2020. január 11., szombat

HOVA KÖLTÖZZÜNK BÉCSBEN?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.01.11.


Az osztrák fővárosnak magyar szemmel nézve rengeteg előnye van, például a közelsége, a hangulata és persze azt se felejtsük el, hogy sorozatosan a világ egyik legélhetőbb fővárosának választják mindenféle listákon.

Persze egy ekkora városban nagyon nem mindegy, melyik kerületet választjuk (mi több, azon belül akár utcáról utcára is változhat a környék). A döntés nem csak anyagi kérdés, hiszen a nekünk megfelelő kerület kiválasztása némileg meghatározza az életstílusunkat is.

Nem állítom, hogy az alábbiakban megkérdőjelezhetetlen igazságok következnek, sokkal inkább benyomások és vélemények, amikkel lehet és kell is vitatkozni. (A vélemények, leírások innen és innen származnak.)

Lássunk tehát pár érdekesebb kerületet!

A város közepén - Mariahilf (6.), Neubau (7.), Josefstadt 8.)

Akkor költözz ide, ha arra vágysz, hogy az esti buli után sétálva menj haza, válogathass a bruncholási lehetőségek között, megengedheted magadnak, hogy étteremben ebédelj, vacsorázz – szóval a pénz nem igazán jelent gondot.

Mariahilf (6. kerület)

A Mariahilferstrasse és a Gürtel otthona, de emellett is tele van menő helyekkel, meg persze turistával. Itt van a Vienna aquarium is (elég jó hely), no és rengeteg kisebb-nagyobb étterem és mivel a város közepéről beszélünk, nagyon jó az elérhetőség is. (Kicsit ugyan dombos, amire érdemes felkészülni...)

Neubaugasse (7. kerület)

A hipszterek központja, a legjobb kávézókkal, üzletekkel, trendi bárokkal. Akinek ez bejön, az élvezni fogja. Nem feltétlenül a hagyományos, csendes környezetre vágyók kedvelt helye lesz, de aki szereti a nyüzsgést, az biztosan élvezni fogja...

AT ÍTÉLETVÉGREHAJTÓ

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÜDI JÁNOS
2020.01.10.


Az ítélet 2011-ben megszületett. Törvénybe, Alaptörvénybe foglalták, és a Fidesz nevében kihirdették: Magyarország népének nincs joga a köztársasághoz. Nincs joga az emberi méltósághoz. Nincs joga a tanítás és a tanulás, a kutatás és a művészet szabadságához. Mellékbüntetésként megvonták az itt élőktől a boldoguláshoz, a hosszú és tisztességes élethez való jogot. Az ítélet végrehajtója a miniszterelnök-pártelnök, akinek az utasítására sorra születnek azok a törvények, amelyek alapján beteljesül az itt élők végzete.

Az elítélt? Jó médiumnak bizonyult. A történeti alkotmány dohos lapjairól előrángatott ódon dogmák alapján restaurálták a keresztény-dzsentri Magyarországot, amelyik felébredve tetszhalott állapotából ott folytatja, ahol 1945-ben abbahagyta: harcba indult a társadalmi haladás ellen, megmérgezi Európa levegőjét. Ehhez megkapta a választói bizalmat. A lelkekben szunnyadó idegengyűlölet, a tisztánlátást elhomályosító téveszmék, a kijárásra és kiskapukra épülő korrupció elfogadása, reflexszerű gyakorlása, a szabadgondolkodást kiszorító hűbéri kapcsolatrendszer igenlése jó terepet biztosít a múltba révedéshez és a múlthoz való visszatéréshez.

Szögesdrótkerítés a határon, karantén és éhkopp a segítségkérőknek, a középső ujj felmutogatása a Nyugatnak elég annak elhitettetéséhez, hazánk újra magára maradt, hazánk újra Európa védőbástyája, a mi vezetőnk tudja egyedül a helyes utat.

Az ítélet végrehajtása befejeződött. Volt hozzá idő. Volt hozzá akarat. Volt hozzá lehetőség. A miniszterelnök-pártelnök és segédcsapata nem a nyaktilót, az állam gépezetét alkalmazza a hóhérmunkához.

A hatalom bűvöletében


Nincs veszélyesebb dolog annál, mint amikor valaki kiszabadul minden kontroll alól. Mámorító érzés lehet uralkodni mások felett, szabadon dönteni az emberek sorsáról. Ez az állapot eltorzítja a személyiséget. Aki ilyen helyzetbe kerül, elhiszi önmagáról, hogy csalhatatlan, tévedhetetlen, felülmúlhatatlan. Aki ilyen helyzetbe kerül, udvaroncokkal, hízelgőkkel vetteti körül magát. Aki ilyen helyzetbe kerül, előbb-utóbb nem tűri a kritikát, nem tűri meg maga mellett, akinek önálló gondolata van. Aki ilyen helyzetbe kerül, gyanakvóvá válik. Aki ilyen helyzetbe kerül, nemcsak hataloméhessé, kapzsivá is válik...


SZOLGÁK ORSZÁGA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- LÁZÁR GERGŐ
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.01.11.


Az, hogy Orbán Viktornak szüksége van szolgákra ahhoz, hogy ilyen könnyen vezesse az országot, nem titok senki előtt. A döntéseket persze ő hozza, ehhez kétség sem férhet, de a parancsokat azok a – sokszor a közösség számára névtelenül maradó – emberek teljesítik, akik nélkül ez a rendszer soha nem működhetne ilyen olajozottan. Ezeket az embereket áldozatként beállítani számomra értelmezhetetlen, hiszen senki sem szorított a fejükhöz fegyvert, amikor parancsba adták, hogy hazudjanak, áskálódjanak, jelentsenek és szolgálják ki a hatalmat, kérdés nélkül. Nem kötelező csatlakozni a rendszerhez, ezért ezeket az embereket áldozatként feltüntetni nevetséges. Aki kiszolgálja Orbán Viktort és kormányát abban, hogy olyanná tegye ezt az országot, amilyenné tette már eddig is, az ne háborodjon fel, ha vele szolgaként bánnak és azon sem, ha később esetleg az utóbbi években mutatott gerinctelensége miatt többet nem kap állást abban a szektorban, ahol eddig kiszolgálta a hatalmat.

Ezek a többségében közszolgák – ez messze nem mindenkire érvényes természetesen – boldogan szolgálják a magyar emberek helyett Orbán Viktort és kormányát. Ahogy a Kádár-, vagy a Rákosi-rendszer sem működhetett volna tettrekész, parancsra bármit teljesítő, gerinctelen emberek nélkül, ez úgyszintén igaz a mostani rendszerre is. Ha nem lennének ma annyian, akik megfelelő fizetésért cserébe gond nélkül nézik hülyének az embereket, vagy akár szegnek törvényeket is, akkor a rendszer sem működne. De van nekünk Domokos Lászlónk, Polt Péterünk és Kósa Lajosunk is, akik a szervilizmus csúcsát jelentik ugyan, de sokban nem különböznek a Hadházy Ákos által nemrégiben bemutatott Petrás Józseftől, aki a Székesfehérvári Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vezetője...

ÚJABB 12 MILLIÁRD MEGY KORMÁNYPROPAGANDÁRA, ÉS FOCIAKADÉMIA ÉPÜLHET NAGYVÁRADON

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2020.01.10.


24.hu: Elég nagy lehet a baj, 11,8 milliárddal olajozzák meg a kormányzati propagandát

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nettó 11,8 milliárd forintos szerződést kötött a kormányzati intézkedések népszerűsítését szolgáló kommunikációs feladatokra. Ennek a 70 százalékát, azaz 8,3 milliárd forintot mindenképpen köteles lehívni az állami megrendelő, 30 százalék felhasználása opcionális. A műszaki leírásban az szerepel, mint az eddig eltapsolt durván 80 milliárd forintos kormányzati pr-Odüsszeia előző darabjainál is: „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatok ellátása 11., valamint az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátása 19.”

Index: Nem titkolhatja tovább felívelésének részleteit a Tiborcz-féle Elios

Jogszerűtlenül tagadta meg a gyáli önkormányzat az Elios Innovatív Energetikai Zrt-vel kötött szerződés jelentős részének kiadását, derül ki egy bírósági döntésből. A Transparency International (TI) Magyarország nyert ugyanis az önkormányzattal szemben indított adatigénylési perben, az ítélet pedig olyan megállapításokra jutott, amelyek az Elios-szal szerződő más önkormányzatok adatkiadási gyakorlatában is fejleményeket hozhatnak. A bíróság szerint ugyanis a 2015-ös szerződéskötés idején még Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cég által adott közbeszerzési ajánlat minden lényeges eleme közérdekű adat. Érdekes módon viszont a céggel szerződő önkormányzatok az Elios üzleti érdekeit féltik a nyilvánosságtól.

444: Tavaly is behúzott 5 milliót a Szerencsejáték Zrt.-től a cég, amit Szijjártó testvére vezet


A Szerencsejáték Zrt. honlapjára most felkerült adatok szerint az állami cég tavaly nyáron 5 millió forint értékben kötött szponzorálási szerződést a Truck Race Promotion Kft.-vel, aminek jelenleg is a külügyminiszter testvére, Szijjártó Sarolta az operatív igazgatója. Szijjártó Saroltáék cége nem először kapott pénzt a Szerencsejáték Zrt.-től: az állami vállalat 2016-ban 5 millió forintot, 2018-ban pedig már 71 millió forintot adott nekik.

G7: Mészáros Lőrinc 54 milliárdért épít vasutat a BMW-gyárhoz, nem lesz elég az erre félretett pénz

Karácsony előtt egy nappal derült ki, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd Zrt. végezheti a Debrecen – Füzesabony vasútvonal korszerűsítésének első ütemét közel 55 milliárd forintért. Ez kilométerenként 3,6 milliárd forintot jelent. A kormány eredetileg kilométerenként “csak” 2,7 milliárdot szánt a beruházásra.

MagyarHang: Román sajtó: Nagyváradon is fociakadémiát épít a magyar kormány

Épp megszűnőben a felnőtt labdarúgás Nagyváradon, de a magyar kormány 8 millió eurót, 2,7 milliárd forintot ad akadémiára – legalábbis ez derül ki az ötvenöt esztendős egykori NB1-es román labdarúgó, Sorin Cigan interjújából. A sportoló a Gsp.ro román sportportálnak azzal dicsekszik, hogy a magyar kormánytól 8 millió eurót kap, hogy Nagyváradon egy labdarúgó akadémiát hozzon létre, a Kárpátok Maradonája – vagyis Gheorghe Hagi – által létrehozott sikeres létesítmény mintájára.

VAGY ORBÁN, VAGY MÉSZÁROS VEZÉRCÉGE, DE VALAKI NAGYOT HAZUDIK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2020.01.11.


Különös ellentmondást fedezett fel Orbán és az Opus Mátrai Erőmű ügyében tett nyilatkozatai között Tóth Bertalan.

Egyre jobban belekavarodik a kommunikáció a Mátrai Erőmű állami visszavásárlásának magyarázásába. Csak emlékeztetőül: Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global Nyrt. közvetett irányítása alatt álló Status Power Invest Kft. 2018 áprilisában szerzett 61,76 százalékos mértékű közvetett befolyást a Mátrai Erőmű Zrt-ben mintegy 11 milliárd forintért. Az új irányítás alatt gyorsan veszteségesre fordult az erőmű üzemeltetése, ennek ellenére a tulajdonosok 11 milliárd forintot vettek ki az eredménytartalékból, amit a korábbi években halmoztak fel a működési eredményből. Mindezek után pedig közölték, hogy az állam visszavásárolja a sokmilliárdos felújításra, korszerűsítésre szoruló erőművet. Nem véletlenül a kérdés annak ellenére is szóba került Orbán Viktor sajtótájékoztatóján, hogy mindent megtettek a nem megfelelő kérdések elkerülésére. (A 24.hu-t, a Direkt36-ot és az Átlátszót be sem engedték, a Népszava tudósítója az AP, a BBC, a HVG, a 444 és az Inforádió munkatársához hasonlóan nem kapott szót, hogy feltegye kérdését.) Orbán el is mondta, hogy Tízezer ember munkahelye és sorsa múlik az erőmű megvásárlásán, és azért kell megvenni a céget, mert Mészárosék nem tudták volna biztosítani az átalakításhoz szükséges egymilliárd dollárt. (Szerencsére a magyar adófizetők igen, de ezt már csak mi tesszük hozzá.) „Transzparens ügyletről van szó, amely jogilag még nem ért véget, nemzetközi cég fogja átvizsgálni, felértékelni az erőművet, ennek minden részlete nyilvános lesz” - mondta. 

Itt azonban van némi probléma. Ahogy azt Tóth Bertalan, az MSZP elnöke észrevette és Facebook-posztjában meg is írta, vagy ez a kijelentés hazugság vagy OPUS Global Nyrt. hazudott, amikor 2019. december 23-án azt a rendkívüli közleményt jelentette meg a tőzsdei befektetőknek címezve, hogy e napon a társaság végleges szerződést kötött az MVM Zrt.-vel a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66%-os tulajdoni hányadának az értékesítése tárgyában...

"ORBÁN VIKTOR KERESZTESHARCÁNAK ÁLDOZATAI A GYÖNGYÖSPATAI CIGÁNYOK"

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: KAUFMANN BALÁZS
2020.01.11.


Lehet, hogy már jövő pénteken megkapják pénzüket az évekig szegregált roma diákok, ám ez most sincs ingyen: a településen érezhető a feszültség, és még a miniszterelnök is beszállt a hangulatkeltésbe.

Volt olyan tanárunk, aki azzal fenyegetett, hogy behívja a Magyar Gárdát az utcáról, ha nem csináljuk ezt, vagy azt.

Ez volt a beszámolók közül az első, amire felkaptam a fejem péntek reggel Gyöngyöspatán egy cigánysori ház nappalijában ülve, ahol három fiatal, Bangó István, Berki Dávid és Csemer Nikolett mesélt azokról az időkről, amikor a patai iskola “cigány osztályába” jártak. Előtte szóba került már, hogy az ott töltött évek alatt ők, a roma gyerekek nem mehettek fel az iskola emeletére, ahova a magyar gyerekek jártak, nem vehettek részt osztálykirándulásokon, nem használhatták az iskola uszodáját és számítástechnika órát sem tartottak nekik. Sőt ők nem is voltak “valahányadik” osztályosok, ugyanis összevont osztályokba tették az összes gyereket, ahol mindenki ugyanazt a tananyagot hallgatta, mindegy, hogy ötödikes, vagy nyolcadikos lett volna...

KÁLMÁN OLGA: ORBÁN VIKTOR EZT A BÉKÁT NEM FOGJA LENYELNI (1.)

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.01.11.


„A kulturális törvény – bárki igyekszik is az ellenkezőjét állítani – konkrét büntetés. Volt már ennek előszele is, amikor belengették, hogy az építési hatósági jogköröket veszik el az önkormányzatoktól. Mondhatja Orbán Viktor, hogy ők csak olyat tesznek, amit a budapestiek akarnak, csak közben elveszik a hatósági jogköröket, vagyis az van, amit a kormány akar. Én annál már rafináltabb vagyok, hogy ne üljek fel a kommunikációs trükköknek. Ezt a békát, Budapest elvesztését, Orbán nem fogja lenyelni." Ezt nyilatkozta többek között a Hírklikknek Kálmán Olga, volt politikai újságíró, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester helyettes kulturális főtanácsadója. Volt űjságíró, mert azt mondja: ma már a politika az ő útja.

Te most politikus vagy?

– Igen.
Jaj, de büszkén mondod.

– Büszke is vagyok rá.

Akkor eggyel közelebb kerültünk Demján Sándor álmához.

– Ami?

Nem emlékszel, azt hiszem említettem egyszer neked.

– Jaj, valamit mondtál, de már nem emlékszem.

Az ő elképzelése az volt, hogy te legyél a miniszterelnök.

– Drága Demján Sándor… Nagyon-nagyon tiszteltem, kedveltem őt. Most arra vagy kíváncsi, hogy beteljesítem-e Demján Sándor álmát?

Arra, hogy eggyel közelebb kerültél-e a megvalósításához.

– Akkor erről beszéljünk majd egy kicsit később.

Jó, beszéljünk később. Majd miniszterelnökként?

– Beszélgethetünk úgy is, hogy ha te leszel a miniszterelnök, én meg a kancellária minisztered.

Jó, hát ez egy kicsit odébb van még, így aztán térjünk vissza a jelenbe. Abból, hogy oly büszkén vállaltad politikusi mivoltodat, következtethetek arra, hogy magad mögött hagytad az alapszakmádat?

– Ha úgy kérdezed, hogy bejárok-e minden nap egy televíziótársaság épületébe, és ott újságíróként megjelenek kérdezőként egy tv képernyőjén, akkor igen, annak az életemnek vége lett. De ennek már akkor vége lett, amikor a Hír TV-ből kirúgtak. Az azonban, hogy az újságíró létét az ember egyszer csak abbahagyja, olyan nincs. Az a fajta mentalitás, ahogy az ember a közéletet, a politikát, a mindennapi életet megközelíti, abban benne van, hogy huszonöt éven keresztül ebben a szakmában dolgozott.

De át kellett állítani az agyadat, hogy megfelelj ennek a szerepkörnek?

– Igen, persze. Ezzel együtt, nem mondom azt, hogy átkerültem a másik oldalra, mert ezt nem így gondolom. Annyiban igaz, hogy ha a televíziós közeget veszem alapul, akkor az asztal másik oldalára kerültem. Mégsem érzem azt, hogy ez a másik oldal lenne. Egy politikai újságíró, amíg ezt a szakmát űzi, politikával foglalkozik. Éppen ezért a politika nekem az életem része volt. És most, amikor – ahogy te mondod – büszkén vállalom, hogy politikus vagyok, nem érzem azt, hogy átléptem máshová, hanem megmaradtam abban a világban, amelyikben eddig is voltam, csak most nem csupán kérdezőként, hanem kérdezőként és válaszadóként...

EGYBEN KELLETT VOLNA 72 SZÁZALÉKOS BÉREMELÉST ADNI A SZAKÁPOLÓKNAK

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2020.01.11.


A szakszervezeti vezetők szerint ugyanis az elaprózott emeléssel nem lehet megállítani az elvándorlást. Ráadásul a januárra ígért 14 százalékos béremelés sokaknak csak 8 százalék lesz.

"Első helyre vettük az ápolónőket"

– ezzel jelentette be Orbán Viktor évindító sajtótájékoztatóján, hogy 2022-ig 72 százalékkal emelik a szakápolók alapbérét. A miniszterelnök a legnagyobb kihívásnak nevezte a nővérek külföldre csábítását, és elszipkázásuk megállítását reméli a több lépcsős béremeléstől. Igaz, a matek nem jön ki, hiszen a beharangozott 72 százalékból 8 százalék már 2019-ben teljesült, így jövő időben legfeljebb 64 százalékról beszélhetünk.

A szakszervezeteket kérdeztük, hoz-e valódi bérfelzárkóztatás az eddig megvalósult és a tervezett emelés, megakadályozza-e az elvándorlást, segít-e feltölteni a hiányzó létszámot, enyhíteni a meglévő személyzet túlterheltségét. Szerintük erről szó nincs. A bérlemaradás akkora, hogy felzárkóztatásról csak akkor lehetne beszélni, ha most egyben kaptak volna 72 százalékos emelést. Kiderült még, hogy a dolgozók egy része a bejelentettnél kisebb emelést élvezhet csak.

A nagy felzárkóztatással elérték a minimálbért

Jó, hogy elindult 2016-tól a béremelés, de eddig az alacsonyabb bérkategóriákban

"csak annyit értek el, hogy az illetménytábla alja végre elérte a minimálbért"

– mondta Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke, Dr. Soós Adrianna. Korábban ki kellett egészíteni a béreket ahhoz, hogy a törvényi minimumnak megfeleljenek.

Probléma az is, hogy az emelés nem mindenkire vonatkozik, kizárólag azokra, akik közvetlenül a betegellátásban vesznek részt. Kimaradtak a műszaki-gazdasági területek, az alapellátás (például a háziorvosok, fogászok mellett dolgozók), így az ő helyzetük egyre súlyosbodik. Kérdés, hogy akik a szociális ápolásban dolgoznak, azokra ki fog-e terjedni a mostani béremelés, holott hasonlóan nehéz munkát végeznek, mint az egészségügyiek...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN FELTÉTELEKET SZAB A NÉPPÁRTNAK, MIKÖZBEN NYILVÁNVALÓAN KIFELÉ IGYEKSZIK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.01.11.


Der Standard

Orbán Viktor feltételekhez köti, hogy bent maradjon az Európai Néppártban, ugyanakkor arról beszél, hogy új, kereszténydemokrata összefogást alapít. Vagyis nyilvánvalóan mindinkább arra készül, hogy otthagyja a kereszténydemokratákat. Hogy mégse menjen, azt attól tette függővé a nála meglehetősen ritkaságszámba menő sajtóértekezleten, hogy az EPP visszatér-e konzervatív gyökereihez, ideértve a bevándorlás elutasítását, a hagyományos családmodellt és a nemzeti identitás, illetve kultúra megőrzését. Ugyanakkor realistán hozzáfűzte, kérdéses, hogy a Fidesz keresztül tudja-e vinni elképzelését a pártcsaládban. Gyakorlatilag azonban kizárt, hogy a Néppárt a problémás magyar párt kívánságára olyan irányvonalra állna rá, amit Ausztriában a Szabadságpárt jelenít meg. Budapesti megfigyelők szerint azért tette le a garast, hogy a maga elhatározásából lépjen ki a szövetségből. A koreográfia arra szolgál, hogy megőrizze az arcát, legalábbis a hívek körében. A PiS fémjelezte frakció, vagy az FPÖ-t és a Salvini-féle Ligát is magában foglaló másik csoport boldogan befogadná a magyar vezetőt. Ám kijelentései arra utalnak, hogy ő inkább egyesítené a kettőt, amivel megérkezne a szélsőjobbra, ám a periféria politikailag nem kölcsönözne neki olyan súlyt, mint az EPP-tagság.

Die Welt 


A lengyel miniszterelnök azt közölte, hogy rendszeresen egyeztet Orbán Viktorral arról, mi volna a helyes eljárásmód Kínával szemben ideértve a Huawei megítélését, ám ez ügyben igencsak eltér a két ország véleménye. Úgy hogy Varsó felfogása ezen a téren közelebb áll ahhoz, amit a németek gondolnak, pedig Morawiecki a hosszú interjúban amúgy egy sor bírálatot fogalmazott meg Berlinnek címezve. Így sürgeti, hogy a német és a francia kormány álljon határozottabban az USA oldalára, mert továbbra is Washington szavatolja Európa biztonságát. Varsó a maga részéről aggodalommal figyeli az Amerika-ellenes reflexek erősödését bizonyos államok részéről. Morawiecki nem ért egyet Macronnal abban, hogy a mostani Oroszországgal együtt kell fellépni Peking növekvő befolyásával szemben, mert Moszkva stratégiai hibát követ el, amikor ellenségének tekinti az EU-t. Hiszen az igazi veszélyt Kína jelenti, ám ennek elhárítására Putyin mégsem hajlandó együttműködni az unióval. A viszony rendezéséhez azonban az oroszoknak ki kellene vonulniuk a Krímből és véget kellene vetniük a helyzet destabilizálásának Kelet-Ukrajnában. Továbbá Szíriában is konstruktív szerepet kellene vállalniuk. Ugyanakkor Washington segíthet meghiúsítani az orosz hibridtámadásokat, valamint a fokozódó kínai befolyást. Nélküle azonban egyik sem megy. A politikus ezúttal is kikelt az Északi Áramlat-2 megépítése ellen, ebben nagyon különbözik az álláspontja Merkelétől. Úgy értékelte, hogy a franciákkal ellentétben a németek nem veszik komolyan a Kelet biztonsági aggályait. Nem szabad azonban megengedni, hogy Moszkva a gázszállítások leállításával zsarolhassa a földrészt. A függőségi viszony elkerülésére Európának más forrásokból is energiahordozókat kell vásárolnia. A kormányfő kitart amellett, hogy meg kell szabadulni azoktól a bíráktól, akik kompromittálódtak a szocializmus idején. Még akkor is, ha a bírói kar átlagéletkora 40 év. Arra hivatkozik, hogy a 90-es években a komcsi bírák képezték ki az utánpótlást. Azon kívül az igazságszolgáltatás nem elég hatékony, úgy hogy sok lengyel sürgeti a helyzet javítását. Úgy gondolja, hogy az Európai Bíróság felületesen foglalkozott a kérdéssel, ezért nyilvánította a reformot a közösségi joggal ellentétesnek.

BBC 


A jobboldali-nacionalista Orbán Viktor ingyenessé kívánja tenni a mesterséges megtermékenyítést, hogy megállítsa a lakosság számának négy évtizede tartó apadását. A politikus a bevándorlás helyett a természetes szaporodást pártolja a gond orvoslására. Ennek érdekében a kormány a múlt hónapban átvett hat megtermékenyítő központot, miután a miniszterelnök pedig stratégiai fontosságúnak minősítette a területet. Ám az még nem világos, hogy kik jogosultak a kezelésre, habár az új rendszer nem egészen három hét múlva életbe lép. A politikus nemrégiben a nyilvánosság előtt hangoztatta a szélsőjobb lakosságcsere elméletét, miszerint a fehér európaiakat mind inkább kiszorítják másutt született idegenek. Szerinte ezen jelentős politikai erők dolgoznak, ideológiai vagy más megfontolásból. Magyarországon a nők a statisztikai átlagot nézve, 1,48 gyereket hoznak a világra, de másutt is nagy demográfiai hiányosságok mutatkoznak. A lengyel vezetés pl. havi 500 zlotyt, azaz átszámítva 100 fontot ad a családoknak minden egyes utód után, hogy ily módon serkentse a gyerekvállalást...  

ITT OLVASHATÓ

PETÍCIÓ EGY ORTODOX APÁTÉRT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.01.11.

Felhívnám pártunk és kormányunk, de legkülönösebben Orbán miniszterügynök elvtárs becses figyelmét, hogy a cimborája, bizonyos Erdogan elvtárs, aki miatt fél Budapestet lezárta, üldözi a keresztényeket. Mint hírül vettem, ez az Erdogan elvtárs lecsukatott egy szír ortodox keresztény apátot, mert enni adott egy férfinak, aki a Kurdisztáni Munkáspárt tagja, s mint ilyen, nem tetszik a képe Erdogan elvtársnak.

Felhívnám különösen a költői nevű Azbej Tristan államtitkár elvtársat, aki hivatalánál fogva a keresztények üldözése ellen harcol az egész univerzumban, hogy hasson oda, Erdogan elvtárs engedje szabadon az ortodox keresztény apátot, hívják meg őt az erkélyre fényképezkedni, Orbán miniszterügynök elvtárs húzassa el a nótáját, lássa őt vendégül egy virslire a menzáján, és adjon neki ajándékba világítós, műanyag, Szűz Máriát formázó kulcstartót

Továbbá, vagy a költői nevű államtitkár, vagy maga miniszterügynök elvtárs hívja fel személyesen Erdogan elvtársat, hogy az embereknek enni kell, még ha kurdok is, bár abban nem vagyok biztos, hogy ezt miniszterügynök elvtárs tudja. Mint ismeretes, ő is hasonképpen bánik el a határon fogva tartott kurdokkal, éhezteti őket, csak nálunk nincsenek ortodox apátok, akik megetetnék őket. A mi keresztényeink ilyenek.

Jelezném ezen kívül, hogy az ilyen ügyeket nem lehet megváltani azzal, ha templomot építünk akármely őserdő mélyén, csekkeket dugiszálunk mindenféle bíborosok és pópák zsebébe, és ilyenek. Sőt, jó lenne, ha nem üldöznénk a hazai keresztényeket Iványi tiszteletes képében, mert nem tetszik a képe, nem vennénk el a pénzét, mert mi lenne, ha Iványi tiszteletes emiatt a mi keresztényüldözési államtitkárságunkhoz fordulna, meg kellene akkor hasonulnunk...