2019. január 3., csütörtök

KINEVETNI ORBÁN VIKTORT - MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2019.01.03.


A Magyar Hang 2019. évi első száma jelenik meg január 4-én, pénteken. 28 oldalnyi olvasnivaló az ünnepekre!

Íme, ízelítőnk a tartalomból:

– Kinevetni Orbán Viktort. Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke a dühöngés alternatíváiról, a gerillapolitikáról és a nem teljesen ingyen sörről – interjú

– Csak magukra számíthatnak a szerb tüntetők

– Vacsora Laudával – Élményekről, álmokról, borokról meséltek politikusaink. Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Sneider Tamás, Gyöngyösi Márton, Jakab Péter, Varga-Damm Andrea, Demeter Márta, Keresztes László Lóránt, Ungár Péter, Molnár Zsolt, Karácsony Gergely és Harrach Péter válaszolt kérdéseinkre.

– Lázár János lesz a NER Pozsgayja? – Interjú Tordai Bencével, a Párbeszéd politikusával

– M0: a kör bezárul? A NIF egyelőre az északi szektor előkészítésére kapott pénzt, a kisajátításokra és a kivitelezésre nem

– „Nemcsak az alkoholról van szó” – Felsőcsatár összefogott, hogy ne szűnjön meg közösségi tere, vagyis a kocsmája

– Trump borított. Az amerikai elnök a szövetségeseinek is hátat fordítva kevenjte össze a kánjtyákat Szíriában, és már a rendezési folyamatot is kisiklatná

– Amerika 2019-ben tovább fokozza a nyomást Kínára

– Erőszakspirálba ragadt a világ. Százezernél is több halálos áldozatot szedtek a múlt évben azok a fegyveres konfliktusok, amelyek minden eddiginél több brutalitást hoztak mindennapjainkba. Összeállításunkban bemutatjuk, melyek azon pontjai a világnak, ahol az elkövetkezendő évben sem nyugszanak a fegyverek.

– Külföldön „kénytelen” költekezni a kormány

– Újabb 2,8 milliárd forint közpénz a makkabi játékokra – Míg az előző házigazda, Berlin 1,4 milliárd forintnyi euróból rendezte meg az európai zsidóság „olimpiáját”, addig a budapesti költségek már meghaladják a 30 milliárdot is

– „Kattintottam felhajtás nélkül” – Urbán Tamás fotóriporter 1983-tól 1987 januárjáig dokumentálta az Országos Mentőszolgálat munkáját, az ő képeiből válogattunk

– Istenkeresés a Remény-lakótelepen – Tabutémáról, a hit kérdéseiről, a tízparancsolathoz való viszonyunkról írt drámát Székely Csaba, a Bányavidék-trilógia szerzője. A 10 címŠ darab ősbemutatóját Sebestény Aba rendezésében karácsony előtt tartották a Radnóti Színházban.

– Korrupcióról középszerűen – Az ügy várva várt bemutatója a Katonában

– Színész a börtönben – Kiss Ferencet, a színészkamara korábbi elnökét 1948-ban nyolc évnyi kényszermunkára ítélte a népbíróság. Hogyan látjuk ma bűneit, perét? A Stúdió K-ban novemberben a témáról bemutatott előadásától sajnos nem lettünk okosabbak.

– Bedobozolva – Az Iparművészeti Múzeum 2017 őszén zárt be felújítás miatt, de a költözésre váró gyűjtemény helyzete még mindig bizonytalan.

– Újabb fordulat a Radetzky-laktanya ügyében

– Mit nézünk idén a moziban?

– 2018 a rekordok éve a nemzetközi sportéletben

– Nem akartuk, hogy olyan legyen, mint a Szomszédok – Páros interjú Divinyi Réka rendezővel és Lengyel Tamás színésszel a BÚÉK kapcsán

Publicisztika:
B. Molnár László: Kis fizetés – nagy felelősség – a tanári fizetésekről; Torkos Matild: Bármilyen erősnek tűnik is a NER, az idő már nem nekik dolgozik; Pethő Tibor: El kell tűnnie az egészségügyből a kiszolgáltatott pácienseket megalázó viselkedésnek; Szerető Szabolcs: Egy újabb választási év küszöbén; Bede Ábel: Mi nem vagyunk magyarok?; Joób Márk: A keresztény vallást nem kellene kisajátítani; Perczel istván: Bűn és bűnhődés; Hegyi Zoltán: Egy mindenes feljegyzései (30. rész); Dévényi István: Puszta paradicsom; Benedek Szabolcs: Lapot húzok ’19-re; Gazda Albert: Vadat és halat; Puzsér Róbert: Politika helyett, emlékezet; Marabu: Majdnem

ORBÁN HONVÉDSÉGI KÜLÖNGÉPPEL TESZTELTE A MENEKÜLÉSI ÚTVONALAT BRAZÍLIÁBA?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.01.03.


„Harminc éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!” Ezt válaszolta Orbán Viktor a parlamentben, miután az Átlátszó szeptemberben megírta, hogy a miniszterelnök július 25-én a 17 milliárd forint értékű, Bombardier Global 6000 típusú, OE-LEM lajstromjelű osztrák magánrepülőgéppel utazott a Vidi bulgáriai meccsére. Letagadni nem lehetett, mert lefényképezték, ahogy hazafele kiszállt a gépből Ferihegyen.

Persze, Orbánnak ez a kijelentése sem volt igaz, mint ahogyan a miniszterelnök több más állítása sem feltétlenül fedi a valóságot. Harminc évvel ezelőtt ugyanis Orbán egyáltalán nem utazott különgépen, ha egyáltalán ült repülőn, az maximum menetrendszerinti járat lehetett.

Ami viszont tény: Magyarország miniszterelnöke az utóbbi időkben igen nagy előszeretettel röpdös magángépeken, vagy éppen a honvédségnek vásárolt, de a katonák által nem használt gépeken. Ugyancsak az Átlátszó tette közzé, hogy 2018. február elején a Magyar Honvédség két Airbus A319-es repülőgépet vásárolt. Simicskó István akkori honvédelmi miniszter már a gépek bemutatásakor is azt mondta, hogy ezek nem kormánygépek. Az azóta érdemei mellett más beosztásba helyezett – magyarul: menesztett – miniszter szerint a gépek a Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, és a Magyar Honvédség fogja használni őket.

Nem így történt. Hadrendbe állításuk után ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök kezdte rendszeresen használni a hivatalosan katonai csapatszállítónak vett honvédségi repülőket. Nyáron a 605-ös lajstromjelű géppel utazott Izraelbe, Montenegróba, szeptemberben pedig Moszkvába és Salzburgba. A másik, 604-es lajstromjelű honvédségi repülővel ment hivatalos látogatásra szeptemberben Kirgizisztánba, novemberben pedig Prágába és Zágrábba. Az oknyomozó portál által közölt dokumentáció szerint a repülési adatok alapján Orbán Viktor valószínűleg a 605-ös lajstromjelű honvédségi géppel repült Milánóba Kurtág György operájának bemutatójára – ezt az információt egyébként Benkő Tibor honvédelmi miniszter később megerősítette.

Más esetekben Orbán Viktor magánemberek tulajdonában lévő repülőgépeket használt különbözö utazásaihoz. Leggyakrabban a kötélbarátjának nevezett Garancsi István gépével repkedett a miniszterelnök, de ült már a Csányi Sándor OTP-vezér tulajdonolta gép fedélzetén is. Ezeknek az utazásoknak a költségeit gondosan titkolják a közvélemény előtt, nyilván nem tenne jót, a magát a nép egyszerű gyermekeként bemutató miniszterelnök szotyizós, pálinkázós imázsának.

Orbán Viktornak ez az újkori szokása, vagyis a különgépeken való repkedés nem csupán a közvagyonnal kapcsolatban veti fel a kérdést, hogy vajon azt valóban rendeltetésszerűen használják-e. Más megközelítés is felvetődik ezen eltitkolni próbált repülésekkel kapcsolatban, jelesül az, hogy a miniszterelnök miért vásároltat korábban nem tapasztalt mennyiségben, hivatalosan nem az ő szállítására használatos repülőgépeket, miért teszteli azokat különböző útjain., nem beszélve arról, hogy ezek a kirándulások nem egy alkalommal igencsak érdekes helyekre vezettek.

Példa erre a legutóbbi brazíliai kiruccanás, ahova Orbán Viktor – egyetlen európai miniszterelnökként – egy titokban vásárolt Falcon 7X tipúsú business jettel repült a szélsőséges nézeteiről ismert Jair Bolsonaro elnök beiktatására. Fontos lehetett Orbánnak ez az út, még a szilveszter éjszakáját is feláldozta, hogy részt vehessen a szélsőséges politikusként ismert brazil elnök beiktatásén.

Elemzők szerint Orbán részéről mindez erőfitogtatás: annak a bizonygatása, hogy Magyarországon azt tesz, amit akar, ha úri kedve úgy tartja, magán- vagy honvédségi gépen utazik, senki nem vonhatja őt ezért felelősségre. Erre utal az írás elején idézett pökhendi – s mint látható: valótlan – kijelentés is, miszerint ő harminc éve így jár meccsre, tárgyalásokra.

Vannak, akik viszont épp az ellenkezőjét, vagyis a bizonytalanság és a félelem jelét látják a magángépes utazásokban. Vagyis, hogy Orbán már a bukása utáni időkre is gondol, és a menekülését készíti elő. Ezért kell a sok repülőgép, és ezért vállalja még azt is, hogy kínos helyzetbe hozta magát azzal, hogy egy szélsőséges – egyes vélemények szerint fasiszta – politikus elnöki beiktatásán vesz részt. Brazíliával Magyarországnak nincs kiadatási egyezménye, ami persze még nem azt jelenti, hogy ha a dolgok úgy alakulnak, Orbán oda menekülne. Nem kizárt, hogy a közismerten futballőrült Orbán a brazil foci nagy rajongójaként választotta a nem mindennapi időpontot és helyszínt erre a szokatlan módón nyélbe ütött utazásra.

EGY FILM, AMIT BIZTOSAN EGYEDÜL AKAR MEGNÉZNI ORBÁN VIKTOR


SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.01.03.


A gazdagok villákban mulatnak, a szegények vagy buta sorozatokat vagy együgyű kvízműsorokat néznek a tévében, és abban reménykednek, hogy egyszer talán nekik is lesz annyi pénzük, mint a politikusoknak. Paolo Sorrentino, a még mindig nagyon fiatal olasz rendező olyan helyként ábrázolja hazáját, ahol minden viszonylagos. A szavaknak nincs valódi jelentésük, az ígéreteket szinte senki sem tartja be, a törvényeket pedig mindig meg lehet kerülni. Ennek a világnak a közepén áll Silvio Berlusconi, akiről olyan filmet készített Sorrentino, hogy Orbán Viktor legyen a talpán az, aki nem retten meg az alkotás végkövetkeztetéseitől.

Csoda, hogy egy ilyen filmet ma még be lehet mutatni Magyarországon! Ma épp úgy hajlongnak Orbán Viktor előtt középszerű vállalkozók, kilóra megvett oligarchák, politikusok, kisvárosi polgármesterek, sőt olykor színészek, egyházi vezetők és humoristák, mint a körülbelül 10 évvel ezelőtti eseményeket feldolgozó Silvio és a többiek című filmben Berlusconi előtt az olasz társadalom színe-java. Pedig ekkor az olasz politikai élet nagy túlélője éppen ellenzékben volt, hiszen egy széles ellenzéki összefogásnak köszönhetően a Forza Italia elveszítette többségét a Parlamentben, így a párt vezetője egy vidék luxusvillában tengeti mindennapjait. Mivel épp van egy kis ideje, épp azon mesterkedik, hogy visszahódítsa feleségét, aki nem hajlandó megbocsátani neki a hazugságait, a kicsapongásait, a felszínességét.

Közben a szomszéd villában nagy a felfordulás, hiszen, Sergio, egy fiatal szardíniai „üzletember” azzal kívánja felhívni a figyelmet magára és a vállalkozására, hogy hatalmas partit rendez az általa futtatott luxusprostituáltaknak. Berlusconi egy darabig ellenáll, és még mindig a hajthatatlan Veronica visszahódításra koncentrál, aztán megtörik a jég, és meghívja a zajos társaságot a saját villájába. Sorrentino éles kontúrokkal rajzolja meg az elvtelenül nyomuló, a reményei szerint lányfuttatást politikai karrierre cserélő Sergio alakját, akivel szemben ott van Stella, egy római bölcsészlány, aki csak a barátnőjét kísérte el a végtelennek tűnő buliba. Berlusconi szeretné becserkészni a 20 éves diáklányt, ám az a képbe vágja az igazságot: olyan a szájszaga, mint a nagyapjáé...

DEMOKRATIKUS TAKONY

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.01.03.


Sunyi dög. Ki a fene volt érted, ki a franc mondta, hogy megmérgezd az ünnepünket. Hirtelen támadsz te kis nyavalyás, egész évben lapítasz, hogy aztán az év végén tönkretegyél mindent. Hagytad, hogy szélben, hóban vásároljak; hagytad, hogy megcsináljam kedvenc töltött húsomat, de annak olyan íze volt, mint a szalmának. Napokig szalmát ettem szalmával. Brrr! Miattad, takony. Micsoda élvezet volt kapkodni a levegőt a finom sült husi, süti, csibeleves helyett! Tudod, az ember általában azért is eszik, hogy élvezze az ízeket, ettől boldogság szállja meg, ha röpke időre is. Prüszkölve, orrfolyással, hidegrázással még az élettől is elmegy az ember kedve. Ne szóljon hozzám senki, ne nézzen rám senki, ne sajnáljon senki, fogja be a száját mindenki: hagyjon csendesen meghalni. Ez az én ünnepi hisztim, te kis takony.

Egyetlen szerencséd van, hogy előbb, de inkább utóbb eltűnsz az életemből, bár a nyomaid itt vannak még. A bal orrom lyukába úgy befészkelted magadat, hogy talán csak a nyári Napocska lesz képes téged onnan kiűzni. Felejts el végre, hagyj élni, ide ne gyere, karácsonykor többé ne közelíts! Egész évben éppen elég baja van a földi halandónak, mert ez az ország nem béke, a nyugalom, a szabadság szigete. És akkor még te is pofátlanul garázdálkodsz. A fene essen beléd!
...

NEM MENTEK BE TÚLÓRÁZNI A PARLAMENTBE A FIDESZ POLITIKUSAI

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.01.03.


Ma reggel tartotta rendkívüli ülését a Parlament, amit az ellenzéki pártok közösen kezdeményeztek, hogy az országgyűlés beszéljen a rabszolgatörvényről, az elmúlt hetek tüntetéseiről, és hatalmi túlkapásairól.

A Fidesz és a KDNP frakció tagjai, bár három hete minden áron megszavazták a túlórázás lehetőségét megteremtő rabszolgatörvényt, ők maguk nem mentek el a mai ülésre, hogy erről beszéljenek.

Ezért végül csupán a napirend előtti felszólalásokra került sor, vagyis azokból se az összesre. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője egy esküt olvasott fel, amelyben a DK, a Párbeszéd és az MSZP képviselői hitet tettek az 5 pont betartása és mindennemű képviselete mellett, majd kivonultak az ülésről.

Jakab Péter, a Jobbik képviselője szintén napirend előtt azt kérdezte, hová tűnt Orbán Viktor? A képviselő elmondta, hogy míg a dolgozókat túlóráztatni akarják, addig a Fidesz képviselői nem jöttek be a munkahelyükre. Jakab hozzátette (utalva a miniszteri fizetések emelésére), van, aki havi 5 millió forintért nem jön be dolgozni a Parlamentbe...

A HARAG NEM LEHET VÁLASZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.01.03.


Európában és a világ több pontján is egyaránt valami megváltozott az elmúlt években. A változás azonban, noha jól láthatóan nem a jó irányba indult el, mégsem tűnik úgy, mintha megállítható lenne. Az ugyanis, amire válaszként az Európai Unió született, újra kezd elharapódzni. Az az eszetlen nacionalizmus, ami az elmúlt években egyre inkább kezd elhatalmasodni, újra áldozatokat fog követelni, ha hagyjuk. Ha nem teszünk semmit, a történelem újra meg fogja ismételni önmagát, ami szinte biztosan százezrek halálát fogja jelenteni. Hát nem tanultunk nagyapáink intelmeiből? Vagy elegünk lett a békéből és újra háborút akarunk?

Olaszország, Magyarország, Egyesült Államok, Brazília és még lehetne sorolni azokat az országokat, ahol az emberek haragból szavaztak meg egy olyan vezetőt maguknak, akik felmérhetetlen károkat okoztak és még fognak is okozni az elkövetkezendő években. A nacionalista vezetők száma, akik eszetlen intézkedéseiket megpróbálják úgy eladni, mintha az minden esetben a NÉP érdekében történt volna, egyre csak szaporodik. Sokan hiszik úgy, hogy ezektől a vezetőktől nem kell félni, hisz ez csak egy válaszreakció a korábbi évek kormányainak korrupcióira és hazugságaira. Naivitás lenne azonban azt gondolni, hogy egy nacionalista kormány hatalomhoz juttatása majd példát statuál, nem pedig egy ország lerombolásához vezet.

Most nem mennék bele mélyebben a világ különböző pontjain hatalomra kerülő vezetők tetteinek elemzésébe, hisz azokat nem éltem meg. Spanyolországban azonban én is szemtanúja vagyok annak, hogy Franco diktátor halála óta először, újra szélsőjobboldali párt került a parlamentbe. Hetekkel ezelőtt beszámoltunk róla, hogy Andalúziában regionális választások voltak, ahol a régiót sokáig vezető szocialista párt, a PSOE ugyan megnyerte a választásokat, azonban még koalíciós partnereivel sem tudott elég parlamenti helyet szerezni ahhoz, hogy többsége legyen. Ez annyit jelent, hogy az országot évekig vezető PP – konzervatív párt – és a Ciudadanos – jobboldali párt – mellé a VOX – szélsőjobboldali párt – becsatlakozásával új kormánypárti koalíció született.

Hetekkel ezelőtt még csak a lehetősége volt meg annak, hogy újra egy szélsőjobboldali párt foglaljon el parlamenti helyeket – konkrétan tizenkettőt – azonban ez mára valósággá vált. Sokan próbálták megérteni, hogy is történhetett, hogy egy a diktatúrát évtizedekkel korábban a háta mögé utasító ország újra akár még fasisztának is nevezhető szélsőjobboldali pártot szavazzon be a parlamentbe. A válasz pedig elég egyszerű. Mint oly sok más ország esetében, itt is a harag döntött. Harag a menekültekkel, a katalánokkal és a feministákkal szemben...

CEU: JÖNNIE KELL A HIVATALOS VIZSGÁLATNAK

HÍRKLIKK 
Szerző: NVZS
2019.01.03.


„Érdeklődve várjuk a felsőoktatási törvényből fakadó következő lépést, az Oktatási Hivatal hivatalos vizsgálatának az elindítását, arról, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemek, így a CEU teljesítik-e a törvény szabta feltételeket” – mondta a Hírklikknek Enyedi Zsolt, a budapesti CEU rektorhelyettese. Az államigazgatásnak ugyanúgy kellene eljárnia, mint az elmúlt években tette, amikor ellenőrizte a papírok meglétét.

„Eddig csak politikai nyilatkozatok voltak, most az lesz az érdekes, hogy jönnie kellene a szakmai résznek: az Oktatási Hivatal hivatalos vizsgálatának; várjuk is ennek megkezdését, amely – a törvény értelmében – január elseje után esedékes” – fejtette ki megkeresésünkre Enyedi Zsolt. Elismerte ugyan, hogy konkrét határideje a vizsgálat megkezdésének nincs („a törvénnyel az is a probléma, hogy nincs benne egyetlen egy egyértelmű határidő, feltétel, arra vonatkozóan sem, hogy kinek, mit kell csinálnia”), de szerinte a törvényből logikusan az következik, hogy napokon belül el kell indulnia a vizsgálatnak. „Ugyanakkor a mai viszonyok között az sem kizárt, hogy vizsgálatot hetekig, hónapokig vagy akár évekig is elhúzzák” – tette hozzá a rektorhelyettes. Mindenesetre az államigazgatásnak van már rutinja az ilyen vizsgálatban, s semmi mást nem kellene tennie, mint ugyanúgy eljárni, mint az elmúlt években, amikor a papírokat ellenőrizték – mondta Enyedi Zsolt. Hozzátette: „az államigazgatásnak van ilyen esetekre vonatkozó rutinja, de sajnos nem lehetünk biztosak atekintetben, hogy a CEU-t ugyanúgy fogják kezelni, mint bármelyik másik egyetemet”.

Kérdésünkre, hogy hogyan áll a CEU Bécsbe költözésének a folyamata, a rektorhelyettes kifejtette: „ez egy nagyon hosszú folyamat lesz, évekig el fog tartani”. Egyelőre még csak annak folyik a tervezése, hogyan valósul majd meg a jövő tanévben az ingázás Budapest és Bécs között...

ÚJ IRODÁBAN A MAGYAR DIVATDIKTÁTUM

GONDOLATVILÁGBAN
Szerző: NDREW_S
2019.01.02.


Új év, új hírek. Vagy régiek. Esetleg újragondolva. Esetleg újragombolva. Valami ilyesmi juthat az eszünkbe arról, hogy Orbán Ráhel vonzáskörzetében divatcég van. Elvégre csak a kedves papára kell nézni. A megejtő lezserséggel ráakasztott öltönyre. Melynek nadrágzsebe valószínűleg speciális kialakítású.

Mint az az épület lehet, amely villának indult valamikor a ködös régmúltban. Amelyre mostanság legalább sok pénzt lehetett költeni. Elvégre egy állami divatcég nem költözhet akárhova. Meg különben is: egy állami cég kell, mint egy falat kenyér. Na, ilyen a Magyar Divat és Design Ügynökség, amelynek már a neve is gyanús. Miért nem „Nemzeti”? Egy nemzeti demokráciában az lenne az elvárható. Rögtön másként is hangzana. Bár lehet, hogy akkor drágább lenne? Meg a magyar divatot sem képviselné olyan vehemenciával? Ellenben nem is értem, hogy miért nem valahova a pusztába költözik? Mert a legutóbbihír szerint abba a bizonyos, egykori villába költözik. Egy olyan vezetői stábbal, amelynek a tagjai a vezér lányának ismeretségi köréből kerülnek ki. Gondolom a pelenka sikeres célba-ejtése felvételi követelmény volt...

PÁRHUZAMOS ÉLETRAJZOK

HUPPA
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2019.01.03.


Kovács József magyar állampolgár

Nagyon hideg lesz az éjjel, gondolta. Már most is besüvít a jeges szél a törött ablakon, pedig próbálta eltakarni egy szakadt törölközővel. Talán lel majd holnap valahol egy darab furnérlemezt. Szög, kalapács ugyan nincs itthon, bár a szomszéd esetleg tudna kölcsönadni. De hát nem lehet mindig, mindent kölcsönkérni. Nagyon hideg lesz az éjjel.

Egész nap a várost járta. Ez jó volt, mert legalább nem kellett otthon ülni és embereket is látott. Szégyenlősen felszedegette a földről és elsüllyesztette nagy teszkós szatyrába az itt-ott talált fadarabokat. Reggel majd begyújt vele, és főz egy jó forró teát. Jó lesz. Pár kurta órára bevette magát a pláza garázsának sötét sarkába, ahol viszonylag jó meleg volt, szunyókált egyet. Igyekezett minél kisebbre összehúzni magát, de az éberen figyelő biztonsági őr így is rátalált. Nem veszekedett vele, csak rámordult, hogy mikor öt perc múlva erre jön, ne találja ott. Morogva kotródott kifelé. Mit képzelnek ezek! Van őneki rendes lakása. Nem életvitelszerű ő. Csak éppen a nyugdíjából nem futja mindenre. A 28 ezer minimál nyugdíjból jó, ha a napi egyszeri kajára futja. A cigi is drágább lett, le kellett tennie végleg. Az nagyon nehéz volt. Kávéra sem futja már évek óta. Pedig régen hármat-négyet is megivott naponta.

Ment. Fellopta magát a buszra. A nem is túl hosszú út során idegesen ugrált a szeme ide-oda, jobbra, balra. Főleg a megállóknál feszültek meg az izmai. Ugrásra készen leste, nem áll-e a megállóban ellenőrgyanús illető. Mikor még mélynyomó mesterként dolgozott a nyomdában, a cég ellátta bérlettel. Ma már a nyomda sincs meg. Mikor a tulaj csődbe ment, bennragadt egy csomó pénze. Meg az egész élete. Tanonc korától ott dolgozott. Hogy megérte!

Hazaért. Az a rohadt ablak, az a rohadt szél. Bevackolta magát a sarokba, amennyire tudta, aztán elaludt. Arról álmodott, hogy nyár van, a meleg átjárja a csontjait, kellemesen bizsergeti a bőrét. Finom illata van a levegőnek. A felesége, aki öt éve meghalt egy ellátatlan tüdőgyulladás következtében, most ott mosolyog rá. Kávét hoz neki a napernyő alá, a teraszra. Kisimítja a haját a szeméből. Kedvesen szól hozzá. Bent már készül a finom ebéd. A lánya kint játszik a kertben az unokáival… Mi a boldogság, ha nem ez? Mi a királyság, ha nem ez?!

Három nap múlva találtak rá a rongyai között, mondhatni egészen véletlenül. Két gyerek beszökött játszani a törött ablakon. Hívták a rendőröket. Kihűlés, mondták.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök

Szép nap ez a mai. Az időjárás ugyan kissé kellemetlenül alakul, erős, csontig hatoló szél kergeti a szemetet az utcán, a hőmérő piros sósborszesz mutatója a nulla alatt. Normális ember az utcára nem is nagyon megy ki, csak akit szólít a kötelesség, mint őt, vagy éppen most végzett a munkában, a fizetés nélküli túlóráival.

Ez az első nap az új irodában. Korán kelt, de volt ideje kipihenni magát Brazíliából hazafelé röptében, a kényelméhez igazított luxusjeten. Azon az ágyon azért még van mit javítani. Majd szól a Szilárdnak. A hadisírokon kívül talán ilyesmit rá is rá lehet bízni.

Most azonban irány a vár! Erről ábrándozott már mióta. Erdogan épített magának egy bazi nagy hodályt. Azt hiszi, az a nagy dolog. Hát nem, barátom! A nagy dolog az, amikor elfoglalsz egy királyi várat és az uralmad alá hajtod általa a népedet. Szulejmán tudta ezt. Ő is tudja. Tanuljanak! Lassan és nesztelenül suhan a fekete, páncélozott mikrobusz, halkan surrannak a golyóálló kerekek felfelé a Palota úton. Szórakozottan átsiklik a tekintete az út szélén álló rendőrautókon. Érzi a sofőr gyerek is, hogy ennek az útnak most minden pillanatát ki kell élvezni és emlékezetessé kell tenni. Szent György utca, Dísz tér, és már itt is vagyunk. Fog még itt állani az ő egész alakos, életnagyságú szobra. Valójában már ott is van, csak még a ’48-as honvédek csúfoskodnak a talapzaton. Nem sokáig. Nem sokáig!

Lassan gördül az autó az új miniszterelnökség elé. A személyzet már felsorakozott az aulában a magas rangú vendég tiszteletére. Férfiak fekete öltönyben, fiatal leányok fekete szoknya, fehér blúz, fehér kötényke. Hajukban fehér csipke kötő. Nagyság szerint sorba állítva. Rá várnak, neki hódolnak. Ezen sajnos át kell esni. A sok léhűtővel kezet kell rázni, örülni nekik. Obligát mosoly, a csinosabb fehérnép arcának vicces megcsipkedése, pezsgő, koccintás. Rövid üdvözlés a gondnokság vezetőjétől. Lassan, méltósággal közelíti meg a házi liftet. Tudja, hogy mindenki rá figyel. Villognak a megbízható fényképészek masinái. A lift mellett kis szobor áll egy talapzaton. Mintha kissé ferde lenne! Megigazítja. Így már jó. Mindennel neki kell törődnie. Mindennel. Hangtalan húzódik félre az ajtó. El ne felejtsünk intézkedni, hogy mindenféle büdösbogár ebbe a liftbe be ne merjen lépni a koszos, trágyás cipőjével. Beszennyezi a lágyan süppedő perzsaszőnyeg burkolatot. Ez csak és kizárólag az ő használatára van! Lassan suhan a belülről csupa tükör felvonószekrény és finoman, szinte észrevétlenül megáll az iroda szintjén. A nehéz mahagóni faburkolat belecsúszik a falba, majd feltárul a dolgozószoba. Fényárban úszik, ahogy kérte.

Kilép és körülnéz. Istenem, mennyire várta már ezt a pillanatot. Talán egész eddigi életében erre készült. Erre a belépőre. Erre vágyott. Erre a puritán egyszerűséggel, zárdai szerénységgel berendezett munkahelyre. Semmi hivalkodás. Egyszerű, letisztult és stílusos. Kellemes és befogadó. Amilyennek egy ilyen hajléknak, a munka szentélyének lennie kell. A hatalmas képek, a kézzel szőtt szőnyeg, az egyszerű mintás, aranyszállal futtatott selyem tapéta. Zsigmond korabeli bútorok. Semmi extra. Puritán, de nem rideg. Igen. Nincs erre jobb és megfelelőbb kifejezés. Puritán.

Az egyik figyelmes szolga odakészített egy könyvet is a dohányzóasztalkára, ha netán kikapcsolódni támadna kedve. No, lám, de hisz ez Plutharkosz Párhuzamos életrajzok című munkájának első kötete. És éppen Caius Julius Caesar történeténél kinyitva. Nagyon figyelmes, akárki is volt, nagyon figyelmes. Úgy érezte, hogy ez egy nagyon méltó célzás, hiszen homályos emlékei szerint Caesar tette naggyá Rómát, és ő sem marad el mögötte történelmi nagyság tekintetében. És még azt merik mondani, hogy ez egy élhetetlen ország!

ORBÁN CÉLJA: "VILÁG FASISZTÁI, EGYESÜLJETEK!"

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.01.03.Nehéz nem észrevenni, hogy Orbán Viktor nemzetközi szerepet játszik, amikor felkarolja a világ összes szélsőjobboldali pártját és kormányát, atyáskodik felettük, magához tartozónak mutatja őket, és ha kérik, ha nem, vezető szerepre törekszik. Az egymástól elszigetelt fasiszta pártokat, kormányokat igyekszik egy mozgalom részeinek feltüntetni. Tevékenységét Marxhoz lehetne hasonlítani, ha Orbánnak lenne bármilyen elméleti munkássága, de az nincs.

Önjelölt vezető szerepe arra épül, hogy elsőként valósította meg a gyakorlatban a demokráciának álcázott diktatúrát, a kereszténységnek nevezett fasizmust. Szalonképessé tette a szélsőjobboldali eszméket, már amennyiben szalonképesnek lehet nevezni egy szélsőjobboldali tolvaj fasisztát, akinek elmebeteg követői vannak, de kétségtelenül jobban csomagolja, mint Csurka, ugyanazt. A világban eddig is voltak fura figurák, szörnyeteg pszichopaták, ellenforradalmak, puccsok, szélsőjobboldali fordulatok, hatalomváltások, de azok mind elszigeteltek voltak egymástól.

Orbán tevékenysége – teljes összhangban a Kreml törekvéseivel és az orosz titkosszolgálat ténykedésével – arra irányul, hogy a világ minden szélsőjobboldali hatalomváltását egységes folyamat részeként mutassa be. Az egykori szocialista világrendhez hasonlóan egy “illiberálisnak” nevezett fasiszta világrendet hozzon létre, amely a felvilágosodással, az emberi jogokkal, a demokratikus jogállamokkal szemben ellenkultúraként jelenik meg, és békés eszközökkel igyekszik megvalósítani azt, amit a középkori monarchiák, a 20. század fasiszta és náci diktatúrái erőszakkal tettek...


KÉTHARMAD ELVTÁRS

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.01.02.Múlóban a szilveszteri vidámság, oda a derű, nyakunkon a szürke, fásult hétköznapok. Szinte észre sem vettük, és máris sikerült visszazökkennünk a saját életünkbe. Még két nap sem telt el ebből az évből, de már most olyanok vagyunk, mint amilyenek egy héttel ezelőtt voltunk.

Fáradtak, reménytelenek, kiábrándultak.

Néha még látszik az arcunkon egy kis értetlenség, de már újra észleljük a valóságot. Hogy ebben az országban nem történhet olyan, amire ne hatalmaztuk volna fel Kétharmad Elvtársat. Biankó csekket nyomtunk a kezébe, tessék öreg, írjál rá annyi nullát, amennyit csak akarsz, vagy amennyit nem szégyellsz.

Mi akartuk, hogy így legyen. Hogy Kétharmad Elvtárs szétverje az oktatást, padlóra küldje az egészségügyet. Kisvasutat építsen Felcsúton, és ha ez nem tetszik, meghosszabbíthassa Bicskéig, vagy ameddig akarja. Kis vasút az országnak, nagy lépés a csókos haveroknak.

Arra is mi vettük rá Kétharmad Elvtársat, hogy szembe menjen Európával, a világgal, gyűlölködésre költse a pénzt, aminek máshol jobb helye lenne. Helyettünk harcoljon, lóhátról nyilazzon hátrafelé, hogy ott is legyenek ellenségeink, ahol korábban nem voltak.

Emlékezzünk: egy éve sem voltak még hatalmon, amikor mi máris azt követeltük Kétharmad Elvtárstól, hogy nyúlja le a magán-nyugdíjpénztárakban megtakarított pénzünket. Azzal fenyegettük, hogy addig nem nyugszunk, amíg ezt a pénzt tőlünk el nem veszi. Mert ha valaki, mi tudjuk, nincs nálunk jó helyen a pénzünk. Egyedül Kétharmad Elvtársnál van jó helyen, esetleg a Magyar Nemzeti Bank valamelyik alapítványánál. Vagy az Eximbanknál, mely pénzintézet majd kikölcsönzi Vajna és Garancsi uraknak, akik aztán az adófizetők pénzéből fizetik vissza a hitelt.

Kétharmad Elvtárs tudja, hogy mi, emberek, csak elherdálnánk a saját pénzünket. Ezért jó, ha van egy nagy, erős, igazságos Kétharmad Elvtárs a közelünkben, aki megakadályoz bennünket a pénzünk felelőtlen kezelésében. Elveszi tőlünk a pénzt, nehogy bohóságokra költsük.

Mi, emberek, azzal is megbíztuk Kétharmad Elvtársat, hogyha bárki firtatja, mi van a pénzzel, a világért el ne árulják! Nem azért volt a fülkeforradalom, hogy Kétharmad Elvtárs mindenkinek mindent kikotyogjon. Jól néznénk ki, ha kiderülne, hogy Kétharmad Elvtárs pletykás vénasszonyok gyülekezete. Nem ezért szavaztunk rá, hanem hogy gondoskodjon rólunk a legjobb tudása szerint.

Ha Kétharmad Elvtárs holnap úgy látná jónak, hogy nekünk az a jó, ha lesöpri a padlásokat, hamar kiderülne, hogy ezt is az emberek akarták. Annyi mindenre hatalmaztuk fel Kétharmad Elvtársat, hogyha nem a saját szemükkel látnánk, el sem hinnénk.


BRUTÁLISAN DRÁGUL A SZÉP-KÁRTYA ELFOGADÁSA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.03.


Gyakorlatilag egyeduralkodóvá tették a cafeteria rendszerében a SZÉP-kártyát, de úgy tűnik, ezért máris benyújtotta a számlát a kormányzat. Nem a pihenőplasztikot használók, hanem az elfogadóhelyek kénytelenek jobban a zsebükbe nyúlni, de ez nyilvánvalóan nem maradhat hatástalan arra, hol lehet majd fizetni a SZÉP-kártyával.

Szinte közvetlenül szilveszter előtt jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely alaposan megdrágítja a SZÉP-kártyák elfogadását. A kártya kibocsátói által a szolgáltató részére felszámított költség tavaly még 1,5 százalék (plusz áfa) lehetett, mostantól azonban a plasztikpénz beváltása tranzakciónként legalább 12 forintba, de maximum a forgalom 3,6 százalékába kerül. Ezt a pluszt nem teljes egészében a bankok kapják. A jutalék felét a hitelintézeteknek fel kell ajánlaniuk a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványnak.

Érdemes felidézni, hogy a bankkártyák elterjedtségének növelése céljából a kormányzat pályázatot hirdetett kereskedői terminálok (POS) telepítésére. A jelentkezőknek vállalniuk kellett, hogy a felszámított díjak nem haladhatják meg a bankkártyás fizetések egy százalékát. A minisztérium magyarázata szerint ugyanis a kisebb forgalmú üzletek ilyen kedvező feltételt nem tudnának kormányzati segítség nélkül elérni. Akkor tehát még tisztában voltak a minél csekélyebb mértékű elfogadói jutalék fontosságával.

A SZÉP-kártya helyzete persze – mondhatnák – egészen más. A cafeteriát röviden a „csak egy maradhat” mondattal jellemeztük az idei változásokról beszámoló cikkünkben. A jogalkotók ugyanis egyértelműen a SZÉP-kártyát igyekeztek privilegizált pozícióba hozni. (Ezekről a változásokról legutóbb itt írtunk.) Úgy tűnik, azért, hogy gyakorlatilag egyeduralkodóvá tették a béren kívüli juttatások között a pihenőplasztikot máris benyújtották a számlát...

TÍZ DOLOG, AMIÉRT JÓ EGY BAJOR KISVÁROSBAN ÉLNI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.01.03. 


Szerencsére a jelek szerint csak nem akar véget érni a Tíz dolog…-sorozat, melynek legújabb darabját Emese írta meg Németországból, azon belül is egy Nürnberg közeli kisvárosból. Nem nagy, világrengető dolgokról van szó, talán éppen ezért igazán elgondolkodtató ez a lista. (A sorozat korábbi posztjait itt találhatjátok meg.)

„Ha már úgy hozta az élet, hogy Németországba költözzek, akkor igyekszem minél hamarabb megismerni és felfedezni a környezetemet. Most leírok nektek tíz olyan dolgot, amiért szeretek itt élni.

Budapesti lány vagyok, ízig-vérig. Ott születtem, ott jártam iskolába, felnőve is a szabadidőmet mindig úgy töltöttem, hogy felfedezzem a fővárost. Egyszerűen szeretem nézni az épületeket, figyelni a hétköznapokban az embereket. Itt sincs ez másképpen.

Ahol most élek Hersbruck, egy bajor kisváros Nürnbergtől 30 km-re. Furcsa volt a nyüzsgés után az itteni nyugalom, de ennek is megvan a maga varázsa. És mit szeretek a legjobban?

#1 Családbarát

A város és környéke a családok kényelmét és kellemes időtöltését szolgálja. Mindenhol végeláthatatlan kerékpárutak vannak a zöldben játszóterekkel, pihenőkkel, melyek hosszan kígyózva a mezők szélénél és erdők között összekötik a kisvárosokat. Itt szinte mindenki kerékpározik, sétál vagy kocog, akár egyedül, akár családdal.

#2 Tavak

A kisváros közelségében két természetes tó is található (Baggersee, Stausee). Ezek nyáron strandolásra alkalmasak, mindenféle kiszolgáló egységgel. Teraszos étteremmel, vitorlázási lehetőséggel...

MÁRIS PLAFONIG ÉR A TRÁGYA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.01.03.


Pedig tényleg csak három nap volt, ameddig nem figyeltünk oda teljes mellszélességgel, és máris a plafonig ér a trágya. Bocsánat, az kurvaboldog új év (kívánom, hogy valóban az legyen mindannyiunk számára) tiszteletére és örömére sem felejtettem el a csúnya, kisujjeltartásra ingerlő szavakat, viszont – ahogy az lenni szokott – ezek a csúnya szók ezúttal sem az öncélúság jegyében hagyják el a billentyűzetemet.

Azt hittem első újévi felindulásomban, hogy a mindennek és mindennek az ellenkezőjének aláírására idomított, a NER valamennyi törvényesített disznóságát példás gyorsasággal kézjegyével ellátó úgynevezett államelnök úgynevezett újévi köszöntőjét – amelyben arról lamentált, hogy mi mindenre mondhatunk nemet az embertársainkat vallásukban, identitásukban, méltóságukban sértő cselekedetektől a másokra mutogatáson és a magunk felelősségének palástolásán át a mindenkin átgázoló törtetésig és becstelenségig – legalább pár napig semmi nem fogja tudni überelni. Hát de, sikerült.

Mindjárt mondom szépen sorban, csak előbb sajnálatomat fejezem ki aziránt, hogy az áderi cinikus-ragacsos felsorolás első számú címzettjéhez valószínűleg ezúttal sem jutott el az üzenet, mert neki halaszthatatlanul szénné kellett égetnie magát Brazíliában. A zsebrevágott kezű hanyag elegancia és megszállott küldetéstudat élő szobráról (most azt ne vegyük figyelembe, hogy mennyibe került elcsámpázni Dél-Amerikába) ezúttal is kiderült, hogy kábé senkinek nem volt fingja arról, hogy ki ő. Pedig megválasztását követően Orbán kezét-lábát törve, az elsők között sietett gratulálni és benyalni az illiberálisan szélsőjobboldali, január elsején az államelnöki beiktatását ünneplő Jair Bolsonaro nevű alaknak, de sajnos sem ő, sem a brazil kormány nem vágta, hogy ki a fene az az alak, akivel együtt vigyorog az egyik csoportképen. Persze ebben is meg lehet találni a háttérben megbújó hízelgésre okot adó szálat, de szerintem ez úgy ciki, ahogy van. Hogy a magát világpolitikai tényezőként számon tartó Orbánt csak úgy összetévesztik az amerikai külügyminiszterrel (vagy akárkivel) és ennek köszönhetően állnak le vele fotózkodni.

Természetesen erről nem szólnak a hírek a napos oldalon, ellenben azzal verdesik szénné a mellüket, hogy az esőerdők, a melegek, a színesbőrűek, a nők, a baloldali ideológia és a politikai korrektség ellensége Bolsonaro elfogadta a magyar illiberális zseni meghívását és majd Budapestre látogat. Azért szerintem várjuk ki a végét, ebben még simán benne van a mókafaktor. Innen nézve eléggé izzadtságszagúnak és komolyan vehetetlennek tűnik az, amiről Havasi Bertalan óbégatott, miszerint Orbán és Bolsonaro még Brazíliában áttekintette a két ország közötti nemzetközi, gazdasági és politikai együttműködési lehetőségeket. Aha. Vajon azelőtt, vagy azután került sor erre az áttekintésre, hogy rájöttek, ez az alak nem Mike Pompeo, hanem Orbán Viktor? Röhögni kéne, csak sajnos ez annyira gáz, hogy semmi kedvem hozzá. Valaki mondja, hogy egy kurva nagy hoax az egész, vagy hogy Kafka szórakozik velünk, miközben Örkény vállát veregeti, mert ez…

Az van továbbá, hogy az Áder János cinizmusát jobbról előző családügyi női princípium, bizonyos Novák Katalin kurvaboldogújév gyanánt felöklendezett bölcselkedéseiből összeálló, egyébként még karácsony előtt készült, indokolatlanul hosszú interjú sem csalt kifejezetten mosolyt az arcomra. Pedig a Fidesz viszonylatában igazán példásan magasra kapaszkodott, mindenhez is értő egyszemélyes női különítmény igazán kitett magáért. Nekem már egy jó ideje az az érzésem, hogy előre megfontoltan, stratégiailag hergelik az embereket, mert hátha valakinek elborul az agya, és akkor majd teli tüdőből lehet üvölteni a kétharmadjukkal elnyomottak és mártírok ócska NER-himnuszát. (Lásd Halász János nevű humanoid, aki már ott tartott a hergeléssel az év első munkanapján, hogy az ellenzék nyíltan a rendőrökre támad, szándékosan és erőszakosan provokálja őket.)...

A FIDESZ-MÉDIA OMERTÁJA

MÉRTÉK
Szerző: DÉVÉNYI ISTVÁN
2019.01.03.


Te, barátom, súlyosan vétettél a hallgatás törvénye ellen, és végtelenül sajnálom, hogy szétlőtték alattad az összes médiát, de ugye nem csodálkozol, hogy utcára kerültél?

Nem, nem csodálkoztam, és ezt meg is mondtam a volt kollégának, aki viszont kőkeményen betartotta a Fidesz-média Omertáját, így, amikor rávették, hogy önként kezdjen új kihívásokat keresni, valami tanácsadói szerződést löktek alá védőhálóként, hogy ne fájjon annyira a placcsanás. Azóta, évek óta úgy elvan, nem csinál semmit, néha-néha a Facebookon megjelenik, hogy támogassa a kormányt, mintha ezzel akarná igazolni önmaga előtt a saját létezését...

4 VILÁGGAZDASÁGI FOLYAMAT, AMIT RETTEGVE FIGYELHETÜNK 2019-BEN

444
Szerző: akiraly
2019.01.03. 


Váratlanul rossz évet zártak az értékpapírpiacok az Egyesült Államokban. Pedig az év első tíz hónapjában úgy tűnt, hogy még Donald Trump sem képes megremegtetni a piacokat, fenyegetőzzön bár kereskedelmi háborúval. Mígnem október közepén hirtelen fordult a trend, majd másfél havi ingajárat után decemberben akkora esésnek indultak a tőzsdék, hogy az egyik iránymutató New York-i index, az S&P 500, ami szeptember 20-án még csúcsot döntött, végül 6,2 százalékos zuhanással zárta az évet a január 1-i kezdőértékéhez képest. És ez még szerencsés kimenet volt, kellett hozzá egy karácsony utáni rali.

Enélkül már tényleg fenn állt a veszélye, hogy az index 20 pontos esésével beköszön a retteget bear market, vagyis a piacok hivatalosan is pesszimistává válnak. Ez az év végi felpezsdülés most visszafogott optimizmussal töltötte el a piacokat. A visszafogottság indokolt, az optimizmus talán nem:szaporodnak az aggasztó jelekA New York Times négy ilyen aggasztó jelre hívta fel a figyelmet.

1. A Fed kamatemelési ciklusa

2018-ban hosszú évek után az amerikai jegybank, a Fed emelni kezdte iránymutató kamatcélját. Március végén emelték először negyed bázisponttal az akkor még csak 1,5 százalékos irányadó kamatot, amely most, a legutóbbi, decemberi ülésük után már 2,5 százalékon áll. Ez ugyan nem tűnik soknak, de már határán vagyunk annak, hogy a hitelezés elviselhetetlenül drágává váljon, ezáltal lassítva mind a fogyasztást, mind a beruházásokat. Hogy arról a járulékos kárról már ne is beszéljünk, amit Donald Trump okoz azzal, hogy kedvenc fórumán, a Twitteren szokásos hajnali őrjöngései során immár az elvben független jegybank elnökét sem kíméli már.

2. Donald Trump

Egy év után már világos, hogy Trump "adócsökkentései" egyáltalán nem váltották ki a remélt hatást. Mármint azt a hatást, amit Trump remélt, mert azokat a hatásokat, amiket a közgazdászok jósoltak, kiváltották az adócsökkentések - csökkentek az amerikai állam bevételei, miközben az adócsökkentés előnyei a nagyvállalatok jelentős részben külföldi tulajdonosainál realizálódtak. Az amerikai dolgozók viszont csak szegényebbé váltak tőle, főleg mert a cégek nem a bérek emelésére fordították az adócsökkentéssel növekvő bevételeiket.

Trumpnak ennél közvetlenebb hatása is van a világgazdasági folyamatokra. Bár az év első tíz hónapjában úgy tűnt, hogy a piac immunis az elnök impulzív megnyilvánulásaira, amikor december 4-én arról posztolt, hogy "én vagyok a Vámember", a tőzsde három százalékos zuhanással reagált...

AZ ELLENÁLLÁS ÉVE JÖN - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.01.02.


Hallgassa meg

Orbán költözése 21 milliárdba kerül. Budapest utcáin gyári munkások, rapperek és ellenzéki politikusok mellett diákok demonstrálnak. Új hangot kellene találniuk a liberálisoknak. Címek a külföldi sajtóból.

A német nyelvű sajtó vezető hírforrásának számító DPA német hírügynökség – valamint annak nyomán az osztrák APA – beszámol arról, hogy Orbán Viktor az új esztendő elején beköltözik a budai várba, és hogy az ehhez szükséges átépítés hivatalos adatok szerint is 21 milliárd forintba került. A cikk kitér arra, hogy a kormányfő bírálói szerint az átköltözés éppúgy a Horthy-idők restaurálásának a szándékára utal, mint például az a tény, hogy az Országház előtti téren ugyanazokat az emlékműveket helyezik el újra, amelyek Horthy idejében álltak ott.

„Ki nem ugrál, Orbán Viktor”


Az ünnepek körüli időszakra történő rövid visszapillantás keretében megállapítható, hogy a túlóratörvény elleni magyarországi tiltakozó megmozdulásokról a nemzetközi sajtó jelentős része igen részletesen beszámolt. A tekintélyes, konzervatív Frankfurter Allgeimeine Zeitung honlapján például december 25-ikén jelent meg, „Ki nem ugrál, Orbán Viktor” címmel Kemény Zsófi 24 éves költő, slammer írása, amely szerint Budapest utcáin gyári munkások, rapperek és ellenzéki politikusok mellett diákok demonstrálnak, és 2019 az ellenállás évének ígérkezik. A szerző úgy fogalmaz, hogy a tétlen elkeseredésből tudatos pesszimizmust, azután pedig cselekvő reményt akar létrehozni.

De a német kereszténydemokrácia média-zászlóshajója mellett megemlíthetek akár egy ettől fényévekre álló orgánumot, az amerikai baloldal Jacobin című folyóiratát is, amelynek hasábjain David Broder történész interjúja olvasható Tamás Gáspár Miklóssal, akinek az értékelése szerint a minap tapasztalt tiltakozások az eddigi legnagyobb kihívást jelentik a szélsőjobboldali magyar kormánynak.

Új hangot kellene találni

Az év vége, az új kezdete jó alkalmat kínál összegző, áttekintő elemzésekre. Az elmúlt napok kommentártengeréből kétségkívül önkényesen kiragadom a lengyel Karolina Wigura és Jaroslaw Kuisz december 30-ikán a New York Times internetes oldalán közzétett közös véleménycikkét, amely a liberális defetizmus ellen íródott.

A szerzők szerint Lengyelország ma valahol a liberális demokrácia és az illiberális tekintélyuralmi rendszer között található, nem lehet azt mondani, hogy győztek a „fasiszták”, de ha úgy cselekszünk, mint ha győztek volna, akkor önmagunkra mérünk vereséget. Wigura és Kuisz hangsúlyozza: a defetizmus nemzetközi síkon is tapasztalható, veszélyes jelenség, amikor Orbán Viktor, Donald Trump, illetve a nyugati populista politikusok új nemzedékének a megjelenése nyomán jutnak egyesek fatalista következtetésekre.

A liberálisoknak meg kell találniuk azt az új hangot, amelyen beszélniük kell a kihívásokról, és ahelyett, hogy a velük szemben állókat nácinak vagy fasisztának bélyegzik, a liberális értékek melletti pozitív érvekre kell összpontosítaniuk – olvasható a New York Timesban...

A NAGY MAGYAR BÉRNÖVEKEDÉS EURÓPÁBAN CSAK VISSZAESÉSRE VOLT ELÉG

G7
Szerző: KASNYIK MÁRTON, HAJDU MIKLÓS
2019.01.03.


Nagyot nőttek a magyar jövedelmek 2017-ben: forintban átlagosan 8,4 százalékkal, infláció nélkül 5,9 százalékkal emelkedett a magyar háztartásokban az egy főre jutó jövedelem 2016-hoz képest. Ráadásul ezúttal nem csak a társadalom felső néhány tizedében nőtt a háztartások bevétele, mint az 2010 óta. Sőt, éppen a legszegényebb kétmillió embernél volt a legnagyobb a százalékos emelkedés.

...elsősorban a munkából származó jövedelmek növekedtek a magyar háztartásoknál, az államtól kapott juttatások nem igazán.* Ez az utóbbi években tapasztalt munkaerőpiaci fejlemények fényében (magas foglalkoztatottság, magas bérnövekedés) nem is lehet meglepetés.

De mire volt elég európai összevetésben ez a nagy javulás?

Joggal várhatnánk azt, hogy az ország különböző jövedelmi rétegei előre tudtak lépni ennek köszönhetően az európai jövedelmi ranglétrán. Tavaly tavasszal felépítettünk egy adatbázist, ahol összevethetőek egymással az európai országok különböző jövedelmi rétegei. Lényegében sorba raktuk fizetésük szerint az 500 millió európait, és az Eurostat adatai alapján megbecsültük, hogy melyik ország melyik jövedelmi szelete hol helyezkedne el egymáshoz képest – mintha egy ország lenne a kontinens. A becslés módszertani hátteréről a csillagra (*) kattintva lehet többet olvasni...

ORBÁN VIKTOR, A NEMZETI KAMÉLEON

MÉRCE
Szerző: B. MOLNÁR LÁSZLÓ
2019.01.02.


Jött a hír, miszerint a Vatikánban járt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, ahol Pietro Parolin szentszéki államtitkárral tárgyalt több ügyről, és kihasználva a lehetőséget, szóba hozta Ferenc pápa magyarországi látogatását is. Semjén a látogatás pontos időpontjáról később sem árult el semmit, csak annyi derült ki, hogy két esemény lehet alkalmas arra, hogy a szentatya Magyarországra érkezzen. Mindszenty József bíboros hercegprímás tervezett boldoggá avatása is aktualitást adhatna a látogatásra, illetve a 2020-ban éppen hazánkban rendezendő nemzetközi eucharisztikus kongresszus lehet jó alkalom Ferenc pápa fogadására. Az egyházfőről közismert, hogy kifejezetten olyan helyekre látogat, ahol a katolikus világ nagy rendezvényeit tartják, vagy kifejezetten nagy a nyomor és a szegénység.

Nos, nem ez az első eset, amikor a katolikus egyház fejét meghívják Magyarországra, hiszen Áder János már 2013-ban Magyarországra invitálta a szentatyát. A 2016-os Szent Márton-emlékév tiszteletére mind a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, mind pedig a magyar kormány hivatalosan meghívta Ferenc pápát, ám eddig nem lehetett az egyházfő programjába beilleszteni egy magyarországi látogatást.

Mindenesetre eddig még nem jött sem hivatalos, sem pedig egyéb reagálás Semjén Zsolt szavaira. Többen állítják, a pápa nem is jön Magyarországra, mert ugyan a kormány mindig is kerülte hivatalosan a szentatya bírálatát, ám a kormánypárti média rendszeresen támadja őt, nem egyszer kiemelve, ő nem is legitim pápa, hanem egy migráns, aki megbuktatta XVI. Benedeket. Mindezt miért? Csak azért, mert Ferenc pápa a menekültek és a szegények pártját fogja, ami ugye homlokegyenest ellentéte az állítólagos kereszténydemokrata államot építő Orbán-kormány migránspolitikájával és a hajléktalanokkal szembeni intézkedésekkel. Egyebek mellett. Ráadásul Ferenc pápa kinyilatkoztatásai ellenére a Magyar Katolikus Egyház egyszer sem emelte fel a szavát például a hajléktalanok mellett...

A PÁRTOK 5 PONTJA UTÁN, ITT A SZAKSZERVEZETEK 4 PONTJA

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.01.03.


Négypontos követeléslistában rögzítették az országos munkabeszüntetés céljait az előkészítő bizottságban együtt dolgozó szakszervezetek – írja a Népszava

- Módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vonja vissza a kormány!
- Emeljék a minimálbért legalább két számjegyű mértékben, állítsák vissza a cafetériát, rendezzék a közszféra béreit!
- Követeljük a sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést a dolgozókat érintő törvények módosításánál!
- Követeljük egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozásának követelményeit, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozásától a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatásáig...

MÁRKI-ZAY PÉTER: MOST RAJTUNK A SOR, HOGY MEGVÉDJÜK A MAGYAROKAT ORBÁNTÓL

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: SZLAVKOVICS RITA
2019.01.03.


Az Orbán kormányt ugyan nem sikerült leváltani tavasszal, most azonban új helyzet van, új feladatokkal: az ellenállással és az önkormányzati választásokkal lebontható a Nemzeti Együttműködési Rendszere - állítja a hvg.hu-nak adott interjújában Márki-Zay Péter. A Mindenki Magyarországa Mozgalom immár hivatalos elindulása után beszéltünk vele.

hvg.hu: Volt egy példátlan obstrukció a parlamentben és szinte minden nap ezrek tüntettek Budapesten. Így kívülről úgy tűnik, mintha az ellenzéki pártok azt valósították volna meg nyolc hónappal a választások után, amit nyolc hónappal a választások előtt kellett volna. Hogyan látja az ellenzék közös fellépését? Valóban mérföldkő? Eszköz lehet az obstrukció a parlamentben, a tüntetés az utcán, az általános sztrájk?

Márki-Zay Péter: A sípolás, a „cöfcöffözés” nem az én stílusom, de ettől függetlenül, már akkor bohózattá vált a parlament, amikor a legfontosabb jogszabályokat, mint a választójogi törvény vagy az alkotmány, egyetlen egy párt fogadta el, ez egy nonszensz, kvázi a rendeleti kormányzást hozták vissza. Ha az ellenzéki munka bohózatnak tűnik, akkor emlékezzünk arra, hogy a kormányzati munka is az. Ebben a környezetben bármilyen figyelemfelhívó ellenzéki akció jogos, az is eredmény, hogy legalább átment a hírekben. Ehhez láthatóan unortodox módszerek kellenek...

GIGANTIKUS KARÁCSONYI AJÁNDÉKOT KAPOTT A KORMÁNY BRÜSSZELBŐL

PORTFOLIO
Szerző: WEINHARDT ATTILA
2019.01.02.


Rendkívül felpörgött a karácsony körüli napokban az EU-pénzek brüsszeli átutalása Magyarország felé és így a Portfolio kalkulációi szerint decemberben összesen 780 milliárd forintnyi támogatás ömlött be a magyar államkasszába. Ez példátlanul magasnak számít az elmúlt éveket tekintve és egyúttal azt is eredményezte, hogy az egész 2018-as évet tekintve csaknem annyi (1451 milliárd forint) EU-pénzt kapott Brüsszelből a kormány, mint amennyit idehaza kifizetett a nyertes pályázóknak (1597 milliárd forint). A decemberi brüsszeli forráslehívási hajrával a kormány jócskán túlteljesítette az egész évre kitűzött saját pénzlehívási célját és a nagymértékben javuló államháztartási helyzet abban is segített, hogy az év utolsó hónapjában újra bátrabban hozott pályázati döntéseket a kormány: hatalmas összegben hirdetett új nyerteseket, illetve felpörgött feléjük a kifizetés is...

KI ENGEDHET MEG MAGÁNAK MA EGY LAKÁST?

INDEX
Szerző: HERMANN IRÉN, KOCSIS KRISZTINA
2019.01.02.


A 2008-as válság utáni gazdasági stabilizáció megjelent a lakáspiaci trendekben is, és a folyamatok nagyon hasonlítottak a 2000 és 2008 közötti időszakhoz. A fellendüléssel párhuzamosan a nehéz évek vesztesei is előkerültek: nagy a lakhatási szegénység és sok a kilakoltatás. A társadalom legalsó és legmagasabb rétege között egyre nagyobb a különbség.

A lakáspiac 2015 után fokozatosan magához tért, nőtt az eladósodottság és újra a lakáshitelezés a gazdaság fő motorja. Hasonlóan a két évtizeddel korábbi helyzethez, az előző időszak (ez esetben a 2008-as válság utáni évek) vesztesei nehezen lábalnak ki a nehézségekből: hangsúlyos a lakhatási szegénység, sok a kilakoltatás, a végrehajtás.

A lakásárak előbb emelkednek, minthogy fellendülne a hitelezés. Feltehetőleg a befektetési célú lakásvásárlások miatt, hiszen a budapesti lakásvásárlások mögött 2012 és 2015 között 20-25 százalékról 40 százalékra emelkedett a befektetési cél. Az áremelkedés mellett a lakáspolitikai változások (csok, nok) is meghozták a befektetési kedvet, ez belendítette az építkezéseket, közben pedig a hitelezés is fellendült...

HÜLYE VAGY

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.01.03.


Ahogyan Mária Teréziát annak idején jó okkal nevezték Európa anyósának, mert számolatlan gyermekeit tökéletes ritmusérzékkel helyezte el a legkülönfélébb uralkodóházakhoz dinasztikus megfontolásokból, erre a sormintára rímelve mi pedig bízvást hívhatjuk Novák Katalin államtitkár asszonyelvtársat nemzetünk dadusának vagy védőnőjének. Tőle olyan büfi, kakás pelenka és popsikenőcs szagú lesz a haza. Nem áll jól neki, de nem érdekli, szintén, akárha Mária Terézia, hatalmi megfontolások miatt játssza ezt a szerepet, viszont szarul.

Fölöklendezte őt a kontraszelekció, és most itt pancsol, hangoskodik. Ez megy most, beérett a Fidesz harmadik vonala, virágzik a selejt és ordibál. Németh Szilárdnak is ettől ilyen hangos a szája, ő azonban tankokban és tarackokban utazik, kiegészítve a velős pacal receptjével. Ellenben most arra jutottak – mert azt mondták nekik, jussanak erre -, hogy az ellenzék és a tüntetők méltatlanok, primitívek, összefoglalva: nem érdemlik meg az életet. Új a helyzet nagyon, az eddig papírmasénak tartott alakok önálló életre keltek, arcuk lett és akartuk, amivel a Fidesz nem tud mit kezdeni, tehát bunkónak nevezi a fuldoklót. Ez is egy nívó.

Róbert Gida mondhatja szeretettel Micimackóról, hogy csökkent értelmű, én is Novákról és Némethről, mert költő vagyok. Ők ketten – meg a többi – azonban nem az ellenérdekelt oldalról ugyanezt, mert a paraszt még komolyan veszi. És pláne nem hülyézheti le Novák államtitkár asszonyelvtárs a háromnegyed országot, azt a lakossághalmazt, amelynek herótja van tőlük és föláll a szőr a hátán az ájtatos alávalóságtól. Pedig ezt tette. Rád is, én nyájasom, aki most bűnös módon engemet olvasol, még rád is azt mondta, hogy degenerált vagy.

Mert énnálam azt mutatja ez a kijelentése, hogyaszongya: “Nehéz lehet azoknak, akik valamiért nem tudják támogatni a kormánypártokat, mert úgy látom, egyik ellenzéki párt sem kínál számukra valós alternatívát. Gondoljon bele, hogy ez azt jelentené, hogy azok közül kellene valakiknek vezetni ezt az országot, akik most valóságshow-t játszanak az utcán, színészkednek és provokálnak, és méltatlan módon viselkednek.” – tehát az ellenzék az hülye, és aki szimpatizál velük az úgyszintén. Jobb kocsmákban ekkor megkérdik, mi van kisanyám, és puff, egy pofon már csattan is

FT, LE MONDE, FAZ: AZ EU KEMÉNYÍTSEN BE A JOGÁLLAM VÉDELMÉBEN! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.01.03.


- A populista szélsőjobb akár a képviselői helyek egyharmadát is elviheti Strasbourgban, így megbéníthatja az EP munkáját 

- A kekeckedő illiberálisokat elsősorban pénzzel tudja megállítani az EU, így a támogatások megvonásával, illetve azzal, hogy megtorolja az uniós alapok módszeres elsikkasztását

- Weber ráfizethet, hogy Orbánt ajnározza, még a Bizottság elnöki tisztébe is kerülhet neki

FT

A vezércikk azt sürgeti, hogy az unió erősítse meg a demokratikus biztosítékokat, mert a román EU-elnökség azt bizonyítja, hogy meg kell reformálni a jogállamiságot. Mint rámutat, amikor valamelyik keleti új tag veszi át fél évre a közös ügyek irányítását, az elvileg arra is jó alkalom, hogy bizonyítsa: teljes mértékben piaci alapon működő demokráciák lett. Sajnos, Románia éppen az ellenkező irányban halad, és ez nem is az első alkalom, hogy a közösség ilyen szorult helyzetben találja magát. Ez pedig alátámasztja, hogy sokkal szigorúbban érvényt kell szereznie az alapvető értékeknek. Ilyen helyzet első ízben 8 éve fordult elő, amikor magyarok látták el a soros elnöki teendőket, pár nappal azután, hogy a nacionalista-populista Orbán Viktor a szabad sajtót fenyegető törvényt fogadtatott el. Azóta a politikus egyfolytában hatalmon van, hogy a szövetségesek nagyon sok félelme beigazolódott a média sokszínűségét, a fékeket és ellensúlyokat, valamint a jogállamot illetően.

Hasonló gondok vannak Lengyelországgal, és némileg más formában Romániával is. Pedig sokáig úgy látszott, hogy Bukarestben jó felé mennek a dolgok, ám a szociáldemokraták meggyengítették a korrupció-ellenes intézményeket. És most pont ennek az országnak kellene napirendre tűznie olyan közösségi feladatokat, mint a Budapest és Varsó elleni szerződésszegési eljárás. A politikai tét nagy, ezért a román kormány nemigen fektetheti el az ügyet, de az aligha jut el odáig, hogy felfüggesszék a magyarok és a lengyelek szavazati jogát.

Ezért halaszthatatlan, hogy az EU új módon kezelje a jogállami vitákat. Ennek egyik eleme, hogy évente vizsgálja felül a tagoknál az igazságszolgáltatás függetlenségét, a demokrácia és az emberi jogok betartását. Ily módon kihúzza talajt az új tagok érvelése alól, azok nem tudnak majd kettős mércére panaszkodni. Egyben segít hamarabb feltárni a jogsértéseket. Ugyanakkor rugalmasabbá kell tenni a jogsértések megtorlását. Leginkább az volna a célravezető, ha a felzárkózási alapokat a jogállami normák betartásához kötnék. Ez a közelgő választások miatt nem ígérkezik könnyűnek, viszont annál sürgetőbb.

Le Monde

A szerkesztőség állásfoglalás szerint a román politikában aggasztó Európa-ellenes eltolódás megy végbe, és az ország éppen akkor tölti be az EU elnöki posztját, amikor Bukarest részéről erősödik a kihívás az unióval szemben és megszaporodnak a jogállam elleni támadások. A vezércikk idézi Junckert, aki a minap arról beszélt, hogy a román kormány mintha nem fogná fel, mit is jelent vezetni a közösséget. A bajok a politikával vannak, miután a Szociáldemokrata Párt két éve erőteljesen nekiment az igazságszolgáltatásnak, mert el akarja érni, hogy vezérének, Dragneának ne kelljen börtönbe mennie. Az állam erős embere azon dolgozik, hogy Románia térjen rá a nacionalista magyar és lengyel útra, beleértve a jogállam megrendítését. Miközben az országnak el kell döntenie, hogy az unió napirendre tűzze-e Budapest és Varsó elleni szankciós eljárást az igazságszolgáltatás függetlenségének aláásása miatt.

A román vezetés sikerrel kampányol az EU ellen. A külföldi befolyásról zajló vita főként a legszegényebbeknél talál visszhangra, míg a középosztályok egyre inkább belefáradnak a tüntetésekbe. A Bizottság sürgeti a jogsértő román változások érvénytelenítését, de attól óvakodik, hogy beindítsa-e az eljárást a 7-es paragrafus alapján. Nem akarja, hogy egy 3. állam esetében is felsüljön vele, hiszen a magyarok és a lengyelek ügyében sincs meg hozzá a szükséges többség. De ettől még vannak eszközök a kezében. Pl. Lengyelországot a minap meghátrálásra kényszerítette az Európai Bíróság ítéletével a bírák idő előtti nyugdíjazása kapcsán. A másik fegyvert a pénz jelenti, miután a román nacionalisták is az uniós forrásokból gazdagodnak meg, miközben nem győzik célba venni az EU-t. Dragnea ellen az egyik vád, hogy elsikkasztott 21 millió eurót brüsszeli alapokból. A bíróságok ügyében veszélyes volna, ha az integráció kivárna, nem lehet naiv a román belső fenyegetés láttán.

FAZ

A kommentár jelenségnek nevezi azt, ami manapság Romániában zajlik. Az unió nem teljesítette sok román reményét, vagyis nem teremtett jólétet és nem vetett véget a korrupciónak. Ugyanakkor a bukaresti kormány visszautasítja a brüsszeli bírálatokat és azt állítja, hogy az EU lenézi a keleti tagokat. Ez persze csupán üres szólam, a román vezetés rászolgált a kemény szavakra, hiszen két éve azon ügyködik, hogy menlevelet adjon több magas rangú politikusának, így azok ne végezzék a rács mögött vesztegetés miatt. Ha sikerül keresztülvinni ezeket a terveket, csupán romhalom maradna a jogállamból. Mindenesetre a bukaresti vádaskodás ráállt arra a vonalra, mit Budapest és Varsó évek óta visz „Kelet-Európa egyenjogúsítása” címén. Azaz az állandó ütközést Brüsszellel, mondván, hogy az másodrendű polgárokként kezeli az új tagokat.

A populizmus és a nacionalizmus nem korlátozódik a földrész keleti felére, de a volt szocialista táborban bizonyos körülmények nagyban elősegítik. Idetartozik, hogy a régi és az új tagok között sokáig tanár-diák-viszony állt fent, és ennek hatásait még ma is érezni, noha ma már hivatalosan egyenjogú a kapcsolat. Ám ezt az érzést könnyen ki lehet használni politikai célokra. A románok jelentős része tiltakozik a jogállam lebontása és az egyre vadabb retorika miatt, de a kormányt, amely a magyar és a lengyel példát másolja, demokratikus úton választották meg. Közben pedig az ország évtizedek óta vizsgázik abból, hogy mennyi változást visel el tartósan egy társadalom.

Ráadásul Románia erősen megosztott. Az országban is ugyanazt tapasztalni, mint másutt is az EU-ban: gyengül a közösség összekötőereje, lazulnak az értékek. És ezalatt a posztkommunisták megpróbálják rátenni a kezüket az államra. A brüsszeli figyelmeztetések nem sokat segítenek, a magyar és a lengyel példa igazolja, hogy azokkal sokra nem lehet jutni. De azért románok még mindig többre becsülik az uniós intézményeket, mint a hazai demokratikus biztosítékokat. Ez is tipikus kelet-európai jelenség...