2016. december 25., vasárnap

2016 BORZALMAS VOLT - MITŐL LESZ 2017 JOBB?


ÁTLÁTSZÓ - SLEJMSHOW BLOG
Szerző: slejmshow
2016.12.24.Közeleg az év vége – összegeznünk kellene, és sok derűre nincs okunk. Hogy mennyivel lett borzalmasabb hely a világ 2016 végére ahhoz képest, amilyen 2016 elején volt, azzal hosszan foglalkoztam az előző adásokban. Az év utolsó előtti videójában ezért – igazodva az ünnepek szellemiségéhez is – arra tettem kísérletet, hogy megmutassam: mitől lehetne jobb 2017, és ehhez mit tud kínálni a slejm, és a 2 hónappal ezelőtt elindított aktivista közösségünk, a Közös Ország Klub. Nézd meg az adást, és ha kedved van csatlakozni, akkor dobj egy mailt a kozosorszagklub@gmail.com címre!

HÜLYÉT CSINÁLT ORBÁNBÓL A FEJÉR MEGYEI HÍRLAP

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.12.25.Különös karácsonyi ajándékkal kedveskedett olvasóinak a Fejér Megyei Hírlap: hülyét csinált a miniszterelnökből...

...Nem lennénk meglepve, ha a nem túl távoli jövőben az eset megismétlődne, sőt, nem csak néhány elrejtett mondat, de az egész interjú is meglehetősen hitelesre kerekedne. Valahogy így:


Miniszterelnök úr, nehéz időszak áll mögöttünk és előttünk. Meg amiben most vagyunk, az sem könnyű. Ilyen körülmények között, amikor mindenki ellenünk van, a kormány, és személy szerint Ön, hogyan védi meg a magyar embereket?

– Kedves barátaim, magyarok. Becsaptalak benneteket. Hazudtam nektek. Tudom, hogy egy ideje tudjátok ezt, de még magatoknak sem mertétek bevallani.

Miniszterelnök úr, már elnézést, itt valami félreértés…

– Nincs félreértés, ne szakítson félbe! Hazudtam éjjel, hazudtam nappal, hazudtam minden hullámhosszon. Rendet, demokráciát, jogbiztonságot ígértem a magyar embereknek. Minőségi oktatást és javuló egészségügyet, erős és nemzetközi tekintélynek örvendő országot. Olcsóbb államot, kevesebb korrupciót…

De…

– Ha megengedi, folytatnám: kevesebb korrupciót, tisztességesebb közéletet ígértem. Hazugság volt minden, előre megfontolt szándékkal, készakarva becsaptam a magyar embereket.

Miniszterelnök úr, Önök megvédték a nyugdíjasokat, megvédték a devizahiteleseket, megvédtek mindenkit. Kipaterolták a Nemzetközi Valutaalapot, szabadságharcot folytattak a bankok ellen, hadat üzentek a munkanélküliségnek és az államadósságnak. Megvédték a magyar embereket a migránsoktól. Miniszterelnök úr, nem találok rá jobb kifejezést, Önök egyszerűen értünk vannak.

– Nem tárgyaltunk, nem egyeztettünk senkivel. Sem szakszervezetekkel, sem a munkavállalókkal, sem a bankokkal – senkivel. Azt hittük, hogy mi nélkülük is okosak vagyunk. Hogy nálunk van a Bölcsek Köve, mert mi tudjuk a tutit.

Akkor, ha lehetne, a külpolitikai sikereinkről néhány gondolatot…

– Köszönöm, hogy megemlíti. Sikerült szinte minden korábbi barátunkkal összeveszni. Nagy elszigeteltségnek örvendünk a világban, senki nem áll szóba velünk, mintha leprások lennénk, úgy kezelnek minket.

Miniszterelnök úr, ha az olcsóbb államról mondana valamit…

– Saját embereinket, rokonainkat és pártkatonákat ültettük a jól fizető, bizalmi posztokra. Először egy bohócot neveztünk ki köztársasági elnöknek, aki az én bábomként leste a parancsaimat, utána egy horgászt. Becsaptunk mindenkit, mert nemhogy olcsóbb, de kifejezetten drágább lett az állam. Elnézést kérek ezért a magyar emberektől.

Miniszterelnök úr, Önök elkezdték feltárni a múlt bűneit…

– Szemfényvesztés, ami zajlik. Nem tártunk fel mi semmit, boszorkányüldözést folytattunk és folytatunk a mai napig. Azt hittük, hogy ezzel elterelhetjük az emberek figyelmét a napi gondjaikról. És arról, hogy az ígéreteinkből jóformán semmi sem teljesült.

Végezetül, ha mondana valamit a nemzet felemelkedéséről…
– Már nem bírom tovább ezt az állandó szorítást. Hogy permanens hazugságban éljek, hogy soha ne legyen egy őszinte pillanatom. Van, akinek ez megy, és álmából felébredve, csukott szemmel is képes hazudni. Számomra ez nem ilyen egyszerű, engem, bevallom, fáraszt és kikészít az ilyen. Ezért gondoltam, hogy elmondok most mindent őszintén. Bocsánat Magyarország, bocsánat magyarok!

TOVÁBB ADOMÁNYOZNÁ KARÁCSONYI ERZSÉBET UTALVÁNYÁT? ÍME 5 CIVIL SZERVEZET, AKINEK TOVÁBB ADHATJA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pósfai Orsi
2016.12.25.Ön nyugdíjas? Esetleg úgy érzi, hogy szerencsére nincs szüksége az állami adományként kiosztott karácsonyi Erzsébet-utalványára? Esetleg felháborítja, hogy kegyként osztogatott ételutalványokkal próbálják kiszúrni az idősek szemét? Szeretné társadalmilag hasznos célra felajánlani azt a tízezer forintot? Akkor itt van 5 civil szervezet, akiknek nyugodt szívvel tovább adományozhatja utalványát, 

és akik biztosan hasznos célra fordítják majd az összeget:

KIABÁLOK, DE CSAK KEVESEN HALLJÁK


HVG.HU
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.12.24.A berettyóújfalui Igazgyöngy Iskola és a pesthidegkúti Gyermekek Háza hosszú évek óta testvériskola, közös programokat szerveznek a „nyomor széléről” és a villanegyedből származó gyerekeknek. Az idei karácsonyi találkozás után L. Ritók Nóra megható levelet írt a fővárosi iskola diákjainak. Sorai mindannyiunk számára megszívlelendők...

"Évek óta már, hogy a karácsony adta csodás lehetőségeket az Igazgyöngy és a Gyermekek háza közötti partneri együttműködésben összekapcsoljuk a szolidaritásra neveléssel. Hidat képezünk két olyan társadalmi csoport között, mely úgy tűnik, ma Magyarországon megállíthatatlanul távolodik egymástól, életszínvonalban, esélyekben, jövőképben.

Mi, akik a leszakadókkal foglalkozunk, torokszorító pillanatokat élünk át nap, mint nap. Néha én sem értem, hogyan tudunk még mindig lelkileg erősek maradni, nem belefásulni, nem beletörődni abba, amit látunk, tapasztalunk. Küzdeni a gyerekekért, velük is, a családokkal, az intézményrendszerrel, a problémáról tudomást nem vevő szakpolitikával, a többségi társadalom kirekesztő, a szegénységért a szegényeket hibáztató szemléletével.

Azt hiszem, a szegénység minden fajtájába, rétegébe, problémájába belevonódunk, de mind közül a gyerekszegénység a legelviselhetetlenebb. Látjuk ezt az órákon, mert a szegénységet nem képes ma kezelni az iskola sem, látjuk a felszerelés hiányán, a két számmal nagyobb kabáton, a felvásott talpú cipőn, amibe zokni sem jutott, a hétfői tízórai-várás izgalmán. Érezzük a gyerekeken a téli időszak semmihez sem hasonlítható szagát, mert a mosdás és a mosás is ritka, hiszen hideg van. A ruha, ami a gyerekeken van, egyben tornaruha, és alvóruha is. Amit átjár még otthon a vizes gallyakkal fűtött rossz kályha füstje. Sokan csak hetente cserélik le csak a ruhát.

Küzdünk az igazgyöngyös órákon is, mert külön pedagógiai erőfeszítés a karácsonyi rajzokon a „mit szeretnél kapni?” „minek örülnél?” elővarázslása a gyerekekből. És ott marad a tanári asztalon a gyerekek által a szülőknek készített karácsonyi ajándék, mert nincs értéke, öröme otthon... mert az ajándékozás szertartása ki sem alakult.

Látom a folyamatot. Ahogy a szegénység rombol, ahogy megtöri a tekinteteket. Látom, hogy a tieteknél semmivel sem tehetségtelenebb gyerekek hogyan lesznek a nyomorúság újratermelői. Látom, hogy a rendszer nem segíti őket.

Kiabálok, de csak kevesen hallják.

Mégis hiszem, hogy változni fog a helyzet. Pont a ti gyerekeitek hozzák majd el ezt. Akiket a szüleik arra nevelnek, hogy a szolidaritás természetes emberi tulajdonság. Hogy nem gyűlölni, hanem megérteni kell azt, aki máshogy él. Hogy nem félrefordulni kell, hanem segíteni. Köszönöm, hogy felelősséget éreztek a gyerekek jövőjéért. Nemcsak a tietekért, hanem a szerencsétlenebb sorsúakén is. Mert értitek, hogy mindannyiunk jövője múlik ezen.

Vigyük tovább együtt a karácsony üzenetét a következő évben. Már januártól.

Köszönöm, hogy mellettünk vagytok: Nóri"


KEDVES KIPLAKÁTOLT OLIMPIKONOK!

SZTÁRKLIKK 
- CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Ceglédi Zoltán
2016.12.23.Kérem, próbálják meg egy pillanatra nem élsportolóként végiggondolni a magyar olimpiarendezési kampányt.

Budapesten közlekedve sok helyen jön szembe olyan plakát, ahol önök, a magyar élsport büszkeségei hirdetik, hogy milyen csodálatos dolog lenne, ha Magyarország (helyesebben: Budapest) olimpiát rendezhetne 2024-ben. Mielőtt belemennénk a részletekbe, érdemes néhány dolgot leszögeznem - kezdve a legfontosabbal: az önmagában üdvös változás, hogy az álló éven át arcunkba üvöltő, rasszista gyűlölet helyét önök foglalták el az óriásplakátokon. Nem is kérdés számomra, hogy otromba, szélsőjobboldali agressziót, vagy inkább keményen küzdő, fegyelmezett, hazájukra büszke embereket szeretnék-e inkább a polgároknak példaként felmutatni. Az, amit önök nyújtanak a medencében, a sportpályán, a páston, mind-mind igazi nagybetűs Teljesítmény, amiért le a kalappal. Plakátra vele!

Az azonban, hogy ezt a teljesítményt egy magyar szervezésű-finanszírozású olimpián kell-e bemutatni, teljesen másik kérdés. Értem az összes sportolói szempontot, de bármennyire is egész embert kíván az olimpikon-lét, azt kérem, egy pillanatra jöjjenek ki a medencéből, vegyék le a sisakot, cseréljék a mezt hétköznapi öltözékre, és úgy nézzenek körül.

Ez az ország ugyanis tönkre fog menni, ha elnyeri az olimpiai rendezés jogát. Amikor például a minden más szempontból (hiszen kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző) példakép Nagy Tímea azt mondja, hogy az olimpia mellett kampányolva "mi nem szeretnénk rosszat sem a gyerekeinknek, sem az országunknak, mi csakis a legjobbat szeretnénk", bizonyára őszinte, de sajnos súlyosan téved. Hiszem, hogy nincs önökben ártó szándék, de sajnos itt és most nem lehet ezeket a terveket csakis a lelkes sportoló szemüvegén keresztül nézni. Nézzenek körbe egyszerű állampolgárként, és úgy mondják azt, hogy ez jó lesz, ez rendben lesz, jöjjön az olimpia.

Mondják azt, hogy szülőként nem szorul össze a gyomruk, amikor a már megint kigyulladó metróról jön a hír, azt pörgetve a fejükben, hogy a gyerek ugye nem lehetett rajta. Mondják azt, hogy a 30 fokos melegtől, a pár csepp esőtől lebénuló városban, a dugóban ülve is teljesen biztosak abban, hogy képesek lennénk 7-8 éve múlva tömegeket fogadni az olimpia által megkívánt módon. Mondják azt, hogy hiszik, valóban annyiba fog kerülni az olimpia, mint amit most mondanak (a vizes vébé már az eredeti hazugság négyszeresénél tart) - és látva az ételosztás kilométeres sorát, a gyermekszegénység titkolni próbált, de mégis kikerülő, rettenetes számait, a reménytelen közmunkásokat, mondják, hogy nem lenne jobb helye ennek a pénznek.


Keményen fogok fogalmazni: aki ma az olimpiarendezést reklámozza, az úgy jár el, mintha doppingszereket ajánlgatna az óriásplakátokon. Mindkét esetben súlyos következménye, nagyon nagy ára van egy rövidke csillogásnak. Ahogy a doppingoló sportoló csalások során átvergődve, a világversenyen mutat egy olyan formát, ami soha nem volt az övé, majd utána összezuhan a szervezete, akár egész életére lebetegedve, tönkretéve, úgy jutna el Budapest 2024-ben az olimpiarendezéshez, és maradna torzó évtizedekre utána. Odáig rengeteg csalással, utána borzalmas leromlással...

KARÁCSONYI ÜZENET 2016

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: prakker
2016.12.22.Mustó Péter szerzetest arra kértük, mondja el, mi az idei karácsony különös üzenete. Kedves barátunk maga is volt menekült, szívügyének tekinti, hogy a menekült családok együtt lehessenek, mert a család jelentette biztonság mindenkit jobbá, értékesebbé tesz. Mustó Péter sokat segített abban, hogy a Magyar Helsinki Bizottság családegyesítési programját német jezsuita szerzetes testvérei anyagilag is támogassák. Ez úton mondunk neki és német barátainak köszönetet.

40 éve Kolumbiában az utcagyerekek karácsonyát éltem meg, fájdalmasan. Olyan gyerekeknek a karácsonyát, akik nem lehettek együtt a szüleikkel, nem lehettek a testvéreikkel. 72 évvel ezelőtt mint menekült gyerek ünnepeltem a karácsonyt. 1944-ben egy kis dunántúli faluban voltunk. A háború, a front elől menekült a családom már hónapok óta.

Karácsonykor azok ünnepelnek, akik egymáshoz tartoznak. A keresztények számára különösen fontos ilyenkor a család megélése, az összetartozás erősítése. Ebben az üzenetben azzal a fájdalommal szembesülök, valamint szembesítem azokat is, akikhez szólok, hogy nagyon sokan vannak olyanok, akik egymáshoz tartoznak, de nem lehetnek együtt. Sokféle oka lehet ennek. Betegség, munka, családi viszály. De elsősorban én most a menekültek és más migránsok helyzetére akarok kitérni. Közülük nagyon sokan elszakadnak azoktól, akikhez a leginkább tartoznak.

Szívügyem, hogy az elszakadt családtagok újra összekerülhessenek. Már csak azért is, mert menekült gyerek voltam. Sohasem feledem azt, amikor éjszaka csónakkal keltünk át a Tiszán, és a családom szétszakadt. Pedig csak rövid időre váltunk el egymástól, mégis mennyi aggódás, szorongás, félelem volt bennünk, hogy majd biztosan összetalálkozzunk. Emlékszem arra a barátunkra is, akivel egy menekülttáborban voltunk Németországban. Ő politikai okokból nem térhetett vissza, de családja Magyarországon maradt. Később kivándorolt az Egyesült Államokba. Mai napig érzem a fájdalmát annak a férfinak, aki családja nélkül egy idegen kontinensre elkerült. Ő megmentette az életét, de soha nem találkozhatott már az itteni családjával, se a feleségével, se a gyermekével. Arra az asszonyra is gondolnom kell, aki a drezdai bombázás áldozata volt. Ő életben maradt, de az egész családja elpusztult. Vele is a mi menekülttáborunkban találkoztam. Ott mesélte el nekem a történetét és fájdalmát.

Nem felejthetem el a kolumbiai utcagyerekeket sem. Nyugtalan, sőt elviselhetetlenül izgágák voltak éppen karácsonykor, amikor minden jó család összejött, közösen ünnepelt és a családtagok megajándékozták egymást. Ezeknek az utcagyerekeknek azonban ez nem volt lehetséges. Ők egyáltalán nem voltak jó gyerekek, de Isten gyermekei voltak, és mostani sorstársaik is azok. Szerzetesként tudom és teljes lelkemmel képviselem azt, hogy minden ember Isten gyermeke. Az utcagyerek is, de még a rabló is Isten szeretett gyermeke, tehát értékes ember. Meglehet, olyan értékei vannak, amelyeket mi nem látunk egyből.

Fájdalmasan veszem tudomásul, hogy Magyarországon nagyon sokan nem látják a menekültek, migránsok szenvedését. A jót és szépet nem látják meg bennük. Sokan csak azt mondják, hogy „ezek csúnyák, ezek rosszak, ezek nekünk csak rosszat akarnak”. Noha, és erre szeretném felhívni üzenetem olvasóinak a figyelmét, ezekben a menekült emberekben is rengeteg érték és szeretnivaló van, amit mi nem látunk. Az ő családtagjaik viszont látják. Isten értéket és értelmet adott az életüknek...

A LEGKISEBBEK ÉS A VESZTESEK KARÁCSONYA - GÁNCS TAMÁS PRÉDIKÁCIÓJA

KÖTŐSZÓ - EVANGÉLIKUS KÖZÉLETI BLOG
Szerző: Gáncs Tamás
2016.12.25.


Senki ne gondolja, hogy Berlint fölött az ég már nem véres... És azt se, hogy ha kikapcsoljuk a tv-t, a rádiót, és offline üzemmódba helyezzük okos készülékeinket, és okosnak hitt önmagunkat, akkor Aleppóban hirtelen minden megoldódik. Nem fog. Önmagától nem. Közönyből nem. Cinikusságból nem. Már pedig, aki azt hiszi, hogy a dicsőséget privatizálhatja a saját karácsonyára, de közben nem figyel arra, hogy mi történik a szenvedőkkel, a legkisebbekkel, az nem érti, hogy a dicsőség mindenkinek szól. Sőt, tovább megyek, sokkal inkább szól a mindenkori veszteseknek, áldozatoknak, mint a győzteseknek, akiknek látszólag mindenük megvan, valójában nincsen semmijük.

Gáncs Tamás, kelenföldi evangélikus lelkész igehirdetése karácsony első napjára:

SZEMÉLYES TALÁLKOZÁS

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.12.24....Nem akarok ironizálni erről a "személyes találkozásról", egyáltalán nem szeretnék többet foglalkozni ezzel az alakkal, csak úgy általában volna egy kérdésem: miből.
Miből van az ATV (ami mellesleg nyilván tömény ráfizetés), és a Hit Gyülekezetének az épületei, képviseletei meg mindenféle vagyona? Miből vesz magának valaki televíziót? Most az mindegy, kik hogyan működtetik meg miféle, politikusnak nevezett paprikajancsik fordulnak meg benne. Csak miből? Azt nem is kérdezem, hogy minek, mi célból, mert azt látom a műsorból, hogy Vidám Vasárnap címen megy egy "műsor", iszonyatos mennyiségű szerencsétlen részvételével.
Az illetőt üldözték a szocializmusban, alig győzött futni (valószínűleg ő volt az egyetlen ebben az országban, akit "egyházi" tevékenysége, "vallása" miatt bántottak, bizonyára jelentősebbnek, veszélyesebbnek ítélték, mint a főpapságot és a szerzetesrendek apátjait együttvéve, mert azokat 1956. után már nem üldözték pusztán a vallásuk miatt). Ez csak azért érdekes, mert futás közben házakat kellett takarítania (feleségével együtt), és alkalmi munkákból megélni (az üldözők nyilván elfáradtak időnként, akkor lehetett takarítani meg alkalmi munkálkodni), azaz nem volt vagyonos, nem is örökölt. Aztán egyszer csak lett minden.
Én komolyan undorodom a csúti futballista harácsolásától, dehát ha egy "politikus" lop, az ebben az országban úgyszólván természetesnek tekinthető, és a választópolgár meg is érdemli. Mondhatnám, önként áldozzák fel a javaikat (az enyémet is, de erről én is tehetek, az összes szájtátival együtt, akik tehetetlenül nézzük ennek a súlyosan beteg, kifordult tömeggyilkosnak a tombolását).
Csakhogy ez mind rendben van, hogy stílusos legyek bocsánatos bűn ahhoz képest, amit ez az istennel személyes kontaktust tartó gazember művel. Mert ez az isten nevével-nevében üzérkedik. És az nem mentség, hogy fogalma nincs semmiféle istenről, mert a szó, a fogalom bitorlása önmagában a legaljasabb bűncselekmény. Ezzel vagyont keresni körülbelül olyan gyalázatos alávalóság, mint amilyen az egész egyházi arany-ezüst-gyémánt összerablása volt.
Mindez Jézus nevében, aki még védekezni sem tud.


AZ ÉV LEGÜTŐSEBB KÉPEI

444.HU
Szerző: Botos Tamás
2016.12.24.Repülő öklök, repülő autók, repülő emberek. Az AFP legjobb sportképei közül válogattunk...

ITT LÁTHATÓK

A LEGNAGYOBB OROSZ KULTURÁLIS EXPORTCIKK ZUHANT A FEKETE-TENGERBE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2016.12.25.92-en haltak meg vasárnap, amikor Szocsi mellett hét perccel a felszállás után a Fekete-tengerbe zuhant az orosz hadsereg egyik személyszállító repülőgépe. A Tu-154-esen tévések mellett az orosz hadsereg ún. Alexandrov-kórusának 64 tagja utazott.

A II. világháború óta már a Vörös Hadsereg se Vörös Hadsereg, de a kórusát máig ezen a néven ismerik világszerte. Első két karmesteréről hívják még Alexandrov-kórusnak is.
1928-ban Vörös Hadsereg Kórus néven Alekszandr Alekszandrov alapította,
majd a világháborútól 1987-ig a fia, Borisz vette át a vezetését.

A kórust eredetileg 12-en alkották, a háború idején 300 tagja volt. Jelenleg kb. 120-an vannak (illetve a balesetig voltak), de ebbe a saját zenekar és tánckar is beletartozik.

Vagyim Ananijev szólista a Tassznak azt mondta, a kórus csaknem minden tagja a repülőgépen volt, csak hárman hiányoztak - és élték így túl...MUPPETÉK KARÁCSONYI ÉNEKE - THE MUPPET CHRISTMAS CAROL (1992)

SMOKING BARRELS BLOG
Szerző: The Man Who Laughs
2016.12.25.Charles Dickens 1843-ban írt novellája nem véletlenül vált minden idők legismertebb és közkedveltebb karácsonyi történetévé. A részben Dickens saját gyerekkorából és tapasztalataiból, részben pedig különféle karácsonyi hagyományokból (és főleg Washington Irving) írásaiból építkező mű nyílt kapitalizmus (és protestáns etika) kritikája és felemelő üzenete ugyanis az első publikálása óta eltelt 173 év alatt sem veszített semmit erejéből és aktualitásból. Bizony, ha Dickens ma is élne, akkor minden bizonnyal Social Justice Warriorként határozná meg magát, hiszen a Karácsonyi éneket is eleve azzal a szándékkal írta, hogy felhívja a figyelmet a (gyermek)szegénységre, a társadalmi igazságtalanságokra és azokra, akik alól az ipari forradalom kihúzta a szőnyeget. Nem csoda, hogy megjelenésekkor sokan egy új evangéliumként tekintettek Dickens művére, hiszen valahol tényleg az: egy megható, felemelő és reményteljes tanmese személyes megváltásról, a karácsony erejéről és, arról, hogy sosem késő változni. 

Még úgy sem vesztett az erejéből, hogy az elmúlt több mint száz év során boldog-boldogtalan filmre (meg persze zenére, színdarabra, balettre és képregényre) adaptálta. Mondjuk kicsit sem meglepő, hogy Dickens története már szinte a mozgókép feltalálása óta izgatja a filmesek fantáziáját, hiszen amellett, hogy szívhez szóló és közönségbarát, ráadásul még meglehetősen rövid és kifejezetten jól strukturált. Az alapanyag annyira jó, ha valaki csupán annyit tesz, hogy kompetens módon, jó színészekkel megtámogatva, szöveghűen filmre viszi azt, már szinte nyert ügye van. Mármint abban az értelemben, - feltéve, hogy emberünk alapvetően ért a filmkészítéshez -, hogy innen már nem nagyon lehet igazán rossz a végeredmény. A kiemelkedőtől persze így is messze van, ahhoz, hogy a filmje ne csak korrekt de érdekes is legyen, ennél jóval több kreativitásra van szüksége. Hiszen a klasszikus, a regényhez teljes mértékben ragaszkodó adaptációktól kezdve, a modern korba helyezett parafrázisokon és a regényt totálisan kiforgató paródiákon át egészen a 3D-s CGI látványorgiáig, szinte minden létező formában és hangvételben elmesélték már, hogy miként látogatta meg a múlt, a jelen és az eljövendő karácsonyok szelleme a zsugori és szívtelen Ebenezzer Scrooge-t...


EGY IGAZI ELLENÁLLÓ REJTŐZIK ORBÁN FÖLDIJEI KÖZÖTT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2016.12.25.A miniszterelnök nagyon durva egyeninterjút adott a megyei lapoknak. A Fejér Megyei Hírlap azonban önállósította magát.

A FMH is azok közép tartozik, amelyeket ősszel szerzett meg az Opimus Press. Irányítja Liszkay Gábor, tulajdonolja Mészáros Lőrinc. És ez jut el Felcsútra is természetesen: nemcsak Mészáros, hanem maga Orbán is ezt olvassa, ha megyei hírekre kíváncsi.
Egy titokzatos kéz viszont belenyúlt Orbán egyeninterjújába a FMH-nál,
és négy félmondattal kiegészítette a miniszterelnöki propagandaszöveget. Félkövérrel azok a szavak, amelyek a többi lapban nem szerepelnek, csak a Fejér Megyei Hírlapban:
  • Mert mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket.
  • ... és az ápolónők bérét 2017-ben és 2018-ban is folyamatosan emeljük. A kórházi hullák száma is emelkedik.
  • A korrupciós vád mint politikai lejárató eszköz teljes mértékben megszokottá vált. Mi is használjuk.
  • Azt kívánom, hogy minél többen találjanak vissza a karácsony pogány értelmezéséhez, hiszen mégiscsak a Megváltó születését várjuk....

NAGY LÁSZLÓ: JÁTÉK KARÁCSONYKOR


KOLOZSVÁRI SZALONNA - KLASSZIKUSOK BLOG
Forgács Erzsébet
2016.12.24.Bárd az ég is, meg-megvillan,
lelkeket irtana.
Hamuszürke vatelinban
jajgat a kisbaba.
Csöpp ujjal az arany-lázas
tornyokra rámutat.
Anyja előtt bezárták az
urak a kapukat,
döndödi dön
döndödi dön.

Gyenge arcát üti-veri
havas zivatar,
ha a telet kiheveri
mit akar, mit akar!


A kis istent mi megszánjuk
emberek, állatok,
kályhácskája lesz a szánjuk,
szedjétek lábatok,
döndödi dön
döndödi dön.

Könnye van csak a mamának,
az csorog tej helyett.
Soványkodó babájának
tejecskét fejjetek.
Hallgassuk, a csuda üveg
harmatot hogy csobog,
szívet nyomni kell a süveg,
megszakad, úgy dobog,
döndödi dön
döndödi dön.

Vércsöpp fut a jeges égre,
bíbor-gyöngy, mit jelent?
Ül Heródes gyihos ménre,
gyilkolni védtelent.
Fodros nyerge vastag tajték,
kígyó a kengyele,
beledöbben a sok hajlék,
ádáz had jár vele,
döndödi dön
döndödi dön.

Megmenekül, úgy remélem
a fiú, a fiú,
kívánjuk, hogy sose féljen,
ne legyen szomorú.
Vigadjunk, hogy enni tud a
rongyosok új fia, –
kerekedjék, mint a duda,
orcája dundira,
döndödi dön
döndödi dön.

Nagy László


FERENC PÁPA SZERINT AZ ÉLET APRÓ DOLGAIBAN TALÁLUNK ISTENRE

INDEX.HU
Szerző: Index
2016.12.25.Hagyjuk el a múlékonyt és a lényegre törekedjünk, az élet apró és kicsi dolgaiban találunk Istenre - mondta Ferenc pápa homíliájában a Szent Péter bazilikában bemutatott szentmisén szombat este.

Az egyházfő kijelentette: hagyjuk, hogy a jászolban született gyermek megszólítson bennünket, de halljuk meg azoknak a gyermekeknek is a szavát, akiket ma nem bölcsőben helyeznek el, nem egy édesanya és édesapa szeretete simogat, hanem nyomorúságban, a bombázások miatt óvóhelyeken, a nagyvárosok járdáin vagy egy emberekkel teli hajó mélyén fekszenek.

"Hagyjuk magunkat megszólítani a gyerekektől, akiket nem engednek megszületni, akik sírnak, mert senki sem enyhíti éhségüket, akik a kezükben nem játékot, hanem fegyvert fognak" - mondta Ferenc pápa.

A katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy a gyermek Jézus nem királyi palotában, nem látványos pompában, nem hatalomban, hanem egy istálló szegénységében jött világra.

Ezért, ha vele akarunk találkozni, "oda kell menni, ahol ő van, meg kell hajolni hozzá, le kell ereszkedni, kicsivé kell válni" - mondta.

Hozzátette: a gyermek Jézus arra szólít fel, hagyjuk el a múlékonyság keltette illúziókat és a lényegre törekedjünk, mondjunk le kielégíthetetlen követeléseinkről, örökös elégedetlenségünkről, és arról a szomorúságról, amelyet a hiábavaló utáni vágy kelt bennünk...

DEMAGÓGISZTÁNI NAPLÓ: EU-MOSLÉK ÉS KÖVÉR-GERINC

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.12.24.A Karácsony nem mindenkinek hoz felhőtlen időtöltést. Kövér László, a hatalom házmestere számára például az üldözési mánia kívánatosságának ideológiáját hozta. S az afeletti feszülést, hogy milyen rossz is az EU-ban. Neki. Talán. Talán mert kevesebb hasznot zsebelt be az uniós pénzekből, mint a hazai oligarchia, a lokál-Döbrögik nagy része. Így aztán a házelnöknek minden falat keserű, és a tál tele van moslékkal.

Szinte már látom, amint a karácsonyi vacsora alkalmából az európai polgárok milliói négykézlábra ereszkednek, és a szájukat habosan elhagyó „Éljen Orbán!” sóhajt követően beledugják fejüket a moslékos tálba. De ez a kép valahogy nem tűnik túl életszerűnek. Még akkor sem, ha megfestése szinte biztos elismerést jelenthetne. Díszkiállítást Felcsúton, és díszhelyet a diliházban. Mindamellett elfogadom, a fentebb említett okból, hogy Kövérnek telve az ő lelke irigységgel, és ezért a falatok keserűek. Elvégre nincsenek publikus százmilliárdjai és vitatható alapterületű lakásai. Tulajdonképpen az ellenzéknek, vagy legalább valakinek igazán rá kéne nyomulnia Kövér anyagi helyzetére. Ne érezze már a szegény házelnök oly elhagyatottnak magát, hogy őt már az oknyomozók se sokat vegzálják. Különösen így Karácsony táján lehet az elhagyatottság rossz tanácsadó. Egy olyan házelnöknél, aki szeriont minden moslék, amit nem ő, esetleg az ő szeretett vezére, talál ki, és akinek még emlékezhetünk a köteleket emlegető szövegére, inkább legyünk emberségesek. Mert ebben a helyzetben mi más lehetne az említett oknyomozás, mint emberséges cselekedett. A frusztráció, az elhagyatottság-érzés csökkentője szegény Kövér Lászlónál.

Aki nagyon egyedül érezheti magát. Legalább annyira, mint Orbán Viktor a népszavazás éjszakáján. Amikor az érvénytelen népszavazást kellett érvényesként előadnia, és a minősíthetetlen eredményt minősített többségnek hazudnia. Melyre azóta is bőszen hivatkozik mind a pannon géniusz, mind a hívei. Köztük Kövér is. Aki szerint a zemberek nem kérnek abból a moslékból, amit az unióban főznek. Ellentétben azokkal, akik nem ilyen fennkölt barmulásokkal foglalkoznak. Mondjuk, azért, mert a napi túlélés a napi cselekvésük tétje. Egyik napról a másikra tengődve a robogónak hazudott magyar gazdaság füstjében eltévedve. Amiről olykor nem is lehet eldönteni, hogy a robogó kipufogógáza, vagy a lerobbant gyorsnaszád elsüllyedés előtti utolsó füstfoszlánya. Mely toporogva-robogás „mellékhatásaként” egyre szélesedik a leszakadók, az elszegényedettek köre. Azok között, akik még az országban laknak. Állandóan, és nem csak az ünnepekre hazalátogatva...

KIS ÉV VÉGI OPTIMIZMUS

MAGYAR NARANCS 
- LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2016.12.25.“Egy tüntetés utáni kormányzati visszavonulás önmagában persze nem egetrengető eredmény, de a magyar tapasztalatok fényében igenis fontos fejlemény. “
Az év vége felé egyre gyakrabban lehet hallani azt a véleményt, hogy 2016 nagyon rossz év volt, és éppen itt az ideje, hogy elmúljon. Kétségtelen, hogy idén számos művész, alkotó távozott el, folytatódott a szír polgárháború valamint Donald Trump győzelme többeknek azt jelezte, hogy beköszöntött a bizonytalanság, politikai rögtönzések időszaka. Mindennek tetejébe már az amerikai elnökválasztás előtt is bizonyossá vált, hogy Oroszország célja az Európai Unió destabilizálása. Az utóbbi évben egyre gyakrabban merült fel annak is a lehetősége, hogy a NATO és Oroszország között nyílt konfliktus lesz, többek között a balti országok kapcsán. Továbbá nem nehéz egy bizonyos tendenciát látni az egyes történések között. Nem is minden ok nélkül lehet például az orosz befolyást sejteni a jobboldali populista pártok előretörésében, noha létezik oroszellenes jobboldali populizmus is, ahogyan ezt a lengyel kormánypárt példája mutatja. Az egyes történéseket aggodalommal figyelők azonban mintha figyelmen kívül hagynák, hogy a populista hullám korántsem olyan töretlen, ahogyan azt többek között a Fidesz is láttatni szeretné...

ÖTVEN DOLOG, MELYEKBEN BIZTOSAK LEHETÜNK 2017-BEN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.12.24.Annyi a bizonytalanság a világban, hogy nem merünk jóslatokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, mit hoz számunkra a 2017-es esztendő. Szerencsére azért vannak biztos kapaszkodók a politika síkos jegén is, így most megpróbáltuk összeszedni azokat a vitathatatlan állításokat, melyeket nehéz lenne megkérdőjelezni a jövő év közeledtével. A Szegedi Kattintós ötvenes listája amilyen hosszú, olyan változatos, és minél tovább olvassuk, annál nyugodtabbak lehetünk, hiszen még mindig számos kapaszkodót lelünk magunknak a mi kis közéletünkben. Íme, a megkérdőjelezhetetlen állítások listája:

Nem tudjuk meg, hol van Ghaith Pharaon.
Nem tudjuk meg, mennyi pénze van Mészáros Lőrincnek.
Kálmán Olga a Hír TV munkatársa lesz.
Németh S. Szilárd nem lesz a Hír TV főszerkesztője.
Németh Szilárd tovább folytatja a rezsiharcot.
Rogán Antal nem megy többé helikopterrel lakodalomba.
Rogán Antal továbbra is jár kávézni az Aulich utcába.
 Újratermelődik a kórházak adóssága.
Simicska Lajos és Orbán Viktor sem megy együtt piknikezni.
Gyurcsány Ferenc és Kövér László szintén nem fog együtt piknikezni.
Tovább nő a szociálisan leszakadók aránya.
Nem emelnek vádat Farkas Flórián ellen.
Marad az egykulcsos adó.
Varga Mihály és Áder János és Kövér László továbbra sem fog mosolyogni.
Soros György továbbra is az Orbán-kormány megdöntésére szövetkezik...

MEGHEKKELTÉK ORBÁN VIKTOR KARÁCSONYI INTERJÚJÁT

444.HU
Szerző: Tbg
2016.12.25.


Megjelenés előtt néhány, a miniszterelnök által nem kimondott mondattal dobta fel valaki Orbán Viktornak, a Fejér Megyei Hírlapnak adott karácsonyi interjúját.

Szerkesztőségünkbe már tegnap eljutott a lap kinyomtatott számáról egy fotó, amelyen be voltak jelölve az ominózus mondatok, de egészen addig nem hittük el, amíg nem láttuk a lapot kiadó Pannon Lapok közleményét.

„A Fejér Megyei Hírlap mai számában megjelent, Orbán Viktor miniszterelnökkel készült interjút ismeretlen tettesek meghamisították. Olyan mondatok kerültek a beszélgetés szövegébe, amelyeket a kormányfő nem mondott. A Pannon Lapok Társasága minden érintettől elnézést kér, és megteszi a szükséges jogi lépéseket. Az interjú eredeti és teljes formájábanitt, a honlapunkon olvasható.”

Azt, hogy hogyan kerültek a ki nem mondott mondatok a kinyomtatott szövegbe, nem tudjuk. Valahol a megszerkesztett cikk tördelése és az utolsó kivonat elkészítése környékén avatkozhatott be a miniszterelnök titokzatos kritikusa a gépezet működésébe.

Mindenesetre nagyon ügyesen csinálta, mert csak apró, de jelentős változtatásokat eszközölt, mintha számított volna arra, hogy még valaki átfutja a szöveget.

A négy „javítás” között van egyértelmű politikai kekeckedés (emberek véleménye, korrupciós vádak), jóízű trollkodás (pogány ünnep), kemény trollokodás (kórházi hullák):

„... mi kikértük az emberek véleményét, BÁR NEM ÉRDEKELT MINKET”

MERKEL A LEGROSSZABBRA SZÁMÍT - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.12.25.


A Spiegel úgy tudja, hogy a német kancellár azzal állt fel, miután megnézte Trump pennsylvaniai köszönetnyilvánítását, hogy a lehető legrosszabbra kell felkészülni.

A CDU elnökségének számolt be a látottakról, és a részvevők szerint igencsak aggodalmas volt. Azt ajánlotta a jelenlévőknek, hogy mindenki vetítse le magának az egyórás felvételt, mert abból kiderül, milyen világban él a leendő elnök, illetve hogy milyen politika várható tőle. A fő, hogy számára egy jelszó létezik: Amerika mindenekelőtt. Az összeállításban a Fehér Ház következő lakója a saját, nem létező földrengésszerű győzelmét ünnepelte, szidta a sajtót és semmiképpen sem azt a benyomást keltette, hogy a siker államférfit faragott volna belőle. Merkelt különösen azt döbbentette meg, amikor azt hangoztatta, hogy nincsen világhimnusz, világvaluta vagy világpolgár. Csupán az amerikai zászló előtt hajt fejet.

New York Times

A Bőnyről, vagyis Györkös István falujából keltezett hosszú tudósításban a lap arról számol be, hogy Oroszország destabilizálni igyekszik Európát, és ehhez a szélről toboroz talpas katonákat. A riporter azért látogatott el a településre, mert a szélsőjobbos Magyar Nemzeti Front vezére agyonlőtt egy rendőrt, bár a család szerint a járőrtárs golyója okozta a tragédiát. Majd a történet még furcsább fordulatot vett, amikor a titkosszolgálat azt közölte a Nemzetbiztonsági Bizottságban, hogy Györköst éveken át figyelték, mivel szerepe volt egy olyan szélsőséges hálózatban, amelyet Oroszország segített. Rácz András, a Nemzetközi Ügyek Finn Intézetétől azt mondja, Moszkva azért tart kapcsolatot ilyen maroknyi, antiszemita szervezetekkel, mert próbálja elbizonytalanítani, megzavarni Európát. Sokszor ugyan teljesen hiábavaló, de nem kerül sokba, és időnként bejön, mint pl. a Jobbik esetében. Győri Lóránt a Political Capitaltől azt állapította meg, hogy a Kreml manapság utánozza a szovjet korszak módszereit a nyugat elleni ideológiai hadviselésben, a dezinformálásban és a felforgatásban. Orbán Viktort viszont az vonzotta, hogy Putyin ellenséges a liberális demokráciával szemben, hogy az oroszok készek kp-ban fizetni, lásd Paksot. Bár a közvélemény kutatások azt igazolják, hogy a magyarok sokkal inkább rokonszenveznek a Nyugattal, mint Oroszországgal, a miniszterelnök és a Jobbik vezetője egyaránt elásta korábbi ellenszenvét Moszkvával szemben és főként az EU-ra összpontosítja a tüzet. A Vona Gáboréknál bekövetkezett fordulat különösen látványos és összefügg Kovács Béla szerepével. A kémkedéssel gyanúsított KGBéla tagadja az orosz kapcsolatot, viszont nem magyarázta meg az életrajzában tátongó lyukakat. Meg hogy miért adott a pártnak pénzt, hogy az honnan volt. Mindazonáltal a magyar hatóságok nem sok kedvet mutatnak, hogy kivizsgálják a vádakat. A kormány ugyancsak vonakodik, hogy komolyabban utánajárjon az orosz szálnak a Györkös-ügyben, pedig azt a hírszerzés is alátámasztotta. A jelek azonban arra utalnak, hogy az oroszok az egész históriában a szélsőséges portált, a Hídfőt akarták megszerezni, hogy azután onnan továbbítsanak dezinformációkat. A szerver Oroszországban van, az irányvonal egyértelműen oroszbarát...

ÉTELOSZTÁS 2016 KARÁCSONYÁN BUDAPESTEN, A BLAHA LUJZA TÉREN

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2016.12.25.


Bár az ételosztást csak 11 órára hirdették meg. sokan már hajnali 3-kor beálltak a sorba.A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének szegényélelmezési programját megvalósító Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány osztott ételt a budapesti Blaha Lujza téren... 

Fischer Iván karmester is segített a jótékonysági akcióban...

8 ÓRÁS SOR A KARÁCSONYI ÉTELOSZTÁSON - LEGYEN 2017 A LÁZADÁS ÉVE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.12.24.Ha 10 év múlva valaki megkérdezi, mi maradt meg bennem 2016 karácsonyából, nem a kehes, utolsó pillanatban vásárolt karácsonyfára vagy az életemben most először ki nem nyílt bejglire fogok emlékezni. Hanem erre a képre:

December 24-ének egyetlen híre, ami meg fog maradni a fejemben, az lesz, hogy ezen a napon hajnali 3 órától állt a sor a Blaha Lujza téren, ahol az Ételt az Életért Alapítvány 11 órától tartotta meg hagyományos karácsonyi ételosztását.

Hajnali 3-kor Budapesten fagypont alatt volt a hőmérséklet. A nap csak órákkal később kelt fel, és a sor egyre csak nőtt és nőtt. Volt, aki vidékről érkezett a Blahára. Nem kell ezt ragozni, nem kellenek ide nagy szavak. Színtiszta, egyszerű, végletes tragédia az, hogy ezek az emberek, ebben az évben, ezen a napon, ebben a sorban álltak.

Csakhogy jegyezzük meg azt is: évről évre hosszabb ez a sor, és évről évre hamarabb állnak be az emberek, hogy biztosan élelemhez jussanak karácsonykor, a szeretet ünnepén, az év egyik legsötétebb napján.

Kicsit több, mint egy hónapja Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára azt állította, hogy „a szegénységi mutatók 2013 óta javulnak Magyarországon.” Tudjuk, hogy nem mondott igazat. Mert mondjon bárki bármit, Magyarországon ma súlyos szegénységben él több mint 4 millió ember. És ez a szám folyamatosan nő, egyre többeket fenyeget a lecsúszás veszélye. A kutatások szerintaz utolsó négy évben jelentősen emelkedett a szegénység előfordulásának valószínűsége a sokgyermekes családok, a 65 év felettiek, az egykeresős családok esetében, valamint azokban a családokban, ahol az anya egyedül neveli a gyerekeket. Ők a legkiszolgáltatottabbak.

De hogy még érzékletesebb adatot mondjak: ma Magyarországon a 7 év alatti gyerekek 42,2 százaléka (vagyis csaknem minden második kisgyerek!) él szegénységben.

2016 az az év volt, amikor a magyar kormány még szélesebbre nyitotta a társadalmi ollót, de papíron eltörölte a szegénységet, és egy olyan évet készített elő, ami még jobban bebetonozza majd a társadalmi egyenlőtlenségeket...

410 MILLIÓVAL TÖBBET KÖLTENEK A BUDAPESTI OLIMPIA REKLÁMOZÁSÁRA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ErdélyiK
2016.12.24.A közvéleménykutatások meglepő eredményei és a riói sikerek miatt megemelt keretösszeg így már 1,3 milliárd forint.

Az uniós közbeszerzési értesítő december 24-i számában megjelent tájékoztató szerint a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. 410 millió forinttal megemelte a budapesti olimpia népszerűsítésére kötött szerződés keretösszegét.

A nettó 900 millió forintos megbízást még nyáron nyerte el a Media Insight Kft. és a Humán Telex Kft., utóbbi cég egyik tulajdonosa Orosz Pál, a Fradi vezérigazgatója. A mostani módosítással a reklámszerződés keretösszege 1,31 milliárdra nőtt.

A közel félmilliárdos többletköltség hivatalos indokai a következők:

BARTUS LÁSZLÓ: ANDY VAJNA UTOLSÓ MEGKÍSÉRTÉSE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.12.24.


Andrew Vajna kivételes megtiszteltetésben részesült a karácsony előtti napokban. Jézus mintájára látogatta meg őt Németh Sándor egyházvezető. Az ATV-tulajdonos Németh Sándor azt nyilatkozta a Magyar Narancsnak adott interjújában, hogy nem tévétulajdonosként, hanem lelkészként találkozott Vajnával egy ebédre.

Mint mondta: "elsősorban egyházvezető vagyok, és időszakonként eddig is találkoztam a kulturális, gazdasági, politikai szférában tevékenykedő emberekkel." Németh lelkész tehát végiglátogatja "a kulturális, gazdasági, politikai szférában tevékenykedő embereket", Andy Vajnára éppen most került sor. Ennyi történt.

Eszerint a hirtelen összerántott közös ebédnek semmi köze Németh Sándor ATV-tulajdonoshoz. Sem a közös ellenfelükhöz, Simicska Lajoshoz, aki néhány nappal korábban igazolta le az ATV sztárriporternőjét, Kálmán Olgát. Németh Sándor ATV-tulajdonos meg is fenyegette érte, de Németh Sándor egyházvezető cseppet sem haragszik. Az interjú szerint erről egyetlen szó sem esett, nyilván azért, mert Németh egyházvezető ebédelt Vajnával és nem Németh tévétulajdonos.

Andy Vajna sem Simicska-ellenes szövetségkötés miatt akart Németh Sándorral beszélni, nem is ajánlatot akart tenni az ATV közpénzen történő megvásárlására, hanem bűnösként akart az egyházvezető Németh Sándorral ebédelni, mert Jézussal való találkozásra vágyott...

KARÁCSONYI ANZIKSZ 2.

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.12.25.Akár a Flinstonoknál, olyan hangulat uralkodott az elmúlt éjjel az utcában. Mintha Frédi testesült volna meg egy kannás bortól virágba borult jóemberben, ám drámai hősünk nem Vilmához óhajtott bebocsáttatást nyerni, csupán l’art pour l’art öntötte a flaszterra lelkének mélybíbor tartalmát. Az ablakok azonban hasonképp borultak fénybe, mint boldogabb kőkorszaki polgártársaink mozijában a záró jelenetben.

Alig fordult a szent napra az adventi kalendárium, az aprónépek még ki sem nyitották az erre a dátumra szolgáló ablakot, szívünk még igazán díszbe sem öltözött, a megváltó mégis eljött közénk. Így gondolhatta honfitársunk, és rögvest éjféli misét celebrált sajátos avantgard módon, mindenféle műfaji kötöttség nélkül. Végül is, és összességében a szerenád jellemző jegyeit hordozta magán a pörformansz némi módosulással.

A művész azonban nem szíve hölgyét óhajtotta megnyerni, hanem miniszterelnök urat hajtotta el a jó édesanyjába mandolin kíséret nélkül. Orbán takarodj, vette át a szlogent a hazaáruló civilektől, ám amikor lelke sötétebbik oldala hatalmasodott el a közlendőn, akkor egészen cifra, a magyar nyelv gazdagságát a legnagyobb mélységekig bemutató szókészlet buggyant elő belőle, amelyben bőven szerepeltek bizonyos testnedvek és nyílások, a legősibb foglalatosság szülőanyával együtt emlegetése a karácsony szellemében.

Így folydogált a csendes és szentséges éjt megelőző fölfoghatatlan idő minálunk, közjátékkal ugyan, de minden incidens nélkül. Még csak a közmunkától megfáradt vagy Erzsébet-utalványos népek sem hajtották el a jó édesanyjába a kéretlen csepűrágót, mert nem akadt köztük egy Fülöp úr sem. Ez a mesebeli Fülöp bácsi borította virágba az egyik gyerekkori éjszakámat a város egy másik peremén, igaz, nyáridőn, és rohadt régen természetszerűleg...

CSAK KIRAKAT...

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2016.12.25.44 éves vagyok. …

S hogy ez miért fontos?

Azért fontos, mert életem első és igazi Karácsonyát most sikerült megélnem. Rá kellett jönnöm: mindeddig fogalmam nem volt arról, mit is jelent a Karácsony valójában. Igen, igen, tudom: a szeretet ünnepe. És kiskezitcsókolom: van olyan ember, aki tudja, milyen az az igazi szeretet? …

Persze, hogy van olyan ember, aki tudja, mi az igazi szeretet. A nem mondvacsinált, nem ráfogott, nem érdek szeretet. Hanem az igazi. Az az igazi, ami olyan szívmelengetős-odabújós-átölelős-biztonságos. Olyan, de olyan, nagyon-nagyon jó.

Gyermekként azt hittem: Karácsonykor azért nem vernek meg, mert szeretnek, ergo: ez a szeretet. Azután rájöttem, hogy hát, ez nem is olyan biztos, mert a napi 20-30 liter bor azért Karácsonykor is lecsúszott apám torkán, és anyám ugyanolyan idegbeteg volt, mint hétköznapokon, csak még megspékelődött a nagy erejű konyhai kapkodással, és a karácsonyi-kényszer-megfeleléssel. Még nem voltam 14, amikor rá kellett jönnöm: fogalmam nincs arról, mi a szeretet – bár sokat és sokszor beszéltek róla, ilyen mondatokkal: „csak azért ütlek, mert szeretlek. ….”

Az első házasságomban azt hittem, hogy sikerült végre megalkotnom szívem minden szeretetével a családot, ami úgy, de úgy hiányzott, gyermekként. Aztán jött a kopp: a cselédet szerették. De azt nagyon.

Majd jött sok-sok, magányos Karácsony. Vérző szívvel, telve sebekkel, amit a barátokkal tölthettem el, akiknek szintén vérzett a szívük, és telve voltak sebekkel. Akkor azt hittük: Karácsonykor a szeretet köt össze bennünket, ám valójában csak a sortárs-érzés volt az, ami körüllengett ott és akkor, megspékelve azzal a mártír-álarccal, amit az élet kényszerített ránk. De jó volt. Mert nyugodt volt, és sírós, és önsajnálós, de ugyanúgy sajnáltuk a másikat és a harmadikat is. Tocsogtunk az önsajnálatban, de meg is könnyebbültünk ettől, hiszen a munkahelyen egyébként komoly és kőkemény harcot vívtunk a karrierért, mindannyian. Akkor, a baráti szeretettől vezérelten mertünk, és tudtunk gyengének lenni, és megengedni, hogy ezt megláthassa a másik is.

De ez sem az a szeretet volt, amit mindig kerestem, egész életemben.

… és 12 évvel ezelőtt, második házasságommal együtt, belépett az életembe a pótanyám. Az idei Szent Este volt az első, amit valóban együtt is tudtunk tölteni. Az ajándékok átadása előtt, közben és után, amikor rám nézett, érdekes jelenséget fedeztem fel a szemében, amit eddig soha, sehol nem láttam. Nem szólt ő semmit, csak nézett, miközben öntudatlanul simogatta a kicsomagolt ajándékot. És ragyogott. A tekintet és a ragyogás együtt meggyengítette a térdemet, és kicsordította a szívemet...