2022. november 29., kedd

MIÉRT OLYAN NEHÉZ EGY OKTATÁSI REFORM, ÉS HOGYAN LEHETNE KÖNNYEBB?

QUBIT
Szerző: BENZA MÁLNA
2022.11.27.


Szeptemberben hirdettünk esszépályázatot a Qubit felsőoktatásban tanuló olvasóinak. Arra kértük őket, hogy a CEU Határtalan Tudás eseményein elhangzottakra reflektáló vagy azokat továbbgondoló írásokat készítsenek. A felhívásra végül 18, a tartalmi és formai követelményeknek is megfelelő pályamű érkezett, a győztesek névsora itt olvasható. Az alábbiakban az aranyérmes esszét, Benza Málna munkáját olvashatjátok, amit változtatás nélkül közlünk:

USZÍTÁS, RÁGALMAZÁS, FAKE NEWS – SAJTÓFÓRUM A MÚOSZ-BAN

YOUTUBE
Moderátor: RÓZSA PÉTER
2022.11-29.Az utóbbi napokban felizzott a vita a sajtó, az újságírók felelősségéről, a közbeszédben s így a médiában is elharapodzó durva beszédmodorról, a fake newsról, mint az egyes kiszemelt szereplőket lejárató, meghazudtoló eszközről. Mindezt az ATV – Baranyi Krisztina – PestiSrácok háromszögében kipattant konfliktus gerjesztette. A MÚOSZ múlt hónapban indult Sajtófórumának ez lesz soron következő témája. 

A kiinduló kérdések: 

Újságíró-e az, aki tudatosan hazudik, rágalmaz, hamis híreket gyárt? Hogyan teszi tönkre e szakmát, hogy ma már megtűrt, elfogadott, hogy vannak olyan “újságírók”, akik nagyüzemben hazudnak, álhíreket gyártanak? A fake news ma már külön iparág – avagy a kattintásvadászat üzleti- és politikai kampányfogás? Ez is a sajtószabadság része? Hol a határa a szólásszabadságnak? Mit tehet az újságíró szakma ezek ellen? 

A fórum vendégei: 
 
Gégény István, a Szemlélek magazin lapigazgatója, 
Stumpf András, a Válasz Online munkatársa, 
Kiss G. Péter, a MÚOSZ etikai bizottságának tagja 
Rosta Márton a MÚOSZ jogi képviselője 

Moderátor: Rózsa Péter

UKRÁN KÜLÜGYMINISZTER: AZ UKRÁNOK NEM ELLENSÉGESEK A MAGYAROKKAL SZEMBEN, BARÁTOK VAGYUNK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.11.29.


Továbbra sincs megállapodás az Európai Unión belül az orosz olaj ársapkájáról, holott december 5-én életbe kellene lépnie az Oroszországgal szembeni olajembargónak. Az ukránok nem ellenségesek a magyarokkal szemben, de látják, Orbán a saját játékához túszként használja az ukránokat, mondta az ukrán külügyminiszter. Magyarországon az abszolút hatalmat birtokló Fidesz a színházi intézményektől párthűséget vár el. Az idős férfiak által elfoglalt hatalmi pozíciókban ülők kultúrharcot hirdettek. Nemzetközi lapszemle.

Reuters szerint a lengyelek és néhány más ország ellenállása miatt az EU-országok képviselői nem tudtak megállapodni abban, hogy milyen maximált árat – ársapkát – határozzanak meg az orosz olaj tengeri szállítására, annak biztosítására és viszontbiztosítására. Tekintettel arra, hogy az ilyen hajózási, illetve biztosítási cégek zöme a hét legfejlettebb ország valamelyikében található, a csoport által kikényszerített ársapka gátat szabhatna annak, hogy az oroszok mennyiért tudják eladni az olajukat.

A G7 ársapkajavaslata 65-70 dollár hordónként, de a lengyelek szerint ez nem elég szigorú intézkedés Oroszországgal szemben, hiszen az oroszok jelenleg ennél olcsóbban, 63 dollár 50 centért adják. És így is bőven megéri nekik, hiszen a Reuters által ismertetett becslés szerint az előállítás hordónként csak 20 dollárjába kerül Oroszországnak. A lengyelek, a litvánok és az észtek a Reuters értesülése szerint azt mondják, legalább 30 dollárra kellene levinni az ársapkát. Idéz azonban a hírügynökség egy másik uniós diplomatát is, aki szerint a lengyelek teljességgel kompromisszumképtelenek, és semmilyen elfogadható alternatív javaslatuk nincs. Az összképhez tartozik, hogy Málta, Ciprus és Görögország eközben túlságosan alacsonynak találja a G7 ársapkajavaslatát, attól tartva, hogy az is lerontaná tengeri szállító vállalkozásainak az üzletmenetét.

Így most egyelőre nincs megállapodás az Európai Unión belül, holott az idő sürget, december 5-én életbe kellene lépnie az Oroszországgal szembeni olajembargónak. A szárazföldi Barátság vezetéken érkező orosz olajat fogadó, legkiszolgáltatottabb országok - köztük Magyarország – felmentést kaptak az importtilalom alól, a többi uniós állam számára azonban tilos lesz az orosz nyersolaj behozatala - jövő február 5-től pedig a feldolgozott olajszármazékok, így például a dízelolaj importja is. Emellett pedig be kívánják vezetni az említett ársapkát, hogy megnehezítsék a máshová irányuló orosz olajexportot. Oroszország jelenleg a világ olajfelhasználásának mintegy 10 százalékát adja.

Bayer Lili, a Politico című amerikai portálnak interjút készített Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel – „valahol Ukrajnában” a vonaton, amin, feltételezzük, Kuleba Bukarestbe tartott, ahol ma kétnapos tanácskozást kezdenek a NATO-országok külügyminiszterei. Az ukrán diplomácia irányítója szerint a NATO-országoknak növelniük kell a fegyvergyártást, mert anélkül – mint mondta - lehetetlen a győzelem. A miniszter hangsúlyozta: országának elsősorban légvédelemre, harckocsikra és összeszerelő üzemekre van szüksége.

Szóba került Magyarország is, Kuleba arról beszélt, hogy Orbán Viktor a saját játékát játssza az Európai Unióval, és „néha túszként használja Ukrajnát ebben a viszonyban”.

„Bármit olvasnak a hivatalos médiában, az ukránok nem ellenségesek a magyarokkal szemben” – üzente a miniszter a magyar közvéleménynek, és hozzátette: „barátok voltunk, barátok vagyunk, és barátok is leszünk, de ezt a háborút meg kell nyernünk, és Magyarországnak érdeke, hogy Ukrajna győzzön”.

Der Standard interjút közölt Székely Krisztával, a Katona József Színház rendezőjével, aki most az osztrák közönség előtt is bemutatkozik: Sankt Pölten tartományi színházában rendezi a Három nővért, a bemutatót pénteken, december másodikán tartják.

Székely az interjúban elmondja, hogy Magyarországon az abszolút hatalmat birtokló Fidesz a színházi intézményektől párthűséget vár el, ami tisztán keresztény, konzervatív, művészi értelemben régimódi, erőteljesen férfiközpontú és öreges szemléletet jelent. „Generációs küzdelmet élünk át, mivel főként olyan, hatvan-, hetvenéves férfiak foglalják el a hatalmi pozíciókat, akik a Fidesz-narratívát nyomják, és kultúrharcot hirdetnek” – mondja a rendezőnő. Ennek kevés intézmény képes ellenállni, ezek egyike a fővárosi Katona, de csak azért, mert Budapestnek ellenzéki főpolgármestere van. „A Katona sziget, de nem tudjuk, hogy mennyi időnk van még” – hangzott el az interjúban.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

ÁGH ATTILA: MAGYARORSZÁG A TÖKÉLETES AUTOKRÁCIA

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2022.11.27.


A világ nagyon összetett és most olyan radikális átalakulásban van, ami világszerte tömegeket taszít a szélsőjobboldal felé. Egyebek között erről beszélt Ágh Attila politológus a Hírklikknek. Annak kapcsán kérdeztük őt, hogy a Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) – amelyet Mexikóban tartottak – Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, Magyarország a konzervatív blokk reménysége lett a szabad világban. Ágh Attila szerint Magyarország a tökéletes autokrácia és egyetlen európai országban sem jelenik meg ennyire kiélezetten és dominánsan a modern konzervatív értékrend.


Valóban a konzervativizmus erős bástyája lett Magyarország?

A konzervativizmusnak, vagy nevezhetjük szélsőjobboldali megközelítésnek az elmúlt tíz évben volt egy gyermekbetegsége: bár nacionalista álláspontot fogalmaztak meg, hiába volt közös gyökerük, mégis ütköztek. Egy román vagy egy magyar nacionalista a nacionalizmusban egyetért, de ütközik egymással. Orbán Viktor viszont csinált egy igen komoly csodát. Nemzetközi tevékenységében eljutott oda, hogy ezek a nemzeti ütközések fokozatosan eltűntek. Kis túlzással azt lehet mondani, hogy kialakult egy konzervatív internacionálé, amiben az elméleti gyökerek kerültek előtérbe és nem a praktikus történelmi ütközések. Egy valódi konzervatív világ férficentrikus, gender-ellenes, és mindenképpen valamiféle keresztény. Ezt képviselve, olyan sikeres volt az Orbán, hogy nemzetközileg elfogadott személyiséggé vált. Amerikában is azzal rémisztik a lakosságot, hogyha Trump előtérbe kerül, akkor valamilyen értelemben az fog történni, amit Orbán emleget. Összekötő lett a különböző országok hasonló gondolkodású politikusai között, mint például Marie Le Pen Franciaországban, de van holland megfelelője, és találunk a környező országokban is keresztény-Európa típusú szélsőjobboldali pontokat...

JÁMBOR ANDRÁS: HAZUGSÁG, HOGY „AKI AKAR, AZ TUD DOLGOZNI”

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2022.11.29.


„Aki akar, az tud dolgozni.” Az alapjáraton is nevetséges csúsztatást tartalmazó mondat talán ezen a prostitúcióról szóló konferencián bontja ki saját maga hazugságát és azt, minek az elfedésére szolgál a legjobban.

Egy olyan világban élünk, ahol azt akarják elhitetni velünk, hogy a munka minden, a munkánkon keresztül kell meghatároznunk magunkat. A boldogság, a saját életünk feletti kontroll pedig csak szabad akarat kérdése.

De a szabad akarat nem mindenkinek egyenlően adatik meg. Ha megnézzük a szociális törvény Parlament előtt lévő kegyetlen módosítását, az is azt akarja kimondani, hogy az államnak nincs dolga az egyenlőbb feltételek megteremtésében. Az egyént teszi felelőssé saját társadalmi egyenlőségének megteremtéséért.

De vajon az, hogy „aki akar, az tud dolgozni” ugyanannyira vonatkozik és ugyanazt jelenti egy oligarcha, egy felső-középosztálybeli szülő, egy Volánbusz-sofőr gyerekének, vagy egy Magdolna utcai szegény, cigány családban születő gyereknek?

A boldogulás nem akarat kérdése, hanem képességek összességének a kérdése, amely képességeket egyenlőtlen mértékben tudunk megszerezni. Akinek nincs saját gyerekszobája, arra a szülei nem tudnak úgy figyelni, mert a nap végén csak a fáradtság maradt. Nem tudják a tanszereket, a megfelelő táplálékot megfizetni, a folyamatos túlóra mellett a kellő törődést és odafigyelést nyújtani.

Nem mindegy, hogy – nem lebecsülve ezeket a szakmákat – mi az a maximum, amit elhiszel, hogy elérhetsz az életedben: pénztáros, rendőr, kutató, bankár, esetleg orvos. Mert csak azért tudunk küzdeni, amit képesek vagyunk elképzelni magunknak. A perspektíva nélküliség beszűkíti a lehetőségeinket is...

HIÁBA, NO, BONYOLULT DOLGOK EZEK…

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.11.27.


Felettébb vicces és elgondolkodtató az, amikor egy-egy magyarországi főpap, jelen esetben Spányi Antal székesfehérvári püspök, vallásának és hitének hagyományait és egyházának közel kétezer éves tanításait egy laza vállrándítással felcseréli az Orbán-rezsim iránt táplált hálás szeretetével és szűnni nem akaró végtelen lojalitásával. De hisz teheti, mert a hazai keresztény hívők saját hagyományaikkal kapcsolatos elemi tudása vagy ismerete – tisztelet a kevés kivételnek – feltartóztathatatlanul tart a semmibe.
Spányi püspöknek szava sincs a szociális törvényről, az oktatás vagy az egészségügy helyzetéről, miért is lenne, mindezek helyett az ukrajnai háborúról gondol mértékadót mondani, s kifejti, hogy teljesen mellékes, ki kezdte a háborút, „ki adta az első pofont, a lényeg az, hogy nem szabad verekedni.” Az sem érdekli a püspököt, hogy ha Ukrajna nem jut fegyverhez, az agresszor győzne, mert – mint mondja – „a béke vagy a háború a kérdés.”
Ha Spányi püspök legalább alapjaiban ismerné a keresztény hagyományt, a háborúról vallott közel kétezer éves keresztény tanítást, akkor nem mondana ekkora ostobaságot.
Például olvashatta volna Szent Ágostont, aki több helyen beszél arról, hogy a jogos háború nincs ellentétben a kereszténységgel. Hippo püspöke szerint az igazságtalanság a bűn, ami indokolja a háborút, az igazságos háború pedig megjavítja a bűnt.
Szent Ambrus szerint a háborúban az az igazi kérdés, jogos vagy jogtalan. Az igazságosság hivatott dönteni a háborúról, mert az igazságosság tartja össze a közösségeket. Aquinói Szent Tamás felteszi a kérdést: erkölcsileg megengedett-e a háború? Ha a hadat indító félben megvan az igazságérzet – mondja -, akkor a hadviselés során a büntető igazságosságnak kell érvényesülnie. A háború megindításának egyedüli és egyetlen oka az elszenvedett jogtalanság lehet, azaz a jogos önvédelem. Szent Tamás mindent a jog és az igazságosság szemszögéből vizsgál. A háborúban minden megengedett, ami a közjó (bonum commune) megvédésére szolgál, mivel a közösség védelme és fenntartása a jogos háború oka és célja. A jogtalan háború nemcsak igazságtalanság, hanem a szeretet ellen való bűn. A jogos háború azonban, ha a jogtalanságok megszüntetésére törekszik, és az igazságosság rendjét kívánja helyreállítani, a szeretet alapjain munkálkodik. A jogos háború célja az igazságos béke és a szeretet valamennyi gyümölcse.
A középkori keresztény gondolkodók utaltak elsőként arra, amire a modern nemzetközi jog is, hogy tudniillik különbséget kell tenni a katonaság és a polgári lakosság között.
Spányi püspök sem a saját hagyományából, sem az igazságos háború modern elméletéből nem tudja azt, hogy az igazságos háború három kérdés köré épül: a háború indításának joga (vagy ahogy a középkori keresztények mondták: jus ad bellum), a hadviselés szabályai (a középkori keresztények szóhasználatában: jus in bello), valamint a háború utáni rendezés szabályai (a középkori keresztény gondolkodásban: just post bellum), s ezek tisztázása nélkül nincs béke, csak értelmetlen és hazug félrebeszélés.
És csak emlékeztetném Spányi püspököt, hogy például a koszovói beavatkozást (de lehetne sok más példával élni) Szent II. János Pál helyeselte és támogatta.
Hiába, no, bonyolult dolgok ezek…

INDUL LEFELÉ AZ INFLÁCIÓ A VILÁGBAN, A MAGYAR MÉG 21 SZÁZALÉK FELETT VAN

G7.HU
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2022.11.29.


Elérhette a csúcsot a globális infláció, több jel szerint innentől már lassulni fog a drágulás üteme a fejlett gazdaságokban. Gyors csökkenésre viszont nem érdemes számítani, és ha az oroszok zárják a csapot, az okozhat még gondokat.

Lassuló ütemben emelkedő árak: több fontos inflációs mutató is kedvező irányba változott októberre a világgazdaságban. Ezek együttesen arra utalnak, hogy csökken a globális ellátási láncokban az árnyomás.

Elszállt infláció: 40 éve nem volt olyan áremelkedés a világgazdaságban, mint idén októberben. A globális inflációs ráta 12,1, az amerikai 8%, az EU-s átlag 11,5%.

Az energia és a háború hatása látványos: Európában a leginkább energiafüggetlen Franciaországban a legalacsonyabb az infláció, míg a keleti tagállamokban magasabb. A magyar infláció a hatósági árak ellenére a 3. legmagasabb az EU-ban...

ITT OLVASHATÓ

AZ MNB ÍTÉLETET MONDOTT A KORMÁNY KAMATSTOPJA FÖLÖTT: IGAZSÁGTALAN, INDOKOLATLAN, KÁROS

HVG
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2022.11.29.


A kamatstop igazságtalan, leginkább a legtehetősebb adósoknak kedvez, illetve rombolja a pénzügyi kultúrát, mert a kockázatos hitelt felvevő (azt megtartó) adósokat „segíti”. Az intézkedés indokolatlan, mert nincs már olyan sok változó kamatozású hitel az állományban. A kamatstop gyengíti a monetáris transzmissziót, így nehezíti a jegybank infláció elleni harcát. A kamatstop hatalmas plusz teher a bankoknak, így csökkenti hitelezési képességüket. És ezt nem az ellenzék véleménye, hanem a jegybanké...

SZOKATLAN DOLGOT CSINÁLT ORBÁN: SZEMBESÍTETTE A VALÓSÁGGAL A NÉPET

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.11.29.


Orbán Viktor kedd délelőtti beszédében, úgy tűnik, végre szembenézett a valósággal, és elkezdte felkészíteni a választóit is azzal: ebből a gödörből bizony nem fogunk kijönni anélkül, hogy ne éljünk egy kicsit rosszabbul. Arról persze nem beszélt, hogy jelentős részben pont azért kerültünk ennyire mélyre, mert azt utóbbi években túlnyújtózkodtunk a takarónkon.


Orbán Viktor miniszterelnök szokatlan dolgot tett november 29-én délelőtt: szembesítette a valósággal a népet. Ugyan a KAVOSZ „20 éves a Széchenyi Kártya Program” című rendezvényen tartott beszédében volt pár optimista mondata is (szerinte például jövőre ki lehet maradni a recesszióból, 2023 decemberére pedig egy számjegyű lehet az infláció), de azért alapvetően inkább a borús valóságot ismertette:

- olyan energiaválságba kerültünk, amiben a korábbi modellek nem használhatóak;

- saját mentőcsónakot kell építeni a magyar gazdaság számára, ami egyszerre védi meg a lakosságot az elszálló energiaáraktól, és képes fenntartani a magyar cégek működését;

- az energia, az infláció és a kamatok a magyarokat is sújtani fogják;

- elő kell teremteni valahonnan 10 milliárd eurót, azaz nagyjából 4000 milliárd forintot a költségvetésben;

- nem lehet csökkenteni a tb- vagy más járulékot, mert a falnál vagyunk már, nincs hová hátrálni...


TOVÁBBRA SEM KAPUNK KAMATOT A PÉNZÜNKRE, EL IS VESZÍTI AZ ÉRTÉKÉT - ELKEZDETT AGGÓDNI AZ MNB, MI LESZ, HA ELINDUL A BETÉTKIVONÁS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.11.29.


Továbbra sem fizetnek kamatot a bankok a náluk tartott pénzünkre, 11 ezer milliárd forintot adunk nekik gyakorlatilag ingyen. A 21 százalékos infláció miatt már ötödével ér kevesebbet a pénzünk, mint egy évvel ezelőtt. Emelésre majd akkor számíthatunk, ha ténylegesen rászorulnak, addig nem kell versenyezniük a betéteinkért. Az állam által mindenféle címen beszedett 500 milliárd forintos különadókat rajtunk próbálják megkeresni.


Hiába reménykedtünk abban, hogy az egyre növekvő infláció és az egyre növekvő pénzpiaci hozamok meghozzák majd a betéti kamatok emelkedését, már korábban látható volt, hogy a bankokra kirótt mindenféle különadó annyi pénzt elvisz tőlük, hogy azt valahol meg is kell keresni. Már júniusban megírtuk, hogy valójában a kormány miatt nem fizetnek a bankok többet a pénzünkre. Az MNB múlt heti Stabilitási Jelentéséből pedig kiderült, a 2022-es évet terhelő közel 500 milliárd forintnyi többletteher megközelítőleg megegyezik a bankszektor 2021-es nem konszolidált, kiugró eredményével. Ezt a bankok részben a kamateredménnyel, azaz a hitel és betéti kamatok közti marzzsal kompenzálják. Vagyis a kormány miatt nem kapunk többet a pénzünkre.

Az MNB éppen emiatt vált megértőbbé a bankokkal, miközben februárban még „összevonta a szemöldökét” a betéti kamatokat látva. Akkor Virág Barnabás alelnök úgy fogalmazott, tarthatatlan, hogy a bankok nem követik a jegybanki lépéseket, és ha a közeljövőben nem változtatnak ezen, akkor gazdaságpolitikai lépéseket tesz az MNB. Nem tett, a kormány pedig el is vitte az itt keletkező pénzt...

A KORMÁNY MÁR A NYUGDÍJASOKAT ÉS A KÖZMUNKÁSOKAT IS BEVETI, DE MÉG ÍGY IS ÓVODAI CSOPORTOK SZŰNNEK MEG

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS
2022.11.28.


A tanártüntetések kapcsán legtöbbször kizárólag az általános és középiskolai pedagógusokról esik szó, azonban az óvodapedagógusoknál is megmutatkoznak hasonló problémák. Az óvodapedagógusok munkaerő-hiánya nem tűnik olyan súlyosnak a hivatalos statisztika alapján, de a személyes beszámolók és szakértői vélemények szerint más a helyzet. Így az ellentmondásos állítások között kell keresni, mennyire terjednek ki a pedagógusok problémái az óvodákra.


A központi statisztika szerint az óvodapedagógusok helyzete nem is olyan rossz, de az átlagokban sok fontos adat elbújhat. Az Átlátszó Oktatás megkereste Dr. Bakonyi Anna pedagógiai szakértőt, aki arról beszélt, hogy a kormány milyen eszközökkel tüntette el a hiányzó óvodapedagógusokat a statisztikákból. Elmondása szerint az elfedett problémák nemcsak a rendszerben dolgozókat érintik, hanem végső soron drasztikusan kihatnak a gyerekek fejlődésére is...

A TANÍTÓ SZERKESZTŐSÉGE EGY, TANÍTÓKNAK ÉS SZÜLŐKNEK IS HASZNÁLHATÓ FELADATBANKOT HOZOTT LÉTRE, HOSSZÚ GYŰJTŐMUNKÁVAL, KÖZÖSSÉGI ÖSSZEFOGÁSSAL

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.11.29.


A Tanító szerkesztősége egy, tanítóknak és szülőknek is használható feladatbankot hozott létre, hosszú gyűjtőmunkával, közösségi összefogással.

A korszerű tudást fókuszba helyezett feladatok egy könnyen kereshető rendszerben már nyilvánosak, ezen az oldalon: https://teszt.amappa.hu

Minden gyerek más…és minden gyerek fontos.

Hihetetlen tudás van ebben a megtépázott magyar pedagógustársadalomban, ami magában hordozza a minőségi munka lehetőségét.

Nekem különösen tetszik, hogy az általam sokat emlegetett alapozó szakaszra koncentrál. Az alapkészségek megfelelő szintű elsajátítása nélkül ugyanis nincs sikeres előmenetel, sem felső tagozatban, sem középiskolában.

Aki használja, legyen az tanító, szülő, itt egy fejlesztési tárházat talál. Ajánlom a figyelmébe mindenkinek!

DRÁGÁBB LESZ A CSALÁDOKNAK A FEKVŐBETEGEK ÁPOLÁSA – 28 KÉRDÉS-VÁLASZ AZ ELFEKVŐK KÖRÜLI BALHÉRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2022.11.29.


Nemrég robbant a hír: a kormány megszünteti az elfekvőket, az egészségügyből a szociális szférába paterolja át a rossz állapotban lévő embereket. Amint a Válasz Online megtudta: korábban is volt már terv erre, ám négy és fél éve a politikai kockázatok miatt a kormány még elvetette azt. Pedig 2018-ban már a jogszabályalkotásig is eljutottak, és akkor még több mint tízmilliárdos fejlesztési keretet is kilátásba helyeztek. Akkor azonban nem merték megkockáztatni, hogy az ellenzék azzal kampányoljon: a kormány kórházakat zár be. Már nem tartanak ettől, ám közben a terv árnyéka lett önmagának: jóval kevesebb ágyra vonatkozik, a fejlesztési pénzekről semmit sem hallani, ahogy az ápolási és szociális szolgáltatások összekapcsolásáról sem. Szimpla megszorítás, ám nem olyan nagy, amekkorának az ellenzék jelzi. Mi történik hát? Mutatjuk...

ORBÁNNAK MATTOT ADOTT AZ EU ÉS A V3, ELKEZDŐDÖTT A PÁVATÁNC UKRAJNA ÜGYÉBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.11.28.


Orbán próbára teszi az EU politikusainak gyomrát, hogy nem hányják el magukat tőle. Undorító ember, ahogy az arcátlanságai után képes leköpni önmagát, és visszatáncolni, ha kutyaszorítóba kerül. Az is egy ocsmányság, ahogy aljaskodik és szemétkedik az Európai Unióban, de annál gusztustalanabbat, ahogyan elkezdi bárki seggét nyalni, ha nem jönnek be a számításai, még nem látott a világ. Ilyen jellemtelen tetü ember, mint Orbán Viktor, aki az aljaskodásai után a képmutató, ravaszkodó, hízelkedő módon színlel, gazsulál, még nem volt a magyar politikában.

Amit Orbán “pávatáncnak” nevez, arra a legszebb szó az okádék, a hányás, az emberi civilizáció, az emberi méltóság, az ember nembeli lényegének megtagadása. Csúszó-mászó, gerinctelen féreg a neve a felcsúti kocsmában az ilyen szar embereknek. Rendes magyar kocsmában az ilyeneket leköpik vagy szétverik a söröskorsót a fején. Tényleg nincs rá jobb szó, mint amit volt barátja, legjobb ismerője mondott róla: egy geci. Szegény páva hozzá képest egy nemes lény.

Legfrissebb példa: Orbán képes volt szembefordulni az egész demokratikus szabad világgal, hazudozni egy népirtó tömeggyilkos mellett, az áldozatot hibáztatni, aztán látszólag csinál egy 180 fokos fordulatot, mintha mi sem történt volna. Nem azért, mert a véleménye, az álláspontja, a meggyőződése megváltozott volna, hanem azért, mert sarokba szorították. Az Európai Unió nem hajlandó szemet hunyni a hazug színjátéka fölött, ahogy eljátssza a róka, hogy nem eszik több tyúkot, és ezt ő maga fogja megbízhatóan ellenőrizni, és a visegrádi országok felmosórongyot csináltak belőle.

Az ellopott, kisajátított országban a korrupcióra épülő rendszere létrehozott egy újabb sóhivatalt, de az EU ezúttal nem hajlandó eljátszani a hülyét, pontosan tudja, miről van szó. Nem akarja odaadni az európai polgárok pénzét egy putyinista fasiszta diktatúra életben tartására. Orbán annyira sötét, buta ember, hogy amikor az országa (és ami őt érdekli: a rendszere) a gazdasági csőd szélén táncol, akkor is képes Európa ellen uszítani, mocskolódni, Európa biztonságát aláásni és az ellenségnek segíteni.


Eddig is az EU tartotta el a “sikerek országát”, az EU pénze nélkül az orbáni mintaállam kártyavárként omlana össze, mégsem hagyta abba az EU rombolását, mocskolását, az orosz érdekek képviseletét, Ukrajna gyalázását, az oroszokat térdre kényszerítő szankciók elleni uszítást, és csodálkozik, hogy az EU nem asszisztál a hazugságaihoz és a csalásaihoz. Az EU válságát okozó, szörnyeteg Merkel, aki semmibe vette az EU alapdokumentumait és értékeit, pedig már nincs, hogy megvédje. Európa felszabadult a “mutter” manipulációja alól. Ezért elkezdte a “pávatáncot”.

Ehhez járult hozzá, hogy Orbán kihullott a V4 tömörülésből, amely a négy ország szövetségeként megszűnt. Orbán megtagadott minden értéket és célt, ami a Visegrádi 4-eket létrehozta. Ezért kiesett belőle. A V3-ak Kassán tartottak egy olyan utolsó találkozót, ahova meghívták a “Gecit” (copyright Simicska Lajos) is, és világossá tették számára, hogy ebben a körben most találkoztak utoljára, ha Orbán nem szavazza meg a kamuparlamentjével a finnek és a svédek NATO-csatlakozását, és ha nem fejezi be az Ukrajna elleni mocsok hadjáratát.

Orbán, a jellemvilágbajnok, miután ostobaságával a legteljesebb mértékben elszigetelte magát, nemcsak a civilizációtól, hanem az uniós pénztől és a régió országaitól is, amelyeket használni akart az aljas céljaira, csinált egy hátraarcot, és a kesztyűbábnak használt Novákot elküldte Kijevbe, aki mindennek az ellenkezőjét adta elő, amit eddig Magyarország képviselt és hirdetett. Novák csupán egy undorító, jellemtelen karrierista, egy lakáj, akit azért tett Orbán a Sándor-palotába, mert egyetlen önálló cselekedete nem lehet, nem magától mondott ilyeneket, ezt mindenki tudhatja...

A DIPLOMÁS SZÜLŐK EGY LUXUSAUTÓ ÁRÁVAL TÖBBET FORDÍTANAK A GYEREKÜKRE, MINT AZ ALAPFOKÚ VÉGZETTSÉGŰEK

QUBIT
Szerző: SZABÓ ATTILA
2022.11.29.


Mennyit foglalkozunk a gyerekeinkkel, és mi a különbség ebben a tekintetben az alapfokú végzettséggel és a felsőfokú végzettséggel rendelkező szülők között? A rendelkezésre álló adatok alapján az alacsony végzettségű szülők gyerekeinek lemaradása óriásinak tűnik, és ez nemcsak a gyerekek, hanem mindannyiunk problémája, aminek a jövőben komoly következményei lehetnek, derül ki Hajdu Tamás, Kertesi Gábor és Kézdi Gábor kutatásából, amelynek eredményei a Közgazdasági Szemle novemberi számában jelentek meg.


A szakirodalomból nyilvánvaló, hogy a különböző társadalmi csoportokhoz tartozó gyerekek készségei között már kora gyermekkorban számottevő különbségek vannak. A gyerekek már kiskorukban is rengeteg nyelvhasználati, interakciós, kapcsolatteremtő, együttműködési készséget tanulnak meg, és az így szerzett tudás erős alapot ad az iskolai évekhez és így a későbbi karrierhez is, miközben az is igazolt, hogy a születéskori különbségek elhanyagolhatók. A társadalomtudósok nagyjából egyetértenek abban, hogy az alacsony iskolázottságú szülők kevesebbet beszélgetnek a gyermekeikkel, kisebb szókinccsel rendelkeznek, több felszólító mondatot és kevesebb kérdést használnak, mint a magasabb végzettségűek. Az ő nevelési gyakorlatukban ráadásul jellemzően kevesebb bátorító és több a neheztelő elem, mint az iskolázottabb szülők esetében, és ez rosszul hat a gyerekek fejlődésére...

VAN BAJ: A ROMÁN MINIMÁLBÉR IS ELHÚZHAT A MAGYAR MELLETT

MFOR
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2022.11.29.


Nem a bruttó minimálbérről van szó, de nem is a vásárlóerő-paritáson számolt összegről, hanem arról, amit az érintettek hazavisznek hó elején. Vagyis minden esély megvan arra, hogy a román minimálbéresek már a magyarnál is többet keressenek jövőre.

Hogy mennyivel fog elhúzni a magyar fizetés mellett a román, csak attól függ, milyen mértékű minimálbér-emelésben állapodnak meg a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek. Ez pedig attól is függ, mit lép a kormány. Múlt heti találkozójukon a munkaadók és a munkavállalók abban már megállapodtak, hogy a minimálbér emelésénél a jövő évre várt infláció lesz a kiindulási pont. Ez alapján 11,5-17 százalék közötti mértékben emelkedhet a minimálbér idehaza, bár a pontos mérték még feltehetően függ a kormányzattól is. Rolek Ferenc, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke ugyanis megjegyezte: a sikerességhez a kormánynak is hozzá kell járulnia, a munkáltatói oldal ugyanis szeretné, ha a 13 százalékos szociális hozzájárulási adó tovább csökkenne a jövő évben.

Noha a rendkívül magas infláció miatt jelentős többletbevételre tesz szert a költségvetés, annak kifeszített állapota vitán felül áll. Ennek fényében pedig nagy kérdés, hogy mennyire mutat hajlandóságot a kormány az újabb adócsökkentésre. A következő hetekben mindenesetre biztosan megszületik majd a megállapodás és az egyelőre még homályos részletek is konkretizálódnak, az azonban már most jól látszik, hogy nemcsak az érintettek keresete múlik az idei döntésen. Az ismert információ mellett ugyanis szinte biztos, hogy történelmi fordulat következhet be. De kezdjük az elején!

KI AKAR ITT DOLGOZNI?

TELEX
Szerző: LIPTAI LÍVIA
2022.11.28.


Hatalmas a hiány a munkaerőpiacon az Egyesült Államokban, és a recesszió ellenére Magyarországon is történelmi csúcs közelében van a betöltetlen állások száma. Mindez nem magyarázható csupán a demográfiával, átalakult, ahogyan a munkára tekintünk: az #imádomamunkám hashtaget felváltotta a „quiet quitting” – azaz amikor valaki nem mond fel, de a minimumot hajlandó csak elvégezni. Megjelent a „quick quitting”, amikor pár hónap után hagyják el a munkahelyüket a dolgozók, és a kiégés is bizonyíthatóan egyre növekvő gazdasági károkat okoz. Az angol szavak senkit ne tévesszenek meg, a hatások világszerte, így itthon is jellemzők. Egyesek szerint mindez világosan jelzi, itt a munkaalapú társadalom vége. Mások szerint azonban pont ellenkezőleg: minden, a hobbink, a szórakozásunk is munkává válik. Utánajártunk, valóban másként gondolkodnak-e a különböző generációk a munka szerepéről az életükben, és hogy napjainkban miért ennyire jellemző a kiégés...


EZ MÁR OLYAN, MINT A MAD MAXBEN – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA VÁLOGATÁS
2022.11.29.


Mondta a benzinkutas

A kormánypárt közleményben reagált a kialakul helyzetre, szerintük nincs országos hiány, ami csak akkor alakulna ki, ha a baloldal kerülne kormányra.

Sportesemény-szervező ügynökséget hoz létre a kormány

Az Orbán Viktor által aláírt kormányhatározat felszólítja a gazdaságfejlesztési minisztert, Nagy Mártont, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján gondoskodjon az állam 100 százalékos tulajdonában álló nonprofit gazdasági társaság – 5 millió forint jegyzett tőkével és 191 millió forint tőketartalékkal történő – megalapításáról.

Jövő júniusig hosszabbította meg a kormány a háborús veszélyhelyzetet

A 30 napos keretet, akárhányszor meg lehet hosszabbítani, így folytatódhat Magyarországon a veszélyhelyzetek rendeleti kormányzással tarkított korszaka.

A legjobban menő kórházi osztályok is bezárnak

Ami a Covid alatt állva maradt, most összeomlik.

Márciusra nyeli le az állam a laborpiacot, valaki kettős szerepben vezényel


“Összefér-e Boér Gábor finanszírozásért felelős államtitkári állami feladataival az állami laborcég vezetői tisztsége, illetve az, hogy emellett az Opten adatbázisa szerint még féltucat üzleti vállalkozásban van érdekeltsége?”

Korrupciógyanús uniós pályázatokat vizsgál az OLAF Mohácson

A város ellenzéki képviselői feljelentését a magyar hatóságok negligálták, az uniós hivatal viszont nem, ami Pávkovics Gábor fideszes polgármester szerint „túlzás”.

Polipszerű bűnszervezetet vezetett egy debreceni ügyész

A saját ügyei mellett rálátása volt az ügyészség által vizsgált összes esetre…

Megdőlt a lejárt tartozások rekordja

Már nem csak a beszállítók, de egymás számláit sem egyenlítik ki a közintézmények.

Varga Judit: Több mint 700 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációt

Nem bűncselekmény a konzultációk meghekkelése.

Jelentősen nőtt a bolti lopások száma

A megélhetési válság miatt Nyugat-Európában olyannyira megnőtt a bolti lopások száma, hogy egyes brit szupermarketekben már nemcsak az alkoholokat látják el biztonsági címkékkel, hanem egyes alapvető élelmiszereket is extra védelemmel óvnak a tolvajoktól.

Ferenc pápa el akart utazni Moszkvába, de Szergej Lavrov leléptette

A február 24-én kirobbant háború második napján személyesen elment Oroszország szentszéki nagykövetségére, ahol a nagyköveten keresztül üzent Vlagyimir Putyinnak: készen áll az utazásra azzal a feltétellel, hogy az orosz elnök akár szűk lehetőséget is ad a tárgyalásra…

Rámozdult a kínai karhatalom a tüntetőkre

“Az AFP beszámolója szerint „nem világos”, hogyan fedhette fel a rendőrség a tüntetők személyazonosságát úgy, hogy senkit se igazoltattak.”

Mondjuk vagy mutassuk…?

Újabb orosz sorkatonák indultak az ukrajnai háborúba

A közösségi médiában egyre többen panaszkodnak arról, hogy a besorozott orosz férfiak sem ételt, sem megfelelő felszerelést vagy kiképzést nem kapnak, mielőtt harcba küldik őket.

Halálra fagynak az oroszok a saját lakásaikban

A szankciók miatt nem jutnak hozzá a megfelelő szivattyúkhoz, amik vannak még a raktárakban, azokat Moszkvában és Szentpéterváron használják fel. Az olyan városoknak azonban, mint amilyen például Ribinszk is, csak a használt vagy a selejtes rendszerelemek jutnak, ha épp vannak.

Több mint 150 békés kijevi lakos, köztük négy gyermek vesztette életét

Az amerikai és szövetséges katonai készletek egyre szűkülnek, és Ukrajnának a háború elhúzódásával egyre nagyobb szüksége van kifinomultabb fegyverekre.

„AZ ORBÁN-FÉLE RENDSZER ELLENFORRADALMI RENDSZER” | FODOR TAMÁS, A STÚDIÓ K ALAPÍTÓJA | PARTIZÁNPOP

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.11.22.Ha van élő példája annak, hogy színház- és politikacsinálás elválaszthatatlan egymástól, akkor az a nyolcvanadik születésnapja óta független Kossuth-díjas Fodor Tamás. Ízig-vérig színházi ember, de olykor a színpad vagy a rendezői szék helyett inkább a parlamentből vagy a Magyar Rádió kuratóriumából, leginkább az élet minden (szín)terén küzd a szabadságért, a függetlenségért. Azt már ‘56-ban sem vette jó néven, ha nem fogalmazhatott meg ellenvéleményt, a forradalom bukásának felidézésétől viszont még ma is elérzékenyül. 

A ’70-es évek elején Pilisborosjenőn kommunaként működtetik az Orfeo művészeti csoportot, hogy elmossák „a magánélet és a művészi létezés közötti határvonalat”. A még a 21. századból visszatekintve is óriási szabadságfokon izzó társadalmi kísérlet fonákjaival is szembesítjük az alkotót. 

A független színjátszás egyik legfontosabb műhelyének, a Stúdió K-nak alapítóját az 1990-es választási kampány hátteréről is kérdezzük, ahol egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei választókerületben történetesen Lévai Anikó is a riválisai között volt.

A HITTANTANÁROK BÉREMELÉSE

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.11.26.


A hitoktatóknak nem kell Brüsszelre várniuk, mint annyi más (minden) kollégájuknak a béremelés kapcsán, pártunk és kormányunk gondoskodik róla, hogy jól érezzék magukat a bőrükben. Szinte eldugott hírként jelent meg tegnap az a költségvetési törvényben szereplő passzus, hogy kiegészítő támogatást nyújt az egyházaknak a kormány, hogy ki tudják fizetni a hittantanárok béremelését. Pedig, ha jól emlékszünk, ők nem is mentek az utcára ezt követelve, hanem a maguk módján csendesen szolgálták Orbán Viktort. Lám, meg is lett az eredménye, januártól több lesz a borítékban, míg a többiek csak leshetnek.

Nem akarnék két ujjal mutogatni arra, hogy pártunk és kormányunk ismét mennyire aljas, mert mindenki tudja, talán még ők maguk is, csak újólag el kell gondolkoznunk állam és egyház, a magyar ember és a kereszténység, egyáltalán a hit és a hitetlenség dolgán. A XXI. századon, a feudalizmuson, és legfőképpen azon, hogy ugyan megjelent ez a hír, de senki nem borította rá a tölgyfa asztalt a Karmelitában Orbán Viktorra, mi több, még egy kósza ejnye-bejnye sem hangzott el, egyáltalán, mindenki hallgat, mert tabunak érzi a témát. Jó lenne felnőni már, mert a leuralt médián keresztül ez is Orbán hatalmának alapja.

Igaz, vészesen közeledik az advent négy hete a szent szánkókkal a téren, amikor még fingani sem szabad a nagy műpátosztba belemerülve, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ember kussol, ha pofán vágják. Mert ez az intézkedés azzal ér fel az összes más tanár számára, azt sugallva, hogy a hitoktató magasabb rendű a magyar-, vagy a matematika oktatójánál, a hívő ember (ha nem is az, csak szavakban) a hitetlennél, a pap többet ér, mint a könyvelő, a fideszes mint az ellenzéki, és már megint ott vagyunk a társadalom kettészakításánál, illetve annál a kifordított kádári szlogennél, miszerint aki nincs velünk, az nincs is...

L. RITÓK NÓRA: A MÁSSÁGOT ELÍTÉLŐ GYERMEKVÉDELMI TÖRVÉNY MÉG AZON IS TÚLTESZ, MINT AMIT A 80-AS ÉVEKBEN MEGÉLTÜNK

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2022.11.28.


Rendszerszintű esélyteremtésre van szükség, mert a gyermekszegénység nő, a leszakadó országrészek bajai pedig egyre súlyosabbak – mondja L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője.


A pedagógusok, szülők, diákok hónapok óta tiltakoznak – legutóbb szombaton volt tüntetés –, mert úgy látják, a kormány tudatosan rombolta le az oktatást. Az Igazgyöngy munkájának is része a tanítás. Abban a hátrányos helyzetű térségben Kelet-Magyarországon, Berettyóújfalu környékén, ahol az alapítvány működik, mi jelenik meg ebből az iskolákban?

A környéken nem láttuk, hogy egyetlen iskola is csatlakozna, vagy szolidaritást vállalna. Mi megtettük most is, és korábban is. Hat éve, a kockás inges tüntetések kezdetén még volt egy-két kolléga, aki kijött velünk az utcára, de mára minden elcsendesedett. Próbálom érteni őket, valószínű, hogy ebben benne van a félelem, az elkeseredettség, az aggodalom, hogy mi lesz velük, ha egyedül maradnak a harcos kiállással. Sok olyan kollégát ismerek a környék iskoláiban, aki nagyon lázadozott néhány éve, de egy idő után feladta, mert a tantestületben senki nem követte. A mostani rendszer egyik legsúlyosabb hatása az, hogy közönyt alakított ki a pedagógusokban. Azt az érzést, hogy „nem tájékozódom, nem csatlakozom, nem érdekel más, csak megtartani a 45 perces óráimat, hogy ne találjanak rajtam fogást, de egyébként nem akarok már semmit…” Ez is egyfajta kiégés. Ezt érte el a hatalom a pedagógusok önállóságának, kreativitásának, elhivatottságának szisztematikus felszámolásával...

ENERGIAVÁLSÁG MAGYARORSZÁGON: HOGY JUTOTTUNK IDE, ÉS HOGYAN TOVÁBB? - HOLODA ATTILA A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezetők: HERSKOVITS ESZTER, SELMECI JÁNOS
2022.11.24.A Reggeli Személy 2022. november 24-i adásában Herskovits Eszter és Selmeci János Holoda Attila energetikai szakértővel beszélgetett a Magyarországra egyre inkább begyűrűző energiaválságról.

MIÉRT JÓ MAGYARNAK LENNI? (1. RÉSZ)

POTTYONDY VIDEÓ
Szerző: POTTYONDY EDINA
2022.11.23.Miért jó magyarnak lenni? (1. rész)

"EZEK ROSSZABBAK, MINT A NYILASOK VOLTAK" - UNGVÁRY RUDOLF A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2022.11.22.A 2022. november 22-i Reggeli személyben Dési János vendége Ungváry Rudolf író volt, aki nem leplezte véleményét Magyarország mai politikai helyzetéről.

SOK SIKERT A SEMMIHEZ! – KÖSZÖNTJÜK A VADONATÚJ INTEGRITÁS HATÓSÁGOT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2022.11.21.


Ha a Matolcsy Ádámok országában bárki elhiszi, hogy a szombat óta jogilag létező, ma munkába álló Integritás Hatóság érdemben változtatni tud a magyar közállapotokon, az olvasson több klasszikus filozófust. Egyet mindenképpen: Lánczi Andrást, aki hét éve megmondta már, hogy „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”. A valóság azért elkezdett kopogtatni Orbán Viktor ablakán is, s a váratlan kormányátalakítás is ennek következménye lehet. Vélemény...