2023. augusztus 7., hétfő

A RÖVIDTÁVFUTÓ MAGÁNYOSSÁGA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.08.07.


„Orbán Viktor nem maradt teljesen egyedül az uniós csúcstalálkozókon, beszélgetnek vele, de a nézeteivel jobbára egyedül van.” – Ezt a riposztot a jelenlegi szlovák miniszterelnök kapta Menczer államtitkártól, akit, ha nem lenne, nagy valószínűséggel ki kellene találni. Vagy festeni egyet a példányából. De itt és most mégsem Menczer államtitkár az érdekes, hanem csupán a nézetek és a gondolatiság, amelyeknek ő egy szépen fejlett organikus hordozója. Meglátjuk benne ilyképp az egyesben hordozott általánost, ami általános a NER maga.

Ám mivelhogy a NER pedig Orbánnal egylényegű mint atya a fiúval, máris itt vagyunk a dogmatika közepében, csak az a kérdés, hogy emiatt kit kell máglyára vetnünk. A szlovák miniszterelnök egyébiránt nem mondott semmi különöset, csak szavakba foglalta, leföstötte, hogy Menczer gazdája milyen reménytelenül egyedül van organizmusként és eszmeileg is abban a klubban, amelynek az asztalára nagy rendszerességgel odahugyozik. Ilyképp ezen az egészen annyira nem is lehet csodálkozni, és képi igazolásunk is van róla dögivel.

De, hogy ennek a Menczernek miért kell mindenbe a gazda jó pincsijeként beleugatni, az olyan titok, amit a NER diplomáciája soha nem fog elárulni nekünk, jelesül, hogy miért kell kitartóan és rendszeresen bohócot csinálnia saját magából, de egyben belőlünk is. Ez utóbbi a szomorúbb, mert nem kértük, nem adtunk felhatalmazást rá, mi több, egyenesen eltiltottuk őket szavazatunkkal attól, hogy ezt csinálják, ilyenek legyenek, sőt, hogy a nevünkben beszéljenek, mert nem mindenki mimagyarok. És ez az első tétel.

A második az volna, amivel ez a Menczer a szlovák miniszterelnököt negligálni akarja, sárba taposni mintegy nyeretlen kétévesnek titulálva őt. Azzal jelesül, hogy neki – mármint a szlováknak – a nagyok között nem osztottak lapot, azért mégpedig, mert Orbán több mint 30 éve „élvonalbeli politikus”, és 18 éve miniszterelnök, négyszer egymás után nyert kétharmaddal. Amennyire szomorú ez nekünk, annyire nem kellene dicsekedni vele, mert ilyen eredményekkel diktatúrákon kívül nagyon kevés demokrácia rendelkezik.

„Magyarok milliói állnak Orbán mögött”, húz még tizenkilencre lapot ez a Menczer, kifelejtve a gazda alfeléből való kikandikálásból azt, hogy viszont a magyarok sokkal több milliói pedig kifejezetten rühellik az istenített személyt. Lehetne itt ellenvetést tenni a Fidesz választási szisztémájának sajátoságairól, amit azonban mindenki ismer, nagy valószínűséggel még a szlovák miniszterelnök is. De az Unió bizonyosan, s ez okozza, hogy ott az eszméivel nem igazán azonosulnak. Hogy nem köpik le, az abból fakad, mert vannak kultúremberi szabályok.

Ők azokat betartják, Orbán nem. S amikor ez a Menczer tovább ront a helyzetén azzal, hogy olyanokat delirál, miszerint „Orbán Viktornak… a nemzetközi politikában sokkal nagyobb a súlya annál, mint amekkorát Magyarország mérete indokolna.” E tekintetben pedig azt érezheti – nagyon tévesen és természetesen aljasan –, a súlyt a vétózgatásban fedezheti fel a magyar „diplomata”, ami nem egyéb, mint az emlegetett asztalra hugyozás, illetve más szemszögből permanens hiszti, hogy a figyelem középpontjába kerüljön.

Ezért az a vélemény róla, ami, és ezért kell nagyon szomorú módon azt bizonygatni, nem is igaz, hogy nem állnak szóba vele. Mint valami dedóban, de ennél azért sokkal jellemzőbb ez. Mert tudjuk és látjuk, hogy Orbán távlatos céljai, hogy valami főnök legyen az európai jobboldalon, köddé váltak, azt mondták huss, így nem maradt neki egyebe, mint a politikai rövidtávfutás csupán immár, de még ebben sem tud senkit sem maga mellé állítani. Egyedül van a manus, mint a kisujjam, ha belegebed Menczer, akkor is.

Itt volna az ideje valami tanulságot levonni, vagy a katarzis felé vinni el a történetet, de ilyen ebben nincs. Arra példa csupán, hogy ezt az egészet ahogyan a szlovák miniszterelnök is megkapja és megtudja, ugyanúgy a szlovák hazafiak is. Ezért lesz az – ha már nincs jelenleg is -, hogy amikor olcsón tankolni vagy vásárolni a hanyatló Szlovákiába mész én nyájasom, akkor mögötted kiköpnek, jobb esetben csak ki leszel röhögve, hogy itt van annak a hülye Orbánnak a magyarja. Nem egy idilli állapot, de neked ezt intézte és intézi a kormányod.

EGYÁLTALÁN NEM MENNEK A DOLGOK FLOTTUL

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2023.08.06.


A legújabb hírek az orosz fekete-tengeri flotta veszteségéről számolnak be, és ez jó alkalom arra, hogy kicsit áttekintsük az Oroszországi Föderáció hadiflottájának helyzetét is, úgy általában: nos, a helyzet általánosságban véve rossz, ami nem azt jelenti, hogy minden egység süllyedne, hanem azt, ami Oroszországban minden egyébbel kapcsolatban is általános: a fegyvernem állapota reménytelen.

De lássuk előbb a híreket, a mai ISW-jelentés alapján.

Az ukrán erők augusztus 3-ról 4-re virradó éjszaka légi és tengeri dróncsapások sorozatát hajtották végre a megszállt Krímben és a Krasznodari területen (kulcsfontosságú orosz haditengerészeti bázis) lévő orosz logisztikai és kikötői infrastruktúra ellen. Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint az orosz légvédelem és az elektronikus hadviselés egységei legfeljebb 13 ukrán drónt lőttek le, amelyek célpontja a Krím volt. Az augusztus 4-én közzétett geolokációs felvételeken látható, hogy ukrán drónok csapást mértek egy olajraktár közelében lévő területekre a krími Feodosziában, bár nem világos, hogy a dróncsapások megkárosították-e az orosz célpontokat. Az augusztus 3-án és 4-én közzétett geolokációs felvételeken látható, hogy az orosz erők ukrán haditengerészeti drónokra lőttek a Krasznodari területen lévő Novorosszijszkban lévő orosz haditengerészeti bázis közelében, és az egyik haditengerészeti drón az orosz Olenegorszkij Gornyak Ropucsa-osztályú partraszálló hajóra csapott le. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a haditengerészeti tüzérség tüze megsemmisített két ukrán haditengerészeti drónt a novorosszijszki bázis közelében. A később, augusztus 4-én közzétett geolokációs felvételeken látható, amint az Olenegorszkij Gornyak megsérül, és egy orosz támogató hajó vontatja a partraszálló hajót a novorosszijszki kikötőbe. A geolokációs felvételek nem mutatják az Olenegorszkij Gornyak károsodását teljes mértékben, és orosz források azt állították, hogy a sérülés nem kritikus, a hajó egy meg nem határozott javítási idő után működőképes lesz. Orosz források azt állították, hogy az orosz haditengerészet arra használta a partraszálló hajót, hogy polgári járműveket szállítson át a Kercsi-szoroson a Kercsi-szoros hídján átmenő forgalom széles körű zavarai miatt.

Az orosz milbloggerek jellemzően ostorozták a védelmi minisztériumot, amiért hazudott a haditengerészeti dróncsapásokról, és felszólították az orosz hadsereget, hogy fokozza tevékenységét a Fekete-tengeren. Az orosz milbloggerek bírálták az orosz védelmi minisztériumot, amiért eredetileg azt állította, hogy elhárították az összes dróncsapást ahelyett, hogy elismerték volna, hogy a csapások megrongálták az Olenegorszkij Gornyakot. Bírálták a védelmi minisztériumot azért is, hogy korábban hazudott az ukrán drónokat összeszerelő létesítmények megsemmisítéséről, és azt állították, hogy az orosz erőknek el kell vágniuk Ukrajna hozzáférését a Fekete-tengerhez, hogy megakadályozzák a tengeri dróntámadásokat a polgári hajókról. Egy orosz híraggregátor azt állította, hogy Oroszországnak egy teljes körű megfigyelőrendszert kell létrehoznia a Fekete-tengeren az ukrán hajók észlelésére, mivel más taktikák, mint például az ukrán kikötői infrastruktúrára mért csapások nem akadályozták meg a tengeri támadásokat. Néhány orosz milblogger azzal érvelt, hogy az orosz védelmi minisztériumnak nincs koherens információs politikája, és emiatt alakul ki az orosz információs térben a közfelháborodás minden orosz katonai kudarc után.

Nos, tekintve, hogy a fekete-tengeri flotta tavaly február 24-én körülbelül ötven egységből állt, és ebből legalább egy tucatnyit elveszített a harci cselekmények során – a legérzékenyebben a Moszkva cirkáló pusztulása érintette őket, hiszen az volt a flotta zászlóshajója – elmondható, hogy a flotta negyede már elsüllyedt. Bonyolítja a helyzetet a dunai kikötők elleni támadások sorozata, ami miatt már Törökország és Románia is tiltakozik, így elmondhatjuk, hogy Ankara nem fog erősítést átengedni a Boszporuszon, ahogy a háború eleje óta nem enged hadihajót átkelni ott, tehát a flotta szó szerint beszorult a Fekete-tengerre, kiszabadulni nem tud, erősítést nem kaphat, a bázisául szolgáló kikötőket – Anapát, Novorosszijszkot, Gelendzsiket, Tuapszét, Szocsit és Tamant – épp tegnap nyilvánította háborús zónává Ukrajna, ami azt jelenti, hogy lőni is fogják őket, szóval okos ember nem lenne most se matróz, se admirális náluk.

Az orosz haditengerészet helyzete ezt leszámítva is kétségbeejtő.

Mint Pavel Luzin orosz katonai szakértő rávilágít egy június 2-i írásában, Oroszországnak még az lenne a legjobb, ha leépítenék az egész fegyvernemet, mert csak viszi a pénzt, de még politikai haszna sincs...

BESZÉLGETÉS DR. ZACHER GÁBORRAL: BELEFÉR AZ IVÁS AUTÓVEZETÉS ELŐTT? - CHECK ENGINE KÖZSZOLGÁLAT

CHECKENGINE
Szerző: Checkengine
2023.08.06.A 24.hu cikke alapján az Építési és Közlekedési Minisztérium vizsgálja az alkohol zéró toleranciájának eltörlését autóvezetésnél. A kérdésről sokaknak van kialakult véleménye, de érdemes előtte a tényeket vizsgálni.

EZÉRT KAPNAK EGYRE KARCOSABB GAZDASÁGKRITIKÁT ORBÁNÉK NÉMETORSZÁGBÓL

24.HU
Szerzők: VITÉZ F. IBOLYA, D. KOVÁCS ILDIKÓ
2023.08.07.


Németországban maffiamódszerekről cikkeznek, Szijjártó Péter külügyminiszter magyargyűlölettel magyarázza a német befektetőknek címzett riasztást. Nézzük, mennyi esélye van annak, hogy elfordulnak Magyarországtól a német befektetők.


Kedvezményekkel becsábítanak befektetőket, akiket azután megkopasztanak, különadókkal megsarcolnak, de az is megesik, hogy végül visszautasíthatatlan felvásárlási ajánlat érkezik valamelyik kormányhoz közeli oligarchától – ilyesmikről nyilatkozott Katarina Barley, az Európai Parlament szociáldemokrata alelnöke egy német lapnak, óva intve hazája befektetőit Magyarországtól. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy újságírói kérdésre válaszolva az alelnököt magyargyűlölőnek, azt a felvetést pedig, miszerint a BMW beruházását jobb lenne Debrecen helyett Romániába vinni, egyenesen nevetségesnek nevezte. Szerinte „egyes politikai erők” zsarolni próbálják a hazánkban beruházó német vállalatokat, ez azonban teljes kudarcba fulladt, miután ezen cégek köre egyre gyarapszik, és többségüknek „kifejezetten harmonikus” az együttműködése a kormánnyal.

Csakhogy nem Barley az egyetlen aggódó uniós politikus, az utóbbi időben karcos nyilatkozatok sora jelent meg a magyar viszonyokról a német sajtóban. Átfogó összegzést adott erről nemrégiben az osztrák Kronen Zeitung azt magyarázva, hogy az Orbán-kormány a saját kudarcait a külföldi befektetőkkel fizetteti meg.

A külföldi tőke megregulázása testre szabott jogszabályokkal nem új találmány – 2014-ben például kamera rögzítette, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök a balettintézet esetleges visszaszerzése kapcsán jelezte, mi a megoldás: arra biztatta az akkori főpolgármestert, Tarlós Istvánt, hogy adjanak be javaslatot, „kezdeményezzétek, hogy legyen törvény”. A lapunknak név nélkül nyilatkozó, több mint két évtizede Magyarországon működő nyugat-európai befektető abban látja az utóbbi időben sokasodó kritikák okát,

hogy az Orbán-kormány gazdasági terjeszkedése mostanra lépett át egy vörös vonalat.

Ezt először a legtöbb befektetéssel jelenlévő németek, azután az osztrákok érezték meg, a többi nyugat-európai számára kevésbé fontos befektetési terep Magyarország. Korábban az EU-forrásoknak köszönhetően volt pénz, és – ahogy fogalmazott – főúri módon kifizették a kivásárolt befektetőket – utalt például az E.ON energiaszolgáltatására vagy a vidéki nyomtatott lapok tulajdonosaira, de megemlítette a Vodafone 600 milliárd forintos kivásárlását is. Most azonban pénzszűke van, nincs költeni való uniós pénz, a terjeszkedési ambíciók viszont változatlanok,

így előtérbe kerültek az adminisztratív eszközök: jogszabályi szorítással próbálják erősíteni a hazameneteli szándékot, miközben busás pénzbeli kompenzációra már nem lehet számítani.

A kiszorítósdira példaként bankokat említett, igaz, az Erste és a Raiffeisen osztrák pénzintézetek, de annyiból illenek a képbe, hogy esetükben volt állami kivásárlási szándék (az Erste a részvények egy részét átengedte, a Raiffeisen nem volt erre hajlandó), azután nyakukba kapták a bankadót.

A nagybefektető úgy látja, azok a cégek, amelyek nem kötődtek erősen a magyar piachoz, már távoztak, de akadnak olyanok, amelyek stratégiájába nem fér bele, hogy elmenjenek. Egyes cégek stratégiájának alapeleme, hogy minden kelet-európai piacon jelen legyenek, és kizárt, hogy akár egyetlen itteni hídfőállást is feladjanak. Az ilyen cégek akkor sem fognak kivonulni, ha akár évekig nem kapnak megrendelést. Ők maradnak, de egyre durvább kiszorítási módszerekre kell felkészülniük – vetítette előre.

A magyar gazdaság igen erős szálakkal kötődik a német gazdasághoz tradicionálisan, a teljes kivitel durván negyede, 13 989 milliárd forint irányul a német piacra. A magyar GDP-ben és exportban meghatározó autógyártást pedig a győri Audi, illetve a kecskeméti Mercedes húzza, miközben már épül az összesen 800 milliárd forintos költséggel tervezett BMW...

GONDOSKODÁSPOLITIKA NEM LÉTEZIK, AZ ORBÁN-KORMÁNY NEOLIBERÁLIS IRÁNYZATOT KÉPVISEL

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2023.08.07.


A gondozást nem lehet rátolni a családra vagy egy családtagra, mert az hatalmas hátrányokat okoz – mondja Meleg Sándor. A Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke szerint a munkaalapúnak szánt magyar társadalom a szankciókra épül.


Tudta magáról, hogy álszent és destruktív?

– Nem, de most Fülöp Attila révén jó kis önismereti leckét kaptam. A kormánynak sajátossága, hogy amit nem ő képvisel, az csak baloldali és csak rossz lehet. Ez egészen egyértelműen kiderült a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár Magyar Nemzetnek adott interjújából is, ahol ezekkel a szavakkal jellemzett minket.

Azt is állítja az államtitkár, hogy a baloldal szociálpolitikájának nincsen sem elve, sem éle.

– A szociálpolitikának léteznek irányvonalai, mégpedig három. A liberális, amely az egyéni szabadságot helyezi a központba. Ezt képviseli például az Amerika Egyesült Államok. A skandináv államokra jellemző szociáldemokrata modell központi értéke a szolidaritás. A társadalom tagjai felelősséget vállalnak egymásért, és ez erősebb, mint az egyén szabadsága. A harmadik a konzervatív irányzat, amely a meglévő társadalmi rend stabilitását helyezi fókuszba. Mindháromnak van előnye és hátránya, egy adott ország társadalmi, történelmi fejlődése határozza meg, hogy mi érvényesül erősebben. Ezt már egy első éves szociális hallgató is megtanulja. Fülöp Attilát sok szeretettel várjuk egy szociálpolitikai kurzusra, mert ott tanulhat ezekről. És van egy rossz hírem is neki: a kormány sem tisztán konzervatív irányzatot képvisel, hanem neoliberálisat. Erre példa a közszolgáltatások piaci irányba való visszaalakítása, például Margaret Thatcher politikája is ez volt. Ez történik most Magyarországon is.

– A szociálpolitikát a szociális törvény szabályozza, de a területet a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár felügyeli. Van jelentősége a szóhasználatnak?


– Könyves Kálmán mondta, hogy mivel boszorkányok nincsenek, szó ne essék róluk. Gondoskodáspolitika nincs, ezért beszélni sem érdemes róla. A szociálpolitika, a szociális munka egy tudományág, egy szakma. Ha a szakirodalmat végigolvasom, akkor nem találom meg a gondoskodáspolitika kifejezést, mert egyszerűen nem létezik...

A NATO ÉS AZ EU RENDELKEZIK AZ ORBÁNI BŰNBANDA LEGYŰRÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ESZKÖZÖKKEL

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2023.08.06.


„Nemzetközi szinten nincs lehetőség kompromisszumra az orbáni gengszterokráciával. A NATO-nak és különösen az Európai Uniónak rendelkezésére állnak azok a politikai, pénzügyi és gazdasági eszközök, amelyek szükségesek Orbán és bűnbandája legyűrésére” – fogalmazott Radványi Miklós. Az USA-ban megjelent elemzésében a magyar származású konzervatív közíró azt írja, a rezsim bármilyen finomhangolása, de akár reformja csak a szövetségesek átverését szolgálja és nem maradna tartós. „Ezért a NATO-nak és az EU-nak fel kell hagynia a magyar helyzet félrekezelésével, ehelyett reális stratégiát és megfelelő taktikát kell alkalmazni ahhoz, hogy Magyarország ismét mindkét szövetség méltó tagjává váljon.”


„A gengszterokráciájával egyetemben kataklizma előtt áll Orbán” címmel a Newslooks-ban megjelent írásában Radványi Miklós nem kevesebbet állít, mint hogy „nemzeti vasúti katasztrófa” fenyegeti Orbánt és csapatát. A kérdés pedig az, hogy vajon Magyarország megmenthető-e. A szerző pontról-pontra levezeti, hogyan jutott erre a szélsőségesnek hangzó következtetésre, hogy végül eljusson a kérdés megválaszolásáig.

Radványi azzal kezdi írását, hogy Magyarország immár eljutott az orvosolhatatlan csődig. Ebben hivatkozik Matolcsy György jegybankelnökre, aki a közelmúltban tudatta, hogy a központi bank 2300 milliárd forint veszteséget halmozott fel. Ám ezt a magyar kormány képtelen kifizetni. Orbán, „tőle megszokott hazug módon” azt állította, hogy a Magyar Nemzeti Bank veszteségei függetlenek a kormánytól, ezért nem is részei az éves állami költségvetésnek. A szerző több adatot is citál, érzékelendő az összeg nagyságát Például, hogy Magyarország GDP-je meredeken, 9 921 680 milliárd forintra csökkent 2023 első negyedévében a 2022 negyedik negyedévi 11 599 923 milliárd forintról, miközben a magyarok halmozott pénzügyi kötelezettségei rekord magasra, 9000 milliárd forintra gyarapodtak.

Ami a belpolitikai szcénát illeti – az egykor „Fiatal Demokraták Szövetségének nevezett totalitárius kormánypárt” a kenetteljesen önmagát Kereszténydemokrata Néppártként tituláló koalíciós partnerével karöltve orwelli társadalmat építettek ki. Ebben feje tetejére állt minden, abnormálissá vált a normális, és az egyetlen hivatalosként sulykolt valósággá nyilvánították azt, ami egyértelműen ellentmond a józan észnek. Orbán 13 éve alatt tizenegyszer módosították a 2011-es alkotmányt, ami kvázi tekintélyelvű államot hozott létre. A segítségével jöhettek létre egyrészt Orbán és gengszterokráciájának gazdasági és pénzügyi monopóliumai, másrészt az információs rendőrállam, ami a kult-szerű propagandagépezet elleni minden fellépést meg tud akadályozni. Mindennek következtében a magyarok többsége ma már betegesen képtelen megbirkózni a valósággal, így egy olyan világban él, amely tele van hamis és gyalázatos kitalációkkal, mélységes hazugságokkal...

BOD PÉTER ÁKOS: EU-TAGSÁG NÉLKÜL ORBÁN ÉS MAGYARORSZÁG CSAK EGY PÖTTY MARADNA A TÉRKÉPEN

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA
2023.08.06.Az MNB korábbi elnöke szerint a kötelező akciózásnak kommunikációs jelentősége van, a kormány a cselekvés látszatát kelti. Schiffer András felvetésére, miszerint fel kellene függeszteni az uniós befizetéseket, a közgazdász professzor azt mondja: ezzel Magyarország kizárná magát az unióból, ami évszázados tragédia volna. 

00:00 Bevezetés, árstopok, kötelező akciók 

05:14 Infláció, árfolyam, benzinárak alakulása 

09:30 Kormányzati költekezés hatása a fogyasztásra 

11:57 Keresetek, reálbérek, költések alakulása 

14:44 Az infláció megjelenése a különböző cikkek árában 

16:30 Költségvetés, államadósság 

20:56 Az európai uniós befizetések visszatartására tett Schiffer-felvetésről

IGNATIEFF: A CEU-T ELLEHETETLENÍTETTÉK, HOGY ELKEZDHESSÉK AZ ÚJ ELIT KINEVELÉSÉT AZ MCC-BEN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.08.07.


A CEU volt rektora, Michael Ignatieff szerint az amerikai konzeratívok követik Orbán Viktor jobboldali populista példáját, az elitet ellenségnek kiáltják ki és gyűlölik az egyetemeket. A Bloomberg arról ír, hogy nem sikerült a kormánynak eloszlatnia az EU aggályait, így minden bizonnyal több ezer diák esik el az Erasmus program lehetőségeitől. Javítaná az amerikai-magyar kapcsolatokat, ha az orosz energiától való függetlenedéshez amerikai LNG-t vásárolna Magyarország a National Interest szerzője szerint. Nemzetközi lapszemle.

Minden bizonnyal több ezer magyar egyetemista esik el az Erasmus+ ösztöndíjprogramtól, miután a kormány nem oszlotta el az EU aggályait – fogalmaz honlapján a University World News, alapvetően a Bloomberg forrására hivatkozva. Johannes Hahn, az unió költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa az interjúban megemlítette, hogy először májusban nem sikerült teljesíteni az elvásárokat a magyar kormánynak, és most már minden valószínűség szerint kicsúszott a magyar kormány a határidőből ahhoz, hogy megkapja azokat a támogatásokat, amelyek ahhoz lennének szükségesek, hogy a szeptemberben kezdődő tanévben ki tudják írni a következő évi pályázatokat.

Michael Ignatieff, a CEU volt rektora az Atlantic amerikai folyóiratban fejti ki, „miért gyűlölik a jobboldali populisták az egyetemeket”. A válasz leegyszerűsítve: az amerikai konzervatívok – minden jel szerint – követik Orbán Viktor útmutatásait, aki ellenségnek állítja be az elitet, amelyik szerinte kézben tartja az oktatást is. Márpedig a magyar kormányfő szerint ez az elit igencsak kellemetlen az autoriter populistákra nézve. Ignatieff visszaidézi a hazánkban töltött hat évét. Mindenki tudta, írja, hogy amikor Orbán törvénytelennek hirdette ki 2017-ben a CEU-n kiadott diplomákat, akkor ez jóval több volt a Soros György elleni támadásnál. Nem véletlenül vonult ki több mint 50 ezer fiatal az utcára, akik azt skandálták, hogy „szabad ország, szabad egyetem”, érezték, az ő bőrükre is megy a játék. A saját szabadságuk forog kockán. Mert már akkor sejteni lehetett, hogy ez egy újabb, Orbán hatalmának és rendszerének konszolidációja irányába tett lépés volt. A CEU ellehetetlenítése mellett elvette az Akadémia kutatóhálózatát, utána privatizálta a legnagyobb magyar egyetemeket oly módon, hogy alapítványi működést kialakítva saját embereit ültette azok kuratóriumaiba. Majd öntötte a pénzt a Matthias Corvinus Collegium alapítványába, ahol nyíltan hirdeti, hogy itt neveli ki a jövő magyar elitjét hazafias és hagyományos neveltetésben részesítve őket – vázolja rendkívül pontosan az új magyar oktatási rendszer alapjait Michael Ignatieff.

Ami a mai magyar-amerikai kapcsolatot illeti, rossz irányba haladnak, és ebből egyedül Putyin profitál – veti fel Logan West az amerikai National Interestben megjelent írásában. Persze a lap konzervatív, ezért annak prizmáján keresztül értelmezi a viszonyt és osztja ki a szereplőket, hogy mindkettejüknek illene szövetségesi címükhöz illően viselkedni. Washingtonnak, mint világhatalomnak és Budapestnek, mint régiós vezetőnek – állítja a szerző. A konfliktusok között elsőként Budapest makacsságát emeli ki, mert nem hajlandó ratifikálni a svédek NATO-tagságát, mire Washington is megmakacsolta magát és nem hajlandó amerikai fegyvereket eladni az ország haderőfejlesztéshez. David Pressman nagykövet kinevezésekor a Politico megjósolta, hogy "közellenségek" lesznek a magyar miniszterelnökkel – emlékeztet az írás. A két ország közötti rossz viszony a szerző szerint leginkább annak tudható be, hogy Amerika az elmúlt években kioktatta Orbán Viktort, s nem tudott párbeszédet kialakítani vele. Viszont Logan West nem említi meg, hogy Orbán-kormánya kezdettől fogva ellenséges a nagykövettel szemben, és például egyszer sem hívta meg őt se Szijjártó Péter a külügyminisztériumba, se Orbán a Karmelita irodájába, ezzel szemben az előző nagykövetet, David CornsteintDonald Trump kinevezettjét nemrég, májusban fogadta a kormányfő hivatalában. Miközben a szerző elítéli, hogy az oroszok pártját fogja Orbán, felhozza mellette, hogy Magyarország 85 százalékban az orosz energiától függ. Viszont az atomenergiatermelés bővítésében például a finn, a román és a lengyel példa nyomán sürgeti a nemzetközi, többek között az amerikai LNG-segítséget, illetve azt javasolja, hogy az ukrán-magyar nyelvtörvény konfliktusában Washington mediátor szerepet is játszhatna, hisz utóbbi megértő mindkét fél irányában. Végül megjegyezném, a szerző a Danube Institute-nál végez kutatást jelen pillanatban.

Végül csak nagyon szűkszavúan a chilei-amerikai bloggerről, Gonzalo Liráról, akit május óta Ukrajnában fogva tartottak, s politikai menedékjogot kérve Magyarországra próbált átszökni, sikertelenül. A korábban a Breibart nevű szélsőjobboldali amerikai portálnak is dolgozó szerző szerint azért, mert Putyint istenítette és kritikus volt az ukránokkal, de legfőképp Volodimir Zelenszkij elnökkel szemben, s emiatt kínozták is a börtönben – adja hírül a European Conservative portálon a szerző, aki határozottan állítja, hogy az ukránok újra letartóztatták és fogvatartják a bloggert. Megjegyezzük korábban számos cikkben írtak arról, hogy orosz kémnek tartják, amit ez a cikk cáfolni igekszik.

DEMETER SZILÁRD MEGÍRTA, HOGYAN VÁLT AZZÁ, AMI ELLEN KÜZDENI AKART

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2023.08.07.


„Rólam szokás azt állítani, hogy »kultúrharcot« folytatok. Ilyen értelemben igen. Védem, védjük azt, ami a miénk” – szögezi le egy ponton Demeter Szilárd a nemrég megjelent, A valahol szabadsága című könyvében. A kötet pedig nagyjából ezt a három mondatot fejti ki, ahogy Demeter pontokba szedve vázolja fel, mit gondol a világról, mintegy szellemi hátteret húzva a kultúrpolitikai döntései és a politikai szerepvállalása mögé.


A könyv ajánlójában a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a fideszes kultúrpolitika meghatározó alakja ezt vállalja: „a pesszimisták szerint épp a nyugati civilizáció és kultúra végnapjait éljük. Nem tudom, hogy ez bekövetkezik-e, vagy hogy mi következik egyáltalán. De ha igazuk lesz, és tényleg összedől ez az egész miskulancia, akkor nem tudok annál értelmesebb választ, mint hogy az apokalipszis kertésze legyek.” A kiadó ezt ezzel toldja meg: szerintük a könyv megmutatja, hogyan kell magyarul nézni a világra (így: hittel, erővel, humorral, mélységgel). Azt is írják: „a kertész megtette dolgát, rajtunk is múlik, hogy fel tudunk-e kapaszkodni traktorára”.

Mi felkapaszkodtunk.

A megveszekedett orbánista

Demeter az elmúlt években olyan kijelentésekkel került be a nyilvánosságba, amelyek szerint:

- megveszekedett orbánistának tartja magát;


- mindegy, hogy a művész fideszes vagy ellenzéki, csak azt üzeni, hogy „ha szar a műved, nem tudok rá támogatást adni”;

- szerinte túl sok komolyzenei intézmény, kőszínház és független színház van az országban;


Ez utóbbi kijelentése kormányzati körökben sem aratott osztatlan sikert, mire a publicisztikáját visszavonta, de bocsánatot nem kért. A véleménye mindenesetre nemzetközi ismertséget hozott neki, sokan elhatárolódtak tőle, mások pedig felvetették, hogy egyszerűen felvállalhatná már, hogy náci.

Ez utóbbit nem tette meg, és a nagy vihart kavaró kijelentése után közel három évvel könyvben foglalta össze, mit gondol a világról. A kötetet a Schmidt Máriához kötődő XXI. Század Intézet adta ki egy olyan sorozat részeként, amelyben korábban Deák Dániel, Schmidt Mária és G. Fodor Gábor is írtak. Mi most elolvastuk a könyvet, hogy megtudjuk, a kormányzati kultúrpolitika mögött milyen gondolatok vannak...


EGY MÉRGEZÉSBEN ELHUNYT KUTYA HALÁLA LEPLEZI LE ORBÁN VAJDASÁGI ÜZELMEIT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.08.06.


Elkeseredett levelet írt egy vajdasági olvasó, aki az Orbán-kormányt hibáztatja a kutyája halála miatt. Morzsi 10 éves volt, és aflatoxin mérgezésben halt meg, amit állítása szerint a Szabadkától nem messze található csantavéri Gebi Kft. kutyaeledele okozott. A kutya halála és az Orbán-kormány közötti kapcsolatot a Prosperitati Alapítvány adja, amely a kutyaeledelt gyártó cégnek és a cégtulajdonos család tagjainak összesen 1 milliárd dináros (8,7 millió euró) támogatást adott a magyar adófizetők pénzéből. Az eset rávilágít, 
mit művel az Orbán-rezsim titokban a Vajdaságban.

A Morzsi halálával kapcsolatos szakmai vitát nem mi fogjuk eldönteni, mi annyit tudunk, amit a kutya tulajdonosa leírt, hogy a kutyája azután pusztult el, hogy a Gebi Kft. eledelét adta neki, és a szervezetében a máját megkárosító aflatoxint találtak, ami vélhetően a Gebi kutyaeledeléből származott. Illetve azt tudjuk, hogy egy szerbiai menhely tulajdonosa a Facebookon kiposztolta, hogy több kutya halála után bevizsgáltatta a Gebi Kft. kutyaeledelét, amely sokszoros aflatoxin értéket mutatott. Minden kutyája májbeteg, minden 7. napon vérképet készítenek róluk a kezelőorvosok.

A szerb menhely tulajdonosa a Facebook oldalán ezt írta: „A menhelyemen a kutyákat aflatoxin mérgezte meg, amelyet a Cantavirból származó Gebi doo által gyártott OZZY DOG tápban találtak, ami a kutyák halálához vezetett.” A Gebi Kft. nem ismeri el a felelősségét, s a közösségi oldalakon megjelent valamennyi panaszért a kutyamenhely tulajdonosát okolja, mert ő volt az egyetlen, aki a céghez fordult kártérítés miatt. Ezért a kutyák halála után a gyártó cég fenyegeti a menhely vezetőjét. Teheti, mert az érintettek szerint a pénzügyi támogatás mellett politikai védelmet is élvez.

Morzsi gazdája, aki Orbán Viktor és a szerb kormány közötti szoros kapcsolat miatt nem meri nyilvánosan vállalni a nevét, azt állítja, hogy a cég nem áll szóba az elhunyt kutyák tulajdonosaival, a menhely tulajdonosát is a magas kormányzati kapcsolataival és bírósággal fenyegette meg. A szerb sajtó olyan, mint a magyar, ezért nem is tudják tájékoztatni a kutyatulajdonosokat a veszélyről. Mint mondja, „a nyugatbarátnak nevezett szerb sajtó meg végképp nem ír róla, mert a magyarok bántása ‘nacionalizmus’ lenne. Sehol nem lesz figyelmeztetés, hogy tudjanak róla az emberek”.

Egy ilyen esetről be kell számolnia a sajtónak, a Gebinek pedig mind a nyilvánosság, mind a szakmai ellenőrzés és vizsgálat elé oda kell állnia. Nem rejtőzhet el, és nem fenyegethet senkit. Mi azért merjük leírni a kutyatulajdonosok vádjait, mert az állatmenhely vezetője nyilvánosságra hozta a kutyákról készült orvosi vizsgálatok és a Gebi Kft. eledeléről készült vizsgálat eredményeit. Ezeknek a dokumentumoknak a fénymásolatai a birtokunkban vannak. Ezekre nem válasz az állatmenhely vezetőjének megfenyegetése.

Az is elfogadhatatlan, hogy a magyar közpénzekből krőzus gazdag cég nem fizeti meg az általa okozott kárt a tulajdonosoknak, és nem vonja ki a forgalomból a gyanússá vált termékét.

Az ügy önmagában is elképesztő, de sokkal több van mögötte, mint ami látszik. Nem véletlen, hogy Morzsi gazdája a magyar adófizetőket és az Orbán-kormányt hibáztatja, mert a kutya halála jelképes is: a magyar közpénzekből adott támogatások így tesznek tönkre és pusztítanak el mindent a Vajdaságban, az emberi kapcsolatoktól kezdve a választói szabadságon át a szolgáltatások romlásáig. Az a pénz, amit Orbán ad, nem a fejlődést, hanem a szavazatszerzést szolgálja a szerb és a magyar választásokon, és néhány tucat fideszes-emvéeszes család meggazdagodását jelenti...

SZENT-IVÁNYI ISTVÁN: AZ ORBÁN-KORMÁNY SZAVAZATOKÉRT CSERÉBE, ÁTVILÁGÍTÁS NÉLKÜL ADOTT EMBEREKNEK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT

HÍRKLIKK / HÍRTV
Szerző: HÍRKLIKK
2023.08.07.


Orbán Egyesült Államokkal szembeni ellenséges megnyilvánulásai már a 2010-es években megvoltak, a mostani intézkedés gyökerei odáig nyúlnak vissza – mondta Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, volt nagykövet a Klikk TV Mélyvíz című műsorában. Nem volt felhőtlen még a Trump-adminisztráció ideje alatt sem a kapcsolat, mert akkor is voltak kritikus hangok – tette hozzá. Újabb jelenség, hogy a háború óta érzékenyebben reagál mindenki a magyarok külön utas politikájára és láthatóan ez már biztonsági kérdéssé vált.


Itt volt Finnország, aztán már csak Svédország NATO-csatlakozásának akadályoztatása magyar részről és az egyre erősebb Nyugat-, sőt Amerika-ellenes retorika – fejtette ki Szent-Iványi István. „Ennek az egyik jele volt a tusványosi beszéd, amelyben Orbán Viktor az Egyesült Államok és Kína vitájában egyértelműen Kína mellé állt. Az Egyesült Államokat rótta meg, hogy nem engedi át a világ vezető hatalmának szerepét.”

Annak idején a vízumkényszer eltörlése egy nagyon komoly és hosszú menet volt – mondta a szakértő, aki ebben a folyamatban még államtitkárként részt vett. „Arra nagyon vigyáz az USA, hogy kinek adja meg a vízummentességet és nagy sikere volt Magyarországnak, hogy bekerült a világ azon negyven országa közé, amelynek elektronikus engedélyeztetési rendszere van – ez az ESTA-rendszer. Akinek nincs kockázata, annak egy-két napon belül visszajön az engedély és utazhat, ráadásul a magyarok két évre kapták meg korlátlan beutazással.”

Ami összefügg Orbánnal és a könnyített állampolgárság megadásával az az, hogy nagyon sok visszaélés történt, amit az Egyesült Államok már a 2010-es évek elejétől szóvá tett – mutatott rá Szent-Iványi István. Nagyon sok nem magyar, csak magyar útlevéllel rendelkező bűnöző, kémgyanús vagy szankció alá eső ember közvetlen hozzátartozói jelentek meg az országban. Az évek óta tartó konfliktus eljutott odáig, hogy két évvel ezelőtt bevezették azt – ami teljesen speciális –, hogy az ESTA-rendszerből kizárták azokat, akik nem a mai Magyarország területén születtek. „Sorozatban lepleződtek le ilyen ügyek, és erre mondja azt a magyar kormány, hogy amikor jelzést kaptak, akkor megvonták ezektől az útlevelet. És valóban, időnként a Magyar Közlönyben megjelent, hogy Novák Katalin hány embernek vonta vissza az állampolgárságát, ezek mind ilyen esetek voltak. Általában nem magyar nevek voltak köztük.”

Szent-Iványi István arról is beszélt, hogy amikor elindultak tárgyalások és az Egyesült Államok kérte, hogy hozzáférhessen bizonyos okmányokhoz, állítólag a magyar kormány többféle engedményt tett és azt biztosította volna az amerikaiaknak, hogy kérdéses esetekben minden rendelkezésre álló információt megad, de ezzel nem elégedtek meg és tulajdonképpen a tárgyalások közepette született a döntés. A szigorítás lényege, hogy csak egy évre érvényes az ESTA és csak egy beutazásra – emlékeztetett.

Ez egy politikai üzenet

„Azt gondolom, túl azon, hogy a magyar kormány nem működött igazán együtt ebben a kérdésben sem, ebben benne van a kormánypárti sajtó folyamatos gyalázkodása a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban és Magyarország rendkívül ambivalens, kétarcú viszonyulása.”

A döntés egyébként már régebben megszületett, régóta kiszivárgott, hogy a tárgyalásokon többször említették azt is, ha nem lesz megállapodás, lekerülhetünk teljesen az ESTA-ról és visszajöhet a vízumkényszeres rendszer, ami nagyon sok időbe és pénzbe kerül.

Megalázó, hogy a 40 ország közül csak Magyarországgal szemben korlátozzák az ESTA-t


Olyan módon zajlott a kettős állampolgárság megadása, hogy érdemi átvilágítás nem történt, több, mint 900 ezer emberről a magyar állam nem rendelkezik komoly adatokkal, ezért nem is tud milyen adatokat átadni, ha erre kérik, csak az alapadatokat – mondta Szent-Iványi István. Hozzátette, kereskedelem is zajlott ezekkel a papírokkal és Semjén Zsolt is azt mondta, az a cél, hogy minél többen jöjjenek és szavazzanak, sőt, a nagykövetek se kukacoskodjanak. A konzulátusok feladata volt, hogy rávegyék az embereket a szavazásra – hívta fel a figyelmet.

A Klikk TV műsorát itt nézhetik meg.

FEGYVERISMERET, LŐGYAKORLAT – ÍGY NEVELI HAZAFIASSÁGRA A KÖZÉPISKOLÁSOKAT A HONVÉDSÉG

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2023.08.04.


A kormány módosítaná a fegyverekről és lőszerekről szóló rendeletet, hogy iskolákban szabadidős foglalkozás keretei között lőhessenek kiskorúak, és rendezné a „légfegyverek oktatási célú igénybevételének”, valamint „az emberi élet kioltására nem alkalmas eszközökkel történő lőgyakorlatok” jogi környezetét. A nyolcnapos társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetek szerint a kormány úgy számol: most szeptembertől 210 diák mehet majd lőgyakorlatra az új honvédelem tantárgy keretei között.Erősíteni a haza iránti elkötelezettséget

A honvédelem mint szabad órakeret terhére választható tantárgy a rövidesen kezdődő tanévben lesz elérhető magyar középiskolákban, az első hírek szerint egyelőre országosan 120-ban, heti egy órában. Mivel ez egyfajta próbaév, a jövőben a kormány minden bizonnyal szélesíteni fogja a tantárgy elérését.


Nézzük, mit tanulhatnak a gimnazisták a tantárgy kerettanterve szerint, aminek már az első mondata bátran kísérletezik a magyar nyelvvel: „Változó világunkban számtalan példa ismert a szülőföldhöz ragaszkodás megnyilvánulásaira, amely azt mutatja, hogy a hazaszeretet és hazafiság fogalmai napjainkban is kiemelt jelentőséggel bírnak.” Később a szándék azért egyértelműbbé válik: azt írják, hogy a tudásanyag átadásával „kialakul és folyamatosan erősödik a haza iránti elkötelezettség.” Továbbá

"szükséges segíteni a tanulókat abban, hogy megértsék: értékesebb személyiséggé válhatnak a cselekvő hazaszeretet megismerése által. Ugyanakkor fontos, hogy a fiatalok felismerjék: a jó hazafisághoz hozzátartozik az is, hogy tudják, Magyarország védelme szükség esetén minden állampolgár kötelessége".

A tantárgy nyolc tematikai egységből áll, olyanokból, mint: „a honvédelem rendszere, a Magyar Honvédség”, „lőelmélet alapjai”, „haditechnikai ismeretek”, „térkép- és tereptani alapismeretek”.

Ehhez ilyen követelményeket és átadandó ismereteket rendel a kerettanterv:

- A magyar katona, a katonai identitás, a katonahősök emlékezete, a Magyar Hősök Emlékünnepe – hősök napja.

- Annak tudatosítása, hogy szükség esetén a haza védelme minden állampolgár kötelessége. A katonai kötelékek csoportosításának ismerete. A raj, a szakasz, a század, a zászlóalj, az ezred és a dandár jellemzői. A harci erők, a harci támogató és a harci kiszolgáló támogató erők főbb feladatai.

- Vita a békeidőszaki kötelező katonai szolgálat megszüntetésének össztársadalmi és honvédségen belüli hatásairól.

- A lövés fogalma, a tűzfegyverekkel leadott lövés folyamata, a pontos lövés feltételei, a szórás és a középső találati pont fogalma. Annak ismerete, hogy a lövés mindig emberi döntés következménye, amelyért a felelősséget a döntést meghozó személynek kell viselni. Kulcsfogalmak: röppálya, csapott célgömbbel való célzás, szórás.

- Lőfegyver, tűzfegyver fogalma, újítások a tűzfegyverek fejlődése során. A gyalogsági fegyverek és a kézifegyverek fogalma. A lövészfegyverek főbb részei. A részek funkciója. Pisztolyok és revolverek fogalma, kialakulásuk okai. Géppisztoly, gépkarabély, karabély fogalma, a gépkarabély fontosabb jellemzői. A gépkarabély főbb részei. Páncélozott szállító jármű és harckocsi fogalma. Merev szárnyú és forgó szárnyú haditechnikai eszközök fogalma.

- Elsősegélynyújtással kapcsolatos legfontosabb alapfogalmak. Az eszmélet vizsgálata. A légzés hármas érzékelése. A sérültek kimentésének módszerei és szabályai.

- A túlélés alapjai, a rendkívüli helyzetekben követendő eljárások.

A kerettanterv alcíme szerint a tantárgyvázlat szakképzési intézmények 9. és köznevelési intézmények 11. évfolyama számára készült...

ORBÁN SZERINT NEM ÉPÜL KÍNAI VEGYIANYAG-ELOSZTÓ. KÖZBEN A BERUHÁZÁS IRATAIT AZÉRT TITKOLJA A KORMÁNY, MERT DÖNTÉST KÉSZÍTENEK ELŐ

DIREKT36 / TELEX
Szerzők: PANYI SZABOLCS, MARTON KAMILLA
2023.08.07.


„A felvetés komolytalan, ilyen vegyi elosztóüzem nem fog épülni. Emiatt ön nyugodtan aludhat” – reagált Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben egy ellenzéki kérdésre július 3-án, miután a Direkt36 kormányzati dokumentumok alapján megírta: Budapest XXIII. kerületében, Soroksáron, illetve Záhonyban egy olyan kínai vasúti vegyianyag-elosztó jöhet létre, amin keresztül Kína nemcsak Magyarország, hanem egész Európa akkumulátorgyárait és vegyi üzemeit el tudná látni különféle vegyianyagokkal. (A Direkt36 cikkében és a megszerzett iratokban „üzem” építéséről nem volt szó, a projekt kínai vegyi anyagok vasúti szállításáról és logisztikájáról szól.)

A kormány tehát a nyilvános kommunikációban határozottan tagadja a kiszivárgott terveket. Közben azonban a Direkt36 egyik megkeresésére pont olyan választ adott a kormány, ami arra utal, hogy mégiscsak történtek előkészületek az ügyben.

A korábbi cikkünkben szerepelt, hogy az egyik kiszivárgott irat szerint Rogán Antal, a projektben illetékes Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője 2023 februárjában támogató levelet írt a kínai félnek. Amikor egy közérdekű adatigénylés keretében megpróbáltuk kikérni a kabinetirodától ezt a levelet (és ezzel kapcsolatos más iratokat), akkor Rogán minisztériuma arra hivatkozva utasította ennek kiadását, hogy „döntés megalapozását szolgáló adatról” van szó. Tehát nem tagadták, hogy lenne ilyen levél, hanem épp arra hivatkozva titkolják, hogy a nyilvánosságra hozatala akadályozná őket a munkában.

A Direkt36 a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert indít az iratok nyilvánosságáért.

A kínai vasúti vegyianyag-elosztó projektről szóló döntés a Direkt36 birtokába került kormányzati iratok szerint már tavasszal megszületett, és az iratok arra is utaltak, hogy a hivatalos megállapodást a magyar és kínai felek 2023 szeptemberében tervezik megkötni. Az általunk megszerzett, a Miniszterelnöki Kabinetirodán készült dokumentumok a Kína – Európa Vegyianyag Kereskedelem Duális HUB Központ néven hivatkozott vasúti projektről továbbá azt írták, hogy Kína akár évi 2 millió egységkonténernyi vegyianyagot is Európába tudna küldeni vasúton. Az ezeket fogadó logisztikai központ egyik helyszínül egy olyan soroksári helyszínt szemeltek ki, ami lakóövezetek közvetlen szomszédságában van, és aminek kapacitása mindössze évi 230 ezer egységkonténer 2021-ben...

A NER-ES VÁLLALKOZÓK ZÁSZLÓSHAJÓJA OLYAN, MINT AZ INFLÁCIÓ, EGYRE CSAK NŐ – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.08.07.


Mészáros Lőrinccel a fedélzeten lefotózták a NER szolgálatába állt legújabb szuperjachtot


Ahogyan a NER-elitet furikázó korábbi jachtok, úgy a ROSE D’OR is máltai zászló alatt hajózik. Ráadásul apróságnak sem igazán lehet nevezni, mivel akkora (62 méter hosszú), hogy vannak olyan tengeri kikötők, ahova be sem lehet vele állni.

Menczer megvédte Orbán Viktort

Szerinte az összes nemzetközi válsággal kapcsolatban kiderült, hogy Orbán Viktornak van igaza, ezért a nemzetközi politikában sokkal nagyobb súlya annál, mint amekkorát Magyarország mérete indokolna.

EU-tagság nélkül Orbán és Magyarország csak egy pötty maradna a térképen

Schiffer András felvetésére, miszerint fel kellene függeszteni az uniós befizetéseket, Bod Péter Ákos azt mondja: ezzel Magyarország kizárná magát az unióból, ami évszázados tragédia volna (podcast).

A NATO és az EU rendelkezik az orbáni bűnbanda legyűréséhez szükséges eszközökkel

Az USA-ban megjelent elemzésében a magyar származású konzervatív közíró azt írja, a rezsim bármilyen finomhangolása, de akár reformja csak a szövetségesek átverését szolgálja és nem maradna tartós.

Elismerte a kormány, hogy amerikai kérésre fosztottak meg embereket az állampolgárságuktól

Múlt héten egyébként Novák Katalin egy tucatnyi Ukrajna területén született személytől vonta vissza a magyar állampolgárságot. Ugyan a lépés valójában a dátumozások szerint még a vízumbotrány kirobbanása előtt történt, de a fentiek szerint nagyon is lehetett köze az ügyben a magyar kormányra nehezedő amerikai nyomáshoz.

„Isten hozta önöket, kedves fideszes urak, a hajlításmentes valóságban!”

Ujhelyi István szerint a Fidesz ellenzékben még pontosan jól látta, hogy „az euró mielőbbi bevezetésének előnyei nagyobbak, mint a hátrányai”. Sőt, az akkori Fidesz még azt hangsúlyozta, hogy az eurócsoportból kimaradó tagállamok háttérbe szorulhatnak, kimaradhatnak fontos döntésekből, ezért az euró bevezetése a „nemzeti önbecsülés szempontjából is fontos fegyvertény lesz.”

„Bokáig álltunk a kakában a mosdóban…”

A gödi Samsung-gyár egy korábbi dolgozója belülről látta azokat a problémákat, ami a kívülálló helyi lakosokat is zavarja. Munkahelyi tapasztalatai alátámasztják a környékbeliek félelmeit, sőt, talán még sötétebb képet festenek az ez idáig belülről ismeretlen „fekete dobozról”.

Az Iszlám Állam módszereit is használja a szélsőjobboldal, hogy a neten toborozzon

„Egyszer ott leszünk és begyógyítjuk a megafont abba a sötét agyadba, mint minden bolsi-ivadéké? Állj le, amíg nem késő!” – ezt a fenyegető üzenetet kapta nemrég a kormányellenes tüntetésekről ismert Pankotai Lili.

Demeter Szilárd: Ez nem kultúrharc, ami Magyarországon folyik

“A pártlojalitás nem váltja ki a tehetséget. Lehet azzal érvelni, hogy mekkora fideszes vagyok, de engem az érdekel, hogy mit teszel le az asztalra.”

A baj ezzel az, hogy ő akarja megmondani, mi van az asztalon.

Boszorkánykonyhának nevezte a kormányzati kommunikációt L. Simon László

Ismét az Orbán-kormány módszereit kritizálta a Nemzeti Múzeum főigazgatója, volt fideszes államtitkár, aki korábban már nekiment a Nemzeti Sport állami dotációjának is.

Újabb szerény javaslatok az ellenzék figyelmébe

Igenis van esély a győzelemre, még a jelenlegi, elképesztően szűk keretek között is.

Youhuu elszabadul

“Ha az országot a nemzetközi színtéren is reprezentáló vezetőinkre gondolok, a tolakodó, kötekedő, szabályokat és normákat nem tisztelő, levakarhatatlan, komolytalan figura kiváló választás.”

„LE KELL SZÁMOLNI AZZAL A MÍTOSSZAL, HOGY A BÜNTETŐJOGGAL VISSZASZORÍTHATÓ A DROGFOGYASZTÁS”

24.HU / PODCAST
Szerző: BEZSENYI TAMÁS
2023.08.06.


Az adatok azt mutatják, hogy a droggal kapcsolatos büntetőszabályozás szigorítása kimutatható módon nem csökkenti, a lazítása pedig nem növeli a drogfogyasztást – állítja Sárosi Péter, a Drogriporter.hu alapító-szerkesztője. A Tangó és Kes legújabb adásának vendégével egyebek mellett arról is szót ejtünk, hogy a világ különböző részein milyen stratégiákkal küzdenek az túladagolási járvánnyal (overdose epidemic) szemben, amely az Egyesült Államokban már több áldozatot követelt, mint a vietnámi háború, sőt, többen halnak meg kábítószer-túladagolásban, mint közúti balesetben.

MÉSZÁROS LŐRINCCEL A FEDÉLZETEN LEFOTÓZTUK A NER SZOLGÁLATÁBA ÁLLT LEGÚJABB SZUPERJACHTOT

444.HU
Szerző: NÉMETH DÁNIEL
2023.08.07.Megtaláltuk a NER-es vállalkozók legeslegújabb zászlóshajóját. Olyan ez, mint az infláció, egyre csak nő. Az új jacht 23 százalékkal hosszabb, mint elődje, a most dobra vert Seagull. Apró kellemetlenség, de így viszont már – mint most Mészáros Lőrincék is megtudhatták – parkolni sem könnyű vele, és néhány kikötőbe valószínűleg be sem fér majd...

...Két medence található a fedélzeten, egy kisebb jakuzziszerű elöl, egy nagyobbacska hátul az alsó szinten. A hajótestből napozóteraszokat lehet lenyitni mindkét oldalon és a tatrésznél. Kétoldali, a hajó közepénél nyitható garázs-tároló részt alakítottak ki a tender csónaknak, egy másik kisebb csónaknak, vízi játékoknak, jet-skinek stb.

Mennyibe kerül mindez?


Egy Superyachtfan nevű oldal szerint az ára 75 millió dollár volt. 360 forintos dollárral számolva ez potom 27 milliárd forint.

ÚJ VÁLSÁG FENYEGET? - ISMÉT AZ INGATLANPIAC VESZÉLYEZTETI A VILÁGOT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: SZEPESI LÁSZLÓ
2023.08.04.


A tizenöt évvel ezelőtti nagy pénzügyi válsághoz hasonló gondok mutatkoznak az amerikai ingatlanpiac egyes szegmenseiben. Zuhan az irodák iránti igény, és az árak is lefelé tartanak. Pontosan mi történik, és hogyan hathat ez az európai piacokra?


A világ lassan, de most már biztosan kilábalt a Covid-járványból, azonban a mai napig is csak fokozatosan derül ki, hogy milyen utóhatásai vannak az egy éve véget ért világméretű lezárásoknak. A szétszakadt ellátási láncok árfelhajtó hatását Európa legmagasabb inflációjától szenvedő országában nem kell külön ecsetelnünk, de szintén a járvány indokolta lezárások magyarázzák a nagyon lassan enyhülő chiphiányt, amely világszerte megnehezítette az informatikai eszközök gyártásának gyors újraindítását. A közvetlen gazdasági hatásokon túl azonban a lezárások egyben a mentalitásokban is változásokat okoztak: sokkal szívesebben és nagyobb számban vásárlunk online, mint 2018-ban, és megnőtt a munkavállalók igénye arra, hogy legalább részben otthonról végezhessék munkájukat.

Az első jelenség hatására az online kereskedelem volumene jelentősen megnőtt, aminek értelemszerűen a hagyományos üzletek forgalma látta kárát. Bár közel egy éve újra teljes a szabadság és mindenki ott vásárolhat, ahol akar, a hagyományos boltok egy része úgy tapasztalja, hogy a fogyasztók által a lezárások során megismert és megkedvelt internetes rendelések elviszik a forgalmukat - nem megy úgy az üzlet, ahogyan azt szeretnék. A második jelenség érdekes konfliktust okoz több vállalatnál is, ahol a vezetés elvárja (elvárná), hogy a munkavállalók a járvány előtti módon, hétfőtől-péntekig, reggeltől-estig az irodában üljenek és ott végezzék a munkájukat, de erre a lezárások alatt az otthoni munkához kedvet kapó és azt sikerrel megvalósító dolgozók egy jelentős része egyszerűen nem hajlandó. A dolgozók inkább állást váltanak és olyan cégnél helyezkednek el, ahol biztosított számukra az otthoni munkavégzés...

AZ ÉLET ÉS IRODALOM 2023/31. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: Élet és Irodalom
2023.07.04.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán
Hegyen-völgyön


Újra napirenden a kis forgalmú vasútvonalak ügye. Ez az alapjában véve közlekedési kérdés lassan két évtizede a politikai alkudozás fontos terepe. Egyfelől a jobboldal hazugságainak, másfelől a korábbi szocialista – szabad demokrata kormány gyávaságának a története. A Fidesz útja a kis forgalmú vasútvonalak megvédésétől ezek leállításáig. Az MSZP–SZDSZ útja a reformtervektől a szétesésig.

A vita arról folyik, hogy meg kell-e menteni ezeket a kevés utast szállító vasútvonalakat. Különösen ott, ahol mindössze néhányan váltanak jegyet, és az utazóközönség legföljebb a szabadjegyes vasutasokkal bővül. Ezt a forgalmat át kell terelni autóbuszra. A korábbi szocialista – szabad demokrata kormány második ciklusában reformba kezdett, és a visszafejlesztést ambicionálta, ez az államkassza sok milliárd forintos megtakarítását jelentette. Az akkori kormány bezárt több száz kilométer vasúti pályát, aztán leállította a tervet: megijedt a Fidesz ellenpropagandájától. A jobboldali ellenzék álláspontja ugyanis az volt, hogy a kis forgalmú vonalak azért kis forgalmúak, mert az állam nem költ rájuk, korszerűtlenné váltak, lassúak, emiatt nem utaznak rajtuk elegen.Tovább

A szerző további cikkei


Oblath Gábor - Simonovits András
Nyugdíjak, bérek és statisztikák


Magyarországon az elmúlt évtizedben az átlagos induló nyugdíj lényegesen gyorsabban emelkedett, mint az átlagnyugdíj. 2013 és 2021 között az előbbi (becslésünk szerint) évi átlagban nominálisan 9,5, az utóbbi 4,1 százalékkal nőtt, így az induló nyugdíj/átlagnyugdíj aránya 87-ről 130 százalékra, megközelítően 50 százalékkal emelkedett. A dinamikák e jelentős eltérése alapvetően azzal magyarázható, hogy amíg a meglévő nyugdíjak változása az inflációt követi, addig a kezdő nyugdíjak alakulása – az úgynevezett valorizáció révén – a hivatalos nettó átlagkereset növekedéséhez igazodik. 2013 és 2021 között az inflációt jóval meghaladó mértékben emelkedtek a hivatalos keresetstatisztika szerinti nominális bérek, így az induló nyugdíjak emelkedését az infláción felül az átlagos reálbér-növekedés is, a meglévő nyugdíjakét azonban 2010 óta szinte csak az infláció befolyásolta. Ez önmagában is feszültségek forrása, amit azonban tetéz, hogy a hivatalos nettó bérindex erősen túlbecsült lehet.1Tovább

A szerző további cikkei
Soós Kinga
Realista lecke a kínai felemelkedésről

Orbán Viktor nemzetközi helyzetértékelése Tusványoson

A szerző további cikkei


Molnár Erzsébet
SzomjúságBokros Lajos
A jegybankpénz rejtélye

A monetáris szabályozás elvi lehetőségei és hazai gyakorlata

A szerző további cikkei

Deák Dániel
Radikalizmus a teológiában


Mindennapi kenyerünket add meg nekünk,
és engedd, hogy közösen együk!
(Leonardo Boff)

Egy keresztény egyházról és a teológiáról sokkal inkább a báránykák jámborsága vagy az angyali doktor jut eszünkbe, mintsem a fennálló viszonyokkal szembeni ellenállás programja. Vannak azonban válságos idők, amikor közvetlen, átfogó és gyökeréig hatoló kritikára van szükség. Amikor olyan nagy az elnyomatás, hogy az igazság mellett kiálló teológus sem hallgathat a bajok láttán.

A katolikus világegyházba tömörült hívek egyazon Urat imádják, de nem ugyanúgy. Magában Rómában is megfogalmazódnak merevebb és rugalmasabb, mérsékeltebb és inkább progresszív nézetek. Az egyházon belül nyilvánvaló választóvonal a második vatikáni zsinathoz – a nyitás és újraépítkezés (aggiornamento) zsinatához – fűződő viszonyulás.Tovább

A szerző további cikkei

Zelei Dávid
Pedro Sánchez

választási szabadulóművészet mesterfokon

A szerző további cikkei

Tamás Ervin


F E U I L L E T O N

Borcsa János
Az erdélyi Üvöltés


I R O D A L O M 

Markó Béla
Terrorelhárítás


A szerző további cikkei

Kőrössi P. József
Hazudik, vagy nem hazudik


„Barátai már nincsenek” (Maupassant)Tovább

A szerző további cikkei
Solymosi Bálint
– felderítés és szuvenír –


„...az élet ajándékainak ez a fatális tökéletlensége,
mely által megtévesztőek és csapdába ejtenek...”
(Joseph Conrad) 
Tovább

Tőzsér Árpád
Álmodó vár


Tőzsér Árpád
Hatásiszony

Hommage à Harold BloomTovább

Tőzsér Árpád


K R I T I K A

Károlyi Csaba
Az angoltanár dermisze


Nádasdy Ádám: Hordtam az irhámat. Beszélgetések, írások, naplók 1994–2022. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2023, 194 oldal, 4499 Ft

Nehéz erről a kötetről kritikát írni. Nem azért, mert ez általában is nehéz, hanem most főleg azért, mert Nádasdy írásai annyira személyesek, barátságosak, hogy a kritikának óhatatlanul a személyes megszólalást is szükséges érintenie, ez a megszólalás pedig egyszerűen üdítő. Emberi. Normális. Vicces. Hezitáló. Esendő. Előzékeny. Tanáros. Sose kioktató. Mindig megvilágító. Eligazít az élet dolgaiban, mint egy bölcs öreg. Bevallja, mint egy még bölcsebb öreg, hogy igazából nem tud eligazodni az élet dolgaiban. De megkímél a legbölcsebb öreg legkegyetlenebb belátásaitól.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

A szerző további cikkei

Peragovics Ferenc
Ex libris


Kairosz Kiadó, Budapest, 2022, 207 oldal, 4200 Ft

Typotex Kiadó, Budapest, 2023, 302 oldal, 5900 Ft

Habsburg Történeti Intézet – Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány, Budapest, 2022, 367 oldal, 3990 Ft

Lábnyom Könyvkiadó, Budapest – Vydavatel’stvo Zeleny kocúr s. r. o., Somorja, 2022, 407 oldal, 5450 Ft

A szerző további cikkei

Deczki Sarolta
A cigány menyasszonyok halála


Carmen Mola: A legyek menyasszonya. Fordította Tolvaj Zoltán. General Press Könyvkiadó, Bu­da­pest, 2023, 358 oldal, 4490 Ft

A legyek menyasszonya igazi, kőkemény hard-boiled krimi, erős thriller-beütésekkel. Gyenge idegzetű olvasóknak nem ajánlott, a szerzők egyáltalán nem ódzkodnak a kegyetlen, erőszakos jelenetektől, az emberi lélek legsötétebb oldalának a megmutatásától. Ahogyan egy velük készített interjúban mondják, ezekből eredetileg még több is volt a regényben, de húztak belőle. Így is futkároz az ember hátán a hideg, mert három, borzalmas módszerrel elkövetett gyilkosság mellett megjelenik a deep web ocsmány világa is. Elviszik az elviselhetőség határáig a közlést, de ott megállnak, ráadásul mindezt remek karakterekkel és leírásokkal, fordulatos, pörgős történetszövéssel ellensúlyozzák.Tovább

A szerző további cikkei

Mohai V. Lajos
Az égi más


Fűzfa Balázs: Szemben a valósággal. 24 előadás a magyar irodalomról. Savaria University Press, Szombathely, 2023, 486 oldal, 2980 Ft

Az előadások (fejezetek) legfőbb jellemzőjének – a tágas szemhatár mellett – a felszabadultságot érzem paradox módon azzal a gyötrelmes helyzettel szemben, amely megszülte azokat, ez pedig a világjárvány időszaka volt. A szerző kísérletinek mondja a vállalkozását, pedig tudjuk, hogy tanári, tankönyvírói pályájának kulcsát bizony az újraéledő kísérletezés adja, tankönyveinek varázsát ez hatja át, amit a könyvé lett előadássorozat is ékesen bizonyít.Tovább

A szerző további cikkei

Vida Márton
Magyar emigráció­történeti kalauz


Nóvé Béla: Magyar emigráció­történeti kézikönyv. Országos Szé­chényi Könyvtár, Budapest, 2023, 375 oldal, 3800 Ft

A két fő rész után a közel négyszáz oldalas kötet nem ér véget, a kutatói célközönség számára a jegyzetek és a bibliográfia is külön figyelmet érdemelhet. A jegyzetek ugyanis gazdag kiegészítésekkel, további források említésével megkerülhetetlenek a konkrét kutatási kérdésekben mélyebben elmerülni vágyók számára; a bibliográfia alfabetikus rendezése pedig megkönnyítheti azoknak a kutatóknak a dolgát, akik annak szisztematikus áttekintését maguk szeretnék elvégezni.Tovább

A szerző további cikkei

Szokács Kinga
Szűk, mint egy koporsóTove Ditlevsen: Gyerekkor. Fordította Kertész Judit. Park Könyvkiadó, Budapest, 2023, 129 oldal, 4999 Ft

A New York Times recenzense vallomásos autofikciónak nevezi Ditlevsen regényét, de itt most inkább az az érdekes, hogy miben áll a könyv irodalmi ereje és szépsége. A különféle (gyermeki-mágikus, szentimentális, bölcs, szarkasztikus stb.) nézőpontokból való beszéd árnyalatainak arányos működtetése úgy tűnik, nem valamiféle tanult módszer, hanem a már tízéves korában verseket író szerző veleszületett képessége. Közhely, hogy egy regény/vers/dráma első mondata kitüntetett hely, ez erre a történetre is érvényes, itt így hangzik: „Reggel még volt remény.”Tovább

A szerző további cikkei

Papp Sándor Zsigmond
A valóság reményteli elégiája


Tove Ditlevsen: Gyerekkor. Fordította Kertész Judit. Park Könyvkiadó, Budapest, 2023, 129 oldal, 4999 Ft

Memoárként vagy a manapság divatossá vált autofikcióként olvasható a Gyerekkor, a Koppenhága-trilógia első része? A főszereplő és a szerző névazonossága, számos életrajzi egyezés az emlékiratok, a Márai-féle vallomások felé tolja a szöveget, a vívódások és szorongások belső térképének költői és igen szuggesztív ábrázolása viszont elemeli ettől. Főként – és ezek a kötet legerősebb, legemlékezetesebb részei – amikor a gyermekkorról beszél, amit hol koporsóhoz, hol „használt, molyrágta, szakadt és lyukas szőnyeghez” hasonlít, vagy igen meggyőzően érvel amellett, hogy ez az időszak úgy beleivódik az emberbe, mint a szag, és olyan sajátos is, mint az ujjlenyomat.Tovább

A szerző további cikkei

György Péter
RE:RE


Re:Re, Modem, Debrecen, szeptember 17-ig.

A szerző további cikkei

Széplaky Gerda
Szabadsággyakorlatok


Boglár itt és most, Vaszary Galéria, Balatonfüred, 2023. augusztus 24-ig.Tovább

A szerző további cikkei

Wagner István
Szívbéli szimpátia


Cornelia Gurlitt & Anton Kolig – Reise der Herzen, Lentos Kunstmueum Linz, megtekinthető augusztus 13-ig.Tovább

A szerző további cikkei

Stőhr Lóránt
Az atom Prométheusza


Christopher Nolan: Oppenheimer

Bár lelkes kritikusai mesterművének tartják, az Oppenheimer Nolan egyik legkevésbé eredeti alkotása. Nyoma sincs benne a Memento csavaros időkezelésének, az Eredet álom és valóság közötti ugrálásának, A sötét lovag szorongatóan éjfekete Batman-olvasatának. Nolant rabul ejtette Oppenheimer alakja, akinek életén keresztül a modern tudományról és kultúráról, a huszadik századi amerikai politikáról, a hatalom természetrajzáról, az emberiség elpusztításának kézzelfogható veszélyéről egyszerre próbált magvasat szólni.Tovább

A szerző további cikkei


Molnár Zsófia
Félig tele


Még egy kört mindenkinek, Orlai Produkció, Városmajori Szabadtéri Színpad, július 20.

Mert Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek című filmje nem felhőtlen komédia, nyári kikapcsolódás, még ha a mellékszereplőktől megfosztott színpadi verzió helyenként kínál is afféle jutalomjátéknak beillő magánszámokat a színészeknek. És kivételesen nem is a túlzott alkoholfogyasztásból fakadó burleszkszerű ügyetlenkedésre kell itt gondolni, bőven akad benne más kijátszanivaló is, amit Schruff Milán, Epres Attila, Király Attila és Debreczeny Csaba szépen ki is játszik. Négy szerethető, karakteres figurát alakítanak, akik fiatalon nagy reményekkel indultak neki az életnek, a tanári pályának, most meg tessék, elérkezett az életközepi válság, megfeneklettekTovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
Ellentenornagy


Michael Spyres: Contra-tenor – Erato-Warner, 2023

Nem azt akarom mondani, hogy Michael Spyrest olyan élmény hallgatni, mint Bartolit. De van ez az imidzs, hogy ez a kék szenű, amerikai fazon lemegy a pincébe és fölszalad a padlásra egytelen lendülettel, oda kell rá figyelni, és most, hogy már figyelnek rá, elénekel egy Mazzoni-áriát. Nem is tudtam, hogy létezett Mazzoni nevű zeneszerző. Mit lehet ezen nem szeretni?Tovább

A szerző további cikkei

Csengery Kristóf
Örökségek


Heritages. Balázs Fülei. Hungaroton

Fülei Balázs a közelmúltban készített egy lemezt, amelynek a Heritages – Örökségek – címet adta. A műsor első pillantásra heterogén, sőt, tarka: az elhangzás sorrendjében Bartók, Ginastera, Kodály, Lutosławski, Grieg és Gershwin művei – egy-egy magyar, argentin, ismét magyar, lengyel, norvég és amerikai szerző. Összeillenek? Látszatra nem, valójában nagyon is. Talán nem a szerzők, inkább a művek.Tovább

A szerző további cikkei

Torma Tamás
Szellemházból ötcsillagos


A felújított Drechsler palota az Andrássy úton

Látszik tehát, hogy a hely tele van történelemmel. Felújítva pedig ötcsillagos szálloda lett, nem kifejezetten köztér, tehát leginkább a homlokzatával, a külső látványával és a belső fotóinak látványával ismerkedhetünk újra – de ez így volt az elmúlt húsz évben is, amikor bezárva romlott a szemünk előtt.


I N T E R J Ú

Várkonyi Benedek
„Darwin új látcsövet adott”

Interjú Pléh Csabával

P Á R A T L A N

BGY
JÓSLAT


A szerző további cikkei(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS