2020. október 28., szerda

RÁADÁS: ELEK ISTVÁN: AZ ELLENZÉKI AJÁNLAT (1. RÉSZ)

HVG360
Szerző: ELEK ISTVÁN
2020.10.22.


Ahogy a jogállamunkat nem lehetett tisztán jogállami úton és módszerekkel felszámolni, azt helyreállítani sem lehet tisztán jogállami úton és módszerekkel, írja Elek István, de ennek okát nem abban látja, mint legutóbbi megszólalásaiban Fleck Zoltán jogszociológus. A hvg360 vitasorozatának újabb darabja...

RÁADÁS: ELEK ISTVÁN: AZ ELLENZÉKI AJÁNLAT (2. RÉSZ)

HVG360
Szerző: ELEK ISTVÁN
2020.10.23.


Mit tegyen az ellenzék egy esetleges 2022-es győzelem esetén? Hogyan bontsa le a Nemzeti Együttműködés Rendszerét? Elek István kétrészes publicisztikájának második felében arról beszél, hogy milyen politikai, morális és gyakorlati természetű kérdésekről kell döntenie az Orbán-rendszerrel szemben álló pártoknak...

RÁADÁS: FLECK ZOLTÁN: KIK A JOGÁLLAM VALÓDI ELLENSÉGEI?

HVG360
Szerző: FLECK ZOLTÁN
2020.09.29.


A hatalom propagandistái cinikus módon, a jogállamiság védelmezőinek szerepébe bújva támadják azt, aki nyilvánosan gondolkodik azon, hogy egy esetleges ellenzéki győzelmet követően a jogállam jogállami módszerekkel helyreállítható-e, avagy más megoldást kell találni. Az ELTE tanárának, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet munkatársának véleménycikke...

RÁADÁS: HA FENT MEGSZŰNIK A HATALOM, ÖSSZEOMLIK A HIERARCHIA - INTERJÚ FLECK ZOLTÁNNAL

NÉPSZAVA
Szerző: SIMON ZOLTÁN
2019.07.06.


Orbánnak jelentős gesztusokat kell tennie ahhoz, hogy a Fidesz bennmaradhasson az Európai Néppártban, ez viszont belpolitikai veszteségeket is okozhat - állítja Fleck Zoltán jogszociológus...

A KORMÁNY A KORONAVÍRUSNÁL IS CSAK A SZÁMÁRA KEDVEZŐ STATISZTIKÁT NÉZI

HVG ONLINE
Szerzők: WINDISCH JUDIT, KACSKOVICS MIHÁLY BÉLA
2020.10.28.


Az uniós országokat tekintve Magyarország az élmezőnyben van az egymillió főre vetített friss halálozási listában. A kormány kommunikációja azonban nyugodt maradt, állítása szerint nem ezt, hanem a járvány egészét nézi, így az összkép az enyhe tavaszi hullám miatt még mindig kedvező. A fő kérdés, meddig lehet elkerülni a komolyabb lezárásokat.

"A járvány megfékezésére csak akkor van esély, ha mindenki felelősen jár el"

– mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján, majd pár percen belül elismerte, jelenleg fogalmuk sincs arról, mikor tetőzhet a járvány, szakkifejezéssel, mikor jön a "plató".

Orbán Viktor miniszterelnök szeptemberben körül nem írt szakértőkre hivatkozva magabiztosan bemondta, december végén, január elején várható a tetőzés, amiből Nepusz Tamás bioinformatikus arra következtetett, hogy – miután a járvány terjedését korlátozásokkal is vissza lehet fogni –, Orbán tudatos terv alapján törekedhet arra, hogy a koronavírus járványcsúcsa ne érjen össze az influenzáéval, mert az súlyos helyzetet eredményezne...

„SZERETNI VALÓ A HANGJA, VALÓSZÍNŰLEG EZ A TITKA”

NÉPSZAVA
Szerző: VARGA PÉTER
2020.10.28.


A klasszikus gitár ma is az egyik legnépszerűbb hangszer, a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál valószínűleg az online térben is sok nézőre számíthat.


„Görög barátom szerint, mindegy, mit játszunk a gitáron, mindig azt mondja, hogy „I love you”. Szeretni való a hangja, valószínűleg ez a titka” – mondja Eötvös József, akit annak kapcsán kérdeztünk, hogy november elejére, idén is megszervezte a népszerű hagyományos budapesti gitárfesztivált – ami végül is a művészek és a közönség egészségének védelme érdekében az online térbe vonult. A hathúros pengetős hangszer ma is a legnépszerűbbek egyike, ebben bizonyára szerepet játszik, hogy a hatvanas években a könnyűzene meghatározó instrumentumává vált. Az elektromos erősítésű hangszereket a színpadokon „tekerő”, azokkal pózoló, „gitárhősök” ma már talán kevesebben vannak, mint még egy-két évtizede is, de az akusztikus, műanyaghúrokkal felszerelt klasszikus instrumentum népszerűsége töretlen. 

„A zeneiskolákban annyian akarnak tanulni a hangszeren, hogy az egyetemi, főiskolai tanárképzés nem tud lépést tartani az igényekkel. A frekventáltabb iskolákban várólista van, annak ellenére, hogy a tanulni vágyók nem mindig tudják, milyen is valójában a klasszikus gitár és irodalma” – magyarázza a művész. Viszont talán ezen a legkönnyebb úgy elég gyorsan megtanulni játszani, hogy másoknak is örömet okozzon, persze a Bach-fúgák már nagyon feladják a leckét. Az tehát nagyon is fontos, hogy hamar örömet lehet szerezni a hallgatóságnak, hiszen három akkorddal már sok mindent le lehet kísérni, és a szomszédokat sem zavarja..

A MAGYAR ORVOSI KAMARA ÁLLÁSFOGLALÁSA AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKRA VONATKOZÓ ÚJ JOGVISZONY TÖRVÉNYI BEVEZETÉSE KAPCSÁN

MAGYAR ORVOSI KAMARA
Szerző: MOK ELNÖKSÉGE
2020.10.28.


Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény az orvosok felé régi adósságot törleszt az új bértábla elfogadásával és a hálapénz törvényi tiltásával. A törvény megalkotásának módja és az egyeztetés nélkül belekerült elfogadhatatlan passzusok miatt az mégsem javította, hanem gyengítette az ágazat hitét és erejét. A járvány miatti feszült helyzetben az orvostársadalom bizonytalansága fokozódott, tovább romlott amúgy is ingatag biztonságérzetünk.


A törvénnyel kapcsolatos fenntartásainkat október 6-án írásban átadtuk Pintér Sándor miniszternek, a felmerülő jogi kérdéseket, konszenzusos javaslatokat október 15-én küldtük el az illetékeseknek. A törvény értelmezésével kapcsolatos, a tagság által összegyűjtött kérdéseket október 19-én továbbítottuk az EMMI-nek, ezek mielőbbi tisztázását, a törvényalkotói szándék és azok következményeinek megvilágítását kérve. Mindezekre nem érkezett válasz, és nem kaptunk lehetőséget a kormányrendeletek megalkotásában való együttműködésre.

A Magyar Orvosi Kamara a legfontosabb kérdéseket felmérte, közel 8000 orvostól kaptunk az elmúlt napokban visszajelzést, így az orvostársadalmat leképező véleményt ismertethetünk.
(Részletes adatok:

ÍGY KELL PROFITOT SZEREZNI STADIONÜZEMELTETÉSBŐL: EGYHÁZI PÉNZZEL MINDEN KÖNNYEBB

HVG ONLINE
Szerző: SZLAVKOVITS RITA
2020.10.28.


A tulajdonos Szeged-Csanádi Egyházmegyétől próbáltuk megtudni, mennyit költöttek a tavaly augusztus óta működő Szent Gellért Fórum üzemeltetésére, és vajon ki teszi el az ebből származó hasznot. Nehéz meghúzni a határt a vallási tevékenységet megillető titkosság és az üzleti tevékenység között, amelynek alapjait közpénzzel teremtették meg.


A sportközgazdászok már évekkel ezelőtt azt prognosztizálták, hogy lesznek ugyan stadionok, amelyek sok pénzt termelnek, a legtöbb csak vegetálni fog. Nemrég a Telex.hu a szigetszentmiklósi megfeneklett beruházásról írt, ahol az építkezés a fociklubot rántotta a földre, de a mérleg másik serpenyőjében ott a Groupama Aréna, a Fradi stadionjában itt a költségeket simán kigazdálkodják a bevételekből.

Nem kevés pénzbe kerül egy aréna üzemeltetése, a Puskás Aréna fűnyírására nemrég 170 millió forintos közbeszerzést írtak ki, de a felmerülő technikai költségek is közelítik a félmilliárd forintot. A stadionok üzemeltetését vagy kiadják bérbe, vagy önkormányzatok maguk viszik a hátukon...


LENGYELORSZÁGTÓL AZ USA-IG FOLYIK A GLOBÁLIS ABORTUSZVITA, MAGYARORSZÁG IS RÉSZT VESZ BENNE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RUTAI LILIL
2020.10.28.


Lengyelországban gyakorlatilag teljesen betilthatják az abortuszokat – maradandó károsodás vagy betegség esetében is. Ezzel egy időben Lengyelország Magyarország és az USA mellett feltűnt egy abortuszellenes egyezmény aláírói között.


Magyarország az egyik fő támogatóként jelenik meg a Genfi Konszenzus Nyilatkozata koalicíóban – derült ki október 22-én. A koalíció fő támogatói között van Magyarország mellett Brazília, Uganda, Egyiptom és az USA, 32 aláírója között megtalálható Fehéroroszország, Szaúd Arábia, Líbia és Lengyelország.

„Az USA aláírt egy abortusz-ellenes nyilatkozatot nagyrészt autoriter országokkal” – jelent meg a Guardian cikke, amiben beszámoltak arról, hogy az aláírók nagy része a Women, Peace and Security Index utolsó országai között van.

Az index a nők helyzetét elemzi különböző mutatók figyelembevételével: például az oktatás hozzáférhetőségét, a parlamenti részvételt, a biztonságot, a munkaerőpiacon elfoglalt helyzetet és a mobiltelefon-használatot vizsgálja. Magyarország ennek a listának a 49. helyén áll. A két másik európai aláíró, Fehéroroszország a 38. helyen, Lengyelország pedig a 25. helyen. Az USA a 19. helyen áll, ezzel a legjobbként a Genfi Konszenzus Nyilatkozatának aláírói között...

ÖT „MI LETT VOLNA, HA…” FORGATÓKÖNYV A VILÁGJÁRVÁNYRÓL, TANULSÁGOKKAL

G7.HU
Szerző: MARTON PÉTER
2020.10.28.


(Dr. Marton Péter a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)

A Mi lett volna, ha…” típusú forgatókönyvek, avagy más néven a kontrafaktuálisok tanulmányozása nem szükségképpen öncélú gondolatkísérlet. Megkerülhetetlen része annak, ahogyan a világról elmélkedünk, mivel minden, a körülöttünk zajló események magyarázatára vonatkozó állításunk egyben annak kijelentése is, hogy ha valami nem úgy történt volna, ahogy, abból nagyon más dolgok is következhettek volna. Ha bármilyen „amennyiben ez történik, akkor ez és ez lesz” jellegű előrejelzéssel élünk, az is tartalmaz kontrafaktuális állítást is („ha nem ez történik, akkor ez és ez nem történik”).

Az efféle megállapításokból stratégiai tanulságok is levonhatók — irányt adhatnak a cselekvésünknek. Segíthetnek továbbá megvilágítani bizonyos, a világunk működése szempontjából alapvető összefüggéseket. Ennek előfeltételeként persze fontos, hogy tényeken és tudományosan megalapozott ismereteken alapuló módon következtessünk ezekre.

Közeledve a SARS-CoV-2 vírus terjedésének első évfordulójához — tekintve, hogy virológiai elemzések szerint az valamikor tavaly november közepén kezdődhetett a legnagyobb valószínűséggel — eleget láttunk már ahhoz, hogy megfogalmazhassunk néhány jelentőségteljesebb kontrafaktuális állítást a történtekkel összefüggésben. Ezekből következik az alábbiakban öt...

RENDSZERCSAPDÁK ÉS HIÁNYOK – ÍGY LÁTJÁK A MOZGÁSSÉRÜLT ÉRINTETTEK

MÉRCE
Szerző: ÖNÁLLÓAN LAKNI - KÖZÖSSÉGBEN ÉLNI
2020.10.28.


Ez az írás az Önállóan lakni – közösségben élni mozgássérülteket és szimpatizánsaikat tömörítő független érdekvédelmi csoport tagjainak véleménye, tapasztalatai és kutatásai alapján készült. A mozgássérült emberek életkörülményeit és társadalmi helyzetét vizsgálja, kapcsolódva ahhoz az eszmecseréhez, amelyet Nyitrai Imre volt államtitkár indított, és amely folytatódott a Teljes kudarc: a sosem volt idős- és fogyatékospolitikáról című cikkel.


Az Önállóan lakni – közösségben élni 2016-ban jött létre egy részvételi akciókutatás keretében. A sérültséggel érintett tagjaink mindegyike megtapasztalta már valamilyen formában a szociális rendszer anomáliáit. Mivel a jelenlegi rendszerben éljük a mindennapjainkat, úgy gondoljuk, hasznos visszajelzés, ha mint érintettek, megírjuk véleményünket és változtatási javaslatainkat. Nem célunk az egész rendszert úgy megváltoztatni, hogy nekünk legyen jó mások kárára, de a fokozatos javulást szükségesnek, sőt, elengedhetetlennek tartjuk.

Csoportunk négyéves fennállása óta három alkalommal is végzett olyan kutatást, melyek az érintettek szemszögéből mutatják be a szociális ellátórendszer hiányosságait. Ezekben a kutatásokban a mozgássérült emberek lehetőségeit minden esetben a valós fizikai és anyagi szükségleteikkel ütköztettük.

Elsőként az önálló lakhatással foglalkoztunk alaposabban, amelynek alapvető feltétele, hogy az érintett(ek)nek lehetősége legyen támogató szolgáltatásokat igénybe venni. Tanulmánykötetünk teljes tartalma erről itt olvasható.

Második nagyobb kutatásunkkal a fogyatékkal élők mindennapi életvitelét segítő, úgynevezett támogató szolgáltatások hazai helyzetét mutattuk be. Az interjúk során megkérdezett szakemberek megerősítették, hogy részükről is van igény a jelenleg érvényben lévő, államilag elrendelt munkabeosztás módosítására. A mostani szabályozásnak megfelelően ezek a szolgáltatások kizárólag munkanapokon, reggel nyolc és délután négy óra között érhetők el.
Pedig megfelelő állami többletfinanszírozással megoldható lenne a 24 órában is elérhető támogató szolgáltatások biztosítása Magyarországon.

Ezzel kapcsolatos szakmai anyagunk itt érhető el.

KORONAVÍRUSOS-E ORBÁN VIKTOR?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.10.28.


Sokszor akartam már leírni olyan kezdetű mondatot, hogy nincs még egy olyan ország, aztán rendre hozzábiggyesztettem: nincs még egy olyan demokratikus ország, ahol megengednék maguknak a hatalmon lévők, hogy úgy bánjanak a nyilvánossággal, az ellenzékkel, mint Magyarországon. Lassan azonban ezt a megszorító kitételt sem érdemes leírni, Magyarország ugyanis már semmiképp nem nevezhető demokráciának. Tudom, most jobb oldali sajtómunkások (copyright: Kovács Zoltán, ÉS) most azt mondanák, vagy írnák, ha itt nem lenne demokrácia, pluralizmus, sajtószabadság, akkor nem írhatnék le ilyen mondatokat, nem lenne felületem a kormány, a megválasztott vezetők bírálatára, nem lenne lehetősége békésen tüntetni több ezer embernek. Itt és most nem mennék bele ebbe a demokrácia vitába, elég legyen csak annyi, hogy a fogalom sokkal többet takar annál, mint amennyire ezek az emberek igyekeznek leegyszerűsíteni. Többek között azt is, hogy a költségvetésből élő intézmények tisztességgel bánnak az ellenzékkel, az információ-szerzés szabadság, vagy éppen kötelezettsége a nem kormánypárti médiával szemben sem tehető zárójelbe.


Itt azonban nem így van. Belátom: kicsit messziről indítottam, mert az írásom apropóját egy látszólag érdektelen hír indukálta, az tudniillik, hogy, idézem, „A miniszterelnök programjait minden esetben az aktuális járványügyi előírások maradéktalan betartásával szervezzük meg és bonyolítjuk le.”

Ezt a semmitmondó mondatot Havasi Bertalan, a miniszterelnök valójában sajtóelhárító szerepet betöltő embere írta le válaszként, a hvg kérdésére. A kérdés pedig úgy hangzott: miután Vidnyánszky Attiláról kiderül, hogy megfertőződött a koronavírussal, és feltehetően már fertőzött volt, amikor Orbán Viktorral találkozott, vajon tesztelik, vagy tesztelték-e a miniszterelnököt? Havasi elmondhatta volna, hogy igen, tesztelik vagy azt, hogy nem. Magyarul: illett volna egyértelmű választ adnia. Hogy miért nem tette, azt nem tudhatjuk, mint ahogy azt sem, hogy miért próbálják Orbánt egy kommunikációs burokba csomagolni. Nyilván, még ebben a csökött demokráciában sem fordulhatna elő, hogy eltitkolják, ha az „Elnök” covidos lenne – bár abban nem vagyok biztos, hogy nem mérlegelnének: mi hozna nagyobb kommunikációs hasznot, a pozitív, vagy a negatív teszt (vö: Észak-Korea) – , mert egy ilyen súlyos járvány esetén nem pusztán őt kell védeni, hanem mindazokat, akikkel találkozik, majd azok találkoznak, és így tovább...

ABBA A GAZDASÁGI CSAPDÁBA TÁNCOLT BELE A KORMÁNY, AMIT A LEGINKÁBB EL AKART KERÜLNI

444.HU
Szerző: CSURGÓ DÉNES
2020.10.28.


Varga Mihály pénzügyminiszter az elmúlt hetekben több konferencián is lehetőséget kapott arra, hogy a magyar közgazdász- és üzleti társadalomnak előadja, hogy a saját értelmezésében mennyire jól sikerült kezelni a koronavírus okozta válság első hullámát. A pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a kormány válságkezelő, gazdaságvédelmi intézkedései 900 ezer ember munkahelyét őrizték meg, hogy GDP-arányosan Magyarország költött a legtöbbet a válság kezelésére, és hogy mindez akár 3-4 százalékkal is lassíthatta a magyar gazdaság visszaesését.

Ha azonban megnézzük kicsit alaposabban azt, hogy mit lépett a magyar kormány, főleg azt, hogy mire és mennyi költségvetési pénzt költött, akkor egészen más képet kapunk, mint amit a pénzügyminiszter felfesteni igyekszik. Ebből ugyanis az derül ki, hogy a kormány későn és keveset költött a válság kezelésére, és azt sem ott, ahol az valóban segítette volna a gazdaság talpraállását. Ezzel pedig a magyar gazdaságpolitikának sikerült pont abba a sarokba beszorítania magát, amit éppen a leginkább el akart kerülni a járvány kitörése óta...

„SEGÍTSÉG? EZ VICCES KÉRDÉS VOLT” – NEM KAPNAK SEMMIT A VENDÉGLÁTÓSOK ÉS A SZÁLLÁSADÓK

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2020.10.28.


Tartalékaikat felélték, magukra hagyták őket, valódi segítséget nem kapnak sem az államtól, sem az önkormányzattól – ez derül ki azokból a válaszokból, melyeket nagyrészt budapesti éttermek és szállodák vezetői küldtek lapunknak.


Hiába várják, nem kapnak komolyabb munkahelymegtartó támogatást a vendéglátósok és a szállásadók. Miközben tavasszal a kormány még a csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatással (kurzarbeit) és járulékkedvezménnyel segített rajtuk, a koronavírus-járvány második hullámában csupán az új Széchenyi Turisztikai Kártyával támogatják a piaci szereplőket, ami nulla százalékos hitelkonstrukciót biztosít a vállalkozásoknak. Anyagi támogatást Budapest sem nyújt a turisztikai és a vendéglátó szektornak, igaz, a belföldi turizmust népszerűsítő Restart Budapest Card mellett kedvezményes bérleti és közterület-használati díjjal segítik a vállalkozókat.

A kérdések:

Közel ötven szállodának és étteremnek küldtük el az alábbi kérdéseket:

- A határzár elrendelését és a nyitvatartási korlátozást követően körülbelül hány százalékkal csökkent a vendégek száma, és hány százalékkal a bevételük?

- El kellett-e bocsátani dolgozókat a járvány második hulláma miatt? Amennyiben igen, akkor a munkatársak hány százalékának mondtak fel?

- Elégedettek-e a kormány és a városvezetés által nyújtott segítséggel? Milyen támogatást tartanának célravezetőnek?
...

HA MENTÁLISAN ÉS LELKILEG EGÉSZSÉGES EMBER VAGY, AKKOR A SZABADSÁG MELLÉ ÁLLSZ MINDENFÉLE MEGSZÁLLÁSSAL SZEMBEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.10.28.


Dicsértessék a szellem világossága! Mióta a nemzet keresztény fővadásza, a teológia és a szociológia plágiumbotrányról elhíresült művelője, mellékállásban a miniszterelnök helyettese is, orvosi diagnózisok felállítására is feljogosította magát, és immár lazán lepszichopatáz ellenzéki képviselőket, még inkább a józan észnek szurkolok. Nem volt eddig se túl magasan a jobboldali morális fölény léce, de azért tegyük oda ezt is a többi mellé.

Nyilván ez nem ugyanaz az eset, mint amikor Mészáros Lőrinc egy 18 kilométeres vasútépítésre 45 000 000 000 (45-ször 1000 millió) forint közpénzt kaszál (vagyis Magyarországon egy kilométer vasutat 2,5 milliárd forintból hoz ki a Forbes-listás gázszerelő), de a maga módján és nemében mindkettő ugyanabba az irányba mutat: mindent lezülleszteni, elpusztítani, ellopni, a közerkölcsöt a földbe döngölni, mert mi van, ha egyszer vége lesz a dalnak? Nehogy már bárki bármit kezdeni tudjon a romokon. A híveket már nemigen van hova fanatizálni (persze, tudom, hogy amikor rombolásról és rommá hülyítésről van szó, igen kreatívak kivénhedt demokratáék), a járvány láthatóan elszabadult (ha nem baj, most nem sorolom fel, hogy ki mindenki kapta el a fertőzést, aki számít, mindenesetre jobbulást nekik), és bármennyire magabiztosan nyomják a propagandát a nertársak (Matolcsytól Varga Mihályig), szerintem tudják, hogy szorul az a hurok. Amiről Kövér László sokmillió forintos büntetéseket kiszabó, egyszemélyes rögtönítélő bíróság a minap delirált. Pontosabban ő valami történelmi hurkot vizionált, amit nekünk, magyaroknak kell...

ITT OLVASHATÓ

„BUDAPEST LASSAN FELÉLI A TARTALÉKAIT” – INTERJÚ KARÁCSONY GERGELLYEL

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2020.10.28.


Vagy megváltozik a kormány álláspontja vagy maga a kormány. Egyiknek be kell következnie, mert Budapest lassan feléli a tartalékait – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Népszavának adott interjúban.


Az egyik fővárosi idősotthonban ismét felütötte a fejét a járvány. Hogyan történhetett ez meg újra a Pesti úti tömeges fertőzés után? 

Eddig egészen jól álltunk, már a nyáron elkezdtük a felkészülést a második hullámra, az idősotthonok vezetői részletes utasítást kaptak. A budapesti idősotthoni megbetegedések száma jóval az országos átlag alatt maradt. Folyamatosan szűrünk. Most kiderült, hogy a Csokonai utcai otthon lakóinak többsége megfertőződött, a fele kórházi ápolásra szorul. Sajnos nem kizárt, hogy vezetői mulasztás történt az izolációs szobák használatával és a munkatársak szűrésével kapcsolatban. Vizsgálatot indítottunk és addig is felfüggesztettük az intézmény vezetőjét. 

Nem lepte meg, hogy éppen Schiffer András mondta el, hogy a főváros jogszabályt sért a maszkviselésre vonatkozó szabályozással? 

Nem, András kiváló jogász. A főváros olyan területen alkotott szabályt, ahol akkor még nem volt központi kormányrendelet és amikor az megszületett, jogértelmezési vita kerekedett. Erről már a múlt héten egyeztettem a belügyminiszterrel és előkészítettük a rendelet visszavonását. A maszkviselés szabályai ettől nem enyhülnek. 

Schiffer András védi a Tiborcz István által indított személyiség jogi perben. Volt már tárgyalás?

Nem, a járvány miatt elhalasztották. 

Hol tart a Tiborcz-adó bevezetését célzó, kerületeknek szóló javaslat kidolgozása? 

A leginkább érintett XII. kerületnek vélhetően hiába készítünk erre vonatkozó ajánlást, hiszen Pokorni Zoltán soha nem fogja azt bevezetni. Ettől függetlenül a kerületek napokon belül kézhez kapják a nagy értékű, több százmilliós ingatlanok megadóztatására vonatkozó javaslatunkat. Úgy véljük, hogy ez a társadalmi igazságosságot szolgáló lépés lenne, de a döntés a kerületeké...

AJAKMESÉK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.10.28.


Ahogyan ülünk ott a pulpituson alsó ajkunk lefittyedvén mintegy önmagunk örökkévaló szobraként, süt belőlünk a méltóság, a tekintély, az, hogy ismerjük és leginkább megvetjük a köröttünk nyüzsgő világot, mint egy kikezdhetetlen kődarab. Az ajak ilyetén állása hosszú évek kitartó erőfeszítéseinek köszönhető. Mint a testépítő az izmait, úgy alakítjuk ajkainkat egy életen át, földi létünk ormain már az arckifejezésünk készül ítéletet mondani élőkön és holtakon. Ebben a lefittyedésben benne van az erényes ifjúság, az Isten, haza, család szeretete, a tekintélyes apa, később nagyapa, aki féltő, igazságos ítélettel gardírozza a család és a haza dolgait. Ilyenek vagyunk, örvendünk a köztiszteletnek, kapjuk a kitüntetést, enyhe szappan és hintőpor szagunk van kávé-étcsokival elegyest, öltönyünk rendezett, cipőnket asszonyunk rendben tartja.

A lefittyedő ajakban benne vannak a kérlelhetetlen elvek, az elsőáldozás és bérmálkozás, számtalan húsvéti körmenet és karácsonyi éjféli mise. Ám a fittyedésbe merevedett ajak, mint egy élet maszkja azt mutatja, hogy gazdája igazi örömöt alig is ismert, mosolyogni nem szokott, mert az árt a tekintélynek, most pedig már nem is tud. A mosoly dolgát végző izmok elsorvadtak, mert az öröm maga a restség, elvonja a figyelmet a haza dolga fölötti szünet nélküli aggódásról. Aki mosolyog, az elvtelen élvhajhász: az arc fejezze ki a hitet, szigorúságot, erényeket, méltóságot, tekintélyt, ahol nincs helye a nevetésnek, a mert a nevetés gyengeség. A szigor az erő. Önmagunkkal szemben, gyermekeinkkel, asszonyunkkal szemben. Az élet rend, a mosoly rendetlenség, az erény az arcon ül, messziről virít, az erénynek nem sáros a cipője.

Ahogyan öregszünk, az ajak úgy húzódik egyre lejjebb, lassan már a mellet veri. Ilyet látván a kutyák nyüszítenek, a postás haptákba áll, gyermekeink pedig kézcsókkal illetnek, miközben a vesztünket kívánják, hogy fordulnánk már föl. Köröttünk hangos szó, zene nem eshet, szellenteni nem lehet, nemiségről nem beszélünk, hálóingünk pedig a földig ér. Asszonyunk egy életen át vágyakozik egy mögöttünk valóra, romlott katonatisztre, káromkodó kocsisra, ilyesmiket gyón meg vasárnaponta a papjának. Asszonyunk élete a mosolygó pokol maga. És a miénk is, csak nem valljuk be, mert a szobrunk nem engedi. Egymás mellett forgolódunk asszonyunkkal az ágyunkban, csatakos izzadva a poklukban, hogy reggelre kelve ezt a mocskot lemosván térjünk meg a világba újra illatosan és görcsbe szorult gyomorral...

EZ MÁR CSAK ERÖLKÖDÉS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.10.27.


Szép estét mindenkinek! Vidnyánszky Attila megpróbálta megmagyarázni, hogy miért nem egy elbaltázott taktikai lépésről lehet beszélni az SZFE kapcsán, hanem arról, hogy egy nagyszerű döntést az egyetem diákjai és tanárai egyszerűen nem hajlandóak elfogadni. Vidnyánszky és csapata csak segíteni akarnak, de sajnos az SZFE-t blokád alá vevő diákok ezt nem engedik. Úgy sajnálom, de tényleg. Sajnálom, hogy még mindig ott tart ez az ember, hogy azt hiszi, ennyire hülyének nézheti nem csak a diákokat és a tanárokat, de úgy általánosságban a magyar állampolgárokat. Baloldalazik meg arról beszél, hogy ez nem több politikánál, ezzel is megpróbálva elvenni a történet élét. Elmondok azonban valamit Vidnyánszkynak: ez nem fog sikerülni. Nem fog sikerülni, mert ezt a csatát már nagyon régen elveszítették, a hatalom támadását legfeljebb az igen szerény intellektusú hívei támogatják már csak, a többség a fiatalokkal van.

Mi sem mutatja ezt jobban, mint a múlt pénteki tüntetés, ahol úgy hiszem, igen egyértelmű választ kapott a hatalom arra, hogy kivel is értenek egyet az emberek. Toporzékolhat amennyire csak akar a hatalom, ezt a csatát már nagyon régen elveszítették. Lehet, hogy valamilyen módon sikerül majd kiüríteniük az egyetemet, azonban valami elkezdődött. Ez egy újabb szög a Fidesz koporsójában, ami 2022 előtt nem sejtet túl sok jót Orbán számára. Az Indexet bedarálták, de csúnyán pofára estek, mint ahogy ez megtörtént az SZFE esetében, és ki tudja 2022-ig még mi fog történni. Az ellenzéki összefogás szinte már biztos, ami azt is jelenti, hogy a szétszabdalt politikai pártok nem egymás elől fogják elvenni a szavazatokat, ezzel újabb győzelemhez segítve a Fideszt. Szinte minden úgy áll, hogy Orbán utolsó éveit láthatjuk a hatalomban, ami ki tudja, milyen reakciókat fog kiváltani belőle...