2020. július 12., vasárnap

A MAGYAR NEORASSZIZMUS

NÉPSZAVA
Szerző: TAMÁS PÁL
2020.07.11.


Az etnikai önképek mostanában Magyarországon egészében nem erősödnek. De a csoportok a sokszínűségnek egyre inkább tudatában vannak. Ugyanakkor ma nincs demonstratív egymásnak feszülés, s bár vannak erősödő „magyar” szélsőségek, a többség hangulataikból politikai programokat nem gyárt. A kasztok magyar világa nemcsak a roma mozaikból áll, de pillanatnyilag leginkább mégiscsak azokból határozódik meg.

Három felfogás
A modern magyar roma-kutatás legalább három felfogásra bomlik. Az első, a pécsi Forray R. Katalin által jelzett nézet szerint markánsan formálódnak roma középrétegek. Sőt, Forray középosztályról is beszél. Én itt óvatosabb lennék. A roma továbbtanulók zöme felsőbb szakiskolákon, technikumokban, talán főiskolákon, s nem klasszikus egyetemeken tanul. Általában nagyobb családi, közösségi támogatásra is szükségük van, tehát, ha csak a közösségeken belül számolunk, kényszerűen egy viszonylag szűk rétegből nőnek tovább. 

Emellett a felsőbb fokozatokon továbbtanulók többsége nő. Mindez nem jelenti, hogy a képzettebb hálózatok nem bővülnek, de a 90-es évek filantrópiájában ezekből elképzelt roma felvilágosító politikai elit egyelőre automatikusan nem nő tovább. Valószínűleg ehhez a falusi társadalomban több férfi, s köztük több civil vezető, jogász, pap kellene. 

A második, egyébként leginkább kiterjedt felfogás liberális. Itt nem elméletről, hanem a 2000-es évek gyakorlatáról van szó. Ezekben az években, Magyar Bálint minisztersége alatt terjedt ki leginkább a különböző romapolitikák egész csokra. Ezek együtt az utolsó évtizedek legradikálisabb roma emancipációs politikáit produkálták. Itt most a pozitív és negatív mintákat részletesebben bemutatni nem tudjuk, de hatásuk máig velünk maradt. 

S végül van egy harmadik, a roma hagyományokra, kulturális mintákra összpontosító értelmezés. Egyes esetekben ez értékeket, a nemzeti mintákra való koncentrációt jelent. S ehhez megoldásként nem az integrációt – esetenként akár erőszakos megoldásokkal –, hanem ellenkezőleg, saját intézmények védelmét rendeli. Eszerint az elkülönülő roma iskolákra, kulturális műhelyekre büszkének kellene lenni. S ameddig és amint lehet, azokat védeni kell(ene). Hiszen itt vannak igazán sikeres intézmények, mint a Gandhi Gimnázium is. S ilyen volt a már nem működő szolnoki szakiskola is...

MÉSZÁROS LŐRINC ELÁRULTA, MENNYIBŐL GAZDÁLKODIK A PUSKÁS AKADÉMIA

HVG
Szerző: HVG.HU
2020.07.12. 


A nemrég véget ért első osztályú labdarúgó bajnokságban bronzérmes lett a Puskás Akadémia. A klubelnök Mészáros Lőrinc azért büszke a sikerre, mert több saját nevelésű játékossal érték el a harmadik helyet. Az üzleti életben is elkerülte a kudarc a felcsúti milliárdost: termőre fordult a 2Rule.

Hosszú interjút készített Szöllősi György a Nemzeti Sport főszerkesztője Mészáros Lőrinccel, aki többek között a Puskás Akadémia csapatát működtető alapítványnak az elnöke. Szöllősi szerint nagyon ritkán ad interjút Mészáros, de most sikerült. Az persze egészen biztosan nem nehezítette meg a feladatot, hogy a Nemzeti Sport jelenlegi főszerkesztője volt a Puskás Akadémia egykori kommunikációs igazgatója, illetve a sportújság korábban Mészáros lapja volt, amíg be nem olvadt a KESMA-ba.

A Puskás Akadémia a nemrég véget ért bajnokságban a 3. lett, ezzel kapcsolatban Mészáros elmondta, hogy rengetegen gratuláltak neki, köztük NB I.-es klubvezetők,

Kubatov Gábor, Leisztinger Tamás, Garancsi Pista, Végh Gábor.

A Mezőkövesd elnöke, Tállai András viszont nem.

Szöllősi közbevetésére, hogy az elmúlt években azonban rengeteg külföldi és máshonnan igazolt játékossal volt tele a Puskás Akadémia felnőttegyüttese Mészáros azt mondta, hogy azért különösen büszke az eddigi legnagyobb sikerükre, a nemzetközi szereplést érő bajnoki bronzéremre, mert részben saját nevelésű, rendszeresen játszó futballistákkal érték el. (A Tranfermarkt.de szerint jelenleg 26 játékosa van a csapatban, ebből 11 külföldi játékos - a szerk.)

Az interjúból kiderült, hogy

a Puskás Akadémia NB I.-es csapata egy évben mintegy 10 millió euróból, vagyis uszkve 3,5 milliárd forintból gazdálkodik,

bár a klubelnök hozzátette, hogy ebben a még korosztályos csapatokban szereplő, de már profi szerződésű többtucatnyi akadémista játékos fizetése is benne van. Csak összehasonlításképpen: a most az első osztályból kiesett többszörös bajnok Debrecen éves költségvetése 1,2 milliárd forint volt...

SZABAD SZEMMEL - A VÁLASZTÁS MEGMUTATJA, MENNYIRE ERŐS AZ ILLIBERALIZMUS KÖZÉP-EURÓPÁBAN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.07.12.


CNN 

A lengyel elnökválasztás mai, 2. fordulójában az dől el, merre menjen a mélyen megosztott ország: az európai-stílusú liberális demokrácia, vagy netán a még tovább tekintélyelvűség felé. A varsói kormány a melegjogok és a bírósági reform ügyében összeütközött az EU-val, mert annak vezetői úgy ítélik meg, hogy a PiS politikai ellenőrzés alá helyezi az igazságszolgáltatást, továbbá aláássa a jogállamot. Úgy hogy a szavazás kimenetelének jelentősége messze túlnő az ország határain. Az előrejelzések rendkívül éles küzdelmet ígérnek. 

Duda a konzervatív, nagyrészt vidéki bázist igyekezett megszólítani, amikor a hagyományos katolikus értékekre hivatkozott és a népszerű társadalmi juttatását fenntartását ígérte. Ugyanakkor azt állította, hogy szavait kiragadták az összefüggésből és elferdítették, amikor azt idézték tőle, hogy a melegjogok ideológiaként rosszabbak a kommunizmusnál. Ám egy kisebbség nézeteit nem lehet rákényszeríteni a többségre. A kihívó varsói polgármester ezzel szemben azért tartja különösen fontosnak a választást, mert szerinte a Jog és Igazságosság kisajátítja a hatalmat és a kulcsintézményeket támadja. Úgyhogy olyan elnökre van szükség, aki segít helyreállítani a jó viszonyt Brüsszellel, de kész vétózni, ha a kormány beletapos a jogállamba. 

Buras, az Európai Külkapcsolati Tanács nevű elemző intézet varsói irodavezetője úgy gondolja, hogy győzelme esetén Duda marad az eddigi "bólogatójános". De Brüsszel megpróbálhatja jobb belátásra bírni Varsót a pénzen keresztül. Ám az idáig bátorságot merített Orbán Viktor mind inkább autoriter politikájából, abból, hogy Budapest szembemegy az unióval. A Német Külkapcsolati Tanács szakértője ezt azzal toldja meg, hogy ha nem változik a hatalmi felállás, az ország az EU-ban továbbra is a partvonalon kívül reked, nem tudja érvényesíteni teljes súlyát. Gerald Knaus, az Európai Stabilitási Kezdeményezés elnevezésű agytröszt elnöke szerint azonban a szavazás fordulópontot hozhat. 

Traskowskinak átkozottul nehéz dolga lesz ma, mert a gazdaság idáig prosperált és népszerűek a reformok. Az az érv is hat, hogy fenn kell tartani a jó együttműködést a kormány és az elnök között. A meleg jogok ügyében elhangzott éles szavak az ún. csendes többség mozgósítására szolgálnak. Duda javára szólhat az is, hogy ilyenkor szabadságra megy a tehetősebb városi lakosság, amely inkább az ellenzék mellett áll. Viszont még nem tudni, mennyire befolyásolja a részvételt a vírus, meg azt sem látni, hogy mennyire mozgósítja a jogosultakat a meleg vita. 

A liberális lengyel elnökjelölt bízik abban, hogy meg tudja fordítani az ország konzervatív sodródását – írja az erősen konzervatív brit újság, de gyorsan hozzáteszi, hogy a küzdelem csupán az utolsó pillanatban dől el. A választás döntő lesz, mert megmutatja, mennyire erős az illiberalizmus Közép-Európában. Az előrejelzések szerint a különbség mindössze 1 %-os a két vetélytárs között. Ha Trzaskowski kerekedik felül, az véget vet a PiS győzelmi sorozatának, ami nagyban hozzájárult a térségben a populista árhoz. A Jog és Igazságosság, valamint a Fidesz egyre nagyobb aggályokat keltett a demokrácia állapota kapcsán, mivel mindkettő megpróbálja átírni az alkotmányos, illetve jogrendet. 

Sikereik nyomán egyre több szó esik arról, hogy mind nagyobb befolyásra tesz szert az illiberális és autokrata rendszer a régióban, és hogy a fertőzés átterjedhet Nyugatra is, szembe menve a bejáratott normákkal. Varsó igyekszik elfogadtatni Brüsszellel az igazságszolgáltatás átépítését, ám sok lengyel számára a reform derékba lövi a demokráciát. Épp ezért a Visegrád Insight folyóirat főszerkesztője szerint a polgárok ma valójában a PiS-ról mondanak véleményt, egyfajta népszavazás formájában. Mármint hogy a társadalom mekkora része adja áldását a hatalom központosítására. 

A tét hatalmas. Duda győzelmével a kormánypárt további három évet kap az ország átalakítására. Ha veszít, olyan elnökkel kerül szembe, aki a legtöbb kérdésben egészen más véleményen van.


A luxemburgi kormányfő úgy látja, hogy a gazdasági segélycsomag ügyében nem kellene forszírozni a jogállamisági kitételt, mert annak csupán a nagy bajban lévő olaszok és spanyolok innák meg a levét. Mármint ha elhúzódik a vita. Épp ezért Bettel szerint a demokratikus normák betartását a többéves közösségi költségvetés keretében lehetne/kellene számon kérni, a téma odatartozik. 

A 47 éves liberális politikus, aki 7 éve látja el tisztségét, keményen bírálta a takarékos négyeket is, mert úgy ítéli meg, hogy azok rövid távú haszonszerzésre törekednek, amikor az unió több évtizedre szóló program. Sőt, egyenesen őrületnek minősítette azt a követelésüket, hogy Rómát és Madridot ne ingyen juttatással, hanem kölcsönökkel húzzák ki a bajból, amikor mindkettő már nyakig el van adósodva. Mégis reméli, hogy a jövő heti csúcson létrejön a megállapodás, mert szolidaritás nélkül nem lehet előbbre jutni. Ugyanakkor meg kell tudni magyarázni az adófizetők számára is, hogy mire megy el a pénzük, és hogy a felhasználást miként ellenőrzik. 

Hogy Merkel miért egyezett bele Macron javaslatába, mármint hogy Európa nyúljon mélyen a zsebébe a koronavírus által leginkább sújtott államok megtámogatására, arra Bettel azt mondja, hogy azért, mert a kancellár rájött, hogy ez az egyetlen lehetséges út. Nem lehet elkerülni az újabb tartozásokat. Különben leszakadnak az olaszok és a spanyolok. Egyébiránt úgy ítéli meg, hogy a koronaválság során nem az unió, hanem a nemzetállami önzés mondott csődöt, mert az nem adott kellő felhatalmazást az EU-nak. Az országoknak azonban tanulniuk kell abból, hogy nem vezetett eredményre a külön út. 

A luxemburgi vezető, aki bejegyzett meleg házasságban él partnerével, nagyon kikelt az ellen, hogy a lengyel elnök nyíltan a homoszexualitás ellen uszít. Azt mondja, nem fogja elfelejteni Duda szavait, noha korábban az államfő az élettársával együtt meghívta Varsóba. Ám nem szabad tudomásul venni, hogy újra szalonképes legyen Európában a gyűlöletbeszéd. Mert akkor nyakunkon az értékválság.

„ORBÁN ÖSSZEKAPARHATJA A SAJÁT SZEMÉTDOMBJÁT"

HÍRKLIKK
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2020.07.12.


Miközben Magyarország elmúlt 30 éves történetének legsúlyosabb döntése előtt fog állni a következő időszakban, amely végérvényesen eldöntheti az ország jövőjét, a politikai közbeszéd – erről tudomást sem véve – arról szól, hogy éppen milyen hagymázas baromságot mondott Orbán a magyar ember archetípusáról, Kásler a 4.500 éves magyar múltról vagy Kövér az ellenzékről. Szigorúan megszabott szereposztás szerint.

Mindeközben Orbán olyan feltételekhez kötötte az unió költségvetésének és segélycsomagjának támogatását, amelyeket az EU nem fogadhat el. Vagy ha mégis, akkor ezzel a saját halálos ítéletét írja alá. A magyar miniszterelnök – 133 kötélen rángatott bábjának közreműködésével – egy olyan országgyűlési határozatot fog elfogadtatni, amely szerint, Magyarország csak akkor nem vétózza meg a költségvetést, ha a továbbiakban az EU nem köti jogállami feltételekhez a támogatási alapok elosztását, megszünteti a 7. cikkely szerinti eljárást Magyarország és Lengyelország ellen és a jövőben nem támogatja a civil szervezetek működését a tagállamokban. Ezeket a feltételeket az unió nyilvánvalóan nem fogadhatja el, hiszen ezzel saját létének értelmét ásná alá. Mert bár már az is szégyenteljes, hogy az elmúlt tíz évben nem csupán szó nélkül tűrte, hanem bőséges pénzesővel támogatta a magyarországi és lengyelországi diktatúra 2.0 kiépülését, és képtelen volt hatékonyan fellépni a burjánzó korrupció ellen, ha Orbán feltételeit elfogadja az unió, akkor szerződésben mondja fel mindazt, amiért anno az alapító atyák létrehozták ezt a közösséget.

Orbán viszont a lengyeleken kívül is találhat szövetségeseket a vétójához mindazokban az országokban, amelyek a orbáni úton indultak el, és amelyek tudják, hogy felettük is ott lebeg a 7. cikkely szerinti eljárás elindítása. Ilyen mindenekelőtt Szlovénia, amelynek elnöke Orbán hű tanítványa, a korrupciós botrányokon keresztül bukdácsoló J. Janza, de hasonló cipőben jár Szlovákia, Csehország, Románia és Bulgária is. Orbán tehát egyáltalán nem marad magára ebben a küzdelemben, amelynek végeredménye csakis az EU teljes lezüllesztése és szétesése lehet, amivel Orbán hatalmas szívességet tehet Putyinnak és Kínának is...

ÚJ, XXI. SZÁZADI NYUGDÍJRENDSZER KELLENE - A KISPÉNZŰ EMBEREK NEM TANÁCSOT, HANEM KALÁCSOT VÁRTAK

168 ÓRA
Szerző: SEBES GYÖRGY
2020.07.12.


Még mindig nem lenne késő, hogy a kispénzű nyugdíjasok egyszeri, körülbelül 20-25 ezer forint juttatást kapjanak – véli a szakértő, Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője. Úgy látja, a járvány utáni helyzetben joggal elégedetlen az idős emberek többsége. Sokuknak a megélhetése került veszélybe, a nyugdíjak között az utóbbi években kialakult egyre durvább különbségek miatt pedig nő a feszültség a társadalomban. Barát szerint alapjaiban kellene változtatni a rendszeren.

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést és a 13. havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosításokat is. Ez azt jelenti, hogy most már örülhetnek a nyugdíjasok?

Szerintem nem veti fel őket az öröm, mert az utóbbi években, és pláne az idén, sok mulasztást gyűjtött be a kormány. Tény, hogy 2021-ben várhatóan jobb helyzetbe kerülnek a nyugdíjasok, mint 2020-ban. Ez nem véletlen, mert várhatóan nemcsak a gazdasági mutatók lesznek jobbak, hanem választás előtt is állunk, amikor egy kicsit jobban odafigyelnek rájuk. Ami a költségvetést illeti, most különösen veszélyes vállalkozás a nyári – igen korai – elfogadása, hiszen hiányzik a tavalyi zárszámadás, és az idei vírushelyzet fel nem dolgozott gazdasági következményeinek számbavétele, ezek hatása. Persze a nyugdíjtörvényben előírt minden kötelezettség fedezetét betervezték, így a 13. havi nyugdíj egyheti összegét és a gazdasági-pénzügyi feltételek alakulásától függő nyugdíjprémium kifizetésére szolgáló céltartalékot is.

A jelenlegi helyzetben mit mutat, hogy egyetlen heti pluszt akarnak adni?

A 13. havi nyugdíj, illetve induló egy heti összege az én szememben szépségtapasz, feltételezhetően a választás hozta elő. Sajnos a korábbi években a különböző időpontokban nyugdíjba mentek között kialakult különbségek kezelésére nem alkalmas, továbbá csak minimálisan befolyásolja a nyugdíjak és a bérek viszonyát. Különösen azért, mert az elfogadott törvényben nincs kifizetési korlát, mindenki a saját nyugdíjának – tehát a milliós nyugdíjnak is – a meghatározott százalékát kapja. Ez pedig a nyugdíjak között – főleg a 2010 után kialakult, kialakított – egyre durvább különbségek miatt csak a feszültséget növeli a nyugdíjastársadalomban, ahol a többség az átlagnyugdíj összegét el nem érő ellátást kap. Korrektnek tartottam azt a felmerült javaslatot, amely szerint minden nyugdíjas az átlagnyugdíj összegét kapná meg, hiszen a 13. havi nyugdíj mögött elvileg nincs szerzett, illetve vásárolt jog. A kialakult és növekvő ellentmondások miatt nem zárom ki, hogy 2022 után finomítanak a jogosultság, illetve a kifizetés módszerén...


A TÖRTÉNELEM NEM A MÚLT, HANEM A JELEN, ÉS MOST LÁNGRA LOBBANTOTTA AMERIKÁT

TLDR BLOG / 444.HU
Szerző: plankog
2020.07.12.


Az amerikai feketék történetét végigkíséri, hogy egy-egy brutális gyilkosságot követő felháborodás indít el társadalmi változásokat. George Floyd halála előtt 65 évvel az ötvenes évek polgárjogi mozgalmait is egy iszonyatos gyilkosság indította be. A minneapolisi esethez hasonlóan pedig akkor is kulcsfontosságú volt, hogy az emberek a saját szemükkel látták, konkrétan mi történt.

1955-ben egy Emmett Till nevű 14 éves chicagói fekete fiú Mississippiben élő rokonaihoz látogatott. A nagyvárosi léthez szokott Till nem tudta, hogy az amerikai délen egészen más szabályok uralkodnak.

Barátaival betértek egy kisboltba a Money nevű településen, ahol épp egyedül dolgozott a 21 éves fehér eladónő, Carolyn Bryant. Hogy pontosan mi történt a boltban, az máig vitatott, de az biztos, hogy Till úgy szólt oda Bryantnek, ahogy az ötvenes évek vidéki Mississippijében elképzelhetetlen volt egy fekete fiú és egy fehér nő között. Egyes szemtanúk szerint illetlen megjegyzéseket tett, mások szerint ráfütyült, Bryant első vallomása szerint pedig meg is fogta őt.

Néhány nappal később a nő férje, Roy Bryant egy rokonával együtt felfegyverkezve megkereste Tillt. Elrabolták a fiút, összeverték és megcsonkították, végül fejbe lőtték és a folyóba dobták. Amikor megtalálták a holttestet, alig lehetett azonosítani. A helyi hatóságok szerették volna, ha az ügy gyorsan véget ér, és a fiút hamar eltemetik. Till anyja nem hagyta ezt. Kiharcolta, hogy a holttestet szállítsák haza Chicagóba. Eddigre országos nyilvánosságot kapott az ügy, a temetésen tízezrek vettek része. Az anya pedig úgy döntött, legyen nyitott Till koporsója, hogy mindenki lássa, mit műveltek vele. A képek bejárták Amerikát. A sztori addigra ismert volt, de egészen más volt látni a tizenéves fiú felismerhetetlenségig eltorzított holttestét. Éppen, ahogy egészen más volt látni a videót George Floyd haláláról, mint elolvasni az először megjelent, száraz rendőrségi hírt arról, hogy „egy férfi meghalt intézkedés közben”.

A két férfit a csak fehérekből álló esküdtszék nem találta bűnösnek. Egy évvel később, 1956-ban a Look magazin több ezer dollárt fizetett a tetteseknek egy interjúért – ebben pedig elismerték, hogy ők ölték meg a fiút, tudva, hogy még egyszer ugyanazért nem lehet perbe fogni őket. Carolyn Bryant évtizedekkel később bevallotta, hogy vallomásának azt a részét csak kitalálta, hogy a fiú megfogta volna.

A társadalmi változásokat viszont nem lehetett megállítani. Az elemi felháborodás a polgárjogi mozgalom egyik legfontosabb felhajtóereje lett. Ez volt az a mozgalom, ami a következő tíz évben a szegregált buszok bojkottálásán, Martin Luther King híres beszédein, a selmai meneteken és sok más akción keresztül, egyre nagyobb tömegeket megnyerve kiharcolta a törvényi szegregáció végét...


STIGMÁT VESZ MAGÁRA AZ A NŐ, AKI ÚGY DÖNT, NEM VÁLLAL GYEREKET

24.HU
Szerző: BODNÁR JUDIT LOLA
2020.07.12.


Rácz Laura Rebecca újságíró ez év tavaszán kutatást indított azzal a céllal, hogy megismerje és megértse azokat a nőket, akik úgy döntöttek, nem vállalnak gyereket – nem csak most, mert, mondjuk, még fiatalok, hanem soha. Ők a tudatosan gyermektelen vagy gyermekmentes, angol szóval childfree nők. A motivációik hátterének megismeréséhez a szerző egy online kérdőívet állított össze, melyre eddig több mint ötszáz válasz érkezett, e mellett személyes interjúkat is készített több mint egy tucat nővel és egy házaspárral, a kutatásról hamarosan egy könyvet is ír. Az eredményekről, a gyermekmentesség tabujáról, az érintetteket érő bántásokról beszélgettünk.

Benne van a pakliban, hogy a projektje már pusztán a téma miatt is indulatokat kavar. Tart ettől?

Simán megtörténhet. Ennél jóval kevésbé rázós dolgok is képesek hatalmas vihart okozni. De legalább beszélünk róla, és így lehetőség van megismerni ezt a jelenséget és azokat a nőket és az érveiket, akik úgy érzik, gyerek nélkül teljes az életük. Az értetlenséget, ítélkezést felválthatja a megismerés és ezáltal az elfogadás. Legalábbis szeretnék ebben hinni.

Hogy jött az ötlet, hogy a tudatosan gyermektelen nőket kutassa?

Egy személyes történetet mesélnék el, ami elég jól megvilágítja a motivációimat. Megismerkedtem egy sráccal, aki randira hívott, ami egész jól sikerült, nagyon szimpatikusak voltunk egymásnak. Már előzetesen felfedtük a kilétünket a másiknak, én is elolvastam az ő dolgait, és ő is elolvasott jó néhány cikket tőlem, és egy ponton felhozta, hogy az egyik cikkemet már csak sajnos későn olvasta el. Rögtön tudtam, mire gondol: a tudatosan gyermektelen nőkről szóló cikkemre, és meg is kérdezte, hogy ennek a projektnek én vagyok-e a főszereplője. És bár nem én vagyok a főszereplője, de ez a téma nőként és újságíróként is régóta foglalkoztatott, és valóban van egy személyes egybeesés is, hogy egyébként tudatosan gyermektelen nőnek vallom magam.

Pár éve megfogalmazódott bennem, hogy biztosan nem vágyom gyerekre, és ezzel rendben is vagyok.

De személyes szál nélkül is foglalkoznék ilyen témákkal, mert mindig is érdekeltek olyan társadalmi jelenségek, amelyekről nagyon kevés szó esik, tabusítva vannak, vagy olyan ismeretlen jelenségek, amelyeknek nagyon rossz a megítélése a többségi társadalom részéről. És sajnos, mivel a magyar társadalom nem annyira elfogadó, elég sok olyan téma van a listámon, aminek szeretnék utánajárni, mert ezekkel kapcsolatban iszonyú sötétség van egyes fejekben. A gyermekmentesség is ilyen. Egyszerűen csak érdekel, hogy kik ezek a nők, mert erről nem beszélünk, és nemcsak én, hanem a válaszadóim is fontosnak tartják, hogy kerüljön be a köztudatba a jelenség, és kiderüljön, hogy ők teljesen „normális” emberek. Tudni akartam, hogy mik a motivációik, milyen folyamatok előzték meg a döntésüket, milyen élethelyzetből jönnek, milyen életutakat jártak be...

FELCSÚTORSZÁG

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: ERI VIKTOR
2020.07.10....A Puskás FC nemzetközi szereplésével a páva széles közönség előtt teríti szét tollazatát. Mindenki láthatja a csodás pöttyöket, a lenyűgöző színeket. Az ügy már nemzetközi terepen is felvállalható. Legalább a kisorsolt ellenfelek országaiban leírják majd a klub múltját, meseszerű felívelését, és ha ezeket az újságírókat nem tévesztik meg, vagy nem jelentkezik a magyar kormány részéről valamelyik nemzetközi sajtófelügyelő tiltakozó olvasói levéllel előre, akkor az ottani gondolkodó ember csodálkozni fog.

Hogyan történhetett meg mindez Magyarországon? Milyen emberek lakhatnak ott, akik ezt az egészet végignézték? Akik vállrándítással elintézték, hogy a klubelnök gázszerelőből leggazdagabb lett közbeszerzésekből, mert a miniszterelnök barátja? Akiket nem hergelt fel, hogy a miniszterelnök háza mellé építettek egy stadiont állami pénzből? Akiket nem zavart, hogy a legtöbb állami támogatást a miniszterelnök 1800 fős településének futballcsapata kasszírozta, és aligha az utánpótlás fejlesztésére fordítja, hiszen légiósokkal játszik?

Ez egy büszke nép. A maga módján. Hőbörög, ahol nem hallják. Rázza oldalán a kardot, aztán kushad. De bátran kiáll az ellen, aki gyenge, vagy akiről tudja, hogy nem szól vissza. Csak akkor húzza be fülét-farkát, ha valaminek tétje van. Európában a legjobban viseli a korrupciót, ami elsősorban saját pénzének elherdálását jelenti, és legkevésbé érzékeny az emberi jogok csorbítására, amelyek megvédhetnék a hatalmasoktól. Nem kell ostor, magától hajtja igába fejét. Kiköveteli magának, hogy feudális rendszerben rendeljék mások alá. Így büszke. Pláne, ha még közben magasztalják is, hogy bátor.

Meresztik majd a szemüket, mert ilyesmit bizony csak sötét diktatúrákban visel kénytelen-kelletlen a nép. Arany vécékefe bármi más helyett. Bárhol máshol próbálnák ezt elképzelni, már a kitervelők fantáziája is elakadna a neveltetés és szocializáció építette erkölcsi falakon. Esetleg pislogva utánanéznek, hogy ez a Puskás nevű futballista tényleg ott születhetett-e. Vagy a környéken? És nem. De a neve odakerült. Jogilag biztos megkérdőjelezhetetlen módon, vagyis ki tudná megkérdőjelezni, csak éppen ez minden más szempontból aggályos és elítélendő. Idős emberektől elédesgetni egy alapvetően nemzeti, de legfeljebb kispesti értéket nem hőstett.

Az olasz miniszterelnök nem tette meg Volturara Appulát az olasz futball központjának, nem szerezte meg Paolo Rossi (vagy bárki más) névhasználati jogát hozzá. A korábbi brazil elnök, Lula imádja a focit, de nem vitte el a Pelé-múzeumot Caetésbe, pedig ott született.

Azt a nagyérdemű európai még csak nem is tudja, hogy ezen kívül is milyen machinációk folynak nap mint nap a felcsúti futball körül. Fogalma nincs róla, hogy a külügyminiszter (?!) a Real Madrid elnökével arról beszélget, hogy akkor a Real ifi eljön-e legközelebb is a felcsúti utánpótlástornára. És erről dicsekedve ad hírt az egyetlen sportnapilap online kiadása. A külügyminiszter az utánpótlástornáról tárgyal. Itt aztán még a sci-fi-rajongók is beadnák a kulcsot. De mi ebben a dimenzióban létezünk.

A Puskás Akadémia európai szereplése így válik egy nemzet bizonyítványává, elsősorban is erkölcsivé.


NEM EGY BŰZÖLGŐ KELETI DIKTATÚRA. EZ EGY ERŐS ÉS BÜSZKE EURÓPAI ORSZÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.07.11.


Minimum egy vödör jeges limonádéba mártott jó estét kívánok mindenkinek! Természetesen a limonádé tetszőlegesen behelyettesíthető bármilyen más nedűvel, senkinek a vallási érzékenységébe nem szeretnék beletiporni. Nem is keresgélem tovább az agyam hőségben megolvadt molekuláit, mióta az intellektuális kóma nem akadálya az életben maradásnak. Ma kezdjük kivételesen egy kis nemzetközi posványkapirgálással.

A minap, amikor Donald Trump nevű pojáca azon vicceskedett a radikális populista Fox News radikális populista riporterével, hogy kétségbevonta demokrata kihívója, Joe Biden szellemi képességeit (a legmagasabb világi hely legmagasabb rangú félhülyéje szerint ellenfele nem menne át azon a kognitív teszten, amin ő egyébként fantasztikus eredményt ért el), arra gondoltam, hogy ez vajon már az a szint, amit Tarlós István bácsi alkalmatlanozós, Fidelitas (apa csak egy van, höhö) és megafon és még egy kis extra alkalmatlanozás által megtámogatott kampánya képviselt? Arra jutottam, hogy sacckábé mindkettő ugyanaz a kretén, kontraproduktív prosztóság, viszont sehol nincs annak a K.W. Miller nevű független amerikai politikusnak a Twitter-huszárságához képest, aki egy kongresszusi székre pályázik, és ebbéli igyekezetében odáig fajult, hogy ezzel hozakodott elő a közösségi oldalon:

Beyonce még csak nem is afroamerikai. Csak megjátszotta, de most lelepleződött. Az igazi neve Ann Marie Lastrassi. Olasz. Ez a hazugság része a Soros-tervnek és a Black Lives Matter-mozgalomnak. Beyonce, figyelünk!

Ahogy a költő mondaná: nabazmeg. Ez ám a leleplezés, szerintem a Rémhírtévé is nyugodtan járhatna konzultációkra Millerhez, bár miután Hadházyék nemzeti manipulációs-álkonzultációs íveket gyűjtő akciójának lejáratási igyekezetében leleplezték, hogy a 24.hu újságírója egy postahivatalban lakik (!?!), nehéz lesz belátható időn belül erősebb tartalommal előállni. Szóval csak vigasztalni szeretnék mindenkit: az agyhalál nem ismerik határokat, ha azt gondoltuk, hogy csak minket ver az Isten és az ő haragja szellemileg alultáplált politikai elittel, akkor ezt felejtsük el. Még ebben sem vagyunk különlegesebbek, mint oly sokan mások...


Viszont a rossz hír az – bármekkora igény is volna rá, nem lehet ezt elviccelni -, hogy úgy tűnik, most már ez következik a pártállami manipulációs és álhírgyártó üzemeknél, ez a legújabb kijelölt közfeladat a szolgák és cselédek számára: odacsődülni független újságírók lakásához egy komplett tévéstábbal, zaklatni őket, hazudni róluk, a lakcímüket beolvasni élő adásban, a magánéletüket érintő szenzitív információkat kiteregetni, és így tovább. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerint keleti diktatúrákban támad a kormánysajtó ellenzéki újságírókat. (Szerintem különben a független újságírókat nem célszerű ellenzéki újságíróknak nevezni; a lakáj kiszolgálja az Orbánját, az újságíró végzi a munkáját, a hatalomtól és az ellenzéktől függetlenül.)

Najó, hát persze, hogy ez nem egy bűzölgő keleti diktatúra, ez egy erős és büszke európai ország, csak éppen a független sajtó áll a korlátlan demokratikus hatalom útjában. Valamiért. Nem pontosan értjük, hogy miért van ez így, hiszen velük, a hatalommal minden rendben van, tisztességesek, becsületesek, nem lopnak, nem hazudnak, csak értünk dolgoznak éheznek és fáznak, nincs takargatnivalójuk, akkor mi a faszért uszítják rá a gerincfogyatékos apparátusukat megfélemlítés céljából azokra, akik nem valamely párthoz, hanem a szakmájukhoz hűségesek? Hogy majd hátha elmegy a kedvük a tényfeltárástól? Hátha megijednek, hátha feladják? Hátha elfogy a bátorságuk is, hogy a NER számára kínos, mocskos, gennyes korrupciós ügyeket feszegessék? Akkor majd jobb világ lesz itt? Akkor majd megnyugszik a hatalommánia?

Dehogy nyugszik meg. Párhuzamosan megy a kifárasztás. Miután két ízben is zaklatták az újságírót és családját, szombat délben odapofátlankodik ugyanaz a médiaprostituált az elsősorban és mindenek előtt lejáratni szándékozott parlamenti képviselő házához, és beletenyerel az ebédbe. Igen, ez az a képviselő, akire Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság fideszes bábként funkcionáló elnöke kiváló időzítéssel, éppen az álkonzultációs ívek gyűjtésével egyidőben szabott ki 1 millió forint büntetést, mert szerinte jogsértően kezelte a kapcsolattartási adatokat ama aláírásgyűjtés során, ami azért indított, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Ja, és ez az a Péterfalvi, aki szerint egy újságíró családjáról, férjéről, magánéletéről információkat közölni azért nem jogsértő, mert az újságíró a közélet formálója. Világos...


ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR JAZZKIRÁLYNŐ ÉS A NÉMET ÍRÓFEJEDELEM – FÁBIÁN JULIRÓL ÉS GOETHÉRŐL SZÓLT A CSÜTÖRTÖKI ÖTÖS

KLUBRÁDIÓ
Szerző: WARHOLIK ZOLTÁN / KLUBRÁDIÓ
2020.07.11.  Minden porcikájában maga volt a Zene. 
  Egy füstös, érzéki hang, akit már két 
  hangból is fel lehetett ismerni. Fábián 
  Juli sajnos már csak fentről küldi 
  napsugaras fényét. Július 9-én lett 
  volna – még csak – 40 éves. Rá 
  emlékeztünk aznap, a csütörtöki Ötös 
  első órájában, majd új hangjátékunk 
  előzetesét kínáltuk Györgyi Anna 
  színésznővel.

  Fábián Juli hangja és zenei pályája 

  korszerű és időtlen. 

Sok pályatársa úgy tartja, hogy ez a hang nyugodtan szólhatott volna akár az 50-es évek amerikai füstös jazzkocsmáiban is, vagy egy régi recsegő szalagon. Valami olyasmit tudott, ami nagyon ősi, a jazz korszakának alapjait is jelenti.

Berki Tamás 2002-ben találkozott Julival. Mestere volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszakán. Akkor ő már 29 éve tanított, de azonnal felmérte, hogy egy istenáldotta tehetséggel van dolga. Juli hangjának hallatlan színei, dinamikája volt és hihetetlen ritmusérzék jellemezte. Egyetlen csiszolnivaló akadt rajta: kezdetben még nehezen engedte át magán a zenét, egyik lába mindig le volt szögezve. Sok munkába került, mire a másik lába is „elindult”. Mint majdnem minden zenésznek, neki is érzékeny lelke volt, úgyhogy nagyon megviselte, amikor egy zenészkollégája kritikát fogalmazott meg improvizációs képességeivel kapcsolatban. Berki Tamás műsorunkban is felidézte azt az egy mondatot, amivel Juliba optimizmust hintett: „Lehet, hogy ez a kolléga jól képzett muzsikus, de ne feledd Juli, hogy te egy zseni vagy, egy istenáldotta tehetség.” A 74 éves jazzmuzsikus bátran állítja, hogy Julinak e rövid életében is nagyon sok örömöt adott a pálya és boldog lehet mindenki, aki valaha csak dolgozhatott vele...

ITT OLVASHATÓ

CSABA LÁSZLÓ: A MOSTANI KRÍZIS NEM RENDSZERSZINTŰ VÁLSÁG, HANEM KIIGAZÍTÓ JELLEGŰ, SOKAKNAK CSÖKKEN A VAGYONA

168 ÓRA
Szerző: BONTA MIKLÓS
2020.07.11.


A kormányzat egymás utáni gazdaságvédelmi akcióterveivel az a fő gond, hogy soha nem derül ki, mennyire voltak eredményesek, mert utókalkuláció nem készül. Így azt sem lehet megtudni, hogy hol voltak elhibázottak az elképzelések – mondja Csaba László közgazdász akadémikus. A CEU és a Corvinus Egyetem professzora szerint a kisvállalkozók adóját azért emelik, mert a kormány az iparkamara ösztönzésére túlzottnak hiszi a kata kedvezményeit.

A CEU Határtalan tudás elnevezésű, tavaly novemberi rendezvényén nem tartotta kizártnak egy újabb gazdasági válság bekövetkeztét. Ilyenre gondolt, mint a mostani?

Ritkán fordul elő velem is, hogy belátható időn belül megvalósul a prognózisom, pedig nem tudtam, hogy mikor következik be, mekkora lesz, és azt sem, hogy mi fogja kiváltani. Azt is csak sejtettem, hogy nagyobb lesz a legutóbbi, 2008–2009-esnél. A vírusjárvány lehetett ehhez a válsághoz az utolsó csepp a pohárban. Pénzügyi tekintetben már beigazolódott a jóslatom, hiszen a vezető amerikai tőzsdeindexeknél 30 százalékot meghaladó visszaesés is előfordult. Most még nem tudjuk, hogy a válság lefutása V vagy U alakú lesz-e, ami korántsem mindegy. Az elemzők többsége szerint az Egyesült Államok gazdasága úgy viselkedik, mintha V alakú lenne a lefutás. De ez nem jelenti azt, hogy Magyarországon vagy például Németországban is hasonló jelenséggel találkozunk majd. A mostani krízis véleményem szerint nem rendszerszintű válság, hanem kiigazító jellegű, ami azt jelenti, hogy sokaknak csökken eközben a vagyonuk, a megtakarításuk, ahogy ez az 1930-as évek elején is előfordult.

Tanultunk az előző válságból?

Feltétlenül. A kormányok és a jegybankok most már tudják, nem érdemes kivárni, hogy a krízis elmélyüljön, ezért megelőző jelleggel „tűzoltó” rendelkezéseket kellett hozniuk. Így tett az amerikai és a német jegybank, illetve a kormány is, amikor nagymértékű, kiadásokat növelő intézkedéseket hozott. Különösen feltűnő volt az amerikai kormányé az állásukat elveszítettek számára fejenként kifizetett heti hatszáz dolláros segítségnyújtással, annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon tovább. Ez az összeg magasabb, mint az ottani minimálbér, így nem fordulhat elő ismét olyasmi, mint ami az 1930-as években megtörtént, amikor tömegek mentek tönkre, illetve éheztek...

AZ AIRBNB ÉS A NER

MÉRCE
Szerző: BÜTTL FERENC
2020.07.10.


Eljött az igazság pillanata, na jó, majdnem eljött az igazság pillanata.

Nem azért, mert a rövid távú szálláshely-szolgáltatás gyors növekedése vastagon benne van az ugyancsak meredeken emelkedő albérletárakban. Nem azért, mert az Airbnb típusú szállásadás gyors terjedése egész társasházakat tett átjáróházzá, zilálta szét a lakóközösségeket. Nem azért, mert súlyos környezetterhelés-növekedést okozott elterjedése, amit a helyben lakók viseltek el kompenzáció nélkül. Nem azért, mert valakinek szemet szúrt (GVH?) az az indokolhatatlan adóelőny, amely a piaci szereplőket helyzetbe hozta (átalányadózás: 38.400 Ft/szoba/év!!) az egyéb szállásszolgáltatásokat nyújtókhoz képest jövedelemtermelő képességben. Nem azért mert az MNB óvatos témafelvetése után (MNB Lakáspiaci jelentés) bárki komolyan fontolóra vette volna a befektetési célú lakóingatlan-vásárlás (javarészt Airbnb típusú üzemeltetés céljából történő vásárlás) korlátozását. Nem is azért, mert szabályozatlan lakhatási piacpárti és a zavarosban a (budapesti) felső-középosztály egy részét extra jövedelmekhez juttató rezsim már ne szeretné extra jövedelmekhez juttatni a budapesti felső-középosztály egy részét, és ezzel magához kötni a zavarosban megszerezhető extra jövedelem révén. Nem azért, mert a szabályozatlan piac önszerveződő szereplői szabályozni kezdték magukat, ugyebár. Nem azért, hogy hasonlóbb szabályozási (nem adó, hanem egyéb) feltételek mellett működjön az Airbnb kiadás és a szálló (hotel, motel, stb.) Nem azért, mert a lakhatási válság kárvallottjai – ezrek, sőt tízezrek politikai nyomás alá helyezték a kormányt (Parlamentet, Áder Jánost, whatever) és/vagy radikális lakhatási mozgalmárok Airbnb jelleggel kiadó lakásokat foglaltak volna el forradalmár jelleggel. (Ne legyünk igazságtalanok, a Lakásmeneten hallottam az „A lakhatás alapjog, Airbnb takarodj!” skandát.) És nem is azért, mert az ősszel a belső kerületekben és a fővárosban hatalomra jutott baloldal (részben bal) nekiment volna saját szerény eszközeivel igazságosságra, szolidaritásra és lakhatási válságra hivatkozva. (Oké, volt 2-3 hónap átadás-átvétel, aztán mire ocsúdtak(-tunk) nyakig álltunk a „maradjotthonban”, ne legyünk igazságtalanok újfent.)

Nem.

Hanem azért, mert a torta hirtelen kicsi lett: járvány – válság – nincs turista. Kicsi lett ahhoz, hogy a NER-tőke éhes szájainak is jusson és még a nemisbiztoshogyránkszavaz (sőt, legyen Karácsony) budapesti felsőközépnek (egy részének) is maradjon. Az éhes fiókák sivítása lecsapni késztette az anyasast (oké, ezt inkább ne vizualizáljuk, csak értsük). Legalábbis úgy tűnt. (Így tudd biztonságban a bizniszed Magyarországon…)...

NEM VICC: TIBORCZ ISTVÁN MEGUTÁLTA A KÖZPÉNZT, ÉS SZÁZMILLIÓK MENNEK VALLÁSOS KÖNNYŰZENÉRE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2020.07.10.


Portfolio.hu: Tiborcz István: A kritikusaimnak köszönhetem a legjobb üzleteket!

Orbán Viktor miniszterelnök veje, aki azután lett milliárdos, hogy feleségül vette Orbán Ráhelt, interjút adott a lapnak. Tiborcz neve akkor lett közismert, amikor a tulajdonában lévő Elios furcsa körülmények között nyerte el rengeteg magyarországi település uniós támogatásból megvalósuló közvilágítás-korszerűsítését, és a dologra már az EU csalás elleni hivatal is felfigyelt. A miniszterlenöki vő mostanában ingatlanbizniszben és turizmusban utazik, de úgy tűnik, hogy szégyellőssé vált. Nemrég ugyanis kiszállt egy olyan vállalkozásból, ami állami támogatást kapott, és most ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy “nem szeretnék egy olyan cégben tulajdonos lenni, amely közpénzeket nyer.”

Hvg.hu: Több százmillióval támogatja meg a kormány a vallásos könnyűzenét

A most megnyílt pályázati felületen keresztül százmillió forint fog jutni kezdő hangszereseknek, 300 millió a keretösszeg a profi zenészeknek, százmillió pedig a határon túli magyaroknak új hangszerek vásárlására. – jelentette be Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kultúráért felelős államtitkára.

444: Vádat emeltek a legismertebb kamupárt ügyben

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azzal vádol egy házaspárt, hogy kamupártra kértek állami támogatást a 2014-es országgyűlési választások kampányában, a vádirat szerint az így kapott támogatásból pedig 117 millió forintot költöttek el magáncélra. Az MTI tudósítása szerint a Seres Mária Szövetségesei elnevezésű pártról van szó.

Népszava: Még nem a magyar államé a trieszti kikötő

Egy év alatt sem sikerült lezárni a tranzakciót, ettől függetlenül a magyar állam csak tavaly 11,2 milliárd forintnyi eurót pumpált a fejlesztést megvalósító cégbe. Havonta ugyanis több mint hétmillió forintba kerül a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium által tervezett trieszti kikötő – derült ki a kikötő fejlesztésére létrehozott állami cég kormány.hu-ra feltöltött szerződéseiből. A dokumentumok szerint ingatlanbérlésből, tanácsadói szerződésekből és egyéb költségekből jön össze ez az összeg.

Index: Külügy: Túl kicsik a Honvédség gépei, ezért hozatták a Wizz Airrel a kínai védőeszközöket

Hivatalos válaszban közölte a magyar kormány, azon belül is a Külügyminisztérium, hogy miért a Wizz Air utasszállítóival, és miért nem a Honvédség teherszállítóival hozatták Kínából a koronavírus elleni védekezést segítő felszereléseket: Sokkal nagyobb mennyiségű áruról volt szó, mint azt a Magyar Honvédség repülőgépeivel el lehetett volna szállítani. A kormány megbízásából eddig 99 utat teljesítettek a Wizz Air gépei, amikért 7 milliárd forintot fizettek a légitársaságnak. A Honvédség Airbusai nem vettek részt a Kínából érkező eszközök szállításában.

A MI KIS CSALÁDUNK: A KORMÁNY GYÁRTAT MŰSORT MÉSZÁROS BEATRIX TÉVÉJÉRE

HVG
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2020.07.12.


Eddig 20 millió forintért szerződött le az Emmi egy olyan sorozat „elkészítésére”, amit a Life TV vetít. Az epizódok a minisztérium YouTube-csatornáján is elérhetőek, az első rész az előtt került fel oda, hogy a minisztérium szerződése hatályba lépett. A csatornát Mészáros Beatrix cége 2019-ben szerezte meg a fideszes médiaalapítványból, a vállalat 

rögtön 1,2 milliárdos bevételt csinált, igaz, ebből 900 millió forint szponzoráció volt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2020. májusában 9,6 millió forintért szerződött A mi kis családunk című dokureality filmsorozat elkészítésére – derül ki a tárca által nyilvánosságra hozott szerződéslistából. Az Emmi egyszer már kötött hasonló szerződést ugyanezzel a céggel (Preport PR Kommunikációs Kft.) 2019 decemberében a „Mi családunk értékközpontú családi dokureality filmsorozat elkészítésére”, akkor 10,4 millió forintért – a cím alapján lehet ugyanannak a sorozatnak az első évada.

A sorozat, illetve az Emmi szerződései azért érdekesek, mert a műsort az a Life TV vetíti, ami Mészáros Lőrincné Kelemen Beatrix televíziója...

A NER LOVAGOKON KÍVÜL, SENKINEK SEM JÓ A JEGYBANK KAMATCSÖKKENTÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2020.07.11.


„A baj az, hogy ez a dupla visszavágás nem logikus. Azt el tudom hinni, hogy vannak az országban olyan NER lovagok, akiknek ez jól jön. Ők már nagyon-nagyon sok pénzt kaptak és fognak kapni. De komolytalan azt gondolni, hogy ezzel a lépéssel a KKV-nak nyújtanak segítséget” – mondta Vértes András, a Gazdaságkutató Intézet elnöke. A GKI felméréséből pedig megtudhattuk, hogy Magyarországon jelenleg száznegyvenezer jövedelem nélküli foglalkoztatott van.

A kormánytól folyamatosan győzelmi jelentéseket hallunk, ami a koronavírus-járvány egészségügyi oldalát illeti. A gazdasági oldalról sem hallunk olyat, hogy gond lenne. Magyarul azok a jóslatok, amiket a GKI, vagy az a tizenöt közgazdász tett, s amelyek szociális válsággal fenyegettek, mintha nem jönnének be.

– Én nem teljesen így látom a dolgot. Először is, még nem láthatjuk, hogy mi lesz a valódi következménye annak, ami történt. Ez nem csak magyar sajátosság, az egész világon így van. Senki nem tudja, hogy lesz-e még második, meg harmadik támadás, vagy nem. Senki nem tudja azt sem, hogy úgy, ahogyan például Németországban, ahol nagy területeken hirtelen megbetegedtek, az milyen következményekkel jár. Magyarul: telis-tele vagyunk nem tudással, értve ezt mindenkire, a kormányra is. Ez most természetes. De mi, a GKI, csináltunk egy felmérést, amelyben azt mértük, hogy azok, akiket foglalkoztatnak, hogyan vannak állásban. Ebből kiderült, hogy hatvanhat százalékuk hagyományos módon dolgozik, húsz százalékuk, tehát nyolcszázezer fő távmunkában. Ami egy érdekes jelenség, mégpedig a jövőt tekintve. Azt gondolom, ez nagyon-nagyon jelentős elem lesz, a távmunka sokkal nagyobb szerepet fog játszani, mint az elmúlt időkben. Az is kiderült a felmérésünkből, hogy a nyolcszázezer ember jelentős része szeretné is ebben a formában folytatni a munkáját. Ez újfajta gazdasági fejlődési vonal lesz. A fennmaradó, mintegy száznegyvenezer ember pedig ugyan állásidőn van, de nem kap pénzt...

BŰNBAKKERESÉS HELYETT ÖNVIZSGÁLATOT - INTERJÚ PÓK ATTILA TÖRTÉNÉSSZEL, AKI VÁLLALJA SZABADKŐMŰVESSÉGÉT

NÉPSZAVA
Szerző: CSUNDERLIK PÉTER
2020.07.12.


Nemrég ünnepelte 70. születésnapját Pók Attila, a polgári radikalizmus és a bűnbakképzés történetének kutatója, az MTA Történettudományi Intézetének korábbi igazgató-helyettese, a Columbia Egyetem vendégprofesszora. A szabadkőművességét is vállaló történész beszél az önvizsgálat hiányáról, s hogy miért nem alakult ki nálunk a németországihoz hasonló történészvita.

Az 1990-ben megjelent, A magyarországi radikális demokrata ideológia kialakulása című könyvében a „szociológia első magyar műhelye”, a Jászi Oszkár nevével fémjelzett Huszadik Század című folyóirat történetét dolgozta fel. Jászit jobbról és balról is rengeteget támadták az elmúlt száz évben: a Horthy-korszakban az 1919-es proletárdiktatúráért tették felelőssé, a kora Kádár-rendszerben pedig „jobboldali elhajló”-ként az 1956-os forradalom szellemi előkészítésével vádolták meg. Önt mi vitte rá fiatal történészként, hogy a polgári radikálisokat kutassa?

1950-ben születtem, 1968-ban érettségiztem és kezdtem egyetemre járni (ELTE BTK), legtöbb közeli barátomat az 1960-as évek vége óta ismerem, a 68-as generáció tagjának érzem magam. Számos nemzedéktársamhoz hasonlóan gondolkodó értelmiségivé válásomat az 1968-as év tapasztalatai határozták meg. Akár Prágára vagy Párizsra, akár Németországra gondolunk, akkor nagy erővel törtek fel nehezen irányítható civil mozgalmak. Lehet emlékezni Havelre, Formanra vagy Kunderára, ha rendíthetetlen ballibek vagyunk és lehet emlékezni a Mao-Marx-Marcuse „szentháromságra”, anarchiára, szabadosságra, terrorizmusra, ha a jobboldalhoz tartozunk! Engem a baloldal lehetőségei és korlátai érdekeltek 1968 eseményeiben, ugyanúgy mint a magyar politikai gondolkodás történetében. Még az egyetem előtt figyeltem fel irodalomtörténész apám révén a Magyar századforduló című könyvre, mivel szerzője, a baloldali szociáldemokrata Horváth Zoltán (a Népszava egykori főszerkesztője - a szerk.) apám barátja volt. Ebben a könyvben találkoztam a gondolattal, hogy a baloldal nemcsak marxistákból áll, nemcsak ők lehetnek progresszívek, hanem az úgynevezett polgári baloldal is. Felfedeztem, hogy létezik szocializmus-kritikus baloldal is, a Huszadik Század folyóirat és köre kiváló példa rá. Apámmal, valamint Pamlényi Ervinnel, a modern magyar történetírás és művelődéstörténet kiváló kutatójával, első főnökömmel, illetve Litván Györggyel beszélgetve kiderült, hogy senki se írta még meg e folyóirat történetét. Eleinte a folyóirat egész históriáját meg akartam írni, de aztán rájöttem, hogy az igazán érdekes kérdés az, hogy 1905–1906 táján miként vált a korábban afféle „vegyes felvágott” folyóirat határozott – általam radikális demokratának nevezett – ideológiájú lappá. Nem sokra becsülik ma ezt a polgári radikális/radikális demokrata értelmiségi csoportot, de nincs egészséges kulturális, tudományos, politikai élet hozzájuk hasonló értékőrző értelmiségiek nélkül, akkor sem, ha maguk többnyire sikertelenek a gyakorlati politikában, és nem egyszer dogmatikusak is. Hadd idézzem Jászi Oszkár 1931-ben papírra vetett gondolatát: „Egész civilizációnk jövője attól függ, hogy az emberiség képes lesz-e összhangba hozni Hegel és Marx rendkívüli erejű látomását arról, hogy mi van és mi volt, Rousseau és Kant mély erkölcsi tanításával arról, hogy minek kellene lennie.”...

MOSZATAPÁNK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.07.12.


Kásler sámán belenézett az üveggömbe ojtott asztrolábiumába, tizenkét miatyánk után megidézte Hermész Triszmegisztosz szellemét, suttyomban elmondta Albertus Magnus varázsigéit, és meglátta a kopár afgán hegyek között minden magyarok négyezerötszáz éves DNS-ét, amely aztán III. Bélában is föllelhető. Így az az öröm forrása most, hogy afgán kecskepásztorok ivadékai vagyunk, feltehető viszont, hogyha a Pireneusokban kutakodott volna vagy az orosz rónaságon, ott is talált volna ugyanennyit egy muzsikban vagy egy campesinoban is. Hogy mit akar bizonyítani azzal, közli a nyilvánvalót, az nem bizonyos, a végén azonban kiderülhet, hogy az Árpád-háziak minden emberek ükükük apái, így jogunk van a felsőbbrendű világuralomra, mert ötezer éve mi szartuk a spanyolviaszkot.

Mélységes mély a múltnak kútja, mint azt Thomas Manntól tudjuk, s ha Kásler sámán venné a fáradságot, hogy ne négyezer-, hanem hetvenezer évre visszamenőleg nézzen bele a gömbjébe, ott látná az Árpád-háziakat Afrika sztyeppéin vagy szavannáin abban a pár száz emberben, akik készülnek átkelni Európába, s aki pár százból mind a mai összes emberek származnak Amerikától Ausztráliáig, Amazóniától a Hortobágyig, és azokban van az őse Orbánnak, és – urunk ne hagyj el – Gyurcsánynak is. Közös ősük van nekik, és ebben a pillanatban dől össze minden, lehullanak a csillagok és elhervad a pitypang, pedig alig is nyílott ki. Hetvenezer évre viszont azért nem megyünk vissza, mert urunk hatezer éve teremtett mindent, és csorbát szenvedne a hitünk...