2020. július 11., szombat

SZÍJJ LÁSZLÓ A LADY MRD ÉS AZ ARTEMY JACHTOKAT BIRTOKLÓ MÁLTAI OFFSHORE CÉG VALÓDI TULAJDONOSA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2020.07.10.


Az elmúlt két évben sokszor írtunk arról, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által is használt, osztrák bejegyzésű, OE-LEM lajstromjelű luxus magánrepülőgép többször is pontosan oda repült a horvát tengerpartra, ahol éppen a Lady MRD nevű, máltai bejegyzésű luxusjacht tartózkodott. A 7 milliárd forint értékű luxusjachtról fotókat és drónfelvételeket is készítettünk. A NER-elit köreiben népszerű jacht valódi tulajdonosát azonban egy máltai offshore cég rejtette – eddig, mert most egy pénzmosás elleni uniós direktívának köszönhetően a máltai offshore cégek valódi tulajdonosainak kilétét is nyilvánosságra hozták. Az adatbázisból kiderül, hogy az Artemy és a Lady MRD nevű jachtokat üzemeltető L&L Charter Ltd. valódi tulajdonosa Szíjj László tiszakécskei nagyvállalkozó, a negyedik leggazdagabb magyar.


LISSZABON IS PRÓBÁLKOZIK AZ AIRBNB VISSZASZORÍTÁSÁVAL, DE EGÉSZ MÁSHOGYAN, MINT MAGYARORSZÁG

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2020.07.11.Az egyelőre nem teljesen egyértelmű, hogy hogyan, de szinte biztos, hogy Magyarországon hamarosan jelentősen átalakul a rövid távú lakáskiadás szabályozása. A keddi sajtóértesülések alapján éves szinten 120 vendégéjszakára korlátoznák egy lakás esetén az évente rövid távon kiadható napok számát. Szerdán viszont az is felmerült, hogy a kormány az önkormányzatokra hagyná a területükön működő szállások szabályozását, amiben a status quo fennmaradása, de szélsőséges esetben a teljes tiltás is benne van.

A magyarországi aktualitások miatt különösen érdekes a portugál főváros terve a járvány miatt egyébként is bajban lévő szektor átalakítására vonatkozóan, főleg azért is, mert az Airbnb-s szállások többsége a fővárosban van, Budapest városarculatáért (BVA) és turizmusáért (BFTK) felelős cégek vezetője, Faix Csaba pedig a G7-nek azt mondta, az Airbnb nagyon beszűkítette a lakhatási lehetőségeket Budapesten, és a főváros a lakók érdekeit a turisták érdekei elé helyezi...

KATONAI ESZKÖZÖKRE KÖLT A KORMÁNY 270 MILLIÁRD FORINTOT, SZINTE AZONNAL

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2020.07.11.A pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat 270 milliárd forintos többletforrásban részesül azonnali határidővel, vagyis az idei koronavírus-járvány miatt már eleve terhelt költségvetésből.

A pénteki, Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat kimondja, hogy a kormány

"egyetért a védelmi és biztonsági feladatokkal összefüggő beszerzések központosított rendszerének működéséhez és az ezzel kapcsolatos közfeladatok ellátásához szükséges forrás biztosításával."

Ezért a pénzügyminiszter azonnali határidővel azt a feladatot kapta, hogy ennek érdekében gondoskodjon az MNV Üzletviteli és Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság javára 1,285 milliárd forint előteremtéséről, valamint a Honvédelmi Minisztérium fejezet Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat cím javára 270 milliárd forint biztosításáról.

Ez tehát nem volt betervezve a 2020-as költségvetésbe, vagyis a Pénzügyminisztériumnak most kell előteremtenie a fedezetet, egy olyan időszakban, amikor elszállóban van a költségvetés hiánya a koronavírus-válság miatt.


“MINDENNAPOS ŐRLŐDÉS VOLT, HOGY TUDOD, HOGY FOGY A PÉNZ, ÉS BAROMIRA NEM TUDOD, MIKOR LESZ ENNEK VÉGE”

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2020.07.08.


“Depressziósnak és maximálisan haszontalannak éreztem magam” – így írta le a karanténban töltött hónapjait Kata, aki tíz éve dolgozik fodrászként és műkörmösként. A koronavírus miatt azonban szalon és munka nélkül maradt, anyagilag szorult helyzetbe került, a bezártság megőrjítette, szociális kapcsolatai pedig szinte megszűntek.

Amikor április legelején tíz olyan ember sorsát mutattam be, akik elvesztették a munkájuk miatt, talán Kata élte meg legnehezebben a helyzetét. Amikor azonban három hónappal később ismét megkerestem valamennyiüket, a beszámolók alapján talán Kata élete vette a legnagyobb fordulatot. Ezzel együtt hiába volt eléggé eltérő az elmúlt három hónap kimenete mindnyájuknál, a munkájuk elvesztése mellett az is összeköti őket, hogy életük egyik rendkívül kemény időszaka áll mögöttük.

Az előző cikkből kiderült, hogy egy sikeres állásinterjút követően hogyan kötött ki a kórházban egy egykori konyhai kisegítő, miért menekült külföldre egy korábbi felszolgáló, miért nem talált még mindig állást egy ruhaipari dolgozó, valamint hogyan sikerült elhelyezkednie egy-egy szakácsnak és takarítónak. Ebben a cikkben pedig Kata mellett további négy ember elmúlt hónapjait foglalom össze...

BUDAPEST VÉGET VETHET AZ AIRBNB-BIZNISZ ARANYKORÁNAK

INDEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2020.07.10.


Éveken át szinte teljesen kontrollálatlanul burjánzott, de most rövid úton fenekestül felfordulhat a rövid távú lakáskiadás budapesti piaca. Az új keletű szabályozási terv részletei egyelőre nem ismertek, de a legfrissebb mondás a kormány részéről az, hogy törvényjavaslat készül, amely ezen a területen „teljes szabadságot adna az önkormányzatoknak”. Vagyis a városok, kerületek maguk dönthetnének arról, milyen feltételekkel teszik lehetővé a lakások rövid távra kiadását.

Vége a pesti Airbnb aranykorának?
A csütörtöki kormányinfó előtt az ágazati szereplők már szabályosan temették a rövid távú lakáskiadást, a szállodaszövetség javaslata ugyanis – amely lapértesülések szerint átment a gazdaságvédelmi operatív törzsön – radikálisan megnyirbálta volna a legális piacot...

EZ ITT A KORRUPT POLITIKUSOK MEKKÁJA

HÍRKLIKK
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2020.07.11.


A fővárosi főügyész okos ember, és szemben Polt Péterrel, nem szeretné végképp tönkrezúzni a szakmai renoméját. Alaposan átgondolta, mit mondjon az Egyenes beszédben a Kaleta-ügyről. (Felkészült még a műsorvezetőből is: felmondta, hány gyereke van, és mekkora lehet a legidősebb.) Volt két roppant tanulságos megjegyzése. Az egyikkel arra válaszolt, miért titkolództak, amíg csak tudtak. „Látott már olyan állami hivatalnokot, aki nyilvánosságra hoz egy olyan információt, amely dehonesztáló az államra nézve?"

Tiszta beszéd. Szerintem egy diplomata magánbűneinél még sokkal inkább dehonesztáló az államra nézve, ha például a miniszterelnök veje vagy barátja keveredik korrupciógyanús ügybe. Ezek szerint, ne is várjuk, hogy az ügyészség bármit feltár az ilyen esetekből.

A másikban azt fejtegette, hogy noha Kaleta a nyilvánosságot tűrni köteles közszereplőként követte el bűneit, de az eljárás idején már nem volt közszereplő, hiszen visszahívták a nagyköveti posztról, ezért védeni kellett az adatait. Vagyis, ha valakiről akkor derítik ki, hogy mondjuk ellopta a fél országot, amikor például elvesztette a választást, tehát nincs már funkcióban, akkor az ügyészségtől soha nem tudunk meg semmit...

NYOLC MEGLEPŐEN OLCSÓ DOLOG DÁNIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.07.11.


Dánia drága. Ezen a kijelentésen olyan nagyon nincs mit vitatkozni, igaz, az már más kérdés, hogy az ott megkeresett pénzt elköltve is ugyanerre a következtetésre jutunk-e, de ha pusztán az árakat nézzük, akkor nem nagyon marad kérdőjel. Ugyanakkor az országban élő külföldiek szerint bizony akadnak meglepően olcsó dolgok is. Lássunk ezek közül párat!1. A nagyvárosokon kívül fekvő házak


„A vidéki házak olcsók. Ahol én élek, ott már 15 ezer euróért (5,2 millió forintért, de nem fogom mindig átszámolni, csak ez meglepően olcsó magyar mércével is – HÁ) lehet egy szép házat venni. Ugyanez Németországban 500 ezer eurónál kezdődne” – vélekedett a Lolland-Falsterben lakó Nina. (Lolland-Falster voltaképpen két kis sziget.)

„Azért a pénzért, amit az Egyesült Királyságban élő szüleim fizettek a házukért a semmi közepén 4 órára a legközelebbi nagyvárostól, én simán vehetek egy kis házat 10 km-re a városközponttól” – emelte ki Patricia.

2. Mobiltarifák és internet

„Nekem egy Lebara előfizetésem van, 99 koronáért (4700 forintért) 100 GB mobilnet jár. Ugyanezért Németországban nagyjából ennek a századrészét kapnám” – mondta Nina.

„Az internet az egyik leggyorsabb itt a világon és nem is drága, más országokkal összehasonlítva” – szólt Mohammed véleménye.

3. Sör és cigaretta

A boltban kapható sör Dániában sokkal, sokkal olcsóbb, mint Svédországban, Norvégiában vagy Finnországban, bár kicsit talán drágább, mint mondjuk Németországban.

A cigaretta doboza tavaly 5,39 eurónyi koronába (1900 forintba) került, ami sokkal kevesebb, mint Svédországban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban vagy Írországban és nagyjából ugyanannyi, mint Németországban és drágább, mint a többi európai országban...

ÚGY ÉRZI, SOK A SZÚNYOG? MÍG ÍGY ÍRTUNK, EZ ÍGY IS MARAD

HVG ONLINE / ÉLET+STÍLUS
Szerzők: SERDÜLT VIKTÓRIA, SZLAVKOVITS RITA
2020.07.11. 


Idén már nem lehet a levegőből kémiai anyagokkal irtani a szúnyogokat. Igaz, a szakemberek már jó ideje erősködnek, hogy a permetezés csak tűzoltásra jó, helyette a Nyugat-Európában évtizedek óta sikeres biológiai gyérítést kellene alkalmazni. A módszer meghonosítására bőven lett volna lehetőség, ehhez képest gyakorlatilag semmi nem történt.

„Döbbenetes”, a mindennapi életet is lehetetlenné tévő szúnyoginvázióról szóló posztok lepték el a közösségi médiát az elmúlt hetekben. A jelenlegi magyarországi helyzet ugyan nem közelíti meg a 2013-as dunai árvíz után kialakult – szinte katasztrófaközeli – állapotokat, de a teraszokon már hetek óta nem nagyon lehet megmaradni esténként, a vízpartokról nem is beszélve.

Magyarországon 2013 óta a katasztrófavédelemhez tartozik az állami szúnyogirtás, de ők csak koordinálnak, a tényleges munkát szerződött vállalkozók végzik. Az önkormányzatoknak emellett lehetőségük van saját költségen is gyérítést végezni, ezt tette például Budapest is. És a vitából nyilván nem maradhatott ki a politikai sem: Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester pártja, a Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán „a kormány Budapest-ellenes politikája legújabb mélységének” nevezte, hogy az állam helyett 20 millió forintot kell költenie a kerületi önkormányzatnak szúnyoggyérítésre.

Abban persze semmi meglepő nincs, hogy Magyarországon nyáron sok a szúnyog. Az előző évekhez képest azonban nagy változás, hogy a lakosság idén hiába várja a megszokott repülőgépes irtást, egy európai uniós jogszabály 2020-tól betiltotta a forgalomban lévő kémiai szerek légi permetezését. Az Antonovok helyett most autók végzik a munkát, úgynevezett hidegködképzéses technológiával...

ÁLL, ÜL, FEKSZIK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2020.07.10.


Baljós hangulatú éjszakákon, amikor a macska hátán a szőr az égnek áll, és amikor a kutyák pánikba esve nyüszítenek, sötét árny suhan át a Kossuth téren, megközelíti az Országházat, majd eltűnik, mintha a föld nyelte volna el. A környékbeliek eleinte féltek tőle, de mostanra megkedvelték, sőt némelyik a vendégeinek is megmutatja, persze csak azoknak, akikről tudható, hogy az éji sötétben lopakodó honatya látványa az ő lelküket is ujjongó örömmel hatja át. Nemcsak azért, mert a fantom a legnagyobb magyar rénszarvasvadász, hanem főképp azért, mert ő az első számú éjszakai törvényhozó, aki az ily hideglelős éji órán a szó legszorosabb értelmében törvényt hoz, mármint be a Házba. Éjnek évadján hozta egyebek közt azt a jogszabályt, amely a kulturális szféra húszezer munkavállalóját fosztotta meg a közalkalmazotti státusztól, éjjel azt is, amelyik a Liget szétbarmolásáról rendelkezik, és persze ezt a mostanit is, amely az önmagát „Színház- és Filmművészeti Egyetem” (a továbbiakban SZFE) néven illegető liberális bűntanya kiherélésének tárgyában a magyar nép megfellebbezhetetlen akaratát nyilvánítja ki.

Persze az a sajnálatos tény, hogy az SZFE bűntanya, s ami még rosszabb, liberális, sokak számára még mindig nem kézenfekvő, noha egyébként világos, mint a Nap. A Kádár-rendszer második felében a Zsámbéki, Babarczy, Ascher és társaik által működtetett kaposvári színház állandóan a rendszer zsanérjait feszegette, utána pedig ugyanez a garnitúra a Színház- és Filmművészeti Főiskolát kaparintotta meg. Mármost ahhoz kétség nem fér, hogy aki a létező szocializmusnak nem derék katonája, hanem ellenfele volt, az a jelenben nemzeti kormányunk rosszakarójaként, sőt árulójaként létezik tovább. A Kádár-korban a tűrt kategóriába sorolták, most a tűrhetetlenek közé tartozik. Legjobbjaink ezt korábban is tudták, és sohase rejtették véka alá. Kerényi Imre és Vidnyánszky Attila 2013 áprilisában a Belvárosi Polgári Szalon közönsége előtt beszélgetett egymással, és közben fontos polgári észrevételekkel örvendeztették meg a nagyérdeműt. Úgy elvenném ennek az egyetemnek a pénzét, mint a nyavalya, aztán csináljanak, amit akarnak, vázolta föl Kerényi a nemzeti kultúrpolitika ide vágó elképzeléseit, amelyek teljes körű megvalósulását ő már sajnos nem érhette meg. Mellesleg ekkor mondta azt is, hogy Vidnyánszky „meg fogja csinálni azt a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről”. Vidnyánszky javára írandó, hogy ettől a stílustól később finoman, de egyértelműen elhatárolta magát, a lényeg azonban az, hogy a Belvárosi Polgári Szalonban és minden további alkalommal újabb és újabb hátszelet kapott az az agitprop célokra jól használható sejtés, amely szerint a színházi élet és főleg a színészképzés a legkülönfélébb impudens romlottságok táptalaja. Tovább erősítették mindezt a #metoo sorozat nemzetközi sikerei, függetlenül attól, hogy az SZFE berkeiben semmi ehhez hasonló nem fordult elő. Előfordult viszont Gothár. 79-től 92-ig a kaposvári színház főrendezője, 02 és 19 között az SZFE tanára, a többit tudjuk. Ha ő kimegy a Margitszigetre, a Boldogasszony-zárda romterülete azon nyomban a Sátán kéjbarlangjává züllik, úgy is marad, a magyar színészképzés fellegváráról tehát jobb, ha nem is beszélünk. Az erre érzékenyek állítólag már Vecsésnél megszimatolják a kénkőszagot.

Mindebből ne következtessünk arra, hogy apostoli kormányzatunk részéről az SZFE kinyuvasztása csupán kurta nyáresti élvezkedés, amiből pont tizenkettő egy tucat...


EGYÁLTALÁN NEM BURKOLT FENYEGETÉST ÉS ZSAROLÁST HALLHATTUNK, NÉMI NEMZETI MÁZAS ÓCSKA HAZUGSÁGGAL DÍSZÍTVE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2020.07.10.


..."Hiába támadják hazánkat, ha összehasonlítanánk a magyar és német jogállamiságot, mi kerülnénk ki győztesen. Nálunk például elképzelhetetlen, hogy alkotmánybírák lehessenek párttagok. Ha jogállamiságról akarunk beszélni, üljünk le egymással és beszéljünk komolyan. Most azonban bajban van Európa, foglalkozzunk ezzel, ne hozzuk elő a jogállami vitákat. Ne keverjük össze a kettőt, mert akkor nem lesz gazdasági újraindítás, nem lesz költségvetés, csak elhúzódó viták."

Ez egyszerűen hibátlan. Merthogy nálunk alkotmánybírák nem lehetnek párttagok, megőrülök helyben! Aki csak egy kicsit is tisztában van azzal, micsoda mocskos módszereket vet be ez a bűnbanda azért, hogy a saját pártkatonáit ültesse minden létező posztra, az ezen a kijelentésen egészen biztosan felröhög. Ez a nempárttag-dolog olyasmi, mint amikor a törvényre hivatkozva jelentik ki valami országos szemét disznóságról, hogy a törvényeknek megfelelően cselekedtek. Igaz ugyan, hogy azt a törvényt, amire hivatkoznak, ők maguk hozták előző nap, de azzal már a jómagyar polgár nem foglalkozik.

Aki ebből a néhány sorból nem érti meg, hogy bűnbanda vezére frontálisan megzsarolta az Uniót, az egyszerűen hülye. Amihez mindenkinek alkotmányos joga fűződik – ezt azóta tudjuk, mióta Simicska Lajos egy csomó pénzért megvette a gánti bányát, majd annak a töredékéért eladta Orbán apjának, akkor ez volt a magyarázat, a hülyeséghez való jog -, de aki él, pláne visszaél ezzel a jogával, az tegye már meg, hogy otthon marad a választás napján, nem szavaz senkire. Ugyanis aki ennyire hülye, az nem alkalmas arra, hogy felelős döntéseket hozzon, főként nem a mások életét is befolyásoló döntéseket.

Tudom, hogy ezen (is) fel szoktak hördülni a fideszesek, de szerintem érdemes minden adandó alkalommal felhívni a figyelmet a következőkre: a rezsim meg fog bukni. A tolvajoknak, bűnözőknek, korrupt geciknek el kell számolniuk a vagyonuk eredetéről. A családtagjaiknak, rokonaiknak is. Azoknak a propagandistáknak, akik éveken át abból éltek, hogy mások életét tönkretették, tudatosan hazudtak, rágalmaztak parancsra, szintén a bíróság előtt kell felelniük. Mindazoknak, akik maguk ugyan nem loptak-csaltak-hazudtak, egyszerűen csak közreműködtek abban, hogy a bűnbanda megtehesse, nem a bíróság előtt ugyan, de legalább a saját lelkiismeretükkel el kell számolniuk. Ebbe a körbe beletartoznak a szavazók is. Mindannyiunknak számot kell majd vetnünk az elmúlt időszakkal. Bizony.

FELÁLDOZTÁK A GYEREKEKET AZ ARANYÉREMÉRT

INDEX
Szerző: KLÁG DÁVID
2020.07.10.


Amikor az Index megkérdezte az éppen Magyarországra érkező Károlyi Bélát, a romániai születésű tornászedző-legendát, hogy 2016-ban ki a kedvenc új sportolója, Károlyi Maggie Nicholst mondta, nem az aranyakat sorban nyerő Simone Biles-t.

Simone-nak félelmetes testi adottságai vannak, még akkor is verhetetlen, ha egyszer leesik, olyan anyagerős a gyakorlata. Mindig nevet, az amerikai álom, a pozitív gondolkodás mintaképe. Nekem azonban Nichols a favoritom. Jó mozgású, jó gondolkodású, mindent megcsinál, amit mondunk neki

– mondta akkor az edző.

Nichols viszont egy dolgot nem csinált meg: nem maradt csöndben, miután Larry Nassar, az amerikai tornászválogatott orvosa molesztálta. Miután Nichols elmondta a szövetségben, hogy mit tesz vele az orvos, senki sem emelt panaszt, senki sem fordult a hatóságokhoz, Nassar még másfél évig szabadon garázdálkodhatott, mint később kiderült, az áldozatainak száma az évek során elérte a több százat. Miközben a tornászt nem kvalifikálták a riói olimpiára, pedig a pontszámai alapján ott lett volna a helye tartalékként. Nassart nem sokkal később lekapcsolták a hatóságok, Nichols az országos sportról áttért az egyetemire, és a férfi elleni eljárásban csak névtelenül, Athlete A-ként hivatkoztak rá.

Az azonos című dokumentumfilmben felfedi magát, és megismerhetjük Nassar sztoriját, amelynek a végén egy 175 éves börtönbüntetés áll. Ehhez kellettek az Indianapolis Star című lap újságírói, és az egykor molesztált áldozatok kiállása, köztük Rachael Denhollanderé, aki évtizedekig várt arra, hogy az igazság utolérje a bűnözőt, aki megkeserítette az életét. De az Athlete A célja nem csak az, hogy újra elmondja Nassar történetét, hanem hogy rávilágítson az amerikai tornász-szövetségre jellemező szisztematikus korrupcióra, és hogy ezzel milyen szorosan összefüggtek az abúzusok. Ezért is bukkan fel benne annyiszor Károlyi Béla és felesége, Márta, akik texasi birtokukon edzőtáborokat tartottak tornászlányoknak. Ez a tábor Nassar zaklatásainak gyakori helyszíne volt.

Az Athlete A-nek kell egy kis idő, hogy megtalálja a ritmusát és a vezérfonalát, de a Károlyi-házaspárral sikerül, még ha ők személyesen nem is szerepelnek benne, csak archív felvételeken, egyedül egykori koreográfusuk, Pozsár Géza vállalta, hogy kamera elé álljon. Károlyiék történetét foglalja össze a dokumentumfilm legjobb szakasza, a sztori Ceaușescu Romániájában kezdődik, vagyis inkább az 1976-os montreali olimpián, ahol a 14 éves Nadia Comăneci egy tízpontos gyakorlattal megszerzi az országnak az aranyat. A román tornászok által elszenvedett, verbális és testi abúzust az amerikai sportolók csak hírből ismerik, vagy csak sejtik azok alapján, ahogy a román válogatott viselkedik. De Comăneci aranyérme váltást hoz a sportban, egyre jobban előtérbe kerülnek a fiatal, még serdülés előtt lévő lányok...

RUDOLF PÉTER: ENGEM MINDIG KÉSŐBB TALÁLNAK MEG A FELADATOK

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.07.11.


Le kell ülni egy asztalhoz, el kell kezdeni kitalálni a jövőnket – együtt. Állandóan fekete-fehér helyzetekbe vagyunk kényszerítve, pedig a dolgok sokkal árnyaltabbak és összetettebbek. A petíciók is jellegükből adódóan leegyszerűsítenek, de ez a nyílt levél a tárgyalás szükségességéről szólt és arról, hogy ennek a folyamatnak meg kell adni az idejét” – mondta el Hírklikknek nyilatkozva Rudolf Péter, a Vígszínház új igazgatója. Hozzátette: nem öröm, hogy csak másfél évre nevezték ki, de legalább erőt és tapasztalatot gyűjt, hogy újra pályázhasson...

VILÁGSZERTE EZ KÖTI ÖSSZE A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY ÚJ GÓCPONTJAIT

24.HU
Szerző: VASKOR MÁTÉ
2020.07.11.


...Miközben rengetegen felháborodnak azokon a közösségi médiában terjedő felvételeken, hogy a tengerpartokon a járványveszély ellenére világszerte tömegek zsúfolódnak össze, a második hullámot jó eséllyel nem a nyaralások, hanem a szegénység és az életben maradási ösztön indíthatja majd be bárhol a világon.

Az elmúlt egy hónapban több nagyvárosban is megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma, és szinte kivétel nélkül minden esetben a hátrányos helyzetűekre vezethető vissza a betegség terjedése. Az elszegényedés ugyanis kitűnő táptalajt biztosít a vírus számára, több, egymásra épülő ok miatt is.

Először is, a rászorulók inkább elkapják a fertőzést, minthogy éhen haljanak. Tartalékok híján a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy dolgozniuk kell, ha ételt akarnak rakni az asztalra. Másodszor, ezeknek az embereknek a munkahelyén túlnyomó többségben lehetetlen távolságot tartani, és tájékozottság híján nincsenek is tisztában a biztonsági előírásokkal. Harmadszor pedig, a rászorulóknak lakhatási problémáik vannak, sokszor kisebb tömegek élnek egy-egy zárt térben, ahol így napok alatt mindenki megfertőződhet a vírussal.

Ehhez hozzájön még az is, hogy a bevándorlók más országból érkezve akár be is hurcolhatják a vírust, és nincsenek is igazából tisztában a vírus veszélyeivel, hiszen sokszor nem is beszélik azt a nyelvet, amit a helyiek. Előfordul továbbá az is, hogy nem mennek orvoshoz a munkások, pusztán azért, mert félnek, hogy karanténba helyezik őket és elveszítik az állásukat.

Nincs az a kormány vagy városvezetés, amely akár a rászorulók védelmének érdekében kijárási korlátozásokat vezetne be, hiszen olyan alulfizetett, ugyanakkor gazdasági szempontból létfontosságú munkákat végeznek, amelyeket mások nem vállalnának el...

A SZEMBENÉZÉSHEZ, KÉRJÜK, LAPOZZON A KÖVETKEZŐ OLDALRA – A HVG.HU NYÁRI KÖNYVAJÁNLÓJA

HVG ONLINE
Szerzők: BALLA ISTVÁN - CSATLÓS HANNA - CZEGLÉDI FANNI - VÁNDOR ÉVA
2020.07.11.


Napló a hátunk mögött hagyott karantén időszakról, betekintés, hogyan csinálják a világ legboldogabb országában, megrázó gyászfeldolgozás-irodalom, vérfagyasztó krimi, alternatív Trianon-kötet, egy barátság bonyolult pillanatai, egy nem hivatalos, de annál érdekesebb irodalmi szöveggyűjtemény, lassításra felszólító versek. Többek között az a jó a nyárban, hogy van időnk végre könyveket olvasni. A legfrissebb kötetek közül válogattunk, amiket jó szívvel ajánlunk a szabadság idejére.

EURÓPA KÖLDÖKÉN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.07.11.


Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bemutatta az új EU-költségvetésre vonatkozó javaslatait, amelyek NER szemmel nem kimondottan biztatóak. Pénz az lenne dögivel, mint eddig is, azonban Európa – mintha kezdene megjönni az esze – erősen hajlik afelé, hogy jogállami kritériumokhoz kösse a kifizetéseket, ami nagyon nem esne jól a kedves vezetőnek. Fejre állna a rendszere szó szerint, mert ugyanis a száguldozó gazdaság benzinje ez a pénz, benzin nélkül pedig az autó leáll, mint az tudvalévő. Mondjuk, hogy az Unió tökös gyerek lesz, és be is tartja azt, amiről most ez a Michel álmodozik, de erős reményeket ne fűzzünk hozzá, mert tudjuk, amit tudunk.

Azt jelesül, hogy hiába a lélek jó szándéka, amely arra sarkallná a tisztább fejűeket, hogy a német traktorista pénzéből ne épüljön fasiszta állam Európa köldökén, valami ismeretlen gazdasági, politikai, eszmei és még ki tudja milyen erősebb szándékok és érdekek miatt ezt mégis engedik. Hogy ez változzon a jövőben, az olyan reménytelen, mint hogy én táncra perdüljek egy discóban, de tegyük fel és engedjük meg az elmélet szintjén, mert a lehetőségek végtelenek, és egyelőre még van az embereknek szabad akarata is, bár ebben egészen biztos nem vagyok. Láthatják viszont felsőbb köreink is, hogy az a pénz, ami nincs zsebben, akár el is veszhet, ehhez képest viselkednek tehát.

Ezt nevezi a decens úri közönség pávatáncnak, aminek egy újabb fejezetét lengette be Novák Katalin a főnökével együtt, kijelentve, a Néppárt talán nem is a sorosista sátánok gyülekezete már, mint akár egy hónapja is, csak vannak benne véresebb szájúak, mint a Tusk. Így igazából a jövőjüket ennek kebelében képzelik el, az EPP az ő ringató anyukájuk, és más cuki kurvaságok. Ez az uniós belengetett keménykedés és a Néppárthoz való friss keletű dörgölőzés szimultán zajlik a színfalak mögött, csapásokat adnak és kapnak az elvtársak, ami bűnös folyamatokat kellő eufemizmussal politikának neveznek, pedig csak bandaháború. Vagy tornatermi kidobós...