2017. augusztus 10., csütörtök

GYILKOSSÁG ÁLDOZATA LETT-E VÁRADI ANDRÁS, AZ IGAZMONDÓ JUHÁSZ?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zenge Judit
2017.08.10.


Közeleg – vagy már itt is van – az újabb választási kampány. Elrettentésül idézzük fel Váradi András, a felcsúti juhász néven ismertté vált tragikus sorsú polgármesterjelölt balesetének (?) és halálának körülményeit egy később keletkezett beadvány alapján.

Előhang

(A szöveget néhol megtisztítottuk a túlzó, vádaskodó és nem vádoló részektől, de hitünk szerint ettől még és az egyéb szerkesztési munkáktól csak még erősebb lett az anyag. A könnyebb olvashatóság kedvéért néhány alcímet is beiktattunk – a szerk.)

A szöveg több, mint egy eset leírása, alább kórképet olvashatnak egy országról, aminek neve – még – Magyarország.

Halálos kampány


Váradi András halálának körülményeiről már szinte mindent tudni lehet. Tudható hogy miért kellett meghalnia. Tudható hogy hol kell keresni az életét kioltókat. Egyedül azt fedi homály, hogy pontosan hogyan halt meg valójában.

A legnagyobb valóságshow az, ami ma Magyarországon, a magyar társadalommal történik. Az Orbánisztán nevű nyomorúságos ország már rég nem Európában van. Váradi András halála csupán egyetlen lépcsőfok volt a még mélyebb társadalmi mocsárba vezető úton.

Apropó bíróság! Egyenlőre még az is kérdés, hogy ebben az ügyben van-e még egyáltalán bíróság. A bicskei bíróság épülete természetesen megvan, a minap láttam, a tábla is ott virít rajta – Bicskei Járásbíróság. Ám nagyon úgy tűnik hogy Váradi András halálának ügyében a bíróság mégis köddé vált, eltűnt. Nincs újabb tárgyalás, nincs ügyintézés, nincs bíróság…

Gyilkosság?


(A beadványt terjedelmi okból tömörítettük, szerk.)

UNIÓS PÉNZEK ORBÁN SAJÁT RÖVIDTÁVÚ POLITIKAI CÉLJAIRA - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Csernyánszky Judit
2017.08.10.


Cikksorozatban tudósított az osztrák az Österreich 24 portál arról a magyar lányról, aki három hete tűnt el, majd a Wörth tó partján magyar hangot hallva előbújt egy csónakházból. Zavarodott volt, kiszáradt, csont és bőr volt – mondja a rendőrség. Még a nevét sem tudta megmondani.

A 29 éves B. Ajna egy luxusszállodában masszőr volt. Miután felmondott, a munkatársai arra lettek figyelmesek, autója még mindig a parkolóban állt három nap elteltével is, és eltűnését bejelentették a rendőrségen. Ajna szerencsésnek mondhatja magát, hogy hallva a magyar hangokat, ki tudott jönni a házból. Azt hajtogatta, Magyarországra akar menni. Egyelőre nincsenek információk arról, hogyan került a jachtulajdonos csónakházába, de most már kórházi megfigyelés alatt áll és állapota javul. Ám semmire nem emlékszik az elmúlt három hétből. Azt mondják, a rendkívüli meleg is befolyással lehetett állapotára.
Az Österreich 24 portálon egy másik magyar esetre, bűnügyre bukkantunk: a magyar pár (40 éves férfi és 26 éves nő) motorbicikliket, gumikat, sisakokat, mopedeket, bicikliket és egyéb tartozékokat lopott sorozatban - 2016 nyarától. A dél-burgenlandi rablótúrát gondosan kitervelték, a zsákmányaikat letakart utánfutón szállították. Hétvégi pihenőnapjukon szúrta ki őket a helyi járőrszolgálat Gniebingben, hajnali 4-kor. Ami igazán nagy meglepetést keltett, hogy egy gyerekülést is találtak a csomagtartóban. Mint kiderült, hathetes csecsemőjükkel együtt rótták az utat, s vele együtt hajtották végre az akciókat. Egyelőre a Graz melletti börtönben várnak az ítéletre...

A KORMÁNY MINDEN EGYES PROBLÉMÁT KEZEL, MÉGPEDIG ÚGY, HOGY HAZUDIK EGY MARHANAGYOT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.08.10.


Ideje lenne átkeresztelni a Fideszt, vagy a kormányt. Mindegy, mert a kettő azonos. Hókuszpók már foglalt, szóval valami más név lenne célszerű. Ameddig ezt az égető problémát megoldjuk, elmesélem, miért vált sürgetővé a dolog.

Az Eximbankot a magyar államháztartáson belül kellene elszámolni, miután a jelenlegi módszerrel – amikor is az államháztartáson kívül számolják el – nagyban torzítja az országos statisztikát. Konkrétan az államadósság mutatóit. Akit részletesebben is érdekel a dolog, ITT olvashat róla.

Nem fogok részletesen belemenni az ügybe, az több olvasót untatna, mint nem. A lényeg az, amit sokan látunk, évek óta jelzünk is, de a híveknek mindegy, a nem híveknek meg szintén. Márpedig nem lenne szabad legyinteni, mert hazudni alapvetően sem szép dolog, de amikor egy komplett kormány hazudozik az állampolgárainak – és persze az Európai Uniónak – az már bűncselekmény. Szerintem.

Tehát az államadósság nem annyi, amennyiről a nagyívű melldöngetések szólnak, hanem jóval több. Azt is tudhatja, akit érdekel, hogy a szegénységi statisztikák is torzak, hiszen nem a nélkülözők száma csökkent, hanem azt a küszöbértéket módosították, amely alatt már szegénységről beszélhetünk. Konkrétan lejjebb engedték, tehát aki előtte még szegénynek, nélkülözőnek számított, az hirtelen már nem számított annak, mert más lett a viszonyítási alap. Közben pedig semennyivel sem lett több pénze, nem élt jobban és nem jut egy falat kenyérrel sem több az asztalra, azonban ártunk és ormányunk nagypofával óbégathatja – és óbégatja is – bele a világba, hogy csökkentette a szegénységet.

A másik kedvenc hivatkozási alap: a kormánynak köszönhetően egyre több gyermek születik, mert ide akar minden baba a világra jönni, ez a gazdasági csodáktól sújtott Tündérország egyszerűen inspirálja a párokat a gyermekvállalásra. És ilyenkor mindig elhangzik, hogy az előző év azonos időszakához, az elmúlt negyedévhez, vagy Rogán Antal testhőmérsékletéhez képest (mindig az a viszonyítási alap, ami jól mutat) mennyivel több gyermek jött a világra. A valóság ehhez képest ez:...


MEDDIG NŐNEK A SZEMÉTSZIGETEK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: SIMONG
2017.08.10.


Az ifjú párok álomnászútjuk célpontján, az indonéziai Bali gyönyörű trópusi strandjain megrökönyödve tapasztalhatják egy-egy esős nap után milyen tömérdek mennyiségű szemét hullámzik a tengerben. Pedig amit látnak, csak a jéghegy csúcsa. A Csendes-óceán északi részén kavargó ‘régóta ismert’, 3 és fél millió négyzetkilométeres, azaz közel 40 magyarországnyi szemétsziget mellett most fedeztek fel a Csendes-óceán déli részén is egy 2 és fél millió négyzetkilométernyi, azaz fél európányi másik összefüggő szemétszigetet. Egyelőre még Európa vezetői sem kívánnak határozottan fellépni az eldobható csomagolóanyagok ellen, így kétséges, hogy mikor várhatunk hatékony intézkedést a tengereket leginkább elszennyező ázsiai országok vezetésétől.

Évente körülbelül 300 millió tonna műanyagot gyártunk világszerte, amiből 8-15 millió tonnányi jut a világ tengereibe. Számítások szerint 1950 óta összesen körülbelül 500 millió tonna műanyag szemét kerülhetett a tengerekbe. Ezekből hordták össze az áramlatok a kontinensnyi szemétszigeteket. Ijesztő az a sokat emlegetett adat, hogy 2050-re az óceánokban található szemét tömege meghaladja majd a halak súlyát...

HABSBURG-BARÁT OSZTRÁK MILLIÁRDOS CÉGE SZEREZTE MEG A DIVATCSARNOK ÉPÜLETÉT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.08.10.Max Turnauer osztrák iparmágnás magyar cége megvette az Andrássy úti szecessziós palotát. A szálak a magyar Habsburg-lobbi irányába vezetnek.

Előzmények

A Habsburg Ottó Alapítvány elnöke lett Orbán titokzatos svájci barátja


Habsburg Mihály, József főherceg ükunokája, Magyarország szentszéki nagykövetének édesapja az egyik legaktívabb a Magyarországon élő Habsburgok közül: Demján Sándor borászatában igazgatósági tag. Abban, amelyik két ingatlant is eladott nemrég Mészáros Lőrinc cégének – derült ki a 24.hu cikkéből.

Habsburg Mihály elnököl a Magyarországi Mindszenty Alapítványban, vadászik Lázár Jánossal és kompániájával, 2013-2016-ban pedig a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi képviselője volt.

Habsburg Mihály igazgatósági tag a tavaly nyáron létrejött Divatcsarnok Projekt Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Zrt.-ben is. A cég még október végén vásárolta meg az Andrássy úti szecessziós áruházépületet az állami Magyar Fejlesztési Bank ingatlanos cégétől...

ÁTLÉPTE A NETTÓ 105 MILLIÁRDOT A VIZES VB KÖLTSÉGVETÉSE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.08.10.


Kuna Tibor reklámcége még 353 millió forintot kapott rendezvényszervezésre.

A vizes vb zárórendezvénye július 30.-án volt, de egyes tételek csak később derülnek ki a közbeszerzési értesítőből. Múltkor az összesen 1 milliárd forint értékű informatikai és takarítási tender eredménye jelent meg, de még mindig van tovább.

Augusztus 3.-án a sportesemény gazdasági hatáselemzése drágult 7,85 millió forinttal, ami aprópénznek tűnhet (bár egy kisebb családi ház ára), de eredetileg 25,5 millióért vállalta a KPMG, tehát bő 30 százalékos áremelkedésről van szó, ami nagyon sok.

Augusztus 4.-én a Duna Arénához épített staff- és médiaparkoló lódult meg 28,8 millió forinttal bizonyos pótmunkák miatt, így az eredeti 215 millió forint helyett már 243,8 millióba kerül.

Augusztus 10.-én pedig kiderült, hogy a vizes vb-hez kapcsolódó rendezvényszervezési feladatokra nem volt elég nettó 2 milliárd forint, ezért Kuna Tibor (Szijjártó Péter külügyminiszter jóbarátja) cége, a Young and Partners Kft. további 353 millió forintot kap ilyen célra. Azt nem tudni, hogy pontosan mire, mert azt nem közlik a hivatalos dokumentumokban. A szerződésmódosítást július 18.-án, négy nappal a vizes vb kezdete után írták alá a felek...

SZÉPEN MULATOZNAK A NER ARISZTOKRATÁK IDÉN IS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Hajnal Éva
2017.08.10.


A 25-ik Sziget Fesztivál nyitókoncertjére – ami Pink volt – kitódult a NER elit színe-java. Nagy buli volt tegnap, jócskán meg is telt a VIP-szekció, nem hiába, na, összefújta a szemetet a szél. Örüljetek magyarok, jó helyen van a pénzetek!

Ott volt Origós Matolcsy Ádi és Tiborcz Pityu is, de a TV2-ös Dirk Gerkens vezérizgató is tiszteletét tette. Akárcsak a 300 millióból fideszes médiában önmagát – eredményesen – népszerűsítő MVM vállalat kommunikációs istennője is Benztik Réka.

Szivek Norbert is erre tolta a bringát, aki nem más, mint az állam kincstárnoka, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetője, vagyis a közvagyon kezelője. Szivek háromszáz millió forintot keresett egy olyan részvénycsomagon, amit az államon keresztül a magánnyugdíj-alapból szerzett meg egyik cége...

MÚLTUNK ÚTVESZTŐJÉBEN RAGADVA! - HAZUDJ ÖNMAGADNAK A MÚLTADRÓL ÉS BOLDOGTALAN LESZ A JELENED!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív.pszichológia
2017.08.09.


Előző írásomban bemutattam, hogy az ANG-ok (automatikus negatív gondolatok), hogyan tesznek boldogtalanná, hogyan fokozhatjuk hatásukat és azt is, hogyan szabadulhatunk meg tőlük. Az ANG-ok egy része a múltunkból származik, de a múlt más módon is hatást gyakorol a jelenünkre. Most lássuk a hat leggyakoribb pszichés mechanizmus közül -amelyekkel boldogtalanná tesszük önmagunkat - a másodikat: a múltunkat és ennek „kreatív felhasználást” érzelmeink befolyásolására.

„Bezzeg az én időmben!”

Tévhit, hogy a „bezzeg az én időmben” játékot csak idős emberek játszhatják, hiszen már a harmincasok is nyugodt szívvel elkezdhetik. A recept egyszerű. Válasszunk ki életünkből egy szakaszt, amelyről boldog emlékeink maradtak. Ez az esetek többségében a gyermekkor, vagy a fiatal felnőttkor, mert tény, hogy fiatalnak lenni nem olyan rossz dolog. Ezek után már csak egy torzított értékelésre van szükségünk: múltunkból válasszuk ki a boldog pillanatokat és hagyjunk figyelmen kívül mindent, ami rossz volt. Jelenünkkel tegyük meg ennek az ellenkezőjét. Az eredmény egészen egyértelmű lesz: akkor milyen jó volt MINDEN, most pedig MINDEN milyen borzasztó! Ez (is) kiváló módszer a szomorkás hangulat tartósításához, de van ennél pusztítóbb formája is a múlt megszépítésének.
Fele (sem) igaz?

Készítsünk egy hasonlóan felemás statisztikát egy szakítást követően: milyen szép volt minden, amíg együtt voltunk, most pedig! A problémák és konfliktusok a feledés homályába vesznek, vagy súlyosságuk értékelése változik meg: „Nem is értem, miért zavart annyira…”. Ha elég sok időt töltünk a hamis emlékképek világában, akkor a végén könnyen lehet, hogy a kibékülés, a párkapcsolat folytatása mellett döntünk (ha nem lehetséges, akkor alternatív megoldásként kereshetünk egy új, a korábbihoz hasonló partnert). Ez már a komolyabb önsors rontás kategóriájába tartozik, hisz nem egyszerűen csak sajnáljuk magunkat jelenünk elviselhetetlen kínjaiért, de aktívan teszünk is érte, hogy újabb kínokban legyen részünk
...

VÁRATLANUL ELBUKTA MAGYARORSZÁG AZ ÓRIÁSI ELSZÁMOLÁSI CSATÁT - EGY HAJSZÁLON MÚLT A GYŐZELEM

PORTFOLIO.HU
Szerző: Csiki Gergely
2017.08.10.


Az előzetes várakozásokra rácáfolva a statisztikai elszámolási viták rendezésére szolgáló uniós testület az EU statisztikai hivatalának adott igazat az Eximbank ügyében, igaz ennél szorosabb nem is lehetett volna a "szavazás" végeredménye. Ennek értelmében az állami pénzintézetet az államháztartási körön belülre kellene sorolni, ami így befolyásolhatja a magyar államháztartás legfontosabb mutatószámait. Körbejártuk, mi lehet a következő lépés az ügyben. 


Itt a legújabb határozat

Magyarország számára fontos véleményt hozott nyilvánosságra a napokban a CMFB (Committee on Monetary, Financial and Balance of Payments Statistics), a statisztikai elszámolási viták kezelésében illetékes bizottság. A július 13-i határozat értelmében az Eximbank foglyul ejtett pénzügyi vállalkozás és mint ilyen az államháztartáson belülre kell sorolni. Ezzel a testület az Eurostatnak adott igazat az évek óta húzódó elszámolási vitában a magyar hatóságokkal szemben.

Az ügy előzménye, hogy a magyar statisztikai hatóságok, a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank eligazítást kértek az Eximbank elszámolásának ügyében azok után, hogy az Eurostat szerint az államháztartáson belül kell elszámolni a pénzintézetet (azóta többször is fenntartotta jelzését az Eurostat a magyar adatok esetében). Ezért a CMFB elnöke június 8-án azt kérte a bizottság tagjaitól, hogy az írásbeli konzultáció keretein belül döntsék el, az Eximbankot az államháztartáson belül vagy kívül számolnák el. Az ügyben a CMFB 55 tagja fejtette ki a véleményét és tette le a voksát az egyik vagy másik álláspont mellett: 27 nemzeti statisztikai hivatal, 26 központi bank, az Eurostat és az EKB statisztikai igazgatósága képviseltetette magát 1-1 "szavazattal". (A testületben egyébként minden tagország statisztikai hivatala és jegybankja képviselteti magát, az Eurostattal és az EKB-val együtt, így összesen 58 tagja van.)

A tagoknak július 3-ig kellett visszaküldeniük álláspontjukat. A CMFB most nyilvánosságra került határozatából kiderül:

25 válaszadó osztotta az Eurostat álláspontját, miszerint az Eximbankot az államháztartási körön belül kell elszámolni, 24-en értettek egyet a magyar fél véleményével és 6-an tartózkodtak...

GYOMORFORGATÓ LUXUS KONTRA SZEGÉNY GYEREKEK

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Herczeg Ármin
2017.08.10.Képzeljük csak el, hogy van az ember, akinek az a feladata, hogy szegény gyerekeket üdültessen. Meg is teszi. Például Zánkán. És ezzel annyira nagyon jól keres, hogy bérel magának napi 110 ezer forintért (igen: napi) egy házat. Azután, amikor ezt megírja az újság, akkor gyorsan kiköltözik a villából...

Na, akkor kérem tisztelettel, lenne pár kérdésem. Ebből mindjárt az első, hogy mennyit keres Magyarországon a Kárpád-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkára, hogy van napi (igen: napi) 110 ezer forintja házbérlésre? Vagy netán ez is családi segítséggel ment, ahogyan Szijjártó házának megvétele (176 millió). De a külügyminiszter legalább tulajdont vett, ez a szerencsétlen alapítványi akárki meg csak bérelt egy házat.

Következő kérdés: komolyan azt hitte az a kiskirály, hogy nem fog kiderülni a dolog? Hogy nyugodtan héderelhet havi 3 milláért Zánkán?

Azt ugye rögvest tagadta ez a Hornyák nevű főtitkár, hogy az alapítvány bérelte neki a házat (higgyük el, hogy igazat mond, ha nehéz is), de azt nem nagyon árulta el, hogy miért kell neki napi 110 ezerért kastélyt bérelni, miért nem jó mondjuk a zánkai táborban egy nagyobbacska ház, ha már ott dolgozik...12 ÓRÁS UTAZÁS A NAGY SEMMIÉRT

TÉKOZLÓ HOMÁR 
- FOGYASZTÓVÉDELMI BLOG
Szerző: Homár Hilda
2017.08.10.


Az alábbi egyszerre szomorú és idegesítő sztorival kapcsolatban nehéz eldönteni, hogy melyik is a legrémesebb eleme. Mert elbukni egy megtervezett utazást, az bizony nem jó. De, ha ráadásul ennek az elbukásnak része 12 óra baromi fárasztó, átszállással és reptéri várakozással felturbózott repülőzés is, az hidegrázósan rossz. Ha meg az embert ezek után semmibe is veszik, és 60 napig váratják egy nyomorult válaszra sem méltatva, az komolyan megfeketíti a lelket:

ITT OLVASHATÓHATÁRON TÚL

HUPPA BLOG
Szerző: Konok Péter
2017.08.09.


Stoppp!!!! – üvölt a magyar határőr (rendőr már, tudom, de megfeneklettem a múltban) a román határ inneni oldalán. Mert csak úgy elhajtottam volna mellette, mintha csak ott se lenne, én lenni európai, határ lenni nekem csak randa meszes vonal micsoda útjaink krokodilbőrén, én gondolni magam huszonegyedik századba, én lenni baromi naiv.
Fékezek, gumik csikorognak – már előre levettem a napszemüvegemet, számos kalandból tudom: határőrrel ne cicózunk. Soha.


– Nyissa ki a csomagtartót! – rivall rám a határszerv, én meg kinyitom. Egyetlen pillantást vet Flóra rollerjére, elkoszolódott ruháinkra, meg a hínárra, amit a Gyilkos-tóból szedtem, hátha megmarad az akváriumban (zacskóban maroknyi zöld: köztünk szólva elég gyanúsan fest azért).

Nem érdeklik ilyesmik. Az érdekli, nem fekszik-e magzatpózba görnyedve a csomagtartóban valaki, aki menekül. Pont Magyarországra, pont Magyarországon át. Valaki, aki az életét menti; valaki, aki elveszi a kultúránkat; valaki, aki ránk törő ellen; Soros nemzetellenes ügynöke, a kultúrák háboristája, egy gyerek, egy nő, vagy egy férfi...

ITT OLVASHATÓ

LEVÉL A BALKON DALNOKÁHOZ

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.08.10.


Hetven? Mióta? Már legalább ötven éve, amikor megjelentél Fagin-kabátodban, aztán meg mocskos, vén kéjenc, istentől elrugaszkodott Aqualungként, mígnem kikötöttél a 21. század második évtizedében Homo Erraticusként. Sosem volt korod, legfeljebb múló éveid, amelyek magukkal vitték szénaboglya hajadat, és sajnos a hangodat is. 

Jethro Tull? Jethro Tull és együttese? Tudom, ezzel lehetett a legjobban kihozni téged a sodrodból, holott évtizedeken át rajtad állt vagy bukott az együttes. Azon, hogy mit írsz, mit komponálsz, hogyan énekelsz és fuvolázol, hogyan bűvészkedsz és tornászol a színpadon, miként szökdécselsz féllábon anélkül, hogy seggre esnél. No persze, ha nem lettek volna melletted mindig nagyszerű muzsikusok, mindenekelőtt a hűséges Martin, akitől állítólag elég csúnyán váltál meg több évtized után, és aki nélkül a „Jethro-hang” nem létezik, aligha születtek volna meg azok a zseniális lemezek, a prog-rock (egy másik kifejezés, amit szívből utálsz) mérföldkövei és nem tódultak volna a koncertjeitekre. Hogy úgy döntöttél, hogy pályád befejező szakaszában saját neveden fogsz játszani? Hiába – akkor is Hozzád nőtt a Jethro Tull-életmű, és szólómunkáid is abból a zenei közegből nőnek ki: a brit szigetek népdalkincséből, a reneszánsz és a barokk hagyományaiból, amelyet átszövöget a hard-rock, a blues és sok minden más, aminek nem tudok és nem is akarok nevet adni...

PÓLUSOK ÉS POFÁRAESÉSEK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.08.10.


Folyik a vita a semmiről, körülbelül azon a szinten, mintha arról vitatkozna az úri közönség, hogy kell-e az embernek nyolc szem a háta közepére.
Értelme nincs, realitása nincs, csak egyetlen dologra jó: időhúzásra.
Márpedig időből van ma a legkevesebb.
A harmadik pólus létrehozását a minipártokból Karácsony Gergely erőltetgeti, igaz nem valami túlzott vehemenciával, egybe akarván terelni a kispártokat, melyek között a Kétfarkú Párt olyan, mint pincsik között a dán dog.
A szocialista behemót elhatárolódik az ötlettől, ezt természetesen olyan kecsesen teszi, mint amikor az elefánt menüettet táncol a porcelánboltban.
Szép szokása szerint mindenkit sérteget, gondolván, hogy ez az erő jele.
Pedig ez csak a taktikai érzék hiányára utal, és az ember nem tudja, hogy neveletlenségből vagy az ellenzéki oldal szándékos szétverésének szándékából fakad, de talán ez lényegtelen is.

A pólus két átellenes pont egyike.
Három pólus nincs, olyasmi ez, mint az alternatíva.A harmadik pólus koncepciója bár hülyeség, de kiérlelt: van három törpepárt, ha egymás nyakába ülnek, akkor óriás lesz belőlük és ők leszek akkor a harmadik pólus.
Ezt valószínűleg Törpokos találhatta ki, de az sem lehetetlen, hogy maga a gonosz Hókuszpók bérelte fel az elméleti szakembert e számára kedvező elképzelés propagálására.
A szocik ezt pontosan tudják, de tiltakozásuk hiteltelen, ugyanis a Birodalmi Lépegető el van telve imperialista gőggel, jóllehet a Birodalom már régen a múlté, az erő meg elfogyott.
A Szocialista Párt ma olyan, mint a hajdani szépasszony, akire ráborulhat L'Oreal összes kincse, akkor sem lesz már hamvas soha, mégis úgy kelleti magát, mintha ő lenne az összes vonzó feromon tulajdonosa.
Valahogy az Istennek se akarja észrevenni, hogy már senki nem telefonálja neki, hogy "Ne fürgyé le!" inkább fintorog a nép a sajtszagú, démon mellett...
A kispártok meg egymástól rettegnek és óvatosan nézegetik, melyikük fogai nőttek akkorára, hogy fel tudja zabálni a többit, mert a finanszírozás ugyan valószínűleg egy helyről érkezik, de nem mindegy, hogy hányfelé kell vágni a Nemzeti Együttműködési Tortácskát...

SANYARÚ JÚNIUSA VOLT A NEMZETI TŐKÉSOSZTÁNYNAK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.08.10.


A múlt hónap uborkaszezon volt, csak a WHB, a Market, és Varga Károly cégei nyertek számottevő közpénzes megrendelést.

Folyamatosan nyomon követjük, hogy 2017-ben mennyi közbeszerzést nyer tíz Fidesz-közeli vállalkozó/vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele jelentős részben állami megrendelésekből származik.

Az év első három és negyedik hónapjában Szíjj László került a toplista élére, májusban a kormányzati plakátkampányokat bonyolító Balásy Gyula cégei lettek a legsikeresebbek, júniusban pedig a szerteágazó tehetségű Mészáros Lőrinc érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést. A második negyedév győztese azonban még így is Szíjj László lett, aki az első negyedévben is a dobogó tetején végzett.

Júliusban viszont alig csurrant állami megbízás a listánkon szereplő cégeknek.

Mészáros Lőrinc egyik üzlettársának, Varga Károlynak cégei, a Magyar Vakond Kft. és a Hódút Kft. júliusban összesen nettó 11,28 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek el. Ez az összeg két tenderből, egy 4,42 milliárdos és egy 6,76 milliárdos szennyvízprojektből tevődik össze.

A Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attilának kezében lévő West Hungária Bau nettó 10,99 milliárd forint értékű közpénzes megbízást kapott. Ebből 10,6 milliárd a Millenáris építése, a maradék pedig két korábbi szerződés áremelkedése.

A Garancsi István-féle Market Zrt. júliusban kapta a megbízást a Vasas kézilabdacsarnokának felújítására nettó 1,19 milliárd forint értékben...

KISZÁLLNI A NÉMET SZEXIPARBÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / P. Peitsch
2017.08.10.


„Kösz a halakat” – kezdte sztoriját (pontosabban annak újabb fejezetét) P. Peitsch, és aki követi valamennyire a blogot és olvassa a kommenteket, az már sejtheti, hogy ma nem fog unatkozni. És nem téved. Jöjjön tehát egy nem akármilyen út a németországi szexipartól Budapesten át a fekete-erdei konyháig!
„Mondják, egy váltás sosem egyszerű. Még egy sima kávémárkát tekintve sem. Aláírom. Hát még a szexiparból kiszállni! Na, az a nem semmi. Mert bár van rengeteg hátránya a melónak, egyetlen biztos pozitívuma mindig is meglesz. Az azonnali kápé. Rohadt motiváló bírt lenni, még nekem is, hogy a napi fixem mellé, egy 50-es azért összejött a pluszokból, jattokból.

Nem volt egyszerű anno a civil-polgári-tiszteséges-megbecsült társadalmi státuszomnál lejjebb adni, úgymond. Amikor jó egy évtizede úgy döntöttem, hogy Romániából Magyarországra költözöm... nos, az volt az első pofon, amit kaptam.

Felső-középosztálybeli család sarjaként, az ebből fakadó összes előnyt élvezve jó negyedszázadon át a mikrokörnyezetemben, egyik napról a másikra egy senki lettem Magyarországon, az „Anyaországban”. Egy niemand.

Akkor borultam ki utoljára eddigi életemben, egyik sírógörcs váltotta a másikat, aztán úgy döntöttem, nemcsak nekem tudnak beinteni, hanem én is meg tudom tenni ugyanezt, „Lófaszt, mama!” felkiáltással.

Ez még most is bassza a csőrömet. Ez van. Tuti, sosem felejtem el. Bár, ahogy most áll Magyarország, még hálás is lehetek…

Hogyan jutottam odáig, hogy német puff-hausokban legyek recis / türdame / hausdame? Megírtam már, majd a bloggazda belinkeli, ha szükségesnek tartja. Persze, most mindenki a sztorikra kíváncsi, mi? Nayaps. :D

Az, hogy a lányok lekötik a termineket, aztán tesznek rá megjelenni, például, már nem is sztori, hanem mindennapi rutin. Ezért van az, hogy néha „túlfoglalunk”, mint a szállodáknál, és 4-5-6 szobás házakra olykor 2-3-4-el több lány van. Ha nem sikerül valaki másnak lepasszolni őket a városban. (Aludtam én már a mosókonyhában is ilyen miatt. :DDD)

OK, akkor a sztorik. Kettő maradt meg bennem emlékezetesként:..


ITT OLVASHATÓ

MERT MINDENKINEK CSAK EGY ÉLETE VAN ÉS AZT SZERETNÉ NORMÁLISAN LEÉLNI

KETTŐS MÉRCE - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.08.09.


Érdekes interjút láttam – nyilván másokkal együtt – az Egyenes Beszédben. Bíró Lajos séf osztotta meg a gondolatait velem és akit még érdekelt a dolog, nem minden tanulság nélkül. Előrebocsátom, hogy nem vagyok képben a honi, sem a külhoni gasztronómiában. Tudok és szeretek is főzni, mint még sokmillió honfitársam, semmi rendkívüli nincs ebben. Azt is bevallom, hogy alkalomadtán az agyamra tud menni a hatalmas tányéron szervírozott azonosítatlan maszat, de még a túl nagy peremű tányérban kihozott egyszerű tésztaétel is. A tányér peremétől nem férek az ételhez, a ráhalmozott csicsásítást ide-oda rámolom. Eddig a kedvencem az volt, amikor egy ilyen gigatányéron kicipelt ételt úgy óhajtott feldobni a szakács, hogy a tányér szélét vastag sugárban körbeokádta juharszirup-csokiszósz kombóval, mert az olyan remekül fest. Ami biztos, csak éppen ízben nem volt kompatibilis a kajával.

De ezek – gondolom – amatőr hibák, jó séf ilyet nem csinál. Bíró Lajos pedig bizonyára jó séf. De az valószínű, hogy nem igazán van tisztában a külföldön dolgozó magyar vendéglátósok körülményeivel, legalábbis erősen általánosít, ami több okból sem jó.

Azt persze nem tudom, az ő fia milyen képességekkel és végzettséggel mit csinál Bécsben az Intercontinentalban. A példaként felhozott szakácsok, akik ott 1000-1200 eurót keresnek… hát, nem tudom, mennyi valóságalapja lehet. Bécsben nincs ismerősöm, de az interjúban hivatkozott Index cikk konkrétan Londonban élő magyarokkal készült, tehát nem is feltétlenül lehet és kell összehasonlítani.

Igaz, hogy én nem vagyok szakács, sem séf, sem Bíró Lajos, azonban olyan szerencsém van, hogy Nagy-Britanniában él és dolgozik nem egy rokonom és az egyikük történetesen szakács. Úgyhogy rákérdeztem, mi a helyzet arrafelé. Mondom...

MÉDIANAPLÓ - MENNYIT ÉRNEK A MEGYEI NAPILAPOK?

MÉDIANAPLÓ BLOG
Szerző: Zöldi László
2017.08.10.


A tegnapi bejegyzést Orbán Viktor bizalmi embereiről írtam. Azokról a vállalkozókról, akik extraprofitra tesznek szert, ennek fejében olyasmibe is befektetnek, amire a miniszterelnök kéri őket. Egyik újságíró kollégám felhívott, és azt firtatta, vajon miért hagytam ki Mészáros Lőrinc portfóliójából a vidéki napilapokat, elvégre 14-et is megvásárolt. Hozzáfűzöm: 13 megyeit és egy városit.

Azért hagytam ki, mert az említett befektetések (a veszprémi kézilabda csapat feltőkésítése, az itthoni és határon túli fociakadémiák, labdarúgó csapatok működtetése, a Vál-vögyi főiskolások és egyetemisták anyagi támogatása) inkább viszik, mint hozzák a pénzt, a vidéki napilapok viszont a nyereséges kategóriába tartoznak. Eleve nagy példányszámmal indultak, a rendszerváltás táján akadt kettő is, amely százezerben jelent meg. S bár azóta elvesztették a példányszámuk felét, még mindig jobban jártak, mint az országos terjesztésű újságok.

Apropó terjesztés. 1993-ban az Antall-kormány, kiszorítandó a külföldi sajtóbefektetőket, 30 százalékkal fölemelte a postai terjesztés díját. Erre a vidéki újságok francia, angol, osztrák és német tulajdonosai leváltak a Magyar Postáról, és kiépítették a saját terjesztői hálózatukat. S mert korábban kicserélték a szerkesztőségek számítógép-állományát, később pedig korszerű nyomdákat építettek, hogy a megyeszékhelyi nyomdákból átvihessék az újságjaikat, előkészítették a digitalizációt is...

A SZABAD NÉPPEL ÜZENT PINTÉRNEK A PÁRT

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.10.


A magyar futball eseményeit nyomon követő szurkolók számára nem szokatlan az a jelenség, hogy néhány fordulóval a bajnokság megkezdése után alacsonyan szállnak az edzők, vagyis, sorra menesztik az eredménytelen csapatok szakvezetőit.

Az eljárás amúgy magyarázható: a klubvezetők eredményt szeretnének, győzelmeket szállítani a szurkolóknak és nem utolsósorban a szponzoroknak. Játékos sok van, őket macerás lenne elküldeni, edzőből viszont csak egy, ezért az esetek többségében neki kell elvinnie a balhét.


Az OTP Bank Ligából négy forduló telt el, és a zuhanyhíradó hírei szerint három kispad máris inog. Ifj. Mészöly Kálmánnak a Haladásnál, míg Csertői Aurélnak a Paksnál nem áll jól a szénája. És megmozdult a szék Pintér Attila alatt is.

A korábban szövetségi kapitányként is dolgozó Pintér csapata a TAO pénzekkel bőségesen megkínált Puskás Akadémia négy forduló után az utolsó helyen áll a bajnokságban, és a szomorú képet csak csöppet árnyalja, hogy a felcsútiak a sorsolás szeszélye folytán eddig az előző bajnokság legerősebb csapataival mérkőztek.

Mindez persze nem vigasztalja a Puskás Akadémia szurkolóit. Akik ugyan nincsenek túl sokan, de ebben az esetben nem a mennyiség, hanem a minőség számít. Márpedig itt a vezérszurkolót Orbán Viktornak hívják, ő találta ki annak idején ezt a csapatot, és ő volt az, aki felcsúti háza szomszédságában csodastadiont is építtetett a nem egészen kétezer lakosú falu aranylábú fiainak.

Hogy Pintér szénája nem áll jól, azt elsősorban onnan lehet tudni, hogy az Origo, amely legújabban a kormány szócsöveként van jelen a magyarországi sajtópalettán, nagy cikkben húzta le Pintérről a vizes lepedőt...

MÁSKÉPP BUJKÁL A NEMZETI TŐKÉSOSZTÁLY 2. RÉSZ - A TÖKÉLETES REJTŐZKÖDÉS ESZKÖZE: A NEMZETI TŐKEALAP

INDEX.HU
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2017.08.07.Már semmi szükség Magyarországon offshore cégekre, a magyar jog lehetőséget ad arra, hogy a gazdaság fontos szereplői, komoly cégek, szállodák, bankok vezető tulajdonosai elrejtőzzenek. Látni fogjuk, hogy a transzparencia hiánya sok szempontból káros. Ám a NER haszonélvezői valamiért nagyon beleszerettek ebbe a formába. Vagyis a magántőkealapokba.

Sok különlegessége van annak, ahogy az „új hazai tőkésosztály” (elsősorban Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester) gyarapodik. Az új „Simicska Lajos” eddig nem ismert működési mechanizmusokat is alkalmaz. Sorozatunk első részében azt mutattuk be, hogy a nagy felhalmozás közben vajon miért kell a részesedéseket ide-oda pakolni, miért van szükség már-már hihetetlen tranzakciós kényszerre.

Mészáros Lőrincék minden nap bejelentenek valami furcsa tranzakciót, ide-oda pakolgatják a cégeiket, de vajon miért? Tovább

Ezúttal azzal foglalkozunk, hogy miképpen próbálnak 2014 óta a rendszer kegyeltjei, egyes végső tulajdonosok és haszonhúzók egy újfajta metódussal elrejtőzni, a háttérben maradni. A legújabb elit ugyanis másképpen bujkál, mint elődeik.

Az offshore cégeket, az ismeretlen tulajdonosú részvénytársaságokat felváltották a magántőkealapok...

FURCSÁN ÉPÜL A NEMZETI TŐKÉSOSZTÁLY 1. RÉSZ - ÉRTHETETLENÜL SOK A A FELESLEGES TRANZAKCIÓS KÖLTSÉG

INDEX.HU
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2017.08.01.


Mészáros Lőrincék világában szinte naponta bejelentenek valamilyen tranzakciót. Sokszor ugyanazt a céget passzolgatják, adják-veszik a különböző érdekeltségek, miközben a világ pénzét kifizetik jogászoknak, tranzakciós szakembereknek. Hogy miért, arra összeszedtünk néhány lehetséges magyarázatot.

Sok különlegessége van annak, ahogy a harmadik Orbán-kormány alatt egy új hazai tőkésosztály épül. Ez az „új hazai tőkésosztály” kitétel ugyan nagy részben egyetlen vállalkozót takar, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert, de azért ennyire ne egyszerűsítsük le ezt az írást, vannak természetesen más kedvezményezettjei is ennek a világnak.
Az ismert és leegyszerűsített képlet szerint Mészáros Lőrinc lett az „új Simicska Lajos”,

Új módszerek jelentek meg

vagyis a Fidesz erősen központosított felépítményének az első számú gazdasági potentátja. Ez a kép azonban azért leegyszerűsítő, mert ebben az integrált rendszerben nem egyszerűen személycsere történt, hanem a működési mechanizmusokban is sok az új elem.

Sorozatunkban több ilyen jellemzőt szeretnénk bemutatni.
  • Miért van annyi bejelentés, miért kell annyi tranzakció?
  • Mi az a magántőkealap?
  • Miért használ ez a világ újabban annyi bankhitelt?
  • Mi az a co-investment?
Ilyen és hasonló kérdéseket lehetne számba venni, ahhoz, hogy megértsük ezt az új rendszert.

Kezdjük azzal az érthetetlen, de mindenképpen egyedi jellemzővel, amely a rengeteg tranzakciós költségben, a tanácsadók és a jogászok agyonfizetésében, felesleges és átmeneti jogi és céges konstrukciók kialakításában testesül meg. Először is lássunk pár példát, hogy mire gondolunk!...

ÉPÍTSD FEL VELÜNK MAGYARORSZÁG ELSŐ KIZÁRÓLAG KÖZÖSSÉGI FINANSZÍROZÁSBÓL MŰKÖDŐ HÍRPORTÁLJÁT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2017.08.10.


Ha segítetek nekünk, októberben elindulhat Magyarország legújabb internetes hírportálja, a merce.hu!
A Mérce története egy építkezés története, ebben az építkezésben akarunk most szintet lépni! Eddig se árultunk zsákbamacskát, van politikai véleményünk, de függetlenek vagyunk. Nem vagyunk oligarchák hálójában, egyetlen párt érdekkörében sem. Azt írjuk, amit gondolunk, és ezt azért tehetjük meg, mert ti, olvasók támogattok minket.
Most ahhoz kérjük a támogatásotokat, hogy létrehozzuk tégláról-téglára azt az építményt, a merce.hu-t, amire szerintünk a nyilvánosságnak szüksége van. Egy olyan hírportált, amelycikkeivel fellép egy igazságosabb és szabadabb társadalomért, a szegények, a nők és a dolgozók védelmében, amely témává teszi az egészségügy és az oktatás problémáit!
A következő hetekben 5000 Mérce-portál téglajegyet akarunk kiadni. 5000 jegyet, amit azok fognak kapni, akik támogatják a portál létrejöttét legalább 1000 forinttal. Így szeretnénk összegyűjteni tégláról-téglára azt az 5 millió forintot, ami a merce.hu felépítéséhez szükséges.
A szerkesztőség és a blogunk idei működtetéséhez szükséges 18 millió forintot év eleje óta gyűjtjük. A plusz 5 millió forint ahhoz kell, hogy felépíthessük a portált, hogy bővíthessük a szerkesztőséget, hogy biztosítsuk, hogy nem megyünk csődbe a választásokig. Illetve arra, hogy ez a váltás ne csak technikai váltás legyen, hanem a Mérce sokkal nagyobb erőt képviseljen. Ha nem tudjuk összegyűjteni az 5 milliót, akkor is megyünk majd tovább valamilyen formában, de kénytelenek leszünk lemondani néhány tervünkről.
Mire fordítanánk ezt az összeget?
  • 1,5 millió forint: a merce.hu grafikai tervezése és programozása;
  • 500 ezer forint: az elérés növelése;
  • 700 ezer forint: a merce.hu fenntartása (domain, szerver, informatikus) a választásokig;
  • 2 millió 300 ezer forint: a szerkesztőség bővítése a választásokig.
A helyzet egyszerű: ha nem sikerül legalább 2,5 millió forintot gyűjtenünk a portál elindításáig, akkor kudarcot vallottunk, és az a Mérce további működését fenyegeti. Ha csak 2,5 millió forint jön össze, akkor összeszorított foggal, óriási pluszteljesítmény hozzáadásával, de elindul októberben a merce.hu. Ha pedig összejön az 5 millió forint, akkor egy új, erős és független lap fog megjelenni Magyarországon, pár hónappal a választások előtt!
Ehhez kérjük a támogatásotokat!
Ezt a pénzt nem luxusra költjük. A Mérce nem profitorientált cég, senki se fog nyereséget kivenni, a szerkesztőség tagjai is elhivatottságból végzik a munkájukat. Irodánk egy pici pincében van, senki se keres az átlagbér felett, nincs telefon vagy internettérítés, mindenki a saját eszközeit használja, mindenki a saját mobiljáról, saját internetjéről közvetíti a livestreameket nektek. Ezt az egészet mi legfőképp elkötelezettségből csináljuk, egy igazságosabb Magyarország felépítéséért, a ti támogatásotoknak köszönhetően!

TUDOMÁNYOS ILLIBERALIZMUS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Csillag István
2017.08.09.


Amikor a mai Momentum Mozgalom vezetői megszülettek, az egyetemi oktatásban már nem volt kötelező tantárgy a tudományos szocializmus. Addigra a szocializmus, a szocialista rendszer sem létezett, így okafogyottá vált annak a tanítása, hogy milyen is lesz, amikor kifejlődik. A tudományos szocializmus oktatása az 1960/61-es tanévben történt bevezetésétől 1990-es beszüntetéséig alig harminc évet élt meg. Ennek mintájára jó esély van arra, ha a nyertes választás után a győzők, akarom mondani a Viktorok a 2018/19-es tanévben bevezetik az etnikailag homogén magyar illiberális állam, leánykori nevén a maffiaállam hivatalos ideológiájaként a tudományos illiberalizmust, az se fog többet megélni. A Momentum Mozgalom vezetői gyerekeinek már más bornírtságot kell majd tanulniuk, esetleg azt, amit győztes, a nemzetállamba szorult szüleik kitalálnak majd nekik.

Nem látom sok értelmét annak, hogy kimerítően ismertessem a tudományos szocializmus mibenlétét. Csak arra szorítkozom, hogy azoknak a viszonyoknak, törvényszerűségeknek a tárházaként szolgált, amelyek a jelenben még nincsenek, de majd a jövőben – ha felépül a szocializmus - mennyivel magasabb rendű, gazdagabb életet, nagyobb jólétet eredményeznek, mint a már most is gyorsabb termelékenységet, magasabb egy főre jutó fogyasztást, nagyobb egy főre jutó kibocsátást elérő kapitalizmus. Mondhatnánk egyszerűbben: ez volt a kábítás trükkje.

A lassan formálódó tudományos illiberalizmus ennél lényegesen földhözragadtabb lehet, mert azokat a tételeket tartalmazza majd, amitől várható az etnikailag homogén nemzetállamban a választók közötti közösségi összetartás: az illiberális hatalom megmaradása. A hatalom-megmaradás törvényének tárházába kukkanthatunk be Bonaparte Napóleon mondásából indulva ki: „Semmi sem tudja jobban szolgálni férfiak összefogását, egységét, mint a félelem és az érdek.” Ennek jegyében oktatni fogják, hogy akkor lehet megdönthetetlen az illiberális állam urainak hatalma, ha az állam tenyeréből táplálkozó és ezért arra szavazni akaró kevesek mellett a többi választó választásokon való részvételi szándéka elenyészik. A tudományos illiberalizmusnak ez a tétele a „public choice” iskola felfedezésén alapul, amely szerint az egyetlen választó erőfeszítésétől várható előny/hozam elenyészően kicsi, ezért a választók alapvetően racionális megfontolások alapján vesznek részt a választásokon. Akkor mennek el, ha az uralkodó csoport hatalomban tartása az érdekük, vagy, ha a hatalmon lévők ereje hanyatlik, és megnyílik a lehetőség a szavazatok egyesítésével az elküldésükre. Ebből következően a tudományos illiberalizmus első tétele szerint mindig erőt kell sugallni. Az erő (látszata) pedig még az előtt elrettenti a hatalmon lévők megdöntésétől az ellenük szövetkezőket, mielőtt az elenyésző szavazatok összegyűjtése elkezdődött volna...

SZIGET 1993-2017: EZEK ELSZÁLLTAK

HVG ONLINE - KULT
Szerző: BI
2017.08.09.


Emlékszik, amikor még 300 forint volt a napijegy, és 160-ba került egy korsó sör? Akkor sürgősen felejtse el!

A Sziget az egységesített áraival a kezdetekkor deklaráltan azt biztosította, hogy a magyar pénztárcának is olcsó maradjon bent például a sör, ma már inkább a drágán tartás a monopolárak szerepe.

A bő két eurós (700 forintos) korsó sörnél mondjuk olcsóbban ihatunk szinte bármelyik óbudai kocsmában: a Mókusban például már 490-ért, a Kobuciban 520-ért, a Zöld Kapuban 650-ért kapható egy korsó világos.

Azt most nem találtuk hirtelen, hogy 1993-ban, az első fesztiválon mennyibe került a sör, de az biztos, hogy 1995-ben 160 forint volt egy korsó, 2000-ben 190, 2005-ben 270, 2010-ben 500. Egyszóval, a sörár-grafikon monoton növekvő görbét rajzol ki, amíg elér a mostani 700 forintos szinthez.

Ha, mondjuk a BKV-jegyekhez hasonlítjuk a legolcsóbb Sziget-sör árainak változását, akkor azt láthatjuk, hogy míg 1995-ben még egy korsó árából majdnem öt BKV jegyet vehettünk, rá öt évre már csak kettőt, majd sokáig annyit sem (azaz a tömegközlekedés gyorsabban drágult, mint a Sziget-sör). Mára újra az az alapképlet, hogy 2 jegy=1 sör.

A Sziget-szervezők ma már nem titkoltan elsősorban a külföldiekre figyelnek, mind a fellépőket, mind az árakat tekintve. Számukra a nagyjából kéteurós korsó bizony olcsónak számít. Azt viszont mi se felejtsük azért el, hogy azt a 700 forintos Drehert, mondjuk Pink vagy Alt-J koncert közben kortyolhatjuk, Európa legjobb nagyfesztiválján, amelynek infrastrukturáját megcsodálni sorra jönnek a fesztiválszervezők a nagyvilágból...

HEIM PÉTER NAGYON KÖZEL VOLT AZ ORBÁN-KORMÁNYHOZ. AZTÁN EGY VIHAROS ŐSZ MINDENT MEGVÁLTOZTATOTT

444.HU
Szerző: Fabók Bálint
2017.08.10.


2014 ősze nehéz időszak volt az addig befolyásos kormányközeli üzletembernek, Heim Péternek. Több olyan – lehet, hogy csak furcsa egybeesésnek számító – ügynek is szereplője volt, amelyek hátrányosak voltak számára.

A sajtó tele volt olyan, azóta sem bizonyított információkkal, amelyek szerint Heim érintett volt az akkor kirobbant amerikai kitiltási botrányban. Az üzletember abban az időben került ki a nagyértékű állami megbízásokat sorra nyerő Századvég Gazdaságkutató Zrt. tulajdonosi köréből is. És mint a Direkt36 által feltárt részletekből kiderült, épp azon az őszön vettek el tőle ellentmondásos körülmények között egy milliárdos állami üzletet.


Ez utóbbi a nagyrészt uniós forrásokból működő, Jeremie nevű kockázati tőke programmal volt kapcsolatos. Más befolyásos üzletemberekhez hasonlóan Heim is kezelt egy Jeremie-alapot, az erről szóló szerződést azonban a Forbes magazin által megszerzett és a Direkt36 által feldolgozott belső iratanyag szerint az állam “súlyos jogsértésekre” hivatkozva felmondta 2014 novemberében.

Ez szokatlan lépés volt, ugyanis a 28 alap közül tudomásunk szerint Heiméken kívül csak egy alappal bontották fel a szerződést, pedig az EU-nak több szabálytalanság is feltűnt más alapoknál. Ráadásul három hónappal a döntés előtt a programot lebonyolító állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banknak még nem volt érdemi problémája azokkal az üzleti elképzelésekkel, amelyekre a szerződés felmondásakor hivatkoztak. Emellett olyan befektetésekkel kapcsolatban emeltek kifogásokat, amilyenekhez hasonlót más alapkezelők – például Garancsi István kormányközeli üzletember cége – is végrehajtottak, velük mégsem bontottak szerződést a programért felelős állami szervek.

Az Orbán-kormány előző ciklusának elején aktív közéleti szerepet játszó Heim mostanra szinte teljesen eltűnt a nyilvánosságból. Az nem világos, hogy a 2014 őszi események – a kitiltási botrány és Heim üzleteinek elvesztése – összefüggtek-e egymással, illetve, hogy mi lehetett a konkrét oka Heim gyors háttérbe szorulásának. Az üzletember a Direkt36-tal annyit közölt, hogy szerinte nincs ilyen összefüggés, és hangsúlyozta, hogy minden befektetési döntése szabályos és etikus volt...