2017. január 18., szerda

NEM, A KÓRHÁZIGAZGATÓ NEM TILTHATJA MEG A LÁJKOLÁST ÉS A NYILATKOZÁST

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: TASZ
2017.01.18.Útmutató egészségügyi intézmények, iskolák, szociális intézmények dolgozóinak, és mindenki másnak, akit a munkáltató eltilt a lájkolástól, a kommenteléstől és a nyilatkozástól: mit szabad és mit nem?

Hónapok óta hallani arról, hogy a közszféra dolgozóinak megtiltják, hogy a sajtónak nyilatkozzanak. Korábban a KLIK tiltotta meg, hogy az iskolaigazgatók, tanárok nyilatkozzanak, december elején a Magyar Nemzet munkatársát nem engedték be a Heim Pál Gyermekkórház mikulásünnepségére, pár nappal később a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatójának utasítása került fel a netre, ami még a lájkolást és a kommentelést is tiltja. Néhány napja egy kórház felkérésére egy ügyvédi iroda állásfoglalása került nyilvánosságra, ami szerint „rosszat lájkolni tilos”. Ma pedig az Antall József tudásközpontról derült ki, hogy kirúgással fenyegette meg azokat a dolgozóit, akik lájkolják az olimpiallenes kezdeményezést. Az utóbbi idők sok egészségügyi vonatkozása miatt az alábbiakban az orvosok példáin keresztül tekintjük át a kérdést.

Az ökölszabály

Mivel a helyzet meglehetősen bonyolult, először is álljon itt az alapvető szabály, ami segít eldönteni, hogy miről van joga nyilatkozni, nyilvánosan véleményt formálni a munkavállalónak.

Alapvetően nem korlátozható a nyilatkozatadás. Ez alól kivételt képeznek azok a nyilatkozatok,
  • amik a munkaviszonnyal közvetlenül kapcsolatosak;
  • amik a munkáltató belső viszonyaira vonatkoznak;
  • amiket a munkavállaló a munkáltató képviseletében ad (vagy ilyennek tüntetik fel a helyzetet).
Ezeket a korlátokat törvény állapítja meg (a Munka törvénykönyve, a köztisztviselőkről vagy a közalkalmazottakról szóló törvény). Az intézmény fenntartójának vagy vezetőjének nincs joga arra, hogy a törvényinél korlátozóbb szabályt hozzon. A törvényi szabálynál szűkebb kereteket sem szabhat, még a konkrét helyzetre, intézményre szabott példák adásával sem, ezt egyedül a bíróság teheti meg.

Körlevélben, utasításban, hirdetményben, vezetői rendelkezésben, és más hasonló műfajú irományban tehát nem jogszerű a nyilatkozási, véleménynyilvánítási jog korlátozása:

NŐVÉRHIÁNY ITTHON: MÉLYPONT MÉLYPONT UTÁN

MANDINER BLOG
Szerző: Bakó Beáta
2017.01.18.Legalább tizenhatezer nővér és ápoló hiányzik a magyar egészségügyből, miközben az egyetemről kikerültek kétharmada eleve külföldön áll munkába. Az ágazatban meglévő feszültségeket jól jelzi, hogy a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke letiltotta a lapunknak adott nyilatkozatát a Sándor Máriával való konfliktusuk folytán. A „fekete ruhás nővér” továbbra is azt mondja: a kamara és a szakszervezet minden kormánnyal megkötötte a maga alkuját. Az őszi 26 százalékos béremelésre csak legyintve nevetnek a nővérek. Munkaerőhiányról szóló riportsorozatunk újabb része az ápolókról.

A legoptimistább becslések szerint is legalább tizenhatezer ápoló hiányzik a magyar egészségügyből, de a pesszimistábbak egyenesen huszonhatezerre teszik ezt a számot. Már Sándor Máriáék fekete ruhás tiltakozása is a nővérhiányból indult ki, miután Sándor Mária egyik kolléganőjének a beteg édesapja elhunyt otthon, de a kolléganő becsületből beállt dolgozni a nővérhiány miatt, és egyébként sem nagyon engedhette volna meg magának, hogy a kevesebb pénzzel járó táppénzre menjen.

Meddig lesz így fenntartható az egészségügy, mit mondanak, akik külföldre mentek, és mennyit ér az ősszel megadott 26 százalékos béremelés? Munkaerőhiányról szóló riportsorozatunk negyedik részében ennek járunk utána, megszólaltatva szervezeti vezetőket és még itthon lévő, illetve már külföldre szakadt ápolókat – néhányuk keresztnevét az anonimitás érdekében megváltoztattuk.

„Ezen csak röhögni tudok, a sírás fázisán már túljutottam”

Így jellemezte a 26 százalékos béremelést a húszas évei végén járó Nikolett, aki egy pécsi kórházban dolgozik: hivatalosan csak segédápolóként, ugyanis a diplomájához még hiányzik a szakdolgozata és egy nyelvvizsga. Gyakorlatilag viszont most is szakápolói feladatokat lát el, és azt tervezi, hogy amint meglesz a diplomája, külföldre megy dolgozni.

Mint mondja, több kolléganője is így tett az osztályon: volt, aki a papír megszerzését követően már másnap elment. Ezt az ápolói szakmában nem nehéz megtenni, hiszen ez EU-konform végzettség. Különösebb honosítás és adminisztráció nélkül lehet a magyar papírral külföldön dolgozni.

Mivel 2017-től a minimálbér és a szakképzett munkavállalóknak járó garantált bérminimum is emelkedett 15, illetve 25 százalékkal, így ez csaknem utolérte az egészségügyi szakdolgozóknak járó béremelést: a szakma dolgozói így nem nagyon érzik, hogy nagyobb lenne a munkájuk presztízse arányaiban...


NEM, B*ZD MEG, AZOK MI VOLTUNK. MI, CIVILE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.01.18.


...A rohadék liberálisok (köztük persze én is, mert mindenki baloldali és egyben liberális is, aki nem tapsikol örömében amiért néhány család szétlopja az országot, amit ellopni nem tudnak, azt meg szétcseszik) sem felelősséget, sem áldozatot nem vállalnak.

Tényleg, Lacibajusz, ez pont így igaz. Például én voltam az az aljadék, aki nem járultam hozzá az ügynökakták nyilvánosságra hozásához, mert rinyáltam, hogy kiderül, hogy én is szerepelek valamelyikben, mint a múlt rendszer aktív kiszolgálója. Ja, bocsi, azok ti voltatok.

Az is én voltam, aki nem szavaztam meg a politikusok és közvetlen pereputtyuk ellenőrizhető és hiteles vagyonbevallását, mert fostam, hogy kiderül: az ötéves gyerekemre írattam a fél falut, a nyugdíjas nagyanyám nevén van a falu másik fele én pedig egy hónapban tízszer annyit költök, mint amennyit keresek és közben még félre is teszek hússzor annyit, mint a fizetésem. Ja, nem. Ezek is ti voltatok.

Akkor biztosan én voltam az, aki titkosítottam a paksi paktumot, átláthatatlanná tettem a Magyar Nemzeti Bank pénzszórásait, titkosítottam mindent, ami közpénzt érint, de esetleg az én érdekeltségi körömet is közelről érinti. Én hoztam olyan törvényeket, hogy akár milliókat is követelhet egy szervezet azért, hogy kiadja a közérdekű adatokat, vagy éppen évekig kelljen pereskedni egy ilyen adat megismeréséhez. Nem, ezek is ti voltatok.

Esetleg én vagyok az, aki a mentelmi joga mögé bújva azt csinál, amit csak akar és sem vagyonsodási, sem egyéb vizsgálat nem indulhat ellene, mert a párt megvédi. Bocsi, azok is ti vagytok.

De az áldozatvállalás, abban tuti én vagyok a bűnös. Én szivattyúzom ki a pénzt az oktatásból, az egészségügyből, hogy üres stadionokat és játékvasutat építsek inkább. Én tolom a pénzt huszadrangú belföldi és külföldi focicsapatokba. Én tosztam szét a szociális hálót, hogy a rokkantak, betegek, beteg gyermeket nevelő családok, idős, ellátásra szoruló emberek ott dögöljenek éhen, ahol vannak. Mert feleslegesek, mert csak nyűgnek vannak, mert amúgy sem mennek el szavazni, mert terhet jelentenek. Francba, ezek is ti voltatok.

De biztosan ti, keresztényi értékekkel ékes, nemzeti érzelmű ősmagyarok gyűjtötök adományokat a rászorulóknak, ti osztotok meleg ételt, ti aggatjátok ki a kabátot az utcai fogasra, hogy lehetőleg ne fagyjon már meg a szerencsétlen honfitársatok. Nem, bazmeg, azok mi voltunk. Mi, civilek...

HOGY A TAKNYUKON CSÚSZTAK EURÓPA JÖVENDŐ KIRÁLYA FENSÉGES KARIKALÁBAI ELÉ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.01.18.


Pofára esett ártunk és ormányunk. Nem először, de legalább lendületből. Miután nem szokásuk dicsekedni az ilyesmivel, ha véletlenül kiderül, akkor pedig megpróbálják sikerként kommunikálni, mi beszélgessünk arról, hogy mi van olyankor, amikor nem szervilis és/vagy beszari a másik fél, akivel szembekerül az Orbán nevű és az ő akarata.

A másik fél jelen esetben az Emberi Jogok Európai Bírósága. A testületbe Magyarország is delegál bírát, miután még az Unió része kicsiny hazánk. A jelenlegi tag, Sajó András megbízatása lejár, pótolni kell. Az ország három jelöltet állíthat, közülük választja ki az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése a megfelelő embert. Már amennyiben talál megfelelőt. Ha nem, akkor visszadobja mindhárom jelöltet és szevasz, Viktorka.

Aki ebben az országban él, pontosan tudja, hogyan működik a Fidesz-hálózat. Úgy értem, a híveken kívül tudja mindenki, bár lehetséges, hogy ők is tudják, csak éppen még büszkék is a vezérre, amiért ilyen agyafúrt. Mert nálunk – bizonyos körökben – a hernyótalpas, pofátlan nyomulás, sunyiság, hazudozás feltétlenül agyafúrtságnak minősül, ha alombéli csinálja. Ha az ellenség, akkor felháborító.

Tehát az Orbán-kormány csinálta, ahogy szokta. Mindenkit idiótának nézve, arrogánsan. Miután az Emberi Jogok Európai Bírósága – közismertebb nevén a strasbourgi bíróság – nem a pusztarekettyési birkózókör, ahol a vezetőség pontosan tudja, hogy csak akkor kapnak új törülközőtartót az öltözőbe, ha a felülről küldött elvtársra szavaznak, úgy visszadobták szeretett kormányunk jelöltjeit, hogy azok a taknyukon csúsztak Európa Jövendő Királya fenséges karikalábai elé.

Valami ismeretlen okból Strasbourgban nem hitték el istenbizony-becsszóra, hogy a kormány három jelöltje megfelel a feltételeknek. A feltételek: a jelöltállításnak demokratikusnak és átláthatónak kell lennie, a jelölteket nyilvános és nyílt pályázaton kell kiválasztani, függetlennek – úgy értem, hogy a kormánytól IS függetlennek – kell lenniük és megfelelő szakmai gyakorlattal kell rendelkezniük.

Illiberális unortodoxék úgy gondolták, hogy ezek a szabályok mindenkire vonatkoznak, csak rájuk nem. Megszokták, hogy a saját kis porfészkükben úgy írják át a szabályokat, ahogy az nekik megfelel és ebbe senki nem szólhat bele. Erre kiderült, hogy ami működik a befagyni képtelen Duna mindkét partján, az a határon túl már nem feltétlenül igaz. Teljes suttyomban, de annyira suttyomban, hogy elárulni sem voltak hajlandóak a jelöltek nevét, nemhogy nyílt, átlátható, nyilvános pályázatot hirdettek volna, kiválasztották a nekik tetsző – bár nem létezik, de hátha mégis – pártkatonákat...

PAKS2 ÉS KORRUPCIÓ: MÁR MEGINT NEM FIGYELÜNK ODA

A KARD BLOG
Szerző: Carnivore
2017.01.18. 


És igen, megint mellényúlt az ellenzék. Megint elfecsérelte az idejét olyan ügyekre, amelyek kellően súlytalanok a Paks2 körüli korrupciógyanús esetek mellett. Pedig meg volt rá az esély, hogy a magyar lakosság végre tisztán lássa, mekkora botrányról van itt szó.
Az Euractiv című brüsszeli lap szerint az Európai Bizottság egyik főigazgatója adott tanácsot a magyar kormánynak, hogyan védje meg magát a paksi bővítés ügyében indított eljárással szemben. - írja a 444.hu, az Euractiv brüsszeli lap cikkére hivatkozva.
Korábban mi is írtunk már elemzést arról, miért és hogyan úszott el ez a hajó és szomorúan kell megállapítani, hogy sem az elmúlt esztendők során, sem most nem hajlandó senki húzni egy igazán nagyot, hogy a Paks2-ügyben legalább érezhető legyen némi ellenállás. Sőt, talán az Orbán-kormány sem számított arra, hogy egy ekkora giga-beruházás, ami évtizedekre fogja eladósítani az országot, úgy keresztülmegy majd a magyar és európai közvéleményen, mint kés a vajon. Talán ezért is igyekeztek mindenféle gyanús alakot maguk mellé állítani, akik komoly befolyással bírnak az Európai Unió köztestületeiben.
És most itt egy újabb ügy. Nem volt elég a német üzletemberek munkája (köztük Klaus Mangold, a Rotschild Bank társelnöke), sőt maga Günther Oettinger (energetikai biztosként az Barosso-vezette Európai Bizottságban), hanem itt van most nekünk Dominique Ristori, az energetikáért felelős bizottsági főigazgató is. S miközben a kormány két kézzel ütlegeli a civil szervezeteket - mondván: azok politikai lobbitevékenységet folytatnak, ezért veszélyeztetik a nemzet biztonságát -, tárt karokkal fogadja azon lobbistákat, akik az ő malmára hajtják a vizet...

KOMOLY BÍRSÁGOK ÉS PEREK KORSZAKA JÖN A HAZAI ÉPÍTÉSÜGYBEN

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.01.18.


Emlékeznek arra, amikor Angyal József adószakértő azt mondta a kormánypárt közpénzből fenntartott televíziójában az új adószabályokról, hogy "blődség, butaság, bizonytalanság, jogi nonszensz"? Valami hasonlót gondolok én is főépítészként, településtervezőként és szakpolitikusként az új építésügyi szabályokról, de egy szakmai lapban megjelent interjúban Lázár helyettes államtitkára maga rántja le a leplet az új építésügyi szabályozásról: jön a milliós nagyságrendűvé nőtt, és ismételhető településképi kötelezés.

Mint arról korábban beszámoltam: idén januártól a lakóépületek 300 négyzetmétert meg nem haladó méretűre történő bővítése és átalakítása sem építési engedély köteles már, elég lesz "csak" egy bejelentés, de ha valaki azt hiszi, hogy ettől egyszerűbb lesz építkezni, az nagyot téved, sőt olcsóbb sem lesz, viszont komoly bírságok és kellemetlen perek várhatóak. Ilyen a fideszes bürokráciacsökkentés.

A Kós Károly Egyesülés "Országépítő" című szakmai folyóirata legfrissebb számában egy interjút közölt Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkárral valamint a Miniszterelnökség területrendezési és településfejlesztési főosztályának vezetőjével. Az Országépítő munkatársai éppen ezekről a súlyos változásokról faggatták az új szabályozás elkövetőit. Fontos információkat osztottak meg a Miniszterelnökség vezetői az egyelőre csak nyomtatott változatban elérhető szaklapban.

A főosztályvezető szerint "a településkép védelméről szóló törvény drasztikusan új dolgot hoz. A településeknek ugyanis nem lehetőséget ad, hanem kötelezi őket a településképi rendeletük elkészítésére, amelyet megalapoz az arculati kézikönyv. Eddig nem volt kötelező a helyi építési szabályzat (HÉSZ) elkészítése, azt kiválthatta az illeszkedés szabálya és az OTÉK figyelembevétele. Az arculati kézikönyvet azonban minden településen kötelező elkészíteni." Majd az új szabályozás (szabályozatlanság) hatékonyságát firtató kérdésre elmondta, hogy "a település előírhatja a kötelező konzultációt" a településképi előírásokat ismerő főépítésszel, "de nem fordulhat elő, hogy ez időben meghosszabbítsa az eljárás folyamatát. A főépítész csupán információt szolgáltat a lehetőségekről, az adott zóna által meghatározott igényekről, a kompenzáció módjáról."

A bejelentési eljárás során azonban már sem a főépítésznek, sem az építésügyi hatóságnak nincs lehetősége jelezni, ha nyilvánvalóan rossz vagy szabálytalan a terv.
..

ITT OLVASHATÓ

RÉMÁLOMMÁ TESZIK A HATÓSÁGOK A BÁNTALMAZOTT NŐK ÉLETÉT

ABCÚG BLOG
Szerző: ALBERT ÁKOS
2017.01.18.


Hiába kapott több száz obszcén sms-t, a rendőrség szerint ez nem zaklatás, és hiába folyik nyomozás a volt férje ellen, a gyámhivatal őt akarja elmarasztalni. A párkapcsolati erőszak kezelése még mindig nehezen megy a magyar hatóságoknak: sokszor próbálják meg lebeszélni az áldozatot a feljelentésről, az eljárások hónapokon keresztül tartanak, az ügyintézés pedig körülményes. Ismerje meg Emma történeten keresztül, milyen ma Magyarországon családon belüli erőszak áldozatának lenni!

Emma jó megjelenésű, diplomás nő, aki internetes társkeresőn ismerkedett meg a volt férjével, aki szintén diplomás (a nevét kérésére megváltoztattuk). Hamar jött a házasság, majd a közös a gyerek, a kapcsolatuk azonban már rögtön az elején megromlott. Emma szerint a volt férje leuraló volt, sokat kritizálta, a nő lelki bántalmazásként élte meg a kapcsolatukat, ezért 2011-ben szakított vele, és megkérte, hogy költözzön el (a házat Emma vitte a kapcsolatba).

Így kezdődött a több éven keresztül tartó konfliktusuk, amely ma már ott tart, hogy a férfi ellen rendőrségi eljárás van folyamatban, amit Emma kezdeményezett, miután a férfi hónapokon át zaklatta, és késsel fenyegette, a gyermekelhelyezés ügyében egymás ellen tesznek bejelentéseket, a kéthetente esedékes láthatás pedig kész tortúra lett.

A házastársak vagy párok között akár a tettlegességig fajuló konfliktus annyira nem egyedi eset, hogy külön törvénypont vonatkozik rá, amelyet 2013-ban hosszú vita után fogadott el a parlament, a rendőrség pedig már kilenc éve külön utasításba adta, mi a teendő, ha családtagok bántják egymást. A párkapcsolati erőszak kezelése azonban még mindig nehezen megy a magyar hatóságoknak: sokszor próbálják meg lebeszélni az áldozatokat a feljelentésről, a nyomozások hónapokon keresztül tartanak, a hivatali ügyintézés pedig körülményes. A Patent Egyesület idén adott ki egy tanulmányt azokról az esetekről, amelyeknél hiába fordultak bántalmazott nők a hatóságokhoz, a helyzetük nem rendeződött

Emma egészen a mai napig tartó kálváriája nem kirívó, sőt még csak nem is a legdurvább esetek közül való, Spronz Júlia, a Patent Egyesület jogásza teljesen általánosnak nevezte, így példának használva összeszedtük, mivel kell ma szembenézniük azoknak a nőknek, akik a hatóságok segítségvel tennének pontot egy rossz kapcsolat végére.

Hiába a sok obszcén sms, ez nem zaklatás


Emma szerint a férje nem tudta feldolgozni a szakításukat, ezért hónapokon keresztül obszcén sms-eket és e-maileket írt neki, a költözéskor pedig Emma szerint egy szódásszifonnal mellbe is vágta. Mindezeket Emma elmondásából ismerjük. A nő nem hagyta ennyiben a dolgot, feljelentést tett a rendőrségen könnyű testi sértés és zaklatás miatt.

Emma ügyében a rendőrségi feljelentés és az első kihallgatása között három hónap telt el. Meghallgatták, majd azt mondták neki, bekérik majd tőle a férje által neki küldött leveleket, ez azonban nem történt meg, később pedig fel is rótták neki, amiért nem csatolta őket. A zaklatás ügyében végül azzal az indokkal állították le az eljárást, hogy mivel Emma válaszolt a levelekre, nem történt bűncselekmény. Emma erre azt mondta, egy ideig hitt abban, hogy észérvekkel leállíthatja a férfit, ezért válaszolt neki alkalmanként.

A testi sértés ügyében viszont már ő maga állította le az eljárást. Akkoriban kezdeményezte a válását is, és a férje szerinte nyomást gyakorolt rá: legyenek jó viszonyban a gyerek miatt. Eközben a rendőrségen azt mondták neki, nincs látlelete, a mellbevágást pedig csupán az anyja látta, ő viszont családtag, aki elfogultnak számít. “Sok esélyem úgy sincs, így kvázi lebeszéltek róla, hogy fenntartsam a feljelentést” – mondta Emma...

NYUGDÍJKATASZTRÓFA ELŐTT?

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Hajdú Péter
2017.01.18.Sorra jelennek meg az előrejelzések, hogy a jelenlegi formájában legfeljebb két évtizedig tartható fenn a hazai nyugdíjrendszer. A jegybank tavalyi tanulmánya szerint például 2035-ig nem lesz gond a hazai ellátórendszerrel, amikor azonban a hetvenes években születettek nyugdíjba vonulnak, problémás időszak következhet. Más előrejelzések arról szólnak, amennyiben nem lép időben a kormány, úgy azok, akik 20-30 év múlva hagyják el a munkaerőpiacot, a jelenleginél jóval alacsonyabb állami nyugellátásra számíthatnak. Vagyis nem túlságosan rózsás jövő előtt áll a mai harmincas–negyvenes korosztály, nem is beszélve az utánuk következőkről.

Sokan tisztában vannak ugyan azzal, hogy egyéni takarékoskodás nélkül felkopik az álluk öregkorukban, mégsem tudnak vagy akarnak félrerakni. Egy részük úgy gondolja, meg sem éli a nyugdíjaskort, akkor meg minek spórolni. Másoknak – és ők vannak többen – pedig egyszerűen a jövedelme kevés ahhoz, hogy a mindennapi kiadások, a gyereknevelés költségei mellett tartósan gyűjtögessenek. Így nem is csoda, hogy az érintettek alig valamivel több mint ötöde rendelkezik csak nyugdíjcélú megtakarítással...


MACSKÁK, BULIZÁS, BÖLCSESSÉG, PARÓKA - GYEREKEK VÉLEMÉNYE AZ ÖREGKORRÓL

SZEMLÉLEK BLOG
Szerző: SZEMlélek
2017.01.15....A/ Mi a jó az öregségben?
- Sokat tudsz nosztalgiázni, bölcsebb vagy.
- Az, hogy az unokákkal lehetsz, és sok időt tölthetsz a családoddal.
- Nem kell iskolába járni. Szabadon lehet élni az életet. Nem csinálunk semmit, de mégis kapunk nyugdíjat. (Cuki, cukibb, legcukibb)
- Szerintem az, ha vannak gyerekeink, a gyerekeinknek vannak unokáink. Lehet babázni.
- Sokat tud pihenni. Boldogan tud vigyázni a pici unokákra, ha kell.
- Az, hogy nem kell dolgozni és otthon lehet és ülhet a tv előtt.
- Nem kell sokmindent csinálni
.

B/ Mi a rossz?
- Nem lehet már játszani, ősz és göndör hajunk lesz. (A nők azon része pedig fellélegzik, akik eddigi életükben kusza, hullámos hajkoronáról álmodtak. Sikerült! ) „Az öregek ékessége pedig az ősz haj” (Példabeszédek 20,29).
- Talán az, hogy nehezebben megy majd a járás és fáj majd a hátam.
- Talán csak az, hogy az ember egyedül lesz vagy az élettársával együtt éli le az életét. (Magam sem tudom, melyik rosszabb.)
- Fájnak a csontjaik, lassúak.
- Az a rossz, hogy mindig betegek leszünk. Meg még az, hogy elesünk.
- Sok gyógyszert kell beszedni. Mindene fáj. Nem mindig van igaza, emiatt veszekszik a fiával, lányával.
- Egyedül lehetsz, meghalhatsz, nem próbálhatsz ki jó dolgokat. Fáj mindenük. Gyerekeimmel nem lehetek együtt, mert családjuk van.
- Ráncos, fonnyadt bőr.
- Rájön az ember, hogy mennyi dolgot lehetett volna másképp csinálni, mennyi mindent kihagytunk, amire már „öregen” nincs lehetőségünk...

KAROK ÉS RENDEK - A FELSŐOKTATÁS ÚJÉVI HÍREI

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Kenesei István
2017.01.13.


...Alakul a Magyarország Egye­tem

2000-ben egy előző Fidesz-kormány döntött bölcsen arról, hogy összevonja a szétaprózott felsőoktatási intézményeket, és valódi, multidiszciplináris, azaz sok tudományágban képző (és kutató!) egyetemeket hoz létre, illetve – főleg vidéken – állít vissza. Az azóta szinte követhetetlen átszervezések legújabb fejleménye az agrárképzés összevonása a Felsőoktatási Stratégiában (FS) jelzett két-három helyszínre, de elsősorban a gödöllői Szent István Egyetem központi szerepét megerősítve.

A sajtóban is megjelent tervekben szerepel a (most már nyugodtan mondhatjuk) mostoha sorsú gyöngyösi Károly Róbert Főiskola névvel megalakult és hajdan Gödöllőről leszakadt kar, amely utoljára az egri egyetemhez lett hozzácsapva, majd most újra Gödöllőre száműzve: ennek valószínűleg a gyöngyösi pecsétkészítők örülnek a legjobban. De az MNB édes gyermekeként alapított friss kecskeméti egyetemről is oda csatolják majd a kertészeti és vidékfejlesztési kart.

Nagyobb konsternációt kelthet az a hír, hogy az eddig a veszprémi Pannon Egyetem karaként működő első magyar felsőfokú mezőgazdászképző iskolát, a keszthelyi Georgikont is a Duna túlpartjára csatlakoztatják, miközben az egész Pannon Egyetem, sőt a Kaposvári Egyetem sorsa is kétségessé válik. Az FS legújabb változatának a célkitűzése szerint: „Elkerülhetetlen az agrárképzést nyújtó felsőoktatási intézmények profiltisztítása, a képzések koncentrálása. Az országban maximálisan 2-3 agrárképzési központ kialakítására van szükség, melyek az alapképzéstől a doktori iskoláig és a kutató intézetekig lefedik a teljes agrár-felsőoktatási és K+F spektrumot.” Vagyis nem az eddigi gyakorlat szerinti akkreditációs és kapacitásleosztási eljárások nyilvánítanak egy-egy képzést alkalmasnak és/vagy támogathatónak, hanem az egyetlen intézménybe való egyesítésük, jóllehet aligha lesz elképzelhető, hogy a professzorok Gödöllőről fognak Keszthelyre, Kaposvárra, Nyíregyházára vagy akár Kecskemétre utazni óratartásra.

Emlékeztetem az olvasót, hogy a 2000. évi nagy átalakítás során például a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (akkortól már Egyetem) vidéki karai is leváltak a szakmai felügyeletre akkor és azóta is kiválóan alkalmas fővárosi központról annak ellenére, hogy a legmagasabb szintű képzés továbbra is csak a Zeneakadémián létezik, és hogy ma sem merül fel, hogy ezt a „szakegyetemet” visszaállítsák.

Nem csak a gödöllői egyetem indult növekedésnek: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is gazdagodik egy távolsági karral. Február 1-jétől ugyanis váratlan és rapid döntéssel a bajai Eötvös József Főiskola öt intézetéből a vízügyi képzést nyújtó két egységet épületükkel együtt átadják az NKE-nek, „a vízügy globális és nemzetbiztonsági jelentőségére” hivatkozva. Ilyen érvekkel persze a BME Atomfizika Tanszékét is az NKE-hez lehetne csatolni a reaktorával együtt, de inkább nem adok további ötleteket. Annyi biztos, hogy a bajai vízügyes oktatók nem járnak rosszul, hiszen az NKE állományát nem a szokásos egyetemi nómenklatúra szerint fizetik...


ITT OLVASHATÓ

A NEMZET NAPSZÁMOSAI

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOG
Szerző: Tarski
2017.01.18.


Mielőtt bármit is kifejtenék, szeretném nyomatékosan kijelenteni, hogy végtelenül tisztelem Sándor Máriát, a fekete köpenyes nővért. Kevés olyan ember van, aki nyíltan meri vállalni a véleményét, azért ki mer állni és vállalja annak közvetlen következményeit, még ha az akár a munkahelyének elvesztését is jelenti. Sándor Mária ilyen nővér volt, aki ma már talán fogalomként vésődött be a fejünkbe és talán szimbólummá is vált számunkra. Ezért is kell óvatosan, kellő tisztelettel és megértéssel fogalmazni akkor, amikor az egyik internetes honlapon az ember elolvassa a legújabb blogbejegyzését. Az csak természetes, hogy ezekben az írásokban tükröződik az a sok-sok elszenvedett sérelem, ami egy egészségügyi dolgozó esetében nap mint nap megcsapta őt, és amit nem lehet kívül rekeszteni, elhessegetni akkor sem, ha alkalomadtán higgadtan, érzelmi túlfűtöttség nélkül kellene megragadni a valóságot. Egy olyan ember számára, mint például én vagyok, akit szakmámnál fogva nem érintett, mert nem érinthetett meg az a sok borzalom, ami Sándor Máriát naponta ingerelte, talán képes arra, hogy higgadtabban, és ebből adódóan reálisabban elemezze az általa felvetett problémákat. E probléma lényege pedig ez: mit ér az ember, ha egy nővér? Vagy általánosabban: mit ér az ember, ha egy bizonyos szakmát űz?


Sándor Mária egyébként jogosan állítja azt, hogy a pedagógusok azok az emberek, akik méltánytalanul háttérbe vannak szorítva a bérrendezés szempontjából. Szinte sikolyként hangzik az az igazság, hogy „....mi vagyunk azok, akik napi megélhetési problémákkal küzdünk, akiknek élete végéig kell a lakástörlesztést fizetni, a kocsi is hitelből van és örülünk ha a család minden tagjának meg tudtuk venni a bérletet. Örülünk, ha kapunk egy kis fusi munkát, ha valahonnan tudunk a családi kasszába egy kis pénzt tenni egy kis takarítás, gyermekfelügyelet, villanyszerelés... 5 -10 ezer forintért már erő felett. Ha korrepetálást tudunk vállalni, még pluszba a tanítás után, vagy a lehúzott 12- 13 órás műszak után, elmehetünk még fürdetni, ápolni, és halál fáradtan hazaeshetünk 22.00- 23..00 óra körül, hogy holnap újra kezdjük....” Velük szemben a Magyar Nemzeti Bank dolgozói busás jutalmat kaptak az elmúlt év végén, amit pontosan felsorol is. Ennek végén felteszi a kérdést: „Ennyivel többet ér az Ő munkájuk mint egy ápolónőé?” Ezt követően tovább sorolja azt, hogy milyen áldatlan állapotban van az egészségügy, s ezen belátható időn belül semmi javulás nem várható. S mivel az ellenzékre nem számíthatnak, ezért saját maguknak kell kezükbe venniük a sorsuk irányítását. A bejegyzés végén Sándor Mária ezt írja: „Minden eddiginél súlyosabb veszély fenyegeti a civil szférát, mely az utolsó ami még betöltheti a fékek és ellensúlyok szerepét. Márpedig fékek és ellensúlyok nélkül nem létezik demokrácia. A fékek és ellensúlyok MI VAGYUNK!”...


VILÁGMÉRETŰ ÖSSZEESKÜVÉST SZŐTT A CIVIL SZERVEZETEK KÖRÉ A KORMÁNY

444.HU
Szerző: Rényi Pál Dániel
2017.01.18.


"A béremelés fontos, de nem elég jó kampánytéma. Nem generál konfliktust, nem ütköznek érdekek, nincs vita, nem görgethető sokáig. Egy jó kampányhoz ellenségek is kellenek, akik ellen harcolni lehet, akik mobilizálják a tábort.” - válaszolta pár héttel ezelőtt kérdésemre egy kormányközeli elemző, amikor arról kérdeztem, vajon a minimálbér növekedését, és egyéb hangulatjavító intézkedéseit állítja-e a kommunikáció középpontjába idén a kormány.

Azóta az egyik legfontosabb belpolitikai fejlemény volt, hogy a Fidesz izomból nekiment a civil szférának: Németh Szilárd a Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ és a Transparency kitakarításával is fenyegetőzött, és jogszabály is készül a szervezetek megrendszabályozására.

A 2014-es választások óta Orbán Viktor lépésről lépésre építgeti azt az összeesküvés-elméletet, ami szerint egy nemzetközi háttérhatalom próbálja megdönteni a kormányt. Ennek az építkezésnek a következő lépése ez az újabb civilezés, ami hirtelen jött ugyan, de egyáltalán nem váratlanul...

...Ha nincs ellenfél, keress magadnak

Orbán mindig is konfliktusokra építette politikáját, és mára áldozatos munkával eljutott odáig, hogy ellenzéke annyira vézna és megosztott, hogy riogatásra sem igen alkalmas. Riogatás nélkül viszont nehéz kellő hőfokon tartani az erre kondicionált szavazótábort.

A civilekkel szemben indított kormányzati zaklatás egy nagyobb hadjárat része, amiben minden szereplő egy célért küzd: a globális tőke, a liberális hegemónia és az irányított bevándorlás ellen küzdő magyar kormány összeomlásáért.

Oroszországban Vlagyimir Putyin évek óta sikeresen alkalmazza a civilszalámizás taktikáját. Az állam nemrég nem kívánatosnak minősített két Soros-alapítványt, és az uszítás olyannyira működik, hogy Vorkutában már Soros-alapítványok által kiadott könyveket égetnek.

Egy 2015-ben elfogadott törvény értelmében a Kreml felfüggesztheti azoknak a szervezeteknek a tevékenységét, amelyek megítélésük szerint veszélyt jelentenek az állam biztonságára, alig néhány hete pedig bezárattak egy Soros támogatásával (is) működő szentpétervári egyetemet.


Az autoriter politika nem tűri meg a függetlenség látszatát sem. Vagy barát vagy, vagy ellenség.

Orbán Viktor is ebbe az irányba indlt el. Az IMF, a multinacionális cégek és Brüsszel már az előző ciklusban is külső fenyegetésként jelentek meg a magyar kormány kommunikációjában, ami ellen minden eszközzel harcolni kell. Ez akkor sikerült is: a kormány szerint a pénzügyi hatalmak által magasan tartott rezsi megsemmisítő vereséget szenvedett a 2014-es választásokon.

A választások után az EU mellé felzárkózott Amerika, a külföldről pénzelt civilek, és a konspirációt árnyékból irányító „háttérhatalmak”. A narratíva szerint kezükben rezsi helyett már migráns és betelepítési kvóta van, erőforrásaik pedig szinte végtelenek.

Orbán szerint a civil erők ma már nagyobb veszélyt jelentenek az országra, mint a komplett magyar ellenzék, a Soros György által támogatott civil szervezetek pedig egy láthatatlan hatalom érdekeit érvényesítik az országban.


A kommunikáció továbbra is az elnök amerikai főtanácsadója, Arthur J. Finkelstein kottáját követi, és az emberek félelmeire és előítéleteire játszik rá. Finkelstein már begyakorolta ezt a taktikát: egy másik prominens ügyfele, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök júliusban fogadtatott el egy törvényt az izraeli parlamentben, ami szorosabb ellenőrzés alá vonja az ottani civileket.

Az amerikai kampányguru 3-4 havonta jár Budapesten, hogy a miniszterelnökkel egyeztessen, és a most zajló civilellenes kampányba is aktívan besegít.

A MEGFELELŐ PILLANAT

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2017.01.18.A nyilatkozatok alapján 3-400 aktivista jelentkezett eddig a Momentum Mozgalomnál, akik csütörtökön kezdik olimpia ellenes aláírásgyűjtésüket.

Csütörtökön kezdi meg az olimpiarendezésről szóló fővárosi népszavazási kezdeményezéséhez kapcsolódó aláírásgyűjtést a frissen alakult Momentum Mozgalom. A magukat “politika árváknak” nevező fiatalok nem általában az olimpia és a sportok ellen kívánnak fellépni. Szerintük nincs kellő tervezés a 2024-es pályázat mögött és Magyarország jelenleg nincs abban a gazdasági, társadalmi helyzetben, hogy olimpiát rendezhessen. Fontosabbak az olyan problémák megoldása, amelyek az egészségüggyel, az oktatással, a lakhatással, a vidéki infrastruktúrával és általában a megélhetéssel kapcsolatosak.

A Momentum Mozgalom nem kifejezetten az olimpiai pályázat ellen szerveződött, az egy olyan ügy, amelyben alkalmas a kormánnyal szembeni általános elégedetlenség kifejezésére, hiszen a “stadionok helyett kórházakat” már korábban is közszájon forgó panel volt. A népszavazási aláírásgyűjtés ráadásul egy olyan széles körű mozgósítási akció, ami valódi láthatóságot biztosít egy kezdeményezésnek. A nyilatkozatok alapján 3-400 aktivista jelentkezett eddig a Momentum Mozgalomnál, ami elegendő az utcai kitelepülésre, aláírásgyűjtésre. Így hatásosabb köztéri, közéleti jelenlét érhető el, mint egy egyszeri tüntetés révén, noha az előbbi nagyobb egyéni befektetést kíván meg. A népszavazáshoz szükséges 138 ezer aláírást azonban még így is nagy kihívás 30 nap alatt összegyűjteni, bár több ellenzéki párt (LMP, Együtt) jelezte, hogy beszáll a gyűjtésbe. Még az sem biztosítja ugyanakkor a sikeres népszavazást, ha sikerül összegyűjteni a megfelelő számú aláírást. Bár Budapesten többen vannak az ellenzéki szavazók, a fővárosiak jellemzően magasabb arányban támogatják az olimpiarendezést.

A népszavazási kezdeményezés sikerén túl már a szervezet megjelenése önmagában is nagy érdeklődést váltott ki, amit nem csak a sajtóban való jelenlétük, de az egyéni felajánlások száma is jelez. A Momentum Mozgalom több olyan megkülönböztető jeggyel is bír, ami indokolttá teszi ezt az érdeklődést. Az új szervezet vezetői tudatosan hangsúlyozzák a csoport generációs jellegét. Gyakran hivatkoznak arra, hogy ők már a rendszerváltás után születtek, már demokratikus keretek között szocializálódtak. Ezt erősíti az olimpia helyett a jövőbe való befektetésről szóló üzenet is. A fiatalsághoz ráadásul olyan fogalmakat szokás társítani, mint a romlatlanság, energikusság, ami hitelességet biztosít egy ilyen kezdeményezésnek. Érdemes azonban megjegyezni, hogy nem feltétlenül csak a fiatalok tudják megszólítani kiábrándult társaikat. A 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban a demokrata jelöltségét küzdő, akkor 74 éves Bernie Sanders volt a fiatalok kedvence. A generációs érdemre való hivatkozás ugyanakkor előrevetíti az olyan korosztályi harcokat, amelyek alternatív hálózatok kiépítéséről és egymás kiszorításáról szólnak
...

AZ EQ VALÓBAN A SIKER TITKA, VAGY CSAK EGY MARKETINGFOGÁS?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2017.01.18.Érzelmi intel­li­gen­ci­ára szük­sé­günk lehet egy vizsgahelyzetben, állásinterjún, egy családi-, vagy pár­kap­cso­lati konf­lik­tus keze­lé­se­kor, tár­sas össze­jö­ve­te­le­ken, de akkor is jól jön, ha egyedül vagyunk és saját érzéseinkkel, problémáinkkal kell szembe néznünk. 

Valóban létezik egy ilyen univerzális csodaképesség, ami minden helyzetben segít, ami minden problémára megoldást jelent, vagy az EQ csak egy marketingfogás?

Az EQ nem pusztán marketingfogás és nem is csodaképesség! Az EQ valójában nem egy képesség, hanem képességek és készségek sokasága, gyakorlatilag az összes fontos érzelmi, mentális alapkompetenciát tartalmazza!

AZ EQ, AZ „ÉRZELMI INTELLIGENCIA” DEFINÍCIÓ SZERINT AZT JELENTI, HOGY KÉPESEK VAGYUNK A MAGUNK ÉS MÁSOK ÉRZÉSEIT FELISMERNI, ÖNMAGUNKAT MOTIVÁLNI, AZ ÉRZELMEINKKEL MAGUNKBAN ÉS EMBERI VISZONYLATAINKBAN MEGFELELŐEN BÁNNI.

Az érzelmi intelligencia – ahogy már a definíciójából is látszik – összetett képesség, különbözik az „értelmi képességtől”, vagy intelligenciától; sok szempontból kiegészíti azt. Az értelmi és érzelmi intelligencia az agy különböző területeinek tevékenységét tükrözi. Az intellektus kizárólag a neocortex, az agy legkésőbb kialakult, felszíni részének működésén alapul. Az érzelmi központok az agyban mélyebben, az ősi kéreg alatti tartományokban helyezkednek el. Az érzelmi intelligencia ezen emocionális központok munkájának összhangját igényli. Sokáig az IQ-t tartották a siker szempontjából lényegesnek, manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap az EQ – megérdemelten. De mi is valójában az EQ?

Először E. L. Thorndike használta a „társas intelligencia” kifejezést 1920-ban. A társas intelligenciát olyan képességnek tartotta, ami a szociális kapcsolatok sikerességét határozza meg. Az EQ-t azonban jóval később Daniel Goleman munkássága vezette be a köztudatba. Goleman az EQ-t több tényezőre bontotta, és az egyes tényezők is több - érzelmi és szociális -kompetenciát ölelnek fel. Lássuk hát a golemani modellt:

AKIK A HATÁRON VADÁSZNAK, AZOK A HATÁRVADÁSZOK

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.01.18.Hogy kire vadásznak? Nem gyöngytyúkokra, dámvadakra, vagy holmi dúvadakra, hanem menekültekre. Emberekre! Bizony, bizony a nemzeti hitvallás szellemében, az emberi méltóságnak fittyet hányva, nemzetközi szerződésekre tojva, őszentsége keresztényi irgalmasságát lefitymálva – vadásznak az emberekre.

És toboroznak, már a középiskolákban is, jelentette a minap a police.hu. Bizony, bizony kedves honfitársaim, valamikor politechnika volt ezekben a sulikban, most meg határvadászat. Fogtátok a különbséget? Azon a bizonyos politechnikán megismerkedhettek a diákok a különböző szerszámokkal, hogyan kell azokat kézbe fogni és miként kell használni őket. Elsajátították az alapvető fogásokat, legalább annyit megtanultak, hogy adott esetben az öreg szakik még véletlenül se küldjék el őket reszelőzsírért.

Na de mi az a határvadászat? Bemutató, toborzó filmet is készített a rendőrség határvadász-csalogatónak. Itt aztán van mindenféle kamasznak való csábító betét. Séta a természet lágy ölén, motorcsónakázás, ürességtől vibráló szerb határmezők, vadles, meg helikopter, lóháton poroszkálás és dzsipekkel tili-toli a homokon, meg az elmaradhatatlan kondizás, no és pisztoly, vele a lőszer...

EDDIG KÖZEL SZÁZAN FAGYTAK HALÁLRA - TOVÁBBRA IS NAGY PROBLÉMA A LAKHATÁSI SZEGÉNYSÉG

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: del Toro
2017.01.18.


Hogyha 80-100 ember halt volna meg mondjuk egy terrortámadásban, akkor valószínűleg már „nemzeti szükséghelyzet” lenne érvényben, a politikusok egymást taposva tartanának sajtótájékoztatókat és a TEK emberei fürtökben kommandóznának a zsúfoltabb köztereken. Azonban így, hogy ezek az emberek „csak” megfagytak, ráadásul többségük a saját lakásukban, sajnos nem ekkora a felhajtás. Pedig néhány programmal nagy mértékben javítani lehetne a leginkább rászorulók lakhatási körülményein.

Extrém hideg és lakhatás
Korábban mi is írtunk az egyre durvább lakhatási helyzetről. Nem csak a szegények, sokszor még a jobb módúak és a pályakezdők is bajban vannak, amikor a fizetés jelentős részét elviszi az albérlet költségei. Az idei télen azonban azok voltak a legnagyobb bajban, akik az utcán élnek vagy van ugyan lakásuk, ám fűteni egyszerűen nincs pénzük. Pár héttel ezelőtt, az extrém hidegben a rendőrség még meg tudta menteni azt a Budapesten élő asszonyt, akinek lakása fűtetlenül állt a mínusz 20 fok alatti hőmérsékletben, ám mások sajnos nem voltak ilyen szerencsések. 
A szociális ügyekért felelős államtitkár szerint mindenkinek van elég hely a hajléktalanszállókon. Mivel a szállók a leghidegebb napokban 110-125 százalékos kihasználtsággal működnek, a Szociális Fórum azt javasolta, az extrém hideg napokon az állam és az egyház engedje be a rászorulókat ezen intézményekbe. A kormány ezt a javaslatot visszautasította, mondván a szállókon mindenkinek jut hely.
Akárhogyan is van, azok számára, akiknek van lakásuk, ám a hideg hónapokban nincs kapacitása fenntartani, a templomok és állami intézmények nyitva tartása sem nyújtana megoldást. Érdekes módon a lakosság egy részének silány lakhatási körülményeivel, közvetett módon, szinte mindenki szembesülhet az országos szmog idején...

TELJES ELSZAKADÁS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.01.18.


Hosszú hónapok találgatásának vetett véget a brit miniszterelnök kedden, amikor végre kiállt, és elmondta, milyennek látja az Egyesült Királyság jövőjét a következő években, miként kívánja kormánya levezényelni a távozást az Európai Unióból. És persze ami minket a leginkább érdekel és érint: mi lesz a már a szigetországban élő és dolgozó, valamint az oda vágyó európaiak, így magyarok sorsa.

Kíváncsian figyeltem Theresa May beszédét (amiből pár dolog már előzetesen kiszivárgott ugyan, de azért az nem ugyanaz), amit figyelembe véve, hogy hét hónapja volt a népszavazás, nehezen lehetne elkapkodottnak nevezni.

Egyébként ezt emelte ki közleményében a német kormány részéről Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter is: „üdvözöljük, hogy a brit miniszterelnök vázolta kormánya elképzeléseit a kilépésről, és végre némi világosságot teremtett a brit tervekkel kapcsolatban”.

Teljes lesz a távozás

„Kilépünk az Európai Unióból, de nem hagyjuk el Európát. Ezért szeretnénk egy új, egyenlő partnerséget – egy független, önmagát irányító, Globális Britannia, és uniós barátaink, és szövetségeseink között” – mondta Theresa May.

A brit kormányfő egyértelművé tette, hogy az elszakadás teljes lesz, azaz nem lehet szó részleges, vagy társult tagságról, vagy bármiről, amivel „kint is vagyunk, bent is vagyunk”.

Azaz Theresa May kizárta a svájci, vagy a norvég modell alkalmazását, és azt is, hogy a tagság egyes elemeit megpróbálják megtartani. „Az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, az én dolgom pedig az, hogy letárgyaljam ennek a Nagy-Britannia számára legjobb módját” – hangsúlyozta beszédében, amit egyébként például itt lehet teljes egészében elolvasni, ha valakinek olyanja lenne...

AZ ORBÁN NEVŰ MÁR SZART SEM ÉR NEKTEK? TRUMP NÉLKÜL SENKIK VAGYTOK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.01.17.Azt hittem, valami ócska hülye vicc, de nem. Ennél groteszkebb ma már nem lesz, úgyhogy iderakom, beszéljük meg. Miután kilógó nyelvvel és önelégülten rángatózó egóval, fényességes istenkirályunk elsőként gratulált minden idők Donald Trumpjának az ő nem remélt megválasztásához, kiderült, hogy dehogy lesz ott ő az amerikai főripacs elnöki beiktatásán.

Lássuk be (mondjuk, mi beláttuk), azért annyira nem fontos ő amerikai időszámítással és léptékkel mérve, még a Trump-féle moralitás latrinájából szemlélve sem, ezért aztán az egész magyar kormány, megtámasztva a barnanyelvű médiával ráizgult – megválasztása óta számomra érthetetlen és felfoghatatlan lelkesedéssel lefetyelik a hátsóját, ódákat zengenek róla és istenítik – az új világrendet megtestesítő, egyébként arcpirítóan közönséges és kiszámíthatatlan pojácára. Hogy miért, arról már írtunk korábban, és most is teszek egy kísérletet e nem mindennapi elmebaj tisztázására. A nap legviccesebb híre következik.

Ha tehát az Orbán nevű Viktornak nem sikerült elérnie, hogy meghívják a január 20-i beiktatási ceremóniára, majd szerveznek Trump-partit helyben. Igaz, hogy azon meg maga a kettőisten nem lesz jelen, de fájdalomdíjként olyan hatalmas nevek lépnek fel a péntekre szervezett buliban, hogy az érintett is megnyalogatná az összes ujját.

Az van, hogy az ’56 Lángja Alapítvány szervezésében péntek este fergeteges bulira kerül sor Budapesten, ahol olyan világhírű művészek szolgáltatják majd a jó hangulatot, mint Bayer Zsolt, Bencsik András, Bogár László vagy Nógrádi György. A hvg.hu szerint kormány seggéből kilógó civilek kiküldtek egy meghívót, amiben se a konkrét helyszín, se az időpont nem szerepel (de, közben megtaláltam). Viszont a lényeg, hogy várják Trump (és nyilván a magyar kormány) egyenesen beszélő, a politikai korrektségtől sugárban okádó híveit. Értsd mindenkit, aki úgy érzi, hogy egy új alapokon nyugvó magyar-amerikai kapcsolat kialakulását szeretné támogatni, aki a migráns-kérdés (- így!) ügyében a korlátozott és ellenőrzött, kvóta-kényszer nélküli politikát támogatja.

Azokat is, akiknek elege van abból, hogy saját nemzetük szeretete miatt szélsőséges elemként kezelik és rendszeresen megbélyegzik,és mindenkit, aki a konzervativ (– így!) értékek megőrzésének szükségességében hisz.

Mert szerencsére a globalista médiák minden igyekezete sem volt elég ahhoz, hogy az emberből kilúgozza a gondolkodás képességét...

FERENC PÁPA: ISMERJÜK FEL ISTEN TERVÉT A MIGRÁCIÓBAN!

SZEMLÉLEK BLOG
Szerző: SZEMlélek
2017.01.15.Január 15. az elvándorlók és menekültek világnapja - az egyházfő üzenete rámutat a jelenség összetettségére, különösen a gyermekek kiszolgáltatottsága miatt aggódik.

Az utóbbi évszázadokban talán soha nem volt annyira aktuális, érzékelhető és válaszért kiáltó az elvándorlás, migráció folyamat, mint napjainkban. Az alábbiakban Ferenc pápa erre napra vonatkozó üzenetéből idézünk néhány részletet. A teljes szöveg a Vatikáni Rádió honlapján olvasható magyar nyelven.

"...a migráció jelensége elválaszthatatlan az üdvösség történelmétől, sőt, ennek részét képezi. A jelenség ugyanis kapcsolatban áll Isten parancsával: „A jövevényhez ne légy kegyetlen, és ne sanyargasd, hiszen ti is jövevények voltatok Egyiptom földjén” (Kiv 22,20); „Szeressétek a jövevényt, mert ti is jövevények voltatok Egyiptom földjén” (MTörv 10,19). A migráció jelensége az idők jele, olyan jel, amely az isteni gondviselés művéről beszél a történelemben és az emberi közösségben, miközben az emberiség egységére utal. Az egyház egyáltalán nem hagyja figyelmen kívül a migrációs problematikát, sem a vele kapcsolatos gyakori drámákat és tragédiákat, még kevésbé azokat a nehézségeket, amelyek az elvándorlók méltó befogadásával járnak együtt, mégis arra bátorít, hogy e jelenségekben is ismerjük fel Isten tervét, abban a biztos meggyőződésben, hogy a keresztények közösségében senki sem idegen, és ez a közösség magához ölel mindenkit..."

"Néha nagyon nehéz meghúzni a határvonalat a migráció és az emberkereskedelem között. Sok tényező segíti olyan körülmények kialakulását, amelyben az elvándorlók, jelesen a kiskorúak, kiszolgáltatottá válnak: a szegénység és a túléléshez szükséges eszközök hiánya – amihez a média által keltett irreális várakozások is társulnak –; az alacsony fokú iskolázottság; a vendéglátó ország törvényeinek, kultúrájának és gyakran nyelvének nem ismerése."...

A BRÓKERCSŐD MIATT NEM STIMMELHET VOLDEMORT VAGYONNYILATKOZATA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.01.18.Bukott a Mengyi házaspár a brókercsődön, ezért sem stimmelhet a fideszes Voldemort vagyonnyilatkozata; Tamásiban már a pingpongszettet is túlárazzák; plusz két milliárd megy a Szépművészeti felújítására.

Ezekről ne maradj le!

Technikai okok miatt plusz 2 milliárd megy a Mészáros-közeli cégnek (Átlátszó)Rossz helyre fektetett be a Mengyi-házaspár (24)Kiegyezett a kartellező vasúti cég a GVH-val: a büntetés töredékét fizetik (Világgazdaság)

Ha van 3 perced:


Technikai okok miatt plusz 2 milliárd megy a Mészáros-közeli cégnek

A Szépművészeti Múzeumot lassan két éve bezárták, hogy megkezdődhessen a Román csarnok és a hozzá kapcsolódó terek felújítása. A költségek most 2 milliárddal növekedtek, olyan konkrét technikai okokra hivatkozva, mint, hogy “Organizáció módosítása szükséges”. A kivitelező, a közbeszerzéseken felívelőben lévő, Mészáros-közeli Magyar Építő Zrt. (Átlátszó)

Rossz helyre fektetett be a Mengyi-házaspár
A Mengyi-házaspár pechére a Hungária Értékpapír Zrt.-hez vitte kamatozni negyven milliós megtakarítását. Mivel Mengyi Ramóna nevére kötötték a szerződést, a brókercsőd után neki kellett vallomást tennie, a többi ügyféllel együtt. A vallomás alapján világos lett, hogy valójában férje foglalkozott a kötvényekkel. Mengyi “Voldemort” Roland azonban nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában a megtakarítást, az alapján összesen 3,8 milliója van már évek óta. (24)

Dunaújvárosban közpénzből terjeszthetik Habony lapját

A Modern Media Group levélben kérte Dunaújváros polgármesterét, hogy anyagilag támogassák a Lokál Extra terjesztését a városban. Ez éves szinten három millió forintba kerülne az önkormányzatnak, de két szakbizottságon már át is ment a javaslat. Annak ellenére, hogy még a bizottság fideszes delegáltja szerint is olvashatatlan a reklámokkal telenyomott bulvárlap. (Hír TV)

Tamásiban még a pingpongszettet is húszszorosan túlárazták
Tamásiban nemrég két uniós, a szegénységben élők helyzetének javítását célzó pályázat zárult, amire 270 millió forintot költhetett a település. A helyiek azonban nem látják hová lett a pénz. Az elszámolásból úgy tűnik, rendesen túlárazták még a kisebb tételeket is: az 1600 forintos pingpongszett például papíron 38 000 forintba került. A Jobbik feljelentést tett költségvetési csalás gyanúja miatt. (Hír TV)

Kiegyezett a kartellező vasúti cég a GVH-val: a büntetés töredékét fizetik
A Gazdasági Versenyhivatal még 2010-ben szabott ki rekordmagas, 7 milliárd feletti büntetést négy kartellező, a frissen beáramló uniós pénzekre utazó vasúti cégre. Ehhez a körhöz tartozott Szijjártó Péter apjának cége is, de ők megúszták a büntetést. A befizetett büntetés az államé lesz. Korábban csak a Strabag fizetett, most a Colas dunántúli anyacégével sikerült megegyezni, így legalább a büntetés egy részét befizetik. (Világgazdaság, Index)

A magyar hatóságok 7 év alatt sem léptek 4-es metró ügyben
Az nem lep meg senkit, hogy az elképesztően drágára sikerült 4-es metró építéséből óriási pénzeket loptak el: az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentése szerint az elköltött pénz 36 százalékát, vagyis 167 milliárd forintot. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy az elszámoltatást a zászlajára tűző Fidesz-kormánynak miért nem sikerült ezt kinyomoznia. Mindenesetre vizsgálják, nyilvánosságra lehet-e hozni a teljes jelentést. (Vastagbőr, Népszava)

Ha van még két perced:

A börtönök túlzsúfoltsága miatt bővíteni kell a szirmabesenyői börtönt, de a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága hiába írta ki a pályázatot: nincs fedezetük a több milliárdos építkezésre. (Átlátszó)

A népszavazási kampánnyal zászlót bontott a Momentum Mozgalom
. Szerintük a korrupciót nem lehet egyik napról a másikra leváltani, a megelőzést és a tudatosságot tartják fontosnak. (Átlátszó)

Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere ott van a település minden zugában: még az iskolai büfé üzemeltetését is a Mészáros és Mészáros Kft. végzi. (444)

A puccsszerűen bezárt Népszabadság története is rávilágít arra, hogy a bonyolult üzleti és politikai érdekektől akkor tud független lenni a sajtó, ha az olvasók támogatják. (Szakirodalom)

Bécsben az Immigrant Invest foglalkozik a letelepedési kötvények árusításával. Olyan jól megy nekik, hogy már két éve tudtak venni egy 750 ezer eurós ingatlant a legelőkelőbb negyedben. (168 óra)

Lezárják a brit és az amerikai hatóságok a Rolls-Royce négy éve indult vesztegetési ügyét
, persze csak miután befizették 671 millió fontos büntetésüket. (Figyelő)

Tíz határrendészt ítéltek másfél és négy év közötti szabadságvesztésre Szegeden, mert többször is pénzt fogadtak el a határon átkelő járművek vezetőitől. (MNO)

Polt Péter képviselői kérdésre elmondta
, hogy az elmúlt 7 évben 12 707, a nemzeti vagyont károsító személyt ítéltek el, de azt nem lehet tudni, ebből mennyien voltak közszereplők. (Index)

AZ ÚJ MAGYAR FILM, A "POLGÁR" AFRIKAI FŐSZEREPLŐJÉT MUTATJA BE A REUTERS - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.18.

Marcelo Cake-Baly 41 éve él Magyarországon, annak idején Guinea-Bissauból érkezett, közgazdász diplomát szerzett, de a rendszerváltáskor elvesztette állását és több mint egy évtizede villamosvezetőként dolgozik.

A filmben, amely egy szerelmi történeten keresztül ábrázolja a beilleszkedés nehézségeit, afrikai menekültet alakít, aki biztonsági őr lesz egy budapesti bevásárló központban. A rendező, Vranik Roland úgy gondolja, hogy az óriási menekülthullám során tömegpszichózis kerítette hatalmába Európát, de ő hiszi, hogy az emberek továbbra is készek segíteni a bajbajutottaknak. A főszereplő, aki jó 20 éve magyar állampolgár, úgy nyilatkozott, hogy őt továbbra is migránsnak tekintik. Elmesélt egy esetet, amikor a villamoson megkért egy fiatalt, hogy az ne dohányozzon, ám az lemigránsozta és azt mondta, hogy jobb lett volna, ha belefullad a tengerbe - írja a Reuters.

Washington Post

Ha nem is szó szerint, ám komolyan vesszük Trump múlt heti lapinterjúját, akkor van igazság abban, amit mondott, hogy Európa bajba került. A kijelentést legújabban a brit kormányfő igazolta, aki közölte, hogy országa kiválik az egységes piacból, és korlátozza az uniós polgárok bevándorlását. Vagyis távozik az EU 2. legnagyobb gazdasága. Az öreg kontinens ugyanakkor gazdaságilag már jó ideje csupán vergődik, 10 %-os a munkanélküliség, a fiatalok soraiban pedig még súlyosabb. A hanyatlás javarészt Németország miatt van, ezt jól látja a leendő amerikai elnök. Merthogy Berlin lassította a kilábalást szolgáló lépéseket, a költségvetési ösztönzőket, a bankok feltőkésítését – nem kis részben a német adófizetők védelmében. Ez az óvatosság vezetett azután a populista ellenhullámhoz. Ám az Európai Unió felbomlásától még messze vagyunk. Ugyanakkor felháborító és korlátolt, amikor Trump a határnyitásért ócsárolja a kancellárt. Ám mégis itt az ideje, hogy az európai vezetők elismerjék: a toldozgatás-foldozgatás politikája nem segít az embereken.

Financial Times

A lap egyik legtekintélyesebb elemzője, Martin Wolf arra figyelmeztet, hogy a globalizáció nyertesei nem figyeltek oda a vesztesekre, pedig az önkényuralom, sőt a háború igazolását célzó sértett nacionalizmusnak megvannak a gazdasági veszélyei. A héten zajló davosi Világgazdasági Fórumnak az a mottója, hogy a társadalmak közti kapcsolatokat a kölcsönösen előnyös kereskedelem szolgálja a legjobban. Csak éppen az utóbbi, csaknem 3 évtized tapasztalatai nem ezt támasztják alá. A globalizáció és a szocializmus széthullása által előnyös helyzetbe került rétegek nem sokat törődtek azokkal, akik az út szélén maradtak. Olyan pénzügyi válságot idéztek elő, ami lejáratta a tekintélyüket és súlyos politikai következményekkel járt. Előre tört a nacionalizmus és a protekcionizmus. Persze a nacionalista uszítás a hatalomra törekvők taktikája, nem belülről jön. Megkülönbözteti az „igazi népet”, illetve a nép ellenségeit. Számára az élet háború, amely bármit igazol. Így azt, hogy diktatúrába fordítják a liberális demokráciát. Lengyelországban látszik, hogy zajlik ez: a despota szembemegy a személyes szabadsággal, a demokratikus intézményekkel, a független sajtóval, az idegenekkel és a bevándorlókkal. Neki ellenségre van szüksége, a paranoia alátámaszt minden intézkedést. Azt hangoztatja, hogy a többség őt támogatja, az igazság az, amit ő mond. Vagyis a hatalom határozza meg az igazságot. Ezt fogalmazta meg Orwell az 1984-ben, de ugyanezt vallja Trump is. Az intézmények ellensúlyt képezhetnek a következő amerikai elnökkel szemben, de csak annyira, amennyire az őket irányító emberek erősek. Ám a tekintélyelvű nacionalizmus már behatolt a világrendszer közepébe és ez mindent megváltoztat.

Die Welt

Az újság úgy gondolja, hogy elsősorban a populistáknak jön jól az Európai Parlament új elnökének megválasztása, ám az sok további bajjal jár majd, messzeható következményekkel. Merthogy éppen az Európai Unió legsúlyosabb válsága idején bomlott fel a két legnagyobb frakció, a Néppárt és a szociáldemokraták koalíciója. Így az árkok most mélyebbek, mint bármikor idáig. Teljesen bizonytalan ugyanakkor, hogy a konzervatívok új partnereként mennyire megbízhatóak a liberálisok és ez instabilitást visz a rendszerbe. Ehhez járul még, hogy a két új, nagy szövetséges messze nem élvez többséget Strasbourgban, vagyis csak még nehezebb lesz törvényeket hozni. Viszont erősödik a populista erők helyzete, mert a döntésekhez még inkább szükség lesz rájuk, legyen szó olyan kulcskérdésekről, mint a migráció vagy a terror elleni küzdelem. Az elemzés ugyanakkor azt tanácsolja a szociáldemokratáknak, hogy ne akarjanak ismét a „kis emberért” és a neoliberalizmusért harcolni, mert az zsákutcába vezet. Ehelyett szorgalmazzák inkább az együttműködést, mert a tét ezúttal sokkal nagyobb.

Spiegel

A hetilap még az Európai Parlament új elnökének megválasztása előtt tette közzé elemzését, de úgy értékeli, hogy ha Tajani lesz a befutó, akkor azzal az EU eleve térdre borul Trump előtt. Hiszen ő Berlusconi alatt tanult bele a politikába és nem azt a józan észt és liberalizmust képviseli, amire a szervezetnek jelenleg szüksége volna. Így a poszt meggyengül. Schulz cseppet sem tett lakatot a szájára, amikor Lengyelországról volt szó. És igaza volt, amikor azt mondta, hogy az EP csak annyira erős, mint az első embere. Merthogy őt nem fogják vissza semmiféle politikai megfontolások, szabadon szembeszállhat az amerikai elnökkel. Ok lenne rá bőven, hiszen Orbán és Kaczynski hivatkoznak majd hatalmas washingtoni szövetségesükre a sajtó sokszínűsége és a független bíróságok elleni hadjárat során. A jobboldal pedig az Európai Unió szétverésére készül. Szóval kellene valaki, aki az európai értékeket hangoztatja. Nagy kár, hogy ez a szerep most olyasvalakinek jut, aki semmit sem tud azzal kezdeni...

ITT OLVASHATÓ