2016. június 8., szerda

ORWELL PEDIG MEGNYALJA A SZÁJA SZÉLÉT. MEGÉRKEZTÜNK. EZ ITT MÁR MAJDNEM 1984.

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: H. A.
2016.06.08.

 

A MI HELYÜNK EURÓPÁBAN

Y-GEN BLOG
Szerző: ygenszerkeszto
2016.06.08.


Jobb lesz, ha megértik: aggódunk Európa jövőjéért!
 
Hogy is ne tennénk, nézzük csak, mit művelnek az utóbbi időben ezek a vandálok, csak romokat és pusztulást hagynak maguk után. És ha már beszélünk róluk, eresszük bátran szabadjára a képzeletünket: hová vezethet, ha csak úgy beengedünk ide mindenféle kultúrájú népeket?
 
Mondjuk olyanokat, akik szerint 2016-ban a nő csak szülje a gyerekeket tisztességgel otthon a férjének, ha pedig mégis kimerészkedne a négy fal közül, a minimum, hogy öltözzön fel oly módon, hogy az a férfiakat nem készteti azonnali nemi erőszakra. Köszönjük, de nem kívánunk Európában ilyen elmaradott gondolkodású, a nőket korlátok közé kényszerítő, akár megnyomorító kultúrának teret adni. A végén az ember az uszodába se engedhetné el a lányát.
 
Vagy talán együtt kéne élnünk olyanokkal, akiknek a saját országában huszadrangú a korszerű orvosi ellátás? Gondoljunk csak bele, mi történne, ha ilyen emberek kerülnének egyszer döntéshozó pozícióba? A kórházainkban a rossz higiénés viszonyok miatt éppen úgy meghalhatnának a tisztességes európai polgárok, mint őket ellátni képes orvosok hiányában. Feltéve persze, hogy akadna mentős, aki időben eljuttatná őket oda...
 
Kockáztassuk, hogy megéljük, hogy az utcáinkon éhező gyerekek szaladgálnak, akik esélyt se kapnak egy jobb életre, mert a vezetőink közé olyan, a szolidaritást hírből sem ismerő tuskók kerülhetnek, akik úgy vélik, hogy több százezer polgárukról csak úgy lemondhatnak a kevesek határtalan fényűzésének oltárán?
 
Aztán mi lenne az iskolákkal, ha hasznosítható tudás, idegen nyelvek oktatása helyett nekiállnának átmosni a gyerekeink agyát, hogy a saját képükre formálják őket, időben kigyomlálva minden önálló gondolatot és kreativitást – holmi hazug erkölcsök nevében...
 

NAGYKOALÍCIÓS ALAKULÓÜLÉS VOLT?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.06.07.


...a történelem során már sokszor szorítottak közösségeket mesterséges falak közé. Annak érdekében, hogy az egyes kultúrák hordozói se szellemi, se biológiai értelemben ne keveredjenek össze, hanem jól definiált határokkal éljenek egymás mellett. Ilyen kulturális gettórendszert üzemeltettek annak idején az európai egyházak, egyes uralkodóházak, vasfüggönyök közé húzódó diktatúrák. De ismert a fizikai gettórendszer is. Amelynek meghirdetése szintén nem volt mentes a kulturális demagógiáktól. Mely kulturális demagógiák a Fidesztől és a Jobbiktól sem állnak olyan nagyon messze. Elég, ha felidézi bárki, hogy hányszor ugattak a „keresztény európai kultúra” megvédéséről, mint küldetéstudatuk tárgyáról. Anélkül, hogy túl sokat foglalkoztak volna ennek valós tartalmával. Ebből a szempontból Schiffer nyilatkozatával talán csak lezárult az a folyamat, amelynek korábbi állomása az LMP egy újabb nyitási akciója volt a Jobbik felé. Összegyógyítva azt, ami együvé tartozik.

Az esetleges kétségek eloszlatását maga Novák Előd oldotta meg. Azt fejtve ki, hogy „úgy tűnik, Schiffer Andrásnak és a magamfajta idealistáknak nincs helyük a mai politikában”. Világosan érzékeltetve, hogy a szélsőjobb részéről megértették, és elfogadják az LMP gesztusát. Azt, hogy a Fidesz-Jobbik koalíció mellé lépett. Amely már
kerítésügyben is felsejlőben volt. Az LMP-vel megerősített hallgatólagos koalíció pedig a szükségállapot kihirdetésének törvényi előkészítése kapcsán korábban is kirajzolódott. S amelyet a Jobbik apró-pénzre váltott, amikor szavazatával hozzásegítette a Fideszt az ehhez szükséges parlamenti kétharmadhoz. Az MSZP pedig az LMP-n keresztül csatlakozott a „minden sarokra katonát” projekthez. Ismét olyan kérdéseket tolva előre, hogy vajon történtek-e háttéralkuk 2014-es választás ellenzéki betlire játszása kapcsán? S akkor, ha igen, akkor abban egy rendpárti fordulat előkészítése is benne volt, vagy elég volt az ostoba eljátszásának ígérete? S vajon a jelen helyzetben beszélhetünk-e már egy Fidesz-Jobbik-LMP-MSZP nagykoalícióról, vagy kell-e várni 2018-ig?

ITT OLVASHATÓ

CARPE DIEMTŐL A MINDFULNESSIG! - HOGYAN IS ÁLLUNK A MÚLTUNKKAL?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2016.06.08.


Carpe diem, azaz élj a mában! Mindfulness, jelenlét minden pillanatban! Régi és újabb életbölcsességek, melyekkel gyakran találkozhatunk, de mit is jelentenek?  Valóban felesleges a múltunkkal foglalkozni, létezhet amolyan befejezett múlt, ha a saját életünkről beszélünk? Vagy csak a rossz fordítások és a téves értelmezések csapdájába estünk? Akkor most hogyan is állunk a múltunkkal?
 
Ragadd meg a napot!
 
A Carpe diem Horatiustól származó idézet, közismert fordítása az élj a mában, de pontosabban kifejezi az üzenetét a „Ragadd meg a napot!” fordítás. A Ragadd meg a napot üzenete, hogy értelmesen és élvezetesen éljünk. Ne halogassunk, ne beszéljünk mellé, éljük meg az érzelmeinket a maguk hitelességében. A mindfulness a XXI. század egyik kedvelt irányzata lett, ami egy hasonló szemléletet képvisel – korszerű, divatosabb köntösbe csomagolva:  tudatos jelenlét a saját életünkben, tudatos figyelem, teljes odafigyelés.
 
Bármelyik megközelítést nézzük is, egy szó sem esik arról, hogy felejtsd el a múltadat, ne legyenek emlékeid, mint ahogyan azt sem jelenti, hogy ne gondolj a jövőre és ne legyenek céljaid!
 

ÜSTÖKÖSSZERŰ KARRIERT FUTOTT BE A KÖZBESZERZÉSI PIACON 2010 ÓTA A SZÁZADVÉG-CSOPORT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.06.08.


A kormányközeli szellemi műhelyként számon tartott Századvég Politikai Iskola Alapítvány és Századvég Gazdaságkutató Zrt. a Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta összesen 12 milliárd forint értékű közbeszerzésen lett nyertes egyedül vagy konzorcium tagjaként. Az összeg nagy részét az MNB, a Miniszterelnökség, és az NFM milliárdos megbízásai teszik ki.

Közel három év pereskedés után, 2016 februárjában kapta meg a VS.hu az ún. Századvég-aktákat, vagyis azokat a tanulmányokat, amelyeket a kormányközeli tanácsadók 2012-2014 között készítettek a kormánynak 4,1 milliárd forintért. A dokumentumokért a lap újságírója, Joó Hajnalka még az Origo munkatársaként indított pert a Miniszterelnökség ellen, ami a jogerős bírósági döntés után is sokáig húzta az adatok kiadását. Végül 77 ezer oldalnyi iratot adtak át a VS-nek, ám nem könnyítették meg az újságírók munkáját: a dokumentumokat átadás előtt átkonvertálták, hogy se másolni ne lehessen őket, se keresni ne lehessen bennük, továbbá az se derüljön ki, hogy mikor keletkeztek.

Április 11-én a VS elkezdte publikálni a Századvég-tanulmányok feldolgozása alapján írt cikkeit, majd április 25-én korlátozás nélkül nyilvánosságra hozták a hatalmas iratanyagot a TASZ honlapján...

ITT OLVASHATÓ

SZÜLETÉSI HELYE: PÁRIZS, FRANCIAORSZÁG

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Varró Zsófia
2016.06.08.


Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a fenti mondat nem volt benne a választásomban, amikor kórházat kerestem a második fiam születéséhez. Az elsőnél nem volt kérdés, akkor még párizsi lakosok voltunk a párommal, a választott kórháztól 10 percre laktunk gyalog (úgy is mentem szülni, egy szombat hajnalon besétáltam), a második érkezésekor viszont már kiköltöztünk Párizs vonzáskörzetébe, a nem túl elegáns banlieu-be, a párizsi pici lakást kinőttük. A mostani hozzánk legközelebb eső kórház Le Kremlin-Bicetre-ben van. Elgondolkoztam azon, hogy ha később majd a fiaim hosszabb-rövidebb ideig Magyarországon élnek (miért is ne?), és az ügyintéző megkérdezi:"születési helye?": a kisebbiknek pedig le kell betűznie : L-E-K-R-E-M-L-I-N-B-I-C-E-T-R-E. Ehhez képest mennyivel jobban hangzik :"Párizs "."- Ó, hát ön Párizsban született, nahát!"

ITT OLVASHATÓ

KÖNYV ÉS KORMÁNY

MAGYAR NARANCS - ELSŐ VÁLTOZAT BLOG
Szerző: Kálmán C. György
2016.06.08.


Indul a könyvhét, és a könyvesek (szerzők, szerkesztők, kiadók) persze megint panaszkodnak - ahelyett, hogy odafigyelnének a kormány példamutató lépéseire, amelyek hamarosan fellendítik a magyar könyvkultúrát.

Kezdődik a Könyvhét.
 
A mi kormányunk, amilyen visszafogott és óvatos, mindig is tartózkodik attól, hogy durván, erőszakkal szóljon bele a mindennapi életbe. Legfeljebb finom jelzéseket ad, szerényen sejtet, vagy halk jelzésekkel él. Így aztán érthető, hogy távol tartja magát attól is, hogy az egyik (ha nem a) legnagyobb kulturális ünnep idején nem tolakszik az előtérbe a könyvkiadás finanszírozásának (piszkos, anyagias, földhözragadt) ügyeivel, nem tukmálja az olvasóközönségre (nyilván régóta kész) terveit a kulturális szféra talpraállításáról.
 
Hanem csak csendesen, szelíden utat mutat – megmutatja, hogy másként is lehet ezt csinálni, ha jó kezekben van a kultúra.
 
Rögtön két látványos könyvkiadási mutatványt időzített a Könyvhét környékére. Az egyik Matolcsy jegybankelnök esete: a kiváló és sikeres szerző valami csodálatos szerencsével elérte, hogy művét alig elképzelhető példányszámban dobják a piacra, ráadásul rögtön vevőt is talált rá:  "a jegybank Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa közpénzjellegét megőrző közpénzből kétezer-ötszáz példányt vásárolt fel a kötetből" (erről itt értesülhetünk)  És nem valami olcsó dömpingáruról van szó – a minőséget meg kell fizetni! -  a vevő „az első ötszáz példányért 4 millió 170 ezer forintot fizetett, azaz 8340 forintot darabonként, további kétezer könyvért nagyjából tízmillió forintot (darabjáért hozzávetőleg ötezret).” Szóval – fényes sikert aratott a szerző, nagy üzletet csinált a kiadó, virágzik a könyvkultúra...

ITT OLVASHATÓ

MEGSZÜLETTEK A NYÍLT DIKTATÚRA TÖRVÉNYEI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.06.08.


Jobbik támogatásával megszületett a terrorveszély-helyzetre vonatkozó alaptörvény-módosítás. Lehet ízlelgetni azokat az intézkedéseket és felhatalmazásokat, amelyeket az egyébként is törvénytelen és illegitim alaptörvény tartalmaz, immár arra az esetre, ha az Orbán-rendszernek komolyan vehető ellenzéke támad.
 
Azt ugyanis mindenkinek tudnia kell, hogy valódi terrorveszély-helyzet nem lévén (ezt még Orbán rasszista propagandája sem tudja kiprovokálni, mert Magyarország annyira jelentéktelen, hogy egy Magyarország ellen irányuló terrortámadásnak nincs pr értéke az iszlám radikálisok számára), a terrorveszélyre vonatkozó törvények kizárólag az Orbán-rendszerrel nem kollaboráló, igazi ellenzék számára készülnek.

Igazi ellenzék Magyarországon ma nincs, az Orbán-rendszer kitartottjai vannak, akik a rendszer keretei belül keresik kollaborációval a napi betevő falatot. Ezért nem alkalmaz a diktatúra erőszakot sem, mert a nép felé a propaganda és a hazugság helyettesíti a terrort, az ellenzékinek mondott pártoktól pedig nem kell tartani, mert ők a rendszernek nem ellenfelei, hanem eltartottjai. Ők legitimálják a rendszert...

ITT OLVASHATÓ

SCHIFFER: AZ UTOLSÓ SZÓ JOGÁN

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.06.08.


A visszavonulás útján elindult Schiffer még egyszer visszanézett, és ha már, akkor szólt is egyet kb az utolsó szó jogán:

ITT OLVASHATÓ

HILLARY NYERT, DE BERNIE MOZGALMÁÉ A JÖVŐ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2016.06.08.


Hétfőn, egy nappal az amerikai előválasztások utolsó nagy hajrája előtt a legfontosabb sajtóorgánumok Hillary Clintont kiáltották ki a Demokrata Párt elnökjelöltjének. Kedd este maga Clinton is győzelmi beszédet tartott, miután az előzetes eredmények szerint az aznapi hat előválasztási fordulóból négyet megnyert. Bár a jelöltség sorsa hivatalosan a párt július 25-én kezdődő kongresszusán dől majd el, minden jel szerint összegyűlt az elegendő számú kongresszusi küldött ahhoz, hogy a történelem során először egy nő nyerje el a két nagy párt egyikének elnökjelöltségét.

Clinton pártbéli riválisa, az amerikai politikai univerzumot látványos sikerrel balra toló Bernie Sanders már korábban bejelentette, egészen a kongresszusig kíván harcban maradni, és bár egyértelművé vált már egy ideje, hogy nincs esélye megszerezni a jelöltséget, ez a taktika mind az általa meghirdetett „politikai forradalom”, mind a republikánus ellenfél, a jobboldali populista Donald Trump legyőzése szempontjából indokoltnak tűnik. Miután Clinton teljes biztonsággal mondhatja elnökjelöltnek magát, a Bernie által lázba hozott milliók számára az a legégetőbb kérdés, hogy vajon mi történik majd a hatalmas mozgalommal, amelyet a vermonti szenátor hívott életre, és amely eddig is komoly sikereket ért el egy igazságosabb politika ígéretének beteljesítésében....

ITT OLVASHATÓ

ORBÁNÉK PÉNZÉRT CSERÉBE TÍZSZER ANNYI BEVÁNDORLÓT HOZTAK, MINT AMENNYIÉRT NÉPSZAVAZÁST AKARNAK

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.06.08.


2013 nyara óta idén március végéig 3515-en kaptak tartózkodási engedélyt letelepedési államkötvénnyel, ráadásul további engedélyeket kaptak a kötvényvásárlók családtagjai is. Az elmúlt években tehát gazdasági bevándorlók ezrei váltották meg Orbánéktól a jegyet jó pénzért az Európai Unióba. A 3515 engedélyből csupán csak hármat vont vissza a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH). Nem pont ilyen az arány a kötvény nélkül érkező bevándorlóknál, velük 91-szer szigorúbb volt a hivatal.

De ha már az Orbán-kormány pénzért kínálja a letelepedést a külföldieknek, akkor legalább biztos megéri az államnak, nem? Hát nem. Ahelyett ugyanis, hogy sok közvetítőcég egymással is vetélkedve lenyomná az árat, a Fidesz-többség inkább párszereplős, monopolizált piacot teremtett, ahol a 300 ezer eurós állampapírokat odaadja néhány, általa kiválasztott közvetítő cégnek, ráadásul jóval olcsóbban.

A Rogánék által kiválasztott cégek így letelepedési kötvényenként 23-31 millió forintot nyernek az üzleten, az állam pedig ugyanennyit bukik. Ezzel akár évi 60 milliárdot is kereshetnek Rogánék offshore-üdvöskéi. A magyar állam ráadásul az olcsóbban adott kötvények mellé letelepedési jogot is ad, összességében pedig, pénzügyi értelemben vesztese lesz a tranzakciónak. Hogy miért és kinek éri meg mindez, azt valószínűleg csak Rogán Antal tudja. Egy biztos, a magyar államnak semmiképpen...

ITT OLVASHATÓ

AMIKOR A JÓSZÁNDÉKOT FELÜLÍRJA A HÁTSÓ SZÁNDÉK

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.06.07.
 
 


 

 

ISZTAMBULI EGYEZMÉNY RATIFIKÁCIÓJA, HOL KÉSEL MÁR?

BŐSZ ANETT BLOGJA
Szerző: Bősz Anett
2016.06.07.


Tegnap két brutális bűncselekmény látott napvilágot, amelyek a közelmúltban (az egyik egyetlen napja) történtek, és ugyan úgy tűnhet, jobb nem belegondolni, hány olyan történt, amelyről sosem értesül a nyilvánosság, ez a gondolat mégsem helyes. Nem csitul ugyanis a nők elleni erőszak hazánkban. A családon belüli erőszak elenyésző hányada jut el a bíróságig, többségük csak akkor, amikor az áldozat belehal a bántalmazásba, vagy súlyos – esetleg maradandó – sérüléseket szenved. A politikai origótól jobbra található pártok pedig ölbe tett kézzel nézik mindezt. Orbán Viktor ebben a témában (is) jó szövetségesre lelt a szélsőjobban.

...Az Isztambuli Egyezmény sokkal több annál, mint aminek elsőre látszik. Nem pusztán a kényszerházasságot, a kényszerabortuszt, a csonkítást, a zaklatást, a fenyegetést, a nemi erőszakot és a fizikális erőszakot nevesíti, és kötelezi a ratifikáló országokat e bűncselekmények visszaszorítására. Ennél tovább megy. Tartalmazza ugyanis a társadalmi nem kategóriáját (ez lényegében a gender fogalom), amely azért fontos, mert bizonyos szerepek vagy viselkedési formák mély társadalmi elfogadottsága hozzájárulhat a nők elleni erőszak elfogadásához. (Ilyenek azok a gondolatok, hogy a „férfiak természetüknél fogva versengőek, míg a nők kompromisszumkeresők – időnként tettlegességig is fajulhatnak ezek a versengések, egy férfinál nincs ezen mit meglepődni”, „a férfiak részéről természetes az erőszak, hiszen ezt hordozzák magukban ősidők óta”, „a nő a férfi hátországa, nem karrierépítésre született”… és hosszasan sorolhatnám tovább.)  

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének is szilárd álláspontja van a nők elleni erőszak visszaszorításának ügyében. Ennek a testületnek több magyar kormánypárti politikus is tagja, éppen ezért érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy 2014-ben, a Fidesz, a KDNP és a Jobbik közös akaratával, a magyar országgyűlés leszavazta az egyezmény ratifikációját...
 

TÉRKÉPRE VITTÜK A STADIONFEJLESZTÉSEKET

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: atlatszo
2016.06.08.


Hosszú cikkek, hatalmas táblázatok után képileg jobban megfogható formában is foglalkozunk az országban zajló stadionfejlesztésekkel. A meglévő adatainkat egy testre szabott Google-térképre vittük. Érdemes böngészni, megosztani, beágyazni.
 
Több rövidebb-hosszabb írásban és összefoglaló cikkekben is foglalkoztunk az elmúlt időben a Orbán-rendszerben prioritásként kezelt stadionfejlesztésekkel. Bemutattunk egyes eseteket, végigvettük az eddig elvégzett beruházásokat és számba vettük azt is, hogy mennyi közpénzt – 215 milliárd forint – emészt fel az összes, 2020-ig tervezett beruházás.
Összefoglaló írásaink a stadionfejlesztésekről
Táblázatokban is próbáltuk összegezni az adatokat, és egy nemrég zajlott Google News Lab-es műhelyen hallottakat hasznosítva térképre vittük az ismertté vált a helyszíneket és a hozzájuk tartozó adatokat. (Az eseményről, amelyet az Átlátszó és az Asimov Alapítvány szervezte, egy külön posztban számolunk be.)
 

A GYÓGYÍTÓ KERÉK VONZÁSÁBAN

TANÍ-TANI ONLINE BLOG
Szerző: Németh Tibor
2016.06.07.


A Waseskun olyan non-profit gyógyító központ Kanadában, mely a büntetés-végrehajtási rendszerbe illeszkedve, az Igazságügyi Minisztériummal közös program keretében biztosít lehetőséget személyiségépítésre azoknak a raboknak, akik vállalják, hogy rehabilitációjukat őslakos tanításokra és szertartásokra alapozva készítik elő.

Noha az Első Népek (indiánok, eszkimók, valamint a francia telepesek és indiánok keveredéséből származó, mára nemzetiségi öntudatra ébredt métis-k) Kanada lakosságának mindössze 4,3 %-át alkotják, a börtönökben fogvatartott őslakos személyek össznépességhez viszonyított folyamatosan növekvő arányszáma 23,2 %. A nemzetközi porondon nehezen vállalható folyamat kezelésére tett kísérletként az Igazságügyi Minisztérium a társadalom számára kicsiny veszélyt jelentő fogvatartottaknak lehetőséget kínál arra, hogy a börtönökön kívül működő olyan gyógyító központok valamelyikébe kérjék felvételüket, ahol gyógyulni tanítják őket.
 
Gyógyító központok már évekkel azelőtt működtek szerte az országban, ahogy a kanadai büntetés-végrehajtási rendszer vezetői felismerték ezek gyakorlati hasznát. Az új évezredre az igazságügyben és a büntetés-végrehajtásban dolgozó tisztségviselők közül is sokan elfogadták, hogy ezek hatékony eszközt kínálnak az őslakos elítéltek közösségbe illesztésének elősegítésére – 2014-re tizenöt ilyen működött az országban– ezek egyike a Waseskun Gyógyító Központ (Waseskun Healing Center). Waseskun krí (angolosan: cree) nyelven az a vihart követő időszak, amikor a oszló-szétfoszló sötét felhőkön először tör át a napfény, és villan meg az ég kékje.
 
Se őrtorony, se acélkerítés, pedig a bentlakók börtönbüntetésüket töltik. A tizenhatezer négyzetméteres terület Montrealtól 80 kilométerre fekszik az erdő szélén, egy folyó partján. Minden elítéltnek saját szobája, íróasztala, széke van; ketten-hárman osztoznak egy fürdőszobán...
 

ELMAGYARÁZOM A TROLLNAK A MAGYAROKAT

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.06.08.


Ha érdekli a véleményem a magyarokról: mi is olyanok vagyunk, mint bármelyik más nációja a világnak. Sokfélék. Vannak közöttünk kedvesek és gonoszak, okosak és buták, kreatívak és tehetségtelenek, tisztességesek és gazemberek.

Bartók Béla például magyar volt. Szálasi Ferenc is...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN A SAJÁT HATALMA ÉRDEKÉBEN GYENGÍTETTE AZ ALAPTÖRVÉNYT - NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.06.08.


Az USA News and World Today szerint a parlament által jóváhagyott alkotmánymódosítással Magyarország korlátozza a politikai szabadságjogokat annak érdekében, hogy küzdjön a terrorizmus ellen. A Washington Post arról cikkezik, hogy az Amnesty International kifogásolja, hogy a kabinet átfogó felhatalmazáshoz jut, csak éppen a módosítás nem határozta meg pontosan a terrorfenyegetés fogalmát, ami lehetőséget nyújt a tiltakozások, illetve az eltérő politikai nézetek elfojtására. A New York Times pedig beszámol róla, hogy a bíróság átszámítva csaknem 400 ezer dollárt ítélt meg a Klubrádiónak, amelyet a kormány 2010 után megpróbált eltüntetni az éterből...

ITT OLVASHATÓ

LÁZÁR JÁNOS MEGMONDJA, HOGY KI A HAVER ITT

HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.06.07.


Andy Vajnából egy is sok, szorul az Orbán-család körüli török szál. Spéder Zoltán nehéz napjai a hírekben.

Andy Vajna a parlamentben

Megszavazták a "Lex Vajná"-t, vagyis módosítják a közbeszerzési törvényt. Véletlenül úgy esett ugyanis, hogy Andy Vajna egyik kisebb tévéjét, a Liga TV-t a törvény benyújtása előtti napon kartellezésért bírságolták meg. A törvény szerint 3 évig nem indulhat közbeszerzésen az, aki jogerősen kartellezett, ezt változtatták most meg úgy, hogy Lázár János határozatban mentesítheti a közbeszerzésen indulókat, “tehát egymaga dönti el, ki a haver és ki nem, kinél számít az, hogy kartellezett és kinél nem. Bájos, nem?” – reagált az LMP a történtekre, miközben a parlamentben Andy Vajna arcot öltve fejezte ki véleményét a haveri jogszabály elfogadásáról...

ITT OLVASHATÓ

TÁRSIATLAN TÁRSIASSÁG

TARSKI BLOG
Szerző: Tarski
2016.06.08.


...A vereség arra mindenesetre elég volt, hogy az MSZP és a DK is a másik felet vádolja meg. Sőt odáig is eljutottak, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnök megvádolta Tóbiás József pártelnököt azzal, hogy nem tartotta be az ígéretét. Erre az utóbbi azzal vádolta meg Gyurcsányt, hogy nem mondott igazat. E vitában még maga a Jóisten sem tudna igazságot tenni. De nincs is rá szükség, mert ezek a pengeváltások is mind azt a célt szolgálják, hogy a választók manipulálásával a saját pártjuk különállóságát megvédjék és a győzelemre való elhívatottságát igazolják. Az viszont biztos, hogy sem az MSZP, sem pedig a DK ebből a csörtéből nem juthatott ki győztesen, mert a két párt közötti ellentét csak fokozódott és a további rivalizálás alapját vetette meg. Ma valahogy úgy néz ki a helyzet, hogy a baloldali törpepártok versengése egy olyan pozitív visszacsatolású folyamatot képez, amelyben a résztvevő ágensek között csak tovább nőhet a feszültség, mindaddig, amíg a következő országgyűlési képviselő választás meg nem történik. Csakhogy ez előtt van ám egy választási kampány is, amikor a szükség úgy hozza, hogy összefogjanak a győzelem érdekében, vagy pedig a súlyos vereség lehetőségét kockáztatják, ami esetleg egy-két párt parlamentből történő kiesésével járhat együtt. Magyarán: a társiatlan társiasság tovább fog működni mindaddig, amíg ebben a pártstruktúrában állnak a választásokhoz. Az ugyanis nem lehet egyik párt számára sem mennybemenetel, ha a másik baloldali törpepárt nyer el egy mandátumot, hiszen a cél éppen az, hogy a mi pártunk szerezzen meg minél több mandátumot. Egy soron következő választás során, tehát mondjuk 2022-ben is ez a helyzet fog előállni, vagyis azzal semmit sem fog javulni egyetlen baloldali törpepárt helyzete sem, hogy az összefogás árán mi is kapjunk néhány mandátumot azért, hogy még az újabb választás során is a rajthoz álljunk. Ez az antagonizmus pedig előre vetíti a szörnyű jövőt is: mindaddig, amíg ebben a pártstruktúrában lépnek a választók elé, egyetlen baloldali törpepárt sem lesz képes olyannyira megerősödni, hogy a Fidesznek kihívójává válhasson. A végeredmény pedig az lesz, hogy a folytonos „társiatlanság”-ra való törekvés miatt önmagukat fogják felmorzsolni...

ITT OLVASHATÓ

A MAGÁNY EGÉSZSÉGROMBOLÓ

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.06.07.


Brit kutatók elemezték 181 ezer olyan felnőttről végzett felméréseket, amelyek közül 4628-nak voltak ér- és szívproblémái, és 3002-nek sztrókja.

Rájöttek, hogy a magány és ezeknek a betegségeknek az összefüggése ugyanolyan mértékű, mint amilyent a szorongás, a stressz válthat ki. A magány 29%-kal növeli a keringéssel kapcsolatos betegségek kockázatát és 32%-kal a sztrókét...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTOR HARCBA INDUL A ZSÚRPUBIK ELLEN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.06.07.


Várható volt, hogy előbb-utóbb nyílt háború bontakozik ki a középre igyekvő Jobbik, és a jobbszélre sodródó Fidesz között. Orbán Viktor nem véletlenül bosszantja Vona taktikai húzása, hiszen 2018-ban a Jobbik alaposan megcsapolhatja a kormánypárt szavazótáborát egy centrista, korrupcióellenes kampánnyal. Orbánt az is bosszanthatja, hogy ismét egy olyan „testvérháború” elé néz, amilyet Simicska Lajossal vívott, és teljesen még a mai napig nem tudott lezárni. Ráadásul a lázadó oligarcha új szövetségesre lelhet Vona Gáborban.

Orbán Viktor kommunikációs csapata szakmányban gyártja azokat a lejárató jelzőket, melyeket politikai ellenfelei ellen dobhat be. Ilyen volt a Soros Györgyre alkalmazott háttérhatalom, most pedig zsúrpubikén aposztrofálja a jobbikos politikusokat. (Jó kérdés, hogy a párt nőtagjaira milyen jelzőt fog alkalmazni.) Jól látja, hogy valamit kezdenie kell a jobbik imázsváltásával, hiszen, ha tétlenül nézi a szélsőséges párt besorolását a politikai centrumba, akkor mérsékelten jobboldali szavazókat veszíthet, ugyanakkor a Vonáékból kiábrándult szélsőségesek nem mutatnának jól a Fidesz portfóliójában, és amúgy se csapódnak tömegesen a választók korrupciógyanús pártokhoz...

ITT OLVASHATÓ

GÖBBELS TEHETSÉGTELEN FAMULUSÁRÓL

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.06.07.


...Legyen elég annyi, hogy amire Göbbels számított (a primitív ösztönlények kiváltható reakcióira), arra az ő végtelenül tehetségtelen famulusa is számíthat - ez a nép most sokkal rosszabb erkölcsi és intellektuális állapotban van, mint amilyenben a német nép volt a harmincas években...

ITT OLVASHATÓ

NAGYON DURVA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.06.07.


Az Amerikai Népszava című újság online kiadásában szerkesztőségi cikkben írtunk arról, hogy a Hit Gyülekezete kiadója egy összeesküvéselméleteket gyártó német újságíró két könyvét jelentette meg. Udo Ulfkotte "Megvásárolt újságírók" és "A menekültipar" című könyvei megismétlik az ismert összeesküvéselméleteket a háttérhatalomról, amelyek az antiszemita náci irodalom alaptételei.

Ezek a könyvek butítanak és megfertőzik az emberek gondolkodását a korábban csak nácik által terjesztett teóriákkal. A Hit Gyülekezete Hetek című újságja régóta traktálja olvasóit efféle konteókkal, de azok a kisegyház szűk publikumán kívül kevés embert érnek el. Pedig ezek olyan mélységeket járnak meg, mint a "Torontói jegyzőkönyvekről" szóló cikk, amely annyira sötét, primitív és buta, hogy Németh Sándor kisegyháza ennyi erővel kiadhatná a Cion bölcseinek jegyzőkönyveit is. Az összeesküvéselméleteket saját kivitelben Morvay Péter, volt III/III-as ügynök gyártja Németh Sándornak, aki a lelkész személyi titkára. E minőségében szállítja Némethnek az összeesküvéselméleteket, mint drogdíler a narkófüggőnek a kokaint.

Udo Ulfkotte hazugságai azonban már nemcsak egy szekta tagjait befolyásolják, hanem a közgondolkodást is. A könyvet a megjelenés előtt Bayer Zsolt ismertette az Echo TV-ben, nyilvánvaló, hogy már a magyar fordítás megjelenése előtt befolyásolta Orbán gondolkodását. A tusnádfürdői, a kötcsei és az évértékelő beszédeiben pontosan nyomon követhetők Ulfkotte állatságai, a politikai korrektség ostorozásától, az EU-ellenességen, az Amerika-ellenességen át a muszlimokkal szembeni rasszista vádakig. Mi sem természetesebb, hogy az egész mögött itt is Soros áll. Németh Sándor ezzel a könyvvel ezeket az eszméket közkinccsé teszi, és azt a látszatot kelti, mintha Orbán háttérhatalomról és Sorosról szóló EU-ellenes és Amerika-ellenes hazug vádjai igazak lenének...

ITT OLVASHATÓ

TALÁN LEGFŐBB IDEJE VOLNA ABBAHAGYNI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.06.07.


Egymás csesztetéséről van itt szó.
Nem, nem a Fideszről, ami Orbán Viktor magánhadseregévé züllött, mégcsak nem is az élen baktató szamarat átmenetileg nélkülöző, színtévesztők számára zöldnek tűnő LMP-ről, hanem a demokratikusnak nevezhető oldal két meghatározó pártjáról, az MSZP-ről és a DK-ról.
Két évmúlva ilyenkor túl leszünk a választáson, és ha nem változtatunk, hát ismét nyalogathatjuk a sebeinket, melyek sokkal mélyebbek és súlyosabbak lesznek, mint az eddigiek voltak.
Ha Dunaújváros nem képes arra, hogy tanulsággal szolgáljon, akkor semmi nem lesz képes erre.
Két eset van - vagy szándékos károkozásról van szó, vagy idióták vezetik a pártokat.
És ez a helyzet a tagsággal kapcsolatban is, mert ugyan lehet sikerként elkönyvelni, hogy jobbak az eredményeink, mint a szomszéd várnak, de ettől még nem nyertünk háborút, és ha így megy tovább, nem is igen fogunk.

Tulajdonképpen a tét ismert, most kellene kicsi józan ész.
Aztán kis higgadtság és kis nyugodt gondolkodás.

Nem lenne célszerű most, amikor az MSZP kongresszusra készül azzal befolyásolni a választást, hogy vadul támadjuk a pártot, mert könnyen előfordulhat dacreakció, melynek eredményeképpen olyan vezetők kerülnek a párt élére, akik képtelenek lesznek tiszta lappal nyitni, tiszta fejjel új, friss politikát folytatni.
Teljesen felesleges Tóbiásozni, szidni volt harcostársainkat, felkapargatni a régi sebeket, szenteket és ördögöket kreálni - higgadtnak kell maradni.
Ezzel a választással nem lett a DK húsz százalékos párt, a szocialisták se estek ki a választható pártok sorából, az eredmény számukra is tanulságos kell legyen.
Az a baj, hogy nem látszik a törekvés levonni a tanulságokat, inkább úgy tűnik, hogy az ellentétek élezésére akarják felhasználni a helyzetet a demolkratikus oldal ellehetetlenítésében érdekeltek, ehhez használnák fel eszközül a két párt tagságának azon részét, mely maga sem idegenkedik a zsigeri gyűlölködéstől...


ITT OLVASHATÓ

CSIPETNYI TERRROR

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.06.08.


Mikor írtam a címet, majdnem azt pötyögtettem véletlenül: csipetnyi horror. Hiába no, a kollégiumok társalgóiban, vizsgaidőszakok éjjeli videózásaiban szerzett latinos műveltségem néha bejátszik. De ugorjunk a témára.

Ma nem blogos napom van, holnap lenne, de mit tehet a Zember, ha a Rezsim épp tegnap vezette be a nyílt, fegyveres diktatúrát? Naugye. Erről azért van mit írni. Ha nem kellett volna agyonjogászkodnom az elmúlt heteket, hogy szabadlábon maradjak - böriből nem könnyű blogot írni -, írtam volna többször is róla. Mert készült a dolog, és azok, akik készítették, és akik ehhez asszisztáltak, akkora kussban voltak, hogy a légy is szégyellte magát zümmögés közben. Az még érthető, hogy Orbánék, meg a mostanra a Fidesz altestéhez átfazonírozott Jobbik hallgatott róla. Ők akarták átnyomni, csendben, nehogy botrány legyen, mert egy Hitleri Harmadik Birodalmi Törvény elfogadása azért nem problémamentes. Majd látjuk utcán az eredményét, mikor elvisznek bilincsben, mert csúnyát szólunk, az elég reklám lesz. Szóval Ők kussolnak, mert ez az érdekük.

Csakhát úgy tűnik, mindenkinek ez volt az érdeke, aki országos médiához hozzáfér. Bloggerek, független újságírók pötyögtették persze, hogy vigyázat, zajlik a jég, de mi messze nem érünk el annyi embert, mint egy ATV. Vagy épp RTL Klub, HírTV, miegymás, de a demokrata városi legendákban tartja magát egy téveszme, hogy az ATV balos, meg ellenzéki, ezért veszem előre. Vegyük ezt egy pillanatra komolyan - nem az persze, a tulajdonos Hitgyüli az egyházi státuszért cserébe rég eladta magát Orbánnak -, és nézzük. Van-e annál súlyosabb közéleti téma, mint mikor egy rafinált puhaönkény épp átmegy nyílt, fegyveres diktatúrába? Asszem nincs. Hát erről meg épp nem sikerült egy hangot sem szólni a T. Szerkesztőknek. Az ATV mint hírcsatorna súlyosan hallgatott, oké, ma ilyen megértős hajnalom van, a legyet is kikergettem a szobából, nem agyoncsaptam az előbb...

ITT OLVASHATÓ