2016. július 5., kedd

ÉN MAGYAR VAGYOK ÉS NEM AKAROK EZEKKEL EGYÜTT ÉLNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.07.05.
 
 

 

VETTEM EGY VILLÁT MÉSZÁROSNAK

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.07.05.


Vettem az adómból Mészáros Lőrincnek egy kis házikót az Adrián. Nem volt olcsó, össze kellett húznom magam, mire kiperkáltam, de megérte, mert láttam rajta, hogy örül.

Először aggódtam, hogy tetszeni fog-e neki, ilyenre vágyott-e valóban, ám az eredménnyel mindketten meg voltunk elégedve. Neki tetszett a takaros ház, én pedig, úgy is, mint magyar adófizető, örültem, hogy örömet szerezhettem egy honfitársamnak. Földeket is vásároltam neki, sokfelé az országban. Előbb sok hektárt, majd még annál is többet, mert tudtam, hogy semmi sem gyönyörködteti jobba, mint a változatosság.
 
Kis föld, kis öröm, nagy föld, nagy öröm.
 
Meg akarta köszönni, de nem engedtem. Hagyjad Lőrinc, mondtam neki, ha legközelebb megint lesz valamim, azt is viheted.
 
Korábban is vásároltam már ezt, azt. Orbánnak kisvasutat Felcsúton, stadiont a háza végében. Mindkettőre nagyon vágyott már, úgy hallottam, se éjjele, se nappala nem volt emiatt. Ezer más helyre kellett volna a pénz, de azt mégsem hagyhattam, hogy a Kedves Vezető frusztrált legyen. A frusztrált emberek ugyanis kiszámíthatatlanok. Idegesek, elviselhetetlenek és szotyolát köpködnek.
Ezt mindenáron el kívántam kerülni, nem vettem volna a lelkemre, hogy valami olyat tegyen Magyarországgal, amit magam is megbánok.
 
Azt mondják, hogy egy szigetet is vettem neki az Adrián, de lehet, hogy mindez csak szóbeszéd...
 

AMIT NEM TUD A SZÁJÁBA TÖMNI, ARRA RÁLÉP, RÁÜL, RÁSZARIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.07.05.
 
 


 

 

MEGVANNAK AZ ÉV LEGJOBB ÚTI FOTÓI A NATIONAL GEOGRAPHIC VERSENYÉN!

SZUBKULTÚR BLOG
Szerző: Succubus
2016.06.05.


Kétszer is foglalkoztam a témával (itt és itt), mert annyira jó pályamunkák érkeztek szerte a világból.

Most viszont hivatalosan is megvannak a nyertesek! A National Geographic utazási fotópályázatáról, a Travel Photographer of the Yearről van szó, ahol végre győzteseket hirdettek mindhárom kategóriában, amiben nevezni lehetett.

Íme, az év nagydíjas fotója, aki egy hétnapos jegesmedve szafarit nyert belső-mongóliai lovas tematikájú képével, valamint a további győztesek az Emberek, a Természet és a Városok kategóriákban!

ITT OLVASHATÓ

ILYEN LENNE AZ EURÓPAI UNIÓ, HA ORBÁN VIKTORRA BÍZNÁK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.07.05.


A magyar kormányzópárt vezetői sokat bírálták az Európai Uniót a Brexit után, ám arra nem tettek utalást, hogy ők min változtatnának, ha döntési pozícióba kerülnének a közösségen belül. Eddig csak a migránskérdéssel foglalkoztak, mert erre a kihívásra valóban ütős választ adtak: kerítést építettek, sajátosan értelmezik a nemzetközi menekültügyi eljárásokat és népszavaztatnak az unió által javasolt befogadási kvótáról. Pedig Európának számos egyéb kihívásra reagálniuk kéne, ám az Orbán-kormány ezekről tudomást sem vesz...

...Ha Orbán Viktoron múlna, akkor a valódi reformok elmaradnának az EU-n belül. Őt csak a hatalom belső elosztása érdekelné, mely irányt szab a pénzügyi források elosztásának, lehetővé tenné lojális bürokraták kinevezését, olyan területek bekebelezését, melyektől anyagi vagy politikai hasznot remél. Őt azok a nagy rendszerek nem érdeklik, melyekhez veszélyes nyúlni, mert komoly népszerűségvesztéssel járhat az átalakításuk. Magyarországon az oktatás reformja helyett államosított, tandíjat vezetett be a felsőoktatásban, az egészségügyben hangzatos ígéreteken kívül semmi nem történik, a veszteséges vasúthálózat átalakítása helyett pedig kisvasutat épít a szülőfalujába. Ne várjuk egy ilyen politikustól, hogy az EU sokkal nagyobb léptékű rendszereihez valaha is hozzányúlna, hiszen erre a hazájában sem volt elegendő bátorsága annak ellenére, hogy kétszer kapott kétharmados felhatalmazást a választóitól.

Végül, ha Orbán Viktor irányítaná az EU-t, első dolga lenne, hogy kommunikációs tanácsadókkal venné körbe magát, minden héten megrendelne egy belső felmérést a Századvégtől, és csak olyan központi intézkedésekre adná meg az engedélyt, melyek népszerűséget hozhatnak a kormányának. Orbán Viktor ugyanis úgy tesz, mint aki bátran szembeszáll mindennel és mindenkivel, ha az érdekei úgy kívánják, ám közben minden lépését annak rendeli alá, mennyit hoz majd neki a konyhára. Ha Brüsszellel kell perlekednie ahhoz, hogy nőjön az ázsiója, akkor így tesz, ám mi lenne, ha ő maga lenne Brüsszel első embere? Nyugi, találna új démont magának! Ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ne adj tanácsot olyannak, akit már leterített a medve, mert ha egyszer rád támad a nagy barna mackó, mindent elfelejtesz abból, amit korábban mondtál.”

ITT OLVASHATÓ

A BREXIT MEGOLDÁSA KELET-EURÓPÁBAN REJLIK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pogátsa Zoltán
2016.07.05.


Általánosan elfogadott nézet, hogy akárhány indoka is volt a brit szavazóknak az Európai Unió elhagyására, a bevándorlás miatti harag mindenképp a lista élén állt.

Az évek során a közgazdászok számos olyan elmélettel álltak elő, amelyek szerint az EU-ból származó munkaerő-bevándorlás előnyös az Egyesült Királyság gazdaságának egészére nézve. Ezek az értékelések azonban édeskeveset tudnak tenni annak a brit munkanélkülinek a kiengesztelésére, aki lengyel buszsofőröket és litván tűzoltókat lát maga körül. Az sem biztos, hogy a Kelet-Európából származó munkaerő-vándorlás hirtelen megugrása nem járt-e hátrányos következményekkel a munkaerő-piac egyes szegmenseiben, lefele tolva a béreket és nyomás alá helyezve a közszolgáltatásokat.

A maradás mellett érvelő David Cameron és a kilépéspártiak egyaránt a bevándorlás megakadályozására és a bevándorlók jóléti szolgáltatásoktól való eltiltására tett ígéretekkel válaszoltak ezekre az aggodalmakra. Ez már önmagában az Európai Unió közösen elért eredményeinek kikezdését jelentette. A Brexit körül túlburjánzó bevándorlóellenes érzelmeket a jövőben nagy valószínűséggel nem csak az európai integráció, de a globalizáció szempontjából is fordulópontként fogjuk értékelni.

Megakadályozható lett volna mindez? Létezett alternatíva? Az egész ügy gyakorlatilag nem is olyan rég kezdődött. Gyökerei az Európai Bizottság által sikersztorikként elkönyvelt 2004-es és 2007-es keleti bővítésekhez vezethetők vissza. Az akkori csatlakozási folyamat a közös piacon belüli közösségi jog, az aquis communautaire központi elveire koncentrált: a javak, a szolgáltatások, a tőke, és persze a munkaerő szabad áramlására. Ami nyilvánvalóan hiányzott, és ma is hiányzik az EU általános felépítéséből, az a szociális dimenzió...

ITT OLVASHATÓ

15 ÉVES A JOGVÉDŐK INTERNETES RÉME

24 HU TECH BLOG
Szerző: Bátky Zoltán
2016.07.05.


2001 júliusában bukkant fel az első torrent alkalmazás, a technológia azóta az illegális filmek, zenék és szoftverek cseréjének melegágya. De persze ezért nem a BitTorrent a hibás, lehet azt jóra is használni.

Egyes források 2001. július 2-át, mások július 5-ét tartják a BitTorrent technológia születésnapjának, attól függően, hogy az első kliensről szóló bejelentés, vagy a ténylegesen letölthető alkalmazás dátumát veszik-e alapul. Egy a lényeg, a napokban 15 éves a fájlcsere manapság használt legnépszerűbb eszköze.

Az első torrent kliensért, és a mögötte levő technológiáért felelős Bram Cohen először július másodikán jelentette be új projektjét egy Yahoo csoportban. A kliens leírásában az szerepelt, hogy az addig használt ftp protokoll kiváltására készült az új módszer, amely az addigi egyik gépről másik gépre másolás helyett egyfajta közösségi szemléletet képvisel.
Azóta persze mindenki rájött a torrentezés előnyeire: ilyenkor mindenki, aki akár egy kis részletet is letöltött egy adott fájlból, automatikusan megosztóvá is válik, a további igénylők pedig nem egy helyről, hanem tőlük, és az összes többi letöltőtől szedegetik össze a darabkákat, amiket a kliens végül egyesít....

ITT OLVASHATÓ

REJTÉLY BUDAPESTEN

JÁVOR BENEDEK BLOGJA
Szerző: Jávor Benedek
2016.07.05.


Június 21-én a 444.hu beszámolt egy rejtélyes május 19-ei budapesti találkozóról, amin Orbán Viktor Günther Oettinger digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztossal, valamint egy kiváló orosz kapcsolatokkal bíró német üzletemberrel, Klaus Mangolddal vett részt. A portál szerint a hármas találkozón szóba került a tervezett paksi bővítés, illetve az, hogy a Paks II-vel kapcsolatos brüsszeli vizsgálatokat hogyan lehetne felpörgetni.
 
Látszik tehát, hogy a kormány minden eszközt bevet és kész bevetni azért, hogy ez az értelmetlen beruházás megvalósulhasson. Több bökkenő is van azonban ezzel a találkozóval (ha az valóban úgy történt, ahogy a hírportál írja). Egyfelől erősen vitatható a találkozó Oettinger biztos irányából. Vajon egy uniós biztos hatásköreibe mennyire passzol bele, hogy egy olyan területen zajló beruházás útját egyengesse, ami nem tartozik a jelenlegi portfóliójába? Kérdés az is, mennyire ízléses, hogy az az Oettinger lobbizik a projektért, aki az előző ciklusban - még energetikai biztosként - azt előzetesen jóváhagyta? Különös módon Oettinger hivatalos találkozóinak online elérhető kötelező listája – amelyet minden biztosnak vezetnie kell – április eleje óta nem frissült, így nem számol be a május közepi budapesti találkozóról sem. És végül érdemes közelebbről megvizsgálni a harmadik személyt, Klaus Mangoldot is, akinek magánrepülőjén a 444.hu szerint Oettinger Budapestre érkezett.
 
Ahogyan a 444.hu is írta cikkében, Mangold a Rothschild bankház felügyelőbizottságának is tagja. Ugyanennek a Rotschild-csoportnak a tanácsadó cége írta a magyar kormány megbízásából azt a tanulmányt, amely szerint a paksi beruházás meg fog térülni, így nem merülhet fel a tiltott állami támogatás sem. De ezen felül is találhatunk érdekességeket a német üzletemberről...
 

NE FENYEGESS, HÜLYEGYEREK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.07.05.

 

HOGYAN KÉPZELEM?

PKP BLOG
Szerző: feher.b
2016.07.04.


Nem kívánom hosszú bevezetővel untatni a kedves olvasót az utóbbi években átélt változásokkal kapcsolatban , ezért egyből a lényegre térnék, mert engem aggodalommal tölt el, hogy az utóbbi évtizedekben érdekes jelenségre lehettünk figyelmesek: egyes szavak , kérem szépen, írd és mondd, teljesen elvesztették az értelmüket. Ilyen például az a szó, hogy normális.
 
Ha eltekintünk ugyanis a szó értelmének szubjektív részétől, ami azt fedi, hogy kinek mi a normális, azért konstatálhatjuk, hogy a nagy egészet tekintve, egészen mindennapos életünk szintjére lesarkítva a dolgokat, ennek a szónak, még nem is olyan régen, igenis volt értelme.

Meg tudjuk fogalmazni, hogy mik voltak azok a dolgok, amelyeket nem tartottunk normálisnak, vagy ha úgy tetszik, akkor decensnek és ehhez tartottuk magunkat, ebben mértük a világot, különbözőségünk ellenére is viszonylag egységes fogalmakkal és a hozzájuk tartozó szavakkal.
 
A politika azonban egy idő után nemcsak átlépte ezeket a normalitásról alkotott fogalmainkat, hanem magával rántott bennünket is és az utóbbi években odáig fajult a dolog, hogy egyre többünknek már azzal is gondja van, hogy egyáltalán definiálni tudja, hogy milyen egy normálisan működő ország, pedig a normalitás világa a konzervatív játszótere, a konzervatív polgáré, aki az utóbbi évtizedekben kapkodta a fejét, mert olyan dolgokról bizonyosodott be, hogy megtörténhetnek, amelyek az ő világát igyekeztek romba dönteni.
 
Amikor elkezdődtek a jött-ment szerencseifjak politikai karrierjei, akkor kezdtük kapkodni a fejünket az újságok cikkeinek láttán, hogy jé, nahát, elloptak ennyi -annyi pénzt, kicsatornáztak maguknak, de a kezdetekkor még voltunk annyira naívak, hogy arra számítottunk, hogy majd a törvény ereje lesújt a gazemberekre.
 
Azt tapasztaltuk azonban, hogy a törvény ereje nem igazán sújtott le ezekre a politikai kalandorokra, illetve, ha le is sújtott, nem mindig és nem oda, ahova kellett volna...
 

AZ AKTÍV ÁLLAMPOLGÁRSÁGRA NEVELÉS

TANÍ-TANI ONLINE BLOG
Szerző: Gomboczné Erdei Mónika
2016.07.03.


Az aktív állampolgárságra nevelés aktualitása

Az aktív állampolgárságra nevelés koncepciója a demokratikus elvek szerint működő államokat tömörítő Európai Unióban az utóbbi évtizedben egyre inkább fókuszba került, és tagállami szinten is beépült az oktatást érintő reformfolyamatokba. A felértékelődés komplex okságú, ám az uniós tagállamok nagy hányadában jelentkező, a fiatalokat is érintő demokratikus deficit lehet a legerőteljesebb motivációs tényező. 
 
Több magyar vonatkozású kutatás tesz tanúbizonyságot a fiatalok csökkenő közéleti és politikai affinitásáról és aktivitásáról, az otthonokban és az iskolában kiépült diszfunkcionális állampolgári szocializációs mechanizmusokról, kiemelve a pedagógusok bizonytalanságát politikai szocializációs szerepük illetékességében (Székely, 2013; Szabó és Kern, 2011. 37-80.; Szabó, 2009). 
 
Mindezeken túl a modern globális világban megjelenő egyéb kihívások (multikulturalizmus, online társadalom, gazdasági válság stb.) az aktív állampolgári nevelés permanens revíziójára késztetik az oktatáspolitika illetékeseit...
 

AMIT NEM TANÍTOTTAK AZ ISKOLÁBAN: MENNYIBE KERÜL LAKNI VALAHOL?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.07.04.


Útjára indul az "amit nem tanítottak" sorozatunk. Ezen a linken fogjátok megtalálni a sorozatot (klikk), tehát időnként majd érdemes oda is ellátogatni emiatt vagy feliratkozni a FB oldalunkra. Az ötlet onnan jött, hogy mindig mindenki panaszkodik az oktatási rendszer miatt. Az iskolában mindent tudnunk kell, de valójában semmit nem tanulunk. Nemrég volt nálam egy fiatal lány, aki éppen a párjával lakáshitelből és CSOK-ból szeretne új életet kezdeni. Elhangzott a beszélgetésünk végén a szájából: "Jajj, de nem egyszerű ez a felnőtt élet" mondat. Valószínűleg azért (is) érzi ennyire nehéznek, mert senki nem készítette fel a "valóságra". Itt az ideje ezekről a dolgokról emberi nyelven és közérthetően beszélni. A cél, hogy megértse a szülő és a tinédzser egyaránt! Első részünkben kiderül: mennyibe kerül lakni valahol?

Amikor lakhatásról és a havi kiadásokról beszélünk, akkor legtöbbször az albérleti díj és a hitel havi törlesztése merül fel, mint a legnagyobb havi kiadás. Ha hónap elején összeadom a számláimat, akkor számomra az albérleti díjam a legalacsonyabb tétel annak ellenére, hogy összességében a legnagyobb egyösszegű havi kiadásom. Hogy lehetséges ez? Sok kicsi sokra megy, és számtalan olyan költségünk lesz, amit összeadva kijön egy nagyobb számla...
 
 

AZ MSZP FIDESZES ÜGYNÖKEI

ÖREG HARCOS BLOGJA
Szerző: Öreg Harcos
2016.07.05.


Az elmúlt egy-két hét legfontosabb fejleménye a Magyar Szocialista Párt tisztújítása volt. Az új vezetésnek sok sikert kívánva meg kell állapítani, hogy a szocialisták tele vannak a Fidesz ügynökeivel. A három legfontosabb Mesterházy Attila, Hiller István és Molnár Zsolt. Egyiküket a pénz, másikukat a hiúság, a harmadikat pedig a titkosszolgálati világ vonzza. A leváltott vezetés néha úgy tűnt, akar győzni. Botkát politikai értelemben lemészárolták, és minden másban is a Fidesz kottája szerint járnak el. Akarnak ők bármit is 2018-ban?
 
Szanyi Tibor a múlt héten nyíltan arról beszélt már, hogy a tisztújítás után a Fidesz irányítja az MSZP-t. Molnár Gyula ügyészségi dolgokkal zsarolható és vannak mások is – mondta a volt elnökjelölt, botrányhős EP-képviselő. De kikre gondolt? Szerintünk Mesterházy Attilára, Hiller Istvánra és Molnár Zsoltra.
 
Mindhárman résztvettek azon puccs szervezésében, amellyel megbuktatták az MSZP egyetlen miniszterelnöknek alkalmas politikusát, Botka Lászlót. Hiller István már tavaly bejelentette indulását az MSZP Országos Választmányának elnöki posztjára. Molnár és Mesterházy pedig négykezű karmesterekként vezényelték közösen a szavazásokat a múltheti kongresszuson. Mesterházynak azért volt fontos ez a kongresszus, mert fideszes gazdái felé be kellett bizonyítania, hogy még rendelkezik befolyással. Bár pozícióra nem indult most, de embereit bejuttatta megfelelő helyekre. Gúr Nándor, Király József vagy Heringes Anita mind őt képviselik az elnökségben. Burány Sándor miatta lesz frakcióvezető-helyettes, és így Mesterházy végre bizottsági elnök lehet a Parlamentben, mégpedig a Költségvetési Bizottságnál...

ITT OLVASHATÓ

HUXIT VAGY AMIT AKARTOK: EU NÉLKÜL CSAK A SOKK BIZTOS

NÉPSZABADFSÁG ONLINE
Szerző: Ábrahám Ambrus - Hargitai Miklós
2016.07.05.


Gazdaságilag beláthatatlan következményekkel járna, ha Magyarország kilépne az EU-ból. Inotai András professzor szerint költözzön el, aki ezt javasolja.

Milyen hatása lenne annak, ha Magyarország kilépne az Európai Unió­ból? Komolyan gondolja-e bárki, hogy egy ilyen döntéssel a magyar gazdaság jól járna? Egyáltalán: lehet-e reális keretek között beszélni erről abban az országban, amelynek működésében az EU-források lényegesen nagyobb súllyal vannak jelen, mint más tagállamokban? A kérdés elsősorban azért kérdés, mert Lázár János kancelláriaminiszter – Kovács Zoltán szóvivővel egyetértésben – a múlt héten, szélesebb körben értelmezve az ügyet közölte: noha ilyen népszavazást nem tervez a kormány, ő inkább arra szavazna, Magyarország lépjen ki az Európai Unió­ból; továbbá azért, mert immár egyre szélesebb körben sorolják hazánkat a potenciális kilépők közé.

Aki ma arról beszél, hogy ki akarja léptetni az országot az Európai Unióból, vagy úgy véli, a közösségen kívül is van élet, annak azt tanácsolom: költözzön el jó messzire. Bárhova. És maradjon ott. Az országot pedig hagyja úgy, ahol és ahogy van – mondja lapunknak Inotai András, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének kutatóprofesszora. Egy ilyen lépés ugyanis szerinte nemzetrombolással volna egyenértékű...

ITT OLVASHATÓ

SZABAD A KARTELL, HA A FIDESZ A HAVER...

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.07.05.


Kartellezésről beszélhetünk akkor, ha több vállalat kísérletet tesz arra, hogy együtt, uralkodó pozícióba jussanak. Ide sorolható minden olyan versenytársak közti megállapodás, amely a gazdasági versenyt korlátozza. A Fidesz nem egyszer volt kegyes az ilyen cégekkel.

A legutóbb Lázár János nyújtott be törvényjavaslatot azért, hogy Andy Vajna kartellügyei miatt nehogy kimaradjon a további közbeszerzésekből. Egy 2015-ös változtatás eredményeként be kellett fejezni a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által folytatott vizsgálatot a kartellgyanúba keveredett Elektronikai Hulladékhasznosító Kft.-vel szemben. Egy 2012-es módosítás pedig lényegében lehetetlenné tette, hogy az agrártermékek vonatkozásában a GVH szankcionálja a kartellezést. Hiába tett tehát ígéretet 2010-es választási kampányában a Fidesz arra, hogy keményen lép fel a kartellekkel szemben, egyáltalán nem tartotta be a szavát.

Andy és a kartell

A legutóbbi esetre a Transparency International (TI) hívta fel a közvélemény figyelmét. Lázár János kancelláriaminiszter törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek értelmében ezentúl a közbeszerzési eljárásokon nem lesz kizárási ok a korábbi kartellezés. A parlament június 2-án elfogadta a törvényjavaslatot azzal a módosítással, hogy a felmentést csak a közbeszerzési eljárást megelőzően, és csak akkor, kérheti az ajánlattevő, ha az érintett piac gazdasági szereplőinek jelentős részét kizárták a közbeszerzésből. Ezután az ajánlatot kérő állami szerv döntheti el, hogy megadja-e a lehetőséged a korábban kartellezéssel vádolt cégnek. Persze, ha meg akarják adni a lehetőséget, arra még mindig ott van az a bevett gyakorlat, hogy adott cégre szabják a közbeszerzés feltételeit....

ITT OLVASHATÓ

ALFÖLDI RENDEZÉSE VOLT A LEGJOBB PRODUKCIÓ AZ ARMEL OPERA FESZTIVÁLON

7ÓRA7 - SZÍNHÁZ ÉS PONT BLOG
Szerző: 7óra7
2016.07.05.


Nyolc operát mutattak be az idei fesztiválon, díjazták a legjobb produkciót, a legjobb énekest, valamint egy különdíj is gazdára talált.

Az Armel Opera Festival célja közel tíz évvel ezelőtti alapításától kezdve olyan, legfőképp kortárs műveket bemutató nemzetközi operaesemény létrehozása volt, amely ötvözni tud egy tehetségkutató versenyt operaénekesek számára és egy évente öt produkciót bemutató fesztivált.

Az énekesek tavalyi versengését és kiválasztását követően a fesztivál idén is öt produkcióval (összesen nyolc operával) várta az opera- és színházrajongókat június 27. és július 2. között, a Thália Színházban és a Nemzeti Színházban.

A fesztivál tradíciója szerint nemzetközi zsűri értékelte a versenyszerepekben fellépő operaénekesek énekesi-színészi teljesítményét.

Az Opéra d’Avignon Eötvös Péter új egyfelvonásosával, A Senza Sanguével, valamint Bartók Kékszakállújával indította a fesztivált. Ezt az Armel régi, visszatérő partnerének a Theatre Biel Solothurn-nek az operitája, Ástor Piazzolla María de Buenos Aires-e követte. A Teatro Verdi di Pisa Edgar Allan Poe novellákból átírt szürreális egyfelvonásosait (A furcsa véletlenek angyala, Árulkodó szív) maga a szerző, Bruno Coli vezényelte. A Szerb Nemzeti Opera társulata három, XXI. századi emberi kapcsolataink legszembetűnőbb problémáit feszegető ‘instant operával’ érkezett (Gian Carlo Menotti: A telefon, Samuel Barber: Lapjárás, Paul Hindemith: Oda és vissza). A Fesztivált a Zeneakadémia produkciója, az Elégia ifjú szeremesekért (Hans Werner Henze) magyarországi premierje zárta.

Legjobb Produkció – Armel Opera Festival 2016
Eötvös Péter: Senza Sangue – Rendező: Alföldi Róbert
Az avignoni Grand Opera produkciója


Alföldi Róbert rendező az Armel Opera Festival történetében kiemelkedő művészi teljesítményéért eddig háromszor kapta meg a Legjobb Előadás díját, és háromszor a Közönség-díjat. Az idei elismerés azért is különleges és fontos a rendező számára, mert Eötvös Péter zeneszerzővel dolgozhatott. A nemzetközi zsűri elnöke hangsúlyozta, hogy a Senza Sangue csodálatos zeneiségének és letisztult rendezésének összhangja egyértelművé tette számukra a produkció díjazását...


ITT OLVASHATÓ

A BREXIT ÉS A RASSZIZMUS

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.07.05.


Úgy tűnik, a brit népszavazás után még nagyobb a bizonytalanság, mint előtte. Miközben mindkét tradicionális nagy párt vezetői válsággal küzd, és nem tudni, mikor kezdik meg a várhatóan évekig tartó kilépési procedúrát, szinte semmiről sem lehet biztosat mondani az Egyesült Királyság politikai életében. Egy változás mindenesetre máris észlelhető: felszínre tört az idegengyűlölet Nagy-Britanniában.Személyes fájdalmak
 
A metrón ültem, a gyermekem az ülésen térdelve nézett ki az ablakon. Egy idős hölgy állt előttünk, úgy viselkedett, mint akit megbántottak, akit bosszant valami. Ránéztem, mire megszólalt: „Milyen undorító bevándorló vagy, hogy hagyod így viselkedni a gyereked.” Visszakérdeztem, hogy „Tessék?”, erre folytatta: „A hozzád hasonló bevándorlók taszítják romba az országot!” – majd elővette a telefonját, és fényképezni kezdte a gyereket, hogy beküldje az újságba a gyerek gusztustalan viselkedését. Mondtam, hogy nincs ezzel semmi gond, és sok üres hely van még a metrón, ahova ülhet, ha zavarja. Ezután leszállt a metróról, és kintről is lefényképezte a gyermekem.”
 
„Vártam a buszra, amikor az út túloldalán megállt egy autós, udvariasan útbaigazítást kérve. A válasz, amit kapott, az volt, hogy „meg tudom mutatni, merre van a reptér, hogy hazamehess oda, ahonnan jöttél” – majd az illető elsétált az autótól.”
 
„A helyi postát egy indiai család üzemelteti, szokás szerint ma is ugya az a nő dolgozott bent, akivel rendszeresen szoktam beszélni. Egy férfi intézte épp az ügyeit, majd mikor a végén megkérdezte tőle, hogy minden rendben van-e, a férfi válaszolt: „Igen, sőt, több mint rendben – a britek végre jó döntést hoztak.” Mint mondta, örül a szavazás végeredményének, beszélt még pár dologról, ami ismét naggyá tehetné az Egyesült Királyságot, majd hozzátette: mondja mindezt írként. A pult túloldalán a hölgy igyekezett humorosan válaszolni, és azt felelte, lehet, útlevél kell majd ahhoz, hogy Írországba menjen. „Persze, teljesen rendben van” – felelte a férfi, majd visszakérdezett: „És te mikor mész haza?” El sem tudtam hinni, hogy ezt hallom, mint később a nő elmondta: rendszeresen sérteget másokat, de egyszerűen hozzászoktak.”...
 

MELYIK A LEGJOBB BELVÁROSI KÖZPARK BUDAPESTEN?

MEGYERI SZABOLCS KERTÉSZ BLOGJA
Szerző: Megyeri Szabolcs
2016.07.04.


A városi, főképp a belvárosi parkoknak nagyon fontos szerepük van, különösen egy olyan nagyváros esetében, mint Budapest. Ezek a belső részen található füves-fás ligetek áldással érnek fel a szikkadt, datolyarepesztő nyári melegben, hiszen ha nincs idő, kedv, vagy energia kiutazni a városból, akkor ezek a központi részeken fekvő parkok lesznek az egyetlen zöldterületek, melyek felüdülést biztosítanak. Ezért úgy döntöttem, hogy egy ráérős szombat délután (ez tegnapelőtt volt) körbebringázom a belvárost, és felmérem a népszerű, vagy éppen nem annyira ismert parkok, játszóterek állapotát, elsősorban azt vizsgálva, hogy mennyire alkalmasak pihenésre, kikapcsolódásra, gyerekekkel való közös játékra, vagy csak egy pár órás édes semmittevésre. Az értékelések teljesen szubjektívek, a körút pedig egyetlen kivétellel csak a pesti oldalt érintette, a budai közterekről majd egy későbbi, külön bejegyzésben értekezem. Nem is szaporítom a szót, lássuk mik voltak a tapasztalatok, a végén pedig önök is szavazhatnak kedvenceikre!

ITT OLVASHATÓ

MÉSZÁROS LŐRINCET ARANYOROSZLÁN ŐRZI, A HOMÁRLEVES LEGYEN HOMÁRLEVE!

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.07.05.


Ivan Rakitic, a Barcelona sztárja a családjával nyaralni érkezett egy Zadartól nem messze lévő tengerparti házba - írja a hvg.hu egy horvát lap beszámolója alapján. A focista az eszéki klub tulajdonosa, Mészáros Lőrinc villájában tölti a szabadságát.
 
A felcsúti polisztirol vagyonnyilatkozatában szerepel ugyan egy Vir szigetén lévő ingatlan, a kérdéses villa azonban Ugljan szigetén található.
 
A hvg.hu kiderítette: az ingatlan tulajdonosa valóban a nemzet Lőrince. A luxusnyaralót évekkel ezelőtt építették, de a gázszerelőből lett milliárdos csak tavaly vette meg 700 millió forintért. A kivitelező azóta is referenciaként mutogatja a Villa Mariát.
 
Bulvárkacsákkal nem foglalkozunk, mondta a Fidesz mindvégig a hvg-sek cikkeire annó, míg ki nem derült, hogy a „kacsa” azaz Schmitt Pál hamis doktorija mégiscsak valóság. (A szégyenletes következményeket ismerjük: a bukott államelnök ma fényesebben tündököl, mint valaha.)...
 

SEHOL EGY TOLDI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.07.05.


A vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel.  Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez.  A vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna.” (Hobó)

Elszaporodtak minálunk az aranysakálok, (Canis aureus), akik az emlősök (Mammalia) osztályának a ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a kutyafélék (Canidae) családjába tartozó faj volnának. Hazánkban körülbelül háromezer példány élhet, egyes vélemények szerint az aranysakál azonos a nádi farkassal, azaz a toportyánnal, akivel pedig maga Toldi Miklós vette fel a küzdelmet a susnyásban oly igen emlékezetes módon.

Viszont máma már nincsenek Toldi Miklósok, máma Semjén Zsoltok és Lázár Jánosok vannak, és ez kézzel fogható különbség. Azonban a mai toportyánok évente egymilliárd forintos kárt okoznak a juhászoknak, akikre különben is tüzesen süt le, így van bajuk elég.

Juhász Pál (sic!), a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség alelnöke arról beszélt, hogy egyre több gondjuk van az aranysakálokkal. Súlyos probléma, hogy a vadászokat semmi sem motiválja az elszaporodó aranysakál-populáció létszámának optimalizálásában, pedig a nyolcezer magyarországi juhtenyésztő egyharmadát érinti az aranysakálok károkozása: mintegy tízezer bárányt ragadnak el évente.

Juhász Pálnak, a juhászok főnökének azt a javaslatot tennénk, hogy tessen Semjén Zsolthoz, nemzetünk fővadászához fordulni a bajjal. Ő úgy véli, hogy az Úrnak kedves az, ha ártatlan és védtelen állatokat szórakozásból legyilkol. A nevéhez köthető belpolitikai esemény egyszer az volt, amikor levélben követelte gazdapártja miniszterétől a nyári lúd, a vadgerle, a fürj és még számos addig védett állatfaj vadászhatóságát. Egészen a nagy vízen túlig terjedt öblös hangja, s mivel hülyék ott is vannak, még plecsnit is adtak neki...

ITT OLVASHATÓ

ÉS HA HOLNAP ROSSZ LÁBBAL KEL FEL AZ ÉPPEN AKTUÁLIS TÁRCAVEZETŐ, AKKOR NEM ANNYI JÁR, HANEM AMANNYI?

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: H. A.
2016.07.04.
 
 


  

KÉTSÉGBEESÉS SÖPÖR VÉGIG A V4-EK TÉRSÉGÉN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.07.05.


A Guardian arról ír, hogy a visegrádi országok nem vették át a közös fizetőeszközt, így számukra lidércnyomás a kétsebességes Európa, mert ez esetben nemigen tudnák érvényesíteni az érdekeiket. Ily módon kétségbeesés söpör végig a térségen. Az Economist arra figyelmeztet, hogy a brit népszavazás eredménye intő jel a liberális világrend számára. A hetilap szerint a Brexit éppen azzal fenyeget, hogy a globalizáció és az általa létrehozott jólét összeomlásának kezdete lesz...

ITT OLVASHATÓ

DÖBBENETES, MEKKORA FÖLDESÚRRÁ VÁLT MÉSZÁROS LŐRINC

ÁTLÁTSZÓ- MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.07.05.


Ezekről ne maradj le!
 
Íme, a szerződések, amelyek miatt bajba kerülhetnek Matolcsyék (Átlátszó)

Irgalmatlan méretű területen gazdálkodhatnak Mészárosék (
MNO)
 
Keményen manipulálta a TV2 a Spédert lejárató riportot (HVG)
 
Ha van 3 perced:
 
Íme, a szerződések, amelyek miatt bajba kerülhetnek Matolcsyék
Összesen 29 szerződés miatt vizsgálják a Magyar Nemzeti Bank alapítványait, mert közbeszerzés nélkül kötötték ezeket. A felek között van az „új Közgépként” emlegett Duna Aszfalt egyik cége, egy interneten fellelhető tevékenység nélküli alapítvány, a Heti Válasz főszerkesztőjének lánya által birtokolt rendezvényügynökség, valamint egy divat- és formatervező cég, amellyel belsőépítészeti és IT-munkákra szerződtek. (
Átlátszó)
 
Irgalmatlan méretű területen gazdálkodhatnak Mészárosék
Az állami földek eladásánál sok helyen felbukkannak a hatalomhoz közel álló barátok és rokonok. Fejér megyében, ahol a miniszterelnök otthona található, az átlagnál jóval sikeresebbek voltak a licitek. Mészáros Lőrincnek, Felcsút polgármesterének, Orbán Viktor közeli ismerősének és családjának jutott itt a legnagyobb területű birtok, az általuk művelt terület megközelíti a 6500 hektárt. (
MNO)
 
Keményen manipulálta a TV2 a Spédert lejárató riportot
Kezd valamilyen önironikus viccnek tűnni a TV2 „Tények” című műsorának neve. A műsor is részt vett abban a kormány és a hozzá közeli média hadjáratában Spéder Zoltán, az Index tulajdonosa ellen, de a riportban több helyen erősen ferdítettek. Egy kolléganőnek köszönésképpen adott pusziból csókjelenetet, egy tízmilliós autóból 35 millióst, egy vakbélműtétből sorscsapásként tálalt súlyos operációt csináltak. (
HVG)

Magánnyomozásba kezdett egy építőipari cég
A 10 milliárdos forgalmú Grabarics Kft. maga kezdett el nyomozni az alvállalkozói ellen, mert nem bízott a hatóságokban – „iparszerű lopások”-ra gyanakodtak. Egy projektzáró ünnepnek meghirdetett találkozón szembesítették a partnervállalkozókat a titkos videó- és hangfelvételekkel. A cég megfigyeltette és kihallgatta saját biztonsági őreit, ráadásul az egyik őrnő szexuális életét is belekeverték a magánelszámoltatásba. (
NOL)

ITT OLVASHATÓ

ÁLLAMÁLOM

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.07.05.


Túl leszünk egyszer az Orbán Rezsimen, és talán korábban, mint sokan gondolják. A legfontosabb dolgunk annyi: megelőzni, hogy mégegyszer egy hasonló rendszert bárki kialakíthasson.

Történelmi távlatból hálásak leszünk majd Orbánnak. Gátlástalan, mindentakaró habitusával pontosan megmutatja, hol vannak az 1989-ben kialakított társadalmi berendezkedésünk gyenge pontjai. Tehetséges abban, hogy megtalálja az összes kiskaput, azt hatalmasra tárja, és mindegyikbe gólt rúgjon. Ám ezzel meg is jelöli nekünk, mit kell egyszer s mindenkorra bezárnunk. Egy társadalmi berendezkedés alapja a bizalom, és ez túl nagy volt a "rendszerváltáskor". Azt hittük, hogy egy német típusú parlamentáris alapú demokrácia írott és íratlan játékszabályait majd betartják a választott tisztségviselők. Ráadásul történelmi megbocsátásunk részeként a kádárista apparatcsikhordát is futni hagytuk elszámoltatás helyett, sőt, megengedtük Nekik a közéleti szerepvállalást. Nem kellett volna. Sem egyik, sem másik. Ide acélszabályok kellenek, nulla bizalommal, és teljes elszámoltatás. Vagyis teljesen újra kell kezdeni. Valódi RENDSZERVÁLTÁSSAL.

Mai Rendszerünk parlamentáris demokrácia, mármint ez a neve hivatalosan. A valósága azonban parlamentáris diktatúra. Ha bárkinek kétharmada van, úgy ír fölül minden épp a politikai hatalom mindenhatóságát korlátozni hivatott szabályt, ahogy jólesik. Simán maguk alá gyűrték az összes elvileg politikától független hatalmi ágat. Igazságszolgáltatás, média, erőszakszervek, hatóságok, egyszerűen bármi, és minden a politika kontrollja alá került. Jelen vezetői garnitúránk az elmúlt negyedszázadban bemutatta, egyre súlyosbodó mértékben, hogy alapvető híba, mitöbb: BŰN bízni bennük. Csak hatalmas többségű társadalmi akarattal megváltoztatható acélszabályok létrehozásával leszünk képesek helyrehozni, amit elbactunk, és megelőzni egy újabb Orbán Rezsim kialakulását. Lássuk, mik azok a függési pontok, amiket gátlástalanul felhasználva a Rezsim maga alá tudott gyűrni mindent és mindenkit...

ITT OLVASHATÓ

A KOVÁCS M. MÁRIA - SZAKÁLY SÁNDOR VITÁRÓL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: joutunder
2016.07.05.


Szakály Sándor a VERITAS nevezetű rezsimintézet igazgatója azt nyilatkozta, hogy a numerus clausus nem volt jogfosztó jellegű, sőt, volt olyan cukker, hogy a női kvótához is hasonlította, miközben sikerült explicit baromságokat is beszélnie, amiért ma Kovács M. Mária elég csúnyán beledöngölte az altalajba(a posztban nem lesz szó a numerus clausus-ról, zsidókról, sőt Orbán Viktor édespuszedli illatú rendszeréről sem, sorry). 

Szakály nem Nógrádi. Szakály valóban történész, és van valami, amihez értett egykoron: a két világháború közötti magyar hadsereg és csendőrség tiszti állománya volt a témája. Ezt persze ő ellenforradalmi rendszernek nevezte a Kádár-korszakban, de ennek sincs túl sok jelentősége. Igen, hosszú éveket el lehet bohóckodni könyvtárakban, levéltárakban alezredesek életpályáját elemezve, és az ilyen munkát nem szabad lebecsülni. Nem lehet belőle publikációkat gyártani high impact journalokban, de a történelmünk megismerése szempontjából vitathatatlanul fontos, hogy legyen valaki, aki hajlandó hónapok keresztül koszos iratokat kötegelni, jegyzetelni, őrült mennyiségű adatot memorizálni, és esetleg igen fontos összefüggéseket felfedezni a két háború közötti időszak tisztjeivel kapcsolatban. 

Most azonban Szakály úgy beszélt a numerus clausus-ról, hogy láthatóan egy délutánnyi munkát sem fektetett bele annak tanulmányozásába. Rezsimtörténészként osztott észt, hivatásos schmidtmáriaként, ahogy csak kell. Őt ezért fizetik, az ideológiai alapért, ami sokkal többet (háromszor? négyszer?) ér, mint a valódi tudomány, és általában olyanokra szokták az ilyesmit bízni, akik a fent említett valódi tudomány csinálása közben sajnálatos módon megcsusszantak  a kicsi nózijukon (fogalmam sincs róla, hogy ez most konkrétan vonatkozik-e Szakályra, azt tudom, hogy más rezsimideológusokra igenis vonatkozik). Szakály nem egyszerűen túltolta a bringát, hanem szépen be is baszarintotta a susnyásba, de nem ez a lényeg, hanem a kontroll nélküli halandzsázás. A konzervatív néptest generális iránymutatást vár a schmidtmáriáktól (és a liberális közönség az itt most közelebbről meg nem nevezett egyéb fontos értelmiségiektől), általános okosságot, ahol nem számítanak a konkrét adatok, az apróbetűk, de néha a nagyobbacskák sem...

ITT OLVASHATÓ