2020. március 14., szombat

KÖTELEZŐ OLVASMÁNYOK FELOLVASÁSÁVAL SEGÍTENÉNEK A SZÍNÉSZEK A MAGYARTANÁROKNAK - BÍRÓ KRISZTA ÉS FULLAJTÁR ANDREA SZÍNÉSZNŐK KEZDEMÉNYEZTÉK AZ AKCIÓT.

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.03.14.Fullajtár Andrea az Online otthonoktatás Facebook-csoportban írta meg, hogy Bíró Kriszta felvetése után a színészek kötelező olvasmányok felolvasásával segítenék a magyartanárokat és a diákokat.

A színésznő bejegyzése népszerű lett, egy óra alatt több ezer kedvelést kapott.

Erre a célra már létre is jött a Művészek az online otthonoktatásért elnevezésű zárt csoport is. A leírás szerint a tagok célja, hogy

- "az otthonoktatást segíteni kívánó művészeket egy felületre gyűjtse, és így megkönnyítse a feléjük irányuló kommunikációt."

Elérhető már egy Google Dokumentum szintén Művészek az online otthonoktatásért címmel, amelyben az évfolyam és a diákok életkorának megadása után ki lehet választani, mely szerzőtől milyen művet és mikor olvassanak fel a színésznők.

A csoportban több színész is jelezte, hogy segít, többek között Gryllus Dorka, Simon Kornél Trokán Anna és Trokán Nóra.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy hétfőtől bezárnak az iskolák és új, digitális oktatási rend lép életbe, a diákok nem mehetnek be az oktatási intézményekbe.

ITT OLVASHATÓHELYBEN DÖNTENEK AZ ÓVODÁK BEZÁRÁSÁRÓL, NINCS DÖNTÉS AZ OTTHONMARADÓ SZÜLŐK MEGSEGÍTÉSÉRŐL - NAPI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2020.03.14.


Hat új magyar koronavírusos beteg van Magyarországon, ezzel a fertőzöttek száma huszonötre nőtt. A sajtótájékoztató előtt nem közölték, kikről van szó, ott is csak annyi derült ki, egészségügyi dolgozó nincs a fertőzöttek között. Több mint 500 ember van otthonában hatósági karantén alatt, az Olaszországból hazatérő kamionsofőrt hazugságra buzdító rendőr ellen fegyelmi indul. Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár arról beszélt, már szombaton kiadják az útmutatót az otthoni oktatáshoz, a gyerekekkel otthon maradó szülők támogatásáról még nem döntött a kormány...

"FONTOS, HOGY A GYEREKEK OTTHON MARADJANAK. EZ MOST NEM A BANDÁZÁS IDEJE!"

444.HU
Szerző: BOTOS TAMÁS
2020.03.14.


Otthoni felügyeletre lesz szükség az otthonmaradó gyereknél jövő héttől, mondta a köznevelésért felelős államtitkár az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán szerint ott, ahol ez nem megoldható, 

az iskolákban indokolt esetben kiscsoportos gyermekfelügyeletet biztosítanak.

Igaz, szeretnék, ha ez nem lenne tömeges, tette hozzá. Elmondta, hogy az Operatív Törzsnek azt javasolták, hogy ne szünet, ne bezárás, hanem egy "új, digitális munkarend bevezetése" történjen meg...

FANTOMKONZERVGYÁR A HOMOKON – EGY NEMZETGAZDASÁGI SZEMPONTBÓL KIEMELT BERUHÁZÁS REJTÉLYEI

168 ÓRA
Szerző: RAJNAI ATTILA
2020.03.14.
Költségvetési támogatással, valamint a piarista rend tőkealap-kezelőjének bevonásával épült egy hatalmas élelmiszer-feldolgozó üzemegyüttes Kerekegyháza mellett. A beruházó céget azonban végrehajtás és rengeteg tartozás terheli. A környék termelői kezdetben aggódtak, az élelmiszeripari szakemberek pedig észszerűtlennek tartották az óriásvállalkozást. Csakhogy a működésnek és a súlyos milliárdoknak nem sok nyoma van, az építtetők pedig mélyen hallgatnak.

A kecskeméti székhelyű Gladiolus Kft. 18 éve tevékenykedik a hazai vegyiáru-nagykereskedelmi piacon, éves nettó árbevétele 2018-ban kiugróan magas, 2 milliárd 266 millió forint volt. A cég intézményeknek, önkormányzatoknak, kormányzati szerveknek szállít alapvetően saját márkás háztartási papírárut, különböző higiénés, valamint tisztítószereket. A Gladiolus a napokban azért került reflektorfénybe, mert az országos tiszti főorvos rendelete alapján kivonták a forgalomból a Glady-SEPT nevű kéztisztítójukat, mivel – a reklámszöveggel ellentétben – nincs fertőtlenítő hatása, ezért használata jelentős járványügyi és közegészségügyi kockázatot jelent.

A cég fő tulajdonosa a 49 éves, Kecskeméten élő Bajáki Ede, aki ellen 2016-ban emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, valamint más bűncselekmények miatt. Az eljárás jogerősen a múlt évben fejeződött be. A Szegedi Ítélőtábla helyben hagyta az elsőfokú ítélet. Bajáki két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az ítélőtábla egyben előzetesen mentesítette a büntetett előélet hátrányos következményei alól.

A Gladiolus Kft. ellen 2019. december 20-án végrehajtást jegyeztek be, ez jelenleg is hatályos. Bajáki másik cége, a 2013-ban alapított Hírös-Vitál Zrt. ugyancsak végrehajtás alatt van. A cégbe 25 százalékban betársult a PGM FMC Kockázati Tőkealap, amelynek tulajdonosa a hazai egyházi szervezetek pénztermelője, a Portus Buda Group Zrt.

A Hírös-Vitál néhány éve elkezdte felvásárolni a Kecskemét melletti Kerekegyháza külső területeit. A helybelieket meglepte, hogy gazdára találtak az értéktelen, sivár földek, hiszen ott korábban még a kutak is kiapadtak. Ez már alapból megdrágítja a tervezett ásványvízgyártást, mert a beadott vízjogiengedély-kérelmük szerint egy csaknem kétszáz méteres talpmélységű kút vizét akarják a helyszínre juttatni, mintegy három kilométeres vezetéken át...


TÓTH: A KORMÁNYT LÁTVA, NEHÉZ INDULAT NÉLKÜL BESZÉLNI

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2020.03.14.


Elképesztőnek nevezte Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, hogy a kormány nem oldja meg a feladatait, ehelyett ki kell kényszeríteni belőle a döntéseket. Az ATV pénteki Egyenes beszéd című műsorában a pártelnök az MSZP ötpontos javaslatáról beszélt, amelyet a koronavírus-járvány társadalmi és gazdasági hatásainak mérséklése érdekében, hétfőn nyújtanak be a Parlamentnek.

„Ha ez az útja a megoldások kikényszerítésének, akkor (…) ezt fogjuk járni" – jelentette ki. Azt mondta: a kormány tevékenységét látva „nehéz indulat nélkül” úgy beszélni, hogy az ember ne keltsen pánikot, de „talán a kormányfőt sikerült meggyőzni” például az iskolabezárásokról.

A helyzet ugyanis számos kérdést fölvet: milyen ellátás jár azoknak a szülőknek, akik otthon maradnak a gyermekeikre felügyelni? Mi lesz a pedagógusok bérével? Mi lesz az idős, beteg emberekkel, ha bezárják a nappali ellátó intézményeket, ahol naponta meleg ételt kapnak? Hogyan kapja meg a napi meleg ételt az a 120 000 gyermek, akiknek a családja ingyenes szünidei étkeztetést kért? Hogyan oldják meg az oktatási intézmények bezárásának következményeit? – sorolta, de rögtön hozzátette: az MSZP intézkedési tervében számos ilyen kérdés megoldására tesz javaslatot...

EU-S PÉNZBŐL DIVATOZTAK A NÓGRÁDI POLGÁRMESTERNŐK, KOCSIS ISTVÁN BÖRTÖNBE VONULT

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2020.03.14.Varsányban megalakult a Nógrádi Polgármester Asszonyok Közössége, hogy rendszeres találkozókon beszéljenek meg témákat, amelyek foglalkoztatják őket. Legelső meetingjük alkalmával egy divattanácsadó véleményét kérték ki. Mindezt Kanyó Judit, Varsány polgármestere jelentette be Facebook-oldalán, ahol közölte, hogy Nógrád megye 131 településén 35 nőt választottak meg polgármesternek tavaly októberben. Az első találkozóra az „Esélyteremtés Nőknek Nógrádban” nevű projekt keretében került sor, ami egy 200 millió forintos európai uniós projekt.
Népszava: Kocsis István bevonult a börtönbe, de bejött a számítása

A több mint tízmilliárdot sikkasztó egykori MVM-vezér, Kocsis István megkezdte öt éves büntetése letöltését a kecskeméti „luxus”-bv-intézetben. Ezzel végképp érthetővé válik, hogy – amiként azt a lap korábban feltárta – az állami MVM Magyar Villamos Művek 2005 és 2008 közötti vezérigazgatója miért költözött a jogerős ítélet novemberi kihirdetése után a gyerekei nevén lévő leányfalui „palotából” egy 33 négyzetméteres kecskeméti panelgarzonba: a szabadságvesztést lehetőleg az elítélt lakcíméhez legközelebb eső intézetben hajtják végre. A kecskeméti börtön pedig inkább szanatúriumhoz hasonlít: a foglyokat egyágyas, jól felszerelt szobák várják, a többség napközben külső helyszínen dolgozik, a kantinban menüből választhatnak, szabadidejüket tévézéssel, számítógépezéssel, társasjátékokkal, biliárdozással, sportolással – akár teniszezéssel –, angoltanulással, kertészkedéssel vagy a könyvtárban tölthetik; nyáron napozhatnak, egy év után hétvégente hazajárhatnak, az utolsó egy évet pedig nyomkövetővel akár otthon tölthetik.

Mérce: Az Origo főszerkesztője nem tudja, ki írta, és ki döntött a Donáth Annát lejárató cikkük megjelenéséről

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője becsületsértés miatt indított pert az Origo és a Ripost ellen, miután az Origo tavaly nyáron „Egy fiatal lány állítja: Donáth Anna szexuálisan zaklatta a Sziget Fesztivál után” című cikkében azzal gyanúsította meg a politikust, hogy rátámadt egy fiatalkorú diáklányra, és szexuális ajánlatot tett neki. Az Origo főszerkesztője, Gábor László tanúként való kihallgatása során arról vallott, hogy nem tudja megmondani, ki írta a Donáthot lejárató cikket, sem pedig azt, hogy ki döntött annak nyilvánosságra hozataláról. Nem vicc.

24.hu: Láng Zsolt papíron akkor is dolgozott, amikor Lyonban nézte a magyar-portugál meccset

A Fidesz korábbi II. kerületi polgármestere az őszi választási veresége után magas számlát nyújtott be a ki nem vett szabadságaiért. Láng Zsolt nyilatkozata szerint hivatali ideje alatt 154 szabadnapot dolgozott le, ezért a 3 milliós végkielégítése mellé bruttó 7,3 millió forint kifizetését kérte szabadságmegváltás címén. Ezzel ő lett a távozó fővárosi polgármesterek között a rekorder. Láng Zsolt azonban papíron akkor is dolgozott, amikor 2016-ban a futball Európa-bajnokságon tartózkodott Franciaországban.

Szabad Pécs: “Vírus”: Komló fideszes polgármestere nem tétlenkedett, azonnal “élt” vadonatúj rá ruházott jogaival

A koronavírus-járvány miatt a kormány veszélyhelyzetet hirdetett, ami különleges jogrendet jelent, és az sok új, illetve magasabb döntési jogkört ad a polgármesterek kezébe. Polics József, Komló fideszes polgármestere gyorsan ki is használta a lehetőséget: lefújta a bizottsági üléseket és az ellenzéki többségű képviselőtestület ülését is, majd egyedül fogadta el a város költségvetését.

A SZAKADÉK SZÉLÉRŐL RÁNTOTTA VISSZA ORBÁNT SAJÁT FRAKCIÓJA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2020.03.14.


Totális a káosz a kormányzati kommunikációban, aminek legfőbb oka az, hogy mindenki ahhoz az emberhez próbál igazodni, aki reggel mást mond, mint este. Igen, Orbán Viktor totálisan összezavarja a sajátjait, így például a fáziskésésben lévő TV2 akaratlanul is beletörölte a lábát a miniszterelnökbe. Ugyanakkor egy váratlan helyről érkező kritika megóvta pártunk és kormányunk vezetőjét attól, hogy totális idiótát csináljon magából.

Igazán éles helyzetekben mutatkoznak meg a jó vezetői erények. Orbán Viktor számára azonban elúszni látszik a lehetőség, hogy az ország polgárai előtt megfontolt és bölcs miniszterelnök képét mutassa a mostani válságos pillanatokban. Az egyetemek működésének felfüggesztése után (amit távoktatásként próbáltak eladni a kommunikációban) ugyanis egyre többen kezdték követelni a közép- és általános iskolák bezárását is, ami valljuk meg, elég logikus lépés lett volna már napokkal korábban is.

Orbánnak tehát választania kellett: Vagy tovább gyengíti a gazdaság esélyeit a járvány hatásai miatt, vagy erős kockázati tényezőként továbbra is úgy tesz, mintha az iskolák dolgozói és tanulói nem lennének kitéve a fertőzésveszélynek. A kormányfő jól tudja, hogy egy megreccsenő gazdaság komoly veszélyt jelent a Nemzeti Együttműködés Rendszerére, hiszen az állami szektorban komoly zavarok jöhetnek, ugyanakkor a magánszektorban milliárdokat kereső oligarchái is rosszul járhatnak egy nagy visszaeséssel.

A pragmatizmusáról híres Orbán a nagy külső- és belső nyomás ellenére úgy döntött, inkább a gazdaságot próbálja óvni, mint csökkenteni az egészségügyi kockázatokat a lakosság körében. Ha ugyanis bezáratja az iskolákat, a dolgozók jelentős hányada kénytelen lesz otthon maradni a gyermekei miatt. Ez a tovább gyűrűző hatás már nem csupán a beszállítói hálózatok akadozása miatt szolgáltatja ki a gazdaságot a járványnak, hanem egyszerűen nem lesznek elegendően azok, akik fenn tudják tartani a termelést a hazai üzemekben, gyárakban, vállalkozásokban...

EZ TÖRTÉNIK, AMIKOR KIDERÜL, HOGY TÉNYLEG KORMÁNYOZNI KELLENE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.03.14.


Teljesen elkerülte a figyelmemet, hogy tegnap péntek, 13-a volt, és az milyen vicces, de ennél nagyobb bajunk sose legyen. Tartok tőle, hogy lesz, sőt már most is van bőséggel bajunk, de ez nem gátol meg abban, hogy egészséges jó reggelt kívánjak mindenkinek! Bízom benne, hogy mindenki békésen aludt, és senki nem hánykolódott nyugtalanul, megválaszolatlan kérdések fölött virrasztva.

Erre minden okunk megvolt (nemzetileg is), miután a bejelentésügyi fő bejelentő és minden miniszterelnökök legnagyobb járványügyi szaktekintélye este negyed tízkor néhány laza kényszermozdulattal szembeokádta azt, amit reggel 7 és 8 óra között mondott a saját autonóm, szuverén szájával a pártrádióban. Amikor még egyáltalán nem tartotta indokoltnak az iskolák bezárását, hát hiszen a járványt a külföldiek hozták be, továbbá mert nincs koronavírussal fertőzött gyerek és a gyerekek különben sincsenek veszélyben, és végül mert „be kell látni, nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat, ha bezárjuk őket, az a tanév végét fogja jelenteni”.

Ekkor még azzal fenyegette a tanárokat azt üzente a tanároknak, hogy nix ugribugri, mert különben is: iskolabezárás esetén nem kapnak fizetést. Már reggel éhgyomorra is ordas jogi nonszensznek tűnt, hogy amennyiben a pedagógusok állami alkalmazottak, és az állam küldi őket kényszerszabadságra, mi a büdös francért ne kapnának juttatást. Ámazonban mivel a mikrofonállvány nem volt útban, a kampóügyi szakértő beleállt, és beleállt a csahos médiája is szakértőstül. Sajnos nekik nem szóltak, hogy estére változni fog a narratíva, már nem azt kell óbégatni, hogy mekkora gazdasági károkat okozna az ellenzék által követelt iskolabezárás, mivel a szülőknek szabadságot kellene kivenniük, hanem. Így méltán szénné égethették magukat a kétoldali igyekezetben.

Ezzel szemben a főtitkár elvtárs úr valószínűleg megokosodott nap közben, ezért délutánra kitalálták a néphülyítési műsor következő felvonását: már nem csak az ellenzék, de a Fidesz és a KDNP frakciója is jó ötletnek tartja az iskolák bezárását. Mintha egyrészt a Fideszt bármikor is érdekelte volna az ellenzék véleménye annyira, hogy jó ötletnek tartson bármit, amit az ellenzék jó ötletnek tart, és mintha másrészt a Fideszben és külön a KDNP-ben lenne bárki, aki csak úgy szembemehetne az egyszemélyes önkény mindenhatóságával, akinek lehetnének önálló gondolatai, és aki jobb belátásra bírhatná őfényességét. Gondolom, miután egész Európa bezárta az iskolákat, ezúttal mindenható Orbán Viktor saját hatáskörben revideálta azt a pár napja hangoztatott kipcsak meggyőződését, miszerint annak van igaza, aki szembemegy a forgalommal az autópályán.

Így történt, hogy elegánsan, nyakkendő nélkül, feltűrt ingujjban, az ábrázatára fércelt jól végzett munka utáni fáradtságot imitálva szólt az ő népéhez. Miután az operatív törzs korábban járványügyi sajtótájékoztatót tartott járványügyi szakemberek nélkül, ahol gyakorlatilag minden érdemi kérdésre megkerülték a választ/semmire nem tudtak válaszolni, őkelme a Facebookra költözött sajtótájékoztatásilag. Innen tudjuk, hogy akciócsoportból egyáltalán nem lesz hiány, 10 darab ilyet jelentett be a doktor úr, figyeljék csak a szóhasználatot:...

OTTHON MARADHATOK HÉTFŐTŐL A GYEREKEMMEL?

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2020.03.14.


Orbán Viktor péntek este bejelentette, hétfőtől bezárnak az iskolák, és digitális munkarend lép életbe. A diákoknak otthon kell maradniuk, a tanárok digitális eszközökkel folytatják a tanítást. A miniszterelnök azt is kérte, hogy az otthon maradó gyerekekre ne a nagyszülők vigyázzanak, mivel a koronavírus-járvány elsősorban rájuk jelent komoly veszélyt. Így aztán adódik a kérdés: milyen munkajogi lehetőségei vannak a szülőnek, ha nincs kire bíznia a gyereket, így otthon kell maradnia? A Hargittay és Tóth ügyvédi iroda munkajogi szakértői segítségével vettük végig a lehetőségeket:..

ITT OLVASHATÓK

TÖBB ÖNKORMÁNYZAT BEZÁRNÁ AZ ÓVODÁIT, DE A SZERDAI KORMÁNYRENDELET EZT TILTJA. MÁR MA JÖHET AZ ÚJ RENDELET

INDEX
Szerző: NÉMET TAMÁS
2020.03.14.


Orbán Viktor pénteken bejelentette, hogy hétfőtől bezárnak az iskolák, tantermen kívüli digitális munkarendet vezetnek be a koronavírus-járvány miatt. Az intézkedés meghozatala után több önkormányzat, polgármester is jelezte közleményben, vagy Facebook-posztban, hogy saját hatáskörben ők elrendelik az óvodák és bölcsődék bezárását is. Így tett tegnap este Szaniszló Sándor, 18. kerületi polgármester, a XI. kerületi kerületvezetés, illetve Szentendre polgármestere is. 

Csakhogy a szerdai kormányrendeletben, amiben az egyetemek bezárásáról döntöttek - és amiről itt írtunk bővebben - szerepel egy olyan, hogy "az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el". És mivel a polgármester rendeleteit, a képviselő-testületek döntéseit a jegyző hajtja végre,

ÍGY TEHÁT ILYEN DÖNTÉST NEM HOZHATNAK A POLGÁRMESTEREK.

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége már pénteken javasolta, hogy a koronavírus miatt az önkormányzati bölcsődék és óvodák vezetői bármely indokra hivatkozva adjanak szünetet a gyerekeknek. A BÖSZ elnöksége március 16-ra rendkívüli közgyűlést hívott össze. Itt közös ajánlást akarnak megfogalmazni a bölcsődék, óvodák, alap-és középfokú oktatási intézmények bezárása érdekében.

Orbán pénteki bejelentése után Horváth Csaba, zuglói polgármester Facebook-posztjában követelte, hogy a kormány döntsön a bölcsődék, óvodák bezárásáról is. Déri Tibor, Újpest momentumos polgármester az Indexnek úgy fogalmazott, "nem tudjuk bezáratni a kormány jóváhagyása, a rendelet módosítása nélkül az óvodákat, mert tartunk tőle, hogy az az intézmények oktatási normatíváinak megvonásával járna".

De Déri a bölcsődékben való szünet elrendeléséről már döntött, és hozzátette: "amennyiben a szülő úgy dönt, hogy nem szeretné óvodai közösségbe adni gyermekét, a gyermek felügyeletét meg tudja oldani, abban az esetben lehetőséget biztosítunk a szülőknek arra, hogy a törvény által megengedett hiányzáson felüli napokat igazolja"...

KORONAVÍRUS: „A GYEREKEK FÉLNEK, SEGÍTSENEK!”

MÉRCE
Szerző: NAGY GYÖNGYI
2020.03.14.Ezt a mondatot Horn Mici mondja gyerek- (és felnőtt)korom kultikus filmjében, Szabó Magda Abigél c. könyvének tévés adaptációjában. A mondat akkor hangzik el, amikor a Matula Gimnázium igazgatója, Torma Gedeon számára a diákok előtt, az ebédlőben derül ki, hogy a II. világháború miatt azonnal bezárják az iskolákat és előrehozott érettségi lesz. Mindenki döbbenten áll a jelenetben, abban az iskolában, ahol 1944 tavaszáig legalább a gyerekek számára megőrizték a béke egy kis szigetét.

Aki ma nem negligálja a koronavírus járványt, az fél, vagy kicsit, vagy nagyon, de biztosan. És sokan vannak közöttünk, akik ezzel a félelemmel nem tudnak mit kezdeni, akiket annak a lehetősége, hogy leáll az élet, vagy akár csak korlátozzák az egyébként meglévő szabadságunkat, bizonytalansággal tölt el. A mi generációnk, de talán már a szüleinké sincs háborús tudással felvértezve, szerencsére. Tankönyvekből, vagy maximum tévéből ismertünk eddig járványokat. Nem ismerjük azokat a magatartásmintákat, amelyeket egy világjárvány esetén követnünk szükséges.

Azon túl, hogy igenis rögzítjük, mi a kormány, mi a hatóságok felelőssége, és mi az egészségügyi rendszer lehetősége egy ilyen helyzet kezelésében, nagyon fontos, hogy a társadalom tisztában legyen azzal, hogy személyes magatartásunknak milyen hatása lehet, és ennek megfelelően viselkedjünk. A kézmosás, a zsebkendőhasználat, a kézfogás és a személyes kontaktus kerülése, külsős programjaink lemondása, az online ügyintézés nem úri huncutság, ezzel mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a járvány lassabban terjedjen, és ezáltal egy időpillanatban kevesebb leterheltséget jelentsen az egészségügyi rendszer számára. Minden, ami nem életbevágó, az most várhat. Sajnos az nem tud cél lenni, hogy elkerüljük a járványt, cél az lehet, hogy lassítsuk azt. Ezt elérhetjük. A valós halálozási és megbetegedési arányokat csak utólag fogjuk tudni felrajzolni, a még mindig lehetséges lassításért most tehetünk mi magunk is.


A fegyelmezettség, a lemondás és a józanság nagyon menő lesz a következő hetekben. Ezzel tehetünk a legtöbbet magunkért és embertársainkért.

Szerencsénk van, mert pl. a modern technológiák így is lehetőséget adnak a kommunikációra...

SIMONKA MILLIÁRDJAI NYOMÁBAN: ÜRES TELKEK, PANGÓ ÉPÜLETEK

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: BOD TAMÁS
2020.03.14.


Miért húzódik a medgyesegyházi ipari park építése? Miért áll üresen másfél éve Pusztaottlaka szélén a 160 millió forintból speciális igényű gyermekeknek épült lakóotthon? Hiányoznak a válaszok, míg az ügyben a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság önmagát cáfolja.

Akármerre jártunk és kutakodtunk a dél-békési uniós projektekkel kapcsolatban, mindenütt beleütközünk Simonka Györgybe.

A Dél-Békésben található medgyesegyházi ipari park alapkövének letétele nem csak kései volt 2019. augusztus végén, de rendhagyóra is sikeredett. A meghívó szerint a dinnyéjéről híres kisváros akkori polgármestere, Nagy Béla mellett a térség fideszes országgyűlési képviselője, Simonka György és a Békés megyei közgyűlés ugyancsak kormánypárti elnöke, Zalai Mihály mondott volna beszédet az ünnepségen. Ám Simonka – nem először – hirtelen jött sportsérülésére hivatkozva mentette ki magát, míg Zalai indokot sem közölt a távolmaradásra.

Igaz, a 2019. augusztus 28-i alapkőletételen való megjelenés aligha hiányzott Simonkának. Előtte egy héttel jelentette be a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy bűnszervezetben különlegesen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vádat emelt a dél-békési fideszes politikus ellen. (Azóta, mint a magyarnarancs.hu többször beszámolt, 2020. január közepén, a Fővárosi Törvényszéken megkezdődött a büntetőper.)

Az eredeti tervek szerint a medgyesegyházi ipari parknak 2019. december végére el kellett volna készülnie. Nem készült el. Időközben módosították a határidőt, bár erre magyarázattal, azon kívül, hogy nem készült el, nem szolgáltak. A helyszínen járva kivitelezőknek és munkának nyomát sem láttuk. A félkész állapottól is egyelőre messze lévő ipari parkban még a munkások fizikai szükségét kielégítő Toi-toi WC-t is felborítva találtuk...

A KORONAVÍRUS ELINDÍTHATNA AKÁR EGY VALÓDI OKTATÁSI REFORMOT IS

HVG ONLINE / KULT
Szerző: BALLA ISTVÁN
2020.03.14.


Az iskolabezárás miatt akár észre is vehetné az oktatási rendszer, hogy 2020-at írunk. Technológiailag majdnem minden adott ahhoz, hogy korszerű távoktatásra álljunk át ideiglenesen, ám változtatni kell a pedagógiai szemléleten, s ez már nehezebb ügy. Bemutatunk néhány távoktatási platformot, amit bármely iskola használhat.

A járvány megfékezésére tett intézkedések között számos országban döntöttek arról is, hogy bezárják két hétre vagy nem meghatározott időre az óvodákat, iskolákat, egyetemeket. Végül - miután minden parlamenti frakció, köztük a Fideszé is e mellett érvelt - Magyarország kormánya is követte ezt a példát.

Egy országos iskolabezárásnak nyilván rengeteg következménye van, kihat például a gazdaságra (hiszen szülőknek kell otthon maradni), erősítheti a diákok esélyegyenlőtlenségét (hiszen a szerencsésebb családok gyerekei otthon is megkapják a megfelelő figyelmet, míg a hátrányos helyzetű diákok kevésbé), sok százezer diáknak a meleg ételhez való hozzájutás is az iskolához kötődik stb.

Ezek komoly kérdések, amiket nyilván mérlegelni kell. A kormányzati kommunikáció azonban péntek estig ezekről nem szólt, csak arról - mint ezt pénteken reggel Orbán Viktortól is hallottuk –, hogy a közoktatási intézményeket azért nem zárják be, mert a vírus nem jelent veszélyt a legfiatalabbakra, és hogy ha az iskolákat bezárják, az a tanév végét is jelentené egyben, a tanárokat pedig fizetés nélküli szabadságra küldik.

A péntek esti orbáni bejelentés viszont már nem a pedagógusok fizetés nélküli szabadságáról szólt, sőt, őket továbbra is munkára fogja az újonnan bejelentett ideiglenes oktatási rendszer, a "digitális munkarend": távoktatási feladataik lesznek. Sajnos nem szólt Orbán sem az esélyegyenlőség kérdéséről, sem arról, hol kapnak meleg ételt azok, akik eddig csak az iskolában...

TANÍTÁS LESZ, DE NEM KELL ISKOLÁBA MENNI

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.03.14.


Reggel még azt mondta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor, hogy egyelőre semmi szükség arra, hogy a koronavírus miatt tanítási szünetet rendeljenek el az iskolákban. Ez ugyanis a tanév végét jelentené, tette hozzá a miniszterelnök, és ebben az esetben a tanárokat fizetés nélküli szabadságra kellene küldeni. Délután azonban már sejteni lehetett, hogy változott a helyzet: kiderült, hogy a Fidesz frakció is csatlakozott az ellenzéki pártok javaslatához és azt kérik a kormánytól, hogy rendeljen el tanítási szünetet az iskolákban. Tanítási szünet nem lesz, de az iskolákat csak az igazgatók látogathatják.

Este negyed 10-re hirdették meg Orbán Viktor rendkívüli bejelentését, és nem volt nehéz kitalálni, hogy az oktatással kapcsolatban mond valamit a miniszterelnök.

Orbán némi késéssel jelent meg a kamerák előtt, felgyűrt ingujjban, mintha egyenesen munkából érkezett volna a stúdióba. Gondoktól barázdált homloka is azt a látszatot igyekezett kelteni, hogy egész nap megfeszített munka folyt, talán még gumicsizma is volt a lábán. Kár, hogy csak deréktól felfelé mutatták a miniszterelnököt – ez is megért volna egy misét...


OLYANOK, MINT EGY NÉPMESE – ÍGY NEM HUNY KI A FÉNY A CIGÁNYGYEREKEK SZEMÉBŐL

24.HU
Szerző: GRÁD-KOVÁCS MÁRIA, MARJAI JÁNOS
2020.03.14.


Ózd tizenhat szegregátumában mintegy hatezren élnek, köztük rengeteg gyerek, akik nem férnek hozzá minőségi oktatáshoz pusztán azért, mert oda születtek, ahová. A Van Helyed Alapítványnak hála azonban sokan közülük esélyt kaptak arra, hogy az újratermelődő nyomor helyett valódi lehetőségük legyen egy boldog életre.

"Meggyógyulnak itt a gyerekek. Nem ismerünk rá, annyira kinyílt, jó jegyeket hoz az iskolából. Megváltozott a tanárok tekintete, már máshogy néznek a roma gyerekekre."

Olyan ózdi családok tagjainak szájából hangoztak el ezek a mondatok, akiknek megadatott a lehetőség, hogy kitörjenek a város szegregátumaira hosszú idők óta jellemző kilátástalanságból. Az alagút végén lévő fény egy alapítvány jóvoltából érkezett: ez a Van Helyed, ami sok ózdi fiatalnak egy második családot adott...

SZABAD SZEMMEL: JÓVAL TÖBB FERTŐZÖTT LEHET MAGYARORSZÁGON, MINT AMENNYI A HIVATALOS ADATOKBAN SZEREPEL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.03.14.


Der Standard 

Orbán Viktor szerint külföldiek és Soros hozták a vírust Magyarországra, vagyis a politikus megint jól kiosztotta az érintetteket. Csak éppen a turistákat és a hazatérő magyar vendégmunkásokat idáig nemigen vizsgálták, de a kormány a nyílt társadalmat bírálja. Látszatra persze nem is rossz a helyzet, hiszen csupán 19 fertőzöttet tartanak nyilván, ám mivel idáig kevesebb mint 900 embert teszteltek – Ausztriában ennek a tízszeresét – szakemberek szerint a valós szám ennél jóval nagyobb lehet. A jobboldali-populista miniszterelnök a szokásos pénteki rádióinterjúban nevezte meg, hogy idegenek hurcolták be a bajt. Az igaz hogy a kórokozót elsőként két iráni diáknál mutatták ki, de előttük senki mást nem ellenőriztek. Aki maga jelentkezett a tesztre, azt elhajtották, ideértve Észak-Olaszországból, illetve Dél-Tirolból visszaérkező magyar munkavállalókat. De ifjabb Lomnici Zoltán, Orbán propagandistája, az álcivil, a kormány által pénzelt CÖF egyik szóvivője egészen odáig ment, hogy azt írta: a vírus gyorsabban terjed a bevándorló országokban, ami igazolja a magyar migrációs politikát. Vagyis szerinte teljesen kudarcot vallott a Soros által vallott nyílt társadalom. Arról nem tudni, hogy az általa említett kategóriába tartozna a nehéz helyzetben lévő Kína, Dél-Korea vagy Irán, így a kijelentést lehetne akár gyámoltalan propaganda próbálkozásnak tekinteni. Ám az derül ki belőle, hogy Orbán és az emberei még mostani állapotok közepette is az „illegális migránsokat” és Sorost teszik felelőssé a világ összes bajáért.

Yaho/AFP 

A Bizottság elnöke nem tartja jó ötletnek, hogy egy sor tagállam, így Magyarország, Ausztria, Szlovénia és Csehország hatályon kívül helyezte a schengeni rendszert és ismét ellenőrzést vezetett be a határon. Von der Leyen utalt arra, hogy a WHO szerint bizonyos kontroll jogos ugyan, de a határok hermetikus lezárása nem a legjobb módszer. Inkább azt kellene vizsgálni, akár a határátlépéskor, akár már később, az ország területén, hogy az érkezők nem fertőződtek-e meg. Mint mondta, az intézkedéseknek arányosaknak kell lenniük. Ugyanakkor bejelentette, hogy Németország és Franciaország – Brüsszel kérésére – feloldotta a védőfelszerelések, így a maszkok kivitelének tilalmát. A politikus egyúttal egy sor lépést ismertetett a járvány súlyos gazdasági következményeinek enyhítésére és minden lehetséges segítséget megígért a legnehezebb helyzetben lévő Olaszországnak. Utóbbi mindenekelőtt az jelenti, hogy fel nem használt alapokat csoportosítanak át, illetve a római kormány felhatalmazást kap az üzleti élet támogatására, ami magában foglalja a költségvetési, illetve az államháztartási hiány korlátjának átlépését is. Ez utóbbi vonatkozik a többi tagországra is, tehát hogy tetszés szerint emeljék kiadásaikat. Most minden szem a pénzügyminiszterek hétfői tanácskozására irányul, annál is inkább, mert egy EU-illetékes szerint növekedés helyett gazdasági visszaesés várható az unióban.

Bloomberg 

Még alig adta meg a szlovén parlament a felhatalmazást az új, nacionalista, bevándorlásellenes kormány megalakulásához, a belügyminiszter máris azt javasolta, hogy a koronavírus-járvány miatt építsenek kerítést a horvát határon. Mint mondta, meg kell állítani a kórokozót, valamint a bevándorlókat is. Ha végrehajtják a kezdeményezést, akkor követik a Jansa miniszterelnök szoros szövetségesének számító Orbán Viktor ötletét, aki 5 éve ugyanezt csinálta a szerb határon, és rendszeresen összecsap az EU-val a jogállam lebontása miatt. A kabinet megbízatása azt jelenti, hogy újabb országban veszi át a hatalmat egy bevándorlás-ellenes populista, éppen akkor, amikor a koronavírus okozta válság azzal fenyeget, hogy lehetetlenné válik szinte még a mindennapi élet is. A szlovén Gazdasági Intézet máris a felére, 1,5 %-ra vette vissza idei növekedési előrejelzését. A pénzügyi tárca gazdája pedig jelezte, hogy nagyon hamar felülvizsgálhatják a költségvetést. Máris iskolák és üzemek zártak be, utazási korlátozásokat vezettek be. Jansa úgy nyilatkozott, hogy ekkora válság még nem volt az országban 1991, a függetlenség kivívása óta.

Spiegel 

A volt olasz miniszterelnök arra figyelmezteti az európai kormányokat, hogy ne vesztegessék az időt, és ne kövessék el ugyanazt a hibát, mint Olaszország, mert a vírus nem ismer határokat. Renzi szerint a ragály éppen azért tudta legázolni az olaszokat, mert a hatalom lassan és nem elég határozottan reagált. Kezdetben még ment a vita, hogy mit is kellene tenni, északon több kormányzó, illetve polgármester is azt hangoztatta, hogy nem kell túlzásokba esni az ellenlépésekkel. De azután az egyre több megbetegedés mindent felülírt. Úgy hogy most már az a tét, nehogy mindenki ágynak essen, mert akkor összeomlik az egészségügy. Az általa alapított, és Rómában koalícióban kormányzó Italia Viva vezetője azt mondja, a dolgok már odáig jutottak, hogy gyakorlatilag megbénult az ország élete, de nem maradt más választás. Mindent be kellett zárni. Csak éppen félő, hogy napokon belül ugyanilyen mértékű lesz a fertőzés a németeknél és a franciáknál is. Olasz földön a legfontosabb most az, hogy a családoknak segítsenek, mert különben a legtöbben a hónap végéig nem húzzák ki. Megőrülnek attól, hogy nem dolgozhatnak, és így nem kereshetnek. A mozgásszabadságot még sosem korlátozták ilyen mértékben. Ebben a helyzetben félre kell tenni a politikai vitákat, össze kell tartani. A gazdaság persze óriási gyomrost kap, de elsősorban a kisvállalkozásokat kell túljuttatni ezen a szakaszon. Ami Európát illeti, Renzi azt tanácsolja, hogy mindenekelőtt szavatolják a bankok fizetőképességét. Azonban a válság az EU továbbfejlesztésére, és arra is alkalmat kínál, hogy elgondolkodjanak a földrész jövőjén...

ÜRES BOLTOK LOS ANGELESTŐL LONDONON ÁT BUDAPESTIG

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.03.14.


Lassan követni is nehéz, éppen hol milyen intézkedéseket hoznak a koronavírus miatt. Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök péntek este jelentette be, hogy az iskolákban digitális oktatással folytatják hétfőtől (és még sok minden mást is), az amerikai elnök kihirdette a szükségállapotot és az Egyesült Királyságban is számtalan intézkedést hoztak

A hétköznapokban a leglátványosabb jele azonban a koronavírust övező aggodalmaknak az üres polcok a boltokban és ez ugyanúgy igaz az Egyesült Államokra, mint Nagy-Britanniára vagy Magyarországra. Így aztán erről (is) beszélgettünk a Los Angeles-London-Budapest-tengely legújabb adásában (amit magyar idő szerint csütörtök késő este vettünk fel – mostanában ez sem mindegy).

WC-papír, mint „konvertibilis valuta”

A Los Angelesben élő Tamás például azt mondta, nagyon ritkán lát olyat, mint amit csütörtök reggel látott, hogy a bolt teljes hosszában megpakolt kocsikkal álltak az emberek.

„Az, hogy bemész egy szupermarketbe és nem tudsz venni csak egyféle vizet és abból is már csak kevés van, az elég érdekes tapasztalat errefelé. A WC-papír és a papírtörlő alighanem lassan konvertibilis valutává tudna válni, akkora slágercikk mindkettő” – tette hozzá...

POLITIKAI KOCKÁZATOK A MAGYAR BANKRENDSZERBEN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁRHEGYI ÉVA
2020.03.13.


A magyar bankrendszert változó mértékben és módszerrel tartja befolyása alatt a politikai hatalom. A rendszerváltást követően a bankok fokozatosan kiszabadultak a politika fogságából, ám néhány év elteltével a kormányok újra aktivizálódtak: eleinte finomabb, majd egyre durvább módszerekkel próbálták a szolgálatukba állítani őket. A kormányzati befolyás megnöveli a kockázatos kihelyezéseket, és gyengíti a bankok tőkeerejét. A bankrendszer emiatt szükségessé váló stabilizálása súlyos terhet rak a társadalomra, miközben a kockázatokat megnövelő állami beavatkozásra is módot ad, és így egyfajta ördögi kör kialakulásához vezet.

A rendszerváltással felszínre került, a pártállami idők hitelezési gyakorlatából eredő hazai bankválságok világosan megmutatták, milyen veszélyekkel jár az, ha a politika rátelepszik a bankszektorra. A pénzügyi rendszer zavartalan működését akkoriban már csak állami mentőakciókkal lehetett biztosítani. Az 1992–95 között levezényelt hitel-, adós- és bankkonszolidáció komoly áldozatot követelt meg a magyar társadalomtól: a két tucat válságos bank megmentése az akkori éves GDP egytizedébe, mai értéken több mint ezermilliárd forintba került. Mindez olyan időszakban terhelte meg az állami büdzsét és rajta keresztül a magyar polgárokat, amikor a korábbi évtizedek politikájának más súlyos következményei is felszínre jutottak. Akkor, amikor a piaci igényekhez nem igazodó gazdasági szerkezet és gyenge hatékonyság miatt milliók veszítették el a munkahelyüket, és amikor a felhalmozódott államadósság miatt elkerülhetetlenné vált a költségvetési kiadások csökkentése.

Bár a bankrendszer működőképességének megőrzése érdekében kibocsátott államkötvények hosszú évekre megterhelték a büdzsét, a politikai hatalom nem mondott le róla, hogy időről időre a saját szolgálatába állítsa a bankokat. Míg a kilencvenes évek második felében a bankok privatizációjával jelentősen csökkent a politika befolyása a szektorban, az új évezredben ismét erősödött a kormányok késztetése arra, hogy az üzleti bankokat is saját céljaikra használják fel. A 2000-es évek elején a már jórészt magánkézbe adott bankrendszert a növekedést erőltető gazdaságpolitika szolgálatába állították, ami ismét megnövelte a hitelezési kockázatokat. Ezeket jócskán felerősítette az időközben kirobbant pénzügyi világválság, így újabb stabilizáció vált szükségessé. A 2010-ben hatalomra került kormány elsősorban a tulajdonosi irányításon keresztül igyekezett befolyásolni a bankokat, és a célzott hitelezés mellett, új motivációként, a személyes haszonszerzés is megjelent. A korábbiaknál közvetlenebb ráhatások tovább növelik a bankszektorban felgyülemlő kockázatokat. A bankrendszer leigázáshoz vezető út felidézését követően e kockázatok mibenlétét próbálom felderíteni...


BRÓDY JÁNOS: GÁZ VAN BABÁM (1.)

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH TAMÁS
2020.03.14.


„Ebben az örökös hányódásban mi a fontosabb: a csatlakozás az európai Nyugathoz, a szellemi és gazdasági felemelkedés vágya, vagy őrizzük az ősi hagyományokat, a kelet népe romantikáját… Ez a kettő folyamatosan viaskodik egymással, és hol egyik, hol másik tűnik fontosabbnak. Szerencsés korszakokban ez a kettő egymásra is tud találni”– ezt mondja Bródy János Kossuth-díjas művész a Hírklikknek adott interjújában, annak kapcsán, hogy már négy éve vár bemutatásra a Képmutatók című musicalkomédiája, amely Moliere életéről és a színházról szól, de valójában arról, hogy mindenki szerepet játszik.

– Hogyan érint téged a koronavírus?

– Nagyon is. Lett volna a héten az Arénában a Republic koncert, ahol vendégként léptem volna fel, március 15-én a felvidéki magyaroknak játszottam volna. Egyelőre ezt látom, de fogalmunk sincs meddig tart a zárlat, mit diktál a járvány. De hozzáteszem, hogy miközben aggódom a vírus miatt, ugyanakkor ez lehetőséget ad a nyugodt munkára; éppen egy nagylemez felvételeinek a közepén tartunk. A menedzsment, kiadó és a koncertszervezés is nyomás alatt tart, hogy belőlem – amit lehet, még kisajtoljanak, de ez csak poén, mert a dolog egyáltalán nincs ellenemre. Nincs, mert inkább örülök, hogy ilyen hetven pluszos korban is használható vagyok...

ÜTEMÉRZÉK: A TÉNYEKNEK NEM SIKERÜLT HIBÁTLANUL LEKÖVETNIE A MINISZTERELNÖK IRÁNYVÁLTÁSAIT

444.HU
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2020.03.13.


Hogy mennyire hirtelen dönthetett a kormány az iskolák bezárásáról, azt a fő üzenetekhez mindig jól illeszkedő TV2 beragadása mutatja a legjobban, hiszen a péntek esti fél hetes Tényekben még arról értekeztek, hogy mekkora károkat okozna az ellenzék iskolabezárásról szóló javaslata.

A riport minden elemében megfelelt a Tényektől megszokott magas minőségi követelményeknek: az ellenzéki pártok képviselőitől csak egy-egy rövid mondatot idéztek, míg a szakértőként bemutatott Deák Dániel, a Schmidt Mária-féle XXI. Század Intézet munkatára - aki úgy általában bármiről képes elmondani a Fidesz álláspontját, ha megkérdezik - kényelmesen kifejthette, mekkora gazdasági károkat okozna az iskolabezárás, mivel a szülőknek szabadságot kellene kivenniük. A riport címét is az ő nyilatkozata adta.

De a készítők azt tényleg nem tudhatták, hogy mire a riportjuk adásba kerül, a Fidesz épp megegyezik az ellenzéki pártokkal az iskolabezárásról. Ezt a nem mellékes információt Szebeni István műsorvezető döbbent arccal olvasta be a károkról szóló riport után...

ORBÁN FEJEZZE BE A DEZINFORMÁLÁST ÉS A HAMIS HÍREK TERJESZTÉSÉT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: IVÁNYI GÁBOR
2020.03.13.


Közleményt adott ki a koronavírussal kapcsolatban Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Egyház elnöke. Iványi Gábor a közleményben hangsúlyozza, hogy a járvány megszüntetése érdekében a korlátozó intézkedéseket tudomásul kell venni, és az utasításokat be kell tartani. Ugyanakkor felszólította a kormányzatot, neve említése nélkül Orbán Viktort, hogy tartózkodjon a hamis hírektől és az uszító propagandától, és a járványt ne kapcsolja össze a menekültekkel, ne használja politikai haszonszerzésre az emberek veszélyhelyzetét.

Iványi Gábor a közleményében ezt írta: “Elfogadhatatlannak tartjuk az információk visszatartását, a nem teljes körű tájékoztatást, a hamis hírek terjesztését, a hisztériakeltést. Nem fogadható el annak hangoztatása sem, hogy a koronavírus megjelenése és a migráció között szoros összefüggés van. Felelőtlen és bűnös az a törekvés, amely a jelenlegi helyzetet politikai célokra és egyoldalú álláspont terjesztésére használja.

Elvárhatónak tartjuk, hogy a magyar kormány gondoskodjék a megfelelő készletekről, eszközökről és egészségügyi kapacitásról. Mindent meg kell tenni annak elkerülésére, hogy a különösen veszélyeztetett társadalmi rétegek (szegénységben élők, kisebbségek, idősek, betegek vagy más, az együttérzésünkre okkal számító csoportok) közül bárki úgy érezhesse, az ő sorsa, az ő helyzete, az ő jogos igénye az élethez és a gondoskodáshoz másodlagos.”

Orbán tendenciózusan összekapcsolja a menekülteket, a kényszerű migrációt és a világjárványt, miközben a kettő között semmiféle összefüggés nincs. Szokásos pénteki interjújában már azzal kérkedett, hogy a valójában propagandacélokat szolgáló, idegengyűlöletre épülő bevándorláspolitikája a mostani járványhoz hasonló veszélyektől védi meg az országot, miközben ennek ellenkezője látható: a kerítés nem véd meg a koronavírustól, sem a propaganda. A megfelelő védőfelszerelés védene, de az nincs, mert az Orbán-rezsim az egészségügyet szándékosan lerohasztotta, s most is arra számít, hogy felesleges kiadások nélkül lecseng a járvány, akinek meg kell halnia, az meghal, a pénz pedig megmarad. Ahogy az erősek is megmaradnak, a gyengék pedig elhullanak. Ez a fasizmus lényege...

NAGYON SOK TITKOT ELÁRULOK – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2020.03.13.


A TARTALOMBÓL:

Karácsony Gergely: Idén elkezdődhet a hármas metró klimatizálása – Nem vagyok zsarolható, sem politikai ultimátumokkal, sem mással – mondja a főpolgármester. Interjú

Bereményi Géza: Nagyon sok titkot elárulok – A Magyar Copperfield az író gyermek- és fiatalkorát dolgozza fel megdöbbentő őszinteséggel. A könyv kapcsán beszélgettünk ’56-ról, igazi hősökről, Szent Ágostonról és arról, hogyan birkózott meg azzal, hogy verte a nevelőapja. Interjú

A víz szalad, a kő sem marad – Tiltakoznak a sümegprágaiak, mert a „fejük felett” nyitna bányát egy osztrák befektető

Csak a multik örülhetnek, ha valóban átalakítják az iparűzési adót – Újabb engedménnyel keresik a nemzetközi vállalatok kedvét, az önkormányzatok tiltakoznak

Forrnak a szeszek és az indulatok – Politikai akarat kérdése a pálinka feketekereskedelmének visszaszorítása

Változtatnának a határon túli magyarok szavazati jogán – Van-e stratégia az érintettek megnyerésére? Mi legyen a határainkon túlra küldött milliárdokkal? Az ellenzék válaszol. Árnyékkormány, 4. rész

Formálódik egy MSZP–Párbeszéd–LMP-tömb? – A háttérben keresendő okok között Gyurcsány Ferenc is felsejlik, de persze az sem mellékes, hogy egy ilyen szövetség mindhárom pártnak érdeke lehet

Csend és lincshangulat Borsodnádasdon – „Bárhova is ment, ne jöjjön haza”. Felháborodott a kisváros az enyhe ítéleten. Riport
HIRDETÉS

Katasztrófára specializálva – Magyar újságíró ritkán jut be abba a terembe, ahonnan profi szakemberek irányítják a különféle emberi és természeti katasztrófákra adandó leghatékonyabb hatósági válaszokat az Unióban. Nekünk tavaly sikerült

Kedves Kollegina, akar ön szülni? – Befagyasztott fizetés, lefokozás – így büntetik a gyermeket vállaló nőket a munkahelyeken. A nők nem kólaautomaták

Forrnak az indulatok Európa előszobájában – Leszboszi riportunk

Ideje megtalálni Merkel utódját – A tét már nemcsak a kancellár öröksége, hanem Európa jövője is

Valódi kérdések, valódi válaszok – A Magyar Hang nemzeti konzultációjának eredménye

Kiűzetve – Izlandi csodalovak nevelkednek Tatán, amelyek már soha nem térhetnek vissza hazájukba. Riport

Jön felém a bicskájával, hajnali ötkor, Csepelen – Hídnak lenni itt cseppet sem kifizetődő. Olyan, hogy tankok mennek át rajtad – erről beszélt lapunknak Babarczy Eszter. Interjú

A szabadságért sétáltunk azokon a fekete betűs ünnepeken – Torkos Matild személyes emlékei a rendszerváltás előtti március 15-ékről

– A haza bölcsének céltalan élete – Urbán Tamás megrázó fotósorozata Felesleges Pillangóról a Capa Központban

Trón, oltár, aláírások – Az utóbbi hetekben szinte szenzációszámba menően tálalta a sajtó, hogy az egyházi iskolák mintegy 1600 pedagógusa felnőtt keresztény emberként kiállt jogaiért. Az igazat megvallva azonban nincs miért csodálkozni

Peti lelke – A Kiskovász Pékség – Sikersztori

Nem csak az idősekre veszélyes a koronavírus – Szó sincs arról, hogy a fiatalabbakra egyáltalán nem jelent veszélyt a vírus

Hostellé vedlik át az Athenaeum egykori székháza – A budapesti Rákóczi úton patinás épület áll, egy kiadóvállalat székhelye

A végtelenségig nem lehet lebegni – Megjelenik Benedek Szabolcs Ballada egy csapatról – A ’86-os válogatott története című könyve. A szerzővel beszélgettünk

Zöld sivatag és szuperbaktériumok – A túlzásba vitt húsfogyasztással nem csupán a saját egészségünket, de a környezetet is súlyosan károsítjuk

„Csoda, hogy a kapu megmaradt” – Gyöngyösorosziban nem áll már szemét a magára hagyott focipályán

Publicisztika:

Gulyás Balázs: A kevélység – A Fidesz és Orbán hét főbűne, 1. rész
Szerető Szabolcs: Petőfi népe
Dévényi István: Az értelmetlen erőszak romantikája
Reichert János: Az Orbán-rezsim történelmi távlatban
Pápay György: Vírusként fertőző elméletek
Jeszenszky Géza: Síléccel a Hargitán Nyílt levél Orbán Viktornak
Lukács Csaba: Kiürült terek – Helyzet-Kép
Híd Jenő rajzol: Biztos, ami biztos
Pethő Tibor: Szolmizálunk – Ószleng
Gazda Albert: Hajtóvadászat öregekre
Szerető Szabolcs: Látványsport, látványkonfliktus – Szotyola
Puzsér Róbert: A vihar előtti csend
Marabu: Az egészségügy felkészült

Tárca:

Csikós Attila: Talány
– Vass Norbert: Ívek és egyenesek

Kritika:

– „Barátom, meg fogsz dögleni” – Farkas Wellmann Endre: Cukor.baj
– Még kiábrándultabb a szomszéd értelmiségije – Michel Houellebecq: Szerotonin
– Országbomlás katonai szempontból – Révész Tamás: Nem akartak katonát látni?
– Haklik Norbert: Szerelem háborúban és békében – Alex Capus: Léon és Louise

VISSZAÁLLÍTJA A FIDESZES KABINETJÉT A VÉSZHELYZET ADTA JOGOSÍTVÁNYÁVAL SZEKSZÁRD POLGÁRMESTERE

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2020.03.13.


Saját költségvetést fogadott el egyszemélyi döntéssel pénteken Szekszárd fideszes polgármestere. Ács Rezső az ellenzéki többségű képviselő testületet is lecserélte, és bejelentette, hogy visszaállítja a korábbi kabinetjét.

"Országos veszélyhelyzet esetén a vonatkozó törvény alapján polgármesternek lehetősége van rá, hogy a bizottságok és a közgyűlés összehívása nélkül maga hozzon meg döntéseket. Én most élek ezzel a jogommal, és saját magam elfogadom és aláírom a város költségvetését Ezen kívül módosítom a szervezeti és működési szabályzatot, és visszaállítom a polgármesteri kabinetet, amelyre ebben a rendkívüli helyzetben nagy szükségem lesz, hogy háttérmunkájukkal segítsenek. Végül pedig visszaveszem a város kezébe az önkormányzati lapot, a Szekszárdi Vasárnapot"

– jelentette pénteki sajtótájékoztatóján Ács Rezső polgármester.

A fideszes politikus a polgármesterek vészhelyzeti különleges jogosítványaira hivatkozva pénteken lényegében lesöpörte az asztalról az ellenzéki többségű képviselőtestület által kidolgozott költségvetési javaslatot, és egy saját költségvetést fogadott el egyszemélyben.

Amit a polgármester most tesz, az a hatalommal való visszaélés tipikus esete. Különösen pikáns, hogy mindezt a március 15-i ünnepre készülve teszi, ez a demokrácia és a márciusi ifjak szellemének meggyalázása...

AZ EMBERARCÚ

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Pável Melinda
2020.03.13.


Felkaptuk a napokban a fejünket a hírre, miszerint a vadonatúj fideszes győri polgármester renitens módon megtagadta a város NB II-es focicsapatának támogatását, ráadásul egy lapnak ki is fejtette, miért nem látja indokoltnak, hogy a város finanszírozza a sportegyesületet. Mint mondta, a teljesítményük magáért beszél, érjék be a tao-támogatásokkal. Véleménye szerint van Győrben sok más érték, valós teljesítmények, nem csak sportban, de más területeken is, így bőven van helye a város pénzének.

Az eset híre futótűzként terjed, hatalmas szimpátiát váltott ki az emberekben, egyre többen mondják, hogy lám, akad azért emberarcú fideszes is. Igaz, többen már megemlítették, hogy azóta a színfalak mögött mégiscsak megegyezett a városi focistákkal, és az is egy érdekesség az események sorában, hogy miközben bozótharcba fogott a foci ellen, a parlamentben elfogadták a lex Dézsit, azt a törvényt, amely kizárólag a győri polgármesterre szabottan lehetővé teszi, hogy városvezetőként nem kell felhagynia eredeti tevékenységével, azt továbbra is folytathatja.

Mindenképpen zavaró ez a sokféleség, egyrészt azt látjuk, hogy ő más, mint általában a fideszesek, szembe mer menni egyenesen az atyaúristennel, egyszersmind ugyanolyan, ő is természetesnek tartja, hogy a törvények felett álljon. Hogy melyik az igaz, ezt majd az idő dönti el, és persze az is lehet, hogy valójában egy felsőbb terv része volt az akció, meg kellett nyerni Győrt újra, emellett az se árt, ha valamiféle megújulást tud prezentálni a Fidesz...

EGYRE TÖBB EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓ KERÜL KARANTÉNBA, A VÉRIGÉNYES MŰTÉTEKET ELNAPOLJÁK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2020.03.14.


Az ellátótrendszer készül a helyzet súlyosbodására. Nem tudni, meddig lesz veszélyhelyzet.

A kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva csak a sürgősségi műtétekhez biztosítja vérkészítményeket az Országos Vérellátó Szolgálat a kórházaknak – tudta meg a Népszava. Az intézmények sorra állítják le azokat a tervezett beavatkozásokat, amelyeknél szükség lehet nagyobb mennyiségű vérre. Így például a különböző nagy ízületi (csípő-, térdprotézis), valamint a sérv-, epeműtéteket. A mentőket naponta 100-150 esetben riasztják koronavírus-gyanús betegek szállításához.

A Szent László Kórházban másfél tucat egészségügyi dolgozó van már karanténban. Van olyan nővér, akit mindenféle előkészület nélkül munkaruhában szállítottak oda. Ő volt az egyik, aki ápolta azt a később fertőzöttnek bizonyult asszonyt, aki több napig feküdt a Szent János Kórház kardiológiáján. Mint arról beszámoltunk, a beteggel kapcsolatba került ápolók és orvosok nem kaptak védőfelszerelést. Lapunknak az esettel kapcsolatban a Szent János Kórház azt írta: a budapesti Népegészségügyi Főosztály munkatársai csütörtökön azonosították azokat a dolgozókat, akik a beteggel kapcsolatba kerülhettek. Az érintettek sorsáról egyedi elbírálással a tiszti főorvos döntött pénteken reggel. A kontakt személyek közül egy dolgozót a Szent László Kórházba helyeztek karanténba, egy másiknak otthoni karantént írtak elő. Ám arról, hogy a további 12 dolgozójuk sorsáról a hatóság hogyan döntött, a János kórház nem kapott információt. Mint írták: akit a hatóság nem keresett meg mint kontakt személyt, azt hazaengedték, és pénteken is mehetett dolgozni. A munkába állás feltétele volt, hogy tünetmentesek legyenek és maszkban dolgozzanak. Az osztály többi betege nem érintkezett a koronavírusos beteggel. A bentfekvők tesztelését nem tervezik, erre lehetőségünk sincs – írta a kórház. Az akut belgyógyászati osztályon, ahol a koronavírusos beteg feküdt, a felvétel átmenetileg szünetel. Az ideutaltakat a Szent Margit és a Péterfy kórház látja el. 

Lapunk kérdésére, hogy a Magyar Orvosi Kamara kezdeményez-e etikai vizsgálatot az országos tisztifőorvos, az ágazatot irányító államtitkár és az orvosminiszter ellen amiatt, hogy megfelelő védőruha nélkül kénytelenek dolgozni az orvosok és az ápolók, hárító választ kaptunk. Mint fogalmaztak: a kamara „előzetes tájékozódás nélkül, csupán a médiában megjelent hírek és újságcikkek nyomán nem kezdeményez etikai vizsgálatot tagjai ellen.” Válaszukban megjegyezték: az orvosi kamara kérdőívvel felméri, hogy hol milyen védőeszköz hiányzik...

PÉNZ HOZOTT, PÉNZ VISZ EL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.03.14.


Megnyugtató azért, hogy vannak a világban állandó dolgok, amelyek akkor is működnek, amikor minden összedőlt. Az entrópia kutyatöke ahhoz képest amekkora káosz van mostanság a vírus miatt, a mi kedves vezetőnk azonban óramű pontossággal dirigálja mindeközben is a pénzmosodát, ami azt mutatja, bízik a jövőben. Csak az lop, aki úgy hiszi, élni fog, aki a halálra készül, felhagy a pénzgyűjtéssel, fosztogatással. Az útonállók is inkább már papot hívnak a vége felé, Orbán Viktor viszont nyögve-szuszogva viszi a pénzt akkor is, amikor az ország torkán a kés, ami azt mutatja, tényleg nem nagyon érdekli ennek sorsa.

Éppen csak kihirdette a veszélyhelyzetet, függőben hagyva annak valós tartalmát, mi zárjon be mi nem, ki mehet és hová, ki meg sehová, tényleg teljes a zűrzavar. Orbán Viktor Mihály azonban hamar-hamar beleült a nem is kormánygépbe, és elrepült a messzi Moldáviába harminc milliárdot vinni nekik, amiről tudjuk – mert elmondták – azért hasznos kihelyezés, mert ennek a fele landol a saját zsebekben, és nincs vele annyi macera, mint idehaza. Igaz, már itt sem sok. Ez a harminc milliárd az elmúlt évek kihelyezései és bevételezései tükrében nem tétel, csak két kisebb stadion, de kötöttek már föl kevesebbért is észéreket.

Fontos lehetett az út, a moldávok ugyanis a vírus miatt nem igazán fogadnak népeket, a mi köpcösünket viszont igen. A moldávok engemet nem igazán érdekelnek, hogy mért kockáztatják, hogy valami szittya vírust vigyen nekik oda az, aki egy órával előtte záratta be az országát – kivéve iskolák –, engemet a köpcös lelke érdekel, ha van neki. Ha meg nincs, akkor annak a hiánya, mindösszesen, hogy mi van ennek a fejében, vagy épp mi nincsen egyáltalán. Hogy milyen a lelke annak, akinek az első dolga a veszélyhelyzet kihirdetése után külföldre pénzt cipelni, efölött vitát nyitni fölösleges. De, hogy a gazdaságot is unortodox módon nézi, az is bizonyos. Ha nézi valahogyan egyáltalán...