2022. július 5., kedd

A MULTIK ADÓELKERÜLÉSÉT SEGÍTHETI ORBÁN VÉTÓJA

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.07.05.Véget ér az adóparadicsomok korszaka? 

Az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb változtatása mehet végbe a nemzetközi rendszerben, ugyanis hosszú egyeztetések után idén kerül a döntéshozók elé a globális minimumadó. Magyarország ebben a kérdésben is a globális politika középpontjába került, hiszen a tervezett EU-s bevezetését egyedüli tagállamként megakasztotta vétójával. Adásunkból kiderül, hogy milyen jelenségre próbál választ adni a globális minimumadó, és mi lehet Orbánék vétójának hátterében.

LÁZÁR JÁNOS SZERINT BIZTOSÍTANI KELL A „KÖZHOZZÁFÉRÉST” A BALATONNÁL

MÉRCE
Szerző: LEHOCZKI NOÉMI
2022.07.05.


Szabó Rebeka, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Balatonról intézett kérdést Lázár Jánoshoz, beruházásokért felelős miniszterhez. A zöld képviselő kritizálta, hogy a NER pénzért felparcellázza a Balatont, ezzel fölhajtva a balatoni árakat, ráadásul az építkezésekkel rombolja a balatoni természeti értékeket...

...Szabó Rebeka parlamenti felszólalásában a balatoni kiemelt beruházások rendszerét is támadta, amikor kritizálta, hogy a NER „a nádasokból tóparti telkeket”, „az öblökből és torkolatokból vitorlás kikötőket”, „a kempingekből luxus lakóparkokat”, „a parti sétányokból szállodákat” épít.

A Párbeszéd képviselője felrótta azt is, hogy egyre kevesebb a sokak számára hozzáférhető tópart, és ezzel együtt egyre több a csak drága belépővel elérhető terület.

A képviselő szerint az oligarchiáknak adott támogatásoknak és a beruházásoknak árfelhajtó hatása van, ezért úgy látja, már magasabbak az árak a Balatonnál, mint a horvát tengerparton.

A zöld politikus azt is hangsúlyozta, hogy a balatoni víz jó minőségének megőrzéséhez a tó ökoszisztémáját kell megőrizni. Meglátása szerint a NER évről évre „egyre nagyobb területet iktat ki a tó immunrendszeréből”.

Végezetül élesen kritizálta a kiemelt beruházási törvényt, amely alapján ha valamit „kiemelt beruházásnak” nyilvánítanak, már nem számítanak a környezetvédelmi előírások és a helyi építési előírások is zárójelbe kerülnek.

Felidézte, hogy a Club Aliga területén, kiemelt beruházássá nyilvánítása után, a beépítési magasságot tizennyolc méterre, a telkek beépíthetőségét nyolcvan százalékra emelték, és a parti sétányt tizenhat építési telekre osztották föl. A beruházás az aligai löszfal „legyalulásával” is együtt jár.

A Club Aliga megépítését tíz milliárd forinttal támogatja a kormány. Lázár János egyetért ezzel? – tette fel végül a kérdést Szabó Rebeka...

AZ ORBÁN-KORMÁNY HAVONTA SZÁZMILLIÁRDOKAT FIZET A "REZSICSÖKKENTÉS" LÁTSZATÁNAK FENNTARTÁSÁÉRT A FELÁRRAL DOLGOZÓ MOSZKVÁNAK

NÉPSZAVA
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2022.07.05.


Az orosz fűtőanyag áprilisban is emelkedő magyar tarifája immár 16 százalékkal haladta meg az irányadó, februári, akkor épp csökkenő tőzsdei szintet.


Áprilisban több mint 3 százalékkal, ezer köbméterenként körülbelül 934 euróra nőtt Magyarország orosz gázára – számítottuk ki a KSH most frissített külkereskedelmi nyilvántartásából. Ez annál is kevésbé biztató, mivel a Ttf-nek nevezett, irányadónak tekinthető holland gáztőzsde két hónappal korábbi, 800 eurós átlagát éppenséggel 4 százalékos csökkenés eredményezte. Az orosz tarifa így már 16 százalékkal haladta meg a kiindulópontnak tekintett tőzsdei árat.

Ezek az arányok a legkevésbé sem mutatnak összhangot a hosszú távú magyar-orosz gázszerződés tavaly októbertől érvényes megújítása kapcsán hangoztatott kormányérvekkel, miszerint a megállapodás történelmi, az előzőnél nagyságrendekkel jobb, illetve a rezsicsökkentés biztosítéka lenne. Igaz, a tényszámok közlése elől az árak és a képlet titkosságára hivatkozva rendre kitértek. Bár lapunk február óta közli a KSH külkereskedelmi nyilvántartása alapján Magyarország nagy pontossággal becsülhető orosz gáztarifáját, az adatokban e nagyívű kijelentések bizonyságát nem leltük. Az elmúlt fél év során arra jutottunk, hogy az oroszok két hónap késéssel, illetve „ellapítva”, de egyértelműen az Európában irányadó, Ttf-nek nevezett, holland gáztőzsde havi átlagárát veszik alapul. Magyarország orosz gázárának rajzolata ugyanis szinte pontosan a tőzsde két hónappal korábbi ívéhez illeszkedik. A tavalyi év utolsó negyede óta ugyan fel- és lefelé is megszaporodtak az eltérések, ez az árak rendkívül gyors változása esetén a képlet alapján életbe lépő ár-ellapítás hatása. Magyarán az oroszok a nagy árkilengéseket tompítva, ugyanakkor hosszú távon „eurócentre” – vagy ha úgy tetszik, kopejkára - bevasalják rajtunk. Olyannyira, hogy 2017 óta számításunk szerint az oroszok a két hónappal korábbi tőzsdei árnál átlag közel 9 százalékkal többet kértek tőlünk. Bár ez a többlet tavaly október óta számítva éppenséggel „csak” 4 százalék, az új és a régi szerződés között nem látszik átütő változás...

JAKAB PÉTER: EZ A HELY TELE VAN SZAR EMBERREL

24.HU
Szerző: FARKAS GYÖRGY
2022.07.05.„Itt vagyok látod, ez az a Ház. Sok itt a tolvaj, kevés az értelem.”


Ezt írta videója elé Jakab Péter a közösségi oldalán, majd keresetlen szavakkal mondta el, mit is gondol a Tisztelt házról.

"Hát ez a hely itt a Parlament, ahová utálok bejönni, méghozzá azért, mert tele van szar emberrel. Némelyik 32 éve itt ül, de soha nem lett jobb, mindig csak rosszabb. Mondjuk egyvalamire még ők is jók, lehet őket szembesíteni az igazsággal, aztán vagy felébred a lelkiismeretük, vagy kuka. Hát, a többségük az utóbbi kategóriába tartozik, ezért is kell őket leváltani, hogy végre jobb hely legyen ez az ország. Megérdemli..."

AHOL CSAK POPULISTA ÉS SZÉLSŐJOBBOS PÁRTOK ÉS SZERVEZET INDULT – ÉS NYERT A FIDESZ

MAGYAR NARANCS
Szerző: BOD TAMÁS
2022.07.05.


A június végi időközi önkormányzati választás érdekessége volt a viharsarki Békésen tartott szavazás. A Fidesz, a Mi Hazánk és a Kárpátia Kör állított jelöltet. Ellenzéki induló nem volt.

Azt már láttuk a mögöttünk hagyott, június 26-i időközi képviselő- és polgármester-választáson, hogy az ellenzék több helyütt el sem indult. A Narancs.hu elsőként írta meg, hogy Keszthelyen nem lesz kihívója Manninger Jenőnek (Fidesz-KDNP), akit azóta polgármesternek választottak a városban. Békéscsabán az egyik lakótelepi választókerületben az ellenzéki indulásának hiányában a helyben lila Fidesznek nevezett Hajrá Békéscsaba Egyesület jelöltje versengett a Fidesz-jelöltjével. Mint megírtuk, győzött a lila Fidesz.

Nem volt sokkal jobb a helyzet a július 3-i időközi önkormányzati választáson sem. Nem volt közös ellenzéki polgármester-jelölt Jász-Nagykun-Szolnok megyében Jászárokszálláson és Tiszavárkonyban, valamint a Csongrád-Csanád megyei Újszentivánon. De ahol indult közös ellenzéki jelölt, ott sem tudott győzni: az ellenzéki vezetésű Dunaújvárosban a helyi képviselői választáson a fideszes jelölt jutott a testületbe. 

Lapunk nyomtatott kiadásában megjelent véleménycikkünkben még a július 3-i időközi választás előtt arról írtunk - a június 26-i voksolás tanulságait összegezve -, hogy tovább folytatódik az ellenzék vesszőfutása ott is, ahol indult közös jelöltjük. Megemlítettük: Békésen, az azonos nevű alföldi megye e kivsárosában nemhogy ellenzéki induló nem volt, hanem "konkrétan a Fidesz, a Mi Hazánk és a 2019-es választás előtt létrehozott helyi Kárpátia Kör jelöltjei közül lehetett választani"...

ITT OLVASHATÓ 

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

HŐHULLÁM? A HIDEG AZ IGAZI VESZÉLY! – BJØRN LOMBORG, A KORMÁNY ÁLTAL FUTTATOTT „SZKEPTIKUS KÖRNYEZETVÉDŐ” TANAI

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.07.05.


Eltúlozzuk a klímaváltozás veszélyeit, a párizsi egyezmény több kárt okoz, mint amennyi haszna van, a klímaaktivisták fő jelképei tévedéseken alapulnak – állítja Bjørn Lomborg, a „szkeptikus környezetvédő”. Szavainak idehaza különös súlyt ad, hogy a dán gondolkodó egyike a magyar kormányzati körök által legjobban futtatott klímateoretikusoknak: Téves riasztás című könyvét nemrég az MCC Press adta ki, a szerzőt személyesen Orbán Balázs fogadta, gondolatait a Klímapolitikai Intézet teríti. Pedig Lomborg több következtetése magyar viszonyok között tényszerűen nem igaz. A felmelegedéssel, csapadékcsökkenéssel az átlagnál jobban sújtott Kárpát-medencében a témára pont nem kevesebb, hanem több figyelmet kellene szánnunk. Elemezzük a Téves riasztás fő állításait és ellentmondásait...

BÖJTE CSABA LEVELET ÍRT BARTUS LÁSZLÓNAK, ITT OLVASHATÓ A VÁLASZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.07.04.


Böjte Csaba, az elmúlt hetekben a pedofilbotrányáról elhíresült a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, levelet írt Bartus László újságírónak, az Amerikai Népszava főszerkesztőjének, aki számos kritikus cikket írt Böjte Csaba ténykedéséről és a pedofil ügyben viselt felelősségéről. Az alábbiakban közöljük a ferences rendi szerzetes levelét és alatta Bartus László válaszát.Böjte Csaba az alábbi levelet küldte, amelyben “Egy pohár víz” és “Jó jónak lenni” címmel az alábbi rendezvényre (linkre kattintva) hívta meg Dévára

Amerikai Népszava főszerkesztőjét:

Bartus László az alábbi válaszlevelet küldte Böjte Csabának, az “árvák megmentőjének”:

Tisztelt Böjte Csaba,

köszönöm levelét, örülök, hogy ez lehetőséget ad számomra, hogy személyesen is elmondjam Önnek a véleményemet. Komolyan gondolom, hogy hasznára válhat Önnek. Ezért, kérem, olvassa el.
.
Talán nem tudja, de én is örökbefogadott gyerek voltam, a vérszerinti szüleimet soha nem ismertem. Van fogalmam a nehéz sorsú gyerekek lelkivilágáról, mélyen együttérzek velük, és sorstársamnak tekintem őket. Ezért mélységesen felháborított az, hogy Ön politikai célokra, politikai haszonszerzésre használja az árva és/vagy nehéz sorsú gyerekeket. Mint hívő embert, megbotránkoztat az is, hogy személyes dicsőségre használja azt a szolgálatot, amit szerényen, névtelenül, alázatosan kellene végeznie, szinte titokban, mert ez így nem hiteles. Jézus tanításával, a zsidó újszövetség szellemiségével a legteljesebb mértékben ellentétes a képmutatás, ahogy “kürtöltet maga előtt”, dicsőséget hajszol a “jó cselekedetével”, ami a legteljesebb mértékben pogány, istentelen magatartás.
.
Önnek a celebkedés, a sztárpapság közben nem maradt elég ideje, türelme, figyelme a lényegre, a gyerekekre. Így történhetett meg, hogy egy szadista pedofil tíz éven át erőszakolhatott, abuzálhatott szexuálisan kisgyerekeket, terrorizálhatta, verhette, megfélemlíthette őket, pokollá tette az életüket. Egy életre szóló károkat okozott bennük. Ezek a gyerekek a sorstársaim, a “testvéreim”, ha úgy tetszik. Mindezt Isten nevében, az esti imádkozás után pornónézésre csábítva, és szexuálisan kihasználva őket. Miközben ez az ember, akiből Ön csinált “nevelőt”, ugyanolyan ájtatosan, kenetteljesen adta elő a hazugságokat, mint Ön. Nyilván valakitől tanulta. Láttam a videófelvételt, ami egy tévéműsorról készült, amelyben az Ön pedofilja szerepelt. Gyomorforgató.
.
Ez a kétszínű, álszent, farizeus képmutatás, amelynek a következménye a legdurvább és legaljasabb bűncselekmények elkövetése ártatlan, kiszolgáltatott gyerekekkel szemben, elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan. Ön arra használja fel őket, hogy pénzt, dicsőséget szerezzen velük. Olyanok, mint a cirkuszi állatok. Ezek a kiszolgáltatott, védtelen, támasz nélküli gyerekek rábízták magukat Önökre. Leginkább Önre. Ön pedig ezzel a naiv, tiszta, feltétlen bizalommal a legaljasabb módon visszaélt, amikor nem gondoskodott ezeknek a gyerekeknek a biztonságáról és védelméről.
.
Visszataszító, ahogy ezeken a gyerekeken átlép, mintha mi sem történt volna, s azokon is, akiket az Ön vezetése alatt más pedofilok abuzáltak, és még nem merték elmondani. Mert nem Kedves Szabolcs volt az egyetlen pedofil az Ön intéményeiben, akik zavartalanul erőszakolhatták meg a kiszolgáltatott gyerekeket, és azt biztos forrásból tudom, hogy ezt Ön is tudja. Ha nem lett volna egy kívülálló pszichológus, akinek nagyon óvatosan elkezdett beszélni az egyik gyerek, aki ezt komolyan vette, és a sarkára állt, Ön soha nem ment el volna a rendőrségre feljelenteni az emberét, hanem a mai napig védelmezné. A pedofil bűnöző a mai napig erőszakolhatná és verhetné a kisgyerekeket. Ezért mélységesen felháborít az a cinizmus, ahogy Ön kezeli a történteket.
.
Önnek sírva, zokogva kellene bocsánatért könyörögnie, mindenekelőtt azoknak a gyerekeknek, akiket az Ön hanyagsága, felelőtlensége és totális alkalmatlansága, s mondjuk ki: szeretetlensége miatt bántalmaztak, szexuálisan kihasználtak, bemocskoltak, megerőszakoltak, és még vertek is, mint a dickensi árvaházakban. Ehelyett Ön egy propagandarendezvényt szervez, amiben nagy gyakorlata van, ahol mindenki be van tanítva, hogyan kell viselkednie. Ez azt jelenti, hogy Ön folytatja ugyanazt a gyalázatos képmutatást, “parasztvakítást”, amit eddig végzett, és aminek több tucatnyi gyerek az áldozata. Mintha semmi nem történt volna. Ez egyszerűen elképesztő...

HA ORBÁN HINNE A JEGYBANKNAK, A MOSTANI NYUGDÍJEMELÉS DUPLÁJÁRÓL DÖNTÖTT VOLNA A KORMÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.07.05.


Minden fillér jól jön ugyan a nyugdíjasoknak, de az a kiigazítás, amelyet a többség a jövő héten kap kézhez, messze nem elég. Láthatóan taktikázik a kormány, ha tényleg kompenzálni akarná a nyugdíjasokat – s ha Orbán komolyan venné a „jobbkeze” által irányított MNB idei éves 12,6 százalék körüli inflációs előrejelzését – nem 3,9, hanem 7,6 százalékkal igazítanák ki most az ellátásokat. Miközben a kormány nagy erővel nyomatja a PR-gépezetén keresztül a júliusi rendkívüli nyugdíjemelés hírét, a kórus arra nem tér ki, hogy hiába az idei második emelés, a törvény szükségessé fog tenni egy harmadikat is – köszönhetően az elszabadult inflációnak.


„Ebben a hónapban érkezik az évközi nyugdíjemelés, amikor mintegy 2,5 millió nyugdíjas együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt kap. A januártól júniusig terjedő, visszamenőlegesen járó emelést a nyugdíjasok egy összegben, az aktuális, július havi emelt nyugdíjukkal együtt kapják meg”  mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek. Arra is kitért, hogy az emelt összeg mellett, összességében még hét havi emelésnek megfelelő összeget utalnak ki, ugyanis a 13. havi nyugdíj (aminek – mint tudjuk – az alapja az idei ellátási összeg mostani emeléssel korrigált összeg) után is jár egyhavi kiigazítás.

A Hírklikk korábbi számítása szerint a 160 960 forintos átlagnyugdíjas összesen 217 179 forintot kap majd a bankszámlájára (vagy annyit visz neki a postás). Ugyanis a hat havi korrekció egybeni összege 37 665 forint, ehhez jön a februárban folyósított 13. havi nyugdíj kiigazításaként 6 277 forint, s ezt utalja majd a nyugdíjfolyósító – az átlagnyugdíj esetében már megemelt – 173 237 forintos havi járandósággal együtt...

RAKPARTVITA: A ZÖLD DUNA-PART GYÓGYSZER A HŐHULLÁMRA IS

TELEX
Szerző: EKÉS ANDRÁS
2022.07.05.Párizs részben a hőhullámok elleni határozott fellépés részeként zárta le, azaz nyitotta meg a Szajna partjait az egyik oldalon, hatalmas sikerrel. Lépni kell a pesti alsó rakparton is, de nem szabad olyan balhés, kiérleletlen lépést tenni, amelyből utána visszakozni kell, írja Ekés András közlekedési szakértő a Telex által kezdeményezett „rakpartvita” harmadik hozzászólójaként.

A rakpartról szóló vitában jó lenne közelebb kerülni a megoldáshoz. Ezért sokkal inkább az okokra, mint a tünetekre érdemes a figyelmet felhívni, és a rakparton túlmutató szempontokat is megjeleníteni. Évtizedek óta elkötelezett vagyok a fenntartható, élhető, szerethető városok és közlekedésük mellett, ezt a Mobilissimus mobilitástervező műhelyben végzett munkáimban is mindig alkalmazom. Így szakmai meggyőződésből, és nem érzelemből támogatom a dunai rakparti funkciók újragondolását, a közterület arculatának átalakítását.

Nem szeretnék autós folyosót látni a pesti alsó rakparton. De legalább ilyen fontos, hogy nem szeretnék balhés, kiérleletlen lépést sem, amelyből utána visszakozni kell. Volt már ilyen a történelemben, a behajtási díj például, amely sokszor került a felszínre, majd süllyedt el kellő megalapozottság és bátorság hiányában. Pedig bármilyen furcsa is, mondjuk, ha úgy 10-12 évvel ezelőtt bevezették volna okos, méltányos és differenciált módon a behajtási díjat (és nem a pejoratívabban hangzó dugódíjat) lehet, hogy mára magától értetődő lenne, hogy a pesti alsó rakpart nem szerves része az észak-déli autós közlekedésnek.

Említhetem a parkolási rendszert is, amely szétszabdaltságával, meredek játékaival, díjszabásával vagy az éves 2000 forintos lakossági várakozási engedélyeivel, kicsit vulgárisabban szólva, választási cukorkájával, erősen hozzájárul a rakpart körüli konfliktusokhoz. Az önszabályozáson és a tudatosságon kívül ma szinte semmi nem készteti az embereket, hogy ne autózzanak Budapest belvárosában, ne akarjanak saját autót tartani és ne élvezzék ki a kapcsolódó juttatásokat...


NAGY ÁTVERÉS ORBÁN „SEMLEGES” POLITIKÁJA

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2022.07.03.


Egyre értelmezhetetlenebb kijelentésekkel bombázza a magyar választópolgárokat Orbán Viktor. Főleg az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos megnyilvánulásai mögött nehéz logikát találni. Például kijelenti, hogy Magyarország minden baja megszűnik abban a pillanatban, ha a két fél békét köt. Az is egy elég furcsa irányváltás a kommunikációjában, hogy határvadász egységek felállítását kezdeményezte, ugyanakkor azt mondta, hogy a háborús zóna közeledtével fokozottan kell gyakorlatozniuk a magyar katonáknak. Ez utóbbi megjegyzés csak azért érdekes, mert az EU-n belül Orbán az egyetlen támogatója Oroszországnak, de valószínűleg még így sem érzi biztonságban az országot Putyin agressziójától.


Mintha ezúttal is kétkapuzna a fociőrült miniszterelnök. A háború kirobbanásától kezdve igyekszik ugyanis gesztusokat tenni mindkét hadban álló fél felé. Az oroszokhoz dörgölőzés persze sokkal karakteresebben rajzolódik ki a diplomácia horizontján, hiszen mind a NATO, mind az Európai Unió tagországai meglehetősen egyöntetűen ítélték az agressziót. Orbán azonban látványos gesztusokkal jelezte Putyinnak, hogy a nehéz időkben is számíthat a támogatására. Az orosz diplomácia persze gyakori vállveregetéssel jelezte, hogy cserébe különleges kedvezményekre számíthat Magyarország.

Bár Ukrajnával már a háború előtt nem volt felhőtlen a magyar kormány viszonya, mégis, néhány otromba kijelentéstől eltekintve a fő kérdésekben támogatja hazánk a megtámadott országot. Orbán ügyel arra, hogy amennyiben Ukrajna javára dől el a háború, legyen mire hivatkoznia, ha előnyökre, kiváltságokra szeretné váltani korábbi politikáját. Ugyanez persze igaz Oroszországra is, hiszen amennyiben Putyin győztesen kerül ki a konfliktusból, abban lesz némi szerepe Orbánnak is...


GEOTERMIKUS ENERGIÁVAL IS LEHETNE FŰTENI MAGYARORSZÁGON - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.07.05.


"Magyarország egy hatalmas geotermikus medencében található, és hogy ugyan rendelkezésre áll olyan, tiszta energiát szolgáltató technológia, amivel távfűtést lehet biztosítani, a kormányzat nem tesz erőfeszítéseket ennek kihasználása érdekében." Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

Bár Lengyelországban csak a jövő év őszén esedékes a parlamenti választás, a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a pártok már úgy verik a dobot, mintha három hónap múlva urnához szólítanák a polgárokat. A lap Donald Tusk volt miniszterelnöknek a radomi sportcsarnokban tartott választási gyűléséről szóló beszámolójában azt írja: az ellenzéki Polgári Platform vezére széles társadalmi rétegek elszegényedésének a kockázatával járó, katasztrofális gazdaságpolitikával vádolja a Jog és Igazságosság elnevezésű konzervatív kormánypártot.

A frankfurti lap felidézi, hogy Tusk 2007 és 2014 között töltötte be Lengyelország miniszterelnöki tisztségét, és ezzel ő volt eddig a leghosszabb időn át hivatalban maradó kormányfő a rendszerváltás óta. Azt, hogy már most meglepően harsány Lengyelországban a választási kampány, a cikk részben annak tulajdonítja, hogy senki nem biztos abban, nem akar-e valamikor Jarosław Kaczyński, a kormánypárt vezére, Tusk ősellensége előrehozott választásokat kiiratni.

Az Oroszország elleni szankciós politikával összefüggésben az utóbbi időszak egyik mondhatni slágertémája, hogy miként lehetne megnyugtatóan biztosítani Európa energiaellátását.

Handelsblatt, a német üzleti körök napilapja tíz európai illetékes szakminiszter – köztük a magyar Palkovics László - közös vendégkommentárját közli, amelyben amellett törnek lándzsát, hogy Európa térjen vissza az atomenergia hasznosításához. A magyar tárcavezető mellett Bulgária, a Cseh Köztársaság, Finnország, Franciaország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia képviselője csatlakozott ehhez az állásponthoz. A miniszterek emlékeztetnek arra a már korábban, az oroszok Ukrajna elleni brutális agressziója előtt kifejtett nézetre, miszerint ha Európa meg akarja nyerni a klímaváltozás elleni harcot, akkor szüksége van az atomenergiára a karbonszegény jövő biztosítása érdekében. Most, ha tovább akarunk haladni a karbonmentesítés útján, ugyanakkor gondoskodni akarunk az energiaellátás biztonságáról, akkor ehhez kell igazítanunk az atomenergiához való hozzáállásunkat – hangoztatják a miniszterek, és felhívják a figyelmet arra, hogy az elkövetkező harminc évben várhatóan megduplázódik az elektromos áram iránti igény. Úgy látják, hogy az atomenergia az, ami képes megfelelni a különböző kihívásoknak: a legmagasabb biztonsági előírások betartása mellett biztosítani tudja a szükséges árammennyiséget, miközben csökkenthető az orosz fosszilis energiától való függés. Ami a radioaktív hulladék sorsát illeti, a véleménycikk aláírói szerint rendelkezésre állnak a tudomány mai állása szerint biztonságosnak tekinthető végleges tárolási módozatok, és ezek kialakítása megvalósítható.

Frankfurter Rundschau egy másik lehetőségre hívja fel a figyelmet: arra, hogy Románia hatalmas gázkészletekkel rendelkezik, amit viszont eddig nem használt ki. Ennek a lap szerint változnia kell annak érdekében, hogy az EU ne legyen annyira ráutalva Oroszországra.

A forrás a Fekete-tenger mélyén, a Neptun Deep elnevezésű gázmezőben található. A befektetőket eddig elriasztották a jogi túlszabályozottságból, valamint az adóelőírásokból fakadó nehézségek. Nemrégiben, idén május elején azonban a Romgaz állami cég átvette a Neptun Deep legnagyobb gázmezőjének a felét az ExxonMobiltól. A gázmező másik fele az osztrák OMV tulajdonában van. Ha a kiaknázást előkészítő munkálatok az ígéreteknek megfelelően valóban megkezdődhetnek rövid időn belül, akkor Románia néhány év alatt Dél-Európa fontos gázexportőrei közé emelkedhet. A Neptun Deep kibocsátása ugyanis bőségesen meghaladhatja a hazai felhasználás volumenét.

Szintén energetikai vonatkozású az EurActiv brüsszeli uniós hírportálnak az a cikke, amely arról szól, hogy Magyarország egy hatalmas geotermikus medencében található, és hogy ugyan rendelkezésre áll olyan, tiszta energiát szolgáltató technológia, amivel távfűtést lehet biztosítani, a kormányzat nem tesz erőfeszítéseket ennek kihasználása érdekében.

Az írás szerzője megszólaltatja Rónai Sándort, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjét, aki szerint a geotermikus energia hasznosítása még ma is méltatlanul csekély szerepet játszik a magyar közegben. Magyarországon jelenleg 650 ezer lakásban van távfűtés, és ez geotermikus energiával is biztosítható lenne. Ez azonban csupán töredékét teszi ki az energiafelhasználásnak, és csak mintegy 30 önkormányzatban hasznosítják. A fő akadály Rónai szerint a politikai akarat.

Szakértői becslések szerint ma Magyarországon évente 80-90 millió köbméter 30 foknál melegebb termálvizet hoznak felszínre 300 és 2500 méter közötti mélységből. Ennek egyharmadát lehűtik, és ivóvízként hasznosítják, a második egyharmadát a 260 termálfürdő hasznosítja, és csak a maradékot használják energetikai célokra.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

ÚJRA GURUL A METÁLTURUL? – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA.HU
Szerző: Huppa-válogatás
2022.07.05.


Augusztus 19-én ismét lesz felvonulás

A lap értesülései szerint ismét szerepet kaphat az ünnepségen a tavalyi, kétes színvonalú felvonulás rendezője. Az, hogy az idei tervezett kiadások nem tudhatók, nem teljesen meglepő. Hiszen még nem ismert a tavalyi rendezvényük költsége sem…

Az EU-s szint feléből kénytelenek megélni a magyarok

A lista harmadik helyezettje Ausztria. Innen szép utolérni őket.

Honvédelmi miniszter: Magyarország nem fog idegen érdekekért vérezni

A miniszter azt is felvetette, hogy talán a Luhanszk megye elfoglalása után eljött a pillanat a fegyverszüneti tárgyalások megkezdésére.

Orbán Viktor bebizonyította, hogy nyelvújítóként is illik őt komolyan venni

Az általa kreált – de legalábbis terjesztett – „háborús infláció” kifejezés bizonyára bekerül majd az évtized legjellemzőbb szavai közé.

Orbán Viktor, a magányos galamb

“Orbánnak van még egy nagyon fontos érve az ukrán háborús erőfeszítések támogatása ellen, amit kizárólag ő mond a nyugati tábor vezetői közül: szerinte Oroszország meg fogja nyerni a háborút.”

Még itt: Rezeda: Vitya galamb kalandjai az emberek között

A terrorista és az ő érzékenysége

“… az oroszok ebben a háborúban nem kímélik a civilek életét, épségét; nem törődnek sem joggal, sem emberiességgel, céljuk a megfélemlítés, rablás és pusztítás. Saját bevallásuk szerint is több mint háromszázezer gyereket raboltak egy másik országból. (Nem adok hivatalos orosz linket; van). Ez egy államként működő terrorszervezet.”

Még itt: Szele Tamás: Ennek a háborúnak semmi köze az “orosz lélekhez”

Ötpárti határozat készült az Európai Parlamentben a magyar vétó ellen

Az Európai Parlament véleménye nem kötelezi az EU27-eket, mivel a képviselő-testületnek nincs döntési jogosítványa adózási ügyekben.

El akarták titkolni az EU-s pénzből épült soproni vadaspark adatait

Az Átlátszó által megszerzett iratokban nincs semmi borzalmas, nem vágták ki a fél erdőt, nem betonoztak le mindent és nincs szó semmilyen oda nem illő vagy groteszk, turistahordákat csődítő projektről, hanem csak egy szolid vadasparkot építettek korábbi épületek helyén, nagy körültekintéssel. Az rejtély, hogy ezt miért akarta eltitkolni a TAEG. (Csak.)

Új vezetője van a Holokauszt Emlékközpontnak

„Nem elküldték, hanem mást neveztek ki, mert Kovács Tamás jogviszonya kinevezési ideje leteltével megszűnt”.

Távozik a PestiSrácok kiadójától Huth Gergely egyik legfontosabb munkatársa

Szarvas Szilveszter, nem megy messzire: a Megafon Központhoz igazol át.

Lemondott az SZFE HÖK elnöke, nem akar tovább harcolni az egyetem vezetésével

A levele szerint a sok megbeszélés és kompromisszum végül oda vezetett, hogy az egyetem vezetősége elkezdte kihagyni a HÖK-öt fontos információkból, és ami el is jutott az önkormányzat vezetéséhez, az is késve. Állítása szerint olyan programok is szerveződtek a HÖK neve alatt, amiről a szervezet vezetője nem is hallott. Rutinpálya.

A 168 óra főszerkesztője lesz Szombathy Pál

Szombathy egykori indexes helyettese, Sztankóczy András is a 168-hoz igazol, méghozzá főszerkesztő-helyettesi pozícióba.

Donald Trump hamarosan bejelentheti, hogy indul a 2024-es elnökválasztáson

Ezzel a váratlan húzással próbálhatja megelőzni, hogy a kongresszus épülete ellen indult 2021. január 6-ai támadásban játszott szerepe miatt bárki megpróbálja felelősségre vonni. Éppen az ezt vizsgáló kongresszusi bizottság nyilvános meghallgatásai keltette felhajtást használhatja ki a saját céljára.

„Elég gyorsan sikerült eladnunk magunkat Erdogannak”

Egyelőre az sem világos, hogy a két északi államban élő kurd menekültek közül ki tekinthető terroristának és ki nem.

SZÓLJATOK A NAVRACSICSNAK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.07.05.


Minden ott kezdődött, hogy a szabadkai erdőben egy afgán meg egy pakisztáni elkezdett lőni egymásra. Mert ezek különben sem szeretik a másik szagát úgy ezer éve, most meg még helyzet is van, rosszul megy a bolt, lekonyul a fülük, hosszú volt a Ramadan, vagy ilyesmi. A szerbek, bár ilyen izgága népként élnek a tudatokban, a maga helyén, egészen higgadtan kezelik ezt az egészet. Egy embert őrizetbe vettek, illetve Vladimir Cucic szerb menekültügyi biztos pedig azt mondta, „felelőtlenség” lenne azt feltételezni, hogy a két csoport embercsempészettel foglalkozott, és emiatt csapott össze. Szerintünk pedig ezek a lődözők nem gondoltak Magyarországra lődözés közben, se miránk benne, egyáltalán eszükbe sem jutottunk ott, a szabadkai erdőben. Ehhez képest két nap múlva megtudjuk, hogy Brüsszel meg Soros.

Hogy ez a kettő bujtogatja az afgánokat és pakisztániakat „bűncselekmények elkövetésére”. Egészen pontosan, hogy Szijjártó Pétert idézzük, akit eddig sem nagyon tekintettünk külügyminiszternek, hanem csak ilyen rikácsoló madárfélének, ezután pedig ebbéli sejtésünk bizonysággá vált: „Brüsszel és a Soros-féle NGO-k fejezzék be a migránsok biztatását és felbujtását bűncselekményekre. Ne bujtsák fel őket, hogy megsértsék Magyarország határát. A veszteségekért a felelősség azokat terheli, akik a migrációt támogatják.” Delikát, és egyben megdöbbentő, másrészt pedig szégyenteljes. S ha nem ismernénk Szijjártót, még el is csodálkoznánk a minden logikát – és egyebeket – nélkülöző kijelentésen. De ismerjük, és így csak annyit mondunk neki lassan, hogy ő is megértse: anyád.

A brüsszelezés egy sajtótájékoztatón hangzott el, ahol Szijjártó szerb kollégája, Nikola Selakovic egyáltalán nem foglalkozott a migrációval és lövöldözéssel, mert nem ezért hívták össze a bulit. Hanem annak örvendezett, hogy milyen jó a magyarokkal kereskedni, meg, hogy a szerbek nálunk tárolhatják télire a gázukat. Ez is megérne egy misét, hogy miért, most azonban afelett mélázunk, mi a jó Isten baja van Szijjártó Péternek, hogy nem bír leállni ezzel a Brüsszellel meg Sorossal. Miközben persze azt se feledjük, hogy Navracsics elvtárs épp most van küldetésben, hogy pénzt kunyeráljon Brüsszeltől, amit azért tartanak vissza, mert itt Szijjártó és a cimborái úgyis ellopnák, amit Brüsszel nem akar. Ha ez felizgatja a mi rikácsoló madérfélénket, az persze érthető, de nem segít az ügyön, ha azt mondja, Brüsszel miatt lőnek a szabadkai erdőben...

ORWELL 1984 CÍMŰ REGÉNYE NAGYREALISTA VAGY HIPERREALISTA MŰALKOTÁSSÁ VÁLT 2022 OROSZORSZÁGÁBAN.

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.07.02.


Sokan, mások mellett Michel Foucault a „Felügyelet és büntetés. A börtön története” c. könyvében ír arról, hogy a büntetésvégrehajtás látványosságát és szertartásos jellegét, az emberi test integritását ért durva és pervertált támadásokat, az elborzasztóan kegyetlen nyilvános kínzások megannyi változatát és formáját, a rettentő fájdalommal járó testi fenyítést és büntetést miként váltotta fel a XVII. század végétől a börtönök elszeparáló-elkülönítő világa. Míg korábban a test volt a törvényes megtorlás fő céltáblája – ahogy ezt Foucault is írja – ettől kezdve a lélek, a szellem, a psziché válik a legfőbb célponttá, ahol a test kínzóinasait és hóhérlegényeit, a szenvedés közvetlen anatómusait felváltja a hatalom napirendbe foglalt közvetett beavatkozása a felügyelők, a nevelők, a lelkészek, továbbá az orvosok, a pszichológusok és a pszichiáterek bevonásával. A test „megdolgozása” immár nem a hóhérok és hóhérinasok közreműködésével történik, hanem a börtönfelügyelet által hallgatólagosan elfogadott, tudomásul vett és cinikusan „alkalmaztatott” börtöntársak közreműködésével. Mindezzel együtt itt már nem a fájdalom a cél, hanem elsősorban a pszichés-lelki integritás megtörése, s a hatalom diktálta „tartalmak”, célok és szándékok „racionális” közvetítése és eljuttatása.
Mindezt azért érdemes szem előtt tartani, mert Alekszij Navalnij orosz politikus, bátor ellenzéki vezető, Putyin elnök gyűlölt ellensége arról számolt be, hogy munka után minden nap egy kényelmetlen padon kell üldögélnie, szombatonként 5, vasárnaponként 10 óra hosszat, Putyin elnök portréja alatt, s közben hangszórókon át hallgatnia kell egy dalt, amely a KGB jogutódjának, az FSZB-nek a dicsőségét zengi.
Szóval Putyin portréja alatt (vizualitás), az FSZB dicsőségéről hallgatva egy nótát (auditivitás).
Orwell 1984 című regénye nagyrealista vagy hiperrealista műalkotássá vált 2022 Oroszországában.
Nagy kérdés, hogy a hatalomnak a legfőbb csúcsán trónoló alakban, amelynek végrehajtói és fenntartói a fentieket megteszik, mert megtehetik, milyen arányban oszlik meg a velejéig romlott gazemberség, a cinikus aljasság és az egészen súlyos mentális sérültségről árulkodó elmebaj.
Mert az nem kérdés, hogy mindazok, akik a XXI. században tapickolva ezzel az alakkal jó viszonyt képesek ápolni, rendszeres találkozóikon realizálódó baráti kapcsolatot fenntartani, saját országuk számára is roppant mód hátrányos és felettébb kockázatos gazdasági és politikai szívességek sorát teljesíteni, azok a fentiekben felsoroltak mindegyikéből bőségesen részesednek.

VÁLTOZÁSOK A TANÉV VÉGÉVEL

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.07.03.


Az Igazgyöngyben érdekes ritmusa van az évnek. Vannak dolgok, amelyek a naptári évhez igazodnak, ezek főleg a kötelező elemek, ám, mivel 22 évvel ezelőtt az iskolából indult el minden, így van egy tanévhez igazodó ritmus is.

Ennek nem annyira történeti okai vannak persze, hanem a praktikusság, hiszen kevés olyan kolléga van az alapítványnál, akinek ne kapcsolódna az oktatáshoz, a pedagógusokon túl is, asszisztensként, vagy a szociális területen dolgozva. A tanoda is a tanévhez igazodik, és sok esetben a munkatársak életét is segíti ez, hiszen akik családosak, náluk erős szempont a családi élet szervezésében is az iskolaév ritmusa.

Ez azt jelenti, hogy a szabadságokat az év során az iskolához igazítjuk, persze igazodunk mindenkihez, de nem jellemző, hogy valaki nagyobb szabadságot vegyen ki, amíg suli van. Mert a helyettesítés nagyon nehezen megoldható, mindenki maximális időkihasználtsággal dolgozik, és ha más területen helyettesít, az ő munkája marad.”Lecsúsztatás” nálunk nincs, ezzel nem is foglalkozunk, hiszen mindenkinek vannak olyan napjai, mikor “túlórázik”, nem számoljuk ezeket sosem, nincs értelme. Igyekszünk inkább egyenletesen elosztani a munkaidőn túli terheket és a “honorálás” az egymásra figyelő munkahelyi légkörben van, ahol nem méricskélünk, de a lógás, a feladatok alól kibújás nem vállalható a többiekkel szemben.

Sokat fejlődtünk a működésben az évek során, és persze most sem tökéletes, nehéz a folyton bővülő feladatokkal lépést tartani, de törekszünk a folyamatos javításra, a szervezetfejlesztések, hatékonyságnövelő megbeszélések rendszerében, melyeket egyre gyakrabban illesztünk be a munkanapokba. Szükséges ez a fenntarthatóság miatt is, és azért is, mert a változó élethelyzetek, életkörülmények mindig új kihívásokat támasztanak, nemcsak a célcsoporttal végzett munkában, hanem a fejlesztést végző csapaton belül is.

Nem mondhatom, hogy más civil szervezetekhez viszonyítva túl nagy lenne nálunk a fluktuáció, de azért van nálunk is. Többnyire ilyenkor, a tanév végén. Azt már elengedtem, hogy hosszú távon köteleződjön el mindenki, aki hozzánk kerül, el kellett fogadnom, hogy vannak, akik csak egy időre csatlakoznak hozzánk. Vannak élethelyzetek, költözés, egészségügyi probléma, családi vállalkozások, melyek átszervezik a családtagok munkáját is, stb. és ilyenkor meg kell értenünk, hogy nem tud tovább maradni nálunk az illető. És vannak persze, akik minden figyelem ellenére kiégnek, elegük lesz, és olyanok is, akik nem erre a munkára vágytak, jobb híján jöttek, és amint kecsegtetőbb lehetőséget kapnak, elmennek.

Állandóságra viszont szükség van, túl sok idő és energia az új munkatársak betanítása. Szerencse, hogy a területek vezetői, a modell pilléreinek irányítói hosszú távra terveznek, és mindannyian nagyon elkötelezettek az ügy vonatkozásában, és ezzel így vannak jónéhányan azok közül is, akik nem vezetői poszton vannak.

Persze nagyon nehéz ez…hiszen mindenki a saját életét kell, hogy tervezze, nem az Igazgyöngyét, mindenki szeretne jobban élni, és ha más perspektíva nyílik előtte, lép, ami érthető is. Ugyanakkor maga a terület, amiben dolgozunk, nagyon sok karrierlehetőséget is rejt, hiszen olyan munka, ahol sok minden feltáratlan, és mindenre, kutatásra, innovációkra is van lehetőség, szinte az élet minden területén, nagy kapcsolatrendszerrel a hazai és a nemzetközi civil szervezeti, szociális, oktatási, társadalmi vállalkozási szektorhoz is. Sokat dolgoztunk azon, hogy az Igazgyöngy egy hiteles, fontos szakmai tapasztalatokon nyugvó szervezet legyen. Aki akar, itt nagy lehetőségeket kaphat, csak az a kérdés, hogy képes-e élni vele? És ha nem tud élni, annak vajon mi az oka? Mennyire a szervezet és mennyire ő maga? Van min gondolkodnom…

Most egy olyan “gépezet” vagyunk, melynek a fő fogaskerekei stabilak, pár kisebb is ugyanilyen, és vannak, amelyek cserélődnek néha. A cserék általában jobb “kereket” hoznak be, de vannak visszatérők is, akik aztán könnyen találnak vissza a helyükre.

Persze nálunk is vannak, akik konfliktusokkal mennek el, egyikük mondta egyszer, hogy az Igazgyöngyből nem lehet “szépen” elmenni… de ez nem így van. Az megy el sértődötten, aki nem önreflektív, aki magával nincs rendben. Aki képes magát is elhelyezni a történetben, a kompetenciáival, esetleges rossz döntéseivel együtt, aki nem mindig másokban keresi a hibát, az jó emlékkel és jó érzéssel búcsúzik tőlünk. És ez így sokkal jobb érzés, a csapatnak is, mindannyiunknak.

Az idén is voltak távozók, olyan is, akinek az élethelyzete, vagy az egészsége nem tette lehetővé a munka folytatását, és olyan is, akinek nem ment tovább. De pozitív légkörben váltunk el egymástól, arra fókuszálva, ami jó volt az együtt töltött időben. Mert mindenki tett valamit hozzá ehhez, amit talán úgy hívhatunk, az Igazgyöngy missziója. És abban is biztos vagyok, hogy a nálunk töltött idő jó tanulás volt mindannyiuknak, és az önéletrajzukban sem mutat rosszul, hogy nálunk dolgoztak. Egyszer egy támogatónk mondta nekem, mikor egy felmondás különösen megviselt, hogy próbáljam úgy nézni, mennyivel jobb szakemberek lettek, akik elmentek tőlünk, és örüljek, mert máshol biztosan kamatoztatják azt a tudást, amit nálunk kaptak. És ettől csak jobb lesz a világ.

Sok egyébként a jelentkező is hozzánk, ami egyrészt nagyon jó, másrészt azért az is jellemző, hogy nem arra a munkakörre, amiben épp hiányunk van, vagy nem akkor, mikor nekünk kellene. De az már csak ilyen. Aztán előbb-utóbb megoldódik minden.

Szóval, most jön a nyár. A tanévhez kötődő munka értékelésén már túl vagyunk, sok jó tapasztalat, ötlet zárta ezt az időszakot is. A nyári táborok, határon túli pedagógusképzések mellett a munka pár hétig ügyeleti rendszerben megy, váltva egymást, hiszen a kríziskezelés nem megy “nyári szabadságra”. Bár a problémák nyáron mindig kicsit kevesebbek, de a mostani árakat nézve azért nem sok jóra számítunk. A társadalmi vállalkozás működik nyáron is, a diákmunkások pénteken kapcsolódtak, és a közösségi rendezvényeinket sem szüneteltetjük.

A folyamatosság a terepi munkában alapvető. A stabilitás biztosítja a folyamatosságot, a folyamatosság pedig a biztonságot, a kiszámíthatóságot azok számára, akiken segíteni szeretnénk. Ehhez pedig stabil háttérre, biztos fenntartásra, és fix fejlesztő csapatra van szükség. Nagy felelősség és munka ennek a megteremtése, köszönet mindenkinek, aki segíti, támogatja, bármilyen módon.

A fejlesztő munkatársakkal a nyár végén a következő tanévi tervezésbe fogunk majd… de addig mindenkinek lesz lehetősége egy kicsit pihenni, kikapcsolódni, töltődni. Erőt kell gyűjteni. Mert az előttünk álló időszak most sem lesz könnyű, sőt, tovább nehezedik majd. Ebben szinte biztos vagyok.