2021. október 6., szerda

RÁADÁS: SURÁNYI GYÖRGY ELŐADÁSA A BELVÁROSI SZABADEGYETEMEN (2021.10.04.)

BELVÁROSI SZABADEGYETEM
Szerző: Belvárosi Szabadegyetem
2021.10.05.


Október 4-én megkezdődött a Belvárosi Szabadegyetem őszi félévi előadássorozata. A BSZE első vendége, Surányi György közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke volt. Surányi György előadásában áttekintette a magyar gazdaság valós helyzetét, a kormány gazdasági, fiskális és monetáris politikáját, az ország pénzügyi, egyensúlyi helyzetét és az ebből adódóan elvégzendő feladatokat.

CSOMAGOLNAK AZ OLTATLANOK: VAN OLYAN KÓRHÁZ, AHONNAN AKÁR 80 DOLGOZÓ IS TÁVOZHAT - A HATÁRIDŐ LEJÁRT, DE AZ ÖSSZESÍTÉSRE MÉG VÁRNI KELL

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2021.10.06.


...Az egészségügyben dolgozóknak szeptember 15-ig kellett beoltatniuk magukat a koronavírus ellen. Az oltatlanokat a munkáltatóknak a következő öt napban kellett felszólítaniuk arra, hogy 15 napon belül vegyék fel az oltást vagy mutassanak be igazolást, hogy nem olthatók. (Ez a határidő járt le tegnap). Ha a két lehetőség egyikével sem élnek, akkor felmondás és végkielégítés nélkül elbocsátják őket. Az oltás alól a háziorvos javaslatára a foglalkozás egészségügyi szakorvos adhatott felmentést. Az igazolást azonban csak nagyon kirívó esetekben állították ki az érintett szakorvosok. A távozók közül egyébként sokan műszaki-gazdasági területen dolgoznak: takarítók, karbantartók. 

"Csak most fogtam fel, hogy vége. Délelőtt kiléptem, de visszamentem a maradék cuccomért és mikor megláttak a kollégák, felkiáltottak: visszajössz? Úgy búcsúztak el orvosok és ápolók: visszavárnak. Na nálam itt borult ki a bili. Beültem a kocsiba és nagyon sírtam. Húsz évet dolgoztunk együtt, és most egy hülye rendelet miatt mennem kell!" – számolt be a közösségi hálón egy ápolónő. Egyes szakmai csoportokban sokan panaszkodtak, hogy a közelmúltban átestek a Covid-fertőzésen, és hiába igazolták laborlelettel, hogy nagyon magas az ellenanyagszintjük, kötelezték volna őket is az oltásra. Ezt nem kérték, inkább távoznak. Az egyik egészségügyi dolgozó például arról írt, két szakorvosi papírja van arról, hogy több anafilaxiás sokkja is volt oltások után, ezért ő nem kaphat vakcinát, mégis átadták neki a felszólítást: oltasson 15 napon belül. Bár – mint írta – még nem küldték el és a neve is szerepel novemberi beosztásban, de senki nem mondta, hogy jó, akkor neki nem kell oltatnia...

NEM TISZTESSÉGESEK A JÖVŐ ÉVI VÁLASZTÁSOK, HA AZ ELLENZÉK NEM KAP TERET A KÖZMÉDIÁBAN – FIGYELMEZTET AZ UNIÓS TÉNYFELTÁRÓ BIZOTTSÁG VEZETŐJE

MEDIA1
Szerző: KASZA JÁNOS
2021.10.06....A Media1 is beszámolt arról, hogy a múlt héten háromnapos látogatáson járt Magyarországon a LIBE, az Európai Parlament Állampolgári jogi bizottsága. A látogatás célja az volt, hogy felmérje, hogyan érvényesül Magyarországon a média és a tudományos élet szabadsága, milyen mértékben biztosított az igazságszolgáltatás függetlensége és a kisebbségek jogai, és hogyan működik a szélesebb jogállami környezet. Tárgyaltak a kormánnyal, az ellenzékkel, újságírókkal és civil szervezetekkel, valamint az NMHH Médiatanácsának elnökével, Karas Monikával is, aki a találkozót követően a magyar médiapiacot csúsztatásokban bővelkedő közleményben nevezte sokszínűnek.
Kiértékelték tapasztalataikat

Az Euronewsnak most Gwendoline Delbos-Corfield delegációvezető abbéli véleményének adott hangot, hogy

a jövő évi választások nem lehetnek valóban tisztességesek, ha az ellenzék nem kap megfelelő teret a közmédiában.

A delegáció vezetője egy jobbikos országgyűlési képviselőt idézve arról beszélt, hogy Magyarországon egyfajta „egypártrendszer” van – az „egyetlen párt kinevezte az embereit mindenhová, a médiától az igazságszolgáltatáson át az egyetemekig, azt jelenti, hogy sok mindent tud ellenőrzése alatt tartani a választásokon”...

IGAZA VAN-E ANNAK, AKI HÁBOROG KARÁCSONY ÉS MÁRKI-ZAY VISSZALÉPÉSES TAKTIKÁJÁN?

TELEX
Szerző: BOZZAY BALÁZS
2021.10.06.


Sokan meglepődtek azon, hogy az ellenzéki előválasztás második fordulója előtt Karácsonyban és Márki-Zayban felmerült, hogy visszalépjenek egymás javára. A visszalépés intézménye nem új jelenség sem a magyar, sem a nemzetközi választási rendszerekben, ez a lehetőség a kétfordulós szisztémákban többnyire a legkevésbé elutasított, legtöbbféle szavazót megszólító jelöltnek kedvez. A nagy kérdés, hogy mindenki számított-e arra, hogy ez kétfordulós választás lesz, vagy inkább az volt a fejekben, hogy kétszer zajlik le egy egyfordulós szavazás. Egy politikai elemző segítségével próbáljuk körüljárni a visszalépés intézményét.


Antidemokratikus, csalás, hátba szúrás, meghekkelés, a szabályok kijátszása stb. Ilyen szavakat is használt néhány ismert és kevésbé ismert véleményformáló azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki előválasztás után kiderült, a miniszterelnök-jelöltek versenyében második legtöbb szavazatot szerző Karácsony Gergely, és a harmadik legjobb eredményt elérő Márki-Zay Péter gondolkodik azon a lehetőségen is, hogy visszalépnek egymás javára.

Véglegesen még nem dőlt el, hogy ez valóban megtörténik-e majd, de azt már elmondták, hogy kormányfőjelölti és kormányfőhelyettes-jelölti párosban folytatják, és hogy hamarosan kiderül, hogy ki melyik lesz. Arról nem döntöttek, hogy ki lép vissza, de abban egyeztek meg, hogy Dobrev Klárát le kell győzni az előválasztás második fordulójában, mert szerintük vele 2022-ben nem lehet sikeres az ellenzék Orbán Viktor ellen. Később jelezték, úgy indulnának a második fordulóban, mint egy politikai szövetség két egyenrangú fele, ezért azt kérték az OEVB-től, hogy mindkettőjük neve szerepeljen a szavazólapon a második fordulóban, de ne egymás alatt, hanem egymás mellett, mint egységes ajánlatot tevő két miniszterelnök-jelölt...


MINDEN HARMADIK LAKÁSFELÚJÍTÁSNÁL, ÉPÍTKEZÉSNÉL GOND VAN A MINŐSÉGGEL, SOK SZÁZEZRES KÁRT OKOZNAK A KONTÁROK

HVG
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2021.10.06.


Budapesten, Pest megyében és a Dél-Alföldön okozza a legnagyobb károkat az építőipari kontármunka. Leginkább a generálkivitelezőkkel elégedetlenek a megrendelők.

Az építőipari megrendelők 34 százaléka szenvedett kárt kontármunka miatt az elmúlt egy évben – erre jutott a Mapei Építőipari Bizalmi Indexe.

Az augusztusban készült 2248 fős, reprezentatív kutatás eredményét Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője mutatta be:


fejenként 753 ezer forint kárt okozott átlagosan egy építőipari kontármunka.


Ez volt az összeg, amit azon bukott a megrendelő, hogy vagy nem is tudta átvenni az elkészült munkát, vagy néhány hónapon belül már javíttatnia kellett, annyira gyenge volt a minőség.

Amikor arra kérték a megrendelőket, hogy 1-től 5-ig osztályozzák a náluk dolgozó építőipari szakemberek munkáját, 24 százalék ötöst adott, 35 százalék négyest, 21 százalék értékelte hármasra a munkát. 2-es, illetve 1-es osztályzatot 10-10 százalék adott.

A területi különbségek jelentősek: feltűnően Budapesten és Pest megyében a legnagyobb az elégedetlenség. Ennek a fő oka egyszerűen az lehet, hogy ott van a legtöbb beruházás, ott dolgoznak a legtöbben az építkezéseken. Sőt, úgy tűnik, hogy egy megyének minél több kistelepülésén építkeznek, annál elégedettebbek az ott élők – kis helyeken ugyanis gyorsabban terjed a hír, hogy gyengén dolgozik valaki...

MEGVAN A GYÓGYSZER, AMELY VÉGRE ÁTTÖRÉST HOZHAT A KORONAVÍRUS KEZELÉSÉBEN

QUBIT
Szerző: TÓTH ANDRÁS
2021.10.06.


A koronavírus-járvány első hetei óta várat magára egy olyan vírus elleni gyógyszer, amely hatásos, és könnyen bevethető. Most végre úgy néz ki, hogy az MSD (Merck Sharp & Dohme) és a Ridgeback Biotherapeutics nevű cégeknek sikerült kikísérletezniük azt a szájon át szedhető antivirális gyógyszert, amely valóra válthatja ezt a reményt: ez a molnupiravir.

Az MSD múlt pénteki közleménye szerint a molnupiravir a harmadik fázisú klinikai vizsgálat részeredményei alapján 50 százalékkal csökkentette a kórházi kezelés és a halál kockázatát a gyógyszert időben megkapó koronavírus-fertőzötteknél.

Az MSD a független szakértők által ellenőrzött eredmények birtokában vészhelyzeti alkalmazási engedélykérelmet készül hamarosan benyújtani az Egyesült Államok élelmiszerbiztonsági és gyógyszerészeti hatóságának, az FDA-nek. Azt is jelezték, hogy 2021 végéig 10 milliót terveznek legyártani a gyógyszer egy ember kezeléséhez elegendő dózisából.

Természetesen egyetlen antivirális gyógyszer sem jelent alternatívát a koronavírus elleni, biztonságos és rendkívül hatásos védőoltásokkal szemben. A molnupiravir, amennyiben megkapja a hatóságok engedélyét, azonban újabb eszköz lesz a járvány hatásainak mérséklésére, és hasznosnak bizonyulhat a járvány után is...

VAKVÁGÁNYON A METRÓPER: AZ OROSZOK SZABOTÁLJÁK, A MAGYAR KORMÁNY PEDIG HAGYJA

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.10.06.


Több mint két év alatt jottányit sem jutott előrébb a BKV által a hármas metró kocsijait szállító orosz Metrovagonmas (MVM) ellen indított kötbérper.

A főváros közlekedési cége által követelt, idén év elején már 8,3 milliárd forint felett járó összegre pedig nagy szüksége lenne a társaságnak a hiányzó klímák felszerelése, illetve a feltárt sorozathibák javítása miatt. 

Az M3-as metróvonal járműállományának korszerűsítéssel egybekötött felújítására 219,2 millió euróért, akkori áron mintegy 69 milliárd forintért vállalkozott az orosz gyártó, de összesen már 11 alkalommal csúszott ki a szállítói szerződésben rögzített határidőkből – figyelmeztette Bolla Tibor BKV elnök-vezérigazgató 2017-ben Bogatirjev Borisz Jurjevicset, az MVM vezérigazgatóját. A késések között már akkor akadt egy éves, miközben a kontraktust alig két évvel korábban írták alá. Bolla egyúttal felkérte az orosz cég vezetőjét, tegyen valamit annak érdekében, hogy a leszállított szerelvények műszaki állapota, rendelkezésre állási szintje „radikálisan javuljon”. A BKV vezérigazgatója az ekkor még Tarlós István vezette Fővárosi Közgyűlés ellenzéki tagjait közben azzal nyugtatgatta, hogy a társaság minden, szerződésben biztosított jogával „él, élni fog” és minden kötbérigényt érvényesít. 

Az orosz fél nem rendült meg túlságosan. A tárgyalásokon semmit nem ismertek el, semmilyen kártérítési összeget nem tartottak elfogadhatónak. A vita közben azonban sorra jöttek elő a hibák, néhány szerelvényt ki is kellett vonni a forgalomból. A dagadó botrány hatására a BKV 2019 februárjában beperelte az orosz céget 6,8 milliárd forint kötbér és kamatainak megfizetését kérve. 

Az orosz Metrovagonmas elleni perben még egyetlen tárgyalás sem volt. „A teljes iratanyag lefordítását követően a magyar Igazságügyi Minisztérium az iratokat az orosz Igazságügyi Minisztériumnak postai úton megküldte. Az orosz Igazságügyi Minisztérium, eddig nem ismert okból, az iratokat nem vette át. A kézbesítési akadály elhárítása folyamatban van, ebben a magyar Igazságügyi Minisztérium jár el” – válaszolta a Népszava kérdésére a Fővárosi Törvényszék, amely magyarázatul sietett hozzáfűzni: a kézbesítési határidőre a bíróságnak nincs ráhatása. Megkerestük az igazságügyi tárcát is, ahol arról érdeklődtünk, hogy mit tudnak tenni és mit tettek eddig, illetve mikorra várható előrelépés az ügyben, de ezekre egyelőre nincs válasz. A Fővárosi Törvényszék közölése szerint a per a keresetlevél benyújtásával már megkezdődött, a keresetlevél kézbesítése után az alperes írásbeli ellenkérelmétől függően lehet tárgyalást tartani. Csakhogy a tárgyalás megtartásához szükség lenne a szabályszerű kézbesítésre. Az orosz fél viszont egyszerűen nem veszi át az iratokat. Határidők nincsenek, a magyar kormány pedig láthatóan nem erőlteti a dolgot...

STOP DOBREV?

FÜHÜ BLOG
Szerző: BAUER TAMÁS
2021.10.06.


...Végignéztem, végighallgattam mind Karácsony, mind Márki-Zay vasárnapi kampánygyűlését, és elment a kedvem az élettől. Mindkét összejövetel arról szólt, hogy miért ne legyen, sőt: miért ne lehessen Dobrev a közös miniszterelnök-jelölt, és nem arról, hogy milyen nagyszerű dolog lenne túljutni végre az Orbán-féle rémálmon, és miért ők tudnák utána a legjobban vezetni az országot.

Tudom persze, a közvélemény-kutatók megállapították, hogy Dobrevnak nagy az elutasítottsága. Csakhogy a támogatottsága is. Mi van, ha miután egy héten át magyarázzák, hogy mért nem tudja leváltani Orbánt, mégis ő nyeri meg az előválasztás második fordulóját?
...

AZ ÖTSZÖRÖSÉRE DRÁGULT PUSKÁS ARÉNA - NER100 #8

YOUTUBE / NER100
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.10.06.A Puskás Aréna összköltsége hat év alatt ötszörösére drágult úgy, hogy abban nincs benne sem a tervezés, sem a bontás, sem a különböző tanácsadói szerződések, sem a projekt ellenőrzési feladataira vonatkozó megbízás összege. A végösszeg nem ismert, de bőven 200 milliárd forint felett lehetett. 

Elindítottuk a NER100 sorozatot, amiben a NER ügyeit mutatjuk be rövid animációs filmekkel. Segítsd a munkánkat, írd meg, hogy szerinted mi a NER 5 legfontosabb ügye. Ide várjuk a leveledet: juhi@juhaszpeter.eu

"ENGEM AZ A POÉN ÉRDEKELT, AMITŐL BAJA LEHETETT AZ EMBERNEK" | INTERJÚ FARKASHÁZY TIVADARRAL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.10.04.1993-tól egy évtizedig szárszói nyaralójában egy fedél alá hozta az értelmiség meghatározói szereplőit, hogy párbeszédet serkentsen a hazai politikai és társadalmi problémák legfontosabb kérdéseiről. Szóvivője volt a Demokratikus Chartának, alapítója a Hőcipő kéthetente megjelenő szatirikus kiadványnak, a Rádiókabaré vezető szerkesztője, és persze aminek köszönhetően talán a legnagyobb ismertségre tett szert, 1999-2016 között a Heti hetes visszatérő szereplője. 

Hogy hogyan értékeli Farkasházy Tivadar "Teddy" 45 éves közbeszéd-alakító szerepét és abban betöltött felelősségét, a mai adásból kiderül!

SZUPEROLCSÓ LAKÁSHITELEK: SÚLYOS MILLIÓKAT BUKHATSZ, HA NEM EZEKET VÁLASZTOD

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2021.10.06.


Több bank kínálatában is megjelent hétfőn a Zöld Otthon Program legfeljebb 2,5%-os kamatozású lakáshitele, és indul ennek kamattámogatott változata is, a 0%-os zöld CSOK-hitel. A Portfolio számításai szerint 10 millió forint hitelösszegenként előbbivel akár 2-3 millió, utóbbival akár 5-6 millió forintot spórolható meg az átlagos piaci lakáshitelekhez képest a teljes futamidő alatt. Megnéztük azt is, mi vár most azokra, akik nem a feltételnek megfelelő lakóingatlanba költöznek.


Mit nyújtanak az új zöld hitelek?


A hétfői állapot szerint az alábbi táblázatban szereplő bankok tették közzé eddig az MNB-s refinanszírozással nyújtott zöld hiteleik kondícióit. Mindegyik bank a maximális 2,5%-os kamattal nyújtja a hitelt, leszámítva a Gránit Bankot, amelynél 1,99%-os kamattal érhető el a kölcsön. Ezekhez a hitelekhez az állam még kamattámogatást is nyújt, így két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint erejéig kamatmentesen lehet felvenni a hitelt...

ORBÁN, A MALÁJ MILLIÁRDOS ÉS A 178 MILLIÁRDOS LÉLEGEZTETŐGÉP-ÜZLET – A HUPPA.HU LAPSZEMLÉJE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2021.10.06.


Három minisztérium is kitért a válaszok elől

Sem a Miniszterelnökség, sem az Emmi, sem a külügy nem adott információt Vinod Sekhar maláj milliárdos magyar vonatokozású üzletéről és legfelsőbb szintű kapcsolatáról a Momentum egyik politikusának adatkéréseire.Szijjártó a felhők fölött

Bő fél év alatt öt és félszer kerülte meg a Földet a külügyminiszter. Rossz az, aki rosszra gondol… A honvédségi gépek számára egyébként a kecskeméti katonai repülőtéren alakították ki a bázisállomást, ezért szinte minden miniszteri út költségéhez hozzáadódik egy Kecskemét–Budapest, majd egy Budapest–Kecskemét repülőút is.

517 milliárd forinttal nem akarnak elszámolni Orbánék


A TI jogi igazgatója a Népszavának elmondta, hogy a birtokukba került iratok alapján felettébb gyanúsak az ügyletek, a kifizetések egy része ugyanis nem a lélegeztetőgépek szállítására szerződött cégnek ment, hanem feltehetően a Silk Road Development Fund Management Holding Ltd. hongkongi, valamint a Havelock International LTD szingapúri bankszámlájára került. A részletek tisztázása érdekében még júliusban közérdekű adatigénylést küldtek KKM-nek, amely azóta sem válaszolt.

Egyetlen cégre bízták az állami szektor takarítási és kertészeti munkáit

A B+N Referencia Zrt. az állami megrendelések egyik nagy nyertese, az utóbbi években a legnagyobb építőipari cégekhez mérhető megrendeléseket kap, talán ezért is emlegetik a sajtóban „a takarítás Mészárosaként”. Ezt a melót mintegy 68 milliárdért vállalták.

Az államnak ki kell adnia az autópálya-koncesszióval kapcsolatos számításait

A bíróság döntése nem jogerős, másodfokon folytatódhat a per.

Orbán polgári körének alapítványa megint 60 milliót kapott

A Hírklikk adatigénylése nyomán újra közzétette a Szerencsejáték Zrt pénzosztó részlege, kiket támogattak idén júniusig.

Körbezárják a balatoni viharjelzőt Siófokon

Ötszintes apartmanház épül a siófoki viharjelző obszervatórium nyugati oldalán, míg a másik oldalán elkelt a Balatoni Hajózási Zrt. által dobra vert Móló Hotel. Mindkét ingatlan tulajdonosa ugyanaz a társaság. Vízhőfokmérés csak akkor lehetséges, ha ezek a szomszédok engedik.

Az EP-delegáció vezetője szerint a jövő évi választások a jelen állás szerint nem lehetnek valóban tisztességesek Magyarországon

“…az ellenzék soha nem kap időt a közszolgálati médiában, soha nem tudja közvetlenül elérni a szavazókat, mert nem szerepel a tévében, a rádióban. Független, alternatív médiában találhatók csak meg”. Mondjanak újat…

Kövér: A kormányoldal még nem tárgyal az államfői posztról


Lehet találgatni. Szerintünk Novák vagy Varga.

Vidéken indít lapokat Rogán Antal barátja, Shabi Michaeli és Milkovics Pál közös médiavállalata, a 168 Óra és a Pesti Hírlap tulajdonosa


Állítólag a kormányközeli KESMA versenytársa lesz. Nagyon nehéz elhinnünk. A printlapok akár már a közeljövőben elindulhatnak, tehát még a 2022 tavaszi országgyűlési választásokat megelőzően.

A várhatóan nagyon hideg tél előtt a Gazprom kemény üzenetet küldött Európának


A belföldi kereslet kielégítése elsőrendű fontosságot élvez.

Alekszej Navalnij kapta a Szabadság Lovagja díjat Varsóban


A lengyel fővárosban rendezett biztonságpolitikai fórumon a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető politikustársai vették át a kitüntetést.

ORBÁN RÁHELÉK MÁR RÉGÓTA SZERVEZIK A KÖLTÖZÉST

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.10.06.


Azt mesélik ismerőseim – és hinni lehet nekik –, hogy a Tiborcz-házaspár nem egy váratlan ötlettől áthatva költözik ki Marbellára. Ők maguk, akik már legalább egy évtizede kétlaki életet élnek – évek óta látják a fiatalokat a Malagába tartó repülőgépre várva, rendszeresen jöttek-mentek Spanyolország és Magyarország között, aminek persze lehet magyarázata az is, hogy – mint a Magyar Narancs írja – Tiborcznak az ibériai félszigeten is vannak szállodai érdekeltségei. Márpedig, ha így van – és miért ne lenne így –, akkor bizony előbb-utóbb dönteni kell, hol is legyen a főhadiszállás. Pláne az ilyen pandémiás időkben, amikor az utazás meglehetősen bizonytalanná vált, nem tudhatjuk, hogy melyik pillanatban következik be egy általános határzár.


No de, ha igaz az, amit az ismerősök állítanak, vagyis, hogy a spanyol kaland már hosszú ideje tart, akkor az is valószínű, hogy a lakhely-áthelyezés ötlete nem most született meg Orbán Ráhel és Tiborcz István fejében. Amit megerősít az a szintén ismerősi információ, hogy nem Airbnb-s guruló bőröndökkel látták őket, hanem kifejezetten országváltó csomagokkal.

Ismétlem: nincs okom kételkedni az információ hitelességében, ami viszont egyben azt is jelenti, hogy nem feltétlenül arról van szó, hogy félnek az Orbán-kormány bukásától, hisz' – pár esztendeje – még nagyon is magabiztosak voltak a kormánypárti emberek, el sem tudták képzelni, hogy veszélybe kerülhet a hatalmuk. Persze lehet, hogy most sem tudják, és a folyamatos vagyonkimentésnek, a közpénzek és ingatlanok átjátszása teljesen más okokból történik. Lehet, mondom, de vajon milyen megfontolások vezérelhették, vagy vezérlik a miniszterelnök lányát, és vejét? Miért gondolhatják, ha nem tartanak az elszámoltatástól, hogy jobb dolguk lehet az amúgy tényleg kiváló klímájú Marbellán, mint Budapesten? Mert bármennyire is kellemes dolog mediterrán övezetben felnevelni a gyerekeket, azért a társadalmi beágyazottság sem mellékes. Az Orbán-családnak – és értem ezalatt a széles értelemben vett famíliát – kiemelkedően jó körülményeket biztosít az anyaország; egyesek szerint Orbán Ráhel unokája is békében, gazdagságban nevelheti majd fel a gyermekét. Tudjuk, látjuk, hogy nagy baj nem érheti őket, hisz az is egyértelmű, hogy a vagyonukat is az érvényes törvényes rendnek megfelelően szerezték. Lehet, hogy időnként nem a legízlésesebben, de ezt végül is csak tippeljük: üzleti tranzakcióikat nem teljesen transzparensen szerezték, az azonban nyilvános, hogy Tiborcz István ott van a 100 leggazdagabb magyar ember között és Orbán Ráhel is képes megállni a saját lábán...


EGYRE ERŐSEBBNEK ÉRZI MAGÁT - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2021.10.06.


Jó reggelt! Na tessék, megjött a borongós, esős idő.

4 legfontosabb cikkünk most

Százezer eltűnt nyomában: A mexikói drogháború azonosítatlan áldozatai

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik...

MIÉRT KELL TÁBORT SZERVEZNI LÁZADÓ LÁNYOKNAK?

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2021.10.05.


Elsöprő sikerrel zárult a NANE Egyesület és a Patent Egyesület közös, lázadó lányoknak szervezett erőszak-megelőzéssel foglalkozó nyári tábora, amely még a kormánypropagandát is megihlette. De tulajdonképpen miért is van szükség napjainkban arra, hogy fiatal lányok az erőszak formáiról tanuljanak?


„Nem része a tananyagnak a korszerű párkapcsolati vagy a szexuális nevelés, de a legtöbb lány nem csak az iskolákban, sehol nem hall ezekről a dolgokról” – fogalmazott Mészáros Gréta, a két szervezet prevenciós programjának koordinátora.

A NANE és a Patent Egyesület közreműködésével létrejött négy napos rendezvény keretében II. kerületi 13 és 18 év közötti lányok vehettek részt olyan foglalkozásokon, ahol fejleszthették önbecsülésüket és önismeretüket, megismerkedhettek az egyenlőségre és kölcsönösségre épülő párkapcsolatok jellemzőivel, és tanulhattak a szexuális és reproduktív egészségről...

MAGYAR QANON – A HALÁLLISTÁS POSTA IMRE-KÖR FELEMELKEDÉSE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.10.06.


Szűkebben néhány száz követője, tágabban több ezer szimpatizánsa van a nemrég emberölés előkészülete, illetve alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása miatt őrizetbe vett Posta Imrének. Az általa vezetett Pí-kört radikálisnak címkézik, de valójában egyetlen szó sem stimmel rájuk: a világ minden összeesküvés-elméletében hívő devizahitel-károsultak, szélsőséges államtagadók, mindenkivel szemben bizalmatlan oltásellenesek – a „Posta-hullám” csak az olyan posztmodern jelenségekkel rokonítható, amilyen az amerikai QAnon. Mi visz rá teljesen átlagosnak tűnő embereket, hogy halállistákat készítenek? Hogyan segített a Jobbik és az Echo TV Posta Imre felemelkedésében? Van-e az antiszemita őrületnek határa? Háttér...

KARÁCSONY GERGELY ÉS MÁRKI-ZAY PÉTER SZIÁMI IKREKKÉNT PRÓBÁLTAK NYERNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.10.05.


Nem sikerült a csoda, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter egy emberré váljon, és ketten egy emberként induljanak az előválasztás második fordulójában. Hiába mondták, hogy minden döntést együtt hoznak meg, és mindent közös akarattal döntenek el, ez még két külön emberként sem lehetséges.

Márpedig ők úgy próbáltak nyerni, mintha sziámi ikrek lennének, mert ha mindent együtt döntenek el, akkor olyanok, mintha nem is két ember lennének, hanem egy. Úgy próbáltak nyerni, hogy ketten ülnek be az egypárevezős hajóba, az egyikük csónakját eldobják, és ketten legyőzik azt, aki egyedül evez.

Szép és sportszerű gondolat, közbeszóltak a bírók, hogy a szabályok szerint az egypárevezős versenyben minden hajóban csak egy ember ülhet. Ahogy a miniszterelnöki székben is csak egy ember ülhet, úgy a miniszterelnökjelölt is csak egy ember lehet. Ha lehetnének ketten, akkor lehettek volna öten is.

Most eldönthetik, hogy külön csónakban indulnak mind a hárman, és győz, aki a legjobb, vagy valaki a kettő közül kiszáll a versenyből, hátha attól gyorsabb lesz a másik hajója. Szavazásnál ez kicsit módosul, mert a visszalépő potenciális szavazói eldönthetik, hogy a két másik induló közül kire szavaz.

Még ez sem egyértelmű, mert aki Márki-Zay Péterre szavazott volna, az nem biztos, hogy Karácsonyra voksol és fordítva, Karácsony Gergely korábbi szavazói nem biztos, hogy beállnak Márki-Zay Péter mögé, mert a harmadik jelölt ugyanannak a szövetségnek tagja, ezért nem mindenki közös ellensége.

Az mindenesetre jó, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter nem váltak sziámi ikrekké, és nem lett kétfejű miniszterelnök-jelöltje az ellenzéknek. Az pedig, hogy nem tudnak megegyezni abban, melyikük lépjen vissza a másik javára, azt mutatja, hogy egyáltalán nem egyformán gondolkodnak, mert akkor ez is teljesen mindegy lenne.

A show folytatódik, s míg az ellenzék magával van elfoglalva, és az emberek elhiszik, hogy Orbánt le lehet demokratikus választáson győzni, miközben nincs demokratikus választás, a NER épül és szépül, és csak találgathatjuk, hogy a Nemzet Veje és Ráchel menekül vagy valami nagy aljasságban törik a fejüket...

„EZ MÁR OLYAN MEGÁLLÓ, AHOL HOSSZABB TÁVRA GONDOLKODHATUNK”

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2021.10.04.


Balázsék nyolc évvel ezelőtt költöztek ki Angliába, aztán egy (pontosabban két) svájci látogatás hatására úgy döntöttek, hogy inkább az alpesi országot választják. A szakma (a buszvezetés) maradt, a körülményeik viszont (miként Csillának elmesélte) javultak.


Balázs: Hát ez egy érdekes történet. Angliában éltünk 2013-tól, meglátogattuk egy kedves ismerősünket itt. Alig másfél napot tartózkodtunk az országban, de nagyon megtetszett. Aztán 2018-ban eltöltöttünk megint 3 napot, kicsit körbejártuk Svájcot, néhány nevezetességet megnéztünk és beleszerettünk.

Csilla: Milyen volt a felvételi a munkakörödbe?

Balázs: Emlékszem rá tisztán, mert nagyon sokat vártam, míg elküldtem az önéletrajzomat. Kicsit haboztam és féltem, nem akartam elszúrni, mert tudtam, hogyha itt nem úgy sül el, ahogy szeretném, akkor lehet, hogy fél évig vagy egy évig nem tudok újra jelentkezni, úgyhogy nagyon sok bátorság kellett hozzá, de elég hamar válaszoltak.

Két nap múlva mondták, hogy köszönik szépen, értesíteni fognak és 3 nap múlva már állásinterjún voltam. Ez másfél órás volt, gyakorlatilag többet beszéltek mint én, bemutatták az egész céget, hogy pontosan tudjam, mire lehet számítani.

Buszsofőr voltam Angliában is, szóval nekem nem volt teljesen idegen. Ha viszont valaki abszolút kezdőként jelentkezik, és fogalma sincs, hogyan működik ez az egész, azzal mindent alaposan átrágnak, hogy már rögtön az elején kiderüljön, ha nem szimpatikus a munka és kedvét vegyék.

A lényeg, hogy megvolt a másfél órás állásinterjú, ott azt mondták, értesíteni fognak. Rá két napra már jelezték, hogy tőlük akár jöhet a következő kör, aminek része volt egy próbavezetés is - nagyjából ennyi volt...

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR MUNKÁSSAL MEGÉPÍTTETIK AZ OSZTRÁK PLÁZÁT, DE CSAK FUTHAT A FIZETÉSE UTÁN

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2021.10.06.


Pár nappal 2012 karácsonya előtt 44 elég dühös magyar munkás ült egy ausztriai szálláson, és azon tanakodott, hogyan juthatna hozzá a ki nem fizetett jussához. Az építőipari dolgozók a Cristim Bau KG nevű osztrák bejegyzésű, de magyar tulajdonú cég alkalmazásában álltak. Legalábbis azt hitték. Később ugyanis kiderült, hogy a valóságban akkor már nem létezett a cég.

A történetet egyikük elmesélése alapján mutatjuk be (ő anonimitást kért, az egyszerűség kedvéért nevezzük Mihálynak). A dühös dolgozók tehát 2012 végén úgy számolták, hogy fejenként 10-30 ezer euró elmaradt bért kérhetnek számon a cég magyar tulajdonos-vezetőin. Pár nappal korábban fejeztek be egy munkát, a Tuchlauben strassén, Bécs központjában gipszkartonoztak egy hotel-áruház épületegyüttest, és a megállapodás szerint jönnie kellett volna a kifizetésnek. Karácsonyra már mindenki indult volna Magyarországra, a családnak ajándékokat szerettek volna venni. Egyébként is tele volt már a hócipőjük a fizetési ígéretekkel, a hangulat ilyen körülmények között elég feszültté vált...

517 MILLIÁRD FORINTTAL NEM AKARNAK ELSZÁMOLNI ORBÁNÉK

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2021.10.06.


Egyetlen szóval sem említette a külügyminisztérium a zárszámadásban a tavalyi botrányos és túlórázott lélegeztetőgép-beszerzést, mintha az meg sem történt volna.

Nem tudni mire költött tavaly a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 517 milliárd forintot, a tárca 113 oldalas költségvetési beszámolójából ez nem derül ki. Ez azért különös, mert tavaly a külügy munkatársai több száz milliárd forint értékben vettek túlárazott és sokszor használatlan (non-invazív), illetve szükségtelen lélegeztetőgépeket. A hírek szerint mintegy 20 ezer darabot szedtek össze végül a kormány portyázói, miközben ennek tizedét képes ellátni kiszolgáló személyzettel a magyar egészségügy. A kormány és a külügy az elmúlt egy-másfél évben kitartóan hallgatott a kínos részletekről, azzal hárították el az érdeklődőket, hogy a pénz nem számít, ha emberéletről van szó. 

A kormány most benyújtotta a 2020-es költségvetés elszámolását a parlamentnek, ebben a külügy költéseit 113 oldalon részletezik, ám pont a lélegeztetőgép-ügy maradt ki az elszámolásból. Ez a szó ebben ebben az összefüggésben nem is szerepel a beszámolóban, pedig tavaly nyáron a külügyben Szijjártó Péter miniszter még jutalmakat is osztogatott az akcióban rész vevő diplomatáknak. Ehhez képest most nagyon hallgat a tárca, az anyagban annyit írnak, hogy az operatív törzs „feladatszabása alapján” a külképviseletek 559,2 milliárd forint pluszforrást kaptak orvosi eszközök beszerzésre. Ebből 517,55 milliárdot ki is fizettek, ám, hogy kinek, milyen számlák alapján és mire, az már nem derül ki a beszámolóból, holott pár oldallal odább más témában pár millió forintos tételekről is elszámolnak, ahogy az államháztartási törvény szerint szükséges. Ám az 517 milliárd forint részletezéséről (amely nagyságrendileg az idei nemzeti jövedelem – GDP - egy százaléka) nem tud meg semmit a parlament, hacsak a képviselők nem kezdenek el kérdezősködni. A múlt évi költségvetés végrehajtásáról jelentést készít az Állami Számvevőszék is, ám október ötödikéig nem hozták nyilvánosságra a jelentésüket...

MEGEMELTE AZ INGATLANÁRAKAT A CSOK - NYOLC SZÁZALÉK MÁSODIK INGATLANT VÁSÁROLT BELŐLE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.10.06.


Nem nőtt a gyerekvállalási kedv a CSOK hatására, megemelte viszont az ingatlanárakat. Sokaknak segített, de az igazán rászorulók csak kisebb támogatáshoz jutottak. Az igénylők 8 százaléka második lakását vásárolta meg belőle – derül ki egy tanulmányból.


A legszerényebb jövedelemmel és kis értékű ingatlannal rendelkezőknek nyújtja a CSOK a legnagyobb segítséget az otthonteremtésben. Ők viszont csak kis mértékben részesülnek a támogatási összegből – derül ki a Hitelintézeti Szemlében megjelent friss tanulmányból.

2020 végéig közel 170 ezren igényelték a támogatást. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatbázisa alapján a támogatás gyermekek számára gyakorolt kedvező hatása 2016–2019 között még nem mutatkozott meg. Ugyan 2020-ban 3,3 százalékkal több gyermek született, mint az előző évben, a 2016-os értéket még így sem sikerült elérni – jegyzi meg a tanulmány. A támogatás gyermekek számára gyakorolt kedvező hatásával kapcsolatban több tanulmány is született. Ezek szerint a CSOK-támogatás a jövőben még javíthatja a gyermekvállalási hajlandóságot, de a családpolitika sikeressége ezen a téren erősen függ az életszínvonalbeli és egyéb, erkölcsi-etikai normáktól...

A MAGYAR MORATÓRIUM – IGAZI MENTŐÖV VAGY ADÓSSÁGCSAPDA?

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2021.10.05.


Szinte egyedülálló módon már másfél éve érvényben van Magyarországon a törlesztési moratórium, amely minden vállalati és lakossági hitelszerződésre kiterjed. Elemeztük, hogy ezalatt az idő alatt hogyan változott meg a kezdetihez képest a hivatalos kommunikáció a hitelmoratórium kapcsán. A Magyar Nemzeti Bank statisztikáját felhasználva megnéztük hogyan befolyásolta többek között a moratórium a hitelintézetek nyereségét. Emellett azt is összegyűjtöttük, hogy miként alakultak az elmúlt években egyes európai országok személyi adósságai.

A törlesztési moratóriumot a koronavírus miatt nehéz anyagi helyzetbe került adósok megsegítésére vezették be – minden olyan vállalati és lakossági hitelszerződésre kiterjed, amelyet 2020. március 19-e előtt folyósítottak. A fizetési haladék alatt maga az elmaradt kamatfizetés nem tőkésedik: a ki nem fizetett tartozásra kamat rakódik, amit a futamidő meghosszabbításával egyenlő részekre osztanak (de nem lesz belőle kamatos kamat). Tehát az adósnak a moratórium lejártával havonta változatlan összeget kell törlesztenie (nem nőhet meg az alap törlesztőrészlet), viszont hosszabb ideig. A moratórium automatikus, opt-out jelleggel működik, vagyis nem a részvételért kell jelentkezni, hanem kijelentkezni kell belőle...

NEM KÖNNYŰ ELDÖNTENI, MELYIK FILM SZÁMÍT MELEGPROPAGANDÁNAK

24.HU
Szerző: DR. SÁNDOR ZSUZSA
2021.09.25.


Sokan azt gondolják, hogy a Médiatanács foglalkozik a filmalkotások korhatáros besorolásával. Sándor Zsuzsa elmagyarázza, hogy ez már egy ideje miért nincs így, és valójában kinek a joga, hogy erkölcsi-jogi szempontok alapján elbírálja a filmeket.


Mindenekelőtt köszönettel tartozom a Médiatanácsnak (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság). Jóvoltukból olyan kiváló filmeket nézhettem meg, amelyek valahogy kimaradtak nekem az eddigi hosszú életem során. A hatóság ugyanis volt szíves közzétenni azokat az „elvi szempontokat”, amelyek „segítenek” a médiaszolgáltatóknak, hogy egyes filmeket, sorozatokat milyen korhatár-besorolással lássanak el. Pontosabban: a „gyermekvédelmi” törvény betűjének és eléggé el nem ítélhető homofób szellemének megfelelően kiegészítették a korábbi ajánlásukat.

Mielőtt bármiféle jogászkodásba kezdenék, hadd szögezzem le, alapos a gyanúm, hogy a Médiatanácsnak fogalma sincs arról, valójában miről szólnak az általa „V. kategóriába” sorolt, azaz a 18 éven aluliak számára nem ajánlott filmek. És még csak nem is a mostani módosítással kezdeném, hiszen már eddig is ezen a listán szerepelt a Mechanikus narancs (a Gépnarancs című regényből készült film), mely szerintük „az erőszak dicsőítésére vagy kritikátlan megítélésére alkalmas alkotások” közé tartozik. Hát, hölgyeim és uraim, ez óriási tévedés! A 11. osztályos (17 éves) unokám tökéletesen megértette – persze a magyartanára nem a Médiatanács tagja volt – hogy ez a mű arról az álszent, ostoba társadalomról szól, amely eltiporja a szelídeket és honorálja az erőszakosokat.

De foglalkozzunk inkább a legújabb elvi szempontokkal. A 18 éven aluliak meg ne nézzék például az Adéle életét, hiszen két leszbikus nő szerelméről szól. Nem számít, hogy a cannes-i filmfesztiválon Aranypálmát kapott, nem számít, hogy Franciaországban aligha jelent problémát, hogy a főszereplők nem heterók, és hogy a film a SZERELEM-ről szól, legyen az akár leszbikus vagy hetero. Még le is írják „ajánlásukban”: „fontos leszögezni, hogy egy produkció „művészi” értéke nem változtathat annak esetleges kiskorúakat „veszélyeztető” jellegén...

AZ EU-BŐVÍTÉSI VOLDEMORTJA A MAGYAR EU-BIZTOS - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2021.10.06.


A magyar EU-bővítési biztos előnyben részesíti Szerbia csatlakozási kérelmét, és igyekszik csökkenteni a demokrácia állapotával, a jogállamisággal és az emberi jogokkal kapcsolatos aggodalmak súlyát - írja Várhelyi Olivér tevékenységéről a Politico amerikai portál európai kiadása.


Ma tartják Szlovéniában az EU és az európai perspektívával kecsegtetett nyugat-balkáni országok csúcstalálkozóját. A Politico szerint Várhelyi Olivér, a magyar EU-biztos hozzáállása élesen ellentmond az Ursula von der Leyen bizottsági elnök által a munka 2019-es megkezdésekor adott instrukcióknak.

„Az emberi jogok és a jogállamiság tisztelete kell legyen nemzetközi együttműködésünk alapja” - idéz a portál a Várhelyinek adott megbízólevélből, majd megállapítja, hogy a magyar biztos tevékenysége egyetlen EU-tagország törekvéseivel van összhangban, mégpedig a magyaréval. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis ismételten figyelmen kívül hagyja az uniós intézmények jogállamisággal és demokráciával kapcsolatos figyelmeztetéseit, különösen, amikor saját kormányzását éri bírálat.

Orbán ünnepli Szerbia uniós törekvéseit, miközben őt magát, szövetségesével, Aleksandar Vučić szerb elnökkel együtt széles körben vádolják autoriter hajlamokkal. A Politico szerint nyitott kérdés, hogy Várhelyi erőfeszítései sokat változtatnak-e Szerbia vagy más, tagságra pályázó ország esélyein, hiszen az EU-tagállamok azok, amelyek döntenek a bővítés kérdéseiben, és körükben csekély lelkesedés tapasztalható a közeljövőben megvalósítandó bővítés iránt.

magyar biztos magatartása azonban kockáztatja az Európai Bizottság tekintélyét az unión belül, illetve az EU hitelességét a nyugat-balkáni térségben. Várhelyi nem volt hajlandó interjút adni a Politico megkeresésére. A portál kérdéseire adott írásbeli válaszaiban védelmezte saját teljesítményét, és azt állította, hogy a Bizottság az ő felügyelete mellett dolgozta át a tagjelölt országok értékelésének a módszertanát, nagyobb figyelmet szentelve a jogállamiságnak.

Az Európai Bizottság más tisztségviselői, EU-diplomaták és európai parlamenti képviselők azonban nem ülnek fel ennek az állításnak - írja a Politico. Egy név nélkül idézett bizottsági tisztségviselő szerint Várhelyi aláássa a testület hitelességét a partnerek és a tagállamok szemében, hosszú távon gyengíti az EU nyugat-balkáni politikáját. Egy EU-diplomata azt mondta a Politicónak, hogy Várhelyi olyan beszédet mondott az EU-nagyköveteknek és minisztereknek, amely a tagállamok szemszögéből nézve nem is emlékeztetett a realitásokra.

Egy másik diplomata EU-bővítési Voldemortnak nevezte Várhelyi Olivért, aki szerint budapesti főnökeinek szempontjait követi, hízeleg autoriter vezetőknek, és nagy ívben fütyül a jogállamisággal kapcsolatos ügyekre.

Andreas Schieder osztrák szociáldemokrata európai parlamenti képviselő úgy nyilatkozott a portálnak, hogy Várhelyi biztos nem hangsúlyozza elég erőteljesen a jogállamiság kulcsfontosságú szempontját. Tineke Strik holland zöldpárti EP- képviselő úgy fogalmazott, hogy nincs elragadtatva Várhelyi hozzáállásától, hiányolja a jogállamisági szempontokat, a magyar biztos nem szólal meg például Szerbiát illetően, ahol e tekintetben nincs előrelépés.

A Politico szerint Várhelyi munkatársai igyekeznek felvizezni azokat az értékeléseket, amelyek a szerbiai demokrácia hiányosságairól szólnak. Miközben a Freedom House csak „részben szabad” kategóriába sorolta Szerbiát idei jelentésében, az Economist demokráciaindexe pedig az eddigi legalacsonyabb osztályzatot adta Belgrádnak, Várhelyi kabinetje ennél sokkal kedvezőbb képet festett az országról a jogállamiságot illetően.

A Politico cikke részletesen foglalkozik azzal is, hogy a Nyugat-Balkán két országa, Albánia és Észak-Macedónia vonatkozásában azért toporog egyhelyben az EU-bővítés ügye, mert Bulgária - nyelvi és történelmi szempontokra hivatkozva - akadályozza az előrelépést Észak-Macedónia tekintetében, márpedig az unió korábban megállapította, hogy mind Tirana, mind Szkopje eleget tett a csatlakozási tárgyalások megkezdése előfeltételeinek, és így összekapcsolta a két bővítési dossziét. Ebből az következik, hogy az Észak-Macedóniával kapcsolatos gondok miatt az albánok ügye is vesztegel.

Várhelyi Olivér a Politico által idézett uniós diplomaták szerint olyan javaslatokat tett Bulgáriának, amelyek nem segítettek semmit, és amelyeket a legtöbb uniós tagállam már korábban elvetett. A magyar bővítési biztos az idén azzal is megütközést keltett, hogy felvetette: Albániának lehetővé kellene tenni a csatlakozási tárgyalások megkezdését úgy is, hogy Észak-Macedónia ügyében nincs előrelépés.

Ezzel megsértették volna az egyenlő elbírálás elvét, hiszen a kritériumoknak mindkét tagjelölt állam egyformán eleget tett - mondta a Politicónak Romeo Franz német zöldpárti európai parlamenti képviselő, aki felhívta a figyelmet arra is: Orbán Viktor a nemzeti-konzervatív ellenzéket támogatja Észak- Macedóniában, amit az is bizonyít, hogy a magyar kormány menedéket nyújtott Nikola Gruevszki volt miniszterelnöknek.

A portál terjedelmes beszámolója szerint Várhelyi Törökországgal kapcsolatos tevékenysége is aggodalmat vált ki európai tisztségviselők körében, a magyar EU-biztos csak azt hangsúlyozza, hogy Ankara távol tartja Európától a migránsokat, és nem hajlandó bírálni a török civil társadalommal, illetve a médiával kapcsolatos török politikát.

A Politico úgy tudja, hogy az említettek nyomán az Európai Bizottság bővítéssel és szomszédságpolitikával foglalkozó főigazgatóságáról több vezető tisztségviselő távozott, az ottmaradtak körében pedig demoralizált légkör uralkodik. Mindeközben ugyanakkor Eric Mamer, Ursula von der Leyen szóvivője azt állította, hogy Várhelyi a bizottsági elnök teljes bizalmát élvezi.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

UNDOR 2

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2021.10.05.


Restellem magam a késésért, mentségem az, hogy ahányszor megpróbáltam folytatni, mindig elragadott az indulat, és nem tudtam eldönteni, az undor tart inkább távol vagy a tehetetlen düh. Mint ahogy azt sem sikerült eldöntenem, ez a két morális torzulat egyszerűen csak nagyon beteg (moral insanity), vagy a miniszterelnökhöz hasonló ócska gazember, utóbbi esetben érdekes történések várhatók még.

A helyzet ugyanis az, gyermekeim ott az áporodott erkölcsi pocsolyában, hogy maguk meg lettek verve. Méghozzá jó alaposan. Lehet itt százalékok rossz illatú takaróit magukra húzogatni, attól még tudjuk mi kedves mindnyájan, hogy valaki bizonyította, ő az egész országban kívánatosabb személy, mint a korábbi társak, mely ismeretnek egyetlen logikus következménye lehet: ott a homokozó sarkaiban a kis sapkájuk megemelése, törzshajlítás előre, karok széttárva, majd távozás udvarias mosollyal.

Ehelyett maguk, aszott kis testek az etika oltárához vezető lépcsősor alján, most összefognak. És megmutatják ennek az országnak, hogy a jellemtelenség, az emberi tartás totális hiánya nem kormánypárti privilégium. Egy magát úrnak álcázó, valójában csak konfliktuskerülő, riadt alak, valamint egy renegát fidesznyik, aki büszke a középkori keresztény nyársatnyeltségére és mint ilyen, nyilván a jelen förtelmes, anakronisztikus keresztény kurzus folytatójaként szeretné újabb templomokkal még nevetségesebbé tenni ezt a szerencsétlen országot, most vállvetve nekimegy annak az embernek, aki méltóságot kínál ennek a népnek, aki az ezer éves történelemben először képes lehet európaivá formálni az ázsiai jövevényeket…

Nahát valami ilyesmit írtam volna, ha másnap folytatom a négy nappal ezelőtti jegyzetet, és ezt nem akartam. Nem mintha ebben a fenti, mérges szövegben volna bármi hiba, netán igazságtalanság, szó sincs róla, ez itt fent tökéletesen adekvát, azaz a helyzethez illő és a helyzetet előidézők pontos leírása. Csak nem jó mérgesen írni, ezért késtem négy napot az ígért folytatással.

Nem múlt el a dühöm, csak kevésbé fortyog, elmorfondíroztam, érdemes-e egyáltalán azzal foglalkozni, miért fordult ki magából ez a két alak (vagy miért fordult be magába, azaz vált olyanná, amilyen a valódi természete). Nem szükséges különösebb elmeél, csak a mai finkelsteineket és cummingsokat kell megkeresni, azaz az úgynevezett kampánystratégákat. Ezek általában az Egyesült Államokból jönnek, esetleg Izraelből, Hollandiából, Dániából, azaz a legfejlettebb, a legfejlettebb jogrendszerű országokból. Ezek általában, legalább a szó átvitt értelmében feltétlenül, szabályszerű tömeggyilkosok – a többi paragrafusról most nem szólok, amiket ugyancsak megszegnek és amik ugyancsak 15-20 éves büntetési tételeket vonnak maguk után.

Tetszett hallani egyről is, akit legalább figyelmeztettek volna, hogy hagyja abba? Tetszik gondolni, hogy ezek az alakok nem tudják, mit cselekszenek? A Brexit című film arra épül, hogy a főszereplője (Dominic Cummings) a lelkiismereti összeomlás szélén tekint vissza a tevékenységére. Ő ezzel valószínűleg egyedül van a kollégái között.

Dehát erre kérdezték valamikor a nyolcadik kerületben, hogy akkor hova sompolyogjak. Ez az egy rohadék többszáz millió ember életét befolyásolta negatív irányban, köztük 65 millió brit polgárét és körülbelül 250-300 000 magyarét a többiekénél is rosszabbá változtatva. Jó, nem volt egyedül. Kellett hozzá a többi aljadék, a politikusok és persze a buta brit polgár is. Dehát ezek be voltak kalkulálva. Most itt van ez a két kisformátumú exhibicionista, ez a két szánalmas megjelenítője az elmúlt harminc év grundháborús acsarkodásának, akik mindezek tetejébe „rendszerváltásról” hablatyolnak. Mi a fenét tudnának ők váltani? Beállnak gyurcsányozni, mert azt hiszik, az a biztos, az a fidesznek és főképp a szotyolahéjköpködőnek bevált? Ezek a „kampánystratégák” azt mondták, ilyen a politika, legyenek csak nyugodtan ócskalelkű bugrisok, mint minden politikus. A két pitibugyor meg ettől fogva nemcsak a megszokott vizesnyolcas formát hozta, hanem elhatározta, hogy gazember lesz. Nem az átlagos, szomorú kis stráfkocsis köpködést folytatja, ami a természetéből fakad, hanem mint harmadik Richárd, igazi gazemberré válik. A baj csak az, hogy ahhoz olyannak kell születni, az nem elhatározás kérdése – viszont ha már el tetszett határozni, ajánlanék egy folyton figyelmen kívül hagyott sort a Shakespeare-darabból: „csúfságomat magam magyarázom”. Mondja Richárd. Ezt tessék majd mostantól otthon gyakorolni, tükör előtt, meleg téglával a hónuk alatt, csúfságukat maguk magyarázzák. Ehhez persze kellene némi önismeret és annyi erkölcsi erő, amennyi még egy gazemberbe is belefér.

Miért kell folyton azt hangsúlyozniuk a politikusoknak, hogy olyan a politika, amilyenek ők? Mari néni elhiszi. Egy szóra. Bizonygatni sem kell neki. Azt mondják a politikusok, hogy a jellemtelenség, az aljasság, a hazudozás, a rablás, a gyűlölet, az embernek ember által való megsemmisítése, a következetlenség, hálátlanság, kisszerű piszkoskodás maga a politika.

Pedig nem. A politika nemcsak ezekkel nem azonos, a hatalommal sem. A politikusok beteges hatalomvágyával végképp nem. A politika lehetővé teszi, hogy a tisztességnek hatalma, más szóval ereje legyen a tisztességtelenség fölött, de a politikusnak nincs semmiféle hatalma, ő az ügyeket intézi, mely ügyek intézéséhez olykor igénybe veheti a politikának azt a lehetőségét, hogy a jog hatalmát (ez szerencsés esetben rokonértelmű fogalom a tisztesség hatalmával) alkalmazza azok ellen, akik bűnt követnek el. Nemcsak nálunk, hovatovább az egész atlanti térségben a tisztesség hatalmát a politikusok ellen kellene használni, ha volna olyan szervezet, ami erre képes.

Dehát van. Pontosabban lehetne. Mondok egy példát...

TÖRTÉNELMI ÖSSZEFOGÁS: KÖZÖS SZTRÁJKBIZOTTSÁGOT ALAKÍTOTT A KÉT PEDAGÓGUS SZAKSZERVEZET

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.10.06.


A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megállapodott, közös erővel kényszerítik rá a kormányt az immár vállalhatatlanná vált oktatói bérek rendezésére. Mint már beszámoltunk róla, a kedden aláírt egyezség a két nagy oktatási szakszervezet sztrájkbizottsága haladéktalanul tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal az elviselhetetlen bérhelyzet azonnali megoldása, és a nevelés-oktatási intézményekben tapasztalható állapotok azonnali javítása érdekében.


A PDSZ országos választmányának elnöke kiemelte: az oktatás világnapjára időzített lépésük mind valós, mind szimbolikus értelemben is történelmi. Tervük már régóta érett, de a járványhelyzet korábban megakadályozta a megvalósítását. Komjáthy Anna a Hírklikknek azt is elmondta, közös levélben elküldték a sztrájkkövetelésüket a miniszterelnöknek, akinek hivatalosan öt napja van arra, hogy reagáljon. „A kormány részéről ki kell jelölnie egy szakmai tárgyalófelet, aki feltehetően Maruzsa Zoltán államtitkár lesz.”

Arra a kérdésre, hogy hasonló lépés volt-e a két érdekvédelmi szervezet történetében, Komjáthy Anna megerősítette, hogy nem, bár szándék már mutatkozott rá. Tavaly márciusban ugyanis – pont egy hónappal a járványhelyzet kihirdetése előtt – már alakítottak egy közös sztrájkbizottságot, de a kihirdetése előtt életbe léptek a járványügyi szigorítások, az iskolák „bezártak”. „Bár a PDSZ nagyon régóta hajtotta ezt az összefogást, de eddig nem mutatkozott valódi szándék a társszervezet részéről” – tette hozzá...

ORBÁN (F)OSZTOGATÁSA - MIKET BESZÉL?! #26

MIKET BESZÉL?! VLOG
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.10.05.Orbán szerint a kommunisták miatt nem takarítottak meg a nyugdíjas éveikre a magyarok. Én pedig úgy emlékszem, hogy Orbán törvénye által loptak el 3000 milliárd forintnyi megtakarítást magyarok millióitól. 

Először azt hazudták, hogy mindenkinek saját számlán vezetik az elvett pénzt, így visszakaphatja valamilyen formában, de ebből semmi nem lett, blöff volt. Végül csak simán felélték 3 év alatt. Azt mondták az államadósság csökkentésére kell ami ma éppen a mindenkori legmagasabb értéket mutatja. 

A fosztogatás után most kézből osztogat a nyugdíjasoknak, egyenlő arányban, tehát a kisnyugdíjas éppen annyit kap, mint Schmitt Pál a 3,6 milliós nyugdíja mellé. Ez Orbán igaza, és ez a rendszerének igazságossága.

A SZÜLŐK CSAK AKKOR FOGNAK MEGIJEDNI, HA EGYSZER ELVISZIK A GYEREKET ISKOLÁBA, DE A KAPU TÉNYLEG ZÁRVA LESZ

TELEX
Szerző:SUDÁR ÁGNES
2021.10.04.A tanév kezdetén tette közzé videóját Neubauer Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. Az alig két és fél perces felvételen bejelenti, hogy gyakorló tanárként, három pedagógusdiplomával a zsebében nem hajlandó megcsinálni a portfólióját. „Ebben benne van minden, ami a tanárokat megalázza. Egy humbug” – mondja a Telexnek, és számol azzal, hogy ha a törvény nem változik, az igazgatójának őt ki kell majd rúgnia. Pedig tanárhiány van, nem is kicsi...


SZABAD SZEMMEL: VÁRHELYI OLIVÉR A MAGYAR KORMÁNYFŐ KIVÁLÓ KATONÁJA, DE AZ EURÓPAI UNIÓ VOLDEMORTJA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.10.06.


Közvetlen munkatársai között, az Európai Bizottságon és az Európai Parlamenten belül is egyre erősödik az ellenérzés a magyar bővítési biztossal szemben.

Politico

Közvetlen munkatársai között, de a Bizottságon és az Európai Parlamenten belül is egyre erősödik az ellenérzés a magyar bővítési biztossal szemben, mert úgy ítélik meg, hogy Várhelyi Olivér a magyar politikához igazodik, azaz tolja Szerbia belépését, elnéző Törökországgal szemben, ugyanakkor gáncsolja Észak-Macedónia felvételét. Az érintett minden vádat visszautasít, von der Leyen szóvivője azt közölte, hogy a Bizottság elnöke továbbra is bizalommal van beosztottja iránt.

Várhelyivel szemben a legfőbb kifogás, hogy uniós tisztségviselők és belső dokumentumok szerint is elnézi a szerbeknél a jogállami visszásságokat. Mindenáron azon van, hogy Belgrád mielőtt tag lehessen és ezért még felvizezi a bajokat felsoroló időközi helyzetértékeléseket is. Pedig más uniós intézmények, illetve civil szervezetek sorra fogalmazzák meg a bajaikat a szerb demokrácia ügyében. Vagyis pont nem azt csinálja, amit a kinevezésekor von der Leyen a lelkére kötött.

Inkább megy a saját feje után, illetve ezt egy uniós diplomata úgy fogalmazta meg, hogy Orbán forgatókönyvéből játszik: tekintélyuralmi vezetőkkel parolázik és figyelmen kívül hagyja a jogállami gondokat. Egyesek a nyitás Voldemortjának nevezik. Mások szerint lejáratja Bizottságot a partnerek és a tagállamok szemében., hosszú távon meggyengíti az EU nyugat-balkáni politikáját.

De hát Orbán Viktor nem ért egyet a demokrácia európai felfogásával, főként ha Brüsszel az rendszerét bírálja. Azon felül főként Szerbiát szeretné mielőbb a tagok közt látni, bár az EU-ban bővítési fáradtságot tapasztalni. Miközben Oroszország, Kína, Törökország és az öbölmenti államok közössége folyamatosan igyekszik növelni befolyását a térségben.

Várhelyi közölte a saját stábjával, hogy neki a szerb csatlakozás a legfontosabb. Szűkebb kabinetje, amelynek munkatársait egytől egyik ő válogatta össze, ennek megfelelően jár el. Pedig a Freedom House már csupán hibrid rendszer minősítést adott Szerbiának, a bővítési biztos és csapata ezzel szemben folyamatosan igyekszik megszépíteni a képet. Ily módon megy a bruszt más főigazgatóságokkal, ám azok nem képesek helyretenni minden próbálkozást a magyar politikus részéről.

Az egyik következmény az, hogy Várhelyi közvetlen munkatársai között csapnivaló a hangulat, mert a legtöbben fontosnak tartják a közös értékeket, ám ez ütközik a belső vezetés álláspontjával.

Deutsche Welle

Az Európai Parlament Budapesten járt vizsgálóbizottságának vezetője visszautasítja a munkájukkal kapcsolatos bírálatokat. A francia zöld Delbos-Corfield kitart amellett, hogy súlyos gondok vannak a magyar sajtószabadság, a tudomány függetlensége, a kisebbségi jogok és általában a jogállam körül, ennek megfelelően készíti el a részletes jelentést, várhatóan decemberre. Véleményét a tapasztalatok alapján megerősíti az osztrák szociáldemokrata Bettina Vollath, aki úgy látja, hogy az Orbán-kormány tekintélyuralmat alakított ki, már nem lehet a hatalmi ágak megosztásáról, önálló igazságszolgáltatásról, pártatlan médiáról beszélni.

A LIBE-delegáció a háromnapos út során nagy aggodalommal konstatálta azt is, hogy kormányközeli alapítványokba visznek ki közpénzeket, továbbá hogy újságírókat figyeltek meg az izraeli kémprogrammal. És bár a vendégek találkoztak a hatalom megbízottaival, valamint Fidesz-közeli sajtómunkásokkal is, Kovács Zoltán úgy értékelte, hogy a jogállami harcosokról van szó, aki LMBT-aktivistákat akarnak bejuttatni az óvodákba, iskolákba és TV-műsorokba.

Közben az EU továbbra sem utalja Magyarországnak a pénzeket az újjáépítési alapból, mert még mindig nem látja biztosnak, hogy nem lesz semmiféle suskus a felhasználás körül. Hasonlóképpen látja a helyzetet Delbos-Corfield, kiemelve: nehéz megbizonyosodni arról, a végén hová jutnak a források és ki húz hasznot belőlük.

Der Standard

A kétnapos olasz helyhatósági választások megmutatták, hogy a lakosságnak elege van a populista kísérletezésből, így nagy pofont kapott Salvini szélsőjobbos ligája, valamint a másik oldalon az Öt Csillag Mozgalom. Az igazi nyertes pedig a miniszterelnök, akinek a neve pedig nem is szerepelt a szavazócédulákon. Rómában a polgárok azt ikszelték be, hogy „basta”, azaz útilaput kötöttek az eddigi populista polgármester asszony talpa alá. Raggi nem egészen 20 százalékig vitte és az Öt Csillag képviselői leszerepeltek Nápolyban, Torinóban, valamint Milánóban is.

De az eredmény hasonlóan fájdalmas Salviniéknak is az 1300 település többségében. Szülővárosában, Milánóban valósággal lealázták a pártelnököt: még a 11 százalékot sem érte el, pedig két éve még jó 27 % támogatta. Kudarcot hozott számára Nápoly, Bologna és Róma is, míg a fővárosban a postfasiszta Olaszország Fivérei 18 százalékkal az élen végzett. De ők is elmaradtak a várakozásoktól.

Ellenben erősen feljött Letta szociáldemokrata tömörülés, valamint a Berlusconi-féle Forza Italia. Az egykor botrányhős ma már a polgári, Európa-barát politika biztosítékának számít. Viszont a részvétel negatív rekordot hozott, mindössze 54 százalékos volt. De az biztos, hogy a populisták megtorpantak, Salvini pedig mind inkább lúzernek számít, még saját pártján belül is.

Nagyon az a kép, hogy az olaszokat már nem érdeklik a Lampedusára érkező menekültek, az a fontos, hogy ismét normálisan tudjanak élni. Így vigyázó szemüket nem valamilyen demagógra, hanem a nyugodt, kiegyensúlyozott kormányfőre, Draghira vetik.

Süddeutsche Zeitung

Ugyan a mostani uniós csúcson a nyugat-balkáni bővítés van terítéken, ám a hat állam aligha számíthat arra, hogy valamikor is bekerül az unióba, meg kell elégednie csupán szépségtapaszokkal. Már a Brdoi nyilatkozat megfogalmazása is csupán nyögvenyelősen haladt. Utal arra, hogy korlátozottak a felvételi lehetőségek, ugyanakkor kiemel olyan értékeket, mint az alapjogok, a demokrácia, a jogállamiság és a sajtószabadság.

A legnagyobb akadályt Franciaország képezi, amely már választási kampányt folytat odahaza, de Dánia és Hollandia sem ért egyet a nyitással. Arra hivatkoznak, hogy Bulgária és Románia idáig nagyon kevés reformot hajtott végre, illetve figyelmeztető jelnek tartja, ami Magyarországon és Lengyelországban történik, habár Merkel idáig védte mindkét kormányt.

Hogy enyhítsék a térség csalódottságát, az unió a szokásos módon pénzt dob be. Összesen 30 milliárd eurót, amiből 9 milliárd közvetlen közvetlen segély, a többi kezességvállalás. Ezen felül csökkentik a roaming költségeket a régió és Európa között. Fokozzák az együttműködést a bűnözés és a terrorizmus ellen. Cserében a hat kormánynak nyomatékosítania kell a propagandában, mennyire fontos az európai kapcsolat. De hát Moszkva és Kína leplezetlenül próbál nagyobb befolyáshoz jutni a térségben.

Süddeutsche Zeitung

Az uniós csúcsok idáig nem sokat hoztak a Nyugat-Balkánnak, noha a régióval a földrajzi közelség folytán érdemes szoros kapcsolatokat kialakítani – írja a kommentár. Ám csupán az látszik, hogy az EU előadja, mintha fontos volna neki a beléptetés, az érintett országok pedig úgy tesznek, mintha javában megreformálnák magukat. Ám még nagyon sok a teendőjük, pl. a korrupció ellen. De a jelenlegi helyzetért a legfőbb felelősség az uniót terheli:

1. Nem tud közös álláspontot kialakítani, a franciák és a skandinávok keresztbe fekszenek a nyitásnak, mert odahaza félnek a saját populistáiktól.

2. A közösség képmutatónak látszik, mert milyen alapon követel változásokat a várományosoktól az igazságszolgáltatásban, amikor a magyar és a lengyel vezetés minden további nélkül építheti el a jogállamot? Arról nem beszélve, hogy Brüsszel nem tartotta be az ígéretét, hiszen az észak-macedónok teljesítették minden vállalásukat, mégsem kezdhették meg a felvételi tárgyalásokat.

3. Az EU képtelen stratégiai megközelítést alkalmazni, az oroszok és a kínaiak ezek után ki is aknázzák a régió csalódottságát. Arról nem beszélve, hogy az unió még a sikereket is képtelen eladni.

Ezek után az új német kormánynak arra kell törekednie, hogy a nyugat-balkáni eredményekért megfelelő viszonzás járjon, pl. hogy közbeeső állomásként ezek az országok az egységes piac részei lehessenek. Mert ettől ugyan még messze vannak, de érezniük kell, hogy megérik az erőfeszítések.

Stern

A türelem Nobel-díjat terem – sugallja a lap, akik nehezményezik, hogy ezúttal nem Karikó Katalin kapta a kémiai Nobel-díjat. De hát először meg kell bizonyosodni arról, hogy találmánya mindenben megfelel annak, amit Alfred Nobel 120 éve, az elismerés alapításakor lefektetett: olyanokat kell jutalmazni, akiknek a munkássága az előző évben a lehető legnagyobb haszonnal járt az emberiség számára.

És hát nehéz elképzelni, hogy akár egy ilyen felfedezés egyetlen esztendő alatt minden kétséget el tudna oszlatni a haszna felől. A természettudomány esetében a stockholmi bizottság ugyanakkor a kitartó munkát értékeli, az évtizeden át tartó kutatást. És az mRNS-technika esetében pont erről van szó, az óriási jelentősége sem kétséges, főleg ha fel lehet használni a rák elleni küzdelemben is.

Márpedig Karikó Katalin és munkatársa, Drew Weissman iszonyatosan sok idő óta kísérletezett, törte a fejét, kutakodott, ám gyakran hiába küzdött, hogy felhívja a figyelmet aze eredményeire. Ám már mindketten elnyerték az egyik legfőbb tudományos elismerést, a Lasker-díjat és tudnivaló, hogy a Nobel-díjat a legtöbbször alapkutatásokért ítélik oda. Úgy hogy csak nyugi: fogják mindkettőjüket még vendégül látni Stockholmban, a legnagyobb pompával.