2017. október 15., vasárnap

AZ OSZTRÁK NÉPPÁRT NYERT - KORMÁNYRA KERÜLHET A SZÉLSŐJOBB

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR - IVÁN ANDRÁS
2017.10.15.


- A konzervatív jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) kapta a legtöbb szavazatot az osztrák választásokon. 

- Az exit-pollok még a populista-bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) tették a 2. helyre, de az első részeredmények alapján az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a második legnagyobb erő.
- A Zöldek kiesnek a parlamentből, mert nem érték el a 4 százalékos küszöböt.

- Ausztria új kancellárja a 31 éves Sebastian Kurz lehet, aki csak idén májusban vette át az Osztrák Néppárt vezetését.

A konzervatív Osztrák Néppárt nyerte az előrehozott választást Ausztriában az első részeredmények alapján. A választás végén megjelent exit-pollok még a populista-bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) valószínűsítették a második helyre, de a szavazatok folyamatos feldolgozása alapján készülő részeredmények szerint a néppárttal eddig nagykoalícióban kormányzó szociáldemokratáknak (SPÖ) van a második legnagyobb támogatottsága. Az Osztrák Szabadságpárt mindössze néhány százalékkal marad le mögöttük, ők a harmadik néppárt Ausztriában. A részvétel 79 százalékos volt...

EL KELLENE ENGEDNEM

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2017.10.15.


A héten megint bejött az alapítványhoz. Ő, akinek helyzete megoldatlan, megoldhatatlan, aki minden megjelenésével szembesít a tehetetlenségemmel. Akinek nincs helye sehol. És aki nem is akar sehol sem maradni.

Pszichiátriai kezelés alatt áll. Néha a kórházban tölt egy-két hetet, aztán ténfereg, csapódik valakihez, eltűnik hetekre, néha rendőrségi ügye van, néha becsúszik a kábítószer is, ilyenkor botrányt csinál, akkor visszakerül a kórházba, és kezdődik minden elölről.

Mikor nagykorú lett, az anyja nem vállalta, így hivatalos gondnoka van. Néha hazamegy, de csak egy-két napot bír, aztán megy, viszik azok, akik még ilyen állapotban is hasznot remélnek belőle, a család nem tudja visszatartani, de nem is akarja már, jobb, ha nincs otthon, nem csinálja a cirkuszt.

Ha kint van, és bajba kerül, mindig bejön hozzánk. A kórházból többnyire egyből idejön, hogy váltsuk ki a gyógyszerét, amit egy darabig szed, aztán elhagy. Ruháért, cipőért jön, kéthetente-havonta, néha ritkábban. Most is ezért jött, a szakadt nyári papucsban nem is tudom, hogy tudott eljönni idáig. Amit levesz, ki is dobjuk, rutinosan teszi ő is a kukás-zacskóba, akkor jön váltásért, mikor már ő sem bírja tovább hordani. És jön, ha megverik, ha sérülései vannak, ha nincs hova menjen, ha menekül onnan, ahol nyilvánvalóan futtatják. Ha éhes. Ha fertőzése van.

Pénzt is kér mindig, de azt nem adunk már, annak mindig rossz vége volt, sosem a buszjegyre fordította, amire kérte, hanem másra, próbáltuk, hogy megvettük neki a jegyet, feltettük a buszra, de ezzel sem oldódott meg soha semmi.

Azt, hogy prostituálják, nem tudom bebizonyítani. Az meg mindegy, ő mit mond, ki hinne annak a „bolond”lánynak? És ha be is bizonyítom, mire megyek vele? Jön a másik, aki használja. Előbb ő, aztán a haverjai, aztán mások is, pénzért. Amit persze elszednek tőle.

Ha itt van a környéken, gyakrabban jön, de ha hetekre eltűnik, tudjuk, valahol az ország más pontján járja ugyanezt az utat. Aztán többnyire kórház a vége máshol is, általában öntudatlanul szedik össze valahol. Az utóbbi időben legalább már nem külföldön, hanem itthon....

MAGUKRA HAGYOTT TANODÁKAT LÁTOGATOTT A TANÍTANÉK MOZGALOM ADOMÁNYTAXIVAL


KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: SULYOK BLANKA
2017.10.15.


na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, kinek legyen tiszta sor, hogy haladás vagy haza, kinek legyen úgy, hogy többé ne mehessen haza, kit várjon a boldogság kék tengerén egy bárka, kit viszont a vácrátóti köztemető árka, kinek jusson éppen elég hely az isten tenyerén, Budafokon, Budaligeten és Mátraterenyén, Békésbe’ és Hevesbe’, s ki menjen a levesbe.

(Erdős Virág: Na most akkor…)


Az Adománytaxi sokkal többről szól, mint hogy a „boldog pestiek” feleslegessé vált (szétosztás előtt ellenőrzött és kiválogatott, tényleg használható) holmijait odaszállítják, ahol azokra még szükség van. Legalább ennyire fontos, hogy az egyre jobban szervezett adományosztás során a hátrányos helyzetű embereket segítő civil szervezetek, a segítő és a nehéz körülmények között élő fiatalok kapcsolatba kerüljenek egymással. Augusztusban a tanodáknak szállított a Taxi, kis túlzással szinte az összes égtáj felé: Bakonya, Pécs, Sásd, Aparhant, Váralja, Baktalórántháza, Kázsmárk, Tar, Gyöngyös, Zichyújfalu és Dorog is várta a tanszereket. (Ínséges idők és lerabolt tankönyvpiac idején így megy ez.) A második „túra-hétvégére” a Tanítanék Mozgalom képviselőiként csatlakoztunk a programhoz...

Az Adománytaxi nevű civil szervezet azért kereste meg a Tanítanék Mozgalmat, mert a tanodák ínséges helyzetében szorosan összekapcsolódik a szociális és az oktatásügy. A körút számunkra, pedagógusok számára nem csak kapcsolatépítési lehetőséget, de fontos szakmai tapasztalatot is jelentett.

Az önkéntesek izzasztó reggeli tornával kezdik a napot. Forró, augusztusi reggel, még nincs hat óra, de a budapesti falak csak úgy ontják a meleget a Radnóti utcában. Sok zsák és doboz kerül a pincéből a két kisbuszba. Most elsősorban tankönyvek, füzetek, színes ceruzák, mindenféle tanszerek, nehéz helyzetű gyerekeknek, szeptemberre. De viszünk „klasszikus adományt”, tartós élelmiszert és ruhát is...

KELL MINT EGY FALAT KENYÉR - MAGYARORSZÁGON IS SUGÁROZHAT AZ OROSZ PROPAGANDATÉVÉ

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zárójel
2017.10.15.


Eddig csak mende-monda volt, mára bizonyosság. A sajtószabadságra hivatkozva Pintér Sándor belügyminiszter nem lát kivetnivalót abban, ha az orosz Russia Today Magyarországon is sugározni kezd.

A kormány különösen odafigyel a sajtószabadság sérthetetlenségére…

Az Átlátszó cikkéből tudható, hogy az orosz propagandatévé a 2017-2018-as időszakban magyar nyelvű műsor sugárzását akarja megkezdeni. A Budapesten működő Orosz Befektetési Alapítvány ajánlásával azon dolgoztak, hogy a korábban ismert televíziós, Juszt László legyen a tévécsatorna arca.

Demeter Márta, az LMP képviselője írásbeli kérdésben érdeklődött a kormánynál, hogy jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot a Russia Today magyarországi megjelenése.

Pintér Sándor belügyminiszter válaszában megnyugtatta a képviselőt, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok mindig a törvény alapján cselekszenek, ám azt is hozzáfűzte, hogy munkájuk során kiemelt figyelmet fordítanak az alaptörvényben rögzített jogokra, jelen esetben a sajtószabadság sérthetetlenségére.

Ne feledjük!

Az amerikai elnökválasztáskor elhíresült Russia Today és a Sputnik médiabirodalom kapcsán az amerikai hírszerzés az elmúlt hónapokban arra a következtetésre jutott, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban a választás kimenetelét befolyásoló orosz titkosszolgálati művelet részesei voltak...

ORBÁN BIZALMA MEGRENDÜLT, ÍGY KAPOTT NEM VÁRT VEZETŐT AZ MMA

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: HAMVAY PÉTER
2017.10.14.


Némi konszolidációt hozhat a Magyar Művészeti Akadémia életében a politikától magát távol tartó, egyszerű tagból a köztestület elnökének választott Vashegyi György. Ha hagyják dolgozni.

Nevető harmadikként futott be Vashegyi György karmester a két esélyesnek tartott jelölt, Marton Éva operaénekes és Jankovics Marcell rajzfilmrendező előtt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) keddi tisztújító közgyűlésén. Csak a szavazás előtt, a jelöltek felsorolásánál derült ki, hogy a neves rajzfilmrendező, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöki posztját is megjárt Jankovics a tisztújítás előtti nap bejelentette a visszalépését. Holott az előzetes várakozásokból, de a HVG-nek az akadémikusokkal és az akadémia vezetőivel folytatott háttérbeszélgetéseiből, sőt az érintett korábbi szavaiból is az volt leszűrhető, hogy a korábbi alelnök lesz Fekete György utóda. Tovább fokozta a tisztújító közgyűlés zavarát a szólásra emelkedő rendező, aki csak annyit mondott: „Nem adok magyarázatot a visszalépésemre, csak bocsánatot kérek mindazoktól, akik jelöltek, és azt remélték, hogy én leszek az elnök.”

Nem kell kremlinológusnak és pszichológusnak lenni ahhoz, hogy azt gondoljuk, a fegyelmezett és becsvágyó Jankovics nem önszántából hozta meg a döntését. „Kritikus alkat vagyok, és a változtatás híve, ezért sem vagyok jó elnöknek” – magyarázta később, alelnöki programbeszédében, amely pozícióra ismét megválasztották. Jankovics többször bírálta az MMA működését, a politikai hátszéllel megtámogatott expanziójával sem értett egyet. A tagok körében népszerű rendező neve már 2013-ban akkor szóba került, amikor az elnökség meg akarta puccsolni a nyilatkozataival egyre nagyobb botrányokat okozó Feketét. Csakhogy Jankovicsban valószínűleg már korábban megrendült Orbán Viktor bizalma, ezért is nem állhatott sem akkor, sem most Fekete helyére – vélik forrásaink. Ezt mutatta, hogy 2011-ben leváltották az akkor épp felfelé ívelő csillagú L. Simon László kedvéért az NKA éléről.

Jankovics visszalépése után egy pillanatig úgy tűnt, hogy Marton Éva lesz a befutó. A következő meglepetés azonban az volt, hogy a 226 érvényesen szavazóból csupán 36-an szerették volna az excentrikus, néha agresszíven szókimondó dívát elnökükként látni. Még az utolsó pillanatban előhúzott Rátóti Zoltán színész is jóval több szavazatot kapott, mint ő. Martont láthatóan sokként érte a rossz szereplés, sértettségével magyarázható, hogy visszalépett az alelnöki jelöltségtől, és az elnökségben sem kívánt részt venni. Bár a kormány minden lehető kitüntetéssel elhalmozta, Corvin-láncot és a legmagasabb magyar kitüntetést, a Szent István-rendet is megkapta, sőt róla elnevezett nemzetközi énekversenyt is alapított, ám az ambíciói kielégíthetetleneknek bizonyultak. Kitartóan lobbizott például az Operaház vezetéséért is, s nem kevésbé az alaptörvény által köztestületi rangra emelt MMA elnöki székéért. Hiába áll azonban fanatikus Fidesz-hívő hírében, forrásaink szerint kormányzati körökben tartanak a kiszámíthatatlanságától, amely újabb, hangos botrányokat hozhatott volna az MMA életébe...

VASÁRNAPI KONCERT


BLOGÁSZAT
Szerző: YouTube
2017.10.15.Egyveleg - Som Sabadell flashmob - BANCO SABADELL

:-)

RÉGI FIDESZESEK RÁNCIGÁLJÁK A MOSTANIAK FÜLÉT, MERT MÁR NAGYON CIKI, AMIT CSINÁLNAK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.10.14. Az elvadult kormányzati soroszás arra ösztönözte az egykori fideszes miniszterek némelyikét, hogy finoman odamondjanak a harmadik Orbán-kormánynak. Navracsics Tibor, Martonyi János és Stumpf István nem csak korrigálták azt a nehezen értelmezhető politikát, amely mögé a jelenlegi pártvezetés teljes mellszélességgel beállt, de ki is jelölték a szerintük helyes irányvonalat Orbán Viktor és csapata számára. Ha ugyanis marad a gyűlöletkeltő, olykor kifejezetten rasszista retorika, ha a diktatúrák istenítése központi kormányzati útmutatássá válik, akkor minden jóérzésű ember kihátrál a jelenlegi hatalom mögül, és csak a politikai túlélés reményében pitiző politikusok maradnak a miniszterelnök mögött. Ők pedig nem túl izmos bázis egy kormányfő számára.

Aligha fog reagálni Orbán Viktor egykori miniszterei kritikáira, hiszen eddig is hidegen hagyta, mit nyilatkozott Chikán Attila, Szőcs Géza vagy Mellár Tamás. Most az eddig igazán lojális Martonyi János és Navracsics Tibor is nehezményezte a kormánypárt retorikájának szélsőségességét, ugyanakkor az alkotmánybíró, egykori kancelláriaminiszter Stumpf István is belerúgott egy finomat egykori főnökébe. Stumpf elsősorban azt rója fel Orbán Viktornak, hogy az alkotmányosság területén is fenntartja azt a rendkívüli állapotot, amit immár semmi sem indokol.

"Szerintem az alkotmányosság teljes spektrumának a helyreállítása ma már, öt évvel az új alaptörvény életbe lépése után indokolt lehet" - mondta Stumpf. Ez jogi nyelvbe csomagolt nagyon komoly rendszerkritika, hiszen Stumpf lényegében azt állítja, hogy a kormány akaratából az alkotmánybírákat megakadályozzák abban, hogy korlátok nélkül végezzék a feladatukat. Mindezt úgy, hogy lényegében minden alkotmánybírót a kormánypárt delegált, tehát attól se kéne nagyon tartania a hatalomnak, hogy széllel szemben próbálkozna haladni a testület. Lényegében az Orbán-kormány paranoiája rajzolódik ki abból, hogy mennyire nem bízik a saját maga által delegált alkotmánybírákban sem, hiszen sok bíró fejében az ideológia és a törvényesség jól megfér egymás mellett, vagyis abból se lehetne túl nagy baj, ha szabad kezet adna az alkotmánybíráknak...


MOST MÁR MÉSZÁROS LŐRINC LAPJA SEM TITKOLJA: BECSŐDÖLT ORBÁN VIKTOR NAGY ÁLMA

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK
Szerző: narancs.hu
2017.10.14.Hiába kozmetikázzák az adatokat.

Szombat késő este jelent meg Sinkovics Gábor véleménye a Nemzeti Sport online oldalán, a cikkben elég súlyos megállapítások sorakoznak arról, hogy a magyar futball gyakorlatilag sehol sem tart, és ez a tévúton járó akadémiai rendszernek is köszönhető. Persze, ebben nincs semmi újdonság, de az nso.hu mégiscsak ahhoz a Mediaworks-höz tartozik, amelynek a tulajdonosa Mészáros Lőrinchez köthető.

Az írás fontosabb megállapításai közül szembetűnő, hogy már Orbán Viktor kedvenc sportlapja is megjegyzi: a magyar átlagembert irritálja, hogy „talicskával hordják a pénzt a klubokhoz, szponzorok maguktól – vagy udvarias felkérésre – támogatják a csapatokat, és egy ügyes klubvezető a taopénzek 'átcsoportosításából' és a központi támogatásokból szinte nulla forint berakásával is ellavírozgat. Közben épülnek a stadionok, profinak mondott futballistáink közül nem kevés milliós nagyságrendű fizetést visz haza havonta. Ennél többet sem az állam, sem a jóisten nem tehet a magyar futballért. Eredmény még sincs.”...


A MAGYAR FOCI - ÚGY IS, MINT AMI NEM LÉTEZIK

CIVILHETES BLOG
Szerző: BRUCK ANDRÁS
2017.10.15.Bernd Storck szövetségi kapitány keresete nem nyilvános, neve nincs rajta ezen a fizetési listán, de valahol a 8-9. helyen lenne. 

Keresetének pontos összege nem ismert – mint idehaza minden piszkos ügy, ez sem nyilvános –, de évi egymillió eurónál egész biztosan nem kevesebb, viszont hallani 1.7-ről is, és egyéb jelentős pénzeket is kap. Évente 4-500 millió forint között kereshet.
A listából kiderül, hogy Storck fizetése lényegesen több, mint Svájc, Belgium vagy Svédország szövetségi kapitányáé, holott mindhárom ország nem csak sokkal gazdagabb Magyarországnál, tehát többet is költhetne ilyesmire, de a válogatottjuk is jóval előrébb van a nemzetközi rangsorban.

Egyértelmű, hogy Storck tarifája az ország anyagi erejéhez, a nyomorúságos hazai keresetekhez, és az ő szerény múltbeli teljesítményeihez képest messze túl van minden józan és erkölcsös megfontoláson. Ráadásul Storck a kiemelkedő fizetése ellenére sem tudta a magyar válogatottat eljuttatni a következő világbajnokságra.

Ennyit bárki a tizedéért is elért volna.

Ami azt illeti, az amatőrközeli színvonalú magyar futballban tulajdonképpen illene mindenkinek ingyen, esetleg valami tiszteletdíjért, BKV-bérletért dolgozni.
És a Videoton új edzőjének - a csapat a kisvasút mellett Orbán másik plüssmacija -, Marko Nikolicsnak sem sikerült az, amiért pedig 800 ezer eurós évi fizetésért idehozták. A csapat a nyári kupameccseken még azelőtt kiesett - egyébként másik három kupacsapatunkkal együtt -, hogy elérte volna a már valóban jelentős bevételekkel járó fordulókat. Nem számít, nagyon mély a magyar adófizetők zsebe. 


Hogy Nikolics fizetése milyen irgalmatlanul sok, azt jelzi, hogy a sehol nem jegyzett Videotont választotta, holott a belga bajnokság jelenlegi éllovasa is ajánlatot tett neki.

Vajon hogyan történhet meg, hogy a Videoton többet adjon valakiért, mint amennyit egy erős belga csapat hajlandó, és aki még csak nem is neves sztáredző? 

Pontosan ez az Orbán-féle illiberális focirendszer. A futball üzleti alapon működő sport, a csapatoknak muszáj racionálisan gazdálkodniuk. A Videoton viszont a kispénzű magyar adófizetőkön, Erzsébet-utalvánnyal kifizetett nyugdíjasokon élősködik. Igaz, nem is tehet mást, mivel jól fizetett játékosai még a saját fizetésükre valót se termelik meg. Az érdeklődést iránta pontosan jelzi, hogy költségvetésének csupán egy százaléka, 33 millió forint jön jegybevételből. Eközben az európai klubcsapatok bevételének átlagban 15-30 százaléka származik belépőkből.

A Videoton nem más, mint egy eltartott: állami, önkormányzati, tao, szponzori pénzekből élő vámpírcsapat. Mint egyébként szinte mindegyik a magyar bajnokság első és másodosztályában. Ellentétben a külföldi klubokkal, amelyek még a stadionjukat is a saját bevételeikből építik, a magyar csapatok többsége közpénz nélkül az öltözőig se tudna elvánszorogni.

Micsoda gyalázat, hogy egy elvben piaci rendszerben a játékosok nem ritkán havi 4-8 milliós fizetését a koldusszegény magyar adófizetők állják. A velünk élő kádárizmus! Ezt az abnormális, a futballban is törvényszerűen versenyképtelen világot támasztotta fel Orbán. S hogy mi volt vele a célja? Csak így tud a futballban is mindent kontrollálni, minden döntésbe belefolyni, mindenféle futballpénzhez hozzáférni...


KAIRÓ SZEREPÉBEN CASABLANCA

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: BÁRSONY ÉVA
2017.10.14.


Dubajban 2009-ben brutális gyilkosság áldozata lett egy libanoni popénekesnő. A szövevényes ügy végén kiderült, a bérgyilkosság megrendelője az egyiptomi üzleti és politikai élet legmagasabb köreinek egy tagja volt. Megfosztották a képviselői mandátumával járó mentelmi jogtól, majd a bíróság halálra ítélte. Ez annyira nem illett Mubarak diktatórikus rendszerébe, hogy Tarik Saleh, a svéd mama és egyiptomi papa házasságából született svéd rendező azonnal nekilátott filmforgatókönyvet írni az esetből. Reménykedett, hogy a váratlanul kemény ítélet első jele az Egyiptomban uralkodó korrupt diktatúrát elsöprő nagy társadalmi viharnak. A vihar akkor elmaradt, a megkezdett forgatókönyv a fiók mélyére süllyed.

Ennyi A kairói eset (The Nile Hilton Incident) című svéd-dán-német-francia film előzménye. Tarik Saleh, a valóságos bűntény alapján végül mégis elkészült filmjével idén elnyerte a Sundance fesztivál zsűrijének nagydíját. A kegyetlen gyilkosságok sorozatát a rendező időben 2011-re, az arab tavasz idejére, az egyiptomi forradalom kitörését közvetlenül megelőző napokra tette át. A brutális tett tükrében mutatja meg, miből lett elege az egyiptomiak tömegének, mi vitte őket az utcára, s kényszerítette ki Mubarak elnök lemondását. A valóság részletgazdag, hiteles ábrázolásától emelkedik a film a legjobb politikai thrillerek közé. A krimi középpontjában a kairói rendőrség egy nyomozója áll, aki a nyomokat követve a legkiszolgáltatottabb szudáni menekültektől kezdve az elképesztő hatalmat képviselő felső tízezer luxuskörnyezetéig a társadalom minden rétegét bejárja. A remekül kidolgozott történet így a krimi fordulatai révén átfogó keresztmetszetét adja egy velejéig korrupt, bukásra ítélt rendszernek, amelyben egyetlen törvény létezik: a törvénytelenség.

A film pontosan be is lövi az időt 2011. január végére, amikor Kairó lerobbant negyedeinek utcáin vihar előtti feszült csend uralkodik, de a tévéképernyőkön már zajlanak az arab tavasz nyitányának számító tunéziai események, a Jázminos Forradalom kegyetlen utcai összecsapásai. Így lesz A kairói eset az egyiptomi színtér ellenére az egyik legjobb skandináv krimi, az élet- és valóság-közeli részletek mesterien vegyülnek a Közel-Kelet sajátos levegőjével, remekül eltalált atmoszférájával....

EMLÉKEZZ!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: BUDÁCSIK LAJOS
2017.10.15.


Csak azért, hogy jövőre legyen mire emlékezni, amikor a szavazófülkében gondolkodunk azon, hova tegyük az X-et:

Az Orbán kormány, az uralkodásának több mint hét éve alatt tökélyre fejlesztette a közpénz magánosításának a technikáját, nevezzük nevén, a lopást. A rendszer főideológusa szerint ” amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”. “Törvényesítve” öntik zsákszámra a milliárdokat a Fidesz közelinek mondható oligarchák zsebébe. Hihetetlen gazdagodásoknak lehettünk a tanúi az elmúlt években.

Semmi sem volt drága, ha a közpénzek eltüntetéséről volt szó, a lopást, a korrupciót ilyen kreatív módon lehetővé tevő hatalom talán még sohasem uralkodott Magyarországon. Még az egyes ügyek felsorolására is oldalakra lenne szükség. Azt gondolom, hogy sokan emlékeznek még a több mint 3000 milliárdos magánnyugdíj pénztári vagyon államosítására. Vajon tudjuk-e, hogy mi lett ezzel az irdatlan összeggel, hova és milyen célra került? Hány magyar állampolgárnak van egyéni nyugdíjszámlája, ahogyan azt a milliárdok elkobzásakor ígérte a kiflis hölgy...

GAZDAGOK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.10.14.


Ezen a képen van egy ember, akit én viszonylag közelről ismerek, nagyon régen. A képen lévők mind elégedettek, jól érzik magukat, valószínűleg mind gazdagok is. Az én ismerősöm is. Ő nem valószínűleg gazdag, tudom, hogy az. Nem úgy született, az lett. Nem most, jóideje gazdag már, ami azt jelenti, hogy mindig mindenféle emberekkel jól kellett éreznie magát.
Nem nagyon szoktam én foglalkozni ilyesfajta kérdésekkel, gazdagnak születtem, ha nem tör ki a szocializmus, egyike lettem volna a leggazdagabbaknak. De kitört, én meg szegény lettem. A családomnál pénzről senki nem beszélt, ezt a szokást megtartottam, annál is könnyebben, mert nincs miről beszélnem. Néha átvillan az agyamon, miért nem teszek meg jóformán semmit azért, hogy végre legalább így az életem vége felé gazdag lehessek. Kellene a pénz, a két kisfiam is örökölte a hülyeségemet, kellene segíteni nekik, nincs miből. (Az ugye nem kérdés, mire megyek azzal, amihez értek, az elmúlt 27 évben az számít legkevesebbet.)
És most ránéztem erre a képre...

BÜSZKE MAGYARKÉNT KÜLFÖLDÖN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.10.15.


A tegnapi poszt kérdése az volt, hogy magyar és/vagy európai, némileg erre rímel (nem véletlenül) az egyik ma választott poszt egy része is, rögtön meglátjátok, miért. Aztán következik egy kis párizsi kalandozás, végül egy történet, melynek főszereplője mindent elölről kezdve próbálja megteremteni a jövőt feleségének és kislányának Németországban.

Bár az ember tudja, hogy nem megy minden tökéletesen Magyarországon, azért érdemes arra büszkének lenni, ami jó – írta a Fromázs blog szerzője. 
Hogy aztán innen miként jutunk el egy nantes-i kézimeccsre, az rögtön kiderül.
„Manapság nagyon divatos szidni Magyarországot és sokan a külföldön élők közül hangosan hirdetik a neten, hogy ők bizony soha nem költöznének haza. Én ezzel nem vagyok így. Nem mondok olyat többet, hogy soha, mert soha sem lehet tudni. 
Egyszer az élet megcáfolt már, amikor azt mondtam Amerika után, hogy soha nem akarok külföldön élni, erre most itt vagyok Nantes-ban. Azóta óvatosabb vagyok az ilyen kijelentésekkel. 
Nem mondom persze azt sem, hogy Magyarországon rendben mennek a dolgok, de mindeközben azért büszkék lehetünk arra, ami jó. 
Ha itt kérdeznek Magyarországról mindig nagy örömmel mesélek a gyönyörű városainkról a jó borainkról, és az ételekről, mivel a franciákat főleg ezek a témák érdeklik és ezzel meg is úszhatom – ha akarom – a rázósabb témákat, mint az EU és a politika. 
Bár nem mindig sikerül, mert a híreket rendesen követő ismerősök időnként már az első körben ilyen jellegű kérdést szegeznek nekem. Ilyenkor nagyon kellemetlenül érzem magam, mert a magyarokra nézve általában nem tudok jól kikerülni a témából. 
Külföldön még könnyebben elérzékenyülök, amikor valami magyar vonatkozású dologgal találkozom. Egyszóval büszke magyar vagyok. 
Amikor meghallottam, hogy a nantes-i kézicsapat, ami az ország jelenleg második-harmadik legjobb kézicsapata egy magyar játékost igazolt Csurgóról, hihetetlenül büszke voltam.
Lám-lám még sincs lehetetlen, gondoltam, a tehetség utat tör magának. A férjem nagy vonalakban követi a sporteseményeket, leginkább a focit és a kézilabdát, bár a Tour de France idején is nehéz a tévét kikapcsolni nálunk, így ő tájékoztatott a nantes-i kézilabdás fejleményekről. 
Egy szó, mint száz, a négyes számú mez tulajdonosa Nantes-ban Faluvégi Rudolf! Júliusban érkeztek Nantes-ba a barátnőjével, Dorkával. 
Találkozásunk történetét Dorka indította el azzal, hogy megtalált engem az internet és a blogom segítségével, amikor honfitársait kereste Franciahonban. Azóta már kávézunk, beszélgetünk, vacsiztunk, kártyázunk velük, amikor időnk engedte. 
Becses dolog ez az idő, főleg akkor, amikor az embernek nem adatik meg minden nap, hogy magyar nyelven, számára kedves emberekkel múlassa az időt. Mindenesetre nekem sokat jelent. Ilyenkor enyhül az az érzésem, hogy magyarként „egyedül vagyok” és kilógok a sorból, ami azért néha-néha rám tör. 
Már a Ouest France, az egyik nagyobb napilap is lehozott egy barátságos, bemutatkozó cikket Rudiról, a Nantes-Szeged meccs előtt, szeptember 16-án. Mindketten nagyon szeretik Nantes-ot, akárcsak én, ami nem meglepő mivel itt jól megy a beilleszkedés, az emberek segítőkészek, kevesebb a stressz és több az elfogadás és a támogatás a mindennapokban. 
A szerdai Nantes-Montpellier meccsre kaptam meghívást. Soha nem voltam még kézilabda-meccsen, de már két meccset megnéztem a francia tévében az elmúlt egy évben...

ADDIG JÓ MÍG ORBÁN ÉL - AKI MAGYA VELÜNK FÉL! - NINCS KALÁCSA? AKKOR EGYEN MASZLAGOT!

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: jdesi
2017.10.14.


Nekünk addig jó, míg Orbán él. Mondtam már, ugye? Mert mit ad nekünk Orbán? A gyűlölet szabadságát. A gyűlölet szabaddá tesz. S szabad ember tesz csuda dolgokat. Például megveszi a Mátrai hőerőművet, mert üsd a vasat és a fémet ezzel is a pénzed véded.

A mi emberünk, a mi közbeszerzésünk. Épül az újabb saját láb, még ha kicsit füstöl is. Le a napenergiával. 
Abcúg sorosista, sátánista szélenergia.

Sugározza minden tekintet a Paksba vetett hitünket.

Éljen a szabad lehetőségek hazája. Ma még vidáman gázt szerelsz, tömítést igazgatsz, holnap meg tiéd ez a tejben vajban fürdő, hét tenger határolta, aranyló rónákkal teli, árvalányhajas kis haza.

Haza. Hóhó.

Itt mindenki annyit ér, amennyije van.

Mészáros gazdának sok, az ő birtokain és disznóhízlaldái felett sosem nyugszik le a nap. Amely reá fényesebben süt, mint másra. De tudott e Csák Máté bekötni Héra gázmelegítőt? Na ugye? És különben is, ki az a Csák Máté? Le az iskolával! Hülyének lenni állampolgári jog – majd mi segítünk ebben. Éljen a nemzeti nevelés. Virágozzék minden virág – a tantermek helyett is. Szántsuk be az oktatást, s szórjuk be CEU-val a helyét is. Lőteret minden iskolába.

Vége az áltudományok korának.

Egyet tanulj meg pajtás.

Parírozni és félni – ehhez meg minek egyetem?

Félni ma hazafias kötelesség. Aki magyar, velünk fél. Éljen a békemenet, a gyávák menedéke. Férfinek félni hősies kiállás a kormány mellett, nőnek kötelesség, leánynak dicsőség...

BEPERELEM AZ ÚRISTENT

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2017.10.14.


Igen Tisztelt Bíróság! Alulírott Tarisznyás János (Született: Pusztacudar, 1972. január 5. és 14. között; Anyja neve: ismeretlen) ezúton beperelem az Úristent, kérem a T. bíróságot, állapítsa meg, hogy a rám kirótt 35 milliárd 654 millió 894 ezer 122 forintos adótartozás az alperest terheli.

Álláspontom a következő:

Mivel egy árokparton találtak a falu határában, így szüleim neve és világrajövetelem pontos időpontja ismeretlen. A nevem onnan jön, hogy a nyakamba egy tarisznyát akasztottak, benne egy darab száraz pogácsával, aminek, sajnos néhány naposan nem tudtam hasznát venni. Állami nevelőintézetbe kerültem. Időnként átjárt hozzánk a helyi plébános, aki azzal vigasztalt minket, hogy a világban minden az Úristen akaratából történik. Így vélhetően az is az Úr rendelése volt, hogy nevelőink időnként sorba állítottak és kékre vertek minket.

Amikor kikerültem az intézetből, hosszú hónapokon át a Keletiben aludtam. Végül az egyik kalauz munkát adott nekem: a Záhonyba menő vonatokat takarítottam és még ott is alhattam a vonaton. A munka nem volt nehéz, különösen, hogy a kalauz többször is nyomatékosan a lelkemre kötötte: nem kell mindenhová benéznem. Azután egy nap az Úr akaratából egy fa dőlt a sínre. A mozdonyvezető még időben észrevette és fékezett, ám ekkor az egyik ágy mögül egy csempészcigarettával teli hátizsák pottyant az utasok lába elé. A kalauz esküdözött, hogy ártatlan és mivel nem volt ellene bizonyíték, a vámosok békén hagyták.

Én viszont hiába mondtam, hogy soha sem láttam a hátizsákot: mivel előző éjjel én aludtam a kocsiban, végül engem találtak felelősnek. Százezer forint bírságot kaptam, amit 5 ezer forintonként vontak volna le a fizetésemből - már ha lett volna miből, mivel az eset után rögtön elbocsátottak.

Ekkor vidékre mentem dolgozni. Egy helyi gazda szállást és ételt ígért, ám a szállásról hamar kiderült, hogy egy istálló, étel helyett pedig gyakran csak verést kaptam, különösen, ha szóba hoztam, hogy inkább elmennék. A gazda azt mondta, nyugodjak bele, hogy engem az Isten csicskának teremtett. Én ebbe is belenyugodtam volna, ám pár hét múlva közbeszólt az Úr akarata: amikor rabtartóm beküldött a faluba sörért, az arra járó polgármester elütött az autójával. A rendőrök úgy vélték, a polgármester ártatlan, nem láthatott engem, mivel pont szemébe sütött a nap, az pedig kimaradt a jelentésükből, hogy az eset idején olyan részeg volt, hogy alig bírt kiszállni a kocsiból. Bár az én szemembe is sütött a nap, bíróság szerint nekem látnom kellett volna a polgármester közeledő autóját. Végül úgy döntöttek, hogy a szolgálati autóban esett 1 millió forintos kárt nekem kell megfizetnem: 30 ezer forintos részletekben kell levonni a fizetésemből - már ha rabtartóm valaha is adott volna bármilyen fizetést...

MERT ITT MINDENKI HÜLYE, CSAK ORBÁN VIKTOR A HELIKOPTER

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.10.15.


Szép reggelt! Még ma is kitart a szépkorú hölgyek nyara (de ocsmányul hangzik) és itt jegyezném meg, hogy minden kor szép, csak tudni kell élvezni. Már ha hagyják.

A Jobbik Nyugdíjas Tagozatának II. Kongresszusán a résztvevők egyhangúlag elfogadták a következő határozatot:

A Jobbik Nyugdíjas Tagozata elítéli a Fidesz és a Kormány megalázó és félrevezető kommunikációját, amit a nyugdíjas társadalommal szemben folytat.


Jött is a válasz haladéktalanul:

Az a Jobbik beszél, amely felháborító stílusban sértegeti a nyugdíjasokat és Gyurcsányékkal együtt elutasít minden, az időseket támogató intézkedést. Vona Gábor megengedhetetlen stílusban sértegette a nyugdíjasokat. Gúnyolódott a remegő kezükön, a kis bevásárlókocsijukon, és olyanokat írt róluk, hogy “szemeikben gyűlölet lobog”, a “szájukból szennyvíz folyik”, és “felhörgik a 20. század minden traumáját”. A Jobbik elnöke a mai napig nem kért bocsánatot az idősektől. Sőt, a Jobbik ma már odáig ment, hogy a párt alelnöke és frakcióvezetője, Volner János a napokban egy elhunyt nyugdíjas nénin gúnyolódott.  
Kiadó: Fidesz-frakció (OS)

Hát nem gyönyörű? Ez itt a mi felkent kormányunk. Így kommunikálnak velünk, mert itt mindenki hülye, csak Orbán Viktor a helikopter.

A katalóniai Sitges-ben 50. alkalommal megrendezett nagy presztízsű filmfesztiválon a fődíjat és a legjobb effektek díját is elnyerte a Jupiter holdja, rendezőjét, Mundruczó Kornélt pedig különdíjjal is kitüntették a hétvégén. (hvg.hu)

Végre valami tényleg jó hír. Nagyon gratulálunk!
...

ROHAN AZ IDŐ

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG
- SZABADPOLC
Szerző: TARDOS MÁRTON
2017.10.13.


Lassan harminc év eltelt a rendszerváltás óta, és keserű a szánk íze. Bár közben jobb lett a világ, és benne sokkal normálisabb az élet Magyarországon is – aki már élt akkor, talán emlékszik, hogy milyen középkori eszmék és gyakorlat uralkodott Kádár János és Leonyid Brezsnyev birodalmában.

Csakhogy a sánta paripák helyét egyre sántább szamarak vették át. Nem gondolom, hogy kizárólag Magyarországon. A legriasztóbb külföldi példa számomra Putyin és Trump – egy erőszakos, orosz típusú diktátor és egy hetivásárból szalajtott redneck idióta –, de ezen a téren nekünk sincs dicsekednivalónk. Orbán Viktor és Kövér László eltorzult személyisége az egész társadalmat megfertőzte. Ránk nyomta a bélyegét. Az egykori karizmatikus, forradalmár lelkületű fiatalemberből az eltelt három évtized alatt kiégett, elhízott politikai gengszter lett, aki sokszoros milliárdossá tette általános iskolai osztálytársát, s olyan, súlyos intellektuális és erkölcsi deficittel küzdő figurákat emelt maga mellé, mint mondjuk Szijjártó Péter, akit egy vidéki futsalcsapat szertárosi teendői is minden bizonnyal megizzasztanának.

Úgy látszik, a társadalom józan esze is odalett, s vele az a természetes védekező ösztönünk, amellyel elháríthatnánk a fejünk fölül az előre láthatóan felénk vitorlázó, még sötétebb fellegeket. Honfitársaink és a soraikba befogadott határon kívüli magyarok masszívan szavaznak majd jövőre is Orbán Viktorra, és bizony nem jön majd ránk jó világ. Talán még a jelenleginél is rosszabbul megy majd a sorunk a következő négy vagy akárhány évben.

Az értelmiségiek, a kortársaim és az utánunk jövő generációk egyes képviselői elkeseredettségükben az Élet és Irodalom hasábjain vitáznak arról, hogy a Momentum nevű mozgalom vagy párt miért nem áll be a hipotetikus Nagy Ellenzéki Összefogásba, miért nem vesz részt Orbán Viktor – jelenleg rendkívül valószínűtlennek tűnő – jövő évi leváltásában, és az utána következő kötelező feladatban, egy szép új világ felépítésében.

Életkoromnál fogva is kinőttem már a dajkamesékből, a csodavárásból és a jövőbe vetett rendületlen bizakodásból. Ha nem haragszanak meg érte a magyar politikai élet jelenlegi szereplői, elárulom, hogy egyikükben sem látom a szebb jövő zálogát, igaz, magunkban sem, a rájuk szavazó (vagy nem szavazó) állampolgárok széles néptömegeiben. Elég végigmenni a budapesti utcán, felszállni a metróra vagy egy vicinális vonatra bárhol ezen a szűk 93 ezer négyzetkilométeren, hogy az ember elkeseredjen, eltakarja a szemét, és a szürke, reménytelen külvilág helyett a kezében tartott könyvre, folyóiratra fókuszálja a tekintetét.

Fokozatosan csúsztunk le oda, ahol ma tartunk, Antall József és Horn Gyula átka megfogant, de utánuk is csak gyengébb, silányabb minőséget találtunk magunk fölé, s mint már említettem, a külső világot sem isteni megvilágosodásban részesült politikai zsenik vezetik. (De a mi vezetőinknél talán egy hangyányit becsületesebbek, tehetségesebbek, szerencsésebbek. Legalábbis erre mutat, hogy minden összehasonlító statisztikában egyre lejjebb csúszunk, és még a csigalassúsággal fejlődő országok is gyorsvonati sebességgel húznak el mellettünk például az oktatás és az egészségügyi ellátás színvonalát illetően.)

Szóval a környezetemben való gyönyörködés helyett a kezemben tartott hetilapba lógatom a fejem. Ott olvasom Radnóti András és Vásárhelyi Mária – és mások – vitáját a Fidesz elleni összefogás szükségességéről, illetve haszontalan, sőt káros voltáról. Nem olyan a helyzet, hogy bármelyiküknek is igazat adhatnék. Az összefogást, akárcsak a széthúzást, magam is reménytelennek, végső soron értelmetlennek látom, mint ahogy az erről való vitatkozás sem tölt el maradéktalan intellektuális kielégüléssel...

GURMAI: 1,2 MILLIÓ EMBER NEM JUT ORVOSHOZ

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.10.14.


Az MSZP szerint az emberek egészsége is a jövő évi választások tétje. Gurmai Zita, a szocialisták elnökségi tagja, nőtagozatának elnöke fogalmazta ezt meg szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy a Fidesz egyre több helyen szüntette meg a közegészségügyi ellátást.

Emlékeztetett: napközben Nagykőrösön tartanak tüntetést, amiért a nőknek a 24 ezer lakosú településről Kecskemétre kell átmenniük reggel 8 és 10 óra között, ha nőgyógyászati kezelést szeretnének kapni.

"Ide vezetett, hogy a Fidesz évente 100 milliárd forintot ellopott a magyar emberek gyógyításából" - fogalmazott Gurmai Zita. Hozzátette: régebben csak azoknak kellett privát rendelésre járniuk, akinek volt rá pénzük, ma pedig már mindenkinek fizetnie kell a gyógyításért, különben áldozattá válik...

TAROL ÉS PUSZTÍT A ZSÁLYA A KALOCSAI SZEGÉNYTELEPEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2017.10.15.


A szintetikus drogok fogyasztása nem luxus: a kilátástalan szegénységben találta meg terjedési útját. A kalocsai szegénynegyedben már teljesen megfertőzte a fiatalokat a herbál, sőt már nemcsak ők, hanem a szülők és nagyszülők is ezt szívják – a cigányok lakta utcákba naponta jár a mentő. A vásárlóknak el sem kell menniük a telepről, hiszen közöttük élnek a terjesztők is. 220 forint a „kis feles”, annál olcsóbb a fű, amitől aztán bárki gyorsan és látványosan leépül. A rendőrök is ismerik az árusokat, de nem tesznek semmit, a helyiek szerint a rendőrkapitány azt üzente: a cigányok rakjanak maguk között rendet.

Bágyadtan süt az őszi nap a kalocsai Malomszög utcában. Kora délelőtt van, fiatal fiúk, lányok mászkálnak. A sarkon lévő házba térnek be, de nem sokat tartózkodnak ott, ahogy jöttek, mennek is. Többen közülük már üveges tekintettel bámulnak a semmibe. Itt 300 forintért kapnak egy pakk zsályát. Kalocsán, a zömmel romák lakta utcákban a herbált zsályának nevezik. Sztojka Katalin emberi jogi aktivista azt mondja, rá tudna mutatni azokra a házakra, ahol a terjesztők laknak, hiszen mindenki ismeri őket.

Az egyik fiú, aki nevelőotthonban élt, de nemrégiben nagykorúvá vált, és szélnek eresztették, mindennap itt szívja a pakkot a Malomszög utcában. Tébolyultan óbégat, s bár még dél sincs, már többpakknyi zsályán lehet túl. Artikulátlan hangját az utca lakói már megszokhatták, nem zavarja őket. Aztán megjelenik egy nagydarab lány is, húszévesnél nem lehet több. Sze­­mé­­ben már semmilyen tiszta fény nem villan, egyből a ház felé megy.

Asszonyok támasztják a kerítést, a fejüket csóválják, a lányról beszélnek, aki megint várandós, immáron a harmadik gyerekével. Az első kettőt elvették tőle, mert drogos állapotban szülte őket, állítólag a kicsik is függővé váltak az anyaméhben. A srác még mindig kiáltozik, az egész utca zeng tőle. Aztán feltűnik egy másik fiú. Szakadt télikabátba bújt, görnyedten csoszog, mintha a kabát súlya nyomná. Meztelen lábán szakadt strandpapucs...

FARKAS FLÓRIÁN BÜNTETŐÜGYÉRŐL ÉRDEKLŐDTEK, DE ELTŰNT AZ ADATIGÉNYLÉS

HÍR TV
Szerző: SZP
2017.10.14.


Jávor Benedek azt akarta megtudni, hogy miért titkosították 30 évre a miniszterelnöki tanácsadó hűtlen kezelési ügyét, amely miatt börtönbe kellett volna vonulnia - végül azonban államfői amnesztiát kapott. Az adatigénylés valahogy elkeveredett.

Eltűnt az igazságügyi tárcánál az a közérdekűadat-igénylés, amelyet a Párbeszéd EP-képviselője adott be Farkas Flórián kegyelmi ügyében. A miniszterelnök tanácsadóját 1998-ban ítélték el hűtlen kezelés vádjával, de nem kellett bevonulnia a börtönbe, mert az akkori köztársasági elnöktől amnesztiát kapott.

Jávor Benedek most azt szerette volna megtudni a tárcától, hogy milyen alapon titkosították az ügyet 30 évre, és azóta felülvizsgálták-e a minősítést. Az Igazságügyi Minisztériumnál azt a tájékoztatást adták a politikusnak, hogy azért nem válaszolnak, mert a dokumentum eltűnt.

Azóta is voltak ügyei

Farkas Flóriánnak nem ez lehet az egyetlen büntetőügye, a nyáron például csalás és közokirat-hamisítás miatt két roma politikus feljelentette a Lungo Drom elnökét a Fővárosi és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségen. Lakatos Oszkár és Vajda László szerint a Lungo Drom gazdasági és pénzügyeiről Farkas Flórián által készített jegyzőkönyvek közokirat-hamisításnak minősülnek. Az Országos Roma Önkormányzat képviselői a roma szervezet VIII. kerületi épületére bejegyzett, 60 milliós jelzálogjogot is firtatták...


ILYEN A JAVÍTÓINTÉZET, AHOVÁ VISSZAVÁGYNAK A FIATALOK

SZEMLÉLEK BLOG
Szerző: Juhász Péter
2017.10.13.


..."Ha nem tudjuk megérteni ezeket a nehéz körülmények között élő, a társadalom pereméről érkező gyerekeket, ha csak arra koncentrálunk, hogy a saját – számukra teljesen idegen – értékrendünket akarjuk rájuk nyomni, akkor kudarcra vagyunk ítélve. De ha sok elfogadással és egy kis lazasággal valahogyan ötvözni próbáljuk a kettőnk értékrendjét, akkor egész könnyedén tudunk dolgozni. A másik nagyon fontos tényező: vegyük észre a pici dolgokat. Ha nevelőként nem észleljük a legkisebb változásokat, akkor egyrészt azt fogjuk érezni, hogy a munkánknak nincs eredménye, másrészt nem tudjuk értékelni és visszajelezni a gyereknek azt a kis előrelépést..."

ITT OLVASHATÓ

TOMPA: ORBÁN G. VIKTOR BIZONY BOLSEVIK

24.HU - POSZT ITT
Szerző: TOMPA IMRE
2017.10.11.


Semjén egy Ottokár? Európa kinyalhassa? Jön majd a bakancsos csürhe? Lesz robbantás? Mihez kezd Lévai Anikó? Szemek egy rózsafüzérből. Vélemény.

A mi kis Prohászkánk

Amit a miniszterelnök-helyettes (!!!) maga alá nyilatkozott (a migrációs válság kiinduló oka a szabadkőművesség, amelynek volt “jakobinus, bolsevik verziója”, és a “sokadik leágazása ez a Soros-féle szélsőliberális dolog”, amely “szívéből gyűlöli a keresztény hagyományokat”, és ha lehetséges, még jobban gyűlöli a nemzetállamokat), nem a saját kútfejéből hozta fel. Láthatóan szellemi elődje,

Prohászka Ottokár emlein nevelkedett, onnan szívta magába a tudományát,

aki aszongya: „Sok embernek be volt kötve a szeme, s nem látta a szabadkőművesség igazi ábrázatát… internacionális, defetista banda, mely gyűlöli az egyházat, tárt kaput nyit a zsidó inváziónak, és tapossa a keresztény nemzeti tradíciónkat.” Mély gyökerei vannak ám a mai úri középosztály (a dzsentrik kocsisaiból rekrutált parvenü elit) kirekesztő korlátoltságának, ez a magyar jobboldaliság konstituáló, strukturális eleme.

Észtek

Tele volt a net a minap az észtekkel, hogy micsoda forradalom zajlik ottan, online forradalom, egy kis, fitymányi chip egyszerre buszbérlet, személyi igazolvány és adóbevallás és testamentum, nincs már papír a parlamentben, egyáltalán nem használnak papírt, a feneküket is okostelefonnal törlik, a jövőben meg egy virtuális valóságban élnek, meg ilyenek. Hogy oda ne rohanjak. Nem akarom őket fitymálni, de ezért 

kár osztani az észt.

Mi félkézzel lekenjük eztet, mink is egy virtuális valóságban élünk, nagy dolog. A mi színes buborékunkban minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk elégedve, nincs ám gyermekszegénység, itt a világ legjobb egészségügye, nagyon helyes, hogy a mi istennek tetsző első miniszterünk fikázza a nyugatot, hogy végre a magyar érdeket szolgáló ártunk és ormányunk van, hiába hazudoznak a hazaáruló sátánista sorosfiúk, dübörög a gazdaság,

Európa kinyalhassa,

mink Putyint szeressük...

TÚLÉLHET-E AZ ALTERNATÍV SZÍNTÉR? - A BUDAPESTI ÉJSZAKAI ÉLET NEHÉZSÉGEI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: HARGITAI ANDRÁS
2017.10.14.Az Auróra ellen végrehajtott ellehetetlenítési kísérlet, és a Művelődési Szint (Müszi) költözésének híre kapcsán dzsentrifikációról és politikai támadássorozatról olvashattunk, a cikkek a szórakozóhelyek tehetetlenségét és a kulturális szereplők bátortalanságát hangsúlyozták. Miután azonban leültem beszélgetni a színtér néhány egyengetőjével, beigazolódott 15 évnyi dj-zés, zenélés és néhány tucat rendezvény szervezése után kialakult sejtésem. Noha az ellenséges politikai környezet valóban ront a helyzeten, az alter zenei színtér szükségszerűen alakul válságról válságra, és a jelen kihívásai sem tűnnek végzetesnek.

15 év alatt a budai hegyekből és kerületekből egyre inkább a Ferencvárosba, majd lassan Erzsébetvárosba vándoroltak az alternatív zenei és művészeti terek. Utoljára a Józsefvárosba helyezték át magukat néhányan, ahol ma már szintén egyre nehezebb megmaradni. A hetedik kerületben a külföldiek által frekventáltabban látogatott környékén mindeközben újabban rétegműfajok is fenntarthatóan teret kaphatnak. Olyan klub-mutációk keletkeztek, ahol mindegy, hogy mi szól, hisz úgyis mindig tele van a szórakozóhely. Ezt néhányan jó kompromisszumnak tartják, mások pedig elégedetlenek az így teremtődött helyzettel.

Egy részről a finanszírozási gondok, más részről pedig az underground körökben is egyre inkább fejlődő és színvonalasabb rendezvényszervezés új szele okozza az eltérő szemléleteket. "Szervezzünk csak úgy valami jó bulit" vagy térjünk "professzionálisabb" útra? Az utóbbi mentalitás általában üzletileg is fenntartható zenei rendezvényeket hozott létre, melyek szintén sok esetben ellenérzést váltanak ki: ilyen a hetedik kerületi klubok helyzete is. Amikor egy művészeti-zenei projekt nem tud fejlődni vagy törzsközönsége elidegenedik tőle, akkor mindig az alapkérdéshez térünk vissza: "minek nézzük" az underground zenét és tereit? Művészeti tevékenységnek, amibe adott esetben politikai állásfoglalás is belefér? Olyan értékként kezeljük, melyet megkerülhetetlenül tönkretesz a kommerszializálódás? Miközben ezekre a kérdésekre próbáltunk választ keresni, a zenei színterek helyzetét is értékeltük...


OKÁDNOM KELL MINDEN EGYES SZAVÁTÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.10.14.


Olvastam ma egy akkora interjút, hogy a gyökérkeresztény, drótkerítéssel körbefont homogén magyar nemzetállam adja a másikat. Az sem érdekel, hogy erről volt már szó nem is egyszer. A szemforgatás, a nyilvánvaló sunnyogás és ártatlan mellébeszélésnek álcázott felelőtlen hazudozás akkor is elfogadhatatlan, sőt, akkor a leginkább elfogadhatatlan, ha megint az egyház részéről érkezik az egyáltalán nem előzmény nélküli hablatyhamuka.

Ezúttal Bogárdi Szabó István református püspök, a zsinat lelkészi elnöke a főszereplő, aki saját bevallása szerint nem tudja, mi történt Őcsényben. Azt, amit a média megmutatott erről, az neki kevés. Vagy sok. De semmiképpen nem alkalmas arra, hogy mélyrehatóan véleményt tudjon formálni az esetről. A püspök úr így:

Az, amit a tévében látni lehetett, természetesen meghökkentő, megdöbbentő és kétségbeejtő, hogy emberek így gondolkodnak. De, kérdezem: valóban ez történt?

A püspök úr szkeptikus. Nagyon helyes. Sosem lehet tudni, hogy amit látunk, az tényleg van-e. Ne üljünk fel olyan apróságoknak, hogy az elszabadult indulatok miatt a település vezetője is lemondott tisztséségéről, hogy embereket életveszélyesen megfenyegettek, hogy kárt tettek a tulajdonukban. Hogy a normális emberi viszonyok helyére a félelem lépett. Az idegenekkel szembeni, akár egészségesnek is mondható fenntartások helyére az egészségtelen rettegés lépett...

MILLIÁRDOKAT BUKOTT AZ ÁLLAM A FENEKETLEN TAVI INGATLANPANAMÁN - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ - HETI LAPSZEMLE
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2017.10.14. 


Heti Válasz: Feneketlen panama: Újbuda fellázadt

A cserkészszövetség volt csúcsvezetői privatizálták a Miniszterelnökség budai, Feneketlen-tó melletti óriástelkét. Majd adták tovább azonnal egy lakótömb-fejlesztőnek – derült ki a Heti Válaszból. A telekre a DVM Group tervez 350 lakásos, mélygarázsos lakóparkot. Ez a cégcsoport volt Vajna Tímea gyémántboltjának kivitelezője, újította fel az az Erzsébet-táborokat és az MNB-nek tetszően Eiffel Palace-t. Szentimreváros polgárai lázadnak: helyi értelmiségiek, köztük Makovecz Imréné Szabó Marianne iparművész petícióját százszámra írják alá a támogatók. Az állam 4-5 milliárd forintot is bukhatott az ügyleten.

Index: Megbukott a terrorátvilágításon Orbán arab barátja

Kockázatokat tárt fel a Terrorelhárítási Központ, amikor ellenőrizte Jordánia tiszteletbeli konzuljának hátterét – írta az Index. Az Orbán Viktorral jó kapcsolatokat ápoló Zaid Naffa segítette a körözés alatt álló szaúdi milliárdos, Ghaith Pharaon magyarországi beutazását. Kiderült az is, nemcsak Pharaon, de Naffa is magyar állampolgárságot akart. Ekkor ellenőrizte őket több szerv, Naffa pedig megbukott az átvilágításon. A nyolcvanas évek eleje óta Magyarországon élő Naffa család került a magyar kormányfőhöz, noha zűrös ügyei, egy aranycsempészési történet miatt korábban az is felmerült, hogy kiutasítják az országból.

Hír TV: Heti Lőrinc: gigantikus cégháló, húsüzem és uniós apanázs

Több mint 120 vállalkozásnál tart jelenleg Mészáros Lőrinc terebélyesedő cégbirodalma, az impozáns vagyonleltárt Oroszi Babett, a Hír Televízió riportere készítette. A Célpont adásában bemutatták a felcsúti polgármester lányának luxusautóját is. A Zoom.hu cikkéből pedig kiderült: Felcsút milliárdos polgármesterének agrárcége húsüzemet épít, a projekt csaknem felét uniós forrásból fedezik. A támogatási összeg 331,5 millió forint.

24.hu: Migránsok miatt vásároltak pályázaton kívül autókat a zsaruk

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre hivatkozva mellőzte a közbeszerzést a rendőrség, amikor 387 járművet vásárolt az udvari beszállítónak számító Porsche Hungáriától – írta a 24.hu. Az ORFK új Mercedes buszait, VW Caddy-jeit és Suzuki Vitaráit Orbán Viktor, Pintér Sándor és Rogán Antal jelenlétében adták át a Hősök terén. Csak az idén eddig több mint 15 milliárd forintot fordított a kormány a rendőrség járműparkjának megújítására.

Magyar Nemzet: Telekom-ajándék a Fidesznek


Óriási szívességet tehetett a Magyar Telekom a Fidesznek 2009-ben, amikor megszervezte és egy közvetítőn keresztül kifizette Barack Obama amerikai elnök tanácsadója, David Plouffe budapesti előadását. A Magyar Nemzet cikke szerint magyar részről jelen volt Rogán Antal, Habony Árpád, Szijjártó Péter, Andy Vajna, Kubatov Gábor, Nyitrai Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Fellegi Tamás és Gyürk András is. A találkozót a Telekom vezérigazgatójának kérésére Somogyi Péter üzletember szervezte le, aki ezt elismerte az újságnak. A Telekom később több megbízási szerződést kötött Somogyi cégével, így kompenzálták a 70 ezer dolláros költséget.

KUN BÉLA KONZULTÁL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.10.15.


Homok került a gépezetbe, esetleg szar a propellerbe – filozófiai nézet vagy mocskos-száj gusztus szerint -, de Pártunk, kormánynak maszkírozva magát boldog, boldogtalannak küldözgeti az ő nemzeti konzultációját nagy kíváncsiságában, illetve ganajságában. Ezek közül is lehet kedv szerint választani.

Így eshetett meg, hogy már Kun Bélát is kérdezgetik Sorosról, aki Kubatov et. listája szerint a Szugló utcában lakik. Őt már rég elvitte az ördög, de az ott lakók szerint nem először érkezik számára levél, így valahogy dicséretes ez az állhatatosság, másfelől közelítve Pártunk kitörölheti az arschát a névsorával, ugyanis egy 1977-ben elhalálozott ember is kapott levelet.

Pedig mennyi-mennyi aláírás-, és más egyéb adatgyűjtés szolgált arra, hogy mindenkiről mindent tudjanak. Valahol azért működik is a rendszer, ennek ékes bizonyítéka, hogy én például még egy megveszekedett levelet sem kaptam a NER-től, ami miatt meg is sértődhetnék, mert csorbulnak a tájékozódáshoz való állampolgári jogaim, és nem tudhatom meg első kézből, mi fortyog egyetlenünk fejében.

Ha én Orbán lennék, aki hála Istennek nem vagyok, akkor tökön rúgnám a listákért felelős Kubatovot, mert amióta belefeledkezett a Ferencvárosba, eléggé trék ezek az adatok, mint az a föntebbi esetekből is kitetszik. Viszont egyik sem tanulságok nélkül való.

A vereséget nem tudják elismerni, ezt az is mutatja, hogy a ’77-es eset kapcsán a Kádár-éra nyilvántartásait szidják a bennfentesek, ami nyomán az a kérdés merül föl az emberben, honnan a búbánatból jutottak ehhez hozzá. A másik meg, hogy Kun Béla vélelmezett címét melyik kisujjukból szopták...

MERKEL MEG AKARJA MONDANI ORBÁNNAK ÉS KACZYNSKINAK, HOGY EDDIG ÉS NE TOVÁBB! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.15.


- Ha Orbán valóban erős ember volna, nem Sorossal próbálna izmozni

- A populisták erejét túlbecsülik, de nem emiatt maradnak el a fontos változások az unióban

- A kelet-európai nemzetek még nem értek meg a demokráciáraSpiegel

Az unión belül mindennapossá vált a szabályok megszegése, Merkel azonban változtatni kíván ezen, csakhogy ezzel azt kockáztatja, hogy összecsap a magyarokkal és a lengyelekkel, miközben egyre megosztottabb a kontinens. De a német kormány, amely idáig kerülte a közvetlen viszályt Budapesttel és Varsóval és inkább a Bizottság mögé bújt a vitás kérdésekben, ezúttal mindenképpen meg akarja értetni a két kormánnyal, hogy azok az EU alappilléreit kezdik ki. Az igazság persze az, hogy Brüsszel sem mindig tartja magát az előírásokhoz. Juncker úgy gondolja, hogy vannak egyenlőbbek, ám ezzel felhergeli főleg a keleti tagokat, amelyek amúgy is hátrányos helyzetűnek gondolják magukat. Márpedig meglehetősen dühösek, amiért másodrendű polgárokként kezelik őket. Elég meghallgatni ez ügyben Szíjjártó Pétert, aki úgy beszél, mintha a jogközösség az országára húzott kényszerzubbony volna. Legutóbb az Európai Bíróság ellen rohant ki, ám annak elnöke érthetőnek tartja a vesztes fél csalódottságát, azt viszont nem, hogy Magyarország nem tartja magát az ítélethez.

Ám még ennél is nagyobb a tét, hiszen Lengyelországban a jogállam alapjait rombolják le. A Varsóban megütött hang azt tanúsítja, hogy a Bizottság – legalábbis Kelet-Európa bizonyos részein – elvesztette a tekintélyét a törvények és a rend hiteles őreként. Györkös Péter, a berlini magyar nagykövet szerint az EU főként azért van válságban, mert Brüsszel feladta semleges szerepét. Hiszen pl. a németek az évezred elején igencsak szembementek a stabilitási és növekedési paktummal, mégsem történt semmi. A luxemburgi külügyminiszter szerint azonban nem lehet egy lapon említeni az eladósodás szintjének túllépését, illetve a kvóták elutasítását, utóbbi esetben ugyanis emberéletekről van szó. Asselborn továbbra is úgy gondolja, hogy a jogállamiság leépítése esetén meg kell vonni a strukturális támogatások egy részét. Ezt javasolni is kívánja a 2020 utáni költségvetés tárgyalásakor. Elképzelését támogatja Oettinger, a német biztos. A magyarok azonban ezt hadüzenetnek tekintik. Györkös Péter azt mondja, Magyarországtól 5 éve rövid időre már megvontak 500 millió eurót, ami azt bizonyítja, hogy a tagállamok között nem mindenki egyenlő...