2017. augusztus 2., szerda

JOG ÉS/VAGY ERKÖLCS

JOG ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. Sándor Zsuzsa
2017.08.02.


Csaknem két hete háborog a jóérzésű közönség a BKK, a T-System és a „hekker” viadalán. A történet ismert: egy 18 éves fiatalember feltörte a BKK online jegyértékesítési rendszerét és 50 Ft-ért vásárolt egy tízezer forintos bérletet úgy, hogy az online rendszerben átírta a bérlet árát. Amint ezt megtette, perceken belül értesítette email-ben a BKK-t a rendszerhibáról.

A T-Systems feljelentést tett „ismeretlen tettes” ellen, a rendőrség kora reggel kivonult az „ismeretlenhez” és előállította. Először információs rendszer vagy adat megsértésének vétségével, később már ennek bűntettével gyanúsították meg.

Nem térnék most ki itt arra, hogy a BKK hányféle variációt adott elő az elmúlt napokban. A lényeg az, hogy folyamatosan mellébeszélt, kezdve attól, hogy a fiú rossz email címre küldte a levelét (nem igaz), egészen addig, hogy a sajtó a közzététellel „bűncselekményre csábított másokat” és különben is egy „politikai támadásról” van szó...

NEMZETI VAGY ÁLLAMI LOGIKA SZERINT?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.08.02.


...Magyarország fejlődése az utóbbi száz évben a hazai nemzetállami koncepció kudarca. Sokat írtam már ezen a blogon, miért lehet ez, itt most arról, hogyan lehetne kikeveredni ebből. A nemzetállam elvileg a nemzeti szuverenitás leghatékonyabb védelmezője. De itt nem az. A nemzet valójában védtelen az államával szemben, amely a legnagyobb ellensége. Ebből a szempontból nagyon is folytatódik a XX. századunk. Ahogy a magyar állam az említett mérföldköveken -- és a közöttük eltelt időszakokban -- visszatérően, eltérő szempontok, értékek és mechanizmusok alapján a nemzet rombolásán dolgozott, úgy teszi most is ugyanezt. Ami egyes pillanatokban "megmentette" (de azonmód alá is vetette) a nemzetet, az a horthysta kényszer-konszolidáció (az antant jelentette fenyegetés alatt), majd a szovjet hadsereg, végül a szovjet-amerikai kiegyezés volt -- a nemzet sosem az állama erejéből lett független, akár kvázi-független, és sosem valósított meg szuverén elhatározást, hanem mindig kényszer vagy mások által kialakított lehetőség hatására cselekedett, éppen elégséges bizonyítékául annak, hogy sosem volt szuverén, és az állama révén sem vált azzá. Természetesen végig elhanyagolható jelentőségű ország voltunk, amelyet a történelem és a saját (csaknem kizárólag rossz) döntései rángattak ide-oda.

A mondandóm lényege, hogy az állama hagyományosan nem tesz jót a magyar nemzetnek, de a mai világban már egyre kevésbé is tudna. A nemzetállamok kora elmúlik, ami azt jelenti, hogy két folyamat éppen a magyar közfelfogással ellentétben feltartóztathatatlanul erősödik: egyrészt az etnikumok keveredése az államokon belül, másrészt az államok döntési központjainak leépülése. A magyar etnicista nemzettudatból kinézve ezek az államok már aligha nevezhetők nemzetállamoknak.

Ugyanakkor az orbánizmussal bebizonyosodott, hogy még a legkevésbé korlátos körülmények között sem tudunk élni a szabadság és a fejlődés lehetőségével, hanem az állam még ez ideális körülmények között is képes a nemzet ellen fordulni. Nem védi meg semmitől, ideértve a migrációt is, amelynek fenyegetése semmi az ország EU-ból való kisodródásának veszélyéhez képest, tehát a kormány minimum nem tud súlyozni, illetve előidézi azt a trianonihoz hasonló helyzetet, amikor az irracionális sérelmi politizálás belesodorta az országot további tragédiákba anélkül, hogy Trianon visszavonásának bármiféle esélye lett volna -- így ágyaz meg ma a migrációs probléma helyi értékének túldimenzionálása tragikusan rossz választásoknak. Tehát nemcsak objektív folyamatok hatnak a nemzetállamunkkal szemben, de maga az állam is bizonyítottan rosszat tesz a nemzetünknek...

BÚCSÚ A FEGYVEREKTŐL

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.02. 


1971. augusztus 2-a addigi életem legboldogabb napja volt. Aznap szereltem le ugyanis előfelvételisként a katonaságtól. Nem voltam egyedül ezzel az érzéssel, a Kalocsáról hazafelé tartó vonatot végigénekeltük, és Budapest utcáin sem hagytuk abba az ünneplést.

Sok-sok társammal együtt én is úgy éreztem, mintha rabságból szabadultunk volna. Valamennyire így is volt. Nem részletezem az előfelvételisként eltöltött 11 hónap eseményeit, katona történeket sem fogok mesélni. (Van belőlük jó néhány).

Csupán egyet, mert ez valamennyire megmagyarázza, miért éreztük úgy, hogy nem csupán egy új fejezet kezdődik az életünkben, de valójában újból megszülettünk.

A sorkatonaság annak idején arról szólt – és gyanítom, ma sem szólna másról – minthogy a fiatal embereket minél jobban megtörjék. Kiöljék belőlük a szabadság iránti vágyat, az önálló gondolkodás képességét, és engedelmes, a mindenkori hatalomnak szót fogadó zombikat neveljenek. Velünk is ez történt, nem rajtuk múlott, hogy sokunk esetében nem jártak sikerrel...

OTT KÍVÜL A MAGYARÁZAT (ESZMÉLET)

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.08.02.Éjjel-nappal olvasok. Készülök a Kossuth-könyvre. Rengeteg adat és történet kerül még elő, de egyvalamiben már most bizonyos vagyok: sosem fogom megérteni, hogyan és miért keletkezett ennek az embernek a kultusza. Miért kellett eldugni és félreértelmezni tényeket, miért és hogyan vált eggyé a teljes magyar történelemtudomány Kossuth Lajos szerepének meghamisításában, hogyan tudta közel két évszázad bulvárja pontosan az ellenkezőjére átértelmezni egy ember jellemét és az abból fakadó cselekedeteit.

Azt tetszik kérdezni, hogyan merészelek én akár ilyesfajta kérdéseket föltenni, hát még állításokat csomagolni beléjük, mikor a történészek meg a közvélemény meg az egész világ mióta dicsőíti Kossuth Lajost, tartja a magyar múlt legnagyobb alakjának. És akkor jövök én egyedül.
Idézhetném a legszellemesebb graffitit: egyél tehénszart, tízmilliárd légy nem tévedhet, de talán nem mindenki értené az ebben rejlő és az ilyen esetekre alkalmazható bölcsességet. Azt is mondhatnám, az 1933-ban megválasztott (még egyszer: megválasztott!) Hitler nevű kancellár 12 éven át volt tízmilliók istenített vezére, egy olyan nép bálványa, mely nép az újkori kultúra három legjelentősebbjének egyike. De inkább mondom, hogy nem vagyok egyedül - úgy is mondhatnám, inkább többségben vagyok, ha a környező országok történetírását vesszük alapul, és ebben a többségben Ausztria nem is a legnagyobb létszámmal képviselteti magát. Ellenük lázadt a magyar, hát persze, hogy nem imádják Kossuthot, ez eddig nem valami különleges. Ott vannak viszont a románok, a szerbek, horvátok, szlovákok, ukránok, ruténok, szászok, ők nem uralkodtak a magyarságon, ellenük nem lázadtunk. Annyira nem, hogy sőt. Akkor ők miért? Hiszen az áprilisi törvények között ott van a nemzetiségi, a magyarok gondoltak rájuk. Mégis ellenségesen emlékeznek meg a magyar történelem legnagyobbnak, legkiválóbbnak tartott alakjáról. Hivatkozhatnék rájuk, máris többen lennénk, igaz, ők ellenkezőleg elfogultak, mint az osztrákok, de egyelőre maradok, ha nem is egyedül, mondjuk inkább, kisebbségben. A társaság nem rossz: Széchenyi, Batthyány, Szemere, Kölcsey, Klauzál, Deák és még sokan mások. Ők sem értettek egyet Kossuthtal. Finoman szólva. ("Mit akar tőlem ez a kígyó? És ezt a kígyót ráadásul embernek nevezik? - írta Kossuth Széchenyiről. Akiről azt mondta, a legnagyobb magyar. Melyik lehetett őszinte?)

Naszóval. A könyvben szándékom szerint nem lesz semmi direkt utalás a jelenre, itt lehet.
Csak néhány érdekes idézetet teszek ide, bemelegítésül. Az első Kossuth apjáról szól, az ügyészről és megyei lajstromozóról...

NEM A PÁRTOK SZOPOGATJÁK HEGYESRE A PIRAMISOKAT: MEGNÉZTÜK, HOGYAN ÉPÜL A KÖZÖS ORSZÁG MOZGALOM

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMERCE
2017.08.02.


Ritkán van akkora szerencséje egy újságírónak, hogy pont belefusson egy friss mozgalom első mély krízisébe, asztalokon ugrándozzon, bűnrossz menzakaját faljon, és végül lássa a friss mozgalom egyik alapkőletételét. Nekünk ez összejött: a Gulyás Márton által meghirdetett Közös Ország Mozgalom (kiképző?)táborában jártunk, elsőként a magyar sajtóban.

Egy Habony-médián edződött elme minden bizonnyal a „törvényes rend” megbuktatására edző, gerillazöldre festett arcú, gourmet vegán kaját falatozó „balliberális” felforgatókat képzelne el, ha álmatlan óráiban azon töprengene az ágyban, mit is csinál épp a Közös Ország Mozgalom (KOM). Hogy eloszlassuk az első tévedést: vegán fogások helyett klasszik menzakaját, betűtésztás paradicsomlevest és csak épp egy picit híg, de vegetával erősen felütött csirkepaprikást találtunk abban a tatai koliban, ahol a bomlasztó elemek négy napos táborukat tartották a múlt héten. És jöjjön a második bálványdöntés: a csütörtöktől vasárnapig tartó csapatépítőn senki arcát nem festették gerillazöldre. Viszont egy kiadós belső vita közepébe sikerült megérkeznünk.

Ezen a ponton abba is hagynánk a fideszes médiakacsa elemeinek ismételgetését, sőt cáfolatát is, a dolog valódi tétjei ugyanis ennél valamivel komolyabbak és érdekesebbek is.

A Közös Ország Mozgalom elvonulása épp azért volt érdekes, mert élőben nézhettünk bele, hogyan is épül egy tömegmozgalom. Csak egy kis spoiler, kedvcsinálónak: úgy működik az egész, mint egy ódivatú kálvinista álomképben, sok munkával és kevés alvással, aszketikusan. Csak van egy lényeges pontja: a vita...

A MAGYAR KORMÁNYHOZ KÖZEL ÁLLÓ BEFEKTETŐÉ A BIHARI NAPLÓ ÉS AZ ERDON.RO

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: Sipos Zoltán
2017.08.02.A Népszabadságot bezáró osztrák üzletember, Heinrich Pecina cége vásárolta meg a Bihar megyei napilapot és portált.

Erdélyi magyar vonatkozása is van annak a hírnek, miszerint július végén a Heinrich Pecinához köthető Media Development Management Kft. megvásárolta a Russmedia Kft. kelet-magyarországi megyei napilapjait, a Hajdú-bihari Naplót, az Észak-Magyarországot és a Kelet-Magyarországot. A Russmedia ugyanis egy füst alatt az egyik romániai érdekeltségét, a Russmedia Newspaper SRL-t is eladta.

Az, hogy az eladott lapok között romániai médiaorgánum is található, a cég által kiadott, tipikus corporate halandzsa-nyelven megírt sajtóközleményből is kiderül. A Russmedia Newspaper SRL eladásának tényét Fodor István, a Russmedia Kft. ügyvezető igazgatója erősítette meg az Átlátszó Erdély kérdésére...

EZT TETTE ORBÁN AZ ORSZÁGGAL NÉHÁNY ÉV ALATT - MEGHÖKKENTEK KÜLFÖLDÖN

CIVILHETES BLOG
Szerző: Civilhetes
2017.08.02.


Diák aktivistaként Orbán segítette Magyarországot abban, hogy megszabaduljon a kommunizmustól, miniszterelnökként az "illiberális demokrácia" szabályai szerint játszik és magasztalja Donald Trump amerikai, illetve Vlagyimir Putyin orosz államfőt. Ezzel az alcímmel indítja magyarországi riportját a londoni NewStatesman hetilapban Martin Fletcher. - írja a napi.hu.

"Magyarország az EU első lator állama?"


- teszi fel a kérdést a brit NewStatesman hetilap riportere, aki megjárta Budapestet és Felcsútot, hogy kimerítő összefoglalót írjon arról a hosszú útról, amelyen járva

"Orbán Viktor hátra hagyta a szabadságot."

Ezt követően egy rövid budapesti látkép következik, amit a riporter szembeállít Felcsúttal, ahol a miniszterelnök felnőtt és ma is vidéki háza van. A brit újságíró bemutatja olvasóinak az Orbán Viktor háza mellé épített Pancho Arénát, amelyet olyan cégadományokból húztak fel, amelyeket a kormány által kezdeményezett törvény értelmében leírhattak az adójukból.

Idéz egy ellenzéki politikust, aki szerint a stadion az Orbán-rendszer a korruptságának és megalomániának szimbóluma. Nem marad ki a bemutatóból az uniós pénzből épített, kihasználatlan kisvasút sem.

Találkozás Mészárossal

Fletcher beszámol róla, hogyan vált Mészáros Lőrinc, Orbán gyerekkori barátja gázszerelőből az ország ötödik leggazdagabb emberévé. (Mészáros 120 milliárd forint becsült vagyonnal az 5. a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb kiadvány listáján.) Mint írja Felcsút polgármesterének jelentős ingatlana van a faluban, amely körül drága autóflotta parkol.

A brit riporter ugyanakkor munkahelyén próbált szóba elegyedni az üzletemberrel. Mészáros Lőrinc éppen a WC-ből jött kifelé, amikor megszólította. Miután kiderült, hogy újságíró, azt a választ kapta fennhangon: "Tűnjön el innen! Mit keres itt? Ez magánterület. Távozzon azonnal! Semmit sem mondok magának" - fejezte be a nagyvállalkozó, majd magára csapta az ajtót...

ORBÁN VIKTOR MEGIJEDT ANDY VAJNÁTÓL - EZÉRT MÉSZÁROS LŐRINC MEGTUDTA, HOGY KAP EGY RÁDIÓT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.08.02.


...A pályázat közzététele alig hat nappal követte Mészáros Lőrinc tulajdonszerzését a balatoni Part FM-ben, ami indulhat majd az országos rádiófrekvenciáért.

De hogy nyerjen is, ahhoz még át kell lépni némi törvényességi korlátokat: a Class FM-et korábban birtokló McNutt nevű Magyarországon élő amerikai üzletembert úgy akarják kiütni a nyeregből, aránytalanul súlyosan értékelik a pályázati kiírásban azokat a büntetéseket, amiket a fideszes médiahatóság az a alatt a néhány hónap alatt szórt ki a Class FM-re, amíg Michael McNutté volt.

Ezekből a tényekből már adódnak a következtetések:
eddig azért nem írtak ki pályázatot a megüresedett frekvenciára, mert NcNutton kívül nem volt komoly jelentkező, neki meg nem akarták adni;
ezért Mészáros Lőrincnek kell magára vállalni a közpénzek ilyetén jellegének elveszejtését.

Ez a lehetőség eddig is adott volt, de eddig nem éltek vele. Most viszont
fenyegetővé vált az a veszély,

hogy Andy Vajna létrehozza a Rádió 1-re és helyi frekvenciák felvásárlására épülő saját rádióhálózatát. Esetleg maga is érzékeltette, hogy érdekelné a Class FM megüresedett frekvenciája. Ez viszont Orbánnak nem tetszett.

Pedig Vajna kézenfekvő jelölt lenne az országos frekvenciára, ha csak az lenne a szempont, hogy Fidesz- és kormányközeli oligarcha kezelje a médiapénzeket. (Mert az, ugye, föl sem merül, hogy ne a Fidesz- és kormányközeli kezekbe adják a frekvenciát, hanem szabályos, semleges és pártatlan pályázatot írjon ki rá a hatóság.)

A Nemzet cikke viszont ki is emeli:

A Fidesz vezérkara azonban nem akarta még egyszer elkövetni azt a hibát, hogy egyetlen személyre bízza a jobboldali média fenntartását: ódzkodott attól, hogy a TV2 és a legnagyobb, országos kereskedelmi rádió egy kézbe kerüljön.

Vajna aktivizálódására utal az is, hogy a pályázati kiírás előnyben részesíti a hálózatba kapcsolódó rádiókat, már pedig a filmmogul csak idén nyáron 10 helyi rádiót szerzett meg...

CSAK ADDIG HAZUDHATNAK, AMÍG VAN AKI ELHISZI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.08.02.


Lassan egy évtizede történt, és egyáltalán nem olyan, mintha ma lett volna. Ugyanis a társadalom kollektív memóriája (tisztelet a kivételnek) egy marék szárított molylepke szintjén teljesít. Tudjuk, de akkor is.

Pedig 2008. március 9-én népszavazást tartottak Magyarországon. Az úgynevezett szociális népszavazás az egészségügyi vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a felsőoktatási tandíjat vette célba. Az akkori kormányoldal pártjai – MSZP, SZDSZ – a fenti díjak megtartása mellett, az ellenzék vezető ereje, a Fidesz pedig az eltörlésükért szállt harcba. Ma már nincs jelentősége, az MDF (béke poraira) nem állt bele a népszavazási kampányba.

Mint tudjuk, a Fidesz nevű, 2008-ban még ellenzéki párt agymosó populizmusával sikeresen megfúrta ezeket a valóban rosszul hangzó díjakat. És igen, jó látni, hogy közel 10 év után az immár nyolcadik éve kormányzó Fidesznek érdemes volt fülkék felrobbantása árán zsinórban kétszer egymás után bizalmat szavazni.

Ha van valami igazán nagyrabecsülendő az államnak pártjában, az a következetesség. Jó látni, hogy közel 10 év után elmondhatják magukról, teljes joggal feszítették keresztre az akkori kormánypártokat, hogy komolyan gondolták akkori ígéreteiket. Ehhez érdemes és elegendő is elővenni a Fidesz megsárgult, 2008-as szórólapjait, amelyekkel beleszálltak a szociális népszavazási kampányba.

Már 2012-ben is kemény volt szembesülni ezekkel az üzenetekkel, de 8 hónappal egy újabb mindent eldöntő, történelmi választás előtt, amikor is a Fidesz legnagyobb kitalált ellenfelével, Soros Györggyel és az ő többmilliós migránsáradatával kell szemebénzni, méginkább pofára ejtő a nemzeti átverés pártjának múltjában kapirgálni...

TEHETETLEN AZ UNIÓ A TÁMOGATÁSOK LENYÚLÁSA ELLEN - STAFÉTA

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.08.02.


Az európai uniós forrásokkal kapcsolatos korrupció szálai egészen a legfelsőbb szintekig, a pályázatokról döntő minisztériumokig vezetnek – erről beszélt Hadházy Ákos, az LMP társelnöke még tavaly év elején az egyik korrupcióinfóján. Akkor közzétett egy hangfelvételt, amelyen állítása szerint Ács Rezső szekszárdi polgármester hallható, aki azt részletezi, hogy az uniós pályázatok eredménye előre eldöntött.

Hadházy Ákos szerint a felvétel azt bizonyítja, hogy az esetek nagy részében már előre megvannak a pályázatok győztesei, így az eljárások csak „alibik". Így például egy szekszárdi beruházást is említett, a városban működő Wosinsky Mór óvodát ugyanis állítása szerint túlárazva bővítették. A napokban kérdezett rá újra Hadházy Polt Péter legfőbb ügyésznél arra, hogy áll az óvodaügy kapcsán tett feljelentése, de azt a választ kapta, hogy nagyjából sehogy, mert eddig egy szakértői véleményre vártak. A feljelentés 2014 végén történt. A pályázatíró cégek valójában pályázatelosztó cégek. "Bűnszervezet működik az uniós pénzek elosztásánál, ennek a szervezetnek az első csápja pedig a minisztériumokban van,ahol ezekről a pályázatokról döntenek" - mondta...KÁLOMISTA-, ÉS HABONY-KÖZELI CÉGEK MILLIÁRDOKÉRT GYÁRTANAK MŰSOROKAT A KÖZMÉDIÁNAK

444.HU
Szerző: Rényi Pál Dániel
2017.08.02.


Törvényi kötelezettsége az MTVA-nak nyilvánosságra hozni minden olyan szerződést, amelyet a közmédia 5 millió forint feletti értékben köt meg. Ezeket a szerződéseket a vagyonkezelő honlapján hozza nyilvánosságra egy időről időre aktualizált dokumentum részeként. 

A legutóbbi frissítés szerint idén is főként a Fidesszel illetve kormánnyal közeli kapcsolatot ápoló médiavállalatok, gyártócégek és egyéb beszállítók nyerték el, illetve kapták meg a legjövedelmezőbb megbízásokat. Az egyik legsúlyosabb tétel a listán

az Új Média és Teletext Szolgáltató Kft. 1,2 milliárd forintos szerződése az MTVA online felületeinek kezelésére, szerkesztésére, adások magyar nyelvű feliratozására,

továbbá "speciális szolgáltatások, és műsorkészítési tevékenység ellátására". Az árazás elrugaszkodottnak tűnik, ráadásul a megbízott cég maga is az MTVA tulajdonában áll, és már korábban is volt gyanúsan kiszervezett megbízatása.

A Direkt36 2016 tavaszán tárta fel, hogy a közmédia legbefolyásosabb tanácsadója, a nagyobb döntésekben kompetens Várhegyi Attila cége, a Magyar Híradó Kft. 120 millió forintért 110 darab egyforma domaint és weboldalt adott el az Új Médiának. Az ügyben nyomozás indult, természetesen vádemelés nélkül.

Közérdekű adatigényléssel fordultunk az Új Médiához a szerződés nyilvánosságáért, mivel őket nem terheli ugyanaz a nyilvánosságra vonatkozó kötelezettség, ami az MTVA-t, és jó eséllyel továbbították a megbízást. Nem látszik életszerűnek, hogy egy olyan állami cég üzemelteti a közmédia online felületeit évi 1,2 milliárdért, amelynek a honlapja így néz ki...

MA VAN A ROMA HOLOKAUSZT NEMZETKÖZI EMLÉKNAPJA

HUPPA BLOG
Szerző: Huppa.hu / MTI
2017.08.02.


Ma van a roma holokauszt nemzetközi emléknapja, Magyarországon is több helyen tartanak megemlékezést.

Budapesten koszorúzással egybekötött emlékműsort tartanak délután a Nehru parton, a roma holokauszt áldozatainak emlékművénél a Roma Club Kulturális és Közösségépítő Alapítvány, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ) és a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ rendezésében. A megemlékezésen beszédet mond Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, Vadászi István, a Roma Club Alapítvány alapítója és Csóka János Pál, a FRNÖ elnöke...

MÉSZÁROS LŐRINCÉ LEHET AZ EGYETLEN ORSZÁGOS RÁDGIÓFREKVENCIA

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: mno.hu/sztarklikk.hu
2017.08.02.


A Magyar Nemzet azt írja, egyre több jel utal arra, hogy Mészáros Lőrincnél landolhat a Class FM elnémítása óta kihasználatlanul álló, egyetlen hazai országos kereskedelmi rádiós frekvencia.

Korábban azt lehetett vélni, hogy az NMHH évekig is elhúzhatja a frekvencia odaítélését, most mégis az tűnik valószínűnek, hogy a 2018-as választások előtt pontot tesznek az ügy végére. Az állami tulajdonban lévő frekvenciák sorsáról döntő médiatanács mandátuma csak 2019-ben jár le, még előtte győztest akarnak hirdetni.

Ugyan a Class tulajdonosa pereskedve próbálja visszaszerezni frekvenciáját, így a pályázat kiírása hónapokat csúszhat és a Fidesz első kiszemeltjével, a TV2-t tulajdonló Vajnával is voltak problémák - a Rádió 1 révén immár több mint egy éve a rádiós piacon is aktív -, most megoldódni látszik a helyzet.

A megoldás pedig Mészáros Lőrinc lehet, aki a balatoni Part FM megvételével már belekóstolt ebbe a piacba is. A közeljövőben terjeszkedhetnek is a Magyar Nemzet szerint, a cégbíróságra leadott beszámolókból kiderül, rövidesen övé lesz a Magyar Idők és így a kiadó által működtetett fővárosi körzeti közösségi adó, a Karc FM is, amit nemrég bírságoltak meg Bayer Zsolt megjegyzései miatt...

"SZERETEK A JELENBEN ÉLNI" - INTERJÚ ALFÖLDI RÓBERTTEL

SZOMBAT.ORG
Szerző: SZENTGYÖRGYI RITA
2017.078.01.


A nemzetközileg is elismert színházi alkotó hazai rendezései sorában a Futótűz, a Passió XXI és a szeptemberben bemutatásra kerülő Hegedűs a háztetőn a muszlim, a keresztény és a zsidó vallás közegében vizsgálja a menekülésre kényszerülő ember választásait. Hagyományról, vallásról, az írástudók felelősségéről beszélgettünk Alföldi Róberttel.

Tekinthető jelképesnek, hogy a libanoni háború borzalmait elbeszélő Futótűz, az evangéliumi történetet a mában újraértelmező Passió XXI után egy zsidó témájú művet, 
a Hegedűs a háztetőnt állítod színpadra?

Abból a szempontból tartom érdekesnek az összevetést, hogy háromféle kultúrkör, háromféle vallás jelenik meg ezekben a történetekben. Lehet, hogy azért rendezek ilyen témájú darabokat, mert úgy gondolom, hogy a normális viselkedésnek, az emberi mivoltunknak nem attól kellene függnie, hogy milyen Istenben hiszünk, milyen kultúrkörhöz tartozunk. A szeretet szerintem nincsen máshogy a keresztényeknél, a zsidóknál, az araboknál. Egy muszlim anya ugyanúgy szereti a gyermekét, mint egy keresztény vagy zsidó anya. Az alapügyek, amiktől emberek vagyunk, egyformák. Nagy ajándéknak tartom, ha valaki olyan szerencsés, hogy megtalálja Istent és részesül az isteni kegyelemben. Attól jobbá kellene válnia, nem rosszabbá.

A világ állapotát elnézve, mégsem ezt látjuk. A vallás égisze alatt követik el a legnagyobb tömegmészárlásokat.

Nagy kérdés, hogy miért úgy működik az emberiség, hogy nem respektálja mások hitét, kulturális szokásait. Miért küzdünk azért, hogy különbek legyünk mindenkinél, hogy a saját hitünket tartsuk mélyebbnek, a saját istenünket igazabbnak? Miért kell kizárólagosan működnünk? A Passió XXI arról szól, hogy egy ember jobbá akarja tenni a világot, szeretetben, tiszteletben szeretne élni. Nincs ember, aki ne értene egyet Jézus tanításával. Minden megváltozna, ha meghallanánk és követnénk azt a mondását, hogy a másik ugyanolyan, mint te vagy. Jézust a hite miatt megalázzák, kinyírják. Nem tudsz úgy kinyitni egy hírportált, hogy ne értesülj arról, hogy miket művelnek a más Istenben hívó nőkkel, gyerekekkel, férfiakkal. Megölik, megerőszakolják, elviszik őket rabszolgának a világ szörnyű gócpontjain. Itthon meg másodrendűnek, hazaárulónak tartanak, ha másként gondolkodsz. Az igazi hívő ember nem bántja a másikat. Ha elvárom, hogy tiszteletben tartsák a hitemet, akkor nekem is tiszteletben kell tartanom, ha valaki másként gondolkodik. Nem értem, hogy miért nem vagyunk annyira biztosak a saját hitünkben, világképünkben, hogy működjön bennünk a természetes kíváncsiság a másik vallása, hite iránt...

AZ ÖN FEJÉBEN IS OTT NYÜZSÖGNEK AZ ANG-OK? TUDJA MEG, MIK AZOK ÉS HOGYAN TESZIK ÖNT BOLDOGTALANNÁ!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2017.08.02.


Korábbi írásomban sorra vettem azt a hat – leggyakoribb – módszert, pszichés mechanizmust, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy tartósan boldogtalanná tegyük saját magunkat. A rövid áttekintés után ismerkedjünk meg velük közelebbről is. Hasznos tanácsokkal fogok szolgálni azoknak, akik szeretnék tökéletesíteni e téren való jártasságukat, de pár kiinduló ötletet azoknak is adok, akik inkább szabadulnának ezektől az önpusztító működésmódoktól. Kezdjük a fejünkben megszólaló hangokkal, amit a pszichológusok automatikus negatív gondolatoknak becéznek.

Automatikus, de nem véletlen!

Az ANG (azaz automatikus negatív gondolat) legfontosabb tulajdonsága, hogy automatikus. Ez azt jelenti, hogy egyszerűen csak úgy eszünkbe jut egy helyzetben, vagy egyes emberekkel kapcsolatban. Nem ténymegállapítás és nem is racionális gondolkodási folyamat eredménye, ugyanakkor nem is a véletlen műve. Az ANG-ok a múltunkból származnak, egy részük akár családi örökségként is felfogható, de természetesen felnőtt életünk élményei és tapasztalatai is alakítják őket. A kisgyermekkorban gyakran hallott mondatok és üzenetek emlékéből keletkező automatikus gondolatok, hiedelmek mélyebben gyökreznek, ezért nehezebb is őket megváltoztatni. A „fairplay” kedvéért arról se felejtkezzünk meg, hogy az automatikus gondolatok lehetnek pozitív tartalmúak is (melyekért hálásak lehetünk szüleinknek), de mivel az automatikus pozitív gondolatok többnyire nem segítik elő a boldogtalanságot – és viszonylag kevesen fordulnak miattuk pszichológushoz – így velük most nem is foglalkozunk részletesen...

NŐKET A PAPÍRPÉNZEKRE!

Y-GEN BLOG
Szerző: Gyenge Ádám
2017.08.02.


...Ha körbetekintünk a világban azt látjuk, hogy lényegében a XX. század végéig mindenhol csak férfiak kerültek a papírpénzekre. Főként az angolszász országokban kezdett felmerülni a 2000-es évek első felében hogy női személyiségek is kerüljenek a papírpénzekre. Persze a brit nemzetközösség számos országában szerepel II. Erzsébet királynő az adott ország egy-egy vagy akár összes papírpénzén, de ő státuszánál fogva, nem pedig érdemei által. Hosszas vitákat követően végül célt ért a kezdeményezés. A jegybankok az utóbbi években nőket is szerepeltetni kezdtek a pénzeken. 

Nagy-Britanniában először Florence Nightingale ápolónő és statisztikus került bankjegyre, nemrég pedig bejelentették hogy Jane Austen írónő fog szerepelni a 10 fontos papírpénzen.

Kanadában jelenleg az állampolgárokat is bevonó szavazás zajlik arról, hogy pontosan melyik kanadai nő szerepeljen elsőként az ország egyik papírpénzén. Az Egyesült Államokban nemrég jelentette be a jegybank, hogy 2020-ban érkezik az első papírdollár amin nő fog szerepelni. Emellett már számos másik országban is elkezdtek női arcképekkel díszített papírpénzeket kiadni (pl. Argentína, Mexikó, Új-Zéland, stb.)

A magyar kultúra és történelem alakításában megszámlálhatatlanul sok nő is részt vett.Közülük többen is megérdemelnék hogy magyar papírpénzeken szerepeljenek. Az alábbi listában összegyűjtöttünk néhány kiemelkedő személyiséget. Te kit választanál közülük?

TRUMP AZT CSINÁLJA, AMIT PUTYIN, ERDOGAN ÉS ORBÁN: FEL AKARJA SZÁMOLNI A DEMOKRÁCIÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.08.02.- Az amerikai alkotmány sem képes megvédeni önmagát, ezért a Kongresszusnak haladéktalanul lépnie kell az elnök ellen
- Lengyelország könnyen ráfizethet, ha sokat kakaskodik az EU-val. A Fitch beszólt Varsónak
- A magyarok bevették a kormánypropagandát és tényleg azt hiszik, hogy a migráció hatalmas veszélyt jelent
Hangos sajtószemle: https://soundcloud.com/user-51236798/hangszemle70802

New York Times

Magyarország lassan, de biztosan eljutott oda, hogy már nem igazi demokrácia. Így látja ezt vendégkommentárjában a Harvard Egyetem egyik tanára. Yascha Mounk szerint nálunk a demokrácia nem akkor ért véget, amikor Orbán Viktor telerakta saját embereivel a választási bizottságokat, a híveit állította a közmédia élére, vagy amikor megváltoztatta az alaptörvényt, hogy kiterjessze hatalmát. Ám mindezen lépések miatt az ellenzéknek csekély az esélye, hogy leváltsa a jövő évi választásokon. A magyar párhuzam annak kapcsán merült fel, hogy a szerző szerint Amerika általános alkotmányos válság felé tart, miután Trump megsemmisíti a demokráciát. Véget akar vetni a jogállamnak, hogy megússza az ellene zajló vizsgálatot. Fontos, hogy fokról fokra jutna el céljához, ahogyan azt Putyin, Erdogan és Orbán tette. Valamennyien azzal kezdték, hogy szeretnék megerősíteni a demokratikus intézményeket, ám a folyamat egy idő után ellenőrizhetletenné vált, már túl késő volt a hatékony ellenállásra.

Persze az Egyesült Államok ettől egyfelől még messze van, másfelől azonban javában tart az alkotmányos dekonszolidáció felé. Trump mindinkább a nagy többséggel megválasztott erős emberek kottájából játszik, akik súlyos és hosszantartó károkat okoznak a demokratikus intézményeknek. És a lakosság 40 % még mindig támogatja, amit művel (ezen belül 80 % a republikánusok aránya. Ez azért aggasztó, mert az alkotmány nem tudja megvédeni önmagát, és ha a törvényhozás nem száll szembe az elnökkel, akkor az azt hiheti, hogy még azt is átvészeli, ha jogköre alapvető korlátait sérti meg. Utána akár bírósági ítéleteket hagyhat figyelmen kívül, kritikus újságokat zárathat be, és az igazságügyi tárcához kinevezett megbízottain keresztül vádat emeltethet Hillary Clinton ellen. Szóval, a Kongresszusnak jeleznie kellene számára, hogy hol a határ. Ha ez sem segít, akkor jönnie kell az impeachmentnek, az alkotmányos vádemelési eljárásnak. A halogatás veszélyes. A köztársaságot csak úgy lehet megvédelmezni, ha a konzervatív képviselők szembeszállnak az elnök tekintélyelvű hozzáállásával. Már ma.

Reuters

A Fitch arra figyelmeztet, hogy egyelőre ugyan nincs kihatása, középtávon viszont hátrányosan érintheti a lengyel növekedést és az állam fizetőképességét az unióval kialakult egyre rosszabb viszony. A jogállami eljárás az utolsó szakaszába lépett és a Bizottság kilátásba helyezte a 7-es paragrafus alkalmazását. Persze Magyarország már jelezte, hogy meggátolja a szavazati jog felfüggesztését. A nagy veszély azonban az Varsó számára, hogy korlátozzák a következő években a közösségi támogatásokat, vagy további feltételekhez kötik azokat. 7 év alatt összesen 86 milliárd euró sorsa forog kockán, miközben a nemzeti hozzájárulások jelen állás szerint már úgyis visszaesnek a britek távozása miatt. Azon kívül a belső megosztottság visszavetheti a külföldi befektetéseket, ronthat az ország vonzerején. Márpedig ez kedvezőtlenül befolyásolhatja az ország hitelbesorolását, ha párosul a makrogazdasági bizonytalansággal és az alacsonyabb növekedési ütemmel.

ALFÖLDI RÓBERT RENDEZÉSÉBEN LÁTHATÓ A HEGEDŰS A HÁZTETŐN A BUDAPEST SPORTARÉNÁBAN


GÉPNARANCS - SZÍNHÁZ BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.08.01.


Alföldi Róbert elmondta, a darab arról szól, hogy ha vannak is különbségek közöttünk – más istenben hiszünk, más a kultúránk és mások a hagyományaink –, a hétköznapi életben jól ellennénk egymással, ha a fejünk fölött nem találnák ki, hogy nekünk hogyan jó, kiket kell utálni és kiket szeretni.

Alföldi Róbert rendezésében mutatják be a Hegedűs a háztetőn című musicalt a Papp László Budapest Sportarénában szeptember 10-én; a látványos produkcióban Tevje, a tejesember szerepét Stohl András alakítja.

A Zikkurat Színpadi Ügynökség előadása szeptember 10-én két alkalommal, délután és este is látható a Sportarénában. A bemutató után a darab országos turnéra indul.

Alföldi Róbert a produkció keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: minőségi csapatot válogattak össze a sokszereplős produkcióhoz, az alkotók többségével már többször dolgozott együtt.

Mint mondta, különleges feladat a Hegedűs a háztetőn színpadra állítása, hiszen egy híres musicalről van szó, amelynek produkcióját a jogtulajdonosok figyelemmel kísérik. Tehát semmiféle balhé nem lesz – jegyezte meg a rendező...

A KORMÁNY "KIZSEBELTE" AZ ORSZÁGOT, HEVENY "HAZASZERETETÉNEK" JEGYÉBEN

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dt. Lakatos Gyula
2017.08.02.


A hamis ideológia kifosztja azokat, akiket felmagasztal!

Úgy látom a közösségi portálokon is, hogy kezd kialakulni két egymással ellentétes áramlat: az egyik forrása a társadalmi többség és a maradék értelmiség, a másik a kormány megroggyant hazai és nemzetközi tekintélye, aminek megjelenése nyilvánvaló jele annak, hogy elmozdulunk lassan a mély politikai, társadalmi lápból. 
A kerékkötő, az állam! Valós félelemből még kerékkötője a változásoknak, haladásnak! Fogják, „akasztják a tengelyt” a közjogi holt pontokban, ahol még lehet.
Nem lehet nem észrevenni, a nemzeti, nacionalista, soviniszta álcázással az ország, az emberek millióinak tönkretételét!
A közjogi ostobaságoknak feltartóztathatatlan rothadása körül hajtja ki friss szálait, egyelőre szellemi, kulturális síkon, a társadalom rendezettségének igénye. Látni kell ezt is, a politikai dekadencia őrjöngései mellett!
Kik mertek volna néhány évvel ezelőtt olyasmit mondani, főleg írni: hagyják már abba ezt az álságos nemzetiszínű bolondítását a népnek! Nem látják, hogy egészen más baja van az országnak, az állampolgároknak, nem a nemzetiszínű pántlikákkal van baja, meg azzal, hogy magyarul illik káromkodni, pálinkázás közben a Parlamentben, az Országgyűlésben! Ami nem is az ország háza (mint ahogyan a templom sem Isten Háza, hanem az egyházaké) régóta!
Néhányan, a közösség naivitásával, és a jobb élet iránt érzett reményeivel visszaélve, kisajátították maguknak az ország házát, a nemzetet, a vagyonát, történelmi múltját, persze a pénzét is...

NARANCSVIDÉK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2017.08.01.


Alakul ám itt az úgynevezett sajtószabadság. Újabb dicsőséges győzelmet aratott a Fidesz-KDNP: a megyei napilapok is egyre egységesebbek!

Nem hiába mutatott utat Lenin: „Legyen a sajtó kollektív agitátor, propagandista és szervező!”

Azzal, hogy Orbanisztánban gyakorlatilag már a totális vidéki napi sajtó a Fidesz oligarcháinak kezére került, vélhetően meg is pecsételődött a mai megyei lapok sorsa. Hisz’ a legújabb, immár tényleg egész pályás letámadás – mondjuk így: a legutóbbi bevásárlás – után e lapokra már csak addig lehet égető szüksége „pártunknak és kormányunknak”, amíg megdolgozzák nagyszámú, hűséges olvasóikat, hogy mind szavazzanak a Fidesz-KDNP-re.

Azután a választópolgárok négyötödét adó magyar vidék részben már most is központilag szerkesztett és az ott élőket érdemben szinte egyedül befolyásoló „megyei” lapjai akár fel is számolhatók. E most még a megszokott nevükkel megjelenő, és például a születési-halálozási hírek, a megyei liga sporteredményei, a kulturális és idegenforgalmi programajánlat, s más lokális érdekű témákat illetően helyinek is tekinthető sajtóorgánumokon ugyanis a tulajdonosaik (Mészáros Lőrinc, Andy Vajna és Heinrich Pecina) az illiberális állampárt mindent elsöprő 99,9 százalékos választási győzelme után rengeteget spórolhatnak...

SEMJÉN FO(RI)NTOS MEGBIZATÁSA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.08.01.


Semjén Zsolt nagyon fontos megbízást kapott. A kóborkutya-kilövési szakelőadó az MTI híre szerint megkapta azt a nagyon fontos megbízatást, hogy aláírjon egy újabb pénzelköltési kötelezvényt. Annak érdekében, hogy már az idén elkezdhessék a költekezést a 2021-es vadászati világkiállításra.

Amely döntésből több következtetést is levonhatunk. Az egyik legnyilvánvalóbb az, hogy a kormány nem készül kormányváltásra. Valószínűleg abban az esetben sem, ha a választásokat elvesztenék. Noha a jelenlegi ellenzék programtalan önmarcangolását nézve... De végül is... Akár csoda is történhet. Erre az esetre is pompásak az ilyen kötelezettség-vállalások. A Fidesz és klerikális platformja ma megköti, és robbanni a következő kormány alatt fognak ezek a pénzégető megállapodások. Ki van ez találva kérem. Ha meg mégsem történik csoda, akkor addigra simán elérhetőnek tekinthetik a kritikus hangok elhallgattatását. Esetleg egy olyan marginalizálását, ami gyakorlatilag ezzel azonos. De ugyanakkor más következtetéseket is levonhatunk az ötven év után ismét megrendezendő világkiállítással kapcsolatban.

Ilyen lehet például az, hogy hazánkban már minden szép, és Orbán mindennel meg van elégedve. Talán M. Lőrinc is. Semjén Zsolt meg szinte biztosan. Mint az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke. Aki pedig nincs megelégedve az Soros-bérenc, migráns-simogató, civil, illetve hazaáruló. Ebben, vagy tetszőleges más sorrendben. Beleértve azt is, aki mélyszegénységben él. Mert Lázár is megmondta, hogy aki szegény, az nem is ér semmit. A kormánytagokkal nem is említhető egy lapon. Legfeljebb hajtóként. Úgyhogy a mindenki nyugodjon le, és vegyen egy mély lélegzetet. Valamint egyenesen örvendezzen. Mert a kereszténység hazai pártvezetője csak a kóbor kutyákat lőné ki. Természetesen csak a saját érdekükben. Egyelőre. Igaz is! Lehet, hogy csak azért koncentrált a kutyákra, mert a hazai egészségügy helyzete esetleg pótolja ezt a funkciót?...

MIBŐL TUDJUK, HOGY ORBÁN HAZUDIK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: Czakó Péter
2017.08.01. A témát érdemes három szempontból vizsgálni.
  1. 1. Amit mond.
  2. 2. Ahogy mondja.
  3. 3. És megint csak azt, amit mond.
Ad 1.:

Azt üzenem a magyaroknak, hogy soha nem hazudok nekik” – mondta Orbán Viktor a Handelsblatt német gazdasági lapban megjelent interjúban 2012. október 10-én.

Ekkor már nem először nyilatkozott a hazugságokhoz fűződő viszonyáról. Először még 2006-ban egy, a CNN-nek adott interjúban állította azt, hogy ő bizony „Soha nem hazudott az embereknek.” Még ebben az évben korrigálta önmagát, amikor a Die Weltnek megerősítette ezt úgy, hogy ekkor azt mondta: „politikusként ő még soha nem hazudott”, hiszen ebben a szakmában ez az egyetlen módja annak, hogy valaki a közéletben maradhasson.

Ennek némileg ellentmondott két pávatánc között, hogy arra kért mindenkit, hogy „ne a szavait, a tetteit figyeljék.

Miért is kell valakinek azt bizonygatni, hogy nem hazudik? Tapasztalatok szerint azok teszik ezt, akik szavában, szavaiban nem lehet bízni, hinni. Ők maguk is érzik ezt a deficitet, tehát verbálisan akarnak erősítést adni szavaiknak. Hiszen tudjuk, hogy már a Fővárosi Törvényszék is kimondta, hogy hazudott az Altus ügyben.

De azért térjünk vissza az egyik legutóbbi posványos tusványosi, de minden valószínűség szerint nem a legutolsó orbáni hazugságokhoz és ahhoz, hogy hogyan buktatja le önmagát:...

ATIPIKUS FEJLŐDÉSI MÓDSZERTANI KÖZPONT

TANÍ-TANI ONLINE
Szerző: Gyarmathy Éva
2017.08.01. 


A beilleszkedési és tanulási nehézségek terjedésének a fő oka, hogy hiányzik a pedagógusok módszertani felkészítése az eltérő fejlődésű tanulók tanításához.

A probléma

Egy igen nagy populációt érintő terület, az atipikus fejlődés kezelése a közoktatásban nem megoldott, mert hiányzik a pedagógusképzésből ez irányú felkészítés, miközben a probléma egyre nagyobb lesz a változó környezeti háttér idegrendszerre gyakorolt hatásai miatt.

Az atipikus fejlődés a populációnak megközelítőleg 25%-át érinti, amelyből a hivatalosan is látókörbe került tanulók csak a kisebb részt képviselik, de a diagnosztizáltak aránya is 14% körüli. Tehát nagyjából 170 ezer tanulót és családot kimutatottan érint a probléma.

További 15-20%-ra tehető azoknak az atipikus fejlődésű tanulóknak az aránya, akik rossz tanulmányi eredményekkel (például matematika, szövegértés, nyelvtan, nyelvtanulás) vagy később a nyelvvizsgamegszerzés nehézségével és egyéb, a munkavállalásra való felkészülés szempontjából fontos tanulási sikertelenséggel küzdenek. Vagyis összességében legalább 400 ezer tanuló és család szenved az atipikus fejlődés okozta problémák miatt.

Ha a probléma szociokulturálisan hátrányos helyzetű gyerekeket érint, az különösen megnehezíti mind az eltérés okának felismerését, mind kezelését.
Az atipikus fejlődés

Az atipikus fejlődésbe olyan nem mindig nyilvánvaló és egzaktul azonosítható különlegességek tartoznak, amelyek gyakran együtt, és különböző kombinációkban jelennek meg:

- neurológiai alapú teljesítményzavarok:
     - tanulási zavar, tanulási nehézség (diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia),
     - kontrollzavarok (figyelemzavar, hiperaktivitás zavar, impulzuskontroll zavar),
- az autizmus spektrumzavarok egy része,
- kiemelkedő és átütő fejlődésű tehetség,
- a fenti fejlődési eltérések különböző együtt járásai.

Mindezek nem mindig nyilvánvaló zavarok, hanem neurológiai sajátosságok, amelyek veleszületett és/vagy szerzett idegrendszeri eltérésen alapulnak, és a környezet, és így a tanítási módszerek meghatározó jelentőségűek a kialakulásukban. Emiatt is sokszor jelentős probléma az eltérés azonosítása és az ellátás így esetleges, illetve legtöbbször elmarad. A különlegességet kezelni képes tanítási módszerek hiányoznak a közoktatásból.

Néha sajátos nevelési igény (SNI), de gyakran beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézség (BTMN) kategóriába kerülnek ezek a gyerekek. Nem ritka azonban, hogy semmiféle kategóriát nem kapnak, és ezzel együtt segítséget sem. Gyerek, pedagógus és szülő küzd nap mint nap megoldhatatlan helyzetekben, mert ahogy az elnevezés is jelzi, ezek a nehézségek elsősorban az iskola és a tanulók össze nem illése miatt alakulnak ki...

ELMENT AZ ESZED?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Thsaabee
2017.08.02.


Elment az eszed, hogy hazajöttél? Elment az eszed, hogy Japánba mész? Elment az eszed, hogy…? Gyakran halljuk ezeket a mondatokat, és hát ha nem tévedek nagyot, a mai poszt szerzőjének, Thsaabee-nak jó párszor kijutott belőle. Hiszen elég ritka dolog az, hogy valaki mindent arra tesz fel (a németországi életét is), hogy Japánba költözzön. Ő mert és nyert – hogy miként, az kiderül a mai történetből (a képeket köszönöm neki).

„Egy kicsit messziről fogom indítani a történetet: még az egyetem legvégén adódott egy lehetőség egy berlini cégnél, amit néhány barátommal meg is ragadtunk. Én összesen kb. 4 évet töltöttem ott.

Ez idő tájt szippantott be az animék világa, méghozzá annyira, hogy beiratkoztam egy japán tanfolyamra, hogy jobban értsem, miket beszélnek.

A tanfolyamon a csoportom egy év után széthullott, de ez az idő is épp elég volt ahhoz, hogy megszeressem a nyelvet, és még jobban meg akarjam ismerni az itteni kultúrát. Így aztán folytattam egyedül a tanulást. Közben pedig elkezdtem arról álmodozni, hogy milyen is lenne itt élni.

Maradni és hazaköltözni sem akartam

Az utolsó berlini évem (2013-at írunk) elején már látszott, hogy a cég nem húzza már sokáig, úgyhogy nemsokára választanom kell, hogy merre tovább. Németországban nem tudtam hosszú távon elképzelni magam, elsősorban a német nyelv miatt, amit sosem szerettem, és ezért nem is beszéltem igazán jól.

Magyarországra meg megint csak nem akartam visszaköltözni, mivel már akkor sem igazán vette be a gyomrom az otthon zajló folyamatokat. Így hát eldöntöttem, hogy megvalósítom a Japánba költözős álmomat.

Rákapcsoltam a japán tanulásra, napi 2-3 órát foglalkoztam vele. Az volt a terv, hogy őszre eljussak egy nem túl rossz szintre, és találjak egy itteni céget, akik magukhoz vennének..
.

ITT OLVASHATÓ

A BRIT TUDÓSOK IS VIZSGÁLJÁK, HOGY MENNYI AZ ESÉLYE ANNAK, HOGY ÉPPEN AZ ORBÁNNAL ÉS STRÓMANJÁVAL MECCSET NÉZŐ VOLT FIDESZES ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ TELKÉN ÉPÜLHET FEL A BUDAI SZUPERKÓRHÁZ

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: zero
2017.08.01.


Az EMMI szerint döntéselőkészítő anyag, tehát nem adják ki, hogy miért az ő telkét vették meg.

2015 februárjában jelentette be Rogán Antal (akkor még frakcióvezető), hogy a kormány egy új szuperkórházat tervez felépíteni Budapesten. Elképesztő lobbizások indultak meg nyíltan és a háttérben, a fideszes polgármesterek mind a saját kerületüket látták a lehető legjobb helyszínnek.

Hosszú huzavona után most júliusban jelentette be Cserháti Péter, az Egészséges Budapest program miniszteri biztosa, hogy az MNV megvette az új dél-budai kórházi centrumnak otthont adó magáningatlanokat, az ehhez szükséges összeg 4,4 milliárd forint volt, a helyszín pedig a 11. kerületben, az M1/M7 bevezető szakasza és a 7-es út között található Dobogó nevű területrész...

Cserháti Péter elárulta még:

– A kormány tavaly ősszel döntött arról, hogy zöldmezős beruházásként, az M1/M7-es autópályák bevezető szakaszánál található Dobogó nevű területen szeretné felépíteni a három budapesti centrum egyikét.
– Ez volt az egyetlen helyszín, amely részben nem volt állami tulajdonban.
– A terület nyolc ingatlanból áll, amelyek fele eddig is állami és önkormányzati, másik fele pedig magántulajdonban volt.
– A négy magáningatlanról az MNV Zrt. tárgyalt a tulajdonosokkal, ezekről írták alá a szerződéseket az NFM tájékoztatása szerint július 7-én.
– A magáningatlanok megvásárlásához szükséges összeg nettó 4,4 milliárd forintot tett ki.
– Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban a Kormányinfón a dobogói beruházást 120-150 milliárd forintos összeggel körvonalazta, ennek pontosítását kell elvégezni szeptemberig, hogy a közbeszerzéseket egzakt összegekkel írhassák ki...

AZ ILLIBERALIZMUS KERESLETE - RÁDAI ESZTER INTERJÚJA TÓTH ISTVÁN GYÖRGY SZOCIOLÓGUSSAL

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző: Rádai Eszter
2017.08.02.


„Bár az illiberális demokrácia kialakulását mindannyian politikatörténeti fordulatként éltük meg, az, ami végül is történt, szerintem nem előzmények nélkül következett be, hanem egy folyamat eredményeként” – mondja a TÁRKI vezérigazgatója. A magát bizonyos megszorításokkal a jobbközépen elhelyező Tóth István György intézete átfogó és részletes értékvizsgálatai alapján állítja: van valami a társadalmunk működésében, ami ezt az igényt, ezt a keresletet, a magyar társadalom illiberális demokrácia iránti fogadókészségét tartósan életben tartja.

Az esszé, amelyre az interjú során hivatkozunk, a Hegymenet, Társadalmi és politikai kihívások Magyarországon című kötet számára íródott.

− Induljunk ki az írásából, amelynek már a címében is − öntől szokatlan módon − egy politikai fogalommal, az illiberalizmussal találkozik az olvasó, és amelyben azt vizsgálja, mekkora erre a magyar társadalomban − értékválasztásai és beidegződései alapján − a fogadókészség. Nincs ezzel egyedül, egyre többen vannak azok a konzervatív és/vagy a Fideszhez korábban kötődő vagy csak vele szimpatizáló értelmiségiek, köztük kutatók, társadalomtudósok, volt politikusok, egykori jobbközép kormányok tagjai is, akik keresik a magyarázatot és a lehetséges válaszokat erre az általuk sem várt, ám a magyar társadalom többsége által – szemmel láthatóan − nem elutasított fordulatra, politikai irányra, új külpolitikai orientációra.


− Egyrészt ha ezzel az én identitásomra is célozni akart, akkor le kell szögeznem: azé a kutatóé, aki attól függetlenül figyeli a magyar társadalomban lejátszódó folyamatokat, hogy melyik periódusban épp kire, melyik pártra szavazott. Én politikai értelemben soha nem képviseltem senkit, és most sem teszem, és azt sem titkolom, mennyire ellenszenves nekem a magyar közélet elmúlt negyedszázadban elmérgesedett polarizáltsága, ahol mindenkinek megvan a maga címkéje, mindenkit besorolnak ide vagy oda. Ez rendkívül sok kárt okozott Magyarországnak az elmúlt 25–28 évben. Persze, ha már szóba hozta, nem titkolom, hogy az úgynevezett nemzeti liberális jobbközépen helyezném el magam, azzal a megszorítással, hogy nagyon fontosnak tartok olyan, tipikusan baloldali értékeket, mint például a társadalmi mobilitás vagy az esélyegyenlőség kérdése. És az, hogy 1989−90-ben az ellenzéki kerekasztal oldalán álltam tanácsadóként az akkori Fidesz mögött, sosem akadályozott meg abban, hogy a későbbiekben mindig együttműködjek a különböző kormányzatokkal, legyenek azok bármilyen színezetűek. A mi krédónk: mindenkivel együttműködünk, aki betartja a demokrácia játékszabályait − megjegyzem, ez mint dilemma szerencsére nem sűrűn merül fel számunkra, mert akik nem tartják be, azok – tapasztaljuk – a kutatásainkra sem kíváncsiak, így aztán nem sokszor kellett eddig nemet mondanunk.

Másrészt azt is le kell szögeznem, hogy bár az illiberális demokrácia kialakulását mindannyian politikatörténeti fordulatként éltük meg, az, ami végül is történt, szerintem nem előzmények nélkül következett be, hanem egy folyamat eredményeként...

ITT OLVASHATÓ


A SZABADSÁG HORDALÉKA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.08.01.


Két hét szabadságot kértem olvasóimtól, mondván, nem történik úgysem semmi, és lám, igazam is lett.
De hogy a semmi ennyi cirkusszal járjon, azt azért nem gondoltam volna, és lám, mégis…
Itt volt mindjárt a vizes VB, óriási felhajtással.
Nem tehetek róla, engem ez az egész a faluszéli csóró cigány lakodalmára emlékeztetett, aki a nemlétező pénzét a nagy eseményre költi, amelyen aztán a zsír folyik a vendégek szája szélén és még a kutyák is feketekávét isznak, aztán a végén kiderül, hogy a lakodalom bevétele három „Kotyogó” kávéfőző és tizenkét piritós-sütő, a menyasszonyról meg kiderül, hogy a kontrás már felpróbálta.
Tudom, régi igazság az, hogy a népnek kenyér és cirkusz kell, de attól tartok, hogy az azért tévedés, hogy a kenyér is helyettesíthető cirkusszal.
A rendezvény piszkosul drága lett, a világ magasról tett az iparkodásunkra, összesen tán két ország közvetítette a versenyeket, ebből az egyik egy sivatagi királyság, ahol csak a királynak van televíziója, ő valóban nehezen tudott betelni a víz látványával.

Odáig értettem a dolgot, hogy a foci nem hozta meg a várt sikereket, akkor kell helyette találni valamit, ahol egy új Puskást lehet adni a népnek, merthogy arra múlhatatlanul szükség van, úgy is tűnt, hogy megtalálták, fel is pumpálták az öntudatát óriásira, a szurkolótábort is ráizzították a kredencvállú démonra, minden adott volt a sikerhez.
Aztán valahogy akkora várakozást sikerült gerjeszteni, hogy az elért tisztességes eredmény ehhez képest szinte már kudarcnak tűnt.
Gyárfás eltakarítása is inkább kudarc, mint eredmény, utódja sokat emelt az értékén…
A volt elnök meg olyan, mint az egyszeri anyós, akinek a veje kalapáccsal veri a kezét, amivel az erkélykorlátot fogja kívülről az ötödiken – ni, hogy kapaszkodik a rohadt, mondja a szerető szívű nézőközönség, mikor megtudja, hogy anyós az áldozat…
Az eseményre felépült uszoda benne van a világ tíz legszebb parkolóháza között.
Az ugrótorony alól meg elég lett volna elbontani a medencét, hiszen volt olyan római császár, aki drágakövekkel és márvánnyal borított tornyot építtetett magának, hogy majd onnan leugorva loccsantsa ki agyát, ha eljön a végzet – persze nem sikerült a terve…
Így marad az erkély, igaz, azt is elbonthatóvá építik


ITT OLVASHATÓ

A NÉZÉSÜK MEG A LÁTÁSUK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.08.02.


...Szorosabb megfigyelés alá vonná az állampolgárokat a kormány egy hétfőn a kormány elé terjesztett törvénytervezet szerint. A Belügyminisztérium által benyújtott salátatörvény részeként átírnák a polgárok személyi adatairól szóló törvényt: így a jövőben a különböző szervek által készített kép- és hangfelvételeket egy központi helyen tárolhatnák, ahonnan egyes szervezetek ki is kérhetnék az adatokat. A tervezet kötelezettségeket ró a szálláshely-szolgáltatókra: a szállásadóknak el kell kérni, és tárolni is kell a vendégek nevét, nemét, születési helyét és idejét, állampolgárságát, valamint az anyjuk nevét. A legfurcsább, hogy kötelesek lennének lemásolni a vendég személyazonosító okmányát, emellett rögzíteniük kellene az érkezés és a távozás várható időpontját.

Ennyire csak nincs meleg.