2022. július 9., szombat

AZ OROSZ AUTÓZÁS VISSZAROBOG A SZOCIALIZMUSBA

TELEX / ALAPJÁRAT
Szerző: ZÁCH DÁNIEL
2022.07.09.


Az orosz autóipar és autópiac a háború látványos vesztese, de megjósolhatatlan, hogy mikor és hogyan fog kilábalni a válságból a nyugati cégek kivonulása után. A korábban évi 1,6 millió eladott új autó helyett idén legfeljebb 750 ezerre számítanak az elemzők, ráadásul ezek sokszor drága, fapados, visszabutított típusok triviális extrák nélkül, elmaradottságuk miatt magas károsanyag-kibocsátással. Mit kezdenek a megmaradt gyártók az új helyzettel? Milyen autót választanak a legtöbben a kicsontozott kínálatból? Mitől szenvednek a korábban vásárolt autók gazdái, és miről álmodik Moszkva polgármestere?


A Volkswagen-csoport Nyizsnyij Novgorod-i üzeme a március óta tartó termelési szünet után néhány napja végleg bezárt, ezért most különösen erős üzenetet hordoznak a gyár korábbi sikerbeszámolói. Tavaly februárban készült el itt a 400 ezredik autó, előzőleg kezdték gyártani a Skoda Kodiaq ráncfelvarrott változatát, de innen gördült ki az orosz piacra szánt, negyedik generációs Octavia és más, eredetileg cseh típusok is. A tizenegy éve GAZ-csoporttal közösen alapított vegyesvállalat sikeres volt, de aligha fognak a jövőben ilyen autókat gyártani az Oroszországi Föderáció területén.

A dicstelen befejezés magyarázata jól ismert: az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt bevezetett nemzetközi gazdasági szankciók miatt ez az üzem sem kapta meg az autók befejezéséhez elengedhetetlen, nyugati beszállítóktól származó alkatrészeket, és a Volkswagen-csoport teljesen kivonult a piacról. A vegyesvállalat kétszáz dolgozója közös megegyezéssel távozott, további hatvanat érintett a Moszkvától 430 kilométerre található gyár adminisztrációs részlegének mostani felszámolása, a gépsorokat pedig a Volkswagen másik oroszországi üzemébe, Kalugába szállították, ahol egyébként szintén leállt a termelés.

Nem csak a Volkswagen-csoport, de a Mercedes, a BMW, illetve a legnagyobb piaci szereplő, a Renault is hasonló helyzetben találta magát az invázió február 24-i kezdete után. Ez utóbbi idén 2,2 milliárd eurós (közel 900 milliárd forint) veszteséget volt kénytelen leírni, amikor május közepén, egy rubelért átadta a Nami nevű orosz, állami kutatóintézetnek az addig 68 százalékos többségi tulajdonrészét a Ladákat gyártó AvtoVAZ-ban, illetve az addig száz százalékig Renault anyavállalat tulajdonában álló Moszkva mellett lévő gyárat. Ez utóbbiban például Dacia Dusterek készültek, de Renault márkajelzéssel. A megállapodás ötéves visszavásárlási opciót tartalmaz, és a Renault-csoport elnöke, Luca de Meo jelezte, hogy a cég visszatérne Oroszországba a háború után...


A KORMÁNY MIATT GYENGE A FORINT - DRÁMAIAN ROMLIK A FOLYÓ FIZETÉSI MÉRLEG

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: L.J.
2022.07.08.


A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet szakemberei szerint a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt gyengül a forint. Előrejelzésük szerint a magyar gazdaság idén 4 százalékkal fog nőni. A gazdaság viszonylag jó reálmutatóit súlyos pénzügyi egyensúlytalanság kíséri.


A jegybank eszközei kimerültek, ennél többet nem lehet emelni – reagált Palócz Éva, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezérigazgatója tegnapi online sajtótájékoztatóján a forint folyamatos gyengülésére és az MNB 200 bázispontos kamatemelésére. Hozzátette: most bosszulja meg magát az a centralizált, önkényes és unortodox gazdaságpolitika, ami azt mutatta, hogy bármit meg lehet csinálni. Belföldön meg is lehetett, de a külföld ezt nem tolerálja. A rendkívüli világgazdasági körülmények között nincs bizalom az olyan országok iránt, amelyek a legkisebb mértékben is zűrösek, és nem tűnnek gazdaságilag stabilnak. Véleménye szerint nem kellene a kormánynak folyamatosan küllőt tenni a kerekek közé az Európai Unió működése során. (Talán erre már a kormány is rájött, emiatt a békülékenyebb hangnem.)...

A HATALMAS KIIGAZÍTÁS, RECESSZIÓS FÉLELMEK, ELSZÁLLÓ FORINT KÖZEPETTE A KORMÁNY TALÁLT 100 MILLIÁRD FORINTOT, DE GYORSAN EL IS KÖLTI AZT

PORTFOLIO
Szerző: CSIKI GERGELY
2022.07.08.


Kifejezetten érdekes, a fiskális politika szigorúságát megkérdőjelező költségvetési módosító javaslatot terjesztettek be a kormánypártok a 2023-as büdzséhez, a kormány támogatásával. Miközben a kormány azt hirdeti, hogy a 2000 milliárd forintos csomagjával helyre teszi a költségvetés egyensúlyát idén és jövőre is, és közben néhány hét alatt akkorát változott a gazdasági környezet (energiaárak, infláció, euró-forint árfolyam, növekedés), hogy a jövő évi büdzsé tervezete már most ingatag, a kormány talált 97 milliárd forintnyi plusz bevételt a jövő évi büdzsében. Ezzel még nem is lenne gond, de azzal már annál inkább, hogy mit csinál vele...


KEMENESI: KÖZELÍT A NYÁRI COVID, BELTÉREN IS INDOKOLT A MASZKVISELÉS

24.HU
Szerző: BIHARI DÁNIEL
2022.07.09.


Magyarországot is fenyegeti a nyári Covid-hullám, hagytuk a járványt megszaladni: a szakértő szerint a harmadik (veszélyeztetetteknél negyedik) oltások mellett már most javasolt a beltéri maszkhasználat is. Egyre sűrűbben jelennek meg új variánsok, törvényszerű, hogy újabb és újabb változatok érkezzenek megjósolhatatlan körülmények között. Akkor is, ha nem veszünk róla tudomást.


Az első Omikron-hullám lecsengésével fellégezhettünk. Márciusban Európa-szerte, hazánkban is sorra kivezették a járványügyi korlátozások többségét, megszűnt a kötelező maszkhasználat, a koronavírust lélekben múlt időbe tettük. Jött helyette háború, majomhimlő, brutális áremelkedések, alig néhány hónap elteltével a SARS-CoV2 kikopott az életünkből.

Pedig a vírus nem tűnt el, a háttérben ugyanúgy cirkulál és változik, mint eddig. Szerencsére továbbra is az enyhébbnek számító Omikron variáns a domináns, de lassanként érkeznek a figyelmeztető hírek: egyre több ország vezet be szigorításokat, nyugaton már újabb hullámok kibontakozása zajlik.

Itthon heti 3-4 ezer új koronavírus-fertőzöttről számol be a hivatalos kormányzati oldal, és ugyanott olvasni arról is, hogy a szennyvízben hol nő, hol stagnál a vírus örökítőanyaga. A Népszava pedig nemrég arról írt, hogy a háziorvosoknál egyre több koronavírusos beteg jelentkezik.

"Szinte biztosak lehetünk benne, hogy Magyarországon is kialakul a járvány újabb, »nyári hulláma«, de hogy mit fog okozni a kórházak számára, azt nem lehet előre megjósolni"

– mondja a 24.hu-nak Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa...

IDŐUTAZÁS AZ ELSÜLLYEDT MONARCHIÁBA: AZ ÚJ ERDÉLYI TÁJEGYSÉG SZÉTFESZÍTI A SKANZEN EDDIGI HATÁRAIT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2022.07.09.


Különös léptékváltás a szentendrei skanzen új erdélyi tájegysége: a megszokott parasztporták mellett egy komplett városi főtér is felépült, emeletes házakkal, kávéházzal, üzletekkel. Ez a szabadtéri néprajzi múzeum történetének legnagyobb vállalkozása, ami egyben túl is lép mindenen, amit a skanzenről eddig gondoltunk. A 20. század első felének világa zavarbaejtő élethűséggel elevenedik meg az új attrakcióban, de a hitelesség ezúttal egész mást jelent, mint amikor még öreg népi házakat telepítettek át Szentendre határába. A monarchiás Disneylandtől szerencsére még messze van...

CSIZMÁR GÁBOR: EGY SZIKRA RÁDÖBBENTENÉ AZ EMBEREKET, HOGY 12 ÉVE KILOPJÁK A ZSEBÜKBŐL A PÉNZT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.07.08.


„A magyar bérrendszer meglehetősen torz. Itt nincs kormányzati filozófia. Ez egy tolvaj kormány, amely minden létező piacra beteszi a lábát, és elviszi onnan a pénzt. Ilyen egyszerű a világ” – nyilatkozta a Hírklikknek Csizmár Gábor, volt munkaügyi miniszter. Arról is beszélt, hogy a tizenkét éve folyó kormányzás nem a közjóról s..zól. Annak a társadalomnak, amelyik el tudta tüntetni a NET-adót, a vasárnapi boltbezárást, vagy az olimpiát, egy olyan szikra kellene, ami rádöbbenti az embereket, hogy tizenkét éve kilopják a zsebükből a pénzt.

Miközben egy miniszter havi bruttó 5 milliót keres, egy magyar focista az NBI-ben 2020-21-ben átlagban havi bruttó 2,9 millió forintért rúgta a bőrt. Ez az akkori nemzetgazdasági átlagnak több mint a hétszerese volt. Most katonákat, „határvadász” fegyveres biztonsági őröket, rendőröket keresnek bruttó 260 ezerért. Ez nagyon furcsa bérrendszert vetít az ember elé. Mennyire torz a magyar bérrendszer?

– Meglehetősen az. Mert a piac torzítása, rendben van. Ahol hiány van, mondjuk egy hegesztő kategóriában, ott bármennyit kérhet egy szakmunkás, aki védőgázas hegesztést tud csinálni. Nyilván az utcaseprő, vagy a közmunkás jóval kevesebbet keres. Ezzel csak azt mondom, hogy van a piacnak mozgása, de ami Magyarországon van, az nem piac. Amikor a kormány árakat szabályoz, akkor az nem piac...

A NÁRCISZTIKUS KORSZAKBÓL A PERVERZ KORSZAKBA LÉPTÜNK - DR. RIGÓ PÉTER A KLUBRÁDIÓBAN (2022.07.07.)

KLUBRÁDIÓ
Riporter: PARA-KOVÁCS IMRE
2022.07.07.Világjárvány, háború, klímaszorongás - van elég bajunk mostanában. Agresszió - addikció - depresszió, mondják a kutatók. De hogyan maradhatunk mentálisan épek? Para-Kovács Imre vendége a 2022. július 7-i Reggeli személyben Dr. Rigó Péter pszichiáter, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) Addiktológiai Osztályának vezetője volt.

„A FORINT A JÁTÉKPÉNZ KATEGÓRIÁJA FELÉ HALAD”

G7.HU / INTERJÚ
Szerzők: VÁCZI ISTVÁN, STUBNYA BENCE
2022.07.08.


A növekedést erőltető magyar költségvetési és jegybanki politika a járványra adott válaszokkal elszabadult hajóágyúvá vált, ez az egyik legfontosabb oka a 410 forintos euróárfolyamnak és a 10 százalékot meghaladó inflációnak – mondja Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatósági elnöke. A közgazdász szerint a nyár még egy kegyelmi állapot, de ősszel jön a felismerés, hogy az infláció megette a jövedelmek növekedését, sőt már a 2020 előtti szintekre megyünk vissza. (Az interjút azelőtt vettük fel, hogy tegnap a jegybank jelentősen megemelte az irányadó kamatot, a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely pedig bejelentette, hogy több kérdésben is enged a kormány az Európai Bizottságnak. Ennek hatására a forint történelmi mélypontjáról viszonylag sokat erősödött.).

Visszaadta már az iparengedélyét?


Mire vonatkozóan?

A 24.hu-nak azt mondta április közepén, hogy ha a következő hetekben nem változik meg jelentősen a magyar külpolitika és a politikai kommunikáció, akkor visszaadja.

Elég jelentősen megváltozott. Most már teljesen egyértelmű, hogy mindent meg szeretne tenni a kormány, hogy békét kössön az európai pénzek érdekében Brüsszellel. És ez már nem akarat, hanem kényszerűség kérdése. A kormányzati struktúra is ennek megfelelően változott. És amiről nem a Kossuth Rádióban vagy a M1-en kapunk megfelelő híradást, hanem mondjuk Brüsszelben dolgozókkal beszélgetve, hogy a stílus is megváltozott. És a tét nagyon megváltozott: nagyon nagy baj van...

BIOROBOTOK TEREPJÁRÓVAL – „NEM HISZEM, HOGY A FELSŐ KÖZÉPOSZTÁLY JÓL ÉRZI MAGÁT ATTÓL, HOGY MÁSOKAT NYOMOROGNI LÁT”

NÉPSZAVA
Szerző: FORGÁCS IVÁN
2022.07.09.


A világot nem ok-okozati összefüggések mozgatják, hanem bonyolult, dinamikus egyensúlyi helyzetek jönnek létre benne, amelyek néha extrém módon kilengenek. Ezután visszaáramolhat minden a másik oldalra, de előfordulhat, hogy a rendszer átbukik egy másik egyensúlyi helyzetbe. Ilyesmitől félnek a klímatudósok is: a Föld meg fogja találni új egyensúlyi helyzetét a klímaváltozásban, csak abban mi nem fogunk tudni megélni. Köves Alexandra ökológiai közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem docense ennél pozitívabb forgatókönyvekben hisz, például elképzelhetőnek tartja, hogy meghaladjuk a GDP-növekedés mítoszát, és hogy a társadalom felső húsz százaléka igazságosabb rendszert épít azért, hogy ne a jólét legyen a rettenetes karbonlábnyomú terepjárókkal „közlekedők” kiváltsága, hanem a jóllét legyen sokaké...

"CSAK NE MENJÜNK EL, A FEJÜNKET ELFORDÍTVA A RÁSZORULÓK MELLETT"

SZABAD EURÓPA
Szerző: HOLCZER-NAGY ERZSÉBET
2022.07.09.


"Vannak adakozók, akik szerint, ha kicsit szakadt is, neki jó lesz. Nincs hús a levesben, de legalább meleg. A Heti betevőben tiszteletben tartjuk a másik méltóságát, és ugyanolyan vasárnapi ebédet adunk, mint amit te otthon megeszel" mondja Holczer-Nagy Emese, a Heti betevő alapítója, önkéntese.

Az újságíró és önkéntes szerint a rendszerváltás óta probléma a hajléktalanság, és ez rendszerszintű beavatkozást igényelne. Tudják azt is, hogy szélmalom harc, amit vívnak, de ha magát a szegénységet nem is tudják felszámolni, szeretnének segíteni legalább addig, amíg létrejön egy olyan szociális ellátórendszer, amiben vasárnap is kaphatnak a rászorulók ebédet a mi adófizető pénzünkből.

Segíteni könnyű szerinte, hisz például abban is, hogy vagánnyá, menővé lehet tenni az önkéntességet, "csak ne menjünk el a rászorulók mellett, elfordított arccal, mert az a vég lenne, így nem lehetnénk tovább emberek," teszi hozzá.

A Heti betevővel túléltek már nehéz helyzeteket, volt olyan, amikor nem kaptak területhasználati engedélyt, ezért demonstrációként hirdették meg az eseményt, hogy ételt tudjanak osztani. Erre válaszként majdnem 1 millió forintos bírság várt rájuk, amiből végül "csak" 30 ezer forint lett. Aztán ezek az idők elmúltak, újra önkénteskedhetnek (saját adományaikból, mert politikai párttól, egyházi felekezettől nem fogadnak el pénzt, nem akarnak elköteleződni feléjük). Ám a mostani gazdasági helyzet, az élelmiszerárak megugrása miatt kissé rezeg a léc, mennyi adagot tudnak majd ezután a rászorulóknak önerőből és adományokból készíteni hétről hétre.


ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

AZ ÉS 2022/27. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.07.08.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István
Éjjel 15 fokig

Négy orosz ül egy asztalnál, kvászt isznak, és arról beszélgetnek, hogy ki kéne menni hugyozni. De nem mennek ki, hanem inkább behugyoznak.

Evvel a példázattal egy kiváló (noch dazu a Szovjetunióban végzett) irodalmár vázolta föl számomra az orosz prózairodalom főbb vonalait mintegy ötven évvel ezelőtt, tanítása egy életre az agyamba vésődött, viszont ma már úgy látom, nem az orosz irodalomra vonatkozik.

Valójában az Európai Unió működésmódját írja le.

Huszonhét tagállam ül egy asztalnál, és arról beszélgetnek, hogy vannak köztük olyanok, akik lábbal tiporják az európai politika alapvető elveit. Ezt ismételgetik az egybegyűltek, és közben az asztal végén ülő potrohos egyénre sandítanak, ő azonban nem zavartatja magát, hanem kevélyen vigyorog. Hogy is tehetne másképp, az unió szóhasználata oly mértékben van humorral átitatva, hogy attól az ember szája egyből fülig szalad. „Fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország súlyosan megsérti az unió alapját képező értékeket” – ez nem kacagtató élc akar lenni, hanem a lehető leghivatalosabb formula.Tovább

Mihályi Péter – Szelényi Iván
Számíthatunk-e a tömegek lázadására?

A nagy német szociológus és gazdaságtörténész, Max Weber nyomán érdemes feltenni a kérdést, hogy a tömegek lázadásával vissza lehet-e térni az illiberális autokráciából a 2010 előtti liberális demokráciába. Áprilisban sokadszorra is kiderült, hogy ellenzéki pártokkal, még ha szövetségre lépnek is egymással, nem megy. De mehet-e pártok nélkül? Célunk az elemzés, és nem programadás. Álláspontunk szkeptikus. Kelet-Európa nem a forradalmak régiója. De tény, hogy volt példa a tömegek lázadására a nem túl messzi múltban – Magyarországon is, és a szomszédos posztkommunista országokban is. Volt példa arra, amikor a tömegek lázadása demokratikus átalakuláshoz vezetett, de arra is, amikor a rossz után még rosszabb jött.Tovább

Csepi Lajos
Vágj bele!

Gadó Gábor
Las Vegas Budapesten

Kovács Zoltán
Megint jőnek, kopogtatnak

Marosán György
Mire lehet képes SIMON?

Csillag István
A diktatúra költségei

Bauer Tamás
Abszolút államban

Bari Ferenc
Egy terápiáról

Molnár Erzsébet
Mesterséges intelligencia

Huszár Ágnes
Lövés a próbababára

Szűcs R. Gábor
Aláaknázva
Üzemanyagárak Szlovéniában

„Olyan, rendszerszintű intézkedéseket hoztunk, amelyek hosszú időre megoldják a helyzetet (sic!), hiszen tudomásom szerint nincsenek kőolajszökőkútjaink, amelyek csak arra várnak, hogy merítsünk belőlük”, mondta Janez Janša akkori szlovén kormányfő a parlamentben 2022. március 4-én.1 Ezért a kormány 45 napra befagyasztotta az üzemanyagok literenkénti árát: a 95-ös oktánszámú benzinét 1,503, a dízel üzemanyagét 1,541 euróban állapítva meg. Az általános parlamenti választásokat 2022. április 24-én tartották. A bejelentetés idején már javában zajlott az orosz agresszió Ukrajna ellen, de a világpiaci kőolajárak emelkedése ezt megelőzően is érzékelhető volt. A Janša-kormány a realitással, azaz választási vereséggel számolva az említett, 2022. május 9-ig hatályos intézkedéssel nem csupán aknát, de valóságos aknamezőt helyezett el utódja számára. Tovább

Horváth M. András
Egy COVID-halál margójára

Spányik Miklós
Fogadók

V I S S Z H A N G

Bauer Tamás
Egy félreértésről
Tovább

Gerő András
Viszonválasz

Haskó László
Közösségi élmény

Baintner Károly
Honfoglalás és nyelv
Rekonstrukciós próbálkozás

Horváth G. György
Megint a választásokról

P Á R A T L A N

pá- ti-
HÁBORÚS FIZU

ICs
BIZTOS

Lantai András
HADERŐ­FEJLESZTÉS

Lázár György
NEMZETI PÓKER

Ladányi András
ÖRÖKZÖLD

msz
FELSZÓLAMLÁS

Hodossy Zsuzsanna
VALAHOGY

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/27. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.07.08.


F E U I L L E T O N


Földes Györgyi
Genre és gender
avagy léteznek-e avantgárd női műfajok?

I N T E R J Ú

Károlyi Csaba
„Örülj, hogy élsz”
Beszélgetés Kun ÁrpáddalK R I T I K A

Visy Beatrix
„Ziháló csendben a szó reménye”

Wirth Imre: Úgy járkálsz, mintha lenne otthon. Scolar Kiadó – PIM, Budapest, 2022, 80 oldal, 2475 Ft

Az Úgy járkálsz… versei egészen más poétikát működtetnek, egészen más tónusúak, mint a korábbi két kötet (Ő volt a rejtélyes állat, Lementem egy üveg borért Hajnóczynak) költeményei. Ami már csak azért is szembetűnő és figyelemre méltó, mert az előző verseskönyv mindössze két éve jelent meg. A mostani, négy ciklust tartalmazó szövegkorpusz versei jóval sűrítettebbek, tömörebbek, mint a korábbi művek, a költő a korábbi elomlóbb, elidőzőbb hangulatokat összerázta, szorosabbra fogta, az ábrázolt helyzetek, emlékképek és a hozzájuk kapcsolódó érzelmi-gondolati reflexiók jóval szikárabbak, enigmatikusabbak. Mintha kirázta volna verseiből a felesleget, ami persze nem az volt, hanem csupa szín és árnyalat, hangulat és az érzésekbe való komótosabb belehelyezkedés. A mostani költemények képsorai töredezettek, villanásszerűen követik egymást, az asszociációk, képzetsorok közti kapaszkodók eltűntek, kihullottak, ami megnehezíti a jelentéstulajdonítást, értelmezést. A sűrítés, kihagyás eljárásainak köszönhetően a versek nemcsak többértelműbbek, talányosabbak, hanem jóval tragikusabbak is lettek; az örvénylő, emlékképektől zsongó, a világot folyamatosan érzékeny receptorokkal észlelő és figyelő tudat csak az igazán lényegeset engedi át a versbe. Csak azt, ami igazán feltörni, kitörni akar: a megmaradt létet. „[M]inden betűben ott / a féreg, átfúrja / az emlékezetünk.”Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Benedek Szabolcs
Ex libris

Gion Nándor: Könyv könyv mellett
Milorad Pavić: Kazár szótár
Andrew Leatherbarrow: Csernobil 01:23:40
Kira Jarmis: Zárka

Mayer Zsófia
A fiatalkor lenyomata

Péczely Dóra (szerk.): Szevasz. 25 kortárs novella. Pozsonyi Pa­­gony Kiadó, Budapest, 2021, 344 oldal, 3990 Ft

A célcsoport megjelölése részben indokolt: a kötet a serdülőkor és a fiatal felnőttkor mezsgyéjének nehézségeit dolgozza fel. Többek között az önállósodással járó felelősséget, a szülőkhöz való viszonyt, a lázadást és az önérvényesítést. A cím szintén rájátszik az életkori átmenetiségre. A „szevasz” egyrészt a célközönségnek szól, másrészt az idősebbeket hívhatja emlékezésre. A novellák válogatása szükségszerűen önkényes. Bár mindegyik írás jól színre viszi a fiatal korosztály dilemmáit, mégis, a szövegek már-már depresszív hangulata, a meg nem értettség közvetítése a hasonló problémákkal küzdő olvasóközönségnek nemcsak kapcsolódási pontot jelent, de talán inkább elbizonytalanítja őket. Ezek közé sorolható egyebek mellett Mán-Várhegyi Réka Viszlát, kamaszkor című novellája, amely egy testvérpárról szól, akik érzelmileg sivár családban, rossz anyagi körülmények közt nőnek fel. Legfőbb céljuk beilleszkedni a kortársak közé, barátokat szerezni. Az anyagi és társadalmi különbségek miatt kizárólag hozzájuk hasonló fiatalokhoz közelíthetnek. Ez eleinte pozitívan hat rájuk, de aztán rádöbbennek, továbbra is kívülállók maradnak.Tovább

Takáts József
Az orosz Nabokov

Mikola Gyöngyi: A titokzatos változó. A boldogság konstrukciói Vladimir Nabokov orosz korszakának műveiben. Tiszatáj Kiadó, Szeged, 2021, 270 oldal, 2950 Ft

Noha Nabokovot olyan íróként szokás számontartani, aki nem foglalkozott társadalmi és politikai ügyekkel (gúnyosan nyilatkozott az ilyesféle írói törekvésekről és olvasói elvárásokról), Mikola Gyöngyi műve valamelyest módosít a képen. Hangsúlyozza például, hogy a szerző részben azért alkalmazta jellegzetes jelentéselbizonytalanító elbeszélő eszközeit (a körkörös narrációt, a nyitott befejezést, motívumhálóit, a gyakori intertextuális utalásokat, több elbeszélő sík egyidejűségét stb.), hogy megakadályozza velük írásainak ideológiai kisajátíthatóságát. Vannak elbeszélőprózai művek, amelyek a szociológiára, a politikára tekintenek vetélytársként; Nabokov irodalmára sokkal inkább a lélektan és a filozófia riválisaként gondolhatunk. Ezért igyekszik feltárni Mikola könyve a freudizmust sarlatánságnak tekintő író pszichológiai tájékozódásának forrásait, Bergson és William James műveiben találva meg az „orosz korszak” alkotásainak inspiráló szellemi közegét.Tovább

Lángh Júlia
Gera útjain

Gera György: Terelőút. Múlt és Jövő Kiadó, Budapest, 2022, 240 oldal, 3900 Ft

Először 1972-ben jelent meg a Terelőút, figyelni kellett volna rá, de ez nem történt meg. A Kádár-kor egyik szakaszában sem szerette, ha túl sok szó esik zsidó dolgokról. Kényes téma. A könyvet kiadták, de azt nem akarták, hogy netán túl sokat írjanak róla. Ne legyen erről annyi beszéd.

Gera György regénye nem a holokausztról szól, hanem a róla való beszédről. Az emlékezésről. Az önazonosságról. Utazás térben és időben: az elbeszélő én véletlenül keveredik tizenöt évvel korábbi lágerélete helyszínére. « Egy gödör. Egy rozsdás ácsszög. Tenyérnyi malter. Egyéb semmi. Sehol semmi.” A helybéli lakos sem tud róla, hogy láger lett volna itt… (Ez a mozzanat gyakran visszatér más emlékezésekben is.)Tovább

Havasréti József
Fúziós praxisaink

H. Nagy Péter – L. Varga Péter (szerk.): Poptechnikák. Komplexitás a népszerű kultúrában. Prae Kiadó, Budapest, 2022, 269 oldal, 3290 Ft

Úgy tűnik, hogy két kulcskategória áll a vizsgálódások középpontjában: egyik a komplexitás (ezt a Poptechnikák alcíme is kiemeli), a másik a hibridizáció. Nemes Z. Máriónak a kötetben olvasható írása jól érzékelteti, hogy a fúziós praxisok figyelembevétele, illetve ezek elméleti reflexiója mennyire nélkülözhetetlen a kortárs popkultúra értelmezéséhez; ugyanis éppen ez a (pop)kulturális mozgások fő iránya. A jelenség leírását célzó fogalmi készlet roppantul változatos: kombináció, kompiláció, montázs, kollázs, sampling, remix, assamblázs, brikolázs, karnevalizáció, kannibalizáció, kontamináció, kreolizáció, és a többi. Úgy vélem egyébként, hogy a különféle fúziós praxisok elemzése valóban központi kérdés a popkulturális kutatások szempontjából, míg a komplexitás problémájának (egyébként jogos) hangsúlyozása olykor csupán a „minden mindennel összefügg” jellegű holisztikus felismerések birodalmába vezet.Tovább

Unoka Zsolt Szabolcs
Pszichológia

Pléh Csaba (főszerkesztő): Pszi­cho­lógia. Akadémiai Kiadó, Bu­da­pest, 2022, 1200 oldal, 9500 Ft

Az utolsó négy fejezet az emberi sokféleség pszichológiáját vizsgálja. Fodor Szilvia és Kovács Kristóf a tehetségben megmutatkozó különbségek hátterét keresi. A tehetséget meghatározó tényezők közül az intelligencia, a kreativitás, a motiváció, a jóllét és a környezet hatásait elemzik részletesebben. Az emberi sokféleség pszichológiájának klasszikus kérdése, hogy vannak-e pszichológiai eltérések a nemek között. Pléh Csaba Boross Ottiliával a nemek közti kognitív, nyelvi, személyiségbeli és pszichopatológiai különbségeket vizsgáló kutatásokat tekintik át. Alaposan bemutatják, hogy a talált különbségek a hatáserősség szempontjából kicsik, és nagy mértékben függnek a komplex fejlődési, társadalmi, kulturális hatásoktól, illetve a különbségeket kimutató vizsgáló módszerek és vizsgálati helyzetek apró, a nemekre specifikus részleteitől.Tovább

Gajdó Tamás
Rendhagyó színháztörténet

Sándor L. István: A Katona és kora. Az indulás irányai. Selinunte Kiadó, Budapest, 2022, 330 oldal, 4200 Ft

A kötet törzsét adó fejezet a Katona első bemutatójával, Csehov A Manó című művével foglalkozik. Mivel a Ványa bácsi korai változatának színreviteléről van szó, Sándor L. István összehasonlította Zsámbéki Gábor munkáját Paál István szolnoki, Ádám Ottó Madách Színház-beli és Harag György újvidéki Ványa bácsi-rendezésével. (Ez a rész egyébként a magyarországi Csehov-játszásról szóló, régóta esedékes összefoglaló munka égető hiányára is felhívja a figyelmet.) Biztosan vannak, aki elgondolkodnak azon, hogy van-e helye ennek a nagyszabású körképnek abban a könyvben, mely mégis csak a Katona József Színház történetére összpontosít. A szerző azonban meggyőzően érvel azzal, hogy másképpen nem tudta volna érzékeltetni, miért emelkedett ki a Katona alkotóközössége a huszadik század végének színházi közegéből. Annak is bizonyítéka ez az elemzés, hogy nem csak ebben a színházi műhelyben születtek nagyszerű előadások. A Csehov-bemutatók komplex vizsgálata jól reprezentálja, hogy valóban sokszínű volt a korabeli színházi nyelv és a színházi kifejezésmód.Tovább

Széplaky Gerda
Az emlékezés árnyékterei

(Asztalos Zsolt: Trauma, Artkartell projektspace, megtekinthető 2022. jún. 22. – júl. 22.)

A fatáblákon valóságos épületekről készített fotókat látunk, valamint elolvashatjuk a földre dobott, összetűzött papírlapokon a házak történetét: mindhez erőszak, kínzás, szenvedés kötődik. Ezek az épületek most megváltozott funkcióval „élnek”. Önmagukra nyilván nem emlékeznek, de árnyékként magukban hordozzák a sötétséget. Aki e házak erőterébe belép, az előtt vagy feltárul a trauma, s tudattalanul is megért valamit a múltból, vagy elnyeli az elfojtás nyomán létrejött amnézia, ami jelenkori társadalmunkat oly erősen sújtja.Tovább

Tóth Ádám
Némaságra ítélve

(Az Egy hiányzó láncszem című kiállítás július 16-ig látogatható a Resident Art Galériában.)

A kiállítás fő műve egyértelműen a Nagy monokróm alakzat I. (1993). Drámai gesztussá érett vastag fekete íves ecsetvonásainak pillanatnyi elevensége mintha Hortobágyi belső harcát vetítené ki. Az állandó mozgásban lévő természet vad dinamikája komor, sejtelmes harmóniát teremt, létrehozva egy koherens, de zilált motívumegyüttest. A már-már táncmozdulattá fokozódó szabálytalan alakzat organikus rezdülései a szubjektum és a természet komplementer viszonyát fedik fel.Tovább

Stőhr Lóránt
Szétesőben

(Friss Hús Rövidfilmfesztivál 2022 – A díjazott magyar kisfilmek.)

A szemünk előtt felnő egy filmes generáció, amelynek kisgyerekkorától fogva keze ügyében van a mozgóképrögzítő eszköz – vajon hogyan nyúlnak ők a filmhez, s mit mondanak el magukról? A Friss Hús rövidfilmfesztivál, a fiatal magyar alkotók legfontosabb hazai seregszemléjének hazai díjazott filmjeiből készült válogatásban (a MOME Animáció és a freeSZFE hallgatóinak munkáiban) a generáció tagjai a mozgókép eszközeivel villantanak fel töredékeket saját léttapasztalatukról.Tovább

Herczog Noémi
Lili titka

(Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság, r.: Somogyi Tamás, Mesebolt Bábszínház, Szombathely)

Kedvelt szokás firtatni a mesék nevelési hatásait (lásd a lövöldözős rajzfilmeket és társaikat), itt pedig konkrétan az merült fel, hogy a Lili lerombolhatja a gyerekek bizalmát elsősorban a férfiakban, de ekkora ereje ma a színháznak szerintem – sajnos vagy nem sajnos – nincs. Hozzáteszem, pozitív értelemben sem. Az információ viszont jól jön, ha érthető módon szeretnénk is azt hinni, hogy jó családba való gyerekünk potyára szembesül egy „mocskos” mesével: a mocskos sajnos az, amiről a mese szól.Tovább

Fáy Miklós
Holnap is meg kell halni

(Verdi: Az álarcosbál – Magyar Állami Operaház, július 2.)

Fabio Ceresa úgy rendezte az operát, ahogy nem kellene, ötletszerűen. Ha azt mondják, egy bizonyos növényt keressen éjszaka Amelia a keresztúton, akkor mi más lehetne a növény, mint mák, mi más lehetne az elhagyatott mező, mint ópiumbarlang. Verdi kibírja, de a második felvonás bővülése, vagyis hogy áriából indulunk, kettősben folytatjuk, kórussal zárjuk, így jutunk el magánytól boldogságig, boldogságtól végzetig, az ebben a rendezésben elhal, hiszen már az ária alatt is ott téblábolnak mindenféle lények a szoprán körül.Tovább

Siba Antal
Csak feszesen!

(Szellő István elköszön, az Origo kritizál)

Most azonban a megszokotthoz képest valami más történt, a műsorvezető másként köszönt el – amúgy az RTL Híradó talán az egyetlen, ahol ez nem annyire szokatlan, sőt. A humort elég távolról ismerő Origo valamelyik munkatársa nyomban nádpálcát ragadott és igen komor kritikába kezdett, gondolom, rossz néven vette, hogy valaki humorizált az ezeréves Magyarország szép emlékű intézményével. Így pufogott: „A magát korábban újságírónak nevező, és ezzel az internetezők nagy részét alaposan megnevettető RTL-hírolvasó, Szellő István ismét megalázó utasítást kapott főnökeitől – vagy túlteljesítésképpen, maga jelentkezett erre a feladatra. A héten bejelentett vármegyerendszer felállítására kellett mókásan reagálnia. Nem árulunk el nagy titkot: nem sikerült.”Tovább

Rákai Zsuzsanna
Őrült franciák

(Béatrice Martin – 38. Régi Zenei Napok, Vác, Piarista Gimnázium, 2022. július 4.)

Martin mindezt a fullasztó hőség ellenére csodálatos virtuozitással, könnyedséggel és láttató erővel játszotta végig. Az ő előadásában a művek nem ritmusértékekről, szólamokról, harmóniarendről és imitációról szóltak, hanem gesztusokká szerveződtek, mozdulatokká és mimikává változtak, vagy éppen elegáns ékességekké csavarodtak és sűrűsödtek bennük a hangok.

I R O D A L O M

Jenei Gyula
A költő és a pénz

A költői létformához egyéb hiedelmek, közhelyek is kapcsolódnak: ihlet, szenvedély, tisztesség, lángoszlop, melankólia, balek. Ilyenek. A pénzről senki nem beszél, csak ösztöndíjosztáskor, kuratóriumi döntések alkalmával. Szűk körben. De olyankor indulatosan.

Pedig a versnek is van ára. Kéne hogy legyen. Verset írni: tevékenység, szakma, munka, idő. De a költő néha tényleg balek. Vagy mégsem? A közgazdaságtan például komoly tudomány, akik művelik, szépen megélnek belőle. És abban szerepel olyan is, hogy kereslet, kínálat. A divatházaknak meg a kínai üzleteknek is van kínálatuk, csak más minőséggel, haszonkulccsal vagy mittudoménmivel dolgoznak. És a vevőkörük is más.
Tovább

Osgyán Edina
Most el

Az unokahúgom, Szerafin kedves lány, de mindent készpénznek vesz. Az hiszi, hogy rendet rakni pontosan ugyanaz, mint visszatenni megszokott helyükre a holmikat, hogy ásítani ugyanaz, mint kezünkkel ernyőt formálva ásítani, kinyomni egy adag gélt a fogkrémből az annyi, mint végtelen sokszor kinyomni azt a zselét. Az utcán menni annyi, mint sík területen mindig biztonságosan közlekedni. Pedig semmi sem változatlan. Csak az változatlan, hogy amikor meglátom őket a kék papundeklitáskával közeledni, alig tudok magammal mit kezdeni, mert már az elején félek a befejezéstől.

És az sem változik, hogy nem lehet elfogadhatóan elmagyarázni Szerafinnak, hogyan készítse el Mikesnek az eperlekváros süteményt. Hiába mondom neki, hogy a tésztát önmagában süsse meg, és a lekvárt tegye egy kis üvegtálkába, mert Mikes külön eszi a kettőt. Ha nem választja szét a tésztát és a lekvárt, és Mikes dühösen beleharap, mert így enni ő nem szeret, a tészta az elülső fogak közé ragad. Szerafin ezt képtelen megérteni, vagy csak nem érdekli.
Tovább

Fodor Sándor
Denevérember

Szemerkélő szomorúság takarta be a várost, és ezen a szürke égi permeten csak itt-ott ütött át a pislákoló utcai fény. Dalolhatnékja támadt. Másképpen nem tudott és nem is akart reagálni a mellette baktató nőre. Évek óta ebben éltek. A párja néha reménykedve belekezdett valami beszélgetésfélébe, de nem volt ez igazi kezdet, inkább valaminek a vége. A figyelemnek mindenképpen. A férfi, ha mondani akart valamit, nem bíbelődött a szavakkal, de a mondatokkal sem. Megelégedett némi dalfoszlány hangos fölemlegetésével. A szöveget legtöbbször pontatlanul idézte: „Lesz maga jusztia, jusztia, jusztia…”
Tovább

Nyirán Ferenc
Levelek Junilkának
Búcsúlevél

Drága Junilka! Amikor megtudtam, hogy maga is az Ikrek jegyében született, mint az a barátnőm, akivel megismerkedésünk idején szakítottam, közöltem magával, hogy akkor itt álljunk meg. Miért? Mert Ikrek vagyok? Igen. De nem tudtam könnyen elszakadni magától, mert ha azt mondom, hogy kedves volt velem, akkor azzal nem tudom érzékeltetni, mit jelentett nekem azokban a nehéz hetekben.

Skorpiókat szoktam reggelizni, élcelődött, mire én egy filmcímmel vágtam vissza, hogy A Skorpió megeszi az Ikreket reggelire – de nem ismerte a filmet.

Már az hiba volt, hogy azzal a hölggyel újrakezdtünk egy több mint harminc éve megszakított kapcsolatot. Lehet, hogy a töltött káposzta újramelegítve finom, de egy gajra ment szerelemre ez nem igaz. Nem sokat beszéltem erről magának, mert még friss volt a seb, jóllehet én menekültem ki a kapcsolatból.
Tovább

Babiczky Tibor
A mártírok

Babiczky Tibor
A polgárok

Babiczky Tibor
A városalapító

Babiczky Tibor
A vezető

Babiczky Tibor
A szofista

Babiczky Tibor
Védőbeszéd

Molnár Illés
46 perc 38 másodperc

Molnár Illés
Kerengő

Molnár Illés
Rám-szakadék

Molnár Illés
Tahiti

ITT OLVASHATÓ

„AKI NEM TÖRLESZKEDIK, AZ MÁR BALOLDALI?” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.07.07.


A TARTALOMBÓL:

– Aki nem törleszkedik, az már baloldali? – Vámos Miklós a szocialista rendszerről, zaklatásokról, a szomszédban zajló háborúról, kultúrharcról, metoo-ról és a tangóról. Interjú

– A bőrdzsekit öltönyre kellett volna cserélni – Az ellenzék összeomlott ebben a megmérettetésben – mondja Gyöngyösi Márton. Interjú

– „Ha az otthonát venné el a kormány, mit szólna hozzá?” – Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel a vízhiányról, a klímaváltozás kihívásairól, az új parkolási rendszerről, a közterek einstandolásáról. Interjú

– Nevelő pofonoktól a nemi erőszakig – Megrengette a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonaiba vetett bizalmat a 30 évre ítélt nevelő ügye. Böjte Csaba eddig érinthetetlen volt – az is marad?

– Már százak kapták meg az elbocsátó üzenetet a megrogyott Tungsramtól – Folyamatosan zajlik a leépítés

 Solymári vízkrízis: a rezsicsökkentés visszavág A fő ok a pénzhiány, amit a politikusok idéztek elő – Áremelésre vagy áfacsökkentésre lenne szükség, különben nem tudják miből fejleszteni a hálózatot

– Így áll Magyarország az abortusszal – Nem bolygatják a kérdést - a szabályozás társadalmilag elfogadott. Megkérdeztük a pártokat is – a Fidesz hallgat

 Fidesz kontra Fidesz: Újszentiván választott – „Ha megengedik nekem, kormánypárti maradok halálom napjáig”. Riport

– Szállodát? Ide? Hülyék vagytok? – Tatán hamarosan népszavazást tartanak az Öreg-tó partjára tervezett szálloda sorsáról. A helyszínen próbáltuk kideríteni, milyen eredmény várható. Riport

– Szimbólum lesz a szlovjanszki csata – Az oroszok a leggyűlöltebb városként tekintenek a településre, az ukránok pedig az utolsó donyecki reménységként

– Migránsbandák vadászterülete lett a déli határ? – A szerb menekültügyi hivatal munkatársa szerint a jövőben elkerülhetetlenek lesznek a hasonló esete

– A konzervatívok tartottak legjobban a vakcináktól – Minél szegényebb valaki, annál kevésbé bízik a politikusokban

– Halálos zavargások Üzbegisztánban – A hatalom gyorsan reagált a tiltakozásokra, a karakalpakok megvédték autonómiájukat

 Európáért tüntetnek a csalódott grúzok – Nehéz helyzetbe hozta a kormányt a tagjelölti státus brüsszeli elutasítása

 Két csontot találtam meg a fiamból – Az Európai Parlamentbel beszélgettünk a srebrenicai mészárlásról szóló film rendezőjével és az áldozatok hozzátartozóit képviselő egyesület vezetőjével

 Helyzet-Kép: Erdőtűz a Bükkben – Horváth Csongor fotói

 A gyerek a neten – Már a netkorszak hajnalán szocializálódott generáció sem igazán tud lépést tartani saját gyerekei internetes szokásaival

– Több mint bűn, rendszerhiba – A Drót huszadik évfordulóján az alkotók visszatérnek Baltimore-ba, ahol valóra vált a rémálmuk

– Az első mosoly a Madridi utcában – Egy önkéntesként eltöltött műszak tapasztalatai a Migration Aid menekültszállásáról

– „…az ősz lehet édes és meleg” – Először látható átfogó kiállítás Henri Matisse életművéből Magyarországon

 Egyik szemünk sír, a másik meg Milák – Felemás produkciót nyújtottak a magyar sponjtolók a fékezett habzású budapesti vizes világbajnokságon

Publicisztika:
– Puzsér Róbert: Polgári önmérséklet: tenyértővel tarkóra
– Dévényi István: Hasta la vista, propagandista!
– Lányi András: Konzervatívok és felforgatók

 Szerető Szabolcs: Bérrontók – Álláspont
– Nádasi Balázs: A kilátástalanság életpályája
– Pethő Tibor: Kikre nem vonatkozik a magzatvédelem?
– Nagy Attila Tibor: Az ÁSZ új elnöke – A NER uralma alatt
– Pápay György: Belül tágasabb – Titkos köztársaság
– Fehér Enikő: A semmi felfalja az álmokat – Pár perc próza
– Vona Gábor: Mit köszönhet Európa a kereszténységnek? – Polip
– Híd Jenő rajzol: Kommunikációs nehézségek
– Szenczi Tóth Károly: Hűtőlánc – Pár perc próza
– Pethő Tibor: Tripolisz – Ószleng
– Szerető Szabolcs: Újpesti végvár – Szotyola
– Puzsér Róbert: Bayer Zsolt a fehér népfajt védelmezi
– Marabu: Megvédések

Kritika:
– A nagyasszony, amikor még kisasszony – Bódis Kriszta: Kisasszonyképző
– A világegyetem végső egyenlete – Michio Kaku: Isten egyenlet
– Sörben az igazság – Bart Dániel: Az arany folyam – A sör életrajza
– Török hódoltság – Pataki Tamás: Elvásik a török félhold
– Évszakok a tányéron – Mauthner Zsófia: Egy év a konyhámban

Átlátszó-melléklet

 Varga Mihály 170 milliós luxusházat vesz – Eddig mindössze havi 150 ezer forintért bérelte családjával a medencés balatoni ingatlant

– „Azt kell aláírni, amit elénk tesznek” – Egy volt tankerületi vezető mesélt az Öveges-programról

– Várromot és kastélyt vettünk Szlovákiában – Már 24 olyan épületről tudunk, amit a Magyar Állam által létrehozott alapítvány a Trianon előtt Magyarországhoz tanjtozó területeken vásárolt

– Nincs nyoma Vezér Mihály doktori disszertációjának – Százhalombatta polgármestere könnyen tisztázhatná a kérdést, de az Átlátszó egyetlen megkeresésére sem reagált

– A cél előtt állt le a lepencei strand felújítása – Az állami milliárdok ellenére pénzhiányra hivatkozva nyilvánították eredménytelennek a kivitelezői közbeszerzést

– Súlyosan veszélyeztették dolgozóik egészségét – A gödi Samsung-gyár több munkavállalója hónapokon át különböző légszennyező anyagok fokozott expozíciójának voltak kitéve, emellett a gyár a rákkeltő anyagokkal kapcsolatos előírásokat is megszegte

 Kiszállópálya – ellenzéki csőd az időközi választásokon – Folytatódik a Fidesz diadalmenete és az ellenzék vesszőfutása

– 7 milliárd forint uniós pénzt vontak el az NKE-től – A Nemzeti Közszolgálati Egyetem két uniós projektjénél szabálytalanságokat talált az eljáró hatóság, ezért 24 százalékkal csökkentették a költségvetést.

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: NARANCS.HU
2022.07.06.


A SZERK.


A SZERK.
A magányos elkövető

„A gyerekek nagyon hamar és nagyon túlzóan képesek nyilatkozni” – mondta Böjte Csaba a Magyar Hangnak, majd azt is hozzátette, hogy „ha magának van kamaszkorú gyereke, akkor tudja, hogy az egy eléggé komplikált dolog”. Az, komplikált.

A SZERK.
Múzeumok sötét éjszakája

Mindig gyanús, ha valaki önmagát „kultúrembernek” mondja, és ennél is gyanúsabb, ha e fennhéjázás politikai szintre emelkedik a „kultúrnemzet” kifejezés hangoztatásával.

PUBLICISZTIKA

LÁSZLÓ CSABA
Így mulat a magyar
Dráguló államadósság, magas infláció, gyenge forint – mi vár a magyar gazdaságra?

A világjárvány következményeinek mérséklésére létrehozott EU-s mentőcsomagból kimaradni butaság, egyenesen lúzerség – ezt én is jó párszor elmondtam már a Narancs hasábjain.

MÁRTONFFY MARCELL
Ferenc és Kirill
Az értékközösség buktatóiról

Pápasága történetének alighanem legsúlyosabb időszakában, az ukrajnai orosz agresszió kezdete óta Ferenc pápa több olyan kijelentést tett, amely tisztelőiben aggodalmat és bizonytalanságot keltett, sokukat pedig meghökkentette vagy felháborította. Ráadásul elszólásai mellett a – mindig kétértékű – diplomáciai óvatosság megnyilvánulásai is felvetik a kérdést: képes-e vajon teljesíteni legfőbb ígéretét.

EGOTRIP

EGOTRIP
Mélyi József: Pálya a magasban
Ha megvolna, ugye

Déjà vu-nk lehetett: hirtelen megint úszó-világbajnokságot rendeztek Budapesten. Most nem volt óriási csinnadratta, mint 2017-ben, nem épült új uszoda, fából készült állatszobrok sem kerültek ki a köztérre – Szőke Gábor Miklós már rég aranyvonatban utazik –, és a rakparton sem akadályozza majd évekig a forgalmat a toronyugrás hűlt helye.

EGOTRIP
Várhegyi Éva: Ekotrip
Megkésett szigor

Látványos kamatemelésbe váltott a Magyar Nemzeti Bank, midőn ráeszmélt, hogy az eddigi sétagalopp nem elég a felpörgő infláció megfékezéséhez. Az árstopok dacára is 10 százalékot meghaladó drágulás és a 400 forint fölé felkúszott euró láttán a monetáris döntéshozók elérkezettnek látták az időt, hogy a gazdaság élénkítése helyett visszatérjenek klasszikus feladatukhoz, az árstabilitás biztosításához.

BELPOL

INTERJÚ
„Megnyomnám a vészcsengőt”
Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője

Egyre valószínűbb, hogy Magyarország elesik az uniós forrásoktól, és ha így lesz, Orbánnak nem marad más választása, mint kilépni az EU-ból – véli Ujhelyi István. A szocialista politikust arról is kérdeztük, miért adta fel pártelnöki ambícióit.

A MATHIAS CORVINUS COLLEGIUM EGYRE BŐVÜLŐ BIRODALMA
A sok jóból jó sokat

Miután az állam gálánsan megtámogatta, a Mathias Corvinus Collegium immár saját forrásaiból terjeszkedni kezdett. Cél a 10 ezer diák, és bár ettől még messze van az intézmény, pénzt nem kímélve építi ki vidéki hálózatát.

ÁPOLÓK, SZAKDOLGOZÓK HIÁNYA DÖNTI BE AZ EGÉSZSÉGÜGYET
„Rohadt rossz irányba mennek a dolgok”

Június 1-től újra felmondhatnak az egészségügyi dolgozók. Bár az adatok alapján ezt eddig nem sokan tették meg, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne katasztrofális a helyzet. Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a rendszerből, hamarosan tömegek mennek nyugdíjba, utánpótlás nincs.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
Páholy a Skanzenben
Arapovics Mária művelődéskutató a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum új kiállításáról

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum, vagyis a szentendrei Skanzen legújabb látványossága az Erdély épületegyüttes, amelynek keretében hat városi ház is felépült. Az egyikben szabadkőműves-páholyokat bemutató kamarakiállítást, sőt szabadkőműves-templomot is berendeztek. A kiállítás kurátorával beszélgettünk.

KÖNYV

INTERJÚ
„Hirtelen itt volt az utcán”
Szőcs Petra költő, filmrendező

Az idén jelent meg az új verseskötete, A gonosz falu legszebb lakói. Néhány éve a Velencei Filmfesztiválon mutatták be Déva című filmjét. Írásról, rendezésről, járványokról és gyászról is beszélgettünk.

KISLÁTÓSZÖG
„A diktátor hozzád közel áll”
A hatalom intim pillantásai mai magyar versekben

„Behajolt hozzám egy arc az ablakon, / és akkora volt, mint az ablak.”

Szijj Ferenc: A nagy salakmező (1997)

KRITIKA

KÖNYV
A halál egyszerű gépezete
Yishai Sarid: Az emlékezés szörnye

Vajon látja-e időnként pszichiáter azokat az embereket, akik az egykori német haláltáborokban a látogatókat kalauzolják? Lelkileg nagyon megterhelő lehet feldolgozni a turisták reakcióit. Az izraeli Yishai Sarid (Jisaj Szarid) regényének történész-idegenvezető elbeszélőjét legalábbis bántja, hogy amíg beszél, a diákok a telefonjukat babrálják.

KÖNYV
A szemétdomb csillaga
Vágvölgyi B. András: Greed

A mű nagyjából azt igyekszik felvázolni, hogy milyen környezeti hatások, s milyen emberek kellettek ahhoz, hogy kialakuljon a napjaink politikai és társadalmi tehetetlensége: egyfajta posztmodern bestiárium. (A címet a szerző Erich von Stroheim 1924-es, Gyilkos arany című filmjétől kölcsönözte – ezért már nyilván nem reklamál senki.)

KIÁLLÍTÁS
„Ez azért túlzás”
Alter ego – Lakner László retrospektív tárlata

Húsz éven belül másodszor rendeznek Lakner László életmű-kiállítást Magyarországon, az előzőt 2004-ben láthattuk a Ludwig Múzeumban Metamorfózis címmel. Kétségtelen, a 20. század második fele, a 21. század eleje magyar (és nyugati) képzőművészetének meghatározó alkotóját kétszer is érdemes felfedezni.

KONCERT
Padló a hajón
Crime + the City Solution

A júniusban indult turné eddigi koncertjeiből az szűrődött le, hogy lényegében a Crime + the City Solution valamennyi korszakát fel­öleli, de főleg a berlini éveire fókuszál a zenekar.

TÉVÉSOROZAT
Az elfolyó metropolisz
Tokyo Vice

Jake Adelstein 19 évesen hagyta ott Missourit, hogy valóra váltsa Japánnal kapcsolatos álmait. 1993-ban diplomázott a tokiói Sophia Universityn, majd állást kapott a Yomiuri Shimbunnál, amely nem csak az ország vezető újságja, de a példányszám alapján az egész világ legnagyobb lapja – ő volt ott az első nyugati riporter.

TORRENTMOZI
Felszabadulásunk ünnepe
Sophie Hyde: Good Luck to You, Leo Grande

Rétegfilmnek nevezhető-e egy olyan alkotás, amely a társadalom túlnyomó többségét célozza meg? Vagy ez a hozzáállás inkább egy alapjaiban kirekesztő attitűdöt indikál, ahol a privilégiumokkal rendelkezők komfortja előbbre való, mint az akár nagyobb létszámban élők jólléte? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vet fel két szexjelenet között Sophie Hyde „idősfilmje”.

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Minden tervünk rövid távú volt”
Benkó Bence és Fábián Péter rendezők, a k2 Színház alapítói

Bár megszűnik a k2 Színház, úgy tűnik, a társulat nem széled szét. A független színház történetéről, a financiális kilátástalanságról és közlésvágyról beszélgettünk, mielőtt az Ördögkatlan Fesztiválon véget ér majd a történetük.

ZENE

KI VOLT BRIAN JONES?
Az eldobott kő

Az idén kétszer is fellépett a Rolling Stones a Hyde Parkban, már-már napra pontosan ugyanakkor, mint 53 évvel évvel ezelőtt. Ám a helyszínen és a július eleji időponton túl más összefüggést nehezen találnánk.

RÉS A PRÉSEN
„Palettával előjönni”

Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója

MI A KOTTA?
Vándorkomédiás

Klasszikus zenei programajánló a 2022/27. hétre

FILM

INTERJÚ
„Egyszerűen nem gyilkos”
John Hoffman forgatókönyvíró, producer

A Steve Martin, Selena Gomez és Martin Short főszereplésével készült Gyilkos a házban című amerikai bűnügyi vígjátéksorozat showrunnerével Los Angelesben beszélgettünk az alkotás folyamatáról, inspirációkról, személyes élményekről.

TÉVÉSMACI
Mókus, mókus

Amikor Sztupa és Troché átvették a keleti blokk kisállat-kereskedelmét, nem indultak be rögtön a dolgok.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Fekete telefon

Scott Derrickson semmit sem bíz a véletlenre a Fekete telefonban.

VISSZHANG: FILM
A pók feje

A nem is olyan távoli jövőben járunk, amikor az elítéltek lecsökkenthetik börtönbüntetésüket, ha különféle gyógyszerkísérletekhez csatlakoznak.

VISSZHANG: FILM
A béke fái

A népirtásokban bővelkedő 20. század végére azt hitte az emberiségnek a szörnyű tapasztalatok felfogást megváltoztató erejében hinni szerető része, hogy többé már nem ismétlődhet meg egy soá méretű genocídium.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Irma Vep

Micsoda őrültség 2022-ben feldolgozni egy 1916-os némafilmsorozatot (Louis Feuillade: Vámpírok)?

VISSZHANG: KONCERT
Alt-J

Örömteli fejlemény, hogy a nem éppen slágerzenében utazó Alt-J koncertjére majdnem megtelt az elég nagy befogadóképességű Budapest Park.

VISSZHANG: KONCERT
Hiperkarma

Szerencsére már évek óta nem az a kérdés, hogy a frontember állapota miatt megtartják-e a meghirdetett koncertet.

VISSZHANG: LEMEZ
Samuel Mariño: Sopranista

Egy ideig úgy tűnt, a venezuelai Samuel Mariño hiba a teremtésben. Fiús hangja a pubertáskor után sem tűnt el, számos, orvosi várókban és pszichoterápián eltöltött óra után végül egy doktor tanácsolta neki, énekeljen.

VISSZHANG: KÖNYV
Jenny Kjærbo: A lunda

Egy üregben élt a szüleivel a lunda. Minden szép és jó volt, mígnem egy nap váratlanul felbukkant a lakhelyükön egy tojás.

VISSZHANG: LEMEZ
Liam Gallagher: C’mon You Know

Az Oasis 2009-es feloszlása után Liam Gallagher alapított egy nem túl hosszú életű zenekart, a sok vizet nem zavaró Beady Eye-t, majd váratlannak nem nevezhető fordulattal szólókarrierbe kezdett.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/27.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/27.

Rövid hírek: holdrobot, neutroncsillag, vizililiom...

Szüret 2022/27.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LOKÁL

SZEGED LEGNAGYOBB TALÁLKOZÓHELYE: A „RAKI”
Csak lépcső legyen

Teraszosan kialakított zöld sávokat, vízi sétányt, mászófalat, „att­raktív lágyszárú növénytársulást” is rajzoltak a tervezők a majdani szegedi Tisza-partra, hogy vonzó legyen. De most is az: a lépcsőkön tizen- és huszonévesek kis csoportokban esznek, isznak, beszélgetnek estétől hajnalig.

TUDOMÁNY

VÁROSI HŐSZIGETEK
Éjjel izzik a járda

A városlakók nyári napjait kellemetlenül forró éjszakákon keseríti meg saját, téglából, betonból és bitumenből épített környezetük. Sokat kéne még azért tennünk, hogy nyaranta ne változzanak lakhatatlan sivataggá a városaink.

EGY ÁLHÍR NYOMÁBAN: MIRE NEM JÓ A WINDOWS 98?
Ablak a Marsra

Szoftvert frissítettek a 19 éve a vörös bolygó körül keringő MARSIS űrszondán, lecserélték a Windows 98-at! – járta be a hír a világsajtót. De hogy került az asztali számítógépeinkről ismerős operációs rendszer a szuperradarra? Hát, leginkább sehogy.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Cukkinicunami

Csuszatészta fokhagymás, csilis cukkinivel

KERTÉSZ LESEK
Madame Pho

Amikor még csak három pho-levesező volt Budapesten, és mindhárom úgy hirdette magát, hogy „a város legjobb levesezője”, nem volt nehéz dolgunk, akár háziversenyt is rendezhettünk saját kontóra.

BOKROS: A KORMÁNY KOMPROMISSZUMA PARASZTVAKÍTÁS

KLUBRÁDIÓ
Riporter: BOLGÁR GYÖRGY
2022.07.08.


Nem az EU követeléseit, hanem az Európai Bizottság ajánlásait akarja végrehajtani a kormány – mondta Bokros Lajos. A volt pénzügyminiszter szerint ezzel nem kerül közelebb Magyarország a befagyasztott uniós forrásokhoz.

A csütörtöki kormányinfón elhangzott bejelentés értelmében a brüsszeli javaslatok közül elfogadta a kormány, hogy Magyarország 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát; a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével ellentétben legyen helye bírósági jogorvoslatnak; a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi konzultációra időt kell biztosítani és a kormány a speciális jogalkotási lehetőségek arányát csökkenti; illetve Magyarországnak az EU-s források egy részét arra kell fordítania, hogy a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjék el.

"Egyelőre nem kell attól tartani, hogy Orbán kivezetné Magyarországot az Európai Unióból" – mondta Bokros Lajos a Megbeszéljük... pénteki adásában. A volt pénzügyminiszter szerint a kormányinfón tett bejelentés nem uniós követelések, hanem az Európai Bizottság ajánlásainak teljesítését jelentik.

Szerinte a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által bejelentett ajánlat csak szépségtapasz – szó szerint így fogalmazott Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója is a Reggeli gyorsban. Bokros durvább kifejezéssel is élt: parasztvakítás.

A közbeszerzésekkel kapcsolatos ajánlás teljesítése például könnyen kijátszható a politikus szerint, elég megfizetni más kormányközeli "haverokat", akik versenyképtelen ajánlatokat adnak be, így mindenképp az nyeri a közbeszerzést, akinek a kormány eredetileg akarta adni, és azt is elmondhatják, hogy 15 százalék alá esett az egy ajánlatos közbeszerzések száma.

Ahhoz, hogy a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével ellentétben legyen helye bírósági jogorvoslatnak az kellene Bokros szerint, hogy a bíróság, vagy az ügyészség vádat emeljen, és nyomozást indítson. Ezt aligha teszi meg Polt Péter legfőbb ügyész fideszes érdekeltségek esetében. És a bíróságok sem teljesen függetlenek, így ez nem jelent hatékony, kijátszhatatlan megoldást a korrupció ellen. Az igazi megoldást az jelenthetne, ha a kormány csatlakozna az Európai Ügyészséghez, amelynek joga lenne önállóan is nyomozást folytatni, amikor a bíróság és az ügyészség megtagadja a nyomozást egy-egy korrupciós ügyben.

A társadalmi konzultációval kapcsolatban megjegyezte, ez semmilyen módon nem gátolja a kormányt abban, hogy számára kedvező törvényeket alkosson, legfeljebb lassítja – és költségesebbé teszi – a folyamatot.

Megjegyezte azt is, hogy ezeket az ajánlásokat nem most, hanem már a csatlakozás idején, az előző kormányoknak is teljesíteniük kellett volna. Ami egyben azt is jelenti, hogy ezek teljesítésével nem kerül közelebb Magyarország a blokkolt uniós forrásokhoz.

ITT OLVASHATÓ