt saját tapasztalataik, bizonyságaik alapján teszik, amelyek abból a személyes kapcsolatból származnak, amit megélnek Istennel.
Ugye nem kell mondanom, semmi ilyesmi nincs a Bibliában, dehát elég groteszk volna leállnom szánalmas ifjú emberekkel bármiről vitatkozni.
Azt csináljuk, amit Isten mondott nekünk, ha ebből konfliktus adódik, akkor Isten szava az elsődleges 

– mondta valóban eltökélten Orbán Gáspár, de azt is hozzátette, hogy figyelnek saját pásztoraikra, és a Felházra járóknak is azt tanítják, hogy hallgassanak lelkészeikre, ismerjék el a tekintélyüket, és teológiai kérdésekben hozzájuk forduljanak...


EZT NEVEZHETJÜK AKÁR BÁTORSÁGNAK IS

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2017.11.07.


Tegnap este úgy alakult, hogy bele tudtam pillantani a televízió műsorába és miután még nem volt alvásidő, nem semleges csatornát választottam. Éppen Tamás Gáspár Miklóssal beszélgetett Kálmán Olga. Azért ültem le meghallgatni az adás ezen részét, mert kedvelem. Mármint TGM-et kedvelem. Nem mindenben értek vele egyet – sőt, sok mindenben nem, vagy részleteiben biztosan nem, más dolgokban pedig igen -, de valószínűtlennek tartom, hogy valaha is arra hajtott volna, hogy bárki egyetértsen vele.

Közbevetőleg, bár most nem ezt a témát fogom boncolgatni: arról folyt a diskurzus az említett műsorban, hogy Gyurcsány Ferenc akciója a külhoni magyarok szavazati jogának megvonása tárgyában jó-e és kinek jó. TGM szerint lehetne annyira nagyvonalú a magyar társadalom, hogy nem csinál ebből ügyet. Mert nem sok mindenen változtat a külhoniak szavazata és kicsinyes dolog ezt feszegetni.

Én pedig azt gondolom – nem csak most, mindig is ezt gondoltam és nem csináltam belőle titkot eddig sem -, hogy egyáltalán nem kicsinyesség az, ha a társadalom nem veszi jó néven, ha olyanoknak beleszólása van a választás végeredményébe, akik nem viselik annak következményeit. És tökéletesen mindegy, hogy kire szavaznak. Ha hirtelen felbukkanna az ismeretlenségből egy olyan párt, amely az én összes elvárásomnak mindenben megfelelne és a külhoni magyarok ezt a pártot támogatnák, akkor is pontosan ezt gondolnám.

Ezzel együtt azt is gondolom, hogy amennyiben lehet valami módon rontani a már most is pocsék helyzeten, azt Gyurcsány Ferenc most megtette. Semmi más hozadéka nincs ennek az akciónak, mint az indulatok továbbszítása, a már így is meglévő árkok szakadékká mélyítése. Lehetséges, hogy a DK-nak ez szavazókat fog hozni, de az ország szempontjából, mindannyiunk szempontjából ez így nagyon káros.

A kitérő után most kanyarodjunk vissza az eredeti témához, Tamás Gáspár Miklóshoz. Azért ő név szerint, mert talán így érthetőbb lesz az, amit el szeretnék mondani. És azért most szeretném elmondani, mert tegnap este, a műsort nézve értettem meg, miért ülök le a tévé elé minden alkalommal, amikor TGM van a stúdióban, miért olvasom el az írásait, ha csak tehetem. Eleve, miért figyelek oda arra, amit mond. És miért van az, hogy soha nem bosszant, ha teljesen máshogyan gondolkodunk valamiről, miért nem eleve egy egészséges gyanakvással figyelem a mondatait, miért nem keresem a szavaiban a rejtett értelmet.

Innentől már nem TGM, hanem az a jelenség a fontos, amit számomra ő (mások számára másvalaki) jelent, vagy jelenthet. Az értelmes diskurzus. Amikor nem úgy hallgatom a másikat, hogy tudom: tegnap máshogyan beszélt, írt, mert máshonnan kapta a fizetését, ma pedig megint máshonnan fizetik, a véleménye ennek arányában változik...

AZ ELLENZÉK TELJES KICSERÉLŐDÉSÉRE VAN SZÜKSÉG

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.11.06.


A Kádár-rendszer legitimitásvesztését semmi nem akadályozta meg még az egypártrendszer viszonyai között sem az 1980-as években. Miért akadályozná most az Orbán-rendszerét bármi? Ki hiheti komolyan, hogy ha a Kádár-rezsim támogatottsága folyamatosan erodálódott a nyolcvanas években, akkor az orbánizmusé nem erodálódhatna ma -- azaz ne lenne képes a mai közvélemény kikezdeni a Fideszt a mai választási rendszerben és propagandaviszonyok között (amelyeknél jóval zártabb rendszerben kezdte ki a kádárizmust)?

Ezt csak az hiheti komolyan, aki nem ért a mai helyzetből semmit. Hadd segítsek: az orbánizmus a többségi véleményre és néplélekre optimalizál. Tükrözi azt. Csak annyira tudja idomítani, amivel még nem töri el. Ezzel szemben a "demokratikus ellenzék" képtelen volt létrehozni a liberális demokrácia szilárd kultúráját 2010-ig, és most szenvedi ennek a hiányát. Szenvedi, hogy a nagy többséget nem érdeklik a lokális nyavalyái, nem hiszi, hogy velük jobb lenne, ahogy nem hitték a nyolcvanak évek elejéig, hogy a Nyugatnak jobb. Igazuk volt? Nem. De attól még úgy éreztek, és el tudták mondani, mit éreznek, ahogy most is el tudják, csakhogy nem hallgatja őket meg az az (ellenzéki) oldal, amelynek a legtöbbet kellene tanulni a mondandójukból.

Nyilván nincs oka örömre annak a polgárnak, aki a magyar nép helyébe valami másfélét vizionált, és most kénytelen csalódni. De ennyi idő után már érdemes volna legalább elkezdenie gondolkozni. Mondjuk azon, hogy mivel segíthetné elő a magyar nép hamarabbi ébredését és a jövőbeni kisebb csalódását, hogy amikor eljön az Orbán-rendszer elmállása, akkor ne álljunk ott alkotó stratégiák nélkül, és a legkevésbé se álljunk ott a mai leszerepelt bagázzsal egyedül választható alternatívaként...

PONTOSÍTOM MAGAM: AZ EGYHÁZI VAGYONRÓL

FRANCIA POLITIKA BLOG
Szerző: SOÓS ESZTER PETRONELLA
2017.11.07.


Nos, a politológus is hibázik, úgyhogy most javítanom, illetve pontosítanom kell magam. A napokban valahol azt találtam mondani, hogy 1905-ben államosították az egyházi vagyont, de ez csak részben igaz. Vagy inkább nagyon pontatlan… Merthogy.

A helyzet igazából az, hogy az egyházi vagyon egy jelentős részét már 1789/1790-ben megszerezte az állam, és az 1801-es konkordátum értelmében az állam elismerte, fizette és kontrollálta az egyházakat.

1905-ben az egyházi vagyon újrarendezése történt meg – ami az államé volt, az államé maradt, viszont nem fizették többé a papokat például, törölték az állami költségvetési támogatásokat.

Az egyházi (és az egyházak által használt állami) vagyont összeírták (hatalmas viták közepette). Az állam bizonyos vagyontárgyakat átadott, bizonyos vagyontárgyakat pedig használatba adott az egyházaknak.

Viszont az alakuló vallási egyesületek csak azokat a vagyontárgyakat kapták meg, amelyeket a hit- és vallásgyakorláshoz elengedhetetlennek tartottak. Ami ehhez nem volt szükséges (kórházak és hasonló intézmények), azt vették el tőlük, és közintézmények vagy közhasznú szervezetek kapták.

ÁLLAMILAG TÁMOGATOTT ERŐSZAK AZ ELŐADÓ-MŰVÉSZETBEN

MÉRCE
Szerző: PAPP DÓRA
2017.11.07.


A „magyar Weinsteinek” esetében még mindig félünk egymás mellé rakni a tényeket, és levonni a következtetést, pedig a történet ennél egyszerűbb: kiemelt és tömegek által tisztelt, külsősök számára csak messziről látható és onnan is speciális szögből megvilágított szakmában és oktatási intézményekben, megkérdőjelezhetetlen erőfölénnyel rendelkező emberek visszaélnek a hatalmukkal. Az előadó-művészeti szakma államilag támogatott nyilvánosságának köszönhetően kiemelt figyelmet kap, ezért még nagyobb az intézmények felelőssége, hogyan lépnek fel és milyen példát mutatnak a társadalomnak.

A Krétakör Lúzer előadása kapcsán számtalan bírálatot kaptunk, mondván, hogy merünk erre állami pénzt költeni? Ezért talán érdemes ismét elmondani, hogy az alapítvány Schilling Árpád 2014-es bejelentésétől nem kap állami támogatást, de egyúttal én is feltenném ezt a kérdést azoknak, akik valóban állami támogatásból működnek.

Az eddig zaklatási vádakkal illetett, megnevezett vagy feltételezett elkövetőket és az őket korábbi botrányok után is alkalmazó intézményvezetőket valóban az állam fizeti, hogy társadalmi kérdésekről formálják a közvéleményt és viselkedésmintákat mutassanak. Az ún. kulturális elit felelősségéről van szó: hiszen valamennyi döntésük meghatározó a jelenlegi és minket követő generációk számára. Közjavakból formálják a közízlést. És persze végső soron nem is a forrás a lényeg, hanem a nyilvánosság hatalma, ami felelősséggel jár.

A bátor és megrázó #metoo vallomások után az áldozathibáztatás azért is kaphat teret, mert az intézmények inkább hallgatnak, nehogy kiderüljön, hogy külföldi intézményekkel ellentétben Magyarországon nincs protokoll a bejelentések kezelésére. Hiányzik a megfelelő eljárásrend az etikai kódexből, nem tájékoztatják a munkavállalókat és a hallgatókat arról, miként jelenthetik be a zaklatást, visszaéléseket, milyen segélyszolgálatokhoz lehet fordulni stb...

ÉLJEN NOVEMBER 7!? A HATALMI ELIT MA IS RETTEG A FORRADALOMTÓL

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: SIMON ZOLTÁN
2017.11.07.


Az Auróra pontosan 100 évvel ezelőtt is ott állt Szentpénterváron a Néván, lőtávolságra a Téli Palotától...
November 7-e világtörténelmi jelentősége ma sem kérdőjelezhető meg Krausz Tamás szerint. A történész ugyanakkor úgy véli, nem is a jelentősége a kérdés, hanem inkább az, hogy a Szovjetunió felbomlása után milyen új viszony alakult ki az októberi forradalomhoz. Krausz Tamással Simon Zoltán, a Népszava munkatársa beszélgetett:
- Valóban világtörténelmi jelentőségű esemény volt november 7-e és száz év után is annak tekinthető-e? Annak idején három jelzőt is kapott: Nagy Októberi Szocialista Forradalomnak nevezték.
- Hogy világtörténelmi jelentőségűnek nevezhető-e, az abból derül ki, hogy a világ hány országában emlékeznek meg róla. Személyesen arról tudok beszámolni, hogy Brazíliában egy olyan egyetemi konferencián vettem részt, ahol ezer diák volt...
- Ott talán még Lukács György nevét is ismerik.
- Ismerik, talán szélesebb körben és mélyebben is, mint itthon. De ő csak a második legnépszerűbb magyar marxista szerző Brazíliában. Az első Mészáros István, '56-os emigráns, A tőkén túl című kötet szerzője, amit az Eszmélet adott ki magyarul. Sao Paulóban vele hoztak összefüggésbe, mondván: még léteznek a magyar marxisták. (Ott értesültem arról is, hogy Mészáros István meghalt.) Ha nem is nagy számban, de még létezünk, hiszen Magyarországon is vannak november 7-i megemlékezések, tudományos konferenciák. Kínában vettem részt hasonlón, Oroszország szerte sok helyre hívnak és szívesen el is megyek, de Londonban, Prágában, sokfelé az Egyesült Államokban és szinte mindenütt a világon megemlékeznek a forradalom 100. évfordulójáról. Az orosz forradalom világtörténelmi jelentőségét az sem igen kérdőjelezi meg, aki gyűlöli, hiszen a 20. század történetére mindenképpen döntő befolyást gyakorolt. A forradalom után létrejött egy ország, amely hét évtizedig a világ második gazdasági-katonai hatalmává vált és tartósan létezett. Tehát nem a jelentősége a kérdés, hanem inkább az, hogy a Szovjetunió felbomlása után milyen új viszony alakult ki a forradalomhoz: mennyiben bukott meg és mi realizálódott belőle.
- És mennyiben?
- A forradalom alapvető, kimondottan szocialista céljai nem realizálódtak. A Lenin által az Állam és forradalomban megfogalmazott önigazgatói társadalom, amely a tőke és a hagyományos állam nélkül lenne képes egy új, emberközpontú szisztémát létrehozni, nem valósult meg.
- Volt erre egyáltalán kísérlet?
- Kísérlet volt, hiszen maguk a munkások először 1905-ben, majd 1917-ben ismét, meg a parasztok, illetve a katonák létrehozták a saját szervezeteiket, a szovjeteket, a parasztbizottságokat, a gyári-üzemi bizottságokat, stb. Ezek egy rövid időre hatalomra is jutottak, s felszínre hozták azokat az erőket, amelyek a forradalmat megformázták. Mindaddig léteztek, ameddig a szocialista kísérlet szembe nem került a történelmi feltételekkel...

A LEHETETLEN AKARÁSA

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: VÉGH KÁROLY
2017.11.07.


Amikor egy új eszméből, elméletből levezetett, csinált hiedelmekkel létrehozott csoportérzés, összetartozás-érzés megszakad és már addigi hívei sem tekintik a létező világ alternatívájának, akkor ki kell mondani, hogy ez az eszme, elmélet: utópia, a lehetetlen akarása.

“Az ember kulturális evolúciójában kiemelkedően fontos szerepet játszottak a hiedelmek. … A közösségről szóló hiedelmekkel helyezzük el a közösségünket és benne magunkat a világban, … Hiedelmek alapozzák meg a szociális szerepeket, … Hiedelmek nélkül az embercsoportok szétestek volna. … A közösséghez tartozás vélelme is hiedelem. A nyelv legfontosabb funkciója éppen a közös hiedelmek kialakítása és folyamatos megújításuk. Közös hiedelmek nélkül nincsen közös cselekvés, …” (Csányi Vilmos: A hiedelmek logikája, Népszabadság, 2007. február 18.)

A társadalmi osztályok egyenlőségének hiedelme (melynek forrása a kizsákmányolók hatalmának forradalmi megdöntésével elérendő proletárdiktatúra és az osztály nélküli társadalom elmélete volt) milliók csoportérzésévé, összetartozás-érzésévé vált, amely hozzávetőlegesen a Bad Godesberg-i program megalkotásáig tartotta magát. Akkorra vált nyilvánvalóvá, hogy miközben a kapitalista gazdaság rohant előre (változott a valóság), a dolgozók, munkások, parasztok, már biztosan nem mennek neki sarlóval, kalapáccsal a hatalomnak, sokukban kihűlt a társadalmi osztályok egyenlőségének hiedelme, számosan jobboldali pártokra (az elmélet szerint a kizsákmányoló hatalom képviselőire) szavaztak. Nem a „kizsákmányoló ellenfél” győzött, az csak ment előre a maga ritmusában, hanem menet közben kihűlt a „csinált” hiedelmekkel létrehozott csoportérzés, összetartozás-érzés.

1959-ben Németország Szociáldemokrata Pártja, majd hatására sok más, egykor antikapitalista párt lemondott a kapitalizmus megdöntésének kísérletéről, az osztályharcról, elhatárolódott a marxizmustól és a kapitalizmuson belüli egyenlősítő hiedelmet (melynek forrása a demokratikus szocializmus programja volt) kezelte, fordította át milliók csoportérzésévé, összetartozás-érzésévé. A már polgári baloldali pártok próbálkozása azért erőtlenedett el, derült ki, hogy milliók, akik addig hordozták a hiedelmet, átszavaztak jobboldali, sőt rasszista pártokra is, mert Clinton, Blair, Schröder, Gyurcsány, Hollande, Obama kormányzása ugyanúgy széthúzta a mezőnyt, ugyanolyan tempóban növelte a vagyoni egyenlőtlenséget, mint Pinochet, Reagan, W. Bush, Thatcher, Kohl, Orbán, Merkel kormányzása. A közös pont a neoliberálisnak nevezett gazdaságpolitika volt, a baloldal, mintha jobboldal lett volna, az agresszív, rohanó, globális kapitalizmust építette. Megint nem a „kizsákmányoló ellenfél” győzött, az csak ment előre a maga ritmusában, hanem a baloldali vezetők avultatták el a saját hiedelmeiket, a saját gyakorlatukkal, ezért véglegesen.

A polgári baloldal „felzárkózása” a polgári jobboldal sok képviselőjéhez (lásd. pl. a liberális demokrácia hívét, a toleráns, „keresztény-liberális” Merkelt) a polgári gyökerű, emberi jogi ideológiai alapra helyezkedve, a kisebbségekben a védelem hiedelmét táplálja, de egyre kevésbé bír ellentartani a többséget védő hiedelmek kezelőinek, akik könnyű prédát, mert kiváló ellenségképet látnak benne.

A polgári jobboldalból kiszakadó, a polgári baloldalt és a polgári jobboldalt egyként lekezelő büszke illiberálisoknak (akik szerint a többség mindent visz, a stabilitás érdekében a vesztes politikai kisebbség jogait korlátozni kell, tehát a liberális demokráciát le kell bontani, és Trump nagy elnök) kapóra jött, hogy a polgári baloldal és a polgári jobboldal felkarolta a nyitott társadalom eszméjét, amely szerint a toleráns-plurális vitatkozó társadalom meghaladja a hiedelmek kialakult, kornak megfelelő rendszerét, már nem az „ósdi” hiedelmek kezelése épít ki csoportérzést, összetartozás-érzést, hanem racionális érvelés hatására az alkotmány kisugárzó ereje, amit mindenki befogad.

Őszintén, mondj ettől szebbet! – talán még az örök élet...

NYIZSNYIJ NOVGOROD OLCSÓBBAN VETTE A TELJESEN ÚJ METRÓKOCSIT A METROVAGONMASTÓL, MINT BUDAPEST A FELÚJÍTOTTAT

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2017.11.06.


A Metro Report szaklap alapján két város hasonló metróbizniszét hasonlította össze az Index:

1. Az orosz város, Nyizsnij-Novgorod – ami a kb. 40 éves Metrovagonmas metrókocsijait cseréli le – 1,3 milliárd rubelért szerződött a Metrovagonmassal 23 új metrókocsi vásárlására. Ez kocsinként 56,5 millió rubel.

2. Budapest – ami a kb. 40 éves Metrovagonmas metrókocsijait cserélte le – 2015-ben szerződött a Metrovagonmassal 222 darab felújított metrókocsi vásárlására 69 milliárd forintért (15 milliárd rubelért). Ez kocsinként 67,5 millió rubel.

Vagyis egy felújított Metrovagonmas metrókocsi Budapestnek 19 százalékkal többe kerül, mint egy új Nyizsnij-Novgorodnak...

A KORMÁNYUNK HA TEHETNÉ, MÉG A KÖZPÉNZ FOGALMÁT IS MEGSZÜNTETNÉ?

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2017.11.07.


Mitől közpénz a közpénz?

Ha a kormány tehetné, valószínűleg megszüntetné még a közpénz fogalmát is – amit összedobnak az adófizetők meg idelódít Brüsszel, arra legyen szíves vessen keresztet mindenki. Mert mi egy olyan ország vagyunk, ahol a kormánytagok, egyéb politikusok, az állami cégek alkalmazottai meg üzletembernek titulált haverjaik a közpénzzel sajátjukként rendelkeznek, jobb ha tudomásul vesszük. És főleg ne kérdezősködjünk mire herdálták el, számadást meg végképp ne kérjünk, ez az ország csak egy banánköztársaság földrajzilag Európa szívében, ténylegesen valahol messze Belső-Ázsiában. Vagy Latin-Amerikában. Aztán ha bárki reklamál, ott vannak a számok a költségvetésben meg a zárszámadásban, arra jók, hogy a valóságról eltereljék a figyelmet valamiféle képzelt világba, ahol nem érvényesek sem a fizika, sem a közgazdaságtan törvényei.

Károghat ombudsman, bármilyen szintű taláros testület, mégsem így kéne ennek lenni, meg a törvény is azt mondja, hogy el kéne számolni a közpénzzel, de kit érdekel? Mert a hatalmon lévőket nem és ezt minden lehetséges alkalommal az orrunk alá dörgölik – legyen az Sátán-ügyi államtitkár vagy éppen adóhivatalos főmufti. Amíg ez a kormány van hatalmon addig jobb, ha beletörődünk, amint a költségvetésbe bekerül bármilyen összeg is adó, illeték, támogatás vagy egyéb jogcímen, ahhoz onnantól kezdve az adófizetőknek az ég adta világon már semmi közük sincs, azzal kormányunk kénye-kedve szerint rendelkeznek. Ha tökéletes mértékben haszontalan, baromi drága gigaprojektre szórják el (vigyázva, hogy az elköltött összeg fele tuti privát bankszámlákon landoljon), akkor arra, ha aranyárban megszámolt uszító reklámkampányra, akkor arra, ha pedig csak arra szottyanna kedvük, hogy vadiúj szolgálati kocsijukkal havonta megkerüljék a Földet, akkor arra. A nagy állami vállalatok vezetői és az őket kinevezők sem hajlandók elismerni, ezen cégek pénze (és nyeresége) is az adófizetőket illeti, nemcsak a veszteség. A propagandisták görcsölhetnek is nap mint nap az újabb és újabb kacifántos indoklásokon, miért is nincs köze a közpénzhez a köznek, de száz szónak is egy lesz egyszer a vége, ahogy a szocializmusban az állami vállalatok vagyona (szőrőstől-bőröstől) az államé volt, úgy a haveri kapitalizmus állami vállalatai sem a vezetőink tulajdona. Még akkor sem, ha nagyon-nagyon szeretnék ezt. Persze lehet hozni törvényt akár egy nap alatt is benne névsorral, pontosan kik is nyúlhatják le az adófizetők tulajdonát (például kormánybarát álcivil szervezeteken keresztül ki tudja kik), de attól az még ugyanúgy lopásnak, sikkasztásnak vagy egyéb bűncselekménynek számít. Ha meg kifogytak a magyarázatokból, még mindig jöhet a napkirályos verzió, az állam én vagyok, tehát az állam pénze is az enyém – a vallásos áhítatban élők elfogadják ezt is...

KÁDÁR IS CSETTINTENE ILYEN HÍREK HALLATÁN...DE MÉG RÁKOSI IS. AMI UGYANIS A KOSSUTH RÁDIÓBAN MEGY HÍREK NÉVEN, AZ VALAMI ELKÉPESZTŐ

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: HERCZEG ÁRMIN
2017.11.07.


Mondják, hogy a sportban is megvan a hazai pálya előnye. A kétesélyes helyzeteknél szívesebben fúj a bíró a hazai csapatnak. Én elfogadom azt, hogy nincs független sajtó, pláne nincs azok között, amelyeket a kormány etet. Meg még plánébban (lehet, hogy feltaláltam egy új szót) nincs azok között, amelyeket a kormány zabáltat. A közmédiát meg erősen zabáltatja. Az kis 70-80 milliárd forint, amelyet évente átad közpénzből, eléggé erős trakta. Tudják is az ottani szerkesztők, hogy mivel tartoznak cserébe ezért a sok zsíros falatért. Itt már nemcsak a necces helyzetekben fújnak hazai pályát.

Ma kocsiban ültem, és kénytelen voltam végig hallgatni a Kossuth híreit. (Beragadt a rádió.) Én úgy vélem, hogyha felbérelnek néhány propagandistát, akik életükben nem láttak még rádiót, és fogalmuk nincs a hírszerkesztésről, meg az elfogulatlan tájékoztatásról, akkor sem tudnának ilyen seggnyalodát gyártani.

Szerkesztette Király Erzsébet. Áldassék a neve, vagy valami ilyesmi. Biztos nagyszerűen fizetett alkalmazottja a rezsimnek. Nézzük, milyen elfogulatlan híradót rakott össze nekünk.

Kezdték azzal, hogy rettentően felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése, amelynek egy oka van: az, hogy a kormány rendelkezéseinek köszönhetően mind több, és több pénz marad az emberek zsebében.

Minderről valami Pomázi nevű államtitkár beszélt az M1-en. Ellenpólus nincs, ellenzéki politikus nem szólal meg a témában, ahogyan szakértő sem.

A folytatásban megtudjuk, hogy 4 milliárdot adott a kormány a kisvállalkozásoknak. A cél, a hátrányos helyzetű régiók felzárkóztatása. Ellenpólus nincs, ellenzéki politikus, vagy független szakértő nem szólalt meg az ügyben.

Ezután jöhetett az elmaradhatatlan Sorosozás. Völner Pál államtitkár közli, hogy az a piszok EU kettős mércét alkalmaz a magyarok ellen. Persze jön Orbán korábbról, hogy Soros le akarja bontani a kerítést. Ellenpólus nincs...

"INGYENÉLŐ VAGY, TIBOR, AKÁRCSAK A PÁRTOD" - SZANYIT SZÉTKAPTÁK A KOMMENTELŐK A ZAKLATÁSÜGYI BEJEGYZÉSE MIATT

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: laspalmas
2017.11.07.


Az MSZP EP-képviselője körül még alig ült el a botrány az október 23-i Facebook-bejegyzése miatt, de lapítás helyett most megszólalt zaklatás-ügyben is. Rossz ötlet volt, pillanatok alatt szétszedték a kommentelők – köztük közismert emberek, és saját párttársai is.

...És néhány idézet az átlagemberek kommentjeiből, itt lehet őket olvasgatni (amíg Szanyi nem törli a bejegyzést):

“Ágyő Tibor! Többé egy szót se tőled.(én barom meg mindig igyekeztem megvédeni téged…) a hírleveled se merd küldeni többet.”

“Neked inkább a saját agyad nyilvános kalibrálása miatt kellene aggódnod.”

“Remélem, a választásokon olyan szépen fog szerepelni az MSZP, hogy 1 db ilyen sötét %#{<>^-t sem fognak tudni Brüsszelbe küldeni. Az ilyen képviselőkből álló párt süllyedjen el a pöcelében.”

“Kedves Tibor…. mennyi lóvé jön a fidesztől az MSZP, mint ellenzéki párt aprólékos szétzilálásáért?”

“Anyád, te idióta. A színész a munkáját végzi a színpadon, értéket teremt, marton és kerényi meg privát taknyosítja a makkját, és okoz fájdalmat, aláz meg embereket. Te agyatlan barom, már megint minek szólaltál meg…”

“Az is ocsmány dolog amikor egy uniós parlamenti képviselő ,részegen osztja az észt,és véleményét a nőkről”

“Te is egy büdös paraszt lehetsz ha így véded ezeket a patkányokat. Te kit molesztáltál vagy zaklattál?”

SZÁZ ÉVE EZEN A NAPON HOSSZÚ IDŐRE ELDŐLT A SORSUNK

PRIVÁTBANKÁR.HU
Szerző: FELLEGI TAMÁS
2017.11.07.Egyre kevesebbeknek jut eszébe, milyen nap is van ma, mit ünnepeltünk a rendszerváltás előtt. Ha ma is ünnepelnénk, nagy csinnadratta lenne, de szerencsére ezt megúsztuk, nem tartott ki 100 évig a kísérlet, melyet akkor kezdtek, és melyből nekünk is jutott 40 év. Vajon alakulhatott volna másképp?


Mi is történt 100 éve? Oroszországban egy év alatt a második forradalomra került sor, ezúttal Lenin vezetésével a kommunisták vették át a hatalmat. Hasonló kísérletek már voltak korábban (párizsi kommün), de ez volt az első eset, hogy ténylegesen megragadták a hatalmat azok, akik úgy gondolták, hogy a kapitalizmus és a magántulajdonon alapuló termelés zsákutca, és a paradicsom akkor jön el, ha a dolgozó nép nevében a kommunista párt átveszi a hatalmat és mindent államosít.

Nem állt meg az orosz határon

Nem is lenne ez egy olyan nagy esemény, ha megállt volna a folyamat Oroszországban és gyarmatbirodalmában, melyet a kommunista vezetés Szovjetuniónak keresztelt át, valamivel nagyobb önállóságot adva a népek egy részének, mint a cári birodalom. A történelem azonban Hitler személyében közbeszólt: a náci vezér megtámadta a Szovjetuniót, aki legyőzte őt, fél Európa szovjet befolyási övezet lett. A két társadalmi rendszer közti harc kiéleződése miatt a Szovjetunió az általa megszállt országokra rákényszerítette a kommunista rendszert. Így lett ez nálunk is, és amíg fennállt, hivatalos ünnep lett az oroszországi forradalom évfordulója.

Ha fennállna még a rendszer, ma óriási ünnepség lenne Moszkvában, és persze nálunk is. A rendszer azonban alulmaradt az innovációra, fejlődésre sokkal inkább alkalmas kapitalizmussal szemben, és összeomlott, ráadásul időközben a gyarmatbirodalmak is felbomlottak, a Szovjetunió maradt az utolsó, törvényszerűen annak is meg kellett szűnnie. Mindez szerencsére viszonylag békésen zajlott le, nálunk teljesen. Hatása azonban még máig is érezhető: a kevéssé hatékony rendszer okozta lemaradást még mindig nem sikerült behoznunk...


FRADI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.11.06.


Kezdjük ezt a posztot azzal, ami életünket alapvetően befolyásolja, ami a nép életszínvonalára, a gyermekek oktatására, az egészségügyre, a társadalmi mobilitásra alapvető hatással van: beszéljünk a fociról.
Vagy a foci ürügyén akármi másról, merthogy ennek a történetnek semmi köze sincs a labdarúgáshoz, a labdarúgás itt csak ürügy.
Mi mindenben késésben vagyunk a világ élvonalátol, miért éppen a futballhuliganizmus tekintetében ne lennénk késésben?
Már szinte mindenhol megbírkóztak vele a világban, nálunk meg szárba szökkent és virágzik...


A hírek arról szóltak, hogy a Ferencváros köménymagja megkegyelmezett a klub elnökének, aki maga is hajlandó volt apróbb engedményeket tenni, úgymint a felaprított vénaszkennerek roncsain térdenállva, szájával kényeztetni Hamberger Ádám, a szurkolói csoport vezetőjének, a Fradi tábor capojának csúnyáját, ezenközben még a fején elhelyezett korsóból sem löttyent ki a sör.
Cserébe a szurkolók megigérték, hogy porig rombolják a Groupama Aréna berendezését és saját szektoruk üléseit ellenfeleik bőréből készült huzattal teszik komfortosabbá.
Természetesen már az első mérkőzésen, melyre beengedték őket kitört a balhé, folyt a vér, betört koponya, késelés - ahogy ez már Fradi ultráéknál megszokott.
Csak tudnám, minek ehhez labda, miért nem elég nekik a farpofáik közé szorított kés?

Hogy lesz-e felelősségrevonás?
Ugyan, ki képzel ilyen marhaságot, Orbán csürhéje felette áll a kicsinyes szabályoknak, a stadiont 2006-ért kapták ajándékba, csak azt vették vissza, ami az övék.
Várható volt a választások előtt a Nagy Összeborulás, hiszen ezek az adrenalinfüggő Orbán(?)-huszárok adják a maffiavezér hatalmának sötét hátterét, ők azok, akiket nem köt a törvény, nem kell azonosítószámot sem viselniük, ellenben kis hátizsákjaikban viacolort és Molotov-koktélt szállítanak nemzeti célú felhasználásra.
Ez lenne ma a labdarúgás?
Magyarországon mindenképpen, és talán nem is véletlenül hasonlít a Groupama ketrecre, ketrecharcosok részére készült, és ezt ők tudják is...

MERT EGY TISZTESSÉGES FIDESZES HAZAFI ISMÉRVE AZ, HOGY LEHETŐLEG MINDENKIT UTÁL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. A.
2017.11.06.


...Sokadik alkalommal kerülök abba a helyzetbe, hogy bár a józan eszem tiltakozik a Jobbik ideológiája és egyáltalán nem meggyőző metamorfózisa (lásd Duró Dóra homoszexuálisokkal kapcsolatos kifakadása) ellen, a Fidesz által pénzelt általános néphülyítés, minden lehetséges erkölcsi gát és írott-íratlan szabály felrúgása arra késztet, hogy szóvá tegyem: nincs rendben ez így. Akkor sincs, ha a deviancia, a morális hanyatlás napról napra egyre inkább normává válik a penészes kereszténység eme kelet-európai fellegvárában.

Az főleg nincs rendben, hogy egy önkormányzati, azaz közszolgálati funkciót betöltő információs lap pártlapként mossa az agyakat, és Habonyok, G. Fodorok, Matolcsy Ádámok szennylapjait überelő stílusban gyalázkodnak. Úgy ráadásul, hogy a homoszexualitást és a homoszexuális emberek csoportjait sértegetik ezzel a hőhullámos, szájszagú álhisztériával. És akkor mi lenne, ha a Jobbik a melegek szavazatára hajtana? Nem mellesleg ez is hazugság így, ahogy van. Dúró nagysága ugyans sietett gyorsan kikelni magából, miután az MTI állítólag félreértelmezte a szavait, pedig ő világossá tette, hogy mekkora sötétség van a fejében. Miszerint nem örül, hogy bejegyzett élettársként élhetnek együtt a homoszexuálisok, nem támogatja a házasságkötésüket, ellenzi, hogy gyerekeket fogadjanak örökbe, betiltaná a Pride-ot és minden – szerinte – homoszexuális propagandát, ami a magyarság felemelkedését gátolja, hiszen a magyarság legnagyobb problémája jelenleg a katasztrofális demográfiai helyzet, ezért sem szabad semmi olyat népszerűsíteni, ami ezt súlyosbítja.

Nos, nekem egyáltalán nem úgy tűnik, hogy a Jobbik nyakát törné a meleg emberek szavazataiért, de ha úgy is lenne, miért szarja össze magát ettől Nagykőrös önkormányzata és szorgos szalagmunkásai? Egy önkormányzati lap, amelynek elvileg az lenne a feladata, hogy a település lakóit – pártállástól, szexuális irányultságtól függetlenül – informálja a település viselt dolgairól, a Fidesz szócsöveként éppen, hogy nem buzizik. Mert ha Orbánnak lehet, akkor Nagykőrös polgármesterének miért is ne lehetne?

A Soros arcképével, azaz állami hirdetésekkel kitapétázott, ingyenes önkormányzati lap a helyi garancia arra, hogy Nagykőrös sem marad ki a nemzeti agyzsibbasztásból. És ha Nagykőrösön ez megy, akkor mindenhol máshol is ez megy, ahol az önkormányzatiságot halálra ítélő fideszes elvtársak a górék. Ezek a lehetőleg minden háztartásba eljutó ingyenesen félreinformáló lapok képezik a megnyugtató alapját annak, hogy a Fidesz gond nélkül besöpörje a következő évi választást is. Ha kell, a melegeket köpködik, ha kell egy cikken belül Terry Black-eznek, sorosoznak, torzliberálisszemléleteznek. Emberi méltóságot sárba tipró, közönséges stílusban forgatják a szemüket.

Mert egy tisztességes fideszes hazafi ismérve az, hogy egyszerre utálja a melegeket, a Jobbikot, az MSZP-t, Terry Black-et, a rég kimúlt SZDSZ-t, de lehetőleg a MIÉP-et is. Mert csak a Fidesz! Akkor is, ha már ki sem látszunk a mocsokból, a szennyből, és a szélrózsa minden irányába szétfröcsögött gyűlölettől.


HAZATÉRŐK ÉS KINTMARADÓK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Balázs
2017.11.07.


Talán emlékeztek még Balázs történetére, aki 11, Kanadában töltött év után döntött úgy, hogy visszaköltözik Magyarországra. Miután megírta történetét, rengeteg több érdekes vélemény, hozzászólás, saját tapasztalat érkezett reakcióként a Határátkelő oldalára, úgy gondoltam, ezeket érdemes lenne kiemelni, mert folytatható velük a téma és a beszélgetés. 
„Tíz ok, amiért szeretek itt élni” – miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Szedj össze 10 okot, és írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre! (Példaként ajánlom Gabuschka posztját.)
Mielőtt áttérnénk a tapasztalatokra, kicsit idézzük fel Balázs vitaindító posztját (amit teljes egészében itt olvashattok el, ha valaki kíváncsi rá – érdemes egyébként!).
„Az ezredfordulótól kezdődően 11 évet éltem Kanadában. Amikor ez beszélgetések során előjön, az első kérdés, amit ismerős és ismeretlen feltesz, hogy „Miért jöttél haza?”. 
Először csak gondolkodtam hosszú ideig, hogy mit mondjak, mert ez nem egy egyszerű és rövid idő alatt meghozott döntés volt, hogy hazaköltözök. Később azt vettem észre, hogy erre a kérdésre minden beszélgetésnél egy újabb ok és történet jutott eszembe, hogy mi játszott szerepet a döntésemben. Ezeket nem lehetett néhány mondatban elmondani és az érzéseket visszaadni. (...) 
Amikor megérkeztem Kanadába, egyből három csapdába léptem – nem volt még hivatalos lakcímem, így nem tudták hová kiküldeni a Social Security kártyám, ami az egészségbiztosításhoz kellett. 
Mivel még munkám sem volt, így nem akartak lakást kiadni nekem, mert attól féltek, hogy majd nem fizetem – így persze hogy legyen hivatalos lakcímem. 
Elmentem egy bankba, hogy számlát akarok nyitni, ahová majd átutalom a maradék pénzem otthonról, valamint majd ide jön a fizetésem, amint munkát találok – ott azt mondták, mivel nincs munkám és semmilyen kredit történetem, nem nyitnak nekem számlát. Érzelmi hullámvasút volt az első néhány hét. 
A kinti öregek azt mondják, hogy az első öt év elveszik az ember életéből. Gyorsan telik az idő, mire az ember talál egy jó munkát, lakást, autót vesz és elér egy olyan szintre, ahol azt mondja, hogy most már minden rendben van. (...) 
Éltem az életem, utaztam, tanultam, jól éreztem magam. Az első nyolc-kilenc évben eszembe sem jutott, hogy milyen lenne hazaköltözni. De közben történtek dolgok, amik lassan kezdtek összeadódni anélkül, hogy észrevettem volna. (...) 
Próbáltam nem észrevenni a jeleket. Aztán 2011 nyarán kiborultak az összeadódott dolgok. Amikor itthon voltam a szokásos néhány hetes nyaralásomon, már nem volt kedvem visszamenni. Egyik este feküdtem az ágyon és megint az járt a fejemben, hogy mit csinálnék otthon, miből élnék, aztán egyszer csak valahogy azt gondoltam: „Inkább legyek szegény, de boldog.” 
Ekkor tudtam elengedni mindent. Amíg lesz hol lakni és van mit enni, rendben leszek. Más nem számít. Ekkor döntöttem el, hogy hazajövök." (Eddig tartott a részlet Balázs posztjából.) 
Lássuk akkor a reakciókat! 

TOMBOR ANDRÁS ÜGYVÉDJE DOLGOZOTT A METROVAGONMASNAK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2017.11.06.


Tombor András, fidesz-közeli háttérember ügyvédje, Illés Géza Márton volt az orosz Metrovagonmas jogi képviselője a hármas metró szerelvényeinek felújításáról szóló szerződés megkötésekor. Mindez egy Népszava-cikkből derült ki, bár a lap nem említi a Tombor-kapcsolatot.

A Népszava érdekes írást közölt a minap a BKV és az első Orbán-kormány honvédelmi államtitkára, Perenyei Tamás ügyvédi irodája közötti szerződéseket elemezve. Eszerint a Perenyei és Társa Ügyvédi iroda hat év alatt közel félmilliárd forint megbízást kapott a BKV-tól, egyebek mellett a felújított orosz metrókocsikat szállító Metrovagonmas céggel kötött szerződés előkészítése volt a feladata.

Perenyeiék már 2013-ban is dolgoztak a szerződés előkészítésén, holott a fővárosi közgyűlés csak 2014-ben határozott arról, hogy egyáltalán megpályáztatja a szerelvények felújítását.

A napilap fél mondatban említi a BKV-Metrovagonmas szerződés orosz oldalának jogi képviselőjét is. A cikk szerint Illés Géza Márton ügyvédi irodája végezte a munkát. A jogászt kérdeztük, nem elírás-e, valóban ő működött-e közre a megállapodásban, válaszát várjuk.

Illés Géza Márton Tombor András ügyvédje. Ha nem is ugyanakkor, de mindketten megfordultak a Morando Kockázati Tőkealap Kezelőnél is. Illés volt a képviselője annak a liechtensteini cégnek is, ami előre haladott tárgyalásokat folytatott a Vasárnapi Hírek a Szabad Föld, illetve történetesen a Népszava kiadójának megvételéről. Erről bővebben:

Tombor András felé vezetnek a Népszava-eladás szálai, borulhat az üzlet

Tomborról sokat írtunk. Az első Orbán-kormány idején a miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadója volt. Vezette Csányi Sándor bankár reklámcégét, belekeveredett a 2006-os sikertelen konzervatív Orbán-ellenes királypuccsba, de bocsánatot nyert. 2010 után Lázár Jáno
s közelében bukkant föl, de úgy tűnik, rugalmasan állt át a konkurens Rogán-Habony-körhöz...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN, A NEOBOLSEVIK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.11.07.


- Lenin a tenyerét dörzsölné örömében, ha látná mai követőit, Trumpont, Orbán, Le Pent és Kaczynskit

- A német védelmi minisztérium már olyan forgatókönyvön dolgozik, hogy mit kell tenni, ha a kelet-nyugati belső ellentétek miatt felbomlik az EU

- HIába magánút, nem mindenki örül Orbán Viktor kelet-németországi látogatásának

Washington Post


100 év elteltével visszatért a bolsevizmus, pl. Orbán Viktor alakjában, és emiatt igencsak érdemes aggódni. Erre figyelmeztet a Kelet-Európával foglalkozó történész-újságíró, Ann Applebaum. A hosszú elemzés szerint a történelem ismétli önmagát, csak persze nem ugyanabban a formában. Ezért Trump, Orbán, Farage, Le Pen és Kaczynski neobolsevik, és bár jobboldalinak vallja magát, de nem sok köze van a 2. világháború után megismert jobboldalhoz. Az amerikai elnököt leszámítva az európaiak gúnyt űznek a kereszténydemokráciából, Semmiben nem azonosíthatóak az angolszáz konzervativizmussal, mert azok a képviseleti demokráciát, a vallási türelmet, a gazdasági integrációt és a nyugati szövetséget szorgalmazzák. Az említett vezetők viszont semmit sem akarnak megtartani abból, ami van. Csak ők Leninnel ellentétben nem boldog jövőt ígérnek, hanem a múlt hamis és félrevezető víziójával szolgálnak. Etnikailag és fajilag tiszta nemzetet vázolnak, régi típusú gyárakat, hagyományos férfi-nő hierarchiát, áthatolhatatlan határokat. Ellenségeik közé tartoznak, a meleget, a faji és vallási kisebbségek, az emberi jogok szószólói, a sajtó és a bíróságok. Cinikus módon a kereszténységet törzsi jellemzőként arra használják, hogy megkülönböztessék magukat az ellenségtől, a muzulmánoktól, vagy ha azok éppen nincsenek kéznél, a liberálisoktól.

Leninhez hasonlóan nem hajlandóak kompromisszumra, csak bizonyos társadalmi rétegeket támogatnak, és dühödten támadják „illegális” ellenfeleiket. Náluk a nép misztikus fogalom, de nagyon hasonlít ahhoz a tömeghez, amelynek nevében annak idején Trockij szólt. Amikor beiktatási beszédében Trump azt hangoztatta, hogy a hatalmat vissza kell adni az amerikai népnek, az nagyon emlékeztetett a proletárdiktatúrára. De ide lehet sorolni azt is, amit Le Pen és Kaczynski szokott mondani a népről. Persze elődeikhez hasonlóan ők is hazudnak. Orbán pl. eltitkolta a paksi szerződés részleteit, és nem véletlenül. Az sem puszta egybeesés, hogy a sikeres neobolsevikok alternatív sajtót hoztak létre, dezinformáció és gyűlölethadjárat céljaira. 100 évvel ezelőtt ezt propagandának hívták és magas szinten művelték. A maiak meggyőződésből hazudnak, mert azt gondolják, hogy egy rothadt világban az igazságot fel lehet áldozni a „nép” nevében, vagy eszközként vethetik be a „nép ellenségeivel” szemben. A hatalmi harcban minden megengedett.

A legfájdalmasabb azonban, hogy ők is kezdik nagyra becsülni az erőszakot a tisztogatás módszereként. Trump varsói beszédében még a háború lehetősége is felmerült. Szerencsére napjainkban nem 1917 Szentpétervárján vagyunk, az állam még nem olyan gyenge, mint akkor. Azon kívül vannak már tapasztalatok a múltról, és azok a demagógok, akik a nemzetet ellenségekre és hazafiakra osztják, kellemetlen emlékeket ébresztenek. A francia, holland és osztrák választók visszautasították a nihilizmus és az idegengyűlöletet. Sőt, lehet, hogy Macron megválasztásával a franciák megtették az első lépést a liberalizmus újjáéledése felé. Az államfő receptje jelzi az utat, miként kell felvenni a küzdelmet korunk hamis prófétáival szemben. Pozitív, nyitott és hazafias képet kínál. Ne engedjétek meg, hogy a nacionalisták az „emberekhez” forduljanak a szavazók feje fölött. Nem szabad belemenni abba, hogy a szélsőségesek adják a politika fő áramát. Nincs mentség az engedékenységre. Csak épp a világ nincs kellőképpen felkészülve arra, hogy milyen szörnyetegek léphetnek színre és milyen szörnyűségek történhetnek meg...

KELETIES TERVGAZDÁLKODÁSI RENDSZER VAN MAGYARORSZÁGON - BOD PÉTER ÁKOS

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.11.06.


Az állami korrupció egészségtelen méreteket öltött, a nagyvállalkozói kör több szereplője a kormányzat jóindulatától és üzleteinek jóváhagyásától függ, ez a struktúra pedig egy tervgazdálkodási rendszer keleties változataként is leírható – így látja Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök. A közgazdász a Reggeli Gyors vendégeként beszélt az alacsony bérek miatti gazdasági motiválatlanságról, az uniós támogatások okozta mohóságról és a fellendüléshez szükséges szemléletváltásról is.

A magyar gazdaság szerkezete – a korrupció mértéke, a bürokrácia és az államapparátus nagysága, valamint a szakképzett munkaerő hiánya - is hozzájárul a versenyképesség alacsony voltához – így vélekedett az MNB volt elnöke. Bod Péter Ákos szerint ez a Világbank legfrissebb versenyképességi felmérésében is megmutatkozik: a 

Nemzetgazdasági Minisztérium az adatsorra vonatkozó kritikái ellenére a kimutatás reális a közgazdász szerint, a magyar gazdaság visszaesése pedig annak tudható be, hogy bár a főbb mutatók bár nem romlottak, de a regionális versenytársak elhúztak hazánk mellett. A volt jegybankelnök szerint vannak olyan tényezők - mint például a hazai export mértéke - , melyek pozitívnak tekinthetőek, azonban az állammal kapcsolatos mutatók rosszak, az elosztási mechanizmusok rendszere és az állam mérete messze van az optimálistól - utóbbi a mindennapi tervezhetőséget is hátráltatja.

Felvetésre reagálva Bod Péter Ákos elmondta: az állami korrupció egészségtelen méreteket öltött, a nagyvállalkozói kör több szereplője a kormányzat jóindulatától és üzleteinek jóváhagyásától függ, ez a struktúra pedig egy tervgazdálkodási rendszer keleties változataként is leírható. A közgazdász szerint a helyzet egy darabig fenntartható, de előbb vagy utóbb egy változtatási kényszer alakulhat ki. Ezt egy kormányváltás, vagy a jogi, gazdasági környezet átalakulása is előidézheti. Hozzátette: nemcsak nagy cégek és üzletemberek gazdálkodására van erős befolyással az állam, hanem a függés a közmunkásoktól az önkormányzatokon át az állami foglalkoztatottakra - tanárok, orvosok, hivatali alkalmazottak - is kiterjed.

Az Orbán Viktor által több éve megfogalmazott célkitűzéséről - miszerint a hazai bankrendszerben a magyar részesedésnek el kell érni az 50 százalékot - a volt jegybankelnök azt mondta, egy ilyen elképzelés hasznáról már régóta folyik a vita a szakemberek szerint. A baloldali-marxista és neoklasszikus közgazdászok szerint mindegy, ki a tulajdonosa egy-egy jelentősebb szereplőnek, Bod Péter Ákos intézményi közgazdászként azonban úgy véli, hogy nem mindegy a tulajdonosi kör, illetve a tőke milyensége, háttere. Mindezeket az adott országok politikai-gazdasági kultúrája és struktúrája erősen befolyásolja.

A Kelet-Európában tapasztalható „nemzeti” szerepvállalás igénye a gazdaságban a szakember szerint a Nyugattal szembeni lázadásból eredeztethető, amit a nyugati tőke beáramlásával szembeni ellenérzések táplálnak. A „magyar tulajdon” forszírozása azonban Bod Péter Ákos szerint azért kifogásolható, mert a tapasztalatok szerint a részesedések, tulajdonrészek a kormányzat holdudvarához kerülnek, az pedig konkrét kockázat, hogy a veszteségeket, megingásokat adófizetői pénzből finanszírozhatják. Hozzátette: a médiában és más területeken is tapasztalható befolyásszerzésből is az látszik, hogy egy torz versenyhelyzet, egy instabil gazdaság struktúra jött létre az elmúlt években, melyre részben a közpénzek fokozottabb ellenőrzése jelenthetne megoldást.

Az MNB volt elnöke szerint bár az uniós források mértéke a Marshall-segélyhez hasonlítható, de azok mégis versenytorzító hatásúak. Míg a régióban még a lengyelek is átláthatóbban költik el a forrásokat, Magyarországon számos esetben nehezen indokolható beruházásokra költik azokat. Az állandó jelleggel érkező támogatások egyfajta mohóságot alakítottak ki a magyar gazdasági és politikai szereplőkben. Bod Péter Ákos arra számít, hogy a rendszer várható változásai okán ha a támogatások nem is szűnnek meg, de a mértékük csökkenni fog...

DRÁGÁBB A FELÚJÍTOTT OROSZ METRÓ, MINT AZ ÚJ

INDEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2017.11.06.


1. Nyizsnij-Novgorod városa a Metro Report szaklap szerint a napokban írt alá egy szerződést az orosz Metrovagonmassal, 23 darab új metrókocsi vásárlására 1,3 milliárd rubelért, ami egy kocsira vetítve fajlagosan 56,5 millió rubelt jelent. A város a mintegy 40 éves Metrovagonmas metrókocsijait cseréli le rájuk.

2. Budapest városa 2015-ben írt alá egy szerződést az orosz Metrovagonmassal, 222 darab felújított metrókocsi vásárlására 69 milliárd forintért, azaz 15 milliárd rubelért, ami egy kocsira vetítve fajlagosan 67,5 millió rubelt jelent. A város a mintegy 40 éves Metrovagonmas metrókocsijait cseréli le rájuk.
Hány lényeges különbséget lát a két mondatban?

Kettő nagyot mindenképpen: egy felújított Metrovagonmas metrókocsi Budapestnek 67,5 millió rubelbe kerül, míg egy új Metrovangonmas metrókocsi Nyizsnij-Novgorodnak 17%-kal kevesebbe, mindössze 56,5 millió rubelbe.

A két metrókocsi (a budapesti felújított és a novgorodi új) típusa látszatra nagyon hasonló. Miért a nagy árkülönbség? – kérdeztük Bíró Endrét, a Metróért Egyesület vezetőjét.

Bíró Endre elmondta, hogy a képen látható új novgorodi metró típusa: 81717.6, ami korszerűség tekintetében sokkal közelebb van a nálunk és Novgorodban is leváltott öreg Metrovagonmas kocsikhoz, mint a nálunk forgalomba állt felújított Metrovagonmas kocsikhoz...

A NEMZETI DÍSZLETÉPÍTÉS RENDSZEREI (1. RÉSZ) - A NYUGAT KULTUSZA


444.HU
Szerző: plankog, Botos Tamás, Tbg
2017.11.06.


- Ha van kérdés, ami az egyre aggasztóbb fejlemények láttán szinte mindenkit érdekel, az egyszerűen az: hogy jutottunk idáig?

- Persze, a politikusok meg az elit miatt, de azért ez magyarázatnak kevés.

- Megnézzük, mire alapul a NER és mit jelent Magyarország világgazdasági helyzete.
Készítette: Plankó Gergő, Sidó Zoltán, Tamás Bence Gáspár, Botos Tamás, Boncsér Sára Luca
- Ez az első rész, hamarosan jön a második!

BANDÓ: LEBUKOTT A NAGYKŐRÖSI SZARKAVARÓ

24.HU - POSZT ITT
Szerző: NAGY BANDÓ ANDRÁS
2017.11.06.


Hol DK-snak, hol LMP-snek adva ki magát aljaskodik egy névtelen kormánypárti aktivista.

November 15-ére Nagykőrösre hívtak egy beszélgetős estre, a Jobb Nagykőrösért Egyesülethez. Mint megtudtam, eredetileg Vágó István lett volna a vendég, de lemondta a fellépést. Én viszont szívesen vállaltam, hiszen olyan barátom ajánlotta ezt a kört, egy nyitott gondolkodású, párthoz magát soha nem elkötelező, kecskeméti férfiú, akivel évtizedek óta ismerjük egymást. (Tudta, hogy előtte napon a városban leszek, délben a helyi hajléktalanok vendégeként, este pedig föllépek egy értelmiségi, kormánybarátnak nem mondható társaság szervezésében.)

Tegnap e-mailt kaptam egy álnév mögé rejtőző valakitől, s miután elolvastam, fölhívtam a kecskeméti barátomat, mert biztos voltam benne, hogy a levélben írtak alaptalanok. A barátom döbbenten mesélte, hogy Vágó István egy hasonló levél miatt visszakozott.

A két e-mail lényegében azonos, a különbség csupán annyi, hogy névtelen aláírójuk a Vágó Istvánnak küldött szöveget DK-szavazóként írta alá, a nekem küldöttet LMP-sként.

Azt már a barátomtól tudom, hogy ez az illető egy helyben jól ismert fideszes janicsár.

Íme a levél DK-s, Vágó Pistának írt változata:...

FÖLDI LÁSZLÓ NYILVÁNOSAN, A FIDESZ PÁRTLAPJÁBAN MONDOTT FEL TARLÓSNAK, HOGY MIGRÁNCSOZHASSON

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.11.06.


„Európa háborúban áll!” „A világ gazdaságát egy szűk réteg irányítja a kezében lévő bankok, részvények és cégbirodalmak által.’” Földi László, a volt hírszerző felolvasta a Fidesz-propagandát a pártlapban, Tarlós tiltása ellenére. Erre a főpolgármester kirúgta.

Földi László szereti ijesztegetni az amúgy is migráncsokra kihegyezett magyarokat, nem is tudja abbahagyni. Valószínű azonban, hogy úgy érzi: Tarlós alatt nem nagyon visz tovább a pálya. Vagy a politikai karrierje nem eléggé biztosított egy főpolgármester alatt, aki „független” és nem is biztos, hogy folytatja. Bár Földinek igazából nem is kell csinálnia semmit a városházán, sőt, busásan is kifizetik, de úgy látszik, a fideszes félelempropagandát a tévében tolni sokkal jobb, mint dolgozni valamit.

Földi a Belügyminisztérium III/I-es csoportfőnökségének volt hírszerző tisztje, majd az Információs Hivatal műveleti igazgatója. A rendszerváltás előtt az MSZMP tagja, majd alapszervezeti titkár volt, utána pedig elég gyorsan műveleti igazgatónak nevezték ki, azaz ő volt a hírszerzés tényleges operatív tevékenységének közvetlen irányítója.

A Nyírfa-ügy miatt a baloldali kormány eltávolította Kocsis Kálmánt, a főnökét az IH éléről és hamarosan, 1997 tavaszán Földi Lászlónak is távoznia kellett. Az MSZP értékelése szerint ugyanis az IH belföldön is folytatott hírszerző tevékenységet, állítása szerint az orosz maffia ellen, és ennek során adatokat gyűjtöttek az MSZP, mint akkori kormánypárt egy sor képviselőjéről. Földit és társait perbe fogták, de később jogerősen fel is mentették.

Nem csoda, hogy a hűséges elvtárs azóta is a Fideszhez húz, amit a párt meg is hálált: 1998 után, a Fidesz-kormány idején a Defend őrző-védő biztonsági vállalatot vezette és – bizonyára véletlenül- rengeteg állami megrendelést kaptak. Azóta „titkosszolgálati szakértőként” rendszeresen nyilatkozik és tolja a migráncsozós félelemkeltést...