2021. május 24., hétfő

AMERIKÁBAN LEHET DIPLOMATA A VOLT FIDESZES POLGÁRMESTER, EGY KÉRDÉSRE SEM VÁLASZOLT A DK-S KÉPVISELŐ

ORSZÁGSZERTE 
/ VIDÉKI LAPSZEMLE
Szerző: KATUS ESZTER
2021.05.23.


Debreciner.hu: Diktatúrára jellemző a sajtó akadályozása a DK-s képviselő szerint, közben ő maga sem reagál a megkereséseinkre


Vaszkó Imre (DK) debreceni önkormányzati képviselő május 12-én a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) friss kutatása alapján írta ki a közösségi oldalára, hogy a közhatalom milyen eszközökkel akadályozza a magyar független sajtó működését. Vaszkó bejegyzése szerint alapvető lenne, hogy az olvasók és nézők, főleg a járványidőszak idején őszinte, átlátható és konkrét tájékoztatásokat kapjanak. Ehhez képest a politikus 2019 óta még egyetlen neki feltett kérdésre sem válaszolt – mutat rá a debreceni portál.

Balatontipp.hu: Egy lépéssel közelebb a gigantikus balatoni mederkotrás elindulásához

Amennyiben a további engedélyeket is megkapják, az utóbbi évtizedek anyagilag és fizikai kiterjedésében is legnagyobb munkálata indulhat el a balatoni iszap kikotrásával, hogy az algásodást megelőzzék – írja a Balatontipp. Mivel máig nincs igazi egyetértés a munka hatásosságáról, lehet, hogy sokáig csak terv marad az összességében mintegy százmilliárdos fedezetet igénylő beavatkozás.

SzabadPécs.hu: Amerikában lehet diplomata Páva Zsolt, Chicagóba helyezheti a Külügyminisztérium

Sajtóhírek szerint már intenzíven tanulja az angolt Páva Zsolt, Pécs korábbi fideszes polgármestere, mert diplomáciai munkát kap, mégpedig Chicagóban. Páva Zsolttal kapcsolatban már korábban is felmerült, hogy diplomáciai pályára léphet, ha befejezi aktív párt- és várospolitikai munkásságát. Akkor Horvátország, Írország és Szerbia, illetve más egykori jugoszláv utódállamok merültek fel. A politikus egyik gyermeke már több éve diplomáciai pályán van, amerikai külszolgálaton – emlékeztet a pécsi portál.

7300.hu: Költségvetési csalás gyanúja: folytatódnak a beruházások

A portál információi szerint őrizetbe vettek egy helyi nagyvállalkozót költségvetési csalás gyanúja miatt. Mivel a vállalkozó érintett a Komlón folyó uniós beruházásokban, a lap megkereste az önkormányzatot, hogy megtudja, milyen hatással lesz mindez a projektekre. Polics József (Fidesz-KDNP) a 7300.hu-nak elmondta, a jelenlegi hatósági intézkedések nincsenek hatással a folyamatban lévő beruházásokra, a munkavégzés folyamatos.

KecsUP.hu: A KecsUP megkérdezte a polgármestert a bérlakások eladásáról, majd egy közleményt küldött a KTV-nek

Több kérdést is feltett Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti fideszes polgármesternek a portál arról, mit tesz, ha elfogadja az országgyűlés azt a fideszes törvénytervezetet, miszerint kötelezővé tennék az önkormányzatoknak, hogy nagyon kedvező áron eladják a tulajdonukban lévő ingatlanokat, ha a bérlők jelzik a vételi szándékukat. (Több mint 1300 önkormányzati tulajdonú lakás van Kecskeméten.) A polgármester válasz helyett sajtóközleményt küldött a Kecskeméti Médiacentrumhoz. Szemereyné ebben azt írta, hogy „a lakástörvény-tervezet jelenlegi formájában nem szolgálja Kecskemét érdekét (…) és az sem szolgálja a város érdekét, hogy az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos döntést kivennék a város kezéből”.

„MÉSZÁROS LŐRINC ORBÁN VIKTOR AVATÁRTESTE” – AZ EGYETEM TV PUZSÉR-INTERJÚJA

EGYETEM TV
Szerző: TIKVICKI DÓRA
2021.05.23.Indulatos és szélsőséges diskurzusok, korrupció, botrány, félrevezetés és demagóg megnyilvánulások lengik körbe a politikai életet ma Magyarországon és a világ sok más tájain is. Ezekről, a társadalmi problémákról, a tömeg szerepéről és sok más fontos kérdésről beszélgetett az Egyetem TV Puzsér Róberttel.

B🥇SZÓDJ MEG, OLIMPIA!

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2021.05.24.A „b🥇szódj meg” sorozat folytatódik, a Balaton és a karácsony után célkeresztben a világ legdrágább tesiversenye...

NÉHÁNY NAGY TECHVÁLLALAT URALJA A VILÁGHÁLÓT

MAGYAR HANG
Szerző: BALOGH ROLAND
2021.05.24.


A gazdagok egyre gazdagabbak – tömören erre jutott ausztrál kutatók egy csoportja, akik azt vizsgálták, miként alakult a világháló sokszínűsége. A PLOS One szaklapban publikált kutatás trendjeit ugyan nagy vonalakban lehet sejteni, ám részleteiben vizsgálva valóban bámulatos, hogy a változatosság látszata mögött az elmúlt negyedszázadban hogyan uralták le nagy játékosok az internetet is.

A felmérés két nagy platform, az internet kloákájának is nevezett Reddit és a Twitter mikroblog bejegyzés-folyamait boncolgatta. Előbbi esetében 2006-tól mintegy 6 milliárd, míg utóbbinál 2011-ig visszamenőleg 11,8 milliárd posztot elemeztek. „Ez az 5,6 terrabájtnyi adat négyszer több, mint a Hubble űrtávcső által szolgáltatott mennyiség arról, ami bizonyította, egyre gyorsabban tágul a világegyetem, és e felismerés 1998-ban Nobel-díjat hozott Brian Schmidtnek és kollégáinak” – jegyezték meg viccesen a kutatók.

Ami a számokat illeti: 2006-ban 1,2 milliárd, míg 2016-ban már 3,3 milliárd ember használta az internetet. A 2006-ban létező 79 millió honlapból 2016-ra 329 millió lett, a .com kiterjesztésű weboldalak száma pedig nemrég lépte át a 150 milliót. Ezzel párhuzamosan, az Egyesült Államokban a 2008-as napi 2,7 órához képest 2016-ra átlagosan napi 5,7 órát lógtak az emberek a neten. Noha ezek a mutatók a sokszínűség felé kellene, hogy mutassanak, ám ennek épp az ellenkezője zajlik...ÁPOLÓK BESZÉLNEK AZ ÚJ HELYZETÜKRŐL: EKKORA GYOMROST A RENDSZERVÁLTÁS ÓTA NEM KAPTUNK

TELEX
Szerző: CSATÁRI FLÓRA DÓRA
2021.05.24.Már javában zajlott a világjárvány harmadik hulláma, amikor az ápolóknak is megszűnt a korábbi közalkalmazotti státuszuk. Míg az orvosokat béremeléssel kárpótolták a hálapénz megszűnése miatt, az ápolóknak nemcsak az alapbérük nem emelkedett, hanem az elbocsátásuk és az áthelyezésük is könnyebbé vált. Több mint háromezren nem írták alá az új feltételek szerinti szerződésüket. Két vezető ápoló az arcát is vállalva mondta el a DW-nek a döntése hátterét.

„Március elsején ültem a munkahelyemen, és az egész napom arról szólt, hogy próbáltam a könnyeimet visszanyelni, 34 év 4 hónap és 6 nap, ez állt a papíron. Sose fogom ezeket a számokat elfelejteni. Én azt éreztem, hogy gyakorlatilag elpöcköltek”

– mondja a videóban Szilaj Krisztina, aki ennyit dolgozott az állami egészségügyben, de márciusban nem írta alá az új szerződését. Miután a munkaviszonya megszűnt, szerette volna folytatni a munkát egyéni vállalkozóként abban az állami intézményben, ahonnan eljött, de ezt nem tették lehetővé neki. Most egy Budapesthez közeli városban vezeti az idősellátást, hétvégénkként pedig önkéntesként dolgozik egy fővárosi Covid-osztályon, mivel, ahogy fogalmaz, nem hagyta nyugodni a lelkiismerete...


„BIZONYOS MÉRTÉKIG SZEMTELENEK VOLTUNK” – INTERJÚ VÁMOS TIBOR AKADÉMIKUSSAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 
HONLAPJA
Szerző: MTA
2021.05.20.


Életének 95. évében, 2021. május 19-én elhunyt Vámos Tibor, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (MTA Kiváló Kutatóhely) alapítója, volt igazgatója. Nemzetközi hírű kutatóként kimagasló érdeme egyebek mellett a hazai számítógép-hálózati rendszerek fejlesztése, használatuk országos programmá szélesítése
.

Vámos Tibor 1926-ban született Budapesten. 1950-ben szerzett villamosmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1950-től 1952-ig az inotai hőerőmű építésének mérnöke, majd 1952-től 1954-ig az erőmű helyszíni építésvezetője volt Dunaújvárosban.

1954-től 1958-ig a Villamosenergetikai Kutató Intézet aspiránsa, majd 1964-ig osztályvezetője. 1964-ben megalapította 
az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet elődjét,  az Automatizálási Kutatóintézetet. 1973-tól 1986-ig a Számítástechnikai Központtal egyesített akadémiai intézmény igazgatója, majd professor emeritusa. 1958-ban védte meg a műszaki tudományok kandidátusi, majd 1964-ben akadémiai doktori értekezését.

Az MTA levelező tagjává 1973-ban, rendes tagjává 1979-ben választották. Több nagy hazai és nemzetközi tudományos szervezet tiszteleti tagja, 1981 és 1984 között a Nemzetközi Automatizálási Szövetség (IFAC) elnöke volt. Eredményeit többek között Állami Díjjal, Széchenyi-díjjal, valamint a Svájci Tudományos Akadémiák Chorafas-nagydíjával ismerték el.

Mint azt a vele 2017-ben készült életútinterjúban elmondta, egyetemistaként inkább az elmélet érdekelte, de aztán gépészmérnöki diplomával a tarsolyában mégis az épülő inotai erőműnél találta magát építésvezetőként. Kutatóként a kazánszabályozás problémájától jutott el a rendszerek működésének megismeréséig és a számítógépekig. A vezetőknél a puritánságot,
a szervezeteknél pedig a szabad szellemiséget becsülő akadémikust azonban nem csak a műszaki kérdések érdekelték. Élete utolsó éveiben leginkább a megismerés és megértés tudományfilozófiai problémái foglalkoztatták.

AZ INTERJÚ ITT OLVASHATÓ 

PÜNKÖSDI LEVÉL ISTVÁNNAK

NÉPSZAVA
Szerző: TRENCSÉNYI IMRE
2021.05.23.


Ez a levél Kamarás Istvánhoz szól. A jeles vallásszociológus, aki Ferenc pápa hívének, „ferencpápistának” s egyben Beer Miklósnak, a mélyszegénységben élő cigány családok patrónusa barátjának nevezi magát, írt egy könyvet. Az Istenbohócai című regényes szociográfia – keresztény utópia? - olvastán írtam meg levelem, melyet közreadok. 

Kedves Mester! 

Hiszem, hogy szándékaid szerint szólok, ha nem fésülgetem a gondolataimat, hanem leírok minden bolondságot úgy, ahogy jön evangéliumod olvasása nyomán. (Gondolom, e műfaji meghatározás nem blaszfémia.) Rögtön az elején meg kell azonban jegyeznem, hogy én a bolondság paulusi fogalmát másképp értelmezem, mint példabeszéded bolondjai/bohócai (lehet, hogy ebben Károli Gáspár is ludas), ugyanis Szent Pál idézett levelében nem az adott világ kifigurázására való buzdítást látok, hanem az adott világnál jobbra vágyó képzelet szabadságát bolondságnak bélyegző írástudók és papi fejedelmek lekezelő ítéletének fordított előjelű felvállalását. Erre a részre gondolok (I. Kor. 1:18–21): 

„Mert a keresztről való beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek; de nekünk, kik megtartatunk, Istennek ereje. / Mert meg van írva: Elvesztem a bölcseknek bölcsességét és az értelmeseknek értelmét elvetem. / Hol a bölcs? hol az írástudó? hol e világnak vitázója? Nemde nem bolondsággá tette-é Isten e világnak bölcsességét? / Mert minekutána az Isten bölcsességében nem ismerte meg a világ a bölcsesség által az Istent, tetszék az Istennek, hogy az igehirdetés bolondsága által tartsa meg a hívőket.” 

Azt is előre kell bocsátanom, hogy az üggyel, amelyet felvállaltál, teljes mértékben azonosulok. Szerintem is, ha valaki, Ferenc pápa és követői lehetnek alkalmasak arra, hogy a (bármilyen) hitéletet (talán az utolsó pillanatban) „visszaállítsák a fejéről a talpára”. 

Mondom ezt olyan emberként, aki beleszületett a katolikus hitbe, majd az iskolák államosítása körüli politikai harcok idején „kiátkozódtam” (ezt részletesen megírtam Fiúk és apák című önéletrajzi könyvemben); amikor pedig egy kamasz már tudatosan kezdi keresni a helyét a világban, nekem a történelmi materializmus racionális világképe kínált kapaszkodókat. Az egymást követő mozgalmas évtizedek során persze be kellett látnom, hogy – ami engem illet – „a törvény szövedéke ugyan nem feslett föl sehol”, kortársaim nagy többsége számára a vallási identitás még mindig szilárdabb kötőanyag, mint a társadalmi osztálytudat (legyen az bár értelmiségi is!). Újkapitalista világunkban több szociális érzéket és társadalmi elkötelezettséget látok vallásos közösségekben, mint politikai intézményekben – a civil szervezetekről ezúttal (ahogyan Könyves Kálmán királyunk mondaná) „mivel pedig ilyenek nincsenek”… és így tovább...

A COVID-19-JÁRVÁNY HOSSZABB TÁVÚ PSZICHOLÓGIAI HATÁSAI – KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A GYEREKEKRE (2. RÉSZ)

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA HONLAPJA
Szerző: GYARMATHY ÉVA
2021.05.20.


Hogyan lehet a járvány miatt kialakult káosz által kiváltott lelki hatásokat kezelni? Egyebek mellett erre a kérdésre válaszol az mta.hu számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, a Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos főmunkatársa. Cikkében, amelyet két részben közlünk, a saját maga és kollégái által összegyűjtött tapasztalatokat elemzi, illetve olyan hatásokat mutat be, amelyek nemcsak most, hanem hosszabb távon is jelentősen megváltoztatják a világunkat. Az írás második, befejező része.


(Az első rész itt olvasható)

3. A távoktatásra való átállás okozta hatások

A hirtelen a digitális térbe kényszerült tanulás precízen megmutatta, mi a baj azzal, hogy a 19. században megalapozott és a 20. században kiteljesedett tömegoktatás még mindig nem adott helyet a 21. századi, személyre szabott és a technikai eszközök adta lehetőségeket kiaknázó tanulási környezetnek. Miközben a világ kifordult a sarkaiból, az oktatásban részt vevők továbbra is ugyanazokat a szerepeket játsszák, amiket évszázadokkal korábban kiosztottak: a pedagógus adja a tudást, minősít, számonkér, a diák igyekszik megfelelni az elvárásoknak, miközben amennyire lehet, próbál menekülni a helyzetből.

A 2020 tavaszán az oktatási rendszerre hirtelen ráomló 21. század szinte karikatúrát csinált mindebből. Ami személyes jelenléttel is nehezen volt már fenntartható, az a távoktatásban nevetségessé vált. Azok a pedagógusok, akik olyan messze voltak a változás lehetőségétől, hogy egyáltalán nem tudtak mást adni, mint amit addig, rengeteg kárt okoztak, akár jó szándékkal is. A minősítés, az osztályzat viccé vált, hiszen mindenki tudta, hogy nem lehet ugyanúgy elvárni a tudást a gyerekektől, mintha személyes oktatásban részesülnének (akármilyen is az). Kevesebb diákot buktattak meg a pedagógusok, és az érettségik anyaga is igazodott a helyzethez, a mérce megbillent. A hagyományos szemléletű pedagógus szinte eszét vesztette a gyanakvástól, mert a legtöbb esetben nem tudta ellenőrizni, hogy a diák oldja-e meg a feladatokat, írja meg a dolgozatot, vagy valaki más. Gyönyörűen feltárult az egész minősítési rendszer fonáksága és tarthatatlansága.

Mindeközben viszont a digitális oktatásra való kényszerülés hihetetlen mértékben megdobta a fejlődést a tanulási környezet terén. Mindaz, amit a haladó oktatáskutatók, alternatív pedagógiák és a pszichológusok legalább egy évszázada mantráztak, most megerősítést kapott.

Előtérbe került az önálló és társas tanulás, a pedagógus-diák kapcsolat a partneri viszony irányába tolódott el.

Elkerülhetetlen volt, hogy a családok bevonódjanak a tanulásba. Jó esetben csak a háttér biztosításában, rosszabb esetben aktívabban. Ahol a család tudta támogatni a diák tanulását, ott kisebb veszteségeket lehetett elkönyvelni. Sőt, voltak gyerekek, akik jobban tudtak tanulni távban. Mindez odavezetett, hogy a korábbi különbségek jelentősen megnőttek. Ha eddig igazságtalan és egyenlőtlen volt a tudásért, fejlődésért folytatott verseny, most ez hatványozódott. Az egyik legsúlyosabb probléma, amivel szembe kell nézni, az a megnövekedett egyenlőtlenség, a hátrányos helyzetű rétegek rettenetes lemaradása.

Kiemelten nagy vesztes a fejlődés és tanulás terén a 6–8 éves generáció. Őket is bátran nevezhetjük COVID-generációnak, ahogy ez a tizenévesekre is nagyon illik a fent leírtak kapcsán
...

KOVÁCS ZOLTÁN FELESÉGÉNEK ÜZLETTÁRSA MILLIÓKAT KAPOTT A VADÁSZATI KIÁLLÍTÁST SZERVEZŐ CÉGTŐL

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2021.05.24.


Kovács Róbert csak néhány hete szállt ki a Kovács Zoltán feleségével közös cégükből, miközben 2019 februárja óta felügyelőbizottsági tag a vadászati világkiállítás lebonyolítására létrejött állami kft.-ben. A rendezvényért kormánybiztosként épp a kommunikációs államtitkár felel.


Orbán Viktor 2018 végén nevezte ki a 2021-es vadászati világkiállítás kormánybiztosává Kovács Zoltán egykori kormányszóvivőt, nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárt. Néhány hónap múlva az állam tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. céget alapított a vadászati világkiállítás lebonyolítására: az Egy a Természettel Nonprofit Kft.-t 563 millió forintos alaptőkével hozták létre.

A cég létesítő okirata alapján a felügyelőbizottságban már ekkor, 2019 februárjában pozíciót és havi bruttó 250 ezer forintos apanázst kapott Kovács Róbert, aki az Opten szerint

kinevezésekor már csaknem egy éve a vadászati kiállításért felelős kormánybiztos Kovács Zoltán feleségének, Szikora Lindának az üzlettársa volt a Kartal-Ép Kft.-ben.

Szerettük volna megtudni az MNV Zrt.-től, hogy milyen szempontok, referenciák alapján választották ki az Egy a Természettel Nonprofit Kft. vezetőit, fb-tagjait, de nem kaptunk érdemi választ, csak annyit közöltek, hogy „a döntés-előkészítés során nem merült fel jogszabályon alapuló összeférhetetlenség a megválasztani javasolt tisztségviselők tekintetében.”...

ÚJRA SZABAD A BÚCSÚ A COVID UTÁN – 60 EZER LÉPÉS GYIMESBŐL CSÍKSOMLYÓRA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2021.05.24.


A 2020-as járványszünet után ismét zarándokok tódultak Csíksomlyóra. Nem annyian, mint „rendes években”, de több tízezren. Arra vállalkoztunk hát, hogy a búcsút különleges formában mutatjuk be: munkatársunk az ezeréves határtól, Gyimesbükkről kísérte végig 50 kilométeres zarándokútján a helyi keresztaljat. Emellett bepillanthatott a csángók felkészülésébe, megtanulva, mi minden kell ahhoz egy hagyományaira adó gyimesinek, hogy egyáltalán elindulhasson a fogadalmi zarándoklatra. És még a zarándokok hétfői hazaérkezésén is ott volt. Pünkösdi képriport...

CSALÁDON BELÜL

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.05.23.


Nemrég láttam egy filmet, ahol a nő egy bántalmazó kapcsolatban élt, de elmenekült belőle, aztán a férje megtalálta, és végül minden jóra fordult, a mániákus férj meghalt, és új élet kezdődhetett, új szerelemmel.

Furcsa párhuzam volt, hogy közben a környezetünkben is történt egy bántalmazás az egyik településen, de annak nem happy end lett a vége, hanem tragédia. Mindannyian a hatása alatt voltunk egész héten, mert a fiatal nő is és a párja is tanítványunk volt 8-10 éve, ismerjük mindkét családot, bár szoros kapcsolatban nem vagyunk velük, és semmi olyan információnk nem volt, ami ráirányította volna a figyelmünket a helyzetre. Annyi kockázat sem mutatkozott, mint ami nagyon sok családban megvan, akikkel dolgozunk.

A rémületen túl, hogy ez megtörténhetett, nyilván aggodalommal vettük sorra a kollégáimmal azokat a családokat, ahol tudjuk, bántalmazó a család férfi tagja, és újra megállapítottuk, mennyire tehetetlenek vagyunk. Nemcsak azért, mert természetesnek veszik ebben az átörökített női szerepben, hogy ezt el kell viselni, hanem azért is, mert valami érthetetlen ragaszkodás van a bántalmazóhoz.

Sokan azt mondják a téma kapcsán, hogy addig, amíg a nőben meg nem érik a döntés, hogy véget vessen a bántalmazó kapcsolatnak, addig hiába próbálunk bármit. Ám ez a döntés nagyon sokszor nem születik meg, és akkor a vége egy ilyen tragédia, mint ami most is történt.

Sajnos, ennyi idő után, mint amit ebben a munkában eltöltünk, már az is világosan látszik, hogy a család nőtagján kívül más áldozatok is vannak a történetben, a gyerekek. Akik a családon belüli erőszakban szocializálódnak, akiknek a szeme előtt zajlik a verés, és akik persze szintén kapnak belőle. Ezt a mintát viszik tovább ők is a párkapcsolataikba, a lányok az erőszak elviselését, a fiúk pedig a bántalmazó szerepet.

Sok családban látjuk már ezt az átörökítést, a fiatal fiúkból feltörő agressziót, ami nagyon sokszor félelmetes jövőképet rajzol elénk. Őrület, ahogy előre látszik, előre megjósolható egy-egy ilyen. Látjuk, érzékeljük először a családban, aztán a fiú serdülőként már bántalmazó lesz az iskolában, később is kibukkan az agresszió, van, aki javítóintézetbe kerül, majd felnőve börtönbe, ám ez sem töri meg a legtöbb esetben a kiskortól kirajzolódó életutat.

Egyszer azt a tanácsot is kaptam, igaz, azt a prostitúció kapcsán, de erre a területre is illik, mert általában bántalmazó kapcsolat a futtatás is. Szóval azt, hogy erősítenünk kellene a nőkben az áldozati szerepet, hogy jelentsék fel a futtatójukat, és ne vonják vissza a feljelentést, hanem tartsanak ki mellette. Igen, ez jól hangzik… elméletben. Ám a gyakorlatban ezt átvinni képtelenség. A lány, akiről a prostitúció kapcsán egyeztettem, értelmi fogyatékos. Integrálható volt, vagyis átgörgette az általános iskola, bár alapkészségek tekintetében nem sokat adott neki a rendszer. Felnőve nem lett gondnokolt, részlegesen sem. Mert felnőve senki sem törődik már ezzel a réteggel, akik a szükségleteik kielégítésében nem szorulnak segítségre, pl. fel tudnak öltözni, de önálló életre, felelős döntésekre, főleg olyanra, amiben gyerek is vállalható, nem képesek. Rendkívül manipulálhatók, gyakorlatilag rávehetők mindenre, anélkül, hogy éreznék a dolgok súlyát.

Több ilyen nő van a kapcsolatrendszerünkben, és nem tudják elképzelni az életüket a nélkül a kapcsolat nélkül, amiben élnek, mert az egyetlen biztos pontot ők jelentik nekik, akkor is, ha bántalmazók. A ragaszkodásuk hozzájuk erős, mert nélkülük nincs semmi, se fedél a fejük fölött, se jövedelem, önállóan nem tudják megszervezni az életüket. Azt, hogy menjenek el egy védett házba, lépjenek ki innen, gyerekestől, arra nem képesek. Az ismeretlentől való félelem erősebb mindennél. A bizonytalanságnál jobb a biztos, még akkor is, ha abban benne van a verés. Akkor is kiszámíthatóbb. És nem szállnak ki belőle.

Megbocsátanak hát mindent, visszavonják a feljelentést, ha egy pillanatra úgy is gondolták, vagy ha a rendszer megtette, állítják, nem igaz a történet, sőt, van olyan, aki kétszer ment vissza anyaotthonból ugyanahhoz a bántalmazó férfihoz. Mert azt ígérte, hogy nem bántja többé.

Most is, mint mindig, felmerült a tragédia kapcsán a közvéleményben a rendőrség szerepe. Ismerős talán a mondat: “mert a rendőrség csak akkor lép, ha vér folyik, ugye?” De ez sem ilyen egyszerű. Írtam már sokszor, hány családban az a családi konfliktus kezelésének a módja, hogy “rád hívom a rendőröket!”. Mert nincsenek technikák másra, oldják meg kívülről a legtöbbször az alkohol hatására kirobbant veszekedést. Ki hallja ki a telefonhívásból, hogy most ténylegesen veszélyes, életveszélyes helyzet van, vagy csak a szokásos családi cirkusz színjátéka, amiben a rendőrség fontos és megszokott kellék?

A csendben, a falak mögött lejátszódó agressziók legtöbbször nem, vagy csak túl későn jutnak el a rendőrségig. Van egy asszony, akinek az arcán nagyon gyakran látjuk a bántalmazás nyomait, jeleztük már a rendszer felé is, és próbálunk vele beszélni is, de tagad mindent, értelmileg sérült, féltjük őt is, a gyerekeket is, de a zárt kapu mögé nem enged minket.

Szóval, nem sokat tudunk tenni. Küzdünk fiúkkal, akik bántalmazó családokban élnek, hogy felnőve ne vegyék át azt a férfi mintát (gyakran a kriminalizálódott férfiakét), amiben a következmények felelőssége nélkül lesznek felnőttek. Hogy megértsék, nem attól lesznek férfiak, ha ők is ütnek. De nem állunk túl jól. Túl erős az otthoni hatás. Ezzel szemben nem bírunk elég hatékonyak lenni.

A legrémisztőbb, hogy miközben pontosan tudjuk, az agresszió csak agressziót szül, azt látjuk, sok esetben semmi más nem hat, csak ez az eszköz. Ha van, aki még erősebb. Ha van kitől tartani. És ez őrület. Egyszerűen nem lehet elfogadni, hogy csak ez az eszköz hat, de közben más hatástalan.

És dolgozunk a nőkkel, erre fókuszálva is. Az asszonyokkal a közösségen belül sokszor előkerül a családon belüli erőszak, a konfliktuskezelés, a felnőtt minta, a fizikai-vagy a verbális erőszak témája. Mikroközösségben külön dolgozunk egy fiatal női csoporttal a női szerepek megváltoztatásáért. Egymást is támogató közösséget fejlesztünk, hogy legyen egy bizalmi légkör, amiben érezhetik, nincsenek egyedül. És persze a gyerekekkel is ott van a fejlesztéseink között a szociális készségek, mint kiemelt cél.

De nagyon nehezen változik a helyzet. Túl sok réteg rakódik erre a problémára is, mind női, mind férfi oldalról. A prevenció pedig nem jelenik meg sehol a rendszeren belül.

A dühítő, hogy a terepen pontosan látjuk, elébe lehetne menni sok mindennek. Mert mire a rendszer a protokollja szerint lép, már túl késő.

Néha azt gondolom, talán az a baj, hogy a tragédia szót nem egyformán értelmezzük. A rendszerben a közvetlen életveszély, a bizonyított bűn, a rajtakapás, a pillanatnyi eset kapcsolódik hozzá. Mi pedig a csendesen épülő, a személyiséget romboló, a kapcsolatokban, reakciókban kirajzolódó folyamatokat is tragédiának látjuk. Mert azok. A végén ugyanis a két értelmezés eggyé válik. És visszafordíthatatlan következményekkel jár.

KARÁCSONY: AZ EU HATALOMBAN TARTJA ORBÁNT, MERT TÁMOGATJA RENDSZERÉT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNZKY JUDIT
2021.05.24.


Pünkösdhétfői nemzetközi lapszemlénkben Karácsony Gergely EU-t illető kritikájáról, a magyar kormány ázsiai vakcinabeszerzéseiről, a magyarországi romák oltásáról és a szlovéniai politikáról számolt be Csernyánszky Judit.


Budapest főpolgármestere bírálja és felelősségre is vonja Brüsszelt Orbán miatt – idézi Karácsony Gergelyt az osztrák Der Standard. Szerinte: ha Magyarország nem lenne az unió tagja, akkor nem tartana ott Orbán országa, ahol ma tart. Brüsszel ugyanis a hibrid-rendszert finanszírozza, és ezzel tartja hatalomban Orbánt – nyilatkozta a "Presse am Sonntag" vasárnapi kiadásának. Beszélt a kormányzati korrupcióról, ugyanakkor azt is mondta, ha szankciót vezetnek be, akkor az országot bünteti az Unió Orbán helyett. Azonban hangsúlyozza, nem essen senki tévedésbe, ő az unió lelkes híve, de ahogy utóbbi az Orbán-kormányt kezelte az utóbbi években, az nem segítette a magyarországi demokrácia ügyét. A főpolgármester szerint Orbán olyan, mint egy fogatlan kutya, ahogy a magyar közmondás tartja, amelyik kutya ugat, az nem harap. A déli határainknál épített kerítés feltehetően marad, de nem is ezzel van a baj, ha a menekültekről van szó, hanem azzal, hogy hazánk nem tartja magát a nemzetközi törvényekhez. Ennek pedig meg kell a jövőben változnia – fogalmazott Karácsony Gergely.

Az Euronews német nyelvű adásában is látható az a kis videó, amint Orbán Viktor búcsút mond a fekete maszkjának és azt a kamera lencséjére akasztja.

Magyarország 1 millió adag covaxin – covid-19 elleni – vakcinát rendelt Indiától, ami a Bharat Biotech és az Indiai Gyógyszerkutatási Tanács közös fejlesztésű oltóanyaga, kifejezetten India saját gyártmánya – tudjuk meg a Hindustan Times tudósításából. Az indiai kormány befogadta a kérést, és jóvá is hagyta a Paraguayból érkezett megkereséssel együtt. Az üzlet kifejezetten kereskedelmi célú – aminek leszögezésére nyilván azért volt szükség, mert több nyugati hírforrás szerint India – mint a Covid-19 elleni oltóanyag, alapvetően az AstraZeneca egyik legnagyobb gyártója – az oltóanyag exportot leállította, a járvány jelen pillanatban a világon a legsúlyosabb válsága miatt. A Barath Biotech az eredetileg tervezett 9 milliós termelést felemelte kapacitása maximumára, 20 millió adag gyártását ígérték májusra, júliusra pedig már 55 milliót is elérhet ez a szám. A magyar kormány még április közepén kereste fel igényével az indiai kormányt, nemcsak írásban, hanem személyesen is. A cikk nem említi, hogy melyik magyar, kormányzati hátszéllel befújt vállalkozással kötnek üzleti szerződést. Új-delhi kormánya abban reménykedik, hogy a magyar engedély megadásával az unióban is piacra talál a szer – először, mint sürgősségi oltóanyag. Sőt abban is bízik, hogy így a brazil piac is megnyílik előtte, de ezzel együtt a Maitri oltóanyagnak már 60 országban folyamatban van a sürgősségi használat engedélyeztetése.

A CanSino kínai gyártó is bejelentette, hogy a magyar kormány jó minőségű gyártmánynak nevezve befogadta ezt a kínai gyártmányt is, ami a Convidecia névre hallgató kombinált szer. Megjegyeznénk, hogy Magyarországon ez már március végén hír volt, a Manila Times viszont pénteki engedélyeztetésről ír. A Sinopharm után tehát a második kínai szer az Unió jóváhagyása nélkül. Ezzel megnőtt annak az esélye – véli az írás –, hogy egyre nagyobb bizalom övezi majd a kínai oltóanyagokat, miután vérrög-képződés gyanúja miatt az AstraZenecát és a Johnsont is kifogás érte. Azért tegyük hozzá, itt sejthető némi csúsztatást némi üzlet reményében. Hazánkkkal együtt Pakisztán, Mexikó és Chile is engedélyezte az új kínai oltóanyagot.

A magyar romák hátrányt szenvednek az oltási kampányban – erről beszélt Radics József Kistarcsáról, a francia AFP hírügynökség felvételén, amit a Luxembourgi RTL News közvetített. Alapvetően az internet hiánya és egyéb, az oltás megszervezéséhez szükséges regisztrációs lehetőségek híján. Sokan azonban az oltásról sem tudnak információhoz jutni. Senki nem törődik velük, úgyhogy maguknak kell megoldani a problémát, ezért Oltás az életért néven kampányt szerveznek, hogy azokat a közösségeket is beoltathassák, akik elszigetelten élnek. Ilyen közösségből kb. 1300 lehet Magyarországon. Kifogásolják azt is, hogy a kormány óriásplakátjain csak fehér arcot látni, holott a romaközösséghez is el kellene juttatni az oltás fontosságának az üzenetét. Ezért videókat maguk gyártanak terjesztésre. Merthogy – ahogy fogalmaz Balogh Fruzsina – az oltásokról szóló konspirációs elméletekről az ő köreikben is bőven hallani. Például az, hogy agymosásra jó a vakcina, amivel szolgákat akarnak átnevelni. A másik, hogy Bill Gates, a Microsoft milliárdos alapítója szintén ehhez hasonló megfontolásból chipet ültet be a bőr alá. Szerintük a roma közösségek fertőzöttségéről nincsenek megbízható statisztikák, viszont ahol már sokan meghaltak, ott nagyobb az oltási hajlandóság – mondja Fruzsina, aki elvesztette 28 éves korábbi élettársát. Az AFP megkereste a magyar kormányt is, hogy reagáljon az elhangzottakra, de a tudósítás megjelenéséig válasz nem érkezett. Az indiai WioNews is leadta a tudósítást.

A Financial Times meglehetősen kritikus hangvételű cikket közölt a szlovén kormányfőről, Janez Jansáról, aki az igazságszolgáltatás és a média átszervezésével Orbán Viktort másolja, akit példaképének tart. Erről konkrétan az állami számvevőszék vezetője, Tomaz Vesel nyilatkozott, aki merte bírálni a kormány közbeszerzési gyakorlatát és feltárni a visszaéléseket – legutóbb a pandémiával kapcsolatos kormányzati költekezéseket. Egy bíró pedig a pandémia miatti indokolatlan szabadságkorlátozásokat bírálta, illetve a bírák kormányzati kinevezési gyakorlatát, amely nincs figyelemmel szakmai szempontokra.

TGM: ANDREJ SZAHAROV 100 ÉVE SZÜLETETT

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2021.05.21.


Andrej Szaharov szovjet fizikust („a szovjet hidrogénbomba atyját”) az 1960-as évek közepén egyre inkább nyugtalanítani kezdték a nukleáris fegyverkezési verseny veszedelmei (amelyeket a zseniális Szilárd Leó már a második világháború idején fölismert Amerikában; Szilárd megkísérelte megelőzni a hirosimai bombázást és a nemzetközi lefegyverzési és békemozgalom egyik kezdeményezője lett barátaival, Albert Einsteinnal és a vele együtt üldözött és megrágalmazott Robert Oppenheimerral).

Szaharov szamizdatban, majd 1969-ben a New York Times-ban sürgette a nukleáris lefegyverzést vagy legalább a fegyverkezés korlátozását, a békés egymás mellett élés jelszóból valósággá változtatását és nemzetközi kontrollmechanizmusok bevezetését. (Már 1963-ban támogatta az atomcsönd-egyezményt.) Vezető állásából elmozdították, a legjelentősebb tudósoknak a szovjet államban kijáró kiváltságoktól megfosztották.

Megalapította az első emberi jogi szervezetet a Szovjetunióban, amelyet még hatékonyabban képviselt egy másik szovjet fizikus, Jurij Orlov (1924-2020, együtt Alekszandr Ginzburg íróval, 1936-2002, és a szovjet katonai akadémia tábornoki rangú professzorával, Petro Grigorenkóval, 1907-1987), az Amnesty International önkéntes munkatársa, később a Helsinki Csoport alapítója, akit be is börtönöztek (régi ismerősünk, Jurij Andropov személyes kezdeményezésére).

Szaharovot száműzték Nyizsnyij Novgorodba (egy darabig Gorkij nevét viselte a város), és az azóta is szokásos uszító kampányokkal próbálták befeketíteni, amelyek „külföldi ügynöknek” titulálták, ahogyan azóta is szokás.

A KGB örökségét folytatta töretlenül a magyarországi ún. civiltörvény is, amelyet nemzetközi nyomásra – sajnos csak nemzetközi nyomásra – most elvetett az Országgyűlés. Ugyancsak a GPU/KGB hagyományt követi a jelenlegi, több kelet-európai és közép-ázsiai országban észlelhető állami propaganda, amely az emberi jogok helyzetét föltáró és dokumentáló, önzetlen és önföláldozó munkát folytató csoportokat, nem kormányzati szervezeteket – lehangoló következetességgel – a nyugati érdekű fölforgatás ügynökségeinek tekinti.


(Az Egyesült Államok jobboldala ugyanezeket a nem kormányzati szervezeteket „kommunistának” szokta volt nevezni, és ma is hasonlóan jár el, ha a jogvédők és tényföltárók tevékenysége kényelmetlen a kormányzatnak vagy az uralkodó osztálynak.)...

„MINDEN ÓRÁBAN SZÓLT A CSENGŐ, HOGY A HOLTTESTEKET ÁT KELL VINNI A HŰTŐSZOBÁBA”

24.HU / VIDEÓ
Szerző: 24.hu
2021.05.24.


A kórházi ápolókat a világon mindenütt komoly érzelmi trauma érte a koronavírus-járvány ideje alatt, miközben akár több tízezren is meghalhattak közülük. A szakemberek most azt akarják, hogy a nehéz időszakot reformok kövessék az egészségügyben. Sokan már a pandémia alatt elhagyták a pályát, másokban viszont megerősödött a hivatástudat.

A MAGYAR KUTATÓK ÁLTAL IS FEJLESZTETT BIONTECH VAKCINÁVAL LEHETNE GYORSAN REAGÁLNI AZ ÚJABB VARIÁNSOKRA – ORBÁNNAK MÉGSEM KELL

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2021.05.23.


Nem veszünk több Pfizer/Biontech oltóanyagot uniós beszerzésből. Az alábbi Facebook-hirdetésben indokol a kormány: jön még elég, több mint 17 millió nyugati vakcina. A kormány állítása szerint most értük el az 5 millió beoltottat, így amennyiben sikerüne még a továbbiakban minden itt élő polgártársunkat gyerekestől, nagymamástól beoltani, akkor is maradna legalább egy plusz környi vakcina a kínain kívül...

Tehát úgy tűnik, hogy a kormánynak abban igaza van, hogy nem akarja feleslegesen növelni a raktárkészletet .

Logikus nem?

Nem, nem igazán. Akkor lenne logikus, ha a kormány egyáltalán nem akarna több vakcinát vásárolni. Ezt meg nem jelentette ki. Csak az uniós és csak a Pfizer-beszerzésről mondott le.

Magyarország egyébként nem nagy piac, ha újra gáz lesz, és megugrik a kereslet, egyetlen nagy oltóanyag-előállító sem fogja összetörni magát, hogy ide szállíthasson.

Ha tehát egyéni akcióban, pusztán kipcsak vérünktől hajtva póbálunk meg oltóanyagot beszerezni, az macerás tud lenni. Amennyiben ehhez még azt is hozzáadjuk, hogy a magyarországi összeomlott egészségügyi ellátórendszer a gyógyszeripart sem hagyta érintetlenül, biztosan nem teszi vonzóvá a hazai beszerzési igényeket. Hiszen egy gyógyszer/vakcina előállító egyik legfontosabb terméke a fiola mellett a bizalom és az átlátható minőségbiztosítás. Így nem szívesen adnak el új készítményeket olyan országokba – amikor máshol is bőven van kereslet – ahol ezen minőségbiztosítási feltétek nem megfelelően teljesülnek. Ugyanis ebben az esetben még a legbiztonságosabb készítménnyel szemben is felléphet bizalomvesztés, a nem megfelelő mellékhatásprofil-jelentés vagy kivizsgálás miatt.

Hazánkban meg ugye a kínai és az orosz vakcinák behozatala miatt kiherélték az OGYÉI-t. Maga a külügyminiszter dönthet egy-egy vakcina behozataláról, az OGYÉI-nek meg ezt kell jóváhagynia...

VEDD KOMOLYAN, ÚGYSE ÉRTED!

NÉPSZAVA
Szerző: FORGÁCS IVÁN
2021.05.24.


Felelős polgárként igyekszünk tájékozódni, felnőtt módon bekapcsolódni a közéletbe, rácsatlakozni a képviseleti demokráciára, csak nem tudunk semmiről semmit. De tudhatunk-e bármit is?


Elég volt mindenből! Fel, fel a YouTube-ra! Nagyon jó, meg lehet nézni az 1971-es, legendás francia–magyar 0-2 összefoglalóját. Kattintás… De nem Bene Feri, Dunai Anti, Zámbó Sanyi parádéi jönnek, hanem a két szemüveges: Karácsony és Gyurcsány. Együtt, mindig együtt, feliratkísérettel: Karácsony Gyurcsány jelöltje, már 2004-ben is neki dolgozott, 12 százalékos volt a munkanélküliség, eltörölték a családtámogatásokat, megszüntették a 13. havi nyugdíjat (hm, nem Bajnai alatt? mindegy, ki emlékszik rá?). Majd jön az ellenzéki pártvezetők maszkos-banditás csoportképe: „Ne hagyjuk, hogy újra tönkretegyék Magyarországot!” 

És nincs menekvés. Kattinthatsz Latinovits utolsó interjújára, Wagner-operára, jönnek ők ketten: „Karácsony Gergely Gyurcsány Ferenc embere. Ne hagyjuk, hogy…” Kész, nincs mese, ez lesz most napirenden. Embere, nem embere, van benne valami, hazudnak, ügyes húzás, aljas húzás, megosztanak, félnek tőlük… 

A cél ezúttal átlátható és vulgáris, de hogy éppen mit helyez – többnyire a kormány – a közpolitika napirendjére, meglehetősen bonyolult kérdéskör. Hazánkban a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének Kor­mányzás és Közpolitikai Osztálya foglalkozik a témával. Csatlakoztak egy nemzetközi kutatási programhoz, amerikai módszertan alapján adatbázisokat építenek többek között politikai témák, törvények megjelenéséről – és médiavisszhangjukról. 

„A napirendkutatás Frank Baumgartner és Brian Jones megszakított egyensúly elméletéből bontakozott ki – vázolja az alapokat Boda Zsolt, a projekt kutatója. Szerintük a kormány nem teljesen szabad a témák megválasztásában. Egyrészt lehetnek váratlan külső körülmények, mint például a mostani járvány. Másrészt egy polgári demokráciában a kormánynak reagálnia kell azokra a kérdésekre is, amelyeket egyes társadalmi csoportok tartanak fontosnak. Vagy épp a média veti fel. Komoly politikai reformokra pedig akkor kerül sor, ha egy ügy több szinten is napirenden van. Az sem ritka, hogy a kormány az ellenzék választási programjából is átvesz elemeket.” 

A politológus szerint nem kérdés, hogy a hatalmon lévő erő tudja diktálni a napirendet, különösen a polarizált rendszerekben. Az Egyesült Államokban a republikánus és demokrata szekértábor két külön univerzum, általában eltérő preferenciákkal. Magyarországon is ha­sonló lett a helyzet az utóbbi tíz évben. A kettéosztottság következ­tében a kormány könnyen érvényesíti saját napirendjét. „Bár a közvélemény preferenciáit nem tudjuk egzaktan felmérni – magyarázza Boda Zsolt –, egyértelmű, hogy a magyar társadalom hosszú ideje az egészségügy helyzetét tartja a legfontosabb kérdésnek. Ennek ellenére a kormány csak a járvány kényszere alatt szánta rá magát komoly intézkedésekre. Ugyanakkor a végrehajtó hatalom 2015 óta napirenden tartja a migrációs veszélyt, miközben annak fontosságát a társadalomban a 2016-os népszavazás megkérdőjelezte.”...

MICK JAGGER MÁR BÁNJA, HOGY NEM FELCSÚTON SZÜLETETT, ÉS NEM LETT BELŐLE GÁZSZERELŐ

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.05.24.Szegény Mick Jagger, most biztosan eszi a sárga irigység, amiért a Forbes magazin összesítéséből kiderült, hogy Mészáros Lőrincnek négyszer akkora a vagyona, mint az övé Pedig, Jagger, úgy is, mint a Rolling Stones zenekar énekese, nem szegény ember. De most verheti a fejlét a falba, és kesereghet, amiért nem azt az utat választotta, mint Mészáros Lőrinc. Hiába írta meg egy lázadó generáció himnuszát, a Statisfaction című dalt, meg még sok száz nagyszerű nótát, hiába az ezernyi koncert, a jogdíjak, kiderült, hogy mindez eltörpül Mészáros Lőrinc pénztermelő teljesítménye mellett.


Talán gázszerelőnek kellett volna tanulnod kedves Mick! De ezt megelőzően, még Magyarországon születned, közelebbről Felcsúton, és ismerned kellett volna Orbán Viktort. Polgármesternek kellett volna lenned, ami önmagában még persze kevés, hogy egy világsztár ismertségével és gazdagságával vetekedhessék, de kezdeti lépésként megteszi. Ha Magyarországra születsz kedves Mick – én vagyok a fiatalabb, ugye hívhatlak Mikinek –, és a NER egyik legnagyobb kedvezményezettjei között vagy, akkor nem kellett volna mindenféle dalok írásával fárasztanod magad. Mert jó nóta a Satisfaction. Amikor 15 évesen először hallottam, úgy éreztem, hogy megváltozott az életem. És annak idején, nagyon fiatal felnőttként, a Szimpátia az ördöggel című lemezetek is szimpatikus volt, meg a Koldusok bankettje, és a Honky Tonk Woman, nem beszélve a Little Red Roosterről, aminek erotikus áthalása akkoriban nagyon menő volt a fiatal fiúk körében. (Ha jól emlékszem, a lányok is szerették a Kis Piros Kakasomat.)

Szóval elrontottad az életedet, kedves Miki. Neked nem lázadással kellett volna foglalkoznod, hanem hagyni a fenébe a színpadon ugrálást, bajlódjon vele az, akinek hat anyja van. Közbeszerzéseken kellett volna indulnod Miki, és majdnem mindegyiket megnyerned, szántóföldeket, kiadóvállalatokat, televíziót vásárolni, futballcsapatot menedzselni, idehaza és Eszéken, megszerezni mindent, ami az utadba kerül. Azokkal a szóbeszédekkel pedig nem kellett volna foglalkoznod kedves Miklós, amit az emberek úton, útfélen mondanak. Hogy ennek a vagyonnak csak a töredéke a tiéd, a többi tulajdonképpen Orbán Viktor tulajdona, s te, kedves Miki, csupán strómanja vagy a magyar miniszterelnöknek...

SZABAD SZEMMEL: NAGY A FELHÁBORODÁS, AMIÉRT LUKASENKO HAMIS HÍRREL ELTÉRÍTTETTE A RYANAIR GÉPÉT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.05.24.


Reuters


Nagy a felháborodás Európában és az Egyesült Államokban, mert a belorusz hírügynökség szerint követlenül Lukasenko elnök parancsára, hamis bombariadó ürügyén, Minszkbe irányították a Ryanair Athén és a litván főváros között közlekedő járatát, majd az utasok közül őrizetbe vettek egy emigrációban élő fehérorosz újságírót, akit odahaza terrorizmus vádjával köröztek, miután sorozatosan leleplezte a rendszer brutalitását.

A járat már csupán két percnyire volt a litván határtól, amikor jött az ukáz, hogy változtassa meg irányát, de Minszk a nyomaték kedvéért még egy Míg-29-est is felküldött. A földetérés után elvitték a Vilniuszban működő ellenzéki portál 26 éves szerkesztőjét, aki miután értesült az új célpontról, még odafönt azt mondta utastársainak, hogy őt ezek után halálra fogják ítélni. Majd gyorsan átadta a laptopját és a telefonját a vele utazó hölgynek, akit azonban a litván államfő szerint szintén lekapcsoltak a kényszerlandolás után.

Az amerikai külügyminszter kijelentette, hogy megdöbbentő, ami történt. Blinken sürgette Protaszevics azonnali elengedését, és jelezte, hogy kormánya megvitatja külföldi szövetségeseivel a további lépéseket. Egyben felkérte a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezetet (ICAO), hogy vizsgálja ki az esetet.

Von der Leyen szintén úgy véli, hogy az újságírót haladéktalanul szabadon kell bocsátani, továbbá meg kell büntetni mindazokat, akik felelősek az akcióért. Jelezte, hogy a tagállamok vezetői ma megvitatják a kérdést. A NATO főtitkára igen súlyosnak és veszélyesnek minősítette az incidenst, továbbá nemzetközi vizsgálatot sürgetett.

A litván elnök nemzetközi válaszra szólított fel. Mint mondta, a NATO-nak és az EU-nak késlekedés nélkül reagálnia kell, mivel ami történt, az a nemzetközi polgári légiközlekedést fenyegeti.

A washingtoni Szenátus Külügyi Bizottságának elnöke gyorsan körbetelefonálta 7 európai partnerét, majd közös közleményben kalózkodásnak nevezték a fehérorosz hatalom eljárását. Úgy foglaltak állást, hogy a tagállamoknak nem szabad gépeket indítaniuk Minszkbe, és nem is fogadhatnak onnan érkező járatokat. Egyben fel kell függeszteni a tranzitrepüléseket, de további szankciók is szükségesek. Ideértve, hogy Belarusz ne használhassa az Interpol adatbázisát.

Az Európában állomásozó amerikai erők egyik volt parancsnoka arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz és a belorusz légvédelem teljesen össze van kapcsolva, ezért bármi történik a fehérorosz légtérben, arról tud a Kreml, de legalábbis a katonai vezetés.

FT

A német külügyminiszter úgy foglalt állást Protaszevics elrablása ügyében, hogy két uniós tagállam között térítettek el egy repülőjáratot a bombafenyegetés ürügyén, ám ez súlyos beavatkozást jelent a polgári légiközlekedésbe. A brit diplomácia vezetője szerint ilyesmit nem szokás csinálni. A lengyel kormányfő tovább ment és példátlan állami terrorizmusnak nevezte a történteket.

A litván elnök kifejtette, hogy a belorusz rezsim módszeresen támadja az ellenzéket, de ez így nem mehet tovább. Egyben felszólította az EU-t, hogy az azonnal cselekedjen, ideértve, hogy nyilvánítsa veszélyesnek a belorusz légteret és ne engedje leszállni az európai repülőtereken a fehérorosz gépeket. Hiszen itt Minszk súlyosan megszegte a nemzetközi normákat, amire határozottan válaszolni kell.

A brit lap szemtanúkra hivatkozva azt közölte, hogy Protaszevics azt üzente egyik kollégájának ég az indulás előtt: szerinte a fehérorosz KGB egyik embere követi az athéni repülőtéren. Az illető próbált fényképet készíteni a dokumentumairól. Még egy ostoba kérdést is feltett neki oroszul, majd eltűnt.

Politico

Az Európai Parlament azon van, hogy az unió vesse be az ARACHNE adathalász rendszert és így derítse ki, hová suvasztja az agrártámogatásokat a magyar és a cseh miniszterelnök. A közös költségvetés legnagyobb tételéről van szó, a közös agrárpolitika keretében a következő öt évben 270 milliárd eurót osztanak szét. Magyarországgal kapcsolatban azután nőttek meg az aggályok, hogy a New York Times két éve lehozta: a szubvenciók javarésze oligarcháknak jut. Az Orbán-kormány szerint a jelentés elfogult és politikai szándékok húzódnak meg mögötte. Babisról ugyanakkor maga a Bizottság mondta ki az érdekütközést, bár ő ezt tagadja.

A tagállamok azonban úgy gondolják, hogy önkéntes alapon kellene alkalmazni a rendszert a kifizetések nyomon követésére, ám az EP egyik fő tárgyalója szerint a Parlament mindenképpen keresztbe akar tenni Orbánnak és Babisnak. Az ARACHNÉ-t már használják a regionális támogatásoknál, de csak azok az országok, amelyek erre hajlandóak. Ám Strasbourg nyomására most kiterjesztenék a mezőgazdasági transzferekre is.

Egy brüsszeli illetékes szerint a két kormányfő nem rezelne be, ha kötelezővé tennék az új nyilvántartási eszközt, ám az még nem elég kiforrott, ezért berzenkedik ellene több tagállam is. Az EP részéről ezzel szemben a már idézett Ulrike Müller azt mondja, hogy csak a nagyvállalkozók körmére néznének, mert nem akarnak hatalmas adminisztratív terheknek kitenni minden egyes kisgazdát.

A Bizottság támogatja az ötletet, hogy ki lehessen szűrni az összeférhetetlenséget, a csalást, a visszaéléseket, de úgy véli: idő kell, amíg a tagállamok áttérnek a rendszerre. De az minden ország számára kötelező volna. Az EP Agrárbizottságának néppárti elnöke szintén úgy látja, hogy a modell révén jobban ellenőrizni lehet a korrupciót.

Viszont az már eldőlt, hogy a következő időszakban az átláthatóságot mindenképpen javítják azáltal, hogy kötelezik a kedvezményezetteket: árulják el, kik a tényleges tulajdonosok. Azaz ily módon elvileg kiderül, ha egy korrupt politikus tartja kézben a vállalkozást, csak persze mutyiban, de persze itt azért még sokan el tudják majd titkolni kilétüket. Mindenesetre a Bizottság közzé akarja tenni a nemzeti adatokat arról, hogy milyen cégek kapnak szubvenciót. Ez azonban nem vonatkozna az ARACHNE keretében begyűjtött információkra.

FT

A szlovén miniszterelnök a tekintélyelvű magyar utat követi, miközben alig egy hónap múlva átveszi az unió soros elnökségét. Nekitámad bíráknak és a sajtónak, sőt most már próbálja megfélemlíteni a Számvevőszék elnökét is, miután a testület vizsgálatot indított a járvány miatt beszerzett védőfelszerelések ügyében. Jansa még a rendőrséget is bevetette, az átkutatta az intézmény irodáit.

A bírálók attól félnek, hogy ugyanaz történek, mint Magyarországon, tehát hogy a hatalom megpróbálja leépíteni a fékeket és ellensúlyokat. A Számvevőszék vezetője szerint az alkotmánybíróság, az ombudsmani hálózat, de maga a Számvevőszék is a demokrácia immunrendszerét alkotja.

A kormányfő és a belügyminiszter a minap élesen támadta, hogy az Alkotmánybíróság szerint a Covid-19 miatt hozott korlátozások szükségtelenül sértik a személyi szabadságjogokat. Az egyik bíró szerint a hatalom mindig igyekszik lejáratni, megalázni és megsérteni őket, amikor valami olyan döntésről van szó, ami nem tetszik a nagy embereknek vagy cimboráiknak.

Jansa hasonló politikai pályát futott be, mint szoros szövetségese, Orbán Viktor. Antikommunista liberálisként indult és keményen jobbos euroszkeptikus lett belőle. Most pl. nem hajlandó kinevezni a két +nemzeti megbízottat az újonnan rajtoló Európai Ügyészséghez. A ljubljanai egyetem egyik professzora szerint Jansa Orbán forgatókönyvéből játszik, amikor kritikus szerkesztőségeket zárat be, illetve bizonyos orgánumokat megvetet a bizalmi embereivel. A magyar stratégiát követi a cenzúra és a közmédia ellenőrzése kapcsán is.

Washington Post

A vezércikk sürgeti, hogy pártatlan bizottság járjon utána, hol követett el hibákat a járványkezelésben az Egyesült Államok, hiszen az utóbbi 100 év legnagyobb közegészségügyi katasztrófájáról van szó és tudni kell, mik voltak a rendszerszintű tévedések és mi a megoldás. Ehhez olyan méretű vizsgálat kell, amilyen még nem volt az ország történetében és nemzetközi segítséget is igénybe kell hozzá venni.

A munkát két egyetem már megkezdte, odahaza és Európában 110 órányi anyagot vettek fel kormányzati tisztviselőkkel és szakemberekkel. A tények feltárásához a Kongresszusnak és a kormányzatnak nem szabad sajnálnia sem pénzt, sem paripát, sem fegyvert. Hiszen itt a ragyogó alkalom, hogy helyreálljon az USA tekintélye, amit alaposan megtépázott a sok ballépés a fertőzés során.

Meg kell határozni, milyen intézkedések mentek félre, és hogy a jövőben mit kell tenni hasonló esetben. Fel kell mérni az előnyöket és a kockázatokat a most zajló bio-orvosi forradalomban, amely olyan eredményeket produkált, mint hírvivő RNS-vakcinák. Ki kell deríteni azt is, honnan származott a vírus. Nem lesz könnyű szembenézni a történtekkel, és várhatóan lesznek bizonytalan tényezők is. De ha a bizottság a kendőzetlen igazságot teszi közzé, az ajándék lesz a jövő számára.

Neue Kronen Zeitung

Tíz hónapon át, egészen egy hónappal ezelőttig azután is ellátta covidos betegeit az alsó-ausztriai tartományi főváros egyetemi kórházában egy szlovák orvos, hogy odahaza egészségügyi államtitkárrá nevezték ki. Peter Stachura 4 éve dolgozik St. Pöltenben, de heti 10 órában azt követően is ellátta pácienseit, hogy megkapta új megbizatását. Azt mondja, nem volt könnyű összeegyeztetni a két feladatot, de az egészség nem ismer határokat. Egyébként a tartományban 460 magyar, cseh és szlovák egészségügyi szakember segít legyűrni a ragályt.

PÖRKÜTT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.05.24.– Hova, hova? – igyekezett szuszogva az ifjú párhoz a macskaköveken egy férfi. Az ifjú pár meglepődött nagyon, mert jól láthatóan esküvő volt a séta célja, lévén a lányon földig érő menyasszonyi ruha, kezében csokor, és a fiatalember is fess volt nagyon. Öltöny, virág a lukban, ilyenek. Megtorpant a pár, ez az alak meg nyomult feléjük trottyos gatyában, szedte a tömpe lábait.

– Most lesz a… vagy volt? – kérdezte, mintha nem jutna eszébe az esküvő szó, vagy tilos volna azt kimondani valami tabu miatt, csak utalni rá, vagy, mint Isten borzalmas nevét sziszegni csaupán magánhangzók nélkül. SKV: valahogy így, de a fiatalok elértették.

– Most lesz – mondta a vőlegény.
– Most megyünk – erősítette meg a menyasszony, és kínosan mosolygott.
– Összekent pörköltszafttal a kisunokám – jelentette be a köpcös egészen váratlanul.
– Van ilyen – nyugtatgatta a vőlegény, de a bámészkodó tömegből, ami kialakult, még kihallatszott: Nahát.

Ez felbátorította a köpcöst, s ahogyan támadta le rohanvást a fiatalokat, még további baleseteket kezdett sorolni, nehogy azt higgyék, Jézus jött el hozzájuk megint más alakban, hanem, hogy a nép egyszerű gyermeke ő is, ezt a képzetet igyekezett kelteni, amire nagy szükség volt.

Egy komplett filmgyár kísérte a köpcöst ugyanis, operatőr, világosító, hangosító, rendező és asszisztens, a stábban ott volt még Habony és Rogán. Nem látszott ugyan, de a csatornafödőket lehegesztették előző éjszaka, az ablakokban napszemüveges, kopasz emberek üldögéltek, és az utca mindkét végén szűrték a járókelőket. Ha valakinél síp volt, be nem jöhetett, egyesek pedig azt suttogták, hogy fél órája a Hadházyt teperték le a tévétől kölcsönkért biztonságiak, mert dudálni akart a triciklijére szerelt hajókürttel, de ez csak szóbeszéd volt, urban legend vagy valami ilyen.

A köpcös viszont kepesztetett egyszerűnek lenni, és elkezdett hülyeségeket beszélni, amikről azt hitte, ilyen az élet a váron kívül, panelekben, amire halványan emlékezett, ahol a panelprolik laknak...