2016. december 19., hétfő

LENGYELORSZÁG ÜRÜGYÉN, AVAGY „ÁLDOTT BÉKÉS ADVENTET ÉS KARÁCSONYT”!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Pálmai Tamás
2016.12.19.


Izgalmas és látványos lenne azzal kezdeni, mint tavaly, a párizsi terrortámadás után, hogy „Je Suis Charlie”, azaz esetünkben „Je suis Polonais„ de a szolidaritás szép, felemelő mondata most nem lenne igaz, hiszen nem mi vagyunk lengyelek, hanem az ő kormányuk lett „magyar”. Mi pedig – az istenadta – sehogy sem akarunk rájuk, a lengyel népre hasonlítani, legalábbis a demokrácia féltése okán biztosan nem.

Tegnap néhány száz elszánt, valódi demokrata tüntetett ugyan a lengyel követség előtt, de hol maradtak a többi tíz- és százezrek? Tessék? Hogy nagy volt hideg? Értem én, ebből a szempontból is sokkal jobb helyzetben vannak a déltengeri szigeteken élő lengyelek!

Visszatérve oda, hogy mi történik Lengyelországban, pusztán annyi, hogy az uralkodó Orbánklón – ide jutottál Európa?– oda akart csapni a szabad sajtónak, méghozzá a rend nevében, mondván: micsoda dolog, hogy ezek a mocskos sajtómunkások ott és azt kérdeznek, amit csak akarnak? Lesz itt rend! Szerényen jegyzem csupán meg, hogy egyrészt tesznek ezek a rendre, az zavarja őket, hogy nincsenek valódi válaszaik a valódi kérdésekre, másrészt nem lesz rend, példa erre kis hazánk. Magyarországon annyi „baj” talán még soha nem volt a sajtóval, mint amióta folyamatosan rendszabályozgatják. Ezek az urak nem ismerik Murphy ide vágó, horgászati, társadalmi örökbecsűjét, miszerint „egy doboz konzervgilisztát soha nem lehet visszazsúfolni az eredeti dobozába, ha felnyitották azt.”

Ilyen szabadjára engedett „giliszta” a sajtó- és szólásszabadság is, mindenhova beles és – ellentétben a valódi gilisztával – véleménye is van...

ITT OLVASHATÓ

LENGYELORSZÁGBAN SEM JÖTT EL A MESSIÁS

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.12.19.


Messiásként robbant be péntek éjszaka a magyar közéletbe a lengyel tüntetések híre. Pedig még nem tudjuk, eredményre vezet-e egyáltalán a tiltakozás. Az, ahogyan a polgárok fogadták a híreket, azt mutatja, van igény az erős ellenzéki fellépésre Magyarországon, de sajnos azt is, még mindig nem tanultuk meg a politikát: nem messiások csinálják, és nem a semmiből lesz.

Péntek óta egymást érik a kommentek, a megosztások és a megmondások. A tökös lengyelek bezzeg tudnak, keményen odaléptek, bezzeg a magyarok, azok bénák. Ez a nemzetkarakterológiából kiinduló, öngyűlöletben feszülő lenézés mindenfajta megfontolandó szempontot nélkülöz.

Lengyelországban az ellenzék két liberális pártjának képviselői pénteken elfoglalták a parlament üléstermét. Ezután több ezren mentek ki az utcára, és azóta is több ezer fős tüntetéseket tartanak. De ezek a tüntetések valójában inkább erősek, mint nagyok. Nagyobb a füstjük, mint a lángjuk. Egy 40 milliós országban pár tízezer ember tiltakozását túlzás forradalomnak, vagy lázadásnak nevezni.

Magyarországon ezek a történések ugyanígy megtörténtek. Az akkor még kicsit máshogy festő LMP 2011. december 23-án vette blokád alá a parlamentet, este pedig 3-5 ezren tüntettek előtte a választási törvény átírása, az új házszabály ellen. Majd tíz nap múlva, január másodikán több tízezren demonstráltak az Operaház előtt az új alaptörvény életbelépése ellen. 2013 júniusában, a földtörvény elfogadásakor a Jobbik képviselői foglalták el a pulpitust a parlamentben, hogy megakadályozzák a szavazást. Ezen kívül is számos erős polgári engedetlenségi akció, nagy tüntetés zajlott Magyarországon az elmúlt években. A kérdés, miért maradtak sikertelenek összességében, miért tud ez a rendszer még mindig előrefelé menni?

NÉMETH SÁNDOR KEMÉNY FÁBA VÁGTA A FEJSZÉJÉT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.12.19.


Kálmán Olga távozása után Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője, az ATV tulajdonosa kiadott egy frusztrált hangvételű, önleleplező nyilatkozatot, amelyben feltárja a külvilág számára, hogy Kálmán Olga minden jel szerint úgy távozott, hogy előtte még beolvasott, s a távozása megrendítette az ATV-t. Németh Sándor őrjöng, nem engedelmeskedik neki a teremtett világ. Maffiaháborúba keveredett egy nála nagyobb maffiózóval, Simicska Lajossal, akit vesztére még meg is fenyegetett. A politikai alvilág legmélyebb bugyraiba rántotta bele az egyházát, miközben lassan egyedül marad.

Németh a baloldalon elveszítette a hitelét és ezzel arányosan csökken a balliberális sajtóban is az eddigi védettsége. Éppen ideje lesz, ha a szabadon maradt sajtó nem fedezi elvtelenül tovább. Egyedül Orbánnál találhat menedékre, de ott konkurenciaként jelentkezik, és csak addig számít "hasznos hülyének", amíg az ellenzéket tudja féken tartani. Nyíltan jobboldali orbánista médiumként nincs rá szükség, és azokat Orbán a megbízható embereire bízza. Németh szektatévéje visszasüllyed az ő színvonalára.

Németh Sándor és a Hit Gyülekezete egy ideje már az orbánista jobboldali sajtóval működik együtt, de ez csak addig tart, amíg nem szólnak nekik, hogy ne engedjék a hitesekkel manipulálni magukat. A Kálmán Olga elleni kampányt is a Hit Gyülekezete irányítja a Habony-médiában, nem saját ötletük. Őket a Hit Gyülekezete III/III-as ügynöke, Morvay Péter (fedőneve Hartmann László) szervezi. Orbánnak nincs igazán szüksége Németh Sándorra, ha elveszíti az ellenzéket. Várhatóan semmit nem tesz se mellette, se ellene, hagyja Németh Sándort elsüllyedni a saját mocsarába. Verje szét saját magát.

Nem lehet tudni, milyen megegyezés vagy szerződés köti Kálmán Olgát, hogy sem a távozása körülményeiről, sem az ott töltött időről ne beszéljen, de egy megállapodás mindig kétoldalú, és azt a Hit Gyülekezete vele szemben nem tartotta be. Maga Németh nyilatkozata is egy szerződésszegés, ha volt ilyen megállapodás, de az is, ahogyan a fideszes médiában elterjesztették gyorsan, hogy Kálmán Olga a "pénz miatt" távozott, és amúgy is "rossz volt a nézettsége". Pedig Németh Sándor nyilatkozata ennek éppen az ellenkező
jét mutatja: nagyon is savanyú a szőlő...

ITT OLVASHATÓ

KÖZEL 18 MILLIÁRD FORINT KÁRPÁT-MEDENCEI ÓVODAFEJLESZTÉSRE A GÚNYHATÁRON INNEN ÉS TÚL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2016.12.19.Kárpát-medencei óvodafejlesztési programra az idén közel kilenc, 2017-2018-ban további nyolc milliárd forintot ad a kormány. Félmilliárdot pedig betolnak a Kiss-Rigó László kormánybarát püspök vezette esztergomi alapítványba, amely szintén óvodát tervez, de egyelőre ingatlanfelújít.

Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot fogadott el a kormány a kisebbségi magyarok anyanyelvi óvodai oktatásának támogatására. A nagyívűnek tűnő program lényege „óvodák, bölcsődék, iskola-óvoda komplexumok, kapcsolódó köznevelési intézmények építése, fejlesztése, az óvodapedagógusok képzése, az egészségügyi, sport és rekreációs szolgáltatások fejlesztése, a védőnői szolgálat fejlesztése és virtuális óvoda létrehozása”.

Azaz állami közfeladatokba segít bele a magyar állam más államok területén.

Nem kevés pénzből: a kormány határozatában felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy még az idén gondoskodjon 8,9 milliárd forint költségvetési forrás átcsoportosításáról a Bethlen Gábor Alap fejezetébe az óvodaprogram céljainak „egyházi vonatkozású elemei megvalósulása érdekében”.

A „további részek” megvalósulására 2017-2018-ban kap 8,1 milliárdot a nemzetstratégiai célok megvalósítását szolgáló Bethlen Gábor Alap.

Nem kizárt, hogy „beruházás-kezelő és koordináló” intézményt is kap az oviprogram, hogy így legyen-e, azt Lázár János kancelláriaminiszternek kell majd megvizsgálnia a határozat szerint. Méghozzá a különös nevű kormánybiztos, „a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja (Закарпатська область) együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos” bevonásával...

A HAZAÁRULÓ LIBERÁLISOK CSELSZÖVÉSE ÉS HAMIS PROPAGANDÁJA AZ EGÉSZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.12.19.Lassan ideje lenne kideríteni, hogy hányan maradtunk az országban. Azt most ne feszegessük, hogy minek. Mivel lassan elérkezünk az idei év végéhez, érdemes megnézni, valóban mindenki lépett-e egyet előre. Azt fogjuk látni, hogy feltétlenül. Sőt! Sokan nem is egyet, hanem többet léptek. Ez néhány honfitársunknak annyira jól sikerült, hogy már régen el is hagyták az országot lépegetés közben. Léteznek tükörstatisztikák és más számítási módszerek, amelyekkel igyekeznek megbecsülni a külföldön élő és dolgozó honfitársaink számát.

A kormánykommunikáció lehetőleg hallgat erről a témáról, ha mégis megszólal, egészen eltérő adatokat lehet hallani. Az utolsó becslések 250 – 400 ezer közé teszik azoknak a számát, akik túlteljesítettek a Nemzeti Előrelépés Rendszerében. Vannak azonban olyan adatok, amelyeket érdemes összhasonlítani.

2015-ben több, mint 1000 milliárd forint érkezett a kint dolgozó magyaroktól. Ez – ha elfogadjuk a 400 ezres számot, fejenként és havonta bőven 200 ezer forint feletti hazautalást jelent.

Miután kicsi a valószínűsége annak, hogy minden honfitársunknak sikerült hirtelen egy jól prosperáló vállalkozást felépítenie Londonban, Bécsben, Berlinben, vagy akárhol és az sem hihető, hogy azonnal vezető pozícióban helyezkedett el mindenki, valami nem stimmel az egyenletben.

Az utalt összegben túl sok tévedési lehetőség nincsen, hiszen banki adatokra épül. Marad a kétséges létszám, hiszen erre vonatkozó tényleges adatok nincsenek, csupán becslések. Ha az 1000 milliárd (nem, nem tévedés. Ezer milliárd forint évente) fedi a valóságot, akkor a külföldön élő és dolgozó (mi több, pénzt kereső, nem csak dolgozó) honfitársaink száma egészen biztosan nem 400 ezer, hanem ennek minimum a kétszerese. Vagy több. Ha ehhez hozzávesszük a gazdaságilag inaktív (kiskorú gyermek, nem munkavállaló családtag, kismama, esetleg már nyugdíjas szülő) családtagok számát, akkor egészen elborzasztó jövő elé nézünk. Összevetésként: az 1000 milliárd forint hazautalt pénzhez képest a külföldön dolgozó lengyelek hazautalásai nem teszik ki a magyar felét sem, a román vendégmunkások kicsit több, mint a felét utalják haza a magyar összegnek. Miközben elméletileg ötször annyi román állampolgár dolgozik külföldön, mint magyar.

Ezzel párhuzamosan Magyarországon egyre égetőbb a munkaerőhiány. Igaz ugyan, hogy a kormány – szokása szerint – igyekszik ezt a saját hasznára fordítani és azt kommunikálni, hogy a száguldva fejlődés eredményeként szívta fel a munkaerőpiac a munkavállalókat. Sőt – propagandaügyileg legalábbis – a remek gazdasági teljesítmény eredménye a bérnövekedés...

A FÉRJEM A FÜGGŐ, DE ÉN SZENVEDEK

ADDICTUS BLOG
Szerző: Marjai Kamilla
2016.12.15.


Amikor függőségről esik szó, többnyire azt tapasztaljuk, hogy adott egy kémiai szer vagy addiktív viselkedés, ami behálózza az egyént és nem engedi a kötelék szorításából. Ez a csapdahelyzet távolítja el őt az életképes kapcsolatoktól épp úgy, mint a mindennapi kötelességektől és az egykor szívesen végzett tevékenységektől. Persze ebben a folyamatban a szenvedélybeteg nem passzív résztvevő, hanem olyan aktív cselekvő, aki észrevétlenül maga szőtte függősége hálóját, melynek csapdájába esett. És a függőségből történő felépülés is csak aktív cselekvéssel vihető végbe a szükséges segítség igénybevételével. Látszólag ezzel dióhéjban össze is foglaltuk a függőség természetét, persze itt még korántsem ér véget a történet. Hiszen mi a helyzet a hozzátartozókkal és családtagokkal, akik valamiért ugyanennek a hálónak a fogságában érzik magukat azért, mert egy számukra fontos személy függő?

A hozzátartozó mellékszerepre ítéltetett?


Levélírónk arról mesél, hogy párja szokása saját és gyermeke életét is nagy mértékben befolyásolja, átrendezi a családon belüli feladatvállalásokat, és kihat a családtagok közti kapcsolatokra is.

„Hozzátartozói oldalról írok, ezáltal mégis érintettként. A párom gyerekkora óta számítógépeket épít és számítógépes játékokkal játszik. A foglalkozása is programozó, tehát a munkája a hobbija is egyben. Egész nap a számítógép előtt ül, majd hazaérve az itthoni gépet kapcsolja be. Itthon is programokat ír, hobbiból, majd online játszik - megeteti a hőseit, csatázik, várat épít. Zenéket gyűjt és a számítógépen meghallgatja fejhallgatóval, (...), megveszi a legújabb játékokat és végigjátssza. A leírtakból szerintem kiderül, hogy én, mint a párja, valamint a közös gyermekünk leginkább csak a hátát látjuk. Ilyenkor nem is zavarjuk, nem beszélünk hozzá, hagyjuk kikapcsolódni. Sajnos azonban a közös programokra is csak ketten megyünk a lányommal, állatkertbe, játszóházba, arborétumba, rokonlátogatóba. Azt gondolom, hogy ez már kóros, de ha megemlítem, akkor azt mondja, hogy ebben nincs semmi kivetnivaló, és ő nem beteg. (...) Természetesen nincs betegségtudata, és tulajdonképpen ez még a legelviselhetőbb függőség. Inkább ez, mint az alkoholizmus, dohányzás, játékgépezés...stb. Azonban ez is a társas kapcsolatok rovására megy. Elfogadjuk így, de ha lehetne ezen javítani, akkor nem érezném magam a gyermekét egyedül nevelő anyukának, hiszen évnyitóra, évzáróra, farsangra, sehova nem jön el. A lányunknak sem lesz egészséges lelke emiatt. (...) Várom szíves segítségüket, hogy mit lehet tenni ilyen esetben. Szerintem sok hasonló gonddal küzdő sorstársam van, mert az internet használat elfogadott, a társadalom nem nézi rossz szemmel, nem veti ki magából, nem bélyegzi meg ezt a függőséget. De a tapasztalatom azt mutatja, hogy a romboló hatása legalább akkora.”...

BREXIT-BLUES

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.12.19. Karácsonykor sztrájk lesz a brit reptereken, a postán és Londontól délre a vasutaknál. A jobboldali bulvárlapok szerint az egyik brit közlekedési szakszervezet, az RMT elnöke, Sean Hoyle azt mondta egy szélsőballer mítingen, hogy az a célja, hogy megdöntse a kapitalista rendszert. A BBC szerint csak a "bloody tory government" megbuktatásáról volt szó. Az RMT főtitkára szerint a sztrájknak nincsenek politikai céljai.

Közben többen arra szólították fel Theresa May miniszterelnököt, hogy dobjon egy tecsőrt, azaz korlátozza a szakszervezetek sztrájkjogát. A Downing Street jelezte, hogy erre nem kerülhet sor.

A brit baloldal egy része kb. olyan, mintha a Magyar Idők rádöbbent volna, hogy Orbán Viktor Leó Trockij unokaöccse. Hajlamosak bolondos dolgokat összehordani a szocialista jövőről. Jeremy Corbyn munkáspárti elnök aránylag szolid marxista (imádom ezt a képet róla, nem, a vörös kendő nem "azt" jelenti), de a prolidikis ideológiai nehézlégzés mindig is jelen volt a királyságban. A Munkáspárt baloldala sokkal ballerabb, mint a töketlen öreg magyar komenisták voltak röviddel a rendszerváltás előtt, a brit Törőcsik Mari, Vanessa Redgrave olyan szélbal szervezeteknek volt vezéregyénisége, amelyet Kádárék simán betiltottak volna. Volt egy kőmarkcista hagyománya a Munkáspártnak, amit Tony Blairnek személyesen kellett átszállítania a történeti múzeumba, mert magától nem ment volna.

Magyarországon szokatlan dolog, hogy emberek csak úgy, minden hátsó szándék nélkül beszélnek marhaságokat, nálunk a ideológiáknak szabott áruk van. Az angol furaság belülről jön...

GONDATLANSÁGBÓL ELKÖVETETT RENDSZERABÚZUS NEM LÉTEZIK...

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2016.12.19.


Tévhit az, hogy a gyermekkori elhanyagolás és bántalmazás megszűnik azzal, hogy a gyermekvédelmi rendszer a gyermeket egy számára – szociálisan és érzelmileg - biztonságos környezetbe kiemeli.

A gyermekkori elhanyagolás és bántalmazás ugyanis – attól függetlenül, hogy egy csapásra megszűnik az átemeléssel -, a gyermek még fejlődésben lévő személyiségének maradandó károsodásával, torzulásával jár, ami végigkíséri őt egész életében. Mert az átemelés nem az észlelés és tudomásra jutás pillanatában történik meg, hanem csak hosszú évek múlva. A rendszer ugyanis ráér biztonságba helyezni a gyermeket. Ezt hívjuk rendszerabúzusnak.

Ha „szerencsés” esetről beszélünk, az észlelés és az átemelés között „csak” egy év telik el, akkor az így szerzett sérülések hatásait diagnosztizálják, és célirányos kezeléssel akár teljes életet is élhet az abuzált gyermek, felnőttként. Ha azonban nem, akkor nemcsak a gyermek- és kamaszkorát veszíti el, de felnőttként sem fog tudni beilleszkedni a társadalomba, még a legnagyobb jószándék ellenére sem.

Ebben az írásban nem azokról a gyermekekről lesz szó, akiket a szülőktől hatósági gondozásba emeltek, hanem azokról a gyermekekről, akiket az addig „gondozó” szülőtől emelt át a rendszer az addig külön élő szülőhöz.

Ezen gyermekek elhelyezésének megváltoztatása soha nincs ok nélkül. Minden egyes esetben a „gondozó” szülő viselkedése, életvitele, a gyermekhez való viszonyulása az az ok, ami miatt megváltozik a gyermek elhelyezése. Ezekben az esetekben ugyanakkor, és kivétel nélkül beszélhetünk a szülői bántalmazás és elhanyagolás mellett a gyermeket ért rendszerabúzusról is, tekintettel arra, hogy úgy a gyermekelhelyezést megváltoztató bírósági eljárások, mint az azt megelőző, illetve végigkövető gyermekvédelmi-, rendőrségi eljárások 3-5-7 évig, de akár még tovább is elhúzódnak, érdemi gyermekvédelmi lépések megtétele nélkül. S bár, miközben az összes hatóságnak tudomása van a gyermek elhanyagolásáról, és/vagy bántalmazásáról, egyik gyermekvédelmi szerv sem tesz semmit, annak érdekében, hogy a gyermeket azonnal megvédje.

Minden egyes gyermekek védelmére szakosodott szerv vár a bíróság jogerős döntésére – ami az első jelzéstől számítottan még évekig nem történik meg.

Kijelenthető, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer bár nem működik, ugyanakkor és ezzel együtt az összes gyermekek védelmével foglalkozó hatóság sem hajlandó tudomásul venni azt a tényt: az ő késlekedésük a gyermek hosszú távú, maradandó pszichés károsodását okozza. A rendszerabúzus kifejezés ezt jelenti: a szülő által okozott kárt a gyermekvédelmi rendszer még tovább fokozza, felerősítve azt, és így beteljesíti az elhanyagoló-bántalmazó szülő eredeti törekvését: elpusztítja a gyermek lelkét.

Hiszen a gyermek, bár életben marad, de elveszíti annak az esélyét is, hogy majd felnőttként teljes értékű életet élhessen, a számára megfelelő életminőséggel...

ÁNGYÁN JÓZSEF ÚJABB TALÁLMÁNYA A FEJÉR MEGYEI TERMŐFÖLDEK RABLÓPRIVATIZÁCIÓJÁRÓL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2016.12.19.


Az állami földek Fidesz-közeli nagyvállalkozók kezére játszása régóta tervezett és sebtében lebonyolított folyamat volt a volt vidékfejlesztési államtitkár szerint. A földárverések Fejér megyei végleges adatainak részletes elemzése mellett ezúttal megoldásokat is ajánl Ángyán József, az agártárca egykori államtitkára a legfrissebb tanulmányában. A tanulmányt teljes egészében elolvashatja az Átlátszón.

A 2016-os év talán legnagyobb horderejű, hosszú távon is meghatározó kormányzati lépése az állami földvagyon privatizációja volt. Ángyán József, a második Orbán- kormány vidékfejlesztési államtitkára a legelejétől fogva erősen kritizálta a folyamatot. Az agrárügyekben nagy tekintélynek örvendő professzor a földprivatizációs folyamat különböző állomásainál részletes, tudományos igényességgel készült tanulmányokat tett közzé véleménye alátámasztására.

Korábbi cikkeink a Fejér megyei földügyekről

Itt a legújabb Ángyán-tanulmány: a felcsútiak vették a legtöbb földet Fejérben

Mészárosék terjeszkednek a hatvanpusztai Orbán-birtok körül: plusz félezer hektár a felcsúti gömböcnek

Etyeken is terjeszkedik Mészáros Lőrinc – közzétették a földárverések eredményeit

Talpalatnyi föld I.: Alcsút és Bicske között terjeszkedik az Orbán-uradalom

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc vs Ferenczi Krisztina, videóinterjú

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”


A folyamat lezárultával most a Fejér megyei adatok részletes elemzését tett közkincsé Ángyán.

A Fejér megyei összefoglaló adatokból az látszik, hogy a kalapács alá került állami területek mintegy kétharmadát, összesen 19.430 hektár méretű 334 darab birtoktestet 43 érdekeltség szerezte meg.

A legtöbb birtoktestet két család: Antalffyék és Zimmermannék, a Csákvári Mezőgazdasági Integrációs Zrt. vezérkara, és a cégük alkalmazottai vásárolták meg.

Szorosan mögöttük van a listán Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor gyermekkori jó barátja, és Felcsút polgármestere. A Mészáros família a felcsúti polgármester és azonos nevű fia, valamint felesége, két lánya és testvére révén több mint másfélezer hektár földet privatizált.

Ángyán rámutatott arra is, hogy a legnagyobb nyertesek körében a liciteken nyertes árajánlatok szinte kivétel nélkül megegyeztek a kikiáltási árral. Ezt azzal magyarázza a professzor, hogy vélhetően a területeket egymás közt előre felosztották az általa helyi kiskirályoknak és, politika-közeli földesuraknak aposztrofált licitálók..

HOL BASZÓDOTT EL A SAJTÓSZABADSÁG MAGYARORSZÁGON?


ÁTLÁTSZÓ - SLEJM BLOG
Szerző: slejmshow
2016.12.18.Nem kérdés: 2016-ra a sajtó szabadsága Magyarországon végzetes támadásoknak lett kitéve. Hogy jutottunk ide? Hogyan ágyazott meg a sajtó kiszolgáltatottságának a rendszerváltáskor zavaros politikai és gazdasági érdekek mentén végbement lapprivatizáció, méditatörvény-alkotás és frekvencia-pályáztatás? Mit tehetünk annak érdekében, hogy a köz birtokába vegyük a sajtót, és így visszanyerjük a tájékozódásunk szabadságát a mostani oligarchikus elittől? Részletek a videóban!

MINIMÁLBÉR-NÖVELÉS - MÉGIS AZ ÁLLAM JÁR LEGJOBBAN?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.12.19.


...Játék a számokkal
A béremelés nem hangzik rosszul, ám ha megnézzük a számokat, mérséklődhet az öröm. A minimálbér 15 százalékos emelése az eddigi 111 ezer forinttal szemben 127 ezer 650 forint bruttó bért jelent. A magasabb bruttó bér ellenéri is 1.637 forinttal csökken a munkáltatók által fizetett adó a szociális hozzájárulási adó 27-ről 22 százalékra való csökkentése következtében.
A munkaadók teljes bérköltsége ennek következtében a bruttó bérek 16 ezer 650 forintos emelkedése mellett „csak” 15 ezer 13 forinttal emelkedik. Ez minden minimálbéres után 5 ezer 578 forint plusz befizetés, köszönhetően a megemelkedett összeg után fizetendő járulékoknak és szja-nak. A megemelt minimálbér összegének teljes adótartalma ennek következtében, minden egyes minimálbéres után, 3 ezer 941 forint plusz adóbefizetést von maga után. Így az állam megkap 3 ezer 841 forintot a megemelkedett bérköltségből, és 11 ezer 72 forint jár a minimálbéren dolgozónak.
Még rosszabb a helyzet a garantált bérminimumon alkalmazott dolgozók körében.  Akik szakmunkás végzettséget igazolnak, vagy egyetemi diplomával rendelkeznek, azok jogosultak erre a kifizetésre. A garantált bérminimum 25 százalékos emelése az eddigi 129 ezer forinttal szemben 161 ezer 250 forint bruttó bért jelent. Ez a munkaadók adófizetését 1 ezer 127 forinttal növeli, annak ellenére, hogy a fizetendő szociális hozzájárulási adó 5 százalékponttal csökken. A munkaadók teljes bérköltsége ennek következtében a bruttó bérek 32 ezer 250 forintos emelkedése mellett 33 ezer 379 forinttal emelkedik. Ez minden egyes bérminimumos után 11 ezer 933 forint plusz adóbefizetést jelent az államnak, és 21 ezer 446 forintot a garantált bérminimumon foglalkoztatottaknak.
2016-ban becslések szerint kb. 260 ezer dolgozó kapott minimálbért, és 540 ezer fő garantált bérminimumot. Ezt megszorozva az adófizetési többlettel 13 milliárd forintot fizetnének be a munkaadók éves szinten a minimálbéresek után, valamint 77 milliárdot a bérminimumot kapó dolgozók után. Ez összesen kb. 90 milliárd forint közvetlen plusz bevétel az államnak...

ÍGY VEHETED ÉSZRE, HA A GYERMEKED NEM LÁT JÓL

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: TÜNDE
2016.12.19.Az újszülött baba még csak fényeket és árnyékokat érzékel, az éleslátása csak lassan, fokozatosan alakul ki. Hogyan vehetjük észre, ha a látásfejlődéssel valami gond van? 

Dr. Szekeres Mártát, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szemészeti centrumának főorvosát kérdeztük a témában.Melyek az első, látással kapcsolatos reakciói egy babának?

Dr. Szekeres Márta: A csecsemő körülbelül hathetes korától kezdi megtanulni és használni a látás képességét. Úgy élesedik a látása, hogy a látóhártyáján keresztül az éleslátás helyére fókuszál, ami első stabil pontként az édesanya szeme. Ez azt jelenti, hogy a baba szoptatás közben az édesanyja szemét kezdi nézni, pontosabban a szemébe néz. Ilyenkor, mivel az első pár hónapban a szemeknek még nem teljesen összerendezett a mozgása, egy-egy pillanatra eltérhet a két szem mozgása egymástól. Ezt láthatjuk úgy, hogy a gyermek kancsalít, ami ebben az esetben még semmi gondot nem jelent. A babák 3-4 hónapos korára alakul ki ugyanis a kétszemes együttműködés. Ha a gyermek még ekkor is kancsalít, az mindenképpen kórosnak számít.

Mit figyeljen meg a szülő pontosan?


Dr. Szekeres Márta: A csecsemőknek sokszor széles-lapos még az orrnyergük, így az orruk mellett nem látszik ki a szemfehérje. Ez gyakran csak azt a benyomást kelti, mintha a gyermek kancsalítana. Nagyon fontos azonban, hogy a szülő megfigyelje a szemek állását, a szemmozgást, hogy megy-e oldalra, minden irányba a gyermek szeme. Ugyanis, ha a néhány hetes baba szeme észrevehetően nem áll párhuzamosan (állandóan kancsít), illetve valamerre nem mozog az egyik szeme, akkor azonnal gyermekszemészhez kell fordulni...


LEHETEK HOZZÁD TELJESEN ŐSZINTE?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Szabóné Erdős Gyöngyi
2016.12.19....Mondhatnánk kevésbé cizelláltan azt is, hogy az ember az elmúlt események felidézésében folyamatosan és vég nélkül változtatja a tények aprócska vagy nagyobbacska részleteit. Magyarán szólva hazudozik, mint a vízfolyás. Ezt, ha nem is tudjuk ennyire pontosan, azért általában sejtjük, főleg másokról, különben minek csüngenénk, a Hazudj, ha tudsz sokadik évadának ismétlésein. Egyénileg és együtt is átírjuk, átformáljuk azt, ami történt, a tényeket. Persze feltéve, hogy vannak tények. Hány szemtanú kéne? Szegény helyszínelők, pláne, ha ők is emberből vannak. A memóriakutatók szerint már önmagában az, hogy az események sorából egyet felidézünk, megváltoztatja bizonyos szempontból azt az emléket, kicsit lesimít, kicsit koptat rajta.

Az emberi kapcsolatok összes formájában folyamatosan, végtelenül sok információ áramlik közöttünk. Rengeteget beszélünk, és miközben ezt tesszük, az arcunk, a hangunk, a testünk egy-egy másik információs csatornán locsog. Ezek mindegyike aláhúzza, kiemeli, megerősíti, megkérdőjelezi, de mindenképpen árnyalja és gazdagítja a szóban elhangzottakat...

...Sokadik nekifutásra is Popperes válasz jut eszembe, ha kérdeznie kell, hogy lehet-e velem őszinte, nyilván nem olyan a kapcsolat kettőnk között, hogy rendszeresen és bizalommal megosztanánk életünk belső ügyeit, akkor meg? Pont most fog ezzel a kérdéssel átugrani a kettőnk közti szakadékon? Jól meggondolta ezt? És vajon hogyan gondolta?

Ha eddig nem volt, hát most sincs elég bizalmunk egymáshoz. Ennek nyilván van oka. Talán nem csak az, hogy ritkán találkozunk, nem vagyunk topon a másik életének szereplőiből és eseményeiből, pláne a mindennapiakból. Manapság nemigen vannak szabad vegyértékeink, túl elfoglaltak, túl leterheltek, túl önzők, túl cinikusak, túl számítók vagy kiábrándultak, figyelmetlenek és érdektelenek vagyunk ahhoz, hogy a napi rohanás közben egy valódi, tartalmas, terhelhető, időtálló kapcsolat alapjait lerakjuk, csak úgy mellesleg működtetni és ápolni kezdjük, védjük és virágoztassuk. Lehet, hogy túl őszinte voltam? Elnézést kérek!


TELI VAN A SZAMÓCAMINTÁS NAPOZÓM VELETEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.12.18.


A költségvetés év végi technikai zárásával a kormány döntése nyomán 54 milliárd forint többletforrást kapnak az egyházi oktatási intézmények szerte az országban – jelentette be Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.

Jó. Én meg bejelentem, hogy teli van a szamóca mintás napozóm Soltész Miklóssal, a keresztény egyházzal, a kormánnyal és azzal, hogy mindenkit hülyének néznek ebben a szétrabolt országban.

Kezdjük az elején. Hogy van az, hogy december 18-án egyszercsak találnak 54 milliárd forintot? Hol volt? Becsúszott a fiókban a dosszié mögé? Valaki rátette a zsíroskenyerét és csak most vette le róla? De lendüljünk át nagyvonalúan ezen a kérdésen. Meg se álljunk a következő dilemmáig: mi a jó büdös francért a keresztény iskolák kapják ezt a pénzt? Erre mi a magyarázat? Nincs hová tenni? Nincs mire költeni?

Ha jól sejtem, azt a hirtelen megtalált 54 milliárd forintot az adófizetők nagyvonalúskodták össze. Jelenleg az ország oktatási intézményeinek 14 százaléka egyházi fenntartású. A többi, nem egyházi suli is kap pénzt? Nem? Miért nem? Tehát most az van, hogy az állami iskolába járó gyerekek szülei összedobtak egy rohadtul nagy összeget az egyházi suliba járó gyerekek javára? Ha akarják, ha nem. Milyen alapon diszkriminálják az állami iskolába járó gyerekeket?

Egyszerűen vérforraló az a nyílt pofátlanság, ami ebben az országban zajlik. Most nem fogom felsorolni, honnan hiányzik ez a pénz, elmondtuk ezerszer. Azt azonban feltétlenül el fogom mondani, hogy mit gondolok én erről.

Azt gondolom, hogy ráfordultunk a választásra. A kormány – ami azonos a Fidesz nevű párttal és ez pedig azonos az Orbán nevű őrülettel – felvásárolja az egyházat. A mindenki pénzéből tömi a perselyt, mert marhára kell a misén elmondott kortesbeszéd, a híveknek az eligazítás, amit a pap fog elmondani. Az egyházi iskolák szülőértekezletein kell az a kis kötetlen beszélgetés, hogy kire is kéne szavazni. A templom ajtajára, hirdetőtáblájára, vagy a franc tudja hová kitűzött tacepao. Mert csak a Fidesz!

Az én pénzemből, a te pénzedből, a mi pénzünkből. És nekem senki ne mondja, hogy ez így rendben van, ez normális és csak az én csőrömet b*ssza. Egyszerűen a pofánkba röhögnek, nyíltan, szemérmetlenül és már nem csak a kormánynak nevezett bűnszervezet, hanem az egyház is. Nem tudom, más országokban ez hogyan működik, de hogy nálunk ez is velőscsontig rohadt, az biztos...

PARLAMENTI BLOKÁD, TÜNTETÉSEK VARSÓBAN: SZEMÉBE MONDTÁK A LENGYEL ILLIBERÁLISOKNAK, HOGY SZÉGYEN, AMIT CSINÁLNAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2016.12.18.


Lengyelország véget nem érő politikai krízise újabb fejezethez érkezett. December 16-án, pénteken, a Szejm utolsó idei ülésén a kormánypárt (PiS) a parlament ülésterméből elvonulva, a média és az ellenzék nélkül – sokak szerint alkotmánysértő módon – szavazta meg a jövő évi költségvetést. Erre azért volt „szükség”, mert az ellenzék elfoglalta az ülésterem pódiumát, így tiltakozva a kormány jogfosztó intézkedései ellen – ezt Mariusz Blaszczak Belügyminiszter puccskísérletként értékelte. 

Az éjszaka folyamán spontán összegyűlt több ezer kormányellenes tüntetőt, akik elzárták a parlament épületének kijáratait, rendőri erővel „kellett” feloszlatni, hogy a parlamenti képviselőket „kimenekíthessék” a tömeg karmai közül. „Nem hagyjuk magunkat terrorizálni” – mondta Jarosław Kaczyński, a kormánypárt vezetője.


Valóban, ilyen és ehhez hasonló „terrorcselekmények” már egy jó ideje rettegésben tartják a lengyel kormányt. Csak október óta háromszor vonultak utcára a pártvezető által „huligánoknak” és „bűnözőknek” nevezett tömegek, a jogfosztó és életveszélyes abortusztörvények elleni fekete tüntetések, az oktatási reform elleni demonstrációk és a gyülekezési jog reformja elleni megmozdulások keretében.

Péntek éjszaka és szombat reggel a sajtószabadság volt terítéken: a kormánypárt korlátozni akarja a média hozzáférését a parlamenti ülésekhez, amelyek 1989 óta mindig hozzáférhetőek voltak a nyilvánosság számára.

Persze régóta ismeretes, hogy a PiS – mint az illiberális pártok általában – legszívesebben a nyilvánosságtól távol, zárt ajtók mögött intézi ügyeit. Tavaly decemberben például Andrzej Duda köztársasági elnök az éjszaka leple alatt iktatott be kormánypárti alkotmánybírákat a korábban törvényesen megválasztott bírák helyett. Ahogy a lengyel újságíró, Jakub Dymek megjegyzi, a kormánypárt még olyan tipikusan nem pártpolitikai kérdésekben is tartózkodik a nyilvános egyeztetéstől, mint az erdőirtás. Számukra a nép – amelynek az életével, egészségével, jogaival játszanak – csakúgy, mint a szabad média, a jogállam, a képviseleti demokrácia, nyűg, kellemetlenség, amely csak megzavarják a kormányzás sima menetét.

Keményvonalas illiberális pártként a PiS azon a szilárd eszmei alapon nyugszik, hogy megbízatását nem a néptől kapja és nem a nép felé tartozik elszámolással...

HOGYAN VEGYÜNK KARÁCSONYFÁT?

MEGYERI SZABOLCS KERTÉSZ BLOGJA
Szerző: Megyeri Szabolcs
2016.12.17.Milyen fafajok közül lehet válogatni?

Az árusok kínálatának nagyobb részét három közkedvelt faféle alkotja, mégpedig a következők:

A közönséges luc (Picea abies) a leggyakoribb, legelterjedtebb karácsonyi fenyő, formája, illata klasszikus, az ára mérsékelt, tűleveleit azonban hamar elveszti, még a frissen vágott példányoknál sem lehet két hétnél további dekoratív megjelenéssel számolni. Ha nem tervezünk hosszú időre a fenyővel, és sok pénzt sem szánunk a dologra, akkor a luc lesz a legjobb.

Az ezüstfenyő (Picea pungens) a lucnál drágább, elegánsabb, általában tömöttebb és izgalmasabb színvilágú, de a nevével ellentétben általában nem ezüstös, hamvas színű. Az ezüstfenyő tűlevelei tartósabbak a lucénál, még január derekán is magas díszítőértékkel rendelkezik majd, de ugyanolyan szúrós, mint a luc.

A nordmann fenyő (vagy jegenyefenyő, Abies nordmanniana) kifejezetten trendi, ennek megfelelően árban is vezető, megjelenése divatos és kedvelt. A nordmann fenyő szintén nagyon tartós, leveleit sokáig megtartja, ráadásul nem szúr, ez kisgyermekes háztartásoknál fontos lehet. (A nordmann fenyő neve körül van egy kis zavar, ha Önt érdekli, miért hívjuk úgy, ahogy, IDE kattintva mindent megtudhat!)

Az érdekesség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy a szokásostól eltérőre vágyó vásárlók egyéb fák közül is tudnak válogatni, jellemzően a kertészetekben, nagyobb árudákban. Ezek az általában elérhető extrább fenyőfélék:Feketefenyő (Pinus nigra) - Dél-Európában, a Balkánon és Kisázsiában honos, kedvező árú, tartós fa, tűlevelei a szokásosnál sötétebbek és hosszabbakKözönséges duglászfenyő (Pseudotsuga menziesii) - észak-amerikai származású, vágott faként kivételesen tartós fenyő, tűlevelei dörzsölésre narancsos illatúak. Közönséges erdeifenyő (Pinus silvestris) - nálunk is honos, jó lombtartó képességű, átlagos díszítőértékű fa, tűlevelei hosszúakKözönséges jegenyefenyő (Abies alba) - a nordmann fenyő rokona, hazánkban megtalálható kis számban, de nem honos faj. A nordmann-nál alacsonyabb díszítőértékű, karácsonyfaként csak elvétve kínálják. Szerb luc (Picea omorica) - balkáni eredetű fenyő, a közönséges luc rokona, ám annál díszesebb, és leveleit is tovább megtartja. A közönséges lucnál drágább, és egyelőre ritkán kapni...


MENNYBE MENT A KDNP: 54 MILLIÁRD TÖBBLETFORRÁST KAPTAK AZ EGYHÁZI ISKOLÁK

444.HU
Szerző: Rényi Pál Dániel
2016.12.18.60-70 településen összesen nagyjából 120 intézmény, egyházi óvoda és iskola újulhat meg a kormány döntése értelmében
- számolt be sajtótájékoztatóján a jelentős döntésről az utóbbi időben méltatlanul háttérbe szorult Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Erős érveket hozott fel a pluszforrásokra, és nem a PISA-felmérésekre utalt. Azt mondta, hogy míg a köznevelésben ma Magyarországon 14 százalékos a jelenlét, a magukat egyházhoz tartozónak vallók aránya viszont 55 százalékos, úgyhogy van még hova fejlődni.

Nem csoda, ha irgalmatlan a túljelentkezés, égető szükség van egyházi intézményekre. Ebből a pénzből új nem feltétenül lesz, viszont azok az intézmények, amelyek kevesebb forráshoz jutottak az elmúlt években, jövőre többet kaphatnak majd.

Rétvári Bence, a párt másik erős embere sem hagyta ki a lehetőséget, hogy megfürödjön a könnyen jött fényárban. Arról beszélt, hogy a kormánynak hála 2012 óta minden évben nőtt az oktatásra fordított összeg, 1350-ről 2000 milliárdra, és "a magyar gazdaság erősödésének az oktatás is az egyik haszonélvezője."...

MERRE TOVÁBB? - FELESLEGES TÁRGYAK

OFOE BLOG
Szerző: Gyulai Zsuzsa
2016.12.18.


...Tárgyaink nagy részét természetesen használjuk is, ezek hozzátartoznak a mindennapjainkhoz. Ha szükséges, fogjuk a hajvágót, hogy igazítsunk a fiunk frizuráján, benyúlunk a szekrénybe, ha kifogyott a tusfürdő, hogy elővegyük a másikat. Van körömollónk, és néhány hajkefénk, többnyire találunk még egy hosszabbítót, ha újabb vezetéknek kell férőhely. Van egy tartója a tollainknak, egyáltalán vannak tollaink, ceruzáink, kicsorbult színeseink. A konyhaszekrényben van egy tekercs alufóliánk, sokféle már régen illatát vesztett fűszerünk, és lapul valahol egy kulacs is a kirándulásokhoz. Sokféle konyhai kütyünk is van, elvétve használjuk őket, de a tudat, hogy nekünk is van salátacentrifugánk, vagy forgó faalátétünk megnyugtat. Tudjuk, hogy a rendelkezésünkre állnak, ha szükségünk lesz rájuk, bármikor elővehetjük őket. A fenti polcon megvan még a nagyitól örökölt porcelán levesestál, amit sose használunk, mert a modern étkezőasztalon nem fér el, és különben is, más az ízlésünk már. De ott van, és marad is, hiszen a nagyié volt, akárcsak a szobában a képkeret.

És mi van a létminimum alatt? Hiány. Mindenből. Most nem a nagy dolgokra gondolok, nem az igazán fontosakra, mint például a lakás, az élelem, a ruházat, hanem azokra a jelentéktelen dolgokra, amelyeket általában észre sem veszünk, hiszen annyira természetes, hogy vannak, csak bele kell nyúlnunk valamelyik fiókba az éppen szükséges apróságért, egy igazolványtokért, egy kulcstartóért, vagy egy Aszpirinért. Ezek a kicsinységek biztonságot adnak, kényelmesebbé teszik a napjainkat, díszítik a szobáinkat, berendezik az életünket. Emberivé és élhetővé teszik a mindennapokat.

A szegénységben ezek az apróságok sincsenek meg.
  • Ha az olló kicsorbult, a szomszédtól kell kérni, mivel csak a következő fizetéskor tudok újat venni – ha csak nem jön közbe valami fontosabb.
  • Ha fáj a gyerek feje, igyon vizet, tablettát csak akkor veszek, ha már nagy a baj.
  • A hó elején veszek a kínainál egy szűrőkanalat, mert különben nem tudom kiszedni a sült krumplit, pedig azt szeretik, egy kis ételízesítővel megszórva!
  • Elromlott a telefonom töltője, de most, az iskolakezdés idején nem tudom pótolni. Sebaj. majd a munkahelyen kölcsönkérem a kollégáét, és ott bent feltöltöm a mobilt.
  • Alig van már cérnám, a fekete el is fogyott, de még este meg kell varrnom a gyerek zokniját. Majd rejtve öltök, nehogy csúfolják azért, hogy kék a stoppolás.
  • Holnap kicsit csinosítok a lakáson: a szekrény tetejéről leveszem a régóta ott lévő italos üvegeket, még a nagyapa kezdte el évekkel ezelőtt gyűjtögetni őket, a karácsonyi vendégségek után.
  • Most kaptam néhány ív színes csomagolópapírt, azokat felragasztom a kartondobozokra, és szép színesek lesznek, még tárolni is lehet bennük! Az egyik kolléganőtől kaptam egy fehér vázát, azt is odateszem, befelé fordítva, hogy az a kis csorbulás ne látszódjék!
  • Most nem gondolok arra, hogy a fiam fodrászhoz akar menni, hogy a kislány annyira szeretne egy szemceruzát, hogy lassan cipő is kell, meg jön az iskola, és megígértem a gyerekeimnek, hogy idén egyszer elmehetnek strandra...

BANKSZÁMLANYITÁS ANGLIÁBAN: EGY KÁLVÁRIA VÉGE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Kata
2016.12.19.Nem is olyan régen olvashattatok Kata kalandjairól, aki egy első ránézésre nem túl bonyolult dolgot szeretett volna: bankszámlát nyitni Angliában. Ebből aztán egészen komoly kálvária alakult ki, ám örömmel jelenthetem, ez mostanra véget ért. Hogy miként – na, ezt olvashatjátok el az alábbiakban!

„Aki olvasta az előző részt, már kellőképpen felhúzta magát az angliai bankok packázásán. De bizonyára mindannyian arra vágyunk, hogy a történetnek boldog végkifejlete legyen. Lássuk!

Ezt egy bank sem gondolhatja komolyan az EU-ban?

A bankos hajcihőm október 3-ával kezdődött, amikor is aláírtam az egyik legnagyobb banknál a folyószámla nyitásához szükséges dokumentumokat, majd lefagyott a rendszer, tehát nem kaptam azonnal bankszámla számot.

Sok telefonálgatás után – mert ez az ország a telefonálgatásokról szól, bármit is akarjon intézni az ember – eljutottunk addig, hogy már a saját fiókom szóba állt velem, s kérték a szüleim nevét, majd édesanyám politikai pályafutása miatt további biztonsági ellenőrzést rendeltek el. WTF?

Azon nyomban elmagyaráztam nekik, hogy édesanyám csak VOLT politikus, már nyugdíjas. Erre érkezett a válasz, hogy a további kérdéseiket kiküldték nekem postán. Ekkor Anglia déli részén voltam, ők pedig Cambridge-be postázták a levelemet. Semmi gond, majd a barátaim felhívnak, ha megjött.

Érkezik a hívás, lefotózzák a 4 A/4-es oldalt. Elolvasom… fortyogok a dühtől. Hogy miért? A levél ezt tartalmazta többek között „továbbá kérjük, küldje meg az elmúlt 1 évében keletkezett fizetési bérszámfejtéséről (= itt payslip) szóló dokumentumok másolatát; ha ezek idegen nyelven – az angolhoz képest – íródtak, akkor kérjük, fordíttassa le egy fordító irodával, s annak másolatát küldje el részünkre…”

A KERTVÉGI POTTYANTÓS ÉS A DISZNÓÓL KÖZÖTTI FÉLÚTON SZOCIALIZÁLÓDOTT TÁJPARASZT DEFINÍCIÓJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.12.18.


Azt hittem, hogy erről a témáról két napja mindent leírtunk, ami leírható volt, bár akkor én még nem szembesültem ezzel a néhány másodperces tömény vizuális, auditív és intellektuális moslékkal, ami az Orbán-Havasi duó brüsszeli szereplésének fél percét ragadja meg. Nem fogom megismételni mindazt, amit szigorúan a nemzetközi sajtóakkreditációval rendelkező, egyébként emberi és szakmai értelemben egyaránt megalázott újságíró és a hatalom viszonyáról már korábban világossá tettünk.

Ennek ellenére a fenti fél perc olyan kőkemény summázatát és keresztmetszetét nyújta a pillanatnyi magyarországi elme-, köz- és morális állapotoknak, hogy feltétlenül szükségesnek érzek összefűzni pár gondolatot a cifra nyomorúságon szocializálódott téesz-elnök és udvari komornyikja által előadott villám-kamaradráma kapcsán. Rögtön miután az undortól kifordult gyomromat visszatuszkoltam a helyére.

Nézzük meg jól ezt a videót, jegyezzük is meg, ha egy mód van rá, bár újabban olyan sebességgel érünk le naponta a magma újabb és újabb, addig ismeretlen mélységeibe, hogy szinte lehetetlen ilyet kérni bárkitől. Azért vegyük jól szemügyre azt az arrogáns, nyegle, öntelt ábrázatot, azt a hanyag-laza testtartást, azt a minden emberi, őszinte gesztustól mentes szereplést, amit a kamera kedvéért lenyom.

Ez az ember Magyarország miniszterelnöke, aki – ha netán bárki azt hinné, hogy nem volt tisztában a bekapcsolt mikrofonokkal és a működő kamerákkal, akkor felejtse el sürgősen – miután eljutott az agyáig, hogy a csicskája fényévekkel túllihegte a munkaköri leírásában és önnön szervilis értékrendjében szereplő elvárásokat, ilyen gyalázatos módon próbálta menteni a helyzetet...

A MAGYAR WIRTSCHAFT

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Baitz Gábor
2016.12.19.


Emlékezzünk az első Orbán-kormány idejére, amikor az osztrák gazdák a nyugati határszél környékén földeket vásároltak, zsebszerződésekkel "bérelték" a területet. Teljesen logikus volt, az osztrákoknak pénzük volt, nekünk meg földünk. Ezt az üzletet megunva fejtette ki miniszterelnökünk, hogy véget vet az "osztrák wirtschaftnak".
A harmadik Orbán-kormány idején aztán teljes gőzzel beindult a magyar wirtschaft, azaz szégyentelen mértékben szereznek földet, gyárat, szállodát, kastélyt, trafikot, bankokat, meg mindent, amire rátenyerelhetnek a leveses tálhoz közel ülők - a Matolcsyk, Mészárosok, Garancsik, Rogánok.
És mindezt nem a kapitalista alapszabály szerint, azaz az egyik fél az árút adja, a másik meg a kölcsönös megállapodás után fizet érte. Nem, itt csak egy fél van: aki törvényt kreál, hogy saját embereit erkölcstelen előnyhöz juttassa...

A LENGYELEKTŐL TANULJUK, HOGYAN KELL MEGVÉDENI A SAJTÓ SZABADSÁGÁT

MAGYAR NARANCS
- HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.12.18.


A HírTv az új ATV. Orbán megfizet az Erzsébet-utalványok miatt, Budapesten tüntetéssorozat volt. Elhunyt Megyesi Gusztáv.

Kálmán Olga Simicskánál folytatja
megváltozott klímájú ATV-nél csak idő kérdése volt, hogy mikor áll fel a csatorna arca, az Egyenes Beszédet vezető Kálmán Olga. Az index információi szerint Kálmán már egy ideje új helyet keres magának, most pedig már biztos, hogy februártól Simicska portáján folytatja munkáját. A hírek szerint Németh Szilárd, az ATV vezérigazgató-helyettese eléggé meglepődött a műsorvezető döntésén, de mindketten diplomatikusan kezelik a helyzetet, és a távozás okáról csak annyit árultak el, hogy nem a pénzről szól...
Gyász
Elhunyt Megyesi Gusztáv, az Élet és Irodalom állandó munkatársa, egykori főszerkesztője, aki harminc éven át dolgozott a lapnak – tudatta a szomorú hírt az ÉS szerkesztősége.
„Ha van ÉS-es stílus és szemlélet, akkor Megyesi egyik legmarkánsabb képviselője volt: a világra nyitott, szociálisan érzékeny” – írták róla kollégái a Facebookon.
„Ne járj metróval, mert ég!’
Új plakátokkal támad a Kétfarkú Kutya Párt, most a hármas metróval kapcsolatban látják el jó tanácsokkal a bátor utazóközönséget. A kék metró életveszélyes állapotáról részletesen itt számoltunk be egy évvel ezelőtt.

KÖZÖSSÉGI ÉRTÉKMEGŐRZÉS MIATT KELL OLCSÓ LAKÁS A BUDAI VÁRBAN A POLGÁRMESTERNEK

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2016.12.19.


Röpködnek a plusz milliárdok: a Táncszínház új játszóhelye és a Videoton stadionja is drágább lesz; a MOB elnöksége megajándékozta magát egy-egy okostévével; Rogán szomszédjának egy új kormányzati kampány jutott így karácsony előtt.
Ezekről ne maradj le!
Megajándékozta magát a MOB elnöksége (HVG)Pár százmillió ide vagy oda: a ZÁÉV épít a Nemzeti Táncszínháznak (Átlátszó)Csak festett traktorgumik árválkodnak a 12 milliós parkban (RTL Klub)
Ha van 3 perced:
Megajándékozta magát a MOB elnökségeA Magyar Olimpiai Bizottságnak 14 elnökségi és 5 felügyelőbizottsági tagja van: ők kapnak most ajándékba okostévét az egyik aranyfokozatú szponzortól. Igaz, a szponzor maga nem tudta, hogyan használják fel tárgyi hozzájárulását, jellemzően inkább a kevesebb pénzjutalmat kapó sportolók szokták ezeket megkapni. A feladatköreiből nemrég vesztő MOB közleménye szerint most nyílt alkalom köszönetet mondani a tagoknak. (HVG)
Pár százmillió ide vagy oda: a ZÁÉV épít a Nemzeti TáncszínháznakA Várban, a karmelita kolostorban működő Nemzeti Tánchszínháznak mennie kell, hiszen az épületben lesz majd a miniszterelnöki rezidencia. A Táncszínház a Millenáris E épületébe költözik, a közbeszerzést nyáron írták ki. Két, az állami tenderekről jól ismert pályázó volt, végül a ZÁÉV egy másik céggel közösen húzta be a beruházást, 3,7 milliárdos ajánlatával. Ez kapásból 800 millióval több, mint a Millenáris Kft. előzetes becslése volt. (Átlátszó)
Csak festett traktorgumik árválkodnak a 12 milliós parkbanVersenden a Roma Kisebbségi Önkormányzat nyert el 12 milliót pihenőpark kialakítására. A területen közmunkások dolgoztak. A nyár végén átadott parkban még voltak faágakból készített padok, de mára ezek eltűntek. Jelenleg néhány festett traktorgumi, egy homokozó és a roskadozó kerítés látszik a projektből. A kisebbségi önkormányzat vezetője egyelőre nem nyilatkozott arról, mire ment el a pénz. (RTL Klub)
A Rogán bizalmas Aulich utcai lakásának adásvételije régóta nincs megA prominens látogatóiról elhíresült Aulich utca 3-ban található egy 250 négyzetméteres lakás, amit a belvárosi önkormányzat, még Rogán polgármestersége idején adott el nevetséges áron. Végül az ingatlan Kertész Balázs cégénél landolt. Többeket érdekelne az adásvételi szerződés, de a kerület jegyzője azt állítja, az már akkor sem volt meg, amikor 2013-ban hivatalba állt. Bár az önkormányzat bármikor elkérhetné a földhivataltól. (Hír TV, Magyar Narancs)
Elárulta a polgármester, hogy milyen a szempontokat vesznek figyelembe az ingatlanok bérbeadásánálAz I. kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás elengedte azt a narratívát, miszerint piaci alapon adják bérbe az önkormányzati ingatlanokat. Például saját magának, egy 70 négyzetméteres lakást, havi 80 ezer forintért, a várban. Most azt mondja, hogy az üzleti érdekeket felülírja a közösségi értékmegőrzés szempontja, szerinte fontos, hogy legyenek a várban polgári otthonok. (444)
Ha van még két perced:
Egyetlen pályázóként, a konzorciumban induló Strabag lesz a sóstói stadion kivitelezője. A stadion 12,6 milliárdba fog kerülni, 2,5 milliárddal többe, mint az önkormányzat remélte. (Átlátszó)
“Magyarország erősödik”, de főleg Rogán szomszédja, Csetényi Csaba, ugyanis megint az ő cége csinálhatja a kormányzati tájékoztató kampányt(MNO)
A Vajna vezette Filmalap letéti számlájának keretösszegét 33 milliárdra növelték a jövő évre. Ide érkezhetnek a TAO-pénzek eléggé átláthatatlanul.  (444, HVG)
A kormány egyik érve Paks2 mellett, hogy a sugárzó hulladékot majd Oroszországba szállíthatjuk, de ez teljesen téves. Közben úgy tűnik, az EU nem áll a projekt útjába.(230, Politico)
Miután az Erzsébet-utalvány és a Szép-kártya miatt kiszorultak a multik az utalványpiacról, a korábbi piacvezetők eljárást kezdeményeztek Magyarország ellen. Most 23 millió euróval jövünk az egyiknek(444)
A közmédiában átfolynak az orosz propaganda anyagok Aleppo ostromával kapcsolatban. Közben, a keddi megállapodás ellenére, egy nap alatt leállt a város kiürítése.(444, Világtérkép)
Mi minden történt a rendszerváltáskori médialiberalizáció óta, és hol tart most a sajtószabadság Magyarországon(Slejm)
A romániai Korrupcióellenes Ügyészség munkáját sokan kritizálták. Marosvásárhelyen egy iskola két hónapja patthelyzetben van egy eljárás miatt. (HírTV, Feminfo)
A nyáron megválasztott római főpolgármester bizalmi emberét, a személyzeti igazgatót korrupciós vádak miatt őrizetbe vették. Nem ő az első a friss stábból. (Origo)