2022. augusztus 8., hétfő

ORBÁN „BARÁTOK KÖZT” VOLT, DE SOKAK SZERINT A CPAC „NEONÁCI MOZGALOM AMERIKÁBAN”

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.08.08.


Orbán Viktor ismét odamondott azoknak, akik őt keményen bírálják a Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) történt részvétele és a mondandója miatt. Szokásos módon persze csak egyszerűsített, „sommás” üzenetet küldött, ám két szóval is sikerült neki minimum csúsztatni, de leginkább hazudni. Nehezen hihető ugyanis, hogy temérdek pénzért tartott emberei ne látták-hallották-olvasták volna azokat a külföldön is elhangzott bírálatokat, amelyekkel Orbánt illették, nem is feltétlenül csak a sajtó, hanem politikusok – köztük amerikai republikánusok – részéről. Például Alan Steelman volt republikánus kongresszusi képviselő Orbánt „egy fehér felsőbbrendű, antiszemita és bevándorlásellenes vezetőnek” nevezte. „A fasiszta cirkusz eljött a texasi CPAC-re” – címmel megjelent cikkében feltette a költői kérdést: „Erre jutott Lincoln, Eisenhower, Reagan és Bush pártja?”. Azért ő – és azok, akiknek a véleményét alább bemutatjuk – nem a baloldali sajtó képviselői – gondoljuk mi...

UGYANAZOK?

FÜHÜ
Szerző: BAUER TAMÁS
2022.08.07.


„Ha valakinek kétségei lennének afelől, hogy a progresszív liberálisok és a kommunisták ugyanazok, csak kérdezzenek bennünket, magyarokat, mi mindkettővel harcoltunk már, és ők igenis ugyanazok.” Orbán Viktor ismételte el ezt a gyakran elmondott véleményét Dallasban, az amerikai szélsőjobb konferenciáján tartott előadásában.


A székesfehérvári gimnázium egykori KISZ-titkára, a Liberális Internacionálé egykori alelnöke Pontosan tudja, hogy ez nem igaz, ha csak egyfajta értelemben nem, de erről később.

Hogy miért és miképpen volt Orbán a gimnáziumban KISZ-vezető, annak tényleg nincs már jelentősége. Amikor megismertem, úgy tűnt, hogy meggyőződésből liberális. Ahogy az SZDSZ közgazdászaival amiatt voltak elégedetlenek a fideszesek, hogy nem voltunk eléggé liberálisok, ahogy az 1990-es kampányban azzal különböztette meg magát tőlünk, hogy nem állunk következetesen szemben a budapesti világkiállítás ötletével (azután később a világkiállítás lemondása miatt támadta az MSZP–SZDSZ kormányt), ahogy azzal a jelszóval rendezte meg 1994 februárjában, a választási kampány részeként a Liberális Internacionálé kongresszusát Budapesten, hogy „Miénk a sor”, azt mutatta: ahogy 1989-90-ben liberálisnak lenni kommunistaellenességet jelentett a számára, 1992-93-ban liberálisnak lenni az MDF nacionalizmusával és konzervativizmusával való szembenállást jelentette.

Kommunista az, aki elutasítja a piacgazdaságot, a kapitalizmust, mint kizsákmányoló berendezkedést, és azt hiszi, hogy a társadalmi tulajdon talaján a kizsákmányolás felszámolható, elérhető az emberek egyenlősége és szabadsága.

Ennek eléréséhez megengedhetőnek tartja az állam diktatórikus működését, az egypártrendszert. Liberális az, aki híve a magántulajdonon alapuló piacgazdaságnak, a versenynek, a politikai szabadságjogoknak, a többpártrendszernek, a parlamenti váltógazdaságnak. Tudom, hiszen kommunista világnézetre nevelt a család és az iskola, el is fogadtam, az egyetemen meggyőződésből kértem felvételemet a pártba. Az egyetemi évek alatt nagyjából már reformkommunista lettem, majd az ezt követő években eljutottam a liberalizmusig. Tanulmányaim és kutatásaim vezettek el ehhez a fordulathoz. Ahhoz, hogy az örökölt kommunista világnézettől eljussak a liberalizmusig, világnézeti fordulatot kellett tennem: amit korábban helyesnek gondoltam, azt el kellett utasítanom, és el kellett fogadnom azt, amit korábban helytelennek, károsnak, veszedelmesnek hittem. Azt az állítást tehát, hogy a kommunisták és a progresszív liberálisok ugyanazok, hamisnak kell tartanom.

De akkor miért mondogatja ezt Orbán?
...

HITELT SZERETNE? EGYRE NEHEZEBB LESZ FELVENNI - MÁR A VÁLSÁGRA KÉSZÜLNEK A BANKOK, SZIGORÍTANAK A FELTÉTELEKEN

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: L.J.
2022.08.08.


A bizonytalan gazdasági kilátások miatt a bankok az ügyfelek hitelképességének romlására számítanak. Míg az előző negyedévben nőtt a vállalatoknak és a lakosságnak kihelyezett hitelek állománya, az év második felében visszaesésre számítanak a pénzintézetek – derül ki az MNB felméréséből. Minden hitel esetében szigorítanak a feltételeken, egyre drágább és nehezebb lesz kölcsönhöz jutni.

Nemcsak a vállalati, hanem a lakossági ügyfeleknek is egyre nehezebb lesz hitelhez jutni – derül ki a Magyar Nemzeti Bank felméréséből. Az MNB minden negyedévben kérdőívben keresi meg a hazai bankok hitelezési vezetőit, hogy a hitelkereslet és a hitelkínálat aktuális változásairól beszámoljanak.

A banki válaszokból kiderült, hogy a vállalati hitelpiacon még változatlan hitelfeltételek jellemezték a második negyedévet, előretekintve azonban a bizonytalan gazdasági kilátások miatt a bankok nagyobb része szigorítást tervez a sztenderdeken. A negyedév során a vállalati hitelek iránti kereslet élénküléséről számolt be a bankok nagyobb hányada, ami elsősorban a kkv szegmensben, valamint a devizahitelek és a hosszú lejáratú hitelek iránt jelentkezett. A következő fél évben ugyanakkor a bankok többsége a kereslet általános csökkenésére számít a vállalati szegmensben, nagyobb részük a hosszú lejáratú hitelek kapcsán visszaesést, míg a rövidlejáratú finanszírozás iránt magasabb keresletet vár...

VISSZA AZ INKVIZÍCIÓT!

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG
Szerző: BEREND T. IVÁN
2022.08.05.


Önkéntelenül így kiáltottam fel gúnyos dühvel a hír hallatán, ami 2022. május 2-án megrázta Amerikát. Nem voltam egyedül: tüntetések árasztották el az országot. Egyedülálló módon ugyanis kiszivárgott és a Politico című hírcsatorna közzétette azt a legfelsőbb bírósági döntéstervezetet, amely Samuel Alito többséget nyert előterjesztése alapján lehetővé tette, hogy az egyes amerikai államok betiltsák vagy sokkal szigorúbb feltételekhez kössék az abortuszt. Ebből az előterjesztésből időközben érvényes legfelsőbb bírósági határozat lett.
A vallási bigottság újabb diadala ez a XXI. században, visszatérés a középkori vallási tilalmakhoz.

Hogy valójában miről is van szó, ahhoz néhány tényt kell tisztázni...


AZ ÉS 2022/31. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

KATA HELYETT ICA: AZ INFORMATIKAI TÁVMUNKA MIATT ÚJ ADÓNEMEKRE VOLNA SZÜKSÉG

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.08.08.


A Covid alatt még jobban elterjedt a távmunka. Sok magyar szakember dolgozik akár Magyarországról is nemzetközi megrendelőknek. Vinnai Balázs, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke szerint arra kellene fókuszálnunk, hogy az ő tudásuk a magyar cégeket, a magyar GDP-t segítse. Például egy rugalmas és kiszámítható adónemmel – sajnos a kata kiüresítése éppen ellentétes hatású.


Folyamatosan arról hallani, hogy kevés a hazai informatikus. Nagyon nemzetközi szakmáról beszélünk, sok tehetséges magyart látnának szívesen külföldön. A kataszabályok változása után nem félnek attól, hogy az a fajta szellemi szabadfoglalkozású tevékenység, amely az informatikára is jellemző, még kevésbé lesz vonzó a hazai feltételekkel?

A kata alapvetően egy adózási kérdés, ami nem a mi szakterületünk, de két negatív hatástól valóban mi is tartunk. Az egyik az agyelszívás, vagyis az, hogy több informatikus szakember költözhet külföldre, hiszen a magasabb jövedelmek és jobb karrierkilátások eddig is komoly vonzerőt jelentettek, de a kata lehetősége sokakat itthon tartott.

A másik, jól érzékelhető negatív hatás egy viszonylag új jelenséghez kötődik: a Covid után láttuk, hogy sokszor nem valódi az elvándorlás, hanem virtuális. Vagyis egyre többen itthonról fordulnak a külföldi munkavégzés felé, pedig nyilván jobb lenne, ha a jó szakemberek tudása a magyar gazdaságot gyarapítaná. Az itthonról külföldre végzett távmunkára, illetve az ennél is nagyobb rugalmasságot jelentő digitális nomaditásra nagyon oda kellene figyelnünk, mert az egyébként is súlyos hazai munkaerőhiányt tovább növelhetik...


ÚJABB MEGSZORÍTÁS: UNIÓS PÉNZ HÍJÁN NEM BŐVÍTIK AZ ONKOLÓGIAI INTÉZETET

MFOR
Szerző: MESTER NÁNDOR
2022.08.08.


Külső forrás hiányára és a háborúra hivatkozik a kiíró szervezet.


Eredménytelenek nyilvánította a kiíró azt a pályázatot, amelyet a budapesti Országos Onkológiai Intézet felújítására és bővítésére írtak ki. Így hoppon maradtak a kormánnyal jó viszonyt ápoló nagy építőipari vállalkozások is - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.


A kiíró Központi Humánfejlesztési Nonprofit Kft. a Budapest XI. Ráth György utca 7-9 szám alatti Országos Onkológiai Intézet - Onko-Diagnosztikai Központ területén új onkodiagnosztikai épület építésére, udvartéri feladatok elvégzésére, ezek tervezésére és kivitelezésére keresett vállalkozót. A projekt célja egy új Onkodiagnosztikai Központ létesítése az Országos Onkológiai Intézetben, amely a diagnosztikai eljárások elvégzését logisztikailag egy épületbe koncentrálná, és ily módon a daganatos betegek egy napos diagnosztizálását is lehetővé tenné...

AHOGY ROMÁNIÁBAN LÁTJÁK: ELÉRTE-E BUDAPEST A SZÉKELYFÖLDI AUTONÓMIÁT A SOFT POWERREL?

SZABAD EURÓPA
Szerző: Szabad Európa
2022.08.08.


A magyar kormány 2016 óta több tízmillió eurót különít el hargitai-kovásznai és marosvásárhelyi sportklubok, sportarénák finanszírozására, akadémiákat hoz létre, infrastrukturális beruházásokat hajt végre a Székelyföldön. A beruházások meghaladják a bukaresti hatóságok itteni, de román városokban eszközölt sport-infrastrukturális befektetéseit.


A Székelyföldön a meccseken nemcsak felcsendül, de a drukkerek éneklik is a székely himnuszt és lengetik a székely zászlót. Az itteni csapatok sportolói úgy érzik, ők is a Székelyföldet képviselik – többek között a különböző európai versenyeken is, ahol a szélesebb közönség viszont azt várná, hogy Romániát képviseljék...

G7.HU
Szerző: KISS PÉTER
2022.08.08.


(A szerző az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)


Az Európai Központi Bank (EKB) júliusi kamatemelésének árnyékában elsikkadt egy fontos eszköznek a bejelentése, ami a jövőben kulcsfontosságú szerepet kaphat. Egy olyan monetáris politikai „fegyverről” van szó, aminek a használatára remélhetőleg soha nem kerül sor, ám a jelenlegi olasz politikai folyamatok, valamint a közelgő európai (energia)válság akár alkalmat is adhat az élesítésére.

A szakértők egyöntetű véleménye szerint az EKB 50 bázispontos – a várakozásoknál nagyobb – alapkamat-emelése kétélű fegyver lett volna egy olyan eszköz bevezetése nélkül, amely révén a kamatemelések okozta fragmentációt (az eurózónán belüli állampapírhozamok eltérő mértékű emelkedését) el lehet kerülni. Ez lett a transzmisszióvédelmi eszköz, hivatalos nevén TPI (Transmission Protection Instrument), amely éppen emiatt feloldotta az EKB béklyóit, ami miatt a monetáris politikai jelentősége is kiemelkedő, de a gazdaságpolitikára és a befektetésekre gyakorolt hatása miatt is érdemes részletesebben foglalkozni vele.

Az új csodafegyver az olyan nemkívánatos kötvénypiaci volatilitást hivatott kivédeni, amelyet nem lehet fundamentális tényezőkkel magyarázni. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy egy ország vagy országok csoportja elleni spekulációs támadások kivédésére szolgál, amelyek lehetetlenné tennék az egész euróövezetre szabott monetáris politikai szigorítást. Plasztikusabb példával élve: azért van erre szükség, hogy az olasz vagy görög kötvényfelárak ne szálljanak el a többi országéhoz képest, miközben az európai jegybank emeli a kamatokat az infláció elleni küzdelem jegyében.

A létrehozását az indokolta, hogy ezek a folyamatok kezdtek már beindulni, miután az EKB júniusban bejelentette, hogy a következő ülésen kamatot fog emelni. A spanyol tízéves kötvényhozam 3, az olasz 4, míg a görög 4,5 százalék fölé emelkedett pár nap alatt, amit leginkább a biztonságosnak tekintett német állampapírokhoz mért felár emelkedése vezérelt. Az eszköz bevezetése révén az EKB folytatni tudja – akár nagyobb léptékben is, ha szükséges – a megkezdett kamatemeléseket, anélkül, hogy a periféria országok állampapírhozamaiban nemkívánatos turbulenciát okozna.

GENERÁCIÓKON ÁT ÖRÖKLŐDIK A SZEGÉNYSÉG, AZ ORBÁN-KORMÁNYOK PEDIG MÉG ERŐSÍTIK IS EZT A JELENSÉGET

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2022.08.08.


Ha az állam sem tud jobb körülményeket kínálni, mégis kiemeli a gyereket a szegény családból, akkor ő maga lesz a bántalmazó – mondja Molnár László, a Család, Gyermek és Ifjúság Közhasznú Egyesület alelnöke.


A Gyermekjogi Civil Koalíció friss figyelemfelhívó kiadványa szerint az elmúlt 15 évben csökkent a szegénységi küszöb alatt élő 17 év alatti gyerekek száma, de ezen belül a súlyos szegénységben élők aránya ugrásszerűen emelkedik. Milyen következményei vannak a gyerekekre nézve, ha egy család folyamatosan nagyon alacsony jövedelemből tengődik?

A legsúlyosabb következmény, hogy generációkon keresztül öröklődik a szegénység, megismétlik a szüleik életútját, ők is szegény családot alkotnak majd. A szociálisan egyáltalán nem érzékeny kormányunk lépései miatt ez a jelenség erősödik. Az Orbán-kormányok szegényeket diszkrimináló szemléletében a leszakadók saját hibájukból vannak rossz helyzetben és most is az a jó válasz az energiaárak emelkedésére, ha jobban fizető állást keresnek magunknak...

FELELŐTLEN ÉS KATASZTROFÁLIS AZ MSZP UNIÓS NÉPSZAVAZÁSI KEZDEMÉNYEZÉSE

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2022.08.07.


Az MSZP elmúlt 12 (vagy inkább 15) éves minősíthetetlen politikai tevékenységére és működésére feltette a koronát Újhelyi István az uniós népszavazási kezdeményezésével. Újhelyi egyeztetés, így az ellenzéki pártok egyetértése és támogatása nélkül dobta be az ötletét, mely több sebből vérzik. Egyrészt, az általa megfogalmazott (állítólag jogászokkal egyeztetett) kérdés nem elég világos, nem elég egyértelmű, mert még egy képzett ember sem tudja megmondani, hogy pontosan mit jelent. Ha pedig a népszavazás érvénytelen, amire van esély, az katasztrofális lenne, és Orbánt segítené.

Sorjában haladva: az nem kérdés, hogy Magyarország sorsa szempontjából alapvető érdek, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon. Az is egyértelmű, hogy Magyarország uniós tagsága Orbán kezében veszélyben van. Mindenki tudja, hogy Orbán és rendszere tagadja az uniós értékeket, sérti az EU alapszerződéseit, és ha Orbán nem kap pénzt a jogállamiság lebontása miatt, nem lesz semmi más érdeke, hogy az Unióban maradjon. Illetve mégis: Putyin érdekeinek védelme, az EU szándékos rombolása, és a remény, hogy a szélsőjobboldal átveszi az uralmat Európában.

Orbán csak akkor lép ki az EU-ból, ha teljesen elzárják a pénzcsapot, ha megszűnik a vétó lehetősége, s így nem tudja az EU-t korlátozni, zsarolni és befolyásolni (rombolni), ha nem Trump lesz az amerikai elnök 2024-ben, s azzal nem nyílik meg Putyin előtt az út Európába, és nem nyílik meg az esély, hogy orosz támogatással Európában a szélsőjobboldal kerüljön hatalomra és átvegye az EU feletti uralmat, megváltoztassa az uniós alapszerződést, amivel az egész EU-t illiberális fasiszta alapokra helyezné. Ha ennek esélye elszáll, és Orbánnak semmi hatalma nem lenne az EU-ban.

Ezek az alapvető feltételei annak, hogy Orbán kilépjen Magyarország nevében az EU-ból, és ez még nem most van. Nincs döntési helyzet. Orbán szerint a dolgok 2030-ra dőlnek el.

Ezért a népszavazást semmi nem sürgeti. Az uniós tagságot még évekig semmi nem fenyegeti, mivel az EU nem tudja és nem is akarja Magyarországot az uniós tagságától megfosztani. Ezért nincs konkrét helyzet, amiben a népnek döntenie kellene. Ezért a kérdésnek nincs valódi tétje, ami azt eredményezheti, hogy a témát lehúzzák a mindennapi politikai küzdelmek mocsarába. A lakosságot ezért politikai szimpátia és pártállás alapján lehet ebben a kérdésben is manipulálni, mert a szavazók nem érzik azt, hogy valóban az uniós tagságról döntenek.

Ezért rendkívüli felelősség terheli azokat, akik nem megfelelő időpontban, nem jól előkészítve lejáratják a témát, esetleg kontraproduktív módon ártanak vele az uniós tagság (jelenleg a többség által amúgy is támogatott) ügyének. Ha a népszavazás a jelenlegi szabályok szerint sikertelen, eredménytelen lenne (amire van esély, mert a Fidesz még a választás napján sem tudott bármilyen hazug kérdéseivel sikeres népszavazást tartani), akkor azzal Orbán nyerne, mert a magyar nép nem erősítette meg népszavazással az uniós tagságot és nem kötelezte erre a rezsimet.

Már az is egy kudarc, ha a Fidesz által kontrollált és irányított Nemzeti Választási Iroda azt állapítja meg, hogy az uniós tagságról nem lehet népszavazást tartani, és a fideszes alkotmánybíróság ezt megerősíti. Mert egy más történelmi pillanatban, amikor ez a kérdés valóban napirenden van, és dönteni lehet róla, nem biztos, hogy így lenne, mert lehetne társadalmi nyomás. Jelenleg azonban nincs ilyen társadalmi nyomás, mert nincs döntési helyzet. Ezért az ország nem mozgósítható és nem is mozdul...

MILYEN LENNE A FIDESZ EURÓPÁJA?

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2022.08.08.


Hagyjuk most a magyar Országgyűlés Európa jövőjéről szóló határozatának demagóg körítését, nézzük csak a konkrét javaslatokat. Milyen Európát képzel el az országunk irányítására felhatalmazott kormánypárt?

„Az integráció nemzeti szabadságunk kiteljesedésének eszköze” – indokolják, hogy miért kell törölni a Szerződésekből (nagy kezdőbetűvel írva, Szerződéseken általában az Európai Unióról szóló Szerződést és az Európai Unió Működéséről szóló szerződést értjük, valójában ide tartozik az Európai Atomenergia Közösséget létrehozó Szerződés is) az „egyre szorosabb egység” célkitűzését. Amellett, hogy ez a célkitűzés csak egy elvi nyilatkozat, amely ráadásul különböző nyelveken nem is annyira egyértelmű (az unió jogi dokumentumainak minden nyelvi változata egyformán hatályos, ami maga is a nemzeti önállóság szimbóluma, és okozott már apróbb bonyodalmakat), törlése azt jelentené, hogy vissza lehetne lépni az elért szintről. Hogy ezt hogyan képzelik el, nem tudható. A jelenlegi együttműködési szint egyszerű befagyasztása az újabb és újabb kihívásokat tekintve, eléggé paradox helyzeteket eredményezne. Ha pedig – miután minden újabb hatáskör átadása az uniónak egyhangú döntést igényel – azt képzelik, hogy ha egy tagállamnak egy együttműködési forma nem tetszik, azt máris vissza kellene vonni, akkor meg is ásták az EU sírját.

A nemzeti szabadság kiteljesedése a közösséggel szemben szintén súlyos kérdéseket vet fel. Az integráció ugyanis szükségszerűen a szabadság korlátozását jelenti. Ha csak azt fogadjuk el az integrációból, amivel szabadságunk nem csak nagyobb lesz, hanem még ki is teljesedik, akkor akár hozzá se fogjunk, reménytelen...

UDVARDI ATTILA: A JÖVEDELMEK SZŰKÜLNI FOGNAK, AZ BIZTOS - A LAKOSSÁG 30-40 SZÁZALÉKOS INFLÁCIÓT ÉRZÉKEL

JELEN
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2022.08.08.


Infláció, a rezsiszámlák növekedése, a hitelkamatok emelkedése, a KATA megváltoztatása – ezek a változások jelentősen növelik a háztartások kiadásait. Akinek van megtakarítása, vélhetően ki tudja majd fizetni a plusz terheket, akinek nincs, az arra kényszerül, hogy változtasson az életmódján, kevesebbet és a megszokotthoz képest mást fogyasszon. Udvardi Attila, a GKI Gazdaságkutató igazgatója, aki a lakosság jövedelmével, fogyasztásával és megtakarításaival foglalkozik, azt mondta lapunknak: rengeteg a bizonytalanság, nem lehet tervezni, előre kiszámolni, hogy mire elég a fizetés.


A KSH legfrissebb adatai szerint a bruttó átlagkereset 495 900 forint volt májusban, a reálkeresetek pedig 3,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Az adatok azokra a munkavállalókra vonatkoznak, akiket teljes állásban, nyolc órában foglalkoztatnak. Mi van a többiekkel?

Ráadásul ez nem is egy teljeskörű mérés, mert csak az öt főnél többet foglalkoztatókra vonatkozik. Az ennél kisebb cégeknél alacsonyabbak a bérek. A költségvetési szektornak teljeskörű beszámolási kötelezettsége van, a nonprofit szervezetek adatai részben becslésen alapulnak, bár ezek súlya alacsony. A KSH által májusra publikált teljeskörű mérés szerint 481 600 forint a bruttó átlagkereset.

Vannak olyan vállalkozások, ahol évek óta nem történt béremelés. Mindenféle kényszerügyeskedéssel megoldják, hogy a kötelező minimálbéremelést végrehajtsák, de azt a többletet, amit kénytelenek voltak odaadni, elveszik a javadalmazások egyéb részeiből.

Erről felméréseink ugyan nincsenek, de az elmúlt évtized tapasztalatai azt mutatják, hogy ez valódi jelenség. Ahol a béremelés rontja a cég jövedelmezőségét, veszélyezteti a működési biztonságát, mert éppen rosszak a kilátások a bevételi oldalon, vagy a világpiaci, ágazati trendek kedvezőtlenek, ott nyilván lépéskényszer van. Ilyenkor szokták például hat órába áttenni a foglalkoztatottat, csak hogy megtarthassák őket. Dolgozók nélkül ugyanis nehéz fenntartani a cég működését...

HÁROM NAPIG BÍRTA A MILLIÁRDOS JÁTSZÓTÉR, KITILTOTTÁK A RASSZISTA SZURKOLÓKAT A SZEGEDI SPORTKLUBOK

ÁTLÁTSZÓ / VIDÉKI LAPSZEMLE
Szerző: KATUS ESZTER
2022.08.07.


Szegeder: Öt nagy szegedi sportklub örökre kitiltotta a zsidózó szurkolókat a rendezvényeikről: „Ezek nem a mi értékeink”

Az MTK Budapest – Szeged-Csanád Grosics Akadémia NB II-es futballmérkőzés után a szegedi szurkolók egy csoportja antiszemita, gyűlölködő rigmusokat skandálva hagyta el az MTK stadionját és környékét. Erre reagálva a Szeged-Csanád Grosics Akadémia, a Pick Szeged Kézilabdacsapat, a Szegedi Vízilabda Egylet, a Zengő Alföld Szegedi Teke Egylet, valamint a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapat közös közleményben határolódott el a történtektől, és tiltotta ki a klubok létesítményeinek lelátóiról, rendezvényeiről a kirekesztő és rasszista elveket vallókat.

Debreciner: Leszakadt egy mászóka a napokkal ezelőtt átadott, 1,5 milliárd forintos debreceni Sziget-kék játszótéren

Az elmúlt napokban kétszer is átadták Debrecen új, 1,5 milliárd forint európai uniós támogatással épített játszóterét, a Sziget-kéket: július 31-én a gyerekeknek, augusztus 1-én pedig „hivatalosan” – írja a Debreciner. A frissen átadott játszótér azonban három napot sem bírt ki jelentős meghibásodás nélkül, az egyik mászóka falapja leszakadt egy kislány alatt. A játszótér üzemeltetői tájékoztatást tettek közzé a közösségi oldalukon, amiben azt írták, rengetegen látogatják a létesítményt, és sokan nem rendeltetésszerűen használják a játékokat.

KecsUP.hu: A médiahatóság ellenőrzést indít a Kecskeméti Lapok ellen

Minap a Kúria úgy döntött, hogy a területi választási bizottságnak igaza volt, és az újság törvényt sértett, amikor nem biztosította az esélyegyenlőséget az indulóknak az időközi választáson. A nagyrészt közpénzből működtetett lap ugyanis csak a Fidesz-KDNP jelöltjét mutatta be részletesen. Most pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság indít ellenőrzést a Kecskeméti Lapoknál, miután a nyilvántartásukban szereplő kiadó nem egyezik az impresszumban lévő kiadóval – olvasható a KecsUP.hu cikkében.

Nyugat.hu: Mészáros Lőrinc cége hárommiliárdért újítaná fel a szombathelyi megyeházát, de most ez is elmarad

A szombathelyi megyeháza felújítása is elmarad – tudta meg a Nyugat.hu „megbízható forrásból”. Az épület felújítására a Modern Városok programban a kormány bruttó 2,23 milliárd forintot szánt. Ez év elején ki is írták a közbeszerzési pályázatot, ami sikeres is lett: a munkát a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. nyerte el 3,1 milliárd forintért. A lap szerint azonban a felújítást egyelőre elhalasztották.

Atádhír: Áron alul adtak el 4,5 hektárnyi erdőt Somogyban

Egy Somogy megyei község 2020 októberében jelentősen a piaci ár alatt értékesített egy önkormányzati tulajdonban lévő, jórészt erdővel borított 4,5 hektáros területet a polgármester gyerekeinek. A Somogy Megyei Főügyészség sajtóközleménye szerint az adásvételi szerződés alapján az új tulajdonosok 5,9 millió forintért jutottak hozzá az egyébként 20 millió forint értékű ingatlanhoz. A jogszabályokba ütköző adásvétel kapcsán hűtlen kezelés miatt büntetőeljárás is indult – írja a lap.

AZ ORBÁN-KORMÁNY SZERINT 2010-2019 A LEGFÉNYESEBB ÉVTIZED, KÁR, HOGY AZ MNB ADATAI VILÁGOSAN CÁFOLNAK

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.08.08.


A kormányzati kánon szerint 2010-2019 közötti időszakban a magyar gazdaság elmúlt száz éve leggyorsabb növekedését produkálta. Már ezzel az állítással is vannak problémák.


Nehéz idők jönnek magyar gazdaságra, a következő évek növekedését nemcsak a külső sokkok – háború, szankciók, globális infláció - hátráltatják, hanem az egyensúlytalanságok, a magas költségvetési, fizetési mérleghiány, a 20 százalékot közelítő infláció és az államadósság is. A következő években a kormány ezek rendbetételével lesz elfoglalva, és ha nem is éri újabb külső sokk a magyar gazdaságot, az akkor is a növekedés lassulásával jár, valamint az uniós szintre való felzárkózást akadályozza majd, így nem ismétlődhet meg az elmúlt évtized gazdasági teljesítménye.

A kormányzati kánon szerint 2010-2019 közötti időszakban a magyar gazdaság elmúlt száz éve leggyorsabb növekedését produkálta, bár már ezzel az állítással is vannak problémák. Először Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke állította, hogy a 2010 utáni növekedés az egyik leggyorsabban volt az elmúlt száz évben, majd ezt az állítást vette át és emelte fel Orbán Viktor miniszterelnök is 2020-as gazdasági évnyitó beszédében. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában, hogy „az elmúlt száz év legsikeresebb tíz éve van mögöttünk”. Ugyanitt két évvel később idén tavasszal a választások előtt arról beszélt a miniszterelnök, hogy a Covid-válság alatt Magyarországnak a kanyarban sikerült előznie – vagyis az uniós átlagnál gyorsabban nőtt a magyar GDP a válság alatt –, így még a válság alatt is tudta folyatni a magyar gazdaság felzárkózását az uniós színvonalra.

Az, hogy mennyire volt sikeres 2010-19 közötti évtized, kissé árnyalja a Magyar Nemzeti Bank Növekedési jelentése:

a legutóbbi kiadványukból kiderült, hogy 2010-19 között a magyar gazdaság éves átlagos növekedése 2,8 százalék volt, ez pedig csak a negyedik leggyorsabb növekedési ütem 1920 óta...

KISZÁRADNAK AZ EURÓPAI SZÁNTÓFÖLDEK, AZ ELMÚLT 40 ÉVBEN AZ EGÉSZ KONTINENSEN CSÖKKENT A TALAJNEDVESSÉG

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2022.08.08.


1981 és 2017 között az európai mezőgazdasági területek felén lényeges mértékben csökkent a talajnedvesség a vegetációs időszak javát jelentő nyári félévben, de az éves átlagok alapján a negatív tendencia szinte az egész kontinensen megfigyelhető – derül ki a European Journal of Agronomy folyóiratban megjelent friss tanulmányból.


Az ELTE Természettudományi karának Pinke Zsolt által vezetett kutatócsoportja naprakész agráradatbázisok és az elmúlt négy évtized terepi vizsgálatainak eredményei alapján kimutatta, hogy a vizsgált időszakban a legkomolyabb mértékű csökkenés Kelet-Európában, Ukrajnában, Moldovában és Romániában történt, míg Észak-Európa szenvedte el a legkisebb mértékű veszteséget.

Nem meglepetés, hogy az alpesi, a balti és a nyugat-balkáni országok termőföldjei a legnedvesebbek, a legszárazabb földek pedig a mediterrán és a kelet-európai régióban találhatók. Az utóbbihoz tartoznak a magyarországi agrártájak is, annak ellenére, hogy a Kárpát-medencét nem sújtotta az elmúlt két évezred legtartósabb európai aszályhulláma. Az ideit megközelítő szárazság legutóbb 2015-ben csapott le az országra...

RASKÓ GYÖRGY: AZ ORBÁN-KORMÁNYOK ALATT 280 EZER FŐVEL CSÖKKENT A FALUN ÉLŐK SZÁMA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.08.08.


„Agrárgazdasági szempontból egyértelműen van fejlődés, társadalmi szempontból pedig óriási a visszafejlődés. A Fidesz számára óriási előnyt hozott.” Ezt mondta Raskó György agrárközgazdász a Hírklikknek, amikor a magyar mezőgazdaságot érintő 12 éves Fidesz-uralom egyenlegét vontuk meg.


A magyar mezőgazdaságot a Fidesz 12 éve uralja. Mik azok az intézkedések, amelyeket a magyar mezőgazdaságért hozták ezalatt a 12 év alatt?

– A Fidesz a saját hatalmi hátterét akarta a mezőgazdaság támogatása címen a falun kiépíteni, azért főleg erre koncentrált. A legfontosabb törvénye a földtörvény volt, azt 2014-ben hozta meg. Azzal a falusi osztályt hozta helyzetbe egyéni vállalkozóként, ők a földbérletben és a földvásárlásban is külön előjogokat kaptak. Ezt láthatóan nagyon jól használják is, hiszen 2010 óta körülbelül 400 ezer hektár került hozzájuk. Ennyivel csökkent a volt téeszek, gazdasági társaságok által használt mezőgazdasági terület. Azt gondolom, hogy ez a legfontosabb a Fidesz lépései közül. Ezen kívül külön támogatással segítette a középparasztokat, hogy még vagyonosabbak legyenek. Ma a falut anyagilag ez a közép- és gazdag paraszti réteg egyértelműen uralja. Körülbelül olyan 2500 mezőgazdasági milliárdos van az országban, ezeknek a 99 százaléka ebből a rétegből került ki. Ez akkora pénz egy-egy faluban, amivel a falu működését és társadalmi miliőjét is kontroll alatt lehet tartani. Ez tudatos volt, szándékosan akarták így kiépíteni, és meg is csinálták...

MI MAGUNK SZÁRÍTOTTUK KI AZ ORSZÁGOT, EZÉRT OLYAN PUSZTÍTÓ MOST AZ ASZÁLY

TELEX
Szerző: FEHÉR JÁNOS
2022.08.03.


Az elmúlt hetekben régen nem látott aszályt tapasztalhattunk Magyarországon: cserepesedő földek, kiégett gyepek, porzó patakmedrek, szárazra került tómedrek fotói járták be a médiát, miközben a mezőgazdasági szakemberek jelentős terméskiesésekről számoltak be. Végső soron a hőhullámok és a csapadékmentes időszakok kialakulásában is benne van az ember, de azt, hogy milyen a talajaink, termőföldjeink állapota, sokkal könnyebben befolyásolhatjuk. Ez a mezőgazdaság szempontjából katasztrofális év sokaknak jó lecke lehet, hogy szélesebb körben elterjedhessenek a már eddig is ismert vízmegtartó technikák, művelési módszerek.


Ha aszályról beszélünk, legtöbbször a mezőgazdaság felől közelítve gondolunk rá, de a hosszabb száraz időszakok egyre több olyan problémát okoznak, amelyek közvetlenül minket is érintenek, amikor a felszíni mellett a felszín alatti vízkészletek is fogyni kezdenek. Ellehetetlenül az öntözés, ipari vízhiány is kialakulhat, és a lakossági vízellátásban is zavarok keletkezhetnek. Ezeket szinte mind meg is tapasztalhattuk az elmúlt hetekben.

Az aszályt a nyárral kötjük össze, de idén már márciusban hatalmas mennyiségű víz hiányzott a talajból, emiatt válhatott még pusztítóbbá a mostani hőségidőszak.

„Az aszály mindig is jellemző volt a kontinentális éghajlatú területeken, de a klímaváltozás fokozza ezt. Megváltozott a csapadék éven belüli eloszlása, a nyári és a tavaszi csapadékok mennyisége csökken, a télié – elméletileg – növekszik, erősödik a mediterrán hatás. Az idén az okozza a rendkívüli aszályt, hogy a téli és tavaszi csapadékok is elmaradtak. Nincs tartalék, a talaj fölső nyolcvan centimétere, egy métere száraz. A kétezres évek elején volt egy hasonló nyári aszály, amikor kilencven napig nem volt csapadék, de akkor volt téli feltöltődés a hótakaró miatt, ráadásul 1999 az egyik legbelvizesebb év volt” – mondta Barta Károly, az Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar geoinformatikai, természet- és környezetföldrajzi tanszékének docense.

„Eddig is voltak csapadékszegény évek, de újdonság, hogy komplett országrészek vannak, ahol gyakorlatilag nem lehet bizonyos haszonnövényeket termeszteni. Táji szintű aszályt látunk, amihez a korábbi években összeadódott vízhiányok is vezettek, és ez már a felszín alatti vizek süllyedésén is látszik.

Mindezt már nem lehet pusztán öntözéssel megoldani. Ennek ellenére azt látom, hogy a jégkármentesítő rendszerrel még mindig többet foglalkozik az agrárkamara, mint a klímaváltozással. Most már ennek is bele kell kerülnie a gazdálkodók gondolkodásába” – mondta Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője...

A 2008-AS VÁLSÁGOT KIVÁLTÓ ÉRTÉKVESZTÉS TÖBBSZÖRÖSÉT HOZHATJA A MOSTANI ÁTRENDEZŐDÉS AZ ENERGIAPIACON, DE EZ ELKERÜLHETŐ

G7.HU
Szerző: HIDI JÁNOS
2022.08.07.


(Hidi János a Cambridge Econometrics fenntartható pénzügyek vezetője. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)


A „dekarbonizációs átmenet”, azaz a fosszilis energiaforrások kiváltása a következő évtizedekben az olaj és gázkészletek mintegy 1400 milliárd dollárt kitevő értékvesztésével járhat világszerte egy nemrégiben megjelent elemzés szerint. Ennek jelentős része közvetlenül a fejlett világ pénzügyi szereplőit és azok állami és magánügyfeleit érinti. A várt értékvesztés többszöröse lesz a 2008-as pénzügyi válság során elszenvedett, körülbelül 250-500 milliárd dollárnak, így a hatása is a többszöröse lehet. Hasonló veszélyekre mutatott rá az Európai Központi Bank napokban publikált tanulmánya is. Ahhoz, hogy a dekarbonizációból eredő átértékelődés ne okozzon újabb globális pénzügyi válságot, és a pénzügyi szektor a karbonmentes gazdaság igényeinek megfelelően, időben csoportosítsa át befektetéseit, szükség lesz a kormányzatok és a magánszektor együttműködésére.

A dekarbonizációs átmenet jelentős reálgazdasági átalakulással jár. Jól ismerjük már a gyakran emlegetett technológiai váltás szükségességét az alacsony karbonintenzitású megoldásokra, a megújuló energiaforrásoktól, az elektrifikáción át az energiahatékonyság javításáig, amelyek mind a jelenleg domináns fosszilis energiahordozókat hivatottak kiváltani. Azonban a váltás pénzügyi vonatkozásairól sem szabad megfeledkeznünk.

Az átmenet során újrarendeződik a gazdaság, a nemzetközi kereskedelem, átértékelődnek technológiák, földrajzi területek, új piacok jönnek létre és régiek szűnnek meg. Ezek a reálgazdasági folyamatok tükröződnek a pénzügyi piacokon is, hiszen újra kell értékelni a pénzügyi eszközöket és óriási léptékű tőkeátrendeződés várható. Ahhoz, hogy elkerülhető legyen a 2008-as pénzügyi válsághoz hasonló globális sokk, a pénzügyi eszközök értékelésében fokozatosan, nem pedig hirtelen, egyszerre kell megjelenniük a karbonmentes gazdaság szempontjainak...

A TAXISOK A MAGYARORSZÁGI DOLGOZÓK SZERVEZETT, KŐKEMÉNY ÖKLE, NEM CSODA HOGY BÉKÉN IS HAGYJÁK ŐKET

MÉRCE
Szerző. TÓTH CSABA TIBOR
2022.08.08.


Mindenképpen szeretném elkerülni azt, hogy a közhelyes újságíró-taxis történettel kezdjem ezt a cikket. Mint ugyanis az ismert, számos békebeli publicisztikában alkalmazták a módszert, amikor az újságíró nem szerette volna, hogy különböző, nagy politikai igazságok mint a saját szavai kerüljenek a cikkébe, akkor keresett egy képzeletbeli taxist, aki őt valahová éppen fuvarozta és ezt, vagy azt mondta neki.

Mostanra ez is kiveszett, és 2022-ben, a kata sokkszerű, jogtalan eltörlése, a benzinárstop visszavágása, vagy más megszorító intézkedések után a publicisták már nemhogy sem képzeletbeli, sem valódi taxist nem kérdeztek meg a helyzetről (tisztelet a kivételnek természetesen), hanem nyíltan a sofőrök helyett kezdték el sorolni, miért hihetetlenül igazságtalan az, hogy a kormány folytonosan kivételez velük.

A „Kivéve a taxisok!” valódi mémformátummá vált az elmúlt pár napban. A TikTokon megjelenő különböző vicces videók, vagy éppen egy kórház fertőző osztályán viccből kirakott „Belépés csak a személyzet részére – Kivéve a taxisok!” cédula inkább arra utal, ismét találtak maguknak a megszorításokkal elégedetlenek egy csoportot, akit az egészért felelőssé lehet tenni, akik valójában nem a hatalmasokhoz tartoznak, elérhető közelségűnek látszanak, és akiket lehet bántani...

ITT OLVASHATÓ

LÁZÁR JÁNOS VOLT SOFŐRJE LETT MÁRTÉLY POLGÁRMESTERE – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.08.08.


Ambrus István függetlenként indult – a Fidesz-KDNP támogatásával

A települést 2019 óta irányító Putz Anitára feleannyian voksoltak.

Az egykori Fidelitas-elnök miniszteri biztos lett

Böröcz László nem került be a parlamentbe, de így is kapott egy kiemelkedő fizetéssel járó széket.

1 milliárd 625 millió forint osztalékot vett fel a honvédelmi miniszter a kaszinóbizniszből

A lap a július 7-ei Kormányinfón megkérdezte Gulyás Gergely kancelláriaminisztert, helyesnek tartja-e, hogy minisztertársa tárcavezetőként vett fel milliárdos osztalékot. Gulyás azt válaszolta, nem biztos benne, hogy ez így történt, de

„ezek a számok olyan nagyok, hogy ahonnan én nézem a világot, értelmezhetetlenek”.

Milliós juttatást vesz fel több miniszter is a modellváltáson átesett állami egyetemi kuratóriumi tagságáért

Összesen 5 miniszter vesz részt egyetemek vezetésében. A friss vagyonnyilatkozatok szerint Varga Judit és Szijjártó Péter is több mint egymillió forintért havonta.

Már nem sokáig marad ezer forint alatt egy szelet torta

A magyar éttermek átlagban 18 százalékkal emeltek termékeik árán, noha a költségek növekedése miatt reálisan 30-50 százalékkal kellett volna növelniük, de annak vendégriasztó hatása lett volna. Budapesten már így is minden tizedik vendéglátóhely bezárt, és a tendencia folytatódhat.

Ha ultradrága lesz a gáz – miért kellett akkor a rezsivédelmi alap?

Magyarországon csak a kiskereskedelmi árszabályozással segítik a fogyasztókat, miközben Európa számos országában egyéb módon is, például szociális alapon nyújtott pénzügyi támogatással vagy adókedvezménnyel.

A rezsivédelmi pávatánc mögött már felsejlik az MVM nyomora

Egy múlt pénteki a rendelet megpróbálja megmenteni az MVM-et azzal, hogy a rezsivédelem fenntartásának költségeit kiszervezi-kiveszi az állami energiamamutból.

Az ország családi ezüstjét teszi kockára a kormány

“Ha a fakitermelés egész évben, korlátozás nélkül végezhető, az azt jelenti, hogy a vegetációs időszakban is, lombos állapotban, illetve a madarak költési idejében is. Ennek káros hatásai sem szorulnak hosszabb magyarázatra, az eddigi szabályozás nem véletlenül korlátozta ezt az idősávot.”

A taxisok a magyarországi dolgozók szervezett, kőkemény ökle

Nem csoda, hogy békén is hagyják őket…

“A legnagyobb baj az, hogy az elöljáróink még hülyébbek, mint mi vagyunk”

“Tizenkét éve az egész országot szétizélik, és még mindig akad, aki erre gerjed, krézi in láv vid szexonfájör Viktor, ő a legnagyobb csődör Európától a texasi olajvállalkozók báljáig.”

“Visszafoglaljuk a budai Várat”

“Ez egy kulturális és ideológiai tragédia” – fogalmazott a beruházás kapcsán a Budai Hangnak Csomay Zsófia Ybl-díjas építész, a Huszonkettesek építész csoport tagja. “A visszaépítés művészettörténeti és stilisztikai értelemben szürreális, és tökéletesen figyelmen kívül hagyja a világ aktuális történéseit.”

Hatalmas hazárdjátékot folytat Orbán

Orbán Viktor hazárdjátékot játszik azzal, hogy mindent egy lapra, Donald Trumpra tesz, de ez nem feltétlen esik egybe Magyarország érdekével – mondta a Hírklikknek Magyarország korábbi NATO-, majd washingtoni nagykövete.

A szponzorok között feltüntetett Alapjogokért Központ nem szponzorálta a CPAC konferenciát

A CPAC sajtóosztálya azt írta az RTL Híradónak, hogy társszervezőként került fel a listára.

Sokmillió forintjába kerülhetett a magyar adófizetőknek a budapesti CPAC

Az Átlátszó információi szerint a Bálnában zajlott politikai rendezvényt minden bizonnyal a magyar adófizetők finanszírozták, az adatok szerint több százmillió forintos értékben. Értesülésünk szerint ugyanis egy félállami alapítvány az Alapjogokért Központnak 2022. évre adott támogatásában 390 millió forint szerepelt rendezvényszervezési célra.

Feloszlatta magát tíz jobbikos alapszervezet

Szerintük a pártvezetés összekacsint a Fidesszel.

KERESZTÉNY VALLÁSÚ EMBER NEM LEHET RASSZISTA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.08.08.


Dallasban a legnagyobb tapsot akkor kapta a magyar miniszterelnök, amikor a gender ideológiájáról beszélt, és kijelentette, a nő az nő, a férfi az férfi, a gyerekeinket pedig hagyják békén. Csernyányszky Judit nemzetközi lapszemléje.

Williamsburgi olvasó levelét hozta le a Washington Post véleményrovatában, amelyben a szerző, Miles Lambert azt állítja, hogy az amerikaiaknak tulajdonképpen nincs mit okulniuk Orbán Dallasban elhangzott beszédéből, mert a magyar történelem útelágazásai nem hasonlíthatóak össze az amerikaival. Pedig, hát Orbán Viktor nagyon elszánt, amikor igyekszik párhuzamokat vonni a két ország között. De mi is a helyzet: az Osztrák-Magyar Monarchia részeként hazánk az I. világháborúban a vesztesek oldalán vett részt, aminek okán a Trianoni Békeszerződés etnikai és területvesztést eredményezett. Ennek a veszteségnek a visszaszerzése hajszolta bele Magyarországot a II. világháborúba. Ám azóta is nyílt seb a magyarok lelkén az ország szétdarabolása, nem beszélve a világon egyedülálló magyar nyelvről. Lambert szerint a magyaroknak nem kell megmagyarázni, mit jelent az az egzisztenciális fenyegetés, amellyel Orbán az asszimilálódni képtelen idegeneket akarja a magyaroktól távol tartani. Ilyen tekintetben pedig semmilyen párhuzamot nem lehet vonni a két ország között, az amerikaiaknak nincs miért fontolóra venni Orbán kijelentéseit, amikor saját belpolitikai problémáikat akarják megoldani.

A Klubrádiónak egy éve interjút adó Rod Dreher amerikai konzervatív véleményvezér ennek épp az ellenkezőjét állítja az American Conservative folyóiratban, miszerint igen is van miért odafigyelniük az amerikaiaknak Orbán beszédére. Ő is jelen volt a rendezvényen és szerinte a legnagyobb tapsot akkor kapta a magyar miniszterelnök, amikor a gender ideológiájáról beszélt, és kijelentette, a nő az nő, a férfi az férfi, a gyerekeinket pedig hagyják békén. Az, hogy mennyire igazat mond, Dreher szerint mi sem bizonyítja jobban, minthogy Orbánt négyszer egymást követően megválasztotta a nép szabad és tisztességes választásokon. Ezt pedig a baloldali média gyomra nem veszi be, ráadásul az ellenzék reménytelenül rosszul politizál – állapítja meg. S ehhez hasonlókat ír 15 oldalon. Ezen a nyomvonalon haladva mi sajnos nem tudunk több időt szentelni rá.

Washingtoni Christian Post is tudósított Orbán dallasi beszédéről, kiemelve azt a tételmondatot, miszerint keresztény vallású ember nem lehet rasszista. De sajnos arra nem tért ki, hogy mitől igaz ez a tételmondat, mert az első megállapításból nem következik a második akkor, ha valaki mégiscsak rasszista kijelentéseket tesz. Kérdés továbbá, ha valaki rasszista kijelentéseket tesz, akkor aligha keresztény. Kiemelte még azt a kisebbségre rendkívül sértő mondatot is az írás, miszerint ’kevesebb transzvesztita férfit és több Chuck Norrist'.

Az NBCNEWS szerint az önmagában sokat elárul a CPAC és Orbán viszonyáról, hogy kik szólaltak fel a rendezvényen. Sorolja a szélsőséges jobboldaliakat, illetve Steve Bannont, akit épp most találtak bűnösnek, miután nem ment el a január 6-i bizottság kongresszusi beidézésére. Akár több év börtönbüntetést is kaphat az ősszel az ítélethozatalkor. Az írás leszögezi, ennek a CPAC-nek semmi köze Reagan pártjához, Bush elnök pártjához, akik mind részt vettek annak idején a rendezvényen, mert nemcsak, hogy a republikánus párt szélsőségeseit vonultatta fel, hanem a perek sokaságában érintett Donald Trump híveinek seregszemléje volt.

Szabad Európa angol nyelvű szekciójában bukaresti keltezéssel olvastunk elemzést arról, hogy Orbán Viktor miként vásárolja meg a sportbefektetéseken keresztül a szomszédos országok magyarjainak szívét és lelkét a hatalomgyakorlás és befolyásszerzés ’soft’ eszközeivel. Csak Erdélyben 33 milliárd forintot fektetett be az elmúlt 6 évben. Július harmadik hetében pedig úgy járt ott háromszor is Orbán, hogy hivatalosan a román kormány meg sem hívta.

Moszkovszkij Komszomolec (Московский Комсомолец) újságban egy orosz felsőházi képviselő, Alekszej Piskov (Алексей Пушков) paradoxonnak tartja, hogy Orbán felszólal az orosz szankciók ellen az Európai Unióban, azonban megszavazza azokat. A konklúzió a részéről: ha az EU tagja vagy, akkor nem hozhatsz szabadon döntéseket függetlenül az EU-tól. Emellett a cikk külön kiemeli Orbánnak a Kossuth Rádióban is elhangzott mondatát, miszerint teljes tévedés, hogy az Ukrajnának küldött korszerű nyugati fegyverekkel meg lehet nyerni a háborút.

ÓCSKA MELLÉBESZÉLÉS, POFÁTLAN HAZUDOZÁS ÉS RÖHEJES ALAKOSKODÁS HELYETT ÉRDEMES LENNE EZEKNEK A PSZEUDOKERESZTÉNYEKNEK OLYKOR-OLYKOR BELELAPOZNI A BIBLIÁBA

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.08.08.


Aki a Bibliában nem csupán hitének forrását találta meg, vagy nem pusztán az ókori irodalom páratlan remekműveként olvassa, hanem történeti, nyelvészeti, néprajzi stb. forrásként is használja, az tudja, hogy hatalmas irodalom foglalkozik a bibliai fák és növények világával, azok valóságos és szimbolikus jelentésével. A Biblia legalább harmincféle fát ismer, így például a ciprust, a mandulafát, az ébenfát, a mirhát, a fűzfát, a cédrust, a platánt, a tölgyet, az akácot, a diófát, a kőrist, a nyárfát, a fenyőt, az eperfát, a lótuszfát, a gesztenyefát, az almafát, a datolyapálmát, a gránátalmafát, az olajfát és így tovább.
Hát nem csodás?
És bizony az ókorban keletkezett mózesi törvények már szigorúan tiltották, hogy ostrom idején az ostromlók kiirtsák az ellenség gyümölcsfáit (5Mózes 20,19). Máskor a boldog és bölcs embert olyannak nevezi a szöveg, mint a folyóvíz mellé ültetett fát, amelynek lombjai nem hervadnak (Zsoltár 1,3), a hőségben is lombjai zöldellni fognak, szárazság idején is gyümölcsöt terem, s eljön az idő, amikor a nép napjai a fák napjaival lesz egyenlő, s a fák az Örökkévalót dicsérik majd (Zsoltár 148,9).
Hát így irtsuk keresztény-államilag elrendelve a fákat, s erdőket!
Sokszor mondtam, most is megteszem: azok, akik percenként százszor hivatkoznak saját kereszténységükre, s ugyancsak százszor szólnak keresztény Európáról, keresztény Magyarországról, keresztény kormányról, keresztény oktatási rendszerről, keresztény családról, keresztény kultúráról, keresztény apáról és keresztény anyáról, keresztény gyógyításról és keresztény újságírásról, vagyis keresztény totalitásról, nos azok legalább egyszer végre beleolvashatnának a Bibliába, amely – még ha ezzel nincsenek is tisztában – saját hitük hagyománya szerint Isten kinyilatkoztatott szava.
Mert azt már tudjuk róluk, hogy ezek a felbőszült politikai Disneyland-reklámkeresztények legfeljebb a rossz tudásának fáját ismerik, arról falatoznak nap mind nap, ám az élet fájához semmi, de semmi közök sincs. Ők a pusztítás fáját imádják, reggeltől estig azzal paráználkodnak.
Viszont térjünk vissza a Biblia szövegéhez! Mit is mond még a fákkal kapcsolatosan? Például azt, hogy olykor királyokat és uralkodókat jelképeznek: így az egyiptomi fáraót, akinek hiába nyúltak magasra az ágai, hiába volt szebb Isten kertjének cédrusainál, gonoszsága miatt kivágják, ledöntik, gallyai letörnek, elmenekül mellőle a föld minden népe, elhagyják valamennyien, s letaszíttatik az alvilágba (Ezékiel 31,1-18).
Így hát nyugi, előbb-utóbb tényleg így lesz.
És ezért mondom: ócska mellébeszélés, pofátlan hazudozás és röhejes alakoskodás helyett érdemes lenne ezeknek a pszeudokeresztényeknek olykor-olykor belelapozni a Bibliába.

FÜSTÖLGŐ SZEMEK VILÁGÍTANAK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.08.08.


Hozzáértő emberek szerint napokon belül elfogyhat a benzin Magyarországon, hiába minden hókuszpókusz árstoppal és vásárlási limittel. Sok kút bezár, és a kipcsak nép majd integet a benzinkutasnak, midőn elsuhan a szamárvontatta kordéjával az egységek mellett. Orbán propagandagépezete – miközben a kedves vezető a luxusjettel röpköd a világban fasiszta eszméket terjeszteni, majd pedig nyaralni Horvátországba – az olajembargóra mutogat, miközben május végén diadalmas csűrdöngölőst jártak, hogy a vezér megint legyőzte az Uniót, mert ő kaphatja továbbra is a csövön Putyin olaját. Nem áll össze a kép.

Nem hozzáértő emberek mondják ugyan, de nem is kell mondaniuk, mert ez a tapasztalat, hogy győzedelmes és nem fajkevert országunkban egyes vállalatok, vállalkozók euróban kérik a szolgáltatásuk árát, a lakosság élelmesebb része szintén a közös valutában hirdeti meg a házát, lakását, lévén a forint annyira szar és kiszámíthatatlan, hogy csak így érzik biztonságosnak. Kezd kialakulni a másodlagos pénzpiac, amire a kormány is vallomásszerűen ráerősített, Varga pénzügyes adókönnyítésként kiböfögve jelentette be ugyanis, hogy dollárban, euróban is fogadnak el adóbefizetéseket.

Mindeközben állítólag hozzánk ömlik az überolcsó orosz gáz, ám az ország hétszázmilliárdnyi hitelt vett fel, hogy máshonnan is be tudjon szerezni. Mert hiába ment Szijártó Lavrovhoz segget nyalni és kuncsorogni, az beintett neki, és most be vannak szarva. Olyannyira a gatyájukba csináltak, hogy a kedves vezető egy kézmozdulattal engedélyezte erdeink kipusztítását, ami ellen mindenféle zöldek ordítanak, az erdészek vissza akarják adni a diplomájukat, egyáltalán, kies hazánk kezd – ha már nincs ott egészen – a bibliai tohuvabohu állapotába süllyedni, amit a fizikusok viszont entrópiának neveznek.

És most, hogy így elmeséltem a nyomorult életünket, felidézek egy képet az én nyájasaimnak, mikor is a délszláv háború vége felé Görögországba muszájból utazva végig a hajdani Jugoszlávián, de ott a Belgrád melletti autópályákon különösen, a lakosság benzinnel teli marmonkannákkal ácsorgott az utak mentén, üzemanyagot árultak kizárólag dollárért és nyugatnémet márkáért, mert akkor még nem volt euró. Ott állt a sok szerb Varga Mihály pénzért kuncsorogva, amit meg is kaptak az utazótól, mert a benzinkutak zárva voltak, mint ahogyan nálunk is zárva készülnek lenni...