2016. november 23., szerda

AHOL AZ EGYIK KORRUPCIÓS ÜGYBŐL A MÁSIKBA SZÉDELGŐ MINISZTER IRÁNTI BIZALOM A DISZNÓSÁGAIVAL EGYENESEN ARÁNYOSAN NÖVEKSZIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2016.11.23.


Az egymillió stadion és az egymillió Rogán-szakértő országából jelentem – miként arról már röviden tegnap is szó volt -, hogy a leggyagyibb dél-amerikai sorozatokat megszégyenítő váratlan fordulatokkal dübörög tovább a NER-szappanopera.

Az aktuális epizód tartalmából: a
Magyar Narancs kikérte az V. kerületi önkormányzattól annak az Aulich utca 3. szám alatti önkormányzati tulajdonban lévő ingatlannak az adásvételi szerződését, amely még 2011-ben, Rogán górésága idején került bizonyos Fürstner József fogorvoshoz. Akitől aztán Rogán táskás emberének, bizalmasának, a nyilvánosságot kerülő, törvénytelenül ügyvédeskedő Kertész Balázsnak a cégében landolt. Ez az az értékes ingatlan, amelynek tulajdonosával az amnéziás Rogán kávézgatni szokott Habony Árpáddal és különböző üzletemberekkel kiegészülve. Ezt az úri jó szokását első felindulásból ugyanúgy letagadta, mint azt, hogy bármi köze lenne Kertészhez, vagy mint minden mást, amiről estig aztán eszébe jutott, hogy reggel emlékezetkiesés okán letagadta.

Nos, a Belváros jegyzője a lap kérésére azt bírta válaszolni, hogy a kért szerződés az irattárban „nem található.” Elvitte a cica, megrágta a kutya, leöntötték kávéval, vagy valaki toalettpapír gyanánt hasznosította, nem tudni, de nincs ott. Márpedig ez azért igen érdekes, mert egyrészt törvény teszi kötelezővé ezeknek a korábbi önkormányzati vagyonelemeknek a megőrzését. Másrészt a lakást a drága fogorvos úr 25%-os kedvezménnyel kapta meg, ezért jó lett volna tudni, volt-e ebben a rendkívül előnyös vásárlásban jelentősége annak, hogy a doktor úr Rogán ismerőse volt. A nyilvánosság csuklóból pofánszarásának szellemében a propagada minisztériuma, akinek ezt a kérdést címezték eredetileg, azt válaszolta: a kérdésekkel el lehet takarodni az önkormányzathoz.

Azoknak is mondom, akik nem hogy 25%-os kedvezménnyel, de egyáltalán semmilyen módon nem jutnak lakáshoz hosszú évek óta, meg azoknak is, akik minden önkormányzatilag finanszírozott muskátliosztáson hálától könnyes szemmel csókolgatják a kegyes urak kezét-lábát: ki kellene mászni az üvegbúra alól. Ez az ingatlan, sok más ingatlannal együtt, ami ugyanilyen fogorvosok és pénzszámoló, nem ritkán alvilági cimborák tulajdonába került, a köz vagyonát képezte valamikor.

Olyan ingatlanok ezek, amelyeket egy jóhiszemű, a kerület lakóinak bizalmából, a kerület lakóinak érdekeit szem előtt tartva cselekvő önkormányzat nem saját üzleti céljaira hasznosít, hanem arra törekszik, hogy azok bérből-fizetésből tisztességesen élő emberek tulajdonába kerülhessenek. Akik megfizetik a piaci vételárat 25%-os kedvezmény nélkül is, mert pontosan tudják, hogy ezek az ingatlanok nem azért vannak, hogy a Rogánok zsebrerakják a kedvezményeket, és ezzel megkárosítsanak mindenki mást. Mert ha ez így van, akkor ezt vegytiszta korrupciónak hívják, amit persze lehet az idők végezetéig karbatett kézzel szemlélni, de káros az egészségre és felnövekvő generációk egészségére is.

Szóval, ez itt egy remek lehetőség lett volna arra, hogy az önkormányzat tisztázza e talpig becsületes és tisztességes, parasztból miniszterré fejlődött ember feddhetetlen múltjának apró szeletkéjét, akiről a rosszindulatú sajtó mindenféle rágalmakat terjeszt. Itt lett volna az alkalom bebizonyítani, hogy Rogán polgármester annak idején tisztán, törvényesen adta el a kerület közvagyonát képező Aulich utcai ingatlant. Igen, most éppen ennek az ingatlannak a törvényes eladását kellett volna egy szerződéssel igazolni, de ha egy másik ingatlannal kapcsolatban érdeklődik a sajtó, a nyilvánosság, akkor annak a papírjait kellene előrántani a naftalinból.

De erre láthatóan – törvényes kötelezettségeinek tudatában – nem hajlandó a belvárosi önkormányzat. Ahol természetesen Rogán bizalmi emberei lapátolják a trágyát, mióta a tekintetes szakonyfalui parasztlegény magasabb polcokon űzi az ipart. A muskátlis szemfényvesztő elvtársak és elvtársnők jegyző úrral az élen nem találják a kért iratot. Igen, tudjuk ezek a szerződések nem egy példányban készülnek, lehet további panasszal fordulni a Földhivatalhoz, Tállai Andráshoz, a vevőhöz, az adásvételt lebonyolító ügyvédhez, tekintve, hogy az eladó megsemmisítette azt. Nem tudjuk, hogy megsemmisítette, vagy most írja újra és dátumozza vissza, vagy esetleg most ír egy teljesen új szerződést...


ITT OLVASHATÓ

MEGBÜNTETTE MORVAIT AZ ELTE ÉS EZZEL TOVÁBB ASSZISZTÁL AZ ÁMOKFUTÁSÁNAK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2016.11.23.


Rég ki kellett volna rúgni a zsidózásáról és hőzöngéséről ismert szélsőjobbos oktatót, de a legenyhébb etikai vétséget állapították meg vele szemben. Ráadásul még ingyen médiafelületet is kapott.

Morvai, aki a Jobbik EP-képviselője és egyben az ELTE büntetőjogi tanszékének oktatója, augusztusban hisztériás jelenetet rendezett a Budaházy-per ítélethirdetésén. Kis híján a rendőrökkel kellett kivezettetni. Ezek után etikai eljárás indult vele szemben az ELTE jogi karán; az egyetem meglátása szerint „az intézményhez méltatlanul viselkedett Budaházy György és társai ügyében indult per tárgyalásán”. Az etikai bizottság most egy nagyon enyhe és meglehetősen visszatetsző döntésével elmarasztalta az oktatót. Morvai örül az elmarasztalásnak – így lehetősége van a szélsőjobber nézetei terjesztésére

Aki nem emlékezne: a Budaházy nevét skandáló szélsőjobbosok megzavarták az ítélethirdetést, üvöltöztek, a bírót szidták. Morvai csak olaj volt a tűzre: miután az ügyész az ítélet súlyosbításáért fellebbezett, elénekeltette a magyar és a székely himnuszt a tömeggel, majd nem volt hajlandó elhagyni a termet arra hivatkozva, hogy uniós képviselőként mentelmi jog védi a rendőri intézkedéssel szemben. (Amiben jogilag tévedett egyébként. Ciki.)


Az ELTE etikai bizottsága első fokon elmarasztalta az oktatót, aki a legenyhébb „büntetést” kapta: nyilvánosságra hozhatják az egyetem honlapján az etikai vétség elkövetésének tényét 15 napra. A bizottság kezdeményezhette volna Morvai vezetői megbízatásának visszavonását vagy megfoszthatták volna a testületi tagságától is. Morvai ráadásul még fel is lebbezhet a döntés ellen.

Az ELTE oktatója az etikai vizsgálat indulásakor az atv.hu-nak még azt mondta: védekezését írásban közölte, mivel nem hajlandó semmiféle bizottság előtt vádlottként megjelenni, az eljárást pedig bizarrnak és nevetségesnek tartja. Mostanra „az alkalmazott szankciónak kifejezetten örül”, és „elégedettséggel tölt el az etikai határozat jogfejlesztő jellege, az indokolás több elvi élű kitétele is”.

Mint ahogy a jobbikos képviselő közleményéből kiderült, még az elmarasztalást se tudta helyesen értelmezni. Szerinte a büntetése megerősíti őt abban, hogy helyesen cselekedett. Morvai közölte, hogy meggyőződése szerint nemhogy nem sértette meg az Etikai Kódexet, hanem éppenséggel jó példával járt elől diákjai és a kollégái irányába is...


ITT OLVASHATÓ

PÁRKERESÉS ÉS ORSZÁGIMÁZS: ILYEN LETT A WELLHELLO-FILM

KÖTŐSZÓ
- EVANGÉLIKUS KÖZÉLETI BLOG
Szerző: Kézdy Beáta
2016.11.23.


Magyarország egyik legkedveltebb, százezres Facebook-rajongótáborral rendelkező zenekara egész estés játékfilmet készített fiatalokkal, fiataloknak.
 
A  #Sohavégetnemérős – Történetek Wellhellora c. zenés mozi tulajdonképpen egy Magyarország-imázsfilmnek is beillene. Csodálatos légi felvételek Budapestről, a Balatonról, Veszprémből vagy Debrecenből, azonban a hat kisfilm valahogy inkább önmagában izgalmas, nem összefűzve. Akár hat ifis alkalom témáit is adhatnák a benne megjelenő problémák, mert ritkán látni ennyire jó hangulatú filmet a párkeresés nehézségeiről, a lezáratlan kapcsolatok terheiről, vagy a netes ismerkedés csapdáiról.
 
A zenés játékfilm hat különálló részből épül fel, melyek önmagában is megállnák a helyüket és mivel hangulatuk nagyon más, néha nem esik jól a váltás. Van benne nyári románc, és 25 éves barátnők párkeresési bakijai, de megjelenik a filmben a Facebook-generáció mindent dokumentáló, ezért sok veszélyt rejtő valósága is. De vegyük sorra a részeket. 

Kifejezetten jól sikerült kisfilm az első, a balatoni, az „Összebilincselt minket az élet” dalszövegrészlethez illesztve. Fiatalok, buli, egy fiút, és egy lányt a haverok összebilincselnek, lám mi lesz belőle? Még mindig remek a veszprémi szál is, ahol három teljesen különböző karakterű barátnő keresi a társát, és fut bele napjaink extrém férfifelhozatalába. A harmadik kisfilm a „boltban megpillantós”, de már az egész kapcsolatot fejben előre lepörgetős, szintén két remek alakítással (Hartai Petra és Orosz Ákos).
 
Az első három rész humora, ritmusa és hangulata után érzünk némi törést. A filmben megjelenik egy narrátor is, ami meglepő, hiszen eddig nem volt rá szükség. A „Mondd, hányadik igazi volt ez” Wellhello szövegrészletre épített kisfilmben a fiatal applikáció-fejlesztő történetét Hevér Gábor meséli, és bár maga a sztori fiatalos és nagyon is mai, mégis egészen eltérő világot mutat, mint az első etűdök. Ezután pedig következik egy még inkább különös történet. Talán a legfurcsább szál a debreceni, bár kiváló színészek (Sztarenki Dóra és Lábodi Ádám) játsszák, eltűnik az eddigi könnyed hangulat és humor, helyére belép egy bizarr érzés – megjelenik a zaklatás, a félelem, melyek bár életünk részei és jó is, hogyha szó esik ezekről egy fiataloknak szóló alkotásban, mégsem esik jól egy eddig szórakoztató filmben szembesülni ezekkel...
 

UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOKBÓL ROMHALMAZ

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2016.11.23.


Bedöglött projektek szegélyezik az utat, ami a hírhedtté vált rakamazi Teknősház és vízi tanösvény teljes kudarcához vezetett. Az elfüstölt százmilliók egy részéről pedig még a finanszírozó szervezet sem tud, a NAV Bűnügyi Igazgatósága viszont egy éve nyomoz utánuk.

A 2006-os önkormányzati választáson Rakamazon nagyjából ugyanaz történt, mint a települések többségén: a csalódott polgárok le akarták zárni a helyi elmúlt_nyolc_év-et, hogy valami egész más kezdődhessen el. A feladatra a Fidesz jelöltje, Farkas Ernő mutatkozott a legalkalmasabbnak: a szavazáson közel húsz százalékkal többen voksoltak rá, mint a korábbi, független polgármesterre. Farkas aztán nagy lendülettel neki is látott a munkának, és nyolc évig megállíthatatlanul dolgozott.

Intő jel lehetett volna

Működésének mintegy szimbóluma lehetne a városka ravatalozójának sorsa. Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács 2009-ben a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatását szolgáló alapból 20 millió forintot támogatást ítélt meg Rakamaznak új ravatalozó építésére, majd mintegy 8 millió forintot ki is fizetett előleg címen.

Az önkormányzat 2010 márciusában a kivitelezői munkák elvégzésre meghívásos közbeszerzést írt ki, melynek eredményeként a saját cégét, a Rakamazi Városüzemeltetési Nonprofit Kft-t bízta meg a munkával. De hiába a házon belüli megoldás, a nem túl bonyolult műtárgy nem készült el határidőre: a támogató szervezet visszavonta a támogatást, és a kifizetett előleget kamatostul visszakövetelte. Ez önmagában is csaknem 9 millió forint mínuszt jelentett a városnak, és ráadásul önerőből kellett befejezni az építkezést, ami még 2014-ben is tartott.

Csakhogy az önkormányzati cég ekkorra sajnálatos módon elvesztette a tőkéjét, és 100 millió feletti adósságot is felhalmozott, így 2014 áprilisában formálisan is csődbe ment. Így egy évvel később
kalapács alá került a ravatalozó, mivel az önkormányzat tulajdonrésszel fizette ki a saját kft-jét az elvégzett munkáért: ez a tulajdonrész cserélt gazdát az árverésen bruttó 2,1 millió forintért. Felelősségre vonás az ügyben nem történt...

ITT OLVASHATÓ

KORUNK HŐSE: TRUMP GYŐZELME MINT AZ IGAZSÁG PILLANATA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Balázs Gábor
2016.11.23.


Hát igen, ahogy mostanában keserűen viccelődnek mindenfelé: Joker beköltözött a Fehér Házba.

Noha nem ez volt a forgatókönyvben.

Nem is kellettek hozzá fegyveres támadók, „terror-cselekmény”, egyszerűen jelöltette magát egy demokratikus választáson, melyet meg is nyert.

Ez azért el kell hogy gondolkoztasson mindenkit.

Túl a megrökönyödésen vagy az őszinte örömön (nyilván persze jellemző, hogy kik voltak elégedettek Trump megválasztásával), mégis mindig érdekes szemügyre venni, hogy milyen egy igazi történelmi esemény: hirtelen egy eddig rejtve maradt igazság a napvilágra kerül. Nem véletlen, hogy a fennálló rend hívei milyen gyorsan el akarják temetni, vagy legalábbis a megszokott handabandazásuk mögé rejteni, úgy beállítván az eseményt, mint amelynek „nem szabadott volna megtörténnie”, mint valamiféle váratlan balesetet.

A probléma ezzel csak az, hogy egyre több az ilyen baleset a Brexittől, Kelet-Európa egy átlagos napján át, lassan bármelyik választásig. Egyre inkább az a reális, melyet a „szakértők”, a médiák és a politikusok irreálisnak tartanak.

Trump megválasztása bizonyos szempontból: az igazság pillanata.

„Egy valóságosan a feje tetejére állt világban az igaz a hamisság egy mozzanata” (
Guy Debord)

Egy ilyen világban mi lenne hát logikusabb, mint megválasztani a világ legnagyobb hatalommal rendelkező emberének egy notórius hazudozót?

De nem csak arról van szó, hogy Trump nagyon ritkán látszott igazat mondani (ez a megállapítás amúgy Clintonra éppúgy érvényes), hanem hogy éppen azért győzhetett, mert olyan tökéletesen megtestesíti mai világunk igazságát: a hazugság igazságáét.

Ahogy régebben próbáltunk érvelni
emellett: a „baloldal” (csak tréfálunk, szóval a jobboldal idefelé eső része) éppen azért halmoz vereséget vereségre, és tűnik olyan szánalmasan idejétmúltnak, mert hazudik a hazugságról. Azt akarja bebeszélni nekünk, hogy igazat mond – a másik oldal ilyesmivel már nem is nagyon próbálkozik.

Büszkén jelenti ki, hogy hazudik, és hogy amit mond, az gátlástalan, obszcén bunkóság. Ahányszor felháborodtak Trump bunkóságán, úgy vált Trump egyre népszerűbbé, hiszen a „balodal” képmutatása, üres moralizálása, „visszafogottsága” (mármint az igazság kimondásában) már senki előtt sem titok.
Jobb sorsra érdemes emberek úgy gondolják, hogy a szexizmus és a rasszizmus elutasítása, a kisebbségek védelme, az alapvető jó modor stb.(ezt nevezik ugyanazek az emberek „PC”-nek) az oka a jobboldal diadalának. Szegények azt hiszik, hogy „PC” visszautasítása majd visszaviszi a baloldalt a néphez.

Jóllehet nem a „PC” a baj, hanem az őszintétlensége: maga a baloldal az, amely állandósítja a hazugságot.

Nem teljesen logikátlan, hogy ebben a perverz folyamatban a legnagyobb hazug (ámde leplezetlenül hazudozó) Trump sokak számára úgy tűnhet fel, mint aki véget vet a hazugságnak...


ITT OLVASHATÓ

OSZT' ANNYI...

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2016.11.23.


Mit is gondolhat a nép alultájékoztatott gyermeke a Pharaonnal kapcsolatos monstre kudarchoz fűzött szánalmasan bárgyú magyarázkodásokról? Lehet, hogy vállat von. Az is lehet, hogy nem. Minden esetre gyanakszik. Okkal? Vagy tán csak hülye konteókban hisz? Ezen ő már sajnos nem igazodik el. Jobb híján keserűen legyint: oszt’ annyi…
 
Furán mentegeti a kormányzat szócsöve, a Magyar Idők a rendvédelmi szerveket: azért utazgathatott szabadon Európában az 1991 óta körözött Ghaith Pharaon – aki az utóbbi néhány évben járt hazánkban, Franciaországban, Spanyolországban is –, merthogy túl sok FBI-adatuk volt róla…
 
Azt írják: „lapunkat nemzetbiztonsági források arról tájékoztatták, ez úgy történhetett meg, hogy az amerikaiak az általuk ‘nagyon veszélyesnek tartott’ személy felvételét 11 különböző névvel, 4 különböző születési idővel, valamint 2 különböző születési hellyel kezdeményezték az Interpolnál. Ez 88 (!) különböző személyt jelent az adatok variációi alapján”.
 
A lap úgy tudja, az Interpol csak a szervezethez tartozó országok hatóságai számára hozzáférhető zárt körözési rendszerébe végül is 11 Pharaon került és „Magyarországra olyan adatokkal rendelkező Pharaon, aki a körözésekben szerepel, egyáltalán nem lépett be. A belügyi szervek a körözésekben szereplő valamennyi lehetséges személy adataival rákerestek az adatbázisokban, de egyik variáció sem adott pozitív visszaigazolást”.
 
*
Csupán elvi a kérdés – mert ugye a gyakorlatban még most is szabadlábon van a körözött „professzor” : vajon hogyan lett volna könnyebb őt – és egyáltalán bárkit, aki  több nevet, születési adatot használ – elfogni? Ha a sokból csak egy névvel, egy születési idővel és egy születési hellyel keresik, vagy ha ismerik és lesik az általa használt iratokban szereplő összes nevét, mindegyik születési dátumát és születési helyét?
 
A többi kérdés már gyakorlati: ha ismerhetik az összes adatát, ugyan miért nem ismerik? Vagy miért nem használják fel? Rosszul működik együtt az FBI, az Interpol és a magyar rendvédelem? Talán a számítógéprendszerük omlott volna össze, ha a körözött összes adatából létrehozható egyetlen valóságos és 87 fiktív Pharaon mindegyikére „pozitív visszaigazolást ad” a körözési program? Vagy ha legalább annyit jelez, hogy az illető felettébb gyanús, és lehet körözött?
 
Ezt megoldani talán nem lehetetlen egy olyan országban, és egy olyan schengeni rendszerben, ahol már évek óta számítógépes kockázatelemzéssel választják ki az elektronikusan közölt fuvaradatok (például az induló- és célállomás, a rakomány, a határátlépés gyakorisága stb.) alapján, hogy a határon melyik teherautót is vizsgálják át – mondjuk cigicsempészet gyanúja miatt. Ami ugye roppant veszélyes bűncselekmény, de azért nem annyira, mint a terrorizmus támogatása… És nincs az a pengés kerítés, ami az utóbbitól megvédene bárkit is Európában; ez ellen bizony cizelláltabb, az „intelligence” szóval jellemezhető módszerek kellenek. Azokhoz pedig ugye sok adat…

ITT OLVASHATÓ

A TÖRTÉNELEM VISSZATÉRT

MANDINER BLOG
Szerző: Csizmadia Ervin
2006.11.23.


A történelemről, az érzékenységről és a vízről, ami kiver minket

A történelem épp olyan, mint egy ruhadarab: egy ideig szeretjük és nyüstöljük, aztán megunjuk, levetjük és kidobjuk. Ha a történelemről vitatkozunk, ezt nem árt szem előtt tartanunk.

Merthogy vannak úgynevezett „történelem-barát” és úgynevezett „történelem-ellenes” korszakok. Amikor az előbbit éli az emberiség, akkor elringatja magát a történelem habjain; amikor az utóbbit, akkor még azt is meg akarja tagadni, hogy valaha is hallott olyan fogalomról, hogy történelem.

Azt kell tehát megértenünk, mikor szeretünk ringatózni, és mikor szeretünk kimenni a városszélre és a történelmet a szemétdombra dobni.
*
Nos, akkor élünk a történelemben, amikor – úgymond – nagy dolgokat kell megoldani. Mondjuk a franciák 1789 körül nyakig a történelemben éltek. Róma lebegett a nagy forradalmárok szeme előtt. Mint ahogy Amerika alapítása sem képzelhető el történelem nélkül. Egyik esetben sem az történt, hogy nosza, nyaktilózzunk, illetve, hogy nosza, hozzunk létre egy új világot. Hanem mindkettőben vastagon ott volt az eszmény: valami nagyot kell teremtenünk, olyat, ami csak történelmi mértékkel mérhető.

Ahhoz persze, hogy emberek történelmi eszmények megvalósítását, sőt meghaladását tűzzék ki célul maguk elé, mindenekelőtt az kell, hogy a történelemnek legyen hitele. Nem csak egy párt vagy egy politikus tudja lejáratni magát, hanem a történelem is. Hogyan? Úgy, hogy olyan dolgok történnek meg benne, amelyekre senki nem büszke. Ilyenkor a történelem pillanatok alatt átsorolódik a „rossz oldalra”, ilyenkor mindenki menekül tőle. Mint például a nácizmustól vagy a fasizmustól.

A „történelem mint rossz” percepciója szükséges ahhoz, hogy a történelemben időnként ki akarjunk lépni belőle. A „múltat eltörölni” gondolat azért olyan elven, mert a történelem során mindig vannak olyan politikai szereplők, akik például korábban még nem próbálhatták ki magukat. Gondoljunk csak a kommunistákra 1945 után. Mi adta egyedülálló népszerűségüket? Az, hogy rajtuk kívül szinte mindenki más lejáratódott, és ők tudták fellépni a tisztaság és bűntelenség nevében.

Vagy gondoljunk 1989-re, amikor megint csak „nemszeretem” kategóriává vált a történelem. Megint csak miért? Mert egy csomó olyan politikába betörni igyekvő elem halmozódott fel a margón, akik betörni és meghódítani készültek a politikát. Ők voltak a „demokratikus tiszták”’, akik egy puhuló diktatúra perifériáján növesztették fel magukat, s akik fennen hirdették, hogy ki kell lépni a diktatórikus múltból és át kell lépni a demokratikus jelenbe. Kellett nekik ehhez a történelem? Nem kellett, legfeljebb dobbantóként. Nem akartak ők a történelemből semmit, de nem csak a közelmúlt történelméből, hanem a távolabbiból sem, sőt abból még kevésbé...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN DÖNTÖTT: A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNY MARAD, ÉS AZ OSZTOGATÁS ELKEZDŐDHET

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.11.23.


Úgy tűnik, Orbán Viktor beletörődött abba, hogy egyelőre nem lesz alkotmánymódosítás, így az amúgy is lanyhulni látszó migránsellenes retorika helyett a nemzetgazdasági ügyekre összpontosít. Kétségtelenül, a huszonnegyedik órában jár, ha stratégiai fordulatra készül, hiszen jövőre már késő lenne a 2018-as választási kampányt áthangolni konkrét belpolitikai kérdésekre. Most a szükségest elegyíti a hasznossal, hiszen komoly fordulatra van szükség a munkaerőpiacon és a gazdaság szerkezetének átalakításában, ugyanakkor az ezzel járó béremelést és járulékcsökkentést kiválóan lehet majd kommunikálni a kampányban.

Orbán Viktor mindennél jobban ragaszkodik azokhoz a konstrukciókhoz, melyek gyorsan, nagy hatékonysággal termelnek pénzt a pártja környezetéhez tartozó köröknek. Ilyenek például az ellenzék által sokat támadott, ám továbbra is rengeteg közpénzt égető jegybanki alapítványok, az úgynevezett TAO-pénzek, melyek alkalmasak arra, hogy adómilliárdokat csoportosítsanak át egyéni érdekeknek megfelelően, és persze ide tartozik a
letelepedési kötvények ügye is.

A
Jobbik ugyan meghekkelte az alaptörvény módosítását, ezzel fontos fegyvertől fosztotta meg Orbán Viktort a nemzetközi politika színpadán, de a jelek szerint a miniszterelnök inkább beáldozza a migránsügyet a jól tejelő kötvények oltárán, ráadásul szeretné elkerülni, hogy úgy tűnjön, engedett a Jobbik zsarolásának. Ha elengedi a migránskérdést, akkor csöndben elismerte ugyan, hogy teljesen értelmetlen volt 20-30 milliárd forintot beleforgatni a hosszú, uszító kampányba, de új lapot nyithat a politikai kommunikációban azzal, ha béremelésekről és adókedvezményekről kezd beszélni a menekültek szapulása helyett.

Az is elképzelhető, hogy az
uniós intézmények elleni kirohanásai is csillapodni fognak, hiszen jól tudja, a brüsszeli pénzekre a következő másfél esztendőben mindennél nagyobb szüksége lesz. Szakértők szerint a magyar költségvetésnek van egy 500 milliárd forint körüli mozgástere, vagyis ekkora összeget akár a cégeknél és a munkavállalóknál is hagyhat a kormány, mégsem fenyeget a fizetésképtelenség réme. Ha azonban ezt a tartalékot beáldozza a gazdasági tárca, akkor sokkal érzékenyebben érintenek bennünket a nemzetközi pénzügyi folyamatok, egy esetleges gazdasági válság pedig akár végzetes is lehet a kormány számára...

ITT OLVASHATÓ

EZ ITT MINDEN KRITIKÁN ALULI GYÖKÉRSÉG VOLT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.11.22.


Úgy voltam vele, hogy semmi kedvem az idén nyáron visszavonult, parlamenti mandátumáról lemondott, politikusként – saját félszájjal elmormolt bevallása szerint kudarcot vallott – Schiffer András által a háttérből, a pálya széléről madzagon rángatott LMP-ről az alkotmánybírák megválasztása kapcsán bármit is leírni, amit eddig ne írtunk volna le.

Csakhogy úgy hozta a csillagok állása, hogy a pofámba fújta az internet az alábbi videót, amely a DK (Varjú László) mai sajtótájékoztatóján készült, ahova odasodorta a szél az LMP vezérkarát is. Mivel szerintem ez egy ko(ó)rtörténeti dokumentum, amely hűen tükrözi a magyar politikai-közéleti állapotok reménytelenül gyászosságát, ejtsünk róla pár szót.

Annál is inkább, hogy én nem tartozom semmilyen módok azok közé, akiket Schiffer úr tegnap este elküldött a kurvaanyjukba a Hír TV stúdiójából a téma kapcsán: tudniillik nem ülök a parlamentben, tehát úgy mondhatok véleményt, hogy magasról leszarhatom, hogy Schiffer András sértett óvodás és megkeseredett cinikus esetleg aljas, szemét, hazug, képmutató senkinek tart...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁNÉK GYÁRFÁST SEM VÁLTHATJÁK LE HIVATALOSAN, ÍGY FELFELÉ BUKTATJÁK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2016.11.23.


Hosszú Katinka és az úszók ultimátumot adtak a Magyar Úszószövetségnek és a teljes vezetőség lemondását követelik. Gyárfás nem mond le „ő nem az a típus”. Viszont a háttérben hatalmas szervezkedés folyik az eltávolítására. Láthatóan Orbán Viktornak sincs túl sok kedve elengedni az egyik emberének a kezét - de kénytelen lesz megtenni...

...Az általunk kívánt helyzet megvalósulásának legfontosabb feltétele, hogy a Magyar Úszó Szövetség jelenlegi, közel 20 éve regnáló vezetése - amely mögött megszűnt az az egység és bizalom, amivel az úszó társadalmat képviselni tudja – távozzon, és adjon teret az új korszak megszületésének."

"A feltüzelt versenyzők tévúton járnak, követeléseik megalapozatlanok" – válaszolt erre a Magyar Úszó Szövetség elnöksége; Gyárfás Tamásék szerint egy-egy negatív történés ellenére a magyar úszósport sikeres.

A MÚSZ hosszasan ecseteli a sikereit, a bővülő uszodákat, az idilli körülményeket a készülésre. Nem is beszélve az átlátható pénzmozgásokról. Mindig hangsúlyozzák azt is, hogy mennyire nyitottak a kommunikációra és az építő javaslatokra – míg Katinkáék nem.

A HVG viszont úgy tudja: a Fidesz és Orbán Viktor hamar „le fogja zárni” a dolgot. A hvg.hu-nak háttérben nyilatkozó fideszes politikus szerint egyértelmű, hogy Gyárfás nem vezetheti tovább a szövetséget, a legfőbb dilemma az, mint mondta, hogy ezt hogyan értessék meg, fogadtassák el vele, mert nem az a típusú ember, aki magától lemond.

Így valószínűleg Gyárfást felfelé buktatják, hogy ne álljon bosszút: valamiféle, a mindennapi ügyek kezelésétől elemeltebb pozícióban, mondjuk, tiszteletbeli elnökként dolgozna tovább. Állítólag az Emmiben már Gyárfás utódjáról is megvan a határozott elképzelése. 


ITT OLVASHATÓ

TRUMP VISSZATÁNCOLT EGY SOR KAMPÁNYÍGÉRETÉBEN

INDEX.HU
Szerző: FÖLDES ANDRÁS - PÁNDI BALÁZS
2016.11.22.


Donald Trump olyan elánnal vetette bele magát a világpolitikába, a belpolitikába, a sajtóügyekbe, és a bizniszbe, hogy az amerikai sajtó gyakorlatilag egész nap a leendő elnökkel foglalkozott.

A figyelmet Trump már hétfőn megalapozta, amikor berendelte magához a legnevesebb újságírókat, csak azért, hogy egyenként ossza ki őket. Trump eközben jelezte az Egyesült Királyságnak, hogy azt szeretné, ha az Egyesült Királyság washingtoni nagykövete Nigel Farage, a UKIP vezetője, a brexit élharcosa lenne.

A keddet pedig azzal kezdte, hogy Twitteren jelentette be: elmarad a találkozója a New York Timessel. A lap döbbenten hallotta a hírt, részben azért, mert hivatalosan nem kaptak értesítést, részben mert korábban éppen Trump stábja kezdeményezte a találkozót.

A Twitteren zajló rövid vita után a megválasztott elnök újra üzent: mégis elmegy a New York Times szerkesztőségébe.

A lap vezetésével és szerkesztőivel zajló ebéden folytatódott az elnök zavarba ejtő kommunikációja, amelyből ha valamit ki lehet emelni, akkor az az volt, hogy több ponton is visszatáncolt a kampányban elhangzottaktól:

ITT OLVASHATÓ

HOGYAN LETT LAKÁSUNK GREENWICHBEN?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.11.23.


Mióta az Egyesült Királyság idén nyáron belelavírozta magát egy meglehetősen bizonytalan jövőbe (és ez nem a döntés minősítése, hanem ténymegállapítás, hiszen voltaképpen senki sem tudja, mit hoz a következő pár év), szóval azóta magyarként lakást venni a szigetországban a korábbinál kalandosabb vállalkozásnak tűnik. Londoni Tódiék mégis belevágtak, és sikerrel is jártak, persze nem kevés utánajárás és feszültség után. Ennek a lakásvásárlásnak a története következik most.

„Miután párommal már két évet kint töltöttünk Londonban és úgy nézett ki, hogy egyhamar nem megyünk haza, elhatároztuk, hogy ingatlanvásárlásba vágjuk a fejszénket.
Erre több indok is volt: az egyik, hogy a félretett pénzünk ne csak álljon a bankszámlán, a másik, hogy ne másvalaki hitelét fizessük albérleti díjon keresztül.

Az már az elejétől fogva nyilvánvaló volt, hogy az albérlet sokkal rugalmasabb és kockázatmentesebb, de azt nem akartam, hogy húsz-huszonöt év múlva arra eszméljünk, hogy ha nem albérletre költöttük volna a pénzt, akkor már a saját házunkban laknánk.

A harmadik indok az volt, hogy elegem lett abból, hogy azt kell használni, amivel a tulaj berendezi a lakást. Persze, vehetek saját bútort, de sütőt, hűtőt, mosógépet meg csaptelepet már nem vehetek olyat, amilyet én szeretnék. Márpedig a tulajok nyilvánvalóan a legolcsóbb háztartási gépekkel igyekeznek berendezni a bérleményt.

Versenyfutás a lufival

Eleinte úgy gondoltuk, hogy egy kéthálószobás házat vásárolunk valahol London környékén, ezeket kezdtük nézegetni. Azért gondoltuk házat venni, mert így garantált lett volna a kert, megúsztuk volna freehold-leasehold problémakört és úgy újíthattuk volna fel a házat, ahogy mi akartuk volna.

Már el is képzeltük, hogy lesz egy kis házunk (itt csak olyan van), ha hazaértünk egyikünk megsétáltatja a kutyust a csepergő esőben, amíg a másik vacsorát főz, majd esti TV nézés helyett csempézés, parkettázás, festés és szigetelés éjfélig. Körülbelül öt évig, amíg nem végzünk.

Pénzünk ekkor 20% önerőhöz lett volna elég, többi hitel. Persze félelmetes volt látni, hogy hiába raktunk félre szépen, alig előztük le az ingatlanok drágulását. Egy idő után azt kezdtem el várni, hogy mikor pukkad ki a lufi, hiszen évente 10-15% drágulást, ami egyes helyeken a 20%-ba is belenyal, nem lehet sokáig tartani.

Minden évben azt láttuk, hogy egyre többen esnek el az esélytől, hogy saját házuk legyen és a lufi még mindig csak nőtt. Hiába jelentek meg újságcikkek meg TV-riportok arról, hogy ez nem mehet tovább, ez a piacot nem érdekelte. Így egy idő után minket sem, mondtam is a páromnak, hogy tuti egy nappal azután zuhan össze, hogy mi házat veszünk!..."

ITT OLVASHATÓ

GYENGÉN TELJESÍT A MAGYAR GAZDASÁG - ÁTTÖRÉS TALÁN JÖVŐRE...

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.11.23.


Továbbra sem tud talpra állni a magyar gazdaság, ezt bizonyítják a harmadik negyedéves GDP-adatok. Az előző év azonos időszakához mért 2 százalékos növekedés papíron nem rossz, a harmadik negyedéves adatokat összevetve az elmúlt három év adataival viszont jól láthatjuk, hogy jócskán alul teljesít a magyar gazdaság az elmúlt évekhez képest. 

A vártnál gyengébb teljesítményben nagy szerepe van az ipar stagnálásának, valamint az építőipari termelés visszaesésének, amit az uniós forrásokra lehet visszavezetni, hiszen hiába indult már az új költségvetési ciklus, a forráslehívások még korántsem pörögnek úgy, mint az elmúlt években. 

Az uniós forrásoktól való függést mérsékelhetik a jövő évtől induló adóváltozások, erőteljesebb áttörést viszont a kormányzati fiskális expanziótól sem várhatunk, mivel a magyar gazdaság problémáit jóval mélyebbre lehet visszavezetni. 

Gyenge teljesítmény

A KSH legfrissebb adatai alapján a magyar gazdaság 2016 harmadik negyedévében  2 százalékkal bővült, ami elmaradt az elmúlt évek teljesítményéhez képest. A második negyedévhez képest 0,2 százalékos volt a bővülés, ami jelentős lassulást jelent a második negyedévhez képest (akkor éves összevetésben 2,8 százalékos volt a növekedés, az első negyedévhez képest pedig 1 százalékos). 

A KSH közlése alapján a növekedést elsősorban a piaci szolgáltatások és a mezőgazdaság biztosította, az ipar az elmúlt negyedévekhez hasonlóan továbbra is stagnál, ezen belül pedig az építőipar teljesítménye az, ami mérsékelte a növekedést. Az ipari termelésen belül a feldogozóipar teljesítménye (ezen belül a járműipar) sem volt kimagasló. Ebben szerepet játszhatott a nyári leállás, valamint a külső konjunktúra lassulása, ami hatással volt a megrendelésekre. Nagy valószínűséggel a tavaly kirobbant VW-botrány is begyűrűzött a hazai járműgyártásba. Az előzetes várakozások alapján, az autóipari óriást érintő botrány, amelynek magyar vonatkozása is volt az Audi gyáron keresztül, 0,2-0,3 százalékponttal vetheti vissza a magyar gazdaság idei teljesítményét. 

Az építőipar teljesítménye az utolsó negyedévben már javulhat, ezt a legfrissebb adatok is alátámasztják, amelyek az építőipar feltámadását jelezhetik. Ebben szerepet játszhat a CSOK, bár az új lakásvásárlások száma még mindig mérsékeltebb a kormány várakozásaihoz képest. 

ITT OLVASHATÓ

EGÉSZEN ELKÉPESZTŐ

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.11.22.


„Egészen elképesztő adat, de Louann Brizendine, a San Franciscó-i egyetem neuropszichiátere The Female Brain (A női agy) című könyvben leírtak szerint a nők egy nap 20 ezer szót ejtenek ki a szájukon hangosan, amíg egy férfi csupán 7 ezret: tehát a nők gyakorlatilag háromszor annyit beszélnek.” (A nőt hallgatni, a férfit olvasni kell)

Ez bizony valóban egészen elképesztő adat. Mint soha, sehol sem végzett – ráadásul nem is kezdett – neuropszichiáter, akinek még a San Franciscó-i egyetemet is csak úgy nagyjából 9.532 kilométernyi távolságra sikerült megközelítenie, kénytelen vagyok teljesen megbízni a fent leírtakban és azokon egészen elképedni. Ez van. Valakikre biztos rászereltek valamilyen furfangos szószámláló szerkezetet, a statisztikai kiértékelés után pedig jött a döbbent felismerés. A nők átlagosan 20 ezer szó/nap sebességgel száguldanak át az életükön, a férfiak pedig komótosan ott dörmögnek mögöttük a maguk jelentéktelen, 7 ezres lomhaságukkal.

Minőségről az idegfeszítő cikkben nem esett szó, pedig mind a beszéd, mind az írás esetében ennek jóval nagyobb a jelentősége, mint a puszta mennyiségnek.

Egészen elképesztő volt számomra az is, amikor X. Y. (kitalált név, de valójában hímnemű) a fülem hallatára vizsgázott szervetlen kémiából Dr. P. I.-nél (Dr. Pais István). Hosszan tartó, kiválóan felépített beszédről volt szó, amivel a szónok valószínűleg hatalmas sikert aratott volna a római szenátusban is. Ez a tény teljesen elkeserített és összetörte minden maradék illúziómat. Jómagam még a legszebb nyári élményeimmel kapcsolatban sem tudtam volna ennyi érdekfeszítő kalandot elmesélni, a kihúzott tételről nem is szólva. Azzal próbáltam vigasztalni magamat, hogy ezidáig egészen jó életem volt.

Egészen elképesztő feleletről volt szó, ami lenyűgözte a teljes hallgatóságot, azaz mind a professzor urat, mind engem, a vesztes urat. Pais professzor a pompás szónoklat után nem is fukarkodott az elismeréssel:

– Gratulálok, fiatalember! Ennél szebb feleletet még életemben nem hallottam. Mivel azonban csupán marhaságokról volt benne szó, erre sajnos csak elégtelent tudok adni magának. Használja egészséggel! Nem szeretem, ha valaki feleslegesen rabolja az időmet...


ITT OLVASHATÓ

NYUGDÍJAS NYOMOR

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.11.23.


Orbán Viktor az egyik rádióinterjújában megpendítette azt, hogy a korábban beígért 0,9%-os szégyenletesen alacsony nyugdíjemelést felvihetik akár 1,6%-ra. Mindezt attól tette függővé, hogyan sikerül-e megállapodnia a vállalkozókkal, aminek egy többszörös áttételen keresztül majd inflációnövelő hatása lehet, s ez felhatalmazást adhat számára a nyugdíjak további emelésére. Mindezt természetesen szigorúan feltételes módban mondotta, ami azonban nem csupán egy politikusi óvatosságnak tudható be, hanem az egész nyugdíjas problémáról szóló álláspontját is tükrözi. Ugyanígy maga az nyugdíjak emelésének az inflációhoz való kötése a Fidesznek azt a felfogását tükrözi, hogy miként gondolkodik a társadalmi igazságosságról. Ezzel szemben nekem egészen más a felfogásom erről a kérdésről, amit az alábbiakban próbálok kifejteni.

Az eredendő probléma abból ered, hogy a nyugdíjak emelését az infláció várható értékéhez tervezik be és ezt hajtják végre. Már ma is látható az, hogy ez mennyire igazságtalan éppen a nyugdíjasokkal szemben, hiszen míg korábban a 2017-es évre csak 0,9%-osra, vagy annál alacsonyabbra tették az infláció mértékét, addig ma már egyes vélemények szerint ez várhatóan 2,3%, vagy annál magasabb lesz. Tehát nem mindegy az, hogy mikor és milyen előrejelzést vesznek alapul a tervezésnél, hiszen az alapvetően befolyásolja a nyugdíjemelés mértékét. De ez csak az egyik probléma ezzel a rendszerrel kapcsolatban. Tételezzük fel, hogy a tervezett infláció mértékét meghaladja a tényleges infláció mértéke. Ilyenkor, ugye, a kettő közötti különbséget a nyugdíjasnak kell fizetnie, hogy úgy mondjam megelőlegezi a költségvetésnek azt a pénzt, amit sohasem, jobb esetben pedig csak később kaphat vissza. Ezt a gavallér tettet nem várhatja el a kormány azoktól, akik a létminimum alatt élnek. Természetesen az is előfordulhat, hogy a tervezett infláció alatti érték következik be, ami természetesen a nyugdíjasoknak kedvez. Nyilván a költségvetés ezt nem kéri vissza, amit helyesen is tesz, hiszen ő a nyugdíjasokkal szemben felvállalhatja ezt a gavallér cselekményt. S végül előfordulhat olyan is, hogy évek során az előbbi két eset felváltva következik be, tehát hol többet, hol kevesebbet kap a nyugdíjas a tényleges infláció mértékéhez viszonyított nyugdíjemelésnél, ami hosszabb távon kiegyenlítheti egymást. Ez utóbbira, tehát csupán a valószínűségre alapozni egy nyugdíjrendszert, minimum hazardírozásnak tekinthető, mindamellett, hogy belátható a nyugdíjemelés erre való alapozásának a szükségszerűsége.

Ennél azért sokkal fontosabb szempont az, hogy ez a nyugdíjrendszer mennyire tükrözi a társadalmi igazságosságot. Abszolút tisztában vagyok azzal, hogy ha az „igazságosság” kérdését vetem fel, akkor egy méhkasba dugom a kezem. De ma már kell lennie egy olyan általánosan elfogadott elvrendszernek, amelynek mentén minden parlamenti párt hasonlóan gondolkodik, mert a nyugdíjasok esetében csak ez vezethet egy kiszámítható életvitelhez. Nem gondolom azt, hogy a nyugdíjemelésnek csupán az inflációhoz való kötése megfelelő lenne. Az előbb elmondottakon túl azért rossz módszer, mert a nyugdíjemelés mértékét százalékban adja meg. Ez kifejezetten a magas nyugdíjjal rendelkezőknek kedvez, amelyek mértéke némelyik esetben akár a több milliót is elérheti. Belátom, hogy ez a módszer is egyfajta társadalmi igazságosságot fejez ki, hiszen azon alapszik, hogy korábban a most magas nyugdíjjal rendelkezők több járulékot fizettek be, ami magas fizetés esetén nominálisan is sokkal több nyugdíjjárulékot jelentett, mint az alacsony fizetéssel rendelkezők esetén, ezért „jogos” az, hogy több nyugdíjat kapjanak. Ez látszólag igaz, de máris kétségessé teszi ennek az igazságtartalmát az a tény, hogy a Fidesz kormány maximalizálta a járulékok mértékét, ami pedig máris megszüntette ennek a fajta társadalmi igazságosságnak a jóságát. De van ennek egy további hibája is. Ha ugyanis feltételezzük azt, hogy az infláció mértékénél nagyobb nyugdíjemelést ad a kormány, például azért, mert ezt a gazdaság fejlődése megengedi, akkor a magas nyugdíjjal rendelkezők többet fognak kapni, mint amennyit a befizetett járulék nyomán az elvárható lenne, ami már szintén megkérdőjelezi ennek a társadalmi igazságosságnak a jóságát. Az nem tekinthető igazságosnak, hogy a javuló társadalmi, gazdasági feltételekből adódóan az egyik nyugdíjas csoport arányosan többet kapjon, mint a másik...


ITT OLVASHATÓ

TÉNYLEG A KÖRÖZÖTT PHARAON ÜZLETELT MAGYARORSZÁGON

24.HU - POSZ ITT
Szerző: Medvegy Gábor
2016.11.23.


A kormánypárti lap forrásai szerint már semmi akadálya nincs annak, hogy elfogják, ha belép az országba.

A Magyarországon felbukkant Ghaith Pharaon valóban az a személy, akit 25 éve köröznek az amerikai hatóságok – írta meg a kormánypárti Magyar Idők.

A lap forrásai szerint az Egyesült Államokból érkezett ujjnyomat-mintát összevetették Ghaith Pharaon schengeni vízumkérelmével, amelyhez szintén csatolni kellett ujjlenyomatot, és a két minta egyezőséget mutatott

Így már semmi akadálya annak, hogy az Interpol listáján szereplő körözött személyt azonosítsák és azonnal elfogják, ha az ország területére lép – áll a cikkben.


A múlt heti Kormányinfón egyébként Lázár János arról beszélt, hogy lehet, hogy azért nem tudtak ujjlenyomatot venni Pharaontól, mert nincs neki. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt állította: neki sincs ujjlenyomata, ezért csak egy évre szóló útlevele van.

A Magyar Idők felidézi, hogy Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára korábban arról beszélt nekik, hogy a magyar hatóságok információi szerint Ghaith Pharaon nevű személy nem tartózkodik hazánkban, nem él itt életvitelszerűen, és nem vásárolt ingatlant.

Az ugyanakkor a korábbi beszámolókból kiderül, hogy Pharaon a cégein keresztül jutott magyarországi ingatlanokhoz, és biztosan ott volt a tavalyi seregélyesi szüreti mulatságon is, ahol ügyvédje hárommillió forintot adományozott az önkormányzatnak.

A szaúdi származású üzletember a Mollal és a külügyminisztérium cégével, valamint egy Orbán Viktor vejéhez köthető céggel is üzletelt, egyik érdekeltsége pedig a miniszterelnök háza körül vásárolt ingatlanokat...

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NEMZET: CSAK AZ IDEI KAMATOKKAL 4,1 MILLIÁRDOT BUKOTT AZ ÁLLAM A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYEKEN

444.HU
Szerző: Botos Tamás
2016.11.23.


A Magyar Nemzet ír arról, hogy hiába lehet már két éve  a piacról olcsóbban finanszírozni a magyar államadósságot, a kormány nem engedte el a letelepedésikötvény-biznisz kezét.

A lap emlékeztet arra, hogy a jogszabály szerint a letelepedési kötvények után a piaci árazásnál másfél százalékkal kisebb kamat jár, de legalább két százalékot mindenképpen kifizet a magyar állam. Ennek megfelelően tavaly és idén is kétszázalékos kamatot fizetett a magyar állam a kötvények után, ami 

  • 2015-ben 4,6 milliárd,
  • idén október végéig 4,1 milliárd
forintos veszteséget jelent az országnak...
 

MÉSZÁROS LŐRINCNEK A BÍRÓSÁG SEM DIKTÁLHAT

MAGYAR NARANCS
- HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.11.22.


És más hasonlóan megnyugtató hírek Gyárfás Tamás fekete napján.
Megválasztották az Alkotmánybíróság új tagjait, Schiffer András beszólt a DK-nak

Kedden négy új tagot választott az Országgyűlés az Alkotmánybíróság (Ab) eddig betöltetlen helyeire. Hörcherné Marosi Ildikót, a Kúria bíráját, Horváth Attila jogtörténészt, Schanda Balázst, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem alkotmányjogi tanszékének vezetőjét és Szabó Marcelt, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettest választották meg a képviselők, a bírák mandátuma 12 évre szól. Az Országgyűlés arról is határozott, hogy Sulyok Tamás lesz az Ab új elnöke.

A bírák megválasztása nem volt váratlan, hiszen az LMP már korábban rábólintott a Fidesz jelöltjeire, a többi ellenzéki párt viszont nem vett részt a jelöltállítási folyamatban.
Tóth Bertalan, az MSZP képviselője szerint illegitim Alkotmánybíróság jött létre, ezért a testület későbbi döntéseinek legitimitása is megkérdőjelezhető lesz. Tóth szerint ugyanis legalább kilencfős bizottságnak kell jelölnie az alkotmánybírókat. Az ő lemondása után viszont a testület múlt hét pénteken nyolcfősre olvadt, így a jelölés nem érvényes. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint viszont törvényes, legitim volt az alkotmánybíró-választás.

A Parlament folyosóin eközben összeszólalkoztak az LMP és a DK politikusai. Varju László, DK alelnöke szerint az LMP "kiiratkozott az ellenzéki pártok soraiból", ezért – mint mondta – jelképesen fideszes párttagkönyveket ajánl a két társelnöknek, akik meg is jelentek a sajtótájékoztatón a teljes LMP frakció kíséretében. Schiffer András, az LMP volt társelnöke is, aki hazugsággal vádolta a DK-t, majd sorra vette és visszautasította a bírák személyét ért kifogásokat. Egyúttal hitványnak és alávalónak nevezte, amit a DK tesz. „Gyakorlatilag egyházellenes indulatokat szítanak fel, azt csinálják, amit az AVH-s szellemi elődeik” – fogalmazott. A jelenetet az ATV kamerája rögzítette, az Eötvös Károly Intézet szerint viszont a most megválasztott bírák biztosan nem fogják helyreállítani az Alkotmánybíróság függetlenségét. Az EKINT teljes írását itt olvashatják.

Selyemzsinór Gyárfásnak?

Miután tegnap a magyar úszósport krémje, Hosszú Katinka vezetésével ultimátumot adott Gyárfás Tamásnak, ma már Orbán Viktor is megszólalt az ügyben. A hvg.hu riporterének sikerült megkérdeznie a kormányfőt is. A miniszterelnök mindössze annyit mondott az újságírói kérdésre, hogy Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár közleményében az ő véleménye is benne van. Szabó azt írta, a sportolók által felvetett problémákkal tisztában van az államtitkárság. „Világklasszis sportolóink által kiadott nyilatkozat szerint ők azonnali változást akarnak és az úszószövetségnek erre reagálnia szükséges, mert az eddig tett lépések már nem elégségesek.“

Noha a Blikk arról írt, hogy hogy Seszták Miklós fejlesztési miniszter, esetleg Czene Attila olimpiai bajnok úszó, korábbi sportért felelős államtitkár válthatja Gyárfást, a hvg-hu-nak nyilatkozó fideszes források ezt cáfolták. Ugyanakkor azt is hozzátették: „Nagyon rövid időn belül le kell és le is fogjuk zárni ezt az ügyet, a feszültségek nem veszélyeztetik a vizes vb eredményességét”. A helyzet megoldása már csak azért is sürgős a kormánynak, mert egy kudarcos vizes VB-rendezés elsodorhatná a 2024-es olimpiai álmokat is...

ITT OLVASHATÓ

CHRISTOPHER ADAM LEVELEA MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS BIZOTTSÁGÁHOZ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2016.11.21.


Tisztelt Pánczél Károly Elnök Úr és Tisztelt Szávay István Képviselő Úr!

A magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának 2016. március 22-ei jegyzőkonyvére utalok, amely Somorjai Ágnes, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács örökös tiszteletbeli elnökének a beszámolóját foglalta össze a kanadai magyar diaszpóráról. Szávay úr kérdése és Somorjai asszony válasza engem személyesen, illetve lapomat – a Kanadai Magyar Hírlapot – érintette.

Javosolnám, hogy amennyiben kérdései vannak a Kanadai Magyar Hírlapról, annak vélt “szélsőségesen szélsőliberális hangneméről”, arról hogy “kik ezek,” illetve, hogy “kik pénzelik ezeket”, eredményesebb lehet erről magát a lapot kérdezni, annak szerkesztőjét és tulajdonosát. Amennyiben ezt tette volna az Önök bizottsága, akkor le szögezhettem volna, hogy:

1. Nem vagyok és nem is voltam a Demokratikus Koalíció “kanadai fiókjának” a vezetője, sem pedig annak az alapítója. Ilyen fiókszervezet nincs, soha nem is létezett és soha nem volt bejegyezve Kanadában ilyen jellegű szervezet.

2. A Kanadai Magyar Hírlapot 2004 februárjában alapítottam 23 évesen, kanadai születésű és magyar származású egyetemistaként. A lapot akkori garzonlakásomból szerkesztettem a Québec tartománybeli Gatineau városából. Akkoriban a hangsúly a kanadai közéleti hírek magyar nyelvű közlésén volt. Ez könnyen ellenőrizhető az OSZK Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázisán keresztül.

3. A Kanadai Magyar Hírlap egy non-profit vállalkozás. Zsebből, önerőből pénzelem, szerzőink bérmentve, honorárium-nélkül írnak. Az egyetlen alkalom, hogy valaha támogatást kaptunk volna Magyarországról, az a 2015-ös Szabad Sajtó-díjhoz fűződő háromszázezer forint volt, ami elegendő volt arra, hogy Budapestre utazzak és átvegyem a lapom nevében a kitüntetést.

4. Ellenben olyan kanadai magyar szervezetekkel, amelyek közül volt példa az elmúlt másfél évben arra, hogy hatszázezer dollárnál is több állami támogatást kért és kapott a magyar államtól, a Kanadai Magyar Hírlap nem tartja helyénvalónak, hogy a magyar adófizetők finanszírozzák a nyugati diaszpóra szervezeteit, annak sajtótermékeit és egyesületeit.

Tisztelettel:

Christopher Adam
Főszerkesztő
Kanadai Magyar Hírlap


ITT OLVASHATÓ

HOL LEHET MÉG EZT MEGTENNI ÚGY, HOGY A FELDÜHÖDÖTT POLGÁR NE CSOMÓZZA A HAZUDÓS MINISZTERÚR FARKINCÁJÁT A PROPELLER VÉGÉHEZ?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.11.22.


Kósa Lajos – egyemmegaszívét – amolyan univerzális zseni lett mostanság. Mindenfélét bejelent, kijelent, tájékoztat. És nem ám olyan doorstep-stílben, mint nemrégen, hanem mint egy komoly felnőtt. Leírják neki és vagy felolvassa, vagy – igen, hiába röhögsz, képes rá – megtanulja fejből. És mondja és mondja és mondja.

Most éppen a béremelést lelkendezte el, de miután nem létezik egy fideszkormányos hír sem ekézés és visszamutogatós halandzsa nélkül, most sem maradt ki a szavalatból a hétéve-elmútnyócév.

„A képviselő aláhúzta, a béremelési csomag Magyarország versenyképességét szolgálja, segít a magyar munkaerő megtartásában, és abban, hogy megkezdjük a bérfelzárkózást. Kósa Lajos hangsúlyozta, a béremelések annak köszönhetőek, hogy a magyarok 2010-től egy szétvert, szétzüllesztett országból hat év alatt egy csodát csináltak”. (fidesz.hu)

Azt, Lajos, azt. Egy csodát. Egy tündérmese-országot. A magyar emberek, de abból is csak az a 3,3 millió, amiből 1,6 millió fideszes és 98 százalék. Mármint 98 százalékuk nyugdíjas. Egy valóságos csoda, ami ebben az országban történik, komolyan mondom. Itt már mindenki gyűlöl mindenkit, de nem ám olyan sunyigeci polkorrekt-módon, hanem rendesen. Velőből.

Tiszta szerencse, hogy azért vagytok egy páran ügyes üzletemberek, akiknek bejött az élet, Lali. Hogy nagyon messzire ne is menjünk, például neked is bejött, ugye, kisbogár? Hol tudnál még ilyen karriert csinálni ennyi ésszel? Na, ugyehogy ugye? Mutasson nekem bárki egy országot (persze a közmunkaalapú csodán kívül), ahol egy szarosseggű kis Mitugrász – pláne, hogy nem egy, mert sokan vagytok, hála legyen az égnek – helikopterre pattan, ha Kovács Béla férjhez megy Mucsaröcsögén és Dínomdánom Dönci nyomja a talp alá valót, Mitugrászné pedig nyafog, hogy lemaradnak a nagy-bazdmegről! Ami még nem nagy ügy, de hogy Mitugrász még bele is hazudik kamerába-mikrofonba-kaputelefonba, hogy ő még életében sem látott helikoptert, aztán meg azt hazudja, hogy ő nem is hazudott.

Hát hol lehetne még ezt megtenni úgy, hogy a feldühödött polgár ne csomózza a hazudós miniszterúr farkincáját a propeller véghez? Hát itt, Csodaországban! Itt lehet
...
 

AZ LMP VEZÉRLŐ ELVE: GYURCSÁNYINEM ESSE DELENDAM

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.11.23.


S ha száját tátja a gyerek/ és fölnéz rád, vagy pityereg,/ ne dőlj be néki, el ne hidd,/ hogy elkábítják elveid!/ Nézz a furfangos csecsemőre:/ bömböl, hogy szánassa magát,/ de míg mosolyog az emlőre,/ növeszti körmét és fogát.”
(JA)


Meglehetősen illetlen dolgok történtek tegnap a DK sajtótájékoztatóján, ahol a szakadárok kifejtették véleményüket arról, hogy az LMP lepaktált a Fidesszel az alkotmánybírák személyéről. Varju László alelnök szerint a magyar „zöldek” ezzel kiiratkoztak az ellenzéki pártok soraiból, és elhangzott még a hadi állapotok közt használatos kollaboráns kifejezés is.

A DK egyáltalán nem róható meg azért, ha háborúként értelmezi a jelenlegi magyar közállapotokat, erre kényszeríti őt a kormányzó erő, aki folyamatosan fújja a harsonákat és pergeti a dobot. Nem esünk túlzásba, ha azt mondjuk, nem normális a mai magyar közélet, és, mint Svejktől tudjuk, nagy idők nagy embereket kívánnak.

„- Esküszöm az egy élő Istenre, hogy véremet és életemet a hazáért és királyért, az egri vár védelmére szentelem. Sem erő, sem fortély meg nem félemlít. Sem pénz, sem ígéret meg nem tántorít. A vár feladásáról sem szót nem ejtek, sem szót nem hallgatok. Magamat élve sem a váron belül, sem a váron kívül meg nem adom. A vár védelmében elejétől végéig alávetem akaratomat a nálamnál feljebb való parancsának. Isten engem úgy segéljen!”

Ez, mint arra suttyó gyermekkorunkból emlékezhetünk, Dobó István esküje Egerben, midőn a letelepedési kötvénnyel nem bíró törökök elleni harcra készült. Momentán az ellenzék – kivétel Jobbik – ilyen lélekállapotban leledzik. Erre ezek az LMP-sek szóba állnak a törökkel, sőt, alájuk is dolgoznak. Érthető, ha Dobó-Varju kiakad? Teljes szívünkből.

A sajttájon viszont korántsem természetszerűleg megjelent Schiffer András, aki amúgy a háttérbe húzódott, ellenben egy alkalmat sem hagyna ki, hogy Gyurcsányba bele ne rúgjon. Régi mániája már ez neki, aktív korában is egyetlen értékelhető és emlékezésre okot adó cselekedete volt, a sukorói feljelentés. Ezt a kudarcot ugyanúgy nem tudja feledni, mint Orbán az emlékezetes tévé-vitát.

Mindkettőjük retinájába visszavonhatatlanul beleégett a Fletó, hogy szabadulni sem bírnak tőle, így egy gyékényen árulnak, az Orbán meg Schiffer. Olyannyira, hogy a levitézlett zöldtárselnök Orbánnal nem nagyon foglalkozott kétes pályája során, mára pedig hasonult is hozzá. Más magyarázata nincsen a tegnapi ámokfutásnak, amikor hitványnak és alávalónak nevezte a DK-t, valamint ilyet is mondott: “Gyakorlatilag egyházellenes indulatokat szítanak fel, azt csinálják, amit az AVH-s szellemi elődeik.” Ehhöz hozzátenni nincs mit.

Ott volt még Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője is, aki visszautasította a DK vádjait, és kimondta a varázsigét, miszerint a Demokratikus Koalíció nem tudja elképzelni, hogy van egy olyan parlamenti párt, amely az elvei szerint politizál. Az elvek tehát, amiről nem tudni mik volnának, viszont vannak, mint titokzatos rendező elv...

ITT OLVASHATÓ

NÁZÁRETI 2.

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.11.22.


A könyvtárnyi szakirodalom arról vitatkozik, valóságos személy volt-e Jézus. Egyik része "bizonyítja", hogy nem létezett, másik része meg azt, hogy élt.

Engem egyik sem győzött meg. Legfőképpen azért nem, mert már elég régen nem bízom a "dokumentumok" hitelességében. Egyetlen példa: 2006. október 23-án láttam, mi történt, másnap (ismétlem, másnap) olyan írások és képpel, szöveggel ellátott (tehát elvileg hamisíthatatlan) tudósítások jelentek meg, amik a történteknek az ellenkezőjét állították. Jó esetben. Mert olyan is volt, aminek az olvastán már azt sem lehetett tudni, nagyjából mi történhetett.

Ha valami körülbelül úgy lehet, ahogyan írva vagyon, annak már örülök, és körülbelül el is hiszem.
Ilyenformán nem tehetek mást, hiszem, hogy Jézus élt, mert hinni akarom, mert mindenféle "bizonyíték" alapján akár tudhatnám is. És ezeknek az alapján logikus lépések segítségével eljuthatok oda, hogy le tudom írni Jézust, a tulajdonságait, a mentalitását, a tetteit.
Gyerekkorom óta tudom, hogy le kell írnom, mert hamisnak és dehonesztálónak tartom a róla kialakult képet. Egyszerűen nem lehetett olyan, amilyennek a négy evangélium leírja.
Úgy döntöttem, megírom az ötödiket.
Meg tetszett botránkozni? Hogy jövök én ahhoz?
Elmondom.
A tudomány jelen állása szerint egyik evangélium szerzője sem ismerhette Jézust.
Én sem ismertem.
Szájhagyományok (mesék) alapján írtak.
Én is azt tettem (hiába van leírva az Újszövetség, az alapja attól nem változik).
A Jézusról szóló történetek fikciók (ha tetszik, szépirodalom), nem dokumentumok.
Az enyém is az.
Valamiért négyet is kellett írni ezekből a történetekből, ha egy közülük pontos lett volna, senki nem ír még hármat, amik jórészt az előzőket ismétlik.
Én csak megírtam az ötödiket. Én is ismétlek történeteket, csak más nézőpontból írom le őket, más korban (sokkal fiatalabb a "hősöm").
Úgy tudom, senki nem tartotta fontosnak, milyen stílusú írók írták az evangéliumokat.
Minden nagyképűség nélkül bizton állíthatom, olyan író én is vagyok: