2016. június 29., szerda

AMÍG A NAPI CSIRKE FARHÁT FELÜLÍRJA A DEMOKRÁCIÁT, AMÍG A NAPI NYOMOR FELÜLÍRJA A POLGÁRI ÖNTUDATOT...

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: H.A.
2016.06.29.
 
 


 

 

"NEM CSINÁLTAK SEMMIT" - A "RÖSZKEI ZAVARGÓK" PERÉRŐL

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.06.29.


Pénteken ítélet születhet a röszkei 11-ek bűnperében Szegeden. A külföldieket tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott megsértésével vádolják. Közülük három súlyosan beteg szíriai embert Fazekas Tamás, a Helsinki Bizottság ügyvédje védi. Ő számol be a történtekről és a várható fejleményekről.

Mi is történt pontosan Röszkén tavaly szeptember 16-án?

Ahogy a video-felvételek és vallomások alapján látom, az eseménysort két részre lehet osztani. Az egyik maga a tömegzavargás, a másik a tömegoszlatás. A tisztánlátásban mindenkit nagyban segített volna, ha az egész rendőri intézkedésfolyamatot korrekten kivizsgálják. Csakhogy már rögtön az események után a főkapitány kijelentette, hogy a rendőrségnél semmi problémát nem lát, az intézkedés mindenben szakszerű és jogszerű volt. A Helsinki Bizottság az ombudsmannál indítványozta a számtalan sérüléssel járó akció kivizsgálását, de kérésünket elutasították.

Mennyire fontosak az események szempontjából az egy nappal korábban beállt jogi változások?

Meghatározóak. 2015. szeptember 15-én állt fel a jogi határzár és vált büntetendővé a fizikai határzár megsértése. A menekülők ezekről a kulcsfontosságú változásokról alig tudhattak valamit. Egy nappal korábban még át lehetett jönni, de 15-étől már nem lehetett úgy átmenni a határzáron, hogy az ne lenne bűncselekmény. Fontos körülmény az is, hogy a Röszke 1-es határátkelőnél a rendőrök még aznap is átengedtek néhány tucat menekülőt. Amikor ott is megszűnt a lehetőség, a két kapu előtt végképp feltorlódott a sok-sok száz fős tömeg, köztük gyerekek, öregek és betegek. Ki közelebb volt, ki kicsit messzebb. Nőtt a feszültség, mert a tömeg semmit nem tudott arról, miért nem lehet az, ami néhány órája még simán ment. A magyar államra és szerveire sohasem volt jellemző, hogy interkulturális mediáció segítségével korrekten tájékoztassa a külföldieket. Pedig ha megteszik, megelőzhetővé vált volna a zavargás...

ITT OLVASHATÓ

AZ UNIÓ NYER VAGY A POPULISTA DEMAGÓGIA?

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Szárnythy Géza
2016.06.29.


Nem sokat adnék az uniónak. Nem azért, mert a pudingevő angolok beintettek. Elvégre kinek hiányozna egy olyan ország, ahol még mindig külön jön a hideg és a melegvíz - muhaha. A brexit remekül megmutatta, hogy a végletekig bürokratikus, minden szarra bizottságot létrehozó, de soha semmiben dönteni nem tudó, a döntéseket folyamatosan csak elodázó, átmeneti szabályozásokat szakmányban gyártó unióval elég sokaknak van tele a töke. Azoknak is, akiknek egyébként eszük ágában sincs kilépni onnan.
 
Ez azt jelenti, hogy ha az EU nem esik át záros határidőn belül egy nagyon komoly átalakításon - a ráncfelvarrásnál sokkal több kell - akkor ezt semmi értelme nem lesz tovább csinálni. Hasonlót már be is lengetett Angelaanyu, aki szerint mindenki rántsa szorosra a gatyáját, aki maradni akar. Akinek meg ez nem tetszik, az menjen a retkes francba. Hát ez igen merészen hangzik, bár hozzá kell tenni: vagy ez vagy a daráló...
 

A NAP, AMIKOR A FIDESZT ÉS A MATOLCSY-ALAPÍTVÁNYOKAT IS PÉNZBÜNTETÉSRE ÍTÉLTÉK

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.06.29.


Győzelem! Vagy mégsem? Az EU-s kormányfők David Cameron nélkül ültek össze, Habony Árpád Hongkongban helikopterezett. Csak a szokásos szerdai híre:

ITT OLVASHATÓK.

VÁROSLIGET, LIGETVÉDŐK: ELLENZÉKIEK ÁLTAL MAGUKRA HAGYOTTAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Böcskei balázs
2016.06.29.


Ahogyan arra számítani lehetett, megérkezett az újabb letargikus, több éves tehetetlenséggel traumatizált TGM-írás a Városligetben zajló újabb ütközet kapcsán. Természetesen el kell olvasni, még akkor is, ha már az elején tudjuk, hogy mi a vége. Óvatos csatlakozásra való felhívás a közepén és végén, egy szükséges, de nem elégséges iromány.

Köztudott, hogy éjjel kezdődött a rácsazás, a Közlekedési Múzeum biztonságiak általi „bevétele”. Lett volna idő, időnk arra, hogy reggelre odamenjünk, megszerveződjön a békés, polgári engedetlen kisebbség, amely megfelelő térfoglalással többség is lehet. De nem mentünk. Most se.

Mentek azok, akik hónapok óta kint alszanak a Ligetben, programokat szerveznek, s bár nekem kicsit néha hippis, de mélységesen szégyellhetem magam, hogy ezt egyáltalán megjegyeztem.

Ők ott voltak ugyanis tegnap is, tartották magukat, és nem tudtak posztolni a Facebookra a kopaszokról, mert éppen a kopaszok posztoltak az ő testükre. Nem tudtak nyafogni, hogy „úristen, mivé lett a haza”, mert ők tartották a billentyűzetét azoknak, akik a légkondiban ipari jelleggel szörnyülködtek (összekeverve a politizálást a sóhajtozással). Pár politikus – PM-ből és LMP-ből – meglódult, teljesített, a legnagyobb ellenzéki párt (MSZP) legnagyobb alapszervezete (budapesti) nyilván nem mozgósíthatott, lévén, ha nem is a kopaszok eszközeinek, de politikailag a kopaszokat oda küldők oldalán van.

A városligeti aktivistákat tegnap lelkiismeretlenül magukra hagyták, hagytuk...

ITT OLVASHATÓ

OLIGARCHA KEZÉBŐL OLIGARCHA KEZÉBE CSÚSZHATOTT AZ INDEX

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.06.29.


Ezekről ne maradj le!
 
Igazat adtak az Átlátszó Oktatásnak a szegedi HÖK-elnökkel szemben (HVG)
Simicska embere vehette meg az Indexet (Origo)
„Magyarország nem jogállam” ‒ állítja a devizahitelesekért harcoló ügyvéd (Magyar Nemzet)


Ha van három perced:
 
 
Igazat adtak az Átlátszó Oktatásnak a szegedi HÖK-elnökkel szemben
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának értelmező állásfoglalása arra jutott, hogy valóban összesen csak négy évet tölthet el egy hallgató HÖK-ösként. Az erről szóló, tavalyi jogszabályt még az Átlátszó Oktatás vette észre. Szabó Gábor rektor ez alapján megsemmisítette Török Márk újraválasztásának eredményét. Az EHÖK perre megy, és addig a helyén maradhat a 12 éve regnáló elnök, pedig egy tucat dékán kéri lemondásra. (
HVG, Eduline)
 
Simicska embere vehette meg az Indexet
Ugyanaz vásárolhatta meg az Indexet, mint aki Simicska Lajoséktól a Class FM-et, állítja az Origo. A rádiós ügyletnél az lehetett a cél, hogy az Orbán Viktorral összevesző üzletember rajta tartsa a kezét az adón, ezért egyesek most is őt látják a háttérben. Korábbi sajtóértesülések is arról szóltak, hogy Simicska Lajos a kormány által szintén kikezdett Spéder Zoltán piacvezető hírportálját opciós szerződéseket kihasználva venné át. (
Origo)

Kabaréval folytatódott a Liget-ostrom
Miután a rendőrség feloszlatta a Ligetvédők első tüntetését, áttörték a kordont és felmásztak az épületre. A biztonsági szolgálat emberei – a 444 szerint a nagy médiafigyelem hatására – most némi dulakodás után visszavonultak. Végül megint a hatóságok léptek közbe, de az egyik tiltakozóval meggyűlt a bajuk, mert túl magasra mászott, és nem volt elég hosszú létra. Majd miután önként lejött, a pszichiátriára szállították. (
444, 444, Kettős Mérce)

„Magyarország nem jogállam” ‒ állítja a devizahitelesekért harcoló ügyvéd
„Hamis kommunikáció”, hogy a kormány megvédte a devizahiteleseket, állítja Lázár Dénes ügyvéd, aki az Európai Bizottságnál eljárását kezdeményezte az őket érintő törvénye miatt. Úgy látja, „Magyarország nem jogállam”, mert megpróbálják elfogadtatni, hogy az adósok visszakapták az árfolyamrés összegét és a manipulált költségeket, de azt már nem hagyják, hogy az árfolyamkockázatból fakadó terheket ne rájuk hárítsák. (
Magyar Nemzet)
 
Kapaszkodjon: lehet, hogy valakit kirúgtak az MNB-botrány miatt?
Távozik a jegybanktól Csizmadia Norbert, az MNB gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója. Hivatalosan szervezeti átalakításokkal indokolták a lépést, de a Magyar Nemzet szerint az alapítványok gyanús pénzköltései miatt kirobbant botrány egyik vezéráldozatának is tekinthető. Aggódni azért olyan nagyon nem kell, Csizmadia a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány elnökeként folytatja munkáját. (
Magyar Nemzet)
 

ARANYHAL, A MEMÓRIABAJNOK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.06.29.


Áder János, Magyarország nulladik embere (merthogy az első embere vitathatatlanul Pocak...) eszmét futtatott Poznanban, a poznani munkásfelkelés hatvanadik évfordulóján.
Elmondta, hogy az 1956-os lengyelországi és magyarországi események megmutatták a kommunista hatalom gyengeségét, a megtorlás ellenére akkor világossá vált, hogy ez a hatalom meg fog bukni - mondta el Áder János köztársasági elnök kedd délután Poznanban.
A bukás okaként azt jelölte meg, hogy az a hatalom hazugságra, elnyomásra épült.“Mi volt a bűnük azoknak, akik 1956-ban Magyarországon utcára vonultak?
Mi is volt a bűne azoknak, akik a poznani felkelés során utcára vonultak, és akik áldozattá, börtönbe zárt emberekké váltak?” – tette fel a kérdést az elnök, majd mindkét esemény hőseiről megállapította: szabadságot, demokráciát, jobb megélhetést akartak.
Hát igen.
Ez a megállapítás egészen 1956. október 23.-án este hat óráig igaz, utána már nem annyira, sőt.
De lépjünk ezen túl, hiszen az ilyen protokollbeszédek során az aktuális liturgia megszabja a tartalmat is, a szocializmusban sem sokat emlegettük Katynt vagy Recsket, ma sem divatozik a szocializmust dicsérni, mert még összezavarnánk a választó buksi fejét, oszt ki tudja, nem lenne-e rossz hatással a gondolkodására.
Jobb ez így, egyszerű és megkérdőjelezhetetlen megállapítások, bölcs kinyilatkoztatások, odaszórva a nép elé, mint liba elé a kukorica.
Kár ez ellen háborogni, minden hatalom ezt a módszert követi, ahhoz el kell telnie vagy negyven évnek a hatalomban (teúristen!), hogy a történelem értékelése lehajítsa magáról a legprimitívebb egyszerűsítéseket, és ez semmiképpen nem fog megtörténni egy ilyen anakronisztikus, "múlt a jövőben" típusú diktatúrában, mint a mienk.

Egyetlen dolog azért zavart engem ebben a beszédben, nevezetesen az, amikor a
Nagy Ho Ho Horgász azt taglalta, hogy az a hatalom a hazugságra és az elnyomásra épült.
Lószart Mama, mondaná a klasszikus, ha maga is nem lenne olyan, mint Lenin szerint Kautsky.
Valamiért ezek a mai politikusok el-aranyhalasodtak, elvesztették az emlékezés képességét és szorgalmasan elhazudják a múltat - az országét és a saját múltjukat is - , mely kiemelte őket a kisvárosi proli-létből és értelmiségit faragott belőlük, mert azt hitte, hogy értelmesek.
A múlt túlzottan optimista volt, hitt az értelemben, az meg errefelé kiemelt hiánycikk.
Ami a hazugságot illeti, arról azt gondolom, ha a mai rendszert Kádár rendszerével vetjük össze, akkor - sajnos - a mai rend igencsak vesztésre áll őszinteség tekintetében.
A szocializmus nyíltan vállalt proletárdiktatúra, vagy munkás-paraszt demokratikus diktatúra volt, azzal a jelszóval, hogy aki nincs ellenünk, az velünk van - és ehhez az elvhez következetesen tartotta is magát.
A mai rendszer demokratikusnak hirdeti magát, miközben diktatúrát működtet, szavakban minden magyar érdekét képviselve, de a gyakorlatban fikarcnyit sem törődve a néppel, a kétkezi dolgozókkal, a vagyontalan tömegekkel.
Namármost akkor ki a hazug?


ITT OLVASHATÓ

BE KÉNE FEJEZNI EZT A POFÁZÁST, VIKTOR!

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.06.29.
 
 

KORTÁRS MAGYAR FASIZMUS

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2016.06.29.


...Körülbelül száz tüntető lehetett, közülük néhányan a Közlekedési Múzeum épületéhez láncolták magukat, mások pedig a felhúzott kordont távolították el.
 
A Városliget Zrt. nevű vállalat – amelyet a magyar állam a Városliget fejlesztésével bízott meg – egy rejtélyes biztonsági cég verőlegény, illetve neonáci kinézetű őreit bízta meg a terület védésével. Én is megkérdeztem az egyik agyontetovált verőlegényre emlékeztető férfitől, hogy miért nincsen feltüntetve a neve, illetve névkitűzője? A válasz: ellopták táskáját és abban volt benne a kitűzője. Ugyanezt a választ adta a többi biztonsági ember is. Amikor többen kérték, hogy a névtelen őrök árulják el nevüket, a tüntetők és a média kérését megtagadták.
 
Amikor a mellettem álló egyik tüntető szóvá tette a névkitűző hiányát, a Városliget Zrt. által felbérelt egyik skinhead ezt válaszolta: “inkább menjél vissza dolgozni, te rohadt cigány!” A Városliget Zrt. egy másik verőlegénye pedig odament az egyik tüntetőhöz és úgy meglökte, hogy leesett biciklijéről.
 
A fővárosi rendőrök először meglehetősen tanácstalannak tűntek, aztán végül nem csak, hogy közbe léptek, de a névtelen verőlegény kinézetű rasszistákkal konzultáltak. Lényegében erősen úgy festett, hogy tőlük kaptak a magyar rendőrök utasításaikat.
 
Jó néhány rendőrnél érzékelhető volt, hogy ez a helyzet már számukra is kellemetlen. Az egyik rendőr olyan halkan kérte a tüntetőket, hogy távozzanak a múzeum területéről, hogy azt csak úgy tudtam hallani, hogy kevesebb mint félméter távolságra álltam tőle.  Hiszen milyen ország az, ahol névtelen, agyontetovált, agresszív és uszító skinheadeket, huligánokat és verőlegényeket alkalmaz egy kiemelt fontosságú állami megrendelést teljesítő vállalat és amellyel az állam erőszakszervezete kénytelen együttműködni?
 
Olvasóinknak déjà vu érzése lehet, hiszen nem először fordul elő ilyen. Sokan tegnap azt feltételezték, hogy a múzeum előtti verőlegények ugyanahhoz a csoporthoz tartoznak, akik fizikailag elállták a Nemzeti Választási Iroda épületét és megakadályozták februárban, hogy egy ellenzéki politikus leadhassa petícióját. Az NVI hivatalnokai, az adófizetők pénzén élő közszolgák pedig némán figyelték az épületből, ahogyan feketébe öltözött, fenyegető emberek átvették a hivatal körül a hatalmat és ők döntötték, hogy ki juthat be az objektumba...
 
 

GAZEMBEREK!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: TAMÁSGÁSPÁRMIKLÓS
2016.06.29.


Mindenki tudja, mi történik a budapesti Városligetben. A műveletlen, újgazdag, parvenü jobboldal törleszkedni óhajt a Habsburg-királyság szakrális emlékéhez a Várban, amiből neki már csak a Horthy-korszakra is alig emlékeztető, harmadlagos utánzat jut, ezért aztán zűrzavaros, eklektikus, fölvágós művészeti plázát létesítenek a Liget területén, s akár az Orczy-kertben és a Római-parton, vágják a fákat, irtják Budapestet, ahol érik.

Ma a tiltakozókat – a Ligetvédők és mások megpróbálták akadályozni a rombolást – és támogatóikat, „a beruházó”, vagyis a kormányzat megbízottai által fölbérelt neonáci rohamosztagosok zaklatták, gyalázták és bántalmazták. A magyar állami rendőrség, ahelyett, hogy megakadályozta volna a „biztonsági cégnek” álcázott bérnyilasok által elkövetett nyilvánvaló jogsértést, „föloszlatta a demonstrációt”, azaz meggyalázta a környezet- és kultúravédő tüntetők alkotmányos jogait. Képesek voltak Szabó Rebeka XIV. kerületi alpolgármestert (PM) is „elvezetni”, azaz erőszakkal eltávolítani „az építési területről”. (LMP-s helyhatósági képviselők is ott voltak. A két zöld párton kívül más politikai szervezetet nem láttunk a támogatók között.) Az „eseményről” készült videókat és fényképeket az olvasó megtekintheti minden magára valamit is adó internetes újságban, portálon, blogon.

A kifinomult kulturális viták itt és most véget értek. Itt már a brutális, ostoba, közönséges és önző parancsuralom áll szemben a fákat, bokrokat, madarakat, kisgyerekeket, sétálókat és barangolókat (és az autonóm művészetet!) védelmező, szelíden öntudatos és türelmesen határozott honpolgárokkal, akik valamennyiünket képviselnek. És akik kiérdemelték valamennyiünk háláját és nagyrabecsülését...

ITT OLVASHATÓ

NEM MARAD LÁTVÁNYTERV A KISVÁRDAI STADION

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csepregi Botond
2016.06.28.


Néhány hete Seszták Miklós fejlesztési a miniszter megmutatta a városában több mint másfélmilliárd forintért épülő futballstadion terveit, hétfőn pedig kiírták a közbeszerzési eljárást az építésre.
 
Nemrég írtunk róla, hogy pazarra sikerültek a kisvárdai stadion látványtervei. Az apróbb bökkenő, hogy az egy NB II.-es csapatnak készül, 1,6 milliárd forint közpénzből, egy kisvárosban, ahol átlagosan ezren sem járnak meccsre.
 
Persze látványterveket már sokat mutattak, meg nem épülő stadionokról is, a Közbeszerzési Értesítőből most kiderült, már keresik a kiírás szerint 2800 férőhelyesre tervezett létesítmény kivitelezőjét. A stadion teljesen fedett lesz, villanyvilágítással és MLSZ C kategóriájú lesz (vagyis első osztályú meccseket is rendezhetnek itt)...
 
...Korábban kiszámoltuk, a kormány tervei szerint a 32 felépülő-megújuló stadionra 2020-ig legalább 215 milliárd forint közpénz fog elmenni.
 

IZZIK AZ ÁGY!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: dr. Hermánné Fogarassy Éva, alvásterapeuta 
2016.06.29.


Itt a nyár és ilyenkor nem ritka, hogy napközben 30 fok fölé melegszik a hőmérséklet, amit sokan nehezen viselnek, de ami mindenkit megterhel, azok a forró éjszakák. Izzik az ágyunk, csatakosan forgolódunk, nem jön álom a szemünkre… Miért lehetetlen pihenni ilyen melegben?
 
Miért nehéz jól aludni kánikula idején?
 
Ennek biológiai oka van: az alvás feltétele, hogy a belső maghőmérsékletünk lehűlhessen. Ehhez az ideális szobahőmérséklet 16-19 fok. Nem véletlenül hangsúlyozzuk az alvásterápia során, hogy hűvös hálószobában kell aludni, így a tüdőnk a belélegzett hideg levegővel folyamatosan segítünk szervezetünk hűvösen tartásához.  Sajnos a kánikula alatt éjszaka se süllyed 20 fok alá a hőmérséklet, ezért az alvásnak ez a nagyon fontos külső feltétele nem valósul meg...
 
 

ELÁRVULT AZ UNIÓBAN AZ EURÓT NEM ALKALMAZÓ NYOLC ORSZÁG - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.06.29.


Elárvult az unióban az eurót nem alkalmazó nyolc ország, miután Nagy-Britannia kiválásával elvesztette a vezetőjét és szószólóját.

A magyarok, lengyelek, svédek és a többiek idáig erősen támaszkodtak Londonra, a 2. legerősebb európai gazdaságra, amikor meg kellett védeni az érdekeiket - tudósít a Wall Street Journal. Most attól tartanak, hogy az euroövezet megy tovább a maga után, őket viszont hátrahagyja. Ha mélyül a szakadék a két tábor között, az csökkentheti a megrökönyödött unió esélyeit, hogy megszelidítse a kiválást szorgalmazó erőket. Az érintett közép-európai államok szándékait pedig visszafoghatja a közös fizetőeszköz bevetésére, ha valóban kialakul a kétsebességes integráció. Erről Szíjjártó Péter úgy nyilatkozott, Magyarország számára elfogadhatatlan, ha az EU az együttműködés elmélyítésével igyekszik kiutat találni a válságból...


ITT OLVASHATÓ

BREXIT UTÁN BREGRET- DÖNTÖTTEK A BRITEK, DE MI LESZ EZUTÁN?

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: András
2016.06.28.


Igazán senki nem hitt abban, hogy egy péntek reggel ilyen változásokat hozhat egy ország életében. Az a gondolat, hogy egy “civilizált”, nyugati állam szavazópolgárai ennyire bután és szűklátókörűen döntsenek, eddig elképzelhetetlen volt, és mégis megtörtént. Az Egyesült Királyságban a szavazásra jogosult emberek 72%-ának valamivel több mint a fele úgy döntött, hogy jobb lenne az országának, ha kilépne az Európai Unióból.

Már pénteken feltűntek hírek a médiában, amelyek egy nyugtalanító trendre engedtek következtetni, mégpedig, hogy a választók jó részének elképzelése sem volt, hogy miről szavaz, vagy hogy micsoda is az EU tulajdonképp. Mások a szavazás után kezdtek azon gondolkodni, hogy mivel is fog járni a kilépés. Megintcsak mások azért szavaztak kilépésre, mert eszükbe sem jutott, hogy sikerrel járhatnak, és voltak olyanok is, akik azért szavaztak kilépésre, hogy a bennmaradásra voksolók ne kapják meg a szavazatok túlnyomó százalékát (mivel feltételezték, hogy meg fogják kapni…).
 
Magyarul, a választok egy része – mégpedig jó nagy része – úgy tűnik, rácáfolt arra az itt különösen divatos véleményre, hogy az amerikaiak butábbak náluk. Úgy tűnik, sokan már megbánták a választásukat, és kapcsolatba léptek a szavazati bizottsággal, hogy megváltoztathatják-e a szavazatukat… A választás másnapjára az is kiderült, hogy az Brexit-pártiak három fő érve (kilépés esetén 340 millió font hetente az NHS-nek (National Health Service - az angol egészségbiztosítási rendszer - a szerk.), a bevándorlás korlátozása és a jogi függetlenség az EU-tól) ugyancsak hazugság volt. Talán nem csoda, hogy egy parlamenti petíció egy második referendum kiírására szombat reggelre egymillió, szombat estére hárommillió aláírást kapott...
 
 

ÜRESEN ÁLL A SORSOK HÁZA - 7,5 MILLIÁRDÉRT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2016.06.29.


A kormány mintegy 7,5 milliárd forintot különített el a Sorsok Házára, amely most üresen áll. Még az is kérdés, hogy a Józsefvárosi pályaudvar helyén létrejött épületegyüttes állagmegőrzése jelenleg kinek a feladata és az mennyibe kerül. Lázár korábban már bejelentette, hogy addig, ameddig az emlékhely szakmai munkájának irányítására felkért Schmidt Mária nem jut konszenzusra a zsidó szervezetekkel a Sorsok Háza projekt pontos koncepcióját illetően, addig az emlékközpont átadását nem tartják meg. A zsidó szervezetek vezetői azonban jelezték, hogy nem állnak kapcsolatban Schmidt Máriával, azaz nem folynak a háttérben semmilyen tárgyalások.
 
A Sorsok Háza projekt – mostani állapotában – úgy tűnik, hogy teljesen megrekedt. Remélhetőleg nem úgy fog végződni az történet, hogy 7,5 milliárdért felhúztunk egy épületet a nagy semmiért. A jelek szerint a holokauszt-emlékévben (2014-ben) még fontos volt egy ilyen emlékhely kialakítása, most már viszont egyáltalán nem.
 
A Józsefvárosi pályaudvar helyén 2013 őszén indult beruházás (korábbi nevén: Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye – Európai Oktatási Központ) eredetileg Szita Szabolcsnak, a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely (HDKE) igazgatójának ötlete volt, ám a projektet végül a Terror Háza Múzeum főigazgatójának irányításával kezdték meg. Az emlékhely szakmai munkájának irányítására felkért Schmidt Mária 2013 novemberében arról beszélt, bízik abban, hogy az intézmény el fog készülni a rendelkezésre álló rövid idő alatt. Mint mondta: „Gondolni sem akarunk arra, hogy ez esetleg nem sikerül”.
 
Hát, nem sikerült… A Sorsok Háza megnyitását eredetileg 2014. április közepére tervezte a kormány, az építkezésre 7,5 milliárdot el is különítettek. Az összeg nem tartalmazta azt a másfél milliárd forintot, amelyet ­Schmidt Mária számításai szerint múzeumtechnológiára és az üzemeltetés induló költségeire kellene fordítani. Az épületkomplexum egyéves csúszással, de tavaly tavaszra elvileg elkészült: a műszaki átadás azonban még mindig nem történt meg...
 

KÁRTYAVÉR - POLITIKAI GYILKOSSÁGOK NÁLUNK?

POLITOLÓGUS BLOG
Szerző: Politológus Blog
2016.06.29.


A tumblin olvastam egy kis posztot, melyben a szerző egymás mellé válogatta az utóbbi évek politikai vonatkozású haláleseteit a Quaestor-ügy ügyészének hirtelen halálával kezdve. Nyilvánvaló a poszt sugallata: a Fidesz-kormányzás áll az esetek mögött.

Ilyesmit a közösségi média posztjai meg a blogvilág felvethetnek, őfölöttük a téma tabunak számít, esély sincs rá, hogy komoly sajtótermék erre hivatkozzon, vagy politikai elemző bármit ezzel magyarázzon. Még az Átlátszó megy a legmesszebb, amikor a sok magyarázatra szoruló ügyet szinte enciklopédikus igénnyel fűzi össze, és megmagyarázhatatlannak nevezi az eseteket, de ennyi.

Azért szögezzünk le gyorsan valamit: polititkai célból ölni épp annyira nagy múltú és rendszeres tevékenység, mint amennyire más célból. Szerintem ez a konzervatív kiindulópont elkerülhetetlen, az ember nem változhatott akkorát, hogy e műfaj teljesen kivesszen, ami persze nem zárja ki az optimista felvetést, hogy ritkábban, kevésbé magától értetődő természetességgel ölnek, mint a történelem korábbi szakaszaiban. Hasonló tabutéma amúgy a titkosszolgálatok sejtése bármi mögött, hiszen nehéz teljesen kizárni az eshetőségét (és akkor is inkább azért tesszük, mert nem akarunk konteó-hívőnek tűnni, vagy mert nem elegáns így leállni a "valódibb" okok keresésével)...

ITT OLVASHATÓ

PSZICHOHÁTTÉR: 11. ÁLLATOK, GÉPEK, EMBEREK

OFOE BLOG
Szerző: Gyarmathy Éva
2016.06.28.


A kognitív és a morális fejlődés egymásra támaszkodva teszi erőssé az embert. A művészet, a bölcsészet, és mindaz, aminek látszólag nincsen fizikailag megfogható, vagy gazdaságilag azonnal mérhető haszna, hanem önmagáért való kognitív tevékenység, önfejlesztés, a fejlődés harmadik szintjére jutást segíti mind kognitív, mind morális tekintetben.

1. Kizárólag az anyagi hasznosság miatt dolgozni, nem több mint fenntartani magunkat, ez a fiziológiai lét.

2. Azért tevékenykedni, mert dolgozni kell, nem több mint egy szabály követése, programozott lét.

3. A tevékenységért tevékenykedni, vagyis dolgozni, erőfeszítéseket tenni a tevékenység öröméért, a spirituális lét maga.

Az embernek mindig megvolt az önfejlődési igénye, de mindig csak a kevés szabadidejében lehetett önmaga. Sokáig a létéért kellett dolgoznia, majd most már azért, mert az a szabály, hogy dolgozni kell. A fejlődésnek közben azt a szintjét értük el, amikor az öncélú, vagyis közvetlenül hasznot nem hozó önfejlődésre egyre több időnk lehetne, ha nem értelmetlen munkákkal kötnék le az embereket.

A „dolgozni” szót a „tanulni” szóval felcserélve ugyanarra jutunk. Az oktatásnak is egyre inkább a gyerekek fejlődési és érdeklődési, vagyis belső indíttatásbeli sajátosságait kell figyelembe venni, és nem azt, hogy legyen megélhetése, ideális munkavállaló legyen, illetve hogy ezeknek a céloknak az elérését kitáblázó vizsgákon megfeleljen. A kimeneti szabályozást az önszabályozás kell, hogy felváltsa. A szellemi fejlődés nem akadálya, hanem megalapozása, és egész életünkben katalizátora a szaktudásnak, az alkotó életnek. Az oktatás azért nem tudja a jelen kisszerű céljait sem elérni, mert hiányzik belőle a szellem.

A spirituális létezést nem csupán templomok építésével, hanem a földigiliszta perspektívából öncélúnak tűnő tevékenységekkel, önfejlesztéssel lehet elérni.
 
Túl nagy már az ökológiai lábnyomunk, most már jó lenne a spirituális lábnyomunkat növelni.
 

KIRÁLYI FOCI

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.06.29.


Az utóbbi időben gyökeresen megváltozott a tévé-nézési szokásom. Míg korábban szinte kizárólag egyetlen csatornát néztem, a híres atv.-t, addig ez mára átalakult. Szinte alig kukkantok be az atv-be, mert egyre jobban hasonlít a királyi tévék demagóg, manipulatív stílusához, és egyre többször nézem a Hírtv. műsorait. Nem gondoltam volna ezt akár két évvel ezelőtt, hogy én a Hírtv.-t tekintem majd annak a tévének, amelyik számomra egyre hitelesebb információkat egyre színesebben fogja közölni. De most a foci Európa Bajnokság ezen a szokásomon is változtatott, mert csak az M4 csatornán, vagyis a királyi média egyik csatornáján tudom megnézni a mérkőzéseket. Ügyes húzás volt ez a hatalom részéről, hiszen az olyan embereket is oda csábítja, akik, mint én, nullának tekintik a királyi tévék egyéb műsorait. De a foci iránti rajongásom legyőzte ezt az undoromat és beleegyeztem, mert bele kellett egyeznem abba, hogy a királyi tévében királyi focit nézzek. Merthogy azt csináltak belőle, ami persze egészen természetesnek tekinthető, ismerve a Fidesz egész pályás kommunikációs letámadásának módszerét...

...Erre a kommunikációs offenzívára a hétfő délutáni Hősök-terén rendezett triumfálás tette fel a koronát, persze negatív értelemben. Itt aztán tényleg derékig úsztak a nyálas ünneplésben és szinte istenként éltették a labdarúgóinkat. Azt, hogy ebben a focistáink tevékenyen részt vettek, nem csodálom, hiszen Orbán Viktor a kenyéradó gazdájuk, tehát amit ő előír, pontosabban elvár, azt készséggel teljesítik. Emberileg pedig azért fogadom el a tettüket, mert tudom, hogy minden dicséret és ünneplés csak fokozhatja a belső akaraterejüket és pozitív hatással lehet a további teljesítményükre. Sokszor azért is meg kell dicsérni a focistákat, ha egy gazszálat tesznek keresztbe, mert a folytonos kritika csak lezülleszti őket, márpedig ma nincs náluk jobb játékosgárda széles e hazában. Számomra a legnagyobb csalódást azonban a szövetségi kapitány ottléte jelentette, akit annál komolyabb embernek gondoltam, minthogy részt vegyen ilyen népbutításon. S ha ezt veszem alapul, akkor Dárdai Pál megítélése sokat javult a szememben, ma is komoly szakembernek és embernek tekintem, mert bár sokat segített a csapat felkészülésében, de ilyen idétlenkedésben mégsem vett részt...

ITT OLVASHATÓ

GYERE ÉDES, JÖJJ ÉS KORRUMPÁLJ

GRUNDRECORDS
Szerző: Bródy János
2016.06.29.


Gyere édes, jöjj és korrumpálj
és a csókodért mondd meg, mi jár
Ez a kis mutyi senkinek sem fáj
kihagyni lenne kár

Gyere édes, jöjj és korrumpálj
és a csókodért mondd meg, mi jár
Ez a Love Me tender készen áll
tiéd lehet ma már

Csak neked mondom el, mer’
lesz itt egy olyan tender
ahol majd én osztok lapot
És hát a végeredmény
attól függ édesem, hogy
a csókokból mennyit kapok

A formád megnyerő, és
itt most a forma fontos
és főleg az, hogy tartsd a szád
Légy kicsit engedékeny
és én majd elintézem, hogy
ne érjen semmi vád

Gyere édes, jöjj és korrumpálj...

Csak neked mondom el, mer’
tudod, hogy feddhetetlen
erkölcsű tanácsadó vagyok
Itt mindenkinek van múltja
nálam a helyzet kulcsa
s tiéd a zár, amit nyitok

Nincs ebben semmi furcsa
hiszen mindenki tudja
nálunk most így megy ez
Ebben az új világban
csak annyit ér az ember
mint amennyit megszerez

Hát gyere édes, jöjj és korrumpálj
és a csókodért mondd meg, mi jár
Ez a kis mutyi senkinek sem fáj
kihagyni lenne kár

Gyere édes jöjj és korrumpálj
és a csókodért mondd meg, mi jár
Ez a Love Me tender készen áll
tiéd lehet ma már

Tiéd lehet ma már
hát ne tétovázz babám soká
mert kihagyni lenne kár


ITT HALLGATHATÓ

LÉTEZIK MÁSIK ÚT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: László
2016.06.29.


Van alternatíva, nem folyton keseregni kell, hogy semmi nem változik, hanem következetesen afelé kell menni, hogy változzon a helyzet, akkor is, ha fáj” – írja a Magyarország 2.0 pályázatra érkezett posztjában László, aki végigvette, min és hogyan lenne érdemes változtatni az országban – kezdve az oktatáson a gazdaságon és a kultúrán át egészen a közlekedésig:

ITT OLVASHATÓ

A HÜLYESÉG DÍCSÉRETE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.06.29.


Kard, ki kard, vonyított fel Csapó Gábor, aki egyszersmind Harlod is, és éppen ezért óbudai Fidesz alelnök, aki már valaki ebben a redves életben, mert találkozott már félistenekkel is.
 
Mint hódításairól beszámol, minden valamire való népekkel – akik egyáltalán számítanak valamit a pöcegödörben – kvaterkázott már. Nyalta élénken Schmitt Pál, Matolcsy György, Orbán Viktor, Varga Mihály, Szijjártó Péter, Balog Zoltán, Deutsch Tamás és Szájer József valagát is, és erre büszke nagyon.
 
Olyannyira, hogy belekürtöli a nagyvilágba, mert mi mást is tehetne a kegyelem ilyen mélységes magasságában. Harcol, mondjuk. Küzd a nagyvilággal, mert legfőbb ura, aki már majdnem Zeusz az Olimposzon – s akinek kegyeiért egyenest Los Angelesből szaladt a Kárpátok alá – is ezt teszi.
 
Szuszogva és pálinkától böfögve forgatja a kardot mindenféle láthatatlan ellenségek ellen, akiket összefoglaló néven Brüsszelnek hívnak. Ez a Brüsszel egy sokkarú szörny, vagy egyszemű Küklopsz, ezt nem lehet tudni, mert még soha, senki sem látta.
 
Ellenben van. Ez azért bizonyos, mert harcolunk ellene. A senki ellen nem lehet harcolni, mert ha harcolunk, akkor a senki már valaki. És egyszer csak, megkábulva a futball ópiumától ez a Brüsszel elkövetett egy kurva nagy hibát. Materializálódott egy láblabda csapat formájában...
 

NYITJUK A PIACTERET, AHOVÁ MINDENKIT VÁRUNK, AKI BELE AKAR SZÓLNI KÖZÖS DOLGAINKBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.06.28.

 


 

 

RADIKÁLISAN TILTAKOZOL? BEDUGNAK A PSZICHIÁTRIÁRA!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.06.28.


Ma reggel a Ligetvédők lebontották a Közlekedési Múzeumot körülvevő kordonokat, amiket vasárnap éjszaka a Városliget Zrt. által felkért cég megbízásából biztonsági őrök helyeztek el ott, hogy megkezdődhessen az épület bontása. Úgy kezdenék bontani az épületet, hogy még nincs végleges terv arról, hogy fog kinézni, amit a helyébe építenek...
A kordon lebontása után a Ligetvédő aktivisták tiltakozni kezdtek. Komáromy Gergely, a Riddim Colony együttes frontembere, a Ligetvédők egyik tagja felmászott az épület tetejére, és ott egy molinót helyezett el. Majd miután a rendőrség elkezdte kiszorítani az építési területnek nyilvánított helyszínről az embereket, ő tovább mászott az épület kéményére, hogy ott tiltakozzon, hiszen ameddig civil tartózkodik a területen, elvileg nem folytatódhatna az építkezés. Az építkezés viszont folytatódott. Gergely pedig egy idő múlva önként úgy döntött, hogy lemászik a kéményről...

...Most kell segítenünk

És ennek a helyzetnek a csúcspontja, amikor a hatalom kábé elmebetegnek nyilvánítja a tiltakozókat. Eddig is ment a hippizés (miközben több, egyébként saját bevallása szerint Fidesz-szavazó helyi lakossal is találkoztunk a helyszínen, akik tiltakoznak a Városliget tönkretétele ellen), de új fejlemény az, hogy a saját racionális döntésével a tiltakozást abbahagyó Gergelyt lényegében "diliházba" vitték, mert radikális módját választotta a tiltakozásnak. Szemtanúk szerint azt kiabálta, miközben betuszkolták a mentőautóba, hogy nem akarja, hogy begyógyszerezzék.

Pedig ő nem őrült, hanem csupán egy milliárdos ingatlanbizniszt és annak a beruházásnak törvénytelen végig vitelét akarja megakadályozni, amit a budapesti lakosok 75 százaléka elutasít. Ő csupán a nép értékeit, a nép beleszólási jogát védi.

De ma mégis ő lett elmebetegnek nyilvánítva.

A hírek szerint birtokvédelmi eljárást kért most a Városliget Zrt. a Ligetvédők táborára. Most kell nagy segítség azoknak, akik helyettünk védik a közös adófizetői értékeket. Aki tud, menjen ki akár ma vagy holnap a Ligetvédők táborába, és védjük meg közösen az állami, tehát a közös tulajdonunkat, és harcoljunk azért a jogért, hogy az állam ne verőemberekkel, ne a tiltakozókat pszichiátriára beutalva hozza meg döntéseit, hanem a népet megkérdezve, a többségi akarat érvényesítésével...

ITT OLVASHATÓ

MI A BAJ A VÁROSLIGET-PROJEKTTEL?

MIKOR? MELYIKET? BLOG
Szerző: zupasta
2016.06.29.


Demokrácia, kultúra, kirándulás, zöld: ezek nem mindenki számára jelentenek értéket. Ami még nem feltétlen baj, de attól még nem kéne tönkretenni mindent, ami az elmúlt hetven, százötven, ezer évben fölépült, csak mert az aktuális hatalom nagyúri passziója úgy tartja. Volt már hasonló kor, amikor hozzá nem értő káderértelmiségiek vették kezükbe a város(sz)építést, azzal a meggyőződéssel, hogy ők az elképzelhető legtökéletesebb rendszer letéteményesei, és az ideológiai meggyőződés automatikusan pótol minden más szakmai és elméleti tudást. Nem baj, ha fittyet hánynak a helyi hagyományokra, sutba vágnak minden esztétikai érzéket, és szétverik a városképet. Ma is láthatóak ilyen szörnyszülöttek Budapesten. A két legocsmányabb talán a lánchídi alagútnál álló OTP-toronyház, illetve a Bazilikával szembeni azbesztkocka. Meg az a szintén betonból tervezett politikai rendszer, amit hasonló meggyőződéssel tartottak fenn negyven évig, még ha időközben olykor finomítottak is rajta. (És akkor már azt is meg lehet nézni, hogy a Horthy-korszakban milyen tervek készültek Budapest átépítésére. A háború befejeztével Budapest nem csak az amerikai bombázóktól menekült meg.)

Aztán azon lehet agyalni, hogy ezeket az építészeti borzalmakat, és velük ezeket az idejétmúlt, destruktív berögződéseket miért nem sikerült húsz év alatt sem eltakarítani - de most már mindegy. Ismét itt vannak, akik nem bírják elviselni, ha valami nélkülük is jól működik, és nem az ő nevüket dicséri. Az egyén, közösség és társadalom életébe csak szükség esetén és a szükséges mértékben beavatkozó, liberális állam a múlté. A büszke illiberális államnak be kell nyomulnia minden zugba, a vezetőinek meg feltétlen ott kell hagyniuk a kéznyomukat mindenhol: akár egy műemlék elbontásánál, akár egy park beépítésénél, akár egy váll eltörésénél. A lényeg, hogy ilyenkor mindent mentesít a magasabb, sőt mindenek felett álló cél. (Még akkor is, ha éppen a főváros szétverését kell mentegetni, akár 2006-ról, akár 2016-ról van szó.) Aki pedig a magasztos céllal szemben kritikával él, az ellenség, idegen ügynök, és megérdemli az eltiprást. Eltiprói munkakörre úgyis mindig borítékolható a túljelentkezés.

Persze amellett is lehet érvelni, hogy a beépítés csak három épületet jelent, azt is korábbi épületek helyére, tehát zöldterületből csak annyival lesz kevesebb, mint amennyivel az új épületek nagyobbak, de egyébként az egész qrrva jól fog utána kinézni. A jelenlegi terveket nézve akár még ez is védhető érv, ízlésen meg kár vitatkozni. (A tiltakozóknak sem az épületek esztétikai minőségével van gondjuk, hanem a tervezett helyükkel és méretükkel.) De a módszer, ahogy ezt a hatalom keresztülviszi, állatias fairtással, a lakosság emberszámba se vételével, nyílt politikai és fizikai erőszakot alkalmazva - mindez teljességgel elfogadhatatlan, és nem legitimálhatja semmilyen művészeti érték. És arra sincs semmi biztosíték, hogy tényleg az és úgy épül meg, mint ahogy azt belengették. Nem beszélve arról, hogy ugyanennek a projektnek a másik fele Orbán Viktor gusztustalan várba költözése, ami - a foci mellett - egy újabb szimbólum: az ő hosszú távra tervezett egyeduralmáé. (Nota bene: a 2002-re felújított Sándor-palota eredetileg is Orbán Viktor miniszterelnöki rezidenciája lett volna, csak mire bebútorozhatott volna, addigra már Medgyessy Péter lett az új kormányfő. Ő meg inkább múzeumot szeretett volna belőle csinálni, ám mivel ez ismét csak óriási kiadásokat jelentett volna, inkább jött a konszenzusos ötlet, hogy inkább a köztársasági elnök lakjon benne.)...

ITT OLVASHATÓ

MEGKOPASZTOTT DEMOKRÁCIA: A VÁROSLIGET A MIÉNK!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Schmidt Hajnalka
2016.06.28.


A fővárosi zöldterületek védelmében folytatott civil polgári ellenállásra adott vasárnap éjszaka óta tartó, erősen eltúlzott válasz egy globális forgatókönyvet követ. A globális forgatókönyv szerint  most a ligetért aggódó helyiek lejáratása, hiteltelenítése, mozgalmuk megosztása, erőszakkal való megfélemlítése következik. Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ez a stratégia  nem csak a megoldás lehetőségét veszélyezteti, hanem alkalmazóit is könnyen hiteltelenné teheti.

Épp három éve volt, hogy a Greenpeace megnyitotta isztambuli irodáját a Gezi parkot védelmező aktivisták előtt. Ideiglenes orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, és nem utolsó sorban óvóhelyet nyújtottunk a rendőri brutalitás elől menekülő tiltakozóknak. Utóbbiak azt nehezményezték, hogy a város egyik legöregebb parkját készült a török kormány a földdel egyenlővé tenni. Szerették volna elérni, hogy a döntéshozók megértsék: a városi zöldfelületek nem építési területek, hanem a városlakók értékes életterei. Török kollégáim felismerték, hogy a levegő- és klímavédelmi szempontok érvényesítése a polgári engedetlenséget választók melletti kiállást igényli. A Föld lakosságának több mint a fele ma már városlakó, és ez a trend csak tovább fog növekedni. A Greenpeace számára egyértelmű: nincs fenntartható és békés jövő és nincs klímavédelem a városfejlesztési szemlélet radikális megújítása, és a városi zöldterületek védelme nélkül. Fontos megjegyezni, hogy a demonstrálók a polgári engdetlenség eszközéhez csak azután folyamodtak, hogy világossá vált: nincs lehetőség valódi szakmai, és szélesebb társadalmi egyeztetésre.  Érveik erőszakos lesöprése előbb nemzeti, majd nemzetközi tiltakozásokhoz vezetett. Noha a kormányzó pártnak a legutóbbi önkormányzati választásokon sikerült fővárosi polgármesterjelöltjét hatalomban tartania, a tiltakozási hullám nagymértékben hozzájárult a török kormány és a városi - főleg fiatalabb - rétegek közötti viszony elmérgesedéséhez.

A magyar kormány (akarva vagy akaratlanul) eddig hasonló mederbe terelte a Városliget beépítése elleni tiltakozást. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. az egyik legnagyobb fővárosi közpark megújításának előkészítése során nem vizsgálta érdemben azokat az alternatív terveket, amelyek új épületek létesítése helyett kizárólag a zöldterület fejlesztésére összpontosítanának. A társaság ezzel figyelmen kívül hagyta a budapestiek 75 százalékának az akaratát, akik elutasítják a park jelenlegi ötletek szerinti átépítését. Ahelyett, hogy a társaság érdemi párbeszédet kezdeményezett volna a projektet kritizáló polgárokkal és szakmai szervezetekkel, erőteljes propaganda üzemmódba kapcsolt. Az utóbbi pár hónap eseményei ennek a stratégiának a kudarcára világítottak rá. A lakosságból verbuválódott - civil szervezetek, művészek és közszereplők által támogatott - Facebook-közösség sorozatban osztotta a hitelességi pofonokat a százmilliós PR-büdzsével ellátott Városliget Zrt.-nek. A hitelességi csatát megnyertük, ezért hát következett a megfélemlítés...

ITT OLVASHATÓ