2022. augusztus 14., vasárnap

SODRÓDVA LENDÜLETLENÜL

MAGYAR ORVOSI KAMARA
Szerző: SVÉD TAMÁS
2022.08.03.


Nyár van, kánikula, aszály. Részben ezért, részben ennek ellenére uborkaszezon nincs, a híreket továbbra is követőkre rengeteg - többnyire nem szívderítő - információ zúdul, háborúról, gazdasági válságról, inflációról. Mindezek mellett alig esik már szó egészségügyről, járványról. Pedig kellene.


Az egészségügy - ha saját minisztériumot nem is - tavasszal egy erős kezű, a rend és hatékonyság iránt elkötelezett új vezetőt kapott Pintér Sándor miniszter személyében. Az ágazat másik új vezetője, Takács Péter államtitkár első nyilatkozatai és a vele folytatott nyitó megbeszélések alapján szintén elkötelezett a szükséges változtatások elvégzése iránt. Ígérete szerint a változásokról a szakmával egyeztetni fog, terveit augusztus elejére - mostanában - várjuk.

A gond az, hogy mindezen idő alatt az egészségügyben korábban megindult, kedvezőtlen folyamatok nem álltak és nem állnak meg. Sőt.

A világban zajló más események miatt magasra került ingerküszöböt mégis átütő egészségügyi témájú hírek az ellátás fokozódó nehézségeiről szólnak, egy-egy osztály vagy részleg átmeneti bezárásáról, a várólisták nagy mértékű hosszabbodásáról.

A nyilvánosságig eljutó rész azonban csak a jéghegy csúcsa...

RÁADÁS: HÄRTLEIN KÁROLY - A HÜLYESÉGRE ÉPÜLŐ TÁRSADALOM NEM JÓ IRÁNY

YOUTUBE
Riporter:VÁLYI ISTVÁN
2015.


Härtlein Károly - A hülyeségre épülő társadalom nem jó irány...


+

+

+

+

+
FERGE ZSUZSA: EBBEN AZ ORSZÁGBAN KEMÉNYEBB DIKTÁTOROKAT IS KISZOLGÁLTAK MÁR, BÁRMEKKORA IS A NYOMOR, ITT NEM LESZ ÉHSÉGLÁZADÁS

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2022.08.14.


Politikai abszurdumnak tartja Ferge Zsuzsa, hogy idiótának nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a szövegeit tőle eltérően értelmezőket. A Széchenyi-díjas szociológus, a szegénység és a kirekesztés kutatója arról is beszélt, hogy a szegénység bármeddig növelhető, most sem számít éhséglázadásra, sokkal inkább beletörődésbe. Szerinte a magyarok többször voltak hajlamosak diktátorokért is rajongani, ami többnyire csak a diktátor eltűnésével ért véget.


Talán 20 éve már annak, hogy rendszeresen beszélgetünk egymással szegénységről, jövőbeli kilátásokról. Az aktuális helyzet és a jövőkép sosem volt jó, de talán ennyire lehangoló sem, mint most. Hogy látja?

– Hasonlóan. A Fidesz számára a szegénység nem fontos kérdés. A már eddig is szegényes szegénységenyhítő eszközrendszert tovább rontja. Az eddigi általános alapjövedelemhez közelítő ellátást megszüntette. Valószínűleg Európában egyedülálló, hogy az országban – saját becslésem szerint, mert hivatalos adat nincs – mintegy százezerre tehető azon, részben gyermekes családok száma, amelyeknek egyetlen jövedelme az alacsony és nem emelkedő családi pótlék. A gyerekeket szolgáló adókedvezmény összege nő, de ez csak azoknak segít, akiknek van elég levonható jövedelmük.

Az élelmiszerárak emelkedése miatt néhány hónappal ezelőtt több településen félelem, pánik alakult ki. A kilátás azóta csak rosszabb lett. A kenyér ára 1000 forint lesz, és itt a rezsiváltozás is. Hogyan lehet túlélni azt, ami most jön? Van erre recept?

– Minthogy ilyen jellegű, tömeges lecsúszó szegénységről nincs az emlékezetekben élő tapasztalat, fogalmam sincs a lehetséges következményekről. Az biztos, hogy a rezsiemelés a szegényeket érinti az átlagnál jobban, már csak azért is, mert náluk a többi kiadáshoz képest is magas a rezsiarány. Következmény lehet az árammal spórolás, ami a tévénézőkön túl a gyerekeket is sok módon érinti, de valószínű, hogy ha ez bekövetkezik, télen sokan fognak fázni is. Az eddigiek alapján csak annyi valószínű, hogy – mint az eddigi kemény intézkedések esetében is – a jellemző magatartás a kormányzati cselekvésbe való belenyugvás, vagyis az elfogadás lesz...

MIÉRT NEM BUKIK MEG ORBÁN VIKTOR?

HÍRKLIKK
Szerző:NÉMETH PÉTER
2022.08.14.


Két beszélgetés a Klikktv-ből: Ebbe a helyzetbe, amibe most Orbán Viktor került, csak bele lehet bukni (Ujhelyi István). Orbán most nem tud megbukni, mert ugyan minden ellene szól, de mert nincs megfelelő ellenzék, a helyén fog maradni (Paul Lendvai – ezt később láthatják a Klikktv-n)...

KÉT HÓNAP ASZÁLYT SEMMILYEN NÖVÉNY NEM BÍR KI

TELEX
Szerző: FEHÉR JÁNOS
2022.08.13.


Az idei, szinte példa nélküli aszályhelyzet az egész magyar agráriumnak óriási veszteségeket okoz. Ha rosszabb minőségben is, gabonát még tudtak aratni a gazdák, de vannak olyan térségek az országban, ahol a kukorica és a napraforgó 80-100 százaléka megy veszendőbe. A kaszálók és gyepek is ijesztően gyenge hozamokat produkáltak, és emiatt az állattenyésztők is nehéz helyzetbe kerültek.


Túrkeve határában, az ország legkevesebb csapadékot kapott területén állunk. Az Alföldnek ennek a részén az elmúlt hét hónapban összesen 100 milliméternyi csapadék esett. Ennél még néhány sivatagi területen is több csapadék hullik éves összevetésben. Szőllősi Gábor egy szójaföldön – szóját persze hiába keresnénk, mert az sem került betakarítható állapotba – nyomja le a talajnedvesség-mérőjét. A felszínhez közel nullát mutat a műszer, 15 centiméternél is ugyanez a helyzet, víznek nincs nyoma. Bő harminc centi mélyen már 18-at mutat a mérőszám, de ezzel sem sokra menne egy növény, 25-27-es érték az, ami a növekedéshez szükséges nedvességet jelenti. Átlagos években ugyanitt 50-es telítettséget lehet mérni, mert jó, agyagos talajról van szó, mondja Szőllősi.

„Két hónap aszályt semmilyen növény nem bír ki. Amikor már a természetes vegetáció is kiszárad, a gyökerükkel hét-nyolc méterre lehatoló nyárfák is őszi levélhullásban vannak, akkor egy húszcentis gyökérzettel rendelkező termesztett növénynek zéró esélye van”

– állítja Szőllősi...


VIDEÓ A 2022. AUGUSZTUS 13-I TŰZIFARENDELET ELLENI TÜNTETÉSRŐL

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2022.08.13.A tűzifarendelet elleni tüntetés videó összefoglalója...


 

MEGÁLDOTTA A PÁPA - SEMJÉN ZSOLT A TAXIBAN❗| SOMOGYI ANDRÁS |

YOUTUBE
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2022.08.Megáldotta a pápa - Semjén Zsolt a taxiban...

AZ MVM 1,3 MILLIÁRD FORINTOT AD A FRADINAK, A SZAKKÉPZÉSI CENTRUMOK TEQBALL-PÁLYÁKAT KAPNAK

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.08.12.


K-Monitor/444.hu: Az MVM 1,3 milliárdot ad a Fradinak


Az MVM 3,4 millió eurós (1,3 milliárd Ft-os) szponzorációval támogatja meg a Ferencvárosi Torna Clubnak vagyonkezelésre átadott új sportcsarnok finanszírozását 2022-ben – írja a K-Monitor az MVM honlapján talált szerződés alapján. A névadó szponzoráció egy évre szól. A mára monopolhelyzetbe került állami közműcég folyamatos költségvetési kisegítésre szorul a rezsicsökkentés miatt, ennek ellenére milliárdokat költ szponzorációra és kommunikációra, gyakran a kormánynak kedves célok érdekében.

RTL.hu: Milliós juttatást vesz fel több miniszter is a modellváltáson átesett állami egyetemi kuratóriumi tagságáért

Összesen 5 miniszter vesz részt egyetemek vezetésében. A friss vagyonnyilatkozatok szerint Varga Judit és Szijjártó Péter is több mint egymillió forintért havonta. Az átalakított nyilatkozatokból az is kiderül: a honvédelmi miniszter már kormánytagként vett fel 1,6 milliárd forint osztalékot az államtól kapott kaszinókoncessziók után.

Napi.hu: Több száz Teqball-pályát kapnak a szakképzési centrumok

A Teqball Kft. 750 Teqball pályát szállíthat a szakképzési centrumok részére, nettó 393 millió forintért. A közzététel nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás eredményét az ajánlatkérő Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A versenyeztetés mellőzésének indoka az, hogy a kért áru minden elemére kiterjedő kizárólagos jogokkal csak a Teqball Kft. rendelkezik. A teqball kifejlesztői a magyar Borsányi Gábor, Huszár Viktor Dénes és a milliárdos Gattyán György.

Média1: Drámaian lecsökkent a médiahatóság amúgy is alacsony transzparenciája, amióta Koltay András vezeti az NMHH-t

A lap összegyűjtött néhány példát, hogyan zárkózik el mostanra már olyan egészen alapvető és közérdekű adatot is érintő médiaszakmai újságírói kérdések elől is a médiahatóság, mint hogy például egy budapesti közösségi rádiós frekvenciapályázaton győztes médiaszolgáltató milyen médiaszolgáltatási névvel pályázott.

Népszava: Kiemeltté tették és a fővárosi főispán alá rendelték a 250 milliárd forintos zuglói NER-beruházást

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, sőt közérdekű beruházássá nyilvánított a kormány a budapesti XIV. kerületi Bosnyák tér környékének teljes átalakítását – derül ki a Magyar Közlöny csütörtök éjjel megjelent legfrissebb számából. A Bosnyák tér mögötti területet birtokló NER-közeli cég, a Zugló-Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft. januárban folyamodott építési engedélyért a fővárosi kormányhivatalhoz. A projektcég a NER-közeli vállalkozóhoz, Balázs Attilához tartozik, aki közeli kapcsolatot ápol a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal.

CSAK A SZAVAK SZINTJÉN KÉSZÜLT A KORMÁNY AZ ORSZÁG ELSIVATAGOSODÁSÁRA

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2022.08.13.


A Magyarországot sújtó idei történelmi aszályidőszakban lassan már azoknak is feltűnik a
hőség és a stabilan csapadékszegény időjárás, akik barlangban hűsölve szeretik eltölteni a nyarat. Nem túlzás az ország kritikus mértékű kiszáradásáról beszélni, minden szinten fogy a víz: kevés az eső, csökken a talajban lévő víz mennyisége, egyre mélyebbre kell fúrni érte, apadnak vagy teljesen kiszáradnak patakok, folyók, a Velencei-tó és kisebb tavak, vízgyűjtők, tározók, a Hármas-Körösnél a békésszentandrási duzzasztó kiszáradt, elapadt a Tarna, és a földeken a napraforgók szárából is elillant minden nedvesség, több településen akadozott vagy akadozik a lakossági ivóvízellátás.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik, országosan a 12 vízügyi igazgatóságból 10 területén van érvényben vízhiány elleni védekezési készültségi fokozat. Az Európai Bizottság azzal számol, hogy a következő három hónapban is folytatódik a száraz időjárás, ami a vízellátást is veszélyeztetni fogja.

Magyar sivatag

A közelmúltban az „elsivatagosodás” problémáját Magyarország miniszterelnöke kétszer is szóba hozta nyilvánosan. Tusványoson azt mondta, kormányát is terheli a felelősség azért a tarthatatlan helyzetért, hogy még mindig több víz megy ki az országhatárokon, mint amennyi bejön, a Kossuth Rádióban pedig a mezőgazdasági aszálykárok enyhítéséről beszélt. Agrárminisztere nemrég ennél tovább ment, és azt is mondta: országszerte átfogó vízügyi rendezést kell végrehajtani, ugyanis „a megváltozott éghajlati körülmények között új szemléletre van szükség, a vízkészlet-gazdálkodásra kell helyeznünk a hangsúlyt.”

Mindez egybevág azzal, amit természetvédők és civilek évek óta hangoztatnak, de a kormányzat számára sem idegen: Magyarország nemzeti klímavédelmi stratégiájának is fontos pontja volt már 2018-ban is. Néhány kisebb erőforrás-igényű fejlesztésen és pár kétségtelenül fontos mintaprojekten kívül mégsem történt lényegében semmi.

A kormány most is főként a mezőgazdasági aszálykárok enyhítéséhez képes konkrét és gyors intézkedéseket rendelni. Az aszálykockázatok és károk jövőbeni növekedését már maga a kormány is előre jelezte évekkel ezelőtt, arra viszont továbbra sem mutatnak intézkedések, hogy 3-5-10 év múlva ne kelljen majd hirtelen ugyanilyen mezőgazdasági aszálykár-megtérítési programokat indítani.

Pedig a mezőgazdaság felkészítése a szárazabb időjárásra, és a klímaváltozás által megkövetelt vízkezelés érvényesítése két külön probléma, és bár a döntéshozók csak az előbbiről szeretnek beszélni, az utóbbi nélkül sehogyan sem lesz lehetőség az előbbire. Ha a kormányzat továbbra is ezen a pályán halad, akkor 10 év múlva nem a mezőgazdasági aszálykárok fognak fejfájást okozni a kormánynak, hanem az, hogy olyan kevés víz lesz az országban, hogy nem fogunk tudni minden földet öntözni, mesterséges tavakban horgászni, és az ivóvízhasználatot is át kell gondolni, állítja Dedák Dalma, a WWF környezetpolitikai szakértője...

AZ ELHIBÁZOTT GAZDASÁGPOLITIKÁT NEM LEHET KOMMUNIKÁCIÓS TRÜKKÖKKEL KIJAVÍTANI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.08.13.


Most látszik csak igazán, mekkora kockázata van annak, amikor egy társadalomban a jövedelmek drasztikusan elszakadnak egymástól. Most, hogy a megélhetés mindenkinek nehezebbé válik, kiszolgáltatottá válnak azok, akik számára a költségek kigazdálkodása eddig is problémát okozott, ugyanakkor a gazdagabbaknak elég néhány luxuskiadásról lemondaniuk. Ettől függetlenül a harag és kétségbeesés minden társadalmi csoportban erősödik. Más kérdés, hogy a szolidaritás hiánya meddig segíti a kormányt az elégedetlenség elfojtásában.


Egyre valószínűbb, hogy a magas infláció, a gyenge forint mellé rövidesen nyakunkba kapjuk a gazdasági recessziót is. E tényezők együttes hatása semmi jót nem tartogat a magyar háztartások számára, a kormány pedig törheti a fejét azon, hogyan védekezzen e három kedvezőtlen tendencia ellen egyszerre. Az mindenesetre egyértelmű, hogy felélte a kormány a kedvező gazdasági folyamatok idején keletkezett állami többletet, mivel ezeket a forrásokat jól tudta hasznosítani a politikai céljai megvalósításában.

Orbán Viktor azonban hiába nyerte meg újabb kétharmaddal az idei parlamenti választásokat, politikai túlsúlyának most kevésbé veszi hasznát, mint a korábbi időszakokban. Stabil többsége ugyanis most csak arra jó, hogy a kormány a válságos helyzetben érdemi vita nélkül, rapid gyorsasággal verje át az országgyűlésen a kapkodva meghozott, sokszor felelőtlen és értelmetlen döntéseit. A növekvő felelősség terhe alatt meghozott döntések problémás elemeit ezért egyelőre elfedi a Fidesz kétharmada, de megoldást nem kínál ezek kiküszöbölésére.

Érdemes megvizsgálni, milyen gazdaságpolitika vezetett odáig, hogy lényegében egy hónap alatt átfordult az egzisztenciánk stabilitásáról alkotott nézetünk egy hirtelen felerősödő pánikreakcióba. A kormány az elmúlt 12 év alatt folyamatosan azt hangoztatta, hogy a magyar gazdaság stabil, és a kilátásai sokkal jobbak, mint az EU nyugati felében található „elfáradó” demokráciákban. A mutatók nem is néztek ki rosszul, hiszen az emelkedő GDP, a mérséklődő államháztartási hiány, valamint az államadósság nagyon lassú, ám folyamatos csökkenése azt mutatták, hogy a jogállami problémák és a korrupció ellenére is stabil életszínvonal-emelkedésre számíthatunk.

Egy darabig lehet a háborút okolni minden rosszért, ami váratlanul a nyakunkba szakadt, de tény, hogy viszonylag rövid idő alatt le kell mondaniuk az embereknek a korábban megszokott kedvezményekről, és amikor havi 80-100 ezer forint pluszköltsége jelentkezik egy családnak, akkor már nehéz elhitetni az érintettekkel, hogy minderről az ukránok és az USA és az Európai Unió tehetnek...

A FÁK ÉS AZ ERDŐK KIPUSZTÍTÁSÁVAL A FIDESZ AZ INTELLIGENS MAGYAROKAT IS ELVESZÍTI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.08.13.


Budapesten és a képzettebb polgárok által lakott nagyvárosokban a Fidesznek eddig sem állt jól a szénája, de most “tarlóvágást” csinálnak a Fidesz megmaradt intelligens támogatói között. Mindig volt a Fidesznek egy jól szituált, képzett, fiatal támogatói rétege, értelmes, egyedülálló és családos fiatalok, akiket fontosnak tartottak a pártban. Ahogy az Orbán-rendszer egyre sötétebb, butább és primitívebb, ez a réteg úgy fogyatkozik. Ma már fordított a képzettség szerinti támogatottság: a kevésbé képzett, kulturálisan hátrányos helyzetű szavazók elsősorban a Fidesz támogatói.

A Fidesz eddig is pazarlóan bánt a fiatal támogatóival, a CEU elleni antiszemita és fasiszta támadás, az SZFE primitív lemészárlása, az egyetemi oktatás és általában az oktatás lebutítása, eddig is sok fiatalt ellenük fordított. A homofób pedofiltörvény sem tette népszerűbbé őket, legfeljebb a különféle szekták agymosott tagjai között. Annál reménytelibb hangok még nem voltak Budapesten, amikor a Fideszt kiismerő, Orbánt szívből utáló magyar fiatalok lepik el az utcákat és zeng a “Mocskos Fidesz!”. Magyarországnak ezek a csilingelő hangok jelentik az egyetlen reményt.

Azzal, hogy az Orbán által létrehozott és megtartott orosz gázfüggőség okozta hiány miatt meghirdették a fatüzelést, és megnyitották az utat a fák korlátlan kipusztítása és az erdőirtás előtt, a NER a Fidesz megmaradt legértékesebb támogatói rétegét, képzett fiatalok, fiatal családosok, a környezetért és a jövőért aggódó, felelősen gondolkodó intelligens emberek legjavát fordította szembe az orbáni önkényuralommal és fasiszta rendszerrel. Ezek az emberek megértették, hogy a hatalom és a túlélés mindennél fontosabb ennek a bűnszervezetnek, képesek elpusztítani a magyar erdőket.

Ez nyilvánvalóan ökológiai katasztrófához vezet, felborítja a biológiai egyensúlyt, évszázados fákat gyilkolnak le, az élő természetet pusztítják el. Az Orbán-rezsim pusztításainak ez az a része, amit nem lehet gyorsan helyreállítani, aminek maradandó következményei lesznek. Miközben a frissen, nyersen kivágott fák nem oldják meg a fűtési gondokat sem, mert nyers fával nem lehet tüzelni, csak a szénmomoxidtól megfulladni lehet. De muszáj azt a látszatot kelteniük, hogy ők megoldották a problémát, kiváltották a gázt és intézkedtek. Ezek valóban gátlástalan gazemberek...

A TUSVÁNYOSI FAJ(TA)ELMÉLET – ORBÁN VIKTOR MENTHETETLENÜL BELEGABALYODOTT A SAJÁT ÚJ NÁCI-KÖZELI IDEOLÓGIÁJÁBA

NÉPSZAVA
Szerző: VICTOR ANDRÁS
2022.08.13.


Az alábbiakban három témában megpróbálom értelmezni Orbán Viktor tusványosi gondolatait...

MESE A MAGYAR CSALÁDRÓL

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.08.14.


Mese a magyar családról
A Kurultaj rendezvényén Kövér László elmondta, hogy a magyarokat a Kelet és a Nyugat a kazah mondás szerint nevelte, vagyis mint teve a fiát: harapdálva. Hiszen volt, amikor a Kelet harapott belénk, magyarokba, máskor a Nyugat harapott belénk az elmúlt ezer évben. Aztán rámutatott arra, hogy mára szellemi bérgyilkosoknak köszönhetően a Nyugatot a teljes emlékezet-, érték-, tudat- és identitásvesztés jellemzi, következésképp a Nyugat elveszítvén identitását, elpuhulttá, petyhüdtté és betegessé lett.
Kövér érzékeny lírai húrokat pendítve végül arra jutott, hogy “Kelet az édesanyánk és Nyugat az édesapánk.”
Nos, szép család! Az anya hun és türk tudatú, Bugacra jár Magyar Törzsi Gyűlésre, nomád módon felvonul, lovakkal, szekerekkel, közben íjászkodik, az apa identitását vesztett sima transzvesztita, mindketten teve képében harapdálják a gyermeküket, s a kisdednek nem a napkeleti bölcsek hozzák az ajándékokat, hanem szellemi bérgyilkosok.
Hát Raffaello legyen a talpán, aki ezt a szent családot képes lesz megfesteni.
Arra pedig nagyon kíváncsi vagyok, miként fogják Kövér eligazító alapvetése nyomán átírni a gránitszilárdságút. Az anya nomád, hun és türk, az apa queer, s eszem a húsodat - mondják a gyereknek.

MUSSOLINI UTÓDAI „A FAJ ÉS A CSALÁD VÉDELMÉBEN” TÉRNÉNEK VISSZA A HATALOMBA

MÉRCE
Szerző: MIKUS ÁRON
2022.08.14.Az Olaszország Fivérei (Fratelli d’Italia) nevű szélsőjobboldali párt vezeti a közvélemény-kutatásokat Olaszországban, miután Mario Draghi miniszterelnök lemondása miatt előrehozott választásokat tartanak szeptember 25-én. A fasiszta kötődésekkel bíró, Giorgia Meloni által vezetett, egyre erősödő párt az összes szavazat nagyjából negyedére számíthat. Tőlük a kutatók szerint hajszálnyival marad csak el a szintén felfelé kapaszkodó, balközép Demokrata Párt. A centrumtól eltérően a jobboldal azonban koalícióképesnek tűnik: bár Matteo Salvini már nem első számú kedvence a jobboldali tábornak, a Liga csökkenő tendencia mellett is bőven 10% feletti eredményre számíthat.

Az adatok jól mutatják, hogy alapvetően szélsőjobboldali előretörés várható az olasz választásokon. Bár az első hely még kérdéses, az valószínűsíthető, hogy a következő kormányt az Olaszország Fivérei fogja vezetni. Ez a választási stratégiában is megmutatkozik, ugyanis Meloni javaslatára a jobboldali erők felosztották egymás között a 221 választókerületet a közvélemény-kutatásokból kiolvasható erőviszonyok alapján. Így 98 helyen az Olaszország Fivérei, 72-n a Liga, 40-en pedig Silvio Berlusconi Forza Italiája fog indulni. (A fennmaradó 11 körzetet kisebb pártok kapták meg.) A három párt jelenleg 45-50 %-ra számíthat az őszi választáson...

MENEKÜLÉS A HALÁL, AZ ASZÁLY ÉS AZ INFLÁCIÓ ELŐL

SZABAD EURÓPA
Szerző: JAKAB-APONYI NOÉMI
2022.08.13.Égig érő kerítés a határon, vágtató infláció a boltokban és sivataggá vált egykori legelők és termőföldek. Ki vállalja a felelősséget és hol marad az emberiesség? Heti multimédiás tartalmainkból válogattunk.


Mit tenne, ha fegyveresek egy idegen országban térdre kényszerítenék, miközben a mellettük álló belügyminiszter söpredéknek és banditának nevezi? Mit tenne, ha nem lenne mivel etetni, itatni a lovait a szinte példátlan aszály miatt? Mit tenne, ha a gyereke előtt örökre bezáródna az iskola ajtaja, mert sajátos nevelési igényű? És feltételes mód nélkül: mit tesz a boltban, amikor már nincs miből megvenni a tavalyhoz képest dupla annyiba kerülő kenyeret? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána ezen a héten.

Balkáni szerkesztőségünk a magyar–szerb határnál járt, Szabadka környékén készítettek riportot, ahol nemrég a szerb belügyminiszter nyilatkozott térdelő migránsokkal a háttérben. A szabadkaiak, akikkel a Szabad Európa beszélgetett, nem voltak ellenségesek a migránsokkal szemben. Egy civil szervezet szerint a magyar visszatoloncolási gyakorlat törvényellenes...

EURÓPA EGYETLEN SS-EMLÉKMŰVE

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.08.12.


Ez az írás sem lesz mindenki kedvence, pedig nem sok köze van az aktuális politikai helyzethez. Magam is mérlegelve írom: nem tudom, mi lenne a jó megoldás, de a fennálló állapot semmiképpen sem megfelelő. Azonban nem tudnám megmondani, mit kéne vagy lehetne tenni: maga a helyzet abszurd.

Ugyanis Magyarországon van Európa egyetlen SS-emlékműve.

Engem is meglepett, mikor ma reggel megláttam azt a Facebook-posztot, ami különösebb apropó nélkül, de tárgyilagosan jelezte a tényt. Mint írja:

„Ez a kép az I. SS-páncéloshadtest emlékműve, Dégen, a a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által kezelt Festetics-parkban. Az előtérben jól látható a magyar nemzeti címer is.
Az emlékmű felírata: „Ihre Ehre hiess Treue“, azaz „az ő becsületük a hűség volt”. Az SS jelmondata „Unsere Ehre heisst Treue“, azaz „a mi becsületünk a hűség”. Ez így Németországban simán kimerítené a népuszítás („Volksverhetzung“) tényállását (német BTK 130 § 1. Bek.:
pénzbüntetéstől 2 év börtönig…)
2. Címerpajzs baloldalon: Egyértelműen és tisztán az 1. SS páncélos
divízió („Leibstandarte SS Adolf Hitler”) címere. (Alkotmányellenes
szervezet jelvénye – Németországban; súlyosbít a helyzeten)
3. Címerpajzs jobboldalon: Egyértelműen és tisztán a 12. SS páncélos divízió („Hitlerjugend“) címere. (Alkotmányellenes szervezet jelvénye – Németországban; súlyosbít a helyzeten).
Nem menti a helyzetet, inkább súlyosbítja, hogy 1991 óta van itt, ebben az állami kezelésben lévő, nyilvánosan látogatható parkban az SS-emlékmű.”

Elsőre néztem egy nagyot. 1991 óta ott van? Hát, nem mai probléma, de szembe kéne nézni vele. Az elesett katonát igenis megilleti a tisztelet és a méltó megemlékezés, ebben nincs vita, Ukrajnában és Oroszországban is gondozzák a magyar honvédsírokat, mi is a nálunk elesettekét, ez így van rendjén, de mégis: SS? Ez nem kicsit problémás.

Próbálok tárgyilagos maradni, bár meg kell jegyeznem, hogy anyai ági családom nem túl sok pozitív emléket őriz az SS alakulatairól. Pontosabban egyet sem. Halottunk annál több volt nekik köszönhetően. De próbáljuk meg...

ITT OLVASHATÓ