2017. március 13., hétfő

KÁLMÁN OLGA: HA SIMICSKÁZUNK, ELSZALADOK - ÉRTÉK, VAGY LÓVÉ? MENNYIRE NYÍLIK A KACSACSŐR (NAGYINTERJÚ)

24 HU
Szerző: Nagy József
2017.03.13.



Mikor volt a legjobb újságírónak lenni?

Mindig jó.

A köztévénél kezdte még a rendszerváltás előtt, 2000-től az InfoRádió húzóembere, 2003-tól az ATV arca, most meg jön a Hír tévé. Csak volt valahol legjobb.

Minden korszaknak akadt szépsége és nehézsége is.

Mikor érezte magát a leghasznosabbnak?


Remélem, mindig van valami kis hasznom.

Mikor futotta a legjobb formáját?

Mindig ezzel próbálkozom.

Melyik volt a legfontosabb interjúja?

Nem készítettem el az életem leltárját. Nem tartok ott.

Hát így nem haladunk. Ha Kálmán Olga kérdezné, odacsapna.


Tényleg nincsenek legek. Munka van.

Azt hogy viszi át, hogy a politikai újságírásból kiveszik az igényesség, a „megmutatás” küldetése? Helyette pártosság és gagyi borít el mindent, manipuláció van és üzlet, nézőszám, olvasószám, share.

Lelkesít, hiszen pont most van szerepe, feladata az újságírásnak, hogy rátelepedett a gazdasági élet és a politika.

A sajtó legutóbb a rendszerváltás előtt volt ennyire a hatalom manipulációs eszköze


A G-nap, 2015. február hatodika előtt a Hír tévé volt a manipuláció zászlóshajója. A vezérhelyettes Tarr Péter mesélte a Médiapiac médiaguruk sorozatában Lampé Ágnesnek a csatorna akkori működéséről: „A kormányzati kommunikációért felelős illetékesek mondták meg, mi az aktuális pártüzenet, mire készüljünk, mit kell a műsorokba ágyazni… Azért akadt pár lebuktatós, komoly oknyomozós anyagunk. Már amikor épp nem volt szükség a papagáj-kommandó működtetésére.”


Szerencsére a Simicska-Orbán szakítás óta másként zajlik itt a munka.

Elkurvultak a magyar újságírók?


Van, aki igen, van, aki nem.

A sárgacsekkjeiktől szorongó pártalkalmazottakkal van tele a sajtó kétharmada.


Az ország van tele a sárgacsekkjeiktől szorongó emberekkel, természetesen akad köztük újságíró is.

De szó nincs arról, hogy mindenki parancsra írna...


ÁDER EGY KÁDER, NEM ÁLLAMFŐ

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.03.12.



Meglehet, hogy a fideszes többségű országgyűlés már március 13-án újra megválasztja köztársasági elnöknek Áder Jánost. Már csak azért is, mert március 15 előtt pontot akarnak tenni az ügy végére. Bárhogy is lesz, az én szememben Áder csak egy káder, nem államfő. Hogy miért is?


Kósa Lajos azt találta hazudni, hogy: "Áder János képes arra, hogy fontos alkotmányossági kérdésekben ne a Fidesz álláspontját érvényesítse, hanem azt, amit az Alkotmány és a demokrácia elvei előírnak."
Akkor nézzük csak. Magyarország Alaptörvénye szerint Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.
Magyarország Alaptörvénye többek között az alábbiakat deklarálja a Nemzeti Hitvallásban:
Ígérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét. Kinyilvánítjuk, hogy a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők.
Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság.
Valljuk, hogy az egyéni szabadság csak másokkal együttműködve bontakozhat ki.
Valljuk, hogy együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet, összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet.
Valljuk, hogy a közösség erejének és minden ember becsületének alapja a munka, az emberi szellem teljesítménye.
Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét.
Valljuk, hogy a polgárnak és az államnak közös célja a jó élet, a biztonság, a rend, az igazság, a szabadság kiteljesítése.
Valljuk, hogy népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi.
Magyarország Alaptörvénye többek között az alábbiakat is deklarálja:
Az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani. Védelmük az állam elsőrendű kötelezettsége.
A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának a megsértésére.
A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére.
Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja.
Sőt, Magyarország Alaptörvénye szerint a köztársasági elnök:

a) képviseli Magyarországot;
b) részt vehet és felszólalhat az Országgyűlés ülésein;
c) törvényt kezdeményezhet;
d) országos népszavazást kezdeményezhet;
e) kitűzi az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását, valamint az európai parlamenti választás és az országos népszavazás időpontját;
f) különleges jogrendet érintő döntéseket hoz;
g) összehívja az Országgyűlés alakuló ülését;
h) feloszlathatja az Országgyűlést;
i) az elfogadott Alaptörvényt és az Alaptörvény módosítását a megalkotására vonatkozó, az Alaptörvényben foglalt eljárási követelményekkel való összhangjának vizsgálatára megküldheti az Alkotmánybíróságnak, az elfogadott törvényt az Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatára megküldheti az Alkotmánybíróságnak, vagy megfontolásra visszaküldheti az Országgyűlésnek;
j) javaslatot tesz a miniszterelnök, a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, a legfőbb ügyész és az alapvető jogok biztosa személyére;
k) kinevezi a hivatásos bírákat és a Költségvetési Tanács elnökét...

ITT OLVASHATÓ 

NA KI A BÁB?

POLDI BÁCSI MEGMONDÓJA BLOG
Szerző: Poldi bá
2017.03.



...Új hang jelent meg a T. Házban. Igazat szólt és reményt adott, még akkor is, ha tudtuk, Majtényi László megválasztására semmi esély.

Közvetlen előzmény volt, hogy valami nevenincs fideszes propagandista egy-két napja kiált az újságírók elé, és olyasmit mondott, hogy Majtényi Lászlónak inkább a bábszínházban kellene indulnia valamilyen tisztségért. Humorosnak szánt megjegyzésével azt a kormányzati vádat mantrázta kreatívnak hitt módon, hogy Majtényi Soros-bérenc.

És eljött a nagy nap. A Fidesz, Kósa Lajos kegyéből az ellenjelölt is felszólalhatott a Házban. (Ezt az engedékenységet azóta Lajos valószínűleg megbánta.)

Majtényi úgy beszélt, mint egy polgár, akinek nincs veszíteni valója. Tény, kevés ilyen ember van ma az országban, de sokunk véleményét fogalmazta meg, Színes, elegáns, mégis gyilkos erővel ható odaszólásai mellett komoly érdemi mondanivalója volt. Felvázolta, miként kellene működnie ennek az országnak, "felhomályosította" talán a fideszeseket is, hogy miért veszélyes, ha a független intézmények helyett egyetlen ember kénye kedve szerint alakulnak a dolgok. Megmondta "előre", hogy ha megválasztanák, milyen legitim eszközökkel harcolna a korcs hatalom ellen (a megszólalás korlátlan lehetőségével és jogszabályok benyújtásának eszközével). Hozzátette, megválasztóinak fél óránál tovább nem lenne hálás, vagyis egyértelművé tette, ha az "övéi" kerülnének hatalomra, ugyanúgy őrködne az alkotmányosság felett, mint most.

A sajtószabadságról szóló törvény, új alkotmánybírósági törvény, szociális törvény felsőoktatási és közoktatási törvény és a korrupció megfékezéséről szóló törvény - ezek állnak legközelebb Majtényi László szívéhez...


POFON CSATTAN - SZENTIVÁNÉJI ÁLOM / VÍGSZINHÁZ

7ÓRA7 BLOG
Szerző: Marik Noémi
2017.03.13. 


Szöveg, díszlet, jelmez, zene, fény és játék olyannyira egyben van, hogy a látszólagos rendezetlenség egységgé válik.

Lidércek sertepertélése, tündérkirály bosszúja, szerelmet gyújtó varázsvirág, szamárrá változás – megannyi bizarr etűd egy felnőtteknek szóló előadásban. Kovács D. Dániel rendezése tesz róla, hogy legyen mindnek alapja és „magyarázata”. A földre és a mába rántja a történetet, ugyanakkor szerencsére (és paradox mód) mégsem varázstalanít, sőt. Épphogy felerősíti a darabban lévő irracionalitást és a „rendetlenséget” is.

Épp ebbe bukik majdnem bele. Az előadás egy idő után kezd maga is kaotikussá, széttartóvá válni, mi nézők pedig elveszni e túl sok mindenben. Színházesztétikai gondolatfutamok, független színházi életre való utalások, aktuálpolitikai kiszólások, leleményes effektek és önironikus magánszámok terhelik az amúgy is nehezen követhető, több síkon és szálon futó történetet.

Persze Shakespeare vígjátéka összetett mű, ám épp összetettsége miatt nem biztos, hogy elbír további futamokat. Kovács D. Dániel azonban nagyvonalún és merészen mit sem törődik a biztonsággal, szemérmetlenül szétfeszíti a kereteket. S teszi mindezt játékosan, könnyedén, meglovagolva a mű által felkínált őrületet. E darabnál nem is árt, ha meghagyják benne az őrületet, kuszaságot. Mégiscsak a szerelemről és a vágyakról szól, amik képesek az embert káoszba dönteni és mindent összezavarni. A vagány rendezői koncepció és dramaturgia nagyon is korrelál Shakespeare művével...

ITT A MOMENTUM ÜGYNÖK-VIDEÓJA KIS MAGYAR MUTYIMESÉVEL

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2017.03.13.


„Az ügynökakták nyilvánosságra hozása nélkül nem fogjuk tudni megtisztítani a közéletet és egyszer s mindenkorra lezárni végre a rendszerváltást” – így hangzik a Momentum Mozgalom fő üzenete az ügynökaktákkal kapcsolatban, amelyhez videót is készítettek.

A Momentum blogjának, az XYZ-nek a videójában magyar hírműsorokból idéznek az ügynökaktákkal kapcsolatban, valamint Schiffer András volt LMP-s képviselő egyik parlamenti felszólalást, amelyben arról beszélt, hányszor próbálta meg addig parlament elé vinni az állambiztonsági múlt feltárásáról szóló törvényt, sikertelenül. Egy bábmesét is készítettek a magyar mutyiviszonyok szemléltetéséhez.

A videóban elhangzik a Momentum három fő követelései az ügynökaktákkal kapcsolatban: az első az, hogy az orosz-magyar kapcsolatok segítségével szerezzenek meg minden érintett aktát, ami megvan még Oroszországban, tegyenek minden érintett iratot nyilvánossá illetve online kereshetővé, valamint ne kerülhessen állami pozíció közelébe senki sem ezután, aki valamilyen formában is részt vett a besúgórendszer működésében.

TÓTH KRISZTINA: A PRÓZA A MAI NAPIG A FÉRFIÍRÓK KÖRBEPISILT TERÜLETE MARADT


KÖNYVESBLOG
Szerző: könyvesblog
2017.03.13.



Az Ezer Gyerek Egyesület február végén tartott egy konferenciát Budapesten, melynek fő témája az oktatás és a nemek közötti egyenlőség volt. A konferencián felszólalt Tóth Krisztina is, az előadásáról szóló videó a napokban került fel az internetre. Összeszedtük a főbb megállapításait, benne sok személyes történettel, de érdemes végignézni a teljes videót!






 • Tóth Krisztina két saját sztorival indít. Az egyik szerint még pályakezdő 18 évesként bemutatták Vas Istvánnak, aki a neki előre elküldött verseket egyáltalán nem olvasta el, helyette azt kérdezte tőle, hogy kedves, fiatal lányként miért ír verseket, miért nem megy inkább színésznőnek. Tóth „szabályosan lelkibeteg” lett ettől. Később Vas írt neki egy levelet – miután elolvasta a verseket –, amelyben tulajdonképpen elnézést kért.
 • Tóth Krisztina sokáig azzal vigasztalta magát, hogy ez a kornak szól, a fiatal nőket mindenhol így fogadják. Ám 45 évesen is volt egy hasonló tapasztalata, amikor a könyvhetet nyitotta meg, és egy kollégája felkiabált neki a színpadra: Krisztike, mikor jön már a sztriptíz? „Eltelt 25 év, és a világon semmi sem változott” – mondja Tóth, illetve annyi mégis, hogy ezalatt az idő alatt ő maga roppant mód megedződött.
 • A magyar irodalom tradicionálisan férfiközpontú; érdemes elgondolkodni, miért örült Nemes Nagy Ágnes, ha azt írták róla a kritikusok, hogy férfias lírát művel.
 • Tóth Krisztina elmesél egy kísérletet, melyben ugyanazt a szöveget női és férfi név alatt is leközölték: női szerzői név esetén a visszajelzések azt emelték ki, hogy őszinte a szöveg, amikor férfi név alatt jelent meg, akkor azt, hogy hiteles. Tehát eszerint a nő a saját személyes életét írja meg, hiszen arra van rálátása, a férfi ezzel szemben a világ egészéről közvetít hiteles képet. A kritikusokat erősen befolyásolja, milyen név áll a szöveg fölött.
 • Amikor pályája elején arról kérdezgették, ki hatott rá, akkor a kérdésben előfeltevésként benne volt, hogy bizonyára a női szerzőket preferálta, például Ahmatovát vagy Nemes Nagyot, fel se merült, hogy Petrit vagy Vas Istvánt. Szerinte a nő szerzőről azonnal feltételezik, hogy speciálisan érdeklődik a női szerzők iránt, és "így válik maga is női szerzővé. Egészen abszurdnak tartottam ezt.”
 • Szerinte ez ma is jellemző, hiszen ha ma egy női szerzőt megkérdeznek, akkor mindig egy másik női szerzőről faggatják. Tőle például soha nem azt kérdezik, hogyan viszonyul Háy János vagy Parti Nagy Lajos műveihez, hanem női kollégákat említenek, akikkel esetleg sokkal kevesebb közös van bennük, „mégis azt képzelik, hogy ez egy csoportképző dolog, hiszen mind a ketten nők”...

KIK VÁLASZTOTTAK, KIT, KIKNEK?

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.03.13. 


Megszámlálhatatlanul sok aljasság van a mai hatalmasok rovásán, de talán még sosem láthattuk őket olyan pőrén gyalázatosnak, mint „köztársasági elnökük” megválasztásának folyamatában. Nagyon naiv, aki ezek után még mindig el tudja képzelni, hogy ettől a társaságtól lehetséges választáson megszabadulni.

Valami egészen fölháborító, amit a bűnszervezet vezetői és papagájaik összehordtak a ma lezárult kampányban. Két dolog különösen ijesztő ebben: az ilyen hecckampányok logikája, hogy egyre mélyebbre kell süllyedni az aljasság mocsarába, egyre vadabbul kell gyalázkodni, hogy a hívek harci kedve a bűnszervezet által megkívánt hőfokot elérje. A másik félelmetes jelenség: a „demokratikus ellenzék” – legalábbis pártszinten – gyakorlatilag nem reagált a folyamatos sorosozó zsidózásra. Kivételt csupán Bokros Lajos jelentett, aki Majtényihoz írott nyílt levelében pontosan minősített:

Ezer decibellel harsog az útszéli, nem igazán burkoltan náci ihletésű kampány, a sorosozás és a hazaárulózás.

Még a szavazás napján is gátlástalanul ocsmánykodott a hatalom: a – valamennyiünk szégyenére kormánypárti – lap „politológusának” írása így végződik:

Befejezésül, a tréfa kedvéért hadd adjak egy jó tanácsot Soros Györgynek: jobban tenné, ha nem strómanokat küldene rá az elnökválasztásra, hanem maga indulna az elnöki pozícióért Magyarországon, sőt, pártot is alakíthatna és indulhatna a választásokon, tervbe véve egy Soros-kormány megalakítását. Ez lenne a részéről tisztességes és fair, s nem a sunnyogás. Egyébként attól félek, hogy a pártja a választásokon nem érné el az állami támogatáshoz szükséges egy százalékot sem, mert jómagam abszolút bízom az emberek józan ítélőképességében. Soros György pártja így, állami támogatás híján, bizonyára összeroppanna anyagilag és lehajtott fejjel elhagyná az országot.

S ekkor, az 1956-os „ruszkik, haza!” mintájára, kiálthatnánk, hogy: „Soros, haza!” Utána azonban meghökkenve saját felkiáltásunkon, meg kellene kérdeznünk: de hova haza?

A Fidesz ügyeletes főpapagája pedig a közpénzből működtetett, ám fideszesített „köztévéjükben” adta elő a kötelező aljasságot, ezredszer is:

ÁDER FOLYTATJA A SAJÁT HAGYOMÁNYAIT. IGYEKSZIK ÉSZREVÉTLEN MARADNI, AZ ÁRNYÉKBAN SUNNYOGNI ÉS MEGÚSZNI MINDENT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.03.13.


Kövér László atyaian kedves arcának látványával indul a teljesen demokratikus, teljesen korrekt, pártatlan, abszolút kétesélyes szavazás, a köztársasági elnök megválasztása. Igen, viccelek, ilyen fergeteges humorom van hétfő délelőtt.

Majtényi Lászlónak volt képe vendégként meghívni Iványi Gábort, pedig pontosan tudhatta, hogy országunk vezetője és tulajdonosa nincsen jóban a Ráhel lányát megkeresztelő tiszteletessel, konkrétan nagyon szeretné a földbe taposni. Egy feketepont.

Majtényi – miután kultúrember – a beszédét köszönéssel indítja. „Üdvözlöm a parlamentből kitiltottakat is”. Kövér László bajusza ezen a ponton borzolódott össze és ki sem simult mindaddig, ameddig az ellenség el nem hagyta az emelvényt. Merthogy ellenség, mert az ellenzéki pártok jelölték, mert kritikus a kormánnyal szemben és mert sokkal intelligensebb, felkészültebb és ennek köszönhetően vitaképesebb is, mint bárki, akit a Fidesz elő tudna kotorni a pókhálós padlásról.

Majtényi nem csak – főleg nem – a parlamentből kitiltott újságírókat üdvözölte, hanem az egész országot. Mert mióta a Fidesz és külön Semjén Zsolt behurcolkodott családostul az ország házába, azóta ott senki más érdeke nem lehet fontos, senki más akarata nem érvényesülhet. Csak a Fidesz. A Fidesz pedig azonos Orbán Viktorral.

Az ellenzéki pártok (kivéve a Jobbikot) jelöltje arról beszélt, hogy megborult az egyensúly ebben az országban, amit helyre kell billenteni és vissza kell térni az alkotmányosság útjára. Beszélt Kishantosról, a trafikmutyiról, a földmutyiról, a sajtószabadság és a tanszabadság leMészárlásáról. Olyasmikről, amik mindenkit érintenek ebben az országban (még a fideszes híveket is), kivéve a parlamentben helyet foglaló képviselőket. Mert ott bizony a legalacsonyabb fizetési-kategóriában ücsörgő is megkapja azt a kiemelt fizetést, amiből vidáman tudja taníttatni a gyerekét olyan iskolában, ahol nem a kormány jelöli ki az utat, trafikok és földek jutottak elég sok képviselőnek, a devizahitelüket szerencsére időben tudták törleszteni és az ő szólásuk szabadsága korlátok nélküli. Legfeljebb a látványosan egymásnak ugró képviselők a büfében, vagy a folyosón paroláznak. Nem ügy.

Mindenki más és mindenki más érdeke kiszorult a parlamentből. „Korlátozni kell a hatalommal rendelkezőknek a hatalom nélküliek iránti, az férfiak nők iránti, az egészségesek egészségtelenekkel szembeni önzését” – mondta Majtényi. Pontosan ez az, ami nem áll érdekében senkinek azok között a falak között, a többiek, a kiszorultak meg senkit nem érdekelnek. Helyre kell állítani a köztársaságot – állítja Majtényi (én pedig bólogatok, mivel mást nem tehetek).

Ha harc, legyen harc! A másik jelölt – nyilván rettenetesen izgul, azért olyan morc az ábrázata – lép a mikrofonhoz. Kövér László bemutatja az érdeklődőknek az ismeretlen Áder Jánost, akit felvettek az egyetemre és van neki gyereke is, felesége is és bajusza is...

ÉLJENEK A FÉRFIAK 2.

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2017.03.12.


...Feleségek, barátnők!

Próbáljunk figyelni a pasira, vegyük észre, ha fáradt és nincs kedve meghallgatni olyan dolgokat, amelyek nekünk épp akkor fontosak, de nekik nem annyira. Nem biztos, hogy arra kíváncsiak este, munka után fáradtan, hogy mi mit beszélgettünk napközben a barátnőnkkel, mit mondott a kiállhatatlan főnökünk, vagy mi történt a kedvenc sorozatunkban. Ha nem emlékszik szerelmünk arra a volt osztálytársunkra, akit 5 éve egyszer bemutattunk már neki, vagy arra a másod-unokatesónkra, akivel egyszer találkoztunk egy színházban és akinek három gyereke van és… örüljünk, ha a közvetlen rokonságunkat ismeri és számon tartja. Persze ez nekünk sokkal jobban megy, mi emlékszünk az övéire, de ezek valahogy a kromoszómákhoz kapcsolódóan alakultak így. Ők meg azt nem értik meg, mi miért tévedünk el ott, ahol már jártunk egyszer-kétszer-százszor, de elmagyarázhatjuk nekik nyugodtan, a férfiagy ebben sokkal jobb. Legalábbis többnyire.

Legyünk velük megértőek, empatikusak és akkor elvárhatjuk, hogy cserében ők is azok lesznek velünk. Ha pedig nem, akkor bizony elképzelhető, hogy ezt benéztük, rosszul választottunk. Nem mondom, hogy ez a variáció nem állhat fenn. Ha nagyon nincs összhang, akkor nem biztos, hogy érdemes hosszú ideig kínlódni. Az adok-kapok egyensúly hosszú távon fontos, alapvető bázisa a kapcsolatoknak. Persze párja válogatja, kinél miben és hogyan nyilvánul ez meg. De ha valaki folyton csak ad és úgy érzi, nem kap vissza semmit érte, az gáz. Fontos, hogy tudjunk ezekről beszélni. Persze jókor és jó formában. Na ehhez kell az érzelmi intelligencia!...

MÉSZÁROS LŐRINC AZ ÚR A DERESZLA BORÁSZATBAN, TOKAJI CÉGBIRODALMA IS LETT FELCSÚT URÁNAK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.03.13.


Személyesen vette át Mészáros Lőrinc annak a tokaji borászatnak a testvércégét, amelyet családi vállalkozása tavaly év végén szerzett meg. A felcsúti polgármesteré a Dereszla Sparkling, illetve közvetve a Henye Borászat is – ezzel csinos tokaji borászbirodalma termett.

Egyre több cégnél vállalja arccal/névvel a befektetést Mészáros Lőrinc. Kisebb felbolydulást okozott például a tőzsdén, amikor a napokban 16,9 százalékot a nevére vett abból az Opimus Group Nyrt.-ből, amelyről minden tagadás ellenére nagyjából köztudott volt, hogy az ő érdekeltsége. Nemrég írtuk azt is: családi cége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bevásárolt a szintén hozzá kötődő Békés megyei agrár-cégcsoportba.


Szintén a Búzakalász 66 volt a vevő tavaly november végén, amikor megszerezte a bodrogkeresztúri Dereszla Bortermelő Kft.-t. Ez azonban csak a kezdet volt: a hvg.hu által tavaly májusban pedzegett felvásárlásból az év végére lett lepapírozott üzlet. A Dereszla Kft.-t nyomban meg is bízta a Földművelésügyi Minisztérium, hogy az 1956-os emlékév tiszteletére palackozza újra az 1956-os évjáratú aszút, az RTL Klubnak a birtokigazgató azt nyilatkozta, hogy önkéntes munkában.

Mészáros a napokban maga vette át a Dereszla Kft.-ből 2013-ban kivált Dereszla Sparkling Kft.-t – ez a friss Cégközlönyben jelent meg. Visszanézegetve a cégadatokat, az is látszik, hogy az eddig a Dereszlához kötődő másik két borászatban, a Henye és a Tokaj-Major Kft.-kben is a Búzakalász lett a tulajdonos a közelmúltban
...

ITT OLVASHATÓ

AZÉRT KÜZD A KORMÁNY BRÜSSZELBEN, HOGY TOVÁBBRA IS VÁLTOZATLAN MÓDON ÁRAMOLHASSON A TAO-PÉNZ

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Provolone
2017.03.13.


A felcsúti fociakadémiához a tao-nak köszönthetően már 13,9 milliárd forint közpénz vándorolt az elmúlt években. Az eredmény: a Felcsút tavasszal kiesett az NB I-ből, az akadémia saját nevelésű játékosai pedig alig lépnek pályára. Az MLSZ gazdasági igazgatója elismerte, hogy rengeteg szabálytalanság lelhető fel a tao felhasználása során, de ez valószínűleg a kormányt egyáltalán nem zavarja. Mint kiderült, azt kérték az Európai Bizottságtól, hogy változatlan formában engedélyezze Magyarország számára a látvány csapatsportok támogatásának rendszerét.

Bánki Eriktől, az országgyűlés gazdasági bizottsága elnökétől megtudhattukhogy az égvilágon semmi összefüggés sincs aközött, hogy a FUNA ennyi pénzt kap, illetve hogy Felcsúton lakik a miniszterelnökünk. Az persze elismerik, hogy a tao-támogatások nagy része Felcsútra megy, de indoklásuk szerint ennek az az oka, hogy a felcsúti akadémia volt az első, amely stadionfejlesztésben gondolkodott, és a kiszolgáló létesítményeit is megtervezte. A költői kérdést nem tette fel soha senki: mitől lehetett annyira felkészült a Puskás Akadémia, hogy a törvény megszületésének pillanatában már kész tervekkel rendelkezett, hogyan is indítaná el a saját stadionfejlesztési programját.
Nem csak Felcsút az egyetlen nagyon szerencsés csapat „tao-ügyileg” Ebben a szezonban Tállai Andráshoz köthető klub, a Mezőkövesd Zsóry FC is kapott 778 millió forintot, továbbá Seszták Miklós fejlesztési miniszter városának, Kisvárdának is jutott 580 millió forint...

HENCIDÁRÓL INDULT, PÁRIZSBA KÉSZÜL AZ EGYETLEN ROMA PANNONHALMI BENCÉS DIÁK

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2017.03.13.


Hamarosan az ország egyik legnevesebb gimnáziumában érettségizik a 18 éves hencidai roma fiú, Ötvös Pisti, az L. Ritók Nóra vezette Igazgyöngy Alapítvány ösztöndíjasa. Ha jól veszi ezt az akadályt, szabad útja lesz a legjobb magyar egyetemekre. A családjától való elszakadás volt az ára, hogy kinyíljon számára a világ.

A középiskolai tablókép fotózása előtt néhány nappal találkoztunk Ötvös Pistivel, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, az ország egyik legjobb nevű középiskolája egyetlen cigány tanulójával. Pisti a Hajdú-Bihar megyei Hencidáról, egy szegregált általános iskolából került a Pannonhalmi Főapátságban működő bentlakásos iskolába, ahol idén érettségizik. Ha ez jól sikerül, megnyílhatnak Pisti előtt a legjobb magyar egyetemek.

“Innen már nem lehet elrontani” – gondolná bárki, Pisti számára azonban most következik élete eddigi legstresszesebb időszaka: hamarosan ugyanis kikerül abból a buborékból – fogalmaz -, ahol mindenki elfogadta, és ahol mindent megkapott ahhoz, hogy tanulhasson, és sikeres érettségit tehessen. Barátai, tanárai és gondoskodó osztályfőnöke segítik, amiben csak tudják.

Mivel sokan támogatják és követik figyelemmel a fiú sorsát, Pistire nagy teher hárul, amikor döntenie kell, hogyan folytatja az érettségi után. Egy csomó behatás éri: minden oldalról tanácsokat kap a továbbtanulással kapcsolatban, és így az érettségi és a felsőoktatási felvételi jelentkezés határideje közeledtével hetente változnak a tervei.

“Abban biztos vagyok, hogy a történelemmel és a franciával szeretnék valamit kezdeni” – mondja Pisti, aki a kollégiumi társalgóban ülve elárulja: épp találkozásunk reggelén beszélte meg az iskola igazgatójával, Hardi Titusz atyával, hogy idén nem adja be magyar egyetemre a jelentkezését, hanem előbb Franciaországba, egy ottani egyetemre megy nyelvet tanulni. Egy kint élő egykori bencés diákkal már fel is vették a kapcsolatot, ő fog segíteni a fiúnak a kinti boldogulásban...

"NIX UGRIBUGRI" NO FÜTTY

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG - VENDÉG
Szerző: Jáger Tamás
2017.03.13.


...Harmincegy politikai és civil szervezet hirdette meg 12 pontban, hogy „Mit kíván a magyar nemzet?”. Többek között szabad és tiszta választásokat, bírói függetlenséget, rendőrállam helyébe jogállamot, sajtószabadságot, az állami hírközlés monopóliumának megszüntetését, lelkiismereti és oktatási szabadságot, a közkiadások társadalmi ellenőrzését, működő piacot, a pénzemésztő és környezetpusztító nagyberuházások leállítását, a bürokrácia és az erőszak-apparátus leépítését, a történelemhamisítás beszüntetését kívánta.

Ezek közül semmi sem valósult meg. Nyomatékosan mondom: SEMMI

Gyakorlatilag pont az ellenkezője az, ami a mai politikai és gazdasági életet jellemzi. Már látom magam előtt az agymosást, amit e nemes ünnepen miniszterelnökünk eszközöl. Az isteni imádattól átszellemült zombik tekintetét. A CÖF zászlólengetéseit. A karhatalom felvonulását a békés demonstrálók ellen. A nemzeti köntösbe bújtatott nacionalistákat, akik a ballibsik ellen ö(kö)lre mennek. Istenem! Hova jutott ez az ország? Ha tudnák, hogy azt a csekély változást, amit a reformkori országgyűlés elért egy reformszellemű liberális nemesség programja alapján dolgozták ki. Szájára meri venni Batthyány, Kossuth vagy Széchenyi nevét úgy, hogy nem sül le a bőr a képéről? Azoknak a nevét, akik a saját vagyonukat (és/vagy az életüket) feláldozva küzdöttek egy demokratikus eszméért?

Széchenyi a birtoka részét képező falvakban elengedte a robotot (ingyenmunkát) és a dézsma (adó) egy részét, ezzel is példát mutatva a többi nemesnek, sőt felszabadította parasztjait a jobbágyság alól, saját költségén taníttatta őket, tanfolyamokat tartott nekik a korszerű földművelésről, állattenyésztésről.

De ne ragadtassuk el képzeletünket ilyen mesébe illő történettel ott, ahol a politikai ELIT (nagybetűvel) valóban azt teszi, mint amit mond, és azt mond, amit gondol.

Nekünk marad a: No fütty. (Újbeszélszótár)

„A háború: béke, a szabadság: szolgaság, a tudatlanság: erő.”

MAJTÉNYI AZ, AKI MÉLTÓ LENNE AZ ELNÖKI TISZTRE - PARLAMENTI BESZÉD, CENZÚRÁZATLANUL


B1 BLOGCSALÁD
Szerző: jdesi
2017.03.13.



Majtényi László köztársasági elnökjelölt beszéde.Vigyázat kritikus, helyenként kifejezetten gúnyos. Magyarország szebbik arca. A független intézményekben bízhatunk. Újra legyen parlamenti demokrácia - követeli. Méltányosság. Méltóság.

NAGYON RÉGEN OLVASOTT BE ÚGY BÁRKI ORBÁNNAK, MINT MAJTÉNYI A PARLAMENTBEN

INDEX.HU
Szerző: MG
2017.03.13.


A mai államfőválasztás keretében a parlamentben elsőként Majtényi László, a baloldali pártok, illetve független képviselők (MSZP, LMP, DK, Együtt, PM) jelöltje szólalt fel. 

Liberális és baloldali elemekben bővelkedő beszédét azzal kezdte, hogy: 

 "jobb intézmények, mint emberek uralma alatt élni, mert az emberek szeszélyesek".

Később a magánnyugdíjpénztári pénzek, a trafikok, a kishantosi földek, a tan-, sajtó- és kulturális szabadság elvétele-csorbítása példáján ki is fejtette: a hatalmon lévők önkényével szemben csak a független intézményekben lehet bízni.

A bevezetőben hitet tett még a nyilvánosság, az emberi jogok és a szabad választások mellett, elviselhetetlennek nevezte a szegénységet, és minden eszközzel üldözendőnek az államot maga alá gyűrő korrupciót.

A hibákat kijavítva 
"vissza kell térni a rendszerváltáskor létrejött alkotmányos viszonyokhoz, a parlamenti demokráciához– jelentette ki.

Azt mondta, hogy korlátozni kell a hatalmasok a hatalom nélküliekkel, a gazdagok a szegényekkel, a férfiak a nőkkel, a többség a kisebbséggel, a ma élők a jövőbeliekkel szembeni önzését. Kevés államot és sok szolidaritást tart szükségesnek.

Liberális alapvetésként arról beszélt, hogy jogainkat nem az államtól kaptuk, azok eleve a mieink, mert emberek vagyunk. Minden polgárt minden ügyben egyenlő és méltányos bánásmódban kell részesíteni.

"Menekültügyben is csak az a politika méltányos, ami a szülőföldjükről elűzötteket a miénkkel egyenlő méltányossággal kezeli."

Machiavellit idézve utalt rá, hogy a hatalom birtokosainak azért van szükségük ellenségre, hogy tovább növelhessék a hatalmukat. Ezért zajlik kampány a migránsok, a rossz oligarchák és Soros György ellen: a végén te magad leszel az ellenség – figyelmeztetett mindenkit Majtényi.

Mint mondta, az országot csak békességben lehet építeni, de ehhez először a nyomort és a korrupciót kell felszámolni: pusztulásban nem lehet békét kötni. A vitát szükségesnek nevezte, de a (kormánypárti) heccmédia egysíkúságát elítélte...

BEKAPHATJÁK

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző:Adorján György
2017.03.13.



Azok is, akik szótlanul tűrik az alábbiakat, arra várva, hogy majd mások tegyék meg azt, amit nekik kellene, azt gondolván, hogy okos enged, szamár szenved, meg, hogy hallgatni arany és ne szólj szám, nem fáj fejem.

Még ti is járhattok úgy, hogy akármelyik következő mérkőzésen bekaphattok egy potyagólt, úgy, hogy ne hordjátok fenn annyira az orrotokat.

Bekaphattok valamit, ha már ennyire éhesek vagytok, gyertek a mekibe, meghívlak benneteket egy nagy adag sajtos valamire.

Ne menj annyira közel a krokodilokhoz kicsim, mert még bekaphat valamelyik, annyit nem ér ez az egész szafari.

Bekaphatod kisanyám, nem látsz a szemedtől, hogy jobbkezes és nekem van elsőbbségem?

Ugye hány féleképpen lehet bekapni valamit, és akkor még a 18 karikás műveleteket tételesen meg sem említettem.

De most nyilván más értelmezésben fogom használni ezt a köznyelvben is jól ismert kifejezést. Ők azok, akik igazán bekaphatják, akik az alábbiakról lettek hírhedtek és híresek:

Hazugnak nevezték az őszödi igazságbeszédet.

Megszüntettek és meggátoltak minden érdemi felügyeletet, ami kormányzati munkájukat, naponta hozott és módosított törvényeiket, rendelkezéseiket és intézkedéseiket ellenőrizhetné.

Korlátozták a sztrájkot és a népszavazást, mint állampolgári ellenkezést.

Titkosítottak minden olyan szerződést, hatalmi tevékenységet, melynek átláthatósága veszélyes lett volna számukra.

Populista lózungokkal szereztek szavazatokat azoktól, akik nem látták, nem láthatták át helyzetüknél fogva a politikai trükközést, a mutyizást és a maffia módszerekkel történő összefonódásokat, pénzteremtési lehetőségeket.

Ők is bekaphatják, akik soha nem látott mértékben növelték kormányzásuk ideje alatt az elszegényedettek, valamint a gazdagodott rétegek közötti vagyoni különbséget.

Akik rokonságukra, volt beosztottjaikra, csókos ismeretségi körükre mentették és ruházták át, hivatali helyzetükkel visszaélve szerzett javaikat.

Akik bírósági ítéleteknek fittyet hányva tagadták meg az azokban foglaltak végrehajtását.

Akik bort ittak és vizet prédikáltak akkor, amikor azt ígérték, hogy senkit sem fognak az út szélén hagyni és két hét alatt rendet tesznek a közbiztonságban, akiknek volt képük kijelenteni, hogy negyvenhétezer forintból is meg lehet élni.

Akik betanított papagájként szajkózták mindazt, amit pávatáncosuk mondott, előírt, vagy elvárt.

Akik gombnyomogató automataként, kritikátlanul szavaztak meg minden ámokfutással járó, futószalagon gyártott törvényt, rendeletet és módosító javaslatot.

Akik örökölt szokásuknak megfelelően felfelé nyaltak és lefelé meg tapostak.

Akik társadalmi helyzetüket elsősorban önmaguk érdekeinek megfelelően használták ki, miközben fütyültek a közérdekre, közjóra.

Akik komondorra fogták soha meggyónni nem akaró vétkeiket, és akik képben, hangban rögzítve adták elő azt, hogy a leghumánusabb ölési eszköz a kés.

Akik állatozták és sterilizálni akarták a cigányokat, akik orgoványi erdőt emlegettek követésül, akik 2006-ban törésre, zúzásra biztatták az arra hajlamos embereket, akik karaktergyilkoltak minden másképp gondolkodót.

Akiknek van képük ahhoz, hogy nemzeti ünnepet kiáltsanak, miközben nemzet elleni cselekedeteikkel híresültek el. Szobrokat, emlékműveket állítanak, világégést okozó és támogató, ahhoz segédkező, letűnt korok kétes hírű történelmi figuráinak, megváltoztatva és róluk elnevezve terek és utcák neveit...

BEFUTHAT A HOLLAND DONALD TRUMP?

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute
2017.03.13. 


Újabb választás, újabb iszlámellenes nacionalista – figyelemreméltó szőke frizurával. Még egy populista politikus okozhat meglepetéseket és ingathatja meg az elitet, illetve a fennálló hatalmi rendszert a szavazásokon. A hollandiai országos választásokat március 15-én tartják, a közvélemény-kutatások jelenleg szoros versenyt mutatnak, a hagyományos pártok mellé a radikális Szabadságpárt is felzárkózott. Stan A. Veuger a Foreign Affairsen megjelent elemzése bemutatja Geert Wilders és pártja felemelkedését.

A legutóbbi, 2012-es választások óta a holland kormány a jobbközép, liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD), valamin annak tradicionális ideológiai ellenpólusa, a balközép Munkapárt (PvdA) szövetségéből tevődik össze. A koalíciót a jelenleg hivatalban lévő miniszterelnök, a néppárti Mark Rutte vezeti, akinek mind ez idáig nem sikerült jelentős előnyre szert tennie a közvélemény-kutatásokon. Ezzel szemben Geert Wilderst, a Szabadságpárt (PVV) vezetőjét – „a kívülálló jelöltet” – jelentős figyelem övez, mivel sokan tekintenek úgy rá, mint a következő lehetséges Donald Trumpra. A felméréseken sikerült szorosan Rutte közelében maradnia, sőt, néhány korai közvélemény-kutatáson képes volt megelőzni is őt.

Wilders iszlámellenessége azonban még Trump nézeteinél is szélsőségesebbnek tekinthetők. Trumphoz hasonlóan Wilders politikai platformja is úgy törekszik a szavazatok maximalizálására, hogy nem rendelkezik koherens kormányzási vízióval – sőt, még annak látszatával sem. Vannak lényeges eltérések is, például Wilders karrierpolitikus, nem pedig celebritás-szerepben tetszeleg. A szabadságpárti politikus pályafutása akkor kezdődött, amikor jobbközép színekben bekerült a parlamentbe, ám a későbbiekben igencsak eltávolodott e mainstream politikai nézetektől...

ELHUNYT BODOR PÁL, DIURNUS

INDEX.HU
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2017.03.13.


Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Bodor Pál író, újságíró. Több álnéven is írt, ezek közül talán a legismertebb a Diurnus volt. Ezen a néven jelentek meg írásai a Magyar Nemzetben és a Népszabadságban.

Bodor Pál 1930-ban született Budapesten. Temesváron a piarista líceumban érettségizett 1948-ban. A bukaresti egyetem filozófia-lélektan karán kezdte meg tanulmányait, majd a kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen tanult. Romániai magyar lapoknál dolgozott, 1967-től 1970-ig az Irodalmi Könyvkiadó nemzetiségi részlegét, majd a Kriterion Könyvkiadó magyar szerkesztőségét vezette.

1970-től 1979-ig a Román Rádió és Televízió nemzetiségi műsorainak főszerkesztője volt. Az ő nevéhez fűződik a Román Televízió magyar adásának és későbbi munkatársi gárdájának kialakítása.

1983-ban Budapestre költözött, ahol 1984-től a Magyar Nemzet, 1991-től a Népszabadság szerkesztője lett. Itt naponta jelentek meg jegyzetei, tárcái, publicisztikái. Fontos szerepe volt a Ceausescu-diktatúra és a 1989-as decemberi romániai események hazai magyarázatában és megismertetésében. A Diurnus (latinul naponkénti, egy napi) álnevet is azért választotta, hogy Bukarestben maradt lányát ne érje bántódás. Bodor Pál egy Magyar Narancsnak adott interjúban azt mondta: a lánya biztonsága érdekében elterjesztette, hogy ha bármi történne vele Bukarestben, nemzetközi sajtótájékoztatót hívna össze Budapesten.

2005-ben a Hetek című hetilapban cáfolta, hogy jelentéseket írt volna kollégáiról a román államvédelemnek, a Securitatének. A lapnak azt mondta: az ötvenes években sokat szidták azokat a román hatóságok által elvégzett irodalmi elemzéseket, amelyekre szabályos bírósági ítéleteket alapoztak. Ezután többedmagával arra kérte fel őt a Securitate, hogy igazságügyi szakértőként néhány irodalmi műről mondjon véleményt.

Miután látták, hogy egy embert az ő referátumuk alapján ítéltek el sok évre, "betegei lettek az ügynek". Az iratokat ezután már úgy kapták, hogy nem tudták, kiről mondanak véleményt, de "soha többé soha nem vasaltak ki belőlünk olyan szöveget, amely árthatott volna a szerzőnek". A negyedik eset után a Securitate látta, hogy nem használhatják fel őket, így több megbízást nem kaptak. Az író azt mondta: "ez a história cselekményében rövid ideig, nyomasztó hatásában máig tart", és egy kisregény formájában próbálta feldolgozni a majdnem félévszázaddal korábbi történéseket.

Publicisztikái mellett több verseskötete is megjelent, és fordítóként is jelentőset alkotott.

MÉG ELNÖKTELENÜL, DE MÁR NEM SOKÁIG

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.03.13.


Lejárt Áder szavatossága, valamit kezdeni kell a helyzettel.
Eleinte úgy volt, hogy keresnek helyette valaki mást, valakit, aki még szervilisebb, ha egyáltalán létezik ilyen.
Olyat, aki még elméletileg sem veszélyeztetheti a Lánglelkű pozícióját egy esetleges belső puccs esetén.
Olyat, aki mégcsak nem is Nagy Ho-ho-horgász, inkább csak kukac a nagy magyar trágyadomb alján.
De nem találtak, merthogy maguk is belátták, hogy olyan silány a felhozatal, hogy a külföld előtt merő egy égés lenne a dolog.
Most képzeljünk el egy Németh Szilárdot vagy egy Handófit elnöknek - innen már csak egy libalépés Deutsch Tompika, vagy Selmeczi Gabika...

Darabideig aggódtam, hideg tél volt, be ne fagyjon a Duna, mert jön a Békamenet - még a végén a Duna jegén királynak kiáltják ki a Mi Jótevőnket, oszt akkor kinek kell egy nyamvadt Köztársasági Elnök?
Milyen szép is lenne... - Koronázódomb, előtte a fehér ló, Mindenségünk délceg léptekkel odalép, elővesz a koronázópalást alól egy kifúrt nádszálat, beledugja a ló seggébe és ünnepélyesen eladható állapotúra fújja, fanfárok, a kórus a Szózatot énekli ( a fele tátikázik...).
Majd felvágtat Semjén hátán a Koronázódombra, és karddal a négy égtáj felé suhint - ez is az enyém, az is az enyém, itt is az enyém, ott meg pláne...
Mészáros Lőrinc elmondja, hogy a korona, a palást, a jogar meg az országalma is az övé, mert ilyen tehetséges üzletember, az almából pálinkát fog főzni, vagy a mangalicáinak adja...
A meccs lefutott, Áder üzemidejét meghosszabbítják, mint Paksét.
Áder nem tud veszteni, kivéve, ha Soros megmerényli és beíratja angol nyelvtanfolyamra, de akkor annyi nekünk, visszakapjuk Schmitt Pált álamfőnek...

5 DOLOG, AMIT ELMONDANÉK A 21 ÉVES ÉNEMNEK!

IFL GROUP BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.03.12. 


Biztosan megfordult már a fejedben, hogy mennyivel előrébb tartanál az életedben, ha visszamehetnél a múltba és megoszthatnád a tapasztalataidat a 21 éves kori éneddel! És itt most ne a heti tipmix eredményekre gondolj első sorban, hanem olyan életbölcsességekre, iránymutatásokra, amikkel valóban jobban tudtál volna érvényesülni!


1. Az iskola nem felesleges, csak máshogyan kell hozzáállni

21 évesen már miénk a világ és sajnos ennek a tévképzetnek a lerombolásában nem képes segíteni a felsőoktatás. Szerintem a jelenleg ismert felsőoktatási (és a teljes oktatási) rendszer a kreatív elme halála. Egy börtön, ahonnan ki akarunk tőrni és soha vissza nem nézni. 21 évesen a világképemben az iskola= tanulás jelentette. Akkor még nem volt divat a ma jellemző coaching és egyéb workout témák.

Ha beszélhetnénk 21 éves kori önmagammal, akkor biztosan fejen vágnám és megmutatnám neki, hogy az iskola maximum az alaptudást képes szolgáltatni és nem szabad a rendszerben ragadni. Nem szabad arra várni, hogy majd a tanárok megvilágítják számodra a tananyag jelentőségét és olyan titkokat fednek fel, ami később hasznos lesz. 

Saját magamnak kellett volna utána járnom és addig mennem, amíg nem találom meg a kérdéseimre a választ.
 • Eljárni továbbképzésekre
 • Sok-sok szakmai könyvet és önéletrajzot olvasni
 • Beszélgetni szakemberekkel

KÁDER JANÓT MA ÚJRATÖLTIK

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2017.03.13.


Közjogi méltóságot - muhaha - választanak ma a Nagy Büdösben. Majtényi jelöltsége formális, inkább az a kérdés, Káder Janót milyen körülmények között újráztatják. A poszt születésének pillanatában ott tartunk, hogy miután Káder elmondta a semmit, első körben nem sikerült kétharmaddal megválasztani. Nem kell ahhoz sem jósnak, sem Lokál újságírónak lenni, hogy nagy biztonsággal kijelenthessük: feles többséggel menni fog.
Kádert ma újratöltik, lesz ami lesz.
Miért ne tennék? Elvégre mindent lenyelt amiért szót kellett volna emeljen. A negyedik alkotmánymódosítás idején ugyan gondolkodni látszott, de végül saját kézzel lapátolta vissza a szart a lóba, szívlapáttal. Ott már nem finomkodott és beszélt mellé, beleállt a buliba őszintén, teljes mellszélességgel: "a köztársasági elnöknek nem egyszerűen a pártok felett, hanem mindig és mindenben politikai nemzete mellett kell állnia."
Így lett 15 millió helyett másfélmillió politikai nemzetalkotó magyar államfője. A bakter, aki legnagyobb állatságokhoz is csak a szabad jelzést lengeti...

LÁTSZATSZIGORÍTÁS, VALÓS EMBERTELENSÉG A HATÁRON


KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.03.12.


Egyszer és mindenkorra számoljunk le a Fidesz-kormány egyik ordas hazugságával. Bárhányszor elmondhatják kormánypárti politikusok, hogy befogadjuk a háború elől menekülőket, ez egészen egyszerűen nem igaz. A bevándorlók távoltartása érdekében tett lépések a menekülteket is ugyanúgy sújtják, a rendpárti intézkedések a segítségre szorulókat is a határon kívül, legjobb esetben a túlzsúfolt tranzitzónákban tartják. A legújabb, kedden elfogadott szigorítás szerint a regisztrált menedékkérőket pedig zárt táborokban tartják fogva.

Orbán Viktor az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján azt mondta, a migrációt “nem humánosan és jól” kell kezelni, hanem ellen kell állni a migrációs nyomásnak. Ellenállás bármi áron, ez már köszönő viszonyban van a valósággal, nem úgy, mint a “mi befogadjuk a menekülteket” handabanda. Jöjjenek a tények és a számok, amelyek megmutatják ennek az ellenállásnak az igazi arcát.

2016-ban 4675 menedékkérelmet utasítottak el: ez munkanaponként 18 elutasítást jelent. És hogy kiknek mondták, hogy inkább gazdasági bevándorlók?
 • 11052 afgán regisztrált, státuszt kapott 30 fő
 • 4979 szírből 85 fő
 • 3873 pakisztániból 0 járt szerencsével
 • 3452 irakiból pedig 60-an kaptak menekültstátuszt
Pakisztán határeset, a többi ország viszont a béke szigete mostanság.

Szigorítunk, mert azt úgy szeretik a választóink


A héten azért került újra elő a menekültkérdés, mert kedden tovább szigorították a már eddig is szigorú jogi határzárat, valamint kiterjesztették az egész ország területére, az úgynevezett 8 kilométeres szabályt. Ez utóbbi azt jelenti, hogy míg eddig a határtól számított 8 kilométeres sávban elfogott bevándorlókat szállíthatták vissza a határhoz őrizetbe, ezentúl az ország egész területén ez lesz a gyakorlat.

Mindkét szigorítás inkább szól a migráns téma napirenden tartásáról és a Fidesz-tábor izgalomba hozásáról, mint Magyarország és Európa biztonságáról. Viszont ennek az az ára, hogy emberiességből újabb egyeseket írt be magának a kormány.

A jogi határzár teljesen felesleges szigorítása mutatja meg ezt legjobban. Főleg, hogy ez inkább csak “szigorítás”, mert a valóságban a mostani törvénymódosítások csak egy hangyányit változtatnak azon a helyzeten, amit a 2015 szeptemberi menekültügyi csomag már kőbe vésett.

2015 szeptember 4-én rendkívüli országgyűlési napon fogadták el azt a tizenhárom törvénymódosítást -- illetve azt a Btk.-módosítást is, ami után az illegális határátlépők a korábbitól eltérően nem szabálysértést, hanem bűncselekményt követnek el --, ami után jogi határzárról kezdtek beszélni. A jogi határzár fogalma röviden annyit tesz, hogy nem csak kerítéssel (fizikai határzár), hanem törvényekkel is megnehezítették a menedékkérők dolgát...

ELNÖKÜNK LEGYEN VAGY KIRÁLYUNK?

ARRA JUTOTTAM... BLOG
Szerző: Csonka Balázs
2017.03.12.


...Aki ma Magyarországon rendes politikai nyilvánosságot, pontos elszámoltathatóságot, hatékonyabb érdekérvényesítést, közéleti párbeszédet, átláthatóbb és felelősségre vonhatóbb államot, erősebb szociális hálót, társadalmi szolidaritást, ésszerűbb bürokráciát, nyíltságot, befogadást, toleranciát, szabadságot, fékeket és egyensúlyokat – egyáltalán: több demokráciát szeretne, az a köztársasági eszme híve.

Érdekes jelenség azonban, hogy sok olyan ország van, ahol a fentiek példamutató módon érvényesülnek, mégsem köztársaságok, hanem monarchiák, királynőkkel, királyokkal, hercegekkel, dinasztiákkal, cicomával, mindennel. Spanyolország, Belgium, Hollandia, Dánia, Norvégia, Svédország, Nagy-Britannia, Luxemburg, Monaco mind-mind királyság vagy hercegség, mégis a stabil és megbízható demokráciák. Otthont adnak a liberális állami berendezkedésnek.

Az államforma nem determinál, de erősen orientál.

Egy klassz negyedik köztársaság nagy királyság lenne Magyarországon!