2021. március 20., szombat

A TRÜKK, AMIVEL 150 DIÁK OTTHAGYJA AZ SZFE-T

TELEXPONTHU
Szerző: Telexponthu / FRE SZFE
2021.03.17.A FreeSzfe Egyesületet az SZFE volt és jelenlegi diákjai, tanulói alapították azért, hogy a Fidesz által megváltoztatott egyetem eredeti szellemiségét megőrizzék. De eközben egy nagyobb dobásuk is volt: külföldi egyetemekkel állapodtak meg egy diplomamentő akció keretében. Videó arról, hogyan zajlott titokban ez a folyamat.

MIT KEZDJÜNK A TESTÜNKKEL?

MONOSZKÓP / PARTIZÁN
Szerzők: HAJÓS ANDRÁS & FEKETE ÁDÁM
2021.03.19.Itt a Monoszkóp második adása Hajós Andrással és Fekete Ádámmal a Tajgetosz Showból! Miért indít egy színházi polihisztor YouTube-csatornát? Hogy került egy zenész a tévéképernyőre és miért kaszálták el majdnem az összes műsorát? Van létjogosultsága ma Magyarországon a humornak a politikában? Miért kell a szart is megformázni?

ÚJ MAGYARORSZÁG TERV

UJMAGYARORSZAG.
MOMENTUM.HU
Szerző: MOMENTUM
2021.március00 Az Új Rendszerváltás Programja


1 Biztos lakhatás mindenkinek 
2 Önálló élet a fiataloknak 
3 Szerető család mindenkinek 


1 Modern iskolák 
2 Nyitott iskolák 
3 Közösségnek visszaadott iskolák 1 Emberközpontú gazdaság 
2 Rugalmas munkahely 
3 Rugalmas nyugdíjba vonulás 
4 Igazságos bérek 
5 Kiszámítható vállalkozói környezet 
6 Digitális gazdaság 
7 Versenyképes vidék 


1 21. századi kórház 
2 Betegközpontú gyógyítás 
3 Sport az egészség szolgálatában 


1 Tisztességes ország 
2 Működő állam 
3 Szabad kultúra, szabad vallás 
4 Összetartó magyarság 
5 Európai ország 


1 Tiszta környezet 
2 Élhető települések 

KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY: A KEVESEKNEK ÁLDÁS, A SOKAKNAK ÁTOK

MÉRCE
Szerző: NAGY GERGŐ MÁTÉ
2021.03.20.


Ahogy éppen belépünk a koronavírus-járvány harmadik hullámába, illetve egyre inkább kibontakozóban van a pandémia okozta gazdasági válság, úgy erősödnek azok a hangok, amelyek az említett krízisek következtében minden eddiginél jobban elszabaduló egyenlőtlenségekre hívják fel a figyelmet.

Erre mutatott rá például januárban az Oxfam nevű nemzetközi szervezet által készített jelentés (ennek fő megállapításairól a Mérce is beszámolt). De olyan hírek is napvilágot láttak a közelmúltban, amelyek nemcsak az egyes társadalmi osztályok között meglévő és mindinkább súlyosbodó egyenlőtlenségekre, hanem a nemzetközi rendszerben eltérő pozíciót elfoglaló országok közt leképeződő igazságtalanságokra is (újból) rávilágítottak.

A tőke-munka ellentét pandémia miatti kiéleződése már a koronavírus-járvány tavaly márciusi kezdete és az államok által világszerte bevezetett első korlátozó intézkedések, lezárások során érzékelhető volt. Hiszen – ahogyan valamennyi válság alkalmával – hamar felmerült a kérdés: ki (vagy pontosabban kik) fizeti(k) meg a vírus miatti globális leállás költségeit? Csaknem egy év elteltével a válasz nyilvánvalóvá vált:

míg a világjárvány következményei és a védekezés költségei elsöprő mértékben a dolgozó osztályok tagjainak vállára nehezedtek, addig az elitek – közülük is elsősorban a szupergazdagok – az esetek többségében nem egyszerűen megőrizték pozícióikat, hanem egyenesen növelték vagyonukat, illetve befolyásukat.

Az elmúlt egy évben az egyes országok kormányai szinte valamennyi esetben olyan üzeneteket igyekeztek közvetíteni polgáraik felé, amelyek azt sugallták, hogy „együtt vagyunk a jelenlegi helyzetben”, „mindannyian áldozatokat hozunk a járvány elleni védekezésben” és „közösen fogunk túllendülni a mostani krízisen”. A valóság ugyanakkor szinte nem is állhatna távolabb ezektől a jelmondatoktól...

ÍGY VÉD MEG MINKET A KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINA – AZ MTA ANIMÁCIÓJA

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA
Szerző: MTA
2021.03.19.Mára a járvány elleni hatékony védekezéshez többféle védőoltás vált elérhetővé, melyek működése eltérő alapelvekre épül, azonban az általuk kiváltott immunreakció, mely felkészíti a szervezetet a későbbi vírusfertőzés elleni védekezésre, megegyezik. Ennek az immunválasznak a kialakulását és későbbi hatását mutatja be a Magyar Tudományos Akadémia cikkünkben látható animációja, amely Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese, az ELTE TTK immunológus egyetemi tanára irányításával készült.

A MAGYAR ORVOS, AKI FRANCIAORSZÁGBAN ÉS BŐNYBEN IS GYÓGYÍT, ÚGYHOGY JÓL LÁTJA A KÜLÖNBSÉGEKET

TELEX
Szerző: SUDÁR ÁGNES
2021.03.20.


Bőny nagyjából fele akkora, mint a francia Meuse megyében fekvő, ötezres lélekszámú Commercy. A két településnek egy közös pontja van: dr. Menyhárt Miklós. Magyarországon a falu háziorvosa, Franciaországban az Alzheimer-betegek kezelésére szakosodott városi kórház osztályvezetője (jelenleg az intézmény igazgatóságának tanácsadója). Látja a két rendszer közötti különbséget békeidőben, és persze most, a Covid-járvány idején is.


Ez egy remek cucc

- mutat az orvosi rendelő sarkában megbújó hűtőládára, amiben korábban a rákokat és az egyéb tengeri finomságokat hozta haza Franciaországból. „A tíz-tizenkét órás út során végig hűtött.” Most is jól működik, csak más a funkciója: mínusz 25-30 fokon tudja tárolni a Covid-vakcinákat. Másnak nem nagyon van ilyen. Menyhárt doktor Bőny háziorvosaként heti rendszerességgel olt – annak függvényében, ahogy a vakcinákat az országos keretből megkapja.

„Ha rajtam múlna, napi kétszáz embert simán be tudnék oldani, beszéltem is a polgármesterrel, hogy ha egyszer lesz ennyi vakcinánk, a kultúrházban könnyen fogadhatnánk az embereket. De ennek még a közelében sem járunk, egyelőre hatvan a napi rekord. Ennyi oltóanyagot kaptunk, így ennyi embert tudtam behívni. Két óra alatt végzetünk az oltásukkal. Még szünetet is tartottunk.”


Dr. Menyhárt Miklós 2008-ban ment ki Franciaországba, öt évig kint élt és dolgozott, majd úgy jött haza, hogy a Győrhöz közeli háziorvosi praxis mellett ingázott a két ország között. Kétlakiságáról úgy fogalmazott korábban, hogy „amikor besokallok itt, megyek gyógyítani olyan helyre, ahol az orvost, illetve az orvoslást jobban megbecsülik”.

A Franciaországban szerzett tudást és tapasztalatot azonban nem akarta megtartani magának, ennek bizonyítékai az Alzheimer Café-k, ahol a betegek hozzátartozói egymást segítik. Ma már itthon is országos hálózattá nőtte ki magát a sok Alzheimer-klub, és van még egy aktualitás, ami miatt Menyhárt nevét mostanság ismét emlegetik: segítette a készítését, és szerepelt is az Alzheimer című dokumentumfilmben, amelyet 2021. márciusban a legjobb dokumentumfilmnek választottak a kaliforniai filmfesztiválon; s elvitte az Excellence-díjat. (A filmet Kollár István készítette.)...


MINENNAPI JÁRVÁNY

ÉLET ÉS IRODALOM 
Szerző: FALUS FERENC
2021.03.19.


A nyelvújítás helyett – vegyük fel az oltást!


A szocializmusnak négy ellensége volt. Tavasz-nyár-ősz-tél. A jelenlegi rezsimnek március idusán elegendő volt az SMS. Még mindenki emlékszik arra a március 15-re, amikor osztrák hókotrók mentették a hóba szorult autósokat az M1-es autópályán, a kormány pedig SMS-t küldött, hogy mindenki üljön át egy másik autóba. Most a március elejei hétvégén összeomlott a magyar közigazgatás. Kiderült, hogy nemcsak oltási terv nincs (titkos sincs), de a regisztráltakról sem tudják, milyen krónikus betegségük van vagy nincs, mert összevissza kapták az emberek az SMS-eket, hogy mehetnek vagy nem mehetnek felvenni az oltást. Vajon milyen káoszra számított a kormányfő, hogy leállította a hétvégi PR oltási akciót? Miután leállították, nem állt le. Az orvosok, nővérek bementek a hétvégén oltani, és aki ügyesen arra járt, és el tudta hitetni, hogy rajta volt a listán, azt beoltották. Volt, aki házilag készült SMS-sel ment. Volt, aki letagadta, hogy eljutott volna hozzá a lemondó SMS, vagy tényleg nem jutott el. Lényegében minden mindegy, mert az volt a fontos, hogy minél többen megkapják a védőoltást. A hétvége előtti pénteken 111 ezer embert oltottak be úgy, hogy kampány sem volt. Ezen a „lemondott” hétvégén nagyjából 55 ezret így is beoltottak. Eközben az egészségügyi dolgozók oltása megakadt. Sokan voltak betegek a múlt év novemberében-decemberében, akiknek most telt le a három hónap a gyógyulásuk után, és most kellene őket beoltani, hogy a védettségük ne gyengüljön. A tiszti főorvos kiadott egy utasítást, hogy őket bármelyik oltóponton soron kívül be kell oltani, azzal az oltóanyaggal, ami éppen rendelkezésre áll. Ez így rendben is lenne, ha az országos kórházparancsnokság nem utasította volna az oltópontokat, hogy most nem kell az egészségügyiekre pazarolni a vakcinát, hanem nyilvántartásba kell őket venni, majd akkor kapnak oltást, ha részükre is kerül oltóanyag, mert most kezdődik a rendőrök oltása, és a Pfizert nekik kell fenntartani. Ezzel egy időben egy sor krónikus beteg még nem kapta meg az oltást, például a művesekezelésben részesülők közül is sokan nem.

Az oltási tervet már tavaly nyáron elő kellett volna készíteni. Már akkor, amikor az EU Bizottságával együtt közösen rendelték meg a vakcinákat, azzal, hogy azokból minden tagország, minden beérkező szállítmányból azonos időben, lakosságszám-arányosan pontosan azonos mennyiséget kap. Most derült ki, hogy kormányunk – kinek az utasítására? – már akkor kevesebb Moderna vakcinát kért, mint amennyi járt volna nekünk...


ÉLET ÉS IRODALOM 2021/11. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE 

JOUROVÁ: KIKÉNYSZERÍTJÜK A JOGÁLLAMISÁGI FELTÉTELEKET, MAGYARORSZÁG ÉS LENGYELORSZÁG MILLIÁRDOKAT VESZÍTHET

444.HU
Szerző: UJ PÉTER
2021.03.20.


Az Európai Bizottság ki fogja kényszeríteni a tagállamoktól a jogállamisági kritériumokat, Magyarország és Lengyelország eurómilliárdos támogatásoktól eshet el – írja a Bloomberg hírügynökség Vera Jourovára, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökére hivatkozva.

Jourová interjút adott a Bloombergnek, és megismételte: a bizottság eltökélt, hogy érvényesítse a január elsején életbe lépett feltételeket, és ő maga személyesen is ezen dolgozik. Azt szeretné, ha még idén lenne eredménye az eljárásnak.

A sokat emlegetett jogállamisági mechnanizmus elvileg lehetőséget adna arra, hogy a bizottság visszatartsa az EU elfogadott költségvetésében előírt támogatásokat a követelményeket megsértő országoktól. Magyarország esetében ez 7,2 milliárd eurónyi összeget értinthet.

Orbán és Morawiecki lengyel kormányfő tavaly a költségvetés (és így a gigászi, 18000 milliárd eurós koronavírusválság-kezelő alap) vétójával fenyegették a többi tagországot abban az esetben, ha a jogállamisági mechnanizmushoz kötik a kifizetéseket. Akkor olyan kompromisszum született Németország közvetítésével, hogy az Európai Bírósághoz fordulhatnak a kritériumok megsértésével vádolt országok...

MOK-ALELNÖK: ÉN IS INAS VAGYOK, MINDANNYIAN AZOK VAGYUNK

24.HU
Szerző: BENKE ÁGNES
2021.03.20.


"Ha kell, én is inas leszek két szakvizsgával. A rezidensekkel együtt, őket kézen fogva lehet csak gyógyítani. Nélkülük nem megy. A fiatalok jelentik az alapot, a jövőt, nélkülük nem jutunk előre"


– mondta feldúltan a 24.hu-nak Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke Orbán Viktor azon pénteki kijelentésére reagálva, amiben a rezidenseket inasnak nevezte.

A miniszterelnök a péntek reggeli, Kossuth rádiónak adott interjújában arra a kérdésre, hogy munkába állnak-e az orvostanhallgatók, ha hívják őket, azt válaszolta: „Most az a helyzet, hogy a rezidenseket, ők az inasok vagy (…) frissen végzett diplomások és készülnek a szakmájukra, őket már javarészt beoltottuk, és már vezényeltük is, a végzős medikus hallgatók pedig most jönnek sorra az oltásban, és utána, most már van jogszabályi alapja is, és úgy látom, hogy a szívükben-lelkünkben is készen állnak arra, hogy ha menni kell, akkor mennek.”

A korábban belgyógyászként dolgozó Lénárd Rita Orbán Viktor kijelentése kapcsán úgy fogalmazott lapunknak, hogy cselédkönyves orvosként kezdte, és lélekben az is maradt, mert az orvostársadalomra jellemző hierarchia folyamatosan bántotta. Azt tartja a legfontosabbnak, hogy aki az egészségügyben dolgozik, az segíteni szeretne és gyógyítani.

"Minden orvos és szakdolgozó segíteni szeretne, függetlenül attól, hogy »inas« vagy főorvos."

Szerinte aki igazi orvos és szakdolgozó, az teljesen mindegy, milyen funkcióban és pozícióban dolgozik az egészségügyben, a segítségnyújtás a lényeg.

"Mindenkit kérek, becsülje meg azokat, akik segíteni akarnak. A kamara alelnökeként, ha kell, magam is inas vagyok. Mindannyian azok vagyunk"

– tette hozzá...


ÚJRA KÓRHÁZBAN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.03.20.


Ez persze, így, egyáltalán nem igaz; nincs az a statisztika, amely ezt kimutatná. Persze csak óvatosan az ilyen kijelentésekkel; már a Covid kezdete óta nem tudom, minek higgyek, mely adatokat manipulálják, mikor csavarják felfelé és mikor lefelé a számokat, hol milyen kommunikációs célokat fogalmaznak meg, mi az, amit elhallgatnak, mi az, amit felnagyítanak.


De ezzel biztos nincs csalás: úgy vagyok újra kórházban, hogy ki sem tettem onnan a lábam, ott van az ágyam, a szobatársaim, a kezelőorvosom. csak én lettem mégis más. Délelőtt még úgy volt, hogy kiengednek, kilencven százalék, hogy így lesz, mondja a doktornő. Fiatal, ambiciózus, határozott, ugyanakkor kedves, hiszek neki. Szebb lett a ct-je, mondja, még nincs ugyan leírás, az a radiológusra vár, de visszaadom a diplomám, ha tévedek.

A levegőbe suhintok, mint aki győztes gólt szerzett, látom a betegtársaim enyhe irigységét. Ez így természetes, én is ezt éreztem, ha valaki „megelőzött”. Aztán eltelik másfél óra, jön a doktornő, mélyen a szemembe néz, rossz hírt hozok, közli. Hiába jó a ct, rossz a labor, nem engedhetem haza...

TOVÁBBRA IS FÉLELMETES TEMPÓBAN EMELKEDIK A HALOTTAK ÉS A FERTŐZÖTTEK SZÁMA

24.HU
Szerző: 24.hu
2021.03.20.


Az áldozatok, az új fertőzöttek, a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma is drámai csúcson van. Már több mint 18 ezren haltak meg a járvány kezdete óta.

Az elmúlt napon 11 132 az új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 560 971 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A gyógyultak száma jelenleg 366 774 fő, az aktív fertőzöttek száma már 176 129 főre emelkedett...SZABAD SZEMMEL - JOUROVÁ: A VERDIKT MÁR A NYÁRON MEGSZÜLETHET - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.03.20.


Bloomberg


A Bizottság alelnöke azon van, hogy már az idén vonják meg az uniós támogatásokat azoktól a tagállamoktól, amelyeknél hiba van a kréta körül a demokratikus normák ügyében, akkor pedig kudarcot vall Orbán Viktor elképzelése, hogy a jövő tavaszi választásokig ne lehessen beélesíteni az új jogállami mechanizmust. A múlt decemberi csúcson elfogadott szabályozás elvben januárban érvénybe lépett, ám a magyar és a lengyel kormány elérte az Európai Tanácsban, hogy addig ne alkalmazzák, amíg nem mond róla véleményt az EU legfőbb bírósága.

Csakhogy Jourová szerint a verdikt már a nyáron megszülethet. Így Magyarország akár 7,2 milliárd, Lengyelország pedig majdnem 24 milliárd eurónak mondhat búcsút. Már ha Brüsszel a jelenleg megszületőben lévő iránymutatásnak megfelelően azt állapítja meg, hogy fennáll a támogatások elsikkasztásának veszélye, aminek feltétele a jól működő igazságszolgáltatás és közbeszerzési rendszer, valamint hatékony ügyészség. Ezen a szűrőn pedig alighanem fennakad mind Budapest, mind Varsó.

Az alelnök azt is tervezi, hogy a retorziót ne csak utólag lehessen elrendelni, azaz visszaélések esetén nem fizetnék ki a benyújtott számlákat, hanem az alapot előre be lehetne fagyasztani, ha gond merül fel az átláthatóság kapcsán. Ily módon már ebben az évben el lehetne rendelni szankciókat. Jourová szerint csak az kellene hozzá, hogy az EUB kedvező állásfoglalása esetén a Bizottság két hónapon belül véglegesítse a játékszabályokat.

A politikus megismételte, hogy a helyzet csak rosszabb lett, mind a magyaroknál, mind a lengyeleknél. Ám egyúttal fontosnak nevezte, hogy a mechanizmus jogilag támadhatatlan legyen, bármennyire is igyekszik a maga részéről gyorsítani annak bevezetését. Hiszen, mint mondta, nem akármilyen fegyverről van szó, ezért ha eleve nem lehet kikezdeni, akkor annál hasznosabb lesz a későbbiekben.

Süddeutsche Zeitung

Miután Orbán Viktor kénytelen-kelletlen hátat fordított az Európai Néppártnak, most a jobboldalt próbálja újjászervezni az unióban, de itt azért vár rá egy-két bökkenő. Mint pénteki rádiónyilatkozatából kitűnt, továbbra is szembe akar menni Brüsszellel és ehhez Salvinival, illetve Morawieckival kíván egyeztetni. A lap hozzáteszi, hogy amit a miniszterelnök a közrádióban szokott mondani, az egyszerre propagandaeszköz a számára, egyben mutatja, hogy éppen milyen a hangulata.

A jelentés emlékeztet arra, hogy Novák Katalin a közösségi médiában jelentette be az elválást, mintha valami piszlicsáré dologról lenne szó, majd könnyedén hozzábiggyesztett egy „viszlátot”. Ugyanakkor Brüsszelben egyszerre kommentálják kétellyel és higgadtsággal Orbán tervét. Egyrészt mivel az általános erőviszonyok nem módosultak érdemben Strasbourgban: a négy nagy Európa-barát frakció továbbra is kézben tartja az ügyek menetét.

Másrészt megfigyelők utalnak arra, hogy 15 éve megy a duma jobboldali szupercsoport megteremtéséről, de minden eredmény nélkül. Ha most létrejönne, annak megvolna az előnye, mert több pénzzel, munkatárssal és felszólalási lehetőséggel járna. Csak éppen úgy hírlik, hogy a PiS nem akar lemondani vezető szerepéről a maga csoportjában. Azon kívül Orbán és Kaczynski állítólag nem tartja egymást sokra. Ahogy a nagytekintélyű német, korábbi EP-képviselő, Elmar Brok mondta: a magyar vezető szemében szövetségese csupán egy különc.

És akkor még ott vannak az ellentétek Oroszország ügyében. Nem beszélve arról, hogy az olaszoknál mind a Liga, mind a posztfasiszta Olaszország Fivérei ugyanazt a szavazóréteget szándékozik elhódítani. És Salvini már saját pártján belül sem mindenható: a mérsékeltek, Giorgetti alelnökkel az élen be akarnak lépni a Néppártba. Szabadulnának a populista, idegenellenes kolonctól. Egyben célba veszik Berlusconi olvadó táborát.

A Néppárton belül azonban azt hallani, hogy nemigen akaródzik nekik új tagot felvenni. Egy bennfentes szerint a Fidesz kihajítása után végre régen nem látott egység alakult ki. Elmar Brok szintén üdvözli a magyar párt búcsúját, mert ily módon az EPP többhónapos küzdelmet spórolt meg. Úgy értékeli, hogy Orbán túltolta a biciklit, ám az osztrák és a szlovén miniszterelnököt leszámítva minden szövetségesét elveszítette a kereszténydemokratáknál.

FAZ

Új szövetségeseket keres Brüsszelben Orbán, aki számít Salvinira és Kaczynskira, az Afd-vel és az Osztrák Szabadságpárttal viszont nem kíván kooperálni, ám nem lesz könnyű dolga. Miután búcsút intett az európai kereszténydemokratáknak, útja alighanem még tovább jobbra vezet, csupán az a kérdés, mennyire jobbra. A Fidesz köreiből folyton azt hallani, hogy kerülni kellene a szélsőjobbot, mint amilyen az Olaszország Fivérei, Le Pen pártja, az FPÖ, továbbá a Szövetség Németországért. A magyar párt ugyanis még mindig konzervatívnak tekinti magát, mondván: az alapoktól nem ő, hanem a Néppárt távolodott el, éspedig balra.

Orbán Viktor jól kijön mind Salvinival, mind Kaczynskival, ám azok más-más frakcióhoz tartoznak Brüsszelben. Ugyanakkor mindkét csoportban van olyan párt, amellyel a magyar fél nem szívesen közösködne. A politikus önérzetének jót tenne, ha sikerülne egy új szövetséget életre hívnia, ám ez kemény dió az európai törvényhozási időszak kellős közepén.

Viszont továbbra is van egy „nyelve” az EPP-ben: a KDNP-s Hölvényi György, aki ugyan egy szót nem szól önállóan, ám hivatalosan egy másik párt tagja. És ha Orbán tájékozódni akar, illetve támogatásra van szüksége korábbi partnereinél, rendelkezésére áll a szlovén, illetve a bolgár miniszterelnök. Nem beszélve az RMDSZ embereiről. Ez alighanem mindaddig így is marad, amíg nem jön létre valamilyen alternatíva.

Süddeutsche Zeitung

Harci üzemmódra állt rá a szlovén kormányfő, zajlik a kulturkampf, emiatt egyre nagyobb a sajtóra, a civil társadalomra, valamint a kultúrára nehezedő nyomás, az ország pedig minden eddiginél jobban megosztott. A fejlemények fokozzák az aggodalmakat az EU-ban, egyrészt miután az ország júliustól átveszi a soros elnöki teendőket, másrészt pedig hogy Jansa koppintja a magyar modellt, vagyis Orbán útját választja.

A politikus részéről mindennapos az agresszív retorika és a radikális fellépés a tényleges vagy vélt ellenfelekkel szemben. Ennek megfelelően az ország sűrűn negatív előjellel szerepel a nemzetközi sajtóban. A miniszterelnökről hívei azt mondják, tapasztalt politikai bölény, a másik oldal ezzel szemben gátlástalan narcisztikusnak tartja, aki üldözési mániában szenved.

Nemzetközi sajtószervezetek nehezményezik, hogy a hatalom próbálja anyagilag kivéreztetni a közmédiát, illetve az állami hírügynökséget. Egyben saját médiabirodalmat próbál felépíteni, részben a Magyarországtól kapott eurómilliókból.

Közben megy a vita a feldolgozatlan múltról: a náci időkről és a szocializmus periódusáról. Ki volt kollaboráns, ki volt áruló, ki volt kommunista és ki harcolt ellenük. Ez örök ideológiai testvérharc, ám hatására csak egyre erősebb a gyűlölet. És hogy ebben Jansa személyesen milyen szerepet vállal, az már legendaszámba megy. Sarec volt kormányfő azt mondja, hogy utódja teljesen átalakította az országot. Radikalizálta követőit és ideológiát vitt bele a vitába. Olyan, mint egy krokodil, amely nem engedi, amit már egyszer a szájába kapott.

Neue Kronen Zeitung

A Szputnyik V terjesztéséért felelős orosz beruházási ügynökség arra számít, hogy az Európai Gyógyszerhatóság csak június után adja meg az engedélyt a szer számára, de ha meglesz, akkor Moszkva 3-4 hónapon belül kb. 100 millió adagot tud szállítani az unióban. A szervezet elnöke egyben reményét fejezte ki, hogy Magyarország után más tagállamok nemzeti hatóságai is jóváhagyják a vakcinát, függetlenül az EMÁ-tól. Nekik már a jövő hónapban küldeni tudnának a készítményből. Hozzátette, jó volna, ha a döntéshez szakmai és nem politikai szempontokat mérlegelnének az érintett országok.

Bírálók ugyanakkor úgy vélik, hogy a szer főként propaganda célokat szolgál a Kreml számára, amely ily módon egyúttal geopolitikai befolyást igyekszik szerezni. Tanulmányok szerint az oltóanyag hatékonysága eléri a 91 %-ot és a védőhatás két éven át tart. Külön előny, hogy olcsó és tárolása nem igényel különösebb odafigyelést. Jelenleg már 50 országban alkalmazzák.

Wall Street Journal

Több oka is van az izraeli csodának, vagyis hogy a 9 milliós ország mindenki mást kenterbe ver a koronaoltásokat tekintve. Már a lakosság 60%-a megkapta a vakcinát, de a nyájimmunitás eléréséhez legalább 80% kell, beleértve a 16 évesnél fiatalabbakat is, noha számukra még nem létezik szer.

A siker legfőbb tényezője, hogy négy ellátó rendszer működik és mivel ezek egymással versengenek, folyamatosan javítják szolgáltatásaik színvonalát. Az egészségügy mindenkire kiterjed, a háziorvosok a gyerekkortól kezdve életük végéig kapcsolatban állnak a hozzájuk tartozó páciensekkel. Napjainkban SMS-t, e-mailt, telefonhívást – mindent bevetnek, hogy mozgósítsák az embereket, és hogy nyomon kövessék állapotukat. A folyamat gyorsítására oltóközpontokat állítanak fel forgalmas csomópontokban, munkahelyeken, az éjszakai mulató negyedekben.

Netanjahu nem sajnálta a pénzt az oltásra, így azután van belőle elég. Akárcsak lélegeztető gépekből védőfelszerelésekből, más orvosságokból. És az ellátórendszer egyetlen pillanatig nem akart összeomlani, miközben mindenki a lehető legjobb kezelést kapta meg. Emellett a kormányfő bedobta azt a húzást, hogy folyamatosan tájékoztatta a gyártókat az oltási folyamat eredményeiről, miután megszervezte a készítmények gyors beadását. Sokat segített, hogy központosított az adatnyilvántartás, de hogy az megfelelne az európai GDPR-előírásoknak, azt most ne feszegessük.

Mindenesetre jelenleg bárki azonnal megkaphatja az ellenszert, bár megjegyzendő, hogy a palesztinok e tekintetben azért hátrányos helyzetben vannak. Ugyanakkor a beoltottak számára már megnyíltak a vendéglők, bárok, és a gazdaság is megindul felfelé. A halottak száma alig 6 ezer, amiben persze bizonyosan szerepe van annak, hogy a lakosság átlagéletkora 30 év. Az eredmények értékelésénél azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy hamarosan választás lesz, és a korrupció miatt perbe fogott Netanjahunak igencsak kell a siker.

NAVALNIJ IS E KÖNYV ALAPJÁN MUTATTA BE PUTYIN RENDSZERÉT

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2021.03.16.


Tavaly nyáron jelent meg Catherine Belton újságíró könyve, a
Putyin emberei: hogyan szerezte vissza a KGB Oroszországot, és aztán ment neki a Nyugatnak (Putin's People: How the KGB Took Back Russia and Then Took On the West az eredeti címe, magyar fordítása nincs.)

Alekszej Navalnij januárban megjelent, Putyin titokzatos palotájáról szóló videójában felmutatja a kötetet, és a Putyin-rendszer egyik legalaposabb leírásaként ajánlja a nézők figyelmébe. Belton könyvében szerepel a palota is, és az is benne van, hogyan finanszírozták elképesztő építési költségeit, hogyan álcázták jótékony, egészségügyi adományoknak az állami megrendelésekből élő dúsgazdag üzletemberek hozzájárulásait, és hogy kik ezek az üzletemberek, hogyan és mikor kerültek Putyin közelébe. Ez azonban csak egy egészen kis mellékszála a több mint 600 oldalas könyvnek.

Catherine Belton brit újságíró, évekig volt a Financial Times moszkvai tudósítója, jelenleg a Reutersnek készít háttereket, elemzéseket és oknyomozó anyagokat orosz témákban. Eddigi egyetlen könyve a Putyin emberei, amely nagyon sok korábbi könyv, újságcikk, bírósági jegyzőkönyv összefoglalásával, és számos saját maga által készített interjú alapján készült. A megszólalók között vannak névtelenséget kérő egykori KGB-s vezetők, de köztük van Mihail Hodorkovszkij (aki egykor Oroszország leggazdagabb embere volt, majd 10 évet ült Szibériában), és Szergej Pugacsev is, akit sokáig a "Kreml bankárának" neveztek, és aki saját állítása szerint rábeszélte Jelcint, hogy adja át Putyinnak a hatalmat, de 2012 után kegyvesztett lett, és menekülnie kellett Oroszországból. Pugacsev a könyv talán legfontosabb forrása, nagyon sok apró részletet mond el Putyin hatalomra jutásának történetéről.

Belton beszélt olyan figurákkal is, mint például Felix Sater, akit a New York-i orosz maffia egyik meghatározó alakjának tartanak, és aki részt vett Donald Trump behálózását célzó orosz titkosszolgálati akciókban is. Oligarchák, bankárok, kémelhárítók és politikusok, többek között egykori orosz miniszterelnökök szólalnak meg, miközben rengeteg egyéb forrással egészíti ki a szerző a saját interjúit...