2019. március 22., péntek

ORBÁN TELJESEN ÉRTELMETLENÜL, A SEMMIÉRT POFOZTATTA ÍZEKRE MAGÁT - A VÁLASZTÁSI MATEK VISSZAVÁG

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2019.03.22.


...Az önkéntes felfüggesztés nyilván arra való, hogy megpróbálják menteni az arcukat, és megőrizni a látszatot, hogy őket nem lehet se kizárni, se felfüggeszteni, se megbüntetni.

A megszégyenülést azonban sokkal egyszerűbben el lehetett volna kerülni, ha a Fidesz maga lép ki, amire heteken át készítették fel a saját szavazóikat, mondván: a Néppárt megtagadta a saját értékeit, nem keresztény, tele van liberálissal és "Soros-ügynökkel", etc. Orbántól ezek után elegáns lett volna és nagyvonalú, meg főként önazonos, ha a Fideszt kilépteti az EPP-ből.
- Mert az összes hátrányt elszenvedi ugyan, de legalább az arcát megmenti.
- Míg a hátrányok ugyanúgy sújtják most is, de a presztízse komoly csorbát szenvedett.

Orbán inkább vállalta - bár megpróbálta kisebbíteni - a megaláztatást, csakhogy a Néppártban maradhasson a választás után is. Még úgy is, hogy közben nincsenek tagsági jogai.

Ennek okát a kormánypropaganda nem is titkolta: ha ők maguk lépnek ki, akkor nem teljesül Orbán másik célja (az arcmentésen túl), hogy ügydöntő, királycsináló, a következő európai bizottsági elnök megválasztását befolyásolni tudó szerepbe kerüljön/maradjon az EP-választás után is.

Az egész választási matematika kérdése.

Ezért zsarolhatta Orbán Manfred Webert azzal, hogy ha a Fideszt kizárják, nem lesz meg a többség az Európai Parlamentben az EB-elnökké választásához. Ezekután a Fidesz elnöke nyilván abban bízik, hogy pártja és társutasainak szavazata fogja biztosítani, hogy visszakapják a tagsági jogukat, és úgy tegyenek, mintha nem történt volna semmi.

A zsarolási potenciálját akarja kihasználni, hogy továbbra is élvezhesse a Néppárt európai védelmét, ami eddig megakadályozta ellene a komolyabb brüsszeli szankciókat. Azonban éppen saját félhivatalos lapja bizonyította be, hogy
Orbán terve illuzórikus, homokra épült...
ITT OLVASHATÓ

A FIDESZ ÉS A HATALOM KONVERTÁLÁSA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: SZALAI ERZSÉBET
2019.03.22.


Milyen okok állnak annak hátterében, hogy Orbán első kormányzásával ellentétben, 2010 után sikerült gazdasági és kulturális uralomra is váltani a politikai hatalmat?

Amikor a Fidesz először 1998-ban, majd másodszor 2010-ben megnyerte a parlament választásokat, az első alkalommal szinte egyáltalán nem, a második alkalommal pedig csak részlegesen rendelkezett gazdasági és kulturális hatalommal. Orbán Viktor miniszterelnök 1998. szeptember végén a Magyar Polgári Együttműködés hajókirándulásán fogalmazta meg azt a tézist, hogy „a polgári társadalom konszolidációját meg kell előznie az erőviszonyok átalakításának a médiában, a kulturális szférában és az üzleti világban.” A cél tehát a politikai hatalom gazdasági és kulturális hatalommá való konvertálása volt. Empirikus kutatásaim szerint e terv csak részlegesen valósult meg (részletesen lásd Oroszlánok és globalizáció című könyvemet), ezért nem véletlen, hogy a 2010-es másodszori győzelemkor ismét, immár elemi erővel került napirendre – és a siker ezúttal elementáris. A politikai hatalom kiterjesztése szempontjából miért volt csaknem sikertelen az első ciklus, és miért nagyon is sikeres a 2010-től máig tartó második időszak? Ez a dilemma szorosan összefügg azzal a kérdéssel, hogy az első alkalommal a Fidesz miért bukott meg már négy év után, és most, másodszor, kilenc év után is miért tűnik szinte elmozdíthatatlannak? Cikkemben ezekre a felvetésekre igyekszem válaszolni. Elöljáróban annyit, hogy a kérdésekre több tényező számbavételével és együtthatásuk elemzésével lehet választ adni...

A KDNP LERÁZTA MAGÁRÓL A FIDESZT? – KÉPVISELŐJÜK BELÜLRŐL BOMLASZTJA TOVÁBB A NÉPPÁRTOT…?

VÁROSI KURÍR
Szerző: MAKÓI ERNŐ
2019.03.22.


A KDNP az a párt, ami úgy van, hogy nincs. Nem mérette meg magát különálló pártként, úgyhogy nem tudni, van-e bárki kerítésen belül, aki a tömörülésre szavazna. Kizárólag a Fidesz kereszténydemokrata mivoltát erősítendő hordozza magával a regnáló.

Kivéve a Néppártban, ott külön képviselője van


Az Azonnali kereste meg az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióját, hogy megtudja, mennyiben befolyásolja a frakció munkáját a Fidesz néppárti tagságának szerdai felfüggesztése.

Mint a portál írja,

a különbség a pártcsalád és a frakció között az, hogy a frakcióban nem csak a pártcsaládhoz tartozó tagok ülhetnek, így a néppárti frakcióban például van két brit konzervatív, akik a toryk pártcsaládjának frakciójától, az ECR-től ültek át; de a legjobb szemléltető példa talán az, hogy a DK-s képviselők ugyan a szocialista S&D frakcióban ülnek, de az MSZP-vel ellentétben nem tagjai az S&D frakciót adó fő pártcsaládnak, a PES-nek.”

Egy, csak egy legény….

A frakció sajtóosztálya azt is elmondta a portálnak, nem tartanak attól, hogy a tagságát megőrző KDNP kémkedne a Fidesznek, vagy hogy az egy darab KDNP-s EP-képviselőn keresztül Orbán Viktor megpróbálná befolyásolni a néppárti frakció döntéseit.
Szájer maradhat?

ITT OLVASHATÓ

PÉNZT NEM KAPTAK, DE FELLÉPTEK A KÓRHÁZAK A KÓRHÁZI FERTŐZÉSEKKEL SZEMBEN

TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT
Szerző: TASZ
2019.03.22.


Átlátható egészségügyért folytatott küzdelmünk kiemelt célja, hogy végre mindenki tisztán láthasson az egészségügy válságát talán legvilágosabban mutató probléma, a kórházi fertőzések ügyében. Múlt nyáron az EMMI végre bejelentette, hogy érdemben tenni kíván a fertőzések elkerüléséért, mi pedig most utánajártunk, hogy valóban történt-e előrelépés: körkérdést küldtünk a kórházaknak, írtunk a tisztifőorvosnak és önkénteseinket is megkértük, hogy járják be a kórházakat és osszák meg velünk a tapasztalataikat. Az eredmény: bár találkoztunk furcsaságokkal, és jellemző a pénzhiány, a kórházak áldozatos fellépése bizakodásra ad okot.

Alapvető célkitűzéseink egyike, hogy a kormány végre cselekedjen, és lépjen fel hatékonyan a kórházi fertőzésekkel szemben. Ezért követeljük az adatok nyilvánosságra hozatalát kórházankénti bontásban, ami miatt perre kellett mennünk a minisztériummal. Petíciót is indítottunk azért, hogy az adatokat hozzák nyilvánosságra kórházak szerinti bontásban. Tavaly ősszel mi végeztük el a kormány helyett a munkát és szakértőnk segítségével megmagyaráztuk azt a kórházi fertőzéses jelentést, amit az ÁNTSZ-nek minden évben kötelessége nyilvánosságra hozni, de amit általában nem teljesít az előírt határidőre – amikor pedig nagy nehezen végre közli, a végeredmény egy laikusok számára érthetetlen adathalmaz, ami csak az ország egészére vonatkozó, ömlesztett statisztikákat tartalmaz.

Tavaly azonban sokéves küzdelmünknek és az állampolgárok odaadó támogatásának köszönhetően ismét bebizonyosodott, hogy a nyilvánosság erejével lehet a leghatékonyabban nyomást gyakorolni a kormányra, ha azt akarjuk, hogy kezdjen valamit az egészségügyben uralkodó tűrhetetlen állapotokkal. Múlt nyáron ugyanis Kásler Miklós miniszter végre bejelentette, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumában komolyan veszik a kórházi fertőzések problémáját és rendeletet alkotnak a megelőzésükre. A rendelet tavaly október 1-jén lépett hatályba és többek között előírja, hogy a kórházak több pontján is kézfertőtlenítőszert kell elérhetővé tenni, valamint a népegészségügyi hatóság hatásköreit is kibővítette...

KORMÁNYHIVATAL: VÉDETTSÉG ALATT ÁLLT A KIIRTOTT BALATON-PARTI ERDŐ

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.03.21.


Letarolták a tóparti erdő jelentős részét a balatonfűzfői strand melletti szakaszon, miután az önkormányzat a polgármester fia ötletének megfelelően elfogadta, hogy strandröplabda-centrumot alakítsanak ki a területen. 

A fák kivágása után Marton Béla polgármester a fűzfőiek Facebook-fórumán azt állította, hogy az erdő szimpla építési terület volt. „E terület beépíthetőségét eddig senki nem kifogásolta egyetlen rendezési tervi munkafázisban sem az elmúlt 30 évben” – írta a közösségi oldalon, amikor felelősségre vonták az irtás miatt. Marton később is hárított minden felelősséget, és a 24.hu cikkét is betámadta, azt állítva, hogy

"a strand és a Sirály kikötő közötti terület az önkormányzat tulajdonában van, és nem Natura 2000-es besorolású."

A Balaton-parti erdő eltüntetésével csütörtökön a Magyar Nemzet is foglalkozott. A polgármester ezúttal is tagadta, hogy védett lenne a letarolt rész, és azt állította, hogy csak a veszélyes fákat vágatták ki.

A 24.hu birtokába került hivatalos dokumentum szerint ez azonban nem igaz.
A három helyrajzi szám alatt nyilvántartott terület már hosszú ideje védettséget élvez, és jelenleg is Natura 2000-es oltalom alatt áll mindhárom...

A FIDESZ A SAJÁT BÖLCSEIT KÜLDI A NÉPPÁRT BÖLCSEIRE

444.HU
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2019.03.21.Mivel szerdán felfüggesztették a Fidesz néppárti tagságát, a bölcsek tanácsát, vagyis három veterán politikust (Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Gert Pötteringet) bízták meg, hogy készítsenek jelentést a magyar jogállamiságról és a Fideszről. Végül pedig javaslatot tesznek az Európai Néppártnak, hogy mi legyen a Fidesszel.

Novák Katalin, a Fidesz alelenöke csütörtökön erről az MTI-nek azt mondta, hogy az ő vezetésével magyar részről is feláll egy bölcsek tanácsa, amelynek tagjai Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára és Szájer József, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője...

KISGÖMBÖCÖSÖDIK AZ E-TÉR: RENGETEG BETEGADATOT SZÍVNAK FEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2019.03.27.


...Elvileg az Európai Unió Adatvédelmi Rendelete már tavaly május 25-től hatályban van, azonban az adaptáláshoz eddig még csak egyetlen törvény módosítása történt meg, az adatvédelmi törvényé. Még hátravan 200-250 további törvény módosítása, köztük az egészségügyi adatok kezeléséről szólóé is. Az teljesen nyilvánvaló, hogy a magyar állam a végsőkig szeretné szabotálni az EU rendelet végrehajtását – vélekedett Alexin Zoltán – hiszen annak átvétele ledöntené a mai állami nyilvántartó rendszerek jelentős részét, alapvető változásokat eredményezne a polgárok jogait illetően. Az egészségügyben pedig egyenesen drámai változásokat hozna, ugyanis nem folyhatna tovább a gátlástalan adatfosztogatás.
Alexin Zoltán elmondta: van ugyan egy jogszabály-javaslata a kormányzatnak, amely az e-tér adatvédelmével foglalkozik, ám ez ellentétes a hatályos GDPR szövegével.
Az adatgyűjtést már januárban magasabb fokozatba kapcsolták. A minisztert egy jogszabály további jogalkotásra hatalmazta fel: így létrehozhat olyan rendszereket, amelyek "kényszerintézkedés alapúak", vagyis a betegek hozzájárulása nélkül regisztrálhat róluk adatok. Ilyenek ma is működnek: a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartó Rendszere, a Nemzeti Rákregiszter, az Infarktusregiszter, a Protézisregiszter, a Csípő és Térdízületi Regiszter. – A fenti listát tovább is bővíthetné a miniszter, ezeket a kényszerintézkedés alapú adatbázisokat pedig tudományos publikációkra vagy akár anyagi haszonszerzésre is lehetne használni. Miközben a betegnek egyetlen adatvédelemhez fűződő jogát sem biztosítják. Sőt, talán nem is tud a páciens arról, hogy adatait felhasználják – vélekedett Alexin Zoltán.

ITT OLVASHATÓ

SÁRGA CSILLAGOD? NEKEM NINCS, ENGEM A JÉZUSKA HOZOTT

KLUBRÁDIÓ / BELSŐ KÖZLÉS
Szerző: Klubrádió / PÁLYI MÁRK
2019.03.Kisanna nevelőanyját és féltestvéreit deportálják és elgázosítják. Amikor ez a kislány tudomására jut, gyakran magára szorítja a dunyhát és megpróbálja eljátszani a fulladást. Valós eseményeken alapuló irodalmi szinopszis

A Klubrádió adománygyűjtő hetén a Belső közlés vendége a rádió egyik törzshallgatója volt. A korábban évtizedekig szinkrondramaturgként dolgozó Nedeczki Edit saját életéből írt önéletrajzi szinopszisát küldte be a műsor készítőinek. A szerző gyerekkori hányattatásait tartalmazó írásból Lakos Fanni színművész olvasott föl részleteket.

Nedeczki Edit szinopszisa 1933 karácsonyától az 1945-ös felszabadulásig tart. Főhőse egy kislány, aki egy Újpesten szolgáló cselédlány törvénytelen gyermekeként születik, édesanyja azonban belehal a szülésbe. Édesapja a kaposvári hitközség rabbijának fia, egy különc, bohém bádogos és magyarnóta-muzsikus. A lány árvaházban, majd apjánál és a nagyszüleinél él. Egy újpesti szuterénlakásban laknak, gyerekkorát végigkíséri a nélkülözés. A negyvenes években zsidóként is üldöztetést kell átélnie. A nyilasok őt is falhoz állítják, de végül életben marad, hivatalos születési okirata szerint ugyanis édesapja csak örökbefogadta, és vér szerint nem számít zsidónak. Nevelőanyját és féltestvéreit azonban deportálják és elgázosítják. Amikor ez a kislány tudomására jut, gyakran magára szorítja a dunyhát és megpróbálja eljátszani a fulladást.

A szinopszis egyik legnagyobb erénye, hogy a feszes dramaturgia sem „fikciósítja”, nem esztétizálja a valós arányokon túl a történetet. Műfaja különösen alkalmassá teszi rá, hogy tartózkodjon az események minősítésétől, és ezzel éri el azt a célját, hogy igazán átélhetővé tegye: valóban a legsúlyosabb események történtek meg visszavonhatatlanul. A történetből nem csak utólag hiányzik a „katarzis”, hanem visszamenőleg sem szépíti meg a múltat, a munkás származást, a szegényes gyerekkort. Ugyanakkor azt is bemutatja, hogy, mint minden gyermek, ő is ahhoz szokik hozzá és abban keresi az érdekeset a maga számára, amiben felnő...


HASZNÁLT ALSÓNEMŰ, BONTOTT GYÓGYSZEREK – DOLGOK, AMIKET NEM ADNÁNK TOVÁBB

ÁTLÁTSZÓ / SZOCIO BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.03.21.


Az adományozásban a kulcsszó a felelősség. Mi az, amit nyugodt lelkiismerettel adnánk tovább a gyerekeinknek, és mi az, amit nem vállalnánk be? Hol a határ adomány és szemét, segítség és veszélyeztetés között?

Az alap talán az, hogy döntsünk azokról a dolgokról, amelyeket használat után akkor sem adunk tovább adomány formájában, ha már nem kell nekünk. Ilyen például a fogkefe. Egy használt fogkefe nem jó adomány. Lehet, hogy sokak számára ez evidens, de többször kaptunk már adománycsomagban ilyet is. Megdöbbenéssel néztük mi is a láthatóan használt keféket, tartóban vagy zacskóban, gondosan összegyűjtve. Nem nekünk kellett volna kidobnunk, hanem annak, aki összegyűjtötte.

Előfordul, hogy valaki megkezdett kozmetikumokat küld. Általában sampont, tusfürdőt, többnyire fél flakonnal, néha rég lejárt szavatossággal. Ezek is a személyes higiéniát szolgálják, éppen ez sérülhet azzal, ha felbontott állapotban adják tovább. Néha bekerülnek ebbe az adománycsoportba bontatlan arckrémek, testápolók is, amelyek valószínűleg azért maradtak meg valakinél, mert ajándékba kapta őket, de valami miatt fel sem bontotta, és sokáig tárolta a szekrényben, most pedig úgy döntött, hogy adományként továbbadja. Így már kaptunk évek óta lejárt szavatosságú krémeket, vagy olyat, amin sehol nem volt fellelhető a gyártás időpontja. Ha ezt továbbadjuk, és valakinél valami bajt okoz, például allergiás reakciót, a felelősség minket terhel.

Nem jó adomány a megkezdett gyógyszer sem. Sok súlyos beteg után tetemes mennyiségű orvosság marad, amiért rengeteget fizettek, remélve a gyógyulást vagy a fájdalom csökkenését, ők pedig úgy gondolják, jól jöhet az még más, hasonló betegségben szenvedő embereknek – pláne ott, ahol az anyagi helyzet nem teszi lehetővé a drága pirulák megvásárlását. De egy civil szervezet nem vállalhatja fel ezt a felelősséget, és nem vállalja fel a kapcsolatrendszerben a háziorvos sem, mert nem szán rá többletmunkát, mivel a kibontott gyógyszer mindig hordoz egy bizonytalansági tényezőt is: mi van akkor, ha szennyeződött, belekerült más, lejárt szavatosságú szer, a dátum pedig nem látható egyértelműen. Ilyen esetekben éppen a segítő kerülhet bajba, hiszen a felelősség az övé lesz.

Ugyanez a helyzet a kibontott csecsemőtápszerrel is. Egyszerűen nem tudunk megbízni ezekben az adományokban, bármilyen jó szándék is legyen mögötte, hiszen hatalmas a kockázata. Talán családon belül megtesszük ezt, továbbadjuk a rokon gyereknek, de idegenek között nem működik, bizalmi alapon ez egyszerűen nem működtethető. Előfordul az is, hogy élelmiszerek is érkeznek felbontva, fél zacskó rizs, bab, tarhonya, vagy a tulajdonosnak nem az ízlése szerint való étel, amiről azt gondolja, hátha más szereti. De adományként ezekből is csak a bontatlan lehet megfelelő.

Aztán ott van a fehérnemű kérdése. Bugyit, alsónadrágot csak akkor adjunk tovább, ha nem használt. Zokni, harisnyanadrág, főleg a kicsiknél még használtan is jó lehet. Nagyon örülünk, ha valaki ezekre szán pénzt, és vásárol valahol nagyobb tételben új, leértékelt árut, és eljuttatja hozzánk. Nemrég valaki a NAV által lefoglalt és árverésre kínált holmik között talált nagy tételben gyerekzoknikat. Regisztrált a NAV Elektronikus Árverési Felületére, majd sikerrel licitált, és elküldte hozzánk a ruhákat. Egész télen tudtunk ezzel segíteni a kapcsolatrendszerünkben levő gyerekeknek.

Az edényekről, ruhákról sokszor írtam már. Nehéz a határt meghúzni, sokaknál működik az „otthon még jó lesz” mint használati szint, és ez nagyon szubjektív lehet. Írtam már a játékokról is, de mindig muszáj megerősíteni, hogy a hiányos puzzle, társasjáték, a kitört kerekű kisautó, a hiányzó kezű baba, a szakadt meséskönyv, a félig kiszínezett színező, a felismerhetetlen játékalkatrészek nem jó adományok.

Említsünk meg még egyet a „nem” sorozatban. Itt főleg céges adományokra gondolok. Vannak olyan cégek, akik a veszélyes hulladékként kezelt, lejárt szavatosságú, vagy minőségileg sérült dolgokat szívesen adják adományba. Nekik mindenképp jó, hiszen fizetniük kellene a megsemmisítésért. Odaadják hát, akár azzal a céllal, hogy a rászorulók ezeket tüzeljék el.

Ilyenkor nagyon dühös vagyok. Mert a klímaváltozás problémájában gyakran emlegetik a szegényeket, akik szeméttel tüzelnek, és ezzel – azon túl, hogy a saját egészségüket veszélyeztetik – a légkört is szennyezik.

Ezzel pedig az a baj, hogy miközben senki sem jószántából tüzel szeméttel, hanem azért, mert nincs más lehetősége, addig ezeknek a cégeknek – akiket még a törvény is kötelez a környezetvédelmi szempontok betartására – csak vállalniuk kellene az ezzel járó költségeket, de azért, hogy több legyen a hasznuk, ezt nem teszik meg. Ezután valószínűleg úgy igyekeznek a lelkiismeretüket megnyugtatni, ha van ilyen egyáltalán, hogy segítenek a szeméttel.

Azt hiszem, ebben a bejegyzésben a kulcsszó: a felelősség. Ezt kell, hogy megértsük, és felelősen adományozzunk. Gondoljunk bele abba, mi vállalnánk-e a felelősségét a személyes higiénia vagy a gyógyszerek kérdésében a fent említett adományoknál? Nyugodt lelkiismerettel adnánk azt tovább a gyerekünknek? És gondoljuk át azt is, hogy az adományok kérdésében a globális környezeti problémákhoz milyen felelősséggel viszonyulunk.

HOGYAN GONDOLKODIK PUTYIN ÉS ORBÁN? A HATALMI ÉS AZ ÁLDOZATI TÍPUSÚ GONDOLKODÁS KÜLÖNBSÉGÉRŐL

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2019.03.22.


...lehet, hogy aki ma erős (esetünkben erkölcstelen) vezető, az fokozatosan tarthatatlan stratégiába manőverezi magát vagy nem tud időben stratégiát váltani (ennek egy apró jele legutóbb Orbán meglehetősen fontos veresége az EPP-ben): a jövőről alkotott elképzelését végül legyűri a múltból rendelkezésre álló erőforrások inkonzisztenciája, ezért nem tudja egy idő után vezérelni a jelent. Különösen élesen mutatkozik meg ez autokratikus vezetők esetében, akik nem egy intézményi rendből származtatják a hatalmukat, amely kijelölné egy stratégia korlátait, hanem a folyamatos személyes agresszióból, amely a stratégiát jószerivel parttalanná, a jelentőségét a hatalom szempontjából viszont életbevágóvá teszi. Az ilyen vezető hanyatlásának első jele, ha már nem tudja növelni a hatalmát, az megreked, a vezető egyre többet rögtönöz és /vagy téved, és eközben nincs hatalmi konverziós vagy exit stratégiája sem. (A "Kun Béla elrepül" típusú "stratégia" nem hatalmi konverziós vagy exit jellegű, hanem a hatalom elvesztésének és a stratégiák kudarcának beismerése. Orbán konverziós stratégiáján, ami az ország EU-ból való kiléptetése -- miután az EU átalakítását már majdnem biztosan nem tudja elérni -- még dolgoznia kell és nagyon kockázatos a saját jövőjére nézve.) Ezzel együtt akárki emelkedik ki az erkölcstelen vezető helyett és válik a következő vezetővé, a stratégiai algoritmust ő is alkalmazni fogja. Kis szerencsével erkölcsösen fogja tenni. (Javítok: hazánkban nagy szerencse kell ehhez.)

ANNYIRA NEM BÍZNAK A BRIT KORMÁNYBAN, HOGY AZ UNIÓS VEZETŐK KEZÜKBE VETTÉK A BREXIT IDŐZÍTÉSÉT

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.03.22.


Június 30-ig szerette volna elhalasztani a kilépés határidejét Theresa May, brit miniszterelnök csütörtökön, az éjszakába nyúló EU-csúcson, ám saját parlamentje után az európai állam- és kormányfők bizalmát is látványosan elveszítette. Így végül az uniós vezetők a saját kezükbe vették a kilépés időzítését, és két lehetőséget adtak a Nagy-Britanniának:

- hosszabb halasztás: ha a brit parlament jövő héten harmadik nekifutásra elfogadja a London és Brüsszel által megkötött, a kilépés feltételeit rögzítő egyezményt, úgy a kilépés dátuma május 22-ig tolódik. Így a brit kormánynak lehetősége nyílik elfogadni a kilépés utáni napokat előkészítő kisebb-nagyobb jogszabályokat.
- rövidebb halasztás: amennyiben a brit képviselők harmadszorra is nemet mondanak a kilépési egyezményre, úgy a kilépés csak április 12-ig tolódna, addig kellene kitalálnia valami újat a brit vezetésnek.

Az uniós vezetők eredetileg csak a május 22-i opciót akarták felajánlani, ami még mindig kevesebb idő, mint amit Theresa May kért, ám az eredeti március 29-i határidőhöz képest mégis majdnem két hónappal több időt biztosítana az ún. no-deal brexit, vagyis megállapodás nélküli kilépés elkerülésére.

Ám amikor az állam- és kormányfők szembesültek azzal, hogy a brit miniszterelnöknek semmilyen reális terve nincs arra, hogy elfogadtassa saját parlamentjével a kilépési egyezményt, közbeiktattak egy fenyegetőbb határidőt is: ez az április 12...

ÖRÖMMEL MEGKÉRDEZNÉM A PÁNIKSZERŰEN MENEKÜLŐ BETEGHORDÓKAT ÉS MŰTŐSSEGÉDEKET, A ROMMÁ DOLGOZTATOTT SZAKÁPOLÓKAT, HOGY ŐK A SZÁNALMAS KIS FIZETÉSÜKBŐL LELKESEN FINANSZÍROZZÁK-E FALÁBÚÉK EXTRA GÁZSIJÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2019.03.22.


Jó reggelt! Máris itt a péntek, avagy a hét ötödik hétfője. Elsuhant ez a hét is, mint az egyszeri gázszerelő mellett az intelligencia. Állítólag remek időnk lesz hétvégén, úgyhogy lehet menni kirándulni, tüntetni, a Dunának. Kinek mihez van ingere. És hogy hány.

Miután az elmúlt 24 órában sikerült megtudnunk, hogy semmi nem az, aminek látszik sőtdepláne Orbán Viktort konkrétan királlyá koronázták tegnap a néppárti ülésen és sírva könyörögtek neki, ki ne lépjen, ezzel ellentétben a lábát csókdosták, én már nem óhajtok semmit hozzáfűzni a témához. Legalábbis most, hajnalhasadáskor nem.

A Brexit mai állása szerint vagy lesz halasztás, vagy nem. A May által kérni szándékozott júniusi határidőt nem voltak hajlandóak megadni az uniós tagországok. Ugyanis akkor Nagy-Britanniában is meg kellene tartani az EP választásokat, ami nem csak azért lenne elfogadhatatlan, mert minek, hanem mert a britek bentmaradása az EP-ben, majd kilépése az Unióból meg is béníthatná időlegesen az Európai Parlament működését. Jelen állás szerint egy rövidebb halasztásra lenne hajlandó az Unió. Erre is csak abban az esetben, ha az uniós szavazás előtt a brit parlamentnek sikerül megállapodnia a brit kormánnyal. Amennyiben ez nem következik be és a parlament harmadszor is leszavazza May javaslatát, akkor vagy rendezetlen Brexit következik bő egy hónap múlva, vagy ismét össze kell hívni az uniós tagországokat és egy hosszabb, legalább egy éves halasztást megszavaztatni.

Amit tegnap éjjelel fogadtak: ha May kormánya meggyőzi a parlamentet a javaslat elfogadásáról (annak tartalmáról az Európa Tanács most nem hajlandó újra tárgyalni), akkor május 22-ig kapnak halasztást. Ha a parlament most is visszadobja a javaslatot (ahogy ez már kétszer megtörtént), akkor esélytelen a május rendezett kilépés. Ebben az esetben április 12-ig kapnak haladékot. Ekkor arról kell dönteniük, hogy a határidő lejártával rendezetlen Brexit legyen vagy egy hosszabb, legalább egy éves halasztást kérnek illetve dönthetnek a bentmaradás mellett is. Ha a hosszabb halasztás mellett döntenek, akkor részt kell venniük az EP májusi választásán. Szóval vagy ez lesz, vagy valami teljesen más.

Ugyanis új fejlemény van, amennyiben eddig már több mint kétmillióan írták alá azt a múlt héten indított petíciót, melyben azt kérik, hogy Nagy-Britannia maradjon az EU tagja. Ha legalább 100 ezer állampolgár aláír egy petíciót és azt két bizottság is támogatja, akkor a parlament elé kerülhet. Tehát ez a negyedik variáció a rendezetlen Brexit, a májusig halasztott Brexit és a legalább egy évvel halasztott Brexit mellett. És akkor még a kormány is megbukhat, kiírhatnak új választást és akár új népszavazást is. Vagy feloszlik az Unió. Vagynemtom.

Igaz, nyolcaskáék szerint jobb is lenne, ha feloszlana. G. Fodorné szerint ugyanis ma kizárólag – jó, biztosan csak majdnem kizárólag – kommunisták és antiszemiták képviselik Európát Brüsszelben. Azt mondjuk helyből nem értem, miért is kellene Európát Brüsszelben képviselni? Én utoljára úgy tudtam, a képviselők a saját országaikat képviselik, de Horváth Zsófia biztosan jobban tudja. Az ő diplomájával és G. Fodorral a háta mögött minimum szakértő. Szóval komcsik és antiszemiták. Megmég azt is írja a művelt szerző, hogy “Ha Brüsszelben jár az ember és belép az Európai Parlamentbe, olyan érzése lehet, mintha egy űrkocsmába keveredett volna.” Én még nem jártam Brüsszelben, sajnos a közpénzes utazgatásból valahogy mindig sikerül kimaradnom. De saját tapasztalat nélkül is teljesen élethűen el tudom képzelni, ahogy az előítéletektől tökéletesen mentes hölgy besasszézik a Parlamentbe, ahol először Szájer József nekivadult szakállába gabalyodik bele, majd mire kiverekedte magát a dzsumbujból, felragad Deutsch Tamás átizzadt pólójára, mint légy a papírra. Nem is csoda, hogy ilyen frusztrált lett. Kezeltetnie kellene magát, mert az ilyesmi általában nem múlik el magától. Viszont súlyosbodik...

FELEAKKORA ORSZÁG, FILLÉREKBŐL VAN JÓCSKÁN ELŐTTÜNK

INDEX
Szerző: ÁGHASSI ATTILA
2019.03.22.


A német őszinteséghez szokott Szalai Ádám a 2013-as amszterdami 1-8 utáni megrendítő erejű beszédéhez képest most néhány fokkal mérsékeltebb volt, talán azért is, mert a meccs miatti bosszankodás és csalódottság még erősen munkált benne. De mire világított még rá a Szlovákiában szembejövő valóság? Elemzés.

Azon persze lehet majd vitatkozni, hogy szerencsés volt-e azokat a dolgokat nyíltan elmondani, amik az öltözőre tartoznak, és amiket mi jó magyaros szokás szerint el szoktunk intézni a „majd ki kell elemeznünk, vissza kell néznünk” örökbecsű, minden helyzetre ráhúzható sablonokkal.

ANNYIT ÁLLAPÍTSUNK MEG, SZALAI MONDANDÓJÁNAK TARTALMÁVAL LEHETETLEN VITATKOZNI.

Nincs az a Bozsik Péter, aki ha kijön a tévéstúdióból, akkor relevánsan vitába tudna vagy akarna vele szállni. A stúdióban azonban valahogy ő is másként látja a futballt.

Ha a magyar válogatott csapatkapitánya úgy érezte, hogy szólni akar, akkor jól tette. Sokkal súlyosabb probléma azonban, hogy akiknek érteniük kellene belőle, azok már 2013-ban sem értettek, és elég nagy az esély arra, hogy most sem fogják. És nagy kérdés, meg akarják-e egyáltalán ezt hallani...

A BALOLDAL MOHÁCSA – ÉVSZÁZADOS ÉRTÉKELÉS A TANÁCSKÖZTÁRSASÁGRÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CSERI PÉTER
2019.03.21.


Épp száz évvel ezelőtt, 1919. március 21-én kiáltották ki a Tanácsköztársaságot. Valójában egy percig sem volt esély arra, hogy konszolidálni lehessen a rendszert, az a hozzáállás, amely néhány héten belül akarta megteremteni a kommunizmust, eleve bukásra volt ítélve. A kommün alatti rendeletcunamival alapjaiban forgatták fel az emberek hétköznapi életviszonyait, a következményekkel egyáltalán nem törődve. Az emlékezetpolitika nem nagyon tud mit kezdeni a proletárdiktatúrával, csupán a Kádár-korban volt a hivatalos kánon megkérdőjelezhetetlen része. A korántsem „dicsőséges 133 napról” a korszak két kiváló történészével, Csunderlik Péterrel és Hatos Pállal beszélgettünk...

HIÁBA VÁRUNK A BETÉTI KAMATOK EMELÉSÉRE - AZ ÁLLAM TÍZSZERES PÉNZT FIZET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.03.22.


Hiába emelkedik az infláció, a jegybanknak egyelőre eszében sincs kamatot emelnie, és nem is ezzel a lépéssel indít majd, ha eljön a változtatások ideje. A lakossági állampapírok kamatát azonban jócskán megemelte az elmúlt hónapokban az állam, hogy még vonzóbbá tegye a megtakarítást. Az átlagos banki kamat tízszeresét is adja a pénzünkért. 

Az elmúlt időszakban sorra emelte az Államadósság Kezelő Központ a lakossági állampapírok kamatát. Az ötéves állampapírt már decemberben magasabb kamatfelárral bocsátotta ki, az azóta átárazódó papír így ma már 4,5 százalékkal kamatozik. Januárban a kétéves papír kamatát emelte meg az ÁKK, februártól a hároméves állampapír is többet fizet, legutóbb pedig a féléves és egyéves állampapíroknak nőtt 0,50 százalékponttal a kamata. Ennek köszönhetően egy évre az állam 3 százalékot ad. (Az állampapírok kamatát a cikk végén táblázatba szedtük.)

Ez valójában több mint tízszerese a bankok lekötött betétre kínált átlagkamatának (0,29 százalék) – legalábbis ez derül ki a MNB statisztikáiból. Éven belül a betéteket egyébként átlagosan 0,21 százalékon köthettük le januárban, éven túli lekötésre pedig 0,76 százalékot fizettek a bankok. Látra szóló betétekre átlagosan 0,03 százalékot kínáltak, bár az ajánlatokat böngészve a többségnél inkább 0,01 százalékot találunk.

Persze az átlagosnál jobb kamatokat is elérhetünk a bankoknál, ha hajlandóak vagyunk mozdulni. (A lekötött betétek kamatait itt kalkulálhatja.) A többség azonban inkább le sem köti a pénzét. Januárban 6090 milliárd forinttal ismét csúcsot döntött látra szóló lakossági betéti állomány. Ehhez még hozzávehetjük a lakosságnál lévő 4625 milliárd forintnyi készpénzállt, ami azt jelenti, hogy több mint tízezermilliárd fekszik parlagon...

ÍGY KEZDJ VÁLLALKOZNI HOLLANDIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.03.22.


A vállalkozói lét szerintem nem könnyű életforma, komoly elszántság, rengeteg türelem és önbizalom kell hozzá. Céget alapítani ma már a legtöbb uniós országban kifejezetten egyszerű, Magyarországon sem kell hozzá sok. A hollandiai menetrendről két ott, nemrég vállalkozást indított magyar mesélt.

Andrea és György ugyanazon a napon indítottak külön-külön vállalkozást Hollandiában. Andrea angol és holland nyelvet tanít magyaroknak és tanácsadással foglalkozik, míg György egyedi ajándékkészítés mellett hardver- és szoftverfejlesztéssel keresné meg a betevőt.

Az első lépés

Ahhoz, hogy az ember céget alapítson, először is a Holland Kereskedelmi Kamaránál (KVK – ez az angol oldal) ki kell tölteni egy űrlapot. Ezen megadjuk az alapadatokat, mivel szeretnénk foglalkozni, mikortól szeretnénk vállalkozók lenni, akarunk-e exportálni-importálni - magyarul választ adunk a legfontosabb kérdésekre.

„A formanyomtatványt nagyon egyszerűen ki lehet tölteni, semmi bonyolult nincs benne. Aki esetleg nem beszél hollandul, annak marad a Google translate… Amikor ezzel megvagyunk és kitöltöttük az űrlapot, akkor kérünk egy időpontot a KVK-nál” - mesélte György a Meghollandulok videójában.

„Lehet választani, hogy hova szeretnénk időpontot kérni, erre érdemes figyelni, mert vannak olyan helyek, ahol két-három hétre előre minden időpont foglalt, míg egy másik városban esetleg hamarabb sorra kerülhetünk” - tette hozzá Andrea....

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/12. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.03.220.


F E U I L L E T O N

Szajbély Mihály: Jenseits Freud und Nietzsche
Az Anyagyilkosság és Csáth

K R I T I K A

Darida Veronika: Egy kereszt lehetősége
Esterházy Péter, Nádler István: Hét utolsó szó. Corvina Kiadó, Budapest, 2019, 96 oldal, 3990 Ft

A szenvedéstörténet a még felidézhető múlt valós jelenete: egy vallatás tanúi lehetünk. Ez emlékeztethet Nádas Találkozására (Mária kihallgatására, melyet élete szerelme rendel el) vagy akár Jeles András Szenvedéstörténetére, melyben Ámen alezredes (az ÁVÓ tisztje) szemszögéből követjük végig az általa levezényelt, kegyetlen kínzásokat, melyek során egyre jobban izgatja a szenvedés kérdése, egészen addig, hogy végül feláldozza (egy ablakkeretre feszíti) magát. Jean Améry A kínvallatás című, egyszerre teoretikus és megélt tapasztalaton alapuló, esszéjében arról ír, hogy a megkínzott számára az első ütéskor elveszik mindaz, amit a „világ iránti bizalomnak” nevezhetünk. Ezen túl nem marad számára más, csak az „álmélkodás a magát a kínvallatásban korlátlanul érvényesítő másik létezése fölött, és álmélkodás afölött, mivé lehet az ember saját maga: merő hússá és halállá.”

Ezt a határhelyzetet jeleníti meg Esterházy szövege, ahol csupán a másik oldalt, a kínzók beszédét halljuk. Ebben pontosan megfigyelhetők a megfélemlítés legkülönbözőbb eszközei, mindenekelőtt a testi agresszióval való fenyegetés: „Azt hiszed, patkány, hogy a fájdalom valami alsóbbrendű, testi dolog? Tévedsz.” De ugyanígy szerepet kap a szerettekkel való zsarolás is: „éjszaka behozatjuk az anyádat”. A nyomatékos terror („féljél / most igazán féljél”) célja egy név („egynévegynévegynévegynév”) kimondatása.

(...) Nádler absztrakt képkompozíciói egyszerre kapcsolódnak a zenéhez és a szöveghez, de egyiket sem illusztrálják. A festő a hét krisztusi kijelentést olyan tanításként értelmezi, mely lehetőséget nyújthat egy istenkép és istenhit nélküli transzcendencia élményre.

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Károlyi Csaba: Ex libris

Polcz Alaine: Gyermekkorom
Kali Ágnes: Ópia
Szabó Magda: Csigaház
Gurul a sok-sok pillanat

Vonnák Diána: A másik város
Perényi Roland: A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten. Szociális riportok a 19–20. század fordulóján. Napvilág Kiadó, Budapest, 2018, 169 oldal, 2900 Ft

Perényi Roland könyvének két tárgya van. Az egyik – a címből is sejthetően – a századfordulós Bécs és Budapest nyomora, a rapid urbanizáció következtében folyamatosan súlyosbodó lakhatási válság és növekvő egyenlőtlenségek. A nyomort azonban nem közvetlenül, társadalomtörténeti, szociológiai szemszögből vizsgálja a könyv, hanem egy reprezentációtörténeti szűrőn keresztül. Igazi tárgya a szegénység bemutatásának új műfaji eszköztára: a szocioriport, a szociofotó és – kisebb mértékben – a film, illetve ezek úttörői, a riporterek és az újságírók.

Puszta Dóra: Csak a szavak
Kollár-Klemencz László: A műanyag kerti székek élete. Új természetírások. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2018, 160 oldal, 2999 Ft

Az eredeti mesterségét tekintve tájrendező mérnök, újabban hippológus, lovastanár Kollár-Klemencz László gimnazistaként még festegetett és együtt zenélt az akkoriban még gitározó Péterfy Gergellyel, huszonévesen Röhrig Gézával is sokat időzött és zenélt együtt, később Podmaniczky Szilárddal írt közös forgatókönyvet: „valahogy összesodródnak ezek az emberek rövidebb-hosszabb időkre”, meséli a Literán tavaly november végén megjelent interjúban. A ’90-es években kisfilmeket rendezett, 2002-ben Igor Lazinnal együtt megalkotta a Sziget fesztivált népszerűsítő Kistehén-figurát, későbbi zenekarának névadóját. Irodalmi határterületre 2012 őszén érkezett: a kezdetektől részese a Rájátszás elnevezésű zenei-irodalmi kalandnak, amelynek keretében Borbély Szilárd, Kemény István, Grecsó Krisztián és Erdős Virág verseire írt zenét, a Trafóban még ezt megelőzően rendezett estjein vendégül hívta Háy Jánost, Darvasi Lászlót is. „Egyébként a mai napig nem tartom magam írónak, de ugyanígy nem tartom magam zenésznek sem”, mondja Melhardt Gergőnek az említett interjúban. „Olyan vagyok, akit sokféle megnyilvánulási forma érdekel, és mindig azt a formát választja éppen, amelyik éppen a legmegfelelőbb ahhoz, amit el akar mondani.”

Schüttler Tamás: Hitükvesztettek Párizsban

Arthur Koestler: A vágyakozás kora. Fordította Makovecz Benjámin. Joshua Könyvek, Budapest, 2018, 490 oldal, 4600 Ft

A regény végén Koestler a nyugati világ elpusztításának vízióját írja meg, egy ellenséges hatalom ejtőernyőseinek leszállásáról szólnak a hírek, s nem kizárt egy atomtámadás sem. A Szabadállam, sok baloldali értelmiségi álma, az első számú vezető, az öreg diktátor halála ellenére is megmarad olyannak, amely ellen az egykor hittel élő Koestler, ahol lehetett, harcosan fellépett.

A szovjet H bomba árnyékában élő Párizs szalonjaival, Szajna parti kedves kávézóival, kocsmáival elpusztul, ha nem is fizikailag, de a világháborús pszichózis semmivé foszlatja ezt a varázslatos világot.

Csehy Zoltán: Az antikvitás eleven pulzusaAz ÉS könyve márciusban – Szilágyi János György: Örvények fölé épülő harmónia. Interjúk, dokumentumok, levelek I–II., Összeállította és a jegyzeteket írta Komoróczy Géza. Gondolat Kiadó–Szépművészeti Múzeum, Budapest, 2018, 513+830 oldal, 10 000 Ft

Az Örvények fölé épülő harmónia című, a görög vázák színeiben ragyogó két kötet Komoróczy Géza összeállításában és elképesztően gazdag jegyzeteivel jelent meg (és itt nem pusztán a világos tényekre, de a hangulatokra, humorérzékre, ötletes kommentárokra is gondolni kell). Az első könyv interjúkat és úgynevezett tanúságtételeket tartalmaz, a második 830 oldalnyi levelet. Ez a magánlevelezést felölelő (dokumentumokkal, képeslapokkal, kitépett noteszlapokkal dúsított) anyag fantasztikus bázisa a háttérhálózatoknak, az öntudatra ébredő diák, az egyetemista, a munkaszolgálatos, a hadifogoly, végül pedig a kutató, műfordító, közéleti ember, a zene- és művészetrajongó, a kortárs irodalom eseményeire élénken reagáló huszadik századi értelmiségi sorsának. Az érzékenységeiben felsejlő korrajz hitelessége ellenőrizhető az első kötet minden egyes sorában.

Wagner István: Csend lármás korban
(Die Stille im Lärm der Zeit – Marc, Macke, Nolde – Meisterwerke aus der Sammlung Ziegler. Kunstmuseum Moritzburg, Halle/Saale. Megtekinthető május 12-ig)

Ruff Borbála: Megbélyegzettek
(Hermann Hesse: Demian. Emil Sinc­lair ifjúságának története. Előadja Polgár Csaba. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2018)

Kérdés persze, ki mit kíván megtalálni Hermann Hesse regényében, de aki – hozzám hasonlóan – az említett vívódásból született feszültséget keresi, nem jár sok sikerrel. Aki azonban a társadalmi konvenciókat és a keresztény hagyományt dekonstruáló elméletek tárhelyét látja a Demianban, az az alaptónust illetően nem talál majd kivetnivalót Polgár Csaba kimért, bölcselkedő előadásmódjában.

Stőhr Lóránt: A háborúnak vége
(Kárpáti György Mór: Guerilla; Szász Attila: Apró mesék)

A magam részéről nem látok mást az Apró mesékben, mint a – sztoriban, látványban, zenében – műfaji sémákat egymásra halmozó játszadozást, amely felszínes ismereteket dob fel a vászonra a magyar történelemről, s arról az ellenállhatatlan vágyról árulkodik, hogy Hollywoodot csináljunk itthon. A vezető alkotók (Köbli Norbert forgatókönyvíró, Lajos Tamás producer, Szász Attila rendező) a televíziós támogatások szerény anyagi bázisán múltban játszódó, látványos sikerszériát teremtettek (A vizsga, A berni követ, Örök tél). A történelem e sorozatban lelkifurdalás nélkül kizsákmányolható birodalom, amely kiapadhatatlanul ontja magából a zsánertörténetekhez szükséges határhelyzeteket.

Csengery Kristóf: Egy korai fecske
(Voglio Cantar. Emőke Baráth, Il Pomo d’Oro. Erato)

Baráth Emőke és a társául szegődő nemzetközi együttes, az Il Pomo d’Oro nem egyszerűen Barbara Strozzi-lemezt készített, bár az sem lett volna érdektelen, hanem többszerzős antológiát, a középpontban Strozzi műveivel, s így a válogatás többre képes, mint egy alkotó bemutatása: az is sikerül, de mellette-körülötte ott vannak a kortársak, Biagio Marini (1594–1663), Antonio Cesti (1623–1669), Tarquinio Merula (1595–1665), Francesco Cavalli (1602–1676), akik kontextusba helyezik Strozzi műveit, s így sokkal inkább megérezhetjük és megérthetjük, hogy egyrészt mennyire sikerült a zeneszerzőnek elsajátítani kora beszédmódját, másrészt mennyire magas az a színvonal, amelyet képvisel.

Herczog Noémi: Cigányok 2.0

(Fejes Endre–Tasnádi István: Rozsdatemető 2.0. R.: Máté Gábor. Katona József Színház)

A fő kérdés, hogy vajon tényleg eleve készen állt-e egy (a Cigányokból és A mi osztályunkból átültetett) színházi nyelv a magyar közelmúlt elmesélésére. Amelyre egyébként tényleg nagy szükségünk volna, különösen, ami a ritkán színre vitt rendszerváltást illeti. Mindig jópofa, amikor öreget és fiatalt is kell játszani, de ez messze nem egyformán áll jól mindenkinek.

Fáy Miklós: Mely célból, Joyce?

(Songplay – Erato, Warner, 2019)

Pont ezt érzem most Joyce DiDonatót hallgatva. Egyfelől csodálatos, másfelől fölösleges. Nem megy. Még jó pillanataiban sem, amikor Vivaldiból lesz jazz, és rácsodálkozik az ember ennek a zenének a lazíthatóságára. Klassz. De nem olyan klassz, mint eredetiben. Ha pedig Ellingtont énekel DiDonato, az is klassz. Csak valahogy szétmegy az ember füle ettől a hangképzéstől, és úgy érzem magam, mint Vanek úr, miközben Laura de Pirelli kisasszony énekelt a szomszéd szobában.

Siba Antal: Kötetlen, baráti
(Orbán Viktor a déli vasútvonalról egyeztetett Lázár Jánossal – közzétette: Lázár János hivatalos oldala)

A főhős később belép a karmelitakolostor kapuján, valakivel lekezel, majd egy nagyméretű helyiségbe érkezik. A következő kockákon Lázár guggolva magyarázza, mi is van a falnak támasztott ábrán. Egy térképet látunk, Nagy-Magyarország térképét, ezen vázolja Lázár azt a vasútvonalat, amit megépítendőnek gondol. „Debrecen, Nagyvárad, Szalonta, Kötegyán, Gyula, Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Szeged, Szabadka, Bácsalmás, Baja, Bátaszék, Pécs. Ezt a vasutat fogjuk megépíteni. Ezért jöttem.”

Az ember hajlamos arra, hogy ne csak az elesetteket sajnálja meg, hanem azokat is, akik saját elhatározásukból, önként csinálnak hülyét magukból.

Rákai Zsuzsanna: Bach és más
(Midori, Müncheni Kamarazenekar – Művészetek Palotája, március 13.)

Igazság szerint azonban a szólista alighanem akkor is elhomályosította volna az együttes játékát, ha a müncheniek önálló Bach-értelmezése élettelibb benyomásokat hagyott volna maga után. A japán születésű amerikai hegedűművész, a Bach életműve iránt mélyen elkötelezett Midori ugyanis mindkét concertóban elegáns és személyes, könnyed és részletgazdag interpretációval vonta magára a közönség érdeklődését.

I R O D A L O M

Mán-Várhegyi Réka: Progresszív jelen pillanat

Spiró György: Medvetörvény


A medvevész egysége a medvesség, amely a skálán 1-től 5‑ig terjed. Az 5-ös medvesség egyenlő egy darab felnőtt medvével, egyegységnyi medvesség tehát 1/5 medve, ami egy kéthetes boccsal egyenlő. A várható napi medvességet a Medveorológiai Intézet tegye közzé reggel 8 óra öt perc és 8 óra harmincöt perc között. A rendőrségi drónokat be kell programozni a medvék felismerésére, elérendő a 98%-os megbízhatóság, hogy a drónok semmiképpen se tévesszék őket össze a kutyákkal. A drónokat mind barnamedvére, mind jegesmedvére érdemes kalibrálni, mivel a jegesmedvék megjelenése hazánkban a globális felmelegedés következtében nem zárható ki.

Jó tanácsaink a lakosságnak:

– Ha medvével találkozunk, ne kezdeményezzünk verekedést.

– Medvével szóváltásba ne keveredjünk, a felmenőit ne szidalmazzuk, morgására ne válaszoljunk.

– A bocsot vagy a bocsokat ne vigyük haza házikedvencnek, mert az anyamedve követni fog minket, és vagy lecsap, vagy őt is táplálnunk kell.

– Ha medvét lát, tettesse magát halottnak, ne mozduljon, és az észlelését jelentse a 112-es telefonszámon.

Köves Gábor: Puncsszelet

Meghallja az aláereszkedő gépek zúgását. Repülők! Két német vadászgép, a vonatot vették célba. Felpattan az ülésről, futni kezd a kijárat felé, útitársa, akivel együtt szökött át hamis papírokkal a határon, rohan utána. A német gépek lövik a vonatot, hullanak az emberek, de valahogy elvergődik az ajtóig. Mielőtt ugrik, látja még, hogy a társa szétlőtt fejjel fekszik a folyosón. Ugrik, majd földet ér. A nagyapám húszéves ekkor. A bal lába és a csípőjébe furakodó fájdalom mindig emlékeztetni fogja erre az ugrásra, túl a nyolcvanon is. De túléli. Ott, a nyílt mezőn, a vadászgépek sűrű fegyversorozatai között tanul meg igazán, nem hívő emberként imádkozni. Csukott szemmel, Istenhez.

Zalán Tibor: Papírváros-szilánkok

miért iszom, én rettenetes ember, vett ismét nagy levegőt, és a lánynak az az érzete támadt, hogy a hatalmas korty levegőtől akár meg is fulladhat az ember, de nem fulladt meg, hanem még egy pohár pálinkát kért, mire a zenész fölpattant, és angyali arccal behatolt a söntésbe vagy mifélébe, presszóba, borkimérésbe, étterembe, mindegy, hogy mibe, a lényeg, hogy ezt nem tudhatta pontosan, mivel háttal ült az ajtónak, és nem fordult meg még egyetlenegyszer sem, mert a hely mibenléte, szemben velünk, olvasókkal, csöppet sem mozdította meg a fantáziáját, egyszerűen nem érdekelte, maradjunk annyiban, oda be, a valahovába, ment az angyalarcú, és jött is szinte azonnal vissza, sokkal gyorsabb volt ez a megtérés az előzőnél, amiből arra következtetett, hogy első alkalommal a férfi magában töltekezett, mielőtt nekik rendelt volna, nyilván behajított egy deci pálinkát, mert ezek, hallotta valahonnan a hangot, és nem ismerte föl, ki beszél hozzá, amikor egyedül vannak, akkor nem gatyáznak a pálinkával sem, nem ismerik a féldecit, csak a decit, és még jó, ha nem a két decit, mert a vizespohár minimum kétdecis,

Simon Bettina: Vers

Simon Bettina: Tavaszi levegő

Térey János: Imáh
oz!

Térey János: Kilencvenes évek

Térey János: Háztartási bolt augusztusban

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/12. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.03.22.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János: Christchurch – közünk hozzá?

Brent Tarrant, aki ötven muszlim embert lőtt le Új-Zélandon, hosszú kiáltványt hagyott hátra egy 8chan nevű weboldalon. Ez az oldal hagyományos keresőmotorok számára láthatatlan, de a lelkes követők pillanatok alatt a nagy nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tették a 74 lapos írás pdf-változatát. Az előhang után a főszöveg azzal a három mondattal kezdődik:

It’s the birthrate.
It’s the birthrate.
It’s the birthrate.

A pontos magyar fordítás az volna, hogy „a születési arányszámról van szó” (háromszor), de sajnos az angol kifejezés tömörségét és dinamikáját magyarul nem lehet visszaadni. Tarrant azzal folytatja, hogy a legfontosabb a születési arányszám megváltoztatása, mert „ha holnap az összes nem európait deportálnánk is országainkból”, az európai népesség akkor is a pusztulás felé tartana.

A szöveg címe magyarul, szó szerint A nagy helyettesítés, vagy még inkább A nagy lecserélés; a terrorista egy Renaud Camus nevű francia írótól vette, aki így magyarázza meg a fogalmat: „Volt itt egy nép, meggyökerezve, tizenöt–húsz évszázada ugyanazon a területen. Aztán hirtelen, nagyon gyorsan, egy-két nemzedéknyi idő alatt egy vagy több más nép váltja fel.” Ezek a mások: arabok vagy feketék, és leginkább hívő muszlimok. A keveredés egy kisebbség megjelenésével kezdődik, és onnan nincs megállás, a kisebbségből óhatatlanul többség lesz, amely asszimilálja a régi többségből, pontosabban tiszta népességből vált kisebbséget. A folyamatot az Európai Unió bár nem irányítja, de gerjeszti, az Európai Parlament ugyanis „gyűlöli az őshonos európaiakat”.


Kenesei István: Az Akadémia tűzpróbája

Két hete, amikor legutóbbi cikkem itt megjelent, az MTA és az ITM tárgyalásainak egy szakaszát lezáró szándéknyilatkozat látott napvilágot. A sajtóban éppúgy, mint a kutatók között, főleg tanácstalanság, de az utóbbiak körében letargia és elégedetlenség is tapasztalható volt. Sokan elkezdtek találgatni, részben a szöveg pontos jelentéséről, részben Lovász László elnök szándékairól, és a kedélyek máig nem csillapodtak.

Bauer Tamás: Rossz irány

Miután Orbán Viktor februárban előadta „családvédelmi akciótervét”, egy fiatalember betelefonált Bolgár György beszélgetőműsorába, és kifejtette, hogy mennyire örül ennek a lehetőségnek. Feleségével együtt éppen megvették lakásukat, és mennyire jó, hogy tízmillió forintot kaphatnak az államtól, amiből megteremthetik leendő gyermekeik felnevelésének feltételeit. Elmondta, hogy ő ugyan nem Fidesz-szavazó, de ez jó intézkedés, ezért tudja lelkesen helyeselni.

Kovács Zoltán: A válság haszna

Losoncz Miklós: Brexit: fokozódó káosz

Az EU elhagyásának március 29-i határidejéhez közeledve sem világosak a brit fél szándékai. Kormányának az EU-ból való kiválásra vonatkozó javaslatait a parlament alsóháza elutasította, nem terjesztett elő azonban az uniós intézmények számára is elfogadható saját elképzeléseket. A rendezetlen kilépést elutasító döntés hiteltelen, mert az nem kizárólag politikai akarat kérdése. A jelek szerint a közel kétéves tárgyalássorozat eredménytelen, az utolsó pillanatig fennmarad a bizonytalanság azért, mert a brit politikai elit továbbra sem képes eldönteni, hogy mit akar.

Huszár Ágnes: Egy kitüntetés margójára
Mellár Tamás: Parlamenti színes (6.)

Gadó Gábor: A bírók hallgatnak

Szűcs László: Kokárda bilinccsel

Morvay Péter: Szlovákia – vezet a hitelesség

Valki László: Az Alelnök neokonjai

Zseniális film az Alelnök, írják a kritikusok. Valóban, ritkán ábrázoltak még politikust olyan hitelesen, mint Dick Cheneyt, akit Christian Bale lenyűgözően alakít. Olyan testes, cinikus és arrogáns, hogy a néző némelykor azt hiszi, dokumentumfilmet lát. De rendkívül jók az önálló gondolkodásra képtelennek beállított republikánus elnököt, George W. Busht és durva modorú védelmi miniszterét, Donald Rumsfeldet játszó színészek is. A forgatókönyvíró-rendező, Adam McKay pedig minden lehetséges filmes eszközt bevet annak bizonyítására, hogy Cheney volt a legnagyobb hatalmú és egyben a legkártékonyabb alelnök Amerika történetében. Filmje a nézők többségét meggyőzi arról, hogy az alelnök volt az egyetlen igazán rossz szellem a Bush-adminisztrációban. Hozzá képest Bush derék, de bátortalan embernek látszik, aki csupán hűségesen végrehajtja intelligens alelnöke ötleteit.

Rényi Zsuzsanna: Az MTA autonómiájáról


Szerbhorváth György: Hősködés nélkül nem megy
Húsz éve kezdődött el Kis-Jugoszlávia bombázása

I N T E R J Ú

Krupp József: Erőszakmentes üvöltés - Beszélgetés Molnár Péterrel

V I S S Z H A N G

Dr. Grád András: Sírjak vagy nevessek?

Hraskó Gábor: Hamis dilemma

Váradi Róbert: Miért filozofálunk?

Meggyes Máté: Igen, ott voltunk!

Kertes Attila: Olcsó

Katka Aranka: Nem csak Szenes

Dr. Jolanta Jastrzębska: Orbán nem tette

Spányik Miklós: A külsős bánata

Demény Péter: Tisztelt Márkus Béla!

Csuhai István: Hibaigazítás


P Á R A T L A N 

d. magyari. ROSSZ ÁLLAPOTBAN

Lévai Júlia: TÓPART

-átkai: ÜNNEPI BESZÉLYEK

Szilasi György: EINSTAND!

Egri Viktor: ÉRVSEBÉSZET

Lázár György: KONZULI KÉPVISELET

Völgyi Ferenc: LEVELEK

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS


KARANTÉNBA ZÁRVA – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2019.03.22.


Március 22-től kapható a Magyar Hang 2019. évi 12. száma! Keresse a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Ízelítő a tartalomból:

– Orbán Viktor a Liberális Internacionálénak már hátat fordított, most az Európai Néppártból is kifelé tart. Háttér és álláspont


– „Nincsenek orvosbárók” – Éger István, a Magyar orvosi Kamara elnöke szerint csak a bérek rendezése után lehet fellépni a hálapénz ellen. Interjú

– „A KDNP a csicskapárt” – Szalma Botond újpesti polgármesterjelölt szerint a politika megvette kilóra a katolikus egyházat. Interjú

– Az ibrányi köpönyeg – Kampánymustra a kisvárosban, ahol 44 év után lesz új polgármester. Riport

Kilenc gyerekkel az utcára? A nagy család feje fölül azért is árverezik el házukat, mert az elvált apa nem fizet gyerektartást. Riport

– A híd, ami elválaszt – Még mindig nem köttetett egyetlen szerb–albán vegyes házasság sem a megosztott Mitrovicában. Riport

– Mártír, másként – Hatvan éve akasztották fel Mansfeld Pétert, aki hős volt, bár nem azért, és nem úgy, ahogy általában tudjuk

– Üdvözlet Kanadából! – Lopott fotókkal adták-vették a romániai gyerekeket

– Ne mondd ki a gyilkos nevét! – az új-zélandi merényletről

– Mélyrepülés – A bizalom visszaszerzéséért kell küzdenie a Boeingnek

– Nádirtás után mederfeltöltés – Nem csak Balatonakaliban pusztítják a természetet

– Már a NAV is nyomoz a demecseri önkormányzatnál – A polgármester ügyeit bemutató cikksorozatunk újabb hatósági eljárást hozott

– Hibás a magyar biztosítók avultatási gyakorlata – Érdemes bírósághoz fordulni az elégedetlen ügyfélnek, de hosszas eljárásra kell számítani

– A „balkáni héja” jöhet Budapestre

– Versenyfutás az ukrán munkaerőért

– „Mohók vagyunk” – Zoboki Gábor építésszel a Nemzeti Táncszínház költözéséről, Budapest múltjáról és jövőjéről, a Liget-projekt visszásságairól és a kórháztervezésről. Interjú

– Hazának használj – Tiborcz István cége, a BDPST csoport sorra vásárolja fel a főváros és környéke fontos műemléki épületeit

– Machiavelli a teniszpályán – Megjelent magyar fordításban Arthur Koestler világhírű regénye, a Sötétség délben eredeti változata. A totális diktatúrákról nyolcvan éve írt regény ma is releváns magyarázatot ad a politikacsinálás kíméletlen módszereire

– „Patkánysírásos esték” – Mindenkihez, kiáltotta világgá a kommunista hatalomátvételről, a Tanácsköztársaság kikiáltásáról szóló közlemény éppen száz esztendeje

Hogyan váljanak a katolikusok? – Ferenc pápa két egymással összefüggő kérdésben hozott fontos, Ōt az eretnekség gyanújába hozó intézkedéseket az elmúlt években

– Rekordot dönthet a tao 2019-ben

– Megint mindenki derűs és bizakodó – a magyar labdarúgó-válogatott Eb-selejtezői elé

Publicisztika

Dévényi István: Az önmagát leverő forradalom
Balogh Roland: Menni vagy nem menni? Ez már nem kérdés
Torkos Matild: A kormányfő kizuhant a szerepéből
Szerető Szabolcs: Országomat egy plakátért
Szécsei József: Plakátok határon innen és túl
Szentivánszki Soma: Angliában is lefelé húz a gravitáció
Puzsér Róbert: Az élethazugság az új szembenézés
Marabu: Diplomáciai mentességesdi
Hegyi Zoltán: Egy mindenes feljegyzései (41. rész)
Győrffy Ákos: Gif
Pethő Tibor: Villamoson jó utazni
Gazda Albert: A 22-es surlicéje

Kritika:
Elrabolt világ
Dezső Kata: Akiket hazavártak
Roberto Bolano: Szülőföld

VÁZÁBA VIZELNI, ORROT A FÜGGÖNYBE FÚJNI NEM EURÓPAI VISELKEDÉS - ÚGY TETT, MINT AKI NEM ÉRTI, MI A BAJ VELE. PEDIG VOLT VELE GOND, NEM IS KEVÉS.

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.03.22.


Összehányta a lakás falait, belefújta az orrát a függönybe, belevizelt a padlóvázába. A nappaliban odapiszkított a szőnyeg közepére, majd elégedetten kifújta magát, s mint egy retardált óvodás a homokozóban, karjait széttárva, sajnálkozva állapította meg, hogy milyen leharcolt ez a lakás, és hogy ő személy szerint nem is érti, mások hogyan tudnak ilyen rendetlenségben élni.

De előtte még lelopta a festményeket a falról, és amikor azt hitte, hogy nem figyelnek, zsebre vágott néhány elől hagyott ékszert. Amikor lebukott, kikérte magának. Mit képzelnek, mondta felháborodottan, neki ez jár. Azért jár, mert megérdemli. És különben is, aki csak hanyatlani képes, az ne oktassa ki őt jó modorból.

Amikor a viselkedéséről próbáltak vele beszélni, próbálta megmagyarázni. Az igaz, hogy belerondít a tálba, amiből enni kap, de nála ez nem a problémás viselkedés megnyilvánulása. Csupán arról van szó, hogy neki máshol vannak a példaképei, mint azoknak, akiknek Európában. Szokta is mondani, hogy ő keleten van otthon, míg nyugaton csak vendég.

Megpróbálták elmagyarázni neki, hogy vannak bizonyos európai viselkedési normák, és ezekbe nem fér bele, hogy az orrát belefújja a függönybe. A vázába vizelés sem. Válaszul zsebre dugta a kezét, és szotyolát köpött a frissen feltálalt, még gőzölgő levesbe. Hogy mi az európai viselkedési norma, azt én mondom meg, jegyezte meg pikírten...