2016. október 24., hétfő

KORDON BLEU

HUPPA BLOG
Szerző: Földes Péter
2016.10.24.


Tíz évvel ezelőtt még kordont bontott, ma kordont épít. A TEK nélkül egy lépést nem tesz, tisztességes újságnak, újságírónak nem nyilatkozik.
 

Nyaloncokkal, mikrofonállványokkal veszi körül magát, csak olyan kérdésre válaszol, amit ő tett fel saját magának.
 

A diktátor fél.

Valaha még mert vitatkozni, mára azt is elfelejtette, hogy mi az, hogy vélemény. Retteg a valóságtól. Bárhol is lakik, nem érzi biztonságban magát. Pedig, a Cinege utcában, Felcsúton, Hatvanpusztán talán már ő maga sem tudja hol él még a levegőt is megszűrik.

Mindenben és mindenkiben ellenséget lát. Mert mindenhol lapulhat valaki, aki az életére tör.

Megbízható emberekkel veszi körül magát, de ők fogják majd a vesztét okozni valamikor. A diktátor hatalmának nem az ellenzék, és nem is egy őrült vet majd véget. Az övéi teszik el láb alól, nem feltétlenül fizikai értelemben...

ITT OLVASHATÓ

TE SZERENCSÉS EMBER VAGY? VAGY VÁROD A CSODÁT? VAGY MÁR AZT SEM? NE MÁR!!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2016.10.24.Azt mondta valahol a nagy columbiai író, Garcia Márquez, hogy élete első 9 évében eldőlt minden, mindent az alatt a pár év alatt szívott magába, tanult meg. Lehet ezt még fokozni: sokan mondják, az első három év a döntő, sőt, egyes kutatások a méhen belüli életnek is nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mint azt az átlagos, földhözragadtabb halandók gondolnák.

Én meg azt mondom, ha szükség van rá, sosem késő kicsit átkeretezni a ’sorsunkat’, életünk menetét, mert ha beletörődünk a rosszba, rákattanunk a problémákra, annak aztán tényleg nem lehet jó vége. Persze vannak objektív akadályok, de a legtöbb dolog mégiscsak magunkon múlik.

Íme – álljon itt példaként - egy valós, élő, ötvenes évei körül járó hölgy élete kétféle megfogalmazásban. Az, hogy melyik módon éli meg és kommunikálja mindezt kifelé, nagyon nem mindegy!

 
 
 
 
 

GYŰLÖLKÖDŐ, MEGKESEREDETT, TUDATLAN ÖREGEMBEREK TARTJÁK HATALOMBAN AZ EGYRE BETEGEBB EMBER EGYRE BETEGEBB RENDSZERÉT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.10.24.


Ha valamikor keserű a szám íze, akkor most. Ha köpni kell, akkor most. És mindegy, hogy Orbán, vagy nem Orbán. Ahol most tart ez az ország, ez a társadalom. Ahogy tudjuk egymást gyűlölni. Ahogy fröccsen a nyál a műfogsor mögül, ahogy megfogan az átok: dögölj meg! állat! ávós! köpd ki a tüdődet!

Vénemberek országa. Keserű, gyűlölködő vénemberek védik a bálványukat. Olyanok, akik semmit nem tudnak a demokráciáról, nem is akarnak róla tudni semmit. Le is szarják, nem is értik. Nem akarják érteni, hogy ahogyan nekik jogukban áll hinni valamiben, vagy valakiben, úgy a másiknak jogában áll nem hinni, vagy másban hinni. Ahogy nekik joguk van elmondani a véleményüket, másnak joga van elmondani a másféle véleményét.

Nem az életkora miatt lesz valaki vénember. Attól nem. A gondolkodása miatt. És igen, pontosan tudom, mennyi idős ember látja át tűélesen Orbán hatalmának halálos veszedelmét és tudom, hány koros ember érti egészen pontosan, mi történik ebben az országban. És tudom, hány koros ember emeli fel a hangját ellene. Én most nem róluk beszélek.

És nem arról van szó, hogy én személy szerint diktatúrának tartom a kialakult rendszert és mindenki hülye, aki nem tartja annak. Szó sincs erről. Megértem és elfogadom a más véleményt. Mindaddig, ameddig tere van az én véleményemnek is. Ez csak kölcsönösen működhet, vagy sehogyan sem. De itt és most ez már nem működik. Orbán és bandája megmérgezte a kutakat, felperzselte a földeket, szögesdrótból készült hálót szőtt az ország köré. Mint egy kurvanagy, gonosz, dagadt pók, úgy ül a háló közepén és kiszívja az életet mindenből.

Nem az a baj, hogy a vének rajonganak Orbánért. Az a baj, hogy ezt mindenki más rovására teszik. Gyűlölködő, megkeseredett, tudatlan öregemberek tartják hatalomban az egyre betegebb ember egyre betegebb rendszerét. Azok a vének, akik nem kockáztatnak, az ő nyugdíjuk megérkezik minden hónapban. Nem érinti őket a kilátástalanság, a jövőtlenség, a külföldre menekülés kényszere. Nem aggódnak a következő generációkért, az oktatásért. Nekik minden így jó. Akkor is, ha nem. Mert őket sikerült meggyőzni, sikerült fanatizálni...


ITT OLVASHATÓ

NAGYPÁLYÁS KOSÁRLABDÁZÓK, SÁRVÁRI EXRENDŐRÖK ÉS PÁRTKÖZELI VÁLLALKOZÓK A SZOLNOKI NAGYPROJEKTBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2016.10.24.


Szolnokon több olyan beruházás is zajlott az elmúlt években, amely a helyiek nemtetszését váltotta ki. Egyrészt azért, mert egyes esetekben közkedvelt helyszínek és létesítmények is áldozatául estek a projektnek, másrészt azért, mert a szolnokiak egyes beruházások valós okaként nem a deklarált célokat, inkább helyi nagyemberek magánérdekeit sejtik. Annak jártunk utána, igazolja-e bármi is ezt a közvélekedést.


Szolnok korábban Nyerges Zsolt fellegvárának számított – meglehet, ma is az, de a Nyerges érdekeltségébe tartozó vállalkozások már a Simicska-Orbán háború kirobbanása előtt sem taroltak a városi közbeszerzéseken. A közbeszerzési közzétételek alapján az látszik, hogy Szolnokon az utóbbi öt évben nem a Közgép, hanem három másik építőipari vállalkozás játszotta a főszerepet.

Mindhárom vállalkozás tulajdonosai szolnokiak, de a nyerő hármas legrégebbi tagja, a Bau-Vertikál Kft. tavaly bajba került: óriási mínusszal zárta az évet, több végrehajtás is folyik a cég ellen, és nem szerepel a köztartozásmentes adózók adatbázisában – így nem is indulhat közbeszerzéseken. A cég 2013 óta nem tudott nyerni Szolnokon, viszont a botrányos nyíregyházi Sóstó-projektben milliárdos értékű megrendeléshez jutott.

A triumvirátus másik két tagja, a Böjtös-Bau Kft. és a Bau-Komplex Kft. viszont rendületlenül menetel. Olyannyira, hogy a két cég feltűnő jó szereplését a városban már a képviselő-testület jobbikos, illetve MSZP-s képviselői is szóvá tették, de érdemi vizsgálódás nem történt az ügyben.

Ez a két cég nyerte el az elmúlt öt év legnagyobb helyi beruházásait, mint például az Agóra-Terminál, a Sörárium, vagy a szolnoki repülőmúzeum (RepTár) tervezési-kivitelezési feladatait. Csak e három projekt révén 3,2 milliárd forintnyi uniós forrásból finanszírozott megrendeléshez jutott a Böjtös-Bau és a Bau-Komplex.  Ezek a helyben nyertes cégek nem egy ligában játszanak a Közgéppel: míg a Simicska-Nyerges-birodalom zászlóshajója a tavalyi évet 132 milliárdos bevétellel zárta, addig a Böjtös-Bau 1 milliárd, a Bau-Komplex 2,4 milliárd forint bevételt ért el...

ITT OLVASHATÓ

BRÜSSZEL BEINTETT A TRÜKKÖS M. GYURINAK

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.10.23.


Ezekről ne maradj le!
 
Orbán szomszédságában is bevásárolt az FBI által körözött szaúdi milliárdos  (Átlátszó)
Brüsszel beintett a trükkös M. Gyurinak (
444, 444, Index)
Mészáros Lőrinc nem cáfolta, hogy lapot venne. Lehet, hogy a Népszabi kiadóját (
HVG)
 
Ha van 3 perced:
 
Orbán szomszédságában is bevásárolt az FBI által körözött szaúdi milliárdos
A magyar belügyminiszter, és így a kormány is tudott arról, hogy az FBI  keresi  Ghaith Pharaon szaúdi milliárdost, mert az FBI az üzletember „tevékenységéről, esetleges Magyarországra történő beutazásáról soron kívüli értesítést kért”. Ez abban a levélben szerepel, amelyet Pintér Sándor írt a Szaúd-Arábiai Királyság nagykövetének, álláspontjukat tudakolva. Pharaont nem lehetetlen megtalálni, az egyik cége ugyanis Orbán Viktor kormányfő szomszédságában vett ingatlant. (
Átlátszó)
 
Brüsszel beintett a trükkös Gyurinak
Brüsszel nem fogadja el a magyar adósság számait. Az Eurostat szerint magasabb a magyar államadósság annál, mint amit a budapesti kormány el akar hitetni. Az EKB továbbra is vizsgálja a jegybanki alapítványok kötvényvásárlásait, az elnök teljes szigort ígér, ha a magyar modell megbukik ezen. Alig néhány órával a bejelentés után, a jegybank alapítványai közleményt adtak ki, hogy megszabadultak az állampapírjaik jelentős részétől. (
444, 444, Index)
 
Mészáros Lőrinc megveszi a Népszabi kiadóját. Vagy nem.Semmi sem elképzelhetetlen – így válaszolt Mészáros Lőrinc arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy a következő hetekben, hónapokban újságot vagy tévét vesz. Pedig nagyon úgy tűnik, hogy napokon belül meglesz a deal. Orbán közben már tudja, hogy a Népszabadság soha nem indul újra, miközben egyben azt is mondja, hogy nincs köze a médiapiachoz. (HVG, Index, Index, Index, 444)
 
Tovább titkolózik a Budapest 2024 Zrt. a fesztiválköltségeirőlA budapesti olimpiai pályázatot koordináló céget augusztusban felszólította a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, hogy haladéktalanul válaszoljon az Átlátszó adatigényléékre, ám a Budapest 2024 Zrt. azóta sem küldte meg a kért adatokat. Bár a döntéshozók a kezdetektől átlátható olimpiával kampányolnak, ez a gyakorlatban eddig nem valósult meg, pedig még nem is nyerte el Budapest a rendezés jogát, csupán a pályázat második körénél tartunk. (Átlátszó)
 
Ha van még két perced:
 
A Zöld Kórházat nem egy bomba, hanem a pusztító magyar korrupció rombolta le. Ilyen lett, nézegesd a képeket. (444)
 
Az állam egyre kíváncsibb a magyarok Google-fiókjaira, de az amerikai cég rendre lepattintja a magyar kéréseket. (444)

A Fidesz még a 2010-es kampányban ígérte meg, hogy mindenki börtönbe kerül, aki érintett a balliberális kormányok korrupciós ügyeiben. Aztán nem lett semmi. (HírTV)
 
Nem tekinti nemzeti ügynek a korrupciógyanús letelepedési kötvények megszüntetését a Fidesz. Pedig a Jobbik ehhez köti a kétharmad biztosítását. (HírTV)
 
Macedónia az egyik legszegényebb európai ország. Az országot kormányzó párt nagyobb vagyont halmozott fel, mint a kontinens leggazdagabb államaiban található megfelelői. (Global Voices)
 

MEGÜZENTÜK ORBÁNNAK!

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.10.24.


Minden fenyegetőzés és kordonozás ellenére több ezren üzentük meg füttyszóval Orbánnak, hogy elegünk van belőle és a bandájából. Még most is cseng a fülem, de folytatjuk!

Ugyan a köztévé mindent elkövetett annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb szivárogjon be a közvetítésükbe a több ezer síp, és skandáló torok hangjából, de a helyszínen kifejezetten fülsüketítően hangzott a füttykoncert, amelyet "Orbán takarodj"", "Börtönbe!" és "Maffia" skandálás tett még markánsabbá. A helyszíni videóközvetítésemből jól érzékelhető, hogy milyen volt a hangulat a Kossuth téren, nekem még most is cseng a fülem.

Azonban Orbán és bandája mindent megtett azért, hogy minél több embert elriasszanak a tüntetéstől: Németh Szilárd például garázdaságra való felbujtás bűncselekményével riogatta az embereket, ami olyan szintű hazug aljasság, hogy anno még egy '56-os ÁVO-s is megirigyelhette volna ezt a teljesítményt. 

A Kossuth tér dupla kordonnal való elzárása viszont arra utal, hogy Orbánnak rendesen tele lehetett a gatyája már a füttykoncert hírétől is, ahogyan a rasszista tróger haverja, Bayer is elbújt Pécsett a barátságosan zenélő tüntetők elől, úgy próbált Orbán is mindenkit kizárni az államinak meghirdetett rendezvényről.

Juhász Péter például hiába rendelkezett olyan karszalaggal, amivel a bejuthatott volna a kordonokkal és biztonsági őrök ezrével védett Kossuth tér közelébe, mert már az Országház előtti tér északi szélén egyértelművé tették, hogy ő persona non grata az állami ünnepségen. Az általam rögzített videón látható és hallható az egész abszurdisztáni jelenet...

ITT NÉZHETŐ, OLVASHATÓ

A MONTESSORI-PEDAGÓGIA ALKALMAZÁSA OTTHON

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.10.24
 
 
Az 1907-ben alapított Montessori iskolát eredetileg Maria Montessori olasz pedagógus azzal a céllal hozta létre, hogy a rossz körülmények között élő gyerekek számára biztosítsák az érzelmi nevelésen, a szabadságon alapuló oktatást. Mára azonban ezt az oktatási formát inkább a jómódúak vehetik igénybe, mert drága. Marie Robert,  a marseille-i Nemzetközi Montessori iskola pedagógiai igazgatóüja azonban tud tanácsokat adni a szülőknek arra, hogy egyes elemei hogyan alkalmazhatók házilag – írja a Le Figaro.
 
A szobának, ahol a gyerek életének első éveit tölti, az optimális fejlődését kell elősegítenie: 0-2 év közöttieket nem szabad például rácsos ágyba tenni, inkább fektessünk le a földre egy matracot, amelyen szabadon mozoghat. A polcok magassága akkora legyen, hogy négykézláb is elérje a rajta lévő játékokat. Be lehet állítani egy ráccsal védett tükröt is, hogy ismerkedjen magával. Később a kézügyesség fejlesztésére be lehet vonni a konyhai munkákba. Bízzuk meg azzal, hogy egy kis merőkanállal rakja át a lencsét egyik pohárból a másikba, vagy jelöljünk meg egy kis területet, amit felsöpörhet...
 

TE LÖLÖ, ÉN MAJDNEM MEGSAJNÁLTALAK...

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.10.23.


...Rádnézek, arra a csillogóan értelmes ábrázatodra és a szemed alatt nyugvó utazóbőröndökben (emberi énem ember mivoltodban sajnál az esetleges veseproblémáid miatt) megelevenedik előttem az évszázad legpofátlanabb interjúja, amelyben két nappal ezelőtt úgy tettél, te, Mészáros Lölö, mintha fogalmad sem lenne arról, hogy neked, Mészáros Lölönek miről fog szólni a holnapi napod. Egyáltalán miről szól az életed, és fontosemberi-nemstróman ténykedésed. Azzal kábítottál, öregem, hogy Mészáros Lölö körül csak úgy történnek a dolgok, ő meg hagyja magát sodortatni az árral.

Te, az öntudatlan Mészáros Lölö nem akartál elcsépelt dolgokat mondani, de azért kedélyesen és bőbeszédbe csomagolva (csak nem benyomtál valami Fütyülőst?) csépelted a szót: szerinted jobban élünk, és nemcsak Mészáros él jobban, hanem az egész ország.

Azt mondtad, ha az embernek pénze van, bármit megvehet; hogy nem vagy elégedett, mert – bár fingod nincs melyik céged milyen közbeszerzést nyert el hol – volt olyan pályázat, amin nem te futottál be az első helyre; hogy butaság, hogy te az Orbán nevű strómanja lennél, mert te mindent önerőből értél el, te dolgoztál meg érte, meg az embereid érted; hogy fogalmad nincs arról, hogy neked, Mészáros Lölönek van-e szándékod, elképzelésed megvásárolni a veszteségessége okán bedöntött Népszabadságot, hogy semmit nem erősítesz meg, igaz, nem is cáfolsz, de bármi megtörténhet.

Képzeld, Lölö, bármi megtörtént! Akartam, hogy tudjál róla: holnap a hozzád közel álló (szintén nem szeretném, hogy a felcsúti balra szomszédtól kelljen megtudnod, hogy közel áll hozzád, meg ugye nem várhatja el senki, hogy minden cégedről tudomásod legyen) Opimus Press veszi meg a Népszabadságot kinyíró Mediaworks című bulit. Ez az a sztori – ma, vasárnap -, amiről pénteken még nem tudtál, amikor a HírTv-nek lökted a sódert.

Te Lölö, én majdnem megsajnáltalak, bazdmeg! Tudom, hogy néhány éve még azt sem gondoltad volna, hogy szállodákat veszel és figyeld már mennyit vettél, de – így magunk között szólva azért megkérdezném – minden veszteséges üzletet csak úgy rád lehet sózni? Ennyire balfék vagy, Lölö? Meg ráadásul megveszel valamit, amiről pénteken még azt hazudtad énekelted, hogy nem tudod, hogy megveszed jövő héten? Te, nálatok mindenki ilyen kretén Felcsúton? Ott is ilyen szövegekkel kábítod a jónépet (azok tutira megfogták veled az isten lábát) és csont nélkül nyelnek lefele mindent, amit fogaid kerítésén kipréselsz magadból?

Te Lölö! Olvastál te már életedben Népszabadságot? És ha ilyen nagyon kellett neked, mint amennyire nem is tudtál róla, nem bírtál megvenni egyet az újságos standon, útban a belügyminisztérium felé, ahol külön parkolóhelyed van neked? Te nagyon hülye! Ha a Népszabadság felfüggesztését a rendszerváltozás végének tekinted – te mondtad borvirágos orcával bele a kamerába két napja -, akkor hogy tudták rád sózni ezt a szart? Vagy tulajdonképpen azért akartad megvenni azt, amiről nem is tudtál, mert már nem volt mibe csomagolni a rengeteg mangalicaszalonnát meg tepertőt?

Szeretném azt hinni, hogy disznó- és csőszerelő létedre kábé semmit nem fogsz fel abból, ami körülötted történik, viszont marhára utálnám, ha egy ilyen hülye dumával fel lehetne menteni téged az alól, amit saját munkával, meg a jószerencsének köszönhetően elértél itt pár év alatt. Lölö! Aki nem oly régen elfelejtett bevallani 1 milliárdot (végül is egy keményen dolgozó gáz- és mangalicaszerelő esetében nincs ebben semmi különös), az ránézésre is akkora gazdasági zseni, hogy azt sem tudja, mi történik vele? Jut is eszembe! Lölö, a Népszabadságot pontos j-vel, vagy ly-al írják?

Látom, hogy olyan nagyon öntudatodnál vagy, hogy már meg sem próbálsz úgy tenni, mintha nem stróman lennél. Csacsorászol, anekdotázol azzal a 37 szavas szókincseddel, és ami a legszörnyűbb, hogy totál deblikreténnek nézel mindenkit. Azokat, akiknek nem volt olyan szerencséjük az Orbán nevűvel, mint neked, akik napi 12 órás megfeszített munkával sem jutottak olyan magasra a gázszerelésből, mint te, akiknek – ellentétben veled – nincs annyi pénzük, hogy bármit megvegyenek, sőt, akiknek arra sincs pénzük, hogy biztonságosan életben maradjanak. Ezeknek te, félanalfabéta senki, magyarázod, hogy jobban élnek, nem csak Mészáros dúskál a szállodákban, közbeszerzésekben, közpénzben. És hogy semmi sem lehetetlen? Hát mióta a szotyolaköpködő-nyelvelő bajnok haverod és gazdád ráült az ország nyakára, ezt mi is így érezzük, Lölö, nagy igazságod van neked. Bár mi ezt úgy szoktuk mondani, hogy még az is lehet, hogy holnap is lesz lejjebb...

ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁG NAGY RÉSZE MEGŐRÜLT, PEDIG OLYAN SZÉP AZ IDŐ

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Kerner Zsolt
2016.10.23.


Nemzeti ünnepeink:

Évente négy-ötször összeülnek a magyarok, hogy még jobban gyűlöljék egymást, mint máskor.

Eleve nem is értem, hogy mit képzel az a migráns, aki ide csoportosan betelepedni készül. Ha mi egymást ennyire gyűlöljük, akkor majd pont a jöttmentet nem fogjuk. Persze, a tömeges pszichózis magyar viszonylatban nem új dolog, annyira régóta vagyunk csoportosan annyira hülyék, hogy már a poétikaelméletbe is beszivárgott, hogy nekünk ez kell,
kényelmes kapitalizmus, meg kényelmes szocializmus.

De még tömeges pszichózissal mérve is elég durva időszakunkat éljük, mi, csoportos magyarok. Nekem például egészen kettős napom volt, hadd mondjam el, lesz tanulsága, ígérem. Október egyik utolsó hétvégéjén bodicsekkel érkezett meg az ősz Budapestre. A Mechwart park gyönyörű, sárgásbarna levélszőnyeg takarja a kopaszodó gyepet, ami egy tíz évvel ezelőtti közbeszerzés óta csak foltokban képes kibújni. Kutyát sétáltattam. Boldog volt, én is.

Megőrülni, vagy nem megőrülni

Itt most jön egy kisebb ugrás. A tömeges pszichózisra több válasz adható. Vagy megadjuk magunkat, vagy megpróbálunk a lehető legagresszívabban nem megbolondulni. Azoknak a fiataloknak egy része, akik még 40-50 évig a hazájukban terveznek élni, megpróbálja inkább az utóbbit. Élni kell, és ha kell, akkor már inkább jól, mint rosszul. Vannak, akik még valamit csinálni is megpróbálnak, hogy ki lehessen bírni a csoportos megbolondulást.

A legjobb barátom ezt csinálta. Egy rendezvényt, ami arról szólt, hogy a tömegpszichózison kívül valami más is összekössön minket. A Fegyverszünet
(megkésett önpromo a link alatt) lényege az volt, hogy azok, akik emberibb életet szeretnének Magyarországon élni, segítsenek azoknak, akik erre nem képesek. Mert ha Borsodban szar lesz, akkor Budapesten is. Meg arról, hogy a nemzeti ünnepeink ne arról szóljanak, hogy gyűlöljük egymást. Adományokat vittünk és japán sört ittam a barátaimmal.

Eleinte elég naiv dolognak tartottam ezt az egészet, csak aztán a következő sarkon iszonyatosan arcon vágott a valóság. A Fegyverszünet a Szabadság téren volt, innen egyetlen út vezet hazáig, a Kossuth téri katlanon keresztül. Ami a tévészékház egyik oldalán sípoló, ordító tömeg volt, az a másikon csak zümmögő darázsfészek. Pedig akkor még nem tudtam, hogy miközben én megpróbáltam elhitetni magammal, hogy csak csinálni kell, és lehet emberi módon élni Magyarországon, az egyik kollégámat épp azért ütötték meg, mert dolgozott. Másik kettőnek, két nőnek ráadásul, kiverték a kezéből a telefonját a pszichózisban végképp elrohadt öregemberek.

ITT OLVASHATÓ 

OKTÓBER 23. SÍPJAI

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.10.23.


Október 23. Este. Lezajlott a java annak, ami rendezvényeket az utcákra, terekre tervezve szerveztek. Nem kis feszültséggel indult a kormányzati rendezvény, és feszült is maradt a hangulat. Orbánt füttykoncert fogadta, az ellenzéki rendezvényen pedig mindenki elmondta a magáét.

Tekintettel a kormányzat megelőző hangulatkeltésére, a Kossuth téren kialakult hangulat önmagában is egyfajta kudarca a hatalmi kommunikációnak. Világosan jelezve, hogy már a
besúgó-blöff sem jött be olyan mértékben, ami elhallgattatta volna a sípokat. Ezt akár sikernek is el lehetne könyvelni. Másrészt a kormányzat is sikernek könyvelheti el, mert nem alakult ki olyan kritikus tömeg, amely spontán szerveződésbe kezdhetett volna. Így minden sípot a provokátoroknak tulajdoníthatnak, és minden sípolót a nemzeti ünnep megzavaróinak. Mely rizsát már el is kezdték szórni a hívek közé egy KDNP-s szócsőtől érkezett nyilatkozatban. A hatalmat ugyanis aligha zavarja az az apróság, hogy 1956 még a saját korában is elég sokrétű volt. Elég sokrétű ahhoz, hogy ne lehessen a Fidesz képviselte nemzeti szólamokkal azonosítani. Valójában nem a sípolók zavartak meg egy nemzeti ünneplést, hanem a kormányzat sajátította ki egy polgárháborús helyzet emlékét a saját legitimációs bázisának összehazudozása érdekében. Nagy Imre nem volt kapitalista, és még csak antikommunista sem. Ezzel önmagában talán nem is lenne baj, ha a Fidesz nem komcsizna időnként. Ellenben a kettő együtt mindennél világosabban jelzi, hogy a Fidesz prominensei a saját hatalmuk bármi áron való legitimálásán és megtartásán kívül más célt nem ismernek el.

Másrészt a sípkoncert ebben a formában láthatóan csak zajos. Ez sem lenne önmagában baj. Ha volna legalább politikai folytatása a sípoló akciónak. Ez a politikai folytatás még kialakulhat, de az esélye nem nagy. Mert a sípolás szervezése sokkal inkább tűnt egyfajta politikai dacnak, mintsem egy átgondolt stratégia részének. Márpedig az, amikor Juhász lement az óvodai nagycsoport szintjére jobban szolgálta eddig is a hatalmat, mint annak ellenzékét. Elfogadva, hogy a volna nem történelmi kategória, azért el lehet gondolkodni azon is, hogy mi lett volna, ha... Ha Juhász elfogadja többi ellenzéki párt meghívását. Ha az ellenzéki pártok megemlékezését úgy szervezik, hogy a végén kényelmesen el lehessen érni Orbán beszédét. Ha Juhász Péter ott hívja fel a tisztelt egybegyűlteket egy sípoló átvonulásra a miniszterelnök színe elé. Alkalmasint persze ez fordítva is igaz. A meghirdetett sípkoncerthez a többiek is hozzászervezhették volna a megemlékezést. Nem tudom mi lett volna, ha... Talán semmi. De az az érzésem, hogy amíg a különböző ovicsoportok az egymás iránti daccal vannak elfoglalva, addig Orbán hatalmát legfeljebb Lázár, vagy valamelyik másik belső rivális fenyegetheti eredménnyel. 2016. október 23-a tehát a politikai patthelyzet jegyében zajlott...


ITT OLVASHATÓ

BEHÁLÓZVA ÉLNI

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Rácz Tamás
2016.10.24.


Miért kell folyton hazudozni? Ezt a kérdést akár naponta feltehetjük a kormányfő, a külügyminiszter, az MNB elnöke, Lázár, Rogán és a többiek megnyilatkozásait hallgatva.

Miért jó a hatalomnak, ha hazugságok hálójával borítja be hazánk lakosságát, felszínre hozva a jellem legocsmányabb vonásait? A válasz egészen egyszerű: az emberek megszokták, hogy így éljenek, vagy keressék a megélhetés nagyon szűkre szabott lehetőségeit. Így aztán Orbán Viktor elferdítheti a pozsonyi csúcson történteket, Szijjártó hazudhat a migránsok megszállta nyugati fővárosokról, Matolcsy válasz nélkül hagyhatja a kínos kérdéseket, Farkas Flórián, a Lázár szerint méltatlanul támadott roma-helytartó szabadon élvezheti tolvajlása gyümölcseit, Rogán tetszése szerint hozhatja helyzetbe magát, szomszédait és üzletfeleit.

Csak legyintünk, tudjuk, a rendőrség nem fog nyomozni, az ügyészség nem emel vádat, a bíróság pedig - néhány tiszteletreméltó kivételtől eltekintve - behunyja a szemét és füldugót használ. Megszoktuk, mert rászoktattak, hogy kényelmesebb nem gondolkozni és kérdezni...

ITT OLVASHATÓ

A KOSSUUTH TÉRI SÍPFÚJÓK AZT TETTÉK, AMIT A HAZA MEGKÖVETELT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.10.23.


A 2016. október 23. politikai nyertese Juhász Péter és az Együtt, amely meg tudta szervezni Orbán ellenfeleinek megjelenését egy állami rendezvényen, hogy hangot adjanak – hacsak füttyszóval is – a rezsimmel szembeni elégedettlenségüknek.

A nap erkölcsi győztese Ungváry Krisztián, aki gondolkodó és tisztességes értelmiségiként példát mutatott arra, hogy az orbáni diktatúra ellen az utcán és a polgárjogainkat következetesen érvényesítve, bátran kell fellépni.

A vasárnap tanulsága: a nézetek és az értékek ütközésekor az erőszak jobbról jön, nem balról. Továbbá: az orbáni jobboldal nem a magát demokratikusnak nevező parlamenti ellenzéket, hanem a szabad polgár módjára gondolkodó, a kulturált és demokratikus Magyarországot képviselő civileket tartja az igazi ellenfélnek. A parlamenti ellenzék főhet a saját levében és ünnepelhet háborítatlanul, ott és azt, amit akar, ha parlamenti jelenlétével legitimálja az orbáni áldemokráciát.

Az Ungváry Krisztián arcára mért ökölcsapás azoknak szól, akik ki mernek menni az utcára, oda mernek állni a gyűlölködők elé és nyíltan vállalni merik a véleményüket, nem hagyják magukat megfenyegetni, megzsarolni, megvásárolni.

A vasárnap tanulsága, hogy lassan lecseng a sajátjainknak és a sajátjaink előtt tartott politikai zsúrok korszaka. A pártok és pártocskák hívei már kívülről fújják az Orbán Viktorra és rezsimjére aggatott ellenzéki jelzőket. Igaz, még mindig vannak nyelvi zsonglőrök és Ciceró babérjaira ácsingózó hordószónokok, akik hisznek az „O tempora, o mores” (Ó idők, ó erkölcsök”) szlogen forradalmi mozgósító hatásában, de szerencsére egyre szélesebb lesz a Juhász Péterek és Ungváry Krisztiánok tábora.

1956 arra emlékezteti a magyarokat, hogy a hatalom nem megdönthetetlen és népnek joga van a diktátort elkergetni, akármilyen színű és akárhol is talál magának szövetségeseket a határon túl és azon belül. 1956-ban a magyarok egy közös érzés miatt ragadtak fegyvert. A közös érzés az volt: ez így nem jó, ez így nem mehet tovább. Ennél több közös nem volt, mert számos egymásnak is homlokegyenest ellentmondó elképzelés létezett arról, hogy milyen irányba kellene fordítani az ország szekerének rúdját. Pont, mint most...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN KORDONOK MÖGÉ BÚJVA MENT NEKI AZ UNIÓNAK

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.24.


Kordonbontó Orbán Viktor semmit sem bízott a véletlenre, és kordonokkal záratta körbe a Kossuth teret, akadályt állítva az ellenzéki véleménynyilvánításnak. Bár a nemzet főtere mindenki előtt nyitva kell hogy legyen, a miniszterelnök most sem kért a vele egyet nem értők véleményéből, hiába van demokrácia, és szabadság Magyarországon. 

A miniszterelnök ünnepi beszéde a korábbi évekhez képest sokkal visszafogottabbra sikerült. Központi eleme a Szovjetunió és az Európai Unió összemosása volt, már nem először. Orbán nem először mosta rá Brüsszelre az elszovjesedést, a motívum már évekkel ezelőtti beszédeiben is előkerül. Magyarország nem kér függetlenségének megnyirbálásából, ez volt a miniszterelnök legfőbb mondanivalója. Nacionalista kirohanásának sok alapja nincsen, erős ellenzék híján azonban nem maradt más választása, mint a kritikus uniós vezetés ostorozása...
...
Kordonbontóból kordonállító

Jól jellemzi, hogy mennyire megváltozott minden 2010 óta, hogy az egykori kordonbontó miniszterelnök a nemzeti ünnepen kordonokkal záratta körbe a Kossuth teret, kizárva azokat, akik nem értenek egyet politikájával. Bár egy demokráciának pont az a lényege, hogy a vezetésnek meg kell hallgatnia a vele nem egyet értők véleményét is, a miniszterelnök ettől minden formában merően elzárkózik. Az ellenzéki pártok vezetőivel nem áll le vitázni, a tüntetőket pedig kordonokkal és biztonsági emberekkel tartja magától távol. 

Ennél is visszatetszőbb, hogy Magyarország miniszterelnöke szimplán lekommunistázta az ellenzéket. Azokat a füttyögőket, akik azért vonultak ki az utcára, hogy kifejezzék nemtetszésüket a demokratikus intézményi rendszer lebontása miatt. Még ha a fütyülés nem is a legelegánsabb formája a véleménynyilvánításnak, egy miniszterelnök nem teheti meg, hogy lekommunistázza azokat, akik '56 szellemiségének lebontása ellen emelik fel hangjukat...

ITT OLVASHATÓ

UNGVÁRY KRISZTIÁN FACEBOOK KÖZLEMÉNYE

FACEBOOK
Szerző: Ungváry Krisztián
2016.10.23.


Kedves Barátaim,
egy szolgálati közleménnyel tartozom.

1. Sajnálom azokat, akiket a mai tüntetésen a fütyülés megzavart.
 

2. Úgy gondolom, hogy közterületen egy demokráciában az alkotmányos keretek között maradó szabad vélemény nyilvánítása nem korlátozható. Így volt ez akkor is, amikor Göncz Árpádot pl. kifügyülték. A mostani hatalom birtokosainak is el kell viselniük a kritikát és a mostani hatalom kedvelőinek azt, ha mások ezzel nem értenek egyet.
 

3. Mivel az 1956-os emlékév, valamint egyáltalán az emlékezetpolitika területén a kormányzat tevékenysége botrányos, ezért fontosnak tartottam, hogy ennek hangot is adjak.
 

4. Köszönöm azoknak, akik a téren megvédtek.
 

5. Nincsen semmi bajom, egy gyáva ember oldalról ököllel megütött.
 

6. Nagyon köszönöm a felém irányuló szeretetet és jóindulatot.
 

7. Veréssel nem fog soha senki sem elrettenteni.
 

8. Nyitott vagyok a vitára, hibáim belátására, de ezt úgyis tudják akik ismernek. Ez azonban ami itt történt, példa arra, hogy hová vezet a fekete-fehér látásmód. Másokat a téren nálam sokkal jobban bántalmaztak. Együtt érzek velük. Meglepne, ha akár csak egy kormánypárti tüntető lenne köztük, de ha van, akkor együttérzésem nekik is szól. Érvekkel kell vitázni és nem gyáva erőszakkal.

Mindenkit sokszor köszöntök:Krisztián Ungváry

ITT OLVASHATÓ

UNGVÁRY KRISZTIÁNT MEGÜTÖTTÉK, VÉRZŐ FEJJEL SÍPOLT TOVÁBB

INDEX.HU
Szerző: Index
2016.10.23.


Több helyen volt lökdösődés, és összetűzés a Kossuth téren a hivatalos ünnep résztvevői és a fütyülve, sípolva tiltakozó ellentüntetők között. Ungváry Krisztián történészt valaki oldalról ököllel teljes erővel fejen ütötte, majd elfutott.
 
 
 
 
Ungvárynak elgörbült a szemüvege, de vérző fejjel is sípolt tovább, és a videónkon is látható, ahogy azt mondta:
"a demokráciában elmondhatom a véleményemet az utcán, az nem vita, hogy engem megvernek a véleményemért."
Később telefonon elmondta, hogy a sérülése nem komoly, de azt tervezi, hogy a napokban feljelentést tesz az ügyben, a támadóról kép is készült.
A Facebookon is reagált a történtekre, nyolc pontban foglalta össze meglátásait. Többek között azt írta, hogy sajnálja, ha valakit megzavart a tüntetésen a fütyülés, de egy demokráciában az alkotmányos keretek között maradó szabad véleménynyilvánítás nem korlátozható.
"Így volt ez akkor is, amikor Göncz Árpádot pl. kifügyülték. A mostani hatalom birtokosainak is el kell viselniük a kritikát és a mostani hatalom kedvelőinek azt, ha mások ezzel nem értenek egyet."
Szerinte a történtek is mutatják, hogy hova vezet a fekete-fehér látásmód, együttérez mindenkivel, akit bántalmaztak vasárnap a téren, és érvekkel kell vitázni, nem gyáva erőszakkal...
 

A FÖLDÖN IS RUGDOSTAK, DE A SÍPOT NEM TUDTÁK ELVENNI

INDEX.HU
Szerző: Joób Sándor
2016.10.23.


Ádám és három barátja kifejezetten azért ment ki a Kossuth térre, hogy kifütyüljék Orbán Viktort. Ádám nagyon készült az eseményre. Egy olyan profi játékvezetői sípot vett, aminek a hangja egy százezres stadionban is messzire hallatszik. Ezen kívül van még egy másik fontos tulajdonsága, ami később nagyon jól jött.
Meg fognak verni minket

Amikor a Kossuth téren elhelyezkedtek, egy babakocsis fiatal pár állt a közelükben.

"Odaszóltunk nekik, hogy mi itt sípolni fogunk, és hamarosan meg fognak verni minket, úgyhogy jobb, ha kicsit odébb mennek."

A fiatal pár megköszönte a jó tanácsot, és elment onnan. Ahogy Orbán Viktor elkezdett beszélni, Ádám és haverjai elkezdték fújni a sípjaikat a Kossuth téren álló tömeg közepén. Nem ők voltak az egyedüli tiltakozók. A közelükben három lány is vadul fújni kezdte a sípját.

"Húszan próbálták kikapni a sípot a számból, aztán nagyon hamar megkaptam az első ütést, aztán még vagy tízen vertek fejbe nagyon rövid idő alatt, végül valaki földhöz vágott. Amikor a földön feküdtem, még akkor is kaptam a fejemre, és belém is rúgtak..."


ITT OLVASHATÓ

VÉRESRE SIKEREDETT ÜNNEPI HÉTVÉGE

MAGYAR NARANCS
- HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.10.23.


Orbánt kifütyülték a Kossuth térről, a Népszabadság mellett ismét sokan kiálltak, a magyar külügy pedig visszaszólt az USA-nak. Forradalmi hírek.

„Megpróbálnak minket kitörölni”

Szombaton több száz ember látogatott el a Vörösmarty térre, hogy kimutassa szolidaritását a Népszabadsággal. A Kettős Mérce által szervezett zenés akció alatt hajléktalanok árulták a Fedél Nélkül népszabis különkiadását. ”Érzelmileg és idegileg is egyre nehezebb. Ez egy lehetetlen, hosszú távon fenntarthatatlan állapot, amiben vagyunk. De nem adjuk fel, amíg van erőnk, márpedig lesz, kitartunk” – mondta a helyszínen a Narancsnak Pető Péter, a lap főszerkesztő-helyettese. Az eseményről készült beszámolónkat itt olvashatja.

Tetszettek volna ’56-ban aggódni a sajtószabadságért

Az amerikai külügyminisztérium közleményben adott hangot azon aggodalmának, hogy Magyarországon hanyatlásnak indult a sajtószabadság, és meleg szívvel javasolják a kormánynak, biztosítanak olyan feltételeket a média területén, melynek köszönhetően az állampolgárok többféle nézőpontot ismerhetnek meg. A magyar külügy (KKM) erre azzal vágott vissza, hogy annak, aki a magyar sajtószabadság állapota miatt aggódik, nincsenek hiteles információi. Menczer Tamás, a KKM sajtófőnökét elragadta a forradalmi hangulat, ugyanis még azt is hozzátette, hogy annak idején, amikor tényleg nem volt sajtószabadság Magyarországon, „a magyar emberek vérüket, életüket adták a szabadságukért, de ekkor nyugatról barátaink támogató tekintetén kívül más segítség nem érkezett” – idézi szavait az index.

Fütty és vér

Nem meglepő módon az idei október 23-ai megemlékezés is botrányba fulladt. Orbánt síppal fütyülők hada várta a Kossuth téren, a fütyülők nagy része azonban kiszorult a térről. Tudósítások szerint a miniszterelnök beszédéből hátul a sípolás miatt, szinte semmit sem lehetett hallani. Az „ünnepi” beszéd egyébként főleg az EU elleni hergelésben merült ki, ugyanis Orbán erős párhuzamot vont Brüsszel és Moszkva közé, s közben még arra is volt lélekjelenléte, hogy lekommunistázza az őt kifütyülő tömeget. Részletes véleményünket a beszédről itt olvashatja.

A Kossuth téren később verekedés alakult ki, Ungváry Krisztián történészt úgy megütötték, hogy vérezni kezdett a feje, de így is folytatta a tiltakozást. A Kossuth téri programmal párhuzamosan nagyjából 3000 ember jelent meg az ellenzéki pártok által szervezett tüntetésen...

ITT OLVASHATÓ

PÁRHUZAMOS MAGYARORSZÁGOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.10.24.


Hát elmúltak az ünnepek, és fába szorultak a férgek, nem kevés tanulsággal. Kiderült, hogy minden kétely ellenére igaza van Andrej Lindének, és valóban léteznek párhuzamos univerzumok, sőt, léteznek párhuzamos Magyarországok is, és mindegyiket egyszerre kell vizslatnunk, hogy a nagy egész a szemünk elé táruljon.

Mindez azonban nem kevés munkával, kezek, távirányítók, szemek és fülek összehangolt tevékenységével volt elérhető a tegnapi felkent – vagy megátkozott, tessen választani – napon, amikor is kiderült, ha az ember egy médiumon keresztül szíja magába a mérget, akkor semmit sem tud.

Illetve a nagy többség – akinek ehhez van meg a technikája vagy előfizetése – azt, amit a mi jótevőnk szeretne: hogy ő milyen faszagyerek, országot, Európát mentő egyetlen lehetséges tündér az ő alattvalóinak, az új egységnek, amely akolba a tegnapi színjátékkal is terelgetni óhajtották a báránybarmokat.

Mindazt, amit most leföstök, tessenek úgy elképzelni, hogy egy időben történik, magam épp úgy tettem szert a nagy tudásra, hogy sztereóztam. Ez azt takarja, hogy szemben velem a számológép monitorja, jobbomon a televigyor. Ez utóbbit pedig még pluszban irányítani kell, ide-oda ugrálva a csatornák között, mert mindenhol más történik épp.

Munkás egy dolog volt, na. A Kossuth téren előételnek nemzeti pátoszba csomagolt giccset kínáltak a kiválasztottak számára, amely pörformanszból egyetlen momentumot érdemes megragadni. Egy tizenéves forma kölök olvasott fel, és ajkain sátáni vigyorral élvezkedett azon, hogy az ávósokat fejjel lefelé lógatták föl a dicsőségesek.

Amely lehet, hogy szép történet, ellenben fölveti az emberben, hogy milyen fölnőtt válik majd az ördögfiókából. Tán olyan, mint akik ezzel egyidőben a téren ruházták meg a sípolókat, amely felemelő aktus persze, hogy nem látszott az orbántévében...
 

A BUKOTT "HIMNUSZ"

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2016.10.23.


Tényleg nem tudom, hogy a jelenlegi hatalmon lévők emlékezete ilyen rövid hatótávolságú, vagy ennyire lenézik az egész országot – elsősorban persze a saját híveiket.

Nem volt olyan rég, mindössze két (kettő!) hónapja, hogy egyöntetű elutasításba torkollt egy nemzetközi hírű popszerző kétes eredetiségű művének ’56 nemzeti rockhimnuszává való kinevezése.

Nemcsak ún. „baloldali liberális” orgánumok
kommentálták felháborodással a „dalt”: a Magyar Nemzet és a mandiner.hu oldalain is vitriolos hangú kritikák jelentek meg.

Az elkövetők oldaláról mély hallgatás volt a válasz, illetve erőlködtek még kicsit a szerző felmagasztalásával. Aztán kb. három héttel ezelőtt elhangzott egy felhívás, miszerint a 60. évfordulóra méltó szöveget várnak egy, szintén meglévő dalhoz. Ennek már több köze volt a magyar forradalomhoz, a római Lazio futballklub himnusza 1956 óta az „Avanti ragazzi Buda, Avanti ragazzi Pest” kezdetű dal, amit a magyar forradalom emlékére írtak, és azóta is gyakran énekelnek a csapat mérkőzésein. Mellesleg, az előző, csúfos kudarcba fúló zeneszám is eredetileg sporthimnusznak készült, egy amerikai főiskola csapatának. Némi fényt vet azért a döntéshozók értékítéletére, hogy a lelkesítőnek szánt műveket a lelátók táján keresgélik.

A felhívást úgy tűnik, nem követte lázas verskészítés, mert egy hang nem sok, annyi nem esett – legalábbis a közszolgálati tévéprogramokon – a „himnusz-ügyről”...


ITT OLVASHATÓ

ALAPOSAN KIFÜTYÜLTÉK ORBÁNT - OKTÓBER 23 PERCRŐL-PERCRE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2016.10.23.


A szabadságharc 60. évfordulójára emlékezik az ország, miközben a Fidesz politikai nagygyűléssé változtatta a Kossuth téri állami ünnepséget. Az ellenzéki pártok nagy része a Blahán, a Jobbik pedig a Corvin köznél ünnepel, miközben páran arra készülnek, kifütyülik Orbánt a Kossuth téren 15 óra után megtartott beszéde közben. A Kettős Mérce ott lesz a fontosabb pillanatokban, és bemutatja az előkészületeket is.

21.47: A nap slusszpoénja: "Több tucatnyian, főleg az Együtt nevű ellenzéki párt felhívására sípokkal, dudákkal és kereplőkkel igyekeztek megzavarni az állami ünnepséget. Voltak, akik még a himnuszt sem tartották tiszteletben, közben is fújták a sípjukat." Ezzel az alig 16 másodperces(!) etűddel emlékezett meg a Tények, a TV2 híradója arról, mi is történt ma a Kossuth téren. A "több tucatnyi" ugyan bizonyosan volt több száz, ha nem ezer is, és ahogy mi is tudósítottunk róla 16.30-kor, a Himnusz felcsendülésekor elhallgattak a sípok, de szerencsére ezek a tények nem zavarták meg a TV2 tudósítóit...

Ha valaki kíváncsi a teljes, a tiltakozásokról szóló (kevesebb mint 2 perces) műsorrészletre, itt megtalálhatja.

19.21: Összesen négy embert állított elő a rendőrség az 1956-os forradalom 60. évfordulóján tartott központi ünnepség helyszínéről, a fővárosi Kossuth térről vasárnap délután - írja a police.hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében azt írta: az V. kerületi Kossuth téren, az állami rendezvény helyszínén négy férfival szemben intézkedtek, garázdaság vétsége miatt előállították őket. A helyszíni beszámolók szerint több atrocitás is történt, amikor a tömegbe vegyült tiltakozók fütyülni kezdtek. Volt, akit sétapálcával ütöttek, más földre került, de még ott is rugdosták, a 24.hu videósát ököllel ütötték meg, és a Hvg.hu videósát is megrángatták. Komoly sérülés úgy tudni, nem történt.

18.37: Ungváry Krisztián ma a Kossuth téren tüntetett, síppal a szájában. A történészt megütötték, miközben tiltakozott, az ököllel rátámadó ember ezután elfutott. Ungváry az Indexnek  telefonon elmondta, hogy sérülése nem komoly (a képeken látszik, hogy vérzett), de azt tervezi, hogy a napokban feljelentést tesz az ügyben, a támadóról kép is készült...

ITT OLVASHATÓ

OKTÓBER 23-A VISSZHANGJA A KÜLFÖLDI SAJTÓBAN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.10.24.


A külföldi lapok az október 23-ai ünnepség visszhangjairól írnak. a New York Times, a Washington Post arról tudósít, hogy ellentüntetők sípokkal megzavarták a hivatalos megemlékezést, miközben Orbán Viktor hívei igyekeztek elhallgattatni őket, helyenként erőszakkal.New York Times/Washington Post/Yahoo/AP

A rendőrség és a magán biztonsági szolgálat jelentős erőkkel vonult fel a Parlament előtt, ám ott így is kisebb dulakodások robbantak ki és több újságírót, valamint egy neves történészt is megütöttek, illetve zaklattak. A láthatóan feszült kormányfő szerint a füttyszó a szovjet típusú kommunizmus visszatértét jelezte. A hurrogást és a füttyöt lehetett hallani a tévéközvetítésben, de az állami csatorna nem mutatta a tiltakozókat, illetve az összecsapásokat. A tudósítás idézi Juhász Pétert, az Együtt alelnökét, aki az mondta, hogy Orbán politikája éppen az, ami ellene 60 éve a magyarok fellázadtak. A miniszterelnök ugyanakkor arról beszélt, hogy Európa engedékeny és letargiába esett, ezzel szemben Magyarország bátor és szembeszáll a kihívásokkal. A nehezebb úton haladnak, a gyerekeiket választották a bevándorlók helyett. A határait védi és nem adja meg magát, a saját lábára állt, ahelyett, hogy rabul esett volna az adósságoknak.
Financial Times

A magyar kormányfő 56-ra hivatkozva óvott attól, hogy az EU – szovjet mintára - modernkori birodalmat hozzon létre, ám Orbán Viktort bírálják, amiért úgy állítja be, mintha kormánya a befejezetlen forradalom örököse volna. Közben tüntetők füttyszóval kísérték a beszédet, ami megint csak bizonyította az ország egyre keserűbb megosztottságát. A megemlékezések egyébként az idén a fegyveres ellenállásra összpontosítottak, nem pedig a felkelés kommunista gondolkodású szellemi vezetőire. A bírálók kifogásolják, hogy Orbán politikai célokból kisajátítja a történelmet, és csatlakoznak hozzájuk külföldi megfigyelők, akik riadtan figyelik a tekintélyelvű fordulatot. Charles Gati pl. azt mondja, hogy a miniszterelnök egyoldalú, eltorzított képet az ad a történtekről. Ungváry Krisztián történész, akit megsebesítettek a Kossuth téren, úgy értékeli, hogy a hatalom ellopja 56 emlékét, tönkreteszi a gazdaságot és ezzel árt az országnak.

Az idén az előzményekhez hozzátartozott a Népszabadság bezárása, ami fokozta a nyugat aggodalmát az unió első, saját maga által kikiáltott illiberális demokráciája miatt. Kormányzati illetékesek azonban visszautasították az ünnepségeket, illetve az orbáni reformokat ért kifogásokat, mondván, hogy itt a posztkommunista osztály panaszkodik a lejáratott rend védelmében. Schmidt Mária úgy fogalmazott, hogy az Obama-kormányzat és az amerikai külügyminisztérium a baloldalt támogatja, a posztkommunistákat, akik pedig mindig a másik oldalon voltak. A történész nem érti, Washingtonban egyesek miként fogadhatnak el minden posztkommunistát, miközben ugyanők keményen fellépnek a korábbi nácik ellen. Amerikai képviselők egyébként nem voltak jelen a megemlékezéseken. Simonyi András szerint ez erős üzenet arról, hogy az Egyesült Államok aggódik a magyar demokrácia állapota miatt...


ITT OLVASHATÓ

A PESTI SRÁCOK CÉLBA ÉRTEK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.10.23.


Na, vége van, hálistennek, ez az ünnep egyre kínosabb.
Akárhogy is, ha igazuk volt, ha nem, ha hazafiak voltak, ha csak ostobák, ezt azért semmiképpen nem érdemelték volna, mármint, hogy rájuk hivatkozva tudjon egy diktátor szabadsághősként tetszelegni.
Persze, ezeknél a gátlástalanságnak nincs határa, ezek szemrebbenés nélkül belehazudnak a képedbe, koncepciós per áldozatának hazudva a gyilkost, baloldalinak a megélhetési anarchistát, ellenállónak a pártállam haszonélvezőjét és hősnek a párttitkár fiát, aki Soros pénzén tanult demokráciát, nem sok sikerrel.
Az a gyanúm, hogy amikor becsukták a hárshegyi elmegyógyintézetet, az ápoltak nem szaladtak szét, ellenben minden évben találkozókat tartanak a nemzeti ünnepeken.

Idén is meghallgathattunk annyi baromságot, amennyinek ki kell tartania jövő októberig, a sok kenetes, pátoszos hang megviseli annak gyomrát, aki kicsit is ismeri a történelmet, aki egy kicsit is szereti az igazságot.
Az ilyen ember sorsa idén is a hányinger volt.
Tulajdonképpen nincs is nagyon miről írni, legfeljebb az ember elcsodálkozott, hogy mit keresnek már megint errefelé lengyel barátaink, elspekulált, hogy ki fizetheti nekik a kirándulást, meg azon is, hogy miért éppen Európa két leglúzerebb nemzete szereti egymást ennyire - talán azért, mert egymástól nincs mit elirigyelni.
Két mesebeli ország, mindkettő hol volt, hol nem volt, mindkettő állandóan saját belharcaival volt elfoglalva, mindkettő legfőbb ellenségét honfitársai között találta és találja meg, nem is csoda, hogy állandóan akadt nevető harmadik...


ITT OLVASHATÓ

A TANULÁS ÉS A SZEGÉNYSÉG

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L.Ritók Nóra
2016.10.23.


A hét egyik híre volt, amit aztán a sajtó jócskán felkapott, hogy a Gandhi Gimnáziumban tartott ünnepségen kormányzati szintről elhangzott: tanulással és kitartással lehet kijutni a szegénységből.

Nyilván (így kiragadva a mondatot) is elgondolkoztam rajta. Mert én ezt nem ilyen egyszerűen látom. Persze én is azt gondolom, a tanulás, a kitartó tanulás fontos az úton…. de azt is tudom, hogy ezen az úton hány sorompó csapódik le a szegénységben élő gyerekek előtt. Látom, milyen keveseknek sikerül ez, és ahhoz is mennyi minden kell, hogy valaki sikerrel elinduljon e felé. Érzékelem, mennyi tényező amortizálja le az iskola hatását, és azt is, sokakban nagyon nehéz motivációt felépíteni a tanuláshoz. Meg a kitartáshoz is.
És az a legnagyobb bajom, hogy így mondva, hogy” tanulással és kitartással lehet kijutni a szegénységből”, ez azt az üzenetet is hordozza, hogy ez csak és kizárólag az egyéntől függ. A gyerektől.

E szerint nyilván van, aki úgy dönt, hogy tanul, kitartóan, és az nem lesz szegény, más meg úgy dönt, hogy nem, hát magára vessen. Ő az oka a szegénységének, senki más. De ha így van, és ez tényleg csak ennyi, akkor valami nagy gond van ezzel az egésszel…. mert ki akarna szegény maradni? Miért ne akarnának kitörni az emberek a szegénységből? Ha ennyi az egész, hogy tanulj kitartóan, és ez tényleg átmenne, akkor nem növekedne a szegénységben élő gyerekek száma… még a hátrányos helyzet, meg a szegénységmutatók újradefiniálása ellenére sem.

Vannak már nekünk is sikeresen tanuló gyerekeink. Akik kitartóak. Azt, hogy ezzel ki tudnak-e törni a szegénységből, még nem merem állítani, azt azonban biztosan tudom, hogy támogatók nélkül idáig sem jutottak volna el. Nem jutott volna el a kitartása ellenére sem pl. a fiú a pannonhalmi bencésekig, vagy a másik sem Győrbe, az egyetemig, és ő sem, aki a sikeres érettségi után a fővárosba ment, ahol már nem a közmunkában, hanem biztonsági őrként dolgozhat. Igaz, munkásszálláson él, és támogatja az itthoniakat is, és nem látom még, hogy juthat majd előbbre, családhoz, lakáshoz, de azt tudom, segítség nélkül ez sem ment volna. A segítséget pedig nem a rendszer adta. Hanem a civilek...

ITT OLVASHATÓ