2022. június 2., csütörtök

AZ ÖSSZEOMLÁS FORGATÓKÖNYVEI (VIDEÓ)

PROGRESS ALAPÍTVÁNY
Szerző: PROGRESS ALAPÍTVÁNY
2022. MÁJUS 30.Progress Alapítvány kerekasztal beszélgetés. 
Az összeomlás forgatókönyvei. 

TRENCSÉNYI LÁSZLÓ: BIZTOS, HOGY A FÉKTELEN PEDAGÓGUSGYŰLÖLET A MINISZTERELNÖKTŐL ERED

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.05.02.


A pedagógusnap alkalmából kedden Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Pesti Vigadóban köszöntötte a pedagógusokat. Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke szerint „abba, hogy a díjátadón lényegében megjelent teljes pompájában az oktatási vezérkar – mert a belügyminisztert még nem lehetett igazán idehozni –, biztos belejátszott Parragh ormótlan, bunkó beszólása a pedagógusok szabadidejéről és szabadságáról. Nyilván ezt kellett kompenzálni azzal, hogy ilyen nagy csinnadrattával rendezték az eseményt.” Trencsényi szerint Parragh biztos megkapta a látens biztatást, de a féktelen pedagógusgyűlölet a miniszterelnöktől ered.


Az államtitkárok 32 Apáczai Csere János-díjat, 35 Németh László-díjat, 20 Brunszvik Teréz-díjat, 12 Trefort Ágoston-díjat és 6 Eötvös József-díjat adtak át a Pesti Vigadóban a pedagógusoknak. Ez csak a szokásos és megkerülhetetlen gesztus volt, vagy tényleg a pedagógusok megbecsülését lássuk benne a kormány részéről?

– Bár a díjak odaítéléséről ítélkező titkos bizottság a döntését már biztos jóval korábban meghozta, körülbelül akkor, amikor még javában tartottak a pedagógusok megmozdulásai, szerintem maga a lista már a választások előtt készen lehetett és a választások után legfeljebb néhány nevet betettek, vagy kivettek belőle. Engem meglepett a sok Apáczai-díjas, mert a miniszteri rendelet nem ír elő ilyen magas számot. Évek óta nem volt ilyen magas számú Apáczai Csere János-díjas kitüntetett. Azt csak zárójelben említem meg, hogy a Fidesz-kormány volt az, amelyik a Karácsony Sándor-díjat megszüntette. Úgy látszik, hogy Karácsony Sándor, aki buzgó protestáns volt, azért mégis túlságosan plebejus volt, és radikális, tehát Karácsony Sándor-díjat évek óta nem osztanak. Abba pedig, hogy a díjátadón lényegében megjelent teljes pompájában az oktatási vezérkar – mert a belügyminisztert még nem lehetett igazán idehozni –, biztos belejátszott Parragh ormótlan, bunkó beszólása a pedagógusok szabadidejéről és szabadságáról. Nyilván ezt kellett kompenzálni azzal, hogy ilyen nagy csinnadrattával rendezték az eseményt. Persze, megint csak jellemző dolog, hogy az államtitkárok beszédét már ismerjük a kormány honlapjáról, de a kitüntetettek névsorát még mindig nem tette fel rá a kormány. Ebből is erős a gyanúm, hogy a kitüntetetteket dekorációnak gondolja a kormány, díszsorfalnak a két államtitkár tündöklése mögé. Utóbbiak azért rengeteg – enyhén szólva – csacsiságot, és a valóságot egészen furcsa szemüvegen át látó adatokat közöltek a „dübörgő, eredményes és sikeres oktatásügyről”. Miközben biztos ők is olvasták az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatóintézetének az indikátorokról szóló jelentését, amiben egészen lesújtó, kétségbeejtően rossz adatok voltak az oktatásügy eredményességéről. Ezekről most hallani sem akartak, és csak csupa jót mondtak. Olyanokat is, amikről erősen kétséges, hogy igazak-e, például, hogy a nemzetközi vizsgálatok eredményei javultak. Egy csudát javultak, ezek a mutatók rendre romlanak...

KI JÁRT JÓL, S KI FARAGOTT RÁ?

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.06.02.


Valamikor a 80-as évek végén, de lehet, hogy a 90-es évek elején Párizsban, a Quartier Latin egyik kávézójának teraszán ültem, emlékeim szerint valamilyen kávéféleséget ittam, s valamit (fogalmam sincs, hogy mit) olvastam. Épp a terasz mellett, tőlem pár méterre egy 40 év körüli szőkésbarna fickó fújta a szaxofonját: profi volt, remekül játszott, s kimondottan gusztust csinált a kávé meg a croissant mellé Charlie Parker, John Coltrane és Stan Getz örökzöldjeivel. Feltűnően nagy volt a hallgatóság, Párizsban már akkor sem álltak meg akármiért, a fickó melletti dobozba szépen gyűlt a pénz. Még szép, megérdemelte! Kábé 30 perc elteltével egy másik zenész lépett elő, szintén szaxofonos, határozottan jelezve tanult kollégájának, hogy most rajta a sor. A profi szó nélkül összecsomagolt, s már ott sem volt. A nagyjából tíz évvel fiatalabb bongyor hajú srác belekezdett. Rettenetes volt. Elviselhetetlen volt. Mintha tegnap kapta volna születésnapra az instrumentumot, s most látna neki először. De vajon hol kell lefogni? Melyik kézzel? S mit kell fújni? Melyik nyílást, melyik nyílással? A tömeg sebesen szétszéledt, a bongyorfejű doboza üresen marad. S miután valóságosan elviselhetetlen volt a szörnyű kínlódás, jeleztem a pincérnek, hogy l'addition, s'il vous plaît, oszt már ott sem voltam.
Nagy dolog a demokrácia, annyi szent, mindenki szépen sorra kerül, profi is, meg gagyi amatőr is, mindketten fújhatják, senki nem szólja le a másikat, harmonia caelestis, tökéletes rendben zajlik az egész, elegáns és toleráns, így is kell, gondoltam, miközben visszasírtam a profit, a bongyorfejű elől meg fejvesztetten menekültem.
Pedig jó volt ott üldögélni.
Akkor hát?
Akkor hát ki járt jól, s ki faragott rá?
Azért tolult most elő mindez – az emlékezet nagy ravasz, juthatott volna eszembe tán más trauma is – mert Vágvölgyi B. Andrást (továbbiakban Vagesz) kirúgták a Ferencvárosi Önkormányzat lapjától, ahol főszerkesztőként rótta a sorokat. Fogalmam sincs, hogy miért, én csak annyit tudok, amennyit tudhatok: jó harminc éve (amúgy sok tekintetben meglehetősen szar harminc éve) követem és olvasom, hibátlan tollú publicista, okos és szellemes, nem mellesleg feddhetetlen alak, tisztességes, megvásárolhatatlan, szóval nem az az idehaza jól ismert belülről bomlasztó típus, pedig sok pénzért ő is megtehetné, ahogy megteszi más, de ő valahogy mégsem. Mi lehetett a bűne? Bizonyára az, hogy Vagesz főszerkesztő, csodák csodája, előállított egy olvasható önkormányzati lapot. Ki hallott még ilyet? Mit képzel ez a Vagesz főszerkesztő? Egy rendes, becsületes, tisztességes, behóved önkormányzati lap nem arra való, hogy olvassák! Még mit nem! Az önkormányzati lap rendeltetésszerű használata festés idején letakarni vele a padlót, vagy krumplihámozáskor abban gyűjteni össze a krumplihéjat. Most meg itt van ez az önkormányzati lap, amit lehet olvasni. Ráadásul érdemes is. Egészen addig, amíg Vageszt lapátra nem teszik. Mondom, nem tudom, miért, de van, aki tudja. Révész Sándor barátom, aki pennát ragadott, s azonmód megírta. Kimondta az őszintét: ő is kirúgta volna Vageszt. Hogy miért? Mert önkormányzati lapba nem írunk semmi érdekeset, jót, meg fontosat, önkormányzati lap nem azért van, hogy olvassuk, hanem (lásd mint fent) krumplihéj és padlótakarás. És Révész Sanyi elmagyarázza: önkormányzati lap ne legyen ellenzéki, még akkor sem, ha a többség amott az ellenzékre volt képes szavazni, hanem tessék százalékosan kimutatni, mennyi jut ellenzéknek, mennyi kormánypártinak, mennyi a hívőnek és mennyi a nem hívőnek, milyen arányban vannak a kerületben római katolikusok, reformátusok, evangélikusok, zsidók (azon belül Mazsihisz, EMIH, reformzsidók, szekuláris zsidók), meg minden egyéb, mert ha közpénzből írogat a Vagesz, akkor írjon mindenkinek: kicsinek és nagynak, soványnak és kövérnek, szőkének és barnának, a kopaszokról nem is beszélve, s mindezt azért, mert amazok persze nem, de mi mindenben példamutatók vagyunk. Bennünk ott rotyog az ethosz, mi mindig megmutatjuk, mi példát statuálunk, mi a feje tetejéről a talpára állítjuk, mi erkölcsi héroszok vagyunk, heraus mit uns, hát egy nagy lótúrót Charlie Parker meg Coltrane, Vagesz vagy szépen elszolmizálja a Tóth Gabit meg a Mága művész urat, a közös kotta megy a krumplihámozásra, vagy Vagesz megy a fenébe, mert ez a közpénzből vett partitúra nem muzsikálásra való, hanem padlótakarásra.
Most akkor hát hogyan? Mi mindannyian grand seigneurök vagyunk, örök paradigmák, példázatok, padlótakarékok, krumplihéj gyűjtők, de legalább megmutatjuk. Mindig megmutatjuk. Újra és újra, az idők végezetéig.
Révész Sanyi pedig nem destruktív, ő nem osztályidegen, nem revizionista, következésképp nem csak kritizál, hanem épít is és utat mutat: javaslata van. Maradjon meg ez a Vagesz-féle olvasható cucc, de nem ám önkormányzati közpénzből, hanem valahogy. Fog az menni. Lehetne az OTP lapja, és akkor pénzelhetné a Csányi. Vagy az MKB lapja, és akkor a Lölő finanszírozza majd. Esetleg az Odu bababolt, hadd támogasson végre valami jót is a Ráhel. Vagy a titkosszolgálaté, s Rogán még a helikopterét is odaadná Vagesznak. És ha mégis döglenének a tehenek, volnának még ötleteim. De közben Révész Sanyi is felébred, kiemeli a biliből a kezét, s már nagyrealistaként maga mondja, hogy persze minderre semmi esély, ahogy semmi esély az emberfiának sirályként szárnyalni a légben, de legalább olyan szép azt elgondolni. És akadt költő, aki meg is énekelte. Hát akkor? Arról pedig ki tehet, hogy ez a Vagesz nevű nyakas kálvinista, vagy mi, az Istennek sem hajlandó sem közszolgálati párttévét, sem pártszolgálati köztévét csinálni, s ha nem, akkor ne is ácsingózzék itt minden fillér után.
Legyen végre ő is grand seigneur, mint mi, s ha más nem, akkor legalább ő rúgja ki saját magát, a többiek pedig majd szépen mennek ledönteni a szobrát, lovastól, mindenestől.
Mi pedig sürgősen kérjük a számlát: l'addition, s'il vous plaît!
Demokrácia van. Vagy ha nem, legalább mi, jószándékúak lássuk annak.
Nehéz idők.
Manapság minden az önkormányzati újságon múlik. Ez mindennek az alfája és omegája. Clavis mundi. L’origine du monde. (Nem Gustave Courbet, azt csak szeretnétek!)
Pillangóeffektus: emitt kirúgják Vageszt, amott máris helyesli Révész Sanyi.
A lap és a permanens forradalom ajtajai záródnak, a NER indul tovább. Menet közben kiszállni tilos.
Ha nem lett volna az a fene nagy demokrácia, meglehet, még mindig ott ülnék, hallgatnám a szőkésbarnát, a kávéház bevétele is nagyobb lenne, a szőkésbarnáé is. De hát ilyen a demokrácia, meg az örök progresszió.
Viszont legalább egyformán szar most mindenkinek. Kivéve amazoknak, akiknek jó. Az ő önkormányzati lapjuk nem demokratikus, de ott egye meg a fene az egészet: legalább jól élnek belőle, az sem semmi.
Mi pedig ujjal mutogathatunk rájuk, hogy bibi, meg bábucibá, meg úgy kellett, káposztába hús kellett: ti nem is vagytok demokraták. Mi viszont igen, mert kirúgtuk az egyik legjobb tollú publicistát!
Na, ezt csináljátok utánunk!
Nem csinálják.

+

PARTIT TARTOTT A VÁRKERT BAZÁRBAN MÉSZÁROS LŐRINC – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2022.06.02.


Monkey business

Éppen aznap, amikor nyilvánosságra került egy videó (nem Bődöcs!!!) Mészáros Lőrinc lendületes karácsonyi köszöntőjéről, hol máshol, mint egy partiban (Monkey Bistro) bukkant fel az ember, akinek a nevén nagyobb vagyon van, mint bármelyik másik magyarnak. (Érdemes a fotókat megnézni, miként öltözik a magyar elit…Nyilván azt is megtudjuk nemsokára, mennyibe fáj(na) Mészáros Lőrincné táskája  )

Orbán Viktor bevallotta, nem tud spórolni

A legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint az elmúlt fél évben sem tudott egyetlen forintot sem félretenni. Ld. eggyel feljebb.

Varga Mihály megveszi a százmilliós értékű balatoni úszómedencés házat, amit havi 150 ezerért bérel egy ideje

A ház egy olyan cég tulajdonában volt, amelynek tulajdonosa számos közbeszerzést nyert el korábban cégeivel.

Nyolc ingatlan és busás megtakarítás szerepel az új köztársasági elnök első vagyonnyilatkozatában

Hiába van azonban ennyi lakása Nováknak, családjával a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciába kellett költöznie megválasztása után…

MINDEKÖZBEN – és ezzel összefüggésben:

Az EU elfogadta a lengyel helyreállítási tervet: Magyarország egyedül maradt

A magyar helyreállítási tervet egy éve bizonytalanság övezi, az Európai Bizottság a korrupciós kockázatok miatt nem adta meg a hozzájárulását eddig.

Az Alkotmánybíróság elnöke a kormánylapban bizonygatta, hogy mennyire függetlenek

Sulyok Tamás azt mondta, képes a testület valóságos normakontrollt gyakorolni…

Valójában még mindig az olaj miatt vétóznának Orbánék

“Magyarország megakadályozta a csúcstalálkozó döntéseinek jóváhagyását, és emelte a tétet. Nemcsak Kirillről van szó, hanem a finomítói termékek eladásának lehetőségét is három évre meghosszabbíttatnák” – írta Beata Płomecka, a lengyel közrádió brüsszeli tudósítója helyi értesüléseire hivatkozva.

Egy napon kiderül, mivel zsarolják az oroszok

Írta Orbánról az Európai Néppárt külügyi szóvivője.

Akkorára nőtt a kormány, hogy a Holdról is látszik

A miniszterek és államtitkárok mellett ugyanis csaknem másfél tucat kormánybiztos segíti a nemzet felemelkedését és biztosítja, hogy Magyarország előre menjen és ne hátra.

“A féktelen pedagógusgyűlölet a miniszterelnöktől ered”

“Parragh biztos megkapta a látens biztatást: elnök úr, legyél továbbra is ugyanolyan bunkó, mint amilyen eddig voltál.”

Egymilliárdba került, azóta sem működik, mi az?

A Virtuális háziorvosi szolgáltatás projektre több mint egymilliárd forintot fizettek ki közpénzből a covidjárvány idején, ám több megkérdezett háziorvos és a Magyar Orvosi Kamara sem hallott róla, a fejlesztők pedig nem szívesen beszélnek.

Részben leáll a komlói kórház sürgősségi betegellátása

A város fideszes polgármestere szerint minden a legnagyobb rendben.

Teljes kudarc az Orbán-kormány mintaprojektje

Négy éve üresen áll Hódmezővásárhelyen azoknak a lakásoknak a többsége, amelyeket egy országosra tervezett kormányzati program keretében vásároltak fel.

Szijjártó Péter nagyon mellé lőtt az Adria vezeték áráról

A horvát miniszterelnök szerint akár egy hónapon belül elkészülhet a kapacitásbővítés, ráadásul a néhány héttel ezelőtt közölt összeg töredékéért.

Félmilliárd forintot bukott a Magyar Építő Zrt. a sberbankos kapcsolaton

Viszont duplázta a bevételt és négyszerezte a profitot…

Jelentősen csökkent a Rádió 1 árbevétele és törekedére zuhant a profitja

Közzétette a 2021-es évre vonatkozó pénzügyi beszámolóját a Mészáros Lőrinc-közeli (Mészáros Lőrinc embere által tulajdonolt) Radio Plus Kft., a Rádió 1 üzemeltetője.

Még itt: Szele Tamás: Új szelek fújnak a kormánymédiában


A FIDESZ SZAVAZATOK REMÉNYÉBEN TELJESEN TUDATOSAN JÁTSZIK RÁ A VÉLT VAGY VALÓS TÖRTÉNELMI SÉRELMEKRE

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2022.06.02.


Ungváry Krisztián történész szerint számos jele van annak, hogy ez egy központilag alaposan megtervezett kampány része
.

„Vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket” – Orbán Viktor kormányfő a közelmúltban ezzel a kijelentésével váltott ki tiltakozást Horvátországban. Az eset nem egyedülálló. Emlékezetes példa, hogy néhány éve a kormányfő közösségi oldalán megjelent egy fotó, amely a Fidesz elnökségi ülésén készült: a háttérben jól kivehetően látszott Nagy-Magyarország térképe. Az esetenként vitatható vagy téves történelmi tudásról árulkodó trianoni utalások visszatérő motívumai fideszes politikusok megnyilvánulásainak. Az idén tavasszal megszerzett újabb kétharmad fölött érzett örömében egy kormánypárti influenszer arra a viccesnek szánt jóslatra ragadtatta magát, hogy a következő választáson már nemcsak az egész ország, hanem a határon túli területek is narancsba borulnak majd...

IDEJE VAN AZ OSZTALÉKNAK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.06.02.


A nap süt, a fű zöld, a NER-ben lopnak nagyjaink. Olyan örök igazságok ezek, amelyek immár kőbe vésettek, mégpedig sokkal alaposabban, mint a gránit szilárdságú alapbigyó, ami voltaképp arra született, hogy a tolvajlások zavartalanok lehessenek. A tavasz vége az osztalékfizetések ideje, a NER lovagok és lovaginák úgy aratnak a pénz világában, akárha a paraszt a mezőn, kinek mi jut, gabona oder százmilliók, veríték vagy némi apró. Az ember néz, hogy Szijártóné, Mészárosné, vőmuram és valahány név a nertárban úgy veszi ki a pénzeket a forgalom nélküli gazdasági társaságából, akárha varázsló a nyulat a cilinderből.

Minden további értesítés helyett Szijjártóné 285 (kettőszáznyolcvanöt) milliót, Mészárosné 295 (kettőszázkilencvenöt) milliót, vőmuram meg milliárdot, és a kedves vezető apukája a kőbányájával még nem is nyilatkozott, de ő sem szokta elaprózni. Akiket megemlítettünk, ők csak a fecsegő felszín, aki most épp elibénk jött a lapokon, de sorolhatnánk addig a mélyet, hogy az oldal betelne csurig, de mégsem lennénk közöttük soha. A NER-ben, aki a tűzhöz kicsit is közel ül, nagykanállal lapátolja ki a lóvét. A rendszer erről szól, erre lett kitalálva a keresztény pátoszával és tömjénszagával együtt. Minden más csak cafrang, minden egyéb hazugság.

Ami jó volna, ami az egyedül üdvözítő lehetne az ország jövőjére nézvést, ha minderről a bávatagok tudomást szereznének. Illetve, ha ez megtörténik, mint ahogy gyakorta, akkor ne azzal a metódussal legyintsenek rá, mint az közkeletű, hogy legalább magyar kézben marad, illetve, hogy a másikak is tolvajok voltak. Őket már elnyelte a történelem, míg azonban emezek éppen most tobzódnak, s mint a számokból is kitetszik, sokkal nagyobb pályán, szinte elképzelhetetlenül hatalmason. Mert gondoljunk bele csak, mennyi sok évig, az élete végéig kell dolgoznia mondjuk egy tanárnak, hogy összegyűjtsön annyit, amennyit ezek egy év alatt bezsebelnek.

Tudtuk ezt eddig is, csak minden tavasszal, a nagy pénzkivevések idején látjuk újra szomorúan, hogy valami varázslat okán, különös ihletből fakadóan, aki nertárs, az egyből vállalkozói és pénzügyi zsenivé válik, hogy ezek a szarból is aranyat csinálnak, tévedni és melléfogni egyszerűen képtelenek. Úgy burjánoznak a tehetséges üzletasszonyok mint a dudva és muhar, szíjják el és ki az ország vérét, viszik a pénzeket ismeretlen, távoli számlákra. Szerencse kell és szorgalom, valamint a jóisten segedelme, ahogyan minden vállalkozók atyja, maga a nagy Mészáros Lőrinc, a Cukkerberginél is okosabb előadta a sikerek titkát minekünk, akik buták vagyunk...