2022. július 25., hétfő

A MAGYAROK TÖBB MINT FELE SZERINT A MEGVESZTEGETÉS ÉS A HATALOMMAL VALÓ VISSZAÉLÉS LEGINKÁBB A PÁRTOKRA ÉS A POLITIKUSOKRA JELLEMZŐ

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2022.07.25.


Az emberek egyre jobban tűrik a megvesztegetést és a hatalommal való visszaélést – olvasható ki egy Eurobarométer-kutatásból.


A magyarok 91 százalékának az a véleménye, hogy a korrupció elterjedt az országban. Az uniós polgárok közül ennél csak a görögöknek (98 százalék), a ciprusiaknak (94 százalék) és a horvátoknak (94 százalék) lehangolóbb a véleménye hazája közállapotairól, míg az EU lakóinak átlagosan a 68 százaléka vélekedik hasonlóan. Amikor honfitársainktól megkérdezték, hogy az elmúlt három évben nőtt-e vagy csökkent a korrupció az országban, 61 százalékuk azt válaszolta, hogy nőtt, és csak hét százalékuk azt, hogy csökkent. Ez az EU átlagában 41, illetve 9 százalék volt. Mindez abból a közvélemény-kutatásból derül ki, amelyet az Európai Bizottság megrendelésére idén márciusban és áprilisban végeztek az Unió 27 tagállamában, valamivel több mint 26 ezer ember megkérdezésével.

Magyarországon és az EU országaiban a lakosságnak valamivel több mint a fele úgy véli, hogy a megvesztegetés és a hatalommal való visszaélés leginkább a politikai pártokra és a politikusokra jellemző, de rögtön utánuk következnek a köztisztviselők, akik építési engedélyeket adnak ki. Ez átlagosan 5 százalékpontos emelkedés a három évvel ezelőtt publikált Eurobarométer adataihoz képest. Figyelemre méltó azonban, hogy az uniós átlagtól eltérően (29 százalék) kiugróan sok magyar (46 százalék) tartja az egészségügyet is a korrupció melegágyának.

Az Eurobarométer külön fejezetben taglalja az ebben az ágazatban tapasztalható korrupciót. Megállapítja: az elmúlt egy évben 20 európaiból kevesebb mint egynek kellett az orvosi ellátásért fizetnie, illetve ajándékot vagy adományt adnia a hivatalos díjakon felül. Románia és Görögország az a két tagállam, ahol legalább kétszer ekkora a kenőpénzt fizetők aránya, míg Magyarország az uniós átlagon áll...

„UKRAJNA JÖVŐJE A NATO-BAN VAN” – A NATO KÜLÖNLEGES ERŐK VOLT TISZTJE A HÁBORÚRÓL

ÁTLÁTSZÓ
Riporter: ZUBOR ZALÁN
2022.07.25.


John Faunce amerikai veterán alezredes, az amerikai fegyveres erőknél végzett hosszú szolgálat után a NATO különleges műveleti tisztjeként dolgozott, és 2020-21-ben az ukrán különleges erők kiképzésében is részt vett. Faunce tavaly szerelt le a seregtől, miután az általa is felügyelt ukrán csapatot hivatalosan is NATO-kompatibilisnek nyilvánították – pár hónap múlva Oroszország lerohanta Ukrajnát. A volt katonatisztet ukrajnai tapasztalatairól kérdeztük: miért kereste Ukrajna már régóta a kapcsolatot a nyugati katonai szövetséggel, miért vallott kudarcot a kezdeti orosz offenzíva, és mire lehet szükség a békefolyamat elindításához
.

Hogyan kell elképzelni egy NATO különleges műveleti tiszt munkáját? Mit értünk különleges erők alatt a NATO keretein belül?

A NATO keretében a különleges erőknek olyan egységeket nevezünk, amelyeket speciálisan kiképeztek, felszereltek vagy kiválasztottak különleges küldetések végrehajtására. Olyan küldetéseket hajtunk végre, amelyek szűkebb környezetben zajlanak, és általában kisebb egységekben működünk, amelyek nagyobb rugalmasságot tesznek lehetővé. A különleges erőkkel szemben elvárás, hogy jobban képzettek legyenek, hogy a politikailag vagy stratégiailag kockázatos küldetéseket csökkentett kockázatokkal tudják végrehajtani. A NATO-országoknak saját különleges erőik vannak, de a NATO-n belül a különleges műveletek közé tartozik a közvetlen akció, a különleges felderítés és a harci segítségnyújtás. 2017-től 2021 nyaráig a NATO különleges műveleti főhadiszállásán dolgoztam Belgiumban, ahol a gyakorlatok és értékelések ág igazgatójaként végeztem...

NEM LENNE ELVISELHETETLEN TÉTEL A GLOBÁLIS MINIMUMADÓ, DE AKKOR MI VELE A KORMÁNY BAJA?

MAGYAR NARANCS
Szerző: TECZÁR SZILÁRD
2022.07.25.


A magyar kormány vétója miatt egyelőre nem lett uniós jogszabály a globális minimumadóról szóló nemzetközi megállapodásból. Mi az a minimumadó, és mi magyarázhatja a kormány ellenállását?


Nem tudtak megegyezni a 15 százalékos globális minimumadóról szóló irányelv elfogadásáról június 17-i találkozójukon az EU gazdasági és pénzügyminiszterei. Az adózást érintő uniós jogszabályokról csak konszenzussal lehet dönteni a tagállami kormányok képviselőiből álló Tanácsban, és a teljes egyetértés múlt pénteken a magyar kormány ellenállása miatt nem jött létre. Varga Mihály pénzügyminiszter a találkozó után azt mondta, a minimumadó bevezetése adóemeléshez, a versenyképesség csökkenéséhez és munkahelyek megszűnéséhez vezetne Magyarországon, ezért nem támogatják azt, legalábbis nem ebben a „gazdaságilag rendkívül nehéz” időszakban.

Az Orbán-kormány sosem tartozott a globális minimumadó lelkes hívei közé, ám tavaly október 8-án fenntartásai ellenére Magyarország is csatlakozott az erről szóló nemzetközi politikai nyilatkozathoz, amely az OECD égisze alatt született meg 137 állam részvételével. A kormányzati illetékesek akkor azzal érveltek, hogy az eredeti tervekhez képest magyar szempontból kedvező változásokat sikerült elérni a javaslatban, ráadásul a kimaradással nem sokat nyernénk, mert a többi ország a mi közreműködésünk nélkül is kivethetne pluszadót a multik aluladóztatott magyarországi nyeresége után...


ELVISZÜNK PÁR EZER KILOMÉTERRE OROSZORSZÁGBA, MAJD MESÉLD EL A KAMERÁKNAK, MILYEN JÓ NEKED

TELEX
Szerző: ROVÓ ATTILA
2022.07.25.


Zsannának és családjának szerencséje volt. Véletlenül meghallották, hogy az orosz katonák róluk beszélnek, arról, hogy egy Japán melletti, távoli orosz szigetre deportálják majd őket.

Mindez egy úgynevezett szűrőtáborban volt, ahol Zsannáék a sorukra vártak. Ilyen, oroszbarát donbaszi területeken, iskolákban, sportközpontokban, kulturális központokban sebtében kiépített hatósági állomásokra szállítják el Mariupolból és más kelet-ukrajnai városokból az oroszok a menekülni kénytelen ukránokat.

A rosszul felszerelt, borzasztó körülmények között működő, zsúfolt, járványokkal sújtott központok feladata, hogy átvilágítsa az embereket.

Orosz katonák, FSZB-sek nézik át a telefonjaikat, kapcsolatrendszerüket, chateléseiket, posztjaikat, tetoválásaikat, átvizsgálják és kihallgatják őket, hogy kapcsolódnak-e az ukrán államhoz, fegyveres erőkhöz, jelentenek-e veszélyt az orosz állambiztonságra, aztán eszerint jelölik ki a további sorsukat. „Szűrő”, mondják az oroszok, hogy kiszűrje azokat, akik magukat menekültnek álcázva, ellenségként mennének Oroszországba. Ezekből a táborokból a kényszerű továbbút ugyanis csak Oroszország irányába visz. Az Egyesült Államok július eleji közlése szerint mindeddig 18 ilyen tábort azonosítottak.

Noha a táborokban nincsenek szó szerint bezárva az emberek, az irataikat elveszik tőlük, és a megfelelő pecsét nélkül nem sok esélyük van távozni a katonákkal teli ingatlanokból. Zsanna és családja a véletlenül kihallgatott beszélgetés után mégis ki tudott szökni egy hátsó ajtón, busszal az orosz Taganrogba, aztán vonattal Vlagyikavkazba, onnan pedig a grúziai Kazbegi faluba mentek. Ők jól megúszták ahhoz képest, ahogy járhattak volna a távoli orosz szigetre való deportálással...


HERCZOG MÁRIA: A KÖLTSÉGVETÉSNEK NINCS KÖZE A CSALÁDOKHOZ, SEM A TÁMOGATÁSHOZ

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2022.07.25.


Már a korábbi 12 év sem volt családbarát csak névlegesen. Teljesen egyértelmű, hogy azok, akik döntöttek, soha életükben nem nélkülöztek, vagy már elfelejtették, hogy milyen az, amikor szűkös költségvetésből kell gazdálkodni. Tökéletesen látszik, hogy nemcsak, hogy nem családbarát, de nemzetbarátság sem tételezhető fel erről a kormányról, mert nagyon sok olyan intézkedése van – idetartozik a kata módosítása is –, ami nem segíti a gazdaság helyreállítását. Egyszerűen nem teszi érdekeltté az embereket abban, hogy a kifehérített gazdaságot tovább fehérítsék, hanem – ahogy már nagyon sokan jelezték – a szürke vagy a fekete gazdaságba fognak kényszerülni, hacsak nem adják fel a tevékenységüket. Ha egy csomó vállalkozás megszűnik, akkor adót sem fognak befizetni, és számtalan ember élete ellehetetlenül, nem fog tudni állást, munkát találni, vagy aránytalanul keveset fog keresni – véli Herczog Mária szociológus.


Pár nap múlva szembesülnek a családok azzal, mennyit is kell fizetniük az új rezsiszabályok szerint.

– Ami a rezsi ügyét illeti, egyértelműen nem mond igazat a kormány. Sokan kifejtették már, hogy ez a rezsicsökkentés nem volt igazi rezsicsökkentés, hiszen évekig a piaci ár fölött számláztak és a tényleges költségek felett kellett fizetni. Amit most kell majd fizetni, az meg lényegesen magasabb összeg, mint amit most más országokban fizetnek. Emellett abszolút elfogadhatatlannak tartom, hogy nem arra ösztönzik az embereket, hogy gazdaságosabban világítsanak, főzzenek vagy süssenek. Az elmúlt évtizedben pedig nemcsak nem támogatták, de gyakorlatilag akadályozták, hogy minél többen korszerűsítsék a rendszerüket, nőjön a megújuló energia használata az országban.

Egy családbarát költségvetés figyelembe veszi a rászorulókat is. A hétfőn elfogadottal mi a helyzet?

– Az nem. Teljesen evidens, hogy a rászorultsági szempontok figyelembevételével kellene megállapítani a különféle kedvezményeket, ugyanúgy, ahogyan az számtalan országban történik. Bevétel-, illetve vagyonarányosan kellene megállapítani, hogy kinek milyen támogatásra van szüksége, és nem univerzálisan szűkíteni vagy tágítani a lehetőségeket. Hiszen a magas jövedelműeknek értelemszerűen volna miből akár többet is fizetniük, de nem fognak. Azok meg, akiknek nincs miből, sokkal többet kellene vállaljanak, mint amire képesek. Ez így nagyon igazságtalan és azt is mondhatnám, hogy gonosz rendszer. Amiben semmiféle társadalmi, közösségi szolidaritás, se együttérzés, semmilyen valódi családtámogatás nem érvényesül. Ez egy perverz rendszer és nem vagyok ezzel a véleménnyel egyedül...

ELURALKODOTT A PESSZIMIZMUS A MAGYAR GAZDASÁGBAN - MÁR A REZSIEMELÉS ELŐTT IS BORÚLÁTÓ VOLT A LAKOSSÁG

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2022.07.25.


Több mint egyéves mélypontjára esett a GKI konjunktúraindexe júliusban, a pesszimizmus a cégek és a lakosság körében is eluralkodott. A lakosság három hónapja egyre rosszabbnak érzi saját pénzügyi helyzetét, megtakarítási lehetőségét, pedig a felmérést még a rezsiemelés előtt végezték.


Április óta az üzleti várakozások mintegy 8, a fogyasztóiak viszont több mint 20 ponttal estek, de júliusban a cégek és a lakosság pesszimizmusa hasonló mértékben erősödött derül ki a GKI Gazdaságkutató – az EU támogatásával – végzett felméréséből. A GKI konjunktúraindexe tavaly március óta nem látott mélypontjára esett. Ennél alacsonyabb értékeket csak a koronavírus-járvány 2020. márciusi megérkezésétől 2021 márciusáig mértek.

Az üzleti bizalmi index júliusi csökkenése kizárólag az ipari várakozások érezhető romlásának következménye. (Fontos megjegyezni, hogy az üzleti bizalmi index nem sokkal nulla fölötti értéket vesz fel, az áprilisi 10 pontról esett fokozatosan le.) A többi ágazat várakozása ugyanis júniushoz képest javult, bár egyiké sem érte el a májusi szintet. Az ipari bizalmi index júliusban a tavaly áprilisi szintre esett. Egyaránt romlott az elmúlt időszaki és a várható termelés, a rendelésállomány – ezen belül az export – és a készletek megítélése. Az építőipari termelők hangulata – kéthónapos romlás után – júliusban pozitívan korrigált. A magasépítők kilátásai ugyan tovább romlottak, de a mélyépítőké érezhetően javultak, bár továbbra is ez az alágazat a pesszimistább. Érezhetően javult a rendelésállománnyal való elégedettség, az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos viszont csak kevésbé...

TGM: „FÖLLÁZADUNK ELLENETEK, SZEGÉNY HATALMASOK, DE NEM GONDOLUNK RÁTOK”

MÉRCE
Szerző: TGM
2022.07.24.


Az egyik kérdés a mai Magyarországon ez: miért gyűlölnek ennyire benneteket? Miért kellett megszüntetni ezt az adónemet, ami a tüntetők meg rengeteg szakmai szervezet – közöttük a nem bohémságról, romantikáról és forradalmiságról nevezetes ügyvédi és könyvelői kamara – szerint mérhetetlen ostobaság?

Azért gyűlölnek benneteket ezek, mert nem bírják elviselni, hogy valakinek nincs bürokrata főnöke, hogy nem (vagy nem mindig) parancsszóra dolgozik, nem kell időre bemennie az irodába, kevesebb arroganciát kell tűrnie, mint másnak.

A mindenféle szabadúszók, hiába gürcölnek többet, mint a titkosszolgálatok dolgozói, robotolnak látástól vakulásig, de kiküzdöttek némi – valóságos és látszólagos – függetlenséget. Akárhogyan is, de sokan közülük szabadok belül.


Képesek tréfálkozni. Rajongani valakiért. Maguk nevelik a gyereküket, ha lehet, nem a bölcsi, nem az ovi, nem a suli, nem a vezérezredesi rangra megérett rendőrminiszter bácsi. Némelyek vegánok. Urambocsá, antifasiszták (bár valaki mintha cigányozott volna, pfuj). Migránssimogatók. Nem nézik le a nőket. Kevés a pénzük, de vigaszuk van: pia, könyvek, kiállítások, zenék, szerelmek. Nem örülnek neki, hogy a legnagyobb ellenzéki pártot képviselő polgármester néni brutális kilakoltatással és a testvériséget hirdető naiv szabadúszók bántalmaztatásával ünnepli a demokráciát...

ÁREMELÉSEK

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.07.24.


Miközben mindannyian azon törjük a fejünket, mi lesz ősszel, mi lesz télen, mi lesz azokban a lakásokban, ahol már rég a bojlertől a gáztűzhelyen át a fűtésig földgáz függőre állítottak mindent, mi történik, ha esetleg majd nem lesz gáz. Aki tud, először tipródik, aztán keresgél, vásárol, bebiztosítja magát egy vegyes tüzelésű kazánnal, átszerelteti a bojlert, más pedig napelemek után néz.

Bármihez kezdenek, minden drága, és minden bizonytalan.

Hallottam a javaslatot is, igen, nyitni kell a napelemek és a hőszivattyú felé. No meg azt is, hogy normálisan szigetelni kell a házakat, gyorsan, azzal spórolnánk a legtöbbet. És a cél az, hogy erre ösztönözzék a lakosságot azok, akik most a nagyobb hatású folyamatokat illetően döntési helyzetben vannak.

A társadalmi leszakadás mérséklésén dolgozva, az ember úgy érzi, egy teljesen más valóságban él. Hallgatom a javaslatokat, és nem értem…Nem értem, hogy nem értik, mennyien nem tudnak élni ezekkel a lehetőségekkel. Mert egyik napról a másikra élnek. Hogyan is lehetne értelmezhető a lakhatási szegénységben a napelem, vagy a hőszivattyú, de akár a szigetelés? Ezeknek az ingatlanoknak az állapota rémes, a tetőt ahhoz, hogy a napelem rászerelhető legyen, előbb stabillá kellene tenni…Ahhoz viszont, hogy a tetőhöz hozzányúljanak, kellene statikai vizsgálat, hiszen pontosan látjuk, bárhol megpróbálunk ezeken az épületeken bármit változtatni, újabb és újabb hibák, javítanivalók buknak ki.

Mintha a nyomorúság tartaná össze a falakat… néhol érthetetlen, hogy nem omlott össze már évek óta. Aztán egyszer csak elindul, és akkor már nincs semmi, ami megállítaná.

Persze még csak azokról beszélek, ahol a tulajdonviszonyok tisztázottak, és nem kockás papíron cseréltek tulajdonost az elhagyott házak. A benne lakók pedig olyannak fizetnek, akiknek köze sincs az ingatlanhoz, csak kijelentette, hogy ő a tulajdonos, vagy őt bízta meg valaki, akinek a kilétét persze homály fedi.

Szóval, a korszerű, a fenntarthatóságot is támogató energiafelhasználásról nem beszélhetünk. És elég morbid látvány is lenne a rossz nyílászárókkal, a megroggyant, hőszigetelés nélküli falakkal, a málló vakolattal együtt egy napelem. Bár egy ilyen látvány talán jobban láthatóvá tenné ennek a kettészakadt világnak az ellentmondásait.

A kártyás villanyórás házakban egyébként nem magas az áramfogyasztás. A legtöbbet fizetőknél is csak egy-két gyenge villanykörte, a tv, esetleg egy hűtő akad, a keverőtárcsás mosógép, centrifuga már szinte luxus.

A gázáremelés a lakhatási szegénységben eddig sem volt értelmezhető és ezután sem lesz az. Szenet sem használnak, másféle fűtőeszközt sem. A kályhák a tűzifa és a szemét égetésével adnak meleget. A tűzifa áremelkedése viszont rémisztő… És az is, hogy van, ahol már akadozik az ellátás. Ezek a családok nem tudnak egyszerre nagy mennyiséget vásárolni, hétről hétre veszik, amíg tudják, ha nincs rávaló, akkor pedig kezdődik a gyűjtögetés az árokpartokról, elhagyott telkekről. Azt hiszem, a szalmabrikettünk most népszerű lesz, ha nem lesz mivel fűteni.

De most ezt még nem érzik, hiszen a melegből most kijut, több is, mint amennyi kellene.

Őket nem érinti a KATA sem. Sosem voltak vállalkozók, sosem számláztak, azt sem tudják, mi az. Őket alkalmazzák, többnyire “napi bejelentéssel”, amiről pontosan tudni lehet, hogy ez feketemunkát jelent. Ez pedig csak akkor kerül veszélybe, ha az őket alkalmazók becsődölnek. De biztosan lesz, akit a csőd nem fenyeget, a kétkezi munkaerőre pedig szükségük van, többnyire az építőiparban.

Persze az is egy fontos üzenet, hogy van egy jelentős réteg ma Magyarországon, akiket ezek nem érintenek.

Ami azonban a legszegényebbeket is eléri, az az élelmiszerárak nagyon gyors emelkedése. “Én korábban 40 ezerből egész hónapra bevásároltam.”-mondja egy asszony. “Most meg, alig kapok érte valamit, két hétre sem elég.”

Félő, hogy a fűtéssel együtt ezt már kibírhatatlan terheket ró rájuk. Félek a téltől. Mert akkor is, ha nem lesz mínusz 20 fok, akkor is be kell gyújtani. Eddig is csak akkor fűtöttek be sokan, mikor a gyerekek hazaértek az óvodából, iskolából. Most, ilyen árak mellett, mit tudnak tenni? Itt nincs tartalék, semmi.

Hogy oldják majd meg ebben a helyzetben a gyerekek beiskolázását? Bár az iskola indulását egyébként sem lehet most megnyugtatóan értelmezni, mind a pedagógusok, mind a családok oldaláról tele vagyunk bizonytalansággal.

Vagy készül már valami szociális terv, amire majd számíthatnak azok, akik nem bírják túlélni másképp? Remélem, igen. Remélem, gondolnak rájuk is a döntéshozók. A családokra, gyerekekre, akik generációs szegénységben élnek. Ha már a családok ennyire fontosak, talán ki lehetne terjeszteni a szép szlogent a társadalom teljes egészére.

És félek azért is, mert nem tudni, hányan szegényednek el most, végérvényesen. Olyanok, akikkel nem volt eddig dolgunk. De most lesz. Van-e terv a lecsúszók problémáira? Akik szintén nem fognak tudni sem napelemet, sem hőszivattyút szereltetni, sem szigetelést fizetni. Akik ott élnek, a szegénység határán, eddig még kitartottak valahogy, de most átbillennek a szegénységben élők felé?

Most mindenki rémült… és azt is látom, hogy az emberek több időt töltenek az élelmiszerboltokban. Többet böngészik az árakat, nézik az akciókat, összevetik a boltok árait, kalkulálnak. A bevásárlókosarak nincsenek tele. Csökkennek a mennyiségek.

De enni kell. Most még csak ezt érzékelik. És a gyereknek is kell enni adni. Amíg van miből, megteszik. És ha nem lesz? Erre milyen állami forgatókönyv van vajon?

AZ ORBÁN-KORMÁNY TÖBB SZÁZ MILLIÁRDNYI ÁLLAMI VAGYONT ADOTT ÁT INGYEN FIDESZES KÁDEREKKEL KITÖMÖTT VAGYONKEZELŐ ALAPÍTVÁNYOKNAK

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.07.25.


Tavaly a központi vagyonkezelő 486 milliárd forintos hiányt hozott össze. A rekordmértékű bukta oka a közjavak soha nem látott mértékű, ingyenes elosztogatása.


Bár az állami vagyonkezelés évek óta viszi a pénz, a tevékenység mérlege tavaly soha nem látott, 486 milliárd forintos hiányt mutatott – derül ki az állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. nemrég nyilvánosságra hozott mérlegbeszámolójából. Az irat tanúsága szerint a pénzügyi eredmény több száz milliárdos mínuszát az ingyenes vagyonjuttatások okozták.

Az elmúlt három évben, vagyis 2019-2021 között az MNV vagyonkezelési tevékenysége összességében 1060 milliárd forintos veszteséget, illetve vagyonvesztést ért el. A cég ugyanis mind a három évben vaskos veszteségbe fordult. Ezt megelőzően, 2019 előtt az állami vagyongazdálkodás eredménye általában és összességében még nyereséget mutatott. Vagyis akkor még a vagyonkezelői döntéseknek köszönhetően általában nőtt az állam vagyona. Legalábbis papíron: az állami vagyon értékelése kapcsán ugyanis merülhetnek fel kérdések. Igaz, 2019 előtt is előfordult egy-egy veszteséges év. Ám ezek nagyságrendje még csak a tízmilliárdot érte el, amit bőven ellensúlyozott a más években bekövetkező vagyongyarapodás.

A fordulatot 2019 hozta. Ekkor kezdett ugyanis az állam abba a sajátos eladássorozatba, melynek során ezermilliárd forintnyi állami vagyont pakoltak különböző fideszes káderekkel kitömött vagyonkezelő-alapítványokba. Ráadásul a Fidesz-KDNP-kormány épp a magyar állam legértékesebb, bármikor eladható, mozgatható vagyonelemeit adta át eme, függetlenséggel kevéssé vádolható vagyonkezelőknek. Így számos értékes ingatlan mellett ingyenes vagyonjuttatás keretében magánkézbe került a Mol mintegy 24 százaléka és a Richter hasonló mértékű részvénycsomagja is. A kedvezményezettek között egyetemi vagy olyan "vagyonkezelő" alapítványokat találhatunk, mint például a Matthias Corvinus Collegium. A - bízvást állítható - fideszes káderképzőt Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vezeti. De számos egyetemi vagyonkezelő kuratóriumát és vezetőségét is fidesz-hű káderekkel töltötték fel...

DIKTATÚRASABLON

ÉLET ÉS IRODALOM / KÖNYVKRITIKA
Szerző: SZIRA PÉTER
2022.07.22.


Catherine Belton: Putyin emberei – Hogyan szerezte vissza a KGB Oroszországot, és gyűrte maga alá a Nyugatot. Fordította Bujdosó István. Libri Kiadó, Budapest, 2022, 590 oldal, 6490 Ft


A szerző tehát nem ok nélkül, majdhogynem bekezdésről bekezdésre, újra és újra emlékezteti az olvasót arra, hogy a KGB/FSZB nyílt vagy fedett szolgálatosai a Szovjetunió összeomlása után is gyakorlatilag mindenhol jelen voltak, és csak arra vártak, hogy a szervezet befolyása újra megkérdőjelezhetetlen legyen az átalakuló birodalomban. Ezt pedig a régi KGB-sek útjának egyengetésével érték el. Putyin csak egy volt a jelöltek közül ebben a hatalmi játszmában, és hogy végül ő lett a befutó, abban egyértelműen szerepet játszott a nyilvánvaló jelentéktelensége is. Az ő – főképp a szentpétervári KGB-sekből álló – klánja vette át végül a hatalmat Oroszország felett. Céljuk egy olyan államkapitalizmus megvalósítása volt, amelynek segítségével helyreállítható a tulajdonképpen ideológiasemleges Oroszország birodalmi státusa. Aki ennek a szent célnak és az élcsapat akaratának nem vetette alá magát, azt az egyre gátlástalanabbá váló szerv eltakarította az útból.

Először visszaszerezte...

A hatalom visszaszerzése Szentpétervárról, Vlagyimir Putyin szülővárosából indult 1990-ben, amikor a frissen kiugrott KGB-s hazatért Drezdából, és legott bejelentkezett a liberális Anatolij Szobcsak vezette, a demokratikus átalakulást szorgalmazó csapatba. A polgármesteri címet elnyerő karizmatikus és kiváló szónok Szobcsak alpolgármesterré emelte a szorgalmas és kérlelhetetlen Putyint, aki nagy lendülettel kezdte kiépíteni saját hátországát a KGB-ből FSZB-vé alakult biztonsági szolgálatos kollégáinak támogatásával. Elsőként a „nyersanyagért élelmet” akció segítségével hozta helyzetbe egykori kollégáit, akik – feladva az átmeneti illegalitás fél-egy éves időszakát – a pétervári bűnözői körökkel szövetkezve komoly összegeket kerestek a nyersanyagok és energiahordozók eladásával, valamint a drogkereskedelemmel. Abban az időben ugyanis a szentpétervári kikötő volt Európa legnagyobb drogelosztója, és ebben az üzletágban csak a titkosszolgálatok védernyője alatt lehetett büntetlenül működni. Az alvilág már a szovjet időkben is olyan volt a KGB-sek és a belbiztonsági szervek szemében, mint a gyalogság: minden kockázatot rájuk lehetett tolni. Azt talán mondani sem kell, hogy az élelmiszersegélyek sohasem érkeztek meg a városba, viszont a biztonsági szervek gyakorlatilag kirobbanthatatlan pozíciókat szereztek a város gazdasági és politikai életében. Ennek részeként ellenőrzésük alá vonták a stratégiai üzemeket, és különféle pénzügyi transzferek és megoldások alkalmazásával – amelyeket egyébként a KGB akadémiáin már a 80-as évek közepétől, a rendszer nyilvánvaló összeomlását prognosztizálva oktattak is a szolgálat tagjainak – több tízmilliárd dolláros pénzalapokat hoztak létre offshore cégek fedésében nyugati bankokban.

Szobcsak 1996-os választási veresége után Putyin rövidesen Moszkvába, az elnöki adminisztráció csúcsának közelébe került, ahol az igazi nagypályás, rafinált politikusok között négy év alatt eljutott odáig, hogy Borisz Jelcin őt javasolta utódjának az elnöki poszton. Egy ilyen szédületesen gyors pályafutás békeidőben csodaszámba menne, ha nem tudnánk, hogy Vlagyimir Putyin mögött egy hatalmas szervezet, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB felkészült szakembereinek hadserege sürgött-forgott. Céljuk egyértelműen a bosszúállás volt azokon az oligarchákon, akik az ő gondos előkészítő munkálkodásuknak köszönhetően válhattak az ország valódi uraivá, de a csúcsra érve hálátlanul elfeledték mentoraikat, akik ezért most kénytelenek mindenféle penészes és sötét zugban meghúzódni a fény és csillogás helyett...


AZ ÉS 2022/29. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ) 

ORBÁN VIKTOR SZINTE SEMMIT SEM TANULT, ÉS MAJDNEM MINDENT ELFELEJTETT A TÖRTÉNELEMBŐL

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2022.07.24.


Hogyan lett a rendszerváltáskor még lelkes liberális fiatal politikusból sajátos fajelmélettel kampányoló autokrata vezető? Orbán Viktor politikai krédóját jól nyomon követhetjük, ha a székelyföldi Tusnádfürdőn elmondott programbeszédeit elemezzük. A valaha reálpolitikusként aposztrofált kormányfő mostanra korábbi jóslatai foglya lett. Főként azért, mert soha nem lenne képes beismerni, hogy valaha is rosszul értékelte volna a politikai, gazdasági vagy nemzetközi helyzetet. Orbán mára elrettentő példa lett a nemzetközi politikában, ugyanis rendszere épp úgy araszol hátrafelé, ahogy az ő gondolkodása is egyre régebbi és egyre riasztóbb szellemi elődök felé keres kapaszkodókat.


Orbán Viktor legutóbbi tusványosi beszéde olyan volt, mint egy Madonna koncert. Hatalmas hírverés és várakozás előzte meg, voltak ismert előzenekarok, látványos fény- és hangeffektek, profi tánckar, monumentális díszletek, no meg rengeteg rajongó. Amikor viszont színre lépett az est főszereplője, a régi slágerek kissé rekedtesen, sablonosan, sőt megkopva jöttek ki a torkából, ám, hogy fenntartsa a közönség figyelmét, néhány ponton erőlködve próbált énekelni. Orbán ugyanis ma már csak azzal tudja fenntartani a sajátjai és ellenségei figyelmét, ha a korábbi szólamait felturbózva egyre szélsőségesebb kijelentésekkel sokkolja a hallgatóságot.

Az idei beszéd azért tűnt különösen szélsőségesnek, mert a koronavírus-járvány miatt két évig nem léphetett színpadra Tusnádfürdőn a magyar kormányfő, így kimaradt néhány sebességi fokozat, így Orbán féktelen száguldása az eszmék terepén talán a saját szimpatizánsait is meglepte. Mintha teljesen felülírta volna a pávatánc korábbi fogalmát, így programalkotásában már leplezni se próbálta megvetését mindennel szemben, ami nyugati, liberális és demokratikus. Ma már csak néhány súlytalan kormánypárti politikus tétova gesztusai emlékeztetnek arra, hogy Magyarország az Európai Unió tagállama, ahol elviekben léteznek olyan intézmények, melyek féken tudnak tartani a realitásoktól teljesen eltávolodott politikusokat...


ÍGY GONDOLKODIK AZ, AKI FAJOKRA OSZTJA FEL AZ EGYSÉGES FAJÚ EMBERISÉGET

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.07.25.


Utolsó megjegyzés a tusványosi őrjöngéshez

Egészen lenyűgöz az a történelmi és „történelmen túli” ostobaság, ahogy egyesek azt kezdték el bizonygatni, hogy ugyan már, Orbán a kevert fajú és a tiszta fajú teóriát kizárólag vagy legalábbis meghatározóan a muszlim világgal szemben alkalmazta, hiszen míg az Európába érkező muszlimok egy jelentős része ellenséges területnek, ellenséges világnak, ellenséges kulturális közegnek tekinti a zsidó-keresztény világot, s ezért támadnak ellene, addig a zsidóság sosem törekedett arra, hogy a saját képére átalakítsa a befogadó országot, épp ellenkezőleg: dolgozott annak fejlődésén, hozzájárult annak kultúrájához, civilizációjához.

Ez azért nagyon vicces, mert próbálták volna ugyanezek mindezt azoknak elmagyarázni, akik a fajelmélet megalkotóiként és alkalmazóiként meggyőződéssel vallották, hogy a kereszténységtől idegen zsidóság Európa bacilusa, féregként rágják szét az európai keresztény nemzetek testét, romlott nyelvükkel elcsúfítják a magyar nyelvet, összeesküvésen alapuló nemzetek fölötti háttérhatalmukkal azon vannak, hogy lerombolják a keresztény népek világát, tönkretegyék azt, gazdaságilag kiszipolyozzák, istengyilkos és kútmérgező nép, a kereszténység örök ellensége, gyermekgyilkosok, Júdás leszármazottai, a népeket nyomorba taszító extraprofit elkötelezettjei, nemzethez nem kötődő, örökké idegenszívűeknek megmaradó, erkölcsi és fizikai fertő, ezért a „zsidó szenny kiküszöbölendő”, s velük szemben a teljes tisztogatás végrehajtandó. És még hosszan sorolhatnám. Vagyis így gondolkodik az, aki fajokra osztja fel az egységes fajú emberiséget, ám a felosztásával szemben nincs helye racionális érvnek, vagy annak, hogy ezek vagy azok elmondják: de hiszen épp ellenkezőleg: mi egészen mások vagyunk, mint amiknek tetszenek gondolni minket.

És még valami: az egyik leghánytatóbb mondata a beteg elmének így hangzott: „az EU mindenkinek kötelezően csökkenteni akarja 15 százalékkal a gázfogyasztását. Nem látom, hogy hogy kényszerítik ki. Bár erre van német know-how... Régebbről, úgy értem...” Tévedés, ezt nem a németek kapták, hanem az egész civilizált világ: aki ezzel szórakozik, az tényleg kiírja magát ocsmány tahóságával a civilizált világból. Mit szólt volna a sportot szerető Orbán, ha egy német sportriporter azzal viccelődött volna, hogy a magyar úszósport azért olyan sikeres, mert volt magyar know-how, „régebbről, úgy értem”, amikor a magyarok sikeresen úsztattak a Dunában. (Ha nem lenne világos, vesd össze Zoltán Gábor Orgia c. művével.)

AZ EMBEREKKEL FIZETTETIK MEG: MEGSZORÍTÁSOK ÉS A NER

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.07.22.Itt vannak a megszorítások...

TUSVÁNYOSON MEGTÖRTÉNT VELÜNK, AMI NAGYON KEVÉS MAGYAR ÚJSÁGÍRÓVAL

444.HU / VIDEÓ
Szerző: 444.HU
2022.07.24.Olyan ez, mint egy nagy nyári Békemenet egy hétig - mondta Varga Judit Tusványosról rajongói körében. De tényleg olyan?

BRUTÁLIS A SZÉTSZAKADÁS A MAGYAROK FIZETÉSÉBEN, ÉS EGYRE CSAK ROMLIK A HELYZET

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.07.25.


A bérhierarchia tetején lévők (a felső 20 százalék) átlagfizetése 2021-ben mintegy 5,5-szeresét tette ki a legalján elhelyezkedőkének a teljes munkaidőben alkalmazásban állók körében a KSH jelentése szerint.

2021-ben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 438 810 forint volt a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetek körében...

AZ UTOLSÓ NYUGATOS FIDESZESEK NYILVÁNOS MEGALÁZÁSA – EZ VOLT AZ IDEI TUSVÁNYOS

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2022.07.25.


A partizános Gulyás Márton pódiumvitázik Tusványoson? Még minket is moderálni hívnak, ráadásul kormány–ellenzék-vita vezetésére? Csak nem itt a várva várt konszolidáció? Aki ezt olvasta ki az előjelekből, nagyobbat nem is tévedhetett volna. Ehelyett ugyanis a mutatóba még maradt egy-két nyugatos fideszes nyilvános megalázásába torkollott az idei fesztivál – többek között a házigazda Németh Zsoltéba, aki ezrek előtt hallgathatta végig Orbán Viktor jobbján az általa nemrég dezinformációnak nevezett putyini propgagandaszólamokat a kormányfő szájából. Helyszíni riport...

1945 ÓTA CSAK EGYSZER LÁTOTT EKKORA INFLÁCIÓT A VILÁGGAZDASÁG. AKKOR EGY ÉVTIZEDIG TARTOTT KIMÁSZNI BELŐLE

TELEX
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2022.07.25.


Elszálló olajár, brutális infláció, áruhiány, lassuló gazdasági növekedés, jegybanki hibák, tőzsdei mélyrepülés, háború – hideg és valódi.

Nem, nem (csak) 2022-ről van szó: az 1970-es években a nyugati világ nagy része hasonló problémákkal küszködött, mint napjainkban, ezek ráadásul évekig húzódtak, és évtizedekig ható politikai-gazdasági következményekkel jártak.

Utóbbiakat illetően optimizmusra ad okot, hogy a hasonlóságok mellett számos fontos különbség is van az akkori és a jelenlegi helyzet között, amelyek miatt elég valószínűtlen, hogy most is hasonlóan hosszú és fájdalmas legyen a kiút a jelenlegi inflációból.

Másfelől arra is figyelmeztet, hogy a gyenge növekedés és magas infláció párosa hosszan tartó gazdasági károkat okozhat, és nem csak a fejlett világban...


ORBÁN SZERINT BE LEHETNE VEZETNI A DZSUNGEL TÖRVÉNYÉT (1. RÉSZ)

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.07.25.


Orbán Viktor idei tusnádfürdői beszédében nagy újdonság nem hangzott el, bár azért akadt néhány új pont – így foglalta össze a lényegét Szent-Iványi István. A külpolitikai szakértő a szokásos Nyugat-ellenességen túl, új elemnek látta a beszéd Amerika-ellenes élét. Amit azonban a miniszterelnök az orosz-ukrán háborúról és az orosz álláspontról mondott, azt Szent-Iványi teljesen elfogadhatatlannak tartotta. Ez azt jelentené, hogy be lehet vezetni a dzsungel törvényét, ahol az erősebb azt csinál, amit akar. Elveszi, amit akar, lerohan egy másik országot következmények nélkül. Ez a megállapítás döbbenetes erkölcsi nihilizmusról árulkodik, mint ahogy az is, ha Oroszország mégis megnyeri a háborút, az ránk nézve semmilyen veszélyt nem jelent
.

Ön szerint mennyiben volt más az idei tusnádfürdői Orbán-beszéd, mint az eddigiek?

– Orbán tusnádfürdői beszédében lényegében a szokásos keretek között maradt, igazából nagy újdonság nem hangzott el, de azért volt néhány ilyen pont. Kezdte a szokásos Nyugat-ellenességgel, azzal, hogy a Nyugat elvesztette az anyagcsatát, a Nyugat ereje fogyóban van. Az, hogy a Nyugat hanyatlik, 2012 óta folyamatosan visszatér a beszédeiben. Most azért hanyatlik, mert nincsenek nyersanyagai, és a nyersanyagok nagy része fölött nem rendelkezik. Orbán azt már nem látja be, hogy nem a nyersanyagok birtoklásától lesz valaki elsősorban gazdag. Afrika például tele van nyersanyaggal, és nem gazdag. Oroszországnak is igen sok nyersanyaga van. Csakhogy ma már a technológiai tudás, a technológia kreativitás és innováció az, ami gazdaggá tesz. Japánnak meg Dél-Koreának például semmilyen nyersanyaga nincs, mégis sokkal gazdagabb...

HÁNY MILLIÓ KOLDUS LENNE KIVÁNATOS?

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2022.07.24.


Mi vagyunk a nyugdíjas magyar farkasok.
Fázunk és éhezünk, részünk minden nyomor, de szabadok vagyunk!
Szabad fáznunk, szabad éheznünk, szabad nyáron megfőni, télen megfagyni saját lakásainkban - még szerencse, hogy szabad elutaznunk télen is nyaralni Dubaiba, szabad nyaranta iszogatnunk jachtunk fedélzetén a 2016-os évjáratú Conti Romanee-t a francia Riviérán, csak az a baj, hogy nincs hozzá pénzünk - de kit érdekel?
Hiszen ha lenne, akkor elutazhatnánk, semmi sem tiltja, addig is tervezgethetjük a szép jövőt.
Hidd el, ez az ország a létező világok legjobbika, ez a korszak a magyar nyuggerek aranykora, és aggódnunk sem kell, hiszen mi bőven beleférünk egyrészt az átlagos áram és gázfogyasztásba, másrészt a gatyánkba is.
A kettő között szoros korreláció áll fenn, hiszen mire kifizetjük a közüzemi díjaknak nevezett sarcot, addigra nem marad pénzünk ennivalóra, különös tekintettel az inflációra - vége van a nyugger divatos, de egészségtelen püffedtségének.

Erről tudnunk kell, hogy oka a tőlünk ezer kilométerre zajló fegyveres konfliktus, mely korábbi nagy szerelmünk, az ukrán állam és korábbi megbízható és megfizethető energiaellátónk között zajlik.
Ha ők nem verekednének, a nyugger élete virágba borulna, és a nyugdíjas kosarat degeszre lehetne tömni csirke farháttal és szavlejárt pudingokkal, de így...
Még így is szerencsénk van, hiszen Nagyurunk megvéd minket, ami csak azért nem eléggé hatékony tevékenység, mert ellenségeink általa vélt listáját nem ő vezeti.
Végtére is nem hülye, hanem minden vármegye ura, aki rajta tartja kezét a zsebünkön, és gondoskodik főispánjairól, vazallusairól és egyéb jószágairól, nem felejtve rendszeresen szembeköpni a magyar társadalmat: látod pupák, én még ezt is meg merem tenni!
Valamit azért érezhetett, mert a választások előtt telecsinált divatos gatyáját erősen körüllengte a büdösség.
Sajátláb és férje farokfelcsapva menekültek Spanyolországba, a NER lovagjai szorgalmasabban ásták a menekülő-alagutakat, mint Faria abbé és Jean Valjean If várából, Nagyurunk pedig aggódva szemlélte a hatvanpusztai Ratschanze építését, készen lesz-é időre?

HINTALOVON A VAKOK VILÁGÁBA

KLUBRÁDIÓ / SZEREPVÁLLALÁS
Szerző: BÍRÓ BORI
2022.07.24.


13-16 évesek jelentkezését várja a Hintalovon Alapítvány, akik gyerekszemmel segítik a szervezet felnőtt munkatársait; és létrehoztak egy közösséget, ahol a látók online tudnak videóleírásokat készíteni látássérült embertársaiknak egy webes alkalmazáson keresztül. Ezek voltak Bíró Bori témái a Szerepvállalásban.

13-16 évesek jelentkezését várja a Hintalovon Alapítvány a Gyermekjogi Követek csapatába. A követek az alapítvány fiatal, önkéntes munkatársai, akikkel közösen dolgoznak a gyerekek jogaiért. Igazi kollégák, akik gyerekszemmel segítik a szervezet felnőtt munkatársait. A csapat kiemelt célja, hogy a gyerekek véleményét jobban figyelembe vegyék. Németh Barbara, a Hintalovon gyerek részvétel programjának vezetője mesél arról, mit jelent, ha valaki részt vesz a munkában.

Az adás második felében a Videó a Vakoknak Alapítvány háza tájáról hozunk friss híreket. A projekt ötletgazdái egy apa és fia, Péter Gábor és Péter Zsigmond. Zsigmond gyermekkora óta vak, Gábor gyengénlátó. A projektjükkel látássérülteknek segítenek videó tartalmak megismerésében. Létrehoztak egy közösséget, ahol a látók online tudnak videóleírásokat készíteni látássérült embertársaiknak egy webes alkalmazáson keresztül. Az elmúlt időszakban nagy léptekkel haladtak előre, és tele vannak újabb tervekkel, ötletekkel. Péter Gábor kurátor avat be a részletekbe.

FÜGGETLENEK, LOKÁLISAK ÉS MINŐSÉGIEK – 10+1 JÓ HELY A BALATONNÁL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2022.07.22.


A Balaton körül zajló aggasztó folyamatokról, a visszás nagyberuházásokról, a turizmusfejlesztési források problémás elosztásáról rendszeresen beszámolunk. A magyar tenger körül azonban egy másik folyamat is lezajlott az elmúlt években: víziókkal rendelkező vállalkozások minőségi, helyi termelőkre támaszkodó gasztronómiát építettek fel, amelyek minden évszakban vonzóvá és élhetőbbé teszik a régiót. Mivel ezeket az értékeket a Válasz Online is osztja, nyár közepi összeállításunkban e vállalkozások közül szedtünk össze egy csokorra valót...

UNGVÁRY RUDOLF: APÁM UGYANAZÉRT FÉNYKÉPEZETT, AMIÉRT ÉN ÍROK

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2022.07.22.


1956-os szerepvállalása miatt megjárta a kistarcsai internálótábort, majd diákfelkelő múltja után gépészmérnöki karrierje másodjára is derékba tört, amikor kényszerből megkésett diplomázása után azonnal felmondott mérnöki állásából. Íróként és hobbifényképészként is dokumentaristának vallja magát, élete egyik legnagyobb szégyenének apja antik kameráinak szemétre dobását tartja. Bár önmagának ebben nem keres mentséget, felnőtté válása kezdetét 65 éves korára teszi.

Kalandos és társadalmi rétegeken átívelő életútjáról a magát svájci édesanyja révén lélekben svájcinak valló, az államszocializmusban a szamizdat irodalmárok legbelső köreihez tartozó, polgári szakmáját tekintve gépészmérnök, de már a Kádár-korszakban is szabadúszó értelmiségiként élő Ungváry Rudolf szépíró, publicista mesél, nemcsak a családi hagyományból gyerekkorától készített fényképein keresztül, amelyek közül kétszáz mostanában került fel a Fortepan-archívum honlapjára. A felvételeit a Fortepannak adományozó Ungváry saját elmondása szerint a képanyag legfeljebb a fele annak, ami a családjuk birtokában lévő második kerületi otthonában katalogizálásra vár. A most 86 éves mérnök-irodalmárral ebben a különleges atmoszférájú második kerületi lakásban beszélgettünk...

ORBÁN MEGISMÉTLI A II. VH-S POLITIKÁT, A GONOSZ OLDALÁN ÁLL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.07.25.


Orbán Tusnádfürdőn bebizonyította, hogy az oroszok kezére játszik, a helyzet foglya, mint akit túszul ejtettek, elemezték a magyar kormány helyzetét az ukrán tévében. Az oroszoknak nagyon tetszettek a nyugat hanyatlásáról szóló mondatai a magyar kormányfőnek. A nyugati lapok szerint Orbán szélsőjobbos, de van aki szerint fajelméletről beszélni Európa kellős közepén roppant veszélyes. Mit gondolnak a magyarok a kínaiakról? Nemzetközi lapszemle.

Magyarország ismét súlyos hibát követ el, és megismétli a 2. világháborúban elkövetett rossz politikáját, amikor a gonosz oldalára áll – hangzott el az ukrán 24 TV csatornán egy politológustól. Nikolaj Davidjuk szerint "ennek megint ugyanaz lesz a vége, csak elkeseríteni tudom őket, vereséget fognak szenvedni".

Orbán a helyzet foglya, olyan, mint akit túszul ejtettek, mert valóra szeretné váltani sok magyar álmát, hogy az elveszített területeket visszaszerezze, mondta. A tusnádfürdői beszéde megint csak bebizonyította, hogy az oroszok keze alá játszik. Ha viszont az uniós pénzekért kuncsorog, akkor Brüsszelben eljátssza, hogy ő valójában Ukrajna pártján áll. Hozzátette azt is, köszönet és hála azért, hogy a magyarok többsége szolidáris Ukrajnával.

Az orosz 1-es csatorna Orbán beszédéből a következőket emelte ki: nem működnek az Oroszország elleni szankciók, és az ukrajnai konfliktus a Nyugat hanyatlásához vezethet. Az ukránoknak történő fegyverszállítás csak tovább súlyosbítja a konfliktust. A defektes négy kerék autós hasonlatot szinte mindenki idézte, de az orosz csatorna kiemelte azt is a beszédből, hogy Kína, India, Brazília és Dél-Afrika valamint az arab országok demonstratíve nem foglaltak állást a kérdésben, mert saját dolgukkal vannak elfoglalva.

A szintén orosz Argumenti azt írja, hogy Ukrajnában Orbán szerint csak akkor lesz béke, ha az oroszok és az amerikaiak ülnek az asztalhoz tárgyalni. Nem érdemes várni az orosz és ukrán párbeszédre. Az EU pedig legfeljebb közvetítő szerepet tölthet be. Ugyanakkor kiemelik azt a részt is a beszédből, hogy a II. vh. után Európának nincs szava fontos biztonsági kérdésekben. Sőt azt is, ahogy Orbán vizionálja a Nyugat hanyatlását, amit a háború idézhet elő. Ez a mondata is nagyon tetszett az orosz sajtónak, szinte mindenhol kiemelték a tudósításokban.

A nyugati sajtóban legfőképp a kevert fajú magyar nép teóriája váltott ki döbbenetet, Orbán Viktort pedig a legtöbb elemzés – mint például a Guardiané is – egyszerűen szélsőjobbos politikusnak titulálja. Egy román uniós parlamenti képviselő Alin Mituța szerint ilyen fajelméletről beszélni Európa kellős közepén, ahol eleve soknemzetiségű közösségek élnek, téveszme és roppant veszélyes, ahogy maga Orbán Viktor is. Nem mellesleg ezzel Orbán az amerikai szélsőjobbosknál népszerű „nagy helyettesítés” konspirációs teóriáját is hirdeti, amely a felsőbbrendű fehérek birodalmát vizionálja. A Guardian apokaliptikus beszédnek tekinti, amint a Nyugat hanyatlását prófétaként hirdeti. Oleg Nikolenko szavait is idézi, mert az ukrán külügyi szóvivő szerint Orbán az orosz propagandát visszhangozza. Egyébként pedig Putyin győzelme érdekében tett most lépéseket.

Az Al Jazeera tudósítása úgy kezdi, Orbán gazdaságpolitikája nagy bajban van. Soha nem szembesült ilyen válsággal, és innen nézve értékeli az orosz-ukrán háborút. Azaz a saját gazdasági szempontjai szerint.

Reuters tudósítása a budapesti Pride felvonulásról kiemeli, hogy a rekkenő hőség ellenére tízezrek vonultak. Másrészről az Orbán-kormány kisebbségi politikájáról és szabadságigényükről is tükröt tart a Fidesznek. A beszámolók említik, hogy Orbán emiatt is összerúgta a port Brüsszellel, utóbbi bíróság elé is viszi az LMBTQ közösségeket ért jogi sérelmeket. Az elemzések összekötik Orbán tusnádfürdői beszédében elhangzottakkal, ahol köntörfalazás nélkül gyalázta a gender kérdéseket, bolondériának nevezve azokat.

Nőtt azok száma Magyarországon a legfrissebb felmérés szerint, akik pozitív imázst alkottak maguknak a kínaiakról – írja a Szabad Európa angol nyelvű szekciójába elemezve Central and Eastern European Center for Asian Studies (CEECAS) tanulmányát, amely ugyan a választások idején készült, de most került csak nyilvánosságra. A megkérdezettek 51%-a optimista, ha a kínaiak magyarországi térnyeréséről és befektetéseikről van szó. A kínaiak befolyását Magyarországra nagynak, illetve nagyon nagynak tartják.

Ha azonban a kormány külpolitikai irányvonaláról van szó, akkor kiütközik a megosztottság a kormánypártiak és az ellenzék között, utóbbi tiltakozik a megaberuházások ellen, mint amilyen a szerbiai vasútvonal kiépítése vagy a Fudan Egyetem betelepítése. Moszkvához hasonlóan Peking a maga érdekeit trójai falóként hazánkkal tolja be az Unióba - vélik az ellenzéki oldalon. A Fidesz-szavazók kétharmada kifejezetten támogatja a kormány Kína-politikáját.

ITT OLVASHATÓ

KÖRMAGYAR, AVAGY MINDIG VAN LEJJEBB – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.07.25.


Körzetének női polgármesterei körbetáncolták a zalai fideszes képviselőt

És senki közülük nem érezte/mondta, hogy ezt nem kéne? Senki? Első éjszaka joga jön…?

Ezüsttálcán a provokáció

“Első ránézésre: lehet, hogy Orbán mostanra lemondott az uniós pénzekről. És azért is provokál, hogy azt mondhassa majd, emiatt szúrnak ki velünk, nem a demokrácia vagy uniós nyelven, szabvány magyar fordításban a „jogállamiság” hiánya és a moszkovita függőség miatt. Érveket gyárt a saját tábora – nem túl távoli jövőben beélesítendő – EU-gyűlöletéhez.”

Még itt: Rezeda: Náci-e vagy Orbán Viktor?

“Elképesztő mennyire toleráns a román állam”

“Évek óta egyetlen kifogást nem emelve biztosítja ennek a tábornak a működését egy héten keresztül, úgy hogy a végén egy külföldi miniszterelnök biztonságát is kell szavatolnia, egy olyan miniszterelnökét, aki nem is akar román vezető politikusokkal találkozni.”

Varga Juditék át próbálják verni az Uniót?

“A kormány szándéka láthatóan nem őszinte, hiszen még azokat a jogszabályokat is mindenféle társadalmi és szakmai vita nélkül nyújtotta be a parlamentnek, amelyek éppen arról szólnak, hogy többé nem lesz előzetes egyeztetés nélkül jogalkotás.”

Felcsuti Péter szerint az Európai Bizottságot hidegen hagyja az orbáni kommunikációs akrobatika

Az sajnos felvetődik, hogy ezekben a kérdésekben azért látszik meghátrálni az Orbán-kormány, mert már tudja, hogyan játszhatja ki az elvárásokat…

11 ezer milliárdért küzd az Orbán-kormány, bármit megtennének a pénzért

A pénzek felfüggesztéséről az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács minősített többséggel dönt. Tehát ha legalább 15 tagállam támogatja, amelyek az Európai Unió lakosságának legalább 65 százalékát képviselik, akkor lehet további forrásmegvonással büntetni az Orbán-kormányt.

Tahóterror van

„Mától hivatalosan is a tahóság a Fidesz-KDNP egyetlen ideológiája” – írta a 444.hu több mint öt éve, amikor a hatalom elüldözött az országból egy egyetemet. Azóta a helyzet csak súlyosbodott… (korlátozott hozzáférésű tartalom)

Orbánék sikeresen összegyűjtötték a muníciót egy társadalmi robbanáshoz

„Elmegy-e a pedagógus mellé tüntetni az egészségügyi dolgozó, és viszont? Kiállnak-e mindnyájan azok mellett, akik a rezsiügyek miatt lehetetlen helyzetbe kerülnek? Felfedezik-e, hogy együtt elérhetnek valamit? Arra ugyanis már van példánk, hogy külön-külön egyikük sem ért el semmit.”

A Chenoweth-szabály

“Van ez a bizonyos „3,5 százalékos szabály”, más néven Chenoweth-szabály, amely szerint a békés tiltakozó mozgalmak olyankor győzik le (majdnem) biztosan a kormányzatot, ha egy csúcsponti eseményben a lakosság legalább 3,5 százaléka vesz részt. Magyarországon ez ma körülbelül háromszáznegyvenezer embert jelentene.”

Lassan ideje lenne egy jó Békemenetnek, hm?

… nem kapcsolták be a Megafont, nincs a csapból is folyó Youtube-kampány. De mi lehet ennek a magyarázata? Ennyire nem lepődhetett meg a Fidesz, és nem létezik, hogy csak ezek a béna, a hardcore békemenetelők meggyőzéséhez is sovány panelek jutottak az agytröszt eszébe. A legvalószínűbb megoldás sajnos elég vészjósló: ha még nem jutottak el a rossz hírek bejelentésének a végére, felesleges elindítani a kommunikációs ellentámadást.

Egy Békés megyei felszámolóbiztos csodálatos élete

A történetben szerepel a Tiborcz István név. Is.

A 33 milliárdos várfelújítás hevében egy szállodát is vásárolt a Veszprémi Érsekség

A főegyházmegye ingatlanéhségét jelzi, hogy a hotel előtt egy másik épületet is megszerzett a közelében, miközben 33 milliárd állami forrásból végzi a vár egyházi épületeinek rekonstrukcióját.

EBBŐL BAJ LESZ, ZOLI

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.07.25.

Kovács Zoltán, a Fidesz levelezője készítette el a náci részleteket is tartalmazó tusványosi Orbán beszédről szóló angol nyelvű összefoglalót, amiből kihagyta főnökének fajelméleti hőbörgéseit. Azt is, hogy a németek komoly “know-how”-val rendelkeznek a gázfogyasztás csökkentésében, és ugyanígy, hogy Orbán ábrándjaiban 2030-ra átveszi az Unió irányítását. Kovács Zoltán egy olyan iratot tárt a nemzetközi közvélemény elé, amelyben voltaképp letagadja a főnökét azért, hogy a rendszerét jobb fényben tüntesse fel. Ilyen törekvésekkel azonban már találkoztunk a történelemben, amelyek szintén nem vetnek jó fényt Kovács levelezőre, és arra, akinek az érdekében levelez, azaz Orbánra.

Amikor a nácik 1936-ban olimpiát rendeztek, arra a kis időre eltüntették az antiszemita feliratokat, nem verték meg az utcán azt, aki másképp gondolkodik, Berlin az odautazók szemében maga volt a szabad, nyüzsgő város, ahol az élet csodaszép. 2019-ben Manfred Weber néppárti csúcsjelölt érkezett Budapestre – mert akkor még szóba állt Orbánnal -, és erre az időre a ferihegyi reptérről a városba vezető út mellől a Fidesz eltávolíttatta azokat a plakátokat, amelyek az EU-t, Sorost és Junckert gyalázták. Ezzel a cél az volt, hogy Weber Budapestet szabad, nyüzsgő városnak lássa, ahol az élet csodaszép, az emberek pedig maradéktalanul boldogok. 1936-ban azonban nem volt internet.

Sőt, 1936-ban sok minden más sem volt, így gondolhatták a nácik, ha készítenek egy propagandafilmet a Theresienstadt-i lágerről, ahol a zsidók boldogan élnek, életük csupa mosoly, akkor megvezethetik a nemzetközi közvéleményt arról, valójában mit is csinálnak a táborokban a zsidókkal. Innen is látszik, még a nácik is tisztában voltak azzal, rendszerük lényege, ha – szerintük – nem is szégyellni, de legalábbis titkolni való, mert nem egyezik meg azzal az elfogadott társadalmi szerződéssel, amit amúgy lenéztek. Hogy Kovács titkolja főnöke náciságát, ez a gondolatmenet és sunnyogás fedezhető fel benne, azaz, annak a beismerése, hogy amit Orbán előadott, nem komilfó egyáltalán.

Viszont tudjuk az eredőjét. Ez pedig az, hogy bár a fideszisták, az egész csürhe lenézi a kultúrnépeket, valahogyan mégis azt próbálják sugallni, hogy közéjük tartoznak, és nem csak az illem és a pedigré miatt, hanem, mert 2022-ben anyagilag is függnek tőlük, és talán ezt dolgozzák fel a legnehezebben. Mégpedig azt, hogy a rezsim fenntartásához szükségük van az untermenschek pénzére, ami nélkül a magyar felsőbbrendű csodavilág esetleg kártyavárként összeomlik. Nos, ez is megkülönbözteti kies hazánkat a Harmadik Birodalomtól, és, mint haloványan utaltunk rá, az internet is. Meg a műholdak, a sok kurva okostelefon, hogy ez itt a XXI. század, és itt rohadt hamar kiderülnek a dolgok.

Kiderültek már 2002-ben is, amikor a kedves vezető élettérről ábrándozott, amely kifejezésnek a nácik óta elég különös bukéja van. S míg akkor hivatkozhatott arra, hogy ő életteret és nem Lebensraumot mondott, tehát a fordítás a hibás, már akkor is tudta mindenki, hogy mire is gondolt. Nos, ahhoz képest most egy komplett fajelméleti rendszert adott elő, és ezen már nem segít, ha félrefordításra hivatkozunk, ezért Kovács levelező úgy gondolta jobbnak, ha az egészet úgy, ahogy van, ahogyan elhangzott, letagadja. Kiradírozza mintegy a történetből, de nem a szégyenérzet, hanem pragmatikus pénzszerzési okok miatt. Az Unió viszont nem csak az Origót olvassa, és nem kizárólag az M1-et nézi, akárha Mária néni.

Mert úgy egyébként a kormánypárti, tehát a magyar sajtó uszkve kilencvennyolc százalékából is kimaradtak a fajelméleti passzusok, így az a feltevés sem állja meg a helyét, hogy Orbán befelé uszítana, kifelé meg sunnyogna. Orbán, így összegezve a dolgot, vállalhatatlan szintre jutott. És mégis tapsolnak neki, nyalják a valagát, mint ahogyan azon is jót derültek közösen, hogy lenarkósozta a budapesti tüntetőket, miközben hallgatóságának soraiból emelték ki a kábszereseket. Az élet a legnagyobb rendező, a karma mindig igazságot szolgáltat. Semmi nem marad büntetlenül, ahogyan abból is baj lesz, hogy Kovács levelező igyekszik megszépíteni a valóságot. Ott áll majd, mikor kiderül, a főnöke náci, ő meg hazudós. Ez az igazi trip.