2016. július 7., csütörtök

KÍSÉRLET JÁRJA BE EURÓPÁT, A FLEXIT KÍSÉRLETE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.07.07.


Tudják, hogy ma már nem is a Brexit, de nem is a Huxit, esetleg a Frexit jelenti a legnagyobb veszélyt az Európai Unióra? Egy új őrület kezd kibontakozni az európai közéletben, melynek neve flexit. Nem országot jelez, nem is a kilépést szorgalmazza, hanem egyszerűen a széthúzást és a szétszakadást népszerűsíti. Bonyolítja a helyzetet az, hogy a szóösszetétel a flexibilisre és a flexelésre egyaránt utal. Az előbbi egyelőre csak rugalmas Európát, a második viszont feldarabolt kontinenst vizionál.

Divat lett feszegetni a határokat szó szerint és képletesen is. Egyes politikusok (például a magyar miniszterelnök) úgy tesznek, mintha az uniós szimbólumok egy céllövöldében lennének kiállítva. Ha például ellövik az uniós kitűzőt, kapnak érte egy plüss nyuszit. Ráadásul nem is a pálcikára céloznak, hanem egyenesen a csillagok közé. Ha célba találna, büszkén mutogatják a trófeájukat, ugyanakkor nagy hangon követelik a jutalmukat. Úgy tekintenek a közössége, mint egy vásári látványosságra, amelytől ingyen megkapunk mindent, amire csak szükségünk van.

A kísérlet lényege, hogy miként lehet a legtöbb golyót beleereszteni az uniós szimbólumokba úgy, hogy közben hazavigyük a lehető legtöbb plüss állatkát. Az önzésnek és az önsorsrontásnak olyan egyvelege ez, ami előbb-utóbb meg fogja bosszulni magát. A britek úgy akarnak például megszabadulni az uniós kötelezettségektől, hogy közben a közösséghez tartozás előnyeiről nem szívesen mondanának le. Vagyis: szétlőjük az uniós matricát, de azért adják ide nekünk a legszebb plüss mackót. Hát ez lenne a híres flexit, ami egyszerre teszi próbára az EU rugalmasságát és ellenálló képességét...

ITT OLVASHATÓ

HA MOST SEM LÁTJÁTOK, HOGY IDIÓTA BARMOKNAK NÉZNEK BENNETEKET, AKKOR MÁR SOHA NEM FOGJÁTOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VIBRÁTOR BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.07.07.
 
 

A BALOLDAL ÉRDEKTELENSÉGE

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Tóth Csaba
2016.07.07.


A Republikon Intézet régóta úgy gondolja, hogy a baloldali együttműködés kérdései csak egy előválasztással tehetők országosan izgalmas, pozitív végösszegű folyamattá. Semmi nem bizonyítja ezt jobban, mint az MSZP nemrég lezajlott tisztújítása.

Nagyon rég volt példa arra a magyar politikában, hogy egy párt tisztújítása ne előre lefutott mérkőzés legyen; hogy valódi alternatívák versengjenek, s hogy a választás komoly téttel bírjon. Az MSZP nemrég lezajlott tisztújítása ilyen volt. Mind az elnöki, mind a választmányi elnöki posztért fajsúlyos politikusok versengtek, akik stratégiai kérdésekben is eltérő véleményeket jelenítettek meg, A versenynek óriási tétje volt – nemcsak az MSZP, de az egész baloldali-liberális ellenzék számára. Az MSZP az ellenzék legerősebb pártja; az, ki vezeti e pártot – és annak választmányát –, minden, Orbán leváltásában érdekelt szavazónak fontos lehet. Ráadásul az MSZP mostani vezetése dönt majd a miniszterelnök-jelölt kérdéséről, és határozza meg, hogy az MSZP milyen konstrukcióban és milyen programmal indul majd a következő választásokon. Miközben sok elemző és értelmiségi spekulál folyamatosan ezekről a kérdésekről, a szocialisták most megválasztott vezetői ténylegesen dönteni fognak róluk.

Mindezek alapján akár azt is várhattuk volna, hogy az MSZP tisztújítása a baloldal legizgalmasabb kérdése lesz, amely a választók és a média érdeklődésének középpontjában áll majd. Nem így történt. Az MSZP tisztújításával kapcsolatos híreket gyakran nagyítóval kellett keresni a vezető médiumokban. Maga a választási eredmény is mintha kevesebb érdeklődést keltett volna, mint az ellenzéki oldal egy „szokásos” tüntetése vagy kezdeményezése. Lehetett persze mindez az időzítés szerencsétlensége okán is: az MSZP tisztújítására az Eb-láz tetőfokán, a Brexit népszavazás után két nappal került sor. Ettől függetlenül tény, hogy a baloldal régóta legfontosabb, legnagyobb téttel bíró belső megmérettetése kevesebb médiafigyelmet kapott, mint az egyébként sokkal kiszámíthatóbb jobbikos elnökválasztás...

ITT OLVASHATÓ

EPER ÉS VÉR (AVAGY A BÉKE ESÉLYE ÉS NÉMI TERMÉSZETRAJZ)

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2016.07.07.


Az ügyükben mákszemnyit sem kételkedő – az élő liget, a lombjaikkal árnyat és oxigént adó fák életéért és persze az ilyen környezethez ragaszkodó emberekért több mint száz napja küzdő – magabiztos ligetvédők „hisztériáját” emlegetik. Mármint az illiberális hatalom mostanára hisztérikussá vált, a lizsébe betonnegyed-projektet álmodó nyaloncai. Nem csoda persze, ha pánikba estek. Van is mitől tartaniuk. A saját erejüktől, a gátlástalanságuktól.
 
Tegnap reggel félszáz rendőrautóval több száz készenléti s más rendőr vonult fel, körülvette a városligeti Kertemet, hogy erővel eltávolítsa a Közlekedési Múzeum után onnan is a békésen demonstráló ligetvédőket.
 
Miért is? Csak azért, hogy elkezdhessék a „munkát” (a körüldeszkázást, azután a fák kivágását és a bontást) – a budapestiek négyötöde által kifogásolt Liget Projekt nevű újabb „izé” jegyében. Mert ugye meg kellene építeni a múzeumi negyed beton monstrumait ahhoz, hogy a regnáló hatalom megszállhassa és kisajátíthassa magának Buda Várát...
 
Az erődemonstráció látványos fordulata volt a védősisakba és láthatósági mellénybe bugyolált kopaszok – itt is ők az őrző-védők? – hadának felvonulása, hogy bentről is „biztosítsák” a terepet, és az előre bejelentett demonstráció passzívan ellenálló résztvevőit és bicikli-barikádjukat eltávolítva utat nyissanak – egy munkagépnek.

Ismerős volt ez az egész. Kísértetiesen hasonlított a Szabadság téri Gábrieles-sasos régebbi „izé” építésénél látottakhoz. De az efféle erőkön kívül volt még más is, ami miatt sokaknak lehetett déjavu érzése: a kivitelező kérésére ugyanaz a VIII. kerületi jegyzőnő adta ki a birtokvédelmi határozatot és pont úgy is hirdettette ki a végzést – a papírt kifüggesztve, aki látja, hát látja, aki nem, az meg nem – a felsorakozott rendőrök jelenlétében, mint aki, és ahogyan, bő két éve a Szabadság téren tette. A végrehajtást itt is rögvest megkezdték. Persze, a fellebbezést meg sem várva, annak ugyanis nincs halasztó hatálya. Akkor se, ha a határozatról előre sejthető, és utólag, amikor már késő lesz, egy bíróságon akár be is bizonyosodhat, hogy nem volt minden tekintetben jogszerű...

ITT OLVASHATÓ

ÖSSZMAGYAR EURÓPA-NAP OKTÓBER ELSŐ VASÁRNAPJÁN

MOS & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.07.07.


Ha én demokratikus ellenzéki párt lennék, DK, MSZP, Együtt, PM, vagy civil szerveződés, úgymint Tanítanék mozgalom, vagy, teszem azt, Sándor Mária és társai, már holnap hozzákezdenék az október 2-i Összmagyar Európa-nap szervezéséhez.
 
De jobb lenne, ha már ma elkezdtem volna.

Hatalmas, az egész országra kiterjedő kulturális vígasságot szerveznék Budapesten és az ország minél több nagyvárosában. Reggel 6-tól este 7-ig – urnanyitástól urnazárásig.

Budapesten a Városligetben (talán marad még valami belőle őszre) vagy a Margitszigeten. De még inkább a Kossuth téren. Ott úgysincs fa, nem kell tartani attól, hogy megjelennek markológépeikkel a baánditák, hogy kivágják őket.

Nem politikai rendezvény lenne az Összmagyar Európa-nap, hanem egy sokszínű, szórakoztató kulturális kavalkád.

Koncertek, kiállítások.

Írók, költők, festők.

Mindenki.

Politikáról szó sem esne. Még az Európai Unióról sem. Szükségtelen: mindenki tudná, hogy miért van ott.

Pártok és civil szervezetek szerveznék és rendeznék az Összmagyar Európa-napot. Részt vehetne rajta mindenki. Mindenki, akinek úgy fontos az ország jövője, hogy Európában képzeli el Magyarországot...

ITT OLVASHATÓ

KISEGYHÁZAK: KÁRTÉRÍTÉST FIZETHET AZ ÁLLAM

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.07.07.


A több éve húzódó kisegyházakat érintő per az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítélete nyomán most úgy tűnik, végleg lezárul, amelyben a legnagyobb vesztes a magyar adófizető, köszönhetően a Fidesz rugalmatlan egyházpolitikájának.

A megközelítőleg 176 milliós kártérítés, amelyet a strasbourgi bíróság megítélt ugyan kevesebb mint amennyit az egyházak az egyeztetéseken követeltek, ám ez is elkerülhető lett volna, ha a kormány bármikor hallgatott volna az Alkotmánybíróságra...

ITT OLVASHATÓ

A HATALOM VASÖKLE ALATT TÖRNEK A CSONTOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.07.07.
 
 

ILLÉS: A FÁK VÉDŐI AZ ERKÖLCSI GYŐZTESEK - A KOPASZOK AGYA ÚJRA ELDURRANT (VIDEÓ)

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: halar
2016.07.07.


Szerda este tüntetés volt a Városliget védelmében, miután napközben a Rendőrség és a Liget Budapest biztonsági őrei kiürítették a Ligetvédők táborát. A békésen induló tüntetésen kisebb dulakodások is történtek, a kormányzati kopaszok megint hamar elvesztették türelmüket. Több embert meg akartak ütni, egy békés tiltakozót arcon vertek. A Rendőrség több embert, köztük egy vak férfit emelt ki a tömegből.
 
Tegnap reggel egy sokak szerint jogszerűtlen birtokvédelmi eljárás keretében a Rendőrség és a Liget Budapest biztonsági őrei kirakták a több mint 100 napja az Olof Palme sétányon lévő Hungexpo telep, a volt Kertem területén demonstráló ligetvédőket. A tüntetők még a személyes tárgyaikat sem vihették ki a területről, erre csak este, egyesével kaptak engedélyt.
 
A Ligetvédők szervezete tüntetést jelentett be a Magyar Zene Házának kiszemelt terület elé, amin nagyjából ezren vettek részt. A tüntetésen Bródy János zenélt, Puzsér Róbert műsorvezető pedig arról beszélt, hogy az amúgy is kevés zöldterülettel rendelkező Budapesten meg kell védenünk a fákat. Lukács András a Levegő Munkacsoport elnöke ismertette a Greenpeace pár napja megjelent reprezentatív közvélemény-kutatását, mely szerint a budapestiek 86%-a elutasítja a Városliget beépítését. Ez azért is érdekes, mert az LMCS januári mérése még 75%-os elutasítottságot mért. Lukács kiemelte, hogy a a Ligetet új épületek emelése nélkül is fel lehet újítani.
 
Lányi András elmesélte, hogy Lázár János egy nekik írt levélben védte meg a Liget-projektet. Lányi szerint a demokratikus értékek is veszélyben vannak, mivel a kormány nem engedett beleszólást a tervekbe, viszont több százmillióért hirdetik a beruházást. Megkérdeztük Karácsony Gergely zuglói PM-es polgármestert, mit tudnak tenni, de ő Csárdi Antal fővárosi LMP-s fővárosi képviselőhöz hasonlóan arról beszélt, hogy a kormány még az önkormányzatoktól is minden beleszólást biztosító jogi lehetőséget elvett. Karácsony szerint azonban a projekt meg fog bukni.
 
Feltűnt Illés Zoltán is, aki kiállt a tiltakozók mellett, és azt mondta, hogy a Fideszen belül is lát ellenkezést a beruházás ellen. Illés szerint a beruházók erkölcsi nullák, és felháborodott a rendőri fellépésen...
 

RADIKÁLIS BALODALI TÁRSAT VÁLASZT HILLARY CLINTON?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Langowski Judith
2016.07.07.


Múlt hétfőn az ohiói Cincinnatiban: Két közép-idős nő, majdnem összeillő kék blézerben egymás mellett áll egy ujjongó tömeg előtti színpadon és szidja Donald Trumpot. Az egyiküket már jól ismeri a hazai közönség is: Hillary Clinton, demokrata elnökjelölt volt, aki a legutóbbi felmérésátlagok szerint 4,5 százalékkal vezet republikánus ellenfelével szemben. A másik Elizabeth Warren, massachusetts-i szenátor, kedvelt a baloldali, populista nézetei miatt a fiatal, bérmunkából élő demokrata választók között. 

Utóbbi hevesen kritizálta a Clinton-párt - például egy csődeljárási törvény módosítását, mely a gazdagokon segített, de egyedülálló anyák helyzetét rosszabbította –, és még februárban felhívta a figyelmet a bankszektor szabályozásának hiánya és a Wall Street felől érkező kampánypénzek közti kapcsolatra, ezzel indirekt módon kritizálva Clintont. De a múlt héten Warren a frissen választott elnökjelölt Clinton mögé állt, és biztosította támogatásáról.

Ahogy ott egy színpadon álltak, Clinton nem tudta visszatartani örömét Warren talpraesett energikusságát látva. A kék blézerek, a paliság, amivel egymáshoz viszonyultak, azt mutatta: ez a két nő egyetért és együttműködik. A közös fellépés után a sajtó automatikusan elkezdte ontani magából a híreszteléseket: netán Warren lenne Clinton alelnökjelöltje?

ITT OLVASHATÓ

MINDEGYFORMÁK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.07.07.


Na kik?
Aki kitalálja, azok között kisorsolok egy ingyenes belépőt a Magyar Politikai Panoptikumba, ahol üvegvitrinekben lehet szemlélni a politikai pártokat, míg a politikusokat a fülüknél fogva szegezték a falra, mint a denevéreket - rontás ellen...
Nézegetem őket jobbról, balról, egyik szebb mint a másik.
Van közöttük alacsony, magas, Kövér, sovány, aszkéta és pinabubus, pénzéhes és küldetéstudatos, üldözött és üldöző - valamiért mégis az az általános vélekedés a pártokról és a politikusokról is, hogy mind egyformák.
Ki is szokta a nép naiv gyermeke fejteni ezt: ezek mind lopnak és mind csak a pénzre hajt.
Ez meg engem határtalanul ingerel, és mindig Kuncze jut eszembe, akit pontosan ugyan nem tudok idézni, de valahogy úgy világította meg a dolog lényegét, hogy ha egy részeg lehány egy utast a buszon, legalább nem kellene azon sopánkodni, hogy milyen gusztustalanok.
Márpedig magyarember ezt teszi.
Összemos tolvajt a károsulttal, Rogánt Lendvai Ildikóval, Orbánt Gyurcsánnyal, a pártokat is egymással és fennsőbbséges erkölcsiséggel néz ki a fejéből, miközben azért csalja az adót, odacsinál a szomszédja küszöbjére, megmérgezi a macskáját és glialkával locsolgatja kertszomszédja virágait...
Ki mit érdemel, azt kap, legalábbis tendencia-jelleggel.

Nem egyformák a pártok, már amelyiket pártnak lehet nevezni egyáltalán.
Ilyen kevés van, mert nálunk a fejlődés most jutott el addig, ahol Amerika a Mayflower utasainak partraszállása idején tartott: az európai nagyegyházak helyett létrehozta a saját felekezeteit, szektáit, gyakran egy-egy karizmatikus figura köré csoportosulva.
Így aztán létrehoztak sok-sok Hitgyülit, kicsit-nagyot, sikerest-sikertelent, melyek szertartásrendje azért valamilyen mértékben hasonlított az angol protestáns egyház szertartásaira, esetleg a katolikus, vagy az európai protestáns egyházak valamelyikére, de mégsem volt egészen olyan.
A mi pártjaink is hasonlóképpen működnek.
Van egy-egy többé-kevésbé karizmatikus vezető és a párt a szekták tradíciói szerint ballag utána, mint szamár után a nyáj.
Vannak ugyan formaságok, például a tisztségviselők választása, de ez inkább hasonlít a katolikusok Úrfelmutatására, mint valóságos választásra, nem is cifrázzák túl ezeket a rendezvényeket.
Nálunk - választói szemszögből - valamennyi párt a Hit gyülekezete...


Magyar specialitás a pártstruktúrában az, hogy itt a kormányzó párt nem párt, hanem bűnszervezet.
A Cosa Nostra mintájára működik, Keresztapa - consigliere - caporegimék - katonák, de feltehetőleg vannak a lófejek prezentálására kiképzett tagok is.
A pártmintára működő bűnszervezet rendelkezik terrorcsapatokkal is, tevékenységüket 2006-ban a zavargások során és most, például a ligetvédők elleni fellépéssel kapcsolatban is lehet tanulmányozni.
Ők a futballhuligánoknak nevezett aljanép, akiket normális hatalom soha nem használna fel, de hát ki állítja azt,
hogy a Fidesz normális hatalom?
Egy a tábor, egy a zászló, egy a szervezet - egy formás kis bűnszervezet, melynek tagjait a gyűlölet és a félelem kovácsolja össze, és ez éppen elég is ahhoz, hogy elvegye a látásukat.
A mezei Fidesz-szimpatizáns nem is sejti, hogy a Mein Kampf és Lenin pártszervezési útmutatása szerint tevékenykedik, egyébként is aláveti magát a korlátlan tekintélynek, aki Orbán Viktor néven lengeti előtte a nyelvét.
Mit tegyünk, a nők között is találkozhatunk olyanokkal, akik imádják, ha verik őket.
Az átlag Fidesz-szavazó bízik benne, hogy a libacomb, melyet jelenleg Habony és Rogán szopogat, egyszer majd elér hozzá is...
A nagy szövetséges, a KDNP, nem párt, csak hatalomtechnikai és legitimációs eszköz, olyan, mint az ember vakbele - van, de minek?
A KDNP papíron van, de társadalmi háttere nincs, még gazdaállatjának is csak a baja van vele, de leoperálni veszélyes is lehet...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN FOLYTATJA A MENEKÜLTELLENES JÁTÉKÁT - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.07.07.


Der Standard arról ír, hogy a menekültügyben Orbán Viktor számára csak azok a szabályok érvényesek, amelyeket ő maga állít fel. A népszavazás annak a politikának a része, amelyben a kormány már tavaly tisztességtelen eszközökhöz nyúlt. A középjobbon álló spanyol lap, az El Mundo disznóságnak tartja a magyar népszavazást. Mint írják, világossá kellene tenni Budapest számára, hogy következményei lesznek, ha ilyen módon megsérti a játékszabályokat.

Financial Times

Az EU-ban tapasztalható kihívó magatartás próbára teszi a Bizottság tekintélyét, pedig a testület már eddig is áldozati bárány volt több tagállami politikus szemében. A sortüzet a brit népszavazás nyitotta meg, utána egyes kelet-európai vezetők Juncker fejét követelték. A legfenyegetőbb azonban mindazok számára, akik kitartanak az európai terv mellett, az az, hogy egyes országokban terjed a „nem engedelmeskedem”-felfogás. Az EU a jóhiszeműségen, a jog tiszteletén alapul, és most ezek a bizalmi kötelékek több fronton is szétfoszlani látszanak. A földrész keleti része pl. továbbra is fegyverben van a kvóták miatt, bár azok ügyében nem sok történt, amióta jóváhagyták. Orbán Viktor ősszel népszavazást tart, hogy az unióban „meghallják a nép hangját”. Nem kell aggódnia, győztes ütközetre számíthat. És akkor ott vannak még az engedetlen franciák és olaszok is. Junckernek azonban egyelőre nem kell félnie, mert Merkel kitart mellette. De amikor a tagállamok vezetői a Bizottságot ostorozzák, figyelembe kellene venniük, hogy Brüsszel metafora mindenki számára...
 

EGYRE TÖBB A MUTYIGYANÚ ROGÁN KÖRÜL

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.07.07.

 
Ezekről ne maradj le!
 
Eljárás indul Rogán ellen (444, Népszabadság via 24)

Még mindig nyomoznak a zöld mappás szivárogtató ellen (NOL)
Fidesz-báb lesz-e az MSZP új elnöke? (Átlátszó)
 
Ha van három perced:
 
Eljárás indul Rogán ellen
Közös fotón szerepel Rogán Antal Portik Tamás bűnözővel, holott a miniszterelnök kabinetfőnöke korábban azt állította, soha nem találkoztak. Portik korábban a bíróságon azt vallotta, hogy személyesen vitt tízmillió forintnak megfelelő kenőpénzt az akkor még polgármesterként dolgozó Rogánnak. Az ügyben vizsgálat indul a miniszter ellen, aki szerint Portik hamisan vádaskodott, de az ügyészség elutasította az emiatti feljelentést. (
444, Népszabadság via 24)
 
Még mindig nyomoznak a zöld mappás szivárogtató ellen
Tovább nyomoznak Horváth András ügyében, aki 2013-ban szivárogtatott ezermilliárdos étolajas és egyéb láncolatos adócsalásokról. A szépséghiba, hogy Horváth ellen vizsgálódnak tovább illetéktelen adatszerzés miatt, míg a felnyomott ügyekben egyetlen gyanúsítottig jutottak. Mindeközben a Fővárosi Főügyészség nem foglalkozik tovább a kitiltási botránnyal, ami épp egy étolajas vesztegetési kísérlet miatt robbant ki. (
NOL)
 
Habony és Rogán érdekköre 300 milliárdos bizniszre tehette rá a kezét
Habony Árpád és Rogán Antal ügyvédi holdudvara képviseli azt a céget, amely a főváros összes közbeszerzését fogja intézni. A már korábban is mutyigyanút keltő kiszervezéssel egy 300 milliárd forintos üzletre teheti rá a kezét az új cég. A kft.-t az az ügyvédi iroda képviseli, amely annak idején megszerezte a 888.hu domainnevet Habonynak, és a letelepedési kötvények körüli bizniszben is benne van. (
Heti Válasz)
 
Így magyarázták Mészáros bizonyítványát a horvát luxusvilláról
Nem Mészáros Lőrinc személyes vagyona az a horvát nyaraló, amelyről néhány napja azt írták, az övé, állítja a politikus hivatala. A csaknem 700 millió forintért vett ingatlan egy olyan cég tulajdona, amelyben a felcsúti polgármesternek tulajdonrésze van, ezért nem szerepel a villa Orbán Viktor egykori gázszerelőjének vagyonnyilatkozatában. Egy zárai yachtról még nem tudni, miért maradt ki a dokumentumból. (
HVG)
 
Fidesz-báb lesz-e az MSZP új elnöke?
Moszkvai egyetemi barátja ma Garancsi István üzlettársa a MET-ben, egykori kerületi kabinetfőnöke pedig Tarlós István fővárosi biztonsági tótumfaktuma – mégsem elsősorban Molnár Gyula frissen megválasztott pártelnök miatt mondható, hogy az MSZP a legjobb úton halad, hogy a Fidesz baloldali tagozata legyen. Viszont Molnárnak a kollaboránsnak bélyegzettekkel kell együttműködnie. (
Átlátszó)
 
Folytatódik az Index-tulaj szívatása
Matolcsy György ba mellől jövő emberrel, közvetlenül a miniszterelnök alá tartozó kormánybiztossal vették ki a takarékszövetkezeti integrációt Lázár János kezéből. A lépéssel a takarékokban érdekelt és a kormány, valamint a hozzá közeli média által betámadott Index-tulajdonos, Spéder Zoltán szívhat, akinek Lázár a szoros szövetségese. (
444)

 
 

AMIT NEM TANÍTOTTAK AZ ISKOLÁBAN: MIKOR ÉS MIRE VEGYÜNK FEL ÁRUHITELT?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Róbert
2016.07.06.


Folytatódik az "amit nem tanítottak" sorozatunk. Ezen a linken fogjátok megtalálni a sorozatot (klikk), tehát időnként majd érdemes oda is ellátogatni emiatt vagy feliratkozni a FB oldalunkra. Az ötlet onnan jött, hogy mindig mindenki panaszkodik az oktatási rendszer miatt. Az iskolában mindent tudnunk kell, de valójában semmit nem tanulunk. Nemrég volt nálam egy fiatal lány, aki éppen a párjával lakáshitelből és CSOK-ból szeretne új életet kezdeni. Elhangzott a beszélgetésünk végén a szájából: "Jajj, de nem egyszerű ez a felnőtt élet" mondat. Valószínűleg azért (is) érzi ennyire nehéznek, mert senki nem készítette fel a "valóságra". Itt az ideje ezekről a dolgokról emberi nyelven és közérthetően beszélni. A cél, hogy megértse a szülő és a tinédzser egyaránt! Második részünkből megtudjuk: mikor és mire vegyünk fel hitelt?

ITT OLVASHATÓ


AZ EURÓPAI UNIÓ MI IS VAGYUNK - MAGYARORSZÁG EGYENJOGÚ ÉS EGYENRANGÚ TAGJA AZ UNIÓNAK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2016.07.06.


„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés jóváhagyása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő, kötelező betelepítését?”

Erre a látszólag egyszerű kérdésre vár választ Magyarország népétől jelenlegi kormánya október 2-án.

Pedig ebben a 18, egymás után rakott szóban egy egész világlátás van, nem is annyira elrejtve. Azt sugallja: van egyszer egy Európai Unió, meg van az Országgyűlés (nyilván a magyar), amelyeknek csak valamilyen alá-fölé rendeltségi viszonya van egymáshoz. Azt mutatja: megfogalmazói kizárólag úr-szolga, fölöttes-alantas felosztásban tudják értelmezni a világot. Ha hallottak is harangozni valamit egyenjogú és egyenrangú felek érdekeken és kölcsönös engedményeken alapuló együttműködéséről, azt jobb esetben valamiféle elvont dolognak tartják, amiről néha beszél ugyan az ember. Ahogy a teljes gőzzel rákapcsolt propagandából látszik, a kormány a rosszabb esetet választotta.

Miközben azt harsogja, hogy gyáva, szolga népnek nincs hazája, a fenti kérdéssel (is) belenyomja a magyar népet az alárendelt, szolga szerepébe. Ismerős, kétfenekű duma, mégcsak nem is a jelenlegi első szolga écesz-géberei találták ki: Évszázadok óta hülyítik ezzel emberek millióit szerte a világon, amikor arra van szükség, hogy párszázezren, akár az életük árán is kikaparják a gesztenyét.

Holott az Európai Unió mi is vagyunk. Egyenjogú és egyenrangú tagjai, társai más európai országoknak, amelyek önként vállalták, hogy az országhatárokat nem tisztelő régi és újkeletű problémák megoldására közösen keressenek választ. A jelenlegi magyar kormánynak nem mentsége, hogy a Lajtán túl is erősödik a hangjuk a szolgák vezéreinek...

ITT OLVASHATÓ

A NÉPSZAVAZÁS, AMIBE MINDEN POLITIKUS BELEBUKOTT

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.07.06.


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy népszavazás amibe mára minden politikai vezetőnek sikerült belebukni, "győztes" és vesztes oldalon ugyanúgy. Oké, a győzelmi mámort icipicit beárnyékolja, hogy például a font 31 éves mélyponton van jelenleg a Brexit diadal után, de akkor is.
Innen ahol én ülök úgy néz ki, nem sült el jól a politikai haszonszerzésből generált népszavazás.

Cameron bukása eleinte nem is nagyon volt kérdés. Ettől meglepőbb, hogy a toryk közül a legesélyesebbnek tartott jelöltek sorra ugrottak el az utódlás és kilépés levezénylés lehetősége elől. A Munkáspárti Corbynt bizalmi szavazással megpuccsolták párton belül, a legnagyobb pofa Farage meg előbb csinált egy nem túl diszkrét és ízléses hátra arcot a leghangosabb választási ígéretből,
majd jobbnak látta önként elmenni a levesbe. Ő megtette "kötelességét", kivezette országát az Unióból, a beszakadt nemzeti valutával, a hogyannal meg a mi lesz mosttal meg szopjon valaki más...

ITT OLVASHATÓ

ÉLHETŐBB ORSZÁG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Digger
2016.07.07.


Az „okosban megoldjuk” országa
 
Magyarországot a társadalmi és történelmi tapasztalat egy hihetetlenül kreatív, simlis országgá tette. Minden történés, minden kapcsolat, minden párbeszéd mögött a hátsó szándékot keressük, mindig a sorok között próbálunk olvasni és a rebellis kuruc vér a jószándékkal szemben is ellenállást szít bennünk.
 
A törvények kijátszása így válhatott nemzeti sporttá.
 
A magyar embernek az élet egy sakkjátszma, amiben az a sikeresebb, aki minél több lépésben gondolkodik előre. Ugyanakkor ez a képesség tesz minket külföldön sikeressé. Az előre gondolkodás képessége megfelelő közegben nagy előnyt biztosít a magyarnak.
 
Nagy baj lenne, ha most hirtelen megváltozna a gondolkodásmód. Az állampolgár védtelen lenne az állammal szemben. Jelenleg az államapparátus és az állampolgár potenciális ellenfelek. A túlélés záloga az „okosban megoldjuk” szemlélet.
 
Ha ebben a küzdelemben a polgár feltenné a kezét, akkor ne legyen kétségünk afelől, hogy megkapná a halálos lövést, magyarul inge-gatyája se maradna. Ez az állapot konzerválódik még hosszú évtizedekig, mert senkinek sem érdeke megváltoztatni...

ITT OLVASHATÓ

VIDEÓ A SZERDAI LIGETES BALHÉRÓL

!!444!!!.HU
Szerző: Bede Márton
2016.07.06.


Az elején beszédek, a végén hirig. A legutolsó képkockákon azt látjuk, ahogy egy vállalhatatlanul ronda napszemüveget viselő biztonsági ember a kerítésen átnyúlva megpróbálja kiverni a kamerát az Index munkatársának kezébő:

ITT OLVASHATÓ

AMIKOR CSŐLÁTÁSÚ SZAVAZÓK ÉS KŐG*CI POLITIKUSOK SEGÉDLETÉVEL ZSÍROSODNAK A VAJNA-FÉLE KALANDOROK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: H.A.
2016.07.06.
 
 

OKTÓBER 2. AZ ERŐSZAKMENTESSÉG VILÁGNAPJA

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: percaso
2016.07.06.


Mellesleg erre a napra írta ki a Fidesz horgonyembere a menekültügyi népszavazást. A politológusok értékelnek, a demokratikus ellenzék bojkottot hirdet. Jellemző erre a mostani illiberális, jobboldali populizátor hatalomgyakorlásra, hogy cinikus módon éppen ezt a napot választotta referendumnak.
 
Mintha fityiszt akarnának mutatni az ENSZ menekültügyi biztosának éppúgy, mint Ferenc pápának, Brüsszelről nem is beszélve. Menekültügyben szemben a világgal, melldöngető magyarkodásuk állandó skandálásával.
 
Csakhogy már Széchenyi is megmondta, hogy „ A magyar szó még nem magyar érzés, az ember, mert magyar, még nem erényes ember, és a hazafiság köntösében járó még korántsem hazafi. S hány ily külmázos dolgozik a haza meggyilkolásán…”

ITT OLVASHATÓ

FOSZFORSAVAS AGYCÍMEREZÉS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.07.07.


A foszforsav-észter egy igen emberbaráti elegy, mivel fölöttébb mérgező. Bőrön, nyálkahártyán át felszívódva dolgozik, és védőfelszerelés használata mellett is hat, mégpedig a következőképpen: az alany izmai rángatóznak tőle, kellemes hasi görcsei jönnek elő a semmiből, oder fosik. Mindezt két hosszú héten át műveli a rendkívül boldog és elégedett delikvens.
 
Ennek az emelkedett kemikáliának lehengerlően kedves előtörténete van. A foszfortartalmú szerves vegyületek atyjának a német Gerhard Schrader tekinthető, aki az 1930-as években számos organofoszfát típusú vegyületet állított elő. Ilyen volt például a szarin, a decens harcigáz, amelyet ma is a legmérgezőbb vegyületek között tartanak számon.
 
Minderről háborúsúlytotta proletárok tudnának bővebb információt adni, ha lenne rá érkezésük. Nos, ennek a kishúgát tosszák szerte a susnyásban még ma is, így hadakozva a rovarokkal, meg az egész elcseszett világgal. Viszont ha hétfőn este meghintjük a kukoricást hadi szerekkel, akkor kedden reggel nem terelünk bele kölkeket. Nem illő, és meglehetős baromság is, ha jól belegondolunk
 
Ám ez itt a mi hazánk, ahol a földek különös módon cserélnek gazdát manapság, s éppen ezért tán valahogyan a mezőkön való gazdálkodás az entrópia egy különös formáját mutatja, azaz, totális a káosz, mert Magyarországon rend van. Ilyen idilli körülmények között persze, hogy oda mennek kukoricát címerezni a székelyudvarhelyi diákok, ahol robbannak a srapnelek...

ITT OLVASHATÓ

HIBRIDHÁBORÚ A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROKKAL SZEMBEN

PKP BLOG
Szerző: feher_b
2016.07.07.


A hibrid háború fogalmát az átlagolvasó az ukrajnai orosz beavatkozással kapcsolatban ismerte meg. „Kis zöld emberkék” szivárogtak be az országba a rosszul őrzött határokon keresztül, ha kellett lelőttek egy-két határőrt is hozzá.

Felségjelzés nélküli szállítójárművek, repülőgépek, harckocsik lepték el az országot. Szabotázsok, lázítás, propaganda, ahol kell, működő üzemek leszerelése és ellopása. Mindezt a látszat megőrzése mellett, hogy ne lehessen nyilvánvaló bizonyítékot találni. „Szabadságon levő” katonákról beszéltek, ha mégis elfogták a zöld emberkéket és ország-világ előtt mutogatták őket. Egy sunyi, aljas, cinikus és erkölcstelen hatalom manőverei ezek.

Ugyanezt látjuk fokozódó mértékben a magyar közéletben is. Zöld emberkék helyett kopasz gorillák és verőlegények lepik el az országot és végzik el azt a piszkos munkát amit a kormány (egyelőre!) nem vállal magára, legyen szó akár nem manipulált és előre lejátszott népszavazásról, amely csak a propaganda eszköze, vagy polgárjogi aktivistákról, civil szervezetekről. De ne legyenek illúzióik, eljön még az idő, amikor büszkén vállalni fogják az egyet nem értők fizikai bántalmazását, pszichiátriai intézményekbe kényszerítését, majd idővel akár likvidálását is. (Tűntek már el érdekes módon olyan személyek eddig is, akik kényelmetlenek voltak a hatalom számára). Aki ebben nem látja a 30-as évek Németországával fennálló hasonlóságot, az vak, vagy vakbuzgó. A közvélemény pedig lapít, mint az a bizonyos lapos palacsinta a fűben...

ITT OLVASHATÓ

PROGRAMAJÁNLAT OKTÓBER 2-RA

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.07.06.


Október első napjaiban általában szép az idő, menjünk ki a kiskertbe.
Akinek csak nagy kertje van, oda menjen.
Akinek nincsen kertje, vegyen egyet.
Vagy menjen kirándulni.
Magyarországon sok szép táj van. Nem csak a Balaton vonzó úti cél, ott van Eger, Debrecen, Szeged, Pécs - egyik város szebb, mint a másik.
És nem csak városok vannak. Hegyek, völgyek, folyók, tavak.
Mecsek, Őrség, Cserehát.
Sajnos a Vidámpark bezárt, de az állatkert nyitva van. Biztosan születik kisoroszlán, antilop, víziló, majom. A Városligetben is lehet sétálni, ezt se hagyja ki, vessen még egy utolsó pillantást a kivágandó fákra.
Ha zuhog az eső, az sem baj, ősszel mindig sok jó filmet játszanak. Meg persze sok rosszat is, de ezen a napon még egy rossz film is jó döntés lehet.
Akinek úgy tartja a kedve, maradjon otthon. Ismerjük meg a lakásunkat, biztosak lehetünk benne, hogy sok újdonságot találunk benne...

ITT OLVASHATÓ

ELEGEM VAN AZ ÚJ RÉM KÁLMÁN TÉRBŐL!

ELEGEM VAN BLOG
Szerző: Elegem van
2016.07.06.


A szokásos csinnadrattát mellőzve, szinte fű alatt adták át a felújított Rém Kálmán teret a nagyközönségnek. A nem jellemző szerénykedésnek oka van.
 
Először is vessünk egy pillantást azokra az érvekre, amelyekkel a közpénz ellopására mindig kész politikusaink indokolták az ő szeretett csőcseléküknek a felújítást. Volt ugye az, hogy a tér korszerűtlen, a motorizáció fejlődése miatt dugó dugó hátán, amit meg kell oldani. És a csőcselék bólogatott erősen: Meg kell, bizony! Megosztán a balesetveszélyes is. Jönnek-mennek a 4-es 6-osok, biztonság meg semmi. Csoda, hogy még nem történt tragédia! - szörnyülködtek a politikusok. Úgy van! Balesetmentes teret! - helyeselt a nép. Meg hát nézzék meg ezt a nyavalyás Moszkva teret, tiszta bagdadi bazár! Kocsiról leesett cuccokat árulnak a rikácsoló cigányok. - forgatták szemeiket a politikusok. A rohadt anyjukat! Adhatnák olcsóbban is! - zúgott a plebs. Tiszta hajléktalan hugyolda a tér! De majd mi rendet teszünk. - ígérték a politikusok. Rendet, rendet! - követelte a nép. Midőn kialakult a társadalmi konszenzus a tér felújításában, jöhettek az álmok álmodói.
 
Nos, akkor elkezdték a munkát a tervezők. Sajnos a nyolcszáz méteres alagút nem jön ki 5,3 milliárdból, métere kerül százmillióba, mert az anyag- és emberköltségen kívül jelentős az offshore-költség. Hát, ha nem hát, nem, akkor menjen a felszínen, elvtársak. A buszparkolót megszüntetjük, azon át lehet vezetni az utat. A buszok meg ott állnak meg, ahol akarnak. Jó lesz-e így? - kérdezték a tervezők. Naná! - válaszolták a politikusok - Az offshore-költségből nem engedhetünk a XXI. században. Hova fejlődne a világ? A villamosok végállomásának föld alá vitele sem egyszerű, hiszen az a háromszáz méter éppen elvinné a térkövezésre számított költség egy részét. Ahhoz meg mit szólna a Főnök? Mi van, ha a papa szállítja a köveket? Nincs mit tenni, maradnak azok a nyűves villik a felszínen. - sopánkodtak politikusék. A Fogas lehozatala sem egyszerű, macerás engedélyek, meg zörögne is. Jó, akkor hagyjuk a francba! - legyintettek politikusék...
 

SPÉDERREL BUKHAT LÁZÁR JÁNOS

MAGYAR NARANCS - VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.07.06.


Több száz rendőr ment rá a Ligetvédőkre, hogy megindulhasson a Városliget lerombolása. Hírek.

Rendőrliget

Reggel hétkor több száz rendőr jelent meg a Városligetben, a Ligetvédők táboránál, pár perccel az után, hogy a Kocsis Máté alá tartozó VIII. kerületi jegyző meghozta a birtokvédelmi határozatot (a Ligetvédők szerint jogtalanul). A birtokvédelmi eljárás megindítását a Városliget Zrt. kezdeményezte, hogy meg tudják kezdeni a Magyar Zene Házának felépítését a Liget közepén. A rendőrök körbevették a Kertem volt területét, és kiürítették a területet. Voltak aktivisták, akik odaláncolták magukat az épülethez, mások pedig felmásztak a Hungexpo volt épületére, ennek ellenére a rendőrök pár óra alatt teljesen kiürítették a területet. Közben az intézkedés hírére a Ligetbe érkező aktivisták leültek az épület elé, a hangulat egész délelőtt meglehetősen feszült volt. Képeinket az akcióról itt találja. Dél körül aztán a rendőrök egyesével, bilincsben vitték el a tiltakozókat a Városligetből. A rendőrség közleménye szerint a „birtokvédelmi határozat végrehajtása során 23 fő önként elhagyta a területet, míg a rendőrség 12 főt kivezetett a birtokvédelemmel érintett területről”. Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa szerint ezzel helyreállt a jogszerű állapot a Városligetben.

A helyszínen délután öttől több százan tüntettek, ahol többek között fellépett Bródy János is. A Ligetvédők több mint 100 napig tudták feltartóztatni a munkálatok megkezdését, ám ma már az első munkagépek is megérkeztek a Városligetbe. Mikecz Dániel írását a Ligethez való jogunkról itt olvashatja...

ITT OLVASHATÓ

VÁROSLIGET: ÁLLAMI MANIPULÁCIÓ, TÖRVÉNYSÉRTÉS ÉS ERŐSZAK A TÖBBSÉGGEL SZEMBEN!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.07.06.


Ma reggel egy minden valószínűség szerint jogszerűtlen birtokvédelmi határozattal (nem voltak ugyanis értesítve az ellenérdekelt felek; a gyülekezési jog könnyen lehet, hogy felülírja ezt a határozatot; és információink szerint nem volt építési engedély), amit Kocsis Máté nyolcadik kerületi jegyzője adott ki, elindult a Ligetvédők táborának lebontása. De nem ez volt az első jogszerűtlenség és antidemokratikus lépés a folyamat során.

A Városliget Zrt. például figyelembe se vette azt a körülbelül 20 ezer aláírást, amit helyiektől és a parkot használóktól gyűjtöttek a projekt ellen a Civil Zugló Egyesület tagjai. A Kúria pedig olyan indokkal semmisítette meg a városligeti múzeumnegyedről szóló népszavazást, hogy nem írhatja felül népszavazás a városligeti törvényben lévő döntést a Ligetbe építendő múzeumokról. Mindezt úgy, hogy a Városliget-törvényben egyetlen egyszer sem említik meg a múzeumok építését.

De a jogtalanságok sorát folytathatjuk, a pszichiátriára bevitt tüntető esetével, a rendőrökkel, akik beavatkozás nélkül nézték végig az agresszív kopaszok sokszor törvénybe ütköző akcióit (aktivista fejére ejtett kordon, lökdösés, fenyegetés). A bontási munkálatokig vezető folyamat során többször is hiányoztak engedélyek, ráadásul mindez, tehát a fák kivágásai is pontos építési tervek hiányában indult meg.

Arról pedig akkor még nem is beszéltünk, milyen trükkökkel próbálja a választókat befolyásolni a Városliget Zrt. és Baán László. A 380 millió forint közpénzből folytatott kommunikációs kampányban volt a sajtónak kiküldött terv, amelyben véletlenül csak a fakataszterben meglévő fák elenyésző részét jelölték be. Ugyanott merült fel a zöldterület-zöldfelület vita, amelynek lényege, hogy a Városliget Zrt. azt kommunikálta, több lesz a zöldfelület a parkban a felújítás után, csakhogy a zöldfelületbe beleszámít, például a városligeti tó megnagyobbított víztükre, vagy a betontenger és mélygarázs fölé telepítendő vékony gyep is. Amely nem helyettesíti a zöldterületet, a kivágandó 100-150 éves, teljesen egészséges fákat, amelyeket a helyükre ültetett fák logikusan csak 100-150 év múlva helyettesítenének...

ITT OLVASHATÓ