2022. december 2., péntek

EGY SZABAD HELY, AHOL NEM FOGLALKOZNAK AZZAL, MILYEN SZÍNŰ A GYEREK HAJA, HÁNY PIERCINGET VISEL

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2022.12.02.


Szerdán hat tanárt rúgtak ki a Karinthy Frigyes Gimnáziumból. Ott tanító tanárok és ott tanuló diákok elmeséléséből rajzoltuk fel, milyen is lehet ez az iskola. Az egyik elbocsátott pedagógus szerint egy szabad hely, ahol nem foglalkoznak azzal, milyen színű a gyerek haja, és hány piercinget visel. A megkérdezett diákok szerint a Karinthyban a tanárok partnerként kezelik őket. A kirúgásokat senki nem akarja elfogadni, és kérdés, hogyan tud működőképes maradni az iskola.


„A Karinthy nemcsak a gyerekeknek álomsuli, hanem a tanároknak is, itt jó tanítani”

– mondta lapunknak Nemes Mária, aki egyike annak a hat tanárnak, akiket szerdán azonnali hatállyal kirúgtak a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból azért, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. Aznap nemcsak a Karinthy tanárait, hanem a Vörösmarty Mihály Gimnázium és az Eötvös József Gimnázium egy-egy tanárát is elbocsátották.

A Belügyminisztérium szerdai közleménye szerint a kirúgásokra azért volt szükség, mert a tanárok jogtalan munkamegtagadása miatt sérül a gyerekek tankötelezettségének teljesülése. Korábban ugyanezért bocsátották el a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt pedagógusát is. A Karinthy helyzete azért speciális, mert eddig ennyi tanárt egy iskolából nem küldtek el a polgári engedetlenség miatt. És azért is, mert az itt tanító tanárok nagyon aktívan és látványosan kiálltak az oktatás jövőjéért az elmúlt hónapokban. Például tüntettek a Külső-Pesti Tankerületi Központ előtt, kezdeményeztek egyhetes egységes munkabeszüntetést, és volt, hogy leragasztott szájjal tiltakoztak a közoktatás problémái ellen.

Karinthys tanárokkal és diákokkal beszélgettünk arról, ők hogy látják belülről az iskolájukat, ahol most a kirúgások miatt bizonytalanná vált a jövő. A beszélgetések alapján a Karinthy egy szabadelvű, elfogadó közeg, a tanárok talán pont azért mertek tiltakozni, hiszen tudták, hogy a diákok és a szülők támogatják őket...


PROPAGANDA KERÜLT A BELÜGYMINISZTÉRIUM SZÜLŐI KÉRDŐÍVÉBE...

SZÜLŐ HANG ALAPÍTVÁNY
Szerző: SZÜLŐI HANG
2022.12.02.


A Belügyminisztérium kérdőíves felmérésbe kezdett, a „köznevelés helyzetének felülvizsgálata” kapcsán kérik a szülők véleményét. Üdvözöljük a párbeszéd lehetőségét, ugyanakkor értetlenül állunk a kérdőív utolsó kérdése előtt, amely nem csak nem felel meg a valóságnak, de erősen manipulatív is, és az egyébként is feszült oktatási légkörben alkalmas arra, hogy a tiltakozó pedagógusok ellen hangolja a kitöltőket: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?”

Ez a kérdés hazugságot tartalmaz, és nem lehet rá jól válaszolni. A pedagógusok – a szülőkkel és diákokkal közösen – nem csupán a bérezésük miatt demonstrálnak, hanem a közoktatás súlyos, rendszerszintű problémái miatt is, melyek veszélyeztetik az ország és gyermekeink jövőjét. A demonstrációkon a tanulók saját elhatározásból vesznek részt, önálló véleményüket képviselik, ezen jogukat az ENSZ Magyarország által is aláírt Gyermekjogi Egyezménye (12. és 13. cikk) rögzíti.

Azt javasoljuk a kérdőívet kitöltő szülőknek, hogy az utolsó kérdésre ne válaszoljanak, és a szöveges mezőben az alábbi választ adják, amit természetesen módosíthatnak és kiegészíthetnek a személyes tapasztalatok és problémák leírásával.

Utolsó kérdésük hazugságokat tartalmaz: a pedagógusok – a szülőkkel és diákokkal közösen – nem csupán a bérezésük miatt demonstrálnak, hanem a közoktatás súlyos, gyermekeink és az ország jövőjét veszélyeztető rendszerszintű problémái miatt is, melyek kialakulásáért Önöket terheli a felelősség. A demonstrációkon a tanulók saját elhatározásból vesznek részt, önálló véleményüket képviselik, ezen jogukat az ENSZ Magyarország által is aláírt Gyermekjogi Egyezménye rögzíti (12. és 13. cikk). A demonstrációk azt a célt szolgálják, hogy végre Önök is észrevegyék azokat a problémákat, amelyeket a pedagógusok, szülők és diákok is évek óta hangoztatnak. A hazugságok terjesztése morális vétség, kérjük, hogy a jövőben tartózkodjanak a hasonló viselkedéstől, és oldják meg a magyar közoktatás súlyos válságát!

Szülőként a pedagógusokkal és diákokkal közösen az alábbiakat követeljük: 

1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

Kérjük a szülőket, hogy hívják fel a hazugságra szülőtársaik, ismerőseik figyelmét is!

A 9 pontos követeléslista részletesebb magyarázata itt olvasható. Aki kíváncsi arra, hogy a szülők és pedagógusok tapasztalatai alapján mik a magyar közoktatás valódi problémái, nézze meg a Szószóló a gyerekekért összegyűjtött tapasztalatait.

A felhívást támogatja: Szülői Hang KözösségSzülői Összefogás KözösségMagyar Anyák.

A Szülői Hang Közösséget az oktatási kérdések iránt érdeklődő önkéntes szülők hozták létre. Oktatási rendszerünk gyermekközpontú, szakmai alapokon nyugvó megújítására törekszünk, és aktív részvételünkkel képviseljük a szülői szempontokat a közoktatást érintő témákban. Ha szeretne értesülni híreinkről, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre vagy csatlakozzon csoportunkhoz.

ITT OLVASHATÓ

„ELNYOMNAK, MINT EGY CSIKKET” – A MINISZTERELNÖK ROKONSÁGÁT EMLEGETIK ÁLLAMI BERUHÁZÁSOKON KISEMMIZETT ALVÁLLALKOZÓK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2022.12.01.


Pár hete megírtuk, hogy Tatabányán feljelentették az alvállalkozói, Pécsett pedig szerződést bontott a megrendelője a tendernyertes építőcéggel, az Octopus Invest Kft.-vel. Cikkünk megjelenését követően özönleni kezdtek az alvállalkozók panaszai: kiderült, hogy még számos más állami beruházás és alvállalkozó építőipari cég érintett. Egyikük elmondta, az elején azzal biztatták, hogy a fővállalkozónak biztos politikai háttere van, közvetlen kapcsolattal az Orbán családhoz, majd amikor fogyni kezdett a pénz, a TEK-kel fenyegették meg. Több vállalkozás becsődölt, akadt olyan cégvezető, akinek az egészsége is ráment a pénzügyi vitára. A károsultak Orbán Viktor miniszterelnök rokonságát sejtik a sokszoros tendernyertes fővállalkozó mögött, az érintettek és a miniszterelnök sajtófőnöke megkeresésünkre nem cáfolták a vélekedést.


Országszerte több városban is feljelentették alvállalkozói az Octopus Invest Kft.-t, miután a cég szerintük nem fizette ki nekik az elvégzett munkáért járó összegeket különböző állami beruházásokon. Az egyik a tatabányai katolikus gimnázium építése volt, a másik a pécsi tűzoltóságé, majd emellé sorakozott fel több folyamatban lévő építkezés...

MEG KELLENE SZŰNTETNI AZ ÜZEMANYAG-ÁRSAPKÁT, S KOMPENZÁCIÓT ADNI A SZOCIÁLISAN RÁSZORULÓKNAK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.12.02.


„Nem tartanám ördögtől valónak, ha a kizárólag a kiskereskedelmi árak szabályozásában gondolkodni képes kormány végre önkritikát gyakorolna, s hétfőtől megszüntetné az üzemanyag-ársapkát... Ezzel megszűnhetnének az ellátási zavarok, visszatérnének a magyar piacra az üzemanyag- nagykereskedők” – fejtette ki a Hírklikknek Holoda Attila, hozzátéve: „a kormány és a gazdasági észszerűség, belátás azonban eléggé két különböző dolog”. Az energetikai szakértő szerint az ársapkának köszönhetően jelentősen megnőtt állami adóbevételekből kompenzációs mechanizmust kellene kidolgozni a rászorulók számára, de borítékolható, hogy a magát előszeretettel családbarátnak beállító kormány ezt nem fogja meglépni.


Egyre jobban kezd elege lenni a magyar lakosságnak abból, hogy már-már a „szocializmus” időszakát idéző áruhiányokkal kell szembesülnie. Ezek az ellátási zavarok szinte kizárólag azokat a termékeket érintik, amelyekre a kormány ársapkát húzott, azaz amelyek árát maximálta, rögzítette. Ezek közül jelen pillanatban a legrosszabb a helyzet üzemanyag-fronton: már nem csak a kis magánkutaknál, de egyre gyakrabban a nagy hálózatok töltőállomásain – sőt, már a MOL-kutaknál is – szinte mindennapos jelenséggé vált, hogy nincs rögzített árú benzin és dízelolaj, de már az is, hogy a piaci áron kínált üzemanyagokért is folyik a harc. Ahol van, ott kígyóznak a sorok, de sokszor sok-sok kilométert kell megtenni, mire olyan kutat talál az autós, ahol tankolni tud, s azt is gyakran csak korlátozott mennyiségben.

A kormány is kezdi felismerni, hogy ez így nemigen mehet tovább. Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel az élen már többen utaltak arra, vagy egyenesen ki is mondták: lassan elérkezik az ársapkás árak felszabadításának az ideje. Gulyás például a szerdai kormányinfón azt ecsetelte, hogy addig lesz hatósági áras, azaz ársapkás itthon a benzin és a dízel, amíg az olajtársaság biztosítja az ellátást. Mint a HVG írta, hétfőn még azt lehetett tudni, hogy a kormány szerint január elseje után szűnhet meg a 95-ös benzin és a dízel ársapkája, ha nem zavartalan az Oroszországból érkező kőolajellátás, és ha a Mol Dunai Finomítója nem tud folyamatosan működni (megjegyezzük, egyelőre nem tud – a szerk.). Az olajipari cég a lap megkeresésére a többi között úgy reagált, hogy február 5-e után – amikor az orosz gázolaj eltűnik az európai piacokról – negatív következményekkel kell számolni, s „az ellátásbiztonság visszaállítása érdekében vissza kell építeni az üzemanyag importot, ami két-három hónapot vesz igénybe". Ebből nem nehéz kiszámolni, hogy már most lépnie kellene a kormánynak...

AZ ÉS 2022/48. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: Élet és Irodalom
2022.12.02.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István
Sikertörténet

A visegrádi együttműködést mi egy harmincéves sikertörténetnek tekintjük, mondta múlt csütörtökön Kassán, a Visegrádi Négyek találkozóját követően. Közismert szerénységéből fakadóan nem tette hozzá, hogy az ő személyes sikertörténetéről van szó, hiszen ezt a bulit az ő legjobb tudomása szerint ő maga hozta össze, ő tartja működésben, és ő is fogja elhantolni, ha itt lesz az ideje. (Az idő egyébként elérkezett, viszont kapkodásra semmi szükség, a dolgok akkor is kiforogják magukat, ha mi magunk nemigen rúgkapálunk, ám ezt Kassán nem tartotta szükségesnek elmondani.) További figyelemre méltó megállapításait nincs módunk méltatni e helyt, pedig volt belőlük egypár. Mi vagyunk az egyetlen ország Európában, amelynek egyszerre két migránsválsággal kell megküzdenie, mondta többek között. Vagyis az oroszok elől menekülő ukrán = migráns, viszont eszerint az oroszok elől Nyugatra menekülő magyarok ugyancsak migránsok voltak. Más kérdés, hogy az ilyen ügyek kezelésének adekvát módszere akkor még nem állt rendelkezésre, azt is őneki kellett kidolgoznia. Kapjon a migráns két jókora sallert, és zavarják haza, egyszerű ez, mint egy pofon.

V4-ügyekben mindig is kezdeményező és kreatív szerepet iparkodott játszani, más kérdés, hogy ilyen irányú törekvéseit partnerei nem feltétlenül díjazták. 2002 elején a négyek akként határoztak, hogy az unió bővítésével kapcsolatos álláspontjukat közös miniszterelnöki sajtótájékoztató keretében Budapesten hozzák nyilvánosságra, ám ez végül elmaradt. Azért maradt el, mert ő a megbeszéltnél három nappal korábban kiállt a világsajtó elé, és az általa közös akolba képzelt négy ország álláspontját tartalmas trónbeszéd keretében tárta a világ elé.Tovább

A szerző további cikkeiKovács Zoltán
Majd akkor

Kardos G. György-emlékest
„A zsenik a zseniket fel szokták ismerni”

Úgy tartják, hogy egy ember akkor hal meg igazán, amikor utoljára mondják ki a nevét. Kardos G. György nincs elfelejtve, még akkor sem, ha az elmúlt évtizedekben kevés szó esett róla. Idén lett volna kilencvenhét éves, de immár kerek negyedszázada nincs köztünk a XX. század egyik legnagyobb magyar írója, aki olyan korszakos művek szerzője, mint az Avraham Bogatir hét napja, a Hová tűntek a katonák?, A történet vége és a Jutalomjáték. Mély emberismerete és -szeretete nemcsak a regényeiben, de a napi- és hetilapokban közölt publicisztikáiban is megmutatkozott. Az író-újságíró, dramaturg alakját közeli barátja, Spiró György, a kései pályatársak közül Benedek Szabolcs és Kácsor Zsolt, valamint Vári György kritikus idézte meg november 22-én az Írók Boltjában megtartott Kardos G. György-emlékesten.

A beszélgetésről készült felvételt meg lehet nézni a YouTube-on az Írók Boltja csatornáján.Tovább

A szerző további cikkei

Vitray Tamás
Kellene egy kis foci is
(Egy tévénéző óhaja)

A szerző további cikkeiSzőnyei Tamás
Fellazul-e?
A kémelhárítás provokatív akciói a budapesti brit és amerikai nagykövetség ellen a hidegháború időszakában

Verekedést kezdeményezni. Légzőszerveket irritáló port szórni szét. Látványosan igazoltatni. Eljárás alá vonni. Egyebek között ilyen módszerekhez is folyamodtak a magyar belügyi szervek, hogy elrettentsék az embereket – főként a fiatalokat – a nyugati külképviseletek felkeresésétől, legyen szó könyvek, újságok kölcsönzéséről, ingyenes füzetek elhozásáról, filmek megtekintéséről vagy épp vízumkérelmek beadásáról. A változatos formákat öltő intézkedések egyöntetűen az úgynevezett imperialista ideológia és fellazítási politika elleni küzdelmet szolgálták.Tovább

A szerző további cikkeiGyörgy Péter – Kőrösi Boglárka
A vidéki múzeumok jövőjéről

V I S S Z H A N G

Jeszenszky Géza
Antallról, ismét

A szerző további cikkei

P Á R A T L A N

msz
ÁTALAKUL

A szerző további cikkei-y -n

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

A szerző további cikkei

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/48. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.12.02.


F E U I L L E T O N

Halász László
Változásaink és a korszellem

I N T E R J Ú

Várkonyi Benedek
„Az agy nagyon könnyen befolyásolható”
Interjú Somogyi Péter agykutató biológussal
K R I T I K A

Huszár Ágnes
Tárgyilagosan a tébolyról

► Kováts Eszter: Genderőrületek Németországban és Magyarországon. Napvilág Kiadó, 2022, 400 oldal, 3900 Ft

Az oktatás szabadsága elleni támadások száma is eltérő. Németországban ez alig megy túl az újságok véleményrovatában megjelenő morgolódásoknál a túl sok “genderprofesszor” ellen. Magyarországon viszont a kormánypártiak 2018-ban elérték a társadalmi nemek tanulmánya című mesterképzés megszüntetését, függetlenül attól, hogy ez a döntés ellentétes az Alaptörvénnyel, amely garantálja a tudományos vélemény szabadságát. Kováts Eszter könyve arról győz meg bennünket, a genderellenesség nem egyszerűen téves hiedelmeken alapuló nézetrendszer, amely ellen racionális érvek sorakoztathatók fel, hanem az emberekbe beépült, érzelmileg átélt populista világkép szerves része.Tovább

A szerző további cikkei

Erdős László
Szereti Ön az állatokat?

► Péntek Csaba: A hamburgered ára. Luna Blanca Könyvműhely, Bu­dapest, 2022, 224 oldal, 5390 Ft

A szerző, aki nemrég még maga is húsevő volt, sokak számára kínos témához nyúlt, könyve mégsem lesz kellemetlen egyetlen olvasó számára sem. Péntek Csaba nem prédikál, nem ítélkezik, nem győzköd az igazáról, és még csak nem is siránkozik. A hamburgered ára tulajdonképpen beszámoló egy személyes utazásról, amelynek elején a szerző egészségügyi gondjai miatt kezdi el csökkenteni húsfogyasztását. Az út végére pedig nemcsak egészségesebb emberré válik, hanem boldogabbá is, aki az állatokat társainak, önmagát pedig a Föld bolygó egyik polgárának (és nem uralkodójának) tartja.Tovább

A szerző további cikkei

Gyürky Katalin
„Felette nagy titok ez”

► Ketten egy új könyvről – Csehov: A szerelemről és más történetek. Válogatta és fordította Morcsányi Géza. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 338 oldal, 4499 Ft

Csehov, miközben folyamatosan a szerelmi érzéssel operál, tisztában van vele, hogy a szerelemről mindeddig „egyetlen elvitathatatlan igazságot mondtak ki, mégpedig, hogy »felette nagy titok ez«” (283.). S mivel ezt igen jól tudja, ez a megfejthetetlenség nemcsak a szerelmes hőseinek okoz főfájást, hanem az erről értekező szerzőnek is. Aki, miután A szerelemről Aljohinjával kimondatja, hogy „ha egy magyarázat érvényesnek látszik valamely esetre, már nem érvényes tíz másikra, és szerintem a legjobb minden esetre külön magyarázatot keresni, anélkül, hogy általánosítani próbálnánk. Minden egyes esetet, ahogy az orvosok mondják, individualizálni kell” (uo.), orvos végzettségű íróként – bár a megfejtés továbbra sincs a kezében – egy természettudós analitikus képességével képes elénk tárni az individualizált eseteket.Tovább

A szerző további cikkei

Kácsor Zsolt
Kortársunk, Csehov

► Ketten egy új könyvről – Csehov: A szerelemről és más történetek. Válogatta és fordította Morcsányi Géza. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 338 oldal, 4499 Ft

Morcsányi csak az 1883-1900 közötti évek terméséből válogatott, de például az 1885-ös esztendőből, amikor Csehov mintegy 80 (!) novellát írt, egyetlen darab sincs a kötetben. Ezt nem azért mondom, mert probléma, hanem éppen ellenkezőleg: számomra az a nagyszerű ebben a válogatásban, hogy egy új, modernebb Csehovra látok rá, aki Morcsányi újító nyelvi ereje révén válik a „kortársunkká”.

Miben rejlik ennek a válogatásnak az újdonsága és izgalmassága? Nemcsak abban, hogy hitelesen visszaadja a mai magyar olvasónak, hogy Csehovot milyen társadalmi problémák izgatták, s mik voltak azok az „örök kérdések”, amelyeket egy szerelmi kapcsolatban lényegbevágónak látott (függetlenül attól, hogy férfi-nő vagy férfi-férfi szerelemről van-e szó, e kötetben ugyanis az utóbbira is találunk példát, lásd: Nagyszombat éjén). Hanem abban is, hogy Morcsányi finoman ugyan, de radikálisan belenyúlt a szövegekbe, s teletűzdelte olyan XXI. századi nyelvi fordulatokkal, amik közelebb hozzák hozzánk Csehovot és remekül megformált alakjait.Tovább

A szerző további cikkei

Széplaky Gerda
Godot vár?

(Szabó Károly: Várni, Art9 Galéria, a kiállítás december 9-ig tekinthető meg.)

A mostani, különösen letisztult – egyszerű állítást evidens gesztusokkal megfogalmazó – projektben Szabó felszeletelte a betonkenyeret. Pontosabban minden egyes kenyér közepéből kivágott egy szeletet, és abba belegravírozta a várni ige egy-egy ragozott alakját – kijelentő, feltételes és felszólító módban. Így 18 szelet kenyér állt elő, amelyeket posztamensekre installált, s melléjük, a földre helyezte a cipók kettéhasított darabjait. A megtört kenyér a kereszténységben a feltámadó Krisztus testének allegóriája. A várni valamely igealakjával feliratozott kenyérszelet viszont éppenséggel a feltámadás elmaradására utal.Tovább

A szerző további cikkei

Perneczky Géza
Alkotóelemük a csend

Ha beletekintünk Verebics Katalin művészetébe, és – ne adj’ isten – az a benyomásunk támad, hogy egy forgószél tölcsére lehet az, ami a szemünk előtt ragadja most magával a képmotívumokat, akkor azt is könnyen megállapíthatjuk, hogy ezek az egymást tépő és szabdaló, vagy egymásra torlódó és meglepő formákba összeakadó törmelékek nem abból származtak, hogy egy település romjait emelte a vihar a magasba, hiszen oszlopok, gerendák vagy bútordarabok helyett csak emberi testrészeket látunk, igen, főleg női testrészeket, amiknek a közelébe sodródva, vagy szorosan rájuk tapadva visz magával a szél kendőket és hímzett párnákat, kinyílt kagylókat meg combokon feszülő fekete harisnyákat, és még olyasmit is, mint ami dallamosan fodrozódó trombitaszóra emlékeztethetne, fehéren fodros, gyöngéden hullámzó körgallérokat.Tovább

A szerző további cikkei

Csengery Kristóf
Kapcsolódások

(Kapcsolódások. A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye – Zeneakadémia, november 24.)

Évtizedeken át hallgattam budapesti koncertjein, és persze lemezeken is a francia-ciprusi zongoraművész, Cyprien Katsaris játékát, és az igazat megvallva produkcióinak minden mutatós, vonzó vagy akár hódító jellegzetessége ellenére sem voltam soha egészen biztos abban, hogy virtuozitásában jelen van a liszti transzcendencia vagy a heroizmus mozzanata. Inkább úgy éreztem, ő is egy az ünnepelt „Liszt-virgások” közül – hajdan a Zeneakadémián zongorista berkekben így nevezték azokat különösebb szellemi mélység nélküli Liszt-előadókat, akik jó gyorsan tudtak Lisztet játszani.Tovább

A szerző további cikkei

Báron György
Tükörjáték

(Veszélyes lehet a fagyi. Magyar film. Rendező: Szilágyi Fanni.)

Ikertörténet a Veszélyes lehet a fagyi, mint volt Enyedi debütáns tündérjátéka, Az én XX. századom. Ismerős dramaturgiai séma, két egypetéjű ikerlányról, akik merőben ellentétes utat járnak be. Az egyszerű szövésminta, amely a tükörjáték szabályait követi, csábítana a felszínességre, ám az egyszerűség Szilágyi filmjében erénnyé lesz: áttetszően tiszta narratív struktúrát eredményez. Lányi Zsófia mértanian megszerkesztett forgatókönyve, amely a filmidő felénél kesztyűként kifordítja a történetet, hajlékonyan játszik a kétféle nézőponttal.Tovább

A szerző további cikkei

Molnár Zsófia
Agytorna

(Nick Payne: Inkognitó, Pesti Színház, október 22.)

A cselekményt, vagy inkább helyzeteket nem érdemes itt tovább boncolgatni, mert azzal csak óhatatlanul leegyszerűsítenénk és igazságtalanul közhelyessé degradálnánk őket. Kár is túlagyalni, mert nem az a lényeg, amit a szerző elmesél, hanem ahogyan meséli: ugrásokkal, kihagyásokkal, kitérőkkel, visszakanyarodásokkal, helyenként kellemesen morbid humorral (lásd: az agytolvaj professzoréknál velő lesz vacsorára), szerteágazó barázdák mentén, amelyekből a liquor a végén mégiscsak egy helyre csatornázódik.Tovább

A szerző további cikkei

Végső Zoltán
Szóljon a cimbalom!

(Tárkány Trió: A cimbalomprímás – Fonó, 2022)

A cimbalomprímás egyértelműen forrásértékű mű, olyan, amilyet ma egy, a hangszere iránt elkötelezett zenész létrehozhatott. Sok mindent átad a zenekultúra feledésbe hajló fejezetéből, a hallgatót hangulatok ragadják meg, azonosságokra és különbözőségekre lesz figyelmes, és bár a lényegében ciklussá összeálló anyag bizonyára sikeresen bemutatható koncertkörülmények között is, összességében sugárzik belőle a spontaneitás ereje; érezni, hogy bárhol, bármikor érvényesen előadhatóak a számok ebben a felfogásban.Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
Mennybe mennek

(Händel: Theodora – Warner, 2022)

Ami Lisette Oropesát és Theodorát illeti, enyhe, de nem különösebben fájdalmas a csalódás. A lényeg nem sikerült, az a húzás, ami valaha John Eliot Gardinernél bevált a Theodorához időben egyébként elég közel álló másik oratórium, a Salamon lemezfelvételekor. A lényeg, ha jól értem, az lett volna, hogy egy némileg idegen hangszínt és hangképzést kevernek a régi zenészek közé, egy vibrátóban gazdagabb hangot, ami jelzi, hogy ez a nő más, ez az alak hangban is elválik a környezetétől. Oropesa ugyan leválik a többiekről, de nem ragyog eléggé, nem ragyog annyira, hogy rögtön értse az ember: ez valami ős-Turandot, aki meglátja, a mennyek kapuján néz be, és mást sem akar, mint Theodora után masírozni a boldog lelkek közé.Tovább

A szerző további cikkei

Grecsó Krisztián
Tanult parasztok

(„Miért van az ökrök orrában karika?”, „Szántás”, videók Sahin Gábor csatornáján, YouTube, 2022. okt. 27.)

Azok a fiatalok, akiknek van ökrük, lovuk, birkájuk, kecskéjük és így tovább, felveszik magukat, mert tudják, hogy egzotikus tevékenységet végeznek, hogy különcök, mások, és erre büszkék. A paraszti élet a végletekig kemény fizikai munka, a kert meg a jószág felelősség, és nem vár, sohasem vár, szóval van is mire büszkéknek lenniük, de az öntudat narrálása szerintem nem csak a lehetőség hozzáférhetőségével magyarázható. Igaz, hogy a mobiltelefon a tehenet is felveszi, de biztos vagyok benne, nem azért rögzítik az emberek, hogyan élnek mellettük az állatok, miként lehet ökörrel vontatni vagy szántani, mert olyan mozgókép még nincs.Tovább

A szerző további cikkei

Károlyi Csaba
Olvasóország

(Élt egyszer egy Olvasó, #24 Nádas Péter: Évkönyv, Mészáros Márton és Neszlár Sándor beszélgetéssorozata)

A sorozatban Mészáros Márton és Neszlár Sándor beszélget mindig egy-egy műről, legutóbb Oravecz Imre 1972. szeptember című nagyszerű kötete volt terítéken. A bevezető szolgálati közleményben elhangzik, hogy a leghallgatottabb eddig a Szabó Magda Az ajtó című regényéről szóló rész volt, de közelít hozzá az Utas és holdvilágról szóló. Megtudtam, ebben a hónapban elérték az ezres hallgatottságot. Persze tisztában vannak vele, hogy ha valaki csak éppen belehallgat, az is egynek számít, és avval is, nem attól függ, melyik részt hányan hallgatják, hogy az mennyire jó, hanem attól, hogy miről szól.

I R O D A L O M

Kiss Noémi
Holle anyó, gyere le az égből

Anyám adventkor vette elő a könyvet. És mikor elővette, mi, gyerekek holleanyóztunk. Holleanyó azt jelentette, a könyvről felszáll a plafonra a vastag por. Száll, mint a hópihe. Ez egy évben csak egyszer fordult elő velünk, mindig ugyanakkor, ugyanabban az órában, felkelés és ajándékozás után. Különben a lapok folyton téli álmot aludtak a könyvespolcon. Hárman a testvéreimmel körbeálltuk anyut, letettük egy szűk, apró dohányzóasztalra a könyvet, és lefújtuk a port. Egyszerre együtt. Viharos, örvénylő fújással. Ez volt a születésünk napja, havazott a meleg szobában.Tovább

A szerző további cikkei

Jenei László
„A lány a dupla randiról”

Azzal, hogy nézem, hogy beszállnék, én is csalok, kurválkodnék? Ráadásul egy ilyen rémesen hazai kontextusban? Idevetve a bűzbe, koszba, a rendellenes sötétségbe, az áldozat belenyugvásának botrányához asszisztálva. Egyelőre, ma még, nem. Megvolt ugyan a dupla randi, de semmi érdemi nem történt, nem folytunk bele visszafordíthatatlanul egymás életébe. Talán nem ott kellett volna találkoznunk – úgy látszik, ez a mai nap a rosszul választott helyszíneké. Bent a hegyek közt, közel az északi határhoz, ahol – és ezzel mindnyájan tisztában voltunk – az ország legszegényebb emberei élnek, zsákfalvakban, elhagyott szellemházakkal teli településeken, veszélyes nagyközségekben. Ezt találták ki a lányok, legyünk ott, távol a vizslató tekintetektől. Bent a hegyek közt, ahová szörnyen felhasadt utakon lehet csak eljutni, rengeteg életveszélyes kanyar után, egy hosszan elnyúló, egyenes útszakasz végén: a régi kúriában kialakított és működtetett panzióban. Az étteremmel kapcsolatban ne legyenek nagy elvárásaink, mondták a lányok.Tovább

A szerző további cikkei

Beck Tamás
Sötétség

Talán az a baj, hogy Anna látóterével együtt tudatállapota is egyre jobban beszűkül. Magára kell vonatkoztatnia azt a szóösszetételt, hogy gyengénlátó. Behatóan megismerkedett az emberi szem felépítésével, tűrhetően beszéli már az orvosi latint. Persze ki tudja fejezni ő magát csoda szép magyar nyelven is. Cukorbetegség. Retinaleválás.Tovább

A szerző további cikkei

Kutas József
Tündöklő baglyok lobbanása

Etike, akinek kiskorában ráült mellére a ludvérc, hajlamos rossz napjaiban égő testrészeknek látni a közönséges természeti jelenséget, a szikrakő és a tapló szülöttét; s amikor sikoltozva, kóchaját tépve megkezdi ámokfutását, bizony, nemcsak az ijedőseknek szorul össze a szívük, mert Etike hangjára az erdő, az ég, a patak lényei is felelnek. Ő képes beszélgetni a Holddal, és a Hold néha hallgat rá, elhesseget egy villámot a falu feje fölül, ami alulról sárkánynak látszik, és megtiltja a denevéreknek, hogy a házak között vacsoráljanak, terített asztalnál.Tovább

A szerző további cikkei
Gellén-Miklós Gábor
Ne legyen a fény

Gellén-Miklós Gábor
És merre, milyen ajtón át

Ozsváth Zsuzsa
Kutyák

„MOST KIDERÜL, HOGY KINEK VAN GERINCE” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2022.12.01.


A TARTALOMBÓL:

– Most kiderül, hogy kinek van gerince – Nagy Ervin a filmes feketelistáról, a leporolt jediköpenyről, Zámbó Jimmyről és arról, hogyan lehetne rábírni a kormányt, hogy javítson az oktatás és az egészségügy állapotán. Interjú

– A vidéki kocsmák mint politikai hatásközpontok – Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke a jövőről, a vörös színről, a lila hagymás zsíros kenyérről és az éjszakába üvöltött Bella ciaóról. Interjú

– Nem hagyják unatkozni az exminisztert – Kásler Miklós miniszterelnöki biztosként több mint másfél milliót keres, emellett tiszteletbeli elnök is

– Nem változnak a Liget-projekt tervei – Megjelent a sajtóban, hogy Lázár János vidékre vinné a Közlekedési Múzeumot és újraterveztetné a Nemzeti Galériát. Mi igaz ebből?

 „A ruha maradt meg, ami rajtam volt” – Babos László festőművész a régi autóját bütykölte, amikor belobbant az autó, azután az egész ház, és a teljes életmű leégett. Nála jártunk

– Lázár János szűkebbre szabja az új kabátot – A beruházások átütemezése mellett mintha hátország építésébe is belefogott volna a miniszter

– Eléri-e a pénzromlás mértékét az idei nyugdíjemelés? – A kormányzati ígérgetések ellenére nem kizárt, hogy az idei évben végrehajtott emelések mértéke jóval kisebb lesz, mint az éves infláció nagysága

– Nehézsúlyú üzletemberek, fekete öves hadakozók – Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Csák János után újabb nehézsúlyú üzletembert hozott be a kormányába Orbán Viktor. A kormányon belüli konfliktusokat jártuk körül

 India kelletlen hallgatása – Az ország a háború mielőbbi befejezésében érdekelt, és nem Oroszországot tartja első számú szövetségesének

– Piros lap – Eltiltás és súlyos büntetés vár a tiltakozó iráni focistákra

– Ha törik, ha szakad: Skócia kiválna az Egyesült Királyságból – A brit kormány retteg attól, hogy újabb függetlenségi népszavazást engedjen Skócia számára

– Tél a fronton – Fázni fog az ukrán lakosság, de az orosz katonáknak sem lesz melegük

– „Egy kis sötétség igazán nem olyan nagy teher” – A kárpátaljai magyarság életét is megkeserítik az áramkimaradások, de nem akarják többen elhagyni az országot emiatt

– „Sosem tudhatod, mikor jön egy rakéta” – Ötödik alkalommal tért vissza Ukrajnába Hajdú D. András, hogy megmutassa a világnak az oroszok okozta valós és lelki sebeket. A fotós a legerősebb élményeiről mesélt Helyzet-Kép rovatunkban

– Takarító nő – északi fényben – Finn napló, háború árnyékában (2.)

– Ezt Thomas Mannért! Ezt pedig Picassóért! – Százhúsz éve született a zseniális magyar filmes, Pressburger Imre

– Veszélyeztetett faj – Perrel folytatódik a Gellért-hegyi sikló szövevényes ügye

 Gyilkos roncsok – Az európai vizekben sok ezernyi hajóroncs alussza örök álmát. A belőlük szivárgó mérgek pedig még évszázadokig pusztíthatják a tengeri élővilágot

 Már nem szökik tovább – Eltörlik a szökőmásodpercek intézményét, de miért fontos ez?

– „Nem akartam letagadni a színeket” – A Larry című film rendezőjével, Bernáth Szilárddal beszélgettünk a borsodi szegénységről és a tehetségkutatókról is. Interjú

– Tippek karácsonyra (1.) – Összeszedtünk néhány friss könyvet, amelyet jó szívvel ajánlunk a karácsonyfa alá

– Búcsú a szőke óriástól – Csapó Gábor nem csak kivételes sportolói pályafutásával vívta ki egy ország megbecsülését

Publicisztika:
– Reichert János: Sajtószabadságról, jogállamról ma
– Szerető Szabolcs: Függő játszma – Álláspont
– Verebes István: Harminckét évünk elszelelt
 Gaál Antal: Olyan, mintha…
– Nagy Attila Tibor: Dollárok a Fidesz szolgálatában – A NER uralma alatt
 Koncz Tamás: Jól vagyunk, jól vagyunk
– Albert Enikő: Legyen szívetek! – Akadálypálya
– Híd Jenő rajzol: Mesterterv
– Szenczi Tóth Károly: Xmas
– Pethő Tibor: Sapka és szalonna – Ószleng
– N. Fejérváry Gergő: A szőlő és bor tanítása a vigasztalásról – Ásó, kapa, uzsonnabor
– Ficsor Benedek: Eurovíziót Katarnak! – Szotyola
 Puzsér Róbert: Öltözködési tanácsok Varga Judit stílusnagykövetté válásához
 Marabu: Sálak

Kritika:
– Elementáris erővel – Larry

Időgép történelmi mellékletünk

– Fagy apó és „mesebeli Jézuska” – A szocializmusban a Szovjetunió tag- és csatlós államaiban is történtek kísérletek a keresztény ünnepek – Mikulás és karácsony – átalakítására

– Horthy Miklós az alternatív valóságban – Ungváry Krisztián Kiugrás a történelemből című kötetéről

– Külön világok – Két szilveszter négy évtized eltéréssel (1931 és 1973), a közös bennük Németh László, aki írótársaival közösen búcsúztatta lakásán az óévet, illetve Illyés Gyula, aki mindkét alkalommal ott ünnepelt

– Egy kép anatómiája: Kivonulás Vietnámból

– Talált tárgy: Musicalrevízió

Olvasni ünnep – A Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének melléklete

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)
Szerző: Magyar Narancs
2022.11.30.


A SZERK.


A SZERK.
Ki pápább a pápánál?

Róma messze van. Székesfehérvártól különösen. Persze, mi nincs messze Székesfehérvártól? A kérdés ugyan költői, mégis lenne egy tippünk.

A SZERK.
A mocsár

Noha a magyar köztársasági elnök fix időpontú, konkrét eseményre – a november 26-i Grain from Ukraine (Gabona Ukrajnából) program miatt – utazott Ukrajnába, látogatásának értékelésekor ez a tény a legmellékesebb.PUBLICISZTIKA

VÁRHEGYI ÉVA
Pancserek viadala
Kamatháború a kormány és a jegybank között

Ha Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a múlt kedden kellően bátor lett volna, akkor – maga mögött felsorakoztatva Matolcsy Györgyöt, Varga Mihályt és Orbán Viktort – kijelentette volna: ezt alaposan elkúrtuk. Ehelyett kamatháborút indított a jegybankkal.

EGOTRIP

EGOTRIP
Cseresnyési László: Nyelv és neurózis
Minden másképpen van

Ez az írás nem vitacikk. Ahhoz ugyanis, hogy Szécsi Noémi nemrég megjelent ego­tripjével (lásd: O tempora, o mores!, Magyar Narancs, 2022. november 17.) értelmesen vitatkozzak, pontosan értenem kellene, hogy mi az ő álláspontja a trágársággal kapcsolatban. Nem mindig tudom azonban, hogy mi az, amit ironikusan mond, illetve mi az, amit az írásában szó szerint kell érteni.

OLVASÓI LEVELEK

Olvasói levelek 2022/48.

Olvasói levelek az Ez már az ítélet és a Telefonszex c. írásokhoz kapcsolódóan.

BELPOL

INTERJÚ
„Maga a rendszer is bántalmazza a gyerekeket”
Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány volt vezetője, tanácsadója a gyermekvédelmi rendszer hiányosságairól

Ha a kormány elkezdené most önteni a pénzt a gyermekvédelmi rendszerbe, akkor is hosszú évekbe telne érdemi változást elérni. Gyurkó Szilviával egyebek mellett arról beszélgettünk, hogy miért káros, ha a kormány használni kezdi a „gyermekjogok” kifejezést.

GYENGÍTÉS HELYETT MEGERŐSÍTETTE A KISKERESKEDELMI LÁNCOKAT A KORMÁNY
Szalámivég akciósan

A kormány meghirdette, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem 50 százalékát hazai irányítás alá kívánja vonni. Ez nem sikerült, viszont a helyzet rosszabb, mint valaha – és nem a multik fölénye a legnagyobb baj.

VESZÉLYBEN A TAHITÓTFALU KÖRNYÉKI ERDŐK?
Sámán, ne építgessé’ mán

A Dunakanyarban „szabadparkot” létesítene többek között sámánelvonulások, dobszakkörök céljára egy vállalkozó. A telek Natura 2000-es területen van. A beruházás legnagyobb ellenzője a szintén helyi érdekeltséggel rendelkező Császy Zsolt, a hajdani Sukoró-ügy egyik szereplője.

KÜLPOL

MI VÁR KATARRA A FOCI-VB UTÁN?
Száz év előre és hátra

A világbajnokság körüli visszásságoknak se szeri, se száma: a katari uralkodói családnak korrupciót, a munkavállalói és az emberi jogok sárba tiprását, a demokrácia semmibe vételét hányják a szemére. Ám a dohai vezetésnek nem a rossz sajtója miatt fő leginkább a feje. Regionális hatalmi harcok, gazdasági átrendeződés, munkátlan generációk okoznak hosszú távú gondokat az országban.

ZENE


KORMÁNYZATI NEMTÖRŐDÖMSÉG NYOMASZTJA A KLASSZIKUS ZENEI ÉLETET
Nincs meg a közös hang

Nem érkezett meg az előadó-művészeti többlettámogatások fele-kétharmada a zenekarokhoz, jövőre pedig egy fillért sem kapnak a tao kiváltására létrehozott juttatásból. A minisztérium hallgat, de miért is csinálna bármit, ha nem lát felelős stratégiát a másik oldalon, s nem kell szembenéznie a szakma képviselőinek egységes fellépésével?

INTERJÚ
„Néha elő is kell adni”
Csach Gábor – Kinopuskin

Az idén 35 éves zenekar az újhullámos, funkos, jazzes zenéjével a kilencvenes évek egyik legjobb alternatív produkciója volt, olykor-olykor mostanában is fellépnek. A zenekar vezetőjével arról beszélgettünk, hogyan lettek az ország legjobb funkyzenekara, miért hagyták abba a csúcson, számított-e, hogy Balassagyarmat fideszes polgármestere lett.

MI A KOTTA?
Tragikus múzsák

Klasszikus zenei programajánló a 2022/48. hétre

KÖNYV

KÖNYVMELLÉKLET
A múlt se lesz jobb, a jövő se volt az

Minimum tizenegyes! A Magyar Narancs irodalmi sikerlistája – magyar irodalom

KÖNYVMELLÉKLET – INTERJÚ
„Hedonista szerzetes vagyok”
Kun Árpád író

Tartalmaz önéletrajzi elemeket is a Takarító férfi című legutóbbi regénye, de nagy szerepet kap benne a fantázia. A Norvégiában élő szerzővel autofikcióról, alkati szemlélődésről, idegenségérzetről, szociális segítő munkáról, férfiszerepekről, meg persze a varázslatos norvég tájról is beszélgettünk.

KRITIKA

KÖNYVMELLÉKLET – KRITIKA
Rosszkor, rossz helyen
Tabán – fényképek, történetek

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.

KÖNYVMELLÉKLET – KRITIKA
A lágerek szabadsága
Visky András: Kitelepítés

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

KÖNYVMELLÉKLET – KRITIKA
Hálásan köszöni
Darvasi László: Az év légiutas-kísérője

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

KÖNYVMELLÉKLET – KRITIKA
A fekete hús történetei
Havasréti József: Terepmunka

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

KÖNYVMELLÉKLET – KRITIKA
Fiatalon Európában, öregen Afrikában
Mohamed Mbougar Sarr: Az emberek legtitkosabb emlékezete

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

KÖNYVMELLÉKLET – KRITIKA
Mindenkibe szerelmes
Dave Grohl: A történetmondó. Emlékek életről és zenéről

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

KÖNYVMELLÉKLET – KRITIKA
Trójai ló a szív
Raphael Bob-Waksberg: Aki még romjaidban is szeret

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Túlélték magukat
Ian Gittins: Depeche Mode – Hit és rajongás

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

FILM
Bocs, idézet
Maria Schrader: Azt mondta

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

FILM
Madarász, madarász!
David O. Russell: Amszterdam

Vincente Minnelli, George Cukor, Mike Nichols – pár név azok közül, akiket hagyományosan színészek rendezőjének (actor’s director) szokás nevezni.

SZÍNHÁZ
Lelkünk mosóteknője
Bíró Bence: magyartenger

Aki járt a kilencvenes években a Balaton-parton, az pontosan ismeri azokat a meggypirosra festett, dög nehéz strandszékeket a szőlőlugas alatti fagyizó teraszáról.

KIÁLLÍTÁS
Nosztalgia nélkül
Kádár-kocka

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

INTERAKTÍV


Egy hét kultúra 2022/48.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/48.

Rövid hírek: T. Rex, arany, mandula...

Snoblesse Oblige 2022/48.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2022/48.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Fiú a mennyből

Meghal az iszlám világ emblematikus intézménye, a kairói vallástudományi egyetem (Al-Azhar) vezetője.

VISSZHANG: ANIMÁCIÓS FILM
Fura világ

Durva papírra nyomott, filléres kalandtörténetek világa elevenedik meg a Disney leg­újabb animációjában.

VISSZHANG: FILM
The Woman King – A harcos

Régimódi történelmi akciófilm, mai kérdésekre hangolva.

VISSZHANG: KÖNYV
Búvárkodás haladóknak

Ferencz Mónika második verseskötete a bátran eklektikus megszólalásmód miatt olyan, mint egy nagyon erős első kötet.

VISSZHANG: KONCERT
Az Észt Filharmónia Kamarakórusa

A hatvankilenc éves Tõnu Kaljuste tényleg úgy fest, mint Roxfort egyik tekintélyes tanára.

VISSZHANG: LEMEZ
Bruce Springsteen: Only the Strong Survive

Elő­for­dul, hogy egy idősödő rocksztár azért készít feldolgozáslemezt, hogy alkotói és identitásválságát leplezze.

VISSZHANG: LEMEZ
Daniel Avery: Ultra Truth

A brit DJ-producer bő egy évtizede készíti elektrohatásokból és technominimalizmusból építkező, míves szerzeményeit.

VISSZHANG: TÁNC
Sweat Baby Sweat

Jan Martens 2011-ben készült előadása ma is progresszívnek számít.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
„Töretlenül büszke”

Pallag Márton színész

FILM

TÉVÉSMACI
A baboroszlán

Amikor Sztupa és Troché az elhagyott fát keresték, Sztupa – nem lévén semminemű érintettsége a fa történetében – még a szokott alaposságánál is jóval keményebben tolta.

TUDOMÁNY


INTERJÚ
Csak a magyar és a szlovák között választhattak
Tyekvicska Árpád történész a felvidéki népszámlálások tanulságairól és a losonci zsidóság sorsáról

„Az ember akkor nyilvánít őszinte véleményt, ha bizalma van abban, aki kérdezi, és átlátja a nyilatkozata következményeit” – mondja a Nógrád Megyei Levéltár volt vezetője, aki szerint egy-egy impériumváltás után ezért fordulnak meg a nemzetiségi arányok.

A FÖLD ÉS NÉPE
Sok jó ember

Földünk népessége 2022 novemberére meghaladta a 8 milliárd főt. Hogyan lettünk ennyien, megállítható-e az utóbbi kétszáz év rohamos növekedése, és mennyien férünk el a bolygón?

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
A világ legrégebbi desszertje

Ünnepi gerslipuding

ÉTEL, HORDÓ
Horgásztanya

Étteremkritika

ÉLETTARTAMRÉS, INDEXÁLÁS ÉS KORSPECIFIKUS NYUGDÍJELOSZLÁS

KÖZGAZDASÁGI SZEMLE
Szerző: SIMONOVITS ANDRÁS
2022 OKTÓBER


A nyugdíjak eloszlása minden tb-nyugdíjrendszer fontos jellemzője. Az életkor szerinti eloszlás különösen fontos, mert az idősebb nyugdíjasok nem tudják olyan könnyen kiegészíteni jövedelmüket, mint a fiatalabbak. Az induló nyugdíjak adott eloszlása esetén két tényező sajátosan befolyásolja a már megállapított nyugdíjak eloszlását: 1. az indexálás típusa; 2. az élettartamrés (milyen mértékben csökken a mortalitás a kereset függvényében). A jelen cikkben egy olyan modellt állítunk fel, amelyben az induló nyugdíjak keresetarányosak. Megmutatjuk, hogy a feltételes átlagnyugdíj–életkor függvény alakja az 1. és a 2. tényező viszonyától függ.* Journal of Economic Literature (JEL) kód: H55.


Bevezetés

Mivel a kötelező nyugdíjrendszer egyik legfontosabb feladata az időskori szegénység kiküszöbölése, ezért a nyugdíjeloszlás a nemzetközi szakirodalom egyik legfontosabb kérdése volt és maradt. Témánk szempontjából különösen érdekes a nyugdíjeloszlás életkor szerinti vizsgálata. Az 1. ábrán bemutatjuk, milyen hihetetlenül szóródnak (és éppen ezért kétes értékűek) a fiatalabb és az idősebb nyugdíjasok relatív jövedelmi helyzetét mutató arányok.

Például néhány évvel ezelőtt a statisztika szerint Lengyelországban és Magyarországon alig volt különbség a fiatalabb és az idősebb nyugdíjasok jövedelme között, Csehországban, Németországban és Svájcban az utóbbi jelentősen elmaradt az előbbitől.

A magyar nyugdíjak eloszlását módszeresen elsőként Martos [1994] és Major– Martos [2000] vizsgálta – elsősorban a keresetek eloszlásának függvényében. Akkoriban a nyugdíjrendszer erősen degresszív volt, viszont a már megállapított nyugdíjak követték a béreket, ezért nem kellett megkülönböztetni az induló és a már megállapított nyugdíjakat. Mivel a magyar induló nyugdíjak egyre inkább keresetarányosak, a már megállapított nyugdíjak viszont árkövetők, ma már a kor szerinti megkülönböztetés elengedhetetlen. E tanulmányban a keresetarányos és részlegesen bérindexált nyugdíjrendszerre szorítkozunk, amelybe szélső esetként a tiszta árindexált nyugdíj is belefér.

Egyéni szinten az induló nyugdíjak a korábbi keresetektől függnek, valamint – párhuzamos életkereseti pályákat feltételezve – a nyugdíjazás éve előtti keresetdinamikától. Magyarországon a már megállapított nyugdíjak – a 2000 óta érvényes részleges, majd 2010-től teljesen elmaradt bérindexálás miatt – leszakadnak a bérektől (Simonovits [2018]). Társadalmi szinten azonban egy jelentős ellentendencia hat: a kisebb keresetű/nyugdíjú emberek gyorsabban halnak meg, mint a többiek, emiatt alakul ki az úgynevezett élettartamrés...