2022. április 8., péntek

RÁADÁS: IDÁIG TUDOM A TÖRTÉNETET 1-2.

KISCSILLAGMUSIK
Szerző/Előadó: Kiscsillag Zenekar és Vendégei
2015.12.05.A felvétel 2015. december 5-én a budapesti MOM Kulturális Központban készült. A Kiscsillag zenekar és vendégei: Császári Gergely Erős Márton Leskovics Gábor Lovasi András Mihalik Ábel Németh Juci Vedres Csaba Szerkesztette/rendezgette: Földes Eszter Felvétel: FOO FILM. Rendezte: Kálocz Tamás Vágó: Fekete Gyula Hangfelvétel: Almási Tamás Hang utómunka: Maczkó Róbert Koncerthang: Dióssy Ákos Koncertfény: Kovács Áron Vetítés: Kiss Ákos Színpadi technikusok: Juhász Pál András Orbán Tibor Szöveg: Lovasi András Papp Sándor Zsigmond Zene: Kiscsillag Megadó Kiadó 2016.

A FIDESZESEK IS PAKS 2 LEÁLLÍTÁSÁRA SZAVAZTAK, JOGÁLLAMISÁGI ELJÁRÁS INDUL HAZÁNK ELLEN - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.04.08.


444: Megszavazták a fideszesek a gázembargót és Paks 2 leállítását

Csütörtökön az Európai Parlament elsöprő többséggel fogadott el egy határozatot Ukrajna támogatásáról és Oroszország elítéléséről. A határozat felszólítja az Európai Tanácsot, hogy azonnal állítsák le a földgáz, a szén, az olaj és a nukleáris fűtőanyagok importját Oroszországból. A határozat külön említi a Roszatom magyarországi beruházásának azonnali leállítását, ez Paks 2-ről szól. A csütörtöki szavazáskor az EP-ben jelen lévő összes fideszes képviselő támogatta a határozatot: Bocskor Andrea (aki egyébként Kárpátalját képviseli a fideszes EP-csoportban), Deli Andor, Gál Kinga, Kósa Ádám, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina.

24.hu: Kúria: a Nitrogénműveknek be kell fizetni a 11 milliárdos bírságot

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elrendelte a Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek csoportra kiszabott 11 milliárdos bírság végrehajtását, miután a Kúria jogerősen elutasította a cégcsoport halasztási kérelmét, közölte a GVH az MTI-vel pénteken. A nemzeti versenyhatóság tavaly októberben szabott ki rekordösszegű, 11,05 milliárd forintos bírságot a Nitrogénművek csoportra, amiért más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon – írta közleményében a hivatal.
Népszava: Milliárdokat kap az EMIH-féle egyetem a kormánytól


Csaknem nyolcmilliárd forintot folyósítanak a következő öt évben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonában álló Milton Friedman Egyetemnek – derül ki a kedd este megjelent Magyar Közlönyből. Ennek értelmében a Milton Friedman Egyetem már most kap csaknem 600 millió forint többletforrást, így az intézmény az idei évben összesen 1,1 milliárd forintból gazdálkodhat. A rendelet szerint 2023-ban 1,43; 2024-ben 1,77; 2025-ben 1,2; 2026-ban 1,2; 2027-ben pedig 1,3 milliárd forintnyi közpénzt juttatnak számukra.

Hvg.hu: Von der Leyen bejelentette: megindul a jogállamisági eljárás Magyarország ellen

Az Európai Parlament plenáris ülésén közölte az Európai Bizottság vezetője, hogy élesítik a jogállamisági mechanizmust, mert Magyarországon veszélyben érzik az uniós források felhasználását. Von der Leyen azt mondta, hogy Magyarországgal több területen is van vitája az EU-nak, de a fő baj a korrupció. Ez az oka annak például, hogy a helyreállítási alapnak a Bizottság továbbra sem tud zöld utat adni.

Rtl.hu: Idén 1300 milliárdba is kerülhet a rezsicsökkentés, minden családra 320 ezret kell költeni

A GKI számításai szerint nem hozna sokat a konyhára az uniós szabályok felfüggesztése, amelyekhez a rezsicsökkentés fenntartását kötötte a miniszterelnök. Azt mondják, a rezsicsökkentés fenntartásának költsége idén elérheti az 1300 milliárd forintot, vagyis családonként 320 ezer forintjába is kerülhet az államnak, azaz az adófizetőknek.

ÍGY TANUL MEG EGY ORSZÁG FÉL VIDÁMAN EGYÜTTÉLNI A SAJÁT RABLÓIVAL - PARTI NAGY LAJOS A DOBSZERDÁBAN

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ
2022.04.07.


Ha valaki nem lenne pontosan tisztában azzal, milyenek is vagyunk mi magyarok, annak számára ebben a pillanatban két ragyogó javaslatom van, a kettő persze összefügg. Nézze meg a hét végén nyílt Mi magyarok című kiállítást az Első Magyar Látványtár gyönyörű malom galériájában Tapolca Diszelben, illetve hallgassa meg hozzá Parti Nagy Lajos megnyitóját. (A Facebookon is megtalálható). A magyar virtusról, a torzult hazafiság fogalomról, a fékevesztett látványmagyarkodásról és trikolor giccsekről az ezernél is több tárgy és a hozzávaló szöveg tökéletes képet ad. Parti Nagy Lajos volt a Dobszerda 2022. március 30-i adásának vendége, akivel persze legújabb könyvéről, Kner Piroska szakácskönyvéről és a világ dolgairól is beszélgetünk.

A FIDESZ SZAVAZÓINAK SEJTELMÜK SINCS ARRÓL, MIRE ADTAK FELHATALMAZÁST ÁPRILIS 3-ÁN

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2022.04.08.


A harmadik választást nyeri egymás után a Fidesz úgy, hogy nem volt választási programja, a kormányalakítást követően pedig várhatóan ezúttal sem lesz leírt stratégiája, amit később számon kérhetnének a választók. Ez egyrészt rendkívül lehangoló képet mutat a magyar közállapotokról, másrészt egyértelművé teszi, hogy a Fidesz egy olyan kommunikációs párt, amely lényegében improvizációk sorozatával tartja meg masszív előnyét a vetélytársaival szemben. Orbán Viktor úgy tekint tehát a kormányzati ciklusokra, mint permanens kampányokra, melyek célja, hogy se jobbról, se balról ne tudja megelőzni egyetlen rivális se, mert így hátrányból kéne indítania a valódi kampányát.


Ahogy azt megjósoltuk nem sokkal a választások előtt, Orbán Viktor elkezdett kihátrálni Vlagyimir Putyin mögül. Azt is megpendítette a kormányfő, hogy a jelenlegi formájában fenntarthatatlan a rezsicsökkentés, tehát részben vagy egészben ki fog vonulni az állam az energiaárak támogatásából. A kampányban pontosan az ellenkezőjét ígérte Orbán, sőt az egyesült ellenzéket azzal vádolta, hogy meg akar szüntetni olyan szociális intézkedéseket, mint a rezsicsökkentés, családi adókedvezmények, valamint a 13. havi nyugdíj.

Mivel az ellenzéknek sem médiafelülete, sem megfelelő elszántsága nem volt ahhoz, hogy cáfolja ezeket az állításokat, komoly vereséget szenvedett április 3-án. Az igazi csapás azonban az volt, hogy az ellenzéki pártokat az orosz-ukrán háborúba való belépés szándékával vádolta meg a Fidesz. Mivel a választók fejében úgy egyszerűsödött le a kép, hogy amennyiben Orbán marad a kormányrúdnál, akkor béke lesz, amennyiben viszont Márki-Zay Péter lesz a kormányfő, akkor fegyvereket és katonákat küldünk Ukrajnába, így nem is lehetett kérdéses, hová húzzák be többen az ikszet...

BUKÁS ÉS KILÁTÁSTALANSÁG : A VÁLASZTÁSOK ÉRTÉKELÉSE BÖCSKEI BALÁZS POLITIKAI ELEMZŐVEL / FP.44. ADÁS

FIDERIKUSZ PODCAST
Riporter: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2022.04.07.Egy magára valamit is adó, komoly tematikájú podcastnak nemigen lehet eltekinteni a vasárnapi országgyűlési választások eredményeinek értékelésétől. Különösen, ha ilyen nem várt, az előzetesen prognosztizált adatoktól nagyban eltérő eredmények születtek. 

Ebben a mostani podcast-ban, amit április 6-án este rögzítettünk, Böcskei Balázs politikai elemzővel, az Idea Intézet kutatási igazgatójával minden fontos kérdést végig beszélünk: például azt, hogy az ellenzéki pártszövetségnek a továbbiakban van-e még létjogosultsága, egyáltalán, mennyire volt ez a hatpárti szövetség elhibázott stratégia, ha egyszer azt szinte biztosan lehetett tudni, hogy a baloldali-liberális választók nem szavaznak a „náci múltú” Jobbikra, a jobbikosok meg nem hajlandók egy olyan ellenzéki szövetségre adni a voksukat, amelyben például Gyurcsány Ferenc is ott szerepel. De azt is fontosnak tartjuk szétszálazni, hogy milyen okok vezettek el odáig, hogy az ellenzéki pártvezér, Márki-Zay Péter mögött a választási kudarc éjszakáján, a színpadon nem voltak teljes létszámban jelen a pártelnökök, még ha Márki-Zay azt is kérte, hogy inkább csak a családja legyen mellette. Aztán az is felmerül majd ebben a mostani értékelő beszélgetésben, hogy miért kellett az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének kikacsintania az állítólag elcsábítható fideszesekre, akik - mint aztán a választási eredmény megmutatta - nem is léteznek. Vagy: mennyire idegenkedhettek a baloldali, liberális tábor tagjai Márki-Zay nyilvános imádkozásától, az Isten, Jézus Krisztus és a kereszténység rendszeres emlegetésétől? 

És akkor Orbánt meg az ő kiemelkedő választási sikerét még nem is emlegettük, noha az is megér majd néhány kört az interjúban: például az, hogy a rászavazók tisztában vannak-e vele, hogy Orbánnal a szélsőjobboldali politikára szavaztak, még ha ez az egész a demokrácia álarcában is jelenik meg? Vagy arról is elgondolkodunk, van-e még Orbán rendszerének hova keményednie, és ehhez a magyar lakosság vajon milyen mértékben lesz hajlandó asszisztálni vagy a többségre már nemigen lehet számítani, csak az Európai Unióra. És vajon az EU-ban előbb-utóbb nem úgy fognak-e gondolkodni, hogy ilyen választási eredmények nyomán Magyarországgal már nincs mit kezdeni. Végezetül - akármennyire furának is hat - azt is szóba hozzuk: létezhet-e boldogság az Orbán-i rendszerben, és ha ez még el is képzelhető, a politikai boldogságunkra vajon mennyit kell várni.

MIT AKAR A RADIKÁLIS JOBBOLDAL? | INTERJÚ TOROCZKAI LÁSZLÓVAL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.04.07.Nagy meglepetésre 7 mandátumot szerzett a Mi Hazánk Mozgalom a 2022-es parlamenti választásokon. A párt az utóbbi időben a mesekönyv-daráláson át az utcai erődemonstrációkig számtalan botránnyal került a média fókuszába. A kormányoldallal és az összellenzékkel szemben magát meghatározó párt elnökével a Fideszhez és a nemzeti nagytőkéhez való viszonyáról, az orosz-ukrán háborúról és más megosztó témákról beszélgetünk.

A LEGNAGYOBB ÁLDOZATAI IGAZOLJÁK LEGJOBBAN A RENDSZERT

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2022.04.08.


...van egy rendszerigazolás nevű szociálpszichológiai elmélet, ami azt mondja, pont azok fogják a legjobban igazolni a rendszert, akik a legnagyobb áldozatai. Ez egy megküzdési mechanizmus náluk. Akik áldozatai a rendszernek, ők elhiszik, hogy minden jó úgy, ahogy van. Aki igyekszik, az tud érvényesülni, aki rendesen dolgozik, jól fog keresni. Mindeközben az ő valóságérzékelésük egyáltalán nem ez, nem ezt tapasztalják a mindennapokban. A szakértő szerint ez inkább egy pszichológiai magyarázat számukra. Erre azért van szükség, hogy ezek az emberek visszaigazolják maguknak: minden rendben van az életükben. Így nem kell szembenézniük azokkal a dolgokkal, amikkel egyébként sem tudnának megküzdeni. Például hogy nem tudnak ételt rakni az asztalra, nem tudnak saját lakást venni, keveset keresnek.

Orbán Viktor sikerét tehát sokan éppen abban látják, hogy jobban ismeri a magyar társadalmat, és ezáltal az elvárásoknak megfelelően politizál. Ugyanakkor kérdés, kimerül-e a kormányon lévők feladata abban, hogy kiszolgálják a társadalom igényét. Az ellenzék azt az irányt választotta, ami inkább szeretné kijelölni azt az utat, amit ők helyesnek gondolnak. Arra kértek felhatalmazást, hogy a népakarat helyezze a saját mindennapi igényeit a globális jólét mögé. Ezt a fajta „nemzeti önzést” Tölgyessy Péter jogász, politológus a Partizánnak ezekkel a szavakkal írta le:

„Egy dolog a biztos: te magad, a szakmád, a családod és esetleg még a lakóhelyed. Minden más az veszélyes.”

Felvetődik az a kérdés is, hogy mennyire feladatuk a hatalmon lévőknek dönteni a rendszer áldozatai helyett. Vagyis kijelölni az utat annak a reményében, hogy attól hosszabb távon nekik is jó lesz az életük. Ez persze nagy bizalmat feltételez a választók részéről, amit az ellenzék láthatóan nem kapott meg április 3-án.


KOPINT-TÁRKI: KONJUKTÚRAJELENTÉS - A VILÁGGAZDASÁG ÉS A MAGYAR GAZDASÁG HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI 2022 TAVASZÁN

KOPINT-TÁRKI
Szerző: KOPINT-TÁRKI KONJUKTÚRAKUTATÓ INTÉZET ZRT.
2022.04.07.


Tartalom 

Összefoglaló

A világgazdaság 
A magyar gazdaság


Makrogazdasági mutatók és a Kopint-Tárki prognózisa

I. A világgazdaság helyzete és kilátásai

1.1. A világgazdasági helyzet
1.2. Világkereskedelem és nyersanyagpiacok
1.3. Nemzetközi pénzpiacok
1.4. Az Európai Unió nemzetközi környezete
1.5. Az Európai Unió gazdasága 
1.6. Közép-kelet európai új EU tagállamok

II. Magyar gazdaság

2.1. A GDP és komponensei 
2.2. A GDP termelési oldala
2.3. A GDP felhasználási oldala 
2.4. A fizetési mérleg és a nettó külső kötelezettség állomány alakulása 2021-ben
2.5. Foglalkoztatottság, munkanélküliség
2.6. Fiskális, monetáris és pénzügyi folyamatok 
2.6.1. Államháztartási folyamatok 
2.6.2. Infláció 
2.6.3. Pénz- és tőkepiaci folyamatok
2.6.4. Vállalati és lakossági kamatok

Gazdasági jelzőszámok 2014-2021-re, előrejelzés 2022-re és 2023-ra DRÁMAI A HELYZET, ÚJ KÖLTSÉGVETÉS KELL! - A SZÁGULDÓ INFLÁCIÓ A LEGNAGYOBB ELLENSÉG

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.04.08.


Mára szinte egyetlen szám sem egyezik a tavaly nyáron elfogadott 2022-es költségvetési törvényben előírttal. A Kopint-Tárki szerint vissza kell fogni a költségvetés kiadásait, különben csak az infláció elhatalmasodását kockáztatja a kormány. A legnagyobb ellenfél az infláció, ami éves átlagban 8,5 százalék lehet, de akár ennél magasabbra is emelkedhet.


A helyzet drámai, nagyon takarékos költségvetésre van szükség – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezérigazgatója tegnapi online sajtótájékoztatóján. A tavaly elfogadott 2022-es költségvetési törvényben előírtakkal szinte már egyetlen szám sem egyezik. Újat kell készíteni, és erőteljesen lefékezni a kiadásokat, csak a legszükségesebbre költeni. Hozzátette: abba kell hagyni a vállalatok támogatását – erre nincs is szükség –, ezzel ugyanis csak az infláció elhatalmasodását veszélyeztetik.

Át kell tekinteni az állami beruházások és a hatósági árak rendszerét. Palócz Éva szerint nem valószínű, hogy a kormány a rezsicsökkentéshez hozzányúl, az üzemanyagok ára azonban ezen a szinten nem tartható, ráadásul tönkremennek a tulajdonosok is. Mivel nincs meghirdetett kormányprogram, csak tippelni lehet a lépéseket. A vezérigazgató úgy gondolja, hogy a benzin árának piacira emelését fokozatosan oldja meg a kormány, nem egyik napról a másikra.

A Kopint-Tárki 8,7 százalékos éves átlagos inflációval számol 2022-ben, felfelé mutató kockázatokkal. Ha elmaradnak a költségvetés kiigazító lépései, az infláció elhatalmasodását kockáztatja a kormány. Ugyancsak tovább növelheti azt, ha a világpiaci árakat ráengedik a lakosságra...

AZ ALAPOKRÓL KELL FELÉPÍTENI EGY ÚJ ELLENZÉKI MÉDIÁT, KÜLÖNBEN ORBÁN VALÓBAN MARAD 2030-IG

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2022.04.08.


Médiafogyasztást tanítani, ez is kulcsszó lehet – véli Szalay Dániel, a Media1 főszerkesztője, akivel arra a kérdésre kerestük a választ, hogy mit tehet az ellenzék egy ilyen totalitárius, akár még a választásokat is eldöntő kormánymédia-diktatúra mellett? Főleg, hogy a váratlan mélységű választási vereség miatt egyre többen vélik úgy, az itt maradás nem több egy feldobott érme fej vagy írás kérdésénél.


A Media1 oldalán a választás másnapján jelent meg egy podcast, amire Stumpf Andrást, a Válasz Online munkatársát és Polyák Gábor médiajogászt, egyetemi tanárt, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjét, az egyesült ellenzék immár volt médiaügyi kabinetvezetőjét hívtad meg. Mi lett a tanulsága a felvetett témának, alapkérdésnek, miszerint leválthatatlanná vált-e Orbán?

Mindketten eléggé tanácstalanok voltak. Anélkül, hogy spoilerezném a podcastunkat, amiben alaposabban is elemeztük a helyzetet, abban egyetértettek, hogy már annyiféle formát, módot, összefogást, össze nem fogást, félig együtt, félig külön kipróbáltak az ellenzéki oldalon és egyik sem vált be. Stumpf szerint még az sem irreális, amit Orbán mondott, hogy 2030-ig kíván miniszterelnök lenni.

Mennyiben segíthetett volna elvben egy ellenkező kimenetelű választást? Egyáltalán van-e még bármilyen lehetőség?


Felmerült a kérdés, elképzelhető-e egy orosz típusú médiahelyzet kialakulása, amikor már gátlás nélkül lekapcsolhatnak oldalakat, újságírókat zaklathatnak a privát szférájukban, de Stumpf András szerint ide azért talán nem jutunk el, nincs miért pánikolni. Polyák Gábort a személyes szakmai jövőjéről kérdeztem, aki jelezte, hogy sajnos már nincs szüksége az egyesült ellenzéknek a médiakabinet vezetésére. A parlamentbe jutott frakciók hatékonysága pedig több mint kérdéses lehet, vagyis hiába próbálnának akár csak napirendre tűzni egy ügyet. Polyák visszatér a szakmai civil szférába, viszi tovább a Mértéket és az oktatást az ELTÉ-n, amíg nem kerül az is alapítványi „szürkezónába”. Még azt sem tartja kizártnak, hogy a későbbiekben külföldre költözik. Mindez nem lenne idegen a családja számára sem, mivel egy időben Németországban éltek, míg a honvágy haza nem hozta őket...

BÜNTETLEN CSALÁSOK, ELLENŐRIZHETETLEN LEVÉLSZAVAZATOK – ÍGY LÁTTÁK A NEMZETKÖZI MEGFIGYELŐK A MAGYAR VÁLASZTÁSOKAT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: UBOR ZALÁN
2022.04.08.


A magyar választási rendszer nem biztosítja a választási csalások hatékony megelőzését, a média feletti kormánypárti kontroll nem teszi lehetővé a választók megfelelő tájékozódását, sok helyen nem válik el állam és a párt. Bár maga a szavazás alapvetően békésen és szabadon zajlik, a rendszer egésze miatt nem lehet tisztességes választási versenyről beszélni – értékelte a legtöbb nemzetközi megfigyelő az április 3-i magyarországi választásokat. Nem lát viszont semmi kifogásolhatót egy lengyel és egy cseh ellenőrző-misszió, amely a magyar Alapjogokért Központhoz köthető.


Valószínűleg minden korábbinál nagyobb nemzetközi figyelem kísérte az idei magyar országgyűlési választásokat. A kampány utolsó napjaiban és a szavazás napján jelen volt az országban több nemzetközi szervezet, például az EBESZ, a Választásfigyelő Szervezetek Európai Hálózata Együttműködési Szervezet (ENEMO) ellenőrei, valamint több külföldi civil szervezet megfigyelői is, akik elsősorban arra voltak kíváncsiak, mennyire felelnek meg a választások az európai normáknak...

AZ ÉS 2022/14. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.04.08.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János
A második hexameter

Azon a vasárnapon, amikor a civilizált világ a bucsai mészárlás hírét próbálta feldolgozni – a Kijiv elővárosát visszafoglaló ukrán csapatok megkínzott, megcsonkított, megerőszakolt, hátulról fejbe lőtt civilek, gyermekek, nők, férfiak holttesteinek százait találták az utcákon, udvarokban, pincékben –, Orbán Viktor győzelmi beszédében erről egy szót sem szólt. Ehelyett a legyőzött ellenfelek sorában említette az ukrán elnököt, kedélyesen, röhögcsélve. Mindezt a Béke és biztonság feliratú pulpituson.

Az, hogy a Fidesz megnyerte a választást, nem volt meglepetés, hiszen a parlamenti Fidesz-többség erre állította be az egész rendszert a választási törvénytől és módosításaitól kezdve a gazdaságpolitikán át a média teljes leuralásáig. Ami valóban meglepő volt, sőt az ellenzéknek megalázó, az a győzelem mértéke, a húszszázalékos fölény a listás szavazatokban. Ezt az arányt sem a közvélemény-kutatók nem jelezték, sem a hivatásos elemzők nem számítottak rá.Tovább

Juhász Attila
Ellenzékbuktató választás

A „kiábrándult fideszesek” helyett a kiábrándult ellenzéki szavazók döntötték el a választást.

Az országgyűlési választás eredményének kialakulásában nem a Fidesz táborának mérsékelt bővülése volt a döntő, hanem az, hogy az ellenzék 2018-hoz képest nemhogy növekedni nem tudott, de egyenesen elveszített több mint 850 ezer szavazót. Ez a brutális veszteség leginkább abból adódhat, hogy a 2018-as Jobbik-szavazók túlnyomó többsége nem támogatta az ellenzék közös listáját, sőt valószínű, hogy a szavazatvesztés nemcsak az egykori jobbikosok körére terjedt ki. Ebből is következik, hogy a hatpárti ellenzék a felelősséget a vereségért nem háríthatja kizárólag az elnyomó Orbán-rezsimre vagy a „külsős” ellenzéki miniszterelnök-jelöltre. Az ellenzéki pártok szereplőinek szembe kell nézniük a belső okokkal is, a saját felelőséggel, a stratégiai hibákkal, hiányosságokkal és alapkérdésekkel, mert ha ez elmarad, esély sem lesz a kiút megtalálására.

Az eredmény: K. O.Tovább

Ungváry Rudolf
Egy visszatérés

Csepi Lajos
Benzinkutat vegyenek!

Kovács Zoltán
Négyből semmi

Gadó Gábor
Áldás álruhában

Ladányi János
„Hagyományos magyar balszerencse”

Orwell víziója a nukleáris zsaroló potenciálról

Ez a magyarul elsőként itt közölt Orwell-írás eredetileg a londoni Tribune folyóirat hasábjain jelent meg 1945. október 19-én, nem egészen két hónappal a Hirosimára és Nagaszakira mért két pusztító amerikai atomcsapás után. Az író politikai publicisztikáiban a témára többször visszatért, hasonló tárgyú, a Partizan Review, az Observer és a Tribune lapszámaiban közölt háború végi cikkei pedig – köztük A bosszú fanyar íze és a Kik a háborús bűnösök? – jó húsz éve már magyarul is olvashatók az általam szerkesztett kétkötetes Orwell-válogatásban (Az oroszlán és az egyszarvú. Esszék, tanulmányok, publicisztikák, Cartafilus, 2000).

A cikk különleges súlyát és mai apropóját az adja, hogy a BBC heti jegyzetírójaként, majd németországi, ausztriai haditudósítóként a háború borzalmait, köztük a londoni terrorbombázásokat átélt szerzőnek ez a legelső írása, melyben elemzőn számot vet a szuperhatalmak új világrendjével az atomkorszak kezdetén. Figyelemre méltó, hogy Orwell már 1945 őszén hosszan elhúzódó „hidegháborút” jósol a győztes szuperhatalmak között (maga a szó is az ő leleménye, mely itt tűnik fel először), s nincs kétsége afelől, hogy pár év múlva a szovjet atomfegyver is elkészül, mi több, idővel harmadikként a Távol-Keleten, Kínában is új szuperhatalmi góc alakul ki. Ahogy afelől sem, hogy a lázas iramban felhalmozott atomarzenált az egymással vetélkedő hatalmak elrettentésre, zsarolásra és világuralmi pozícióik erősítésére használják majd.

Döbbenten látjuk, hogy ez a 77 éve vázolt, nyo­masz­tóan realista jövőkép még ma sem a múlté. Egy ámokfutó, paranoiás zsarnok Európa keleti felén nem átallja felújítani, sőt rémtetteivel túllicitálni egy békés szomszéd nép véres legázolásával, miközben atomcsapással fenyegeti a fél világot. Holott e tabutörésre a hidegháború legélesebb konfliktusai idején sem volt példa, és nyíltan soha senki sem vonta kétségbe, hogy egy atomháborút nem lehet „megnyerni”, s abba akár az egész emberiség belepusztulhat.

Orwell életműve utolsó komor disztópiájával, az 1984-gyel azt kívánta elrettentő példaként bemutatni, milyen lenne, ha egy militáns szuperhatalmi diktatúra rémálma valóra válna a maga pusztító technológiai, hadászati, politikai és tömeglélektani konzekvenciáival. Íme, most egy megalomán egykori KGB-ügynök – aki Orwellt alighanem még penzumként sem olvasta – vakmerőn felülmúlni vágyik a hidegháborús fikciót, ám ahhoz szerencsére se hatalma, se realitásérzéke nincs elég, s így mindenképp bukásra van ítélve. A kérdés csak az, mennyi szenvedés árán és mikor szabadul meg a világ tőle.

Nóvé Béla Tovább

Bedecs László
Talán nincs is talány

Ágai Ágnes 90 éves

Bauer Tamás
Bukás, és utána

Molnár Erzsébet
Az élet megy tovább

Szenczi Tóth Károly
Orvosi történetek

Gömöri György
Putyin „finn” háborúja?

Kardos András
A kavics etikája
Benkő Attila 80

V I S S Z H A N G

Halász László
Megint nem jött össze

Gegesy Ferenc
Három választás – négy vereség

Kertes Attila
Éppen ellenkezője

Dornbach Márton
Érteni és megérteni?

P Á R A T L A N

KGI
REZSI­CSÖKKENTÉS

Aszalós Sándor
VÁLTOZATLAN

Fekete Demeter
MINDEN FILLÉR

-odze-
IGAZI RÉMHÍR

Beck Tamás
NAGY SZÁMOK TÖRVÉNYE

Fábri Ferenc
HÁBORÚ

ICs
MÉZ ÉS MADZAG

Huszár Ágnes
KETTEN A VILÁG ELLEN

jéjé
KONGÓI TÖRTÉNET

Ladányi András
LEGÉNY A GÁTON

msz
BŰNÖS

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ


AZ ÉS 2022/14. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.04.08.


F E U I L L E T O N 

Selyem Zsuzsa
Miért vagyunk még életben?
Gondolatok egy inkluzív irodalomról

I N T E R J Ú 

Szále László
Egymást tesszük olyanná, amilyenek vagyunk
Beszélgetés Bíró Bélával

K R I T I K A

Deczki Sarolta
Elhurcolva Szibériába

Sandra Kalniete: Báli cipőben Szibériába. Jávorszky Béla for­dí­tása. Magyar Napló Kiadó, Bu­da­pest, 2021, 353 oldal, 3000 Ft

Kalniete szülei és rokonai visszaemlékezéseire, hivatalos dokumentumokra, történelmi adatokra támaszkodik. A családja sorsa szorosan összefonódik Lettország történelmével; a két világháború közötti békeévekkel, a szovjet, a német majd ismét a szovjet megszállással. Az első megszállás kezdete 1940. június 17. volt, amit valójában alig lehetett észrevenni az első időkben, hiszen nehézkesen terjedtek a hírek. A Szovjetunió ultimátumot intézett a lett vezetőkhöz: „Lettországnak ellenállás nélkül meg kell adnia magát, hogy megkíméljék a népet a felesleges véráldozattól”. (26.) Továbbá haladéktalanul új kormányt kell alakítani, mely „képes megbízhatóan szavatolni a szovjet-lett kölcsönös segítségnyújtási szerződés megvalósítását” (28.), és engedniük kell a szovjet fegyveres erők szabad mozgását az ország egész területén. (Egy újabb Oroszország által kirobbantott háború árnyékában különösen hátborzongató ezt az ultimátumot olvasni, hiszen a nyugati világ és Ukrajna is hasonlóval szembesült.) A megszállás után 34 nappal, 1940. augusztus 5-én Lettország már a nagy Szovjetunió tizenötödik szövetséges állama volt.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Galántai Zoltán
Ex libris

Fráter Zoltán: Itt vagyok, ni!
Milbacher Róbert: Legendahántás
Kemény István: Állástalan táncos
Wirth Imre: Lementem egy üveg borért Hajnóczynak

ÉS-KVARTETT – Konrád József A behajtó című regényéről


Károlyi Csaba Bárány Tiborral, Gács Annával és Puskás Pannival beszélgetett 2022. március 30-án, szerdán az Írók Boltjában. A felvételt meg lehet nézni jövő héttől a YouTube-on az Írók Boltja csatornáján. Legközelebb április 27-én Sepsi László Termőtestek című regényéről lesz szó.Tovább

A szerző további cikkeiWagner István
Klassz társaság


(Klasse Gesellschaft – Alltag im Blick niederländischer Meister. Mit Lars Eidinger und Stefan Marx. Hamburger Kunsthalle, meghosszabbítva április 24-ig, a berlini Hatje Cantz Verlag azonos című katalógusával, 368 oldalon 250 repróval.)

A hamburgi műcsarnok kereken kétszáz művet felvonultató bemutatója főként saját zsánerképállományából, emellett világhírű múzeumok kölcsönzéseiből való, a harmadik harmad viszont kortárs: Stefan Marx germán grafikus konkréten itteni, klasszikus elődeit kommentálja alkalmi, sajátos betűtípusú írás-képeivel, míg Lars Eidinger német színész, filmsztár, fotós és DJ címet sem ad európai metropolisokban lencsevégre kapott pillanatainak.Tovább

Tóth Ádám
Autonómiából festészetet
– Vajda Lajos Stúdió 50

(Az Öntözés tavasszal című kiállítás április 14-ig látogatható a Bodó Aukciósház és Galériában.)

Habár a gyűjteményes kiállításokra általában jellemzőek a naiv megfontolások, az összképet rontó esetlenség az átgondolt kurátori koncepciónak, a megfelelő arányoknak, a kiállított képek egymással jól rezonáló témáinak, színeinek és a mindezt felölelő, azonos tőről eredeztethető víziónak köszönhetően nem tapasztalható. Mégis nehéz szabadulni attól a gondolattól, hogy a kiállítás – a gyűjteményekben feltételezhetően ugyancsak nem szereplő fiatal tagok figyelmen kívül hagyásával – csupán a VLS legendáinak ünnepélyes bemutatására vállalkozott.Tovább

Báron György
Bergman szafari

(Bergman szigete. Francia–belga–svéd–német–mexikói film. Forgatókönyvíró-rendező: Mia Hansen-Løve.)

Igazából nem a sztorikkal lenne a gond, hanem azzal, hogy, Fårö ide vagy oda, hiányzik belőlük mindenfajta mélység és eredetiség. A kapcsolatoknak nincs igazi tétjük, a figurák érdektelenek (ezen az amúgy kitűnő Tim Roth sem tud segíteni), még azt a fajta könnyedséget is nélkülözik, ami egy-egy késői Woody Allen-filmet áthat és nézhetővé tesz. Kellemes film a Bergman szigete, de csak annyira, mint egy kirándulás a Fårön kanyargó sárga busszal. Nézőpontja a szafarituristáké.Tovább

Molnár Zsófia
Érzelmes értelmesek

(Nick Dear: Frankenstein, Budapest Bábszínház, március 9.)

Erénye viszont az előadásnak a kivitelezés, ami a látszat ellenére a filozofikusabb tartalmak kidomborításának kedvez. Ahogy a teremtő tudós, úgy a rendező is kísérletezik, sokféle bábtechnikát bevet, keveri az élőt az élettelennel – elmossa és ezzel tágítja a határokat –, a mozgót a mozgatottal, nincs tiszta megoldás, talán csak az álom csalóka árnyjátéka (báb- és jelmeztervező: Hoffer Károly) és a szűzies ártatlanság hófehér mezítlábassága, és teszi mindezt roppant egyszerű díszletben (szintén a rendező, Keresztes Tamás munkája): hét pózna és pár lepedő (rajtuk időnként Varga Vince cseppet sem elhanyagolható hangulat- és helyszínfestő vetítéseivel), ennyi az egész, és a végén persze – legalábbis a gyakorlatban – lehull minden lepel.Tovább

Rákai Zsuzsanna
Királyok és táncok

(Budapesti Fesztiválzenekar, Jordi Savall – Zeneakadémia, 2022. március 28.; Bécsi Filharmonikusok, Christianne Stotijn, Mark Stone, Thomas Adès – Művészetek Palotája, 2022. március 29.)

A Fesztiválzenekar estje a barokk francia balett pompás portréja volt: a hatalom sugárzó allegóriája egyfelől és az értelmezés egyre elvontabbá válásának tükre másfelől, olyan folyamat, amely Philidor kifogástalan ünnepi zenékként élvezhető táncaitól vezetett Lully remek, színpadi koreográfiákhoz készült tételein át Rameau friss és újszerű műveiig (…).Tovább

Fáy Miklós
Bágyatag boszorkányok

(Boito: Mefistofele – Magyar Állami Operaház, április 3.)

Talán egy kicsit démonibb Mefistót, ha már róla szól az opera, ne egy fószert, aki attól sátán, hogy folyton cigarettázik, mert akkor a szomszédom is sátán, ő is folyton a folyosón bagózik. Vagy ehhez kellene a zenekar? Nincs azzal semmi különösebb baj, vendégkarmester vezeti őket, Antonello Allemandi, megszólal a zene, ami viszonylag nagy dolog, mert van harsonázás, csinnadratta, gyerekkar, felnőttkar, de körülbelül ennyi: szól, de nem a szférák zenéje.Tovább

Grecsó Krisztián
Amikor nincs jel

(Adásszünet)

Magányosnak érzi magát ilyenkor a mezei polgár, elkapcsol, de a másodvonalas kereskedelmi tévéken sorversenyt adnak, kiglancolt testnevelésóra, szép emberek izzadnak csinos tájakon, a néző meg próbálja nem észrevenni, hogy ez a fajta reality is a csináltság maga, és hogy fele annyi köze sincs a valósághoz, mint egy gyöngén sikerült tévéfilm véletlenül bent felejtett, kültéri jelentének. Nehéz ilyenkor nem arra gondolni, mi kell ahhoz, hogy ezt a polgár ne lássa, mennyi métely, fásultság, kopottság, tompaság kell az agyban és a szívben, hogy ez jólessen… És már megint csak lehet elkapcsolni, mert szüremkedik be az agyba és a szívbe az úgynevezett politika.Tovább

Csengery Kristóf
Egy kínai Kanadából

(Bruce Liu: Chopin. Deutsche Gram­mophon)

Egyáltalán: a teljes lemezen, mindvégig megfigyelhető, hogy verseny ide, verseny oda, Bruce Liu, fittyet hányva a megmérettetés díjban-pénzben-presztízsben kifejeződő tétjére, abszolút felszabadult és természetes közlékenységgel játszik, s ez a rubatókban, a hangsúlyok retorikai funkciójában és a nagy, régi tradíciótól örökölt szabadság sok bátran alkalmazott elemében nyilvánul meg.

I R O D A L O M

Nagy Zsuka
cselló
Alíz mozaikjai

Az egyik a törött sarkával megsebzi a kezem. Lemegyek, megnézem, hol jár az apám a festésben. És azt hiszem, meg is untam az egész mókát. Úgy látom, apám végzett mára. A pappal beszélget. Szép, és ha egészen készen lesz, fel lehet újítani, és ki lehet tenni a padláson lévő ikonokat. Azzal lesz még inkább ünnepien szép a fal, mondja apámnak a pap.

A földön hagyom a szilánkokat, megsebzem magam, beülök az autóba és elindulok az apámhoz. A ház előtt állok, de nem tudok bemenni. Csend van. Aztán gondolok egyet, és elmegyek a boltba sörért. Évtizede nem voltam a kisboltban. Meglepődöm, hogy ugyanaz a férfi szedi a kosarakat, mint kiskoromban. Akkor is öreg volt már. Valami agybaja van. De kinek nincs?Tovább

Darvasi László
Fotőj

Csaknem minden férfi színész életében elérkezik az a pillanat, amikor Dezsővé válik. Ha fiatalon hal meg a színész, amire sajnos számtalan példát tudunk, biztosan nem válik Dezsővé. Ahhoz bonyolult és küzdelmes évek kellenek, alakulni, formálódni és változni kell, úgy belsőleg, mint külsőleg, és tulajdonképpen akkor is el kell tudni játszani a szerepet, ha egy szót sem tud belőle az illető színész, elég csak annyit mondani, hogy szívbeteg öregember vagy a gangon, idős bonviván a lövészárokban, agg hóhér, aki évek óta csak ül a szobájában, és ezerszer átsimogatta már a fényes bárdját.

Csak még egy halálraítéltet adj, Istenem.

Egy icipici fejecskét, Uram.Tovább

Bartók Imre
Kör

Csütörtök volt, vagy talán kedd, esetleg szerda, de mégis csütörtök lehetett, amikor a Városligetben, az éledező turizmus járkáló marionettjei közepette, a Fudzsimoto tervezte, frissiben megnyitott Zeneház viszkózusan érzékeny épülete előtt, amelyben örökké visszhangzik néhány paprikavörös fejű vadember artikulálatlan üvöltése, csütörtök lehetett, nem tudom, mikor ébredtem, de korán volt, reggel, valószínűtlenül korán, amikor valahol a Városligetben, már a futópályán utolértem őt, Akhilleusz a teknősét, nem is hittem volna, hogy lehetséges, de úgy tűnik, nagyon is lehetséges, mert az idő mégsem szabdalható fel vég nélkül, nem sodródunk eleven folyamában, életünk tompán csillogó gyöngyfüzér, utolértem tehát, és azt mondta, halkan, mégis jól érthetően, „Hagyj békén" (...)Tovább

Erdei L. Tamás
Egy nő becsülete

A cigaretta a körmére ég, felszisszen, elnyomja, bal kezével elhessegeti a füstöt. Megrázza a fejét, sóhajt, megint felnéz, a láthatárt kutatja. Lomha felhők állnak, mint féltékeny nagymamák lányunokájuk szalagavatóján. A természet évmilliónyi közönyével szemben az ember e világi küzdelme csak cigarettafüst libbenése, bármeddig tartson is. Füst és hamu. A frankfurti gép lassan eltűnik a nyugati horizonton. Az év utolsó napja a végéhez közeledik. Harmath huszonhatodszor nézi meg okostelefonja képernyőjét. Semmi.Tovább

Littner Zsolt
A világoskék póló

Hasba szúrtam az apámat. Azt üvöltötte, hogy rohadt kis köcsög vagyok, és hogy ki fognak jönni a belei. Tényleg türemkedett valami a sebből, csupa ragacsos vér volt minden a nappaliban. A kedvenc világoskék pólója volt rajta, még el lehetett olvasni a feliratot, hogy Boston University. Összegörnyedve feküdt a földön, a hasára szorította a kezét és ordított. Később a mentősöknek azt mondtuk, hogy tökrészegen elesett a vadászkéssel, miközben minket kergetett. Akkor már csak vonyított, nem tudott értelmesen beszélni. Tovább

Ozsváth Zsuzsa
Kék

Ozsváth Zsuzsa
Vízről, újabban

Mesterházy Balázs
Sol Invictus hava

Nyilas Atilla
A játékos

„MOCSOKTÓL TERHELT GYŐZELEM” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.04.07.


A TARTALOMBÓL:

 Vonzások és választások – Hann Endre: Ha elmennek szavazni a fiatalok, szorosabb lett volna a verseny. Interjú

– Mocsoktól terhelt győzelem – Nagy Bandó András: Sajnálom Magyarországot. interjú

– Egymásból kell erőt merítenünk – György Zsombor elemzése

– Az unortodoxia most nem segít – Veszélybe kerülhet a rezsicsökkentés, az adóemelés elkerülhetetlen

– Kényszeres együttműködés – Ellenzéki politikusokat kérdeztünk

– „Megnyerte Orbán, megünnepeltük” – Tizennégy bogrács és az „elemi csapás”. A makói Honvédtelepen senki nem akar háborúzni. Riport

– „A Jóisten meg én kettesben bort csinálnánk” – A szentesi biotanyán jártunk, ahol mindenki megtanulhatja az önellátó életet. Riport

– Ismét Le Pen üldözi Macront – Megismétlődik az öt évvel ezelőtti verseny a francia elnökválasztásokon

 Hiába a diadal, nehéz idők várnak Vucicra – Szerbia lett Oroszország hátsó bejárata Európába, és ezt Nyugaton egyre kevésbé nézik jó szemmel

 Vajon Bécs még mindig a kémek városa? – Az oroszok Ukrajna elleni inváziója és a Financial Times tényfeltáró cikke újra el¾térbe hozta a kérdést

– Hány konfliktust olvaszt ki a tavasz? – Az ukrajnai háború más országokat is felbátoríthat, hogy megpróbálják onjvosolni régi sérelmüket

– A kárpátaljai magyaroknak fájhat Orbán hintapolitikája – Sokan már azokat a határon túliakat is hazaánjulónak tanjtják Ukrajnában, akik a Fideszre szavaztak

– A tolvaj szarka, Virsli, a kuvik és a többiek – Somogyi Angéla és Szűcs Gábor madármentők, a Madárfészek Vad- és Madármentés civil szervezet tagjai. Szabadidejükben, saját költségükön segítenek az elhagyott fiókákon és sérült madarakon

– Főúri muri – Újabb jelentős vagyont szervezhetnek alapítványba: a Tanácsköztársaság és a Rákosi-korszak alatt kétszer is elrabolt Esterházy-kincsekből a Várban nyílhat kiállítás

– „Mintha elárvultak volna” – Az orosz agresszió kezdete után Ukrajna néhány nap alatt teljesen levált az orosz elektromos hálózatról, és sikeresen csatlakozott az európai hálózathoz

– Ötezer nő értelmetlen halála – A japán példa jól mutatja, hogy az áltudományok még a világ egyik legfejlettebb országában is életveszélyesek

– Feldönteni a vitathatatlan vályúkat – Péntek Imre költő Váci Mihályról, MÉH-be kerülő kéziratokról és konzervativizmusról. Interjú

– Mi szegény ország vagyunk – Száz éve született Halász Péter, a Kádártánc írója

– Nemváltó őseink emlékezete – Elfeledkezünk a bennünk élő hiedelmekről, képzetekről. Beszélünk nemváltásról, transzneműekről, androgünitásról, de sajnos csak a kérdés praktikus oldalával foglalkozunk

– A langaléta séf – Julia Child nem szeretett volna mást, csak megmutatni, hogy a főzés a legjobb örömforrás

 Vérrel írt sporttörténelem – Novemberben jön a katari futball-vb – éhbérért dolgozó vendégmunkások ezrei haltak meg az építkezéseken

Publicisztika:
– Dévényi István: Keleti vég
– Puzsér Róbert: Újratervezés
– Reichert János: A szakadék szélén
– Lányi András: Levél barátaimhoz
– Szerető Szabolcs: Április 3.: nem végállomás
– Pápay György: Egy nem sorsdöntő választás – Titkos köztársaság
– Szabó Antal: Fehéroroszország 2.
– Nagy Attila Tibor: A felmentés – Ítélet Orbán felett
– Lukács Csaba: Mocskos idők – Helyzet-Kép
– Híd Jenő rajzol: Living hell, ahogy az ellenséges Nyugaton mondanák
– Haklik Norbert: Az utolsó utáni háború közben
– Pethő Tibor: Bék – Ószleng
– N. Fejérváry Gergő: Pro Patria et… – Ásó, kapa, uzsonnabor
 Ficsor Benedek: Ép testben csak pénz legyen – Szotyola
– Gulyás Balázs: Az Orbán-korszak téglái – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Marabu: Zavartalanul

Kritika:
– A rajongók szemével – Mindenki
– Púdertől a mályváig – A rózsaszín Zsolnay – Történetek és képek a rózsaszín Zsolnay használati tárgyakról. Winkler Barnabás gyűjteménye és írásai
– Keleti nyitás – száz évvel ezelőtt – Fodor Gábor: Magyar tudomány és régészet az Oszmán Birodalomban – A Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet története

Átlátszó–melléklet
– Titkos, korrupciógyanús szerződés Paksról
– Gyakori vendég a Roszatom irodájában Rákay Philip
– Mégsem lesznek átláthatók a kekvák?
– Tízmilliókat költött titkos tanácsadókra a kormány
– Semmit sem tudni a felszín alatti vizeinkről
– Kártyajóslásra is jutott a nők munkaerőpiaci helyzetének javítására szánt pénzből
– Az eurózónában kevésbé drágult a benzin, mint Magyarországon

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2022.04.06.


A SZERK.


A SZERK.
A jobb belátásért

Bizonyára önök is nehezen térnek magukhoz a sokk után, vasárnap este óta mi is azt a szilárd pontot keressük, mint ittasan hazatérő a ruhafogast az előszobában, melyre támaszkodva legalább kissé egyensúlyba tudnánk hozni magunkat, illetőleg a saját magunkról és a hazáról alkotott eddigi képünket; nemkülönben önbecsülésünket a haza becsületével.

A SZERK.
Érvénytelen

A vasárnap óta megjelent sajtóhírek, Facebook-bejegyzések alapján bátran kijelenthetjük, hogy a világtörténelemben még soha nem volt olyan népszavazás, amelyen ennyi érvénytelen, gúnyrajzokkal ékesített szavazócédulát adtak volna le. Jobb helyeken ilyenkor az állampolgári fityisz műtárggyá nemesül, még kiállítást is rendeznek a legszellemesebb művekből, és a teljes anyag múzeumba vagy levéltárba kerül.

PUBLICISZTIKA

UNGVÁRY KRISZTIÁN
Menetrendszerű vereség után
Mit tehetnek a magyar demokraták a demokráciáért?

A 2022. évi országgyűlési választások eredményei sokkolók az ellenzéki oldal számára. Az Országgyűlésben a Fidesz nemcsak magasabb arányban nyert, mint 2018-ban, hanem saját magán kívül bejuttatta nyíltan neonáci szövetségesét, a Mi Hazánk nevű proxipártját is. Ezzel szemben az ellenzék korábban nyerhetőnek vélt helyeken is alulmaradt, gyakorlatilag csak a fővárosban szerepelt sikeresen.

MAGYAR BÁLINT–MADLOVICS BÁLINT
Az újraválasztott autokrata és az ellenzék dilemmái

A vasárnapi választással Magyarország belépett azon autokráciák sorába, ahol a választások nem a választás napján dőlnek el. Míg egy demokráciában a kormány hatalmon maradása a politikusokat elszámoltatni képes nép döntése, egy autokráciában a győzelem az autokrata döntése: ő képes arra, hogy egyoldalúan és előre úgy alakítsa ki a választási helyzetet, hogy az a számára megfelelő eredményt produkálja. Ezt jelenti a manipulált választás.

KAPRONCZAY STEFÁNIA
Szabadnak lenni

„Drágám, dönthetsz úgy, hogy szabad leszel”– ezzel a mondattal zárul Edith Eva Eger A döntés című könyve. A szerző túlélte a náci haláltábort, élete többször a fogva tartók pillanatnyi kedvén múlott. Amikor kiszabadult, nem hagyta nyugodni, hogy vajon miért pont ő élte túl. Arra jutott, hogy bár nem tudta megváltoztatni a körülményeket, a haláltáborban is dönthetett úgy, hogy szabad lesz. Eldönthetjük, hogyan élünk – ez a könyv fő tanulsága.

VONNÁK DIÁNA
A legjobb golyóálló mellény
Ukrajna nyelveiről

Kamasz lehettem már, mikor megtudtam, hogy a dédnagyanyám, ha bármit el akart titkolni a gyerekei és az unokái elől, még németül beszélt, és hogy a saját anyám gyerekkorában a német tolvajnyelv volt, a felnőttek furcsasága. Idegesítő és ismerősen is ismeretlen.

EGOTRIP

EGOTRIP
Várhegyi Éva: Ekotrip
Mellényváltás

Szép nap virradt hétfőn Orbán Viktor szabójára: rögtön két új mellényre is megrendelést kaphat.

EGOTRIP
Szécsi Noémi: Nem és nem
Jó mulatság, férfi munka

„Mégis, kedves uram, mit vár tőlünk, öntsük le benzinnel és gyújtsuk fel magunkat a Nemzeti Múzeum lépcsőjén?” – pötyögtem oda, ahol az olvasó magyar értelmiségiként elkövetett mulasztásaimra hívja fel a figyelmemet, aztán némi töprengés után mégis kitöröltem a feleletemet.

EGOTRIP
Vajda Mihály: Szókratész a vonaton
Már megint győztek

- Drága Szókratész, jól vagy ott a nagy Ámerikában?

BELPOL

INTERJÚ
„Ezen nincs mit szépíteni”
Szabó Andrea választásszociológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének igazgatóhelyettese

Mi állhat a Fidesz-tarolás hátterében, hogyan mozogtak a választók, és lehet-e egyáltalán választáson kormányt váltani? Szabó Andrea választásszociológussal elemeztük a választási adatokat.

ISMÉT KÉTHARMADOS TÖBBSÉGET SZERZETT A FIDESZ–KDNP
Az ág is húzza

A Fidesz nem csupán megnyerte az április 3-i választásokat, de országosan több szavazatot is kapott, mint négy éve. Az ellenzéki összefogás ugyanakkor 850 ezer vokssal kevesebbet szerzett, mint a 2018-ban külön induló ellenzéki pártok összesen. Az adatok elemzése mellett kísérletet teszünk mindennek a magyarázatára is.

INTERJÚ
„Bűnbakot keresni helytelen”
Hadházy Ákos

Az ellenzék a 2018-as országgyűlési választásokhoz képest mindenhol rosszabbul teljesített, a Fidesznek pedig meglett az újabb kétharmad.

INTERJÚ
„Ez most egy közös kudarc”
Tordai Bence (Párbeszéd)

Rémálom.

INTERJÚ
„Csak a hibákat kell kijavítani”
Kálló Gergely (Jobbik)

Nem sikerült megtartani mandátumát.

KÜLPOL

INTERJÚ
„Hogy vége legyen”
Inna Szovszun ukrán parlamenti képviselő

Ukrajna a háború alatt is igyekszik fenntartani a demokratikus döntéshozatal intézményeit – például a parlamentet, a Verhovna Radát. Ahol ugyan Zelenszkij elnök pártjának, A Nép Szolgájának van többsége, de az ország létét érintő legfontosabb kérdésekben szüksége lesz az ellenzékre is. A háborús törvényhozás mindennapjaiba az ellenzéki Hang (Holosz) párt képviselőnője avat be minket.

INTERAKTÍV

INTERJÚ
„Létezik igazság”
Rév István történész, a Blinken OSA Archívum igazgatója

Az intézmény új kiállítását a félelem nélküli beszédről olyan aktuális témák is ihlették, mint a CEU kiebrudalása és az SZFE ellehetetlenítése. A kiállítás kurátorát, a Blinken OSA Archívum igazgatóját kérdeztük.

Egy hét kultúra 2022/14.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/14.

Rövid hírek: sivatag, genom, metán...

Szüret 2022/14.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

KRITIKA

KÖNYV
A fólia fogságában
Mágnes mellett a vas

Egyelőre csak a kiskorúaknak szánt kiadványokra vonatkozik a „gyermekvédelminek” titulált törvényhez kapcsolódó rendelet, mely szerint „születési nemnek megfelelő önazonosságtól va­ló eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő” termék csak zárt csomagolásban forgalmazható, illetőleg iskolák és templomok 200 méteres körzetében még úgy sem.

KIÁLLÍTÁS
Tüzesen süt le a Sun
Martin Parr: Strand az egész világ / Life’s a Beach

Parr akkor kezdett igazán ismertté válni Magyarországon, amikor ide is betörtek a digitális fényképezőgépek.

SZÍNHÁZ
Házhoz menni érte
Színház a város

A kényszer szülte ugyan, de vitathatatlan, hogy a százszázalékosan járványbiztos projekt egészen különleges – és remélhetőleg a főváros kulturális életében maradandó nyomot hagyó – élmény, meditatív én-idő.

LEMEZ
World music: kapaszkodó

a sötétben: szabad egy táncra?

FILM
Traumatológia
Catherine Corsini: Intenzív találkozások

Raphaëlle (Valeria Bruni Tedeschi) nem akarja tudomásul venni, hogy házastársa, Julie (Marina Foïs) elhagyni készül őt. Minden módon akaszkodna narcisztikus rigolyáit tovább tűrni nem hajlandó párjára; egy őt érő banális, de egziszteciális következményekkel járó baleset (könyökét töri a grafikusnő) felettébb alkalmasnak látszik, hogy a természetes módon felébredő sajnálatot és együttérzést kihasználva visszahódítsa (de legalább még egy kicsit magához láncolja) szerelmét.

TÉVÉSOROZAT
Szivacs a lándzsavégen
A gyanú

A legbiztonságosabb eltűnni a tömegben – állítja A gyanú első évada, de nem valószínű, hogy ezt magukra is így értik az alkotók.

KÖNYV


POETA.DOC
Egy néma klasszikus

Vergilius: Éneisz

KORSZAKOT VÁLT A KOSSUTH KIADÓ
Átrendezett cölöpök

A II. világháború utáni magyar könyvkiadás egyik jelentős szereplője, a Magyar Kommunista Párt által alapított Kossuth Kiadó talán csak a rendszerváltás idején, a privatizációjakor élt át olyan változásokat, mint amilyeneket mostanság. Kocsis András Sándor, a kiadó egykori tulajdonosa és vezetője élete fő művétől búcsúzik, a régi-új tulajdonosok azonban nem beszélnek.

FILM


INTERJÚ
„Minden épeszű ember”
Paolo Genovese filmrendező

A Teljesen idegenekkel a fél világot meghódító olasz rendező nem hazudtolja meg reklámfilmes előéletét, a saját regényéből forgatott leg­újabb filmje, a Szuperhősök tobzódik a színekben, fényekben, hangulatokban. Milánótól Ponza szigetéig, Marrákestől Koppenhágáig térben is nagy utat tesz meg Anna és Marco (nevük tisztelgés az olasz rocklegenda, Lucio Dalla híres dala előtt). Az olasz rendezővel a budapesti sajtóvetítés után beszélgettünk.

TÉVÉSMACI
Szarkák dáridója

Amikor Sztupa és Troché beszálltak pétanque-ozni, minden paraszt Jean Gabinnek öltözött.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Foglalkozása: szülő

Ha már az elnyomás elleni tüntetést is ki kell szervezni másnak, hogy addig is húzhassuk az igát, akkor itt az idő, hogy cselekedjünk.

VISSZHANG: FILM
Váratlan szerencse

Ha egyszer végleg kilábalunk a pandémiából, valaki nyilván megírja majd a filmtörténetnek azt az alfejezetét, amelyik csak az ún. Covid-filmekkel foglalkozik.

VISSZHANG: FILM
Szuperhősök

Paolo Genovese az itthon is nagy sikert arató Teljesen idegenek és A hely után ismét az emberi kapcsolatok szétszálazhatatlan sokszínűségét igyekszik bemutatni.

VISSZHANG: KÖNYV
Németh Róbert: Nem vagyok itt

A zenei újságíró és popzenész (Heaven Street Seven, Pegazusok Nem Léteznek) önéletrajzi elemekben bővelkedő regényének főszereplője Niedics Péter.

VISSZHANG: KÖNYV
Rubin Eszter: Minek szenved, aki nem bírja

A regény főszereplője, Pető Hanga megtapasztalja, hogyan csapnak vissza az évek alatt tökéletesre fejlesztett elhárító mechanizmusai, és a személyiségébe épült, nagyrészt generációs örökségként hordozott szorongásai.

VISSZHANG: KÖNYV
Marja Baseler – Annemarie van den Brink: Utazás a koponyán belül

Családi összejövetelt tart a Stein család, a nagymama és a nagypapa épp 50 éve házasodtak össze.

VISSZHANG: LEMEZ
Gang of Youths: Angel in Realtime

A sydney-i székhelyű, soknemzetiségű zenekar második nagylemeze, a 2017-es Go Farther in Lightness egészen tisztességeset robbant a megjelenése után.

VISSZHANG: LEMEZ
Kittin/Hacker: Third Album

A francia Caroline Hervé, azaz Miss Kittin kétségkívül az elektronikus (pop)zene műfajteremtő csodabogara.

ZENE

RÉS A PRÉSEN
„Lüktető csődület”

Mariam Doumbia énekes – Amadou & Mariam

MI A KOTTA?
Félboldogság

Klasszikus zenei programajánló a 2022/14. hétre

TUDOMÁNY

ÉTOLAJ-ÁRROBBANÁS
Ide veled, drága zsírunk!

A világszerte zajló élelmiszerár-emelkedés talán az étolaj árát érinti a leginkább. De miért pont ez drágul már több mint egy éve, és hol a határ?

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Ramadan Kareem

Diókrémmel töltött minipalacsinta, csokoládéöntettel

ÉTEL, HORDÓ
Vegan Garden

Király vegán

ÉLJEN A JOGÁVAL!

KLUBRÁDIÓ
Szerző: SZENTE LÁSZLÓ
2022.04.01.


Szabadságjogaink fogynak, de még nem fogytak el teljesen. Ami megmaradt, azt mi magunk tarthatjuk életben azzal, hogy élünk velük, kiállunk magunkért és másokért, ahelyett, hogy csak legyintenénk.

A műsor témája: 

Milyen jogosítványokat kaptak a katonák lopakodó módon az utóbbi pár évben a civilekkel szemben? 

„A FIDESZ BEÁLDOZTA A POLGÁRSÁGOT” – HAJNAL MIKLÓS HEGYVIDÉKI SIKERRŐL ÉS ELLENZÉKI BUKÁSRÓL [HETIVÁLASZ 118]

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.04.07.


Történelmi vereségbe vegyült történelmi győzelmet hozott a vasárnapi választás Hajnal Miklósnak. A Momentum elnökségi tagja 32 év folyamatosságot (MDF–Fidesz) tört meg azzal, hogy győzni tudott Buda talán leginkább polgárosodott választókerületében, miközben a kormánypárt országosan története legnagyobb győzelmét aratta, Hajnal pártja pedig még a legborúlátóbb várakozást is alulmúlta, várhatóan tizenegy fős frakciójával. Hogyan bukhatott ekkorát az ellenzék? Miért lett „oda Buda” a Fidesznek? Mekkora a felelőssége a kudarcban Márki-Zay Péternek, és mit rontottak el a háborús kommunikációban? HetiVálasz podcastunkban Hajnal Miklóst Stumpf András és Vörös Szabolcs kérdezi...