2023. július 16., vasárnap

A KATEDRA NÉLKÜLI TANÍTÓK BÚCSÚJA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.07.16.


Egy darabig gyűjtöttem azokat a leveleket, amelyeket a státusztörvény miatt felmondó tanárok írtak. Mivel nem mondhatták el senkinek, elmondták hát mindenkinek a fájdalmukat, kétségbeesésüket, ki nyílt levélben, ki újságcikkben, ki a demonstrációkon. Az alábbiakban három ismert pedagógus, Balatoni József, Tóth Bence és Pilz Olivér gondolatait olvashatják.


Arra, hogy közzé tegyem a lemondó tanárok gondolatait, végül Balatoni József, azaz Jocó bácsi írása késztetett. Az országszerte ismert, tízezer követőt vonzó történelemtanár, író és médiaszemélyiség különleges napnak tartja július 15-ét:

„Ma éjfélkor hatályba lép a státusztörvény. Ezzel együtt pedig hatályba lép a közalkalmazotti státuszról való lemondásom is. Elhagyom a tanári pályát, a közoktatást. Nem tudok már mást tenni. A lelkem egy darabja most kicsit belehal ebbe.” A wmn.hu oldalán mondta el, mit érez...

KITEKINTÉS: SVÁJCI VLOG: 7. ÉVAD 13. RÉSZ - FLIXBUSZ-SOFŐRKÉNT SVÁJCBAN

KÜLFÖLDIKÉNT KÜLFÖLDÖN VLOG
Szerző: KÜLFÖLDIKÉNT KÜLFÖLDÖN
2023.06.14.Tartalom: 

0:17 - hogy kerultel ki Svajcba? 
1:07 - felvételi eljárás a flixbusznál 
4:48 - extrém szituációk 
8:43 - hogy néz ki egy napod? 
11:35 - mi történik, ha nem működik a mosdó? 
12:58 - covid hatása a flixbuszra 
15:55 - milyen feladataid vannak? 
16:18 - Anglia vs Svájc munkavállalás 
22:22 - kollégák 
24:50 - bérezés 
26:48 - szabadsag 
27:47 - bonuszok 
28:15 - mit szeretsz a legjobban a munkaban? 
29:10 - hány órát dolgozol egy héten? 
30:15 - beilleszkedéqs 
30:45 - svájci német dialektus 
31:20 - negativ diszkriminacio 
33:35 - hosszútávú tervek 
33:50 - hogy élted meg lelkileg a kiköltözést? 
34:20 - mi hiányzik otthonról? 
36:15 - mit csinálsz szabadidődben? 
37:20 - jótanácsok kezdőknek


KITEKINTÉS: AZ ELVESZETT VÁROS FELFEDEZÉSE TEVEKALANDDAL - JORDÁNIA/PETRA - POLGARNET

POLGAR NET
Szerző: POLGAR NET
2023.07.15.Újabb bakancslistás helyre érkeztünk a Világ 7 új csodájának felfedezésében. Bejárjuk Petrát, az elveszett várost, ahol Árpi Indiánának képzeli magát és meggyűlik a bajunk a helyi árusokkal...
KITEKINTÉS: A HOLLAND NORELI ÚJRA AFRIKÁBAN - MOTOROS VLOGJÁNAK 7. ÉVADJA

ITCHY BOOTS VLOG
Szerző: ITCHY BOOTS
2023.140 000 kilométer szólómotoron a világkörül. 7. évad: Újra Afrikában...


KITEKINTÉS: KÜLFÖLDI MUNKA, SZOBAFESTŐ SVÁJCBAN. 260 ÉVES TÁRSASHÁZ FELÚJÍTÁSA

FESTŐ CSABA VLOGJA
Szerző: FESTŐ CSABA
2021.08.02.Ebben a videóban szeretnélek benneteket meginvitálni egy építkezésre, Bernben egy öreg társasház belső felújítását vesszük lencsevégre.


KITEKINTÉS: MIT KAPOK 1 NAPI FIZETÉSBŐL AMERIKÁBAN

ONLIFE FILMS / EVELIN ÉS LACI VLOGJA
Szerző: Evelin és Laci
2022.08.05.Megmutatjuk, hogy Amerikában mit kapunk 1 napi fizetésből a Shop Rite élelmiszerboltban, ami olyasmi, mint Magyarországon az InterSpar.


ÁGH ATTILA: LESZ HUXIT, DE NEM ÚGY, AHOGYAN ARRÓL MOST ÍRNAK ÉS BESZÉLNEK

KLIKK TV / TÍZ
Riporter: BOLGÁR GYÖRGY
2023.07.16.Olyan társadalmi szerkezet jött létre, amelyben kialakult a személyi függés, és eleve bele volt programozva az, hogy a közpolitika vagy szakpolitika tönkremegy - mondta a Klikk TV Tíz című műsorában Ágh Attila egyetemi tanár, politológus, aki megírta új könyvében, hogy az Orbán-rezsim szét fog esni. „A tökéletes autokrácia tündöklése és bukása” című írása alapján beszélt arról, hogyha egy szakterületet, legyen az egészségügy vagy oktatás, olyan emberek irányítanak, akiknél a párt és személyi lojalitás az elsődleges, akkor biztos az adott szféra tönkremenetele. 

Ágh Attila emlékeztetett, már az első ciklusban óriási közpolitikai bakik tömkelegét követték el, és ezek az emberek nem ütik meg a bokájukat, ha a politikai hűség játékszabályait betartják. 

A szakember a műsorban beszélt az Európai Unióval való kapcsolatunk megromlásáról, és arról is, hogy teljesen mást jelent a Huxit, mint amiről a sajtó ír.

OSZKÓ PÉTER: ROMLANI FOG AZ ÉLETSZÍNVONAL, NEM CSAK IDÉN, DE VALÓSZÍNŰLEG JÖVŐRE IS

ATV MAGYARORSZÁG / EGYENES BESZÉD
Műsorvezető: RÓNAI EGON
2023.07.16..Már a 2022-es választás előtt is baj volt a gazdaságban, és a kormány azért osztogatott, hogy a lakosság ne érezze a bajt– mondta Oszkó Péter. Szerinte most megnőhetett Varga Mihály hatalma, de a jelenlegi helyzetet nem lehet hirtelen megoldani. Arról is beszélt, hogy a jegybanki alapítványokba került pénzek most jól jönnének az MNB veszteségének csökkentéséhez.

GAZDASÁG: HOGYAN FOGUNK KIJÖNNI A VÁLSÁGBÓL?

ATV MAGYARORSZÁG / EGYENES BESZÉD
Műsorvezető: RÓNAI EGON
2023.07.12.Az Egyenes Beszéd vendége Bokros Lajos volt pénzügyminiszter


CSAK A (VÁR)MEGYE-TÁBLÁK CSERÉJE 36 MILLIÓ FORINTBA KERÜLT, DE AZ ÁTNEVEZÉS TELJES ÁRÁT MÉG A KORMÁNY SEM TUDJA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2023.07.14.


Közel 62 ezer forintba került minden egyes tábla, amit a Magyar Közút Zrt. a megyék vármegyékre való átkeresztelése miatt cserélt újra. A névváltást elrendelő tizenegyedik alkotmánymódosításról a kormány tavaly nyáron döntött, a különadók és megszorítások sora mellett. A teljes költségről azonban fogalma sincs, ez majd csak később derül ki.


„A történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel a megyék elnevezése vármegyékre változik” – 2022 nyarán az újabb kétharmados győzelem után módosított az alkotmányon immár tizenegyedik alkalommal a Fidesz-KDNP többségű országgyűlés. A Kocsis Máté által jegyzett dokumentumban – ahogy a Fidesz-barát mandiner.hu szemlézte – arról is írnak, hogy „a magyar közigazgatás alapvető területi egységei az államalapítástól kezdődően egészen 1949-ig a vármegyék voltak”.

A kormánypárti Napi.hu arról írt akkor, hogy „Igaz, ami igaz, a megnevezés visszaállítása rengeteg plusz kiadással és teendővel járt, mivel a közhivatalok, állami szervek átnevezése mellett megannyi táblát, feliratot ki kellett cserélni, például a rendőr-főkapitányságok, a katasztrófavédelmi igazgatóságok, a levéltárak, a kórházak, az önkormányzatok és a kormányhivatalok névhasználata is vármegyeire módosult, illetve változtatásra szorultak a hivatalok és a megyehatárok (bocsánat, vármegye-határok) eligazító táblái is. Csupán ebből az utóbbiból országosan összesen 714 jelzőtáblát módosítottak, cseréltek, vagy átmatricáztak.”...

„A MAGYAR TÁRSADALOM ALAPVETŐEN INTOLERÁNS” – ARCHÍV MŰSOR A HOMOSZEXUÁLISOK HELYZETÉRŐL

SZABAD EURÓPA / PODCAST
Szerző: SZABAD EURÓPA
2023.07.16.


Ezen a héten zajlott a Pride-felvonulás, az LMBTQ közösségi fesztivál záró hetének leglátványosabb eseménye. Ebből az alkalomból idézzük fel a Szabad Európa Rádió 1992-es műsorát a magyarországi homoszexuálisok akkori helyzetéről, problémáiról, elfogadottságáról. Kerekasztal-beszélgetés aktivistákkal és szexológussal.


Több mint hetven éve, 1950-ben hangzott el először a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar nyelvű adásának szignálja, és 1993. november 1-jéig szólt. A műsorkészítők és a szerkesztőséget kiszolgáló háttércsapat hatalmas értéket hagyott hátra: munkájukból egy korszak képe rajzolható meg.

A SZER utódjaként igyekszünk minél többet megmutatni ebből a példátlan örökségből. Podcastsorozatunkban ismét meghallgathatnak néhányat a Szabad Európa Rádió korábbi műsoraiból. A hetente jelentkező epizódokban változatos témákat kínálunk: XX. századi kultúra, történelem, politika – ahogy az a müncheni szerkesztőségből látszott.

Az eredeti felvételt az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Fénykép- és Interjútára őrzi és bocsátotta rendelkezésünkre.

"MAGYARORSZÁG EGY TUTAJ A DUNÁN, A KAPITÁNY VISZONT A FOLYÓT AKARJA KORMÁNYOZNI."

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Műsorvezető: NEUMAN GÁBOR
2023.07.15.A Hetes Stúdió 2023. július 15-i adásában Neuman Gábor Bolgár Györggyel, Baka F. Zoltánnal, a 24.hu újságírójával, valamint Szele Tamás külpolitikai újságíróval beszélte meg a hét legfontosabb hazai és nemzetközi eseményeit.

„A VALÓSÁGOT NEM LEHET ÁTFESTENI”

NÉPSZAVA
Szerző: SÁRI EDINA
2023.07.16.


Magasházi Mónika transzjogi aktivistával, aki transznemű nő, a Tompa utcai „szivárványos” padnál találkoztunk – a három napon belül ötször átpingált, majd szétbontott ferencvárosi pad jól leképezi az aktuális közállapotokat. Bár a fotózásra hozott magával transzzászlót, Mónika célja nem a feltűnés, hanem a beilleszkedés, nem ment el a Budapest Pride felvonulásra sem. Fontosabbnak tartja a transzneműséggel kapcsolatban a hiteles, szakmai alapú ismeretátadást és a személyes történet megosztását, csak így lehet a társadalom – minden külső igyekezet ellenére – nyitottabb és befogadóbb. Ezért vesz részt beszélgetéseken; egyenlőségi, sokszínűségi és befogadási coachként workshopokat tart cégeknél, működteti a Transzegészségközpont honlapot, és közösséget épít a Facebookon. Nem vagyok a transznemű közösség által felkent aktivista és civil szervezet tagja sem, a magam gondolatait mondom és képviselem. Azt szeretném, ha minél több helyen elmondhatnám, amit erről a témáról gondolok, hogy az emberek megismerjék a tényeket a propagandával szemben – jelenti ki. Van miről beszélgetni, annyira elterjedt például az óvodások nemváltó műtétének réme, hogy sokan valósnak hiszik. Arról is lehetett volna párbeszédet kezdeményezni, hogyan vonatkozzon a NŐK40 a transznemű nőkre, és nem rögtön törvénymódosítást beadni, hogy kizárólag azoknak járjon a kedvezményes nyugdíjjogosultság, akik 40 évig nőként dolgoztak. Pénteken egy rózsaszín-kék transzszívet ábrázoló táblával beszélgetésre hívta az embereket és az egész társadalmat. Még ő sem tudta, milyen reakciókra számítson, de elővigyázatosságból rendőri védelmet kapott...

SOKBA KERÜL NEKÜNK AZ ORBÁNI „KARCSÚ ÁLLAM”

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.07.15.


Karcsú és hatékony államot ígért a hatalomba visszakerült Orbán Viktor 2010-ben – a miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok számából ítélve az immár ötödik kormányát jegyző miniszterelnöknek valahogyan ez nem igazán sikerült. Kapaszkodjanak meg! E cikk megírása idején az ötödik Orbán-kormányban – a miniszterelnök és a helyettese mellett – 14 miniszter, 70 államtitkár és 131 helyettes államtitkár dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a kormányzati vezetők száma most éppen 217 (!). Összehasonlításképpen: 2010-ben a leköszönő Bajnai-kormányban a miniszterelnök mellett 15 miniszter, 20 államtitkár dolgozott és 49 helyettes szakállamtitkár és helyettes volt, azaz 85-ös volt ez a létszám.


„Sem rangkórság, sem kormányzati dáridó nem fér bele” az új kormányzati rendszerbe – mondta Orbán Viktor az első kétharmados győzelmét hozó, 2010. április 29-i választás után. (Az idézetért köszönet a HVG-nek!)

„Hatékony államra törekszünk, ezért a közszolgálat személyi állományát és szervezeti felépítését is mindig az adott feladatok alapján alakítjuk ki” – ezt pedig 2018 végén Gulyás Gergely válaszolta egy írásos választ igénylő képviselői kérdésre. A kormányfő és a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentése között eltelt nyolc és fél év, s mint láthatjuk, változott a nézet is. Ha úgy tetszik, pragmatikussá vált Orbán hozzáállása a karcsú államhoz – bár persze úgy is fogalmazhatnánk, hogy a nézetét utána igazította az éppen aktuális igényeihez (persze ilyet szakmányban látunk tőle). Mondhatni: egyre több szájat kell betömnie. Arról pedig már nem is szólva, hogy az Orbán-rezsimhez hasonló rendszerek ismérve az egyre burjánzó bürokrácia...

A GETTÓBA ZÁRT ORSZÁG

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: GADÓ GÁBOR
2023.07.14.


Közhely, hogy az országban élők között iskolai végzettségük, jövedelmi, vagyoni helyzetük, fogyasztási szokásaik, egészségi állapotuk, röviden: életminőségük és életterheik tekintetében összemérhetetlenül nagyok a különbségek. A társadalom megélhetési gondokat maguk mögött hagyó kiváltságos tagjai jellemzően elfogadják mindezt. Akár még lelkesedni is készek egy-egy jól időzített miniszterelnöki beszéd után, amely a kisebbségi vagy nélkülöző csoportokhoz tartozókat okolja gyakorlatilag mindenért. A kormány nemhogy leplezni próbálná, bátorítja a hamis előítéleteket. Mindez aztán konkrét jogfosztó törvényekben nyer népszerű megerősítést. A Fidesz–KDNP-koalíció regnálása alatt az „emberjogon” járó juttatásokat a jogrendszerből fokozatosan „kivezették”, a korrupt hatalom a „munkaalapú társadalom” farizeus frázisával nyugtatja a népet. „Dolgozz éhbérért, tűrd a kiszolgáltatottságot!” – üzenik a választóknak, miközben több milliárdra rúgó vissza nem térítendő támogatásban részesítik a pártközeli milliárdosokat. (Lásd például: „Hiába a turizmus jó éve, így is csak veszteséget termel Hernádi Zsolt közpénzből épült luxusszállodája”, mfor.hu, 2023. június 7.)

A kormányzat a magánjogi szerződéses kapcsolatokba – különösen „veszélyhelyzet” idején – bármikor beavatkozhat, a munkaadók és a munkavállalók nem élveznek alkotmányos védelmet. A tizennégy éve eredményesen működtetett szisztéma igen egyszerű elgondoláson alapul. Az állam előbb megszerzi, jogszabállyal elvonja vagy felvásárolja a hosszabb távon nyereséggel kecsegtető vállalatok feletti rendelkezési jogot. Ezt követően a profitábilis vagy közpénzből azzá tett társaságokat a NER-közeli cégek tulajdonába, használatába adja. A módszer egyaránt alkalmazható a bankszektorban, az autópályák és gyorsforgalmú úthálózatok fejlesztésénél, összeszerelő, illetve gyártóüzemek kapcsán vagy például a szerencsejáték-iparban. A kormánynak nincs koherens gazdaságpolitikai elképzelése, döntései a pártközeli vállalatok érdekeit szolgálják. Közben – az említettektől nem függetlenül – a lakosság és a jövő nemzedék biztonsága veszélybe kerül. A környezetvédelmi megfontolások rendre alulmaradnak, ha egy jogszabály a „nemzetstratégiai érdekre” hivatkozik.

A rezsim cinikus üzleti terjeszkedését szemléltető egyik legújabb példáról a 2024. évi központi költségvetési törvényhez kapcsolódó ún. „salátatörvény” (2023. évi LIII. törvény) gondoskodott. Ismert, hogy a július 4-én megszavazott törvény előírta, hogy a computer tomográf (CT) és a mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatok – társadalombiztosítási forrásból finanszírozott – végzését a ma ezzel foglalkozó magántulajdonú társaságoknak 2024 novemberével be kell fejezniük. (Csekély vigasz, hogy utóbb az állam kártalanítást ítél meg a részükre.) De már ezt megelőzően, jövő év május 1-jétől új szerződést kizárólag állami, önkormányzati, egyházi jogi személlyel lehet kötni. (Lásd az egészségügyről szóló 1997. évi LXXXIII. törvény most módosított 82.§-át.) A Magyar Orvosi Kamara Elnöksége csak utólag tiltakozhatott a törvénycsomag zárószavazása előtt beterjesztett módosító indítvány miatt. Pintér miniszter okulva a korábbi kedvezőtlen tapasztalatokból nem kérte ki előzetesen a köztestület szakmai véleményét.

A változtatás rövid távon minden bizonnyal a várólisták hosszát növeli. De ne legyünk rosszhiszeműek, a cél nem a halandósági szint emelése, egyfajta „piactisztítási” szándék húzódhat meg inkább az egészségügyi szabályváltozás hátterében. Meggyőződésem, hogy két-három év sem telik el, és újabb törvénymódosítás tanúi leszünk. A jogalkotó ekkor megengedi, hogy az állam újra magánkézbe adja ezeket az alapvető diagnosztikai eljárásokat: társadalombiztosítási támogatással nyújthatnák szolgáltatásukat a pályázatok nyertesei. Az így levezényelt tranzakciók kedvezményezettjei ezek a társaságok lesznek: valódi verseny nélkül juthatnak további profitszerzési lehetőséghez. A sikert azonban, tudjuk, nem adják ingyen: számos honfitársunk kerülhet koporsóba amiatt, hogy lemaradnak a sorsdöntő vizsgálatokról...


„HOGY LESZ ITT VÁLTOZÁS? ÚGY, HOGY EZ A MINISZTERELNÖK EGYSZER MEG FOG HALNI”

TELEX / VIDEÓ
Szerzők: SZILÁGYI MÁTÉ, LENGYEL-SZABÓ PÉTER
2023.07.15.Karácsony Gergely, Steiner Kristóf és Hujber Ferenc is ott volt a sok ezer felvonuló között az idei Pride-on, ahol a résztvevőket arról kérdeztük, szerintük milyen irányba halad Magyarországon a melegek elfogadása. Az ellentüntető Hatvannégy Vármegye egyik tagja szerint az a baj, hogy az LMBTQ-szervezetek átformálják a rendőrség gondolkodását.

Az elmúlt napok során az LMBTQ-témában készült híreinket, riportjainkat itt találják.
ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ


EZREK VONULTAK A SZABADSÁG KÖRÚTJÁN - BUDAPEST PRIDE PERCRŐL PERCE

NÉPSZAVA
Szerzők: J.D. - O. A. - M.A.
2023.07.15.


Idén ismét legalább 35.000-en vonultak fel a 28. Budapest Pride-on - közölték a szervezők. Ez volt az egy hónapos Budapest Pride Közösségi Fesztivál záróeseménye.

...
Arra kérik Novák Katalint, hogy legyen "mindenki köztársasági elnöke"

Radványi Viktória, a Budapest Pride elnöke - aki lefóliázva lépett a színpadra - felszólalásában elmondta: a megválasztott képviselőnek hatalma van ahhoz, hogy megvédjen. Ez nem csak lehetőség, hanem kötelesség, és ha ezt nem látja el, számon kell kérni. Azonban úgy véli, nem várható el a politikusoktól, hogy saját maguktól térjenek jobb belátásra, "aktív, cselekvő tömegekre van szükség, akik közösen veszik vissza a jövőjüket".

Hozzátette: hisznek abban, hogy a változásokat elkötelezett állampolgárok kitartó munkája fogja elérni. Ezért kell szövetséget kötni azokkal, akik ugyancsak tudják, milyen az, ha a saját kormányuk ellenük fordul.

Radványi Viktória ezután egy roma és egy zsidó alapítvány vezetőjét hívta színpadra, és bejelentette, közös kampányukban arra kérik a köztársasági elnököt, hogy lépjen fel a sérülékeny kisebbségek ellen hozott törvényekkel szemben:

- ne adjon kegyelmet szélsőjobboldali terroristáknak,

- ne írjon alá gyűlöletkeltésre és bűnbakképzésre alkalmas törvényeket,

- legyen mindenki köztársasági elnöke, szólaljon fel a sérülékeny kisebbségek védelmében,

- legyen a józan ész hangja ebben az erőszakos világban, álljon ki a gyengék, elesettek, kiszolgáltatottak mellett.


A petíció linkje: https://szabad.ahang.hu/petitions/novak-katalin-legyen-minden-ember-koztarsasagi-elnoke ...

KÉT TEHÉN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.07.16.


David Pressman, amerikai nagykövet tegnap hazája zászlaját szorongatva és lóbálva, mosolyogva vett részt a Budapest Pride felvonulásán. Nem volt egyedül, ugyanúgy ott vonult a harmincötezer ember között Argentína, Bosznia-Hercegovina, Hollandia, Írország, Kanada, Németország, Norvégia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia és Koszovó nagykövetségének képviselője. Illetve rajtuk kívül és velük együtt negyvenkilenc nagykövetség és kulturális intézmény írt alá egy közös nyilatkozatot a magyar kormány kirekesztő, homofób politikája ellen. Épp csak nem mondták ki, hogy fasiszta.

Az összes uniós ország – kivéve a lengyeleket -, és minden hazánkkal szomszédos ország is. Tekintélyes lista, és elgondolkoztató. Hogy miért tartották ezt szükségesnek, azt is Pressman nagykövet foglalta össze érzékletesen, midőn azt nyilatkozta, hogy őt, országát, és mind a többi aláírót „aggasztja a magyar valóság”. Innentől fogva nem kaphatja meg azt a képébe, hogy ne nyilatkozgasson, mert nem is ismeri a magyarokat, mint azt annak idején André Goodfriend ügyvivő fejéhez vágták. Sőt, arra is emlékszünk, hogy Orbán neki azt üzente, ha férfi, akkor menjen ki vele a kocsma elé elintézni a dolgokat.

Ez a magyar virtus, a felsőbbrendűség undorító és illuzórikus tudata most is megvan, mert Menczer Tamás, a sportriporterből (annak is huszadrangú) lett, Szijjártó szellemiségén nevelkedett külügyi államtitkár alpári stílusban ment neki azoknak az országoknak, amelyek kies hazánk lehangoló állapota miatt aggódva aláírták az említett dokumentumot. Előadásában mindenki volt minden, a drogos hollandoktól kezdve a felgyújtott francia autókig, és az amerikai elcsalt választások sejtetéséig. A maga nemében egy diplomáciai bravúrt adott elő Menczer államtitkár, akit Thomas Mann szavaival jellemezhetnénk leginkább.

A fehérek közt európai Mann a Varázshegyben szinte Marquez nyelvén jellemezte Hans Castorp egyik ebédlőtársát, amikor azt írta róla: „úgy áradt belőle a szellemi igénytelenség, mint a pinceszag”. És máris látjuk magunk előtt Menczer államtitkár ostoba képét, aki viszont mocskolódó bejegyzésében éppen a lényegről nem tett említést, amit Pressman nagykövet magyar valóságnak nevezett. Illetve Menczer államtitkár a magyar valóság maga, ami aggasztó és kiábrándító, és ez abban is megmutatkozott, hogy kormányzati szintről a Pride-hoz ez volt az összes hozzájárulás, míg másutt együtt szoktak vonulni az ottani hivatalosságok.

Ilyen nálunk hogyan is fordulhatna elő, amikor emlékszünk a „Szarházi csürhe” című dolgozatomra, amelyben azért kapták meg a kéretlen minősítést, mert nem voltak hajlandóak aláírni azt a dokumentumot, amely arról szólt, mindent megtesznek azért, hogy az LMBTQ közösség tagjai az országban ne szenvedjenek hátrányt, és ne kelljen fizikai, illetve lelki atrocitásoktól tartaniuk. Mint az elmúlt héten kiderült, itt még egy padot sem lehet szivárványosra festeni, mert zavarja a magyar keresztényi felsőbbrendű tudatot, amelynek amúgy avas szalonna szaga van. Ez a magyar aggasztó valóság.

Még csak Novák nagyságos asszony sem tette tiszteletét a fölvonuláson, mint a nemzet egységének vélt megtestesítője, helyette Ruandába ment a fogait mutogatni. Elképesztő, amit az afrikai országban művelt a sleppjével együtt, ahol átadták egy iskola magyar támogatással épült budiját, elemlámpákat osztogattak, mint annak idején az angol hódítók Amerikában üveggyöngyöt az indiánoknak, de a legszebb mégis a két tehén volt. Novák Katalin őket is átadta, mint a távoli, gazdag ország fehérbőrű nagyasszonya, mint nemzetünk ajándékát a leendő migráncsoknak, akikbe itt a magyar pusztán majd belerúgunk.

Hogy legyen teje a benszülötteknek, ez volt a két tehén átadásának oka és indoka, ami azt tételezné, hogy a tehenek Novák nacsasszonnnyal együtt érkeztek repülőn, magukkal hozva a magyar puszta illatát. De nem, jól láthatóan ezek helyi tehenek, eddig is ott voltak, kijelölt elnökünk tehát az egyik benszülöttől elvette, egy másiknak odaadta, a tej mennyisége ettől ott még növekedni nem fog. Delikát egy cirkuszt adott elő hát a mi Katikánk, miután idehaza aláírta a státusztörvényt, de ott is úgy adták át a magyar budit, nem az oktatás „minősége a fontos”, hanem ez a budi, amelynek a teteje talán nem omlik be, mint a kaposvári tornateremé.

Mindezt csak azért mutattam be, hogy látszódjék, hol volt Novák, amikor itt kellett volna lennie. Tehenet osztott a magyar felsőbbrendűség tudatában, miközben idehaza pedig más országok kultúrembereinek kell aggódniuk a magyar valóságért. Ami még a hutuk és a tuszik is, akiket annak idején Kósa professzor emlegetett, mint emlékezhetünk, és ők kapták most a teheneket Nováktól. Kiábrándító, így újólag meg kell idéznünk T. Mannt: úgy árad belőlük a szellemi igénytelenség, mint a pinceszag. Neki is akadt gondja az olasz fasisztákkal, akiknek nem tetszett, hogy a kisgyereke meztelenül volt a tengerparton. Körbeértünk.

SZÁJER VISSZATÉRHET A FIDESZBE, DE CSAK FÓLIÁZVA - DEUTSCH ÉRZÉKENYÍTÉSI KÍSÉRLETE NEM A MELEGEK, HANEM A KÉPMUTATÓK ELFOGADÁSÁRA IRÁNYUL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.07.15.


Deutsch Tamás az Indexnek adott interjújában futtatta meg azt a fideszes tervet, hogy a brüsszeli melegorgiáról kábítószerrel a hátizsákjában, ereszen lecsúszva menekülő Szájer Józsefet a Fidesz rehabilitálja, s újra csatasorba állítja. Az interjú célja annak szondázása, hogyan reagál erre a közvélemény. Deutsch elébe ment az ellenzéki kritikáknak azzal, hogy a melegjogokat védő ellenzék ne merje „buzizni” Szájert. De a közvélemény reakciója egyáltalán nem számít. Amit akarnak, azt úgyis megcsinálják. Szájerből még a fideszes tolerancia jelképe lehet, hogy mindenki elhányja magát.

Deutsch azt hazudta, hogy Szájer soha nem tagadta a homoszexualitását, csupán nem coming outolt. Ez nem igaz, Szájer egyáltalán nem vállalta, és titkolta a homoszexualitását, legfeljebb sokan tudtak róla. Úgy adta elő, mintha Szájerrel az lenne a baj, hogy meleg. De Szájerrel nem az a baj, hogy meleg, hanem az, hogy képmutató. A képmutatás pedig nemcsak abban nyilvánult meg, hogy rejtegette a homoszexualitását, hanem abban, hogy egy homofób, a homoszexuálisok emberi jogait sértő párt EU-parlamenti frakciójának vezetője volt, aki védte a homofób törvényeket.

Szájer nappal egy homoszexuálisokat üldöző náci párt brüsszeli komisszárja volt, éjszaka pedig kábítószeres melegorgiákon vett részt. Ez az, ami elfogadhatatlan, ahogy elfogadhatatlan lenne az is, hogy most már nyíltan melegként legyen a funkcionáriusa egy olyan mocsok pártnak, mely a nála ezerszer különb melegeket üldözi, gyalázza, megbélyegzi, mocskolja, jogaikat tapossa, pedofíliával azonosítja őket. Szájer nem simulhat bele egy ilyen náci pártba, különösen nem lehet a jelképe annak, hogy a Fidesz nem is melegellenes, hiszen ott van Szájer József a rendszer hivatásos „buzija”.

Deustch interjúját nem vagyunk hajlandóak elolvasni, elmebetegekkel orvosoknak kell foglalkoznia. Elég az interjú címét elolvasni, miszerint „Ma Ukrajnáról kérdést feltenni olyan, mint a király asztalánál szellenteni”, ami kifejezi ennek a söpredék embernek a morális és intellektuális színvonalát. Csupán ezt a hazug érzékenyítési kísérletet szeretnénk visszaverni, bármennyire is szükség lenne Szájer „tapasztalataira” (khm…), s ezért vissza kellene őt hozni a Fidesz vezérkarába. Esetleg Borkaival és Kaleta Gáborral együtt.

Már az is sértő, hogy a kijárási tilalom alatt tiltott kábítószeres melegorgiáról menekülő Szájert Deutsch olyan sportolókhoz hasonlítja, akik mérkőzés közben sérültek meg. Miközben Szájer nem megsérült, hanem lelepleződött. Méghozzá a szennyben és a mocsokban. E tekintetben Szájernek helye van a Fideszben, mert az egész párt szennyes és mocskos emberek gyülekezete, amelyben Szájer homoszexuálitása a legártalmatlanabb jelenség.

De ha a Fidesz-banda vissza akarja hozni Szájert a közéletbe, akkor tartsák be saját törvényeiket, és Szájert tetőtől talpig fóliázzák be. Hozzá képest azok a könyvek, amelyeket most befóliáznak, kulturális értékek, ártalmatlanok, sok esetben szépek és hasznosak. Jöhet Szájer, de csak befóliázva. Ő az első, aki megérdemli a fóliázást. Orbánnal és a többi képmutató gyűlölködővel együtt.