2017. április 15., szombat

SEMMI JELE, HOGY A FIDESZ ÉSZHEZ TÉRT VOLNA - EGYENESEN MENETELÜNK AZ OROSZOK KARMAIBA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.04.15.A februári Putyin-Orbán találkozó óta fordultak Orbánék ismét a diktatúra felé. Egyre nyilvánvalóbb: a háttérből Putyin irányítja Orbánékat és megpróbálja Magyarországot visszatéríteni az orosz érdekszférába. Az sem látszik egyelőre, hogy felfognák, tömegtüntetések folynak ellenük

Az utóbbi hét kormányzat kommunikációja ugyanabban a paranoid és szélsőségesen idegenellenes, gyűlöletkeltő formában és ugyanazzal a tartalommal (Soros György, CEU, civilek) folyt, mint korábban.
A kormányzat és a vele egyenértékű kormányzópárt, tehát a pártállam nem fogta fel, hogy az országot nem lehet ezzel hülyíteni.
Amikor pl az ATV-sek megpróbálnak érdemi kérdésre értelmes választ kapni, egyik kormányzati politikus sem ad semmi választ, a puszta propagandaszövegen kívül.
Bárkit hallgat meg a politikát fogyasztó a Fidesz oldalán,
  1. mesterségesen felfújt ál-problémákkal találkozik („a törvénytelenül működő egyetem”, ill. „idegen érdekeket szolgáló civilek”), amiről már többször megírtuk, hogy hazugság;
  2. éppen valaki ellen gyűlöletre uszítanak (migráncsok, civilek, zsidók, muszlimok, melegek, cigányok, jogvédők, Soros György, Soros György és Soros György);
Vonjuk le a konzekvenciát:

A Fidesz teljesen eltávolodott a magyar valóságtól

és egy olyan ál-valóságba próbálja a közbeszédet terelni az általa elfoglalt / közpénzből felvásárolt médiumokon keresztül, ahol
  • nincs lehetőség semmilyen párbeszédre,
  • gonoszok és jók vannak, mint valami buta mesében,
  • és egyáltalán nem reflektál a hétköznapi problémákra.
A Fidesztől évek óta nem tudunk meg semmit arról, hogy éreznek-e bármilyen felelősséget az ország szétlopásáért, a szétzüllesztett egészségügyért, vagy a lerombolt oktatásért. Nem tudjuk, hogy a Fideszen és a közpénzmilliárdokból felépített körítésen (médiafelületek, politikai elemzők- és tanácsadók, seggnyalók és megmondóemberek) belül van-e valami kiforrott álláspont azzal kapcsolatban, mi lesz ezzel az országgal két hónap, vagy két év, vagy két évtized múlva...

KONZERVATÍV REFLEXIÓKAT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.04.15.


Orbán mára nagyon leadta az igényeit, és ehhez igazítja az olvasói várakozásait is.

Orbán Viktor Magyar Időkben közölt interjúja élvezetes olvasmány. Tanúság arra, hogy Orbán pontosan tudja, mit várnának tőle a szavazói értékrendben és kormányzati teljesítményben, miközben a napi teljesítménye ennek gyökeresen az ellenkezője. Az interjúja emiatt is különösen cinikus.

A kézenfekvő párhuzam Krisztus és “magyarok közösségének” feltámadása között természetesen blaszfémia, de az egész kormányzása blaszfemikus. Isten szabadságot adott az embernek az erkölcsi életében – ha van a hétköznapokra lefordítható üzenete a Feltámadásnak, az a szeretet és a szabadság egymásba játszása. Szabadság nélkül nincs felelősség és erkölcsi képesség (a kormányzatilag definiált nemzeti értékrendhez és kollektív normákhoz igazodó embernek beszűkülnek a döntési lehetőségei, ezzel az erkölcsi élete), míg – hasonlóképp – ha a felebaráti szeretetet felülírják az etnicista szempontok, akkor nem beszélhetünk istenkáromlás nélkül keresztény politikáról. Így általában nem is beszélhetünk ilyesmiről, mert a politika logikája nemzeti és hatalomelvű, óhatatlanul törzsi/idegenellenes (ennek csak a mértéke változhat) és kényszerelvű. De akkor a minimum, hogy nem vesszük a szánkra hiába Krisztus nevét, hacsak nem önkritikusan. Éppen az ellenkező módon annak, ahogy Orbán teszi.

Orbán beszámolója a kormányzása alatt elért eredményekről nagyjából és egészében hazug. Nem méltatom a kritikára, mert annyian megteszik – többnyire pontosan. Szeretnék azonban egy dolgot kiemelni, ami a narratívát illeti. Az interjú belehelyezése a keresztény és egyúttal a szabadságharcos narratívába, amely kétségtelenül az elképzelhető legsikeresebb, a legtöbb pozitív asszociációt kiváltó politikai pozíció ebben az országban, olyan torzulást okoz folyamatosan a magyar jobboldali kultúrában, amelynek a kára egyelőre felbecsülhetetlen. Röviden érintettem már: Orbán kormányzása nem keresztény. Most azt is hozzáteszem: semmi köze a magyar szabadságharcos hagyományhoz, mert olyan ellenfeleket helyez elénk (Brüsszel, Soros, a migránsok), amelyek differenciálatlan összekapcsolása és egységes negatívumként való megjelölése, egy, önmagában hazug, kettő, megkérdőjelezhetetlen pozitívumként tünteti fel az ellenpólust, Orbánt és társaságát, eloldva az egész narratívát a tényektől, így a kormányzás legitim, tényszerű bírálatának lehetőségétől. A narratívák eloldása a valós problémáktól, felismerésüktől és megoldásuktól a magyar történelem legfontosabb politikai hagyománya, és a sérelmi nacionalizmus az ennek megfelelő legfontosabb politikai ideológiája...

FRANCOKAT NEM LEHET LEVÁLTANI EZEKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.04.15.


...Józan paraszti ésszel gondoljuk végig a lehetőségeket.

Orbán marad még ötszáz évig. A jelenlegi parlamenti pártok elücsörögnek a melegben, ahogy eddig is tették. Aki boldog Orbánnal, az nagyon fog örülni, akinek viszont elege van a féldiktatúrából, az ezer évre bebetonozott feudalizmusból, a sehonnan sehová nem haladó gazdaságból és az ünnepi csirkefarhátból, az fogja magát és elhúz innen a francba.

Az rendben van, hogy ez esetben a maradék másfél millió (vagy annyi, amennyi) hívő lelkesen tapsikol, hogy hála istennek, húzzatok innen a faszba, ez az öröm korai lesz. Mert az országot azok fogják elhagyni, akik még működtetik a gazdaságot. Diplomások, szakemberek, fiatalok. Ha valaki azt gondolja, hogy majd a nagyon tehetséges Mészáros Lőrinc, Rogán Antal, Garancsi, Farkas Flórián, Tiborcz István fogja megtermelni az ország működéséhez szükséges javakat, az rohadtul nagyon téved. Hívőbácsi és hívőnéni pedig igen gyorsan azon kaphatja magát, hogy nem jön a nyugdíj, hiába várja a kertkapuban. Nem adok három hónapot, hogy az Orbán kacsóját csókdosók fogják a vérét követelni.

A másik opció, hogy Orbán kihúzza az országot az Unióból, bele Putyin árnyékába. Vagy inkább megpróbálja. Ebben azért nem tudok szívből hinni, mert sem az Uniónak, sem pedig a NATO-nak rohadtul nem érdeke egy Európa közepébe beékelődött oroszbarát zárvány. Tehát valószínűnek tartom, hogy nem fogják idáig engedni a történetet. Tudom, nem ugathatnak bele egy szuverén ország belügyeibe és nem is lenne jó, ha beleugatnának. Ezer más mód van, a normális tájékoztatástól kezdve az orbáni rendszer titkolni szándékozott sunyi kis ügyleteinek napvilágra kerüléséig (nem, nem vagyok annyira malacrózsaszín-lelkű, hogy azt gondoljam, nincsenek a külföldi titkosszolgálatoknak ilyen adatai), vagy az uniós források felhasználásának valóban átfogó vizsgálatáig és a vizsgálat idejére a pénzek befagyasztásáig. Például.

Az is egy lehetőség, hogy már olyan elemi erejű a társadalomban a feszültség, hogy – és igen, meggyőződésem, hogy Orbán tudatosan és szándékosan provokálja a társadalmat mert úgy hiszi, hogy így a felgyűlt feszültség levezethető – nem fogja tudni a kormány kordában tartani. Bekövetkezik egy robbanás, ami vagy elsöpri a kormányt, vagy polgárháború lesz. Ez az, ami senkinek nem hiányzik.

Az tisztán érzékelhető, hogy Orbán és bandája egységesen be van szarva. A kommunikáció széthullott, egyre durvább hibákat követnek el. Ez súlyosbodni fog, ha szorultabb helyzetbe kerülnek és sikerülhet kiváltani eddig még néma társadalmi rétegek elemi erejű felháborodását is.

Hogy nem a parlamenti pártok vannak az utcákon? Nem hát. Éppen ezért veszélyes ez a helyzet a kormányra. És ugyan miért is ne zavarhatná el a kormányt egy ország népe, pártok nélkül is? Be van tiltva? Nincs. Van ebben az országban annyi becsületes, hozzáértő ember, akikből igen gyorsan össze lehet rakni egy szakértői kormányt. Ha normalizálódott a helyzet, akkor pedig helyre kell állítani a választási törvényt és ki lehet írni a választásokat.

Nem olyan bonyolult ez, mint amilyennek láttatni szeretnék sokan. Szóval nem finnyáskodni, hanem felgyűrni az ingujjat és beállni szart lapátolni, mert ha valami, az az egy biztos, hogy a szar magától nem fog elmenni.


MA A SZABADSÁG TÉREN FOLYTATÓDIK A RENDSZERDÖNTÉS


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2017.04.14.Ma délután 17:30-tól a Kossuth téren folytatódik az Orbán-rezsim elleni tüntetéssorozat. “Nem maradunk csendben! – Legyen ez Magyarország leghangosabb tüntetése” – ez áll a szombati esemény Facebook-oldalán jelezvén: nem érnek véget a tiltakozások. A szervezők délután fél 6-ra várják a tüntetőket a Szabadság térre. “Nem maradunk csendben, mert a szabad sajtó felszámolása után most a szabad oktatáson és azokon szervezeteken a sor, amelyek nem félnek kiállni mások és saját jogaikért!” – írják.

A CEU-ellenes törvény lerántotta a leplet az Orbán rezsimről. Közutálat veszi körül Orbánt, a hazug pártját, a diktatórikus rendszerét, az egész aljas maffiát. Az utóbbi napok eseményei után szinte biztosra vehető, hogy az esemény után sok fiatal ismét nem hazafelé tart majd. Vége a hamis tekintélynek, vége a tiszteletnek és a vége a félelemnek is. Annak látja az új generáció Orbán rendszerét, ami. Nem úgy lesz, ahogy Orbán elképzelte, hogy majd megunják és hazamennek. Nem unják meg, elég volt a mocskos hazudozásaikból.

Az ország jobbik része Európában akar nélkül, nem egy vidéki koszos diktatúrában, nem akarják hallgatni tovább a süket dumákat az illiberalizmus nagyszerűségéről, az egész ócska unortodox világukról, amelyben az unortodoxia azt jelenti, hogy nem normális, elmebeteg. Orbán kivezeti Magyarországot Európából, a 21. századból, felhúzza újta a vasfüggönyt, és Putyin kezére játssza az országot. Miért néznénk ezt tétlenül, és miért hagynánk ezt? Nincs joga hozzá. Szétlopták az országot, lábbal tapossák az emberi jogokat.

Orbánból elég volt, takarodjon. Vissza kell állítani a megdöntött alkotmányos rendet, újra vissza kell állítani a demokratikus, szabad és egyenlő választási rendszert, és demokratikus választásokat kell tartani újra Magyarországon, de Orbán és a Fidesz nélkül, mert őket bíróság elé kell állítani államellenes bűncselekmény és korrupciós bűncselekmények miatt. Magyarország 1989-ben kivívta a szabadságot és Orbán nem veheti el tőle. Minél többen menjenek ki ma is tüntetni, és legyen Orbán számára egyre világosabb, hogy neki vége!

Minden felelősség őt terheli. Amikor egy új rendszer létrehozásával bízta meg önmagát, akkor minden felelősséget és következményt magára vállalt. Mondjon le, amíg nem késő. Nincs tovább mire várni, az Európai Unió is megelégelte, Amerika is megelégelte. Akkor védik meg a magyarok Európát, ha ezt az aljas gazembert, köztörvényes bűnözőt végleg eltakarítja, és felszámolja a rákos daganatot, Orbán rendszerét Európa közepén.

Meg kell bénítani az országot, bojkottálni kell a rendszert! Ha az ellenzéki pártok továbbra is kollaborálnak, és bent maradnak a diktatúra parlamentjében, ha továbbra is azt hazudják, hogy Orbán rendszere legyőzhető a Fideszre írt választási törvénnyel, akkor az ellenzéki pártokat is bojkottálni kell. Válastzaniuk kell Orbán pénze vagy a szabad Magyarország között. Ki kell vonulni a rendszerből. Akik nem vonulnak ki Orbán rendszeréből, azok Orbánnak együtt buknak. Hozzá tartoznak, viseljék a felelősséget Orbánnal együtt...


RENDSZERVÁLTÓ BULI

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.04.15.Sokan kritizálják a tüntetések jellegét. Pedig nincs igazuk. Elmondom, miért.

Nyolc éven át voltam az orvosegyetem koleszigazgatója, és öt éven át - míg Fideszék ki nem nyírták - Budapest legnagyobb egyetemi kocsmájának tulaja. 
Van némi képem az egyetemisták világáról. Korosztályos társaimat, és a nálam idősebbeket is arra kérem: emlékezzünk vissza saját diákkorunkra. Igen. A mi ifjúkorunknak is a legnagyobb közösségi élményei a bulik, kocsmák, koncertek voltak. Ott épültek a személyes kapcsolatok, a csoportkötődések. A sok egyén ott vált közösséggé. És ezzel ERŐVÉ.

Megérkeztek végre a fiatalok a politikába. Erre vártunk. Tudtuk, hogy itt Orbánűzés, rendszerváltás csak akkor lesz, ha ez megtörténik. Próbáltuk Őket ébresztgetni, bevonni, de nem kértek belőlünk. Töredéküket egy ügyes, szintén a közösségi élményre alapuló toborzási módszerrel a Jobbik megszerezte, és agymosta. De mint mondtamn: töredéküket. A valódi egyetemi fiatalság sehová sem kötelezte el magát. Egészen a CEU kinyírásának kezdetéig. És akkor hirtelen megjöttek...

ITT OLVASHATÓ

GULYÁS ÉS VARGA ZÁSZLÓRA TŰZTE AZ ARÁNYOS VÁLASZTÁSI RENDSZERT!


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PL
2017.04.14.


Ez a mérce, mostantól ezen méretnek meg a demokraták

Mostantól Orbánnak nem lesz nyugodt éjszakája.

Gulyás Márton és Varga Gergő felismerte, hogyan lehet vérontás nélkül véget vetni Orbán rémuralmának. Orbán leváltása azért vált lehetetlenné, mert a Fideszre szabta a választási rendszert, megszüntette a választások egyenlő feltételeit. Az ellenzéki erők olyan hátrányból indulnak, ami behozhatatlan. Ezt csak fokozza az aljas eszközökkel elért nyomasztó fölény a tömegtájékoztatásban.

Gulyás és Varga videójából, amit ma tettek közzé a youtube-on, egyértelművé vált hogy megértették, hogy ez az a pont, ahol a Fidesz építményét támadni kell. (25:50-től) Ezt nem sikerült a magyar politikai elitnek több mint öt éve megértenie. Ezért sétáltak bele a 2014-es megalázó vereségbe, ezért vitték bele a demokratákat. És ezért készülnek most újra ugyanerre...


KÖVÉR LACA AGYA LEDOBTA A SZÍJAT

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2017.04.15.


Úgy látom Morcos Bajusz házmester nertársnak szépen lassan mentális problémái lesznek. Az elmúlt időszak eseményei úgy megviselték szegényt, hogy csúszni és füstölni kezdett az ékszíj a fejében.

Az ő kis saját külön világában nem csak elnézni kell a lopás-csalást amit művelnek, hanem egyenesen tisztelni is kell(ene) őket ezért. A nép legyen hálás, mert épp kinyírják az ország legmagasabban jegyzett egyetemét, tapsikoljon, hogy Pénztáros Lőrinc ugrott megint leggyorsabban, és az ötmilliárdos kempingtámogatás hírére megvette a fél Balatont. A nemzeti oligarchák újabb és újabb gazdagodása jó hír a nemzetnek, úgyhogy hálával telt szívvel örvendeni kéne.
Erre bazmeg ezek lejánosozzák Kádert és Putyin csicskázzák a Mindenórást.
Kurvaannyukat, naná! Mi a faszt képzelnek? Csak így, semmi tisztelet, semmi odaadás? Semmi hála? A tömeg meg vonulgat a városban ide-oda, hogy a kormánysajtó hazugság-hadosztálya nem győzi követni őket? Bulinak képzelik a tüntetést, viccnek a ner bajszának tépkedését, és azt merik mondani: elegünk van?! Picsábamár, régen minden jobb volt! Nem űztek gúnyt pernahajderek az emberből, Kádárt "apánk"-nak szólították és nem Jánosnak, a MISZOT-ban elfért az összes ifjúsági szervezet és megtűrték maguk felett a pedellust...

TÍZEZRES TÖMEG VONULT KI TÜNTETNI SZERDÁN A CIVILEK ÉS A CEU MELLETT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Szász Zsófia
2017.04.14. 


94 milliárd forintnál áll a vizes vb számlálója; politikai vitát kezdeményez az EB a magyar kormánnyal; 500 óra közmunka Gulyásnak és Vargának a Sándor-palota majdnem megdobálásáért. A hét legfontosabb korrupciós hírei.

Heti Top 5 – Átlátszó:

94 milliárd forint megy el a vizes vb-re – eddig


Tízezren tüntettek a Hősök terén a hétfőn benyújtott civiltörvény ellen

Itt a jegyzőkönyv, ami magyarázkodásra kényszerítette Pintért a Tanyi-ügyben

5,2 milliárdba fog kerülni a Vasas új stadionja

További 244 millió forintot kapott a Valton az eddigi 1 milliárd mellé a Dagály őrzésére

Heti Top 5 – magyar sajtó:


Szexpartner-kereső oldalakkal foglalkozó vállalkozást támogatott Hernádi Zsolt alapkezelője (Direkt36)

Az USA a CEU-törvény felfüggesztésére szólította fel a magyar kormányt (Index)

Durva túlárazásokat talált az Európai Bizottság a Nemzeti Közszolgálati Egyetem pályázatában (24.hu)

Brüsszeli ultimátum: a kormány döntse el, képes-e az EU értékei szerint működni (444.hu)

Összesen 500 óra közmunkát kapott Gulyás Márton és Varga Gergő, amiért hétfőn festékkel akarták megdobálni a Sándor-palotát (Index)

TALÁLKOZÓ A SZABADSÁG TÉREN - FOGY AZ EURÓPAI UNIÓ TÜRELME IS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2017.04.15.


"Nem maradunk csendben! - Legyen ez Magyarország leghangosabb tüntetése" - ez áll a szombati esemény Facebook-oldalán jelezvén: aznap sem maradunk demonstráció nélkül a fővárosban. A szervezők délután fél 6-ra várják a tüntetőket a Szabadság térre. "Nem maradunk csendben, mert a szabad sajtó felszámolása után most a szabad oktatáson és azokon szervezeteken a sor, amelyek nem félnek kiállni mások és saját jogaikért!" - írják. Az utóbbi napok eseményei után szinte biztosra vehető, hogy a demonstráció után sok fiatal ismét nem hazafelé tart majd.

Közben Michael Ignatieff rektor levélben tájékoztatta egyetemének polgárait a Közép-európai Egyetem (CEU) ellehetetlenítését célzó törvényről, a vezetőség válaszáról és külföldi tárgyalásairól. Hadd nyugtassalak meg benneteket: ez az egyetem soha nem fog bezárni. Továbbra is eltökéltek vagyunk: Budapesten maradunk, ez az otthonunk - írta. A rektor szerint a nemzetközi nyomás hatására változik a hozzáállás is, egy hete Balog Zoltán miniszter azt mondta, a kormány célja, hogy a CEU elhagyja Budapestet, most viszont államtitkára, Palkovics László arról beszél, hogy a CEU maradását szeretnék. Múlt héten még a miniszterelnök azt mondta, hogy a CEU csalást követ el, most az államtitkár már azt mondja, hogy a CEU az előírásoknak megfelelően működik. Palkovics László a hét közepén már arról beszél, működési engedély nélkül is adhatna ki diplomát a CEU, az egyetemen a fejüket vakarják a nyilatkozat miatt, és nem is látják igazi megoldásnak vagy járható útnak a felvetést. Javasolnám ezért a kormánynak – üzente Ignatieff –, hogy alakítsák ki végre az egységes álláspontjukat. Egy kegyetlen küzdelem közepén vagyunk, és Budapesten fogunk maradni - hangsúlyozta a rektor. A kormánynak üzenem, szólítsanak a nevünkön. Ez nem a Soros-egyetem, hanem a Közép-európai Egyetem. Az egyik ok, amiért ilyen jelentős védelmet tudtunk szerezni maguknak, hogy függetlenek vagyunk - fogalmazott Ignatieff. Egy felsőoktatási intézménynek függetlennek kell lennie nem csak a kormánytól, de az alapítójától is.

Enyedi Zsolt rektorhelyettes a Mandinernek elmondta, még soha nem beszélt Soros Györggyel, bár "egyszer ültem mellette a pódiumon, mikor tavaly itt járt". Elmondta azt is, Soros egyáltalán nem szól bele, milyen szakok vagy kurzusok induljanak, milyen intézetek legyenek a CEU-n. Arra a kérdésre, hogy a megoldási javaslattal előállt oktatási államtitkárral, vagy bárki mással a kormányból tárgyaltak-e már, Enyedi azt válaszolta, nem. "Úgy értelmezzük a helyzetet, hogy a köztársasági elnök úr felkérte a kormányt, kezdje meg az érdemi tárgyalásokat velünk, most erre várunk. Mi a korábbiakban számos levelet intéztünk hozzájuk, telefonon is próbáltuk hívni őket. Az utolsó elutasító levél, amit kaptunk, Balog Zoltántól néhány nappal ezelőtt érkezett meg. Ebben azt mondja, hogy nem szeretne velünk tárgyalni, ő Amerikával szeretne tárgyalni."...

LESZÁMOLÁS A JÓZAN ÉSSZEL

HUPPA BLOG
Szerző: Szapolyai Borbála
2017.04.13.


„Az a helyzet, hogy Magyarországon egyetlen egyetemet sem zárunk be. Magyarországon egyetemeket szoktunk alapítani és nyitni, ebben bízhatnak a jövőben is.” (Orbán Viktor)
Kik szoktak itt nálunk egyetemet alapítani, merülhet fel jogosan a kérdés az ártatlan bámészkodókban. Kikben bízzunk oly nagyon? Ha a mélyen tisztelt miniszterelnök úr számára kellemetlen külső tényezőkkel szembesül, azonnal átvált egyes szám első személyről többesre, ami sajnos mindig rosszat jelent. El akarja hárítani magáról a felelősséget.
A CEU-val az az egyik legfőbb probléma, hogy nem ez a titokzatos „mi” szervezet alapította, hanem valaki más. Egyáltalán nem elhanyagolható gond az sem, hogy lehetetlen közvetlen állami gyámság alá helyezni. Nem lehet például a nagy tudású Németh Szilárdot a CEU kancellárjává kinevezni, majd az ott folyó képzéseket a földig romboltatni vele, noha a tudása kétségtelenül alkalmassá teszi őt erre a nemtelen küldetésre.
Orbán és a „mi” azonban nem egyetemeket alapítanak, csupán csinovnyikképzőket. A kancellároknak nevezett pártkomisszárok kinevezésével Orbán teljesen felszámolta az egyetemek autonómiáját. Ezt előtte még senki sem merte ilyen nyíltan megtenni.
Ezeknek a pártkomisszároknak fő feladata az, hogy levezényeljék a források kivonását azokból a felsőoktatási intézményekből, amelyeket nem az „ők” alapítottak, hanem régebben „mások”, ezzel szép lassan kivéreztessék ezeket. A kancellárok áldatlan tevékenységének hatására ezeken az egyetemeken a képezések minősége nagyjából az OKJ-s tanfolyamok szintjére süllyedt, emiatt egyre több diák kénytelen a tanulmányait külföldön folytatni.
Az Orbán-rezsim által támogatott, kitartott, illetve megszállt egyetemek ezáltal jelentős előnyökhöz jutottak. Ez a méltatlan állapot egyáltalán nem zavarta a Nemzeti Együttműködés Rendszerének szolgalelkű, megalkuvó politikusait. Részükről ez teljes mértékben érthető is, hiszen a megélhetésükről van szó. A CEU-t azonban nem tudták ilyen módon, belülről szétrombolni, ezért ellene a leghatásosabb, ördögien ravasz taktikát vetették be. Úgy felrúgták, mint Irma néni a lisztszagú döggombát hatodik típusú találkozás esetén.
A magyarországi felsőoktatási intézmények megszállásának a bosszún kívül több oka is van.
Orbán soha nem felejtkezik el azokról, akik az útjába állnak vagy ellenkeznek vele. A 2012-es magyarországi diáktüntetés, az úgynevezett téli rózsás diákforradalom mély sebeket ejthetett a lelkén, már ha az említett illető rendelkezik egyáltalán ilyesmivel. A spontán összefogás ereje valószínűleg megdöbbenthette és alaposan meg is rémíthette. Az egyetemi ifjúságnak jelentős szerepe volt mind az 1848-as, mind az 1956-os forradalmakban. Orbán semmiképpen nem engedhette meg, hogy az egyetemek egységesen fellázadjanak rezsimje ellen. Szalámitaktikával, zsarolással és legfőképpen az egyetemi pártkomisszárok kinevezésével eddig sikerült is hallgatásra kényszerítenie ezeket az intézményeket...

BABITS MIHÁLY: HÚSVÉT ELŐTT

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2017.04.15.


Babits Mihály százegy éve, 1916-ban írta a most következő versét. Ebben a költőnek az első világháborúból lett elege.

A Zeneakadémián megrendezett, március 26-i Nyugat-matinén felolvasott, a közönséget magával ragadó vers hatásából látszott akkor, hogy Babits a háborús csömörrel egyáltalán nem volt egyedül.

Magyarországon MA SEM LENNE MAGÁNYOS.

A Húsvét előtt című vers a mindenkori zsarnokság, elnyomás, emberi megaláztatás, gyűlölködés elleni szenvedélyes felszólalás.

Nem a győztest énekli, nem is a vak, szolga népet, „hanem azt, aki lesz, akárki“, aki kimondja végre azt, hogy

legyen vége, legyen vége már!

Részletek:

ORBÁN TESZ A JOGRA - MI LESZ ÍGY A CEU-VAL?

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Madlovics Bálint
2017.04.13.


Az elmúlt három hét, sőt közelebbről nézve az elmúlt három nap eseményei is világossá tették, hogy a „lex CEU”, illetve a magyar–amerikai egyetem jelenlegi működési modelljének ellehetetlenítése mögött tisztán hatalmi és politikai szándékok húzódnak. A közelebbi esemény Palkovics László felsőoktatási államtitkár kedden belengetett, szerdán bedobott, majd csütörtökön meg is erősített javaslata, miszerint a CEU egy jogi kiskaput kihasználva próbálhatna meg kibújni az új törvény követelményrendszere alól. Jogászok – beleértve az egyetem saját képviselőit is – vitatják e kiskapu létét, Palkovics nyilatkozatának az értelme viszont ennél valójában mélyebb: amit állít, nem más, mint hogy a jogszabályok nem érdekesek. A CEU megpróbálhat kibújni alóluk, a kormány ezt megengedi neki – ha úgy látja jónak, ha a politikai szándékai erre mutatnak. Ha viszont a rezsim szándéka nem a békés egymás mellett élés, hanem az egyetem eltakarítása, akkor – és erről szólt az elmúlt három hét – bármilyen, a hazai felsőoktatás és kutatás szempontjaival nem indokolható korlátozást kitalálnak, és percek alatt átverik az Országgyűlésen.

A CEU rögtön Áder János aláírása után elmondta, hogy jogi utakon igyekszik majd megtámadni a törvényt, ellenzéki képviselők pedig közösen alkotmánybírósági beadvánnyal élnek. Ezek a lépések viszont pont a rendszer hatalmi logikáját hagyják figyelmen kívül. Orbán rendszerében, mint azt Lánczi András már 2010-ben megírta, a politikai egység uralma megelőzi a jog uralmát: az Orbán-hű bírákkal föltöltött AB politikailag fontos ügyekben mindig a Fidesz álláspontját képviseli, a jogszabályi környezetet pedig akkor is könnyen átszabhatnák, ha a CEU sikeresen támadná meg a törvényt, vagy még ha ad absurdum teljesítené is az új követelményeket. Mindez csupán politikai akarat, politikai szándék kérdése.

Aki meg akarja védeni a CEU-t, annak ehhez mindenekelőtt föl kell térképeznie a hatalom logikáját: kiismerni a rezsim céljait, a környezetet, amelyben működik, és végül ezek függvényében modellezni, hogy vajon milyen lépések távolíthatják el Orbánt a céljaitól. De mik is ezek a célok? Bozóki András, a CEU professzora egy múlt heti elemzésében négy lehetséges, közszájon forgó célrendszert azonosított. Vegyük most ezeket szemügyre, külön-külön – bár a valóságban nem zárják ki egymást –, mégpedig egy olyan modell keretein belül, melyet politikai aktorok négy csoportjának egymásra hatásaival írunk le. Ez a négy a hazai politikai osztály (a rezsim és az ellenzéke), a nemzetközi politikai osztály (Trump és az Európai Néppárt), a hazai civil társadalom (a tüntetők) és végül a nemzetközi civil társadalom (a CEU mellett kiálló akadémikusok, egyetemi emberek)...

MI FINANSZÍROZZUK A TÁRSADALOMRA ÖMLŐ SZENNYET

SZTÁRKLIKK 
- VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.04.15.


Szerintetek a legmocskosabb totalitariánus - értsd náci és sztálinista - diktatúrákon kívül létezik olyan rendszer, amely közpénzekből működtet olyan velejéig züllött szennysajtót, mint az Origo, a Ripost, a Lokál, a 888.hu, Magyar Hírlap vagy az Echo TV?

Mert ne tévedjünk, ezek egytől-egyig kizárólag a mi adóforintjainkból működnek!

A mi pénzünkből fizetik meg busásan az ezeknél dolgozó szellemi verőlegényeket, mi finanszírozzuk ezt a társadalomra ömlő szennyet.

Az autoriter rendszerekben az uszító, gyűlölködő, szennymédiumokat magánpénzekből tartják fenn, 
csak diktatúrákban finanszírozza ezeket az állam.

TÍZ DOLOG A HATÁRÁTKELÉSRŐL, AMIT NEM SZÍVESEN ISMERSZ BE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.04.15.


Magyarország egy brutális négynapos húsvéti hétvége közepén tart, és világszerte mindenki rettenetes étkezések közepette próbál levegőt kapni, úgyhogy arra gondoltam, ma nem terhellek túl titeket hosszú és komoly poszttal, inkább jöjjön egy rövid és félig (de azért kicsit mégis) komoly írás, amit aztán kommentekben (vagy akár külön posztban, akinek kedve van rá) kiegészíthettek. Következzen tíz dolog, amit nem szívesen ismerünk be határátkelőként (iróniadetektor on).

Most nem mennék bele abba, milyen szakaszai vannak a határátkelésnek, de az biztos, hogy az ember igen sokat tanul magáról és a körülötte élőkről egy külföldre költözés esetén.
A pozitívumok mellett persze akadnak olyasmik is, amiről nem nagyon beszélünk, ezek között akadnak pozitív és negatív dolgok is. Az amerikai Tom Frost kis túlzással bejárta már a fél világot, élt Indiában, Japánban, Mexikóban, Argentínában, jelenleg pedig egy kis farmon lakik Uruguayban a családjával. 
Ő szedett össze tapasztalatai alapján tíz dolgot, amit szerinte a határátkelők nem szívesen ismernek be (dőlt betűvel az én megjegyzéseim olvashatók). Lássuk:

HOGYAN ÉLTÉK TÚL A TITANIC KATASZTRÓFÁJÁT

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.04.14.


A Titanic katasztrófájának körülményeiről cikkek ezrei jelentek meg az elmúlt 105 évben, legalább ugyanennyi nyilatkozat hangzott el, a tragédiát többször is megfilmesítették. Hogy mit élt át a 13 csónakban összezsúfolt 745 ember – túlnyomó részben nők és gyerekek – arról talán kevesebb szó esett. A Le Figaro az évforduló kapcsán újra közölte a korabeli tudósításokat. Ezekből válogattunk.

A hajó 1912. április 14-én éjjel ¼ 12-kor ütközött a jéghegynek, de az ütközés súlyosságát csak fél órával később mérték fel. Ekkor engedték le a mentőcsónakokat, amelyekbe a nők és a gyerekek szállhattak be először. A megmaradt néhány helyet foglalhatták el a férfiak.

A mentőcsónakokban ülők végigszenvedték a hajó pusztulásának látványát, a lassú süllyedéstől az eltűnésig. A csónakokból két hossú órán át nézték elborzadva, hogyan süllyed, hogyan emelkedik függőlegesen, hogyan alszanak ki rajta fények és közben tehetetlenül hallgatták a hajóról a halálra íélt emberek vészkiáltásait.

A csónakok utasai a jéghegyről leszakadt darabok között, a hidegben dideregve még hajnalig, három óra hosszat vártak az őket felvevő Carpathiára. Az asszonyok elvesztett férjüket, gyerekeiket siratták. Mindannyian reszkettek a hidegtől, mivel a többség abban a könnyű öltözékben szállt csónakba, amelyet a hajón éppen viselt. A felkészülésre nem volt idő. Az egik cikk arról írt, hogy egyes állítások szerint volt, aki megőrült. „Az utasok imádkoztak – mondta el az egyik túlélő – férfiak emlékeztek vissza gyerekkori imáikra és ki tudja, hányszor mondtuk el a Miatyánkot ezen a rettenetes éjszakán.”

A Carpathia hajnali 4 körül érkezett meg a katasztrófa helyszínére és véget vetett kálváriájuknak. Mindenkit megkülönböztetés nélkül elláttak. Az utasok, a tisztek, a személyzet, mindenki átengedte kabinját a túlélőknek.

A Carpathián megalakult a túlélők bizottsága, amely a következő közleményt adta át a sajtónak (részlet a Le Figaro 1912. április 20-i számából):

„Mi alulírottak, a Titanic túlélő utasai, hogy megelőzzünk minden túlzó és szenzációhajhász nyilatkozatot, kötelességünknek tartjuk, hogy a tudomásunkra jutott és igaznak tartott tényekről tájékoztassuk a sajtót. Vasárnap, 1912. április 14-én kb. 11 óra 40 perckor Smith kapitány öngyilkos lett a hajóhídon. Az utasok, akik elsőként értesültek a haláláról, azt mondják, hogy kétszer kísérelte meg az öngyilkosságot, mielőtt sikerült meghalnia. A másodtiszt kitépte a kezéből a revolvert a könyvtárban, de ő felszökött a fedélzetre, miután visszaszerezte a fegyvert, a szájába tette és lőtt.

A főgépész szintén öngyilkos lett.

A jéghegyet az őrszem jelentette, de nem elég időben, az összeütközést már nem lehetett elkerülni. Azonnal intézkedések történtek a károk felmérésére, az utasok és a hajó megmentésére. Utasították az utasokat, hogy csatolják fel a mentőmellényeket...

LACUS BUNKÓJA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Endre István Simay
2017.04.14.


„Ne írd alá János!” üzenték a szocik a Parlamentből. Amiért aztán a házmester kiosztott egy nagy virtuális taslit az MSZP frakció tagjainak. Mert szerinte igazán tiszteletlenség, hogy a köztársaság elnökét keresztnevén szólították. Még akkor is, ha abban csak egyet lehet érteni a párt tagjaival, hogy a tiszteletet nem adják kimérve. Azt kiérdemelni kell. S egy kicsit mégis egyet kell érteni Kövér Lászlóval.

Mert a János, mint keresztnév igazán nem a legritkábbak közül való. Így aztán lehet egy csomó János az országban, akik hirtelen talán azt sem tudnák, hogy mit ne írjanak alá. S akik igazán nem tehetnek róla, hogy a nemzeti csicskásnak ezt a keresztnevet adták annak idején. Ezért teljesen rendben van, hogy valamilyen módon mégis csak pontosítani kellett volna a demonstrációs anyagokat. Mert így megtévesztésre alkalmas. Ahogy az is az lett volna, ha Jancsinak titulálják. Ha ugyanis valakinek véletlenül Kukorica Jancsi ugrana be, az maga lenne a skandalum, és megalázás. A mesehősnek. Elvégre ő egy igazán tisztességes, olykor hősies, és holtig hűséges szereplője a nemzet költészetének. Még akkor is, ha nem tudjuk pontosan, hogy a nevét tisztességesen alá tudta-e írni. Viszont maga volt a tisztesség. Ellentétben azzal a Jánossal, aki a nevét pompásan le tudja írni. De hogy maga volna a tisztesség…?

Amúgy meg ki gondolta komolyan, hogy Áder nem fogja ráírni a nevét a lex-CEU életbe léptetését elrendelő nem túl szép üzenetre? Ám ilyet nem is kérdezek. Mert egyre haladunk abba az irányba, amikor majd az teheti fel a kezét, aki nem ért egyet Orbán Viktorral. Mind a két kezét. Aztán majd leteheti. Nekitámasztva a falnak. Amíg matatnak rajta a rend ezzel megbízott szorgos polipjai. Igaz Lacus? Te is csak emberből vagy. Valahol. Ezért megértjük, hogy büntetsz. Elvégre családod van. S azután, hogy Simicska is repült a kondér mellől igyekezni kell azzal, hogy teljesítményt lehessen felmutatni. Tehát büntetést kell kiszabni. Azért mert nem tisztelik meg azt, akit már nem is csak a háta mögött röhögnek ki. Mert a háta mögött már nem kiröhögik. Hanem esetleg csak köpnek egyet. Ahogy az egész bandára, akik a puszta jelenlétükkel meggyalázzák a Kossuth térre épített műemlékházat...

ORBÁN A FÉLREBESZÉLŐ VILÁGREKORDER?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Tóth Ilona
2017.04.14.


A félrebeszélési világrekorder nagy bajban van. A hülyének nézett világ, de főként a családtag, Európai Unió megunta a hazug fickót, és ki akarja ebrudalni a nagy családból - velünk együtt. Azt ugyan nem!

Magyarország félrebeszélési világrekordere az elmúlt években kiállította magáról a bizonyítványt, főleg jelleméből, személyiségéből tudhattak meg le nem mosható jelzőket politikusok, hétköznapi emberek – Berlintől New Yorkon, Svédországon, Ausztrálián át Londonig, Bukarestig, Varsóig.

Alaposan gyanúsítható a magyar félrebeszélési világrekorder azzal, hogy

szószegő
hazudozó
megtévesztő
széltoló
gerinctelen
megbízhatatlan
sportszerűtlen
tisztességtelen…

…ahogy tetszik.

A magyar félrebeszélési világrekorder

pökhendi
önhitt
öntelt
hatalmaskodó
önfényező
lekezelő
arrogáns…
…is. Ahogy tetszik.

A magyar félrebeszélési világrekorder

kényúr
nőgyűlölő
csókos párti
igazságtalan
egoista
szegényektől, nyugdíjasoktól, diákoktól viszolygó
álságos hívő
illiberális
burzsuj
echte narancssárga…

…ennyi elég is.

Az a hír járja, hogy a magyar félrebeszélő világrekorder azonos az Orbán Viktor nevű magyar miniszterelnökkel. Ezt én kétlem, mert sok millió magyar ember nem lehet

majrés
mulya
bólogatós
halvérű
passzív…

…sem.

Mert Magyarországon az ilyen félrebeszélési világrekordert a bagázsával együtt képesek elkergetni az emberek. Ma már a nagy többség tudja, mi az a

demokrácia – democracy, demokratie, démocratie, demokrati, демократија
szabadság – freedom, verlassen, laisser, lasciare, zapusti, opuszczać
Európa…

…félrebeszélés nélkül.

EZ A KÜLÖNBSÉG EGY ÁRPIBÁCSI ÉS EGY KÁDERJANCSI KÖZÖTT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.04.14.


Ha nem ezeket a gyalázatos napokat, heteket, hónapokat élnénk, akkor talán még röhögni is tudtam volna az alábbi híren:

Az MSZP hétfői parlamenti akciója következményeként, a „Ne írd alá, János!” felirat feltartásáért, Kövér László házelnök büntetést szabna ki a frakció tagjaira. A házelnök szerint súlyosbító tényező (azaz magasabb büntetési tarifát von maga után), hogy az államfőt keresztnevén szólítottuk 

– ez áll a párt tegnap kiadott, Felségsértési eljárás indul az Országházban? című közleményében, és bár senkije nem vagyok én az MSZP-nek, ejtsünk erről néhány szót. Már csak azért is, mert itt megint egy önmagán jóval túlmutató kórtünettel állunk szemben. Minden házmesterek és portások legmagasabbra kapszkodott példánya sokadszorra nem bírja felfogni agyilag, hogy a parlamentben nem csak neki és a bolsevik tempóval kacérkodó elvtársainak van joga véleményt nyilvánítani, hanem azoknak is, akik pont nem azt gondolják a valóságról, mint ők.

Ide tartozik, hogy Aláírójános (Kövér szerint köztársasági elnök úr) alkotmányjogászok figyelmeztetésével, a nemzetközi közvéleménnyel és a hazai felháborodással szembemenve véste a nevét a lex CEU alá, pontosan tudva, hogy a törvény hatálya alá eső jogbiztonsággal kapcsolatos tartalmi és technikai aggályok mennyire súlyosak. Az, hogy az államfőnek csúfolt, János névre hallgató főhorgász-jogász a törvény aláírásának indoklásában következésképpen hazudott is, szintén történelem, bár rögzítsük a tényszerűség kedvéért: az MSZP parlamenti tiltakozásának idején még jövő idő volt, hogy a búsképű bólogató aláírja.

Állapítsuk meg ugyanakkor, hogy ez az elmúlt rendszer minden rossz emlékét egy személyben megtestesítő alak, akit Kövér Lászlónak hívnak, és aki a korabeli sajtóhírek szerint vehemensen kampányolt Áder második államfői jelölése mellett (a szintén hatalmas kaliberű Balog Zoltán névre hallgató államférfi és szakember ellenében) már megint kiváló érzékkel tenyerelt rá a lényegre. Az újságírókat a parlamentben szakmányban megalázó és onnan önkényesen kitiltó (ITT a legutóbbi, friss-ropogós ámokfutása), az ellenzéki képviselőket lépten-nyomon leckéztető, olykor egészen felháborító stílusban megnyilvánuló, meglehetősen labilis és lobbanékony Kövér ezúttal megint túltolja a kicsinyességgel leöntött tekintélyelvűség rozsdás biciklijét. Azzal tudniillik, hogy Áder János méltóságára és címére hivatkozva árazza be az ellenzéki képviselők véleménynyilvánítását. Amit a gyenge gyomra nem vesz be, és amit a még gyengébb idegrendszere képtelen dekódolni.

Az összes többi hozzá hasonló, tök feleslegesen megvénült haverjához hasonlóan, Kövér is tökéletes megtestesítője a rendszernek. A tiszteletet és a még több tiszteletet alanyi jogon minden irányból követelő, habzó szájú, ellentmondást nem tűrő úthengernek. Amely nem a munkájával, az eredményeivel, a gerincoszlopával véli kiérdemelhetőnek a tiszteletet, hanem plakátokon hőbörögve, mindenféle retorziókat kilátásba helyezve, kinyilatkoztatva, megtiltva, fenyegetőzve. Ez a Fidesz lényege, amely Fidesz berkeiben a Kövér-típusú kártékony dinoszauruszok még mindig az első sorokban masíroznak.

Ezek az emberszerű képződmények évek óta árkot ásnak, címkéznek, skatulyáznak, megbélyegeznek. Már régen nem csak ellenségnek tekintett politikai ellenfeleiket, de saját polgáraikat is. Ők azok, akik válogatás nélkül kommunistáznak, balliberális mételyként hivatkoznak emberek csoportjaira, hazaárulóznak, illetve újabban Soros-egyetemeznek és sorosbérencezik polgárok tízezreit. És ezek után jön Kövér és előadja, hogy a kesztyűbábot nem lehet Jánosnak szólítani.

Valaki magyarázza el ennek a büdösszájú közjogi méltatlanságnak, aki főállásban állandóan azon ügyködik, hogy a vele nem azonos platformon állóknak keresztbe tegyen, megtiltson és elrettentő példákat statuáljon: a tiszteletet, a megbecsülést, a tekintélyt még akkor is kiérdemelni szokás, ha a magát tévedhetetlennek vélő és egyeduralkodóként számon tartó, bűnszövetkezetbe tömörült kivénhedt fiatal demokratákról van szó...

GARÁZDA-E A KONCEPCIÓS BÍRÓ?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.04.15.


Ma már tudjuk, hogy a festékdobálási kísérletből Gulyás Mártonék politikailag kifejezetten jól jöttek ki. Akkor is, ha bíróságilag több száz órányi közmunkát róttak ki rájuk. A vád alapján csoportos garázdaságot követtek el, és rongáltak. Az egyik oldalon egyébként ezt, némi erőltetéssel indokolni is lehetne. A másik oldalon annyira feladta a labdát a koncepciós eljárás gyanújára, hogy már rá is ragadt a „flakoncepciós”per elnevezés.

Valamiért a történet mégsem teljesen kerek. Alkalmasint Gulyás Márton körül is tojásdad alakban örvénylik a tér. Szerintem. Már csak azért is, mert a nem túl határozott rendszeretetem dacára sem tetszenek a spriccmintás falak. Márpedig a a festékkel felszerelt ifjak a jelen tudásunk szerint a Sándor palotán gondolták megtorolni azt, hogy Áder János aláírta a lex-CEU-t. Márpedig ez egy személyes döntése volt a köztársaság nélküli köztársasági elnöknek. Az épület a hivatalt jelképezi. Tudtunkkal és még nem raboskodnak a pincéiben rég elfeledett rabok, mint annak idején a Bastille-ban. A hivatalt pedig korábban olyanok is betöltötték, mint Göncz Árpád is. Így az épület elleni megtorlást megkísérlők véleménye, nagy tisztelettel, érdekelne a köztársasági elnök szükségességét illetően. Nem Áder szükségességére vonatkozóan, hanem általában. S amennyiben általában nem utasítják el a köztársasági elnök intézményét, akkor nem teljesen világos, hogy mit akartak az épülettől? Még akkor is, ha a felsőoktatási törvény módosítása nem tetszik, és Áder aláírása még kevésbé...

ITT OLVASHATÓ

A TANÍTÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.15.


A KDNP frakcióvezető helyettese, bizonyos Vejkey Imre, akinek eddig a hírét sem hallottuk, ami nem lehet véletlen, viszont most igen tanulságosan és messze mutatóan nyilatkozott meg húsvét kapcsán. A „politikus” arról beszélt, kérdésként merült fel, hogy végül nagypénteket vagy december 24-ét, vagyis a karácsonyi szentestét nyilvánítsák munkaszüneti nappá.

“Ebből a szempontból teológiai vitát nem akarunk lefolytatni, és nem is akartunk, hogy melyik a nagyobb ünnep, hiszen egyik nincs a másik nélkül, de úgy gondoltuk, hogy négy egybefüggő nap az mindenképpen egy olyan lelki épülést tud szolgálni magyar honfitársainkban, ami nagyobb jelentőséggel bír bárminél. Nem lehet csak vasárnap, a templomban egy órára kereszténynek lenni, hanem a tanításnak a mindennapi életet is át kell hatnia.” – mondta.

Énnekem azonban teológiai és másfajta vitám is képződött lelkemben a képviselő úrral, nemlétező pártjával meg az egyházával is, és nem vagyok rest, hogy ebbéli tusakodásomat közre is adjam. Íme.

A KDNP tulajdonképpen nem egyéb, mint a Fidesz egyik csápja, a farizeus énje, ami arra szolgál, hogy Orbán et. alkalomadtán az ő farkukkal verdesse a csalánt. De kiindulhatunk onnan, hogy a KDNP eredendő bűne a kereszténység alapizébe való belekényszerítése, ami avíttsága mellett jogtalan is. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint ugyanis Mária országában a legjobb esetben is csak a lakosság fele mondja magát római katolikusnak, ami hókuszpók nevében az összes galádságot elkövetik...

AKKOR VESZIK EL TŐLÜNK A SZABAD OKTATÁST, AMIKOR ÉPP TÜNTETNEK ÉRTE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.04.14. Egészen elképesztő érzés állni a Kossuth téren, és hallgatni, ahogy tízezrek hangja rezgeti meg a Parlament ablakait „Szabad oktatást!” követelve. Voltunk már itt ugyanígy, ugyanezzel az üzenettel alig egy évvel ezelőtt is. És bár most nyilván a CEU ügye viszi a prímet – azt nem nehéz belátni, hogy az egyetemet ellehetetlenítő törvény mögött teljesen más tartalom áll, mint „csak egy egyetem” elpusztításának célja. Viszont az oktatás szabadsága ma sokkal inkább halott, mint egy évvel ezelőtt. És ha valamiért, akkor ezért tényleg tüntetni kell.

Zsigeri erővel tört ki a felháborodás emberek ezreiből a fővárosban, és egyre több vidéki város is csatlakozik. És ez jó, tényleg. Tüntetni kell a CEU-ért, tüntetni kell a kormány gőgje ellen, ami a törvénykezés erejét használja arra, hogy saját úri kedve szerint alakítsa az életünket.

De amikor Budapest utcáin ezrek vonulnak, és szabad oktatást követelnek, jó ha tudjuk, hogy e mögött a jogos és fontos követelés mögött sokkal többnek kellene lennie, mint ami ma megjelenik ebből...

felsőoktatás ugyanis nem csak a CEU-ból, az oktatás pedig nem csak a felsőoktatásból áll.


És az oktatás ma már nem csak ezer sebből vérzik, az oktatást mára kivégezték, és éppen egy jeltelen sírba dobják bele. Talán nem volt érdem nélküli az elmúlt egy év oktatási tiltakozáshulláma, hiszen sokakhoz eljuttatta a hírt, hogy nagyobb a baj, mint amit gondolunk.

Ráadásul a folyamat felgyorsult...


JUNCKER KÉT HÉT MÚLVA LESZÁMOL ORBÁNNAL? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.15.


Die Welt

Az újság úgy tudja, hogy a Bizottság elnöke ki akarja tenni a Fideszt az Európai Néppártból, miután a magyar kormányfő Brüsszel ellen uszít, jóllehet országa az uniós pénzek nagy haszonélvezője. Juncker egyszer elárulta, hogy egy kis fekete könyvben vezeti mások disznóságait, nos, a bejegyzések bizonyára jócskán megszaporodtak Orbán Viktor neve mellett. Pl. a nemzeti konzultáció miatt. Azon kívül a kormányfő közös cselekvésre szólította fel Európa jobboldali populistáit az EU ellen. Most pedig éppen az egyik egyetemet fojtogatja, bezáratja a menekülteket, a migrációt a terrorizmus trója falovának minősíti, amivel burkoltan azt állítja, hogy Merkel és Juncker belülről akarják szétrombolni az Európa-erődöt. Magyarország mindenek előtt! Mivel a bezárkózás politikája nem lehet meg ellenségkép nélkül, az uniónak kell betöltenie ezt a szerepkört, noha a magyarok igencsak profitálnak a tagságból. Dehát jönnek a választások és erősnek kell látszani. Az EU viszont eszköztelen, ha valaki folyamatosan átlépi a politikai tisztesség határait, aláássa az elveket.

Junker kezdeményezésére éppen két hét múlva összeülnek az Európai Néppárt tagállamainak vezetői, üthet az igazság órája. Azt vitatják meg, hogy Orbán egyáltalán még kereszténydemokrata-e. Ez az első eset, hogy az EPP egyik vezetője a magyar miniszterelnököt fenyegeti és ily módon emeli a tétet. Orbán idáig biztosra vehette, hogy nem hajítják ki. Mindent elnéztek neki. Legutóbb megszavazta Tusk újraválasztását, hogy bizonyítsa hűségét. Ám ezáltal kiadott egy zálogot a kezéből. És eljött Juncker pillanata.

The Times

A konzervatív lap vezércikke arra figyelmeztet, hogy az uniónak fel kell ébrednie és meg kell védenie a demokráciát, mert a CEU esetében nem egyszerűen egy célzatos szabályozásról, hanem az alapvető szabadságjogok megőrzéséért vívott harcról van szó. Orbán Viktor mára a nyílt társadalom ellensége lett és az EU vizsgázik, hogy fel kell lépnie ellene. A kormányfő megtalálta az ideális célpontot, hogy támadja egy szabad társadalom autonóm intézményeit. A politikus mindent gyűlöl a CEU-ban és azt állítja, hogy az aláássa a demokráciát Magyarországon. A Fidesz más vezetői rutinszerűen azzal vádolnak civil szervezeteket, hogy azok az idejét múlt liberális elit külföldi képviselői. Orbán már régóta rohamozza a demokratikus intézményeket és ez még jó darabig így is lesz. A Freedom House jelezte, hogy ha így megy tovább, akkor az ország jövőre már nem számít szilárd demokratikus rendszernek. Már önmagában a menekültekkel szemben alkalmazott gusztustalan és embertelen bánásmód miatt el kellene ítélni a magyar kormányt.

Orbán, mint minden populista, abból él, hogy ellenségei vannak és ebből a szempontból leginkább a külföldiek jönnek neki kapóra. Szégyenteljes, hogy szögesdróttal körbevett konténertáborba zárják a menedékkérőket. Itt az ideje, hogy lépjen az unió. Ki kell zárni a Fideszt az Európai Néppártból. Nem szabad tekintettel lenni arra, hogy az EPP-nek szüksége van a 12 voksra. Az elvek fontosabbak, mint a kisstílű politika. A frakcióvezető és a többiek megmutathatják, hol állnak, amikor az EP hamarosan megvitatja a magyar állapotokat. Eléggé egyértelmű, hogy a közösségi jog szavatolja a tanszabadságot. Vagyis felelősségre lehet vonni Budapestet, de meg lehet indítani a jogállami eljárást is. Hogy a Közép-Európai Egyetem célkeresztbe került, az előre kiszámított roham a nyárspolgárok részéről a demokratikus liberalizmus ellen. Orbán nem nyomulhat tovább az illiberális demokrácia felé. Aki ócsárolja a liberális felfogást, az a demokráciát fenyegeti. Itt többről van szó, mint egy egyetem elleni burkolt fellépésről. Ez korunk küzdelme...

POLITIKAI JÁTSZMÁK

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.04.15.


Immár több mint egy hete tart a CEU és a Közép-európai Egyetem melletti szimpátiatüntetés, ami már nem egyszerűen az egyetemről, a tanszabadságról szól, hanem az Orbán-kormány átfogó kritikáját is tartalmazza. Legalábbis ezt állítja a balliberális sajtó, és ezt mondják maguk a tüntetésben részt vevők is. Elvileg nincs annak akadálya, hogy egy különös ügy kapcsán az egész rendszer elleni kritika fogalmazódjon meg, így történt ez már korábban is sok más forradalom kirobbanása alkalmával. A mostani tüntetéssorozat azonban sokban különbözik az echte forradalmaktól, hiszen itt ma hazánkban elvileg is, meg gyakorlatilag is létezik az emberi szabadságjogoknak, így a tanszabadságnak is az a korunkban elfogadott és Európa szerte követett rendszere, aminek a hiánya okot és alkalmat nyújthatott volna egy igazi forradalom kirobbantására és ennek folyományaként egy fejlettebb politikai rendszer létrehozására.

Mondanám azt, hogy ez a tüntetéssorozat egy felhergelt tömeg hisztériája, de oly sokan és közöttük oly sok neves emberek vannak már, akik támogatólag beleálltak ebbe a mozgalomba, hogy az előbbi kifejezés talán sértő lehet rájuk nézve, ez utóbbit tehát nem vállalhatom fel. Egyáltalán minek tulajdonítható az, hogy oly sokan voltak azok, akik egy olyan víziót láttak egy törvényben, ti abban, hogy a CEU leánycégét, a Közép-európai Egyetemet kívánják bezárni, aminek távolról sem volt meg az alapja, és egyetlen mértékadó Fideszes politikus sem utalt erre a lehetőségre. Mindenesetre érdemes azon elgondolkodni, hogy neves tudósok miért ültek fel egy olyan átpolitizált, átideologizált és tendenciózus információnak, aminek nem jártak utána és nem ellenőrizték annak igazságtartalmát. Kereshetnénk ennek a magyarázatát abban, hogy ma már szokássá vált a hatalom kritikája akár azért, mert egy törvényt alkotott, amelyik nekem éppen nem tetszik, akár azért, mert az egyik politikusa olyan kijelentést engedett meg magának, ami egy társadalmi rétegnek nem tetszhetett, akár bármiért, ami bárkinek nem tetszik és most teljesen mindegy az, hogy miért nem tetszett az neki. Hozzászoktunk ahhoz, hogy szabadon, minden jogi következmény nélkül lehet bírálni a kormányt, a parlamentet, egyáltalán azt, és azokat, amit és akit kritizálni akarunk. Időközben azonban nem vesszük észre a lényeget, mégpedig azt, hogy ez a lehetőség éppen hogy a kívánatos szabadságjogok meglétét és gyakorlásának lehetőségét mutatják, nem pedig valamiféle autokráciát, vagy diktatúrát, amivel az emberi szabadságjogokat elnyomhatják
...

ITT OLVASHATÓ