2021. augusztus 11., szerda

ÁTLÁTSZÓ MELLÉBESZÉLÉS – EZERMILLIÁRDOK ÁRÁN

HÍRKLIKK
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2021.08.11.


Az Orbán-kormány újabb eszközt talált ki a társadalom megvezetésére. A Magyar Közlönyt is felhasználja az utóbbi időben arra, hogy politikai véleményét kormányhatározat formájában közzé tegye. Gondolom azért, hogy e tekintélyes hivatalos fórummal fedje el a hazugságát, s keltse az igazság látszatát az emberek számára. Ez történt az unió helyreállítási alapjáról folyó tárgyalások elhúzódásának indoklásakor is. Mert rendkívül kínos lett volna bevallani, valójában miért utasította vissza többször is az Európai Bizottság a magyar terv elfogadását.


Amivel takaróznak

Azt a fedősztorit találták ki – belföldi használatra –, hogy a magyar kormány mindennél fontosabbnak tartja a gyermekek védelmét, és ezt a Bizottság nem akceptálja. Miután meghallgatták Gulyás Gergely helyzetértékelését „A kormány megállapította – olvasható a Magyar Közlönyben –, hogy az Európai Bizottság az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlásának engedve … a gyermekek védelme érdekében megvalósított hazai joggyakorlással összefüggő politikai ellenvéleménye okán hazánk helyreállítási tervének elfogadását késlelteti”.

Na már most, ebből egy szó sem igaz, még az sem, hogy az Európai Bizottság „késlelteti” a megállapodás megszületését. Nem a Bizottság késleltet, hanem a magyar kormány késlekedik teljesíteni az uniós pénzek folyósításának előírt feltételeit. Az unió többször is haladékot adott nekünk erre, és nem a lassú, „politikai nyomás alatt döntő” brüsszeli bürokrácia okozza, hogy nem kapjuk meg a ránk kiszignált ez évi 326 milliárd forintos előleget. (Amúgy pedig 16 uniós tagállamnak már augusztusban elkezdték folyósítani a pénzeket, miután programjukat az Ecofin is jóváhagyta.)

Tudják ezt Orbánék is, mert nem hülyék, csak ők más labdával akarnak játszani – bennünket hülyítve –, mint amit az unió játékszabályai előírnak. Nem a kormány által gyermekvédelminek (mások által homofóbnak, pedofilnak) nevezett törvény akadályozza a magyar tervezet elfogadását, amiként azt a kormány elhitetni szeretné az országgal. Annál is kevésbé, mert ezt a törvényt június 10-én nyújtották be a parlamentnek (15-én fogadták el), ám a magyar projektet illető problémák már ezt megelőzően is kiütköztek.

A valós történet – nagy vonalakban
...

JÚNIUSBAN JÁRT LE A HŐS UTCAI 2,1 MILLIÁRDOS TÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSA, KÖZEL 200 MILLIÓ MARADT A PÉNZBŐL

SZOCIO BLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2021.08.11.


A Hős uca 15/A-B társasház helyzetének rendezése évek óta húzódó probléma a X. kerületben. A kőbányai önkormányzat három éve 2,1 milliárdos támogatást kapott a Belügyminisztériumtól a mára már hírhedtté vált telep felszámolására, ám a határidő egyre csak tolódott, többek között a koronavírus-járvány miatt. Az eredetileg 2020. december 31-én lejáró támogatást végül idén június 29-i határidővel használhatta fel az önkormányzat. Közérdekű adatigénylésben kérdeztük meg a kerület vezetését, hogy mennyit sikerült elkölteni az összegből, és hol tart jelenleg a lakótömb felszámolása...

A SZIJJÁRTÓ VÁNDORCIRKUSZA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.08.11.


Harminchárom lélegeztetőgépet vitt piros masnival átkötve Mongóliába Szijjártó külügyminiszter, s ezt úgy logisztikázták össze, hogy három repülőre legyen szükség. Ez a kötelék egy megszálló deszantos egységet is szállíthatott volna magával, ámde nem vitt. Mit cipelt akkor a három röpcsi? Tehetnők fel az értelmetlen kérdést, de nem tesszük, mert tudjuk, hogy harminchárom lélegeztetőt és a Szijjártót rejtette a gépek gyomra. Elsőként, hogy azért el ne feledjük, rögzítsük a jegyzőkönyv számára, hogy az adófizetők pénzén vásárolt, mellékszálként – ami tán a fővonal is lehet majd az ítélet meghozatalakor – tizenhatezer lélegeztetőből gazdagodott meg pár kiválasztott.

Másodjára srejboljuk ide, hogy ennek a tíz százalékára volt csupán szükség, a maradék raktározásából pedig újabb nerlovagok mártogatnak vajas kalácsot a kakaójukba. Harmadikként pedig jegyezzük fel, hogy a fölösleget viszont – amit az adófizetők pénzén vettek, hogy bevéssük – úgy osztogatja Szijjártó szerte a nagyvilágban, mint valami kakasnyalókát a gyerekeknek vasárnap délelőtt a mise után a keresztényi Neriában. És többek közt erre sem adtunk felhatalmazást, mint ahogyan alig is van olyasmi kormányzati intézkedés, ami a jóváhagyásunkkal vagy belenyugvásunkkal történne meg, és mégis megtörténik, de most mégsem erről lesz szó.

Hanem, hogy fordult-e elő a történelemben, miszerint egy külügyminiszter három röpcsivel utazott volna smúzolni. De ilyet semmilyen krónikában nem találhatni, ez tehát hungarikum, ám és viszont mivel magyarságunkban nem tartjuk egylényegűnek magunkat sem Szijjártóval sem a vele hasonlatos léhűtőkkel, nevezzük inkább e neves aktust nerikumnak, és így mindjárt delikátabb, azaz, alaposabban írja le az illékony valóságot. Amúgy túl vagyunk már miden jón és rosszon, csodálkozni semmin nem tudunk, de ez a kalandozás azért mégis csak meglobogtatja a képzeletünket. Profánabbul, s hogy egyértelmű legyen, ez már döfi.

Viszont szenzációk nincsenek egyáltalán. Ego van és szuperego abból a tételből kiindulva, hogy Szijjártót mi futsalosként egyáltalán nem ismertük, külügyminiszterként meg már de mennyire. És azt látjuk eltátott szájú csodálkozásunkban, hogy a hajdani futsalos a magas hivatallal együtt emelkedett el az édes anyaföldtől, és azóta levitál a lelkem tíz centivel az őszi sár vagy a nyári por fölött. Az ilyeneknek pedig soha és egyáltalán nem szokott jó vége lenni, és Szijjártó sem tartozik a kivételek közé. Ő a fontosságát a rikácsolásban és a szaladgálásban leli meg, az a kényszeressége, hogy naponta ötször repüli körbe a sártekét, és mindenhol ott van...

ELŐSZÖR ISMERTE EL A MAGYAR ÁLLAM, HOGY 60 FÖLÖTT HATÁSTALAN A KÍNAI VAKCINA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: B1
2021.08.09.


Már hivatalosan is megbukott az ember- és gyógyszerkísérlet.


A koronavírus elleni oltás 3. dózisára jelentkezőkkel egy olyan tájékoztatást íratnak alá az oltópontokon, amelyik a Sinopharm/Vero Cell vakcinával oltottakat az immunsérültekkel helyezi egy sorba:

Egészségügyi okból elsősorban az immunsérültek oltandók, vagyis az immunszupresszív kezelés (kemoterápia, sugárterápia, biológiai terápia, magas dózisú szteroid terápia) alatt állók, illetve akiknél az alap oltási sor immunszupresszió állapotban történt. Emlékeztető oltás szempontjából ugyanebbe a csoportba tartoznak az elölt teljes vírus vakcinával (Sinopharm) oltott 60 éven felüliek és/vagy immunsérültek.

A tájékoztató faximiléjét Dobson Szabolcs gyógyszerész közölte a Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó nevű Facebook-oldalán.

Ezzel a magyar állam először ismerte el, hogy a Magyarországon használt kínai vakcina nem egyenrangú a többivel (főként a nyugati fejlesztésű, európai engedéllyel rendelkezőkkel), mert időseknél a hatásossága az immunszupresszív kezelés alatt állókéval vethető össze.

A Sinopharm/Beijing CNBG/Vero Cell egyszerre

- a legkorszerűtlenebb-legelavultabb technológián alapuló, ezért a legkevésbé hatékony;

- egyúttal azonban a messze legdrágább vakcina (darabja 31,5 euróba kerül, ami kétszerese a Pfizer és 20-szorosa például az Astra Zenica árának);

- azonban ebből érkezett a legtöbb Magyarországra (több mint 5 millió adag, amiből 3 millió a magyar állam nyakán maradt: 35 milliárd forint buktunk rajta).

A NER-közeli strómancég közbeiktatásval vásárolt kínai vakcina hatásosságáról az idősek körében az OGYÉI sem volt meggyőződve:

Ezt a gyógyszert feltételesen hagyták jóvá a III. fázisú klinikai vizsgálatok adatai alapján. A védőhatásra vonatkozó értékeléshez a végső adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, a hatásosság és a biztonságosság még további ellenőrzésre szorul.

A szakhatóság csak a kormány politikai nyomására engedélyezte a magyarországi használatát: gyakorlatilag jogszabály-módosítással kötelezték erre...

NULLASZÁZALÉKOS JÖVEDELEMADÓ LENNE A MEGOLDÁS?

MAGYAR NEMZET
Szerző: JAKUBÁSZ TAMÁS
2021.08.11.


Az ember annyira értékes, hogy egyáltalán nem kellene adóztatni, azaz büntetni azért, mert dolgozik – jelentette ki a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László szerint meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy mindenki megfelelő megélhetést találjon idehaza, így akár nullaszázalékos is lehetne a személyi jövedelemadó. – Nagyon fontos, hogy az állam lássa ebben a szerepét, és ne akadályozza az embereket – húzta alá az elnök...


A LÉNYEG, RÖVIDEN

– Az a jó adóvita, amely arra világít rá, miként tudjuk a nullaszázalékos személyi jövedelemadót megközelíteni minél gyorsabban.

– Az állam mindenki számára teremtse meg az esélyegyenlőséget a munkához jutáshoz, a hazai munkavállaláshoz.

– Az ember annyira értékes, hogy egyáltalán nem kellene adóztatni, azaz büntetni azért, mert dolgozik.

– Nagyon fontos, hogy az állam lássa ebben a szerepét, és ne akadályozza az embereket.

– Többek között a kultúra az, ami miatt jó Magyarországon élni, illetve jó európainak lenni.

– Fontos, hogy a legfőbb ellenőrző intézmények relevánsak, hitelesek és rugalmasak legyenek, az aktuális eseményekre pedig valós időben, vagyis gyorsan reagáljanak...

AZ ELLOPOTT TÉBOLYDA

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.08.10.


Hogy a lényeggel kezdjem: eladó a Lipótmező, mármint az OPNI valamikori épülete. Illetve egyelőre csak egy része. Itt is az ideje, hogy eladjuk ahelyett, hogy újra beüzemelnénk: Magyarországon csupa okos, megfontolt, érett személyiségű és biztos értékítéletű polgár lakik, aki nem hiszi, nézzen be a Facebookra, ott aztán mindenki pont ilyen. De azon kívül is.

Szóval, ne panaszkodjunk, hogy utóbbi időben hihetetlenül megnőtt a paranoiások, szociopaták és más mentális zavarokban szenvedő polgártársaink száma, először is dehogy szenvednek ők: élvezik az állapotukat, ezt az örömöt nem is szabad elvenni tőlük. Hogy másnak pokollá teszik az életét, az kevésbé számít. De hát szó sem volt az OPNI ilyen célú reaktiválásáról, ellenben valami egészen másról volt szó, azt később bemutatom, de előbb lássuk magát az üzleti ajánlatot, hátha akad valaki, aki a kért, potom összegért megveszi a Lipótot víkendháznak.

A hirdetést a Pénzcentrum fedezte fel az egyik legnépszerűbb hazai ingatlanportálon. A leírás szerint egy 780 négyzetméteres, 30 szobás, 4310 négyzetméteres telekterületű ingatlant árulnak a II. kerületi Lipótmezőn, 1,8 milliárd forintért. Lássuk csak az eredeti szövegét!

ELADÓ Budapest II. kerület, egyik legszebb részén a közismert műemlékként nyilvántartott, Sándor szecessziós villa. Az épület XIX. század végén épült, Freud Dezső tervei alapján, később Sándor Pál vásárolta meg. A mai pompáját kisebb átalakítás mellett nyerte el. Az épület működött kórházként, egészségügyi intézményként, vadász-kastélyként, nyári rezidenciaként is. Az ingatlan hasznosítására számtalan lehetőség van. A telek 4600Nm, amiben elfér a főépület, egy kiszolgáló különálló 100Nm-s kisebb épület, legalább 50db autónak alkalmas kocsibeálló, gépészeti kültéri egységek, számtalan hatalmas fa, teraszok stb…. Az ingatlan szimmetrikus elrendezésű, 2 db nagy fő lépcsőháza (és 2db kisebb, cseléd lépcsőház is van még) van, ami az ingatlan kettő végében található. Az alsó szinten inkább nagyobb, ablakos helyiségek jellemzők, míg feljebb lépve a következő szintre, inkább a szegmentáció lett fontos több szoba helyiséggel. Az utolsó szinten, ami a tetőtér kisebb helyek praktikus kihasználtságára törekedtek. A jelenlegi tulajdonos által az épületen számtalan javításon, átalakításon (gépészeti csövek cseréje a falakban, statikai megerősítések történtek, burkolatok cseréje, teljesen új fűtési és hűtési rendszert kapott az épület hősszivattyús kültéri egységekkel és belső fain-coil hőleadási készülékekkel, alagsori szinten műtőknek is megfelelő helyek lettek kialakítva és megcsinálva stb....) esett át.

Az ingatlan ára céggel együtt 1,8mrdFt, cég nélkül ez az összeg értendő + áfa. Megtekintés végett keressen, akár a hétvégén is nyugodtan!”

Nos, ha eladó, akkor eladó. Az kicsit különös, hogy céggel vagy cég nélkül, de beláthatjuk: egy ekkora ingatlan kezeléséhez, karban tartásához cég kell, nem elég három gondnok és két udvaros (különben azok alkalmazása is valamilyen cég dolga lenne). Hiszen az ország második legnagyobb alapterületű épülete, már csak a Parlament nagyobb, ami világosan mutatja eleink bölcsességét, ők ugyanis tudták, hogy nálunk a szellemi és lelki zavarokkal küzdőknél csak a politizálók vannak többen, és valószínű, hogy e két csoport létszáma (melyek között nagy az átfedés) valamiképpen összefügg. Mindenesetre szép, nagy kastélykomplexum, ha ez rá a helyes kifejezés, nem csak bármi, hanem akár több bármi is elférne benne.

Azzal együtt, hogy legyünk figyelmesek: nem az egész épületegyüttest hirdetik, hanem egyelőre csak a részét képező szecessziós Sándor-villát. A korábbi nővérszállót, tehát ebben a teljes ingatlanban még sokkal több pénz van! Ez csak az első eladás. Ha sor kerül rá: hirdették ugyanis a Népszava tanúsága szerint 2019 októberében is, azután viszont nagyon nem, majd meglátjuk, miért.

No jó, de ki adja el? Kié a cég, kié az épület?
...

MILYEN AZ ÉLET HAVI 1,5 MILLIÓS FIZETÉS FELETT?

FELSŐTÍZEZER BLOG
Szerző: felsotizezer.blog.hu
2021.08.10.


Kaviár és lazac minden reggelire? Hogy éli hétköznapjait a felső tízezer vagyonos ma Magyarországon és a világban? Most be lehet tekinteni!


Egy nemrégiben megjelent kutatás eredménye szerint havi nettó 1,2 milliós fizetés felett a pénz már nem boldogít. Ez az a jövedelem határ ameddig a kereset növekedésével a szubjektív boldogságérzet még növekedni tud. Van egy szűk réteg hazánkban ahol havi többmilliós fizetésből gazdálkodhatnak a családi kasszában. Vállalati topmenedzserek, sikeres vállalkozók, értelmiségiek, egyes sportolóink, nemzetközileg ismert művészek alkotják főleg Magyarországon azt a szűk kört akiknek éves jövedelme eléri vagy meghaladja a harmincöt millió forintot. (Továbbá rendelkeznek még befektethetési célra használható legalább háromszáz millió forinttal.) Pontos adat nincs rá, de becslések szerint hazánkban legfeljebb tíz- tizenhét ezer ilyen ember él.

Hogy egyáltalán lássuk miről is beszélünk, érdemes egy rövid nemzetközi kitérőt tenni, és áttekintetni a besorolásra használt hivatalos kategóriákat. Mert gazdagok és gazdagok között is hatalmas különbségek vannak...


KULTURÁLIS GYEREKPROGRAMOKRA NINCS PÉNZ, DE HONVÉDELMI TÁBOROKRA MINDIG FUTJA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: b1.hvgblog.hu
2021.08.08.


Ezen a nyáron minden eddiginél több, összesen 29 gyerektábort szervez a Magyar Honvédség. A néhány napos gyerekprogramok legnagyobb előnye a rendezvények honlapja szerint:

A nyári szünidőben, az iskolai kötöttségeket elfelejtve szükség van a kikapcsolódásra, új élmények átélésére, új barátok megismerésére. A táborokban mindezt egész hetes élményként, katonák társaságában élhetik át a fiatalok.

A táborok tematikája rendkívül változatos: az alapszemlélet közvetítésén túl van többek közt túlélőtábor, hagyományőrző tábor, földön, vízen és levegőben egyaránt zajló programok.

A célcsoport a 12-15 éves korosztály, egy-egy tábor 5 napig tart. A befizetendő részvételi díj nagyon alacsony, napi 1250 Ft-ra jön ki gyerekenként. A többi költséget, illetve az egyáltalán nem olcsó felszereléseket az egyenruháktól a segédkiadványokon át a sporteszközökig (amelyek között ugyanúgy van focilabda, mint légpuska), a honvédség állja. Azaz a magyar állam. Még ennél is pontosabban: a magyar lakosság, azok is, akik a gyerekeiket inkább botanikustáborba küldik, mint honvédségi programokra.

Leginkább ezzel a van a gond. Nem is azzal, hogy vannak gyerekek, akik szeretnek katonásdit játszani, vagy érdekli őket a haditechnika: hiszen miért is ne ismerkedhetnének meg a honvédség működésével játékos keretek között? De az arányok legalábbis elgondolkodtatóak. Az Erzsébet-táborokon kívül, ahová néha ellátogathatnak kormánypárti politikusok boldog gyermekekkel fotózkodni, nincs olyan nyári gyerekprogram, amely akkora támogatást és figyelmet kap, mint a honvédelmi táborok. A gyerereket valószínűleg sok más dolog is érdekelné ezen kívül, de a kormány valahogy mégsem érzi szükségesnek, hogy ugyanennyi erőforrást fordítson kulturális, művészeti vagy tudományos témájú nyári elfoglaltságok támogatására...

SZÉL BERNADETT A MÉLYSZEGÉNYSÉGBEN ÉLŐK ÁTOLTOTTSÁGA KAPCSÁN FORDULT AZ EMMI-HEZ, DE VÁLASZ HELYETT CSAK „OLTÁSELLENES BALOLDALOZÁST” KAPOTT

MÉRCE
Szerző: CZÉKMÁN BENDEGÚZ
2021.08.11.


Számos országban megfigyelhető tendencia, hogy komoly nehézségekbe ütközik a lakosság mélyszegénységben élő részének bevonása a koronavírussal szembeni oltási kampányokba. Ez látszik Franciaországban is, ahol a nemrég szigorú lezárásokat bevezető tengerentúli területek mellett az ország legszegényebb megyéjének számító, Párizstól északra fekvő Seine-Saint-Denis-ben a legalacsonyabb az átoltottság, illetve az Egyesült Államokban, ahol a járvány negyedik hulláma az ország legszegényebb, legalacsonyabb átoltottsági szinttel rendelkező államát, Mississippit érinti a legsúlyosabban.

Magyarországon is hasonló helyzetről számolnak be a szakemberek, az átoltottsági szint az ország legszegényebb térségei között számon tartott Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben július közepén még nem érte el az ötven százalékot, míg Budapesten már akkor is 61 százalék fölött volt.

Látván a probléma súlyosságát, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszterhez, Dr. Kásler Miklóshoz hogy megtudja, hogyan tervezni növelni a kormány az oltakozási hajlandóságot a mélyszegénységben és szegregátumokban élők körében. Az LMP korábbi társelnöke és miniszterelnök-jelöltje levelében három kérdést fogalmazott meg:

- támogatna-e a minisztérium egy olyan célzott oltóbuszos kampányt, amely kifejezetten a mélyszegénységben, telepszerű körülmények közt élőket célozná és fogadná az oltásra még nem regisztrált állampolgárokat is, akiknek igény szerint technikai segitséget is nyújtana a regisztrációhoz?

- támogatna-e a kormány egy olyan munkacsoport felállítását, amely járványügyi szakemberek, megfelelő helyismerettel rendelkező civilek, az érintett minisztériumok és az ombudsmani hivatal bevonásával dolgozná ki a mélyszegénységben élők átoltottsági szintjének növelésének stratégiáját?

- támogatna-e az EMMI egy offline és online kampányt az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, oltással kapcsolatos álhírek cáfolatára?

Levelében a képviselő emlékeztette a minisztériumot, hogy 250-300 ezerre tehető azoknak a főleg roma állampolgároknak a száma akik az ország 1300 szegregátumának egyikében élnek. Szél Bernadett emellett elismerően nyilatkozott az Országos Roma Önkormányzat és nyolc civil szervezet által nagy sikerrel levezényelt, „Oltass, hogy élhess!” kampányról, amely elsősorban a szegregátumokban élő roma állampolgárokat célozta meg, aki körében a felmérések szerint az oltási hajlandóság alig 30 százalék. A képviselő szerint szükség lenne az április és május között egy hónapig tartó kampány folytatására...

37 MILLIÁRDOT OSZTOTTAK SZÉT EGYHÁZI CÉLRA A GAZDASÁGI ALAPBÓL – IVÁNYI GÁBORÉKNAK MÁR A BÉREKRE SEM TELIK

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.08.11.


Július elején jelent meg a sajtóban, hogy három évre 60 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány egyházi működésre, program- és fejlesztési támogatásokra. Ebből az idei támogatás 19,9 milliárd forint, jövőre és 2023-ra pedig 20-20 milliárd forint jut.


A hétvégén megjelent Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint váratlanul a gazdaság-újraindítási alapból oszt szét 49 milliárd 566 millió forintot a kormány. Ebből 36,8 milliárddal az egyházi működési-, program- és fejlesztési támogatások részesülnek. Még a járási kormányhivataloknak is jutott 2,5 milliárd forint.

Ehhez képest ma reggel Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke az intézményeiket vezető kollégáinak az alábbi levelet volt kénytelen megküldeni:


Sajnálatos módon, ismét nehéz helyzetbe kerültünk azt követően, hogy a NAV 270 millió forint erejéig zárolta forrásainkat és 127 milliót le is emelt./.../Az elmúlt években egyszer fordult elő, hogy nem tudtuk a teljes bért határidőre juttatni, de ebben az esetben is rövid időn belül korrigálni tudtunk a hátralék tekintetében. Talán most is ez a helyzet.”

Az intézményvezetőket arról volt kénytelen kedden értesíteni, hogy a havi béreket egyelőre első részletben tudják folyósítani, a hátralékot reményeik szerint 10-e után kaphatják meg. Iványi bízik abban – áll a levélben –, hogy a nehéz körülmények ellenére, sikerül kitartaniuk ebben az évben és 2022 változást hoz végre az egyházi státuszukat illetően is.

Iványi Gábor a drámai helyzet ellenére hangsúlyozta, hogy „a hatóságok kíméletlen eljárása velünk szemben nem az egyházat, templomainkat, lelkipásztoraink szolgálatát érinti, hanem azokat az államtól átvállalt feladatokat, amelyek ellátása számunkra gyakorlati, hitvallási kérdés is, és most közvetlen elszenvedői a mélyszegénységből érkező gyerekek.”...

FIDESZES POLITIKUSOK ÁLTAL IRÁNYÍTOTT SZERVEZETEK NYERTEK A NORVÉG ALAP HELYÉN FELÁLLÍTOTT CIVIL PROGRAMON

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2021.08.11.


Közvetlenül fideszes politikusok irányítása alatt áll azoknak a szervezeteknek több mint a fele, akik a legnagyobb támogatást elnyerték a Norvég Alap helyére állított állami alapból. A Városi Civil Alap legnagyobb, egyenként 15 milliós támogatásainak további nyertesei között elvétve találni olyat, amely nem kötődne közvetve vagy közvetlenül kormánypárti politikusokhoz vagy Fidesz-közeli üzleti körökhöz.


A Városi Civil Alapot a magyar kormány nem sokkal azelőtt hozta létre, hogy lejárt volna a Norvég Alap támogatási ciklusa, amivel Magyarország végleg elesett a nemzetközi felajánlástól. A Norvég Alappal 2014-ben az akkor Lázár János vezette miniszterelnökség azzal robbantotta ki a vitát, hogy az állami tulajdonú Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte volna át a civil szervezeteknek járó, 4 milliárd forint szétosztásának jogát. A Norvég Alap ezzel szemben ragaszkodott saját jelöltjükhöz, az Ökotárs Alapítványhoz. A két fél veken át nem tudott megegyezni a civil alap kezeléséről.

A támogatási időszak végül 2021-ben lejárt, és idén nyáron a magyar kormány elismerte, hogy gyakorlatilag lemond a Norvég Alap támogatásáról. Nemcsak a 4 milliárdos civil alapról, hanem további 73 milliárd forintról, amit a kormány oszthatott volna szét...

PUBLICUS: A FIDESZES SZAVAZÓK KÖZEL HÁROMNEGYEDE SZERINT NEM ELFOGADHATÓ, HOGY KORMÁNYKRITIKUS EMBEREKET HALLGASSANAK LE

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2021.08.11.A magyar lakosság majdnem háromnegyede (74 százalék) hallott már a Pegasus-botrányról, és több mint fele (51 százalék) úgy gondolja, hogy a kormány kezdeményezte az újságírók, politikusok, ügyvédek lehallgatását – derült ki a Publicus Intézet július végi, Népszava számára készített felméréséből.

A kormány először ezt tagadta, később azonban lényegében óvatosan beismerte, hogy állami szolgálatok lehallgathatták az Orbán-rendszerrel kritikus személyeket.

Bár a kormánypárti médiát nem lehet azzal vádolni, hogy túltolták volna a megfigyelési ügyről szóló tájékoztatást,

a Fidesz–KDNP szavazóinak több mint kétharmadához (68 százalék) így is eljutott a híre.


41 százalékuk ennek ellenére nem gondolja azt, hogy a kormány kezdeményezte volna a lehallgatásokat, és csak negyedük válaszolta azt erre a kérdésre, hogy igen.

A felmérésből az is kiderült, hogy a kormány szimpatizánsainak 71 százaléka nem tartja elfogadhatónak, hogy kormánykritikus személyeket figyeljenek meg. 43 százalékuk pedig azt válaszolta, hogy mennie kell annak a miniszternek, aki alá az adatokat gyűjtő szervezet tartozik.

Orbán Viktor támogatottságát viszont láthatóan nem rendítette meg a botrány, a kormánypárti szavazók mindössze 7 százaléka gondolja úgy, hogy a miniszterelnöknek le kell mondania, ha kiderül, hogy kormányának köze van a megfigyelési botrányhoz...


KORONAVÍRUS: EMELKEDHET A FERTŐZÖTTEK SZÁMA A TÖMEGRENDEZVÉNYEK MIATT - AZ AUGUSZTUS 20-AI TŰZIJÁTÉK, A VADÁSZATI KIÁLLÍTÁS ÉS A PÁPA LÁTOGATÁSA BEROBBANTHATJA A NEGYEDIK HULLÁMOT.

168 ÓRA
Szerző: LÁNYI ÖRS
2021.08.11.


Egyre több virológus és járványügyi szakértő figyelmeztet a koronavírus negyedik hullámának közeledtére. Az oltási kedv hanyatlása miatt ugyanis Magyarországon még mindig több millióan várják érdemi védettség nélkül a következő járványhullámot, amelynek érkezésére a szakértők szerint nagyjából szeptemberben lehet számítani. Rusvai Miklós virológus a 168-nak elmondta, a fertőzöttek számának emelkedéséhez nagyban hozzájárulhatnak majd az olyan nagyszabású tömegrendezvények, mint az augusztus 20-ai tűzijáték, a vadászati világkiállítás, vagy épp az eucharisztikus világkongresszus, ahol Ferenc pápa is beszédet mond
.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, ezekre az eseményekre a kormány rendeletének értelmében beszüntették a járványügyi korlátozásokat, így azok maszk és védettségi igazolvány nélkül is látogathatóak lesznek. Lantos Gabriella, egészségügyi menedzser szerint ez egy egyértelmű politikai döntés volt a kormány részéről, mint mondta: „Ennek oka és értelme sincs.”

Rusvai Miklós szerint amiatt, hogy bármiféle korlátozás nélkül részt lehet venni az említett rendezvényeken, már augusztus végére – nagyjából hét-tíz nappal az államalapítás évfordulójának ünnepe után – a fertőzöttek számának emelkedésére lehet számítani. A virológus szerint ezt követően az iskolakezdés okozhat majd újabb emelkedést, ugyanis a külföldi nyaralásból hazatérők és a 12 év alattiak körében szabadon terjedhet majd a vírus. Kiemelte: ahogy az Eucharisztikus Világkongresszus, úgy a Vadászati Világkiállítás is sok külföldi vendéget csábíthat Magyarországra. „Ráadásul a kiállítás nagy része zárt térben lesz megtartva, ez még komolyabb kockázat” – mondta a 168-nak Rusvai...

ÉRTÉKEK MENTÉN, TÉNYEKET TISZTELVE – 20 ÉVES A POLITICAL CAPITAL

PCBLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2021.08.03.


Magánügy is lehetne, hogy idén húszévesek leszünk. Azért nem (csak) az, mert a mi két évtizedünk arról a Magyarországról – és megkockáztatjuk, arról a világról – is sokat elárul, amelyet elemeztünk és elemzünk. A környezetünk rengeteget, a munkánkat vezérlő értékek semmit sem változtak: elkötelezettség a parlamentáris demokrácia, a piacgazdaság, az euroatlanti orientáció, az emberi jogok mellett. Húsz éve még banálisan konszenzuálisnak számítottak ezek az értékek Magyarországon, ma sajnos már sok szempontból antitézisei a hivatalos politikának. Persze két évtized alatt mindenki sokat változik, így a mi munkánk, fókuszunk, szerepfelfogásunk is módosult. A tények tisztelete azonban állandó: nincs az a meggyőződés vagy érdek, ami igazolhatóvá tenné számunkra a valóság torzítását és manipulációját. A következő hetekben történetünknek azokat a témáit, vitáit elevenítjük fel, gondoljuk tovább, amelyek 2021-ben is érvényes mondanivalóval bírnak – itt, a honlapunkon, a podcastcsatornánkon és közösségimédia-felületeinken.


„Nem a ti dolgotok megmondani, hogy valami helyes-e vagy sem” – emelték mutatóujjukat vagy tárták szét karjukat sokan az elmúlt húsz év során, amikor a Political Capital értékei mentén kezdeményezően lépett fel. Sokszor hallottuk: „a ti dolgotok a pártoktól és értékektől független elemzés”. Ezzel szemben mi a kezdetektől azt az álláspontot képviseltük, hogy

pártfüggetlenség létezik, értékmentesség nem.


Értékválasztásunk mindig világos volt, de ez sem írta felül soha a tények tiszteletét. Sosem voltunk a „vágyteljesítő elemzések” hívei, akár a nyilvánosságnak, akár ügyfeleinknek dolgoztunk. Az adatok, számok ritkán mutatnak fekete-fehér képet, és az elemző feladatához a mi értelmezésünk szerint hozzátartozik a – sokak számára – kellemetlen igazságok kimondása is. Ha viszont egy agytröszt a politikai propagandagépezet részévé válik, azzal egyrészt becsapja a közönséget, másrészt feladja legnagyobb értékét: az intellektuális önállóságot.

Ezt a függetlenséget igenis meg lehet őrizni akkor is, ha egy intézet hivatalos vagy politikai szervezetekkel is dolgozik – ami természetes, hiszen senki sem légüres térben tevékenykedik. Nem titok, az első években a Political Capital is kereste a kényes egyensúlyt a nyilvánosságnak szánt politikai elemzés és a politikai szereplőknek nyújtott tanácsadás között. Ha nem is hibátlanul, de az elemzői munka integritását mindvégig megőrizve telt el ez az időszak. Többek között ezekről a dilemmákról is önálló beszélgetést szervezünk a közeljövőben.

De nem csak emiatt nehéz mindig megfelelni a következetesség követelményének. Ez talán egyértelművé válik, ha elmagyarázzuk, mikor és miért álltunk bele különböző ügyekbe, ami talán trendszetterré is tett minket egy-egy területen...

ORBÁN HAZUDOTT A FOX NEWS-NAK, HOGY AZ ELLENFELEIK ANTISZEMITÁK ÉS NEM ŐK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.08.10.


...Magyarországon jelenleg egyetlen szélsőjobboldali párt van (a Jobbiknak csak a múltja az, nem véletlenül hagyták el és váltak ki a párt radikálisai), ez pedig a Fidesz. A Fidesz fasiszta államot épít, amely megdöntötte a liberális demokráciát. Rendszerének ideológiája az antiszemitizmus, a gyakorlatban a tudomány, az oktatás, a sajtó és a művészet szabadsága elleni támadás kimondatlanul a tipikus és szokásos antiszemita, náci program megvalósítása. A Soros György elleni kampány náci propaganda, egyértelműen az antiszemita előítéletekre és gyűlöletre épül. A “Soros-terv” egy náci összeesküvés-elmélet a keresztény Magyarország felszámolására, ugyanolyan, mint a hitleri náci összeesküvés-elméletek voltak.

A Fidesz politikusai állították és avatták fel a legtöbb antiszemita szobrot, ők tették tananyaggá a nyilas Nyírő, az antiszemita és fasiszta Wass Albert “műveit”. Ők állítottak szobrot olyan hírhedt antiszemitáknak, mint Prohászka Ottokár és Tormay Cécile, neveztek el utcákat róluk. Még Obama elnök is tiltakozott a zsidótörvények megalkotásában döntő szerepet játszó Hóman Bálint szobra ellen, amit szintén a Fidesz tervezett felállítani. Hóman faji alapra helyezkedő zsidó-törvényeket szorgalmazott és részt vett azok megalkotásában. Neki is a Fidesz akart szobrot állítani. A Horthy-szobrokról nem beszélve.

De a legnagyobb antiszemita szobor a Szabadság téren az éj leple alatt felállított náci emlékmű, amely tagadja a magyar állam szerepét a holokausztban, tagadja Magyarorzág antiszemitizmusát a Horthy-rendszerben, amely az Orbán-rendszer előképe és szellemi elődje. Mindezt azért, hogy az Orbán-rezsim saját antiszemitizmusát is tagadja, és elrejtse a “keresztény-nemzeti” idológia tiszta antiszemita jellegét. Ne feledkezzünk meg a Nemzeti Vértanúk Emlékművéről sem, aminek eredetijét éppen az amerikaiak döntették le, s az újat Orbán avatta. Az antiszemita jellege egyértelmű...

RADIKÁLIS VÁLTOZTATÁSOKKAL MÉG ELKERÜLHETJÜK A KATASZTRÓFÁT, DE HA NEM SIKERÜL, ÉLHETETLEN POKOLLÁ VÁLIK A FÖLD

QUBIT
Szerző: HEGYESHALMI RICHÁRD
2021.08.11.


„A legutolsó cikkedben, néhány hónappal ezelőtt, azt írtad, hogy a következő évtizedben fog eldőlni, mi lesz a világ sorsa korunkban. Mondd, nem szeretnéd megélni, nem vagy rá kíváncsi?”


– Arthur Koestler: Sötétség délben

Csak rajtunk múlik, hogy a következő évezredben az Édenkertben vagy a Mad Maxben él majd az emberiség. Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület jelentése lesújtó jövőképet fest, és arra figyelmeztet, hogy a tétlenség végzetes következményekkel járhat. Az államoknak, a cégeknek és a magánembereknek is cselekedniük kell.

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) a világ egyik legfontosabb klímakutató szervezete. A Meteorológiai Világszervezet és az ENSZ Környezetvédelmi Programja által 1988-ban alapított testület nem önálló kutatómunkát végez: tanulmányok tízezreit vizsgálják át, és hat-nyolc évente közzéteszik az ezekből leszűrhető konklúziókat. A több száz oldalas, hivatkozásokban bővelkedő jelentésekből 40-50 oldal hosszú kivonatot is készítenek, amit a klímapolitikáért felelős döntéshozóknak szánnak. Az már más kérdés, hogy a döntéshozók mit fognak fel vagy fogadnak meg belőle. A jelek szerint nem sokat...

A LÍTIUM LESZ AZ ÚJ OLAJ? - EGY IGAZÁN BEROBBANÓ ÜZLETÁG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.08.11.A Tesla Megapack tüze felhívta a figyelmet az életünkben egyre nagyobb szerepet betöltő litium-ion akkumulátorok fokozott tűzveszélyességére. A litium-üzlet egyébként jó úton halad afelé, hogy felzárkózzon az olajüzlet mellé, egyszer talán fel is válthatja.


Egy korábbi előrejelzés szerint 2025-ben a világon legyártandó személygépkocsik 47 százalékát hajtja meg villanymotor, vagy teljes egészében (BEV), vagy kisebb-nagyobb mértékben rásegítve a belsőégésű motor működésére (PHEV, HEV vagy MHEV). A még ma is luxusnak számító Tesla sikere nyomán – egyben engedve a környezetvédők, valamint persze a közvélemény, vagyis a piac nyomásának – neves autógyárak sora jelenti be, hogy mikorra tervezi gyártmánypalettájának átállítását.

Például a Volkswagen 2035-re, a Honda 2040-re tervezi, hogy felhagy a hagyományos autók gyártásával. Az Audi 2026-ban már autóinak több mint felét elektromos hajtással szándékozik eladni, a Ford pedig 2030-ban az európai piacra már csak ilyeneket akar hozni...

ELVTÁRSAK, A PRIORITÁSOK!

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2021.08.06.


A postás meghozta Magyarország kormányának a levelét, néhány napja ott hever reklámkiadványok és fotókkal gazdagon illusztrált áruházi értesítők közt az asztalon. Néha odaülök, kibontatlanul odébb tolom. Az ember sokáig képes ragaszkodni butaságot megtestesítő darabokhoz, így van a kormányzati megtévesztést tárgyiasító küldeménnyel is, a kormányfői kézaláírással hitelesített aljas levéllel. Ezekből lesz idővel az irodai szemét, jön a takarítónő, és miután hetek óta látta az asztalon, összekupacolja néhány további postai kacattal, és mondván, ne fogja tovább a port, jó érzékkel kidobja. Magára valamit is adó ember önvédelemből nem idéz a kérdésekből, mert fél, hogy egy váratlan pillanatban pont olyan lesz, mint akik fogalmazták. A végeredményt akár most is kihirdethetnék, hiszen közhiteles ellenőrzés nem lehetséges, jogi relevanciája nincsen, közjogi értelemben nem létezik: Orbán Viktor miniszterelnök és Kovács Zoltán kommunikációs szakalkalmazott hivatkoznak rá majd akkor, amikor jónak látják. Mondanak egy számot, és következtetéseket vonnak le. 

Hanem viszont, ha a Magyar Posta fölső vezetése ilyen gondosan és alaposan felügyeli a kormányzat buta leveleinek kézbesítését, igazán megszervezhetné, hogy az előfizetők hozzájussanak a megrendelt lapjaikhoz, mégpedig a szerződésben vállalt időben. De hát jelentős részük nem jut hozzá. Az ÉS-t például pénteki napokon 18 óráig kellene kézbesíteni, és bár kétségtelen, hogy sok helyen ez sikerül, tény az is, hogy sok helyen meg nem. A Magyar Posta hivatalos közleménye, ahogy e lapszám 12. oldalán is olvasható, hogy „a kézbesítői hálózat átszervezése miatt július 1-től nem reggel, hanem a szerződésben foglaltak szerint a megjelenés napján (akár késő délután) kerül majd az olvasóhoz a lap”. Hát, vagy akkor sem. Vagy hétfőn. Vagy kedden. Vagy kimarad és így tovább. Amúgy ez nyilván nem az ÉS baja csak, hanem az összes hetilapé. Érzékelem a posta munkatársainak erőfeszítéseit, látom a kormányzat ostoba küldeményeivel teletömött táskával szuszogó levélhordó kínlódását, aligha velük van a gond. Olvasom a jogosan panaszkodó előfizetők reklamáló leveleit: „Az nem lehet, hogy a kiadó ne tudna tenni valamit” – a legtöbbnek ez az összegzése. Az a baj, hogy a kiadó valóban nem tud tenni egyebet, mint reklamál, majd, ha már annak sincs eredménye, akkor a posta helyett vagy mellett maga is terjeszteni kezd. Amióta az eszemet tudom, soha nem sikerült megoldani semmilyen helyzetet. Sem a szocializmusban, sem az azt követő évtizedekben. Kis műhelyekben – egyetemeken, kutatóintézetekben, néhány termelőüzemben – igen, de ami az egész rendszer működését illeti, semmi sem sikerült régen sem, ma sem. Az én generációm legnagyobb élménye a problémák megoldatlansága. Ezt látom a hatvanas évek végétől mostanáig. Szomorú összegzés, belátom...

ITT OLVASHATÓ 

AZ ÉS 2021/31. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

OROSZORSZÁG A BÜSZKE KGB-S BAJKEVERŐ ÉS MAGYARORSZÁG, AZ Ő KIS BARÁTJA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.08.11.


Nagy csodálattal nézik az amerikai populisták az olyan autokrata vezetőket, mint Orbán Viktor, de van egy kérdés, amiben erősen eltér a két társaság álláspontja: Kína. Ezért ezt inkább nem is feszegetik, ahogy az amerikai "jobboldali riporter", Tucker Carlson sem tette. Kína mellett Oroszország is nagy barátja ezeknek az autokrata vezetőknek. Mit kezdett ezzel Merkel, és mit fog kezdeni Németország?

Az amerikai és a más országbeli populisták nincsenek azonos véleményen Kína ügyében, és az amerikai republikánusoknak az Orbán Viktorhoz hasonlók iránti hódolata figyelmen kívül hagyja a külpolitika nagy kérdését - írja a Financial Times. Visszautalnak Tucker Carlson, a Fox tévécsatorna konzervatív műsorvezetőjének a magyar miniszterelnökkel készített múlt heti interjújára, amelyben Orbán, arra a kérdésre, hogy Joe Biden miért őt, és miért nem Hszi Csin-ping kínai elnököt nevezte banditának, kitért az érdemi válasz elől, Carlson pedig nem erőltette tovább a kérdést.

A lap ennek magyarázatát keresve megjegyzi: Kínán kívül Magyarországon található a legnagyobb Huawei ellátó központ. A Financial Times szerint ilyen nyitottságot Kína iránt a republikánusok nem bocsátanának meg Angela Merkelnek vagy Emmanuel Macronnak, csak a világ nacionalista vezetőit tömörítő - egyébként meglehetősen laza - klub tagjainak.

A Financial Times emlékeztet arra, hogy Giuseppe Conte, aki most az Öt Csillag Mozgalom vezetője lett, olasz miniszterelnökként és Donald Trump megbecsült európai közvetítőjeként a G7-országok vezetői közül elsőként csatlakozott a Selyemút kezdeményezéshez, ami a brit lap szerint azt mutatja, hogy az ilyen vezetők alattomosabbnak bizonyulhatnak a liberálisoknál a szuperhatalmak küzdelmeinek közepette.

A szerző azt is felidézi, hogy Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke 2016-ban olyan kijelentést tett kínai hallgatósága előtt, hogy ő tőlük függ. Orbán pedig idén júniusban frivolnak minősítette azt az EU-nyilatkozatot, amelyet a demokráciapárti hongkongi tüntetések védelmében fogalmaztak meg.

Az Egyesült Államok számára Kína egyfelől fenyegetést jelent a világban elfoglalt vezető szerepét illetően, másfelől ideológiai kihívást a kormányzás módja tekintetében - írja a Financial Times, és megállapítja: egy középszerű autokrata szemében e kettő közül egyik sem érvényesül, hanem Kína a befektetések és egyéb támogatások lehetőségét jelenti, erkölcsi előfeltételek nélkül.

A londoni lap szerzője utal arra is, hogy nemrég Norvégia, Liechtenstein és Izland megvonta a támogatást Magyarországtól annak belpolitikája miatt, és az EU is valami hasonlóval bíbelődik. Nem is kell magyarázni egy kevésbé akadékoskodó szponzorban rejlő előnyöket, és az lenne a csoda, ha a populista vezetők nem Kína felé hajlanának - állapítja meg.

Erről viszont - folytatódik az eszmefuttatás - nem könnyű meggyőzni azokat a konzervatív amerikaiakat, akik összhangra lelnek Orbánnal a bevándorlás és az oktatás kérdéseiben, akik élvezik a testvériség érzetét a kultúrharcban, és ezért elmulasztják feltenni a kínos geopolitikai kérdéseket.

Frankfurter Allgemeine Zeitung ismerteti John Lough brit biztonságpolitikai szakértő friss könyvét, amely Németország és Oroszország viszonyát elemzi. A szerző úgy látja: Németország vállalja ugyan az EU-ban a vezető szerepet, ám állandóan mentegetőznie kell az olyan szemrehányások miatt, hogy hegemóniára tör.

Oroszország ezzel szemben nagyhatalmi státusért kopogtat, de csak bajkeverőt, rendbontót látnak benne. Németország nem akar az lenni, ami lehetne, Oroszország pedig nem képes azzá válni, amivé akarna. A két ország eltérően viszonyul saját totalitárius múltjához is: Németországban széleskörű egyetértés uralkodik azt illetően, hogy a náci uralom katasztrófa volt. Az orosz elnök viszont büszke saját KGB-s múltjára.

Legújabban megfigyelhető Sztálin lopakodó rehabilitálása is, azt pedig törvény tiltja, hogy a szovjet terrort egy kalap alá vegyék a nemzeti szocializmussal. A két ország viszonyát elemezve a brit szerző arra a következtetésre jut, hogy a szövetségi kormány az 1990-es német újraegyesítéstől egészen a Krím 2014-es orosz bekebelezéséig, sőt részben még azon túl is megragadt a hetvenes évek keleti politikájának gondolkodásmódjánál.

Willy Brandt és Egon Bahr enyhülési politikájának a pozitív német tapasztalatai mintegy átsugároztak a posztszovjet időkbe. Különösen a szociáldemokraták voltak készek arra, hogy Moszkvával kalandos feltételek mellett is úgynevezett párbeszédet folytassanak. Ez elsősorban Gerhard Schröderre vonatkozik, de Siegmar Gabriel szintén előrelendített - már 2016-ban - olyan nagy projekteket, mint az Északi Áramlat 2 elnevezésű gázvezeték. Frank-Walter Steinmeier pedig 2019-ben is olyan illúziókat táplált, hogy Moszkva érdekelt lehet a kelet-ukrajnai konfliktus megoldásában.

John Lough ugyanakkor méltatja Angela Merkelt, aki a Krím annektálása után a határozott nyugati fellépésnek, az unió szankciós politikájának az ösztönzője volt, és ezt sikerült is keresztülvinnie az olyan oroszbarát EU-országok ellenében, mint amilyennek a szerző Görögországot, Olaszországot, illetve Magyarországot nevezi a frankfurti lap könyvismertetése szerint. Ebből a nyugati összhangból azonban gondosan kimaradt az energiaterület: az orosz-német gázvezeték szó szerint acélos üzleti kapcsolatot jelez - írja Louch.

A Frankfurter Allgemeine mindazonáltal megkérdőjelezi, hogy valóban Németország nyersanyagvásárlása lenne a felelős a Putyin- rendszer túlélőképességéért.

LENGYEL KORMÁNYVÁLSÁG ÉS VÁRHATÓ MENEKÜLTHULLÁM - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.08.11.


Jó reggelt! A hétvégéig marad ez a meleg.

4 legfontosabb cikkünk most

Kormányválság Lengyelországban, a médiatörvényről szóló szavazás napján bomolhat fel a PiS vezette koalíció

- Apró szigetországok kérik a világot, hogy mentsék meg őket

- Nyugati kormányok kérik az EU-t, hogy ne állítsák le az afgánok hazadeportálását a tálibok előrenyomulása ellenére sem

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

A LEGMEGLEPŐBB DOLGOT TETTE A MAGYAR GYERMEKVÁLLALÁSI KEDVVEL A JÁRVÁNY: SEMMIT

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2021.08.11.


Miután tavaly év elején világszerte erős korlátozásokat kellett elrendelni a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, sokan jósolták, hogy a karantén, a kényszerű összezártság kiugró születésszámot eredményez majd kilenc hónap múlva. Az intuíción túl azonban ennek a spekulációnak nemigen volt alapja, és rövidtávon – legalábbis azokban a fejlett országokban, ahol könnyen elérhetők a fogamzásgátlási lehetőségek – pontosan az történt, amit korábbi járványok idején tapasztaltak a kutatások szerint: kilenc hónapos időtávon csökkent a születések száma.

Jól látszódott ez a magyar születési adatokon is. A tavalyi első 11 hónap mindegyikében több gyermek született, mint egy évvel korábban, decemberben viszont közel 8 százalékkal kevesebb – tükrözve azt, hogy a járvány idehaza márciusban robbant be. Az ezzel járó bizonytalanság már önmagában visszafoghatta a gyermekvállalási kedvet, de jó páran ekkor már el is vesztették a munkájukat, és az sem volt biztató, hogy lényegében a sürgősségi esetekre korlátozták az egészségügy működését.

A kedvezőtlen tendencia idén januárra is áthúzódott, ám amilyen gyorsan jött, látszólag olyan gyorsan véget is ért: februárban és márciusban már többen születtek, mint egy évvel korábban. A hónapokat visszapörgetve láthatjuk, hogy a fogantatás szempontjából ezek már a májusi és júniusi hónapok, amely már az első hullám (csak akkor még nem így hívtuk) utáni fellélegzés és nyitás időszaka volt. A járvány által okozott gazdasági károk ugyan nem múltak el egyik pillanatról a másikra (a tavalyi második negyedév a magyar gazdaságtörténet egyik legrosszabbja volt), de úgy tűnt, hogy a legtöbben hamar visszatérhetnek a korábbi életükhöz.

A nyár további része is derűsen telt, a születési számok görbéje azonban ismét vett egy kanyart, és olyan pályára állt, amely a 2020-asnál valamivel kisebb, a 2019-esnél viszont magasabb születésszámot rajzolt ki. Így aztán az idei első félévben ezen a téren

olyasmi történt, amit talán a legkevésbé lehetett várni a járvány kitörésekor: majdnem ugyanannyi gyermek született az idei első félévben, mint egy évvel korábban...

TOVÁBBRA IS NAGYON ALACSONY SZINTEN VAN A MAGYAR NŐK FOGLALKOZTATOTTSÁGA

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2021.08.09.


2020-ban Magyarországon volt a harmadik legnagyobb eltérés a gyerekes férfiak és nők foglalkoztatottsági rátája között az Európai Unióban – derül ki az Eurostat friss adatai alapján
.

A legnagyobb különbség Olaszországban (28,9 százalék) és Görögországban (27,2 százalék) volt a gyerekes férfiak és nők foglalkoztatottsági szintje között, ezután következett Magyarország 24,3 százalékpontos eltéréssel. A legkisebb különbségek Litvániában (6,8 százalék), Szlovéniában (8,8 százalék) és Portugáliában (9,3 százalék) voltak.

A gyerekes nők foglalkoztatottságának növelése részmunkaidős megoldásokkal a demográfusok szerint hozzájárulhat egy ország reprodukciós rátájának növekedéséhez. Ahogy azt az Állami Számvevőszék ezzel foglalkozó elemzése is kiemeli, Magyarországon az elmúlt évtizedben a 25-49 éves korú gyerekes nők foglalkoztatási rátája emelkedett, bár a többi visegrádi országhoz hasonlóan még mindig messze elmarad az uniós átlagtól.

A gyerekes nők részmunkaidős foglalkoztatottságának növelése a Magyar Nemzeti Bank 330 pontos versenyképességi programjában is szerepel az ajánlott közpolitikai intézkedések között...

AMIKOR CARLSON NYALJA ORBÁNT - MIKET BESZÉL?! #20

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.08.10.Beszéljünk Carlson és Orbán interjújáról, mert amit előadott Orbán a te pénzedből idehozatott amerikai bohóccal, az igazán szórakoztató volt. 

Sértés-e minden magyar számára, hogy Orbánt gengszternek nevezi valaki? Dehogy! Mi, magyarok, pontosan tudjuk, hogy Orbán egy bűnöző, abból is a leggátlástalanabb. Azt is tudjuk, hogy hazaáruló, aki külföldi hatalmak felé adósítja el az országot, külföldi titkoszolgálatoknak adja ki magyar állampolgárok személyes adatait...

NEM A MAFFIA ÉPÜLT BE AZ ÁLLAMBA, A KORMÁNY VÁLT ORBÁN HATALOM- ÉS PÉNZVÁGYÁNAK ESZKÖZÉVÉ

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.08.11.


„Megbocsáthatatlanul idióta dolog Orbán Viktor Magyarországát követendő példaként ajánlani az Egyesült Államok számára. Orbán háborúja a magyar emberek és a nyugat ellen nem a politikáról, hanem a kultúrától és a gondolkodásmódról szól. Hosszútávon pedig a nyugati civilizáció sokkal nagyobb súllyal esik latba, mint Orbán Viktor és Tucker Carlson korrupt és elfajzott illiberális demokráciája” – szögezi le legfrissebb elemzésében Radványi Miklós. A magyar származású, Amerikában élő, önmagát „rendíthetetlen konzervatívnak és Republikánusnak” valló jogász-politológus már 2005-ben (!) nemes egyszerűséggel csak a magyar Chaveznek nevezte Orbánt. Ma pedig azt állítja: újabb választási győzelme elfogadhatatlan lenne Magyarország és a nyugat számára, beleértve az Egyesült Államokat is, függetlenül attól, hogy a demokraták vagy a republikánusok vannak hatalmon.


A jobbközépen elhelyezkedő washingtoni Frontiers of Freedom Intézet alelnökének legfrissebb elemzése közvetlenül a Fox News-os Tucker Carlson egyhetes budapesti látogatása után született. Az egyhetes turné során az amerikai jobboldal üdvöskéje igencsak szelektíven nyilvánult meg a magyarországi helyzettel kapcsolatban, beleértve az általa már 2019 eleje óta méltatott Orbánnal készített interjúját és az esztergomi beszédét.

Radványi Miklós kifigurázza Carlsont, de nem csak gúnyolja, több ponton konkrét adatokkal és tényekkel helyre is teszi (például az Orbán-kormány állítólagos családbarát és a magyarok érdekeit szem előtt tartó politikáját), illetve kemény szavakkal illeti, egyebek között így: „az interjúja és a beszéde is katasztrófa volt, végleg nevetségessé tette őt Magyarországon. A totális idiotizmusát leszámítva, tartózkodásának egyik fénypontja sem érdemel részletes elemzést”.

A magyar Chavez

Radványi – tőle szokatlan módon – ebben az írásában részletesebben is kitér saját, disszidálása előtti és utáni életére és munkásságára, beleértve azt is, hogy már 2005-ben is foglalkozott „az igazi Orbán Viktorral”, akit már akkor a magyar Chaveznak nevezett (megj.: a venezuelai elnök 1998-tól haláláig, 2013-ig irányította a latin-amerikai országot, ez idő alatt elsorvasztotta a demokráciát, elnyomta a sajtót, manipulálta a választási rendszert, letartóztatta és száműzetésbe kényszerítette bírálóit). Hangsúlyozza, hogy professzionális életútja során rendíthetetlen konzervatív és Republikánus volt, példaként említi, hogy sok cikkben bírálta Soros Györgyöt és támogatóit. Sokáig nagyjából egyet tudott érteni Tucker Carlsonnal is, „de hazugságai Magyarországról mára idiótává változtatta őt. Orbán Viktorról és a magyar helyzetről szóló tudósításai kirívó tudatlanságot tükröznek és szégyenletes hamisítványok”.

Rövidlátónak és félrevezetőnek tartja, hogy Carlson Orbán politikáját az illegális migrációra és a Brüsszel liberális értékrenddel szembeni „illiberális” reakcióira korlátozza, „sokkal többet segítene, ha az Orbán-jelenséget a poszt-kommunista országban történtek kontextusába helyezve vizsgálná”. Csehország és Szlovénia sikeresebb a nyugatot jellemző normálisabb politikai, gazdaság, kulturális és etikai rendszerre való átállásban; Szlovákia és Horvátország követi őket a sorban; majd jön Románia és Bulgária, amely szintén harcol a korrupcióval, a szegénységgel és a politikai instabilitással, de a legkomplexebb és legellentmondásosabb példa mégiscsak Lengyel- és Magyarország...

A NYUGDÍJASOK KÖZÖTT TAROLT A KORONAVÍRUS

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2021.08.09.


Kétszer több nyugdíjas halt meg tavaly november-decemberben a havi átlagnál. Az elhunytak 80 százaléka a 150 ezer forintnál kisebb ellátást kapók közül került ki.


Hónapokig próbáltuk megtudni, hogy 2020-ban hány nyugdíjas hunyt el, és mennyivel nőtt körükben a halálozás a koronavírus-járvány következtében. Januárban közérdekű adatigényléssel fordultunk a Magyar Államkincstárhoz, márciusban azonban csak 2020 októberéig tudtak adatokat küldeni, így a Covid miatt megnövekedett november-decemberi halálozások nem látszottak az adatsorban. Újabb kérdés és további három hónap várakozás után, augusztus elején kaptuk meg végül a 2020 egészére szóló halálozási adatokat, és a múlt év végi számokból drámai kép bontakozik ki a koronavírus második hullámáról:

a tavalyi halálozási többlet több mint 90 százalékban a nyugdíjasok elvesztéséből adódik...

SIMÁN LÉTREHOZTUNK EGY HAMIS SZEMÉLYAZONOSSÁGOT EGY E-ALÁÍRÁST KÍNÁLÓ MAGYAR STARTUP FELÜLETÉN

TELEX / TECH
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2021.08.11.


Egyre nagyobb az igény rá, hogy online is minden olyan gördülékenyen menjen, mint élőben, így gombamód szaporodnak a hivatalos ügyek intézésére szakosodott távmegoldásokat kínáló cégek. A magyar piacon is van már több, magyar alapítású startup, amelyek minősített e-aláírási szolgáltatást kínálnak. Ezek közül az egyikkel, a TrustChain Systems Kft.-vel kapcsolatban futott be szerkesztőségünkhöz egy jelzés, miszerint az azonosítási folyamatuk valószínűleg könnyen átverhető.

Teszteltük a rendszert, és kiderült, hogy a platformon évek óta futó megoldással valóban sikerülhet hamis személyazonossággal profilt regisztrálni, majd ezzel hivatalos dokumentumokat (akár banki szerződéseket) aláírni valaki más adataival – a saját példánk alapján a profil létrehozása után egy darabig legalábbis biztosan.

A hibára felhívtuk az érintett szolgáltatók figyelmét, akik azt mondták: biztosak benne, hogy működésük során soha nem történt még ilyesmi, és ígérték, hogy javítanak a folyamatukon. Az eset ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy milyen sebezhetőségek fordulhatnak elő még a legprofesszionálisabb hátterűnek látszó, netes ügyintézést kínáló cégek esetében is.

A TrustChain ugyanis nem egy sufnicég, hanem egy multisodó vállalkozás több ezer felhasználóval, startup-díjakkal, amelynek szolgáltatása már 56 országban elérhető, és fejlesztésekhez, piacra lépéshez jelentős tőkebefektetést is kapott állami forrásból gazdálkodó kockázati tőkealapokon keresztül...


SZABAD SZEMMEL: UGYANAZOK AJNÁROZZÁK ORBÁNT, AKIK PEKING ELLEN ACSARKODNAK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.08.11.


Azt érezni, hogy szörnyű találkozó jön létre a valósággal. Lapszemle.


FT

A kommentár azt emeli ki a Tucker Carlson-show egyhetes budapesti vendégjátéka után, hogy az amerikai és külföldi populisták nem értenek egyet Kína kapcsán, noha itt a külpolitika súlyponti kérdéséről van szó. Csak éppen az Orbán iránti nagy imádat ezt eltakarja a republikánusok számára.

Amikor a riporter arról faggatta a miniszterelnököt az interjú során, hogy Biden gonosztevőnek nevezte, a kínai államfőt viszont meg sem említette azok között, akik szerinte autoriter államot építenek, a házigazda rögtönzött, de igazából megkerülte a választ. A másik meg nem forszírozta tovább. De a tengerentúli jobboldalnak tudnia kell, hogy ha idegen erős embereknek udvarol, akkor óhatatlanul felmerülnek ellentétek, amelyek közül a geopolitikai irányt lehet a legkevésbé megkerülni.

A nacionalista vezetők laza nemzetközi klubja nyíltságot tanúsít Peking iránt, amit a republikánusok nem bocsátanának meg Merkelnek, Macronnak, hát még a demokratáknak. Az USA szemében ugyanis Kína kézzelfogható fenyegetés Amerika vezető világhatalmi szerepköre ellen, egyben ideológiai kihívás. Egy közepes autokrata számára viszont értelemszerűen egyik sem. Hiteleket és más előnyöket vár a kínaiaktól, mindenféle erkölcsi feltételtől mentesen.

Pár napja vonták meg Magyarországtól a norvég segélyt és az EU is valami hasonlóra készül. Nem kell taglalni, hogy ilyen körülmények között mit jelent egy olyan szponzor, aki tehetős, viszont nem akadékoskodik. A trükk az, hogy erről meg kell győzni az amerikai jobboldalt. De mivel azok egy húron pendülnek Orbánnal a bevándorlás és az oktatás ügyében, hajlanak a külpolitikai egyezségre.

Azt érezni, hogy szörnyű találkozó jön létre a valósággal. A konzervatívok egyfelől ütköznek Kínával, másfelől viszont megértést mutatnak bizonyos erős emberek iránt. Nagy mutatvány volna a kettőt hosszú időn át előadni. Egyébként Washingtonban hamar megtanulni, hogy ugyanazok ajnározzák Orbánt, akik Peking ellen fenekednek. Őket a populisták esetében a stílus és a siker izgatja.

Az elemzés úgy látja, hogy amit a konzervatívok csinálnak, az – Talleyrand szavaival – több mint bűn: hiba. Könnyű belátni, mi vonzza őket az idegen, ám rokonlélek populistákhoz. Azt viszont meg kell kérdezni tőlük, hogy szerintük ezzel miként segítenek saját országuknak.

Deutsche Welle

Nagyon úgy néz ki, hogy LMBT-ügyben Orbán Viktor nyomába szegődik a román jobboldal, amely azon van, hogy magyar mintára törvényt hozzon a „meleg propaganda és a nemi kisebbségek ideológiája” ellen. Ily módon pedig Európa-ellenes útra terelje az országot. A vonatkozó budapesti jogszabály összemosta a homoszexualitást és a pedofíliát. A jelszó egyébként Romániában is a fiatalkorúak védelme.

A kérdés robbanásveszélyes és messze túlmutat a belpolitikán. Eckstein-Kovács Péter azt mondja, bizonyos körök ily módon igyekeznek szembefordítani a románokat az EU-val és a Kreml röppályájára állítani. A mostani helyzetben kulcsszerepe van annak, mit csinál az RMDSZ, amely teljes mértékben támogatja az Orbán által belengetett népszavazást. A hozzáállás azért érdekes, mert a román módosítást a szélsőséges AUR kezdeményezte, amely kifejezetten magyarellenes. Ám elnöke ezzel együtt a kormányfő nagy csodálója. Továbbá igyekszik helyet kapni abban a szélsőjobbos pártszövetségben, amelyet Orbán szándékozik tető alá hozni Strasbourgban.

Ha az RMDSZ beáll az új javaslat mögé, akkor – a koalíció tagjaként – a hatalmat is belerángatja abba a viszályba, amelyet Orbán már évek óta provokál az unióval. Lehet, hogy tudatos manőverről van szó: egy bukaresti politológus szerint ha informálisan összeáll a magyar párt és az AUR, akkor a liberális bukaresti kormány kemény gondok elé néz, ez pedig a Fidesz malmára hajtja a vizet. Annál is inkább, mert a kormányfő számít az erdélyi magyarok szavazataira. Ám mivel azok nem EU-ellenesek, próbálja őket megosztani, illetve megnyerni az LMBT-ellenességgel.

Eckstein-Kovács Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy korábban nagyon erős volt a kisebbség körében a regionális identitás, ez most egyre inkább átadja a helyét annak, hogy a hazát Magyarország jelenti, a közös vér számít, ami azonban igen veszedelmes. A már idézett politológus, Pirvulescu szintén úgy ítéli meg, hogy az RMDSZ azelőtt a multikulti, soknemzetiségű Erdély mellett volt. Most viszont már az etnikai és kulturális Nagy-Magyarországot hirdeti.

NZZ

Magyarország és Lengyelország sok pénzzel, valamint ideológiával forszírozza a hagyományos családot. Mindkét kormány élharcosnak tekinti magát, hogy ne a migrációval, hanem a gyerekek számának növelésével oldja meg a demográfiai gondokat. A mérleg azonban vegyes képet mutat. A Fidesz rekordösszeget költ a gyerekvállalás ösztönzésére, a program a GDP 4,6 százalékát viszi el, ám ez nem jelenti a kifejezett küzdelmet a szegénység ellen.

Orbán szembehelyezkedik a feltételezett európai fő áramlattal, mert az külföldieket hív be, hogy ellensúlyozza a társadalom elöregedését, illetve a lakosság számának csökkenését. De Magyarországon a családpolitika keretein belül kirajzolódik a kulturkampf, illetve az iszlámellenes beállítottság. A hatalom azzal érvel, hogy ellenintézkedések nélkül a muzulmánok nyugaton is átvennék az irányítást.

Kelet-Európában egyes politikusok egyenesen a nemzethalált vizionálják és tény, hogy erősen visszaesett az újszülöttek száma, bár az utóbbi időben némileg emelkedett, hála a hatalom lépéseinek. Paradox módon azonban a katolikus-konzervatív lengyeleknél a családok segítése liberálisabb módon történik, mint a magyaroknál. A gyereküket egyedül nevelő szülők, illetve élettársak is kapnak támogatást.

Ugyanakkor a magyar kormány szűkítette a lehetőséget a szegények számára, és igen alacsony szinten hagyta a szociális segélyeket. Ennek világnézeti okai vannak: a társadalomnak munkára kell épülnie – hangoztatja Orbán. Ily módon azonban nem részesülhet az előnyökből a 700 ezres roma közösség jó része, de egy csomó „fehér” sem.

A nagy célok láttán azonban az eredmények eléggé szerények, mérföldekre van, hogy sikerüljön elérni a születési rátát, amely pótolja a kieső népességet. Fogy a lakosság, pedig Magyarország majdnem egymillió embert honosított a szomszédos országokból. A nagyarányú kivándorlás ugyanakkor azt jelenti, hogy rengeteg szülőképes korban lévő nő kiesik.

A kérdés ezek után az, hogy a két kormány micsoda: konzervatív forradalmár, amely politikai megfontolásokból vagy meggyőződésből a hagyományos fűzőbe akarja visszakényszeríteni a korszerű társadalom „kinövéseit”, vagy netán igyekszik széles társadalmi rétegeket bevonni a több gyerek érdekében. A dilemmát jól illusztrálja Novák Katalin, aki tiltakozik az ellen, hogy az asszonyokat vissza akarnák kényszeríteni a tűzhelyhez, ám közben feministaellenes retorikát alkalmaz.

FAZ

„Mesés” – így kommentálja a konzervatív lap, hogy a Vajdasági Nemzetiségi Tanács elnöke nem akarja anyagilag támogatni a Tanyaszínház tájelőadásait, mert Hajnal Jenő szerint a darab, Ödön von Horvath Kazimir és Karolinja öncélú trágárságokat tartalmaz és parttalanul ízléstelen. Igaz, hogy közben a kifogás megfeledkezik a lényegről, hogy ti. a gazdasági körülmények tönkreteszik a főszereplő pár szerelmét, de viszont cserében elmondhatja, hogy ugyanez a kritika már az 1932-as ősbemutató után is felmerült.

Ám Hajnal túlmegy ezen és pozitív víziót állít szembe a provokációval: mély gondolatokat és népmesei bölcsességet sürget. Hogy utóbbin mire gondolt, azt nem tudni? Lehet, hogy Hófehérke mostohaanyjára, akinek tüzes fémcipőben kellett táncolnia? Vagy a Trude anyóban az okos lányra, aki fahasábbá változott és így égett el lassú tűzön?

Talán segít a megfejtésben Kovács Ágnes 1966-ban megjelentetett kötete, a „Magyar népmesék”, amelyben szerepel, hogy egy friss özvegy olyan hangosan gyászolja az urát a sírnál, hogy odasiet hozzá egy katona, akinek viszont egy új akasztottat kellene őriznie. Amikor visszatér a posztjára, azt látja, hogy valaki ellopta a tetemet. Hogy elkerülje a halálbüntetést, segítségére siet az asszony, aki előbb kicsikarja belőle a házassági ígéretet, majd együtt ássák ki a férj tetemét, hogy azt függesszék fel a bitófára. Úgy hogy onnantól kezdve semmi sem áll a pár boldogságának az útjába. Lehet, hogy ilyesfajta mély gondolatokat akar látni a vajdasági funkcionárius? Egy mai Horváthnak, aki gondozásba venné a történetet, kellő alapja volna, hogy pénzügyi támogatásért folyamodjon a magyar Nemzetiségi Tanácshoz.

FAZ

A járvány elültével sem tűnnek el a radikális tiltakozó mozgalmak, mert számukra azért fontosak a válságok, mivel azokban lehetőséget látnak, hogy a liberális és képviseleti demokrácia ellen keltsék a hangulatot. Így értékeli a helyzetet vendégkommentárjában a Drezdai Műegyetem Demokráciakutató Intézetének igazgatója. Hans Vorländer rámutat, hogy a harc kimenetele azon múlik mennyire ellenálló a demokrácia, hogy összetart-e a politikai közép és sikerül megőrizni a jogállami intézményeket.

Mindenesetre a ragály miatt elrendelt korlátozások sokakban félelmet keltettek, hogy egyes kormányok tekintélyelvű, sőt diktatórikus megközelítésből aláássák a demokratikus jogokat. A populista, sőt szélsőséges erők meglovagolták a lehetőséget, hogy bizonytalanságot, félelmet keltsenek. Az eredmény a megosztottság lett, ami agresszivitáshoz vezet és igazolja az erőszakot.

De a populizmus már előtte megerősödött mind Európában, mind Amerikában, ami azt jelzi, hogy valami félrement. Főleg az autoriter demagógok szétszakítják a társadalmat, kirekesztenek, az intézmények ellen lázítanak, ha azok megkérdőjelezik a populisták és a nép állítólagos egységét. Legszívesebben dekrétumokkal és Twitter-üzenetekkel kormányoznának. A rövidebbet a parlament, az igazságszolgáltatás, a szabad sajtó, a kritikus polgár, valamint több kisebbség húzná.

Az Orbán-féle illiberális demokráciával megjelent az ellenmodell, megindult a küzdelem az alkotmányos demokrácia alapelvei: a hatalmi ágak megosztása, a bíróságok és a média önállósága, a szabad véleménynyilvánítás, a kisebbségekkel szembeni diszkriminációmenteség, valamint a társadalmi-kulturális sokszínűség ellen. A Fidesz és a PiS tudatosan belőtte magának ez a célt, a válságok csak ráerősítettek törekvésükre. Alkalmat kínáltak az intézmények tekintélyelvű átépítésére.

De főként Németország igazolja, hogy ha a kormány határozottan cselekszik, akkor válságok idején is képes stabilizálni a bizalmat. A demokráciák ellenállóképessége azonban alapvetően azon múlik, mennyire tudja a politikai infrastruktúra visszaverni az abszolút hatalmi igényeket. Nem véletlen, hogy Orbán, Trump vagy Kaczynski a bíróságoknál kezdte a tisztogatást.

Ugyanakkor azt látni, hogy egyre inkább gyengül a háború után kialakult politikai szerkezet, benne a pártokkal, szakszervezetekkel, egyházakkal, egyesületekkel. Ugyanakkor mind fontosabb szerephez jut a személyiség. A közösségi média ugyancsak nagy hatást gyakorol a nyilvánosságra. Kialakul a felháborodás, a hangulat demokráciája. Csakhogy a világháló nem kapcsolódik intézményesen a politikai döntéshozatalhoz. Ugyanakkor hiányoznak az érdekkiegyenlítő fórumok. A kulturális identitásért zajló harc egyre jobban megnehezíti a képviseleti demokrácia dolgát, hogy kompromisszumokat keressen.

Spiegel

Európa jelenlegi képe alapján a lap nem sok dicsérni valót talál Merkel külpolitikájában: úgy ítéli meg, hogy a földrész kevésbé biztonságos és egységes, mint 16 évvel ezelőtt. Az EU megosztott, a jobboldali populisták megerősödtek, sőt, akad, ahol hatalomra kerültek. A britek kiléptek, Magyarország és Lengyelország semmibe veszi a közös értékeket és aláássa a jogállamot. Az uniót tűzgyűrű veszi körül, Líbiától, Grúzián át Belaruszig. Ukrajnában – 13 ezer halott árán – törékeny fegyvernyugvás van érvényben. Oroszország és Törökország elfordult a földrésztől.

A Nyugat jócskán veszített hiteléből, értékei már nem annyira vonzóak. Mindezt nem lehet csakis a kancellárnak felróni, de azért kivette belőle a részét, hogy idáig fajultak a dolgok. Számára annak idején a rendszerváltás nem a liberális demokrácia legyőzhetetlenségét, hanem bármiféle rendszer sérülékenységét bizonyította. A szemében a történelem ingamozgást végez. Most éppen rossz felé haladnak a dolgok, Újra veszélyt jelent a nacionalizmus, bajba került a szabályokra épülő világrend.

Fő fegyvere a világpolitikában a stratégiai türelem volt. Azaz a legtöbb esetben kivárt. Viszont alatta vette át Németország a vezető szerepet a kontinensen. De a válságkezelésből még nem lesz automatikusan jó külpolitika. Márpedig Merkel visszaszorította, ám nem oldotta meg a kríziseket. Általában csak arra futotta az erejéből, hogy a legrosszabbat megakadályozza. De egyik bizalmasa azt mondja: a politikus szerint a stratégia légvár, mindig csak utólag lehet róluk kiállítani a bizonyítványt.

A menekültválság előtt viszont kifejezetten nagy hibát követett le, mert nem indultak volna el százezrek Európa felé, ha már a szír határon segítséget kapnak. Törökország ugyanakkor hiába szorgalmazta az uniós tagságot, a végén sértetten hátat fordított Brüsszelnek. De a legsúlyosabb mulasztások Ukrajnához kötődnek, Merkel nem vette észre: itt a geopolika játszik és teljesen tévesen ítélte meg Putyint. Így ami történt, az katasztrófa, az ukrán állam tartósan destabilizálódott, Moszkva viszont elveszett a földrész számára.

A német-orosz viszony olyan, mint egy hosszú, kiábrándult házasság. Mindkettő ismeri a másikat és szüksége van rá. Merkel kiállt a belorusz ellenzék és Navalnij mellett, de ragaszkodott az Északi Áramlat 2-höz. Meggyőződése, hogy nem szabad ütközni Moszkvával. Ám nem közeledik Putyinhoz. A végeredmény az, hogy a Szovjetunió bukása óta még nem volt ilyen rossz Berlin kapcsolata az oroszokkal. A Kreml számára Európa ismét ellenségnek számít.

A kancellár számára Kína felemelkedése elkerülhetetlen, inkább azt igyekszik kivédeni, hogy ebből harc legyen, mert az mindkét felet meggyengíti. Ezért próbál közös európai álláspontot kialakítani, ami ebben az esetben előrelátást tükröz. Nem hisz a szankciókban, nem gondolja, hogy az EU rá tudja kényszeríteni az értékeit akár Moszkvára, akár Pekingre.

Azt viszont alighanem meg kellene mondania a németeknek, hogy szuverenitásuk további részét kell átengedniük, ha előbbre akarják vinni az uniót. Meg hogy az EU-nak többet kell tennie saját védelme érdekében. Továbbá hogy Németországnak többet kell költenie a fegyverekre, ideértve akár az atomütőerőt is. Azon kívül, hogy az értékorientált külpolitika nem azt jelenti: Európa terjesztheti saját eszményeit a világban. Végül pedig hogy az eltelt 16 év kármentő külpolitikája kevésnek bizonyult.

Washington Post


A vezércikk arra szólítja fel az amerika elnököt, hogy keményítsen be Putyin ellen, mert az éppen megsemmisíti, ami még megmaradt az orosz civil társadalomból. Navalnij már fél éve ül, éspedig olyan vádak alapján, amelyek célja, hogy elhallgattassák a Kreml legnyíltab és legnevesebb ellenfelét. Most meg még a szervezetét is kizsigerelik a hatóságok. Egyre jobban meghúzzák a csavarokat.

Az ellenzéki politikus melletti tüntetések részvevői közül csaknem 10 ezret vettek őrizetbe és csaknem két tucat ellen azóta már börtönbüntetést szabtak ki. Azon felül a minap hozott törvény alapján a bíróság szélsőségesnek minősítette Navalnij hálózatát, így azt bezárták. De a civilek egyébként is nagy nyomás alá kerültek. Olyan szerkesztőségeket nyilvánítottak külföldi ügynöknek, mint a Szabadság Rádió.

Oroszország katonai ideggázzal próbálta megölni Navalnijt. Legfőbb ideje, hogy Biden emiatt szankciókat rendeljen el. Amikor a politikus júniusban találkozott orosz kollégájával, szóba hozta az ellenzéki vezető ügyét és azt ígérte, hogy fenntartja a nyomást. Kijelentette, hogy kiáll az egyetemes és általános szabadságjogok mellett. Nos, két hónap elteltével Putyin folytatja a civilek bedarálását.

Yahoo/AP

Sok lengyel városban tüntetések volta az este, mert a kormánytöbbség ma várhatóan jóváhagyja a parlamentben azt a javaslatot, amely elhallgattatja az amerikai kézben lévő TVN24 hírcsatornát, miután az sokszor bírálja a hatalmat. Az indítvány formálisan úgy szól, hogy nem európai tulajdonok nem birtokolhatják médiavállalkozásokban a tulajdon döntő részét. Valójában azonban arra kényszerítené a tengerentúli Discoveryt, hogy eladja milliós nézettségű érdekeltségét.

Az ügy miatt Lengyelország kockáztatja külföldi megítélését, mind a sajtószabadság, mind külföldi befektetőkkel szembeni bánásmód kapcsán. Egyébként pedig máris megterhelte a viszonyt az Egyesült Államokkal. Morawiecki miniszterelnök azonban tegnap újból azt fejtegette, hogy a tervezet nem irányul senki ellen, a lengyel népet kívánja megvédeni a külső beavatkozással szemben.

Ugyanakkor a hármas kormányszövetség mérsékelt tagja ellenzi az előterjesztést, mert úgy látja, hogy az támadást jelent a pluralizmus ellen. A párt elnökét, Gowint azonban éppen egy napja mentették fel tisztségéből, mert bírálta a gazdasági reformelképzeléseket.

A Riporterek Határok Nélkül úgy foglalt állást, hogy a hatalom a vezető független hírcsatornát próbálja kicsinálni. A bírálók attól tartanak, hogy az ország nagy léptekkel halad a magyar viszonyok felé, miután a tekintélyelvű Orbán csaknem teljes mértékben megkaparintotta a sajtó ellenőrzését.