2023. augusztus 31., csütörtök

ORBÁN RÁHEL KÖRÉNEK TURISZTIKAI ALAPÍTVÁNYA ELVITTE A SZERENCSEJÁTÉK-ADOMÁNYOK NEGYEDÉT

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2023.08.31.


Az ország egyik legnagyobb adományozója a Szerencsejáték Zrt. erre a célra létrehozott leányvállalata, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. (SZS Nkft.). Azt ugyan nem összesítik éves lebontásban, hogy mekkora támogatást biztosítanak, de a támogatottak listáját havonta pdf-fájlokban közzéteszik, igaz, az évek során változó szerkezetben.

Ezek alapján ki lehet számolni, hogy mennyit is költ támogatásokra az ország egyik legnagyobb vállalata. 2022-ben 2,5 milliárdot költöttek, 2023 első hét hónapjában már 2,1 milliárd forintnál járnak. A tavalyi havi trendeket figyelembe véve így idén is 2,5 milliárd lehet a végleges szám.

Ez igen jelentős forrása lehetne a civil szervezeteknek, igaz a lottó és szerencsejáték bevételeknek csupán 0,3 százalékát teszik ki. Ráadásul sokkal inkább Orbán Ráhel turisztikai terveit, a kormányzati kommunikáció holdudvarát segítik, mint a jótékony szervezeteket...

KÉNYSZERÍT AZ ÁLLAM, HOGY MAGÁNORVOSRA KÖLTSÜNK - HATALMASAT UGROTT A SAJÁT ZSEBBŐL VETT EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2023.08.31.


Egyre nehezebben lehet hozzáférni társadalombiztosítás keretében a különböző egészségügyi ellátásokhoz, így annak ellenére, hogy a hatalmas infláció miatt sokan meghúzták a nadrágszíjat, mégis nagyot nőtt a magánorvosokra és egészségügyi szolgáltatásokra saját zsebből kiadott összeg – derül ki a legfrissebb adatokból. Csakhogy véges az emberek pénze, így nem jutnak hozzá a szükséges ellátáshoz, ami egészségkárosodáshoz vezethet.


Egyik olvasónk a múlt héten december 5-ére kapott időpontot laborba vérvételre. Egy másik olvasónk arról panaszkodott, hogy július 24-én hiába végezték el rajta a szükséges gerinc MR vizsgálatot, még mindig nem tud visszamenni az orvosához, ugyanis azóta sem készült el a lelet. „Nincs leletező orvos”- közölték vele a kórházban, és legfeljebb a kezelőorvosa sürgethetné azt meg. Bár a fájdalmai miatt már idén januárban bejelentkezett az ortopéd orvoshoz, június elejére kapott csak időpontot. Ehhez képest az MR vizsgálathoz viszonylag gyorsan hozzájutott (7 hét), előrelépés azonban még mindig nincs a lelet késlekedése miatt, az ortopéd orvos ugyanis „elhajtotta” a CD-jével együtt, hogy majd ha lelet van, akkor foglalkoznak vele. Vagyis egy január elején fennálló problémára augusztus végén még mindig nincs diagnózis, nemhogy kezelés.

Ezek az esetek mindennaposnak számítanak a mai magyar egészségügyben, és jól megmutatják az okokat, amiért inkább magán ellátást vesznek igénybe sokan annak ellenére, hogy valójában nincs is rá pénzük...

„AZ ÉRTELMISÉG EGYIK RÉSZÉT MEGVÁSÁROLTÁK, A MÁSIK A SZEGÉNYSÉGÉT MENEDZSELI” | PARA-KOVÁCS IMRE

KLUBRÁDIÓ / KLUBDÉLELŐTT
Műsorvezető: KUN ZSUZSA
2023.08.29.Para- Kovács Imre 11 éve a Klubrádió népszerű műsorvezetője, azóta reggelente sajátos humorára és hangjára ébredhet a kedves hallgató. Mielőtt rátalált az újságírásra, műsorvezetésre, volt tejipari szállítmánykísérő, plakátragasztó, hirdetésszervező, raktáros, üzletkötő… Aztán jött a nagy váltás, a Fiatal Művészek Klubjának művészeti vezetője lett. A Klubdélelőtt 2023. augusztus 25-i adásában innen folytatja vele a beszélgetést Kun Zsuzsa..

UKRAJNA NEM FOG GYŐZNI – IDÉZIK VILÁGSZERTE ORBÁN SZAVAIT A TUCKER CARLSON INTERJÚBÓL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.08.31.


Felbolygatta a nemzetközi sajtót Tucker Carlson Orbán-interjúja. Az amerikai jobboldali sajtó Trump dicséretét emelte ki, az ukrán pedig azt, hogy a magyar kormányfő szerint nincs realitása a Krím visszaszerzésének és az ország NATO-taggá válásának. 

Az időnként szélsőségbe hajló, jobboldali Washington Times és számos hozzá hasonló sajtóorgánum futtatja Orbán Viktor Tucker Carlsonnak adott interjúját, hisz kiváló kampányelem ez, jó kis reklám a négy vádemelést megélt, 200 ezer dollár óvadék fejében szabad lábon védekező Donald Trumpnak, akit visszasír a magyar kormányfő. Egyrészt azért, mert szerinte csak az ő, újbóli hatalomra kerülésével lehetne véget vetni a háborúnak, másodsorban kiemelte azt is, hogy az elmúlt évtizedek legjobb külpolitikát valósította meg, mert "Oroszországgal, Észak-Koreával és Kínával szépen viselkedett". Trumppal a hatalomban egészen biztosan nem támadta volna meg a Kreml Ukrajnát – ismételte a régóta hangoztatott tézisét. Mint ahogy azt is, hogy a nyugati világ egyedüli megmentője kizárólag ő lehet. Ukrajna nem tudja megnyerni ezt a háborút, mert hamarabb kifogy a katonáiból, mint Oroszország – nyomatékosította.

Orbán szabadság értelmezését is beemelte a szerző, miszerint Moszkvának nem a szabadság a fontos, amit nyugaton alapvető értéknek tekintenek, hanem az, hogy egyben tartsa a hatalmas országot. Mallory Wilson megemlíti azt is, hogy 2021 után ez a második interjú, amit a magyar kormányfő a Fox News egykori sztárjának adott, amire a Budapestre csodálatos kilátást nyújtó teraszon kerítettek sort. Természetesen kitért a Trump vádemelésére vonatkozó részekre is, amely szerint egyrészt: Magyarországon azt bizony nem lehet elképzelni, hogy az igazságszoltáltatást a politikai ellenfele ellen fegyverként vessék be, mint ahogy ez most történik Trumppal, aki Magyarország jó barátja. Ez a barátság pedig a történelem megítélésén és a szívből jövő, azonos értékrenden alapul. Tegyük hozzá, hogy épp most nyilatkozott Bob Woodward, a Watergate-botrány kirobbantójáként világhírnevet szerzett újságíró az egyik amerikai tv-csatornának, hogy Trump nem tett mást, mint tudatosan félrevezette a saját embereit és ezzel az országot is, ami szerinte az összes vádpont közül a leglényegesebb. 

Menafn (Közel-keleti és Észak-afrikai pénzügyi hírügynökség) azt emelte ki az Orbán-interjúból, hogy ha a valaki ugyanazt tenné a Török Áramlattal, mint amit tettek tavaly az Északi Áramlattal – azaz felrobbantaná –, akkor azt Magyarország és Szerbia háborús oknak és terrortámadásnak tekintené, és azonnal reagálna. A miniszterelnök hozzátette, ezt a németekkel valószínűleg meg lehet tenni, de a mi térségünkkel biztos nem.

Politico a Carlson-interjú összefoglalójából azt emelte ki, hogy Orbán szerint azzal hitegetni, hogy Ukrajna megnyeri ezt a háborút, hazugság. Orbán szerint Oroszország napról napra egyre erősebb lesz. Ukrajna pedig semmilyen körülmények között nem tudja megnyerni a háborút. A szerző a cikk elején siet leszögezni, hogy maga az interjút készítő Tucker Carlson ellentmondásos figura, noha nem részletezi, hogy Trumpról a háta mögött csak rosszat tudott mondani az utóbbi időben, de ez nem számított, amikor újra leült interjúzni vele, mert mindketten nagy népszerűségnek örvendenek, amit együtt csak megdupláznak. Lásd az utóbbi X-en (korábban Twitter) megjelent interjújukat.

A török Anadolu Ajansi pedig azt emeli ki, hogy Orbán a harmadik világháború kirobbanásának a veszélyére figyelmeztetett ebben az ominózus interjúban, amennyiben nyugati katonák betennék lábukat Ukrajnába.

Az ukrán külügyminisztérium is reagált az interjúra, amelyben Orbán Ukrajna nyugati segítésének a leállítására szólított fel – emeli ki az Ukrainszkaja PravdaOleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő a Facebookra kitett üzenetét ismertetik a helyi lapok, aki már-már kezdett aggódni, hogy jóideje nem vagdalkozott Orbán Viktor Ukrajnával. De, ami késik, nem múlik. A külügy kifogásolta, hogy Orbán a Nyugat és Oroszország közti új biztonsági megállapodást szorgalmaz, illetve azt, hogy a magyar kormányfő szerint nincs realitása a Krím Ukrajnához való visszacsatolásának, mint ahogy az ország NATO-tagságának sem. A külügy nevében Nikolenko azt írta, nem tudjuk, hogy szokott ez lenni Magyarországon, de az biztos, hogy Ukrajna nem fog alkuba bocsátkozni se a területeiért, se a szuverenitásáért. A béke sem alku tárgya. Az oroszok pedig, bármilyen ügyvédeket is fogadnak fel, felelni fognak az ukránoknak okozott károkért.

Radio Svoboda azaz a Szabad Európa orosz nyelvű kiadásában egy kicsit sarkosabban adták vissza Orbán gondolatait, miszerint felszólította a nyugati országokat, tegyenek le Ukrajna NATO-tagfelvételének a lehetőségéről és a Krím visszaadásáról. Hozzáteszik azt is, hogy Orbán az egyetlen állami vezető az egész Európai Unióban, aki szóba áll Putyinnal, illetve a magyar kormány az egyetlen, amelyik nemhogy függetlenedne Oroszországtól, de áprilisban a korábbinál nagyobb volumenű gázszerződést kötött a Török Áramlat keretein belül a háborúban álló országgal.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

ARATÓ ANDRÁS: SZARNAK, BAJNAK NINCSEN GAZDÁJA

SZABADSÁG KLUB
Szerző: ARATÓ ANDRÁS
2023.08.30.


Bizony hogy a bajnak van gazdája! A hanyatló Nyugaton, a liberális demokráciákban elavult módon különböző, a kormányoktól betegesen független szervezetek, mint például ügyészségek, bíróságok mondják ki, ráadásul ún. bizonyítások után: te, fiam loptál, csaltál, sikkasztottál, mész a dutyiba.


Ha e társadalomfilozófiai tézist magunk fogalmaznánk meg, ekként vetnénk papírra (megjegyezve, hogy noha billentyűzetet használunk az íráshoz, ám a verbális tartalomhoz jobban illik a papír szó alkalmazása), tehát így írnánk: szxrnak, inflációnak nincsen gazdája. Ám a tételt maga Németh Balázs bocsájtotta az emberiség rendelkezésére, ezért ragaszkodunk a betű szerinti ismertetéséhez.

Nem szeretünk ilyet mondani, amikor a haza valamelyik bölcse gondolatokkal táplálja a hon tudásra éhező családjait, de most mégis megtesszük: Németh Balázs téved. És ilyen nem fordult elő vele hosszú, fáradságos és szépséges híradós pályafutása során. Arra talán volt példa, egy-egy mondatán belül legfeljebb két-háromszor, hogy a tények és a szavakba öntött interpretáció szöges ellentétben állottak egymással, de azok semmiképpen sem nevezhetők tévedésnek, minthogy nyelvünk e szava a gazda képességeinek, informáltságának hiányosságaira utalna, amivel e jeles férfiú kitűnő teljesítménye nem szolgált rá. Hazugságok? Dehogyis! A nép szolgálata mindent felülír, márpedig az egyszerű dolgozó embereknek kifejezetten árt, ha például azt hiszik, a honunkat messze elkerülő migránsok nem veszik el a magyarok munkahelyeit, nem erőszakolják meg asszonyainkat, nem alakítják át templomainkat mecsetté, vagy éppen a kormánynak valamiféle felelősségét kutatná a pénz romlásában. Netán azt vélelmezné (a nép), hogy a dollárbaloldalnak (más néven sorosbérenc, brüsszeliánus liberálisoknak, stb.) nem elsősorban is óvodás gyermekeink nemének dzsenderiánus átalakítása a célja. Ekként válik a köz szolgálatára az állami média, miként egykor a tej: életté, erővé, egészségé.

Tévedett az egykori száguldó riporter a szart és a bajt illetően egyaránt.

Bizony hogy a bajnak van gazdája! A hanyatló Nyugaton, a liberális demokráciákban elavult módon különböző, a kormányoktól betegesen független szervezetek, mint például ügyészségek, bíróságok mondják ki, ráadásul ún. bizonyítások után: te, fiam loptál, csaltál, sikkasztottál, mész a dutyiba. Ami tetézi a bajt, és gyorsítja az összeomlást, az a szabad sajtó, aminél fertelmesebbet elképzelni is nehéz. Képzeljék el, micsoda káoszt okozna, ha nem egyszerre többszáz médiumból tehetné magáévá az istenadta ugyanazt, amit a köz pénzéből közvetlenül finanszírozottaktól már megtudott! Honunkban, a fejlett illiberalizmus alapjainak a lerakása után az embereknek nemcsak a jóléte, hanem a tudása is magasabb szintre jutott a birodalom más tartományaihoz képest. Tudja például hazánk polgára, hogy honunkban ismeretlen fogalom a korrupció, itten a nemzeti bürokrácia megteremtése halad öles léptekkel; tudja a fontossági sorrendet, nem az egyén problémája az első, például az ő csípőprotézisénél sokkal fontosabb egy világbajnoki negyedik hely hétpróbában; tisztán látja, az iskoláinkban a non cogito ergo sum elvének érvényesítése szépen fejlődik, annak ellenére, hogy Brüsszel nem adja ki a nekünk járó zsozsót. Annyiban van mégiscsak igaza az atletikus főszervezőnek, amennyiben országunkban tényleg nincs gazdája a bajnak, mert nincsen baj.

Tekintsük most át a szar tulajdonviszonyainak a helyzetét...

A KORMÁNY ELVENNÉ A TANÁROK KEDVÉT ATTÓL, HOGY BÍRÓSÁGHOZ FORDULJANAK

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2023.08.31.


Szerda este kihirdették a státusztörvény végrehajtási rendeletét, amely a korábbiakhoz képest néhány előnyös és hátrányos módosítást is tartalmaz a pedagógusokra nézve.


Szinte az utolsó pillanatban, bő egy nappal a tanévkezdés előtt jelent meg a Magyar Közlönyben az új pedagógus életpályatörvény – ismertebb nevén státusztörvény – végrehajtási rendeletének végső, a kormány által elfogadott verziója, amely a törvény alkalmazásának részletszabályait tartalmazza. Bár a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba (a pedagógusoknak innentől szűnik meg közalkalmazotti státuszuk és az új köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban kell dolgozniuk), a következő tanévre való akadálytalan felkészülést az segítette volna, ha a rendelet már korábban megjelenik, hiszen az tartalmazza egyebek mellett a szabadságok kiadásnak vagy a nevelést-oktatást segítő óvodai és iskolai dolgozók alkalmazásnak szabályait is.

A rendelet kevés, ugyanakkor fontos módosításokat tartalmaz a július végén megjelent tervezethez képest. A bérezés ügyében például egyértelműsítették, hogy a Pedagógus I. kategóriába tartozó tanárok fizetése sem lehet kevesebb havi bruttó 440 ezer forintnál (ami kedvezmények nélkül 292 ezer forintot jelent nettóban). A tervezetben ez az összeg csak a gyakornokok bérezésénél szerepelt, miközben a Pedagógus I. kategóriában dolgozók fizetésének alsó határát a státusztörvényben bruttó 410 ezer forintban állapították meg.

Vagyis a rendeletben lényegében felülírták a törvényben meghatározott minimumösszeget. A pedagógus érdekképviseletek közbenjárására bekerült a rendeletbe az is, hogy a nevelés-oktatást segítő dolgozók, ha van középfokú iskolai végzettségük vagy szakképzettségük, a garantált bérminimumra jogosultak az alacsonyabb összegű minimálbér helyett...

MEGHEKKELTÉK AZ ISKOLAIGAZGATÓK A BELÜGYMINISZTÉRIUM MESTERTERVÉT

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2023.08.31.


A Qubit értesülései szerint a titkos pilot projektben résztvevő iskolák vezetői mindannyian közel maximális pontot adtak az összes tanárnak, akiket így nem lehet teljesítményük alapján jutalmazni vagy büntetni.

A
 Belügyminisztérium alá besuvasztott oktatásügy idei nagy terve volt a pedagógusokra és intézményvezetőkre vonatkozó éves szintű teljesítményértékelési rendszer (TÉR) bevezetése, ami idén januárban került nyilvánosságra, és hatalmas felháborodás kísérte. A Pintér Sándor által vezetett minisztérium tervének lényege az volt, hogy a külső minősítés mellé elindítanának egy évente elvégzendő belső értékelési folyamatot is. Az új értékelési folyamatban 10 szempont alapján 70 pontot lehet kapni, amire a munkaközösség vezetői tesznek javaslatot. A pedagógusoknak ezenkívül vállalnia kell három célt, például versenyeztetést, korrepetálást vagy tanórán kívüli programok szervezését, amikre 30 pontot lehet kapni. Így összesen 100 pontot lehet elérni; a végső pontszámról az intézményvezető dönt. Már ebben az első tervben szerepelt a bérdifferenciálás koncepciója: a legjobban teljesítő pedagógusok felső 25 százaléka jutalmul béremelést kapna, míg a legrosszabbul teljesítő 25 százaléknak csökkentenék a fizetését – igaz, ez utóbbi ötletet később elvetették.

Bár a tervet a pedagógusok erősen kritizálták, mondván, hogy ellenségeskedést szítana az egyes tantestületekben és egymás ellen hangolná a pedagógusokat és az iskolák vezetőit, idén tavasszal komoly titkolózás közepette 35-40 köznevelési intézményben, amelyek nevét nem hozták nyilvánosságra, elkezdték tesztelni a teljesítményértékelési rendszert. Csakhogy a pedagógusokra vonatkozó, szintén sokat kritizált jogszabály, a státusztörvény végrehajtási rendeletében, ami egyébként még mindig nem hatályos, a teljesítményértékelés rendszerét bele sem tették. Mi történhetett január óta?

Mesterhekk: minden tanár közel maximális pontszámot kapott

„A minisztérium nagy titokban szervezte meg a minőségértékelés pilotját, nem lehet tudni, hogy hol és milyen iskolák vettek benne részt – mondta a Qubit kérdésére Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szervezetének (PDSZ) országos választmányának tagja. – Azóta nagy a hallgatás a minisztérium részéről, miután az igazgatók mindenkit közel a maximumra hoztak ki.”

Arra a kérdésre, hogy ez konkrétan mit jelent, a PDSZ ügyvivője elmondta: bár az igazgatók különböző részpontokat adtak a tanároknak egy-egy területre, a végére mindenkinek egységesen a maximálisan elérhető 100-hoz közeli pontszám jött ki. Ennek alapján márpedig nem lehet a pedagógusokat az eredeti terveknek megfelelően felosztani és az elért pontszám alapján jutalmazni vagy büntetni őket. Így Nagy Erzsébet szerint „nem alakult ki a teljesítményértékelésben az a hihetetlenül bugyuta dolog, hogy a nevelőtestületet három részre osztanák: felső, középső és alsó egyharmadra, ami azt jelentené, hogy a felsőnél az illetményeltérítésben felfelé lehet eltérni, a középső marad, az alsónál pedig eredetileg még az is tervben volt, hogy a bérüket még csökkenteni is lehetett volna, de ezt aztán eleve kihagyták a tervezetből.”

Azt, hogy ez miként történhetett meg, vajon a pilot projektben érintett igazgatók tudtak-e egymásról, és összehangoltan hekkelték-e meg a rendszert, vagy egymástól függetlenül döntöttek így, Nagy nem tudta megmondani. Véleménye ugyanakkor az, hogy „egy tantestületen belül nem szabad embereket egymással versenyeztetni, mert abból nem lesz egy összetartó pedagógusközösség. Az igazgatók ilyen módon akarták a saját közösségüket megvédeni és ezt a rendszert kilőni.”...

AMÍG VLAGYIMIR PUTYIN ÉL, ADDIG HÁBORÚ LESZ

NÉPSZAVA / HOL ÉLÜNK? PODCAST
Műsorvezető: BATKA ZOLTÁN
2023.08.31.


Robotine az ukrán honvédő háború fordulópontja is lehet – derül ki a Népszava közéleti podcast-sorozata, a Hol Élünk friss adásából.


Ukrajna 2022 ősze óta folyamatosan fenntartja a stratégiai kezdeményező szerepet, és jóval innovatívabb, mint az orosz haderő - mondja el Szenes Zoltán tábornok, a Magyar Honvédség volt vezérkari főnöke, a Nemzetvédelmi Egyetem tanára. Bár az orosz fél erőforrásai továbbra is hatalmasak, délen ismét működni látszik a tavaly ősszel Herszonnál már bevált „indirekt harcászat” ukrán stratégiája.

Ezzel együtt ha délen sikerül áttörni az orosz vonalakat, a háború vége még így is messze van: az oroszok is rendezték a soraikat, láthatóan hosszú konfliktusra rendezkednek be, Jevgenyij Prigozsin kiiktatásával pedig sikerült egységesíteni az orosz hadvezetést. Amíg Vlagyimir Putyin él, addig háború lesz, ám az is látszik, hogy a NATO számol azzal is, hogy az orosz elnök bukása után egy racionálisabb vezetés is jöhet, ezért nyitva tartja az ajtót Oroszország számára. Szenes Zoltán tábornokkal Horváth Gábor főszerkesztő-helyettes és Batka Zoltán műsorvezető beszélgetett...

NAGY A CSEND A KAPOSVÁRI GIDRÁN-ÜZEMNÉL, A KÖZVETÍTŐCÉG HONLAPJÁRÓL EL IS TŰNTEK A TÖRÖK JÁRMŰVEK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HUSZKA IMRE
2023.08.29.


Úgy tűnik, Kaposvár csupán epizódszereplő lesz a „Magyar Hadiipar Felvirágoztatása” című NER-színjátékban. A korábban ideígért háromszáz munkahely, több tízmilliárdos beruházás a jelek szerint megfeneklett. A kaposvári telephelyen ugyanis nem látni túl sok nyomát intenzív munkavégzésnek, a HT Division Zrt. honlapjáról és Facebook-oldaláról pedig eltűntek a pár hete még égre-földre ajnározott Gidránok. Kérdéseinkre sem a járművek 30 évre titkosított beszerzésében közreműködő cég, sem a Honvédelmi Minisztérium nem válaszolt.


Egy 2020 végi hivatalos bejelentés szerint 2019-ben a Magyar Honvédség 10 darab Gidránt rendelt, és még 40 darabot fog venni a török Nurol Holding nevű gyártótól. A közlemény szerint a távlati tervekben 300 jármű beszerzése szerepel, amelyeket a török licenc alapján legalább részben Magyarországon, Kaposváron gyártanának magyar-német-török együttműködésben. A honvédség azonban a Gidránokat nem közvetlenül a törökországi gyártótól, hanem egy közvetítő cégtől, a HT Division Zrt.-től vette, amelynek a tulajdonosa egy magyar és egy török kormányközeli oligarcha, Szíjj László és Suat Karakus...

AJÁNDÉK A PEDAGÓGUSOKNAK A BELÜGYMINISZTÉRIUMTÓL TANÉVKEZDÉSRE: BRÜSSZEL

444.HU
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2023.08.31.Augusztus 30-án megjelentek a Magyar Közlönyben az új pedagógus életpálya törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek (ha valaki szeret elveszni a részletekben, itt böngészhet), ennek örömére pedig a Belügyminisztérium közleményt is küldött az MTI-nek. Méghozzá ilyen finom mondatokkal:

„mint ismert, a törvény megalapozza a pedagógusok további jelentős béremelését, az ehhez szükséges forrás nagy részét a Magyarországnak járó uniós források kifizetése biztosítja majd.

Sőt, azt is kiemelték:

Ha Brüsszel végre nem tartja vissza tovább a Magyarországnak járó EU-s forrásokat”, akkor első ütemben 561 ezer forintra emelkedik a pedagógus átlagbér, 2025-re pedig 800 ezer forint körül lesz.

Azt azért hozzátették: mindemellett a kormány 2024. január 1-jétől hazai költségvetési forrásból is további legalább 10 százalékos bértömeget biztosít a pedagógusok béremelésére.

Tehát a Belügyminisztérium tanévkezdés alkalmából, az új pedagógus életpálya törvény kapcsán még mindig azt emeli ki:

akkor lesz a pedagógusoknak értelmezhető béremelése, ha Brüsszel a Magyarországnak járó uniós forrásokat nem tartja vissza.

A magyar kormány tehát 2023-ban, a tökéletesen államosított és központosított oktatási rendszerben dolgozó pedagógusoknak még mindig csak annyit tud mondani, hogy BRÜSSZEL, ami annyit tesz, hogy az állam az alapműködését, az oktatás megfelelő finanszírozását sem tudja (akarja?) finanszírozni az EU nélkül. Miközben arról elegánsan megfeledkezik, hogy miért tartja vissza az EU ezeket a forrásokat.

Boldog 2023/24-es tanévet kívánunk minden pedagógusnak!

A Lakmusz egyébként már korábban is írt arról, miért abszurd az Európai Unióra mutogatni a pedagógusok béremelésével kapcsolatban, ebben a videónkban pedig a tanévkezdés alkalmából pedagógusok meséltek nekünk arról, miért döntöttek a pályaelhagyás mellett:

MEGJELENT A STÁTUSZTÖRVÉNY VÉGREHAJTÁSI RENDELETE

MAGYAR KÖZLÖNY 2023/123.SZÁM
2023. AUGUSZTUS 30.


A Kormány 401/2023. (VIII. 30.) Korm. rendelete
 

A Kormány 402/2023. (VIII. 30.) Korm. rendelete 


2023.évi LII. törvény
A pedagógusok új életpályájáról

TRENCSÉNYI LÁSZLÓ: AZ ISKOLA LEGYEN AZ ÉRTELMES DIALÓGUS SZÍNTERE

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.08.31.


A Magyar Pedagógiai Társaság elnöke szerint a tudás elosztása helyett az iskolát világszerte a megosztás, az értelmes dialógus színterévé kell alakítani. Trencsényi Lászlóval – a történelmet is áttekintve – arról beszélgettünk, joggal igyekszik-e egy-egy állam saját céljaira kihasználni a tudás átadását. Mint mondta, hamis hiedelem alapján, sok állam mindenhatónak gondolja magát, és ennek megfelelően átigazítja a tanterveket, tankönyveket. Aztán jön egy új tudáskonstrukciójú állam, s – tán ugyanilyen naivan, elbizakodottan – megteszi ugyanezt. Így van, ahol a társadalmi struktúra „huncut” legitimációjának eszköze lett a társadalmi szelekciót érvényesítő, megvalósító iskolarendszer.


Egy civilizációnak mennyire alapköve az oktatás?

Nyilvánvalóan meg kell a válaszban különböztetni a (viszonylag) modern társadalmakban létrejövő iskolaintézményt, és azokat a „mechanizmusokat”, amelyekben a nemzedékek közti „tudások” cseréje zajlik. (Máris elővételezem a következő kérdésekkel kapcsolatos nézetemet: lényeges újdonság az, hogy a „tudásmegosztás” nem egyirányú – azaz az idősebb generáció „adja át” tudását – hagyományait, a tudáshoz fűződő hiedelmeit stb. – a fiatalabbnak, hanem valósággal funkcionálissá, szükségessé vált a kölcsönösség: a gyerekek is tanítják erre-arra szüleiket, nagyszüleiket – így érvényesül a kultúra egysége.) De fontosnak tartom jelezni: mindehhez nem volt mindig szükség az iskola intézményére. Még pontosabban nem erre az iskolarendszerre volt szükség, különösen a feudalizmus végóráiban. Szójáték, de igaz: nem a tudás megosztására, hanem a tudás elosztására jöttek létre a tagolt iskolarendszerek: a társadalmi struktúra reprodukciójának, „huncut” legitimációjának eszköze lett a társadalmi szelekciót érvényesítő, megvalósító iskolarendszer – amely létrejötte pillanatában voltaképpen irtandó, üldözendő tudásként jellemezte a falain kívül szerezhető tudásokat (hol pogányságnak, „regösök csacska beszédének”, hol „klerikális reakciónak”, „kettős nevelésnek” bélyegezve azt.)...

ORBÁN VIKTOR: TRUMP MENTHETI MEG AZ EGÉSZ EMBERISÉGET

TELEX
Szerző: DÖMÖTÖR BÁLINT
2023.08.30.


Andrew Tate és a konteókirály Robert Francis Kennedy Jr. után Orbán Viktor is interjút adott Tucker Carlsonnak. A miniszterelnöktől megtudhattuk, hogy lehetetlen, hogy Vlagyimir Putyin talpnyalója lenne, de szerinte Oroszországot sincs esély legyőzni. Hazugságnak nevezte, hogy Ukrajna állna nyerésre a háborúban, és szerinte nem kaphatják vissza Krímet. Orbán arról is panaszkodott az interjúban, hogy a Biden-kormányzat rosszabbul bánik Magyarországgal, mint az oroszokkal. Többek között emiatt is nagyon várja már vissza a Fehér Házba Donald Trumpot, aki szerinte megmentheti az emberiséget.

Mielőtt a Millenárison szidalmazta volna David Pressmant, Tucker Carlson interjút készített a Karmelita teraszán Orbán Viktorral a Twitteren futó műsorához. A félórás adást végül kedd éjfélkor tették közzé a közösségi oldalon, az interjút még Elon Musk is követői figyelmébe ajánlotta. Azt írta, amiatt érdeklődik Magyarország iránt, mert a magyar kormány keményen dolgozik a születésszám fellendítésén...


MÁR ÉGETIK AZ OROSZOK A TARTALÉKOT, AMIBŐL EDDIG GOND NÉLKÜL FIZETTÉK A HÁBORÚT

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA
2023.08.31.


A vártnál sokkal kisebb az orosz deficit, de közben a moszkvai gázfegyver is besült. Eddig mindkét fél kisebb veszteséggel jött ki a szankciós háborúból – von mérleget podcastunkban Deák András. Az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet főmunkatársa szerint orosz oldalról a következő mérföldkő a Nemzeti Jóléti Alapnak nevezett, irdatlan méretű tartalék kimerülése lehet. A háborút valószínűleg nem állítja meg, de Moszkva teljes gazdasági váltásra kényszerül. Lesz-e elég gáz télen? Kiválthatók-e az orosz molekulák azeri és türkmén forrásokból? Műsorvezető: Borbás Barna, Magyari Péter.

Részletek a műsorból:

Tíz százalékos gazdasági visszaesés Oroszországban, cserébe a recesszió elkerülése az EU-ban – a Világbank és más globális előrejelzők így jósolták meg a Moszkvára kivetett szankciók hatásait. Egy évvel később már látjuk: alig van csak negatívban az orosz gazdaság, és a németek is tartanak a recesszió felé. Miért van ez?

Tavaly ilyenkor azért úgy nézett ki, hogy az oroszok is ránk zúdítanak egy olyan energiaválságot, amit nagyon meg fog szenvedni Európa – de ez sem valósult meg. Moszkva gázfegyvere sem igazán működött ebben a szankciós háborúban. Engem meg is lepett, hogy levették Európa gázellátásának 30-40 százalékát, és ezt a kontinens végül is azt lehet mondani, hogy egy fél év alatt kezelni tudta. Ettől még igaz: azok az első becslések, hogy majd a nyugati szankciós politika óriási hatással lesz az oroszokra, nem jöttek be. 8-11 százalékos GDP-csökkenés helyett 2,1 lett 2022-ben. Összefoglalva: eddig mindkét fél kisebb veszteséggel jött ki ebből a szankciós háborúból.

Miért áll viszonylag jól az orosz gazdaság?

Ez részben a háborús gazdaság: amikor egy ország átáll hadiiparra, akkor jellemzően nő a GDP. De figyelembe kell azt is venni, hogy azért az oroszok égetik a tartalékaikat, […] Legújabb becslések szerint 6-7 trillió rubelt költenek idén a hadseregre. Ez durván másfél-kétszerese annak, mint amennyit békeidőben költöttek, és ez az állami költségvetésnek bő 30 százaléka. Valamivel nagyobb szám, mint amennyi a bevételük, tehát összességében ez deficites költségvetéshez vezet. Hogy akkor honnan a pénz? Van egy 11 trillió rubeles tartalékuk, ami a korábbi években gyűlt össze. Olajexportőrként jobb években félretették a pénzt egy alapba, melynek a neve Nemzeti Jóléti Alap. Ez úgy a GDP 8 százalékát jelenti. Ezt égetik most el.

Ha ez a pénz elfogy, akkor véget érhez a háború?

Ma úgy néz ki, hogy valamikor a jövő év folyamán el fog fogyni, és utána valamilyen más finanszírozásra kell áttérni. Vagy eladósodik az állam, vagy rubelt nyomtat, vagy valami mást kitalálnak. […] Ez minőségi váltás lesz: nyilvánvalóbbá válnak a háború makrogazdasági következményei. Addig, amíg ez a tartalék megvan, addig azt kell, hogy mondjam, hogy a háború finanszírozása a lakosság széles rétegei számára nem annyira nyilvánvaló. De nem gondolom, hogy a Nemzeti Jóléti Alap kimerülése véget vetne a háborúnak...

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

VIHAR EGY LAVÓR KERESZTBEN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.08.31.


Az a legszebb az egészben, hogy a kereszténység legfőbb szimbóluma – amiből a neve is ered, így pedig igazán delikát – egyes történészek szerint egészen egyszerűen kitaláció, másképpen blöff. Arra hivatkoznak ugyanis, hogy a Bibliában szó nem esik sehol sem keresztről, mint amire Jézust megfeszítették volna, hanem egészen profánul annyit írnak az eredeti görög szövegben, hogy Mária fiát „fellógatták”. Nem fölakasztották természetesen, hanem egy ismeretlen kinézetű alkotmányra – netán egy élő fára – rakták, szegezték föl.

Ilyképp azok a képek, amelyek őt milliószámra kereszt alakú fára fölszögezve ábrázolják, nem felelnek meg a valóságnak, de ebben ez a kisebbik baj. A nagyobbik a keresztény egyház szimbolikájának, s innen nézvést létének megkérdőjelezése, de ezzel olyan vizekre evezünk, ahová most egyáltalán nem indultunk, pedig tényleg szívesen mennénk a bennünk erősen élő agnoszticizmus miatt. Illetve momentán leginkább azért, hogy a kereszténységet oly hangosan óbégató Fidesz és csatolmányai orra alá dörgöljük.

De megy ez másképp is. Örkény módján, aki azon elmélkedett, hogy mitől paprikafüzér a paprikafüzér, hogy a madzag teszi-e vagy valami más, fölteheténk azt a kérdést is, mitől kereszt a kereszt. S mitől olyan legfőképp, amelynek léte minket suttogásra és fönnakadt pátoszos szemekre kényszerítsen, de ez nem eldönthető teljes bizonyossággal. Kies hazánk kormányzó pártjai és tömjénszagú funkcionárusai azonban telepakolják az országot útmeni, hegycsúcsi, mindenféle fa-, beton és még ki tudja miből nem készült kereszt alakú alkotmányokkal.

Túl azon, hogy mit sem törődnek azon – többségben lévő – honfitársaink érzékenységével, akik nem hisznek abban, amiben ők, ha a teljesen fölösleges és a saját hitüket (ha van egyáltalán) ország-világ képibe toló, térítő szándékú keresztjeikkel valami történik, akkor megy a sipítás, lamentálás és a keresztényüldözés tételezése. Mi több, azzal is cukkolják a rajtuk kívül állókat, hogy a saját úgymond keresztény létezésüket magasabb rendűnek képzelik, ami egyrészt hazugság, másrészt joguk sincsen hozzá egyáltalán.

Ehhöz képest vannak nekünk itt egyre gyakrabban mindenféle keresztek ledöntéséről szóló híradások, amelyek olybá vannak tálalva, mintha az oroszlánok elé lettek volna dobva mind egy szálig. S bár azt kell mondanunk, a felállított keresztek ledöntését nem szakrális, hanem jólneveltség okán nem helyeseljük, mert például az útszéli kutat sem illő lerombolni, azokat a felhorgadásokat, amelyek érzelmeikben olyan erősek, hogy egy kereszt ledöntéséhez vezetnek, ha el nem is fogadjuk, de megértjük. Ez valahol a középkor elleni lázadás.

Illetve törvényszerű is, ha a történelem Spengler által fölvázolt morfológiáját nézzük, de egy KDNP-s mókustól hogyan is várhatná el az ember, hogy ilyet ismerjen. Nem azért tartják. Viszont néha önmaguk paródiájába fordulnak a dolgok, mint most a Látó-hegyi fakereszt ledöntése vagy le nem döntése, amihöz már csak a popcorn hiányzik, hogy teljesen élvezhesse az ember a sztorit. Hogy mi lett a keresztből, híd vagy pad, ki döntötte le és miért, hogy ez lázadás vagy sem. Ha tanulságot nem is vonunk le, mert minek, élvezkedni azért lehet.

Nos hát. Nem orbánpárti lapok arról számoltak be nem kárörvendőn, hanem tényszerűen, hogy ismeretlenek ledöntötték a Látó-hegyi fakeresztet, kontextusba helyezve, hogy nem ez az első eset. Azt is leírták, hogy a rongálók ülőkét készítettek a szent alkalmatosságból, amivel profanizálták a vallási eszközt. Hogy úgy ne mondjuk, megszentségtelenítették. Viszont a kereszt gondozói fölhorgadtak, nem ismeretlenek, hanem ők voltak azok, és éppen nem lázadás, hanem felújítás miatt, tehát ne nagyon örüljenek a nem orbánpárti lapok.

Holott nem voltak boldogok, csak tényszerűek, azonban a keresztállítók szükségét érezték a helyreigazításnak, amivel azt szerették volna hangsúlyozni, ez esetben nem lázadás történt, nem üzenetet kaptak a kereszténységet valami miatt nem annyira kedvelő honfitársainktól, hanem csupán ők azok, akik rendet raknak, sőt, betonalapokat építenek annak a keresztnek, azaz, nincsen ott semmi látnivaló. Hogy senki ne örvendezzen a kereszt ledöntésének, mert az a terv része, és ekkor éppen azt feledik el, hogy a tervvel van a baj.

Többségben vannak az országban azok a hallgatagok, akiknek nem tetszik egyáltalán a nagy keresztállítási buzgalom. Mert úgy érzik, és így is van, hogy a Fidesz által kitenyésztett álkeresztények ezzel úgy viselkednek az országban, mint a kutya, amelyik körbehugyozza a területét kijelölve a fennhatóságát, hogy mindenki szagról érezze, ki a Jani azon a részen és vidéken. Nem komilfó egyáltalán a többség akarata ellenére teleszarni a fél világot keresztekkel, s legfőképp felsőbbrendűségi tudattal.

Hogy akinek ez nem tetszik, az értéktelenebb, erkölcseiben csökkent képességű, aki úgy él, mint az ágyékkötős vadak az esőerdőben, akit meg kell téríteni. Mondhatnánk azt, tessenek a négy fal között intézni az Istennel való dolgokat, csak sajnos az ennek a bagázsnak nem megy. Mert a mindenható számára nincsen mondanivalójuk, megkockáztatjuk, közük sincs hozzá, az egészből csak ennyi van nekik, tárgyakkal hirdetni az illékony hitüket. És ami a legszebb, hogy még ezek is – mint ahogyan kezdésnek megmutattuk – lehet, csak egy nagy blöff részei.

SZ. BÍRÓ ZOLTÁN: SZIJJÁRTÓNAK KUTYA KÖTELESSÉGE LENNE BERENDELNI AZ OROSZ NAGYKÖVETET

24.HU
Szerző: KOZÁK DÁNIEL
2023.08.29.


Nem fog vitába szállni a magyar külügyminisztérium az új orosz történelemtankönyvvel kapcsolatosan, mely szerint az 1956-os magyar forradalmat nyugati titkosszolgálatok szervezték, és fasiszta múltú fegyveresek ragadtak fegyvert, továbbá amely hibának könyvelte el, hogy a rendszerváltáskor kivonultak a szovjet csapatok Közép-Európából, így Magyarországról. Pedig hét éve még tiltakozott a tárca, amikor az orosz televízióban hasonló szellemben beszéltek az ‘56-os eseményekről.


– Ez nem egy tudóscsoport vagy néhány tankönyvíró pedagógus álláspontja, hanem egy bevallottan szuverén állami tankönyv, ami az orosz állam hivatalos történelemfelfogását képviseli, ezért szerintem a magyar külügynek kutya kötelessége lenne tiltakozni az 1956-os magyar forradalmat sértő, és a szovjet csapatok Kelet-Európából, így Magyarországról történő kivonásán sajnálkozó megjegyzések miatt. A külügyminiszternek minimum be kellene kéretnie az orosz nagykövetet, és elmondania neki, hogy Magyarország nem ért egyet a tankönyv történelemhamisításával, és kifejeznie, hogy sok magyar érzékenységét is sértik az ott leírtak – mondta Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő a 24.hu-nak.

A történész szerint nem tudni, hogy a tankönyv mennyire alakíthatja át az orosz közgondolkodást az ország múltjára vonatkozóan, de az nyilvánvaló, hogy ez a cél. Hosszú időn át több mint egy tucatnyi tankönyv közül választhattak az oroszországi tanárok, néhány éve már csak háromból, ám szeptembertől csak azt az egyetlen állami tankönyvsorozatot lehet használni, amelynek része a kifogásolt 11.-es történelemkönyv is.

– A média mellett most már az oktatásban is csak az jelenhet meg Oroszországban, amit az állam jónak gondol – jegyezte meg Sz. Bíró, aki szerint csak egy erős ellenerő maradt fenn, mégpedig az, hogy családi körben elmondják, nem egészen úgy történtek a dolgok, ahogy az a tankönyvben szerepel. – Ez persze némi bátorságot és műveltséget feltételez. Nyilván lesznek olyanok, akik képesek és el is merik mondani gyerekeiknek az igazságot, de látva a rezsim átalakulását és egyre represszívebbé válását, aligha lesznek sokan – vélekedett.

Szerinte a szóban forgó tankönyv egy évek óta tartó és egyre erősödő nyugatellenes retorika és politika folyománya, mely tragédiaként fogja fel a szovjet csapatok kivonását Magyarországról és a többi kelet-közép-európai országból. Valójában ez akkor racionális döntés volt, mert Gorbacsov és környezete felismerte, hogy jobb, ha Moszkva saját akaratából vonja ki a térség négy államából – az NDK-ból, Lengyelországból, Csehszlovákiából és Magyarországról – ott állomásozó csapatait, mintha erre konfrontáció nyomán kényszerülne. Ilyen szakértői elemzések és javaslatok már 1988-ban születtek a pártfőtitkár tanácsadói körében. – Cserébe a Nyugat is tett gesztusokat, jelentős anyagi segítséget nyújtott a Kelet-Németországból hazatelepülő katonák lakáshoz jutása érdekében. A hidegháború végén mintegy 300 ezer amerikai katona állomásozott Európában. 2014-ben, amikor az oroszok elfoglalták a Krímet, már csak hétezer – mutatott rá Sz. Bíró Zoltán, hogy a kivonulás korántsem volt egyoldalú...

TANKÖNYVI PÉDÁK - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2023.08.31.


Hogyan lehet viszonylag olcsón megúszni a tanévkezdést? Mit tanulnak a magyar gyerekek Ukrajnáról? Ezen kívül nyomasztó szaúdi foci és bonyolult olasz kapcsolat a napindító hírlevélben.

Jó reggelt! Ez a 444 napindító hírlevele, de a feliratkozások szerelmesei itt kielégíthetik vágyaikat más hírlevelekkel is.


4 fontos cikk: